Linköpingsplatsen 190515

Page 26

Linköpingsplatsen

KRÖNIKA

Datum.......Manusstopp 15 MAJ........................ 3/5 12 JUNI......................31/5 21 AUGUSTI.............. 9/8 18 SEPTEMBER....... 6/9 16 OKTOBER.......... 4/10 20 NOVEMBER.......8/11

Boka

Din annonsplats på annons@tryckomedia.se eller ring Daniel Hallingström 073-677 95 13

Hitta ditt naturliga ledarskap

”Therése har ett väldigt utvecklat naturligt ledarskap…” Det där lät ju bra tänkte jag när jag läste ett utlåtande från en chef jag hade en gång i tiden. Jag förstod inte riktigt vad han menade med det men var gång tanken poppat upp i mig har jag känt förnöjsamhet.

...våga välj att leva efter och agera på er magkänsla

Jag tycker om att nörda inom ämnet ledarskap och ska man nörda är det ju bra att ha en nördbästis. Min bästis gjorde ett uttalande för en stund sedan. – Jag vill inte vara normal, jag strävar efter att vara naturlig. ”Vilken hitkommentar”, tänkte jag.

3) När vi har detta på plats bör bolaget skapa förutsättningar för personlig utveckling för sina ledare, detta för att skapa självmedvetenhet hos sig själva och genom detta utveckla sina medarbetare. 4) Till sist behöver kulturen och värdegrunden efterlevas genom att bolagets ledare har mod att ta ansvar att utöva ett naturligt ledarskap, det vill säga, vi agerar som vi säger och visar vägen genom handling.

Värdegrundbaserat ledarskap Vi i NLC har under flera år dividerat kring normen, vilken beskrivs på Wikipedia som att det är underförstådda regler eller förväntningar på beteenden som gäller i sociala gemenskaper. Det vill säga olika normer i olika sociala sammanhang. Jag brukar få liv i människor genom att provocera dem till att börja tänka själva. Jag anser att det är farligt att bara följa normer utan att känna efter, med magkänslan, vad som är rätt och fel. Därför vill jag väcka

Personlig utveckling - vägen till naturligt ledarskap För mig sitter normaliteten i inlärda programmeringar i våra hjärnor, som dock inte är facit på hur man lever livet. Varje hjärna har sina inlärningar som kommer utefter de sociala omgivningar den har vistas i genom livet, vilket skapar normer för var enskild person. När vi arbetar med kulturarbete inom bolag så arbetar vi med värdegrunder, beteenden och attityder och tränar oss till gemensamhet. Vad vi behöver förstå är att det är en resa som aldrig slutar eftersom våra organisationer är en organism i rörelse, det börjar och slutar människor i våra bolag hela tiden.

människor till eftertanke. Jag hade nyligen en föreläsning i ämnet och fokuserade på vad som behövs för att få en företagskultur att efterlevas i praktiken och inte bara i teorin. 1) Vi behöver först befästa ramverket som är baserat på affärsidén. 2) Därefter behöver vi ha en definierad och dokumenterad kultur och värdegrund.

26

Därför bör vi ligga i kontinuerlig träning för att bevara stabilitet i våra organisationer. Styra det som kommer ut När jag tränar ledare inom individuellt ledarskap så börjar jag med att de själva skapar rätt förutsättningar och tar sitt ansvar för att få balanserade och välmående hjärnor. Därefter börjar vi träna på att man lär sig disciplinera sin hjärna, det vill säga att styra vad som kommer ut ur munnen. När busiga hjärnor går att kontrollera är det dags att gå till sig själv, med det menar jag att lära känna och lyssna på sin magkänsla för att inta modet att agera på sin magkänsla. Våga välja din magkänsla För att knyta ihop säcken tog det mig 13 år att förstå vad min chef menade med att ”Therése har ett naturligt ledarskap”. Vad han menade var att jag hade en stark magkänsla som jag agerade på. Det låter enkelt i teorin men är en utmaning att få till praktiken. Jag talar av egen erfarenhet. Jag tappade bort den fina magkänsla jag agerat på vilket genererade att jag kom vilse i livet. Det tog många år innan jag hittade tillbaka och började agera på den igen, en nyttig men ack så hård läxa. Så mitt råd är – våga välj att leva efter och agera på er magkänsla.

Therése van der Kruit www.nordicleader.se