__MAIN_TEXT__

Page 1

Ă…tvidabergs Nr 20 9 december 2020

platsen


NÅGRA AV ARTIKLARNA I DETTA NUMMER

• V I V E K A A D E L S WÄ E D S L Ä P P E R N Y B O K • U N G D O M E N S H U S • Å K N Ä R T R A F I K PÅ L A N D S B Y G D E N - N U ÄV E N T I L L L A N T H A N D E L plus mycket mera...

Tack för ett annorlunda år! 2020 blev kanske inte riktigt som vi hade väntat oss. Hela året sattes på paus och många roliga saker blev inställda.

är att få vara tillsammans med familjen och att alla får vara friska. Visst vore det underbart att få krama om de äldre i jul?

Konserter blev inställda, bröllop blev framflyttade till nästkommande år och vi har spenderat mer tid hemma kanske än någonsin. Det har skapats besvikelse, frustration, sorg, men även ett lugnt i våra liv. Vi får äntligen pausa från våra fullproppade kalendrar och kanske jobba hemifrån, njuta av lugnet och promenera i skogarna vi har runt om Åtvidaberg.

Vi på Åtvidabergsplatsen håller oss hemma när vi måste, försöker att undvika att träffa för mycket folk och är noga med handsprit och avstånd. Även om vi längtar tills vi får krama om varandra inför julledighet.

Självklart har det också skapats ensamhet, längtan efter familj och vänner. Men vi har tvingats att lära oss att hitta möjligheter att träffas digitalt, introducerat våra äldre i face-time och att hålla avstånd, något som alltid är bra oavsett pandemi eller ej.

Vi vill tacka er läsare och alla annonsörer för ett annorlunda år, ni gör det möjligt för oss att ge ut alla dessa nummer och det betyder så oerhört mycket för oss! Vi vill också passa på att önska er en God Jul och ett Gott Nytt År! 2021 hoppas vi på ett pandemi-fritt år fyllt av kramar, umgänge, bröllop och härliga fotbollsmatcher med ett proppfullt Kopparvallen!

Nu är vi i mitten av december och julen står snart och knackar på. Allt jag önskar mig till jul

TRYCK & MEDIA Östergötland AB Norra Oskarsgatan 19, 582 73 Linköping

Nästa nummer 21 januari

Ansvarig utgivare: Daniel Hallingström Tryck: Tryck & Media Östergötland AB. Upplaga: 7 500-23 000 ex. Distribution: PostNord AB.

manusstopp 11 januari

Vi har kontor i Linköping, Åtvidaberg, Kisa och Västervik Besöksadress: Spårgatan 11 Åtvidaberg, ingång Tvärgatan

Lina

FÖRSÄLJNING

DESIGN&LAYOUT

Mats Liljegren mats@tryckomedia.se Mobil: 076-102 02 48

Carolina Tonström-Lindgren lina@tryckomedia.se Tel. 010-188 66 23

Daniel Hallingström daniel@tryckomedia.se Mobil: 073-677 95 13

TEXT & FOTO Morgan Karlsson Mobil: 072-600 66 00

ÅT V I D A B E R G S P L AT S E N 2

Foto framsida: Morgan Karlsson Gilla oss på facebook www.atvidabergsplatsen.se


80 % RABATT

VI GÖR PLATS FÖR NYHETER OCH LÄMNAR UPP TILL

PÅ ALLA BÅGAR I BUTIKEN! PASSA PÅ ATT FYNDA!

CAROLINE EKEROOS 0721 - 51 27 00 CAROLINE@MAGNUSSONMAKLERI . SE

ALLTID

halva priset på andra paret vid köp av kompletta glasögon! Gäller billigaste paret från samma recept.

ALLTID

kostnadsfri synundersökning vid köp av glasögon. Värde 395 kr. Utförs av legitimerad optiker.

Adelswärdsgatan 1, Åtvidaberg Tel: 0120-101 22 Angivna erbjudanden gäller t.o.m. 2020-12-31 För öppettider se: w w w. g l a s o g o n m a g a s i n e t . s e

ÅT V I D A B E R G S P L AT S E N 3


Information från Åtvidabergs kommun

Åtvids nya MAS är redo för utmaningar Sedan en tid tillbaka är Åtvidabergs kommuns Medicinskt ansvariga sjuksköterska, Sofia Sjöholm, på plats i sin nya roll. Sofia, som ursprungligen kommer från Åtvidaberg, har en bred kompetens från många olika discipliner inom vården, bland annat från Akademiska sjukhuset i Uppsala och universitetssjukhuset i Linköping. I samband med sjuksköterskestudierna i Uppsala gjorde hon en medveten satsning på att skaffa sig en bred utbildning och arbetslivserfarenhet. Sofia och hennes familj flyttade till Åtvidaberg 2005. Hon kommer senast från en tjänst enhetschef inom hemtjänsten i kommunen och tar med sig värdefulla lärdomar från när covid-19 slog till i våras.

-Jag har trivts bra som enhetschef, men det är en spännande utmaning och roligt att få jobba mer strategiskt i rollen som MAS. Det är givetvis en jätteutmaning så här i covid-19-tider, säger Sofia själv om sitt nya jobb. ”Mitt mantra just nu är patientsäkerhet.” - Sofia Sjöholm, Medicinskt ansvarig sjuksköterska

Åk närtrafik på landsbygden nu även till lanthandel

Kontaktcenter har öppet i mellandagarna

Närtrafik är Östgötatrafikens service för dig som bor eller besöker områden där vanlig linjetrafik saknas. Resor med Närtrafik kan beställas till och från adresser som har mer än två kilometer till närmaste hållplats.

Under perioden 23 december till 8 januari har kommunens kontaktcenter öppet helgfria vardagar klockan 8-12. Då finns vi på plats i nya kommunhuset.

Syftet med Närtrafik är att man ska kunna åka till eller från tätort med service eller resecentrum i exempelvis Åtvidaberg för fortsatt resa. En nyhet är att du som bor i ett område där det finns en lanthandel, i Sjöberga (Hannäs socken), Björsäter eller Grebo nu också kan välja att åka med Närtrafiken till eller från din lanthandel. Du kan resa med Närtrafik på vardagar klockan 09.00-12.30 och 17.00-22.00. Lördagar, söndagar och röda dagar kan du resa klockan 09.00-17.00. Läs mer via länken nedan.

Genom att använda sökfunktionen Hej, vad letar du efter? längst upp på kommunens webbplats kan du själv hitta mycket information. Dygnet runt kan du skicka e-post med ditt ärende till kontakt@atvidaberg.se atvidaberg.se/nyheter

God jul och gott nytt år!

https://www.ostgotatrafiken.se/sa-reser-du-med-oss/ bestallningstrafik/nartrafik/ KOMMUNEN MED FRAMÅTANDA atvidaberg.se

ÅT V I D A B E R G S P L AT S E N 4


NDA g.se

Mer än bara en bygghandel! • TRÄDGÅRDSMASKINER • VERKTYG/MASKINER • DÖRRAR/FÖNSTER • KAKEL/KLINKER • ARBETSKLÄDER • BYGGVAROR • TRÄDGÅRD • MARKSTEN • VITVAROR Välkommen • TAPETER in till oss! • FÄRG • TAK M.M.

ÅTVIDABERG Fågelsångens Industriområde mån-fre 6.30-18, lör 9-13 Tel: 0120-299 70

INFORMATION FRÅN

NÄRINGSLIVSCENTRUM i ÅTVIDABERG Näringslivet är pulsådern som får Åtvidaberg att blomstra. Det är där vi har våra arbetsplatser och en stor del av våra sociala liv. Där handlar vi, tränar, lagar våra bilar, fixar håret, roar oss. Det är också där vi bygger kommunens ekonomiska muskler. I kreativa och väl utförda affärsidéer som ger intäkter, betalar löner som stimulerar den lokala ekonomin, och genererar skatteintäkter som i sin tur bekostar vård, omsorg, skola och områdesskötsel.

k-bygg.se

Och trots de minst sagt extraordinära förutsättningarna 2020 serverat har det inte varit någon brist på nya satsningar eller tillväxt bland företagen; tvärtom! Bland annat har Expander byggt ut sina lokaler medan Ternstedt Invent byggt helt nytt. Åtvidabergshus har anställt 30 personer bara sedan sommaren. Det är riv och slit efter varenda industritomt kommunen kan skaka fram och vi har sett spadtag för både padelbana och industrihotell. Burgerstore.se har fått en flygande start, Götakronan gör plats för nya åtvidabergare med sina nybyggen i Grebo och Familjen Erichsen investerar i ett upprustat San Remo-hus. Dessutom har våra folkvalda stärkt sitt engagemang för näringlivet ytterligare genom att grunda ett näringslivsråd där politiker och företagare möts i dialog kring långsiktiga frågor. Under året har vi lärt oss att det är okej att arbeta hemifrån, och kanske har det bidragit till bättre balans mellan fritid och arbetsliv. Vi har blivit mer digitala, och kan spara mycket tid, miljö och ekonomi när vi även i framtiden väljer att mötas på distans. Dessutom lär en och annan ny affärsidé ha fötts ur coronakrisen - det blir spännande att följa under 2021.

249 kr 2pack - 399 kr 4pack lfria glas

Gäller va

& motiv

Köp dina

Julklappar av oss!

Vi ser fram emot att fortsätta se Åtvidaberg växa och utvecklas, och håller alla tummar och tår för att omständigheterna tillåter att vi bjuder in till stor galakväll för näringslivet nästa höst! Vilka lärdomar och förändrade vanor tar du med dig från 2020? Dela gärna med dig på vår facebooksida facebook.com/ncatvidaberg

Gör gärna din beställning via: Instagram: glasmotivuf • Facebook: Glas&Motiv UF Mail: glasmotivuf@gmail.com • Telefon: 070-706 02 94

ÅT V I D A B E R G S P L AT S E N 5


Ungdomens hus Precis som det ska vara i ett kulturcentrumområde, så är skaparkraften hög och när Ungdomens hus slår upp portarna tillförs ännu mer energi till den trivsamma miljön. I de gamla lokalerna vid Kulturcentrum pågår slutfasen av renoveringen för fullt. Verksamhetsledare Anton Bergström Grabowska håller tillsammans med en styrgrupp bestående av ungdomar på att planera för att verksamheten ska kunna flytta in så fort restriktionerna tillåter detta. Till sin hjälp har Anton precis fått en nyanställd kollega, Caroline Holst, sedan är ytterligare en kollega på väg in i verksamheten. Anton som nyligen börjat som verksamhetsledare för Ungdomens hus samt Caroline som i skrivande stund är inne på sin första dag, ser fram emot att

bygga upp en plats och en verksamhet där unga, mellan 12–19 år, kan känna sig välkomna, trygga och accepterade, utan att känna krav på att prestera. Att nå ut till ungdomar och tillsammans med dem skapa en verksamhet som kan vara hjärtat i kulturcentrums industrihistoriska kvarter ser de som ett spännande arbete. Hösten har för Anton även inneburit att vara ute på skolorna i kommunen för att möta ungdomar. Tillsammans med dem ska sedan en vision och plan för verksamheten tas fram. Dock är det, med tanke på det grymma virus som härjar, osäkert när man kan slå upp portarna för ungdomarna. Gemensam utveckling - Det är helt fantastiska lokaler där vi har möjlighet att bygga upp en helt ny verksamhet från start. Att vi får bli en del

ÅT V I D A B E R G S P L AT S E N 6

av kulturcentrum med närhet till bibliotek och andra kreativa verksamheter är superbra. Det ger även en naturlig vuxennärvaro i området kring Ungdomens hus som hädanefter bär namnet 1357, vilket är smältpunkten för koppar mätt i kelvin, berättar Anton och Caroline. Att fylla lokalerna med aktivitet ser duon fram emot och målet är att det inte ska vara en traditionell fritidsgård. Verksamheten ska formas av de ungas behov och kreativitet. En plats där unga kan växa i sig själva, genom kreativitet och delaktighet, där de kan känna att de får vara med och påverka. När vår tidning får en guidning av lokalernas två plan och får höra vad ytorna planeras fyllas av, är det så man själv önskar tillträde till detta Ungdomens hus. Text & Foto: Morgan Karlsson


Från oss alla – till er alla

En riktigt God Jul! Tillsammans blickar vi framåt mot ett Gott Nytt År.

ÅT V I D A B E R G8S P L AT S E N 7


Lokal leverantör av solpaneler Sedan en tid finns det en lokal leverantör av solpaneler i Åtvidaberg. Genom ett gott samarbete mellan Elinstallationer Örjan Nilsson AB och Kungsviks Alltjänst AB så säljs dessa och monteras till både företag och privatpersoner. Elinstallationer och Kungsviks samarbetar med specifika uppdrag sedan flera år. Nu har samarbetet förstärkts ytterligare då de har börjat med solceller. - Detta med solceller ligger ju i tiden och genom vår satsning på detta så uppfyller vi våra kunders intressen kring just solkraft. I grund och botten har vi själva som individer ett eget intresse som knuffat beslutet i rätt riktning. Nu har vi precis startat igång vår första solcells-

anläggning i Åtvidaberg, detta hos Liedbergs Fastigheter, Mejerigatan 2. CarlJohan Liedberg har även varit delaktig i utbildningarna för denna teknik. Detta är vårt pilotprojekt som gått över förväntan. Här la vi grunden till att lära oss systemen och bli effektivare inför framtiden, berättar Kristoffer Rudin (Elinstallationer) och Robert Nilsson (Kungsviks). Takmontage Anläggningen som nu är igång hos Liedberg är monterad på båda taksidorna, mot öster och mot väster. Den har en total toppeffekt på 54 280 watt och den egna produktionen och hur mycket som köps in respektive säljs går att följa via en applikation i telefonen eller i datorn.

ÅT V I D A B E R G S P L AT S E N 8

- Vi har fina och täta kontakter med vår leverantör av solcellspaneler. Genom dem så får vi också tips och den utbildning som behövs. De har även varit på plats inför installationen hos Carl-Johan. Dock är arbetet inte nytt för oss, då har tidigare erfarenhet av inkopplingar av solcellsanläggningar. Idag levererar vi nyckelfärdiga anläggningar tillsammans med Kungsvik, säger Kristoffer. - Vi tror att det finns en stor fördel att leverantörerna finns lokalt. Man känner inblandade personer vilket förenklar processen avsevärt, avslutar duon. Text & Foto: Morgan Karlsson


Renovering av badrum och kök • Tillbyggnader Ombyggnader • Tak och fönsterbyten

Jag önskar alla mina kunder

en God Jul & Gott Nytt år!

ALLT INOM BYGG Ring David Stein 070-569 83 76

Vi önskar alla en God Jul & Gott Nytt år!

NÄSTA NUMMER 21 JANUARI

ÖSTGÖTA METALL & SKROT AB

MANUSSTOPP FREDAG 11 JANUARI

Skrot hämtas, köpes, vi hämtar med kranbil Även utställning av flak och container Det går också bra att lämna skrot på vår skrotgård

Behöver du hjälp med husgrund, tomtplanering, dränering, vatten och avlopp m.m?

Vardagar 7-16

Tel skrotgården 0120-100 32 • Michael 0708-79 17 30 • Daniel 0708-87 24 54 ÖSTGÖTA METALL & SKROT AB, Spårgatan 1B, 597 53 Åtvidaberg

UTFÖR DET MESTA INOM ENTREPRENAD. Tveka inte och höra av dig! Vi finns i Åtvidaberg!

God Jul & Gott Nytt År!

WOLLMAR JOHANSSON BYGG AB

Pierre Rosenholtz Grävtjänst ÅTVIDABERG 076-294 95 24

070-345 22 79

Kjell 070-3452279 • Perka 076-3351003 kjell@wollmarsbygg.se

rosenholtzgravtjanst@gmail.com

NYA

OPEL CORSA-e

KÖR DU SUBARU? DÅ HAR DU EN AV DE SÄKRASTE OCH MEST RR DU SUBARU? HAR DUDÅ HAR DU SUBARU? DÅ HAR DU KOMPETENTA BILARNA! KÖR DU DÅ SUBARU?

DU SIMPLY ELECTRIC AV OCH MEST MESTOCH MEST AV DE DE SÄKRASTE SÄKRASTE OCH EN AV DE SÄKRASTE MPETENTA BILARNA! MPETENTA BILARNA! BILARNA! KOMPETENTA

SVERIGES MEST NÖJDA BILÄGARE 2020

Vi vill ge dig ett matchande funktionellt multiverktyg. Ta din Subaru till oss och prata ny bil med en säljare så får du ett verktyg. Ring och boka tid redan idag!

3 ÅRS FRI SERVICE**

KISA TRANÅS grahnsbilar.se KISA Västra Vägen 2, 0494-793 10, TRANÅS Norrabyvägen. 6, 0140-180 95 www.grahnsbilar.se Mån–Fre, 9–18, Lör 10–13

SVERIGES SVERIGES MEST MESTNÖJDA NÖJDABILÄGARE BILÄGARE2020 2020

dig ettmatchande matchandefunktionellt funktionellt g ett Vi vill ge dig ett matchande funktionellt yg.TaTadin dinSubaru Subarutilltilloss ossoch ochmultiverktyg. Ta din Subaru till oss och KISA TRANÅS grahnsbilar.se g. KISA TRANÅS grahnsbilar.se il medenensäljare säljaresåsåfår fårdu duett ettprata verktyg. KISA Västra med verktyg. ny bil med en säljare så får du ett verktyg. KISA VästraVägen Vägen2,2,0494-793 0494-79310, 10, TRANÅS TRANÅS Norrabyvägen. Norrabyvägen.6,6,0140-180 0140-1809595 bokatid tidredan redanidag! idag! oka Ring och boka tid redan idag! www.grahnsbilar.se Mån–Fre, 9–18, Lör 10–13 www.grahnsbilar.se Mån–Fre, 9–18, Lör 10–13

** ** 3 FRI SERVICE 3ÅRS ÅRS FRI SERVICE SVERIGES MEST NÖJDA BILÄGARE 2020

KISA TRANÅS grahnsbilar.se KISA Västra Vägen 2, 0494-793 10, TRANÅS Norrabyvägen. 6, 0140-180 95 www.grahnsbilar.se Mån–Fre, 9–18, Lör 10–13

3 ÅRS FRI SERVICE**

fr.

• Upp till 330 km räckvidd

359.900 kr

299.900 kr efter klimatbonus på 60.000 kr

Alltid ett välsorterat lager av begagnade bilar i hallen! Försäljningsteamet Kisa:

GRAHNS BILAR AB GRAHNS BILAR AB

KISA 0494-79310 TRANÅS 0140-18095

Mån-fre 9-18 lör 10-13 grahnsbilar.se

Lars Dagérus

ÅT V I D A B E R G S P L AT S E N 9

Björn Svensson

Björn Löfgren

Anna S Johansson

Erik Zentio


BASUNDA GÅRD Nyligen firade Basunda Gårdsslakteri 10-årsjubileum. Här ombesörjs 2000– 3000 djur per år och företaget är nu en arbetsplats för flera personer. Detta är dock en av gårdens tre grenar. Vid den natursköna sjön Björkerns strand i Kinda ligger Basunda gård. Basunda ägs av bröderna Ulrik och Jonas Saanum. Gården har funnits i familjens ägo sedan 1933 då Grosshandlare Tobias Carlsson köpte den. På gården finns ett fint gårdsslakteri med godkända lokaler där de slaktar tamboskap och vilt. Det finns även ett vilthägn med dov- och kronhjortar. På Basunda erbjuds flera olika sorters jakter, beroende på kundens intresse. Det kan bland annat vara drevjakt på dovhjort, rådjur och vildsvin, smygjakt/ vakjakt på dovhjort och vildsvin och även jakt i hägn på dovhjort och kronhjort. Då gården är belägen precis vid sjön Björkern finns det möjligheter till bra fiske av bland annat abborre, gädda och röding. Vid sjön finns även två stugor med tillgång till badstrand tillgängliga för bokning. Stugorna

stod färdiga hösten 2019 och är väldigt fräscha och innehar alla förnödenheter.

till dagligvaruhandeln och grossister, berättar Ulrik Saanum.

Stressfri slakt

Gårdsbutik

Gården är stor, med så väl jord- och skogsbruk, vilthägn, dikoproduktion och jakbesättning, lägg där till 600 hektar skog. Gårdens olika inriktningar är uppdelade i tre separata bolag. Jordoch skogsbruk, jakt och stuguthyrning samt slakteriet. Gårdsslakteriet som i augusti firade 10-årsjubileum är den del som kräver mest arbete och här arbetar flera personer för att hinna med den stora efterfrågan.

- På flera ställen i Östergötland och Småland har vi viltdepåer, där du som jägare kan lämna in ditt vilt för att antingen sälja det till oss, eller med återtag av slaktat, styckat, veterinärbesiktigat, trikintestat. Ditt kött hämtas sedan här på gården, förpackat och märkt i påsar och tråg efter önskemål. Vi har även samarbete med flera gårdar i Sverige där vi tar hand om viltet vid jakt, flikar Tobias Saanum in efter att ha kommit in på kontoret.

- Jag har alltid gillat att förädla kött, så från början skapade vi ett litet viltslakteri i samband med hjorthägnet. Efter att ha gått en livsmedelshygienutbildning i Kisa så byggde vi upp ett komplett slakteri för boskap och vilt. I vårt fina och godkända gårdsslakteri erbjuder vi stressfri slakt och styckningar och vi ombesörjer 2000–3000 djur varje år, där viltet står för mer än halva årsproduktionen och gällande boskap så sker huvuddelen mot återtag. Resterande levererar vi

ÅT V I D A B E R G S P L AT S E N 1 0

På gårdsplanen finns sedan slutet av april en gårdsbutik där du kan handla kött, chark, fårskinn och ett urval av andra lokala företagsprodukter. Butiken är en självservicebutik där du som konsument går in och väljer vilka produkter du vill ha, skriver ner dessa i loggboken och betalar sedan ditt köp med swish eller kontanter – enklare kan det inte bli. Text & Foto: Morgan Karlsson


En liten hälsning från Åtvidabergs partier...

önskar alla

En riktigt God Jul & Gott Nytt år!

Vi önskar alla en

God Jul & ett Gott Nytt år! Vi önskar God Jul & Gott Nytt år!

God jul och gott nytt år!

Liberalerna i Åtvidaberg

önskar Miljöpartiet de gröna i Åtvidaberg! 076-867 51 35 ostergotland@mp.se

Då var snart hela 2020 tillända ÅTVIDABERG

Vi önskar alla invånare i Åtvidabergs kommun

EN GOD JUL & ETT GOTT NYTT ÅR!

Mycket har hänt i år och vi önskar alla medborgare ett gott slut på detta underliga år. Vi tar nya tag 2021. Vill du vara med och utveckla Åtvidaberg tillsammans med oss i Centerpartiet? Vill du som vi se ett hållbart Åtvidaberg, där vi stöttar varandra och samtidigt värnar miljön så att kommande generationer har en framtid. Vi ser framemot att just Du hör av dig. joakim.magnusson@centerpartiet.se astridmariejonsson@gmail.com ann.hemmingsson@centerpartiet.se

God Jul och ett Gott Nytt År! Genom Anna Södergren- Ordförande Tommy Aarna- Oppositionsråd

Kristdemokraterna i Åtvidaberg önskar alla

en God Jul och ett Gott Nytt År!

Följ oss gärna på facebook: Https://www.facebook.com/centerpartietiatvidaberg/

Vi önskar er alla en

God Jul & ett Gott Nytt år! ÅT V I D A B E R G S P L AT S E N 1 1


Foto: Johan E. Thorin

Foto: Morgan Karlsson

Viveka Adelswärd släpper ny bok Villan – Ett lyckligt hus, är namnet på den senaste boken från Viveka Adelswärd. Här samsas intressanta texter med flera fotografier som tar oss med på en tidsresa kring den speciella byggnaden.

Villan varit en dagfolkhögskola som skapat många fina minnen åt flertalet elever och lärare. Gunnar Serrander var den som hjälpte henne mycket.

Villan, en av Åtvidabergs mest kända byggnader ingår numera i Villa Baro AB. Fast den anrika byggnaden har ett långt och varierat förflutet, något som presenteras i boken Villan-ett lyckligt hus. Boken om ”Villan” har sitt ursprung i att Viveka Adelswärd sommaren 2019 blev tillfrågad om hon hade möjlighet att skapa en liten broschyr om huset, då många gäster var nyfikna på det. Detta var ett uppdrag hon gärna tog på sig och tänkte att det skulle gå snabbt.

Men informationen blev liggande och först i februari-mars då coronan slog till så kände Viveka att det var dags att utvidga tanken om en broschyr till en bok. Då grep hon åter tag i arbetet med Villan och tog kontakt med barnen Ericsson, Gunnar Serrander och andra lärare och elever som gått ”på Villan.” Dessa berättelser lades samman till de övriga och med berättelser från familjen Adelswärd. Nu kände Viveka Adelswärd att hon hade en fantastisk historia framför sig, som kompletterades med en enorm bildskatt.

Fantastisk historia

Intressant bok

Samtidigt får Viveka kontakt med Staffan Ericsson och Christina Gebenius, född Ericsson, som var snälla nog att vilja träffas över en lunch. Under lunchen blev Viveka intresserad av deras berättelser om livet i Disponentvillan. I broschyren borde det även framgå att

Dels handlar boken om alla dessa människor som har älskat det här huset och varit lyckliga där, av helt olika anledningar, dels handlar den om ett stycke svensk historia. Husets historia börjar med dess byggherre, Theodor Adelswärd och fortsätter med familjerna Elof och Gunnar

ÅT V I D A B E R G S P L AT S E N 1 2

Ericssons liv på Villan. Efter de två generationerna med enormt framgångsrika ledare för det världsomspännande företaget Facit, kommer en helt annan era, nämligen dagfolkhögskolan. - Jag vände mig till Tryck & Media med allt mitt material och där fick jag en bra kontakt. Maja Fihn har formgivit och satt själva boken och kommit med många bra förslag. Vårt samarbete har fungerat utmärkt och snart kommer slutligen leveransen av de färdiga böckerna. Jag tror att denna likt förra årets böcker om Theodor Adelswärd (Baronen av Anders Johnson) och om Folket på Facit (Christer Engström, Daniel Carlberg) kan vara intressant läsning för Åtvidabergarna, berättar Viveka Adelswärd. - Boken om Villan Innehåller ungefär 180 sidor och det är praktiskt taget bilder på varje sida. Omslaget presenterar Villan från 1890-talet. Boken trycks nu i Ödeshög, så det blir en väldigt östgötsk produkt som ska finnas tillgänglig från den 15 december och som kan vara en lämplig julklapp, avslutar Viveka. Text: Morgan Karlsson


Julklappstips!

Villan

Vi önskar er alla en

ett lyckligt hus

God Jul

fö r fa t ta re V i ve ka Ad e l swä rd

Vä n t a s l a n d a I Åt v i d a b e rg

15 dec

Boken kommer att säljas på ICA i Åtvidaberg samt på Villa Baro. Men kan även beställas via Viveka.Adelsward@baroniet.se

och ett riktigt

Gott Nytt År! 0120-149 49 Post- och besöksadress: Spårgatan 12, 597 53 Åtvidaberg info@elinstallationer.net www.elinstallationer.net

Vi önskar alla en riktigt

GOD JUL & GOTT NYTT ÅR!

ÖPPET ALLA VARDAGAR 07.00-17.00

Boka tid på: atvidabergsvulk.dackpartner.se eller på tel. 0120-102 10 ÅT V I D A B E R G S P L AT S E N 1 3


Åk närtrafik på landsbygden - nu även till lanthandel Närtrafik är Östgötatrafikens service för dig som bor eller besöker områden där vanlig linjetrafik saknas. Resor med Närtrafik kan beställas till och från adresser som har mer än två kilometer till närmaste hållplats. Syftet med Närtrafik är att man ska kunna åka till eller från tätort med service eller resecentrum i exempelvis Åtvidaberg för fortsatt resa. En nyhet är att du som bor i ett område där det finns en lanthandel, i Sjöberga (Hannäs socken), Björsäter eller Grebo nu också kan välja att åka med Närtrafiken till eller från din lanthandel. I närtrafiken reser du med mindre bussar eller taxibilar. Resorna samplaneras med annan beställningstrafik, vilket innebär att din resa kan ske tillsammans med någon som till exempel har färdtjänst. Om du reser med barn som behöver sitta på bilkudde uppger du det vid beställningen. Behövs en bilbarnstol måste du själv ta med dig en sådan. Du kan resa med Närtrafik på vardagar klockan 09.00-12.30 och 17.00-22.00. Lördagar, söndagar och röda dagar kan du resa klockan 09.00-17.00. Resan bokar du via Östgötatrafiken telefonnummer 0771-71 10 20, senast två timmar innan du vill resa. Det går att beställa resor upp till två veckor i förväg. Text & Foto: Morgan Karlsson

Vi önskar ALLA en GOD JUL & ett GOTT NYTT ÅR! www.assalub.se

Utvecklar och tillverkar utrustning för automatisk och manuell smörjning sedan 1928.

Åtvidaberg Fler eldsjälar behövs! Bli medlem idag!

www.stadfast.se

www.expandersystem.com

PATRICK GÄRME • 0706812479

ÅT V I D A B E R G S P L AT S E N 1 4

Bäckgatan 4 Tel: 073 8057010 www.hultmarks.se


Vi önskar alla i Åtvidaberg en riktigt

God jul!

Tack för att du väljer fjärrvärme! Resurseffektivt, enkelt och tryggt.

Lägenheter Åtvidaberg och Roséni Fastigheter önskar alla Västervik! en God Jul och ett Gott Nytt År!

Välkommen att anmäla er för lägenhet hos oss. Att bo i lägenhet kallar vi ”bekymmersfritt boende”. Anmäl er på www.rosenfastigheter.se eller 0120-358 50 ALLT INOM GRÄV Njut av 17 fria tv-kanaler, eller koppla upp dig mot Telias fibernät i huset, då kan du addera Telia Digital-tv med inbyggd videobutik – och hyra film direkt från tv-soffan, supersnabbt och trådlöst bredband, 0120-359 30 bredbandstelefoni. (Avgift till Telia tillkommer.)

070-651 24 74

christiansgravtjanst@live.se

Mobil 0706051274

ÅT V I D A B E R G S P L AT S E N 1 5


En positiv julhälsning från Johnny Ludvigsson och my Johnny Ludvigsson, senior professor, har sedan början av 1970-talet bedrivit diabetesforskning, till en början i den forskargrupp som leddes av förre professorn i pediatrik i Linköping, Yngve Larsson, och sedan dennes pensionering 1983 med egen forskargrupp. Vem är denna man som bland annat synts i medicinska tidskrifter och i tv-rutan. Vår tidning har fått förmånen att besöka Ludvigsson i hans hem. Då vår tidnings reporter tillsammans med Per Lindqvist, vår ägare tillika f.d granne till Ludvigsson, slår oss ner på verandan hos paret Ludvigsson så är snart bordet uppdukat med kaffe, kakor och mackor. En lättsam stämning sprider sig snabbt mellan de före detta grannarna och flera äldre minnen berättas. Bland annat om den gången som Per Lindqvist och hans familj ville skoja lite kring de höns som familjen Ludvigsson hade. Bland de nyvärpta äggen placerades ett porslinsägg i smyg. Detta var ett av de mysterium som fick sin förklaring här på verandan denna dag.

Vem är då Johnny Ludvigsson?

Proportioner

Johnny Ludvigsson tog studenten 1963 och studerade därefter medicin vid Uppsala universitet. Våren 1971 började han på Barnkliniken i Linköping, där han genomförde forskningsprojekt om diabetes, inom vilket Johnny gjorde rön om kvarvarande insulinsekretion hos barn. 1975 fick Ludvigsson specialistkompetens i pediatrik. Den mest kliniska verksamheten under sjuttio- till halva nittiotalet utgjordes annars av barncancer. Här var Johnny ansvarig för barncancervården i sydöstra Sverige.

Ludvigsson har i dagsläget en stark åsikt kring det högts aktuella ämnet, Covid-19, och den skräckpropaganda denna har fått, vilket han anser vara överdrivet. Hans åsikter och erfarenheter inom yrket gör att han här sticker ut hakan och ifrågasätter etablissemanget.

1976 disputerade han på en avhandling om metabol kontroll vid diabetes hos barn och blev 1977 docent i pediatrik och överläkare vid barnkliniken vid Universitetssjukhuset i Linköping, och utnämndes 1985 av regeringen till professor. För att skapa resurser till diabetesforskning grundade Johnny Ludvigsson 1989 Barndiabetesfonden. Ett par år senare bildades också Barndiabetesfondens Riksförening. Johnny Ludvigsson rankas bland de allra bästa forskarna i världen på typ 1-diabetes.

ÅT V I D A B E R G S P L AT S E N 1 6

- Vem bryr sig om diabetes när världen hotas av coronapandemin? Länder har stängt ner, undantagstillstånd har införts och ekonomier har kollapsat. Antalet som dött i covid-19 i världen är faktiskt inte många fler än antalet som begår självmord under ett år och bara 2–3 procent av de 55 miljoner i världen som dör ett vanligt år. Och betydligt färre än antalet som beräknas dö på grund av diabetes (5,6 miljoner årligen), menar Johnny Ludvigsson. - Självklart är varje dödsfall sorgligt, men jag menar att man måste sätta det i någon slags proportion. Omkring 85 procent av dem som avlidit i Sverige, med en medianålder på 84 år, har också haft av någon annan sjukdom, och flera


ch mysteriet om det hårdkokta ägget av dem som dog i våras skulle förmodligen ha dött senare i år, då dödligheten mellan juli och oktober var lägre än den var i snitt under åren 2015–2019. Det är ett skäl till att jag tycker att man gör en alltför dramatisk sak av antalet döda under coronapandemin. Sund hygien - Det här viruset är faktiskt inte ett särskilt dramatiskt farligt virus för stor del av befolkningen. Coronaviruset har skapat en oro som inte står i proportion till virusets påverkningsgrad. Panik är både onödigt och skadligt. Vi hade nog av hysteri när media blåste upp Fågelinfluensan till enorma proportioner. - Sund hygien, hålla avstånd, undvika smittade personer som man känner till, och i övrigt följa de regler som anges officiellt räcker långt. Total nedstängning av samhället i flera länder har fått dramatiska effekter på ekonomin, i klass med 1930-talet. Detta kan komma att döda många fler än själva viruset, och då även unga pga. försenad cancerdiagnostik, hjärt-kärl-

sjukdom, psykiska sjukdomar osv för att inte tala om alla barn i u-länder som dör av undernäring, enkla infektion, inställda vaccinationer etcetera. Lätta på restrektionerna - Det här är inte digerdöden. Däremot bör man ta det på allvar och bete sig på ett korrekt sätt, så som man gör vid influensa eller vid vilka andra infektioner som är någorlunda smittsamma. Det gäller att tvätta händerna, sitta på ett visst avstånd mellan varandra. Om man misstänker att man har Covid19 ska man förstås stanna hemma. Jag håller med om att vi måste dämpa smittspridningen så att sjukvården inte blir överbelastad men jag hoppas att man rätt snart kan lätta lite på restriktionerna och göra dem mer proportionerliga, fortsätter Johnny. Hur känner du själv kring risken att bli smittad? - Själv är jag både man, vilket i sig ökar risken för att drabbas av allvarlig covid, sedan gör min ålder att jag har ökad risk. Vidare har jag Typ 2 diabetes, vilket borde leda till att jag egentligen borde vara

ÅT V I D A B E R G S P L AT S E N 1 7

jätterädd. Jag är inte rädd, däremot följer jag riktlinjerna och försöker undvika att smittas. Vad tror du om coronans andra våg, den vi har nu. Har denna en tendens att vara lika lång som den tidigare? - Det är jättesvårt att veta. Fast om man verkligen håller en viss isolering och försöker att hindra spridningen så tror jag att det dämpar sig lite snabbare. Men det är inte lätt att veta. Vi har ju vinterhalvåret framför oss, då allt fler vill vistas inomhus, vilket gör att det blir svårare att undvika spridning. Men kanske får vi snart fungerande vaccin, och detta tillsammans med att många redan haft infektionen bör kunna leda till att coronapandemin i Sverige avtar. Jag är säker på att vi kan se fram emot en ljus framtid, avslutar Johnny Ludvigsson.

Text & Foto: Morgan Karlsson


ÅTVIDABERG! BLACK WEEK We have a problem…

Family House underlättar julhandeln - Family House erbjuder 30% rabatt på hela sitt sortiment mellan den 8 och 24 december. Anledning till vårt starka erbjudande i Family House butiker är att vi hoppas på att kunderna sprider ut sina julinköp under december för att undvika den trängsel som alltid uppstår de 3–4 dagarna före julafton och i mellandagarna, berättar Christopher Kristensen, VD Family House.

T T A B T A T A R B A R % 0 ken -5% 00 23 N på allt i hela buti E K I T U B I PÅ ALLT ECKA 48

ELA V 24 dec. ER Ht.o.m Start tisdag GÄ8LLdec

Öppettider: Mån-fre 10-18, Lör 10-14 Adelswärdsgatan 2, Åtvidaberg, Tel: 0120-772377

- Dessutom vill vi i ett tidigt skede minska våra lager, då vi inte vet hur hårt den andra Coronavågen kommer att slå och hur länge. Troligtvis kommer vi att tillfälligt stänga några av våra butiker under tidig vår, för att sedan öppna dessa när Coronapandemin börjar avta, avslutar Kristensen. Text: Morgan Karlsson

Åtvidabergs Begravningsbyrå

Blir

Björkdahls Begravningsbyrå Begravningsbyrån Timglaset Bossgårds Begravningsbyrå Finspångs Begravningsbyrå C.A. Roséns Begravningsbyrå Centrala Begravningsbyrån

www.capellaab.se

Vi sköter även hela dödsbon.

ÅT V I D A B E R G S P L AT S E N 1 8


Vi önskar alla kunder och leverantörer en riktigt

GOD JUL & ett GOTT NYTT ÅR!

Telegatan 4, Åtvidaberg • www.nojdsglas.se

DAGS ATT BYTA UT DIN

Tel. 0120-135 40

GAMLA BERGVÄRMEPUMP?

Utbytespumpen

IVT värmer Sverige. –Sverige. det perfekta valet IVT värmer en ljus och fridfull Jul Fonus Öst önskar Er alla Var rädda om varandra!

Välkomna Lise-Lott Holm, Rådgivare/ borglig officiant Måndagar 12.30-16.00 Onsdagar 09.00-13.00 Övriga tider enligt tidsbokning Fonus Öst Åtvidaberg 0120 – 121 39 • 013 - 124 704 (jour) atvidaberg@fonusost.se

Vi önskar våra kunder och vänner

N

N

V V ST ER ERK A´ KS ST N T A´ VE

JULKLAPPSTIPS! Presentkort

2.795:2.795:-

Läs mer på utbytespumpen.se

WC-stol WC-stolIfö IföSign Sign6860 6860 WC-stol Ifö Sign 6860 Med mjuksits Medrengöringsvänlig rengöringsvänligglasyr, glasyr, mjuksitsoch och

RK

God Jul & Gott Nytt år!

Thermia Calibra är den perfekta utbytespumpen. Den kan kalibrera sig efter både dina värmebehov och ditt befintliga borrhål. Du behöver inte ens veta hur djupt ditt borrhål är, Calibra ser till att borrhålets fulla potential utnyttjas.

Erika Milton-Rehn 0120-101 33

Fresh fräsch FreshWC WCför för fräschdoftspolning. doftspolning. Med rengöringsvänlig glasyr, mjuksits och Fresh WC för fräsch doftspolning.

PAKETPRIS PAKETPRIS

PAKETPRIS Installerat &&Klart Installerat Klart Installerat & Klart

4.795:-* 4.795:-* 4.795:-*

0120-101 33

0120-101 33

Välkomna in önskar Erika & AnnaViVitillverkade Adelswärdsgatan 3, Åtvidabergredan första tillverkadevår vår förstavärmepump värmepump redan1973. 1973.Sedan Sedandess desshar har Vi tillverkade vår 000 första värmepump redan 1973. Sedan dess viviinstallerat över landet. erfarenheten delar vivihar installerat över400 400 000i ihela hela landet.Den Den erfarenheten delar vimed installerat 400 000 hela landet. Den erfarenheten delar vi gärna oss Vi dig rätt för gärna med ossav. av.över Vihjälper hjälper digi att attvälja välja rättvärmepump värmepump förditt ditt Nu finns vi viför gärna med oss av.enligt Vi hjälper dig att välja rättDärför värmepump hus installera den konstens alla regler. vågar husoch och installera den enligt konstens alla regler. Därför vågar vi ditt hus och installera den enligt konstens alla regler. Därför vågar vi också ge dig marknadens mest omfattande garanti, med 10 år i nya lokalen på också ge dig marknadens mest omfattande garanti, med 10 år också ge dig Välkommen! marknadens garanti, med 10 på påkompressorn. kompressorn. Välkommen! mest omfattandeIndustrigatan 7, år på kompressorn. Välkommen!

Åtvidaberg

Vi Viälskar älskarvärmepumpar. värmepumpar.Så Såatt attdu dukan kanälska älskaannat. annat. Vi älskar värmepumpar. Så att du kan älska annat.

Se Se fler fler kampanjpriser kampanjpriser Se fler kampanjpriser på hemsida på vår vår hemsida på vår hemsida www.ternstedtinvent.se www.ternstedtinvent.se www.ternstedtinvent.se **Priset gäller Priset gällert.o.m. t.o.m.2018-10-30 2018-10-30för förprodukt produktinkl. inkl.

www.ivt.se www.ivt.se www.ivt.se

installation och ROT-avdrag. Fullständiga * Priset gäller t.o.m. 2018-10-30 för villkor produkt inkl. installation och ROT-avdrag. Fullständiga villkorför för Installerat &&Klart på installation ROT-avdrag. Installerat Klartoch påcomfort.se comfort.se Fullständiga villkor för VVS VVS··Vent Vent·· Plåt Plåt·· Kyla Kyla··EL EL Installerat & Klart på comfort.se VVS · Vent · Plåt · Kyla · EL Kisa, Kisa,0494-102 0494-10296 96 | | Linköping, Linköping,013-684 013-68400 00 Rimforsa, 91 00 Västervik, 0490-697 Kisa,0494-69 0494-102 0000 Rimforsa, 0494-69 9196 00|| |Linköping, Västervik,013-684 0490-697 00 Åtvidaberg, 0120-295 90 ViVistödjer SOS Barnbyar. Läs mer på comfort.se Rimforsa, 0494-69 91 00 | Västervik, 0490-697 00 Åtvidaberg, 0120-295 90 stödjer SOS Barnbyar. Läs mer på comfort.se Åtvidaberg, 0120-295 90 Vi stödjer SOS Barnbyar. Läs mer på comfort.se ÅT V I D A B E R G S P L AT S E N 1 9


Ny medarbetare på Tryck o Media Välkommen till Tryck o Media Johan Käller! Johan började jobba hos oss som produktionschef den första november som en stor tillgång i vårt häliga gäng. Hur känns det? - Det känns toppen! Det är trevliga människor och roliga arbetsuppgifter. Beskriv dig själv som person? - Jag är lojal, positiv, social och lösningsfokuserad. Laget går före jaget i alla lägen. Vad har du för intressen på sidan av arbetet? - Jag gillar hobbysnickeri, självklart att umgås med min familj, och sport såklart. Var arbetade du innan du kom till oss? - Jag har arbetat med liknande arbetsuppgifter på liknande företag innan. Vad gillar du med jobbet? - Det bästa är att det är flexibelt och det gör att det aldrig blir långtråkigt. Vi tar emot Johan med en öppen famn och hoppas att du ska trivas hos oss!

6 snabba frågor om Johan Morgon-/nattmänniska?

Natt

15% rabatt

Bok/ Film? Film

Vi önskar er ALLA en GOD JUL & ett GOTT NYTT ÅR!

Musik/Mosaik? Musik Sommar/Vinter?

Sommar

Utlandet/Hängmatta?

Hängmatta

Hemmakväll/Utekväll?

Hemmakväll

Anne & Carl-Johan

Serva eller reparera bilen för minst 2 000 kr under januari och få 15 % rabatt.

Vi önskar ALLA en GOD JUL & ett GOTT NYTT ÅR!

Kan ej kombineras med andra erbjudanden eller rabatter. Gäller endast på Mekonomen bilverkstad i Åtvidaberg t.o.m den 31 januari 2018.

Bäckgatan 3, Åtvidaberg

Christer Nilsson Tel. 070-569 82 23

Tel. 0120-147 85

Åtvidabergs Bilreparationer AB Fågelsångsvägen 1 0120-132 40 abg.bilrep.ab@telia.com

MK:sPLÅT & VENT AB www.mksplat.se

www.hannasab.se 0120 410 30

Tel. 0120-103 00, 073-8011300

ÅT V I D A B E R G S P L AT S E N 2 0


ia

ElkvalitéElkvalité i Östergötland

i Östergötland

Elinstallationer för en energismart framtid.

Var redo om GRÖNROT-avdraget införs och beställ solceller och laddboxen nu

Förutom att vi installerar solceller så är vi först och främst duktiga elektriker och utför alla typer av elinstallationer. Kontakta oss gärna för ytterligare information och offert.

070 - 640 22 22

info.elkvalitet@gmail.com

Hyr ut lägenheter, hotellrum och industrilokaler

Välkommen med Er intresseanmälan! Klints Fastigheter

0120-135 00, 135 05 www.klintsfastigheter.se

God jul & Gott nytt år! önskar Pernilla

www.atvidaberg Micke & Tobias

www.atvidabergshus.se

070-17 32 887

0120-124 92

Ditt hus. Vårt intresse.

ÅT V I D A B E R G S P L AT S E N 2 1


F O R S-

HOTELL-

K R AF T

Ä GA R E

K AN I N PÅ R AD

VE R K T YG

O E N E R G-

RU N DA

I SK A

BRÖ D

K ÄR B AD-

F ÄR D

PL AT S

I SN U S

JUNIPE R U S N YH E T F AN N S

F R ÄT AN -

ÄVE N I

DE

ST H L M

SJ Ö N G

CI R K L A

BR U KS-

...ST U GA N

TJ Ä N S TE MÄ N

F Ö R ST

A GE R BO

L ÄR AR E

K O R T ID

APE R I -

T R ÄD

FO LK-

T I F F R ÅN

MJ ÄK -

PAR K E N

FE LI X

I GT

VID

A L R IK

M U SI K -

T AL ADE I

S E TH S

K AL L E

BA CKE

KULA

L E G E R IN G

VI D PL AN -

VÄ ST A N -

I .G.

TERA

TORP

C L A SO N

UTROP

A P E L SI N

L E DE N

K IN A - FA R A

T R ÄDR AD

R E S-

19

ST A M P

AN DE

O K TO B E R

NÖJE E DST R Ö M VAPE N

E N TR É PL A N H Ä S TTJ E J

GÖ M T

SO N T I L L

E X-

NJORD

C E SSE R

SVÄ R A

E N B Ä R SDR I CK A Å TVID A -

G Y M N A S TRED SK AP

BE R GS-

V ARSL AR

IN D U S TR I

V I N TE R N

DO …

ÄT E R E J INTE NEJ

K ÄN D

T U SE N

Z AR AH

KILO

SVA R T

SP O R T -

I ÅT VI D S

BI L

KYRKO R

Namn:____________________________________________

Skicka in den rätta lösningen till: ÅTVIDABERGSPLATSEN

Adress:___________________________________________

Box 56, 597 22 Åtvidaberg Eller lämna in den till oss på Spårgatan 11, dock senast den 14 januari

Tel:______________________________________________

LYCKA TILL!

RADISAR

Uppvaktningpå födelsedag Ingen uppvaktning nu. Vi väntar till sommaren.

Stort TACK Till alla som kämpar i och för ÅFF

Anne Marie Pettersson

ÅFF-supporter

Vi önskar ALLA en GOD JUL & ett GOTT NYTT ÅR! PRO i Åtvidaberg

UNIKA SMYCKEN AV PLEXI MED ATTITYD!

plexii.se

plexii.se

0120-101 68 • info@kambrinks.se www.kambrinks.se

Önskar alla en God Jul & ett Gott Nytt År

BYGGARE Peter Källgren Åtvidaberg Mob. 0704-32 95 88

ÅT V I D A B E R G S P L AT S E N 2 2

Styrelsen


Modell Salong i Åtvidaberg

Modell Salong Den kompletta salongen med behandlingar för hela

kroppen!

Frisör - Klassisk fotvård Hudvård - Gelénaglar Trådning

0120-13 136 0120-13 126 oasenpizzeria.se

Adelswärdsgatan 2, Åtvidaberg Öppettider: Mån - Fre 10.00-18.00

Tidsbokning 0120-13 100

www.modellsalong.com

Järnvägsgatan 5, Åtvidaberg Öppettider Mån-Fre 11:00-21:30 Lör-Sön 12:00-21:30

Köp olja till Din bil så får du

oljefilter på köpet Vi önskar ALLA en riktigt Gäller en bil vid ett köptillfälle

God Jul & ett Gott Nytt år! ÖPPETTIDER måndag - torsdag 07.00-18.00 fredag 07.00-16.30, lördag 10.00-13.00

Bäckgatan 12 • tel. 0120-145 00

Lunchstängt vardagar mellan 13-14

Nyhuggna JULGRANAR! Försäljning från kl. 16.30 Norra Kanalvägen tel. 0702-83 99 21

Vi önskar alla en God Jul och Ett Gott Nytt År! -Canon Dokumenthantering -Canon Arbetsplats -Canon Fakturahantering -Hur du löser alla dina utskriftsbehov -Lokalt engagemang och support

Jag önskar alla mina kunder

God Jul & Gott Nytt År! Vill du inte komma in på salongen i dessa tider? Ring eller maila in din beställning, så löser vi leverans och betalning utanför salongsdörren!

www.bostads.se

Canon ii Åtvidaberg Åtvidaberg Canon Micke 073-920 39 04 Micke 073-920 39 04 Tobias 073-920 39 02 Ola 073-920 39 10

Julklappstips!

0120 – 295 50

Vi önskar er God Jul & Gott Nytt År! Vill du inte komma in på salongen i dessa tider? Ring eller maila in din beställning, så löser vi leverans och betalning utanför salongsdörren!

Tillsammans löser vi julstämningen

Tillsammans löser vi julstämningen

LINDGRENS Hårsalong

/Catarina Drakmården

0120-352 69

Drakmårdens Naglar info@drakmardensnaglar.se • 0706-42 47 42 • www.drakmardensnaglar.se Följ mig gärna på facebook : @drakmårdensnaglar eller instagram #drakmardensnaglar.

Torggatan 5, 597 30 Åtvidaberg • www.lindgrensharsalong.se Följ oss gärna på facebook @lindgrenshårsalong eller instagram #lindgrensharsalong

ÅT V I D A B E R G S P L AT S E N 2 3


Örsätter Industrigalleria – nyheter och utveckling Med Claes Drougge i spetsen så sker det saker ute på Örsätter Industrigalleria. Allt från Vinnovaprojekt till planer för solenergipark och ny större industrifastighet med rekreationsanläggning. För entreprenören och innovatören Claes Drougge gäller det hela tiden att utveckla sina bolag och den stora Industrigalleria som han och hans sambo äger och driver tillsammans med Christian Eid på Örsätter. Industrigallerian, eller IBRIndustrial Business Residence som den också kallas, är både konceptet och platsen som gör det enklare att göra affärer och utveckla företag. I fastighetens ca 45 000 m2 sammanförs unga innovativa företag, systemleverantörer​och erfarna producerande företag som bäddar för ett affärsdrivande samarbete som alla vinner på. Nya produkter når marknaden snabbare, samtidigt som de producerande ökar beläggningen. Vi besöker Claes på Industrigallerian för att se vad som är aktuellt just nu. - Vi har en hel del spännande projekt på gång. Ocean Modules och ACC

Innovation går för högtryck. I Ocean Modules har vi fått flera fina beställningar på undervattensdrönare till flera länder, bland annat Finland och Kina. När det gäller ACC Innovation och de flygande drönarna så händer det ännu mer. Bland annat har världens största tillverkare av vindkraftverk ett stort intresse av vår drönare för service och underhåll på sina anläggningar, inleder Claes Drougge.

är en quadcopter försedd med roder för att lyfta, flytta och placera saker som väger upp till 400–500 kg, med hög precision. Thunder Wasp Light har dessutom flera olika motoralternativ, bland annat en flygcertifierad boxermotor från Franz Aircraft i Tyskland och gasturbiner från PBS i Tjeckien. Gasturbinerna levererar nästan dubbla effekten (240 HP) trots halva vikten jämfört med boxermotorn.

- Baserat på det projektet så fick vi i fredags (27 nov) reda på att vi antagits i Vinnovautlysningen ”Drönare för ett tryggare samhälle”. Det känns hedrande att bli granskad och godkänd i sådana sammanhang. Här ska vi genomföra ett projekt där vi kommer demonstrera hur vi med drönaren och med hög precision lyfter upp och placerar en mer än 100 kg tung specialrobot på ett vindkraftverk. Utöver detta har vi ett antal större stora offertförfrågningar som skickats ut internationellt.

- Då det gäller gallerian så är nu hela fastigheten fylld med hyresgäster, ett 20tal stora och små bolag. De senaste åren har vi genomfört energibesparingar som gör att vi reducerat energibehovet i fastigheten till hälften eller ännu mindre, samtidigt som vi fyllt på med mer än dubbelt så många hyresgäster, fortsätter Drougge.

Energiåtgärder - Parallellt med detta så är vi snart klara med en specialvariant av vår minsta drönarmodell ”Thunder Wasp Light”. Det

ÅT V I D A B E R G S P L AT S E N 2 4

Solenergi - Med de befintliga energi- och värmesystem som vi har idag kan vi inte minska energiåtgången så mycket mer. Här har jag istället börjat fundera på hur vi kan ta ytterligare ett steg i fastighetens utveckling. Här dök idén om solceller upp. Läget, marken, infrastrukturen i och


Claes Drougge vid drönaren ”Thunder Wasp Light” som är i full färd att färdigställas och som inom kort kläs in i sin kostym.

omkring fastigheten är perfekt. Här finns tillexempel lämpliga matarledningar och fem ställverk med mera. Almi har också hört av sig för att se vidare på möjligheter för energieffektivisering så för några månader sedan fick vi besök av ALMI, Region Öst och Åtvidabergs kommunför ett inledande möte. - Detta är nu i planeringsstadiet, fast blir detta verklighet så kan Åtvidabergs kommun hamna i topp i den ranking som görs vad gäller förnyelsebar energi/ solenergi per invånare, vilket skulle vara positivt för kommunens profil och för miljön i allmänhet. Vidare skulle det vara intressant förnyelsebar energilösning för industrigallerian, samtidigt som det skulle kunna bidra på flera andra sätt. I nästa steg ska vi begära in offerter för att se vad det skulle innebära för kostnader, elproduktionskostnader, underhåll och livslängd med mera. Det handlar också om att kartlägga olika intressenter som skulle ha glädje av detta och vilka som eventuellt skulle vilja vara med. - Tittar vi på solcellsparken som Tekniska Verken anlade i Linköping, så levererar

den ca 11 megawatt. Denna park vi planerar skulle kunna leverera 15–20 megawatt, av vilka Industrigallerian själva skulle kunna använda ca 3 megawatt. Detta skulle bli ett landmärke för Åtvidaberg. Vi skulle hamna högt upp på listan då det gäller solenergi, förnyelsebar energi, långsiktig energi samtidigt som det finns en positiv säkerhetsaspekt i att ha energiproduktion en kilometer från Åtvidabergs. Nybyggnation - Vidare har kommunen problem att få fram ny ledig industrimark, vilket gör det svårt om det kommer någon som vill satsa här. Marken som tillhör Industrigallerian är detaljplanerad som industriområde, vilket är en väldig fördel. Därför finns det ju en möjlighet för oss att bygga vidare och utveckla näringslivet här, berättar Claes vidare. - Det vi gör just nu, tillsammans med en välkänd profil i Åtvidaberg, är att undersöka möjligheten att bygga en ny stor industrifastighet i direkt anslutning till Industrigallerian. Vatten, el och avlopp finns sedan tidigare framdraget

ÅT V I D A B E R G S P L AT S E N 2 5

till platsen. Vi har redan fått in flera olika anbud på att bygga anläggningen, som skulle få en yta på ca 11 000 kvadratmeter. Det motsvarar nästan en tredjedel av hela den här befintliga produktionsdelen i nuvarande fabrik. Rekrationsanläggning - Om allt faller på plats skulle kommunen få möjlighet att erbjuda företag nya industrilokaler direktkopplade till den redan välfungerande anläggningen med IBR konceptet som funkar hur bra som helst. - Största delen av den planerade ytan skulle kunna erbjudas till företag, medan vi i resterande del skulle skapa en fin rekreationsanläggning, primärt för alla som jobbar här. Här skulle det exempelvis kunna finnas en simhall/ pool, paddelhall, gym samt en grön restaurang kopplad till det redan befintliga köket i gallerian. Det här skulle göra arbetsplatserna attraktivare och locka fler företag till Åtvidaberg, avslutar Claes Drougge. Text & Foto: Morgan Karlsson


Vaccinera dig hos oss. Vi har mer än bara blommor! Presenter, lösvikt teer smaksatt kaffe o retro godis. Köp din almenacka för 2021 hos oss!

Vaccinova ligger ovanpå Stallkiosken. Öppettider en gång per månad nu på torsdag den 10/12 kl 16-18 Här kan du även göra antikroppstest (295kr) På kliniken i Linköping utfärdar vi reseintyg för Covid- 19 PCR-test Vi har fortfarande gott om influensavaccin i lager. (300 kr)

Här finns dina julklappar! Vi ombesörjer utkörning av blommor. Följ oss gärna på facebook: Anne-Lie’s Blomsteria, för info och erbjudanden!

Läs mer om oss på www.vaccinova.se Tel 0706 17 85 00

Vi önskar er alla God Jul & Gott Nytt År

VÄLKOMMEN!

Beställ blommor och presenter via telefon eller meddelande och betala enkelt med swish! swishnr 1236613723 Mån-Fre: 9.00 -18.00 Lördag: 10.00 -14.00

Tilasplan 3, Åtvidaberg Tel. 0120 -107 70

0120-10770 • Tilasplan 3, ÅTVIDABERG

I dessa märkliga & prövande tider...

.... vill vi på önska våra kunder, samarbetspartners och leverantörer, gamla som nya .....

God Jul & Ett Godare Nytt År!

Vi håller stängt under Jul och Nyårshelgerna. Välkomna 2021. www.bechabil.se • 0120 – 145 50

ÅT V I D A B E R G S P L AT S E N 2 6


Mellan himmel och jord

Kalendarium

Gud kommer nära ”Håll avstånd”. Det har väl varit en av de vanligaste uppmaningarna under året som har gått. Och just därför har vi hela tiden behövt tala om behovet av att upprätthålla närhet. I coronakrisens början talade alla om social distans. Men någon gång under resans gång så började många av oss i stället tala om fysisk distans, för det blev så tydligt att det var just den sociala närheten som vi behövde upprätthålla. Avstånd och distans är ett uttryck för människans stora brottning med Gud. Hela Bibeln är full av rop på Gud: ”Var är du?”, ”Varför svarar du inte när jag ropar?” Bönens början tycks snarare vara upplevelsen av Guds frånvaro än av Guds närvaro. Jesusberättelsen, som börjar med det lilla barnet i krubban, är en berättelse som försöker få oss att se att Gud är nära, i det lilla. När människor kanske mer har försökt att framkalla upplevelsen av Gud i det storvulna så kommer Gud själv i ett litet barn. Och människor samlas runt honom, kring krubban. Fattiga och rika, gamla och unga. Och djuren. Och änglarna. Men hyllningarna vid födelsen leder inte Jesus till kungatronen, han leds till korset. Återigen tar Guds närhet plats där vi inte anade det, i nederlaget. Efter uppståndelsen, i slutet av Jesusberättelsen, lämnar han jorden, från himmelsfärdsberget. Också den berättelsen handlar om närhet. Genom sin heliga Ande finns Gud ännu närmre oss än vi kan föreställa oss. Guds Ande andas i oss och med oss. Vi behöver de många bilderna för att med hjärtats språk kunna höra, se och ta till oss hur nära Gud är. Försök att någon gång under julen, i tanke eller i handling, hålla ett barn i famnen. Titta barnet i ögonen och se hur de är som fönster som vetter mot oändligheten. Gud i dig och Gud i mig. Gud i medmänniskan. Gud i Jesus, barnet i krubban.

10 december - 21 januari

Åtvids Gamla kyrka öppen .......09.00-16.00 alla dagar för ljuständning och bön. Digital adventskalender alla dagar t o m 25/12 på församlingens hemsida www.svenskakyrkan.se/atvidsforsamling Sö 13 Tredje söndagen i advent Åtvids Stora kyrka öppen .........11.00-12.00 för ljuständning och bön. Präst och musiker finns på plats. Digital sändning av Åtvids Lucia ........ 16.00 Se separat annons. Ti 15 Kanalpromenad .................................. 10.00 Samling vid Klockarängens paviljong. Vid behov delas gruppen. Ungdomsgrupp i Åtvid ....................... 19.00 Digital facebookgrupp. Se info nedan. Lö 19 Lördagsmusik, digitalt ........................ 17.00 Se separat annons. Sö 20 Fjärde söndagen i advent Åtvids Stora kyrka öppen .........11.00-12.00 för ljuständning och bön. Präst och musiker finns på plats. Julkonsert, digitalt .............................. 18.00 Se separat annons. Ti 22 Kanalpromenad .................................. 10.00 Samling vid Klockarängens paviljong. Jul- och Nyårsdagarnas program är oklart vid tryckning. Följ info på hemsidan, facebook och Corren. On 6 Trettondedag jul Avtackningar och välkomnanden i någon form. Observera att det kan ske löpande ändringar i vårt kalendarium.

Jag önskar er alla en god och välsignad jul! Martin Modéus, biskop i Linköpings stift

Nu välkomnar vi gamla och nya ungdomar att träffas digitalt i Ungdomsgruppen

Foto: Steve Nyström

När våra restriktioner har höjts så passar vi på att träffas digitalt istället. Det är viktigt för oss att inte tappa kontakten även om vi inte kan ses fysiskt. Vi sjunger lovsånger, pratar om livet och tron, lyssnar på varandras vardag och prövar olika sätt att göra roliga aktiviteter digitalt. Om du är intresserad av att göra oss sällskap så träffas vi ca 19.00 - 21.00 på tisdagskvällar. För att kunna delta så får du gå med i vår facebookgrupp och sedan kommer en inbjudan till våra träffar via den. Du hittar facebookgruppen under: Ungdomsgruppen i Åtvid

ÅT V I D A B E R G S P L AT S E N 2 7


Mellan himmel och jord

JULSTÄMNING PÅ HEMSIDAN Lucia (digital)

Söndag den 13 december kl 16.00 sänder vi Luciafirandet med Åtvids Lucia och tärnor, inspelat i Gamla kyrkan. I samband med detta sker insamling till ”För Barnens Bästa”, matkassar och julklappar till behövande barn och ungdomar i Åtvidabergs kommun. Sätt in din gåva på swish 123 583 13 75 Arrangörer: Lions Club, Åtvids församling och Åtvidabergs Kommun

Sigge & Barnkör i kubik

Barnkörsbarnen muntrar upp Sigge med sånger från sin egen ruta på datorn eller mobilen. Sjungande charmigt på skärmen! Måndag 14 december i vår julkalender.

Lördagsmusik (digital)

Jultoner på orgel, piano, trumpet, trombon och sång med Therese Hammarberg, Mikael Wittwång och Reine Eriksson. Lördag den 19 december kl 17.00.

Julkonsert – nostalgi!

Vi sänder nu för första gången den julkonsert som spelades in december 2015 i Stora kyrkan, med våra egna körsångare och musiker (känner ni igen er/dem?). Lyssna, se och njut! Söndag den 20 december kl 18.00. I skrivande stund vet vi inte hur läget är runt juldagarna och vilka restriktioner som kommer att gälla. Vi räknar med att hålla kyrkorna öppna och finnas tillgängliga i våra kyrkor på vissa tider under julhelgen, för stillhet, samtal, bön och ljuständning, men tiderna är ännu oklara. Håll därför utkik på vår hemsida www.svenskakyrkan.se/atvidsforsamling, vår facebooksida www.facebook.com/atvidsforsamling och annonsering i Corren.

Julmorgon i kubik

Vi lyssnar till julevangeliet, Kammarkören och sjunger några av våra älskade julpsalmer. Varje sångare har sin ruta på skärmen. Se detta sjungande rutnät på julaftons morgon. Välkommen till vår juliga hemsida www.svenskakyrkan.se/atvidsforsamling Inslagen publiceras på de angivna klockslagen och ligger sedan kvar där.

Du har väl sett Åtvids församlings adventskalender 2020?! I år, när vi inte kan skapa advents- och julstämning på vanligt sätt så får vi försöka hitta andra vägar till stämning och gemenskap. Därför har vi producerat en digital julkalender med kortare eller längre filmer för varje dag mellan 1 advent och juldagen, Jesus födelsedag. Vi kommer att sjunga, pyssla, och förbereda oss för julen tillsammans. Här hittar du församlingens adventskalender: Åtvids församlings hemsida www.svenskakyrkan.se/atvidsforsamling Åtvids församlings Facebooksida www.facebook.com/atvidsforsamling eller via Åtvids församlings Youtubekanal. Gå in på Youtube och skriv Åtvids församling i sökfältet så hittar du alla luckorna där. Vi släpper en ny lucka varje morgon kl. 6.00 för dig som kanske vill ha lite frukostsällskap. Sedan ligger luckorna kvar under hela perioden. Varmt välkomna att dela adventstiden med oss.

Tel. 0120-29930, Kammarbovägen 1, 597 31 Åtvidaberg ÅT V I D A B E R G S P L AT S E N 2 8


SNED- KRISTEN VRIDEN SYMBOL PÅ ANBÖNHUS KARABIL

RYDBERG SOM SKREV "TOMTEN"

GÖRS DET OFTA PÅ KLAPPEN

KAN MAN GIFTA SIG PÅ BLÄDDRAR UNGA I ARM JESU FÖDELSESTAD HAR EN DEL PÅ LOFTET

SOM MEST

PUNGDJUR

HYSSPYS

SLÅ AV

FÅGELBO

SLINGRAT

BILLQUIST SOM SJÖNG

ÖGLOR

KATEDRAL GETT NÄRING FIOLBYGGARFAMILJ

SKINNLAPP SLOGS SAMMAN MED SAS

OUTSIDER

BLIR KLÄDD EN GÅNG OM ÅRET

TEN LÄSES SUROR I

MER FREKVENT

TAR DEN SOM GÅR STORMAKT

FEM GNAGARE ÄR INTE VAPENFÖR

P SA L M E N "Gamla och unga, låtom oss sjunga: Ära åt Herren Gud! aaaa aaaa aaaaaa ljuder de orden, änglarnas glädjebud."

KOM ABRAHAM FRÅN ALLS INGET LOV OSTMASSA

STYRMEDEL HÅL I ISEN

HITTAR DU MALAKI I KRUCIFIXTEXT

KAN RÄDDA LIV

FEMHUNDRA

BOK

FALLER IHOP

Tillsammans kan vi stoppa tvångsäktenskap, könsstympning och andra övergrepp.

2004

Foto: Deborah Rossouw / Ikon

BRYT EN TRADITION

ANNO DOMINI

Telefon………………………………………………………………………….

ALLA KÄNNER DEN MEN DEN KÄNNER INGEN

KAN SÅDAN FÅNGAS I

HANDIKAPPAD

Adress.………………………………………………………………………….

MJUK OCH BEHAGLIG

Namn.…………………………………………………………………………..

KOORDINATIONSRUBBNING

MUHAMHÖGLJUDD MAD SOM KLAGAN BOXADES

Lämna eller sänd till församlingsexpeditionen senast torsdag 7 januari 2021. Tre vinnare får varsitt paket rättvisemärkt kaffe. Lösningen finns på församlingsexpeditionen.

FÖR VÅR ELIT

Årets julinsamling Tillsammans med andra kyrkor, organisationer och tusentals frivilliga arbetar Act Svenska kyrkan för mer rättvisa samhällen, där flickor och kvinnor kan göra sina egna val. Coronakrisen har lett till att det könsrelaterade våldet ökat. Behoven av stöd är större än någonsin. I julinsamlingen 2020 bjuder vi in till att vara med i kampen för alla flickors rätt till ett värdigt liv! Ge din gåva via Plusgiro 90 01 22-3 eller swisha till 900 1223

SWISHA DIN GÅVA TILL 900 1223 svenskakyrkan.se/act

ÅTVIDS FÖRSAMLING www.svenskakyrkan.se/atvidsforsamling • • atvids.forsamling@svenskakyrkan.se www.svenskakyrkan.se/atvidsforsamling atvids.forsamling@svenskakyrkan.se

ÅT V I D A B E R G S P L AT S E N 2 9


Vi erbjuder hjälp inom:

Elinstallationer • Tele och Data Larm och Passér • Styr och Regler

ÄNDRADE TIDER FÖR SOPHÄMTNING UNDER JUL- OCH NYÅR 2020/2021 Underlätta för oss genom att ställa fram kärlet enligt nedanstående dagar och låt det stå kvar till det blir tömt. Tack på förhand! Ordinarie hämtning Måndag 21 dec Tisdag 22 dec Onsdag 23 dec Torsdag 24 dec Fredag 25 dec

Ändrat till Söndag 20 dec Måndag 21 dec Tisdag 22 dec Onsdag 23 dec Lördag 26 dec

God Jul & GottHermansson Nytt år! Daniel

Stenhusgatan 4, Åtvidaberg (ingång från ICA-parkeringen)

Tel. 0120-107 77

Underlätta för oss genom att ställa fram kärlet enligt nedanstående dagar och låt det stå kvar till det blir tömt. Tack på förhand! Ändrat till Torsdag 22 juni Onsdag 21 juni

God Jul & Gott Nytt år önskar

Trädgårdsgatan 25, Åtvidaberg

God Jul & Gott Nytt år! /Åsa & Kicki

Torsdag 31 dec Onsdag 30 dec ÄNDRADE TIDER FÖR SOPHÄMTNING Fredag 1 jan Lördag 2 jan INFÖR MIDSOMMAR Onsdag 6 jan Torsdag 7 jan Ordinarie hämtning Fredag 23 juni Torsdag 22 juni

Tel. 0120-149 10 • Mobil 070-585 27 46

Grus & Cement AB - Åtvidaberg Försäljning och leverans av Certifierad betong • Cementrör, lock

Grus, makadam, sand Grusning, saltning av vägar Trekammarbrunnar • VA-produkter Trädgårdsplattor, dekorsten Betonghålsten

Åtvidabergs Renhållningsentreprenör entreprenör Åtvidabergs Renhållnings

Tel. 013-12 46 00 www.renall.se

www.renall.se

Mån - fre 7-16 • 0120-105 05 • 0706-38 10 88

NYA FORD KUGA! Trygg, pigg och kraftfull Fyrhjulsdriven AWD Kuga finns som diesel, bensin eller i olika hybrid versioner

God Jul & Gott Nytt År! Lageroch demobilar för TRASIG VINDRUTA? Vi byter eller lagar dinleverans! vindruta. omgående Vi ombesörjer allt i samarbete med ditt försäkringsbolag. Gäller alla märken

Vackert designad, anmärkningsvärt effektiv och mer kapabel än någonsin.

FORD KUGA

Läs mer på www.ford.se

Demobilar för omgående leverans!

Välkommen!

STÄNGT i JULHELGEN 26/12-1/1.

Tel. 0120-142 • Prästängsvägen Vi öppnar igen den 33 2 januari. Välkommen! 7 Tel. 0120-142 0120-142 33 • Prästängsvägen www.bilserviceab.se Tel. Prästängsvägen 77••www.bilserviceab.com

www.bilserviceab.se Vi önskar alla en riktigt GOD JUL & ett Gott Nytt år!

Vi är auktoriserad återförsäljare – Ford och Citroen • Auktoriserad skadeverkstad ink. AC-reparationer, teknik, plåt samt glasreparationer och glasbyte VI SERVAR OCH REPARERAR ALLA BILMÄRKEN SAMT OMBESÖRJER KONTROLLBESIKTNING

ÅT V I D A B E R G S P L AT S E N 3 0


Åtvidabergs frikyrkoförsamling www.atfriky.se Inga samlingar i våra kyrkor så länge de strikta riktlinjerna råder Vi uppmanar till: · Bön, till Gud om hjälp för varandra, sjukhuspersonal/ vårdpersonal och beslutfattare i Åtvidaberg, Sverige och världen. ·

Eklunda - Bestorp Bio - Opera - Konst Vi kommer göra ett uppehåll med all filmvisning tills covidläget har blivit bättre. För information om när vi öppnar upp igen se vår hemsida www.eklundabio.se

Att visa omsorg om, och hjälp för varandra

www.eklundabio.se

Just nu gungar världen av Coronan. I Psalm 23 verser 1-4 finner vi kärleken och tryggheten Herren är min herde, ingenting skall fattas mig. Han för mig i vall på gröna ängar, han låter mig vila vid lugna vatten.

ETT STORT

Han ger mig ny kraft och leder mig på rätta vägar, sitt namn till ära.

TACK!

För all uppvaktning, blommor, presenter, och kärleksfulla meddelanden

Inte ens i den mörkaste dal fruktar jag något ont, ty du är med mig, din käpp och din stav gör mig trygg. GUD VÄLSIGNE DIG! PS. Be och läs Psalm 23 ofta

Vi kommer att sakna er! Vi önskar er alla en God Jul & Gott Nytt År! Hassan & Parvaneh

RADISAR

GRATTIS Grattis Nathalie på 6-årsdagen Önskar Farmor o Farfar

DAGENS ROS Till Andrea Kallin för att du alltid finns för mig i ur och skur och är världens finaste vän!

Gudmor Heidi o Morfar

Linis

DITT MEDLEMSSKAP ÄR AVGÖRANDE! Gå in på WWW.ATVIDABERGSFF.SE och bli medlem redan idag! ÅT V I D A B E R G S P L AT S E N 3 1


HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS

HELA DENNA BILAGA EN ANNONS Härlig paus ifrånÄRjulstöket HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS

Stora avkopplingen

Lilla avkopplingen

Halvdags LYX

LYXIGT SPA-PAKET INKL 2 BEHANDLINGAR

LYXIGT SPA-PAKET INKL LUNCH, SPA OCH GOURMÉFIKA

AFTER WORK I EN KLASS FÖR SIG

Unna er lugn och ro en heldag. Ladda batterierna med utsökt mat, hembakade läckerheter varvat med sköna behandlingar. Avnjut många LYXIGT SPA-PAKET INKL 2 BEHANDLINGAR långa timmar med avslappnade spabad. Ni hinner även med ett besök i gymmet. Unna er lugn och ro en heldag. Ladda batteAnkomst 09.30. rierna med utsökt mat, hembakade läckerheter LYXIGT SPA-PAKET INKL simhallen 2 BEHANDLINGAR • Entré till Romerska och gym varvat med sköna behandlingar. Avnjut många – heldag långa er timmar medroavslappnade spabad. Unna lugn och en heldag. Ladda batte• Entré till Spa-avdelningen – heldag Ni hinner även med ett besök i gymmet. rierna utsökt mat, •med Gårdslunch inkl.hembakade dessert ochläckerheter kaffe Ankomst 09.30. varvat med sköna behandlingar. Avnjut många • Gourméfika långa timmar med avslappnade spabad. • Entré till Romerska simhallen och gym • 20 min valfri Spa-behandling* (kan uppNi–hinner även med i gymmet. heldag graderas till ett 50 besök min – tillägg 300:-) Ankomst 09.30. • Entré• till Spa-avdelningen – heldag Effektiv vattenmassage 20 min alt fiskpedikyr •• Gårdslunch inkl. dessert och kaffe 20 min (går ej att byta mot annan Entré till Romerska simhallen och gym behand•– Gourméfika ling) heldag 20 mintillvalfri Spa-behandling* (kan upp•• Entré Spa-avdelningen – heldag Pris per person graderas till inkl. 50 min – tillägg • Gårdslunch dessert och 300:-) kaffe Mån-tors 1195:Effektiv vattenmassage 20 min alt fiskpedikyr •• Gourméfika 1395:20 min min valfri (går ejSpa-behandling* att byta mot Fredagar annan • 20 (kanbehanduppling) graderas till 50 min – tillägg 300:-)

En hel eftermiddag och kväll fylld med skön avkoppling, härliga behandlingar och utsökta smakupplevelser. Ta med vänner och kollegor AFTER I EN KLASS FÖR SIG påWORK en After work som slår det mesta! Ankomst 14-16.30. En hel eftermiddag och kväll fylld med skön • Entréhärliga till Romerska simhallen gym avkoppling, behandlingar och och utsökta AFTER WORK EN KLASS FÖR SIG • Entré tillISpa-avdelningen smakupplevelser. Ta med vänner och kollegor • Gourméfika på en work som slår detfylld mesta! En hel•After eftermiddag och kväll med skön Tvårätters middag Ankomst 14-16.30. avkoppling, härliga och utsökta • 20 min valfribehandlingar Spa-behandling* smakupplevelser. Ta med vänner och kollegor • Entré till Romerska simhallen gym (kan uppgraderas till 50och min på en After work300:-) som slår det mesta! • Entré till Spa-avdelningen – tillägg Ankomst 14-16.30. • Gourméfika • Effektiv vattenmassage 20 min alt. •• Tvårätters middag20simhallen fiskpedikyr min (gåroch ej att Entré till Romerska gym •• 20 min valfri Spa-behandling* byta mot annan behandling) Entré till Spa-avdelningen (kan uppgraderas till 50 min • Gourméfika – tillägg 300:-) • Tvårätters middag Pris per person Effektiv vattenmassage 20 min alt. •• 20 min valfri Spa-behandling* Mån-tor 1395:fiskpedikyr 20 mintill (går att (kan uppgraderas 50ejmin Fre-sön samt helgdagar 1595:byta mot annan behandling) – tillägg 300:-)

Stora avkopplingen

Lilla avkopplingen

Halvdags LYX

Stora avkopplingen

Lilla avkopplingen

Halvdags LYX

• Effektiv vattenmassage 20per minperson alt fiskpedikyr Pris FRÅNbehand20 min (går ej att bytaMån-tors mot annan 1195:HELA DENNA ling) Fredagar 1395:-BILAGA ÄR

Äkta avkoppling är närmare än ni tror. Njut av en utsökt gårdslunch innan ni kryper ner LYXIGT SPA-PAKET i den 38 grader INKL varmaLUNCH, romerska källan. PooSPA OCH GOURMÉFIKA ler, bastu, kallbad och relax avlöser varandra innan det är dags för gourméfika. Ankomst Äkta avkoppling är närmare än ni ni tror. 11.45-12.30. Stanna så LUNCH, länge vill.Njut Romerska LYXIGT SPA-PAKET INKL av en utsökt gårdslunch innan ni kryper ner simhallen & Spa stänger 20:00/21:00. SPA OCH GOURMÉFIKA i den 38 grader varma romerska källan. Poo• Entré till Romerska och gym ler, bastu, kallbad och relax simhallen avlöser varandra Äkta avkoppling är närmare än ni tror. Njut • Entré till Spa-avdelningen innan det är dags för gourméfika. Ankomst av en utsökt gårdslunch innan ni kryper ner • Gårdslunch inkl. dessert och kaffe 11.45-12.30. Stanna så länge ni vill. Romerska i den 38 grader varma romerska källan. Poo• Gourméfika simhallen & Spa stänger 20:00/21:00. ler, bastu, kallbad och relax avlöser varandra innan dags för simhallen gourméfika. • Entrédet till är Romerska ochAnkomst gym Pris per person 11.45-12.30. Stanna • EntréVardag till Spa-avdelningen 895:-så länge ni vill. Romerska simhallen Spa 20:00/21:00. FRÅN • Gårdslunch inkl.stänger dessert och kaffe Helg& 995:Gourméfika •• Entré till Romerska simhallen och gym

895:Succé! 895:Succé! 895:1095:- 1395:- 1595:Succé! 1095:- 1395:- 1595:1095:- 1395:- 1595:-

• Entré till Spa-avdelningen Pris per person • Gårdslunch inkl. dessert och kaffe Lilla Vardag 895:-avkopplingen LYX • Gourméfika Inkl exklusivFRÅN vattenmassage 20 min alt. Helg 995:fisk-pedikyr 20 min (går ej att byta mot Pris per person annan behandling) Vardag 895:FRÅN Pris per person FRÅN Lilla995:avkopplingen LYX Helg ANNONS Vardag 1095:Inkl exklusiv vattenmassage 20 min alt. Helg 1195:fisk-pedikyr 20 min (går ej att byta mot annan Lilla behandling) avkopplingen LYX FRÅN Pris exklusiv per person Inkl vattenmassage 20 min alt. Vardag 1095:fisk-pedikyr 20 min (går ej att byta mot Helg 1195:annan behandling) FRÅN Pris per person Vardag 1095:Helg 1195:-

1195:1195:1195:-

Pris per person Mån-tors 1195:FRÅN Fredagar 1395:-

FRÅN

EN

• Effektiv vattenmassage 20 min alt. Pris per person fiskpedikyr 20 min (går ej att Mån-tor 1395:bytaMÅN-TORS mot annan behandling) FRE-SÖN Fre-sön samt helgdagar 1595:-

Pris per person Mån-tor 1395:Fre-sön samt helgdagar 1595:FRE-SÖN MÅN-TORS

FRE-SÖN

MÅN-TORS

V Ä L K O M N A PÅ

Morgondoppet FRUKOST & SPA KRYDDAT MED VÅR POPULÄRA SPA-RITUAL

Årets Julfest Sköna söndag

Spa-Gourmé

SPA OCH 3-RÄTTERS MIDDAG Förvandla söndagen till en härlig avslapp-nande vilodag. Vi tar hand om er från Avnjut en hel eftermiddag. Bada, basta och morgon till kväll. En heldag fylld med god Bästa tiden är morgonkvisten. Kryddar man det simma några längder i vår tempererade basmat, med en dignande frukostbuffé innan man glider säng. Efter timmar av vila är det dags att sitta Julfest sköna spabad och många timmars vila. FRUKOST & SPA KRYDDAT MED fulländad. VÅR ner i bubbelpoolen är dagen Avnjut SPA OCH 3-RÄTTERS MIDDAG 3-rätters meny till bords. En välkomponerad Förvandla söndagen till enpåhärlig avmed guldkant Bästa avslutningen veckan. POPULÄRA SPA-RITUAL vår populära Spa-ritual med sköna produkter. väntar på att bli höjd till skyarna. slapp-nande vilodag. Vi tar hand om er från 09.30-20.00. TipsaSöndagar chefen Avnjut en hel eftermiddag. En skön, avkopplande förmiddag omgiven av Ankomst 16.30-17.30 Bada, basta och morgonlyxigaste till kväll. En heldag fylld med god Bästa Romersk tiden är morgonkvisten. Kryddar man det om årets simma några längder i vår tempererade basLYX. Ankomst MED 08.15-09.15 • Entré till Romerska simhallen & gymGourméfika FRUKOST & SPA KRYDDAT VÅR mat, SPA OCH 3-RÄTTERS MIDDAG med en dignande frukostbufféJullunch innan man glider Förvandla söndagen till en härlig avjulavslutning! • Entré till Romerska gym säng. Efter timmar av vila ärsimhallen det dagsoch att sitta – heldag POPULÄRA sköna spabad och många vila. Njut av vår dignande dag dukar vi fram• en dignande fikabuffé. • Entré SPA-RITUAL till Romerska simhallen och gym julbuffé i slapp-nande ner i bubbelpoolen är dagen fulländad. Avnjut vilodag. Vi tartimmars hand om er frånVarje Entré till Spa-avdelningen till bords. En välkomponerad 3-rätters meny Vår otroligt duktiga konditor Sandra gör • Entré till Spa-avdelningen – heldag vacker omgivning. Vårt eminenta Avnjut en hel eftermiddag. Bada, basta och Bästa avslutningen på veckan. • Entré Spa-ritual till Spa-avdelningen vår populära med sköna produkter. till kväll. En heldag fylld med god underverk medväntar • 3-rätters middag varje bakelse! köksteam kommer att överraska! morgon att längder bli höjd till skyarna. Bästa är morgonkvisten. Kryddar man det • Frukostbuffé simma på några i vår tempererade basSöndagar 09.30-20.00. •tiden Frukostbuffé En skön, avkopplande förmiddag omgiven av mat, • Gårdslunch Ankomst 16.30-17.30 med en dignande frukostbuffé innan man glider inkl. dessert och kaffe Pris per person säng. Efter timmar av vila är det dags att sitta • Spa-ritualen med sköna produkter från VARDAG HELG VARDAG HELG Romersk LYX. Ankomst 08.15-09.15 och många timmars vila. •sköna Entré•spabad till Romerska simhallen & gym ner i bubbelpoolen är dagen fulländad. Avnjut Gourméfika Mån-tor 995:- simhallen till bords. välkomponerad 3-rätters meny • Entré tillEn Romerska och gym Phytomer Trerätters julmeny Bästa på veckan. – heldag vår populära Spa-ritual med sköna •avslutningen Tvårätters middag • Entré till Romerska simhallen och produkter. gym väntar på blisamt höjd till skyarna. • EntréFre-sön till att Spa-avdelningen INKL. GLÖGGMINGEL •Söndagar Entré till 09.30-20.00. Spa-avdelningen – heldag Gourméfika + entré till simhall Jullunch + av entré till simhall Pris per person förmiddag En skön, omgiven • Entré tillavkopplande Spa-avdelningen PER PERSON helger 1095:Ankomst 16.30-17.30 • 3-rätters middag Frukostbuffé PER PERSON + 20 MIN VATTENMASSAGE ELLER FISKPEDIKYR Vardag Romersk LYX. 825:Ankomst 08.15-09.15 Kombinera vår utsökta julbuffé med lyxiga till Romerska • Frukostbuffé •• Entré simhallen & gym Entré till Romerska • Gårdslunch inkl. dessert och kaffe Romerska bad och varm bastuhetta. FRÅN ENDAST FRÅN och gym Börja besöket • med en lyxig fikabuffé. Glid simhallen Pris per person Helg 895:•• Spa-ritualen med sköna produkter från – heldag Entré till Romerska simhallen och gym därefter in i simhallen, av i varma källor, •Mån-tor Entréslappna till995:Spa-avdelningen Gourméfika Phytomer •• Entré till Spa-avdelningen – heldag basta och ta ett dopp i vårt kallbad. Välj mellan • Entré till Spa-avdelningen Trerätters julmeny • 3-rätters middag • Tvårätters middag vattenmassageFre-sön eller fiskpedikyr. samt • Frukostbuffé VARDAG HELG BOKA FRISKVÅRD •Pris Frukostbuffé per person +söndag entré simhall helger 1095:Morgondoppet LYX Spa-Gourmé LYX Sköna LYX • Gårdslunch inkl. desserttill och kaffe Pris per person •Vardag Spa-ritualen PER PERSON ALLA DAGAR 825:- med sköna produkter från INKL. GLÖGGMINGEL • Gourméfika Inkl. exklusiv vattenmassage 20 min alt. Inkl. exklusiv vattenmassage 20 min alt. Mån-tor 995:Inkl. exklusivFRÅN vattenmassage 20 min alt. Phytomer FRÅN ENDAST PER PERSON Helg 895:Jullunch + Fika + • Tvårätters middag fiskpedikyr 20 min (går ej att byta mot fiskpedikyr 20 min (går ej att byta mot Fre-sön samt fiskpedikyr 20 min (går ej att byta mot Pris per person entré till simhall annan behandling) annan behandling) Gourméfika +annan Trerätters julmeny helger 1095:-behandling) VARDAG PER PERSON Vardag 825:i överflöd med denna kombination av INKL. GLÖGGMINGEL +Pris ENTRÉ TILLperson SIMHALL Mån-tor 1195:per Morgondoppet LYX Lyx Spa-Gourmé LYX Sköna söndag LYX FRÅN FRÅN julbuffé, dignande gourméfika samt entré ENDAST Pris per person Helg 895:Lyxig eftermiddag ochFre-sön kväll kantadsamt med HELG tillmin simhallen. Inkl. exklusiv 20 alt. Inkl. exklusiv vattenmassage 20 min alt. smakupplevelser. Vardagvattenmassage 995:Inkl. exklusiv vattenmassage 20 min alt. helgdagar 1295:fiskpedikyr min (går ej att byta mot fiskpedikyr 20 min (går ej att byta mot Helg 20 1095:fiskpedikyr 20 min (går ejFRÅN att byta mot PERAll PERSON FRÅN VARDAG HELG priser är inkl. moms. VARDAG HELG annan behandling) annan behandling) Morgondoppet LYX Sköna söndag LYX Spa-Gourmé annan behandling) LYX Pris per person Mån-tor 1195:Inkl. exklusiv vattenmassage 20 min alt. Inkl. exklusiv vattenmassage 20 min alt. Inkl. exklusiv vattenmassage 20 min alt. Pris per person Fre-sön samt fiskpedikyr 20 min (går ej att byta mot fiskpedikyr 20 minpå (går ej att byta mot * Se valbara behandlingar www.himmelsbygardshotell.se/spa-paket fiskpedikyr 20 min (går ej att byta mot Vardag 995:helgdagar 1295:annan behandling) annan behandling) annan behandling) Helg 1095:PER PERSON FRÅN FRÅN 1195:Pris per person Mån-tor Spa & Konferens • Mantorp • Boka: 013-33 12 44 • info@himmelsbygardshotell.se • www.himmelsbygardshotell.se Pris per Himmelsby person Fre-sön samt Vardag 995:helgdagar 1295:* Se valbara behandlingar www.himmelsbygardshotell.se/spa-paket Helg 1095:PERpå PERSON FRÅN FRÅN

Morgondoppet

Sköna söndag

Spa-Gourmé

Morgondoppet

Sköna söndag

Spa-Gourmé

199:-

199:-

299:-

299:-

1395:825:525:790:- 850:995:1395:825:995:1395:825:Låt inte ditt friskvårdsbidrag brinna inne! 1095:995:Friskvårdspaketet endast 995:995:• Entré till simhall, gym & SPA • Friskvårdsbehandling Överraska 995:Använd direkt eller under våren 2021 personalen

995:DIREKT! 995:995:-

1195:1595:Massage- & friskvårdskort 1195:1595:Köp valfritt antal massage, fotvård, fiskpedikyr samt entré till simhall, gym & SPA 1195:1595:Använd under våren 2021 (t.o.m. 2021-06-30)

50 % missar att använda friskvårdsbidrag. Var inte en1049:av dem!1194:895:-sitt 995:-

Himmelsby Spa & Konferens • Mantorp • Boka: 013-33 12 44 • info@himmelsbygardshotell.se • www.himmelsbygardshotell.se * Se valbara på www.himmelsbygardshotell.se/spa-paket med ettbehandlingar presentkort lyx!12 44 • info@himmelsbygardshotell.se • www.himmelsbygardshotell.se Himmelsby Spa & Konferens laddat • Mantorp •med Boka: 013-33

ÅT V I D A B E R G S P L AT S E N 3 2

Himmelsby Spa & Konferens • Mantorp • Boka: 013-33 12 44 • info@himmelsbygardshotell.se • www.himmelsbygardshotell.se

Profile for Åtvidabergsplatsen

Åtvidabergsplatsen 201209  

Åtvidabergsplatsen 201209  

Advertisement