Page 1

Ã…tvidabergs Nr 10, 8 JUNI 2018

platsen

SYNCENTER


REDAKTION

NÅGRA AV ARTIKLARNA I DETTA NUMMER

Mats Liljegren FÖRSÄLJNING mats@tryckomedia.se tel. 0120-100 05

M O D E L L F LY G H A R FÅT T L U F T U N D E R V I N G A R N A • R O C K V I D E O F R Å N FA C E T T E N S TA K S U C C È F Ö R D R I L L E N PÅ S M • S T U D E N T 2 0 1 8 • P L U S M Y C K E T M E R . . .

Daniel Hallingström FÖRSÄLJNING daniel@tryckomedia.se tel. 0120-100 05

Hej alla läsare!

Åtvidabergs platsen

Alla goda ting är tre. Två tidningar blir TRE. Vi utökar vår satsning på lokala gratistidningar. Nu startar vi en ny tidning vid namn Kindaplatsen som kommer nå ALLA hushåll och företag i Kinda kommun och Ydre kommun. Sedan 1996 har vi givit ut gratistidningen Åtvidabergsplatsen i Åtvidabergs kommun med omnejd. 2015 bestämde vi oss för att dela ut ytterligare en tidning vid namn Gamlebyplatsen, den riktar sig till invånarna i norra delen av Västerviks kommun.

Kinda

platsen

Gamleby platsen

Åsa Melefors DESIGN&LAYOUT asa@tryckomedia.se

Våra tidningar har en tydlig träffbild, har en lång livslängd och vi tillverkar allt lokalt i vårt eget företag, Tryck & Media.

Kartutskrift

NU ÄR DET DAGS att ge ut Kindaplatsen och vi tycker det ska bli oerhört roligt. Vi kommer även i den tidningen lyfta fram lokala företag och föreningar samt skriva texter om personer, händelser och det som sker i vårt utgivningsområde. Vi är fast beslutna och har så varit sedan starten 1996 när det gäller två saker. Vårt innehåll kommer alltid vara med en positiv ton och vårt motto kommer bestå: Gynna det lokala!

© Posten, 2018-05-17

Just den här tidningen är ett dubbelnummer då Kindaplatsen och Åtvidabergsplatsen integreras. Vi märker att intresset är stort för våra närliggande områden, att kopplingen är stark med resor och personkännedom och att det är intressant att läsa och ta del av information från sin egen kommun, men även närliggande områden.

Carolina Tonström-Lindgren DESIGN&LAYOUT lina@tryckomedia.se

Vi vill lyfta och skapa intresse för det som finns och händer lokalt i våra utgivningsområden och där är NI en viktig del. Hoppas ni gillar vår satsning och vill vara en del av den!

Då vi nu blivit ett enda företag, TRYCK & MEDIA, så ändrar vi våra mailadresser till förnamn@tryckomedia.se. Se våra respektive mailadresser här till höger.

Maja Fihn DESIGN&LAYOUT maja@tryckomedia.se

TRYCK & MEDIA Östergötland AB, Box 56, 597 22 Åtvidaberg. Besöksadress: Spårgatan 11. Tel. 0120-100 05 Ansvarig utgivare: Thomas Liljegren. Tryck: Tryck & Media Östergötland AB. Upplaga: 7000-15 500 ex. Utgåvor: 20 nr/år Distribution: PostNord AB. Hemsida: www.atvidabergsplatsen.se Gilla oss på facebook och instagram

Nästa nummer kommer den 20 juni, manusstopp 8 juni . 2

Thomas Liljegren Tryck & Media Öst AB Tel. 070-540 81 99 thomas@tryckomedia.se

Al


VINNARE AV TECKNINGSTÄVLINGEN ”Rita hur du vill bo när du blir stor” under Åtvidabergskalaset.

BEHÖVER DITT FÖRETAG produktions-, lager-, eller kontorslokaler?

GRATTIS Med 3D-visning når du Edvin Friström Schildt som vannmöjliga ett presentkortköpare på Busfabriken. fler

Kontakta oss

FÖRETAGSPARK FACETTEN

3D-visning är en tjänst på svenskfast.se som gör att du kan erbjuda intresserade köpare att gå på visning i din bostad när och var de vill – utan att de behöver befinna sig på plats. Allt de behöver är en dator, läsplatta eller mobil med internetuppkoppling. Som säljare maximerar du antalet visningar av din bostad vilket ökar dina chanser att snabbt hitta rätt köpare och få bättre betalt. Läs mer på svenskfast.se/3d

Tel. 0120-83 110, 070-558 11 82 kenth.rosen@atvidaberg.se www.foretagsparkfacetten.se

www.rosenfastigheter.se • Tel. 0120-358 50

vi har koll på hela västerviks kommun. välkommen att kontakta oss.

Välkommen till din lokala mäklare! Svensk Fastighetsförmedling - 28 år i Åtvidaberg.

Kristina Johnson Glenn Johnson Anders, Åse, Douglas, Linda, Anna, Christin, Maria, Emma, Jonas

En röst på Liberalerna i Åtvidaberg

Stortorget 1 • Åtvidaberg • 0120-144 80 • www.svenskfast.se

västervik KVARNGATAN 15 | TEL 0490 822 40 | gaMLeBY KARL-ERIK MÅNSSONS TORG 1E | TEL 0493 754 700 | SVENSKFAST.SE/VASTERVIK

innebär att vi kan driva för invånarna viktiga frågor:

-Canon Dokumenthantering -Canon Arbetsplats -Canon Fakturahantering -Hur du löser alla dina utskriftsbehov -Lokalt engagemang och support

Maten som nu serveras kall till våra brukare ska ersättas med ett varmt mål per dag. Satsa på Kulturskolan. Att återinföra det tidigare pensionärsrådet. Att utöka barnomsorgens öppettider. Centrumnära ställplatser för husbilar. Arbeta för öppnande av simhall.

Canon ii Åtvidaberg Åtvidaberg Canon Micke 073-920 39 04 Micke 073-920 39 04 Tobias 073-920 39 02

Ola

073-920 39 10

SOMMARTIDER

2 för 1

Juli Augusti Lunchstängt Lördagar

Köp ett par KOMPLETTA GLASÖGON med Varilux S/X/Physio 3 SÅ BJUDER VI PÅ ETT PAR PROGRESSIVA SOLGLASÖGON (Basix pal)

9.30-17.00 9.30-18.00 13.00-14.00 STÄNGT

SEMESTERSTÄNGT 14 - 29 juli vecka 29-30, 2018

Kan ej kombineras med andra erbjudanden! Gäller t.o.m 31/8-2018

Öppettiderna gäller även

3


Information från Åtvidabergs kommun Information från Åtvidabergs kommun Ny VD för Åtvidabergs Vatten AB och Åtvidabergs Renhållning AB Styrelsen för bolagen har beslutat att tillsätta Johan Gustafsson som ny VD. Tjänsten tillsätts interimt under ett år med möjlighet till förlängning. Johan Gustafsson ska under året utföra olika utredningsuppdrag för att säkerställa att bolagen är rätt rustade inför framtiden. Johan Gustafsson efterträder förre VD:n Pär Ericsson som går i pension den 1 juli. Gustafsson är idag enhetschef för gata och park i Åtvidabergs kommun. Det uppdraget kommer han att fortsätta med. Han kommer att dela sin tjänstgöring som enhetschef och VD för bolagen. Styrelsens ordförande, Ulrika Klaar, berättar att Johan Gustafsson parallellt med sin roll som VD kommer ha utredningsuppdrag att säkerställa att bolagen möter kommande framtida miljökrav på ett effektivt sätt.

Johan Gustafsson och Ulrika Klaar. Hillström att tillträda som operativ chef med ansvar för den löpande driften inom bolagen.

Från och med den 1 juli kommer även Elisabeth

Åtvidabergs skatepark invigd

Fredagen den 25 maj var det invigning av skateparken vid Alléskolan i Åtvidaberg. Ungefär 100 personen besökte anläggningen under kvällen. Fritidsverksamheten, FG Allé, tillsammans med föreningen Within Games grillade hamburgare och livemusik framfördes av Simon Lindström.

Besöksadress: Adelswärdsgatan 7 · den Postadress: 206, 597 25 Åtvidaberg · Tel växel: 0120och - 83kansli 000 · Epost: Torsdagen 21 juniBox har kommunens växel/reception öppetkommun@atvidaberg.se klockan 08.00–12.00 www.atvidaberg.se

4

då finns personal på plats för utlämning av allmänna handlingar. Socialkontoret tar emot akuta ärenden efter växelns stängning på 070-548 32 34. Från klockan 17.00 nås sociala jouren på 013-20 75 26. För att göra en felanmälan som gäller vatten, gata eller fastighet efter kontorstid ringer du via SOS-alarm 011-14 96 40.

Besöksadress: Adelswärdsgatan 7 · Postadress: Box 206, 597 25 Åtvidaberg · Tel växel: 0120 - 83 000 · Epost: kommun@atvidaberg.se www.atvidaberg.se

KOMMUNEN MED FRAMÅTANDA

4


Näringslivscentrum i Åtvidaberg – en framgångsfaktor

Hört talas om Åternäring?

Näringslivscentrum startade sin verksamhet 2005 efter ett par års diskussioner mellan olika parter och personer, om hur formerna skulle se ut. Ganska snabbt kom vi fram till att vad alla önskade var en organisation som både signalerade och utgjorde ett starkt lokalt samarbete mellan kommunen och de lokala företagen – men även företagen emellan. Det som då skapades, och fortfarande består, är en ekonomisk förening, där kommunen och företagen är medlemmar, som i sin tur äger ett aktiebolag där all verksamhet bedrivs. På så sätt har alla medlemmar lika mycket att säga till om enligt principen ”en medlem en röst” men man betalar olika mycket i serviceavgift till aktiebolaget, beroende på hur stor organisation man är. Det har visat sig vara ett hållbart sätt att organisera verksamheten på och har nog också bidraget starkt till att ha skapat en fantastisk samhörighet i företagarfrågor i Åtvidaberg. För 15 år sedan är det min uppfattning att samverkan mellan företagen i Åtvidaberg var dålig och samverkan mellan kommunen och företagen var riktigt dålig. Många stridigheter förekom och olika diskussionsgrupper avlöste varandra i att komma upp med förslag. En del väldigt bra och konstruktiva, andra mer tveksamma och splittrande. I Svenskt Näringslivs kommunranking av näringslivsklimat var Åtvidaberg på den tiden riktigt dålig – om jag minns rätt någonstans runt plats 220 av landets 290 kommuner. Det bidrog säkert till att många verkligen ville göra något gemensamt för att förbättra läget.

Det har vi skapat i nästan 150 år. Vi är ingen vanlig bank med ägare som kräver utdelning och bonusar, vi är en fristående Sparbank. Att vara just fristående innebär spännande möjligheter för oss och för orten vi verkar på eftersom vi själva kan bestämma hur vi vill använda vår vinst.

nära våra kunder och bidra till utveckling i stort och smått. Det gör vi genom att ge tillbaka delar av vår vinst och låta den få ge näring och växtkraft till ortens företag, ungdomar och föreningar. Vi kallar det för Åternäring.

Tel: 0120-840 00 • atvidabergsspb.se

Nåväl, NC bildades av de lokala företagen och kommunen och i dag har föreningen nästan 100 medlemmar och målet för i år är att komma upp i 120 st. Under den här tiden har Åtvidaberg i näringslivsrankingen klättrat kraftigt och nu etablerat sig stabilt bland den bästa tredjedelen. För några år sedan nådde vi som bäst plats 21 i Sverige och blev det året Årets klättrare. Sedan har vi fallit några tiotals placeringar. Exakt placering är mindre viktigt kan jag tycka – däremot väsentligt att vara stabil på en nivå där de lokala företagen rankar orten som bra att finnas på. Under fem år i rad var vi på första plats – och är fortfarande mycket bra - när det gäller samarbete mellan företagen och skolan – det kommer Åtvidaberg att ha stor nytta av i framtiden.

Fristående sparbank rbankk Enastående möjligheter

Vad bidrar då NC med? Jo, i frekvent kontakt med medlemmar och andra företag arrangeras föreläsningar, utbildningar, företagsbesök, frukostmöten, mm, mm, där företagen kan ha en konkret nytta av vad som passar just dem. Några gånger per år ordnar vi lunchmöten på kommunen för att företagarna ska få en ännu bättre direktkontakt med tjänstemän och politiker. Allt det här är viktigt och ger mer eller mindre direkt nytta för företagen och kommunen, men vad jag tror är allra viktigast är ändå den ursprungliga drivkraften när NC kom till – känslan och behovet av att tillsammans skapa en organisation som jobbar för det lokala näringslivets bästa; som bidrar till att företagen sinsemellan träffas oftare och lär känna varandra vilket absolut skapar mer affärer lokalt; som bidrar till att kontakterna mellan kommunen och företagen kan ske mycket enklare.

ÅTVIDABERG / SKOGVAKTAREVÄGEN 18 ÅTVIDABERG / SKOGVAKTAREVÄGEN 18

Högt belägen villa nära Högt belägen villagolfbanan nära golfbanan Utgångspris: 2 700 000 kr /000 Boarea: 155 kvm Utgångspris: 2 700 kr / Bruksarea: 155 kvm Rum: 6 rok (4 sovrum) / Tomtarea: 873 kvm Rum: 6 rok (4 sovrum) / Tomtarea: 873 kvm Visning: Kontakta mäklaren för tidsbokning Visning: Kontakta0703-22 mäklaren Mäklare: Sören Booberg, 71 för 71 tidsbokning. Mäklare: Sören Booberg, 0703-22 71 71 MÄKLARHUSET LINKÖPING TEL: 013-37 52 25NÖJDAST KUNDER LINKOPING@MAKLARHUSET.SE ÅTTA AV DE TIO HTTPS://WWW.MAKLARHUSET.SE/LINKOPING SENASTE ÅREN.

Helt enkelt en organisation som signalerar att vi jobbar tillsammans, inte var för sig!

FÖR ATT VI LYCKAS BÄST MED DITT LIVS AFFÄR.

Ronny Mårtensson, styrelseledamot i NC

Adelswärdsgatan 2, Åtvidaberg 0120-150 00 Ett Gomér & Andersson-företag

5


Från Klintas till Drivbänk Inom gröna näringar och restaurangbranschen finns stora arbetskraftsbehov samtidigt som det råder hög arbetslöshet. Drivbänk är ett nytt projekt på Vreta Kluster som ska matcha ihop dessa två samhällsutmaningar, och Thomas Collin är en av handledarna som drar sitt strå till stacken. Nyligen bytte Åtvidabergs Hotell och Restaurang (”Klintas”) ägare. Makarna Olga och Carl Borghol tar över efter Thomas Collin och Nils-Erik Elf som drivit verksamheten i 14 år. Sedan en tid är Thomas Collin engagerad i det nya projektet Drivbänk som är en arbetsmarknadsinsats som ska hjälpa till att få fram arbetskraft till gröna näringar och restaurangbranschen. Verksamheten har två inriktningar som drivs parallellt, Drivbänk Odling och Café Drivbänk. Deltagaren får mångsidig kunskap om allt från råvarans ursprung till mötet med gästen i restaurangmiljö, tack vare Drivbänks båda inriktningar trädgård och café/restaurang. Många av Östergötlands odlare kan öka volymerna men brist på arbetskraft är ett hinder. Samtidigt finns arbetssökande med intresse för eller tidigare erfarenheter inom odling, lantbruk eller inom restaurang.

Drivbänk ska förbereda dessa personer och matcha med en ökande efterfrågan på arbetsmarknaden. - Drivbänk ger teoretisk och praktisk kunskap inom odling eller café/restaurang, kontakter och nätverk, social kompetens och kunskap om koder inom arbetslivet. Och allt detta gör vi för ökad anställningsbarhet så att branschen kan få arbetskraft så vi kan få tillväxt i gröna näringar, säger projektledare Louise Ridderström vid invigningen av växthuset och lokalerna ute vid Vreta Kluster.

Jag hjälper till att hitta folk till branschen. Det är ingen kockutbildning utan handlar mer om att lära ut det grundläggande. - Målet är att få deltagarna anställningsbara. Turist- och restaurangbranschen är en växande näring och skriker efter folk. Mat har blivit en reseanledning men problemet är att det snart inte finns någon som kan laga den, och det är det som Drivbänk bygger på - att få ut folk till restauranger och gröna näringar. Det behövs folk som kan rensa ogräs på sommaren och laga julbord på vintern.

Ute i trädgården bjuder Thomas Collin, som är en av tre handledare, på dryck och tilltugg. I glasen serveras hemgjord dryck på rabarber från trädgården och ekologiska citroner, och på faten ligger frökex, tunnbröd och kavring med lokala delikatesser som Boxholmsost och spar- Det händer mycket spännande på Vreta Kluster och Drivbänk är bara ett exempel ris från Bostället. - Jag hjälper till att hitta folk till bran- på det. Inom projektet kommer man satsa schen. Det är ingen kockutbildning utan på testbäddar och restaurangerna Stångs handlar mer om att lära ut det grund- och Storan har egna frilandsodlingar för läggande. Livsmedelshygien är starten sina mest exklusiva råvaror. innan man får börja jobba praktiskt. Sen blir det livsmedelskunskap, näringslära, försäljning - allt man behöver ha med sig när man arbetar på restaurang.

- Det är häftigt att få vara del i Vreta Kluster. Går man ner i fikarummet så sitter det tio branschexperter där. Jag tror att vi kommer tillföra en del nya grönsaker till Linköpings krogar, säger Thomas Collin. Text & foto: Tobias Pettersson

6


FÅ BÄSTA GRÄSMATTAN ihop med ODEN TURF AB

• Gödning 300:-

(räcker till 500 kvm)

• Snigelmedel 300:-

Köp olja till Din bil så får du

Kontakta Joakim Gustavsson, 070-231 12 14

Nästa nummer 20 juni oljefilter på köpet DUBBELNUMMER tillsammans Gällermed en bilGAMLEBYPLATSEN vid ett köptillfälle manusstopp 8 juni

ÖSTGÖTA METALL & SKROT AB Skrot hämtas, köpes, vi hämtar med kranbil Även utställning av flak och container Det går också bra att lämna skrot på vår skrotgård

Bäckgatan 12 • tel. 0120-145 00

Vardagar 7-16

ÖPPETTIDER måndag - torsdag 07.00-18.00 fredag 07.00-16.30, lördag 10.00-13.00 Lunchstängt vardagar mellan 13-14

Tel skrotgården 0120-100 32 • Michael 0708-79 17 30 • Daniel 0708-87 24 54 ÖSTGÖTA METALL & SKROT AB, Spårgatan 1B, 597 53 Åtvidaberg

Nya Transit Costum Sport

Visningshelg 28 april mellan 10-14

Nya Ford Kuga ST Line

TRASIG VINDRUTA?

TRASIG VINDRUTA? Vi byter eller lagar din vindruta. TRASIG VINDRUTA? Pris från Vi ombesörjer allt i samarbete med Vi byter eller lagar din vindruta. Vi byter eller lagar din vindruta. dittmed försäkringsbolag. Gäller alla märken Vi ombesörjer allt i samarbete Vi ombesörjer allt i samarbete med ditt försäkringsbolag. Gäller alla märken

159.900:-

Vi är en auktoriserad ford- och citroën verkstad

ditt försäkringsbolag. Gäller alla märken

Tel. 0120-142 33 • Prästängsvägen 7 • www.bilserviceab.com 0120-142 33 • Prästängsvägen 7 • www.bilserviceab.com

Tel. 0120-142 87 33 • Prästängsvägen 7 • www.bilserviceab.com


Succé för drillen på SM Nyligen avgjordes Drill-SM i Helsingborg och Åtvidabergs Drill gjorde stor succé. Tjejerna stod för riktigt starka prestationer och kom hem med en rad medaljer i olika klasser. På SM tävlas det i tre olika klasser och i två olika åldersgrupper. Åtvidabergs drillteam består av Sara Rosengren, Mathilda Kammeby Asklöf, Emilia Landstedt, Emilia Asklöf, Martina Kammeby Asklöf samt Ella Ridemar från Linköpings drill och tävlar i klassen team junior. De gjorde en riktigt bra grundomgång med poängrekord för Åtvidabergs drill i teamklassen och gick vidare till SMfinal. Där slogs rekordet ännu en gång och teamet bärgade ett silver. Emilia och Emilia tävlar i klassen duett junior och tog hem bronsmedaljen. Även Sara och Mathilda plockade hem en medalj, nämligen silvret i duett senior.

går så har vi tagit oss dit, så vi hade ingen press på oss. Detta ledde till att vi inte var så nervösa och jag tror det var det fokuset som bidrog till att vi lyckades. Vi hade inte massor med hjärnspöken som hindrade oss. - Vi hade också oerhört mycket stöd från läktaren. Emellanåt var det helt knäpptyst som om alla höll andan och när vi klarade våra svåra saker på golvet så skrek och jublande hela publiken. Vi hade både familj, vänner och släkt på läktaren och även flera andra föreningar som faktiskt är konkurrenter hejade på oss trots det. Drillsporten är ganska unik på det sättet. Alla tycker att det är roligt när andra lyckas även om man är konkurrenter. Varför tror du att lilla Åtvidaberg är så bra på drill? - I Åtvidaberg lägger vi inte fokus på

- Detta är definitivt året med de största framgångarna vi haft. Vi har tidigare tagit medalj i teamklassen och duett senior klassen men då tog vi brons 2015 i duett och brons 2016 i team. I år har vi med oss medaljer hem i tre av klasserna vi tävlar i. Vi hade fyra starter på SM däribland teamet och duetterna. Alla dessa starter kom hem med medaljer, säger Sara Rosengren som tävlar i solo senior. - Där blev det ingen medalj, men jag är uttagen att tävla för Sverige i Dublin i sommar. Detta innebär att alla fyra starter från Åtvidaberg har skrivit historia. Hur var själva tävlingen? - På tävlingen hade vi riktigt, riktigt roligt och vi är så säkra och trygga tillsammans så vi var inte så nervösa. Eftersom vi hade inställningen att oavsett hur det

8

resultat, vi lägger fokus på gemenskap, humor och känsla. Vi umgås med varandra som en familj och vi märker ingen ålderskillnad på varandra. Vi tränar mycket, men det gör vi för att det är roligt och vi tror att bra resultat kommer från någonting som är roligt och inte från någonting där man känner press. Vad betyder framgången i SM för föreningen? - Vi sätter lilla Åtvid på kartan vilket jag tycker är jätteroligt. Även våra yngre drillare tycker det är roligt när det går bra och de vill själva stå på SM-golvet i framtiden, vilket jag absolut tror att de kommer. Vi får se mer drill ju mer vi är ute och tävlar vilket också leder till att vi får mer kunskap och kan utvecklas ytterligare. Text: Tobias Pettersson Foto: Sara Rosengren


Passa på att göra Dig fin innan sommaren! Vi har SEMESTERSTÄNGT v. 27 t.o.m v. 30 Modell Salong i Åtvidaberg

Modell Salong Den kompletta salongen med behandlingar för hela

kroppen!

Frisör - Klassisk fotvård Hudvård - Gelénaglar Fransförlängning - Trådning

Trevlig sommar

önskar Gisela & Pernilla

Adelswärdsgatan 2, Åtvidaberg Öppettider: Mån - Fre 10.00-18.00

Vi har semesterstängt vecka 28 t.o.m vecka 31

Tidsbokning 0120-13 100

www.modellsalong.com

Funderat över ditt pensionssparade? Välkommen att boka tid för pensionsgenomgång. Öppet: Måndag Tisdag Torsdag

09:00 - 16:00 09:00 - 18:00 09:00 - 16:00

Vi är även tillgängliga för bokade besök onsdagar och fredagar.

Susanne Danilovic Rådgivare 0120-622 52

Tilasvägen 2B Åtvidaberg 0120-622 50

Björn Engborg Rådgivare 0120-622 51 Vardagar: 9.30-17.00 ej lunchstängning Lör: 9.30-13.00

handelsbanken.se/atvidaberg

Tel. 0120 - 357 75

Somma rkväll på Sandelius! Fredag 15 juni kommer

Jan Johansen och gästar oss. 18.30-22.30 (show 20.00) MENY för kvällen: Ryggbiff med tryffelmajjo och sommarprimörer. Serveras med färskpotatis Halstrad röding med smörsås och färskpotatis Chokladmousse och färska bär Pris inkl entré 425:- (endast matgäster kan köpa biljetter)

Biljetter säljs i kassan på Sandelius. (OBS! Begränsat antal.)

VÄLKOMNA! Madelene & Tommy med personal

Mån-ons 7.30-18.00 Tor 7.30-20.00 - Fre 7.30-21.00 Lör 8.00-22.00 - Sön 9.00-18.00

Cafe´ - Konditori - Bageri - Lunch - Event - Catering 9


PRESSRELEASE

Roxtuna

Roxtuna * 1955 † 2007

fängslande bilder från en övergiven plats Fotoutställning 4/6-11/8 2018, Huvudbiblioteket Linköping, främre ljusgården En övergiven plats kommer så småningom att försvinna och glömmas bort, men platsen har en historia som förtjänar att bevaras. Det är med dessa bilder Linköpings och Åtvidabergs fotoklubbar valt att dokumentera hur Roxtuna, 10 år från nerläggningen ser ut idag. Roxtunaanstalten går mot en total ödeläggelse. På sikt ska hela området rivas för att ge plats till bostäder, men i väntan på det förfaller området bakom det höga fängelsestaketet sakta men säkert. Än finns byggnader och anstaltsstrukturen kvar men fukt, kyla, mögel, växtlighet tar över och obehöriga intrång sätter starka spår i området.

Fotoklubbarna i Linköping och Åtvidaberg har i ett gemensamt projekt under 2017 dokumenterat och förmedlat varje fotografs personliga bild av Roxtuna så som det är idag. Bilderna ger en spännande blandning av interiör, exteriör och detaljer likväl som en blandning mellan dokumentära och konstfulla bilder. Projektet har mynnat ut i en fotoutställning av bilder där fotograferna hoppas att betraktaren också kan finna skönheten i det som fotograferna har sett. Totalt är det 24 fotografer från de båda klubbarna som tillsammans ställer ut 68 personliga bilder under sommaren i främre ljusgården på Huvudbiblioteket i Linköping.

Foto: Lars Krantz

10

Anstalten Roxtuna har sedan nedläggningen 2007 stått öde, utan värme, el och vatten. Röta, mögel och allmänt förfall präglar byggnaderna i avvaktan på rivning och plats för nytt bostadsbyggande. Fotoklubbarna i Åtvidaberg och Linköping har under 2017 gjort en fotodokumentation av anstalten i dess nuvarande skick. Det blev en varierad flora av intryck i detaljer, form, färg och en och annan översiktsbild.

Tomas Tranströmer * 1931 † 2015 Psykologen och nobelpristagaren Tomas Tranströmer arbetade på Roxtuna under några år i början av 1960-talet. I diktsamlingen från 1962, Klanger och spår, har han hämtat många intryck av tiden på Roxtuna. En vers ur Vinterns formler speglar ett av intrycken: III Anstaltens paviljonger Utställda i mörkret Lyser som TV-skärmar. En dold stämgaffel I den stora kölden Utsänder sin ton. Jag står under stjärnhimlen Och känner världen krypa In och ut under min rock Som i en myrstack.


Student 2018

ETT TRYGGT ÅTVIDABERG FÖR ALLA!

Om sista året på Facettens gymnasieskola, om framtiden, ja lite om allt möjligt. Åtvidabergsplatsen vill belysa Åtvidabergs kommuns skolungdomar och deras tankar om det ena och det andra. 

Dags att ta farväl!

Det går bra för Åtvidabergs kommun, men det finns utmaningar. Vi vill fortsätta utveckla Åtvidaberg så att fler människor får bra förutsättningar att kunna leva här och känna trygghet.

Tiden flyger iväg och vem kunde tro att vi nu ska ut i arbetslivet och flyga med våra egna vingar. Skolan har ÖkaÄR deVÅRA äldresKANDIDATER: inflytande över sin vardag. HÄR alltid varit en bekvämlighet att ha i sitt liv. Att alltid ha 1 Thomas Lidberg, Åtvidaberg 17 Annette Bergstrand, Grebo haft en plats att komma till. Att alltid ha haft kompisar 2 Emmelie Dahl Rexhell, Åtvidaberg 18 Jimmy Lock Jacobsson, Åtvidaberg att komma till. Studentdagen ska vi allihopa försöka Varm mat inom hemtjänsten. 3 Lars-Åke Bergstrand, Grebo 19 Daniel Asklöf, Åtvidaberg 4 Anki Sjöö Törner, Grebo 20 Marina Wretman, Åtvidaberg göra till den bästa även fast det kommer vara en sorg5 Peder Griph, Grebo 21 Jörgen Svensson, Åtvidaberg lig dag i våra liv då alla kompisar från skolan flyttar 6 Elisabet Edlund, Åtvidaberg Dima Gharib, Åtvidaberg Vi vill bilda ett kommunalt 22 bostadsbolag för att hem. Alla kommer i höst att gå sina egna vägar. Dessa 7 Lennart Haraldsson, Åtvidaberg 23 Christer Ekman, Åtvidaberg byggnation 8 starta Carin Palm, Åtvidaberg av hyreslägenheter. 24 Dorothée Adelswärd, Åtvidaberg sista två veckorna kommer vi att njuta till max. Vi ska 9 Per Lundberg, Åtvidaberg 25 Per Johansson, Åtvidaberg öppna skumpaflaskor, sjunga och dansa tills solen går 10 Malin Svensson, Åtvidaberg 26 Ragnhild Sohlberg, Åtvidaberg upp. Detta kommer bli en tid i skolan då vi enbart kom11Fritidshemmen Christopher Rexhell, skall Åtvidaberg 27 Arne Holmgren, förstärkas med flera Åtvidaberg pedagoger 12 Brittmari Svensson, Falerum 28 Gunnel Wilhelmsson, Björsäter mer njuta av varandras tillvaro. och vara en trygghet för barn och föräldrar. 13 Sirvan Mostafaey, Björsäter 29 Willy Karlsson, Åtvidaberg Denna gång är sista gången vi skriver och jag vill passa 14 Chierin Ekrot, Åtvidaberg 30 Jan Öhrling, Åtvidaberg 15 Kenneth Hallberg, Åtvidaberg 31 Sven Sjöö, Åtvidaberg på att tacka. Tacka Åtvidabergsplatsen för att vi har fått 16Fortsatt Ulf Dahl, Åtvidaberg utveckling av Kulturcentrum. möjligheten att skriva i denna tidning och att vi har haft möjligheten att förändra och göra skillnad. Jag vill även passa på att tacka Stina och Olivia som har varit dem bästa kompanjonerna under dessa tre år. Vi har alltid haft varandras axlar att luta våra huvuden mot. Vi har alltid funkat tillsammans och har alltid jobbat ihop som ett team. Jag önskar er all lycka inför framtiden och är helt säker på att ni kommer ta arbetslivet med storm. Ni är helt klart test åtvidaberg annons a6.indd 1 2018-04-24 22:08 bäst och hade inte kunnat önska några bättre klasskamrater under dessa tre år tillsammans. hotellrum och industrilokaler Tack till er läsare som har följt med på Välkommen med S E våran resa inom Åtvidabergsplatsen. G I SVER TTack Er intresseanmälan! GRA IS för oss! A T S Klints Fastigheter Ä B

RÖSTA DEN 9 SEPTEMBER!

ÅT V I DA B E RG

Hyr ut lägenheter,

0120-135 00, 135 05 www.klintsfastigheter.se

M! MUSEU

SPÄNNING, LEK & KUNSKAP Wow! Så säger alla som kommer till Flygvapenmuseum för första gången hit och ser flygplanen som hänger i taken och tronar på podier. Kanske är det en banan, en vampyr eller en drake? I Flyglabbet kan du testa hur det är att stå mitt i en storm, bli pilot för en stund, eller bygga din egen virtuella flygmaskin. Här får du en spännande och rolig dag som passar alla i familjen! Läs mer på www.flygvapenmuseum.se 11


Modellflyget har fått luft under vingarna På tisdagskvällarna samlas modellflygsentusiaster på gamla Facitparkeringen för att umgås och ratta olika typer av flygfarkoster. Det är en rolig hobby som fler borde prova på, menar Krister Midhammar. Åtvidabergs Modellflygklubb Astrofly har funnits sedan 70-talet och intresset har sedan dess gått lite upp och ner genom åren. Ordföranden Krister Midhammar berättar att de hade en svacka för två år sedan men att de då fick in några nya medlemmar vilket gjorde att föreningen fick en välbehövlig injektion. Idag är man cirka 15 medlemmar som träffas på tisdagskvällarna vid Facitparkeringen (eller torsdagar som reservdag om vädret skulle vara dåligt). Tidigare hyrde man ett fält utanför Österby, men nu slipper man gräsklippningen vilket är en fördel. Dock är inte nuvarande platsen optimal, bland annat på grund av kvällssolen, så man funderar så smått på att försöka hitta ett nytt fält. På vinterhalvåret kör man ofta inomhus i Sporthallen, men då med andra, mindre modeller. - Intresset för modellflyg är inte jättestort i Åtvidaberg, men det ser väldigt olika ut på olika orter. I Motala och Jön-

köping till exempel är det väldigt många som håller på och det anordnas till och med världsmästerskap, säger Roman Stransky som hållit på med modellflyg lite till och från sedan 70-talet. - 50 procent av nöjet är att umgås, meka och prata flyg. Det roliga är att träffa folk, att komma hit själv är inte så kul. Då flyger man lite grann och sen åker man hem. Roman menar att de flesta modellflygare har ett visst tekniskt intresse. När det gäller radiostyrt föredrar han flyg framför båt och bil, eftersom det är mer fritt och man kan röra sig i tre dimensioner. Dessutom har han alltid varit fascinerad av flyg. För de flesta i föreningen är flygandet bara en rolig hobby men Krister nämner Niklas Nyroth som tillhör Sverigeeliten och har tävlat i USA i flera år. Under Åtvidabergsplatsens besök hälsar det på en modellflygarkille från Linköping som är så skicklig på att styra sin helikopter att de övriga stämmer upp i en spontan applåd. Förutom olika typer av modellflygplan och helikoptrar har det även tillkommit ett inslag av drönare på senare år.

12

Precis som allt annat har även modellflyget gått framåt. Tidigare var det exempelvis betydligt vanligare med segelflyg, och de gamla metanolmotorerna har nästan helt bytts ut mot eldrift. Numera kan man även göra olika programmeringar i sändaren och i och med digitaliseringen har det blivit mindre problem med frekvenserna. Den som vill kan lägga ner en hel del pengar på specialutrustning, men i grunden är det en ganska billig hobby. Även om det blir lite krascher då och då. - Det händer hela tiden. Det hör till och det får man räkna med. Men oftast klarar sig all utrustning och det är bara modellen som stryker med. Men då bygger man en ny modell och flyttar över utrustningen, säger Roman. Varför borde ännu fler börja med modellflyg? - Det är en skön avslappningshobby. Det finns riktigt bra dataprogram för den som vill lära sig. Kom hit och titta eller hör av er om ni är intresserade. Vi har en kärra med dubbelkommando om man vill lära sig, säger Krister. Text & foto: Tobias Pettersson


Har du planer på ett UTERUM? Kom till oss så hjälper vi dig!

Det är vi som är Din Röst KJELL Plats på listan: 11

Namn: Kjell Myrén. Familj: Gift med Gunilla, vi har två vuxna barn, Mikael och Rickard. Utbildning: Maskin Ingenjör och Ekonom med 17 år i skola. Yrke och erfarenhet: Företagsledare och serie entreprenör sedan 45 år inom data-, och maskinindustri med försäljning och marknadsföring globalt som specialitet. Engagerad i idrottsförbund och föreningar och styrelsearbete i egna och andras företag. Politik: Senior fritids M politiker i Åtvidaberg 11 sedan 2002, senaste mandatperioden i Kommunfullmäktige och styrelsen för de kommunala bolagen. Brinner för att Åtvidaberg skall vidareutvecklas och människor skall trivas och att vår samhällsservice fungerar för alla våra medborgare. Det gör vi genom att bl.a ha en stark och välskött ekonomi, ansvar för vår miljö med vatten och renhållning, serverar våra äldre värdiga måltider. Intresse: Många, Golf, Bandy dvs allt med boll, Åtvidabergs Natur och rekreationsutbud. Skidor i fjällen etc. Några ord om mig: Engagerad medmänniska som vill ge tillbaka till samhället med de erfarenheter, kunskap och moral som jag fått ta del av genom andra starka medmänniskor runt om i världen.

Telegatan 4, Åtvidaberg Tel. 0120-135 40 Öppet: Mån - Fre 07.00 - 17.00

www.nojdsglas.se

DAVID Plats på listan: 12 Namn: David Sandborg. Familj: Sambo och två barn på 2 och 4 år. Yrke och erfarenhet: Värderingsman av guld, taxi, trygghetslarmsinstallatör, driver företag med skyddsrumsverksamhet och har tidigare suttit i styrelsen för en stor bostadsrättsförening i Linköping. Politik: Ny inom politiken – ersättare i kommunstyrelsen och ledamot i vård- och omsorgsutskottet. Intresse: Spelar mycket golf och har tidigare spelat ishockey i LHC många år. Gillar motorsport i alla dess former. Några ord om mig själv: Analytisk och lyhörd person som är fylld med idéer. Mitt ledord är sunt förnuft.

Renovering av badrum och kök • Tillbyggnader Ombyggnader • Tak och fönsterbyten

ALLT INOM BYGG Ring David Stein 070-569 83 76

CORNELIA Plats på listan: 13 Namn: Cornelia Wårhem. Familj: Min sambo Daniel. Yrke och erfarenhet: Tar studenten nu till sommaren, pluggat ekonomi-juridik. Jobbat på Ica i lite mer än ett år. Politiskt aktiv till och från sedan 14 års ålder. Brinner för frågor om skola och företagande. Politik: Aktiv i ungdomsförbund och olika projekt. Intresse: Musik är något jag brinner för. Några ord om mig: Ambitiös med tydliga mål och drömmar i livet. Pluggar förhoppningsvis affärsjuridik i höst.

12

13

ERIK

Plats på listan: 14 Namn: Erik Carlsson Familj: Sambo, två barn och hund Arbete: Mjölkbonde och gårdsmejerist. Familjejordbruk sedan flera generationer. Driver tillsammans med min syster ett litet mejeri där vi tillverkar ostkaka på mjölk från våra kossor. Politik: Tidigare suttit i Barn och utbildningsutskottet samt ersättare i KS Intressen: Landsbygden Några ord om mig: Pratar gärna och mycket om vikten av bra mat på våra tallrikar. Närproducerad såklart.

Vi lagar skador på stora däck!

ULRIKA Plats på listan: 15 Namn: Ulrika Klaar Familj: Min man Magnus och jag har två utflugna barn. Yrke och erfarenhet:Strateg, ledning och styrning i stora bolag Politik: Styrelseordförande i Åtvidabergs Vatten AB och Åtvidabergs Renhållning AB Intresse: Att hjälpa till att göra världen till en lite bättre plats att leva på via fredsorganisationer och kulturverksamheter Några ord om mig: Drivs av att förstå omvärlden för att därmed kunna designa förändringar och åtgärder så de verkligen får avsedd effekt.

ÖPPET ALLA VARDAGAR 07.00-17.00 Boka tid på: atvidabergsvulk.dackpartner.se eller på tel. 0120-102 10

abergs Vulk A

Våra kandidater står för erfarenhet och kompetens

B

90

vid Åt

ÅR

1928-2018

Däck • Fälgar • Hjulinställning • Reparationer • Vulkning

13

14

15


FOTBOLLS-VM I ÅTVID! MÅNDAG 18 JUNI

ONSDAG 27 JUNI

SVERIGE – SYDKOREA 14.00 I FOLKETS PARK

SVERIGE – MEXICO 16.00 PÅ STORTORGET

Sandelius säljer korv, glass och dricka.

Sandelius säljer mat och dryck samt bjuder på underhållning direkt efter matchen!

Välkomna! Matcherna presenteras på STORA skärmar av NiLED. Ta gärna med eget sittunderlag!

14

AR2 Reklambyrå

Vi välkomnar alla på LIVE-sändningarna av två av Sveriges matcher i gruppspelet!


Din hjälp i stort och smått!

O E D I V K C O R ak t s n e tt e c på Fa

PGräsklippning PTrädgårdsskötsel PMålning PSnickeriarbeten PStenarbeten PStädning PNytt staket och mycket mer.... med rätt kompetens inom

Håll utkik på nätet i slutet av sommaren, för då släpps Aguson & Stormens nya rockvideo. Och den har spelats in på taket till Facetten.

Kontakta Hasse Rahm tel. 070-252 06 08

Bandet Aguson & Stormen har flera medlemmar med koppling till kommunen. Trummisen Eric Krona kommer från Åtvidaberg, keyboardisten Jens Lindström kommer från Grebo och även sångaren Peter Augustsson kan nästan räknas som halv Grebobo efter en lång relation med en tjej från bygden. Gruppen har dessutom haft flera tidigare medlemmar från Grebo.

Erfaren, självgående SNICKARE SÖKES Krav: minst B-körkort. Vi följer kolletivavtal.

Ring Susanne 070-59 39 830 eller Kjell 070-345 22 79

Aguson & Stormen spelar pop med svenska texter och deras senaste album kom 2014, och nu är äntligen en ny platta på gång. Den heter ”Ut på andra sidan” och släpps i slutet av augusti.

WOLLMAR JOHANSSON BYGG AB

Första singeln från skivan är låten ”Han fick ingenting” och nyligen spelades en video till låten in på Facettens tak en skön försommarkväll. Bandet hade riggat upp trumset och förstärkare och ”spelade” framför en festglad och dansande publik och ett ömsint kärlekspar.

070-345 22 79

Allt vi säljer kan vi installera.

Fotograf och regissör var Åtvidabergsfilmaren Joakim Sjöholm och videon planeras att släppas framåt augusti.

Tryggt och bekvämt, eller som vi säger, en Comfortabel leverans

Text & foto: Tobias Pettersson

INSTALLERAT & KLART 6.370:-* Köksblandare FM Mattsson Siljan med diskmaskinsavstängning

Priset ovan gäller produkt inkl. installation

Grus & Cement AB - Åtvidaberg

3.995:-

Försäljning och leverans av

WC-stol Ifö Spira 6260

Grus, makadam, sand Grusning, saltning av vägar Trekammarbrunnar • VA-produkter Trädgårdsplattor, dekorsten Betonghålsten

Toalettstol helt utan spolkant och med rengöringsvänlig Ifö Clean, vilket gör den mer lättstädad och hygienisk. Snålspolande 4/2 liter. Tillverkad i Sverige.

INSTALLERAT & KLART 2.945:-*

Mån - fre 7-16 • 0120-105 05 • 0706-38 10 88

Priset ovan gäller produkt inkl. installation

1.595:-

INSTALLERAT & KLART 3.045:-* Priset gäller produkt inkl. installation

1.695:-

ÄNDRADE TIDER FÖR SOPHÄMTNING INFÖR KOMMANDE HELG

Stilfull mjukstängande blandare med hög svängbar pip ochFM Eco Flow 9 l/min. Köksblandare Mattsson Siljan Miljöanpassad. Kallstartsfunktion. Stilfull mjukstängande blandare med hög Diskmaskinsavstängning. svängbar pip och Eco Flow 9 l/min. Miljö-

Underlätta för oss genom att ställa fram kärlet enligt nedanstående dagar och låt det stå kvar till det blir tömt. Tack på förhand!

anpassad. Kallstartsfunktion. Diskmaskinsavstängning.

Ordinarie hämtning Torsdag 21 juni Fredag 22 juni

* Priset gäller produkt inkl. installation och ROT-avdrag. Gäller så långt lagret räcker. Fullständiga villkor för Installerat & Klart på comfort.se

Reskostnad utanför våra orter kan tillkomma

VVS · Vent · Plåt · Kyla · EL Kisa, 0494-102 96 | Linköping, 013-684 00 Rimforsa, 0494-69 91 00 | Västervik, 0490-697 00 Åtvidaberg, 0120-295 90

Vi stödjer SOS Barnbyar. Läs mer på comfort.se

Ändrat till Onsdag 20 juni Torsdag 21 juni

Åtvidabergs Renhållnings entreprenör

Tel. 013-12 46 00 www.renall.se

www.ternstedtinvent.se

15


Mellan himmel och jord

Gudstjänster i Stora kyrkan i sommar!

Vi vill påminna om att alla sommarens gudstjänster i Åtvid firas i Stora kyrkan eftersom Gamla kyrkan renoveras. Välkommen till rymd och ljus i ”Katedralen på höjden” kl. 11 varje söndag, med start sön 17 juni.

Friluftsgudtjänst på Bysjön

Traditionsenligt firas gudstjänst på m/s Vågspelet sön den 10 juni, kl. 11.00. Vi utlovar vågskvalp, musik, några bibelord på vägen, gott kyrkfika och en härlig tur med kunnig skeppare på vackra Bysjön.

Sommarcafé i Smedstorp onsdagar 27/6-8/8

Vi samlas i Smedstorps vackra trädgård till andakt, fika och underhållning. Vi hoppas på en fortsatt fin sommar med sol och värme. Först ut är Ville och Gullmar den 27 juni. Resten av programmet presenteras i nästa nummer av ÅP och på hemsidan. Boka onsdagar kl. 14-16 i kalendern!

Lör 9 Björsäters kyrka 18.00 Björsäters kyrkokör

med instrumentalister Hans Jakob Wastvedt – dirigent

Sön 10 Åtvids Gamla kyrka 18.00 ”En resa genom 1900-talets film- och musikalmusik”

Åtvids kammarkör med instrumentalister. Reine Eriksson – dirigent

Sön 17 Grebo kyrka 18.00 Py Bäckman – sång

Grebo kyrkokör, Hans Jakob Wastvedt – dirigent OBS! Biljett krävs. Gratisbiljetter finns att hämta i Grebo affär eller Åtvids församlingsgård tel. nr. 0120-299 30

Ons 27 Åtvids Stora kyrka 19.30 Bo Rosenkull – sång Reine Eriksson – orgel och piano

Tors 5 Gärdserums kyrka 18.00 Vägkyrkoandakt

Erik Gruvebäck, Louise Gruvebäck och Reine Eriksson

Sön 8 Hannäs kyrka 18.00

Gullmar Andersson – trumpet

Talliskvartetten:

Eva Gränsman Johansson – sopran Susanne Wernholm – alt Reine Eriksson – tenor Johan Ågren – bas

Py Bäckman kommer till Grebo kyrka söndag 17 juni. Läs mer i annonsen om församlingens Sommarmusik.

Tors 26 Gärdserums kyrka 18.00 Vägkyrkoandakt Trio Arabesque:

Karin Skoog – sopran Erik Sunnerstam – flöjt Margareta Nilsson – harpa

Mån 30 Åtvids Stora kyrka 19.30 Daniel Edoff – piano och orgel

Ons 8 Åtvids Stora kyrka 19.30 Landslaget i Blåsmusik Dirigent: Helge Haukås

Sön 12 Åtvids Stora kyrka 18.00 Östergötlands musikdagar presenterar: Birgit Nilsson 100 år

Världssopranen Ingela Brimberg sjunger Wagner, Verdi och Puccini med Östgöta Blåsarsymfoniker. Dirigent: Staffan Mårtensson. Entré: 200 kr. Under 25 år: 100 kr. Biljetter vid entrén, en timme före konserten. Kontant eller Swish

Ons 22 Grebo kyrka 19.30

Åsa Melefors med familj och vänner sjunger och spelar välkända sånger.

Ons 29 Yxnerums kyrka 19.30 ”Galendansaren Birger Sjöberg” framförs av

professor Sven Kristersson – sång, piano och dragspel

Tors 12 Åtvids Stora kyrka 19.30 Agnes Hulander trio Agnes Hulander – sång och cello Joel Hulander – kontrabas Jonny Ek – piano

Sön 2 Värna kyrka 18.00 Folkmusikkonsert Erik Pekkari med flera

Tel. 0120-29930, Kammarbovägen 1, 597 31 Åtvidaberg 16


Onsdagen den 20 juni slår Åtvids Stora Kyrka upp sina portar och bjuder på

Kalendarium Lö

9

9 - 20 juni

Sommarkonsert, Björsäters kyrka ....... 18.00 Björsäters kyrkokör med instrumentalister, Hans Jakob Wastvedt – dirigent

Sö 10

Andra söndagen efter trefaldighet GUDSTJÄNST på Vågspelet .............. 11.00 Utgår från tornbryggan nedanför solkanonen. Kaffeservering.

MÄSSA, Värna kyrka ......................... 11.00 GUDSTJÄNST, Yxnerums kyrka ....... 16.00 Film- och musikalkonsert ................... 18.00 Åtvids Gamla kyrka ”En resa genom 1900-talets film- och musikalmusik”. Åtvids kammarkör med instrumentalister. Reine Eriksson – dirigent

On 13 Sö 17

GUDSTJÄNST, Östergården .............. 15.00 Tredje söndagen efter trefaldighet MÄSSA, Åtvids Stora kyrka ............... 11.00 FRILUFTSGUDSTJÄNST .................. 11.00 Ekhult Björsäter hos Birgitta och Sture Eskilsson, medtag kaffekorg.

SOMMAR

FRILUFTSGUDSTJÄNST .................. 14.00 Nannersbo, Oskarsgården hos Göran och

I STORA KYRKAN

TEMAGUDSTJÄNST med konsert .... 18.00 Grebo kyrka

Varför inte en pratstund, enkel gemenskap, fart och fläkt, lugn och ro, lite fika, lek och allvar för barn och vuxna? Även i år håller kyrkan öppet för underhållning, föreläsningar, utställningar, guidning, hembakat fika, samtal mm. Vi utökar i år med öppen förskola varje måndag kl. 9-11 och olika aktiviteter finns för små och större barn även andra tider. Självklart kan du också finna en stilla plats i kyrkbänken, tända ljus och bara vara i kyrkorummet. Våra sommaranställda ungdomar både bakar och står ibland för underhållningen. Alla intäkter går till församlingens diakoni (sociala arbete).

Py Bäckman – sång, Grebo kyrkokör, Hans Jakob Wastvedt – dirigent Se separat annons.

Detaljerat program kommer i nästa nummer av ÅP och på vår hemsida.

Varmt välkomna att titta in i Åtvids Stora kyrka – mötesplatsen för alla åldrar Sommar i Stora kyrkan har öppet: Tisdag, onsdag, fredag, lördag och söndag kl. 10.00-17.00 Måndagar kl. 09.00-21.00 och torsdagar kl. 10.00-21.00 (Stängt midsommarafton och Midsommardagen)

Marie Bengtsson, kyrkkaffe.

On 20

”Sommar i Stora kyrkan”, Åtvids Stora kyrka slår upp portarna. För tider och aktiviteter, se separat annons.

VÄLKOMMEN PÅ SOMMARSKOJ! Dagläger för dig som är 7 – 12 år gammal, den 14, 15 & 16 augusti klockan 10-16. Vi kommer att göra olika aktiviteter, både ute och inne, ha andakt, eventuellt åka på utflykt, bibelberättelser och mycket annat. Vi börjar och slutar varje dag i Åtvids församlingsgård. Varje dag serverar vi lunch och mellanmål. Kostnaden för alla tre dagarna är 200 kronor. Anmälan senast den 15 juni, skickas till: susanne.bramfalk@svenskakyrkan.se Vid frågor hör av er till: Susanne Bramfalk 072-5129969 Åsa Hellman 070-5972080

ÅTVIDS FÖRSAMLING www.svenskakyrkan.se/atvidsforsamling www.svenskakyrkan.se/atvidsforsamling••atvids.forsamling@svenskakyrkan.se atvids.forsamling@svenskakyrkan.se

17


Mellan himmel och jord

Många vill ha plats i asklund

Den s.k. Muren

Minneslund

Det blir fler och fler asklundar på våra kyrkogårdar. På Åtvids Nya kyrkogård utökar kyrkogårdsförvaltningen hela tiden antalet gravplatser i asklundarna i takt med efterfrågan. Den första gravplatsen iordningställdes år 2005 och fler väljer idag asklund framför minneslund (där du inte vet exakt var askan är nedgrävd och inte har en minnesskylt eller sten på platsen). Vad är då en asklund? Jonas Carlsson på kyrkogårdsförvaltningen visar runt bland de olika asklundarna på Nya kyrkogården. - Många väljer plats i asklund för att de vill veta var urnan eller askan är gravsatt, men de vill eller kan inte sköta om gravplatsen, säger Jonas. Platsen är mer begränsad till ytan och ofta ligger ett flertal gravplatser inom samma avgränsade område. Varje plats får en fin natursten med en dekorativ namnskylt (lika för alla), som kan ligga på marken, i en mur eller liknande. I varje gravplats ingår plats för två urnor. Våra kyrkogårdsarbetare lägger ner mycket arbete på att göra dem till vackra och rofyllda platser. I asklunden sätter du lösa blommor i vas (kyrkogårdens vaser, inte egna) och kan sätta gravljus. Annan utsmyckning får inte plats och är därför inte tillåten. På vissa gravplatser tillåts gravlyktor men de ska vara enhetliga. Så jämfört med en vanlig gravplats, är ytan mer begränsad och din möjlighet att variera utsmyckning likaså. I en asklund har du en särskild plats att gå till som du inte behöver sköta om och som hålls vacker även när du inte är där. Asklundar finns för närvarande på alla kyrkogårdar förutom Åtvids Gamla och Yxnerum kyrkogård. Läs mer om de olika gravalternativen (och priser) på anslagstavlorna vid kyrkogården och på vår hemsida.

Den s.k. Kullen

ÅTVIDS FÖRSAMLING

Foton: Lotta Damm

Tel. 0120-29930, Kammarbovägen 1, 597 31 Åtvidaberg www.svenskakyrkan.se/atvidsforsamling www.svenskakyrkan.se/atvidsforsamling • atvids.forsamling@svenskakyrkan.se • atvids.forsamling@svenskakyrkan.se

18


NATUR- OCH KULTURGUIDNING Kommande guidningar

28/6 Kultur- och naturvandring, Bersbo koppargruvor 14/8 Ekvandring, Åtvidabergs tätort 25/8 Invigning och familjedag, Åtvidsnäs naturreservat

RISK FÖR ÖVERSVÄMNING

RISK ÖVERSVÄMNING UnderFÖR sommartid inträffar ett antal källaröversvämningar i samband Under sommartid inträffar ett antal källaröversvämningar i samband med häftiga regn. Trots att vi successivt utför förstärkningsåtgärder för

22/9 Kvällsvandring med Gruvfrun, Bersbo koppargruvor

med häftiga regn. Trots att vi successivt utför förstärkningsåtgärder för att öka kapaciteten på ledningsnätet finns det risk att översvämkan inträffa även i sommar, i samband regn. ningar kan inträffa även i sommar, i sambandmed med häftiga häftiga regn. Fastighetsägare bör i eget och hyresgästers intresse största möjliga Fastighetsägare bör i eget och hyresgästers intresse i störstaimöjliga utsträckning söka förebygga skador inom fastigheten utsträckning söka förebygga skador inom fastigheten till följd avtill följd av uppdämning i ledningsnätet. uppdämning i ledningsnätet.

Välkommen, speciellt du som naturen är mer okänd för! För mer information: www.naturguidning.se

www.atvidaberg.se/natur-kulturguidning

Om ledningsnätet blirblir överbelastat kan vatten trängatränga in bakvägen via Om ledningsnätet överbelastat kan vatten in bakvägen via exempelvis golvbrunnar i källare. I vissaI vissa fall kan även rinna rinna exempelvis golvbrunnar i källare. fall kanytvatten även ytvatten inin direkt i fastigheter via via garagenedfarter, källartrappor, källarfönster direkt i fastigheter garagenedfarter, källartrappor, källarfönster eller tränga in genom källarväggar. eller tränga in genom källarväggar.

www.lansstyrelsen.se/ostergotland

Vid uppkommen översvämning skall fastighetsägarens egna försäkVid uppkommen översvämning skall fastighetsägarens egna försäkringsbolag kontaktas omgående då dessa skador i första hand regleras ringsbolag kontaktas omgående då dessa skador i första hand regleras av dem. VA-verket rekommenderar även fastighetsägare att kontakta av dem. VA-verket rekommenderar även fastighetsägare att kontakta sina försäkringsbolag för genomgång av omfattningen av försäkringssina försäkringsbolag skydd vid dessa skador. för genomgång av omfattningen av försäkringsskydd dessa Elektriskvid ström skallskador. brytas inom översvämmade lokaler, ev. länsElektrisksamt ström skallav brytas översvämmade lokaler, pumpning flyttning utsattainom inventarier bör ske. Iakttag god ev. länshygien vid kontakt med inströmmande avloppsvatten.

Iakttag god hygien vid kontakt med inströmmande avloppsvatten. Gardera er mot vattenskador!

vattenskador! • Gardera Kontrolleraer attmot golvbrunn med avstängningsventil, fixbrunn fungerar. • s.kKontrollera att golvbrunn med avstängningsventil, • Kontrollera att ev. bakvattenventil eller avloppspump fungerar. • • Kontrollera attatt utvändiga dagvattenbrunnar är igensatta. fungerar. Kontrollera ev. bakvattenventil eller ej avloppspump • Placering av föremål som ej tål vatten bör ej ske direkt på • källargolv Kontrollera utvändiga dagvattenbrunnar ej Använd är igensatta. däratt risk för översvämning föreligger. hyllor • eller Placering bänkar.av föremål som ej tål vatten bör ej ske direkt på källargolv

STORA BJÖRKSVED GÅRDSBUTIK Öppet tors, fre kl 14-18

där risk för översvämning föreligger. Använd hyllor eller bänkar.

eller efter ö.k.

Åtvidabergs Vatten AB

Åtvidabergs Vatten AB

www.storabjorksved.se www.facebook/ storabjorksved

Frågor Jonny Träff, VA-ing, tfn 0120-831 75 Ericsson, VD sePär även kommunens hemsida www.atvidaberg.se

Frågor besvaras av Pär Ericsson, VD, tfn 0120-831 76 eller Anders Nordlund, VA-ing, tfn 0120-831 75 se även kommunens hemsida www.atvidaberg.se

Nästa nummer 20 juni

Midnattssolsrallyt 28 juni Bilträff i parken 3 juli

DUBBELNUMMER tillsammans med GAMLEBYPLATSEN, manusstopp 8 juni

Händer på biblioteket i sommar! Sommarläseklubben 15 juni kl.10.00 - 31 augusti

Hämta start-kitet på bibblan. Start-kitet innehåller: bokpåse, läskort och ett armband. Bokgåva! Läs 5 kapitelböcker, lämna in ditt läskort och få en bokgåva! Sommarboken riktar sig till barn i åldern 6-16 år.

Sommarlovsaktiviteter under veckorna 28-33

Måndagar: Spela TV-spel Tisdagar: Spela offline brädspel Onsdagar: Bio. Vi bjuder på popcorn. Torsdagar: Extrapyssligt pyssel Fredagar: Tipspromenader

Sommaröppettider från 1/6 till 31/8 Måndag, onsdag, torsdag 10-18. Tisdag 12-18, fredag 10-16. Meröppet alla dagar 7-22. För mer info ring 0120-831 97 eller maila till biblioteket@atvidaberg.se Åtvidabergs bibliotek

www.atvidaberg.se/bibliotek

19


Åtvidabergs frikyrkoförsamling

Eklunda - Bestorp Bio - Opera - Konst

www.atfriky.se

Sönd 10 juni kl 10 Gudstjänst med nattvard i Johanneskyrkan

17/6 Anders, jag och hans 23 andra kvinnor kl 19 20/7 Here we go again: Mama Mia 2 kl 19 22/7 Here we go again: Mama Mia 2 kl 19

Myggan Kallfors och Jelina Olson, musik Fredrika Olsson

Tisd 29 maj kl 19 Aftonbön i Johanneskyrkan,

Vi önskar er alla en trevlig sommar!

Onsd 30 maj kl 19 Kraftkällan-bön i Pingstkyrkan Sönd 17 juni kl 10 Gudstjänst i Pingstkyrkan

www.eklundabio.se

Myggan Kallfors, Anne-Marie och Sven-Ulrik Meinecke Musik Barbro Boström

Tisd 19 juni kl 19 Aftonbön i Johanneskyrkan

MIDSOMMARAFTON

Välkomna!

Fredagen den 22 juni 14.00-16.00 Välkomna att fira midsommar på Hembygdsgården i Åtvidaberg

Greboensemblen RESPEXET presenterar

Sång och musik, dans kring midsommarstången, chokladhjul, lotterier, och fiskdamm. Allt med fina priser!

Släng´en i brunnen Ett folkustspel i brunnsmiljö på 1920-talet

KAFFESERVERING!

Speldatum: 24/6, 25/6, 27/6, 28/6, 30/6 och 1/7 kl. 19.00, lör kl 14.00, sön kl. 16.00 i Klockaregårdens trädgård i Grebo Pris: 200:-, barn under 12 år 75:- (program ingår)

Boka in

Midsommarafton i Salfvedal

Välkomna!

Yxnerums Hembygdsförening

Vi samlas kl 14.00 Vi klär stången k. 15.00 därefter dans och lek. I kaffestugan serveras midsommarbakelse, gratis glass till barnen. Lotteri, chokladhjul och tipspromenad.

Biljetter finns att köpa på Sportringen i Åtvidaberg 0120-248 80 Nära Dej (Pepparkvarnen) i Grebo 013-55 019 (OBS! Betalas med kontanter ej kreditkort)

Samt www.eklundabio.se Manus: Dick Zeijlon. Regi: Fredrik Zeijlon. Arr: Teaterföreningen Respexet i samarbete med Bilda

20


RADISAR

Jaktarrende sökes Jag och mina två duktiga taxar söker jaktmark eller plats i jaktlag i Åtvidaberg med omnejd. Kan även jaga i veckorna om så önskas. Jagar även gärna gris och sitter på åtel om det behövs, slå mig gärna en signal. 0706-53 10 04 Sökes! Billig övernattningslägenhet eller övernattningsrum i Åtvidaberg. Kontakta Tryck & Media så tar de det vidare. mats@tryckomedia.se

För att en värmepump ska kunna ge maximal besparing och bästa funktion är det minst lika viktigt att välja en riktigt bra installatör. För att få ut maximal prestanda måste man se till helheten – hur de olika komponenterna i ditt värmesystem är utformade och samverkar. Om inte detta görs på rätt sätt kan även en bra värmepump ge ett sämre resultat.

Tack Ett varmt och hjärtligt tack till dig, Helena Carlsson, Åtvidabergs Sparbank. Du gör ett fantastiskt jobb och med hjärtat på rätta stället. Hoppas ledningen på din arbetsplats förstår vilken tillgång du är för banken och inte minst för oss kunder. Tack för all hjälp med våra ”affärer”. Familjerna Karlssons x 3

Det är därför Thermia bara låter sina egna certifierade återförsäljare utföra installationen. Vi är en av dom – hör av dig så hjälper dig att hitta den bästa lösningen för ditt hus.

Dagens Ros Till de hjälpsamma chaufförerna på Stångåbuss och Bliva Buss som hjälpte mig att hitta mitt tappade mobilfodral. Kram Linnéa

Nästa nummer den 20 juni, manusstopp 8 juni. Skicka in Din radis till annons@atvidabergsplatsen.se

Juni Lör 16 16:00

Vi stödjer SOS Barnbyar. Läs mer på comfort.se

ÅTVIDABERGS ÅTVIDABERGS RÖRRÖR AB AB

Prästängsvägen • Tel. 0120-130 65 Prästängsvägen 5 5 • Tel. 0120-130 65 Öppettider: mån-tor 0707- 16.30 • fredag 07-16 •07-16 lördag stängt Öppettider: mån-tor 16.30 • fredag • lördag stängt

Juli Åtvidabergs FF - Torns IF Kopparvallen

Vi stödjer SOS Barnbyar. Läs mer på comfort.se

www.comfortatvidaberg.se

www.comfortatvidaberg.se

September

Sön 8 15:00

Åtvidabergs FF - Skövde AIK Kopparvallen

Lör 1 15:00

Åtvidabergs FF - Utsiktens BK Kopparvallen

Tor 19 19:00

Åtvidabergs FF - Grebbestads IF Kopparvallen

Lör 15 16:00

Åtvidabergs FF - Lunds BK Kopparvallen

Lör 29 15:00

Åtvidabergs FF - Eskilsminne IF Kopparvallen

Augusti Sön 19 15:00

Åtvidabergs FF - Tvååkers IF Kopparvallen

KOM OCH STÖTTA OSS PÅ KOPPARVALLEN!

Åbgplatsen180608  
Åbgplatsen180608  
Advertisement