__MAIN_TEXT__

Page 1

Nr 1 16 februari 2021

GAMLEBY platsen


Du efterlängtade.... Nu känns det väl ändå som att man har skottat färdigt på all snö! Musklerna har blivit tillräckligt stora att man kan ta sig an 2021 och lata sig i vårsolen istället. Det finns en stark längtan efter sol, ljuset och något varmare temperatur. Tänk vad härligt att bära en tunn jacka och sneakers och åka ut och börja vårstäda i sommarstugan, sätta ner alla lökar inför årets skörd i trädgården och börja klippa äppleträden. Det finns inget härligare än våren, då vet man att sommaren är på ingång, allt luktar gott i naturen och man kan äntligen börja krypa ut och nalla lite sol mot sin bleka vinterhy. Visst, det kanske är lite tidigt att drömma om våren redan i februari, men för två år sedan var det 24 grader i vattnet i Virken redan i Maj. Så drömmen är inte omöjlig. Dessutom har vi lite extra att se fram mot just våren 2021. Vi ska få vaccin! Förhoppningsvis är den här dumma pandemin som bortblåst inom en snar framtid och vi kan leva lite mer värdigt och fritt. Och framför allt kan våra hjältar inom vården få leva ett normalt liv med mer värdiga arbetstider och mindre slit. Tror ni att det kommer bli som förut? Jag är lite osäker på det. Jag tror att vi lärt oss att vara lite mer försiktigta i mötet med människan, vi är bättre på att stanna hemma och vi njuter kanske ändå lite av att kalendern inte är fullbokad? Hur som helst känns det fantastiskt om vi ändå har möjligheten att bjuda hem lite vänner eller gå på teater OM man vill. Tänk vad trevligt det kommer bli på alla arbetsplatser när alla slipper att jobba hemifrån, det måste kännas som att vara tillbaka efter ett VÄLDIGT långt jullov. Vad ser ni fram mot mest när corona är över?

I detta nummer:

Skriv, ring eller kom förbi oss och berätta!

• M I N N E S U T ST Ä L L N I N G AV H E N RY G U STA F S S O N

Lina

• J E N N I F E R S C H I L L - O M L I V E T P Å FA R M E N

Nästa nummer 6 maj

Gilla oss på facebook

manusstopp 23 april

T RYC K & M E D I A Ö s t e rg ö t l a n d A B

FÖRSÄLJNING

D E S I G N & L AYO U T

N o r ra O s k a r s g a t a n 1 9 , 5 8 2 7 3 L i n k ö p i n g

M a t s L i l j e g re n m a t s @ t r yc ko m e d i a . s e M o b i l : 076 -1 0 2 0 2 4 8

C a ro l i n a To n s t r ö m - L i n d g re n l i n a @ t r yc ko m e d i a . s e Te l . 01 0 -1 8 8 6 6 2 3

A n sva r i g u t g i va re : D a n i e l H a l l i n g s t r ö m Tr yc k : Tr yc k & M e d i a Ö s te rg ö t l a n d A B . U p p l a g a : 7 5 0 0 -2 3 0 0 0 ex . D i s t r i b u t i o n : P o s t N o rd A B . V i h a r ko n to r i L i n k ö p i n g , Å tv i d a b e rg , K i s a o c h V ä s t e r v i k B e s ö k s a d re s s : S p å rg a t a n 1 1 Å tv i d a b e rg , i n g å n g Tv ä rg a t a n www. g a m l e by p l a t s e n . s e

2

Daniel Hallingström d a n i e l @ t r yc ko m e d i a . s e M o b i l : 07 3 - 67 7 9 5 1 3

T E X T & FOTO M o rg a n K a r l s s o n M o b i l : 072- 6 0 0 6 6 0 0


ÄNtligen här! NYA RENAULT CAPTUR E-TECH Plug-in hybrid MED RÖTTERNA I FORMEL 1™ Captur e-tech PLug-in hybrid INTENS 160

3 420 kr/Mån

**

Privatleasing inkl 3 års service & 3 mån leasingskydd

338 900 kr (ORD PRIS 357 900)

*

klimatbonus om 36 438 kr ej medräknad

erbj. består av nybilsrabatt på 19 000 kr. gäller vid köp av ny Captur plug-in hybrid intens E-tech 160 m. kundorder och registrering senast 31/3 2021, så länge lagret räcker. kan ej kombineras m. andra erbj. el. företagsstöd. Renault Captur plug-in hybrid kvalificerar sig som en klimatbonusbil och är berättigad till gällande statliga klimatbonus så länge anslag finns. bonus till klimatbonusbilar är ett statligt incitament som är oberoende fr. Renault och m. förbehåll för begränsningar och villkor som bestäms av transportstyrelsen. läs mer på www.transportstyrelsen.se. ** Renault relax privatleasing inkl 3 års service: 0 kr kontant, 36 mån, rörlig ränta per jan-21 (stibor 90 dgr), garanterat restvärde. inga uppläggnings-eller aviavg. kostn. för rabatterad Renault försäkring tillkommer. körsträcka 10 000 km/år inkl. service. 3 mån fritt privatleasingskydd ingår för privatpersoner 18–63 år. klimatbonus är inräknad i kalkylen. alla priser är inkl. moms och avser rek. månadskostnad. lokala avvikelser kan förekomma. bränsleförbrukn. bl. körn. Captur plug-in hybrid intens E-tech 160: 1,5 l/100km, CO2-utsläpp 33g/km (WLTP). extrautrustning kan påverka förbrukn. och CO2. Renault reserverar sig för ev. felskrivningar. bilen på bilden är extrautrustad. *

www.skobes.se

VÄSTERVIK Breviksvägen 70 Telefon: Helena 0490-695 23, Eric 695 24, Christoffer 695 27, Niklas 695 36 Öppettider: Mån-tor 9-18 • fre 9-17 • lör 10-13

3


Mattjätten – Kunskap, kvalité och service Ingen matta är för stor eller för liten hos Mattjätten. God kundservice tillsammans med stort utbud gör att en kund på ett smidigt sätt kan få vad den önskar. Från att tidigare enbart varit grossist av mattor så är det nu 29 år sedan Per-Åke Helander startade upp Matthörnan, som efter 10 år blev Mattjätten, vilket det fortfarande heter. Petra Johansson har varit med från start och sedan fem år tillbaka är det hon som driver verksamheten.  Till sin hjälp har hon Tomas, Louise och Izabella. Tomas arbetar även mycket ute på fältet där han mallar och hjälper de kunder som önskar få mattan/mattorna på plats. Den samlade erfarenheten märks tydligt då vår tidning besöker dem i deras lokaler i Hackefors, Linköping. Här ser de möjligheter istället för hinder. Vi slår oss ner vid ett vackert bord med en skiva av breda och grova brädor och intill oss sprakar braskaminen på ett inbjudande sätt. Vi får här ta del av Petra Johanssons fem år som ägare av Mattjätten.

- Vidare så har vi våra egna langetteringsmaskiner (symaskiner för att sy kanterna runt mattan). Tillsammans med vårt lager av råmaterial, upp till fyra meters bredd, så skapar detta en stor möjlighet att på ett snabbt och smidigt sätt kunna skapa mattor utifrån kundens önskemål. Ifall man är osäker på vilken storlek och färg som passar bäst in i sitt hem, så kan man få låna hem en matta för att testa, berättar Petra vidare.

Bra team Mattjätten är en de verksamheter som snurrat på bra under pandemin. Detta kan bero på att fler arbetar hemifrån och på så vis upplever behovet av att förnya hemmet med lite nya mattor. Företagets kunder kommer från hela landet, från Piteå till Ystad.

Några av er har ju varit verksamma inom företaget under många år. Hur har trenderna utvecklats och vad efterfrågas i större utsträckning idag?

- Under de här åren som företagare har jag verkligen vuxit som person. Även om jag kunde våra varor så visste jag inte så mycket om att driva företag tidigare. Här har jag gått utbildningar samt att jag är med i olika nätverk, vilket är både lärorikt och givande. Sedan är jag ju omgiven av ett bra team av medarbetare, inleder Petra Johansson.

- Mönster och material är väl det stora. Färgmässigt så är det mycket som går i grått och beige, sedan finns dessa i många olika nyanser. Heltäckningsmattor är något som kommit tillbaka starkt under de senaste 10 åren och ökar fortfarande. Vidare så är det modernt med stora mattor idag.

Hela landet - Vi försöker hålla ett så brett sortiment som möjligt. Förutom vårt utbud av färdiga mattor i olika material och storlekar så skapar vi även mattor till ex husvagnar, husbilar, båtar, helikoptrar, uteplatser, ja till allt vad du kan ha en matta till egentligen. Ett material som vi jobbar mycket med är polyamid. Det är en fiber som inte går av lika lätt som ex polypropylen. Polyamiden återhämtar sig bättre efter att man har gått på mattan.

- En annan grej som vi säljer mycket av är altan- och balkongmattor. Även här finns det olika kvalitéer och färger. En annan kund kanske önskar en köksmatta. Förr innebar det en plast- eller trasmatta, fast idag kan det vara vilken matta som helst, så visst har det ändrats som tur är. Det är det som gör det hela roligt, avslutar Petra Johansson. Text & Foto: Morgan Karlsson

4


500 KR RABATT Stort parti märkesbågar från William Morris

Vi utökar våra öppettider och har nu

Söndagsöppet Välkommen kl 11.00-15.00!

erikshjalpen.se/motala

Vi har mattan till Ert hem!

KOSTNADSFRI SYNUNDERSÖKNING! Alltid vid köp av kompletta glasögon. Värde 395 kr.

EXTRA GLASÖGON PÅ KÖPET! Vid köp av progressiva glasögon

bjuder påprogressiva. ett extra par läs-, Gäller vid köpviav

20%

Ta med annonsen får ni rabatt på ett köp

(gäller t.o.m 31/5-21) gäller ej beställningsvaror och arbete.

avstånds- eller solglasögon i dina styrkor samt kostnadsfri synundersökning. Värde 2290 kr inkluderar synundersökning 395 kr, båge upp till 595 kr, samt enkelslipade glas med färg eller reptålig yta 1300 kr. Mer information i butiken.

SPARA 2290:-

Adelswärdsgatan 1, Åtvidaberg Tel: 0120-101 22

REGELGATAN 1 - LINKÖPING - 013-154135 - WWW.MATTJATTEN.COM ÖPPETTIDER VARDAGAR 09:00-17:00 LÖRDAGAR 10:00-15:00 SÖNDAGAR 11:00-15:00

Angivna erbjudanden gäller t.o.m. 2021-03-28 För öppettider se: w w w. g l a s o g o n m a g a s i n e t . s e

ÅT V I DA B E R G 58 S P L ATS E N 7


Minnesutställning av

Henry Gustafsson Henry Gustafsson1943–2005. En av regionens mest kända och kanske mest mångsidiga konstnärer. Den 25 januari öppnades en minnesutställning med hans konst i Gamleby. Under perioden 25 januari – 26 mars pågår Tjustbygdens Konstförenings minnesutställning av Henry Gustafsson, en av regionens mest kända och kanske mest mångsidiga konstnärer. Av säkerhetsskäl för att hindra smitta så arrangeras detta som en fönsterutställning ut mot Karl-Erik Månssons torg.

tafssons egen far, Erik Gustafsson, berättar Britt-Marie Gustafsson tillsammans med Björn Gunnarsson.

Skiftade fokus - På ett plan är Lyftet en hyllning till de småbrukare som skapat det småländska kulturlandskapet, genom att bryta sten på de fattiga åkerlapparna. Den stora originalstatyn står framför kommunhuset i Vimmerby. Andra lokala konstverk att beskåda är Genombrottet, där ett fiskstim tillsammans lyckas bryta genom en mur. Denna finns på Spötorget. En väggmålning på gamla Föreningsbankshuset är ett annat exempel, avslutar Gustafsson och Gunnarsson.

Inför årets utställningar så har arrangören bokat om flera av fjolårets planerade utställare, vilket innebär att de fått till ett bra och komplett program även detta år. Däremot får föreningen ta det lite steg för steg och följa folkhälsmyndighetens rekommendationer och anpassa utställningarna utefter detta.

Smålands Dalahäst

I början av karriären var Henry helt inriktad på stora offentliga utsmyckningar, men med tiden skiftade han fokus. Han började istället måla allt mer. Han valde gärna motiv på temat människa och natur, där naturen alltid var större än människan. I Västervik finns det flera offentliga utsmyckningar signerade Gustafsson.

Henrys fru Britt-Marie Gustafsson har valt ut verken som finns att beskåda hos Tjustbygdens Konstförening. Några av Henrys statyetter skapas fortfarande av Britt-Marie och bland annat Vimmerby Tenn. Då vår tidning kommer på besök berättar Britt-Marie och Björn Gunnarsson mer om Henrys konstnärliga aktiviteter.

Men Henry hade många strängar på sin lyra; han har även gjort offentliga utsmyckningar runtom i landet, men även i Hongkong och London. Hans konst tog sig oftast uttryck i träsnideri, teckningar och oljemålningar. Passa nu på att ta del av denna minnesutställning i Gamleby.

- Hans mest kända skulptur är Lyftet. Den är så populär att den ibland kallas för Smålands Dalahäst och sägs symbolisera senigheten och viljan hos den småländska befolkningen. Den föreställer en senig man som lyfter en sten, som rimligtvis borde vara alltför stor för honom att lyfta. Förebilden till skulpturen är Henry Gus-

Text & Foto: Morgan Karlsson

6


Tjustbygdens Konstförening inbjuder till minnesutställning

med verk av Henry Gustafsson

Total utställningstid 25 januari – 2 maj Av säkerhetsskäl först som

Fönsterutställning 25/1 – 16/4 OBS! Nytt datum. Lilla Galleriet Endast tillgänglig utifrån genom fönster mot Karl-Erik Månssons torg/Yttre torget. Se även föreningens hemsida www.tjustbygdenskonstforening.se fliken ”Lilla Galleriet” med bilder och priser på utställda verk. För köp kontakta: Björn Gunnarsson/ 070 55 77 870 eller Bertil Gerdin/ 070 357 29 87 Mail: bjorn.gunnarsson.almarrum@telia.com bertil.gerdin@telia.com

Blåsippor

Foto: Örjan Karlsson

Artisten

Öppen utställning för besök i Lilla Galleriet 17/4 – 2/5 OBS! Nytt datum

Vi följer myndigheternas rekommendationer om max antal besökare samtidigt i lokalen.

Utställningen öppnar: Lördag den 17 april 2021, kl. 11:00-15:00 Öppettider: Lördag och söndag 11:00-13:00

Ni kan även boka privat visning övriga dagar. Kontakta då någon i styrelsen. Gäller grupper om minst 5 deltagare.

Tjustbygdens Konstförening som sätter Västerviks Kommun på kartan Verksamhetsbidrag:

Behöver din förening nya idrottskläder? Vi har kläderna för er! Självklart med tryck! TRYCK & MEDIA Allt inom tryck & kommunikation 010 188 66 20 | hej@tryckomedia.se | tryckomedia.se 7


”Att uppleva detta är självförvållat och jag ångrar absolut inte att jag gjort det. Det var verkligen nyttigt att leva utan vår digitala värld och alla andra småsaker som man tar för givet i sin normala vardag.”

Jennifer Schill - Om livet på farmen Jennifer Schill är född och uppvuxen i Hannäs och gick i högstadiet och fotbollsgymnasiet i Åtvidaberg. Fotboll har varit en stor del av Jennifers liv. De senaste 4 åren har hon bott i Stockholm. Flytten dit grundar sig i en jobbtjänst genom Försvarsmakten K1. En ny tjänst inom Kriminalvården dök upp och lockade Jennifer att ta steget till NTE (Nationella transportenheten). Sedan 2 månader är hon numera tillbaka i Östergötland och Linköping.

- En dag då jag satt och slösurfade såg jag att ansökningar till Farmen låg uppe och tanken att söka kom över mig. Att få chans att vinna en halv miljon för 10 veckors deltagande är ganska schyssta odds. Tidsmässigt så passade det också bra in i mitt liv då.

Gruppdynamiken - Tiden från att jag ansökt till att jag blev kontaktad gick jättefort. Efter 10 dagars karantän tog jag mig an livet på Farmen. Genom min uppväxt är gårdslivet bekant, fast att leva på farmen var något helt annat. Många tror att livet på farmen ska vara som en dans på rosor, fast att vara helt avskärmad, vilket också var en anledning till att jag sökte, var konstigt nog tuffare än vad jag trodde. Kombinationen av att vara hungrig, tristessen och att inte få ha en aning om vad som händer på utsidan skapade också oro.

Nu tillhör hon Norrköpings transportenhet inom Kriminalvården, samtidigt som hon pluggar till socialpedagog. Jennifer gillar också att köpa och renovera lägenheter för att sätta sin egen prägel på dessa, utifrån vad folket vill ha i dagsläget. Här har hon förvaltat några objekt under tiden i huvudstaden. En tanke som följer med till Linköping.

- Till detta så ska det tilläggas att vi aldrig hade en aning om vad klockan var. Detta medförde att vi vaknade och påbörjade dagen då vår tupp tyckte att det var morgon. Vi visste inte om klockan var 4 eller 9 på morgonen, sedan resulterade hungern i att man somnade sent. Gruppdynamiken var också speciell. Jag har väldigt stort tålamod och hög acceptans vad gäller människor. Fast i vanliga livet kan du få en paus i de fall man inte klickar med varandra, här umgås alla dygnet runt vilket blev provocerande och utmattande för de flesta, fortsätter Jennifer.

Vad fick dig att söka till Farmen? - Jag har alltid gillat lite udda utmaningar. För mig är det utvecklande att utsätta mig för situationer som inte är så vanliga. Man lär känna sig själv då man når botten. Tv-produktioner som Robinson eller elitstyrkans hemligheter är sådant som lockat mig. För 5 år sedan deltog jag i Gladiatorerna, fast det programmet är något helt annorlunda, inleder Jennifer Schill.

Ville tillbaka - Mellan deltagarna pågår det mycket taktik, tissel och tassel. Jag hamnade ju även på Torpet och tiden där

8


Pressbild

var om möjligt ännu tuffare mentalt. Ovissheten av att inte veta något var väldigt kännbar. Skulle man vara där en vecka eller 8 veckor. Vi hade verkligen ingen aning.

- Bakom kamerorna har många av oss kommit varandra väldigt nära och man har delat livshistorier som man kanske inte annars gör med så många. Sedan har det ju förekommit bråk och hårda ord som tv-teamet valt att inte ta med i programmet.

- Att komma tillbaka till det normala livet blev en stor chock, vilket förvånade mig. Att lämna farmen innebar ett enormt tomrum. Jag blev förvirrad och hade svårt acklimatisera mig till den ”vanliga världen” och detta stressade mig. Farmen var hela vårt liv under så lång tid och då jag blev avsläppt på stationen i Jönköping för att resa hem så ville jag bara tillbaka, jag var inte redo att möta stressen och intensiteten jag upplevde där och då.

” Under några veckor efter hemkomsten var det många av oss deltagare som ville tillbaka till tystnaden och livet i skogen.”

- Det kändes som om vi levt i en helt annan tidsålder. Jag kunde inte separera vad som var verklighet och inte. För mig var detta helt surrealistiskt. Man kunde inte föreställa sig dessa skillnader. Under några veckor efter hemkomsten var det många av oss deltagare som ville tillbaka till tystnaden och livet i skogen.

Ny utmaning - Att uppleva detta är självförvållat och jag ångrar absolut inte att jag gjort det. Det var verkligen nyttigt att leva utan vår digitala värld och alla andra småsaker som man tar för givet i sin normala vardag. Men om jag skulle vilja göra om det är en annan fråga. Uppenbarligen så är jag ju en adrenalinsökare helt enkelt. Jag har alltid tränat väldigt mycket och är utbildad personlig tränare och kostrådsgivare och har tävlat i Atletic Fitness bland annat. Till sommaren väntar en helt annan slags utmaning för välgörenheten, fast mer om detta kommer vi till senare, avslutar Jennifer Schill.

Har livet på Farmen påverkat ditt fortsatta liv? - Ja, jag försöker att inte vara lika uppkopplad som tidigare, numera använder jag mobilen till det som behövs. Tv-tittandet har minskat och man är så mycket mera tacksam. Nu inser man hur bekvämt vi har det och hur bortskämd man är i vår del av världen. Fast det vi upplevde under juli och augusti 2020 var en fingervisning om hur generationer före oss verkligen levde. I delar av världen ser det ut så än idag.

Text& Foto: Morgan Karlsson

9


Populärt skidspår i Gamleby Gamleby OK har skapat uppskattade, fina och populära skidspår centralt i Gamleby. Hit åker skidåkare från ett stort område. Det är tre år sedan som Gamleby OK invigde skidspåren på Ernebergsfältet för första gången. Då hade äntligen 6–7 års tankar och funderingar kunnat förverkligas genom sponsorer och olika bidrag. Under åren har föreningens medlemmar jobbat på för att utveckla området, även om vintrarna inte tillåtit någon skidåkning. Nu däremot kan de känna sig nöjda med sitt arbete, något som märks av genom den positiva responsen de möts av och de frivilliga swishinbetalningarna som utövarna skickar.

Lånad pistmaskin - Nu har vi bättre förutsättningar att lyckas skapa ett fint skidområde. Intill oss så har kommunen skapat en så kallad multidamm, därifrån tar vi vattnet till våra två snökanoner. Första året hade vi en snökanon, fast vi märkte snabbt att det var en för lite, man hann inte med att producera den snömängd som behövdes. Snökanonerna har finansierats genom Sparbanksstiftelsen, sedan har kommunen grävt ner vatten och elsystem till de nio kopplingsskåpen som är utplacerade i området samt skapat bra belysning över fältet. Vi har även fått ekonomisk stöttning från Smålandsidrotten, berättar Tomas Holgersson och Per Ekenger från skidsektionen och konstsnögruppen inom Gamleby OK. - Vi började producera snö så fort det blev kallt i början av januari. Detta har sedan kompletterats med natursnön. Utschaktningen av snön sker sedan med en traktor, dock så fungerar det väl inte helt optimalt då den lätt gräver ner sig och förstör spåret, så vi har även fått låna kommunens pistmaskin som är placerad i Överums skidbacke.

Värdefull tillgång - Nu kan vi erbjuda alla som vill komma hit och åka kostnadsfritt, två klassiska spår plus ett skatespår. Sträckan är 1,5 kilometer. Läget gör att det är lättillgängligt, vilket i sin tur lockar många skidåkare. Vidare så har vi ungdomsträning här varje vecka. Utöver det här har vi även skidspår vid Garpedansberget. Där finns spår för klassisk åkning. Då vi går runt i området så möter vi en av de skidåkare som precis avslutar sitt träningspass. Han får frågan om satsningen och skidföret. - Det här är helt perfekt. Det är jättefint och en värdefull tillgång och idag då det är kallt så är spåren optimala, säger skidåkaren och knäpper av sig skidorna. - Vi vill framföra ett stort tack till alla våra sponsorer, bidragsgivare samt de eldsjälar som helt ideellt lägger många timmar här. Utan alla dessa hade det här aldrig varit möjligt, avslutar Holgersson och Ekenger. Text & Foto: Morgan Karlsson

10


TRÄDGÅRD & HUSFIX - Skötsel och underhåll av din trädgård!

Hjälper till med det mesta KONTAKTA MIG FÖR MER INFO!

ÅTVIDABERG, Spårgatan 12. Tel. 0120-149 49 (Postadress+Besöksadress) GAMLEBY, Tel. 0493-124 49 (Besöksadress) info@elinstallationer.net

Erbjuder Rot & Rut avdrag

Björn Johansson 070 - 379 69 59

www.elinstallationer.net

Timjanvägen 16 59431 Gamleby

SY NAS PÅ WEB B E N ! Kontaka oss för hjälp med uppstart av hemsida/webshop eller varför inte skapa film för sociala medier?

TRYCK & MEDIA

Allt inom tryck & kommunikation

010 188 66 20 | hej@tryckomedia.se | tryckomedia.se ÅTVIDABERG | LINKÖPING | MOTALA | VÄSTERVIK | KISA

11


Nyförvärv till Tjust IF FF dam Efter en spännande avslutning under föregående säsong, där kontraktet säkrades i sista omgången så förbereder sig nu laget för årets seriespel i div 2.

Vad vet du om klubben innan? Eftersom att fotboll är ett så stort intresse för mig så har jag ganska bra koll på lagen runtomkring. Jag visste redan innan att det var bra lagsammanhållning och ett bra driv i Tjust med flera duktiga spelare.

Gamlebyplatsen kollar läget med nyförvärvet Emma Åbergh som förra året spelade i Åtvidabergs FF dam.

Beskriv dig själv som spelare? Som spelare skulle jag säga att jag har bra spelförståelse och en bra passningsfot. Jag är fysisk och inte rädd för att gå in tufft i närkamperna.

Vem är Emma Åbergh? Jag är 25 år och bor i Åtvidaberg tillsammans med min sambo, hund och 1-åring. Jag är en glad och positiv person.

Vad kommer du kunna bidra med? Jag hoppas att jag kan bidra med rutin, stabilitet och ett gott humör.

Älskar fotboll, både att spela själv men även att titta på. Helgerna är alltid planerade utifrån spelschemat i Premier League.

Vad tror du om säsongen?

Varför blev det Tjust?

Först och främst hoppas jag att det verkligen blir en säsong med tanke på pandemin och alla restriktioner. Tyvärr blev jag skadad nu under försäsongen så för tillfället är det rehab som gäller för mig. Så på det personliga planet hoppas jag på att komma igång med fotbollen igen inom kort för att sedan kunna vara med och bidra så mycket jag bara kan. Vad gäller laget så hoppas jag och tror att vi kommer vara ett stabilt lag i division 2.

Jag blev kontaktad av Daniel Farray, en av tränarna, i december. I och med att jag blev utsedd till årets damspelare i ÅFF hade de fått upp ögonen för mig. Daniel var väldigt övertygande samtidigt som jag kände att jag kommer ångra mig senare i livet om jag inte tar den här chansen att få spela division 2 fotboll. Plus att det är ett riktigt härligt och välkomnade gäng! En annan anledning till att jag valde att gå till Tjust var att jag visste att de har en bra damverksamhet där man verkligen kan få känna sig sedd och hörd. Det känns helt enkelt väldigt kul att få spela i en förening som verkligen bryr sig om sitt damlag!

Gamlebyplatsen tackar Emma för intervjun och önskar henne och klubben lycka till med säsongen 2021. Text: Daniel Hallingström

12


VINNARE AV

KORSORDET STORT GRATTIS

Grus & Cement AB - Åtvidaberg Försäljning och leverans av

1:a pris

Certifierad betong • Cementrör, lock

Grus, makadam, sand Grusning, saltning av vägar Trekammarbrunnar • VA-produkter Trädgårdsplattor, dekorsten Betonghålsten

Sonny Petersson 2:a pris Engvid Hedman

Mån - fre 7-16 • 0120-105 05 • 0706-38 10 88

3:e pris Kerstin Ljungdahl

Hem & Kontorsstädning Gamleby

Vi tackar för alla inskickade lösningar och gratulerar vinnarna!

Petra Granqvist Pettersson

Vinsterna skickas via posten

070-662 59 10 • 0493-12645 petra.granqvist@live.se

Petras

Städ & Service

Beställ...

VÅRA GODA MATLÅDOR! • BESTÄLL

Helst senast kl 13.30 dagen innan. Beställ även ditt matbröd och kaffebröd på samma gång.

• FRI HEMKÖRNING

Vi levererar fritt, ti-lö mellan kl. 11.30-13.00 inom Gamleby tätort.

• HÄMTA HOS OSS

80:-

Linnéa’s

Inne på cafét eller på vår utekassa vid fönstret.

K o n d i to r i & C a te r i n g

0493-513 99 Västerviksvägen 2, Gamleby www.linneas.nu 13

Veckans meny finns på facebook: Linneas konditori & Catering


Bygdens Åsa-Nisse No 1 Lente Johansson har ett förflutet som tävlingsförare, efter en fruktansvärd krasch som han mirakulöst överlevde, testar han nu gränserna genom sina olika uppfinningar och skapelser. Lente har varit intresserad av hur saker och ting är uppbyggda och fungera sedan barnsben. Som äldre tog nyfikenheten honom till att testa olika yrken och på så vis få en så bred erfarenhet som möjligt. Erfarenheten och det värdefulla nätverk som yrkeslivet och tävlingsåren inom motorsport har gett kommer till stor nytta i skaparverkstaden.

Electric seajet Johansson säger att om han skulle berätta om alla galna skapelser så skulle jag som reporter få stanna hela natten innan han hunnit igenom den listan. Inne i garaget står bland annat en säckkärra lastad med en mobil värmepump. Med den har han möjlighet att skapa värme var han än vill. Intill denna står en Melex 252 48, ett mellanting mellan golfbil med flak och en förstorad 4-hjuling. Denna har förvandlats till ett hybridfordon med 48 volt och en massa ampere samt en mindre bränsledriven motor.

”I hög hastighet kör han av banan och rakt in i sargen där bilen flyger 6 meter rakt upp för att sedan slå i backen med en smäll.”

Vi träffar Lente Johansson i hans garage/skaparverkstad i Gamleby. Här staplas kommande idéer och produkter för dessa i väntan på att färdigställas. Och kommande idéer och projekt saknas inte. Inledningsvis berättar han om kraschen han var med om under en tävling på Ring Knutstorp i Legends racing.

På en arbetsbänk ligger en jetmotor och det finns stora planer även för den. - Jag har aldrig nischat mig på ett speciellt område utan vill hålla på med allt möjligt. Nu gäller det ju att hänga med på utvecklingen av solel och de elmotorer som jag laddar genom min solcellspanel. Min senaste skapelse är en eldriven vattenskoter. Den här är tänkt att gå på uthyrning vid Slottsholmen, berättar Lente Johansson.

Full fart Legends cars är nya bilar som ser ut som gamla. Inuti är de alla lika varandra. Det är bara skalen som skiljer sig åt en smula. Sporten, som kommer från USA, påminner om ”stock car”, som var en populär tävlingsgren på 1950-talet. En legends car har en topphastighet på 200 kilometer i timmen och går från noll till hundra på tre och en halv sekund.

Kommande projekt - Grundtanken var att sätta dit en Hyabusamotor på 400 hk, fast då hade man väl kört ihjäl sig. Då kom tanken på eldrift istället. För detta har jag en kunnig professor som hjälper mig. - Jag ger alltid järnet och en andraplats har aldrig varit aktuellt för mig, därför kallas jag ju också No 1. Detta gäller nog även då jag hittar på nya upptåg i verkstaden. Inför framtiden så har jag ett kommande projekt som kommer bli extremt speciellt, fast detta är inget som jag vill uttala mig om innan den är färdig för visning, säger Lente Johansson avslutningsvis.

I hög hastighet kör han av banan och rakt in i sargen där bilen flyger 6 meter rakt upp för att sedan slå i backen med en smäll. Efter att ha bänt upp vad som är kvar av bilen så lyckas man få ut Lente, som nu har slagit sönder det mesta i kroppen. Men bestämd som han är så genomled han även detta och förutom lite kvarvarande smärta så snurrar livet på i full fart och nu testar Lente gränserna genom sina olika uppfinningar och skapelser istället.

Text & Foto: Morgan Karlsson

14


ÖSTGÖTA METALL & SKROT AB

16 februari - 25 mars 0493-123 40

www.svenskakyrkan.se/norratjust

Skrot hämtas, köpes, vi hämtar med kranbil Även utställning av flak och container Det går också bra att lämna skrot på vår skrotgård

Vardagar 7-16

Tel skrotgården 0120-100 32 • Michael 0708-79 17 30 • Daniel 0708-87 24 54 ÖSTGÖTA METALL & SKROT AB, Spårgatan 1B, 597 53 Åtvidaberg

KALERO Byggtjänst AB

Foto Jesper Wahlström/Ikon

Under Samma Himmel Coronapandemin tvingar miljoner människor till ett liv i extrem fattigdom och hunger. Tillsammans kan vi göra skillnad. Var med i Fasteaktionen 14 februari – 28 mars

076-185 26 63

och SWISHA din gåva till 900 1223

Aktuellt om Coronaviruset

Gudstjänster och vuxen verksamhet är inställda på grund av rådande restriktioner. Följ en digital gudstjänst för söndagen på www.svenskakyrkan.se/norratjust Håll dig gärna uppdaterad om verksamheten genom att titta i kalendariet på vår hemsida och i appen Kyrkguiden

Utför elinstallationer Inom El • Tele • Data Service och försäljning av vitvaror

ÖPPEN KYRKA

Våra kyrkor är öppna för besök vardagar 12–14 utom Dalhems kyrka och Odensvi kyrka

Loftagatan 6, 594 32 Gamleby Tel.0493-12075 Mobil. 0705382423

Diakonimottagning

I samarbete med Hagakyrkan Gamleby församlingshem Måndagar 10 – 12 För samtal ring 076-525 78 64 Julia Wennström 070-934 90 95 Torbjörn Mannehed Matkasse i samarbetet med Maxi ICA Stormarknad Västervik

Barn, unga och föräldrar

Följ digitala mötesplatser för barn och unga med drama och sång på vår Hemsida, Facebooksida och Youtube: Norra tjust pastorat

Kyrkjakt På Sportlovet

Tipspromenad för hela familjen under hela vecka 8, 20/2 – 26/2 runt Gamleby, Loftahammars, Västra Eds och Överums kyrkor. Mer info om hur det hela går till, tipstalonger och vinster kommer att finnas vid varje kyrka.

Öppen kyrka och gratis fika:

Ljus försäljning i förmån till Fasteaktionen 2021 Lör 20 feb 10–12, Gamleby kyrka Mån 22 feb 15–17, Överums kyrka Ons 24 feb 10–12, Gamleby kyrka Ons 24 feb 16–18, Västra Eds kyrka Fre 26 feb 14–16, Loftahammars kyrka

15


Njut av fräscha grönsaker och goda smaker! ri ke sa rön de g Rosta

Vi är väldigt glada att vår butik är certifierad enligt Svensk standard för livsmedelshantering i butik. Det innebär att vi säkerställer att kvaliteten på våra livsmedel alltid är på topp. Vi har stort fokus på matkvalitet och du kan alltid kan känna dig trygg när du handlar hos oss!

lib ab röd

m

ed Mättande och enkel vardagsrätt gulä r tshum Att låta grönsaker rostas i ugnen är den mus perfekta rätten när man inte vill hålla på med för mycket kastruller. Här äter du de rostade grönsakerna med kikärtor, och en krämig sallad med fetaost. Och icke att förglömma, en gulärtshummus! Receptet hittar du på ica.se Ta med till butiken!

Rabatt!

Handla andra varor* för 300 kr så får du…

5% Rabatt på ett helt köp! Erbjudandet gäller 16/2–28/ 2021. *Gäller ej spel, tobak, lotter, receptfria varor eller pant. Gäller i butik en gång per kund.

Gamleby Alla dagar 8–21 16

Gamleby

Profile for Åtvidabergsplatsen

Gamlebyplatsen 210216  

Gamlebyplatsen 210216  

Advertisement