Page 1

Списание на Американския университет в България, брой 50, 2013

ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВОТО НА ФОКУС В този брой: На добър час, випуск 2013! Първа награда по предприемачество в АУБ

Иновации в класната стая АУБ в София – 10 години на отличие


Бъдещето е пред нас

Проф. Бар-Зоар говори за спасяването на българските евреи

Президентът на фондация „Америка за България“ на посещение в АУБ

Редакционен екип Павлина Стойчева Венера Николаева Албена Кехайова

Списание на Американския университет в България, брой 50, 2013

ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВОТО НА ФОКУС В ТОзИ бРОй: На добър час, випуск 2013! Първа награда по предприемачество в АУБ

Иновации в класната стая АУБ в София – 10 години на отличие

Copyright 2013 AUBG. All rights reserved.

Студенти-репортери Айна Пиркулиева Даниел Пенев Ина Гжика Нели Овчарова Николета Ганчева Яна Аладжова Фотографи Десислава Александрова Катерина Костюченко Люба Попова Олга Карпович Станислав Христов Яна Аладжова Янита Мирчева Екатерина Макарова Публикувано от АУБ с участието на студентирепортери. За повече информация, моля, вижте посочените телефони и адрес за обратна връзка на гърба.


СЪДЪРЖАНИЕ: На фокус

02

СТРЕМЕЖ КЪМ ОТЛИЧИЕ

04

НА ДОБЪР ЧАС!

08

LIBERAL ARTS В ДЕЙСТВИЕ

12

НОВИНИ @ АУБ

19

ДИНАМИЧНА ОБЩНОСТ

28

ГОРДЕЕМ СЕ С ТЯХ

38

EXECUTIVE MBA

42


На фокус Предприемачество Стивън Съливан е заместник – ректор по академичните въпроси от януари 2013 г. Преди това той заема поста декан на преподавателите; Съливан, също така, е един от любимите преподаватели по икономика в АУБ. Неговите научни интереси включват икономика на спорта, международна монетарна теория и макроикономика. Скъпи читатели, Този брой на списание „AUBG Today“ е посветен на предприемачеството. Думата „предприемач“ първоначално е била използвана, за да обозначи собственик на бизнес предприятие, който плаща фиксирана цена за материали и труд, а после получава приходи, зависещи от неизвестни цени и количества стока. Впоследствие за „предприемач“ е бил приеман човек, чийто доход се увеличава или намалява в зависимост от успеха или провала на неговото бизнес предприятие. С течение на времето тази склонност към рискуване се превръща в главната характеристика на понятието „предприемач“.

На фокус

Академичните изследвания в бизнеса и икономиката допълнително променят значението на тази дума. Застрахователното дружество може да оцени вероятността, че даден клиент ще претърпи щета, за която е подсигурен (като автомобилна

02

БРОЙ 50

катастрофа), въз основа на опита на дружеството с предоставяне на застраховки и характеристиките на клиента. Когато компанията има милиони клиенти, използването на статистически изводи дава възможност да се изчисли с голяма точност общата сума на обезщетението по застрахователния договор и следователно печалбата от застраховката. Този вид измерим риск, който фирмата е в състояние да предвиди чрез точни статистически данни, не се счита за предприемачески. Считаме предприемачите за хора, които основават нови компании и предлагат нови продукти или услуги, каквито не са били предлагани досега. Тук не съществуват исторически данни, от които може да се извлече статистически извод за вероятността от успех или провал. Това се нарича несигурност, не риск. За да вземаш добри решения в ситуация на несигурност, трябва да притежаваш креативност, въображение, вяра в стойността и качеството на продукта си и волята да действаш без да знаеш резултата от действието си.


с предприемачески дух. Също така, нашите преподаватели притежават предприемаческа смелост, когато напускат традиционните места на обучение и поемат към една развиваща се част на света, въоръжени с идеята да създадат нещо ценно. Не е никаква случайност, че толкова много възпитаници на АУБ създават свои компании и стават предприемачи. Предприемаческият дух ги подтиква да изберат АУБ, а университетът развива този дух чрез своя модел на обучение, хора и особености. Надявам се, че ще усетите духа на АУБ в следващите статии.

03

На фокус

Сред колежите и университетите в региона АУБ е уникална институция за студенти, интересуващи се от предприемачество, защото АУБ само по себе си е предприемаческо предприятие. Ние бяхме първият частен университет в България. Бяхме първите, които предложиха образование в американски стил „liberal arts“. Въпреки че не търсим финансова изгода, ние се стараем да запазим финансова стабилност в среда, характеризираща се не само с риск, но и с несигурност. Ние предлагаме на нашите студенти образование, което те не са изпробвали досега и затова приемаме студенти

БРОЙ 50


СТРЕМЕЖ КЪМ ОТЛИЧИЕ АУБ насърчава академичните постижения Автор: Даниел Пенев Когато месец април почука на вратата, студентите на АУБ започват да се подготвят за последния напън: успешно завършване на целогодишните усилия и вземане на финалните изпити, а после опаковане на багажа за лятна почивка или бригада. От 1993 г. университетът използва този период, за да награди отличилите се през годината студенти на официална церемония. Двадесетата ежегодна тържествена церемония се проведе в театралната зала на новия студентски център „Америка за България“ на 7 април 2013 г.

СТРЕМЕЖ КЪМ ОТЛИЧИЕ

В своето приветствено слово президентът на университета д-р Майкъл Истън подчерта колко окуражаващо е да поздрави зала, пълна със студентите на 21 век, които са избрали АУБ, за да тестват своята воля и интелект в нашите класни стаи и нашите клубове, и колко уместно е университетската общност да се събере, за да почете заслужилите. 133-ма студенти бяха включени в почетния списък на президента за общ успех над 3.80 (по скала до 4.00) от предните два семестъра. Те бяха поздравени с бурни овации от преподаватели и състуденти за техните академични постижения през учебната 2012-2013 година.

04

БРОЙ 50

Владимир Борачев, възпитаник от първия випуск на университета и настоящ заместник-ректор „Институционално развитие“ на АУБ, произнесе тържествената реч. Г-н Борачев подкани студентите да се стремят към високи цели, да се трудят усърдно и да се самоусъвършенстват. Той завърши със сентенция на Аристотел: „Ние сме това, което правим постоянно: затова съвършенството не е действие, а навик“. Преподавателят по политология Робърт Филипс заедно със зам.-ректора Стивън Съливан и декана на студентите Лидия Крайс обявиха имената на отличили се студенти в съответните специалности и подспециалности, студенти с постижения в областта на изкуствата и спорта, победители от конкурса за есе на университета, студенти-съветници и асистенти в общежитията и студенти, получили новосъздадената награда за предприемачество. Кулминацията на церемонията беше обявяването на президентския медалист на випуск 2013: грузинката Мариами Гачечиладзе, която беше избрана заради своя висок успех за изминалите седем семестъра, своето участие в извънкласни дейности и цялостен принос към обществената дейност в Грузия и в Благоевград.


МАРИАМИ ГАЧЕЧИЛАДЗЕ, ВИПУСК '13: ИСТОРИЯ ЗА МЕДАЛИ, МАТЕМАТИКА И ОЩЕ НЕЩО Автор: Нели Овчарова Всяка приказка си има начало. За Мариами тя започва в гимназията, когато разкрива своята страст към научните теории, компютърните кодове и математическите уравнения. Днес, след четиригодишна упорита работа, безсънни нощи и значителни постижения в АУБ, Мариами е готова да започне своето следващо академично приключение в Оксфорд. Нейната любознателност, весел характер и научни постижения и΄ спечелиха президентския медал на АУБ за 2013 г. Мариами завършва „Компютърни науки“ и „Математика“ в АУБ, но истинската и΄ страст си остава физиката. Още в гимназията тя създава Клуб по физика и го ръководи през четирите си години в АУБ. Нейният отбор печели бронзов медал на едно от найпрестижните международни състезания в Китай. „Вярвам, че всичко във Вселената следва законите на логиката и винаги съм искала да разбера как функционират нещата. Дали благодарение на Бог, атоми или нещо друго – просто искам да знам“. – споделя Мариами разпалено и се усмихва.

музиката и изпълненията на живо. „АУБ позволява на студентите да разгърнат своя потенциал. Но това се получава само ако хората учат с интерес, а не заради оценки и автобиографии. Не можеш насила да станеш добър в нещо”. В АУБ Мариами не само развива своите научни таланти, но е и активен участник в студентския живот. Тя дава всичко от себе си и слуша сърцето си във всички свои дейности. Тази отдаденост и нейният ведър характер я превръщат в един от най-обичаните студенти-помощници в общежитието „Скаптопара II“. Според Мариами „да си студент-помощник означава да си модел на подражание за другите студенти. Няма точна формула за това. Трябва да ти идва отвътре. Ако се преструваш на такъв, какъвто не си, хората ще го усетят и ще те избягват“. Мариами говори за АУБ с любов и уважение: „След прекараното време тук се чувствам пораснала. Сприятелих се с толкова много хора. Брат ми и сестра ми също учат тук. Чувствам АУБ като свой дом“. Президентският медал е заслужено признание за нейния принос към университетската общност и ще и΄ напомня в Оксфорд за първите и΄ постижения в сферата на висшето образование. 05

СТРЕМЕЖ КЪМ ОТЛИЧИЕ

21-годишното момиче от Грузия е страстен привърженик на балансирания живот. Освен академичните постижения, Мариами се отдава изцяло на нови дейности и интереси. През свободното си време тя играе шах, тенис на маса и футбол, а е и голям фен на

БРОЙ 50


Ивайло Шипочки, випуск ‘13: “Предприемачеството е част от мен” Автор: Нели Овчарова Някой някога е казал: „Предприемачът често отхапва повече отколкото може да изяде, надявайки се бързо да се научи как да го сдъвче“. Тази метафора съвсем точно характеризира инициативността, упоритостта и адаптивността, които Ивайло Шипочки влага във всички свои начинания. Тази година 22-годишният Ивайло завърши специалностите „Бизнес администрация“ и „Информационни системи“ в АУБ. Той е първият студент, награден за изключителни постижения в областта на предприемачеството. „Тази награда е най-високото признание и знак на благодарност към мен и моя принос към университетската общност. Аз съм щастлив и горд да дам началото на тази нова традиция“.

СТРЕМЕЖ КЪМ ОТЛИЧИЕ

В АУБ Иво открива и развива своите увлечения – театъра и предприемачеството. Той взима участие в три театрални постановки, режисира сам една и участва в четири мюзикъла. Той е също така

06

БРОЙ 50

един от организаторите на „StartUp Благоевград“ през 2012 и 2013 г., които счита за едни от найдобрите си съвместни проекти. Иво вярва, че


Иво цени АУБ за това, че осъзнава растящото влияние на предприемачеството. Въпреки че е трудно да дефинира понятието с точност, той счита предприемачеството за нещо, което прави живота ни по-интересен и смислен. „Отне ми време да разбера, че предприемачеството е част от мен. Безсмислено е някой друг да поеме инициативата, защото ако искам нещо да се случи, трябва сам да се заема с това“. Той твърдо вярва, че предприемачеството, а не политиката, ще подобри положението на България, защото креативността и новаторството се развиват най-

успешно в частния сектор. „Добрите идеи се губят в административния хаос. Създателят на телефона Александър Бел е променил повече животи отколкото някои от най-влиятелните политици, нали?“ – усмихва се Иво. Това лято той планира да прекара един месец в лятната предприемаческа програма на фондация „Америка за България“ в САЩ, където ще му преподават представители на новото поколение предприемачи, и да сподели наученото като се върне в България. Той също така възнамерява да създаде уебсайт, чието проектиране е започнал в курса по предприемачество в АУБ. „Най-важното е хората да разберат, че предприемачеството е кариера, точно както маркетинга и счетоводството. За да са успешни предприемачи, хората трябва да приемат риска в живота си. АУБ със сигурност помага в това начинание, като учи студентите да мислят критично, за да анализират и променят света“.

07

СТРЕМЕЖ КЪМ ОТЛИЧИЕ

предприемаческите усилия имат значение, защото променят живота ни към по-добро. „Започна ли да се съмнявам в стойността на работата си, просто си напомням за бизнес предприятията, които бяха създадени благодарение на нашия „StartUp“ проект“.

БРОЙ 50


НА ДОБЪР ЧАС! преди я и н е тие. вл риготокваното съби п ни ча Последто на дългоо начало

към Завършването на АУБ води успешно бъдеще.

НА ДОБЪР ЧАС!

и тният химик Световноизвес л Джераси, нодраматург Кар ество междунасител на множ, „баща“ на конродни награди хапче, изнесе трацептивното , в която прикавълнуваща речите да участват ни завършващовната политика. активно в свет

Презид Истън ентът на АУБ вършва сърдечно позд Майкъл на всек щите студенти рави замного би един от тях и пожела ъдещи у к спехи. ъсмет и

08

БРОЙ 50


изпъло а с Б н , У и в А та работа ови н и д н о и г упор ти и в рите Чети не само сели момен анията нени ного вес Изживявот. и с мтелства. цял жив прия се помнят АУБ

Дипломата на АУБ, призната в цял свят, помага на възпитаниците да заемат водещи позиции в избраната от тях сфера на реализация или да продължат образованието си в престижни университети в Европа и САЩ.

3 ск 201 у п и в ма на ането ВА програтата в ш р ъ Зав ecutive М яза десе . на Ex АУБ отбел здаването й т ъ а та н нина от с исококачес годиш предлага в на настоящи ЕМВА бразование идери. вено о щи бизнес л и бъде

09

НА ДОБЪР ЧАС!

Безкрайни възможности!

БРОЙ 50


ИЗТЪКНАТ УЧЕН ПОЗДРАВЯВА ВИПУСК 2013 Деветнадесетата ежегодна церемония по дипломиране на Американския университет в България се състоя на 11 май, събота, на централния площад в Благоевград. Граждани, семейства, приятели, преподаватели и членове на Настоятелството споделиха този специален миг с випуск 2013. 201 възпитаници (четиридесет процента от България, останалите от 17 други държави) получиха бакалавърска степен, 21 професионалисти от десетия випуск на програмата по бизнес администрация за ръководни кадри се сдобиха с магистърски дипломи.

НА ДОБЪР ЧАС!

Почетен гост на церемонията и тазгодишен носител на почетната титла “Доктор Хонорис Кауза” беше д-р Карл Джераси, прославен учен и създател на контрацептивното хапче. Писател и почетен професор в Станфордския университет, той е автор на повече от 1200 научни публикации и е един от двамата американски химици, получил и двете най-високи американски научни награди: Националния медал за наука и Националния медал за технология.

10

БРОЙ 50

Д-р Джераси поздрави завършващите за значителните им постижения и подчерта, че „АУБ е не само елитна институция на върха на българските образователни класации, но е и един от водещите университети с възпитаници, които продължават образованието си в престижни университети в САЩ, което доказва неговия капацитет“. Известният учен изрази своята силна обич към България, където прекарва голяма част от детството си. Той сподели, че е страстен привърженик на философията на образователната система „liberal arts“ и е горд, че този вид образование може да се получи в България, тъй като много малко други


институции в региона предлагат на студентите възможността да изучават различни дисциплини и да открият своята страст“. Г-н Андрей Делчев, заместник-председател на Настоятелството на АУБ, също поздрави завършващите: „За мен е голяма привилегия да ви поздравя от името на Настоятелството на АУБ“ – започна Делчев – „и не само като негов горд член, но и като щастлив баща на завършващ магистър“. Г-н Делчев сподели, че изборът на сина му да следва в магистърската програма на АУБ е най-доброто признание както за неговата работа като настоятел, така и за качеството на програмата.

11

НА ДОБЪР ЧАС!

Мария Маринова, която говори от името на студентите, предупреди колегите си, че „всеки наш избор е важен и трябва да го приемем, защото той ни прави такива, каквито сме“. Тя им напомни, че АУБ винаги ще има специално място в сърцата им, „защото университетът ни позволи да поемем към следващото приключение“.

БРОЙ 50


LIBERAL ARTS В ДЕЙСТВИЕ АУБ създава велики идеи

Lucia Miree Dean of Faculty and Professor of Business

Луша Майри

Декан на преподавателите и преподавател по бизнес

LIBERAL ARTS В ДЕЙСТВИЕ

Образованието се гради чрез велики идеи и като декан осъзнавам, че много велики идеи си взаимодействат тук. Те са не само в класната стая, те се срещат навсякъде из университета. Тези идеи продължават след АУБ. Можете да ги чуете по найвисоките нива на водещи световни организации, в Скайп и Фейсбук разговори, в стартиращи компании, в неправителствени организации, в държавни агенции и на всяко друго място, където се намират възпитаници на АУБ. Нашият университет предлага на студентите обучение, което им разкрива различни области, като им позволява да се съсредоточат върху тези, свързани с техните специалности и подспециалности. Независимо дали изучават изобразително изкуство, етика и философия, история, математика, естествени науки, социални науки и литература, студентите четат, дискутират, изследват и дебатират върху идеите на велики мислители, иноватори и революционери, които символизират промяната, истината и креативността.

12

БРОЙ 50

Цялостното преживяване в АУБ, включително атмосферата в общежитията, помага на студентите да се научат как да боравят с провокиращи, авангардни и велики идеи за своите дейности, планове за изпълнение и продължителни усилия. Тези дейности могат да включват основаване и ръководене на клуб по някоя специалност, създаване и режисиране на музикална постановка или проектиране и представяне на иновативна кандидатура за грант. Студентите на АУБ разработват свои собствени проекти и са отговорни за пълната гама от дейности, свързани с реализацията на проекта. С други думи, те редовно основават и управляват еквиваленти на малка компания. Какво следва? Според традицията, наши възпитаници използват собствените си велики идеи и създават фирми или помагат на други фирми или организации да се разрастнат. Те записват магистратура. Получават лицензи и сертификати. Провеждат и публикуват проучвания. Стават лидери в правителствени организации и професионални сдружения. Те преподават в университети, някои дори в АУБ! С други думи, те продължават да развиват великите идеи. Общуването с велики идеи поражда велики мисли. Чрез нашата образователна система и предлагани курсове, живота в общежитията и непрекъснатия контакт с преподаватели и възпитаници на АУБ, студентите и абсолвентите съхраняват своите неповторими преживявания за цял живот, развиват своето критично мислене и създават нововъведения. Ако търсите големи идеи, ще ги откриете в АУБ! В следващите шест статии ще прочетете как някои от настоящите ни преподаватели включват великите предприемачески идеи в своите часове.


Замислете се за следните ценни качества: Практичност – Предприемачите използват знанията си, малки или големи, за да създадат нещо практически ново. Предприемачите не са задължително най-интелигентните хора. Това, което им дава предимство в живота, е знанието как да приложат теориите към практическата задача, наречена живот. Сравнете това с карикатурата на разсеяния професор. Свобода на мислене – Предприемачите правят пари от новаторското мислене. В този смисъл, предприемачите са близки до великите учени и хората на изкуството. Предприемачите не биха били такива, ако послушно следваха пътеките на тези преди тях. Например Хенри Форд не създава революция в транспортната индустрия, като безсмислено повтаря производствените методи на предишните поколения.

Преподавател по бизнес Уроци по етика от предприемачите Като преподавател по бизнес етика, се замислям за етичните уроци, които студентите на АУБ могат да научат от предприемачеството и в частност от успелите предприемачи. Предприемачите са потенциални модели за подражание за това, как се води добродетелен живот. Те може да не се считат за такива, а и повечето хора взимат за морален пример личности като Майка Тереза и Ричард Брансън. Както и да е, предприемачите въплъщават много положителни черти, от които студентите би трябвало да се възхищават.

Честност – Предприемачите осъзнават колко самоунищожително е да се самозалъгваш. Когато повечето хора чуят думата „лъжлив“, те си представят един човек мамещ друг. Обаче е възможно човек да измами сам себе си. Студентите правят това редовно, като си повтарят, че са учили достатъчно за изпит, въпреки че знаят, че не са добре подготвени. Успелите предприемачи не се страхуват от неудобната истина, защото осъзнават, че ако не се изправят срещу тази истина, няма да могат да намерят решение на проблема. Смелост – Предприемачите притежават куража да действат на база собствената си преценка. Човек може да мисли незвисимо, но да няма смелостта да действа според възгледите си. Предприемачите притежават тази смелост. Те мислят новаторски и са готови да превърнат мислите в действия, често рискувайки своето състояние и репутация. Дж. П. Морган показва тази смелост, когато инвестира в Александър Бел и Томас Едисън и компаниите, които днес познаваме като „AT&T“ и „General Electric“. Не всеки студент може и иска да бъда предприемач. Но всеки студент може да се постарае да развие в своя характер качествата, които правят предприемачите успешни, и трябва да се постарае, защото тези качества ще направят живота му смислен и полезен.

13

LIBERAL ARTS В ДЕЙСТВИЕ

Робърт Уайт

БРОЙ 50


Милена Николова

Преподавател по бизнес Новаторство и предприемачество в класната стая Предприемачеството е ключова дума днес. Говори се за неговото растящо влияние и за ролята, която може да изиграе, като влее нова енергия в крехките икономики по целия свят.

LIBERAL ARTS В ДЕЙСТВИЕ

Предприемачеството обикновено се свързва с новаторски продукт или услуга, както и поемането на бизнес инициатива, но аз ще говоря за предприемачеството в друг контекст – този на класната стая. Образованието е един от най-бързо променящите се сектори тези дни. То се развива постоянно с напредването на технологиите, глобализацията, появата на нови икономически сили, изменящите се работни практики и тревожно нарастващата младежка безработица. Трудно е да се предвиди пътят, по който ще поеме висшето образование в отговор на тези динамични промени. Не е трудно, обаче, да се предскаже, че за да бъдат значими добрите преподаватели трябва да мислят нестандартно и да намерят нов подход в класната стая – точно както предприемачите се възползват от нови възможности в променящия се пазар. Тук ще споделя някои нови подходи, които включвам в моите часове по маркетинг. Не смятам, че някой от тях е революционно нов или гениален (е, може би съвсем малко – за да полаская себе си), но те със сигурност са иновативни в контекста на традиционното обучение. Първият подход, с който експериментирам, е включването на метода учене-чрез-практика. В курса по 14

БРОЙ 50

стратегическо управление на търговски марки през есенния семестър на 2012 г., моите студенти работиха в отбори по реални задачи на софийска рекламна агенция. Двама изтъкнати възпитаници на АУБ (Рене Томова, бивш мениджър „Продажби на дребно“ за „Mtel“ и Йордан Жечев, творчески директор на водещата рекламна агенция „DDB“– София) работиха като професионални консултанти и арбитри на студентската работа. Основната цел на курса е текущата задача, върху която се труди творческият екип на Йордан, така че моите студенти можеха да работят в отбори, да се състезават с връстниците си и да създадат новаторска идея за реална рекламна кампания. Предимството на този подход са, че студентите имаха възможността да "тестват" своите умения и знания върху професионално задание и да разберат колко различно е това от традиционния финален изпит или презентация. В същото време те усетиха горчивия вкус на истинската професионална критика и нуждата от бизнес култура, за да разберат как да отговорят на многобройните изисквания – предприемачеството се срещна с реалността. Вторият ми експериментаторски подход се състоеше в преодоляване на географските граници и стремеж към глобализация. Това означаваше използване на световните издания на учебници, включване на примери от различни части на света и срещи с гост-лектори и международни клиенти с цел разработване на „глобалните“ студентски проекти. Студентите в курса по маркетинг в социалните медии през пролетния семестър на 2013 г. имаха достъп до виртуалните уроци и дискусии с Лора Крачуновa, експерт по социалните медии (и възпитаничка на АУБ) в Бостън. По Скайп тя изнесе лекция и отговори на студентските въпроси, докато пиеше сутрешното си кафе в своя бостънски офис. В същия курс студентите работиха върху реална задача за клиент в Сингапур. Мирослава Маринова (също възпитаничка на АУБ) тепърва изгражда бизнес предприятието си там. Отново чрез Скайп студентите влязоха в ролята на съветници по социалните медии и проектираха маркетинг стратегии за нея. Ползата от тези упражнения е, че независимо дали завършилите започнат собствен бизнес, работят за мултинационални компании или станат членове на международни екипи, те вече са наясно с и са се опитали да разрешат някои от проблемите, пред които са изправени днешните бизнес професионалисти. Позволете ми да повторя, че аз не считам описаните „нови“ подходи към преподаването и ученето за уникални или иновативни. Но аз знам, благодарение на студентските реакции и на моята собствена преценка, че включването на по-модерни и реални възможности за обучение в часовете зарежда студентите и ме мотивира да преподавам по свеж начин. Използвайки предприемаческия подход в преподаването помага на студентите, а и честно казано, е много по-забавно за преподавателя – или поне за мен.


ваването на компания. Без подходящо финансиране много добри идеи си остават само идеи. Финансовата система, въпреки че напоследък стана обект на негативно отношение, също играе ключова роля в процеса на създаване на нови предприятия. Именно чрез финансовата система наличните фондове се използват по най-продуктивен начин, като така се гарантира необходимото финансиране за най-добрите идеи.

Преподавател по икономика АУБ – Люлка на предприемачеството Икономистите обикновено считат следните фактори като решаващи за икономическия растеж: изобилни ресурси, технология, човешки капитал, стабилна политическа и правна среда. В същото време, предприемачите със своя новаторски дух и идеи създават нови компании и по този начин постепенно подобряват нашето благосъстояние. За нас в АУБ е найважно да формираме и развием такива предприемачески умения и това си проличава ясно от големия брой възпитаници, които създават свой успешен бизнес след завършването си. Да намериш правилната идея и да я превърнеш в добър бизнес план е само първата стъпка от осно-

Придобиването на тези знания и разбирането на спецификата на целия процес е от голяма полза за бъдещите предприемачи. Това им помага да изберат най-подходящия начин за привличане на необходимите капитали и как да подредят своите финансови приоритети, така че да имат по-голям шанс да получат финансиране. От друга страна, това също така улеснява тяхното разбиране на различните рискове, пред които са изправени компаниите в днешния глобален свят, и по този начин ги прави по-успешни бъдещи предприемачи. Във всеки курс, свързан с финансите, ние се стремим да онагледим как изучаваните теории могат да бъдат приложени в реални ситуации. Ние правим това, като обвързваме материала с актуалните икономически събития и анализираме рационалния процес, който пазарните играчи следват при разработването на оптимални стратегии. Освен това, ние често включваме в курсовете групови проекти, които изискват от студентите да намерят решение на конкретен проблем, който би могъл да възникне в реална ситуация. Работейки по тези проекти, студентите придобиват безценни умения за бъдещия си професионален живот като предприемачи или служители в сектора на финансовите услуги.

15

LIBERAL ARTS В ДЕЙСТВИЕ

Андрей Гюров

По време на обучението си в АУБ студентите се запознават с финансовата система на няколко различни нива. След кратко първоначално въведение в основните принципи, ние обръщаме поглед към различни начини за набиране на средства в курса по пари и банкова система. Разглеждаме преките възможности за финансиране като пускане на облигации или акции на финансовите пазари, както и възможностите за получаване на финансиране чрез посредници, например търговски банки или фондове за частен капитал. В курсовете за напреднали разширяваме нашия анализ, за да включим управление на риска и вземане на решения в условия на несигурност. Студентите учат как финансовите пазари и институции възприемат риска и какви фактори трябва да се имат предвид при вземане на решения относно кредитиране и ценообразуване.

БРОЙ 50


разчита на емпирични изследвания за създаването на бизнес компетентности за всеки контекст, които са полезни и свързани с институционалните и бизнес реалности, описани в казусите на Харвардското бизнес училище. Предприемаческият курс е обогатяващо допълнение към учебната програма, защото добавя широк набор от умения и акцентира върху последователното учене и незабавната обратна връзка от професионалисти, които въвеждат реалния свят в класната стая. И разбира се, реалният свят включва професионална мрежа от контакти, чести публични презентации, строга критика и постоянен поток от въпроси.

Венета Андонова

Преподавател по бизнес Пътят към предприемачеството Предприемачеството е умствена категория, при която аналитичните усилия се комбинират с творчество, експериментиране и емпирично тестване, за да се намери възможно най-краткият път към ученето. Може би най-ценният аспект на предприемаческия подход в обучението е, че той разчита на незабавна обратна връзка от съответните заинтересовани страни: клиенти, служители или инвеститори.

LIBERAL ARTS В ДЕЙСТВИЕ

Всички въпроси са емпирични и трябва да бъдат тествани, както и всички предположения следва да бъдат проверявани на всеки етап от развитието на бизнеса. Предприемачеството се състои в това, колко далече можем да стигнем от нашето лениво „естествено състояние“ (виж Норт, Уолис и Вайнгаст, 2009 г.) и поради това, процесът е страшен, но не може да бъде наречен ненаучен. В действителност, това е може би най-научният подход, който

16

БРОЙ 50

Смятам, че предприемаческият курс или, по-общо казано, всеки курс, базиран на емпирично учене, е тест за готовността на учебното заведение да премине от метода „какво да се учи“ към „как да се учи“. Казано по друг начин, този конфликт е между традиционния модел на обучение, наблягащ на съдържанието, който постепенно мутира в интернет-базирана информация и дистанционно обучение, и модела на емпирично учене в специфичен контекст, който осигурява връзка с реалния свят на бизнеса по всички възможни начини. Очевидно е кой е правилният подход за образователните институции, които се стремят да запазят своята актуалност в една индустрия, поела по пътя към ускорената глобализация и господстващото положение на няколко „суперзвезди“ от образователната сфера, които предоставят своите курсове и програми онлайн (вижте речта ми в AUBGtalks: „Интернет и образование: Какво вещае бъдещето?“ http:// www.aubg.bg/talks/veneta-andonova-the-internet-andeducation-what-is-the-future/). Предприемачеството е умствена категория, която един от най-предприемчивите възпитаници на АУБ сравнява с параноя. Разбира се, постоянно да поставяш всичко под съмнение може да се окаже стресиращо, но този начин на мислене показва на анализиращите хора пътя на непрекъснатото учене и изобретателност, които придават смисъл на живота им и им помагат да останат нормални – поне според Айнщайн, който определя лудостта като „да правиш едно и също нещо отново и отново и да очакваш различни резултати“. Затова се присъединете към предприемаческата група, бъдете любознателни и живейте живот, пълен с „А-ха“ моменти!


В своите курсове нашите студенти изучават как се става предприемач по различни начини. В класната стая те се учат как да анализират предприемачеството и неговите дейности, включително как да оценяват и как да се възползват от бизнес възможностите в ролята си на бъдещи иноватори или инвеститори. Всяка от тези академични дейности улеснява разбирането на предприемаческия процес и значително подобрява шансовете на нашите студенти да бъдат успешни. Предприемачеството е не само бизнес процес, а и творческо дело, и нашите студенти изучават тези негови две лица чрез комбинация от дейности.

Преподавател по икономика Предприемачеството в АУБ Икономистите считат предприемачеството за съвкупност от няколко дейности. Първо, то е процесът на създаване на изцяло нови продукти и идеи. Второ, предприемачеството е процесът на създаване на нови компании, дори когато тези компании произвеждат „имитации“ на вече съществуващи продукти. Трето, предприемачеството е притежанието на бизнес собственост, независимо дали бизнесът е нов или отдавна утвърден. Всяко едно от тези определения съдържа един аспект на предприемачеството, но всъщност то е комбинация от трите. Студентите на АУБ се запознават и участват в предприемачеството чрез разнообразни дейности в и извън класната стая.

На предприемачеството започва да се гледа като на важна част от нашата икономика и студентите на АУБ го изучават не само защото е необходимо, но и за да могат да се приобщят към следващото поколение предприемачи. Нашите студенти натрупват опит в създаването на нови продукти или услуги, като същевременно проучват и се включват в предприемачески дейности в класната стая и в реалния свят. Чрез заниманията в час, студентските организации и индивидуалните начинания студентите на АУБ разбират теоретичната и практическа стойност на предприемачествотото и нужните умения да бъдат успешни предприемачи.

17

LIBERAL ARTS В ДЕЙСТВИЕ

Марк Ленард

В допълнение към работата в час, студентите често създават свои собствени предприемачески дейности. Например, някои от нашите студенти активно разработват приложения за системите „Android“ и „iOS“. Други пък ръководят или участват в предриемачески конференции в България, Албания и други страни. Освен това, студентите в Broadway Performance Club и други клубове използват наученото в клас като организират вълнуващи представления и представят много други проекти пред цяла България. Тези програми допълват знанията, които нашите студенти получават в класната стая, и разбирането за света чрез практически и целенасочен опит. Извънкласните студентски дейности са отличителен белег на образованието в американски стил liberal arts и АУБ е отличен пример за това, как тези инициативи стимулират предприемаческите възможности на студентите.

БРОЙ 50


не всяка икономическа теория или течение е в състояние да обясни пазарния срив в Източна Европа. Ученият може да разбере кои модели или методи да използва само ако знае какъв вид проблем изследва, за да го постави в съответната теоретическа рамка. За да стимулирам студентите в курса ми по „Икономика на реформите и прехода“ да учат и изследват, всеки отговаря сам за обучението си, като написва дисертация върху проблем на страна в преход, която сам избира. Темите варират от демографски проблеми и бедност до валутна нестабилност и въвеждането на валутен борд. Студентите проучват и преглеждат наличната литература по проблема през целия семестър, представят ми чернова, последвана от преработен вариант на дисертацията.

Тамара Тодорова

Преподавател по икономика Научно предприемачество

LIBERAL ARTS В ДЕЙСТВИЕ

Бих искала да разкрия едно различно предприемачество – научното. Ние се опитваме да създадем научна нагласа у нашите студенти, за да успеят в бизнеса и академичните среди, ако изберат пътя на науката. И в двете начинания човек трябва да бъде предприемчив, тъй като и двете изискват издръжливост и абстрактно, но логическо мислене. В академичната сфера трябва да бъдете винаги предприемчиви, анализиращи, разпитващи и упорити. По този начин, предприемачеството и предприемаческият дух не се ограничават само до света на бизнеса. Студентите, които търсят знания, имат иновативни идеи, създават теории, наблюдават света и извличат изводи въз основа на тези наблюдения, със сигурност ще преуспеят като учени или теоретици. Студентите, занимаващи се с проучвания, подобно на истинските учени, притежават специфични качества: любознателност, желание да разучат детайлно интересна тема, готовност да разрешават проблеми и голяма доза находчивост. По пътя на традиционния метод „хипотезанаблюдение-проба“ те изследват реален проблем и се опитват да намерят решение. С помощта на наблюдения и други научни способи те се опитват да проверят истинността на хипотезата си. Способността да използваш модели, концепции и теории от една област и да ги прилагаш в друга е важна за учените. Например, в икономиката 18

БРОЙ 50

Крайната точка на обучението за напреднали икономисти – курсовата работа – им помага да развият своите технически умения и знания, като създадат по-подробен изследователски проект, използвайки по-сложен статистически, иконометричен или математически модел. Проблемите са заимствани от реалния живот, а студентите трябва да свършат всичко сами, т.е. да изберат темата, прегледат научната литература, намерят статистически или други данни, изградят собствен теоретичен модел, тестват го чрез събраните данни и анализират резултатите по един логичен и последователен начин. Научните предприемачи, изобретатели и откриватели не винаги са различими и невинаги се открояват. Понякога те остават незабелязани и хората дори им се присмиват за тяхната странност. Понякога те са твърде скромни, за да се похвалят. Но те притежават неутолима жажда да намират отговори, които водят до открития. Тези изобретатели неуморно и безкрайно търсят нови идеи, концепции и обяснения. Трябва да изградим у нашите студенти именно този тип откривателско предприемачество.


НОВИНИ @ АУБ

Ново поколение талантливи професионалисти в магистърската програма на АУБ 6 януари 2013 На 6 януари 2013 г. АУБ посрещна двадесет и трима професионалисти, които са приети в магистърската програма за ръководни кадри на университета. Те са представители на разнородни сфери: информационни технологии, телекомуникации, производство, медии и банкиране. Повечето студенти заемат водещи позиции във Vivacom, bTV Media Group, банка ДСК, „Kraft Foods“ България, Пощенска банка, C3i Европа, „Lufthansa“, Technik AG и други български и международни компании, докато останалите развиват свой собствен бизнес.

Преуспели предприемачи дискутират настоящата бизнес среда 18 януари 2013 Павел Езекиев, управляващ съдружник на „NEVEQ“, и Стийв Кайл, главен директор на „MammothDB“, изнесоха лекция в препълнената аудитория „Андрей Делчев“. Двамата дискутираха „Глобалната, регионална и българска среда за създаване на успешен бизнес“, благодарение на поканата на преподавателя по бизнес Венета Андонова и със съдействието на Бизнес клуба на АУБ.

Талантлив български режисьор представя награден филм в АУБ Документалният клуб на АУБ, верен на своята мисия за обогатяване на филмовия опит на студентите, имаше честта да посрещне двама професионалисти с вътрешен поглед върху киното. Илиян Метев и Том Кърк, съответно режисьора и звукооператора на изключителен пълнометражен документален филм, споделиха своя опит и разясниха скритите трикове в създаването на филм в този жанр. Тяхното произведение – „Последната линейка на София“ – спечели многобройни награди, включително награда „France 4“ от Филмовия фестивал в Кан и специално споменаване на Цюрихския филмов фестивал. 19

НОВИНИ @ АУБ

21 януари 2013

БРОЙ 50


Литературният живот в АУБ 24 януари 2013 Първото официално събиране на Литературното общество на АУБ за пролетния семестър през 2013 г. се състоя на 24 януари в библиотека „Паница.“ Събитието се проведе под надслов „Четене на „Fly in the Head“ със съдействието на преподаватели от литературния департамент. Обществото беше създадено преди един семестър, докато списанието „Fly in the Head“ датира от 2004 г.

Студенти по маркетинг разработват рекламна кампания 31 януари 2013 Ентусиазирани студенти изпълниха аудиториума „Андрей Делчев“ на 31 януари 2013 г. готови да направят първите си крачки в света на реалния бизнес. Специалният гост на събитието беше Мира Гатева, представител на Ogilvy Sofia и възпитаничка на АУБ, която беше посрещната от своите бъдещи съотборници. Събитието се проведе като част от курса на проф. Николова по маркетинг проучване и представлява практически проект на Ogilvy Group BG, върху който студентите работят цял семестър. Проектът се състои в създаването на комуникационна кампания за повторното пускане на омекотителя „Семана Нощен Парфюм“ и телевизионна реклама на продукта.

Изтъкнат предприемач дава съвети по мениджмънт на АУБ студенти 8 февруари 2013

НОВИНИ @ АУБ

Свикнали да приветстват забележителни професионалисти, които споделят своите успешни практики в сферите си, Бизнес клубът и препълнена зала от АУБ студенти посрещнаха г-н Светозар Яневски и неговите колеги, които разказаха за управлението и реструтктурирането на Скопската пивоварна и Тиквешката винарна.

20

БРОЙ 50


АУБ студенти влизат в ролята на делегати на ООН 14-17 февруари 2013 Академичният център „Балкански“ напомняше на умален модел на Общото събрание и Съвета за сигурност на ООН от 14 до 17 февруари 2013 г. Повече от 50 студенти на АУБ и чуждестранни университети участваха в петата симулация на ООН в Благоевград. Всеки от студентите изпълняваше ролята на делегат от различна държава и защитаваше нейната позиция по международни политически въпроси. Темите бяха „Ограничаване свободата на словото“ за Общото събрание и „Гражданската война в Сирия“ за Съвета за сигурност.

Иновативни идеи в дигиталния свят 26 февруари 2013 Студенти-ентусиасти се срещнаха с представители на Ogilvy PR Sofia във вторник 26 февруари. „Иновативни идеи в дигиталния свят“ е втората презентация на Ogilvy в АУБ, която даде на студентите по маркетинг от класа на проф. Николова допълнителна ценна и важна информация относно техния практически проект.

Прославен учен разказва за спасението на българските евреи 7 март 2013

21

НОВИНИ @ АУБ

Д-р Михаел Бар-Зоар, знаменит учен и политолог, представи лекция на тема спасяването на българските евреи през Втората световна война. Лекцията беше организирана от Висшия институт за изследвания „Балкански-Паница“ със съдействието на АУБ.

БРОЙ 50


Google с представяне в АУБ 18 март 2013 На 18 март най-познатото име в света беше разлепено из Академичен център „Балкански“. Компанията Google проведе първата си презентация в университета и привлече огромна публика. В ранния следобед представителите на Google организираха кратък семинар по личен брандинг и дадоха полезни съвети на бъдещи професионалисти за техните CV-та и резюмета. Семинарът беше последван от лекция, която разясни структурата на компанията и професионалните възможности, които предлага в момента.

Представители на „Kraft Foods“ разкриват успешни стратегии пред студенти на АУБ 19 март 2013 Бизнес клубът на АУБ даде на студентите поредната страхотна възможност да се запознаят със света на корпоративния бизнес. На 19 март Ваня Панайотова – началник на отдел „Развитие на продажбените възможности“ в „Kraft Foods“ – изнесе мотивираща лекция за качествата, които международните компании изискват от бъдещите професионалисти. Тя сподели няколко полезни съвета с публиката, вдъхновени от личния й опит.

Образованието и социалните медии – съперници или сътрудници?

НОВИНИ @ АУБ

25 март 2013 Информационните и комуникационни технологии позволяват на хората от целия свят да се свързват и запознават. Социалните медии (сайтове за онлайн общуване, блогове, онлайн общества, уики енциклопедии и сайтове за видео споделяне) оказват огромно влияние върху всяка сфера на живота, включително и висшето образование. Професорите, които преподават в съвременно и адаптивно учебно заведение като АУБ, и студентски представители се събраха, за да обсъдят иновативната възможност за интегриране на социалните медии в образователния процес. Семинарът, организиран от Комисията за академични дейности и проф. Сабина Вийн, се проведе в Академичен център „Балкански“ на 25 март 2013 г.

22

БРОЙ 50


СПИСЪК НА ПОЧЕТНИТЕ ДАРИТЕЛИ ПРЕЗ 2013 ГОДИНА ГОДИШНА ДАРИТЕЛСКА КАМПАНИЯ НА АМЕРИКАНСКИ УНИВЕРСИТЕТ В БЪЛГАРИЯ (1 юли 2012 – 30 юни 2013) Американският университет в България изразява своята благодарност на следните частни дарители, фирми и организации за тяхната щедрост. Списъкът на Почетните Дарители включва всички получени и обещани дарения.

Лидерски дарения

Ректорски кръг Анонимен Фондация „Америка за Юлия Берберян-Малеева ** България” Карл Джераси Анонимен Джон и Джийн Гъливър* Анонимен, в памет на Дими Паница Томас Хигинс* Луша Майри +, Филип Бертерат ** Институт „Отворено общество” в памет на Джеф Люис Ричард Рамсдън ** Анна К. Чапрашикова Елвин Гури ’96 * Дарения „Второ десетилетие АУБ” Мариан М. Келер * и Майкъл Кершоу Ася ’02, EMBA’07 и Алекс ’96, Райфайзенбанк EMBA’05 Александрови (България) EAД Карен Босаиъс ** Посолство на САЩ Томас и Джени Чели * в Туркменистан Марк Колман

Министерство на образованието, младежта и науката, България Ивон Паница ** Робърт Филипс Джуниър + Франк П. Попов Полин Дж. Портър, в памет на Уйлям Р. Портър Дейвид Л. Райх и Сюзън Десел Франсоа Ристон * Слави Т. Славов Жерар ван дер Слайс ** Стивън Съливан + Маргарет Талев Телерик България AД Васил Терзиев ‘01 Уникредит Булбанк Ан Уудбъри, в памет на Робърт Л. Уудбъри

Нанси и Нелсън Шенън Младши Ганка ’97 и Иван ’96 Станчеви Върбин Стайков’96, в памет на Петър Стайков Космина Танасою + Юри Забело ‘03 Декански кръг

Асел Алиясова ‘03 Благотворителен Тръст Америкън Експерс Десислава Апостолова ’95 и Явор Николов ’96 Робърт и Елън Бакиш Андреа Балог ‘03 Богдан Космасиус ‘99 Клуб 1991 Александър Бумбаров ‘03 Борбала Дийк ‘99 Барбара E. Бритингам Албанско-Американска Андрей Делчев * Делойт България Фондация за развитие Николай Димитров ‘99 Феърплей Робърт и Нели Гипсън Спас Димитров** Интернешънъл ООД Фондация „Младежта и Подкрепящи дарения Джеймс Фейгън * гражданските ценности”, Роналд Д. Ванден Дорпел* Посолство на САЩ, София Владимир Борачев ‘95 Пол Феърбрук, Туркменистан Ан С. Ферън и Джеймс Кофин + в чест на Мая Пармакова Президентски кръг Джонатан Д. Файф Сайръс Капитал Партнърс Виктор Генев ‘07 Майкъл и Луис Истън + Норис Дарел Младши Чарлз А. Фейгън III* Аглика Георгиева ’98 Страцимир Кулински ‘95 Георги Георгиев ‘95 Ивета Гигова ** Мелъди Гилбърт + P&G Фондация на Пеньо Хаджиев ** Тодор Глогов ’96 Гугъл възпитаници. Иля и Хана Фирман ‘02 Инспрес ООД Андрей и Станислава Херцог Франц фон Байрен Гюрови + Поддържащи дарения Константин и Паулина Иванов Джонсън & Джонсън Ко. Андрей Жиански ‘95 Стефан и Евелин Аут * Барбара Е. Джанеф, Елизабет Костова ** Симонида Кацарска ‘04 Фабио Лопез Серон * в памет на Милен Д. Джанеф в чест на Ивон Паница Кристина Кънева ‘01 Колиърс Интърнешънъл Таня Косева-Бошова ‘96 Лидия Крайс + Стефан A. Кантарджиев, Павел Езекиев * Крафт Фуудс България АД Джордж T. Лазар в памет на Дж. Димитри Дейвид и Катлийн Иван и Александра Манев * Паница Андрей Кюлджиев ‘95 Фланаган ** Мания ООД Майкъл МакГолдрик Конрад Кихел * Фондация за образование Джордж Манахилов Ана Миличевич ‘01 Майкрософт „Лумина” Десислава Николова ‘96 Тодор Митев, МатСтар ООД Джоел Морс * Светослав Ников ‘95 в памет на Р. Даниел Александър Михайловски Княгиня Мария Луиза ** Александър Оливър ‘01 Оливо Адриана Минчева ’97

2013


Величка Христова ’98, в памет на Дими Паница Росана и Денчо Иванов Михаил Иванов ‘04 Бесарт Камбери ‘04 София Кацарска + Антон Колев ‘95 Владимир Коловски ‘04 Ива Комитцки ‘95 Даниела Костова + Георги Куцаров ‘98 Малина Крумова ‘98 Елена Крумова ‘95 Илона Лалова ‘05 Вирджиния Лоутън, Дарения над 100 щ. дол. в памет на Дими Паница Драгомир Лазаров ‘13 Кирил Алексиев ‘98 Андреа Лескес ** Христо Ангелов ‘95 Диего Лучи + Мария Арнаудова Дарко Лукич ‘06 Христо Астарджиев, Евгения МакДоналд + EMBA ‘07 Корина Матиесану ‘99 Миладин Богетич ‘03 Редмънд МакКонъл Богдан Бонка ‘04 Ралука Меледжиев ‘98 Стоян Бонев + Ангелина Мичева ‘03 Ирен Борисова ‘95 Христо Мирков ‘96 Теню Бояджиев ‘96 Кен Московиц, Светла Бойчева + в памет на Сайръс Рийд Кръстанка Божинова+ Николай Неделчев Шефкет Чападжиев Леонид Окниански ’97, Камелия Чецеану ‘04 в памет на Виорика Урсу Пано Шуперлиев ‘95 Марис и Джон Пикъринг Раду Колонеску ‘08 Албан Прути ’05 Джефри Дийн +, Томас Рончевич и в памет на Бистра Николова Памела Шоу Милан Джабиров ‘00 Робърт Ротшилд Боян Джаков + Д-р и г-жа Джиан Карло Андрей Донов ‘01 Салмоираги Лигия Доробанту ‘08 Ивелин Сърдъмов + Моника Евстатиева ‘05 Теодор О. Сипел Кристина Йорданова ‘03 Барбара Сновацки Симона Генкова + Дрен Сопа ‘06 Ани Гешева ‘07 Морган Стенли Анна Георгиева ‘99 Росица Тодорова ‘00 Нино Гугушвили ‘06 в памет на Иван Минчев Л. Андрю Норман Георги Пенчев ‘06 Ира Пенза ‘03 Светлозар Петров * Любен Петрунов ’99 Йосиф Пилов ’96 Юлиян Попов * Елена Поптодорова * Чарлз Ф. Раух Младши Леон Селих ** Йорданка Славчева ’97 Мая Тойфел ’95, в чест на Проф. Русел Паркър Роджър и Сюзън Уитакър

Слободан Стоянович ‘03 Стела Стоянова Орлин Стойчев + Евелина Терзиева + Денислав Тодоров ‘95 Веляна Топалова ‘05 Георги Цветков ‘06 Кодру Врабие ‘98 Петя Вретенарова ‘96 Уилям А. Уиъри Маркус Вийн + Людмила Попова-Уитман Бесиан Жезо ‘06 Деница Желязкова ‘03 Михаела Златинова ‘98

Борис Иванов + Иво Иванов ‘98 Невена Иванович ‘98 Здравко Йовев + Волин Карагьозов + Геворг Хачатрян ‘08 Блажка Клюмбова + Валентин Ковачев + Даниела Ковачева + Мария Лазарова + Марияна Миланова + Венислава Митова ‘03 Гергана Муртова + Любен Мутафчиев + Йорданка Нонева + Бистра Папазова ‘98 Приятели на АУБ Юлия Печанова + Анонимен Надя Петрова ‘08 Раби Хайм и Елейн Аса Александру Поповичи ‘03 Павлина Атке + Радостина Първанова ‘98 Снежка Бангачева + Татяна Ризова, Намуун Батболд ‘08 в памет на Петър Ризов Панайот Белчев ‘03 Николай Руменин ‘08 Анамария Берзован ‘03 Джордж и Ивон Александра Бизерова ‘03 Шекснайдер Златина Богданова ‘01 Вячеслав Серемет ‘06 Тошка Борисова + Анна Шегурова ‘10 Орлина Ботева ‘01 Боряна Шалявска + Ирина Бурунсус ‘08 Десислава Славчева ‘07 Катерина Хадзи + Георги Смилков + Христо Чернев ‘99 Мая Смилкова + Пламен Чешмеджиев ‘02 Юлия Сотирова + Йекатерина Чен ‘08 Мариана Стоименова + Асен ‘11 и Виктор Камелия Стоицова + Димитрови + Лъчезар Стойнов ‘11 Младен Димитров ‘08 Анелия Стоянова + Живко Димитров ‘03 Тамара Тодорова + Наталия Димитрова ‘98 Борислав Тюлеков + Нестор Динков ’97, Ася Върбанова ‘03 EMBA ‘04 Илияна Вишанова‘05 Елен Джампалска + Юлия Уайт + Нели Донева ‘98 Лиса Загароли Кристина Джаджарова ‘07 Емилия Занкина + Дейн Р. и Джудит Е. Гордън Васил Зашев + Диана Йосифова Ани Златкова +

* Член на настоятелството на АУБ ** Член на Университетския съвет на АУБ + Преподавател или служител на АУБ

СПИСЪК НА ПОЧЕТНИТЕ ДАРИТЕЛИ


Ниво на годишните дарения Лидерски дарения от $50,000 Поддържащи дарения от $5,000 Подкрепящи дарения от $500

Клуб 1991 от $25,000 Ректорски кръг от $2,500 Декански кръг от $250 Приятели на АУБ под $100

Президентски кръг от $10,000 Дарения второ десетилетие на АУБ от $1,000 Дарения над 100 щ. дол. от $100

СПЕЦИАЛНИ ДАРЕНИЯ В памет на:

В чест на:

Милен Д. Джанеф Джеф Луис Иван Минчев Р. Даниел Оливо

Дж. Димитри Паница Проф. Ръсел Паркър Уйлям Портър Сайръс Рийд

Петър Ризов Петър Стайков Виорика Урсу Робърт Л. Уудбъри

Ивон Паница Мая Пармакова

ДАРЕНИЯ НА ВЪЗПИТАНИЦИТЕ НА АУБ ПО ВИПУСКИ Випуск 1995 Христо Ангелов Десислава Апостолова Владимир Борачев Ирен Борисова Пано Шуперлиев Георги Георгиев Андрей Жиански Антон Колев Иво Комитски Елена Крумова Страцимир Кулински Андрей Кюлджиев Светослав Ников Мая Тойфел Денислав Тодоров

Малина Крумова Ралука Меледжиев Бистра Папазова Радостина Първанова Татяна Ризова Кодру Врабие Михаела Златинова Випуск 1999 Христо Чернев Богдан Космасиус Борбала Дийк Николай К. Димитров Анна Георгиева Корина Матиесану Любен Петрунов

Випуск 1996

Випуск 2000

Александър Александров Теню Бояджиев Тодор Глогов Елвин Гури Таня Косева-Бошова Христо Мирков Явор Николов Десислава Николова Йосиф Пилов Иван Станчев Върбин Стайков Петя Вретенарова

Милан Джабиров Росица Тодорова

Випуск 1997 Нестор Динков Адриана Минчева Леонид Окниански Йорданка Славчева Ганка Станчева Випуск 1998 Кирил Алексиев Наталия Димитрова Нели Донева Аглика Георгиева Величка Христова Иво Иванов Невена Иванович Георги Куцаров

Випуск 2001 Златина Богданова Орлина Ботева Андрей Донов Кристина Кънева Александър Оливър Ана Миличевич Васил Терзиев Випуск 2002 Ася Александрова Иля и Хана Фирман Пламен Чешмеджиев Випуск 2003 Асел Алиясова Андреа Балог Панайот Белчев Анамария Берзован Александра Бизерова Миладин Богетич Александър Бумбаров Ася Върбанова Живко Димитров Деница Желязкова Юри Забело

Христина Йорданова Ангелина Мичева Венислава Митова Ира Пенза Александру Поповичи Слободан Стоянович

Йекатерина Чен

Випуск 2004

Асен Димитров Лъчезар Стойнов

Богдан Бонка Михаил Иванов Симонида Кацарска Бесарт Камбери Владимир Коловски Камелия Чецеану

Випуск 2010 Анна Шегурова Випуск 2011

Випуск 2013 Драгомир Лазаров

Випуск 2005 Илияна Вишанова Моника Евстатиева Илона Лалова Албан Прути Веляна Топалова Випуск 2006 Нино Гугушвили Бесиан Жезо Дарко Лукич Георги Пенчев Вячеслав Серемет Дрен Сопа Георги Цветков Випуск 2007 Христо Астарджиев Кристина Джаджарова Виктор Генев Ани Гешева Десислава Славчева Випуск 2008 Намуун Батболд Ирина Бурунсус Младен Димитров Лигия Доробанту Раду Колонеску Надя Петрова Николай Руменин Геворг Хачатрян

2013


ПОЧЕТНО ОБЩЕСТВО НА АУБ Почетното общество на АУБ изразява своята признателност за частните кумулативни дарения, получени от следните дарители от основаването на АУБ през 1991 до днес Благодетели на АУБ Фондация „Америка за България” Джордж Сорос – Институт „Отворено общество” Анна К. Чапрашикова Атанас А. Замфиров Почетни дарители „Дж. Д. Паница” Анонимен Алекс Балкански Минко Балкански Филип Бертера Brother’s Brother Foundation Елиот Илиев Мариане М. Келер The International Media Fund The Salgo-Noren Foundation Почетни дарители „Ралф Дейвидсон” Ралф Дайвидсън

Елвин Гури Дж. Димитри и Ивон Паница Ричард Рамсден Джон Уайтхед The Andrew W. Mellon Foundation The Pew Charitable Trusts The Sallie Mae Fund Почетни дарители „Президентски кръг” Анонимен Крис фон Кристиерсон Гордън Кадуган Дейвид Фланеган Норис Дарел Младши Роберт и Нели Гипсон Уилям Хюм Клод Жансен Фондация за образование „Лумина” Шарлот С. Меткалф МобилТел ЕАД

Нанси Р. Нюхаус-Йовенко The Nando Peretti Foundation The Starr Foundation Почетни дарители Томас Бърд Duke Franz Foundation Крейг Хол Анн С. Ферън и Джонатан Д. Файф Freedom Forum Нан Фредерик Мери Лий Хърбстър Тери Хопкинс ING Bank – Sofia Branch Джулс Т. Кортенхорст Княгиня Мария Луиза Райфайзенбанк България Представителсво на Европейската комисия в България Харисън Ричардсън Леон М. Селих

Почетно общество на АУБ Благодетели на АУБ от $1m

Почетни дарители „Р. Дейвидсън” от $250k Почетни дарители от $50k

Почетни дарители „Дж. Д. Паница” от $500k Президентски кръг от $100k

ДЪЛГОСРОЧНИ ДАРЕНИЯ Дългосрочните дарения са фондове предоставени за финансово подпомагане на АУБ за вечни времена 2002

Квази-фонд, учреден от Американската агенция за международно развитие (ААМР)

2007

Почетна стипендия „Анна Чапрашикова” Почетна призидентска стипендия „Майкъл и Луис Иистън” Почетна стипендия за принос към обществото „Анн Ферън и Джонатън Файф”

2008

Почетна стипендия „Майкъл Йовенко” Почетна стипендия „Атанас Замфиров” Почетна стипендия „Илия В. и Катерина К. Талев” Почетна стипендия „Дейвид Хюуайлър и Светлана Кхаматова”

2009

Почетна стипендия „Меткалф/Рамсден” Почетна стипендия „Стефан Груев”

2010

Почетна стипендия „Роберт Л. Уудбъри”

2012

Почетна стипендия „Евгения Шуц Бречка и Роберта Луис Нилсен”

2013

Почетна стипендия „Страцимир Кулински“ Забележка: Бяха положени всички усилия този списък да бъде 100% точен. Искрено се извиняваме, ако случайно Вашето име е пропуснато, изписано погрешно или поставено на неправилното място. Моля, позволете ни да коригираме нашата грешка като ни пишете на електронен адрес: development@aubg.bg

СПИСЪК НА ПОЧЕТНИТЕ ДАРИТЕЛИ


Отбор на АУБ печели първото по рода си интелектуално състезание „MIND“ 8 април 2013 Студенти от Варна, София и АУБ се събраха в аудитория „Андрей Делчев“, за да проверят своите знания в първото национално интелектуално състезание „MIND“. Събитието се състоя в понеделник, 9 април, и беше посрещнато с изключителен ентусиазъм от публиката и участниците. Четирите отбора, всеки от по пет човека, тестваха своите знания в различни области, включително изкуства, история, география и науки. Водещ на събитието беше известният български репортер и новинар Венелин Петков, чийто професионализъм, свежо чувство за хумор и остроумни забележки създадоха бодра и динамична обстановка.

AУБ – домакин на дискусия върху настощята ситуация в ЕС 9 април 2013

23

НОВИНИ @ АУБ

От създаването си през 1991 г. досега, АУБ се старае да даде на своите студенти теоритични и практични знания, които да са им от полза в реалния живот. Студентите на университета имат възможността да се запознаят отблизо с различни и актуални социални, политически и и кономически теми. Политическият клуб на АУБ – в желанието си да предостави разнообразни гледни точки – покани Петър Генов и Явор Алексиев, икономически анализатори към българския Институт за пазарна икономика, да изнесат лекция на тема „Цената на членството в ЕС“. Лекторите анализираха ползите и загубите, пред които са изправени държавите при присъединяването си към ЕС в сегашните бурни времена и засилваща се икономическа криза. Събитието се състоя в библиотека „Паница“ в Академичен център „Балкански“ на 9 април 2013 г.

БРОЙ 50


20-ти Панаир на професионалната реализация в АУБ – компании в търсене на нови таланти Автор: Ина Гжика Двадесетото издание на Панаира на професионалната реализация в Американския университет в България се проведе в началото на април 2013 г. в спортната зала на университета, която е част от новопостроения мултифункционален студентски център „Америка за България“. Панаирът приветства над 20 компании от различни сектори. Сред тях имаше добре познати имена като Nestle, Kraft Foods, Deloitte, Кока-Кола, Procter&Gamble, Глобул и Societe Generale. Към тях се бяха присъединили и новосъздадени компании, включително такива, основани от възпитаници на АУБ. Тази палитра от фирми беше допълнена и от гръцка компания, специализираща в производството на стъклени изделия. Многофункционалната спортна зала беше изпълнена с щандове, където работодателите посрещаха студентите на АУБ с формуляри за кандидатстване и привлекателни фирмени подаръци, опитвайки се да открият следващия съвършен талант измежду тазгодишните випускници на университета. През годините много възпитаници на АУБ са намирали своето първо работно място именно с помощта на ежегодния Панаир на професионалната реализация, който само допреди година редовно се провеждаше в коридорите на Централната сграда. Наред с промяната в мястото на провеждане на това събитие имаше и забележима промяна в това, което търсеха работодателите. Докато по-малките компании бяха в готовност да се обвържат с най-добрите кандидати, които посетиха техните щандове, значителна част от по-известните фирми търсеха главно подходящи кандидати за своите стажантски програми.

НОВИНИ @ АУБ

Подобно на спортисти, които са се запътили за проби в даден отбор с очевиден ентусиазъм и огромна

24

БРОЙ 50

решимост, студентите на АУБ посещаваха щандовете на компаниите, от които се интересуваха най-много, задаваха въпроси, доказващи познанията им за бизнес сектора и компанията, и оставяха своите CV-та. Някои от работодателите показаха същата доза ентусиазъм и решимост, като част от тях дори бяха готови да проведат интервю за работа с даден кандидат на място при условие, че и двете страни все още бяха заинтересовани. За външни наблюдатели събитието вероятно е наподобявало внимателно заучени танцови стъпки, адаптирани към непозната до този момент музика. Като цяло работодателите отбелязаха, че пространствеността на новата спортна зала и превъзходната организация на събитието са допринесли за създаването на една по-приятна и по-ползотворна атмосфера. Освен това те добавиха, че студентите на АУБ са се отличили със солидна подготовка и похвална доза мотивация. Не малка част от работодателите бяха възпитаници на АУБ, които в предишни години са участвали в стария формат на Панаира. Всички те с огромно желание окуражиха студентите и им дадоха безценни съвети. „Открийте истинската си страст и бъдете активни. Не се притеснявайте да задавате въпроси. Проучвайте всички възможности. Вярвайте в себе си и докажете способностите си“, посъветва настоящите студенти един от възпитаниците на университета. „По същия начин, по който сте взели успешното решение, че АУБ е най-подходящото място за вас, така сега трябва да вземете следващото ключово решение за вашето професионално развитие. Постарайте се изборът ви да бъде също толкова успешен“.


Автор: Яна Аладжова За шеста поредна година студентите от клуба „Бродуей“ на АУБ избраха и получиха правата за представяне на бродуейски мюзикъл. Шоуто е „Мемфис“, а главната тема е историята на бял радио диджей през 50-те години на миналия век, който открива красотата на „черната” музика, и премеждията му, докато се опитва да я представи на останалия закостенял свят. Срещата му с чернокожа певица пали искрата на една невъзможна заради обществени табута любов. През смях, сълзи и невероятна музика, мюзикълът представя раждането на рокендрола и една нова ера. Зад успеха на представлението стоят дълги месеци на усърдна работа, която започва с избирането на студент-режисьор и студентски екип. От ноември до премиерата актьорите се отдават на хореография, рецитация, адаптация, репетиция, гримиране и пробване на костюми, докато са готови да представят своето бляскаво изпълнение в началото на април. „Мемфис“ дебютира в новата театрална зала на студентския център „Америка за България“ на 3 април пред препълнена зала и докато завесата падаше, актьорите бяха изпратени с бурни овации. Лора Златева, четвъртокурсничка в АУБ, и Георги Топалов, студент трета година в Музикалната ака„Чикаго“ 2008

„Уестсайдска история“ 2009

демия в София, се въплътиха в главните роли на отличения с награди мюзикъл – динамична комбинация от сърцераздирателни песни и спиращи дъха танци. Останалата част от екипа включва 70 невероятно талантливи, креативни и отдадени студенти от университета, които играха останалите роли или дадоха своя принос като продуценти, бизнес мениджъри, режисьори, танцьори и хореографи, гримьори и помощници или всяка необходима комбинация от тези роли. За трета поредна година продукцията бе озвучена от бургаския оркестър „Levon Manukyan Collegium Musicum“. След три поредни изключителни изпълнения в Благоевград, екипът замина на национално едноседмично турне в пет големи града в България – София, Стара Загора, Варна, Бургас и Пловдив. Във всяко едно от тези места те изправиха публиката на крака. Изглежда, че не е от значение доколко публиката разбира английски, защото всички бяха възхитени от професионалните изпълнения, магията на песните и танците и ефектното съчетание от цветове и звуци. Връщайки се в университета, изпълнителите незабавно се заеха с финални проекти и изпити, подготовка за лятна бригада и наваксване на сън. Но те винаги ще помнят своя усилен труд и възхитително представление, с които общността на АУБ се гордее неимоверно.

„Лак за коса“ 2010

„Мулен руж“ 2011

„Брилянтин“ 2012

25

НОВИНИ @ АУБ

Магията на „Мемфис“

БРОЙ 50


Мисли екологично Автор: Николета Ганчева Тазгодишната седмица на екологията в АУБ беше посветена на рециклирането и осигуряването на по-добра среда за живот. Основната цел бе повишаване на осведомеността, стимулиране на студентите да „мислят екологично“ и да създадат заедно един по-зелен и устойчив университетски комплекс. Организаторите на спортната олимпиада и комисията за „Зелен университетски комплекс“ към АУБ си сътрудничеха по време на „Седмицата на Земята“ за провеждането на игри на открито и състезания за рециклиране и опазване на околната среда. В духа на събитието всички участници носеха специално направени зелени тениски. Програмата включваше и прожекция на „Човек без влияние“, документален филм за едно американско семейство, което се нагърбва с трудната задача да не вреди по никакъв начин върху околната среда за една година. Животът без телевизор, пералня, месни и неорганични продукти и дори тоалетна хартия със сигурност не е лесен за двойката и тяхната малка дъщеря, но в края на годината те са убедени, че жертването на малко „лукс“ си струва в името на една по-чиста планета.

НОВИНИ @ АУБ

За да популяризират каузата, студентите се осведомиха за устойчивите програми в корпоративния и стартъп сектора от представителите на „Денкщат България“ Антон Вълков и Дария Хаджийска.

26

БРОЙ 50

„Денкщат“ предлага консултантски услуги в сферата на устойчивото развитие и опазването на околната среда. „Не мислете, че устойчивостта е нещо извън бизнеса“ – каза Вълков. „Тя трябва да бъде в основата и да ви помога да получавате приходи“. В края на презентацията студентите се групираха в отбори, за да намерят начин за включване на устойчивостта сред целите на АУБ. Сред идеите бяха намаляване на разходите и насърчаване на студентите да живеят екологично. „Седмицата на Земята“ би била непълна без ежегодното засаждане на дръвчета. Това бе особено емоционален момент за Наталия Шевчук, четвъртокурсничка от Украйна, която се включи в засаждането на дървото на випуск 2013. „Това е първият и последният път, в който ще участвам в тази церемония“ – сподели тя. „Ние избрахме да засадим дъб, за да символизира силата на випуска ни и нашия екологичен принос към АУБ“. Краят на еко седмицата беше ознаменуван с концерт по случай „Часа на Земята“, организиран от комисията за „Зелен университетски комплекс“ и Клуба за по-добро общество. Студентите изключиха осветлението и запалиха свещи за един час като символичен призив за действие срещу климатичните промени и за съхраняване на енергията. Бийтбоксърът Непес Непесов, талантливата певица Диана Телояни, хор „Светлина“, рок клубът и танцовият състав на АУБ бяха сред изпълнителите, които се присъединиха към студентите, за да покажат своята подкрепа към инициативата.


Нови дисциплини на 13-тата спортна олимпиада на АУБ Автор: Айна Пиркулиева Над 700 студенти, възпитаници, служители и преподаватели на АУБ участваха в тринадесетата олимпиада на университета: някои се състезаваха в спортни дисциплини, други дойдоха просто да се насладят на слънчевия ден и да аплодират състезателите. Първите два турнира, по колоездене и плуване, се състояха в събота, ден преди основните събития, защото тези дисциплини изискват специален терен. Останалите съревнования в спортове като баскетбол, волейбол, тенис, бягане и борба се проведоха в неделя в парк „Бачиново“. Новите дисциплини тази година бяха вдигане на тежести, бенч преса и спортно катерене. Освен спортните дейности имаше напитки, храна и музика, благодарение на които събитието премина приятно за всички.

След официалния край на събитието организаторите се чувстваха доволни от олимпиадата. Президентът на клуба Благой Дерменджиев сподели, че е получил много положителни отзиви. „Някои хора казаха, че

тазгодишната олимпиада е най-добрата досега. Мисля, че надминахме себе си, и вярвам, че можем да направим още по-добра олимпиада следващата година“, каза Дерменджиев. Популярността на олимпиадата в АУБ расте с всяка изминала година. Освен че насърчава здравословния живот и спортния дух в университета, събитието също така представя неакадемичния аспект на АУБ и дава възможност на участниците да практикуват любимия си спорт в компанията на своите връстници. Третокурсничката София Волконская, член на организационния екип, сподели, че е горда да бъде част от олимпиадата. „Насладих се на всяка секунда“, каза Волконская. „Хората продължават да се питат какво е духът на АУБ. За мен той започва с олимпиадата“.

27

НОВИНИ @ АУБ

В допълнение към 20-те спортни дисциплини, присъстващите наблюдаваха демонстрации по борба от двукратния олимпийски шампион Армен Назарян и самбо шампионите Румен и Росен Димитрови, които показаха на студентите как да се защитават при нападение с нож или стъклена бутилка. Те бяха придружени от треньора по бойни изкуства Стоян Саладинов. В края на бележития ден групата на клуб „Piano Bar Limited“ изнесе концерт, който беше последван от церемонията по награждаването.

БРОЙ 50


ДИНАМИЧНА ОБЩНОСТ

Александра Егуменова ‘13, Русия

ДИНАМИЧНА ОБЩНОСТ

Специалности:

28

Бизнес администрация

Подспециалност:

Икономика

Предприемачите и лидерите на компании се изправят пред многобройни трудности и отговорности, но АУБ ми даде нужните умения да се справя с тях и да се възползвам от възможностите, които се разкриват пред мен. Активното студентско общество на АУБ може да развие или дори събуди предприемаческия ти дух, но ти сам трябва да си инициатор на промяната. Смятам себе си за такъв инициатор, а АУБ стимулира и отгледа моя дух чрез свободата да избирам курсове, специалности, извънкласни дейности и цялата образователна система в американски стил „liberal arts“. В университета имах възможността да ръководя едно начинание – скорошното представяне на мюзикъла „Мемфис“, което ще ми помогне в бъдеще да създам собствен бизнес. Курсът по предриемачество и предприемаческата програма на „Джуниър Ачийвмънт“ тестваха моите способности и ме стимулираха да мисля по нестандартен начин, което е задължително умение в света на предприемачеството.

Бизнес администрация, Информационни системи

Въвеждайки курс по предприемачество, АУБ се присъедини към елитните университети, които са загрижени за бъдещето на студентите си. Живеем в свят, който изисква да притежаваш разнообразни умения, за да успееш. Невероятна възможност е да използваш и прилагаш бизнес знанията, придобити в час, още докато следваш. Студентите на АУБ могат да изберат насоката на своето бъдеще и да развият множество умения за успешна кариера, благодарение на образователната система в американски стил „liberal arts“. Възможността да участваме в многобройни състезания и да разрешаваме бизнес казуси ни прави по-трудолюбиви и ни позволява да разработим свои продукти или услуги, които можем да използваме в бъдеще, или дори да създадем своя собствена компания.

БРОЙ 50

Специалност:

Димитър Чатлески ‘14, Македония


Специалности:

Джафар Джафаров ‘14, Таджикистан

Специалности:

Икономика, Бизнес администрация

Курсът ми по предприемачество през пролетния семестър ме научи как да създам компания, даде ми възможността да се срещна с преуспели предприемачи и ми позволи да посетя „Eleven Venture Fund“, един от най-големите фондове за начално финансиране в София. Също така, АУБ ми даде шанса да участвам в различни летни училища и лагери в сферата на предприемачеството – миналото лято взех участие в преприемаческия лагер „Blacksmith“ в Литва. В АУБ съществуват студентски клубове като „StartUp Благоевград“, TEDх и Бизнес клуба, които канят успели предприемачи, бизнесмени и възпитаници на университета да споделят своя опит, да се свържат със студентите и да разкажат своите наблюдения за реалния свят. Някои гостлектори помагат на студентите да създадат нови компании или ги наемат в своите организации.

Бизнес администрация, Политически науки и международни отношения

Подспециалности: Философия и религия,

Идването в АУБ промени живота ми изцяло – беше като влизане в коренно различен свят, пълен с възможности за самоусъвършенстване и развитие. Университетът стимулира интереса ми към предприемачеството и ми даде нужните знания да следвам мечтите си и в бъдеще да създам свой собствен бизнес. Това не се случи изведнъж, а беше по-скоро резултат от възможностите и шансовете, които АУБ ми предостави. Уча вече две години в университета и мога да потвърдя, че ако не бях дошла тук, щях все още да се страхувам да изляза от зоната си на комфорт и да разгърна своя истински потенциал. Благодарение на моите академични и извънкласни дейности, бях избрана като участник в тазгодишната лятна предприемаческа програма в САЩ, която се спонсорира от фондация „Америка за България“. Там ще се уча от най-добрите предприемачи и ще участвам в различни симулации, които ще ми дадат нужния практически опит да следвам мечтите си. Всичко това би било невъзможно, ако не бях студент в АУБ.

Нели Овчарова ‘15, България 29

ДИНАМИЧНА ОБЩНОСТ

Антропология

БРОЙ 50


Специалности:

ДИНАМИЧНА ОБЩНОСТ

Теменужка Панайотова ‘14, България

30

БРОЙ 50

Икономика, Бизнес администрация

АУБ насърчава предприемачеството чрез образованието в американски стил „liberal arts“. Университетът предлага богат избор от курсове, които те подтикват да влезеш в определена роля и да работиш активно върху групови проекти, казуси и дискусии. Курсът по предприемачество е едно наистина страхотно изживяване. Благодарение на него моят отбор и аз разработихме успешен проект и участвахме в „стартъп“ уикендите. Също така имах шанса да участвам в лятната предприемаческа програма в САЩ и да науча много нови неща, които промениха начина ми на мислене. Състезанията, организирани от студентски организации, ти помагат да се срещнеш с нови хора и да откриеш попрището си. АУБ ти дава възможността да участваш в клубове и дейности, които насърчават предприемаческия дух. Това е и сърцевината на предприемачеството – не само да мис­ лиш как и какво трябва да направиш, а наистина да го направиш.


Автор: Ина Гжика През последната седмица от пролетния семестър на 2013 г. студентите в курса по предприемачество на проф. Андонова представиха пред жури бизнес идеите, които бяха разработили по време на семестъра. Членовете на журито включваха президентът на АУБ д-р Майкъл Истън, изпълнителният директор на „Ситибанк“, както и представители на „Junior Achievement“ и програмата „StartUP“, които бяха също така спонсори на курса. При откриването, изпълнителният директор на „Ситибанк“ изрази своето задоволство, че е част от това уникално интелектуално предизвикателство, и отбеляза замислено: „Иска ми се да имаше такъв курс, когато аз бях студент“. Един по един шест студентски отбора разкриха основната цел на своята бизнес идея пред въодушевените жури и публика. Първият представен проект бе "Избирай" - социална платформа, която позволява на потребителите да вземат решения и правят избори. След това публиката се запозна с „Инфотакси“ – идея за монтиране на интерактивни екрани в таксиметровите автомибили с цел подобряване на клиентското обслужване. Последва мотивиращият „Влезте във форма“ уебсайт, който предписва диети въз основа на индивидуални физически характеристики. „Групирай“ беше следващото изобретение, чрез което младежите могат да намерят връстници със сходни интереси. Последните два отбора презентираха „Изненадай ме“ – агенция за организиране на партита и сватбени услуги, както и „Eride.bg“ - онлайн общност, която свързва хората, пътуващи към една и съща дестинация.

„Групирай“ спечели наградата на журито заради задълбочения анализ и добре обмисленото предложение, а и защото вече бе привлякло интереса на много млади хора. Публиката обаче избра "Влезте във форма", вероятно поради новаторския подход на отбора, който отличава тяхната идея от безброй други подобни уебсайтове. След обявяването на наградата журито отбеляза, че с всяко следващо състезание качеството на проектите се подобрява и визуалните презентации стават все по-професионални. Победителите бяха насърчени да поддържат контакт с членовете на журито, когато реализират своите бизнес идеи. Професор Андонова поздрави всички участници за техните постижения и изрази своята надежда, че този курс ще се превърне в постоянна платформа за насърчаване на предприемачеството: „Студентските отбори положиха много усилия за проектите си и имаха възможност да представят своите идеи пред инвеститори. Този модел на „здравословна конкуренция“ между тях в учебна среда е много ефективен и аз обмислям да го включа и в други мои часове“. Победителите бяха много ентусиазирани от наградата. „Присъствах на няколко лекции, които професор Андонова организира за класа. В тях успели предприемачи споделиха опита си с нас и това беше най-полезното за мен, защото ми разкри различни гледни точки и, колкото и клиширано да звучи, определено разшири кръгозора ми! Аз наистина се надявам курсът да продължи! Той привлича много хора като нас, затова вярвам, че може да бъде една успешна инициатива“ – заяви Диляна Добринова, един от членовете на отбора „Групирай“.

31

ДИНАМИЧНА ОБЩНОСТ

Предприемаческият дух в действие

БРОЙ 50


Обзорен поглед върху идеите на гост-лекторите на конференцията „StartUP Благоевград 2013 г.“: Конференцията „StartUP“ е годишен форум, събиращ на едно място предприемачи, инвеститори, студенти и млади хора, които искат да започнат собствен бизнес. Полина Янчева, съосновател на „StartUP България“ през 2007 г. с встъпително слово на конференцията тази пролет: „Целта на тези събития е да популяризираме предприемачеството сред младите хора, като каним преуспели предприемачи да споделят своите вдъхновяващи истории“. Успешни предприемачи: Саша Безуханова, основател на „Хюлет-Пакард България“ през 1998 г.: „Вашият живот е не само старт, а стартъп!”. Христо Попов, бивш служител в „Шел“, по-късно създава свой бизнес: „За да си предприемач, трябва да си малко луд, особено в България с нейния накърнен национален имидж“. Крис Георгиев, уеб предпримач с малък проект, но големи идеи: „Учете се в „училището на живота“ и се възползвайте от всички възможности, които животът ви предоставя“. Той допълва, „студентите основават стартъпи, ако притежават волята да ги създадат и то – на момента”. Лектори дават съвети за различни опции за финансиране: Александър Цветков, основател на собствен бизнес и финансов консултант: „Дайте дял от вашия стартъп на инвеститорите или се договорете за по-голяма сума, когато компанията ви се разрастне“. Никола Христович, бивш председател на Националния иновационен фонд: Предостави повече информация за трите гранта на ЕС, за които могат да кандидатсват бъдещи предприемачи.

ДИНАМИЧНА ОБЩНОСТ

Представители на фондовете за подкрепа на предприемачеството „Eleven“, „LaunchHub“, „Neveq“ и „Voivoda Ventures“: Дискутираха различните подхо-

32

БРОЙ 50

ди, които са използвали при инвестиране в български и регионални компании от IT сектора. Лектори обсъждат растящата роля на технологията в създаването на компании: Любомир Русанов и Александър Ненов, създатели на онлайн платформи и интернет проекти: „Ако те няма в интернет, значи не съществуваш“. Рая Юнакова, маркетинг мениджър в „Microsoft Bularia“, и Кирил Русев, предприемач, който разработва софтуерни продукти: Описаха ежегодното състезание на „Microsoft“ за иновативни продукти – „Imagine Cup“ – и отбелязаха постиженията на отбора победител от АУБ на българското състезание през 2012 г. и участието му в световното „Imagine Cup“ в Сидни, Австралия. Възпитаници на АУБ и техните теми: Даниел Томов, основател на фонда за начално финансиране „Eleven“: „Менторството е емоционална и интелектуална връзка между преуспял бизнесмен и предприемач“. Аспарух Коев, предприемач, настояща компания „Transmetrics“: „Най-важно е да владеете изкуството на “речта в асансьора“ или как да убедите някого в гениалността на вашата идея за по-малко от една минута“.


Студент от малък град с ГОЛЕМИ идеи

ска акредитация, европейски дипломи и близо до вкъщи.

През следващите пет години, с няколко почивки за удължена бригада, и за да участва в лятната предприемаческа програма на фондация „Америка за България“, Николай се отдава изцяло на АУБ. Въпреки че сам се описва като срамежлив новодошъл, той мигновено е очарован от активното участие на студентите в часовете и във всичко друго, свързано със студентския живот. Той се впуска в него, като се приНиколай Герджиков е от малкото родопско градче съединява към клубове и наслаждава на дейности на Батак в Югоизточна България. Въпреки че родитеоткрито; той е очарован от библиотеката и лесния лите му все още живеят там, той учи в пловдивска достъп до информация; харесва приятелския дух гимназия и живее при баба си. в общежитията и социализирането в Благоевград; Когато през преуспява в часовете и е благодарен за образовани2007 г. европейето в американски стил, което получава в българска ските универсреда, сред студенти от различни държави и култури. ситети отварят Въпреки всичко, което харесва в АУБ, Николай е врати за бълсмутен от едно нещо. През годините баща му е негари, Николай гов учител и го въвлича във всеки аспект на семейсе записва в ния бизнес, но въпреки всички курсове по бизнес северноеврои икономика, и всички молби до преподавателите, пейски универтой е обезсърчен от малкото практическа работа в ситет, но към часовете, свързана със създаването и развиването на края на пърсобствен бизнес. От чувство на неудовлетвореност вата си година и заедно с други предприемачески настроени стуне се чувства денти от АУБ и ЮЗУ, Николай и колегите му взимат удов ле т в ор е н нещата, по предприемачески, в свои ръце. Те черпят от образованието, което получава, и прекъсва вдъхновение от група енергични бъдещи предприеследването си. По препоръката на приятел кандимачи, които създават конференция в София, и с окудатства в АУБ – уважаван университет с високи ражаването и опитността на тези познати в София се академични изисквания, българска и американражда „StartUP@Blagoevgrad“.

33

ДИНАМИЧНА ОБЩНОСТ

Много от четящите тези статии може би мислят, че студентите на АУБ идват от големи и развити градове и са изненадани от живота в градчето Благоевград с неговите кафенета по ъглите и обширни пешеходни зони. Статията за този абсолвент, випуск 2013, има за цел да ви убеди в противното.

БРОЙ 50


TEDxAUBG събира идеи, които си струва да споделиш Автор: Николета Ганчева Сред дискутираните теми на събитието TEDxAUBG този април бяха пътешествия, биология, електричество, земеделие, реклама, психология и личностно развитие. Освен че е едно успешно предприемаческо събитие, TEDxAUBG предизвиква участниците да направят света едно по-добро място чрез своите идеи и действия. Разнородна група от десет лектора с различни биографии, интереси и професии сподели своите идеи с публиката в театралната зала на студентския център „Америка за България“. Прочетете кратко резюме на техните презентации: Атанас Георгиев, главен редактор на Publics.bg и списание „Ютилитис“, дискутира най-разпространените митове около енергията и насърчи своите слушатели да се борят за правата си, когато се определя енергийната политика в страните им. Д-р Милена Георгиева от Института по молекулярна биология в БАН държа еднакво интригуваща реч на тема ДНК и „епигеноми“. Тя акцентира върху сериозното влияние, което околната среда оказва върху дейността на гените ни. „Храната, която нашите баби и дядовци са яли, въздухът, който са дишали, действията, които са извършвали, нещата, които са преживели, влияят върху живота им десетилетия по-късно и тези влияния могат да се предадат на следващите поколения – на нас и нашите наследници“, сподели тя.

ДИНАМИЧНА ОБЩНОСТ

Себастиан Канавес, запален пътешественик, блогър и маркетинг консултант, разказа увлекателни истории от своя живот и подкани публиката да следва мечтите си и да наруши рутината. Той подчерта колко важно е да действаме днес, защото „някога не е ден в календара“.

34

БРОЙ 50

Даняр Аха, писател и съосновател на компанията „ДаЯМогу“, беше бурно аплодиран след своята трогателна история: „Научих се да се наслаждавам на момента“ – призна той. „Видях колко бързо един живот може да се преобърне… как всички надежди, мечти, планове, удоволствия, щастие и всички тревоги и ядове, как цял един живот може да изчезне в един миг… Трябва да показваме на тези, които обичаме, нашата признателност всеки ден, защото може да няма утре“. Останалите презентатори включваха: Димитър Татарски, основател на НПО; Кейси Ангелова, блогър на тема здравословна храна; Десислава Бошнакова, консултант по връзки с обществеността; Бризеида Гьоза, социален активист; Васил Тучков, писател и дизайнер; и Космина Танасою, обичан преподавател в АУБ. TEDx е уникално събитие, което се организира от 18 въодушевени студенти на АУБ, които самоотвержено отдават своето време през семестъра, за да съберат хора от различни области и с различни идеи. „Ораторите на събитието те вдъхновяват и те карат да се замислиш“ – разказва Анна Рахманова, част от екипа на TEDxAUBG. „Когато излезеш от залата след края на събитието, си готов да започнеш един нов живот“.


Тимофей Коротеев, випуск 2013: „АУБ ми даде не само знания и умения, но и партньор в живота“ Автор: Николета Ганчева Тимофей Коротеев, живо интересуващ се от маркетинг, предприемачество и организиране на събития, пристига в АУБ вече избрал какво ще учи: специалност „Бизнес администрация“, подспециалност „Икономика“ и всички възможни маркетинг курсове. В допълнение към официално декларираните дисциплини, Тим счита извънкласните дейности за своята втора „специалност“. А той участва в доста. Въпреки че повечето студенти го познават само като президент на Студентското правителство, Тим е активен в спортовете футбол и билярд, олимпиадата на АУБ и отбора по американски футбол „Griffins“. В желанието си да организира събития, Тим поема позициите на ковчежник и координатор на събития за Клуба за по-добро общество, представител на АУБ на Европейския студентски форум в Литва и организатор на ежегодната TEDxAUBG конференция.

Въпреки че времето на Тим в АУБ изтича, университетът е повлиял не само на неговото минало, но и на неговото бъдеще. „Една седмица след завършването ще се оженя за Людмила Узунова – жената, която обичам (възпитаничка на АУБ, випуск 2011). По този начин университетът ми даде не само знания и умения, но и партньор в живота. В професионален план кандидатствах в различни компании и се надявам да получа положителен отговор скоро. Може и да прозвучи странно за някои хора, но искам да остана в България след завършването си“.

Покрай това множество от извънкласни дейности Тим продължава да практикува своята 12-годишна страст – свири на своя любим саксофон – и развива актьорските си умения като част от екипа на мюзикъла „Лак за коса“ през 2010 г. и в много други университетски постановки. След четири години обучение Тим е убеден, че АУБ е бил правилния избор за него. „АУБ е страхотно място, където студентите могат да намерят всичко необходимо, за да подобрят и развият своите познания и различни умения. Университетът напълно оправда моите очаквания и ако отново бях поставен пред избора в кой университет да следвам, без колебание бих избрал АУБ“.

„При разработване на казуси и участие в състезания, студентите на АУБ прилагат знанията и уменията, които са получили в часовете и извънкласните дейности, за разрешаване на въпроси от света на истинския бизнес. Съветвам всички студенти да се възползват от тези възможности и да участват във всички събития от този вид“ – споделя той.

35

ДИНАМИЧНА ОБЩНОСТ

Като част от победителите в състезанията по бизнес казуси на „Проктър и Гембъл“ и Бизнес клуба на АУБ, на „Societe Generale Експресбанк“ и на „Kraft Foods“, Тим вярва, че академичните програми като курса по предприемачество заедно с извънкласните дейности като „StartUP@Blagoevgrad“ дават на студентите нужните умения, за да преуспеят в бъдеще.

БРОЙ 50


Изследователска конференция представя академичните постижения в АУБ Отличителна черта на академичната общност в АУБ е насърчаването на научните проучвания и студентската креативност. Преди седем години университетът инициира ежегоден форум за обмен на идеи - изследователска конференция. Това събитие дава възможност на амбициозни студенти и опитни преподаватели да представят и дискутират най-новите тенденции в своите области. Тазгодишната конференция, наречена „Задругата на ума“, се проведе през април и включи увлекателни презентации на различни теми. Космина Танасою, преподавател по политически науки и европеистика, прочута със своите интелектуално предизвикателни класове, беше модератор на събитието и започна с дилемите, пред които се изправят изследователите в обществените науки. Във вдъхновяващата си реч професор Танасою дискутира различни аспекти на изследователството. „Независимо от това дали разчитате на позитивен подход или на интерпретативен анализ“ – предупреди тя, „избягвайте догматичното мислене. Академичните среди трябва да са мястото, където хората могат да споделят идеи и да участват в непредубеден разговор, вместо да бъдат възпирани от ограничено мислене и предразсъдъци“. Според нея, дискусията е единственият начин да се намери най-подходящото решение на проблемите.

ДИНАМИЧНА ОБЩНОСТ

След Танасою други преподаватели и студенти представиха резултати от собствените си проучвания в области като бизнес, компютърни науки, икономика, математика и хуманитарни науки. За разлика от предишните конференции, където естествените и компютърни науки доминираха, тази година бе обърнато специално внимание на соци-

36

БРОЙ 50

алните въпроси като здравеопазване, работна среда в големите корпорации и политически практики в Европа. Сегашната икономическа криза беше основния акцент на сесиите, посветени на бизнес и икономика, като по-опитните студенти анализираха разнообразни теми: от макроикономическите фактори, влияещи върху преките чуждестранни инвестиции на Балканите, до непогасяемите заеми и уязвимите държави, както и съвременните тенденции в предлагането на финансови услуги на дребно. Департаментът по информатика представи 3D приложение, използвайки авангардни технологии. Кулминация на сесията беше демонстрация на оптичен шрифт и продукт за разпознаване на символи, който превръща ръкописен или напечатан текст в машинно кодиран. Част от участниците представиха изследване за степента, до която етническата и културната принадлежност влияят върху формирането на политическата идентичност, а в друга презентация бе обърнато специално внимание на студентските изследвания в областта на висшето образование и изучаването на езици. За много хора събитието „изследователска конференция“ звучи като най-скучния начин за прекарване на уикенда, но присъстващите на това събитие бяха такава интересна група, че през целия ден броят им постоянно се увеличаваше. Следващата изследователската конференция вероятно ще е пълна с правостоящи!


„thePurple“ – ПЛОД НА ВДЪХНОВЕНИЕТО „thePurple“ е създаден преди няколко години от Бисера Савоска, випуск ’12. В началото нейното творение е носило името „ДеФакто TV”, а целта на клуба е била да излъчва интерактивни телевизионни емисии за студентския живот. Шоуто придобива популярност, представяйки новини и събития, както и реални и пародийни истории от студентския живот, и скоро членовете решават да превърнат клуба в поструктурирана организация.

Не е изненадващо, че „thePurple“ вече се ръководи от студенти, учещи бизнес администрация, и че структурата му е все по-предприемаческа – чрез използване на маркетинг и брандиране за привличане на определени студентски групи; мениджмънт на човешките ресурси чрез метода „възнаграждение и признание“; използване на инструменти за проследяване на прогреса и матрична организация за всеки отдел; преговори и търговски тактики за набиране на спонсори и партньори. Цялата организация със своята предприемаческа нагласа към изработване на новаторски идеи превъзмогва застоя, създава единодушие и подобрява всеки следващ видео клип.

Роман Сорокан (Молдова), президент

Членовете на екипа включват студенти, учещи „Журналистика и масови комуникации“, „Информационни системи“ и „Компютърни науки“, които дават своя професионален принос, и целият екип – с разнообразен опит и познания – създава все по-увлекателни видео продукции. Вече и със свой YouTube канал, „thePurple“ си сътрудничи с отделите „Университетски връзки“ и „Прием на студенти“ на АУБ за популяризирането на университета сред потенциални студенти. Творението на един вече завършил студент прерастна в проект, който включва много от наученото в класната стая, като същевременно все повече и повече се слива с духа на АУБ и става все по-предприемачески.

37

ДИНАМИЧНА ОБЩНОСТ

През есенния семестър на 2012 г. те създават ново лого, избират водещи и заприличват на стартъп проект – с измерим растеж, технически подо­ брения, развитие на човешките ресурси и продукти, както и създаването на собствен уебсайт – www.thepurplemedia.com.

БРОЙ 50


ГОРДЕЕМ СЕ С ТЯХ Моника Ангелова и Веселин Лалев: „АУБ привлича едни от найталантливите български деца“ Автор: Нели Овчарова Моника и Веселин са успели предприемачи, възпитаници на АУБ и на университета в Мейн (САЩ); по-късно стават семейство и са горди родители на две деца. В АУБ Веселин завършва „Бизнес администрация“, а Моника – „Бизнес администрация“ и „Журналистика и масови комуникации“. И двамата са отдадени на амбициозни компании: Моника работи в „Intelligence Pathways“ (международна консултантска фирма за бизнес анализ) и същевременно ръководи два уеб-портала за мода: www.BulgarianTextile.com и www.TurkishFashion.net; Веселин е мениджър на най-всеобхватния уебсайт за инвестиране в България – InvestBulgaria.com, основан от него през 2004 г. Въпреки че са следвали в АУБ през различни години, Моника и Веселин споделят общи интереси и извънкласни дейности. И двамата са членували в клуба по бойни изкуства, а Моника е била и водещ в радио „Аура“, салса танцьорка и привърженик на йогата. АУБ е причината съдбите им да се пресекат. Докато учи в университета, Моника посещава лекция с гост-лектор Веселин, който завършва магистратура в университета в Мейн. „По това време аз тъкмо бях приета в Мейн и исках да го поразпитам за университета. Казано накратко, се оженихме във Вегас“ – смее се Моника.

ГОРДЕЕМ СЕ С ТЯХ

Моника и Веселин говорят хвалебствено за АУБ и възможностите, които им дава. За Веселин университетът е „уникално място, което привлича едни от най-талантливите български деца. Прекрасно изживяване, коренно различно от всяко друго в България“. И двамата са съгласни, че АУБ им предоставя нужната подготовка и увереност да продължат образованието си в Щатите. „Честно казано, хората в университета в Мейн дълбоко уважават студентите от АУБ. Ако не бях учила в АУБ, щях да изпусна много възможности“ – признава Моника. Въпреки че и двамата вярват, че предприемачеството не може да бъде научено, а само възприето, те приемат факта, че АУБ косвено им дава всичко, от което един успешен предприемач има нужда. Благодарение на многобройните акдемични и извънкласни дейности, възможността да сглобиш собственоръчно графика си и да изпробваш различни дисциплини, студентите се научават да бъ38

БРОЙ 50

дат отговорни и активни и да развивават своите лидерски умения, които са жизненоважни за предприемачеството. Веселин посочва три качества, които бъдещите предприемачи трябва да притежават. На първо място е способността да отдадеш време и усилия на нещо ново. Второ, смелостта и волята да следваш своята цел до край. Трето, свободата да взимаш решения, базирани на твоята логика, разсъждения и преценка. Моника добавя: „Не се предавайте. Понякога е нужно време. Намерете пътя към вашия бизнес, поучете се от вашите стажантски програми и най-вече – отдайте се изцяло на това, което вършите. Повечето предприемачи обичат работата си и това ги прави щастливи“.


Автор: Яна Аладжова През 1998 г. българинът Аспарух Коев завършва специалност „Компютърни науки“ в АУБ. Сега, петнадесет години по-късно, той е преуспял предприемач с опит в стартирането и развитието на компании. Аспарух определя университета за основен фактор, оказал влияние върху живота и личността му. „Човекът, който излезе от АУБ, беше подобрена версия на човека, който влезе“, споделя той. „Следването в АУБ те свързва с „мрежата“ от предприемачи, които са вдъхновени и устремени към създаването на нови компании“. Когато е трета година студент, той основава своята първа компания заедно с приятели. Нарича я „WizzCom“ (по-късно преименувана на „Sciant“), а през 2007 г. продава софтуерната компания на „VMWare“. Аспарух споделя: „При липсата на финансиране, стартъп „екосистема“ и външна подкрепа, началната помощ на АУБ улесни нещата неимоверно“. Докато все още се занимава със „Сайънт“ през периода 2001-2012 г., той създава консултантската фирма „ИнтелиКо“. Клиентите на компанията включват гиганти в транспортната индустрия като „DHL“, „DB Shenker“, „Lufthansa“ и „Swiss Rail“. Аспарух предава компанията на своите партньори и в момента разработва новия си стартъп „Transmetrics“, който „създава софтуер за намаляване на 40-те % неизползвано пространство в товарните камиони, самолети и кораби на транспортните компании“.

Според Аспарух, главен изпълнителен директор на „Трансметрикс“, въпреки че предприемачеството не е било част от курса му на обучение в АУБ, той сам се специализира в тази дисциплина. „Не получих диплома за това“, – казва Аспарух – „но предприемачите не се интересуват от дипломи“. Той определя преуспелите предприемачи като хора, които са превъзмогнали обстоятелствата и са свършили задачите си. „Хора, които само се оплакват от липсата на обучение и чужда помощ, не стават за предприемачи“ – добавя той. Неговата формула за успех се състои от три неща. Първо: „Никога не работете само за парите“. Второ: „Не забравяйте, че човекът до вас е също толкова специален, ценен, уникален и талантлив колкото вас, а ако не можете да го видите, значи не полагате достатъчно усилия“. И трето: „В спорове и конфлик­ ти няма да сте прави в 50% от случаите. Но ако сте убедени в правотата си, дори да се изправите сами срещу света, не позволявайте на никого да ви спре и забравете за последствията“. Аспарух Коев е пример за човек, който преуспява в кариерата си. Той все още се труди усилено, но започва да се замисля за семейство, хубавите неща в живота и опознаване на света.

39

ГОРДЕЕМ СЕ С ТЯХ

Аспарух Коев: “Предприемачите не се интересуват от дипломи”

БРОЙ 50


Даниел и Рене: “АУБ ни даде нужните умения за бъдещето“ Автор: Нели Овчарова Предприемачеството не е егоистичната работа, за каквато всички го мислят. То не се състои само в личната финансова изгода, но и във възможностите, които предприемачите дават на останалите да изпробват своите идеи и да преуспеят в кариерата си. „Вземете за пример Рокфелер, Карнеги, Дж. П. Морган, Вандербилт, Стив Джобс, Бил Гейтс – тези хора са имали мечта, воля и решителност да променят света за себе си и за другите. Ние сме щастливи, че имаме шанса да работим с новото поколение предприемачи на България, и в техните очи виждаме същото желание да преуспеят, да променят света и да оставят следа“. Рене и Даниел се срещат в университета, завършват едни и същи специалности – „Икономика“ и „Бизнес администрация“ – и в момента са двама от най-успешните български предприемачи с многогодишен опит и експертиза.

ГОРДЕЕМ СЕ С ТЯХ

Попитани за влиянието, което АУБ е оказал върху тях, и двамата изказват своята благодарност за независимостта, самостоятелността и усърдието, които придобиват докато се изправят пред предизвикателствата в АУБ. „Университетът ми отвори широк прозорец към света. Това значи много за мен дори сега“ – признава Рене. И двамата са съгласни, че АУБ им е дал силен старт, помогнал им е да открият своите интереси и да се развият като личности. „АУБ ми даде нужните умения за живота след университета – широкоскроеност, критическо мислене и непресъхваща любознателност,

40

БРОЙ 50

увереност, дисциплина, прекрасни приятели и съпруга“ – обяснява Даниел. Даниел е съосновател на фонда за начално финансиране „Eleven“ и разработва различни проекти, свързани с него. След няколко години в „Mobitel“, през 2012 г. Рене се отказва от корпоративния свят и започва работа като ментор към „Eleven“. „Оформям младите умове и помагам на екипите да развият своите идеи и да усъвършенстват стратегиите си. Това много ми харесва“ – споделя Рене за своята нова работа. Тя добавя: „В днешно време преподавателите трябва непрекъснато да се самоусъвършенстват. Чисто теоретичните знания вече не са ценни. Цялата тази информация се намира на един клик разстояние. Ценни са отвореното отношение към нови идеи, анализаторството, индивидуалността и предприемаческия дух. В днешния свят трябва да можеш да мислиш критично. Единственото място в България, което може да те научи на тези неща, е АУБ“. Рене съветва бъдещите рабодотатели на възпитаници от АУБ: „Завършилите АУБ се нуждаят от предизвикателства, защото не могат да понасят посредствеността“. И Рене, и Даниел насърчават бъдещите предприемачи на АУБ да бъдат отдадени и любознателни спрямо работата си, креативни, смели и упорити в преследването на мечтите си и, най-важното, никога да не се предават. Заключението на Рене е: „Промяната се създава от тези, които се осмеляват да разрушат статуквото и са достатъчно храбри, за да осъществят идеите си дори когато всички наоколо ги считат за луди. Това са предприемачите. Може би ги харесвате, може би не, но не можете да ги игнорирате. Те са тук, за да променят света и да го превърнат в едно по-добро място. Аз вярвам в това“.


Автор: Нели Овчарова За някои предприемачеството е процесът на „превръщане на идеите в пари“, но не и за Кодру Врабие. Кодру съчетава в себе си вдъхновяващ характер, безупречен професионализъм и освежаващ сарказъм, но това е само повърхностен поглед върху неговата личност. Утопист, идеалист и мечтател с предприемачески дух, Кодру напомня съвременен супергерой, борещ се за справедливост. Без наметалото. Той няма наметало. Кодру завършва специалност „Политически науки и международни отношения“ и подспециалност „Психология“ в АУБ през 1998 г. Преди да дойде в АУБ, той следва инженерство и право в родната си Румъния, когато открива ползите от образованието в американски стил „liberal arts“ в АУБ. Учейки тук, той е не само изключително любознателен, но и се включва активно в студентския живот – радио „Аура“, баскетболния отбор, политическия клуб и студентския вестник „Вокс“. Харизматичният румънец определя АУБ като повратна точка в неговото личностно развитие: „Работата, която върша сега, би била немислима без прекарани-

те години в университета. АУБ подготвя студентите си за предприемаческо бъдеще без те да го осъзнават. Това е пример за положителна манипулация“. Според Кодру, АУБ на сърчава своите студенти чрез курсове и извънкласни дейности да се стремят към съвършенство и да „се занимават с иновативни неща“. „АУБ култивира у теб желание за опитване на нови дейности, страст към метода проба-грешка, лекота да предизвикваш статуквото и способност да въвличаш и другите в процеса – това прави АУБ едно страхотно изживяване!“ – разпалено споделя Кодру. В момента Кодру оглавява малка неправителствена организация, ръководи обучения за връзките между НПО-та и местната власт и следи осъществяването на европейските антикорупционни стратегии в Румъния. В бъдеще Кодру планира да завърши докторантура с фокус върху реформирането на ЕС във федерация по модела на Германия и Австрия. Междувременно неговата формула за успех е следната: възприема проблемите като предизвикателства и превръща идеите във възможности с полза за обществото. Неговият предприемачески модел изисиква ентусиазирано търсене на решения, които работят и се приемат и от останалите, за да променят света към по-добро.

41

ГОРДЕЕМ СЕ С ТЯХ

Кодру Врабие: “АУБ ме направи човека, който съм днес”

БРОЙ 50


EXECUTIVE MBA

Магистърската програма по бизнес администрация за ръководни кадри на АУБ – десет години високо качество и успехи Центърът за образование и култура „Илиев“ към Американски университет в България отбеляза своята десета годишнина с официално празненство, на което присъстваха преподаватели и отбрани гости от всички нива на програмата. Това специално събитие беше признание към всички хора, допринесли за висококачествените програми, продължаващи да изпълняват мисията на Център „Илиев“. Сред гостите, които отправиха приветствено слово, бяха Иван Иванов, директор на Център „Илиев”; Майкъл Истън, президент на Американския университет в България; Александър Дурчев, магистър по бизнес администрация (випуск 2010) и настоящ мениджър на All Channels Communication Group; и Жоел Морс, главен изпълнителен директор на C3i Inc, (лидер в осигуряването на технологична подкрепа на индустрията, свързана с науките за живота) и най-новият член на Настоятелството на АУБ. Иванов и Истън накратко споделиха свои спомени, свързани с Елиът Илиев, и изтъкнаха прогресивния му начин на мислене – прозрението му, че АУБ трябва да има присъствие в българската столица, където да се предлагат акредитирани от САЩ магистърски програми по бизнес администрация, осигурявайки академична и професионална връзка с бизнес средата в Европейския съюз. Несъмнено магистърската програма по бизнес администрация за ръководни кадри и предприемачи е най-значимият успех на Център „Илиев“ до този момент. Програмата има за цел да обучи студентите да прилагат теоретичните си познания на практика, подготвяйки ги за изискванията на работ-

ното им място. Шестнадесетмесечното обучение завършва с пътуване до една от космополитните столици по света, където студентите имат възможност да се срещнат и почерпят ценен опит от мениджъри във водещи корпорации. Като възпитаник на програмата, Александър Дурчев отбеляза, че тя му е позволила едновременно да бъде близо до своя бизнес и да го управлява, и да обогатява своите познания с нови теории, които веднага може да изпробва в своята компания. „Смятам, че Executive MBA програмата на АУБ оказа решаващо влияние върху личния ми живот и бизнеса ми. Изключително много ценя мрежата от ментори и приятели от програмата, които заедно ми помагат да развивам компанията си малко по малко всеки ден“. Анализирайки магистърската програма по бизнес администрация от позицията на предприемач и работодател, съоснователят и настоящ главен изпълнителен директор на C3i Inc. Жоел Морс обясни, че той самият е подкрепил няколко мениджъри от компанията да се обучават в нея, защото комбинацията от практически занимания с глобална насоченост и международен преподавателски колектив създава необходимите предпоставки за успешна реализация на днешния пазар. Ръководейки служители на три различни континента, Морс очаква от подчинените си да бъдат изключително подготвени да взимат правилните решения всеки ден.

EXECUTIVE MBA

Висока похвала от две различни, но еднакво значими гледни точки! Допълнителна информация можете да намерите на: www.aubg.bg/emba

42

БРОЙ 50


Автор: Нели Овчарова Някои хора смятат, че е невъзможно да намериш златната среда между семейство и кариера и че „не може да имаш всичко“. Който и да е казал това, явно не познава Гергана Кръстева и Светозар Георгиев. Тези забележителни хора са успешни, щастливо женени и радващи се на живота, въпреки че продължават да се стремят към самоусъвършенстване. Те се запознават още през първия си ден в АУБ и оттогава са неразделни. И двамата завършват специалности „Бизнес администрация“ и „Журналистика и масови комуникации“, като преди няколко години Гери приема предизвикателството да следва магистърската програма по бизнес администрация за ръководни кадри на АУБ в София. Относно времето си в университета Гери и Зарко споделят: „АУБ отвори умовете ни и цялото изживяване беше ценно откъм академична и лична гледна точка. АУБ не само разви професионалния ни капацитет, но и ни даде правилната нагласа към всяка ситуация – независимо дали е бизнес казус или лична дилема. Също така се запознахме с найстрахотните хора, които си остават наши близки приятели и до днес“. Зарко обобщава: „Ние сме благодарни на АУБ за добрата академична програма и разнообразната смесица от студенти и преподаватели, които ни направиха широко скроени личности. Научих се да бъда решителен, упорит,

трудолюбив и любознателен. АУБ те подтиква да поставяш под съмнение всичко и да преоткриваш света и себе си всеки ден. Това чувство ми липсва сега“ – признава замислен Зарко. „В АУБ се учиш как да станеш предприемач още от първия ден“ – обясняват те. „Университетът те подкрепя да помогнеш на себе си. Предприемачите трябва да са добре запознати с финанси, право, маркетинг, комуникации и т.н. АУБ ни научи на тези основни неща. Но най-ценна беше средата в университета, която ни стимулира да бъдем анализиращи, уверени и способни“. По отношение на професионалното си развитие Гери и Зарко имат многобройни постижения и лични триумфи. И двамата са работили на маркетинг позиции в малки и големи компании и постепенно се изкачват по корпоративната стълба, но сега и двамата ръководят свои собствени компании: Гери е съосновател на фирмата „Trendsta Ltd.“, която разработва и продава приложението личен стилист „Ла Кокета“ за iPhone, а Зарко с колегите си съоносватели на „Телерик“ ръководи световната корпорация с 11 офиса и 700 служители. „Мисля, че „Телерик“ наема най-много възпитаници на АУБ“ – гордо споделя Зарко. Двамата таят още неизпълнени амбиции в професионално отношение, но същевременно се наслаждават на вълнуващи пътувания, свободно време, прекарано със семейство и приятели, и добрите дела, които предстои да извършат. Гери и Зарко се чувстват подтикнати да „направим компаниите си по-успешни, за да вдъхновяваме младите хора да живеят и работят в България, вместо да емигрират“.

43

EXECUTIVE MBA

Гергана и Светозар: “АУБ отвори съзнанието ни“

БРОЙ 50


Димитър Начков: “Магистърската програма на АУБ е най-добрата инвестиция” Автор: Яна Аладжова Димитър Начков, възпитаник на АУБ от първия випуск '95, смята себе си за един от основателите на университета. Но той бърза да добави, че опитът му в класните стаи не приключва с първата му церемония по завършване, защото също така е горд притежател на магистърска степен по бизнес администрация за ръководни кадри от първия, отново „основаващ“, випуск на магистърската програма на АУБ. Кариерата на Димитър започва още през 1996 г., когато става съсобственик на „Интербридж“ ООД България в продължение на две години. След това е назначен за изпълнителен директор в „Макрофарм“ АД България за периода 1998-2007 г. В момента обаче той е мениджър на „Родопски Килим“ АД. „Това е малък семеен бизнес с няколко дейности, главно производството на уникални килими, изработени по поръчка и на ръка, както и производството на поръчкови дрехи и друга търговия с текстилни продукти“ – пояснява Димитър. Той съветва бизнесмените да се замислят като него за EMBA програмата на АУБ, защото „половината битка за подобряване на компанията ти се състои в това, да признаеш, че може би тя не функционира по найоптималния начин. Другата половина е да подобриш себе си, за да бъдеш лидерът, който я движи напред. Най-добрата лична и бизнес инвестиция е да инвестирате вашето време и талант в предизвикателната програма на АУБ“.

EXECUTIVE MBA

ЕМВА програмата му помага да си припомни знанията, придобити в АУБ, и да „ги преразгледам през приз­ мата на професионалния си опит“. Той се запознава с най-новите разработки, концепции и практики, из-

44

БРОЙ 50

ползвани в различни бизнес сфери и се замисля как да ги приложи в собствения си бизнес. „По време на обучението и груповите проекти, върху които работихме, имах възможността да науча нови неща за мениджмънта и да променя собствената си компания в България“ – казва Димитър. Според него, EMBA програмата е полезна както за предприемачите, така и за тези, които искат да излязат от традиционните рамки и да осъществят мечтите си. „Предприемачеството е нещо вродено“ – вярва Димитър. „Или сте предприемач, или не, а ако сте, тогава сте длъжен пред себе си, пред инвеститорите и служителите си да бъдете добър лидер, като усъвършенствате знанията и уменията си“. С вече поставени цели и добре вървяща кариера, Димитър си пожелава само здраве и енергия, за да се радва на работата и семейството си колкото може повече, и определя АУБ и EMBA програмата като перфектната комбинация за хора, желаещи да работят в или с България.


Американски университет в България Благоевград

Централна сграда Площад „Георги Измирлиев“ 1 Благоевград 2700, България Офис на президента: (+359 73) 888 307 Отдел „Развитие“: (+359 73) 888 366 Факс: (+359 73) 888 344 Издава се от: Отдел „Университетски връзки“ Тел.: (+359 73) 888 215 Факс: (+359 73) 888 399 AUBGToday@aubg.bg

Студентски център „Америка за България“ ул. „Свобода Бъчварова“ 12 Университетски комплекс „Скаптопара“ Благоевград 2700, България Отдел „Прием на студенти“: (+359 73) 888 111 admissions@aubg.bg Американски университет в България София

Център за образование и култура „Илиев“ ул. „Университетски парк“ 1, Студентски град София 1700, България Централа: (+359 2) 960 7910 Факс: (+359 2) 961 6010 emba@aubg.bg Адрес за кореспонденция в САЩ: American University in Bulgaria 910 17th St., N.W. Suite 1100 Washington, D.C. 20006

www.aubg.bg

Profile for American University in Bulgaria

AUBG TODAY Issue 50 BG  

AUBG TODAY Issue 50 BG  

Profile for aubg