__MAIN_TEXT__

Page 1

KindaYdre platsen NR 9, 30 oktober 2020


NÅGRA AV ARTIKLARNA I DETTA NUMMER

• F R Å N K N AT T R A N D E 2 - TA K T T I L L E L B I L

E

• V I LY F T E R PÅ B U R K A R N A I H A R A L D S D O T T E R S S K A F F E R I

Vi pr

• B J Ö R K F O R S G R ÄV U N D E R L ÄT TA R VÄ G P R O J E K T m e d m e r a . . .

Kom loss och skaka på höfterna Novemberrusk är mörkt, men snart kommer det härliga adventstider med ljus, glögg och pepparkakor. Ett par veckor till behöver vi dock hålla ut. Vad är då bättre än att kasta loss rejält? Novemberdiset i Östergötland kan vi skingra genom skaka på höfterna och släppa loss. Vårt svenska sinnelag har strängt fostrat oss under mantrat självbehärskning. För oss på redaktionen innebär det att hålla inne med både positiva och negativa känslor, inte agera spontant, inte prata för högt eller för mycket, inte säga ”fel” saker eller visa vad man egentligen tycker. Och vad tycker vi om det…? SUPERTRÅKIGT! Bli en ”passionista” Tänk så härligt det är med passionerade människor. De som brinner för en åsikt, en hobby, en förebild i livet, en kunskap eller ett intresse. Ja, vad som helst, men just att passionerat låta känslorna svalla och våga berätta för andra om passionen – det inspirerar oss. Vad du är passionerad av spelar ingen roll, huvudsaken är att du brinner för något. Det smittar av sig, det sprider glädje och det kan uppmuntra andra att också våga förverkliga sin tanke, sin dröm. Men för att känslorna inte ska hämmas behöver vi skaka loss! Shake it baby En av våra läsare berättade om hur häftigt det var när svensk slentrian fick möta passionerad afrikansk dans. Mitt på golvet stod en underbar kvinna med afrikanska rötter. Ögonen glittrade

TRYCK & MEDIA Östergötland AB Norra Oskarsgatan 19, 582 73 Linköping

och hela kroppen gungade när hon uppmanade oss stela svenskar att svänga på höfterna, släppa loss och inte vara så allvarliga. - Dansa, skratta och ha kul – finns det något som är viktigare än att njuta av livet, sa vår fröken och skrattade högt, vilt och vackert. Vi svenskar stod lite hämmade och kinderna blossade när vi blygt tittat på henne, och på varandra. Men vi ville ju så gärna skaka på höfterna vi med!

En timme senare var alla svenskar svettiga och galet glada. Ur höfterna hade negativa känslor skakats loss och kropparna kändes fria och lätta. Känslan av att flyga var inte långt borta, avslutade vår läsare sin historia. Gissa om vi på redaktionen blev inspirerade?!

Besöksadress: Spårgatan 11 Åtvidaberg, ingång Tvärgatan

Li sa ve tr oc tjä he in ra

Med afrikanska trummor på högsta volym peppar vi varandra varje dag att skaka loss. Gör det du med! Vicka på rumpan, sväng på höfterna och våga släppa lite på din självbehärskning. Då flyger novemberdiset bort och du blir i perfekt form för stundande traditioner och långa helger med släkten (som ofta ställer krav på lite självbehärskning, men då vet du hur ska göra, eller hur? Shake it baby!)

manusstopp 17 november

Vi har kontor i Linköping, Åtvidaberg, Kisa och Västervik

D bl sv en m be hj Vä si

- Nu kastar vi lagom, lite försiktighet och alla form av självbehärskning åt sidan, sa vår vackra afrikanska kvinna. Shake it baby! Nu ska vi njuta av våra kroppar; de längtar efter att få röra sig, eller hur?

Nästa nummer 27 november

Ansvarig utgivare: Daniel Hallingström Tryck: Tryck & Media Östergötland AB. Upplaga: 7 500-23 000 ex. Distribution: PostNord AB.

Att en so är ka so ex oc nä

FÖRSÄLJNING

DESIGN&LAYOUT

Mats Liljegren mats@tryckomedia.se. Mobil: 076-102 02 48

Carolina Tonström-Lindgren lina@tryckomedia.se. Tel. 010-188 66 23

Daniel Hallingström daniel@tryckomedia.se. Mobil: 073-677 95 13

TEXT & FOTO Morgan Karlsson Mobil: 072-600 66 00

Vi vi ev pr

Foto framsida: Morgan Karlsson Gilla oss på facebook

Är Em Ev el

Tv

www.kindaydreplatsen.se

2 - K I N D AY D R E P L AT S E N

KindaY


Information från Kinda kommun

Enkelt och tryggt hemma - Du behövs!

Vi söker dig som vill vara med på resan in i framtiden genom projektet ”Enkelt och tryggt hemma”. Att hemmets lugna vrå är en trygg plats är för många en självklarhet och idag finns en mängd olika tillbehör som ökar säkerhet och trygghet i hemmiljön. Brandlarm är en självklarhet, men vi ser även timers på spisar och kaffebryggare, larm till huset och självgående gräsklippare som underlättar vardagen för många. Vissa tjänster som till exempel post och bank vill att vi använder digitala tjänster och vi kan numer handla både kläder och dagligvaror på nätet. Den tekniska och den digitala utvecklingen går fort och har blivit ett naturligt steg in i framtiden. Ibland kan det vara svårt att veta vad och hur den kan användas så att den på ett enkelt och nära sätt ökar tryggheten. Som äldre kan det ge möjlighet att att bo kvar i det egna hemmet. Den andel av befolkningen som känner utanförskap i att använda digitala hjälpmedel och tjänster är allt för stor och i många fall äldre. Väldigt många önskar att bo kvar i sitt nuvarande hem, klara sig själv samtidigt som man känner sig trygg. Linköpings kommun har startat ett projekt där de i samverkan med större företag, bostadsbolag samt Tekniska verken arbetar med att hitta enkla lösningar som ökar tryggheten i hemmiljön. Vi har nu fått möjligheten att delta och därmed har vi chans att påverka vilka produkter och tjänster som kan underlätta och öka tryggheten i det egna hemmet. Kan till exempel en smart toalett larma om den inte blir spolad på ett dygn eller en klocka ge signal om man ramlar? Redan nu finns en mängd möjligheter! Vi söker nu ca 10 personer eller hushåll hushåll som vill upplåta sina hem till att bli testmiljöer och bidra och eventuellt delta med sin erfarenhet och utlåtande under projekttiden. Är du/ni intresserad kontakta oss via e-post: Emina Kalkan emina.kalkan@kinda.se Eva Hulth eva.hulth@kinda.se eller på telefon genom växeln 0494-190 00. Tveka inte – du behövs!

Besök på äldreboende

Nu när våra äldreboenden har öppnat upp för besök så är det viktigt att vi tillsammans skapar möjlighet till säkra besök. Vi förutsätter att du som besökare är symtomfri och fortsätter att uppmana till besök utomhus. Inför ditt besök Tänk efter hur ofta du vill komma på besök och prata ihop dig med övriga anhöriga och närstående om hur ni vill fördela dessa besök. Vi uppmanar till att enligt gällande rekommendationer hålla en social distans, därför ber vi dig att tänka över hur många som uppehåller sig i den enskildes lägenhet samtidigt. Förannonsera ditt besök till avdelningen och till den boende du ska besöka. Vid behov kan vi komma att uppmana dig att besöka vid annat tillfälle. Under ditt besök När du kommer till boendet ring till avdelningen för att bli mottagen av personal. Du kommer att bli uppmanad att tvätta dina händer eller använda handdesinfektion. Besöket sker enbart i den enskildes lägenhet eller utomhus på angiven plats. Besöket får inte ske i de allmänna utrymmena inne eller på altaner och balkonger. Vi rekommenderar att besökare kan använda visir som tillhandahålls av verksamheten om det inte går att hålla distans. Vid kontakt med personal under besöket eller när du avslutar ditt besök använd den enskildes trygghetslarm eller ring till personal, gå ej ut i de allmänna utrymmena. Avsluta ditt besök med att desinficera dina händer innan du tillsammans med personal lämnar lägenheten. Rutinerna kan komma att förändras och du kan inför ditt besök få avvikande restriktioner och information. Tack för att du tar ditt ansvar och följer rekommendationerna. Tillsammans bromsar vi smittspridningen! Under vardagar uppdateras information kontinuerligt på www.kinda.se/besok Frågor Vid frågor kontakta respektive boende: Bergdala 0494-190 76 Västerliden 0494-195 10 Stångågården 0494-195 10

Kinda kommun Stora Torget 5, Box 1, 590 40 Kisa, 0494-190 00, kinda@kinda.se

A different Kinda life

3 - K I N D AY D R E P L AT S E N KindaYdreplatsen_202010.indd 1

2020-10-19 09:44:08


Från knattrande 2-takt till elbil

På en av bilfirmorna i Kisa finns en man som under sitt hela yrkesliv arbetat med och följt bilarnas utveckling, från knattrande 2-takt till dagens elbilar.

I det fullmatade bilmuseet i Kisa möter vår tidning upp Fred Johansson, Peter Näsström samt Erik Zentio från Grahns Bilar. Tiden med trion går fort och de intressanta berättelserna från Fred avlöser varandra. Fred Johansson var 17 år då han började arbeta som bilmekaniker hos Ture Grahn. 1981 blev Fred delägare till en av företagets servicedelar. 1989 kom frågan om han var intresserad av resterande delar av verksamheten och sedan dess har han varit ensam ägare till verksamheten i Kisa och även bildat en filial i Tranås. Arm i arm Han har nu haft förmånen att följa 58 års utveckling av personbilar. I Kisa på den tiden fanns märken som Ford, Saab, Opel samt Volvo representerade. Saaben med sin framhjulsdrift och 15-tumshjul blev snabbt populär i bygden, det blev en folkbil med bra framkomlighet, vilket uppskattades av skogsarbetare och skogvaktare. - Grahn var en fantastisk person som verkligen prioriterade service och kundvård, vilket passade mig. Han gav sig aldrig vad gäller at ta hand om människor. Detta har varit ett fint arv att förvalta. Vi har inte haft någon personalomsättning på Grahns Bilar så våra medarbetare har ju levt i den här kulturen som vi alltid har haft. Kundvård är alltid nummer ett. Här går vi arm i arm, axel mot axel. En återkommande kund är något man måste förtjäna, berättar Fred Johansson. Premiär av elbil - Det har varit en intressant historia att följa utvecklingen av bilar. Från de första Saab 92:orna med 2 cylindrar och 28 hk som sedermera utvecklades till modellerna 95 och 96 med 2-takt och senare en V4 motor, alla med rattväxel och frihjulsfunktion då gaspedalen släpptes. Sedan kom Saab 99:an, 900:an, 9000, 9–5 och 9–3 för att ge några exempel. Saab var ju först med att montera turbo i sina personbilar. Andra fabrikanter hade haft det i tävlingsbilar innan, men inte på konsumentsidan. Här ombeds jag att följa med Fred, Peter samt Erik ut på parkeringen, då de vill visa mig något. - Nu har vi fått vår första 100 procentiga elbil till bilhallen. Detta är den nya Opel Corsa-e, en ren elbil som skapar 136 hk. Batteriet är på 50 Kwh Räckvidden är 33 mil Laddningstiden hemma vid

Fred Johansson, Erik Zentio samt Peter Näsström visar nutid och dåtid.

sin bostad är 5 timmar, om den är helt tom, och är man ute och åker så kan man stanna vid de snabbladdare som finns monterade över hela landet. Då laddas bilen upp på cirka 30 minuter. Detta innebär att om man tar en fikarast var 30:e mil så är det inga problem med räckvidden, berättar Peter Näsström. Komfortabel färd - Det finns även en funktion där man kan schemalägga avfrostning samt uppvärmning av bilen, medan laddkabeln sitter i. Vridmomentet är ju helt annorlunda i en elbil, de svarar direkt på gaspådrag. Vidare har våra övriga bilmärken och modeller som vi representerar hybrider, laddhybrider samt Bensin och Diesel. Jag bjuds på en provtur med denna nya elbil och får själv känna på gensvaret från den pigga elmotorn och njuta av en helt tyst och komfortabel färd genom Kisa. Kärleken till orten - Under alla år har mitt hjärta slagit för att den lilla orten Kisa inte ska behöva vika ner sig för den stora orten Linköping. På samma sätt ska inte den lilla bilhandeln vika ner sig, utan då får man kämpa hårdare. Det är lite unikt att Grahns Bilar har en fortsatt lokal representation utav våra nybilsmärken Subaru, Opel, Opel transport samt Isuzu. Tittar vi på sålda Subarubilar i landet så ligger vi 8 bilar efter ettan i faktiska antal, vi har den absolut Subarutätaste regionen i Sverige, fortsätter Fred.

4 - K I N D AY D R E P L AT S E N

- Hur många orter i Sverige utav den här storleken finns det som har en återförsäljare med huvudkontor på plats. Här bor vi allihop, och älskar bygden och vill att den ska fortleva och utvecklas. Då kan vi hjälpa till genom att vara ett draglok för att locka kunder till Kisa. Kunder som inte går tomhänta efter att ha tillbringat en dag i byn, medan vi har servat deras bil. Hit kommer kunder från Skåne ända upp till norr, de tilltalas av den mindre orten och det personliga bemötandet här. Generationsskifte Nu har företaget Grahns Bilar som förutom bilförsäljning även har egen däckverkstad samt en auktoriserad serviceavdelning för Subaru, Opel, Chevrolet, Isuzu och SAAB, genomgått ett generationsskifte där Freds barn Anna Svensson Johansson och Erik Zentio numera står som ägare för verksamheten och Peter Näsström har intagit rollen som bolagets Vd. - Jag och Anna har ju arbetat inom bolaget i alla år och man ska omge sig med sådana personer som är duktiga på sådant man inte är själv. Det blir nu en riktigt bra symbios mellan oss tre och vi har alltid känt varandra, vilket skapar en stark treenighet, avslutar Erik Zentio medan dörren till det imponerande museet stängs och lås. Text & Foto: Morgan Karlsson


Mer än bara en bygghandel! • VERKTYG/MASKINER • DÖRRAR/FÖNSTER • KAKEL/KLINKER • ARBETSKLÄDER • FISKEREDSKAP • BYGGVAROR • TRÄDGÅRD • MARKSTEN • VITVAROR Välkommen • TAPETER in till oss! • FÄRG • TAK M.M.

RIMFORSA Industrivägen 6 mån-fre 6.45-18, lör 9-13 Tel: 0494-201 32

BANK 2020

vid köp av progressiva glasögon! Vid köp av progressiva glasögon bjuder vi på ett extra par läs, avstånds, eller solglasögon i dina styrkor plus kostnadsfri synundersökning. Mer info i butiken.

Spara 1695:-

k-bygg.se

Service och kvalitet, alltid till pressade priser - välkommen!

Märkesbågar 500 kr rabatt

A N KER N A RB A SP

SVERIGES NÖJDASTE FÖRETAGSKUNDER

Extra glasögon på köpet,

A N KER N A RB A SP

Helly Hansen

SVERIGES NÖJDASTE PRIVATKUNDER

ord. pris 1495:-

NU 995:-

BANK 2020

Barbour

ord. pris 1695:-

Sveriges mest nöjda bankkunder 2020! I årets SKI-undersökning (Svenskt Kvalitetsindex) får Sparbankerna högsta betyg bland bankerna i Sverige hos både privat- och företagskunder! #enbankförlivet 0494-794 00 • kindaydresparbank.se

NU 1195:Gratis synundersökning vid köp av glasögon. Värde 395 kr

Adelswärdsgatan 1, Åtvidaberg Tel: 0120-101 22 Angivna erbjudanden gäller t.o.m. 2020-11-15 För öppettider se: w w w. g l a s o g o n m a g a s i n e t . s e

5 - K I N D AY D R E P L AT S E N


Vi lyfter på burkarna i Haraldsdotters skafferi ”Att få hjälpa en människa att utvecklas och växa är en fin gåva. Att slutligen få se när vingarna bär och du kan flyga iväg för egen maskin är magiskt.” Vi möter Mia Haraldsdotter vid hennes lilla mysiga stuga på tomten i Tullerum. Härifrån ser man sjön Sommen som glittrar mellan de vackert färgade höstlöven. Väl inne i stugan brinner flera stearinljus som sprider en behaglig känsla tillsammans med Mias fantastiska personlighet. Mellan 1986–2014 bodde Mia i Olofström, fast sedan 2014 är hon tillbaka i Ydre, där hon är född och uppväxt. Här i Tullerum driver hon sin verksamhet Haraldsdotters skafferi för kropp & själ. En verksamhet som bildades 2014. Här hjälper Mia till med att finna var och ens livskompass, då man ibland kan känna sig vilsen på livets väg. Mitt kall i livet - Alla har vi en livskompass. Vi kan kalla den hjärtats röst, intuition eller magkänsla. Jag tänker mig att det är den som för vår innerstas talan. På det sätt vi lever i samhället idag har många av oss glömt bort att vi har en egen vägvisare där inne, som vet vårt bästa i alla lägen. Hos mig i mitt skafferi finns många olika burkar med innehåll som är till för att öka välbefinnandet för kropp och själ och för att hjälpa dig att återupptäcka  din livskompass.  Så välkommen in i mitt skafferi och se om det finns någon burk vars innehåll tilltalar dig, säger Mia. - Jag har alltid känt en stor glädje och ödmjukhet inför att få hjälpa andra människor att växa och utvecklas. Att få vara medresenär på resan när någon hittar sin inre livskompass och sina egna verktyg är en fantastisk upplevelse. - Genom åren har jag haft förmånen att gång på gång få se hur livskraften segrar fast det ibland ser väldigt mörkt ut. Detta har gjort mig helt säker på att hos varje människa finns en otrolig livskraft inneboende, men som vi ibland behöver bli påminda om att vi faktiskt har. Detta är mitt kall i livet. Slog an en ton Fast vägen hit har inte varit helt rak för Mia. 1997 reste familjen till Turkiet för att fira Mias och hennes brors mamma som fyllde 50 år. Väl i Turkiet så dog fadern, 54 år, vilket i sig blev ett trauma att arbeta med. Tre år senare dog mamman, 53 år. Där stod Mia vilsen vid en ålder av 32 år och med två barn, 10 och 8 år. Att se hur skört livet är blev en väckarklocka. - Jag kände då att jag var tvungen att göra något åt mitt liv. Som för många andra så hade livet bara rullat på. Jag hade ett bra liv och hade alltid 1000 järn i elden, fast jag kände en slags tomhet

inom mig, något saknades och jag vandrade många nya stigar för att se om jag kunde komma på vad som fattades mig, och varje gång kände jag mig lika vilsen igen efter ett tag. Rationell som jag är så satte jag mig ner för att titta tillbaka på barndomen och vad jag gillade då. Då kom naturen tillbaka till mig. Jag är uppvuxen i naturen på andra sidan Sommen här, en miljö som jag älskade att vistas i, fortsätter Mia Haraldsdotter. - 2008 dök det upp en 2-årig distansutbildning i nordisk naturmedicin, varpå jag sökte den. Vid ett av de obligatoriska mötena på plats så började något hända inom mig. Det slogs an en ton som vaknade till liv inom mig och i mitt svarta hål. Det här är ju livet på riktigt. Det vanliga Svenssonlivet kändes inte längre så lockande, utan detta kändes mer viktigt på riktigt. Här började jag hitta tillbaka till den som jag är ämnad att vara från början. Naturen blev min sjuksal. Ja tack till livet - Ända sedan jag var liten så har jag alltid haft med mig den här sidan av naturväsen och det mediala, de på andra sidan. I och med mitt nya livsval så började de pocka på sin uppmärksamhet igen. Jag valde ytterligare en utbildning, medial terapeut i Skåne. Här började jag på allvar att återigen lyssna på allt det här jag hörde och såg runt omkring mig,

6 - K I N D AY D R E P L AT S E N

som jag stängt av under så många år. Tanken var att jag skulle göra detta för min egen skull, för att hitta tillbaka till mig själv, men ganska snart förstod jag att det här måste jag använda för att även hjälpa andra, för att låta fler hitta tillbaka till vilka de är. - Idag har jag förmånen och har gjort valet att leva min dröm fullt ut. Att nu kunna leva helt i min själs tempo och inifrån och ut känns oerhört befriande och blotta tanken på att leva på ett annat sätt verkar idag helt otänkbart. Jag har äntligen kommit ”hem” och jag har sagt ja tack till livet fullt ut, med allt vad det innebär. Det kan du också göra. Hos mig i mitt skafferi finns många olika burkar med innehåll som är till för att öka välbefinnandet för kropp och själ och för att hjälpa dig att återupptäcka  din livskompass. Förutom detta så bedriver Mia flera olika kurser, meditationer, föreläsningar, workshops, skapar podd med mera. - Att få hjälpa en människa att utvecklas och växa är en fin gåva. Att få vara delaktig i en annan människas resa är en ära. Att få finnas där och uppmuntra och peppa är en ynnest. Att slutligen få se när vingarna bär och du kan flyga iväg för egen maskin är magiskt, avslutar Mia Haraldsdotter. Text & Foto: Morgan Karlsson


k c ä d r e t n i v r ö Dags f

Eklunda - Bestorp Bio - Opera - Konst Äntligen igång igen!

28/10 15:00 Trubbel Höstlovsfilm 1/11 18:00 David Copperfields äventyr och iakttagelser 3/11 19:00 Inland 7/11 15:00 Trubaduren Opera 7/11 19:00 Trubaduren Opera 8/11 15:00 Familjen Bigfoot 8/11 18:00 Bageriet på Portobello Road 10/11 19:00 Ödesnatten på Vättern 15/11 18:00 Honest Thief 17/11 19:00 Konst Frida Kahlo 22/11 15:00 Nelly Rapp - Monsteragent 22/11 18:00 Summerland 24/11 19:00 Greta 29/11 18:00 Falling

Planering lönar sig. Se över dina vinterdäck.

70:90:90:225:225:70:90:100:90:120:70:90:90:90:-

Välkommen till oss! www. tollemarksdack.se

www.eklundabio.se

NÄSTA NUMMER 27 NOVEMBER MANUSSTOPP FREDAG 17 NOVEMBER

NYA

OPEL CORSA-e

KÖR DU SUBARU? DÅ HAR DU EN AV DE SÄKRASTE OCH MEST RR DU SUBARU? HAR DUDÅ HAR DU SUBARU? DÅ HAR DU KOMPETENTA BILARNA! KÖR DU DÅ SUBARU?

DU SIMPLY ELECTRIC AV OCH MEST MESTOCH MEST AV DE DE SÄKRASTE SÄKRASTE OCH EN AV DE SÄKRASTE MPETENTA BILARNA! MPETENTA BILARNA! BILARNA! KOMPETENTA

SVERIGES MEST NÖJDA BILÄGARE 2020

Vi vill ge dig ett matchande funktionellt multiverktyg. Ta din Subaru till oss och prata ny bil med en säljare så får du ett verktyg. Ring och boka tid redan idag!

3 ÅRS FRI SERVICE**

KISA TRANÅS grahnsbilar.se KISA Västra Vägen 2, 0494-793 10, TRANÅS Norrabyvägen. 6, 0140-180 95 www.grahnsbilar.se Mån–Fre, 9–18, Lör 10–13

SVERIGES SVERIGES MEST MESTNÖJDA NÖJDABILÄGARE BILÄGARE2020 2020

dig ettmatchande matchandefunktionellt funktionellt g ett Vi vill ge dig ett matchande funktionellt yg.TaTadin dinSubaru Subarutilltilloss ossoch ochmultiverktyg. Ta din Subaru till oss och KISA TRANÅS grahnsbilar.se g. KISA TRANÅS grahnsbilar.se il medenensäljare säljaresåsåfår fårdu duett ettprata verktyg. KISA Västra med verktyg. ny bil med en säljare så får du ett verktyg. KISA VästraVägen Vägen2,2,0494-793 0494-79310, 10, TRANÅS TRANÅS Norrabyvägen. Norrabyvägen.6,6,0140-180 0140-1809595 bokatid tidredan redanidag! idag! oka Ring och boka tid redan idag! www.grahnsbilar.se Mån–Fre, 9–18, Lör 10–13 www.grahnsbilar.se Mån–Fre, 9–18, Lör 10–13

** ** 3 FRI SERVICE 3ÅRS ÅRS FRI SERVICE SVERIGES MEST NÖJDA BILÄGARE 2020

KISA TRANÅS grahnsbilar.se KISA Västra Vägen 2, 0494-793 10, TRANÅS Norrabyvägen. 6, 0140-180 95 www.grahnsbilar.se Mån–Fre, 9–18, Lör 10–13

3 ÅRS FRI SERVICE**

fr.

• Upp till 330 km räckvidd

359.900 kr

299.900 kr efter klimatbonus på 60.000 kr

Alltid ett välsorterat lager av begagnade bilar i hallen! Försäljningsteamet Kisa:

GRAHNS BILAR AB GRAHNS BILAR AB

KISA 0494-79310 TRANÅS 0140-18095

Mån-fre 9-18 lör 10-13 grahnsbilar.se

Lars Dagérus

7 - K I N D AY D R E P L AT S E N

Björn Svensson

Björn Löfgren

Anna S Johansson

Erik Zentio


Björkfors Gräv underlättar vägprojekt För fyra år sedan investerade Björkfors Gräv i en spindelgrävare. En speciell grävmaskin som sedan dess har gått på många specialprojekt. Senast har den fått underlätta ett vägprojekt på E18 vid Täby. Björkfors Gräv blev under våren kontaktade av Sveab, en väghållare som ansvarade för ett kommande vägprojekt på E18. De hade hört talans om att det finns några maskinentreprenörer i Sverige som har denna typ av spindelgrävare, vilket skulle underlätta projektet på plats. Ett tag senare mötte Lars Götesson upp det gäng som kom ner från Stockholm för att se maskinen i verkligheten. Maskinen som det handlar om är en Menzi Muck M545x. Den byggs i Schweiz och i Skandinavien saluförs och servas de av ett företag i Norge. Även om de befinner sig långt från varandra så är de snabba på att återkoppla så fort Björkfors Gräv får något bekymmer och många gånger kan det lösas via telefonen, ibland direkt från fabriken i Schweiz. Återkomma nästa år - Besöket vid maskinen resulterade i att vi blev tillfrågade om att komma upp

och hjälpa till med ombyggnationen av mittbarriären vid E18, område Täby. Det vi har gjort är att gräva ner L-stöd på mittbarriären mellan norr- och södergående körbana, detta delvis för att jämna ut nivåskillnaden samt att minska den yta som räknas som mittbarriär. Menzi Mucken underlättade på så vis att vi kunde gränsla diket och L-stöden och gräva ur och återfylla både framför och bakom oss. Detta sparade både på skyffelgubbarnas arbete och att antalet grävmaskiner kunde minska, berättar Henrik och Lars Götesson. - Den 18 maj inledde vi arbetet där och det har pågått i exakt 4 månader innan den planerade sträckan var klar för denna gång. Nästa år är vi tillfrågade om att återkomma och då ska en längre sträcka göras om, på förhoppningsvis samma tid. Då kommer ännu en Menzi Muck ägare att vara med för att underlätta. Marknadsförs mun till mun Under arbetet vid E18 så har Henrik och Lars Götesson bytt av varandra och genom att företagets personal är erfarna och vet hur marknaden och företaget fungerar, så har även jobben fungerat väl hemma i Kinda. Inledningsvis

8 - K I N D AY D R E P L AT S E N

planerades det att de skulle jobba lite längre dagar från måndag till torsdag, för att sedan åka hem, fast efter ett tag blev det längre dagar även under fredagen och helgerna. - Att ha en sådan här maskin innebär många specialuppdrag och det är väl därför vi skaffade den. Vår första maskin byttes ut mot en ny av samma modell under sommaren. Till maskinen har vi diverse tillbehör, så som röjaggregat, olika skopor samt hållare för viltstängseluppsättning/nedtagning. - Nu kommer vi se över maskinen och byta olja innan vi fortsätter med flera mindre projekt som är planerade för Menzi Mucken. I skrivande stund så ska vi inom kort åka till Yxbacken i Norrköping, där vi ska lägga ut schakt i branterna. Vi fick nyligen en förfrågan om att komma upp till skidanläggningen i Stöten för att hjälpa dem med ett arbete, fast jag tror att de tog en maskin från Norge till det uppdraget. Det är ganska roligt med denna maskin, vi har inte själva marknadsfört den, förutom på vår Facebooksida, utan det har skötts sig självt, från mun till mun, avslutar Henrik och Lars Götesson. Text & Foto: Morgan Karlsson


Vi sköter även hela dödsbon.

NÄSTA NUMMER 27 NOVEMBER MANUSSTOPP FREDAG 17 NOVEMBER

AB Renovering, ny- till- & ombyggnad Claes Steisjö 070-526 19 40 steisjobyggserviceab@outlook.com

Kalvefalls Ydrejul Julbord

27-28/11, 4-, 5-, 11-, 12-, 18-, 19/12 Kl 18.00

Istället för buffé får du fyra tallrikar med våra julklassiker, serverad vid bordet. Vi tar enbart 25 gäster samt en sittning per kväll.

395:-

Företag och grupper

Måndag - Torsdag 30/11 - 17/12

Drönarfotografering

Företag och grupper kan boka ensamma på krogen När på dagen man önskar.

av er bostad/gård/fritidshus

1290:Beställ nu och få en förstoring på köpet Även lämplig för svåråtkomliga eller farliga utomhusmiljöer Ring: 0733-46 22 22 E-post: dronelifesweden@gmail.com

Nollmilmat

De allra flesta råvarorna har vi producerat själva på Kalvefall

Kalvefalls info@kalvefalls.se 0706 488 328

9 - K I N D AY D R E P L AT S E N

(Skicka gärna sms om vi inte svarar)


Volvo Privatleasing. Det enkla bilägandet.

Bi

De XC Tra på

Väl

Pris

Vol

Vol

Vol

Volvo XC40 T2 Momentum från 2 995 kr/mån

Med Volvo Privatleasing kan du skaffa dig en ny Volvo till attraktiv månadskostnad. Ingen kontantinsats, service ingår och när leasingtiden är över lämnar du tillbaka bilen till oss. Vi har flera attraktiva Volvomodeller till riktigt bra månadskostnad. Kom in till oss och prata privatleasing!

Förb nan eller

Fakta Volvo Privatleasing • Ingen kontantinsats • Fast månadskostnad

• Service ingår • Rabatt på Volvia försäkring

Prisex. baserar sig på 36 mån, 1 000 mil/år.

Volvo V60 Privatleasing

Volvo V90 Privatleasing

Volvo V60 B4 aut Momentum Adv. Edition

Volvo V90 B4 aut Momentum Adv. Edition

Volvo V90 Privatleasing

Volvo XC60 Privatleasing

Volvo V90 D4 AWD aut Cross Country Adv. Edition

Volvo XC60 B4 AWD aut Cross Country Adv. Edition

4 795 kr/mån

4 495 kr/mån

5 495 kr/mån

4 995 kr/mån

Erbjudandena gäller ett begränsat antal bilar. Volvo Nationell Privatleasing via Volvofinans Bank AB. 36 månader, 1 000 mil/år, 0 kr i kontantinsats och garanterat restvärde. Månadskostnaden är baserad på Stibor 90 (aug 2020) och följer eventuella förändringar under avtalet. Volvo Serviceavtal och Volvokort/Carpay med drivmedelsrabatt ingår, samt 3 månaders privatleasingskydd. Ändringar av körsträcka, ränta, tillval etc. kan påverka månadskostnaden. Transportstyrelsens avgifter tillkommer. Övermil och eventuellt onormalt slitage debiteras utöver månadskostnaden vid avtalets slut. Förbr. l/100 km bl. körn. (prel). WLTP: 5,1–7,6. CO2: 135–174 g/km (V60 B4 aut–V90 B4 AWD Cross Country). Miljöklass Euro 6D. Bilarna på bilderna är extrautrustade. Läs mer på volvocars.se

www.skobes.se

KISA Kalmarvägen 20 Telefon: 0494-153 00 TRANÅS Ågatan 36 Telefon: 0140-694 29 Öppettider: Mån-fre 9-18 • lör 10-13 (Alla helgons dag har vi stängt)

1 0 - K I N D AY D R E P L AT S E N

V –


bor etc. 7,6.

Volvo XC60 För allas säkerhet Från 4 910 kr/mån

Bilen som skyddar dig, som du skyddar andra.

Kampanjpris på Teknik- och förarstödspaket

Det är lätt att glömma att även den bästa föräldern bara är mänsklig. Därför är XC60 utrustad med en rad säkerhetsfunktioner som Lane Keeping Aid, Cross Traffic Alert och Large Animal Detection för att hålla dig och din familj säker på vägarna. För ibland behöver vi alla någon som ser efter oss.

Ger dig attraktiv utrustning, bl.a: Harman Kardon Premium Sound, backkamera, navigation och säkerhetsfunktioner som döda-vinkeln-varnare och Cross Traffic Alert med autobroms.

Välkommen att uppleva och provköra Volvo XC60 hos oss.

Erbjudandet gäller Volvo XC40, XC60, V60 CC och V90 modellår 2021 t.o.m. 2 november 2020.

Prisexempel från

Pris

Privatleasing

Volvo Billån

Volvo XC60 B4 AWD Diesel Momentum Advanced Edition SE, aut, 197 hk

439 800 kr

5 490 kr/mån

4 910 kr/mån

Volvo XC60 B4 AWD Diesel R-Design, aut, 197 hk

524 900 kr

6 395 kr/mån

5 720 kr/mån

Volvo XC60 Recharge T6 Inscription Expression, aut, 340 hk

599 800 kr

7 340 kr/mån

6 565 kr/mån

Förbr. l/100 km bl. körn. (prel). WLTP: 0,0–9,2. CO 2, g/km: 0–210. Miljöklass Euro 6D Temp. (XC40 Recharge–XC90 B6 AWD). Bilarna på bilderna är extrautrustade. Incl. Privatleasing: 36 mån leasing via Volvofinans Bank, Volvo Serviceavtal. Körsträcka 1500 mil/år. Försäkring och transportstyrelsens avgifter tillkommer. Prisex. baseras på 10% kontantinsats. Incl. Billån: Volvo Serviceavtal ingår i 36 mån. Inga uppläggningseller administrationsavg. låna max 80 % av bilens värde, minsta lånebelopp är 50 000 kr. *Prisex. beräknas på 20% kontant, 84 mån. Ränta 4,45%. Eff. ränta 4,54%. Försäkring tillkommer. Läs mer på volvocars.se

VÄLKOMMEN TILL SKOBES I KISA – ett personligare bilföretag!

Björn Wallroth

Roger Karlsson

Mikael Larsson

Robin Rosengren

Platsansvarig/säljare 0494-153 02 bjorn.wallroth@skobes.se

Servicechef 0494-153 01 roger.karlsson@skobes.se

Tekniker 0494-153 04 mikael.larsson@skobes.se

Tekniker 0494-153 06 robin.rosengren@skobes.se

1 1 - K I N D AY D R E P L AT S E N


Lätta upp höstmörkret med ett besök hos frisören Få en förnyad energi och nytt ljus i tillvaron genom att unna dig lite egentid hos frisören. Det är en god energi som sprids hos de två frisörerna Anna och Marie då vår tidning kommer på besök. I ena stolen sitter en kund som precis får en kopp kaffe och torkhuv över håret. Här ska kunden sitta och njuta ett tag, medan hårfärgen sätter sig. Duon Anna Eskilsson och Marie Tjernström Malmqvist har lång erfarenhet av sitt yrke. Salong Visit bildades av Annas mamma 1971. Anna som växt upp med detta och arbetat som frisör sedan 1999, tog själv över salongen 2004. Marie började arbeta som frisör -96. För 16 år sedan frågade Marie om inte Anna behövde en kollega, sedan dess hyr Marie en stol på Salong Visit. Hur har trenderna förändrats under de år ni varit verksamma? - Det är lite återkommande, fast med en nyare tappning och form. Säg att

en pagefrisyr åter är trendig så kan det vara en lugg som numera ska vara på ett annat sätt än tidigare. Nu är det oftast några smådetaljer som ändras. Långa hår har alltid varit populärt, fast även här kan man ändra lite också genom att klippa olika luggar och former, kanske lite vågigt och lockigt, vilket är lite modernt igen, berättar Marie och Anna.

en del kunder som lyxar till höstmörkret med tvätt, föning och styling av håret. Genom att unna sig denna egentid och att man känner sig finare skapar ju också ett välmående och en förnyad energi. Vidare så har vi en uppsjö av bra produkter, verktyg, bijouterier och inredningsdetaljer som kan förgylla vardagen.

- I år är det ju lite speciellt då vi inte kan åka på några visningar. Det arrangeras ju heller ingen catwalk i Italien, vilket gör att på det stora hela inte händer så mycket på modesidan. Då får man istället följa sociala medier samt våra leverantörer och genom dessa se vad som är på gång.

Har ni något nytt på gång?

Har ni några goda tips kring att lätta upp höstmörkret som är i antågande? - Lite färg och en klippning gör att man blir gladare då man ser sig i spegeln. Lite höstliga slingor kanske. Varför inte ge lite ny färg till sina ögonbryn och fransar, vilket gör att man får mer färg i det kanske vinterbleka ansiktet. Vi har ju

1 2 - K I N D AY D R E P L AT S E N

- Inom kort kommer vi att göra om lite på salongen. Vi har fått lov att utöka lokalen och i samband med detta så kommer vi byta ut våra stolar, schamponeringen, delar av inredningen samt ny väggfärg och tapet. Så lagom till julhandeln kommer det vara fint här, avslutar Anna Eskilsson och Marie Tjernström Malmqvist. Marie och Anna vill passa på att framföra, att den som känner sig lite osäker inför ett besök med tanke på den rådande pandemin, har möjlighet att få vara själv på salongen med sin frisör. Text & Foto: Morgan Karlsson


Haraldsdotters Skafferi

för kropp & själ

DAGS ATT BYTA UT DIN GAMLA BERGVÄRMEPUMP?

Utbytespumpen

det perfekta valet ärmer –Sverige.

Thermia Calibra är den perfekta utbytespumpen. Den kan kalibrera sig efter både dina värmebehov och ditt befintliga borrhål. Du behöver inte ens veta hur djupt ditt borrhål är, Calibra ser till att borrhålets fulla potential utnyttjas.

Alla har vi en livskompass, vi kan kalla den hjärtats röst, intuition eller magkänsla men det är den som för vårt innerstas talan. På det sätt vi lever i samhället idag har många av oss glömt bort att vi har en egen vägvisare där inne som vet vårt bästa i alla lägen. Hos mig i mitt skafferi finns många olika burkar med innehåll som är till för att öka välbefinnandet för kropp och själ och för att hjälpa dig att återupptäcka din livskompass. Så välkommen in i mitt skafferi och se om det finns någon burk vars innehåll tilltalar dig.

Mia Haraldsdotter Haraldsdotters Skafferi www.haraldsdottersskafferi.se miaharaldsdotter@gmail.com 070-2192906

VINNARE AV KORSORDET 1:a pris Camilla Leion, Ydre 2:a pris Åke Karlsson, Rimforsa 3:e pris Inger Lundberg, Horn

Läs mer på utbytespumpen.se

2.795:WC-stol Ifö Sign 6860

Vi tackar för alla inskickade lösningar och gratulerar vinnarna!

Med rengöringsvänlig glasyr, mjuksits och Fresh WC för fräsch doftspolning.

Vinsterna skickas via posten

PAKETPRIS

Installerat & Klart

4.795:-* Långsiktig utveckling genom företroendefullt samarbete

värmepump redan 1973. Sedan dess har 00 i hela landet. Den erfarenheten delar vi älper dig att välja rätt värmepump för ditt enligt konstens alla regler. Därför vågar vi ns mest omfattande garanti, med 10 år mmen!

par. Så att du kan älska annat.

www.ivt.se

ser

ent.se

30 för produkt inkl. ullständiga villkor för se

mer på comfort.se

VVS · Vent · Plåt · Kyla · EL Kisa, 0494-102 96 | Linköping, 013-684 00 Rimforsa, 0494-69 91 00 | Västervik, 0490-697 00 Åtvidaberg, 0120-295 90 1 3 - K I N D AY D R E P L AT S E N

Coaching Ledarutveckling Öppet ledarutvecklingsprogram Organisationsutveckling Ledningsgruppsutveckling Teamutveckling Chefsnätverk IDI - Identifiera beteendeprofiler GDQ - Diagnos av grupp

Peter Yngvesson 0705-155 300 peter@yngvessonutveckling.se www.yngvessonutveckling.se


Håkan kör artister över världen Håkan Andersson har ett arbete som ger honom spänning och energi. Han kör nämligen flera stora artister världen över under olika turnéer. Den stora nytvättade vita bussen glänser ikapp med de kraftigt tonade rutorna där himlens färger speglar sig vackert. KindaYdreplatsen har förmånen att besöka Håkan Andersson vid det bussgarage i Kisa där ”Nightlinern” med sina 16 sängar, kök soffgrupp med mera står uppställd mellan körningarna. Ett uppehåll som av naturliga själ blivit ganska långt i år. Håkan har kört buss sedan 1982. Mestadels turistbuss där han samlat på sig en stor och värdefull erfarenhet av världens olika städer och hur allt fungerar under resorna vad gäller pappersbyråkrati, regler, men framför allt fina matställen och låga viadukter. Denna erfarenhet underlättar då han tillsammans med turnéledaren ska göra resorna så behagliga som möjligt och hitta lämpliga matställen som får artisterna att må bra så de kan prestera på scenen kväll efter kväll. Flexibilitet Av en slump blev Håkan tidigt erbjuden att köra en fem veckors lång Europaturné med Katrina & the waves, något som han först var osäker på då det exempelvis krävdes att bussen skulle byggas om och kring vad arbete innebar i allmänhet. Fast under resans gång med start i Hamburg, fick han istället en energikick av denna nya inriktning och blev mer sugen på dessa körningar. Året därpå blev han erbjuden att köra bandet igen, fast på en större turné, vilket han tackade ja till. - Sedan har jag hållt mig borta från turnébussarna under flera år, fast sedan fem år tillbaka kör jag åt Starcoach som är ett bussbolag med fyra sovbussar. Kunderna finns i första hand inom musikoch nöjesbranschen. Våra bussar är som rullande hotell på hjul med all tänkbar komfort för att göra resan så behaglig som möjlig. Det kan bli körningar både inom och utanför landets gränser. Man får vara väldigt flexibel i detta arbete och med kort varsel kan man skickas iväg till olika länder för att lasta, framför allt om det kört ihop sig för det bokade bussbolaget, inleder Håkan Andersson. Förtjusning till jobbet - Exempel på vad jag gör så har jag bland annat blivit bokad för Diggiloos turné under fyra år. Här är mitt uppdrag att köra artister mellan de olika spelställena. Under andra turnéer med andra artister så kanske bandmedlemmarna flyger och då kör man crewet mellan de olika platserna, för att de ska hinna bygga upp

allt inför en spelning och riva scenen efter avslutat framträdande. Där är det mestadels nattkörningar. Håkans arbete är väldigt fritt. Han lägger upp dagarna tillsammans med turnéledaren och utifrån vad artisterna önskar, dock med hänsyn till regelverket kring kör- och vilotider. Som chaufför på en musikturné gäller det verkligen att ha bollkänsla för relationer, att snabbt hitta sin roll, ha ett gott värdskap och förstå vikten av att kunna samarbeta. - Av förklarliga själ har nuvarande år varit lugnt. Hittills har jag varit ute på en fem veckors runda där jag körde gänget som skapar Tv-serien Spökjakt, som kommer i rutan under hösten. Vidare har jag kört en turné med Miriam Bryant. Under samtalet med Håkan får jag ta del av många intressanta körningar som poppar upp i hans minne och jag förstår den förtjusning han känner för jobbet.

Minnen - Jag minns en körning jag hade åt det amerikanska rockbandet Tool. Jag visste väl egentligen inte vilka de var, däremot var jag med dem på de största festivalerna som finns i Europa. Bland annat i Rock Am Ring, Nurberg. Där fick jag uppleva vilka jag hade med mig i bussen. Då jag rullade fram till vakterna och presenterade oss så tog de ett kliv tillbaka och bugade sig. Det visade sig att jag körde runt på huvudbandet, och jag visste ju knappt hur de lät. - Arbetet har tagit mig till många fina platser, långt från de tidigare turistställena. Jag har även fått lära känna många fina människor, allt från stora kändisar till turnéledare. Samtidigt får jag ju möjlighet att ta del av de flesta framträdanden. Detta ger mig energi, avslutar Håkan Andersson och visar mig runt i den fina och välutrustade bussen som kostar 7 miljoner kronor. Text & Foto: Morgan Karlsson

1 4 - K I N D AY D R E P L AT S E N


Företagsworkshop ”Hur vill vi att näringslivet i Kinda ska utvecklas?” Nyligen bjöd Kinda kommun in lokala företagare till en workshop för att diskutera kring hur vi tillsammans ska förbättra näringslivet i Kinda. Samtidigt presenterades även företagsrankingen av Svenskt Näringsliv där det framgår att Kinda kommun hamnar på plats 250 av 290 kommuner. I Svenskt Näringslivs ranking över företagsklimat 2020 återfinns Kinda på plats 250 av landets 290 kommuner, vilket tyvärr är en sämre rankning än föregående år. - Den utvecklingen är vi definitivt inte nöjda med. Tillsammans med det lokala näringslivet jobbar vi för ett livskraftigt näringsliv och ett företagsklimat som ger företagaren de bästa möjliga förutsättningarna för att utveckla sig och sitt företag. Ett företagsklimat där alla parter förstår varandras förutsättningar och roller och där vi hjälper varandra att utvecklas positivt, berättar Kindas kommunchef Sergei Sorokin som brinner för dessa frågor. Önskat läge - Vi bjuder in till workshop för att tillsammans med företagen i Kinda föra en dialog kring hur vi kan förbättra och utveckla näringslivsarbetet i kommunen. Workshopen som genomfördes på Leoparden (gamla folkets hus) den 19 oktober anpassades efter Corona-riktlinjer med max 40 deltagare. Trots detta så lyckades vi få till en bred representation från olika branscher, storlek på företag och liknande, säger Jennie Blomberg, kommunens utveck-lings- och kvalitetschef. På plats för att presentera företagsklimatet i Kinda fanns Johan Gustafsson från Svenskt Näringsliv. I presentationen framkom det att företagen i Kinda och deras 2 326 anställda bidrar med 639 miljoner kronor i skatt varje år i form av bolagsskatt till staten och inkomstskatt till respektive hemkommun för de anställda. Vidare berättade han om företagsrankingen som genomfördes i form av en webenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-mars 2020 och de svar denna gav. De 26 deltagarna på plats, därav både lokala politiker, tjänstemän samt företagare och övriga representanter från näringslivet delades in i grupper för att utifrån förutbestämda frågor diskutera ett önskat läge inför 2030. Önskad målbild Oavsett vilken politisk tillhörighet eller företagsinriktning deltagarna hade

så var ändå den önskade målbilden gemensam då de presenterade sina förslag. Här framkom det bland annat att 2030 ses kommunen som en helhet och inte längre en uppdelning mellan Horn, Hycklinge, Rimforsa, Kisa och Björkfors. Upphandlingsreglerna har förenklats så att även ett litet företag har möjlighet att vinna en upphandling. Det finns en större samverkan med grannkommunerna för att exempelvis dela upp kostnaderna. Vidare så finns det bra tillgång på byggbar mark för både företagslokaler och bostäder och då på flera ställen. 2030 ska Kinda kommun med ett glädjande besked kunna ta emot entreprenören som knackar på dörren med en önskan om en lokal, ett kontor, förråd samt en bra tomt till en bostad. Detta får som följdeffekt att företagaren lyckas med sin etablering och kanske anställer några personer från grannkommunerna som flyttar in, varpå skattebetalarna blir fler. Det är ordning på kommunikationerna, det finns nu en samverkan mellan operatörerna som förbättrar mobiltäckningen i kommunen samt ett väl fungerande internet över hela kommunen. Sammanfattning De deltagande företagarna var överens om att de vill ha en tydlig väg in för näringslivsfrågor till kommunen och en

1 5 - K I N D AY D R E P L AT S E N

motpart som förstår och kan ta sig an företagens ärende samt att ha en bra och öppen dialog mellan kommunen och näringslivet. Det framgår också att man ska ta lärdom av andra kommuner, både större, mindre och de med samma storlek. Då alla grupper redovisat så sammanfattade kommunchefen Sergei Sorokin och reflekterade över resultatet. Därefter följde en kort mentimeterundersökning där deltagarna med hjälp av sina mobiltelefoner loggade in på en gemensam sida och poängbedömde de prioriterade frågorna utifrån kvällens ämne. I topp tre blev följande: • Markförvärv, planarbete för verksamhet och bostad. 15 % • Bredbandsutbyggnad, även mobilt. 12 % • Kontinuitet och tydlighet genom bland annat strukturkapital och attraktivitet. 12% Sergei Sorokin avslutar kvällen med en uppmaning om att dessa samtal måste fortsätta. - Nu har vi påbörjat ett viktigt arbete och då gäller det att det resulterar i något bra och inte bara rinner ut i sanden, avslutar Sergei. Text & Foto: Morgan Karlsson


BYGDENS JUL 28-29 NOV

Kättilstad-Hägerstad (med omnejd) !

In met vid lingshem Försam TAD kyrka! S S G IL N TT NI rop

D

kl.12-17

LÖRDAG SÖNDAG

er på PPE s & bjud på H A Bjuder esentera ådet pr ! - Bygder pparkaka iser! mm gg & pe pr kaffe/glö d fina lokala me - Lotteri

rsa

TÄNK PÅ AVSTÅNDET!

Rimfo

Mot fors Björk

g

u St

on

ga ili l St kbi s Fi s Ä by m on ns m er es je n Fr mil a F Textilverket U

U Tjärstad kyrka

Marie & Carina

Jo

Kättillstad kyrka S

Åsunden

Härgerstad kyrka

t

r

ie

r

U

Valla södergård 1 Handstöpta ljus, biprodukter från Tegelsätra samt annan inredning till hemmet. Louise Isaksson 070 220 43 85

Kättilstad Församlingshem

Kättilstad Löneboställe 1 Försäljning av kransar mm. 070 253 78 08

n

ab nÅ tv id

Fr å

r

a

e

ors

m

imf

im

tR

Bröth

er

Mo

g

Textilverket N

U

Oppeby kyrka

Åsu

Utdala

nden Åsunden

 13 4

Familjens Fiskbil

br

o,

g

Gästar hos Fresons ån

Fr

Kättilstad Nedergård 1 Gula trähuset vid Kättilstad kyrka Textila Finurliga Ting. Handgjort, ulligt, designat, praktiskt & unikt. Lena Karin Grip 070 677 38 22

Karoline Broo Marknadsbord utomhus (Kättilstad församlingshem eller gäst hos Textilverket). Keramik 070 233 78 51

U

134

KÄTTILSTAD

KÄTTILSTAD

Västra Eneby kyrka

Väg

Lotten

Lotten Johansson

Mitas Presentbod

Övra Drättinge gård

KISA

Valla Södergård 1 Adventsfika, kransar, adventsgrupper. Britt-Marie & Alexandra Fredriksson 070 281 00 88, 070 586 52 20.

Gästar hos Fresons

Karoline Broo

n

VALLA

Stiliga Stugan

Lo

Villa Saligheten

&

tt en

Valla

ha n

ss

Schedevi

Väg 34

an

Fresons

or

H

Valla Södergård 1 Fisk Skaldjur Kött 070 664 18 64

Mitas Presentbod HÄGERSTADLUND

Dekormålad keramik, glas & trähantverk, dekopageljus, böcker,ljusstakar, betongfigurer, stickat & tomtar. Mita Forsman 070 819 35 10

n

Villa Saligheten

Bröth

Hos Sjöswärds

Marie & Carina

Västersrum

Försäljning av fårskinn & andra produkter från gården. Sofia Ganbrant 070 255 18 14

Försäljning av bröd, böcker & marmelader. Årets utställning: Fjärilar i odlingslandskapet. Kerstin Naidu Sjöswärd 073 804 61 21

Norstad Eda Marie: Målningar, små tavlor & små får tillverkade i lera. Marie Holmen 070 913 65 12 Carina: Stygnsättningar & symaskinsbroderier på väskor, dukar mm. Carina Johansson 070 924 50 90

Kreativiteten blomstrar

inför Bygdens Jul I år arrangeras Bygdens Jul den 28–29 november för 14:e året i rad. Traditionsenligt får man ta del av hantverk, handarbeten och delikatesser med mera kring Kättilstad-Hägerstad. I år är det fler nya deltagare som vill visa sina alster. Ett evenemang som visar en levande landsbygd. Denna tid av året flödar den kreativa ådran lite extra i Hägerstad och Kättilstad utanför Rimforsa. Tillverkning, skapande och förberedelser pågår för fullt inför Bygdens Jul som snart äger rum i bygden. Arrangemanget utökades i fjol, då de allra flesta deltagarna hade öppet under två dagar och ytterligare en besöksplats möjliggjordes för de som saknade en egen marknadsplats att ta emot besökare vid. För detta ändamål bokas församlingshemmet i Kättilstad, så även i år fast i år med lite happenings, kaffe & Bygderådsinformation bland annat. Inför årets Bygdens Jul så är det fler som visat intresse av att vara med och visa sina skapelser. Så i skrivande stund så erbjuds tio olika platser att besöka och på vissa av dessa platser finns flera aktörer samlade och var och en av dessa har sin nisch. Här kommer det finnas lite allt möjligt. Såsom hantverk, konsthantverk, mat, kransar, växtligheter, keramik,

TWO OF A KIND - Ateljésydda kuddar i återbrukade exklusiva inredningstyger & annat fint i siden & sammet. Vintagekuddar. Carin Östlund 070 888 15 81

Bröth Uppgården

Övra Drättinge gård

VALLA mot Hovstad

Sponsrat av:

HÄGERSTAD - KÄTTILSTAD BYGDERÅD

textilier med mera, och detta i Hägerstad och Kättilstad. Starkare samverkan - Detta är ett evenemang som vuxit under åren, samtidigt som vi önskar att fler vill ansluta sig. Vi upplever att arrangemanget fått bra genomslagskraft och att allt fler hittar till oss. Detta är ett trevligt sätt att träffas och visa våra verksamheter för att besökarna ska få ta del av den bredd som finns här på landsbygden, samtidigt som det är ett lämpligt tillfälle att köpa julklappar. Jag har en förhoppning om att detta ska växa och bli en händelse att se fram mot under året, inleder Lena Karin Grip, Textilverket. Lena är sedan förra året samordnare kring Bygdens Jul och vi träffar henne vid Textilverkets ateljé med angränsande butik. - Vi vill göra detta för att visa att vi finns, samtidigt som vi marknadsför området runt omkring oss och visa att bygden lever. Bygdens Jul är lika mycket en social mötesplats där flera spontana möten leder till oväntade samtal och många leenden över att se någon man inte träffat på länge. Vi gillar ju också att bygga en starkare samverkan i bygden, vilket alla tjänar på.

1 6 - K I N D AY D R E P L AT S E N

Layout: Lena Karin Grip

VALLA mot Hovstad,

Supporta det lokala - I år tror jag att det finns ett stort behov av att komma ut och träffa andra och var och en av oss deltagare gör detta coronaanpassat. Där är vi förberedda och det kommer finnas handsprit vid varje besöksplats, och ser man att det är många inne samtidigt i en lokal så får man gärna vänta utomhus en stund dels för egen del samtidigt som man visar respekt för andra besökare. Det är viktigt att besökarna ska kunna känna sig trygga i att besöka Bygdens Jul, fortsätter Lena. - Nytt för i år är att den tidigare Hägerstad-Kättilstad Bygdekommité som arrangerade detta inte längre finns kvar. Under året så bildades nämligen Hägerstad-Kättilstads Bygderåd med styrelse, föreningsnummer och allt som hör kring detta. Det är numera Bygderådet, där jag är i verksam som står bakom Bygdens jul. - Nu hoppas vi verkligen att folket besöker oss de här dagarna för det här är någonting som flera aktörer jobbar hårt för, för att det ska bli av och för att bevara årets stora händelse i bygden. Supporta det lokala, för det är något unikt och fint som vi har här och det tycker jag ska bevaras, avslutar Lena Karin Grip, Textilverket. Text & Foto: Morgan Karlsson


Nu är det snart vinter!

DÄCKSERVICE i Kinda

Kom in och skifta och förvara dina hjul hos oss!

Däckservice i Kinda • Vimmerbyvägen 6B • Tel. 0494- 109 90

ElkvalitéElkvalité i Östergötland

Elkvalité i Östergötland

i Östergötland Elinstallationer för en energismart framtid. Förutom att vi installerar solceller så är vi först och främst duktiga elektriker och utför alla typer av elinstallationer. Kontakta oss gärna för ytterligare information och offert.

070 - 640 22 22

info.elkvalitet@gmail.com

1 7 - K I N D AY D R E P L AT S E N


Timmerhuset på höjden – ett lärorikt projekt Med en milsvid utsikt drygt 280 meter över havet, pågår ett imponerande hantverk i sydöstra delarna av Kinda. Här byggs ett timmerhus med stor precision och extremt mycket handpåläggning på vardera stock. Då vi svänger in på gårdsplanen i sydöstra delarna av Kinda så är det full fart med byggnationen av det blivande timrade fritidshuset. Samuel Axfors, från Axfors Bygg, sågar ut för att kunna jacka in timmerstockarna som ska bilda mellanväggar. Till sin hjälp har han samarbetsparterna Claes Steisjö och Åke Björkman. Den gjutna plattan har måtten 12 x 7 meter och huset med loft kommer omfatta omkring 108 kvadratmeter. Har du gjort sådant här tidigare? - Inte nybyggnation, i förrgår så var jag så gott som nybörjare på detta med timmerhus, däremot har jag varit och varit med och bytt ut delar av timmerkonstruktionerna i Smedstorps dubbelgård. Det här är verkligen ett spännande och lärorikt projekt, jag gillar sådant här och för varje timma så får vi upp tempot och lär oss att arbeta effektivt, berättar Samuel Axfors som driver företaget Axfors Bygg. De här stockarna är sålda och levererade av EKA-Skog Aneby Timber. De har räknat ut hur många stockar som behövs till byggnationen, sågar ut sponten och buntar sedan ihop dem i olika sektioner.

Här finns nu 10 olika högar med stockar, på ritningen är varje stock numrerad och angiven med rätt längd, så det är ett snillrikt system. Släktgård - Utifrån ritningen så får vi finna den angivna stocken och kapa den för att få till injackningssystemet i varje hörn och till mellanväggarna samt att kapa rätt längd. Då stocken ligger på plats så mäter vi ut var borrhålet för trädymlingarna ska vara och slår i dessa. Mellan varje stock lägger vi också en remsa med lindrev. De här stockarna är 12 cm breda, så ytterväggarna kommer sedan isoleras och byggas igen på insidan. - Vi har planerat att bygga upp huskroppen på fyra veckor och när den sedan står färdig och taket är på plats, så ska konstruktionen sätta sig under tre månader innan vi sågar upp för dörrar och fönster och klär insidan, avslutar Axfors som gillar den här formen av hantverk. Nu har även ena markägaren, Tobias Sundström, kommit på plats. Det är han och hans bror Martin Sundström som beställt detta timrade fritidshus till sin gård. Delar av gården har funnits inom släkten sedan 1790. Egna önskemål - För två år sedan tog vi beslutet och satte fart med husprojektet, vilket inleddes med att söka bygglov. Platsen där vi nu bygger på var tidigare en skogoch gräsbevuxen slänt, så här har det

1 8 - K I N D AY D R E P L AT S E N

avverkats och körts bort virke innan 30 lastbilslass med grus kördes hit för att få till den här ytan, då ingår även en nygrusad väg runt ladugården, som nu också får sig ett lyft, berättar Tobias. - Grävmaskinen satte skopan i marken i juli, sedan har det gott fort. Att det blev just det här huset beror på att jag har en fetisch för timmerhus och här har olika tankar gått under åren och vi har kikat runt på de olika husbyggarna som erbjuder färdiga koncept. Sedan fann vi EKA-Skog eller Aneby Timber som gör dessa hus. De bygger mellan 10–15 hus per år och har tre olika husmodeller att välja på. Detta är deras större modell, fast sedan hade vi några egna önskemål om ändringar och det var inga bekymmer. Sommaren 2021 - Då vi nu även bygger om i logen så har vi ett mål att kunna såga itu de gamla breda och tjocka golvplankorna därifrån och lägga in här i huset. Köksluckorna som kommer vara av ädellöv ska tas från vår egen skog. Det här är ju lite speciellt bygge, så jag har skapat ett Instagramkonto ”husbygget på höjden”, där man kan följa projektet från allra första början. Vår inställning till huset ska vara fungerande standard och då ligger vår kalkyl på 2,2 till 2,5 miljoner kronor, avslutar Tobias Sundström som planerar att det hela ska vara möblerat och färdigt inför kommande sommarsäsong 2021. Text & Foto: Morgan Karlsson


Kyrk-Nytt

RIMFORSA FÖRSAMLING

Fredag 30 oktober Öppen kyrka 13-17: I samband med gravsmyckning är kyrkorna öppna för ljuständning. Kaffeservering. Välkomna, men tänk på att hålla social distans och stanna hemma om du är sjuk eller har symtom. Tänk på dina medmänniskor. Lördag 31 oktober Alla helgons dag - Helgonen Mässa 11.00 i Oppeby kyrka Lördag kväll: Ekumenisk Minnesgudstjänst (se kallelse för tid) Då vi följer Folkhälsomyndigheternas rekommen dationer kommer Minnesgudstjänsten i år att vara endast för inbjudna. OBS: ta med inbjudan! Söndag 1 november Söndagen efter alla helgons dag Vårt evighetshopp Gudstjänst 14.00 i Dockekulla bygdegård. Cittrez medverkar Onsdagen 4 november Kvällsmässa 18.30 i Den gode herdens kapell Torsdagen 5 november Torsdagsträffen 12.00 i Rimforsa församlingsgård Söndag 8 november 22 söndagen efter trefaldighet Frälsningen Mässa 11.00 i Oppeby kyrka Midnattskören medverkar Söndag 15 november Söndagen före domsöndagen Vaksamhet och väntan Mässa 11.00 i Oppeby kyrka Torsdag 19 november Torsdagsträffen 12.00 i Rimforsa församlingsgård Kryp & sjung 14.00 i Rimforsa församlingsgård Söndag 22 november Domsöndagen Kristi återkomst Mässa 11.00 i Oppeby kyrka Ekumenisk mässa 16.00 i Equmeniakyrkan Svenska kyrkan predikar Rema Röster medverkar Onsdag 25 november Kvällsmässa 18.30 i Den gode herdens kapell

Utsätt oss inte för prövning

Tänk om vi alltid fick allt vi ville ha? Så tråkigt det skulle vara. Vi behöver prövningar! Det är nog därför bergsklättrare aldrig tycks få nog: bergsklättringen erbjuder många prövningar! Först klättrar man upp på Kebnekajse, sedan kanske Mont Blanc och till sist Mount Everest. Men sen då? Vi behöver motstånd, motgångar och prövningar. Det är i motståndet och motgångarna vi växer och av prövningarna blir vi starkare. Om de inte är övermänskliga förstås. Det är de ibland, inte minst under denna coronapandemi. Så vi får faktiskt också be att undslippa prövningar. Det gör vi i Herrens bön: ”och utsätt oss inte för prövning…”. Ibland har den där meningen skapat kontroverser i vår kyrka. I den äldre översättningen hette det ju ”och inled icke i frestelse…”. En del saknar den översättningen, trots att Gud ju inte är den som inleder i frestelse (åtminstone inte i bemärkelsen ”lockelse” eller ”förförelse”). Andra tycker inte om att vi ber ”och utsätt oss inte för prövning…” för prövningar behöver vi ju, som sagt, och vi växer av dem. Själv har jag inga bekymmer med att be ”och utsätt oss inte för prövning…”. Med det brukar jag mena: ”utsätt mig inte för prövningar jag inte klarar av” eller ”låt mig inte prövas över min förmåga”. Kanske är det också så Jesus tänkte när han bad en natt i Getsemane: ”Fader! För dig är allting möjligt. Ta denna bägare från mig. Men inte som jag vill, utan som du vill”. Det vill säga: Jesus tycks be att få undslippa en prövning, men lägger samtidigt sitt liv i Guds händer, i tillit till att prövningen inte blir övermäktig. Prövningen blev övermäktig ur ett rent mänskligt perspektiv, men eftersom ingenting är omöjligt för Gud gav prövningen också nytt liv – inte bara för Jesus, utan för en hel mänsklighet. Kanske, kanske kommer den här prövningen vi nu går igenom med coronavirus som skördar offer leda till ett nytt liv – för en hel mänsklighet! Vi ber för alla som dött, vi ber för alla som har förlorat någon, vi ber för alla som har permanenta skador och vi ber för alla som har förlorat sina arbeten och livsverk. Och vi ber att vi alla får ett nytt liv, en uppståndelse för mänskligheten, efter denna pandemi. Och vi ber att den prövning, som var och en går igenom, inte skall vara oss övermäktig. Amen.

Jyrki Myöhänen – kyrkoherde

Med reservation för förändringar pga Coronapandemin

RIMFORSA Sandbacken 1 590 43 Rimforsa • 0494-210 00 • Telefon- och öppettider: vardagar 10.00 – 12.00

www.svenskakyrkan.se/rimforsa • rimforsa.forsamling@svenskakyrkan.se • www.facebook.com/rimforsaforsamling

1 9 - K I N D AY D R E P L AT S E N


a bilaga är en annons

Hela denna bilaga är en annons

VI INBJUDER TILL

Dag- & kvälls Spa Himmelsby Spa & Konferens erbjuder en fantastisk Spa-upplevelse. Skön bubbelpool, varma källor, flera olika bastubad, kallbad & relax. Skön avkoppling under hela vistelsen. I alla Spa-paket ingår:

Lån av badrock & handduk. Te i Romerska simhallen. Åldersgräns för besök i Romerska simhallen & Spa-avdelningen: 18 år (16 år i målsmans sällskap)

Stora avkopplingen

Lilla avkopplingen

Unna er lugn och ro en heldag. Ladda batterierna med utsökt mat, hembakade läckerheter varvat med sköna behandlingar. Avnjut många långa timmar med avslappnade SPA-bad. Ni hinner även med ett besök i gymmet. Ankomst 09.30 • Entré till Romerska simhallen & gym – heldag • Entré till Spa-avdelningen – heldag • Gårdslunch inkl. dessert & kaffe • Gourméfika • 20 min valfri Spa-behandling* (kan uppgraderas till 50 min – tillägg 300:-) • Effektiv vattenmassage 20 min alt fiskpedikyr 20 min (går ej att byta mot annan behandling) Pris per person Mån-tors 1195:Fredagar 1395:-

Äkta avkoppling är närmare än ni tror. Njut av en utsökt gårdslunch innan ni kryper ner i den 38 grader varma romerska källan. Pooler, bastu, kallbad och relax avlöser varandra innan det är dags för gourméfika. Ankomst 11.45-12.30. Stanna så länge ni vill. Romerska simhallen & Spa stänger 20:00/21:00. • Entré till Romerska simhallen & gym • Entré till Spa-avdelningen • Gårdslunch inkl. dessert & kaffe Inkl exklusiv vattenmassage 20 min • Gourméfika alt. fiskpedikyr 20 min (går ej att Pris per person byta mot annan behandling) Vardag 895:Pris per person Helg 995:Vardag 1095:Helg 1195:Från

Lyxigt Spa-paket inkl 2 behandlingar

Från

Lilla avkopplingen LYX

1195:-

Halvdags LYX After Work i en klass för sig

Succé!

Lyxigt Spa-paket inkl lunch, Spa och Gourméfika

En hel eftermiddag & kväll fylld med skön avkoppling, härliga behandlingar och utsökta smakupplevelser. Ta med vänner och kollegor på en After work som slår det mesta! Ankomst 14-16.30 • Entré till Romerska simhallen & gym • Entré till Spa-avdelningen • Gourméfika • Tvårätters middag • 20 min valfri Spa-behandling* (kan uppgraderas till 50 min – tillägg 300:-) • Effektiv vattenmassage 20 min alt fiskpedikyr 20 min (går ej att byta mot annan behandling) Pris per person Mån-tor 1395:- Fre-sön samt helgdagar 1595:-

895:-

Succé!

1395:- 1595:Mån-tors

Fre-sön

Morgondoppet

Spa-Gourmé

Bästa tiden är morgonkvisten. Kryddar man det med en dignande frukostbuffé innan man glider ner i bubbelpoolen är dagen fulländad. Avnjut vår populära Sparitual med sköna produkter. En skön, avkopplande förmiddag omgiven av Romersk LYX. Ankomst 08.15-09.15 • Entré till Romerska simhallen & gym • Entré till Spa-avdelningen • Frukostbuffé • SPA-Ritualen med sköna produkter från Phytomer Pris per person Vardag 825:- Helg 895:-

Avnjut en hel eftermiddag. Bada, basta och simma några längder i vår tempererade bassäng. Efter timmar av vila är det dags att sitta till bords. En välkomponerad trerätters meny väntar på att bli höjd till skyarna. Ankomst 16.30-17.30 • Entré till Romerska simhallen & gym • Entré till Spa-avdelningen • Trerätters middag Pris per person Mån-tor 995:- Fre-sön samt helgdagar 1095:-

Frukost & Spa kryddat med vår populära Spa-ritual

Morgondoppet LYX Inkl exklusiv vattenmassage 20 min alt fiskpedikyr 20 min (går ej att byta mot annan behandling) Pris per person Vardag 995:- Helg 1095:-

Från

825:-

Spa och Trerätters middag

Spa-Gourmé LYX Inkl exklusiv vattenmassage 20 minalt fiskpedikyr 20 min (går ej att byta mot annan behandling) Pris per person Mån-tor 1195:- Fre-sön sam helgdagar 1295:-

Från

995:-

* Se valbara behandlingar på www.himmelsbygardshotell.se/spa-paket

Himmelsby Spa & Konferens • Mantorp • Boka: 013-33 12 44 • info@himmelsbygardshotell.se • www.himmelsbygardshotell.se

2 0 - K I N D AY D R E P L AT S E N

Profile for Åtvidabergsplatsen

KindaYdreplatsen 201030  

KindaYdreplatsen 201030  

Advertisement