Page 1

Ã…tvidabergs Nr 4 6 MARS 2019

platsen

SYNCENTER


NÅGRA AV ARTIKLARNA I DETTA NUMMER

• STOR BREDD MED SPORTLOVSAKTIVITETER • HÅRT SLIT BAKOM DRÖMHUSET • M A J B L O M M A N M O T V E R K A R B A R N FAT T I G D O M p l u s m y c k e t m e r a . . .

Säg JA till NEJ och bra hus kräver en grund. Och med fötterna på jorden får du kraft att säga nej. Nej till det du inte vill, och istället får du möjlighet att säga JA till det du önskar, drömmer om och vill. Inte ett mesigt, lagomsvenskt ”nja”, utan högt och tydligt ska du träna dig på att säga NEJ. Ju mer du ger åt andra, desto mindre utrymme har du att fylla på dig själv. Sakta, sakta vittrar du sönder. Precis som ett fallfärdigt hus. Men när du vågar säga NEJ öppnar du dörren till nya möjligheter som du kan säga JA till. Du får chans att fylla på din energi och kan då också ge mer till andra. Renoveringsdags av ditt inre hus med andra ord.

I vårt prestationsbaserade samhälle är det så lätt att allt blir måsten istället för roligt, kul och jag vill. Byt ordet måste och borde mot vill. Smaka på den godisbiten. Låt den rulla runt på tungan. Härligt va? Några få nya bokstäver, men känslan är helt annorlunda, eller hur? Ja, om det var så enkelt. Att säga NEJ är faktiskt inte alltid så lätt. JA vi vet- NEJ är svårt. Vardagens vandring kantas ofta av yttre omständigheter som vi inte kan påverka. När du promenerar på livets väg kan det ibland bli lite skoskav. Kanske skaver känslan av om du, utifrån dagens alla konstiga mått och värderingsgrunder, är ”lyckad”? Självklart har du 1000 bollar i luften, sprängfylld almanacka och fokus på vardagspusslet, men handen på hjärtat – hinner du leva?

Och din trädgård, som med sitt staket omgärdar ditt hus. Där har du en grind. Men det är du som bestämmer vem du ska släppa in. Vi på redaktionen är i renoveringstagen så dammet ryker. Gistna fogar ska limmas, gnissel ska oljas och när vi putsat fönstren ser vi tydligt vem som står där ute. Och då bestämmer vi om han/ hon/hen får komma in i vår trädgård. Elakt, säger kanske någon. Nej, ren och skär kärlek säger vi. För när du blir insläppt ska du veta att vi sagt JA till dig och allt det som gör just DIG till den underbara människa som är DU.

Less is more… Ett välanvänt uttryck, men galet bra. För visst är det konstigt att du får mer gjort när du gör mindre. Va? Hur kan det hänga ihop? Livet är så mycket mer än kolsvart kalender, fullmatade dygn och välpolerad, schysst utsida. Dags att damma av insidan och våga säga NEJ. Gör mindre, men gör det bättre. Gör det med hjärtat och total hängivenhet. Kommer resultatet att bli sämre? NEJ, knappast. Tvärtom. Less is more och go with the flow.

Ps. Hur ska du renovera ditt inre hus? Vi är SUPERNYFIKNA och säger JA till alla tips och förslag. Kom förbi, maila eller ring och berätta. Tänk så roligt att få publicera ett uppslag med sprudlande JA och modiga NEJ.

Renoveringsdags i huset När du ska bygga om och renovera kan du inte börja med det yttre för då rasar allt. Ett stabilt

TRYCK & MEDIA Östergötland AB Norra Oskarsgatan 19, 582 73 Linköping Ansvarig utgivare: Daniel Hallingström Tryck: Tryck & Media Östergötland AB. Upplaga: 7 500-23 000 ex. Distribution: PostNord AB. Vi har kontor i Linköping, Åtvidaberg, Kisa och Västervik

Nästa nummer 20 mars

manusstopp 8 mars

Besöksadress: Spårgatan 11 Åtvidaberg, ingång Tvärgatan

2

FÖRSÄLJNING

DESIGN&LAYOUT

Mats Liljegren mats@tryckomedia.se. Mobil: 076-102 02 48

Åsa Melefors asa@tryckomedia.se. Tel. 0120-150 52

Daniel Hallingström daniel@tryckomedia.se. Mobil: 073-677 95 13

Carolina Tonström-Lindgren lina@tryckomedia.se. Tel. 0120-150 52

TEXT & FOTO Morgan Karlsson om inget annat anges. Gilla oss på facebook www.atvidabergsplatsen.se


se

S U h INOM ! R A G Tapetnyheter! a D Välkomna in för att se våra

ORIENTAL DRE AMS PA R A DISE BIR DS

25% Upp till

rabatt på massor av tapeter, färg och golv borastapeter.se

VÅRENS NYHETER är här!

Nämn ”Åtvidabergsplatsen” i kassan och få

15%

rabatt på din tapetbeställning

2 för 1

Nordsjö Idé & Design Åtvidabergs Färghandel

Tel. 0120-135 70

Köp Varilux X/S/Physio 3

Lillsvängen 1 • Vard 7-18, lör 9-13

med unika bättre egenskaper

SÅ BJUDER VI PÅ ett par glasögon!

Välj vad som passar dig; ett par läs/avstånd/prog/solglasögon.

Det trygga sättet att bygga och förnya ditt badrum

Gäller kompletta glasögon t.o.m 2019-03-29 Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

Fast pris En enda kontaktperson som ansvarar för allt Dokumentation med planskisser, checklista och garantier

IVT värmer Sverige.

Mån - fre 09.30-18.00, (lunchstängt 13-14) Lördagar stängt

Funderat över ditt pensionssparade?

2.795:-

Välkommen att boka tid för pensionsgenomgång.

WC-stol Ifö Sign 6860

Med rengöringsvänlig glasyr, mjuksits och Fresh WC för fräsch doftspolning.

PAKETPRIS

Öppet: Måndag Tisdag Torsdag

Installerat & Klart

4.795:-*

Vi är även tillgängliga för bokade besök onsdagar och fredagar.

Vi tillverkade vår första värmepump redan 1973. Sedan dess har vi installerat över 400 000 i hela landet. Den erfarenheten delar vi gärna med oss av. Vi hjälper dig att välja rätt värmepump för ditt hus och installera den enligt konstens alla regler. Därför vågar vi också ge dig marknadens mest omfattande garanti, med 10 år på kompressorn. Välkommen! Vi älskar värmepumpar. Så att du kan älska annat.

www.ivt.se

Susanne Danilovic Rådgivare 0120-622 52

Se fler kampanjpriser på vår hemsida www.ternstedtinvent.se * Priset gäller t.o.m. 2018-10-30 för produkt inkl. installation och ROT-avdrag. Fullständiga villkor för Installerat & Klart på comfort.se

Vi stödjer SOS Barnbyar. Läs mer på comfort.se

09:00 - 16:00 09:00 - 18:00 09:00 - 16:00

VVS · Vent · Plåt · Kyla · EL

Tilasvägen 2B Åtvidaberg 0120-622 50

Kisa, 0494-102 96 | Linköping, 013-684 00 Rimforsa, 0494-69 91 00 | Västervik, 0490-697 00 Åtvidaberg, 0120-295 90

3

Björn Engborg Rådgivare 0120-622 51

handelsbanken.se/atvidaberg


Information från Åtvidabergs kommun

Fler varma grönsaksrätter på skolmenyn Den vegetariska kosten kommer lyftas fram som ett fullvärdigt och smakmässigt gott alternativ till övriga rätter som serveras i skolmatsalen. Kommunen vill på så sätt integrera ett hållbarhetstänk hos både elever och lärare när det gäller mat och bidra till en hållbar miljö och livsmedelskonsumtion.

så kött kan vara både bra och mindre bra beroende på vilken aspekt man tittar på. Vi jobbar med att få med oss fler lokala leverantörer, producenter av kött, frukt och grönsaker. Han fortsätter: -Tanken är att involvera både elever och pedagoger i menyplaneringen. Redan idag finns matråd där eleverna är representerade och kommer med förslag på mat till skolmenyn, men nu vill vi utveckla det vidare till att eleverna även blir delaktiga i planeringen och att laga maten. Det tror vi ökar förståelsen för kopplingen mellan val av livsmedel och en hållbar miljö.

-Vi vill visa på att varma grönsaksrätter är riktigt gott, säger Per Swärd, vikarierande kostchef i kommunen. Vi har jobbat mycket med vårt salladsbord där vi lyckats bra, nu fortsätter vi att jobba med de vegetariska alternativen. Vegetariskt alternativ har funnits tidigare men mer efterliknat huvudalternativet. Nu kommer två huvudrätter att erbjudas till eleverna när de kommer in i matsalen, en varm grönsaksrätt och en kött- eller fiskrätt. Båda huvudrätterna är fullvärdiga alternativ, näringsriktiga och smakrika.

Kommunens kostenhet önskar även ta hjälp av skolans lärarlag utifrån olika ämnen, exempelvis biologi och hemkunskap, för att se möjligheterna vad man tillsammans kan göra när det gäller kopplingen mellan hållbarhet och mat. En aktivitet som går av stapeln i vår, som knyter an till hållbarhet, är niondeklassarnas kockduell där deltagande lag får varsin korg med råvaror att skapa recept utifrån. En jury provsmakar sedan de olika rätterna som lagats och det bästa bidraget kommer serveras till alla elever på skolan.

-Vi behöver ändra vårt sätt att äta med tanke på miljön, konstaterar Per Swärd. Vi behöver inte sluta äta kött, men vi behöver komplettera med andra proteinkällor för att minska belastningen på klimatet och gynna vår hälsa. Att äta naturbeteskött gynnar också den biologiska mångfalden,

Presentation av inköp till kommunens konstsamling Åtvidabergs kommun presenterar 2018 års konstinköp och bjuder in till vernissage torsdagen den 7 mars klockan 15.00 i Mässen på Gamla torget. Årets konstnär Gunnar Östlund från Björsäter deltar tillsammans med kulturskolans elever i bild- och formgruppen som tolkat några av de inköpta verken.

Besöksadress: Adelswärdsgatan 7 · Postadress: Box 206, 597 25 Åtvidaberg · Tel växel: 0120 - 83 000 · Epost: kommun@atvidaberg.se www.atvidaberg.se

KOMMUNEN MED FRAMÅTANDA

4


Ekonomirutan Pension- vad behöver man kunna? Hur och när ska man börja?

Hört talas om Åternäring?

Många saknar kunskap om både pensionssystemet och den egna pensionen. Många vet inte hur mycket man borde spara eller hur utfallet blir när det är dags för pensionering. Det kommer hem brev ibland med förkortning som är svåra att tyda, vi vet inte hur skattesystemet ser ut i framtiden eller om man får ha hälsan att uppleva pensionen. Pension är lite krångligt och den enkla vägen för många blir att inte göra något.

Det har vi skapat i nästan 150 år. Vi är ingen vanlig bank med ägare som kräver utdelning och bonusar, vi är en fristående Sparbank. Att vara just fristående innebär spännande möjligheter för oss och för orten vi verkar på eftersom vi själva kan bestämma hur vi vill använda vår vinst.

I en undersökning som Sifo har gjort på uppdrag av Swedbank och Sparbankerna uppger 7 av 10 att de har liten eller ingen kunskap alls om pensionssystemet och hur det fungerar. Bara drygt hälften tar del av de beräkningar som visar vad man själv beräknas få i pension.

nära våra kunder och bidra till utveckling i stort och smått. Det gör vi genom att ge tillbaka delar av vår vinst och låta den få ge näring och växtkraft till ortens företag, ungdomar och föreningar.

En av tre oroar sig för livet som pensionär, de som saknar kunskap om hur pensionen fungerar är mer oroliga än de med bra kunskap om pensionssystemet. Mellan 8 februari och 15 mars skickas de orange kuverten ut men många öppnar inte sitt kuvert och har inte heller gjort en pensionsprognos på minpension.se. Pensionssystemet i Sverige upplevs av många som svårt vilket är oroande eftersom kunskap är en förutsättning för att kunna påverka och höja sin egen pension.

Vi kallar det för Åternäring.

Tel: 0120-840 00 • atvidabergsspb.se

Ett första steg för att få koll är att ta reda på hur den egna pensionen förväntas bli genom att logga in och göra en pensionsprognos på minpension.se. Utifrån det kan man sedan agera och det finns goda möjligheter att påverka storleken på sin pension, men det behöver planeras.

Fristående sparbank rbankk Enastående möjligheter

Har man inget intresse av att följa sina pensionspengar så kan man göra några enkla val för att sedan ”slippa tänka på pensionen”. Möjliga val finns när det gäller; premiepenDin smått! Dinhjälp hjälpi stort i stort Dinoch och hjälp smått! i stort och sion,smått! ev. avtalspensioner och givetvis det egna sparandet. Det krävs en liten insats till en början och man behöver akDin hjälp i stort och smått! tivt fatta några beslut för att sedan kunna sova lite bättre. Din hjälpDin i stort hjälp och i stort smått! smått! En braoch start är att se vilka pengar som redan finns avsatta till pension och hur mycket som årligen betalas in när man arbetar. Möjlighet finns att välja en bekväm förvaltning av pengarna genom s.k. traditionell förvaltning eller genom bekväma fondval. Man kan välja till återbetalningsskydd på delar av pensionspengarna eller välja bort detta skydd för att få en något större avsättning till pension. Några val som är klokt att fundera kring och ta beslut på för att sedan kunna vara passiv med gott samvete.

PGräsklippning PGräsklippning PTrädgårdsskötsel Trädklippning PTrädgårdsskötsel TrädgårdsskötselPTrädgårdsskötsel PGräsklippning PMålning PSnickeriarbeten PMålning PSnickeriarbeten Snöskottning PGräsklippning Snickeriarbeten PTrädgårdsskötsel PMålning PSnickeriarbeten PStenarbeten PStädning PNytt staket Flytthjälp PGräsklippning Städning Nytt staket PStenarbeten PStädning PNytt staketPTrädgårdsskötsel PGräsklippning PTrädgårdsskötsel PMålning PSnickeriarbeten PStenarbeten PStädning PNytt staket

Ett eget sparande är givetvis ett bra sätt att förbereda sig

ochPSnickeriarbeten mycket mer.... Och mycket mer... mer.... och mycket ochstaket mycket mer.... alternativen till att spara är många. Man får för pension, PMålning PSnickeriarbeten PMålning PStenarbeten PStädning PNytt en dubbel och mycket mer....effekt när man sparar; dels hinner det blir en PStenarbeten PStenarbeten PStädning PStädning PNytt PNytt Rahm staket Kontakta Hasse Rahm Kontakta Hasse Rahmstaket med rätt kompetens inom Kontakta Hasse med rätt kompetens inomrätt kompetens summa som man senare kan använda som pensionär och med rätt kompetens med inom inom och mycket och mer.... mycket mer.... tel. 08tel. är man inte van att konsumera hela sin lön vilket gör tel.070-252 070-2520606 08 070-252 06 08 Kontakta Hassedels Rahm och mycket mer....

med rätt kompetens inom

att man har lättare att anpassa sig till en lägre inkomst, 070-252 06 08 Hasse Kontakta Rahm Hasse som för de Rahm allra flesta blir verklighet när man går i pentel. 070-252 tel. 06070-252 08 06 man 08 spara tidigt så behöver inte summan sion. Börjar

tel. Kontakta med rätt kompetens med rätt inom kompetens inom

vara så stor och man kan få en bra hjälp till slutsumman genom många års avkastning. På vilket sätt man sparar kan spela en viss roll när det gäller avkastning, men det bästa sparandet är det som blir av… Åtvidabergs Sparbank

ÅTVIDABERG, Spårgatan 12. Tel. 0120-149 49 info@elinstallationer.net

Eva Jacobsson, Johanna Andersson

www.elinstallationer.net 5


Stor bredd med sportlovsaktiviteter Alla barn har rätt till ett roligt sportlov. Under hashtaggen #sportloviÅtvid lyfter Åtvidabergs kommun olika evenemang och aktiviteter som riktar sig till barn och unga mellan 6–15 år. Åtvidabergs kommun samarbetar med olika föreningar i kommunen för att ge barn och ungdomar möjligheten till en aktiv fritid under sportlovet. Vecka 8 erbjöds ett brett program med spännande kultur- och mängder av idrottsaktiviteter. Aktiviteterna krävde inga förkunskaper och ledare fanns alltid på plats, redo att stötta och hjälpa barn och unga. Ett 20tal aktiviteter fanns till förfogande för att tillfredsställa barn och ungdomar under sportlovet. Åtvidabergsplatsen gjorde besök på några av dessa arrangemang. Hos Åtvidabergs Motorklubb fanns Joakim “Bunke” Nilsson och Håkan Jansson på plats för att instruera och hjälpa till med miniracing eller slotracing som det även kallas. I Klubblokalen finns den 49,8 meter långa banan med sina åtta spår. Här var det full fart och Nilsson och Jansson hade full fart med att springa

runt och hjälpa till då bilarna ibland fick sladd och stannade i någon kurva. Klubben byggde upp sin första miniracingbana 1982 och har under åren skapat flera duktiga utövare som tävlat i både VM, EM och SM. I dagsläget finns lokalt ett 30-tal aktiva utövare inom miniracing och de vill gärna bli fler. - Detta är även ett perfekt sportutövande för funktionshindrade. Det krävs dock att de kan gasa med handkontrollen, berättar Bunke Nilsson I facetten erbjöd Åtvidabergs Bågskytteklubb just bågskytte. Denna aktivitet riktade sig mot deltagare från årskurs 4 och uppåt. I den stora lokalen har bågskytteklubben perfekta förutsättningar att utöva sin sport, den årstid de inte kan vara på utomhusbanan. Här finns 6 meter-, 12 meter- samt 18 metersbanor. Utöver detta finns även en 3D bana med konstgjorda djur som skjutmål. De yngre började sitt skytte på 6-metersbanan för att bli van med bågskyttet och för att ha lättare att träffa målet, vilket

6

är lite roligare om man lyckas med. Som instruktörer fanns denna dag Linnéa och Cassandra Sekobon samt Göran Gustavsson. - Denna sportgren lockar flera utövare. Då det är vapen vi håller på med så kräver detta fullt fokus och stor respekt för andra deltagare i hallen. Det har visat sig att detta är perfekt för de ungdomar med koncentrationssvårigheter. Här inom våra strikta regler och ramar fungerar de perfekt och oftast är de mycket duktiga skyttar, berättar Linnéa Sekobon. På 6-metersbanan står Sebastian Esping och Jonah Eklund och skjuter pil efter pil. - Detta är jätteroligt. Jag skulle gärna vilja fortsätta med detta, berättar Sebastian Esping innan de på en gemensam klarsignal får gå fram och kolla sina resultat samtidigt som de hämtar tillbaka sina pilar. Text & Foto: Morgan Karlsson


Vi är mäklare med koll på läget! Ett av de kundomdömen vi fått:

30år

i Åtvidaberg

”Engagerad mäklare, med lång erfarenhet och stor lokalkännedom gör mig som köpare trygg och nöjd med hela processen. Vänlig och lätt att nå.”

Anders, Åse, Douglas, Linda, Anna, Christin, Maria, Emma, Jonas

Stortorget 1 • Åtvidaberg • 0120-144 80 • www.svenskfast.se

Glenn och Kristina Johnson

västervik KVARNGATAN 15 | TEL 0490 822 40 | gaMLeBY KARL-ERIK MÅNSSONS TORG 1E | TEL 0493 754 700 | SVENSKFAST.SE/VASTERVIK

FÖRETAGSPARK FACETTEN Tel. 0120-83 110, 070-558 11 82 kenth.rosen@atvidaberg.se

Vi utför PLÅTSLAGERIARBETEN och VENTILATIONSANLÄGGNINGAR

www.foretagsparkfacetten.se

för bostäder och industri.

MK:s

PLÅT & VENT AB www.mksplat.se

Behöver ditt företag produktions-, lager-, eller kontorslokaler?

Tel. 0120-103 00, 073-8011300

Modell Salong i Åtvidaberg

Modell Salong Den kompletta salongen med behandlingar för hela

kroppen!

Frisör - Klassisk fotvård Hudvård - Gelénaglar Fransförlängning - Trådning Adelswärdsgatan 2, Åtvidaberg Öppettider: Mån - Fre 10.00-18.00

Tidsbokning 0120-13 100

www.modellsalong.com

Varnytt!

Bekväm vändbar vårkappa i två färger

Vardagar 09.30-17.00 ingen lunchstängning Lördagar 09.30-13.00 • 0120-357

75

Renovering av badrum och kök • Tillbyggnader Ombyggnader • Tak och fönsterbyten

ALLT INOM BYGG

Åtvidaberg, Tilasvägen 2B • Tel. 0120-128 75 Öppettider: Mån - fre 09.00-18.00 • Lör 09.00-13.00

Ring David Stein 070-569 83 76 87


Bygg din egen vinkällare Man behöver inte en sval källare för att göra sin egen vinkällare. Det går alldeles utmärkt att lagra vin i de flesta lägenheter och villor.

ha tappat för mycket av den ursprungliga fruktigheten. Enklare Bordeauxviner bör man dock vara försiktig med att lagra för länge.

Tycker man om vin kan det vara trevligt att ha en egen vinkällare. Och det behöver faktiskt inte vara särskilt svårt att göra en själv. Många viner behöver inte lagras utan gör sig tvärtom bäst när de dricks direkt, andra kan tjäna på att mogna under en längre tid. Vissa viner är mer lämpliga för lagring än andra, dessa är exempelvis:

Mörkt och svalt

Portvin Ett ungt portvin har inte hunnit utveckla någon egentlig portvinskaraktär utan påminner mer om ett mycket kraftigt och koncentrerat rött vin. Unga portviner upplevs ofta som obalanserade, framförallt genom att alkoholen slår igenom för kraftigt. Bordeauxviner De högre klassade slotten kan från de bättre åren lagras i minst 30 år utan att

Idealiska förhållanden för att lagra vin är en mörk källare som håller en jämn temperatur mellan 12 och 15 grader och med en luftfuktighet på ca 70 procent. Undvik att lagra vinet i utrymmen med snabba temperaturskiftningar. Långsamma temperaturvariationer mellan olika årstider är dock inga problem. Faran uppstår framförallt när temperaturen stiger snabbt, då uppstår en tryckförändring i flaskan, vilket kan medföra att korken rubbas och luft kommer in i flaskan. Vinet oxiderar och blir dåligt. Undvik även att utsätta vinerna för starkt solljus, i synnerhet champagne. De flesta har dock inte tillgång till en källare av det slaget, vilket inte heller är nödvändigt. En klädkammare eller garderob kan fungera nästan lika bra.

8

Vinet mår inte dåligt av att lagras i rumstemperatur. Vid högre temperaturer mognar vinet snabbare. Om vinet lagras mycket svalt (ca 5 grader eller kallare) så konserveras vinet och utvecklas mycket långsamt. Rum i rummet Man kan även enkelt göra om ett befintligt rum till vinkällare genom att isolera det, installera ett vinaggregat och en kylrumsdörr. Det viktiga är att skydda väggar och golv mot fukt. Det gör man bäst genom att bygga ett ”rum i rummet”. Alla vinaggregat avger värme, men värmen kan tas till vara i ett intilliggande rum. För att säkerställa att kylaggregatet inte går mer än nödvändigt är det viktigt att den omgivande temperaturen på den varma sidan (där motordelen finns) inte överstiger 27 °C. Och glöm inte att montera en hylla med en kandelaber med levande ljus, en öppnare och två glas för att göra provsmakningen till ett njutfullt nöje. Text: Tobias Pettersson


VI SÖKER PERSONAL TILL VÅR BYGG-DRIVE-IN!

Baroniet Adelswärds Stiftelse

XL-BYGG Åtvidaberg växer och söker nu ytterligare personal till vår drive-in-hall. Tjänsten gäller heltid och tillsätts så snart som möjligt.

Baroniet Adelswärds Stiftelse utlyser stipendier för studerande som erhållit utbildning i grundskola och/eller gymnasium i Åtvidabergs kommun.

Du som söker är framför allt; glad, social, driven, serviceinriktad och gillar att ha flera bollar i luften. Produktkunskap och truckvana är stora plus. Känner Du att Du är den person vi söker?

Stipendium kan sökas av Dig som slutfört första året av universitets- eller högskoleutbildning i Sverige eller utomlands. Du bör vara mellan 19 och 28 år.

Tjänsten kommer tillsättas omgående så skicka in din ansökan med personligt brev och CV redan idag till: johan@xlatvidaberg.se

Till Din ansökan bifogas en kortfattad levnadsbeskrivning, beskrivning av vald utbildning samt motivering av valet till densamma, eventuella antagningsbevis eller studieintyg samt slutbetyg från fullgjord gymnasieutbildning. Ge gärna en beskrivning av Din studieekonomi (kurser, bostad, resor) och vad ett eventuellt stipendium kan betyda för dig. För ytterligare information om ansökan se Baroniet Adelswärds hemsida under fliken Övriga engagemang. Ansökan sänds per mail till viveka.adelsward@baroniet.se senast den 15 april.

Fågelsångens industriområde 597 53 Åtvidaberg • Telefon 0120–299 77

Stiftelsen sammanträder i maj och besked om styrelsens beslut lämnas skriftligen till den som erhållit stipendium.

ÖSTGÖTA METALL & SKROT AB

Vi erbjuder hjälp inom:

Elinstallationer • Tele och Data Larm och Passér • Styr och Regler

Skrot hämtas, köpes, vi hämtar med kranbil Även utställning av flak och container Det går också bra att lämna skrot på vår skrotgård

Vardagar 7-16

Tel skrotgården 0120-100 32 • Michael 0708-79 17 30 • Daniel 0708-87 24 54 ÖSTGÖTA METALL & SKROT AB, Spårgatan 1B, 597 53 Åtvidaberg

Daniel Hermansson

Tel. 0120-149 10 • Mobil 070-585 27 46 Trädgårdsgatan 25, Åtvidaberg

VI TAR HAND OM DIN BIL!

Besök BDS.se och hitta det du behöver till bilen - hämta i vår butik!

DET BÖRJAR BLI DAGS ATT TÄNKA PÅ SOMMARDÄCK!

Köp olja till Din bil VI TAR såHAND får duOM DINA

VINTERDÄCK VÅRT oljefilter på I köpet DÄCKHOTELL

Gäller en bil vid ett köptillfälle

Välkommen in i butiken!

ÖPPETTIDER måndag - torsdag 07.00-18.00 fredag 07.00-16.30 lördag 10.00-13.00 Lunchstängt vardagar mellan 13-14

999

Bäckgatan 12 • tel. 0120-145 00


RADISAR

Födelsedag All uppvaktning undanbedes vänligen men bestämt! Bortrest!

Lekstuga Bortskänkes mot bortforsling 0730 251911

Roger Skogh SÖKES! Lokal för kreativt arbete, ex målning/textil. 0120- 145 44 GRATTIS Grattis Ebbe på 2-årsdagen Önskar Mormor & Morfar

PRIVAT MOTTAGNING FÖR VUXNA

Dags att inreda balkongen

Stefan Thorslund Specialist i allmänmedicin & geriatrik.

Tidsbeställning: 073- 84 30 807 (även sms)

Med enkla medel går det att göra små underverk även med den minsta balkong för att få den mysig och inbjudande med hjälp av växter och inredning.

Centralt i Linköping. Innehar F-skattsedel

Många människor bor i lägenhet och har bara en liten balkong som uteplats. Trots det begränsade utrymmet finns det mycket man kan göra för att ge även en liten balkong ett lyft. När du inreder din balkong är det viktigt att tänka på vilket väderstreck den ligger i, bland annat för att man bör välja växter efter hur de växer i sina naturliga miljöer. Passande växter för söderläge är exempelvis kryddörter, lavendel och nejlikor. Olivträd och citrusträd behöver dock naturlig fuktighet och passar inte i söderläge under tak. Växter under tak torkar lättare ut och kräver mer vattning.

ÖPPET ALLA VARDAGAR 07.00-17.00 Boka tid på: atvidabergsvulk.dackpartner.se eller på tel. 0120-102 10

abergs Vulk A B

90

vid Åt

ÅR

En balkong mot norr är bäst för lummig, skogsliknande miljö med exempelvis ormbunkar och minirhododendron. Det kan även funka med humle, vildvin och murgröna. Det kräver lite mer ansträngning men ger en ombonad känsla. På balkonger riktade mot väst och öst passar till exempel fuchsia, passionsblomma, petunia och andra sommarblommor. Har man en balkong med kvällssol så kan man satsa på blommor som doftar på kvällen, särskilt vita som lyser vackert i solnedgången.

1928-2018

Däck • Fälgar • Hjulinställning • Reparationer • Vulkning

NÄSTA NUMMER 20 MARS MANUSSTOPP FREDAG 8 MARS

Varför inte en liten odling? Tomater, gräslök och kryddörter funkar oftast bra. Tänk på att använda rejäla krukor. Skaffa ett litet växthus om balkongen inte får tillräckligt med sol. När det gäller inredningen passar en balkong i söderläge för svala sommarfärger. Skapa gärna lite havskänsla med vitt, turkos och blått. En skuggig balkong känns mysigare med varmare färger som gult, terrakotta och orange. Har du norrläge så satsa på plädar och vindskydd för att skapa en mysig känsla för svalare kvällar. Dekorera gärna med stenar och snäckor. Var försiktig med mattor och textilier utomhus, det leda till fukt och mögel. Belysningen är viktig för myskänslan. Satsa på lyktor och mindre ljuspunkter, och gärna levande ljus.

Allt inom rörmokeri och avloppsspolning

Utför kamerainspektion av rör

JANNE ENGSTRÖM • 0703-72 07 09 E-mail: brasengstrom@hotmail.com

Text: Tobias Pettersson

10


FLYTTSTÄDNING • VECKOSTÄDNING STORSTÄDNING • AKUTSTÄDNING • FÖNSTERPUTS

NOGGRANN PUNKTLIG

Mitt

8/2

mål

100% nöjd

Lång erfarenhet av branschen.

kund

!

Ring för offert eller mejla på info@garmesmaleri.se

Boka gratis hembesök: www.joannahemstad.se Tel: 0728 490 466

PATRICK GÄRME 0706-81 24 79

Vi har ansvarförsäkring och är godkänd för F-skatt. Vi har rimliga priser och hög kvalite

Hyr ut lägenheter, hotellrum och industrilokaler

Välkommen med Er intresseanmälan!

-Canon Dokumenthantering -Canon Arbetsplats -Canon Fakturahantering -Hur du löser alla dina utskriftsbehov -Lokalt engagemang och support

Klints Fastigheter

0120-135 00, 135 05 www.klintsfastigheter.se

NOGGRANN PUNKTLIG Lång erfarenhet av branschen.

Mitt

Canon ii Åtvidaberg Åtvidaberg Canon Micke 073-920 39 04 Micke 073-920 39 04 Tobias 073-920 39 02

Ola

mål

100% nöjd

kund

!

Ring för offert eller mejla på info@garmesmaleri.se

PATRICK GÄRME 0706-81 24 79

11

073-920 39 10

8/3


d m o k a b it

l s t r Hå

t e s u ör mh

Vardagsrummet har en härlig öppen känsla med många fina detaljer så som en öppen spis.

Familjen Blomberg och Kallin såg potentialen i huset på bostadsområdet Edberga, Åtvidaberg. Efter köpet har det varit åtskilliga timmars hårt arbete för att skapa sina drömmars hem. I november 2016 köpte Tobias Blomberg och Andrea Kallin ett tegelhus i Edberga. Huset som är byggt på 60-talet hade stort renoveringsbehov, fast då paret såg villans potential så var detta ingenting som skrämde dem. Medans renoveringen pågick så flyttade hela familjen (med dottern Olivia) in i tillbyggnaden på 28 kvadratmeter som tillslut blev ett sovrum med walk in closet, medan det

mesta annat revs ner. Kvar fanns i stort sett bara murstocken.

enhällig färg på huset, berättar Tobias Blomberg.

-Vi tog bort samtliga trösklar och monterade nytt innertak med spotlights. Nu är det en öppen planlösning som gäller i bostadsplanet. Det som nu är kvar att färdigställa på detta plan är ett nytt badrum. Annars väntar flera andra stora projekt under våren och sommaren. Källaren kommer även den bli en bostadsdel med fullhöjd. Huset fick en tillbyggnad 1967 med bland annat ett garage, och denna del fick en annan nyans. Därför ska vi vitputsa hela huset för att få en

-I och med att husfasaden kommer få sin upprustning så river vi ner den gamla altanen för att satsa på en ny fräsch altan även denna med inglasning så som den tidigare. Visst har vi lagt en massa timmar och pengar på huset, fast då vi köpte det privat för en bra peng så känns det bra att satsa både tid och slantar på att få det så som vi önskar.

Vardagsrummet innan renovering

12

-Tidigare bodde vi i en mysig lägenhet i gamla mejeriet. Där skapade vi också en mycket egen stil. Det hela fick en rå

Fasaden som idag är i tegel ska få en fin vit puts i sommar


Köket effter renovering

Köket innan renovering

industriell känsla med bland annat ett plåtgolv. Då vi numera har barn kanske inte detta passar fullt ut i nuvarande hem, dock så har vi fortfarande en lite tuffare och grövre stil mot det industriella hållet. Utöver husrenoveringen har vi även byggt egna möbler i vår stil, vilket också har varit roligt och en spännande utmaning, avslutar Tobias. Text: Morgan Karlsson Foto: Tobias Blomberg

Se mer på #sockenvagen_15

Matbordet är

I sovrummet har de målat väggar, snickerier samt en hylla i samma färgton.

13

hemmasnickra

t av Tobias


Majblomman motverkar barnfattigdom Den 12 april börjar årets Majblomma att säljas, som vanligt till förmån för barn som har det lite knapert. Och det finns mycket pengar att söka för behövande.

i år är att betalningen sker med Swish. Det är främst för barnens säkerhet, men det går även att betala med kontanter i nödfall, säger Sylvia.

det är roligt. Under 2018 sålde Central och Alléskolan majblommor för nästan 100 000 kr. Superbra!, säger Sylvia och fortsätter:

- Vi vill ha in flera ansökningar, säger Sylvia Nilsson.

Majblommorna säljs från den 12 april fram till den 30 april, och det finns fyra varianter att välja på: små blommor, kransar, pins och klistermärken. Majblomman 2019 liknar en vitsippa, med sina grönvita blad. Det är barnen som bestämmer vilken färg majblomman ska ha. Alla barn som vill kan skicka in förslag på hur nästa års blomma ska se ut och varje år kommer det in många tusen förslag. Ett antal blommor väljs ut för omröstning och visas i appen och på hemsidan där barn kan rösta fram det vinnande bidraget.

- Har du, eller känner du någon som har svårt att ge sina barn en lika bra fritid som kompisarna har, sök Majblommepengar. Det kan vara till fotbollsskor, barnkalas, fritidsaktiviteter, kläder eller en cykel. Stödet delas ut av den lokala Majblommeföreningen. Du kan hämta blankett på nätet (majblomman.se). Klicka på ”Sök stöd”, rulla ner till Åtvidaberg och skriv ut blanketten. Du hittar också blanketten på anslagstavlan vid Centralskolans entré, och kan även fråga all skolpersonal.

Majblomman har en lång tradition och började säljas av Beda Hallberg i Göteborg 1907. Under de första femtio åren gick pengarna från insamlingen till att hjälpa tuberkulossjuka, men numera är det barnfattigdom som är Majblommans fokus och ekonomiskt stöd delas ut till barn som lever i ekonomisk utsatthet. Och det är inget litet problem, Statistiska Centralbyråns senaste mätning visar att 145 000 barn i Sverige lever i familjer med låg inkomststandard. Med andra ord lever sju procent av barnen i vårt land i barnfattigdom. - Många tror att barnfattigdom hos oss har försvunnit men tyvärr, barnfattigdom är inte ett problem. Det är tusentals. Vill du hjälpa barn i din närhet, så köp Majblommor. En nyhet

Mycket av försäljningen sker till släkt och vänner men många barn går också runt i centrum och säljer och vissa knackar även dörr. - Sen jag blev ordförande för några år sedan har försäljningen ökat. Barnen är jätteduktiga på att sälja och de tycker

Och man behöver inte vara blyg för att söka. Tvärtom vill Majblomman ha in fler ansökningar. - Vi fick ta över Fredrik Åkrans fond. Vi har mycket pengar och vill att det ska komma barnen till del. Det ska gå till barn i Åtvidabergs kommun som har behov av det. Det hjälper dem att få en likvärdig fritid som andra barn. Text: Tobias Pettersson

14


Eric Adelswärds Musikstiftelse Stiftelsens syfte är att värna musiklivet i Åtvidaberg med omnejd genom

Leverans av

Grus, sand och jord

Grusning av vägar

att ekonomiskt stödja utbildning, undervisning, forskning och annan musikfrämjande verksamhet. Ekonomiskt bidrag kan sökas av enskild person, grupp eller organisation. Sökande skall vara bosatt i Åtvidaberg med omnejd eller ha anknytning till orten.

Vintersandupptagning

Container & Transporter i samarbete med SUEZ

Stiftelsen administrerar även Nancy Bjärns Musikfond som årligen delar ut 5.000:- för inköp av musikintrument. Stiftelsen förvaltar nu också Kulturskolan ideell förenings kapital att användas till understöd av musikliv och kultur i Åtvidaberg. Ansökningsblankett finns på www.baroniet.se under ”Eric Adelswärds Musikstiftelse”.

Besök gärna vår hemsida www.atvidinfra.se

Ansökan skall vara poststämplad senast den 15 april. Ansökan sändes till: Annacarin Abelson, Slevringevägen 34, 597 31 Åtvidaberg Stiftelsens sammanträder i maj och besked om styrelsens beslut lämnas därefter skriftligen till den som erhållit bidrag.

Christer Nilsson Tel. 070-569 82 23

Vi hjälper er med tryck!

edia. se www.tryc kome dia.s e

mats @try ckom

MAR KNA D

076 102 02 48

Pro Senio r Acco unt Mana ger

Mats Lil jeg ren

TRYC K & MED IA

TRYCK • SCEENTRYCK • MEDIA • DESIGN

...visitkort...

...på golfbollar, oc

Med folder...

h mycket mer!

www.tryckomedia.se 15


Theoz är HET - Guldskiva

Den 22 februari fick Theoz beskedet att hans hit ”HET” spelats över 4 miljoner gånger på Spotify, vilket resulterar i en guldskiva. Vår tidning ringer upp honom för att gratulera. Guldskiva Theoz, så roligt. Hur känns det? - Det känns fantastiskt. Låten Het släpptes i juni 2018 och den blev väldigt populär. Musikvideon till Het har idag över 7,5 miljoner visningar på Youtube och blev Sveriges mest sedda musikvideo 2018, berättar Theoz.  Hur började det hela för dig, berätta om din karriär. - Det började med att jag startade en Youtube kanal. Det gick inte så jättebra först. Sen berättade en kompis om en app där man spelar in korta videor när man dansar och mimar till låtar. Jag la upp videos när jag dansade till olika låtar och fick väldigt fort många följare.  Idag har jag över 2 miljoner följare på den appen. Många av dom följarna började då också finna min Youtube kanal, så den växte också ganska snabbt. I november 2016 blev jag nominerad som årets stjärnskott av Aftonbladet till en gala som hette Big Buzz Awards. Sen gick allt väldigt fort.  - Innan jag själv började sjunga gjorde jag olika inspelningar tillsammans med en massa andra artister. Loreen, Marcus & Martinus, Måns Zelmerlöw, Danny Saucedo, Molly Sanden, Anne-Marie, Julia Michaels och många fler.  Jag testade att sjunga i studio första gången i slutet av 2017 och min första låt Lately släpptes i Mars 2018.  - I november släppte jag låten Best Girl In The World och på julafton släppte jag Why why why.  Så jag har alltså släppt 4 låtar än så länge, och har två nya klara. En på svenska och en på engelska.  Hur lyckas man slå igenom och synas i den stora massan av artister idag? - Jag tror att det är viktigt att vara sig själv och att ha kul. Att inte försöka kopiera någon annan utan göra sin egen grej. Att man inte gör det bara för att bli känd eller för att tjäna pengar. Det är jobbigt också det ska man tänka på. Det är ju som ett arbete. Man måste öva mycket både sång och dans och det tar mycket tid att spela in låtar.  Jag har ju oftast spelningar på helgerna så jag hinner inte träffa mina kompisar så mycket.  Och i sommar åker jag på turné igen och är borta nästan hela sommaren så har inte så mycket sommarlov.  Men det är det värt för vi har väldigt kul och det är det här jag vill göra. 

Foto: Emma Haraldsson

Hur ser vårens och sommarens planer ut? - Sedan jag uppträdde på Bingolotto på nyårsafton så har jag haft lite ledigt. Fast just nu så packar vi bussen för att åka till Sälen där jag ska uppträda. Sedan väntar min turné där vi hittills har 30 bokade spelningar runt om i Sverige. Jag har även fått vara med och spela in en film där jag spelade en av huvudrollerna. Filmen som heter Rymdresan kommer ha premiär under kommande vinter och är baserad på Christer Fuglesang barnbok. Under inspelningen så fick jag spela mot Robert Gustavsson, samt några andra kända namn. Detta var annorlunda och väldigt roligt. Sedan hoppas vi på att låten HET kommer upp till Platina nivå. För detta krävs 8 miljoner spelningar och vi är ju redan en bit på väg, avslutar Theoz och sätter fart mot Sälen.

Theoz har även en stor försäljningsnivå vad gäller merch. Dessa säljs inte bara på spelplatserna utan här har han även en egen webshop där kunden själv kan gå in och beställa vad de vill ha. Dessa varor säljs och skickas värlen över. För någon dag sedan så sändes varor til lbland annat Kina, Japan Australien och Irak. Dessa merch (reklamprodukter)skapas genom Tryck & Media i Åtvidaberg och där träffar vi Ola Gustafsson, då han är i full färd med att slutföra en av Theoz beställningar som snart ska hämtas. - Det är en stor och viktig kund. För Theoz del så trycker vi olika tröjor, tshirts, hoddies, mössor, popsockets, mobilskal, Theoz resväskor med mera, och nya produkter är på väg in. Det är spännande att få följa hans framgång, berättar Ola Gustafsson. Text: Morgan Karlsson

16


Mäklarföret Mäklarföretaget med fokus p med fokus på Erkommersie kommersiellafastighetsaf fastighetsaffär!

Funderar du på att sälja din bostad?

Genom lång yrkeser och brett kontaktnät Genom lång yrkeserfarenhet och brett kontaktnät erbjuder vi tjänster ino

Jag säljer alla bostadstyper Fullt Fokus För Bästa Slutpris Välkommen att kontakta mig! Micka Hagve 010- 151 63 64 micka.hagve@liweestate.se Johan Westergren Johan Westergren Reg. Fastighetsmäklare 0708-70 27 27

Kommersiella transaktioner | J Lokaluthyrning | Ombildningar ti Kommersiella transaktioner | Jord och skog Fastighetsanalys och råd Lokaluthyrning | Ombildningar till bostadsrätter Förmedling av privatbostäder Fastighetsanalys och rådgivning på lantliga och unika lä Förmedling av privatbostäder med fokus på lantliga och unika lägen

vi tjänster inom

Matilda Lidén Reg. Fastighetsmäklare Reg. Fastighetsmäklare 0708-70 27 27 010-151 63 61 Matilda Lidén Micka Hagve Kent Nordén Reg. Fastighetsmäklare Reg. Fastighetsmäklare Lokalförmedlare 010-151 63 61 010-151 63 64 010-151 63 62

Micka Hagve Reg. Fastighetsmäklare 010-151 63 64

Kent Nordén Lokalförmedlare 010-151 63 62

Välkomna till oss! För mer info om våra objekt välkommen till vår hemsida www.liweestate.se För mer info om våra objekt Följ oss gärna på välkommen till vår hemsida www.liweestate.se Facebook och Instagram Storgatan 30, Linköping | 010-151 63 60 | www.liweestate.se

Storgatan 30, Linköping | 010-151 63 60 | www.liweestate.se

Välkomna till oss! Följ oss gärna på Facebook och Instagram

Vi tar din affär m

Vi fokus! tar din affär mot högre höjder! Mäklarföretaget med

Grus & Cement AB - Åtvidaberg

Allt inom bygg!

Försäljning och leverans av Grus, makadam, sand Grusning, saltning av vägar Trekammarbrunnar • VA-produkter Trädgårdsplattor, dekorsten Betonghålsten

Mån - fre 7-16 • 0120-105 05 • 0706-38 10 88

Renoverar • Bygger nytt Takarbeten • Badrum Kontor ................................ 0120-138 61 Per Kjellberg ................... 0708-43 38 61

Fönsterhantverk enligt gamla beprövade metoder.

Vasavägen 25, Åtvidaberg

Tel. 070-433 40 46

NYBYGGNADER OMBYGGNADER

PLATTSÄTTNING GOLVAVJÄMNING PUTS/MURARBETE

Thomas 070-527 84 52 • Stefan 070-969 53 09

Tfn: 0120-356 00 17

www.mannesbygg.se


Ullers bluesband släpper live-LP Den 28 september spelade Jimmy Ullers Bluesband på Palatset i Linköping. Konserten spelades in och har nu släppts som livealbum på vinyl.

men har även gig inbokade i Stockholm, Köpenhamn och Halmstad. Skivan innehåller låtar av bland annat Sonny Boy Williamson, Chuck Berry och Bob Dylan. Är de representativa för hur ni låter?

Förutom Jimmy själv medverkar Mats Ronander, Göran Lagerberg och Ola Engström på skivan, som är gruppens andra liveinspelning. Den första plattan kom för två år sedan, men då var det blueslegendaren Bill Öhström som kompades.

- Ja, med Mats Ronander är de det. Men när vi spelar med Bill Öhrström är det mer gammal blues. Och de där låtarna kan vi bra, det är därför det låter så bra på skivan.

- Det var då jag fick lite blodad tand för det där med att släppa en LP. För den gick ganska bra och har snart sålt slut. Fast det går ju ändå inte ihop sig för det är så mycket kostnader, säger Uller som ett tag funderade på att ge ut skivan på CD. Efter kontakt med diverse branschfolk insåg han dock att det är LP som är formatet som gäller 2019 om man vill ge ut fysiska skivor. - Vinyl har fått ett uppsving på senare år, och vi har redan sålt hundra exemplar på en vecka. Men jag ska ge bort ganska många till vänner och bekanta, och såna som har hjälpt oss i olika sammanhang. Det är en rätt kul present att få.

På skivomslaget ser man en bild av Jimmy med hatt och munspel, som ger en bluesig känsla.

Releasefesten äger rum på L´Orient i Linköping den 16 mars och sedan följer en lång radda spelningar under våren och sommaren. Bandet kommer bland annat att spela i Åtvidaberg den 25 maj

- Den togs när vi spelade på Ekholmsskolan för några år sedan. Då stod jag innan konserten och hade de där Blues Brothers-kläderna på mig och lattjade med munspelet. Jag kan spela lite sådär, jag har ett munspel hemma som jag spelar på ibland till min frus förtvivlan. Och då var det en lärare där, Georg Sandgren, som tog den bilden. Jag tycker den blev rätt bra. Text & foto: Tobias Pettersson

Anlita TM EVENT

för ert nästa arrangemang

TM EVENT AB

Event: Behöver ni bolla idéer, få inspiration och hjälp med genomförandet? Vi är med dig under hela processen, från start till genomförande och skräddarsyr ert arrangemang efter era behov och önskemål. Vill du ha ett tema för ditt event? – vi har idéerna! Vi hjälper dig med events som t.ex: Jubileum för personal och/eller kunder – Invigning – Kick-off Personalfest – Produktlansering – Privata fester – Golf-, padel-, hockeytävlingar osv. Kongress: Tina Malmström (25 års erfarenhet) med kollegor erbjuder ett komplett utbud av tjänster inför, under och efter ert planerad arrangemang. Vi tillhandahåller PCO*-tjänster för alla typer av möten som t.ex vetenskapliga och medicinska möten, utbildningar, kurser och konferenser. TM Event har de verktyg och resurser som krävs för att ert möte skall bli framgångsrikt! *PCO=(professionell kongressorganisatör)

år ”Vi gid allt ld” u för g www.tmevent.se

HARALD BJÖRK Project Manager +46 (0) 70 750 0001 hbj@tmevent.se

18

TINA MALMSTRÖM Congress Manager +46 (0)76 021 2601 tma@tmevent.se

MIKAEL MALMSTRÖM Project Manager +46 (0)72 300 2601 mma@tmevent.se


HJULSKIFTE

Köp bergvärmepump nu!

+ SÄSONGSFÖRVARING

50-tums Smart-TV ingår.

inkl. tvätt

500:-

— Läs mer om erbjudandet på thermia.se/TV eller kontakta oss direkt så berättar vi mer.

Dessutom! Foto: Bildbyrån

10% rabatt vid köp av 4 nya sommardäck! OCH gratis montering! #bechabil

Erbjudandet gäller 1 februari–31 mars 2019 hos de återförsäljare som deltar i kampanjen. Kan inte kombineras med andra rabatter och erbjudanden.

ÅTVIDABERGS RÖR AB ÅTVIDABERGS RÖR AB

ViVistödjer stödjerSOS SOSBarnbyar. Barnbyar. Läs Läsmer merpå påcomfort.se comfort.se

Prästängsvägen 5 5••Tel. 0120-130 Prästängsvägen Tel. 0120-130 65 65

Tel. 0120-145 50 • www.bechabil.se

Öppettider: mån-tor 07- 0716.30 07-16 • lördag Öppettider: mån-tor 16.30••fredag fredag 07-16 • lördag stängt stängt

Mån - Tors 07.00-16.30, lunchstängt 12.30-13.00 Fredag 07.00-14.00

www.comfortatvidaberg.se www.comfortatvidaberg.se

”Vi är mycket nöjda med den proffesionella kunskapen som RTL besitter” Per Lindqvist CEO Germundia Holding

VILL DU NÅ TOPPEN? Anlita oss!

013-35 88 20 www.rtlekonomi.se

11 59


Mellan himmel och jord Fasta i kärlekens namn

Dags för dopfest - kom och träffa våra dopbarn!

Den kristna fastetiden har börjat. Det är en period av eftertanke och bön. Tidens prövningar och mina egna sammanfaller ibland. Kanske funderar jag på hur vi hushåller med och tar hand om den jord vi fått att förvalta? Det är något som kan avspegla sig i de val jag gör varje dag. Var hittar jag kraft att inte resignera och hur hjälps vi åt? Vad är medmänsklighet och att se till min nästas bästa? Det är kanske då jag väljer att inte se bort när en medmänniska har det svårt eller behöver min hjälp. Hur kan vi vara hjälpande händer för varandra? Vad innebär det att vara Jesu lärjunge, det vi är kallade att vara genom dopet? Vågar och vill vi stå upp för Jesus och det han säger oss? I vårt hjärta och i vår syn på världen omkring oss. Hur kan vi i kärlekens namn stå emot krafter som vill utestänga människor från trygghet och fred och dela upp oss i ”vi och dem” och istället arbeta för Guds rike på jorden, där alla har sin plats, sin gåva och sin uppgift. Det är inte alltid lätt att vara kristen. Vi möter kamp och prövningar både i livet och tron som vi måste förhålla oss till. Jesus sa att det skulle vara tufft (Matt 16:24). Men han sa också att han aldrig skulle överge oss; ”Jag är vägen, sanningen och livet” och ”Jag är med er alla dagar, till tidens slut”. Det är vårt hopp och vår styrka och där vi får hämta kraften. I honom som är Kärleken. Låt oss i fastans tid be för oss själva och vår värld: ”Gud, låt ditt ord vara en lykta för min fot, ett ljus på min stig. Omslut oss med din kärlek och välsigna vår vandring. I Jesu namn. Amen.”

De barn som döpts i församlingen ska nu få hämta hem sina dopänglar som hängt i kyrkornas dopträd under året. Dopbarnen och deras familjer är särskilt inbjudna till två gudstjänster. Chokladbollar serveras efteråt. Missa inte det festliga tillfället att möta barnen och deras familjer - välkommen du också! Den 10 mars kl. 11 är det dopfest i mässan i Åtvids Gamla kyrka Den 17 mars kl. 11 är det dopfest i gudstjänsten i Grebo kyrka.

Det händer hos oss …

”Afternoon Tea Party” drog fulla hus i februari!

Våra ungdomar bjöd på nybakat i mängd och det var musik, mingel och annat kul.

SOMMARJOBB 2019 Sommar i Stora kyrkan Även i sommar har du chansen att ingå i vårt härliga gäng som håller öppet i Åtvids Stora kyrka, vardagar kl. 10-14, under veckorna 25-31. Tjänsterna kommer utgöra ca. 20 tim/vecka. Känner du igen dig i något av dessa uttryck är du välkommen att söka:

BAKGLAD, SAMTALSINTRESSERAD, GUIDANDE, UNDERHÅLLANDE, BARNKÄR -MEDMÄNNISKALäs mer på församlingens hemsida: www.svenskakyrkan.se/atvidsforsamling och maila ett personligt brev till sara.lonn@svenskakyrkan.se och märk ämnesraden med ”Sommar i Stora kyrkan”. Varmt välkommen med din ansökan senast den 31 mars.

Sommar på kyrkogården Varje sommar arbetar totalt ca sex ungdomar på våra nio kyrkogårdar runt om i församlingen. Sommaren delas in i två perioder och varje ungdom får arbeta under en av dessa fyraveckorsperioder. Arbetsuppgifterna består bl. a av gräsklippning, ogräsrensning, krattning, mm och du måste ha fyllt 16 år. Är du intresserad av att arbeta på någon av våra kyrkogårdar vill vi att du anmäler dig personligen via mail, senast 24/3, till tobias.dahlberg@svenskakyrkan.se och märk ämnesraden med ”Sommarjobb kyrkogården”. De perioder du kan söka för denna sommar är: Period 1: v.25 – 28 (17/6 – 12/7) Period 2: v.29 – 32 (15/7 – 9/8)

Tel. 0120-29930, Kammarbovägen 1, 597 31 Åtvidaberg 20


Kalendarium To

7

9

10

När kyrkans Wisteniusorgel från 1751 renoverades och återuppbyggdes av bröderna Moberg år 1957, kom det att bli en restaureringshistorisk milstolpe i svensk orgelhistoria. Dessa landets skickligaste orgelrestauratörer gjorde en storartad insats och lyckades återuppväcka de slumrande pipornas forna klangprakt – vilket renderade en fransk orgelakademi i mitten på 1960talet att utse instrumentet till ”Årets orgel”. Orgeln i Åtvidaberg är den enda orgel i Sverige som har fått denna utmärkelse, vilket förpliktar. Orgeln kommer att klinga ut i en helgmålsbön vi har kallat Wistenius plus en lördag i månaden under 45-60 minuter. På programmet framöver står: 27 april kl 18.00 – Hans Jakob Wastvedt spelar ur Goldberg Variations (Bach) 31 augusti kl 18.00 – Robert Bennesh (ny domkyrkoorganist i Lunds domkyrka)

Ti

12

Välkommen till välklingande orgelstunder i Gamla kyrkan!

Må 18

Åtvids Församling Kyrkogårdsförvaltningen

Ti

Wisteniusorgeln i Åtvids Gamla kyrka – unik och prisad!

On 13

To 14 Lö 16 Sö

17

19

Vi söker säsongsarbetare till säsongen 2019.

Tidsbegränsad anställning. Vecka 14 - 44, 1/4 tom 1/11. En tjänst på 100%, ansökan senast 31/3. Vana och intresse för växter och grönyteskötsel samt B-körkort krävs.

On 20

Foto: Magnus Aronson/Ikon

Läs mer på www.svenskakyrkan.se/atvidsforsamling

7 mars - 20 mars

MORGONMÄSSA ............................. 08.30 Åtvids Gamla kyrka Kyrkråd, Värna kyrka ........................ 19.00 HELGMÅLSBÖN .............................. 18.00 Åtvids Gamla kyrka Roland Kjellström - fiol, Ludvig Rosvall - piano Första söndagen i fastan MÄSSA med dopfest ........................... 11.00 Åtvids Gamla kyrka. Åtvids barnkör GUDSTJÄNST, Bykupan, Falerum .... 11.00 MÄSSA, Värna kyrka ......................... 16.00 Åtvids kammarkör Kom till ro, Åtvids församlingsgård ... 18.30 Andaktsrummet, Enkel mässa med ljuständning och stilla musik. Sopplunch med middagsbön ............... 12.00 Åtvids församlingsgård GUDSTJÄNST ................................... 15.15 Östergården. Klockarängskören MORGONMÄSSA ............................. 08.30 Åtvids Gamla kyrka HELGMÅLSBÖN .............................. 18.00 Åtvids Gamla kyrka Andra söndagen i fastan MÄSSA, Åtvids Gamla kyrka ............. 11.00 GUDSTJÄNST med dopfest ............... 11.00 Grebo kyrka Körgrupp ur Grebo kyrkokör GUDSTJÄNST ................................... 16.00 Björsäters församlingshem Måndagsträff ...................................... 14.00 på MariNettes Mat & Café Underhållning: Einar Samuelsson - sång och luffarhistorier Stickcafé, Åtvids församlingsgård ....... 17.00 Kom till ro, Åtvids församlingsgård .... 18.30 Andaktsrummet Enkel mässa med ljuständning och stilla musik. Sopplunch med middagsbön ............... 12.00 Åtvids församlingsgård MÄSSA, Kopparsvanen ...................... 15.15

Samma himmel. Samma rättigheter. Verkligheten ser olika ut.

Sw�sH� d�n g�vA t�lL

90� 12��

svenskakyrkan.se/fastekampanjen

ÅTVIDS FÖRSAMLING www.svenskakyrkan.se/atvidsforsamling • • atvids.forsamling@svenskakyrkan.se www.svenskakyrkan.se/atvidsforsamling atvids.forsamling@svenskakyrkan.se

21


Åtvids Hembygdsförening

Åtvidabergs frikyrkoförsamling

välkomnar till

ÅRSMÖTE 2019

www.atfriky.se Ons 6/3 kl 19.00 Kraftkällan - bön, Pingstkyrkan

13 mars kl. 19:00 Hembygdsgården Bygdevägen, Åtvidaberg

Sön 10/3 kl 10.00 Gudstjänst med nattvard i Johanneskyrkan

Predikan Weine Spets, Ledning Leif Boström, Musik Barbro Boström

Tis 12/3 kl 19.00 Aftonbön, Johanneskyrkan. Efteråt andliga samtal.

Ons 13/3 kl 19.00 Kraftkällan - bön, Pingstkyrkan Sön 17/3 kl 10.00 Gudstjänst i Pingstkyrkan

Predikan Alf Englund, Västervik Ledning Myggan Kallfors, Musik Fredrika Olsson och Sångarna

Åtvidabergs Aktivitetshus

Tis 19/3 kl 19.00 Aftonbön, Johanneskyrkan.

Vernissage

Efteråt andliga samtal.

Välkommen!

Måndagen den11 mars kl. 14-18 Vi serverar bubbel och snacks eller köp fika i vårt Café. Stort utbud av smörgåsar och hembakat bröd.

Välkommen

Övriga tider att se dessa fina alster är under tiden 11/3-29/3 Måndag-Torsdag 8-16, Fredagar 8-14

att prata släktforskning När: Tisdagen 26/3 Var: I ABF-lokalenTilasbacken 3, Åtvidaberg Tid: 18.00-20.00

Vi här på Åtvidabergs Aktivitetshus har den stora glädjen att bjuda in er Alla på Vernissage.

Vana släktforskare finns på plats. Flera kurser startar i vår. Se även hemsida: dis-filbyter.se

Här kan ni njuta av alster från gruppen Våga Måla i samarbete med Bilda.

VARMT VÄLKOMNA!

Eklunda - Bestorp Bio - Opera - Konst Frälsningsarmén Åtvidaberg

Lör 16/3 kl. 9.00-12.00 Loppmarknad Nyinkommet, kom in och fynda! Servering, hembakat bröd

Ons 20/3 kl. 14.00 Kafferep Vid frågor, ring:

2/3

Regementets dotter

3/3

Mary Queen of Scots

kl 18

9/3

Aniara

kl 18

10/3

Captain Marvel

kl 18

12/3

Hans Arnold - Penselns Häxmästare

Opera

Konst

kl 19

kl 19

17/3

Småkryp 2

kl 15

17/3 19/3

Glass Årsmöte

kl 18 kl 19

23/3

Pubkväll

kl 18

24/3

Instant family

kl 18

30/3

Valkyria

Opera

kl 17

Bo-Inge Gunnar Larsson

070 66 83 995 070 36 87 470

31/3

Giraffens cykel

kl 15

31/3

Dumbo

kl 18

Stenhusgatan 32

Välkommna!

11/5

Karmelitsystrarna

Opera

www.eklundabio.se

22

kl 18


Stöd ÅFF

GRUNDAD 1892

Norrköpings Symfoniorkester

och köp ditt årskort idag!

RAD

PLATS

001110

Foto: Eva Lindblad

019010 2 001 019110 010

SEKTION

gästspelar torsdag 21 mars 2019 kl. 19.00

2

SERIEKORT 2019

Boka ert företagsevenemang Hyr egen loge vid en match på Kopparvallen VIP-kort med buffé, bästa sittplatser samt information från ÅFF:s sportsliga ledning Möjligheter till events och olika exponeringar Kontakta oss: 0120 – 129 47 eller marknad@atvidabergsff.se

i Åtvids Stora kyrka

Mozart och Haydn: klassiska pärlor. Entré: Icke medlem 200:-, medlem 150:-. Ungdomar under 18 år fri entré. Biljetter säljs på Åtvidabergs bibliotek samt i samband med konsterten.

Facebook: Åtvidabergs FF Instagram: @atvidabergsff www.atvidabergsff.se

I samarrangemang med

ÅTVIDS FÖRSAMLING

Ett stort tack till alla som medverkade på succén

Tryck & Media Cup 2019!

Välkommen på företagslunch! Näringslivscentrum och Åtvidabergs kommun har nöjet att bjuda in till företagslunch igen. Här får företagen möjlighet att träffa och prata med kommuntjänstemän och politiker - och med varandra förstås!

Och ett HURRA & GRATTIS till Scanfil som tog hem segern!

vision 2030 - var med och påverka Hur vill du att Åtvidabergs kommun ska utvecklas de kommande 10 åren? Välkommen på en intressant dialog med Robert Bredberg, Yasmine Dernelid och Linnea Salbark som informerar om arbetet med Vision 2030.

Plats: Kommunens fullmäktigesal Tid: Måndag 25 mars kl. 12.00 -13.00

Årets starka medverkande var:

Anmäl dig senast torsdag den 21 mars till Näringslivscentrum på 0120-135 95 eller info@nc-atvidaberg.se

• Scanfil • Lågenergihus • Wittzell Design • Minec • XL Bygg • Comfort Ternstedt Invent • Falerum Kök • Kontor-X Vi riktar även ett stort tack till speaker, domare, publik och Åtvidabergs Hotell.

En samverkan mellan:

23


Det händer på biblioteket! Onsdag 6/3 kl. 10.30 - 12.00 SPRÅKCAFÉ Plats: Cafédelen

Onsdag 13/3 kl. 17.00 - 18.00 Kören

Onsdag 6/3 kl.13.30 – 15.00 Eftermiddagshäng. Drop- in-mellis. Gratis. Ålder: från 9 år

Fredag 15/3 kl.10.15 – 12.00 Fredagsmys på Bibblan. Vi gör vykort med tryck med hjälp av PET-flaskor

Onsdag 6/3 kl. 17.00 - 18.00 Kören

Onsdag 20/3 kl. 10.30 – 12.00 SPRÅKCAFÉ Plats: Cafédelen

Fredag 8/3 kl. 10.15 Sagostund: Vi läser saga. Minibio - Vem? Lördag 9/3 kl. 11.30 - 12.00 Lilla lördagsscenen

Onsdag 20/3 kl.13.30 – 15.00 Eftermiddagshäng. Drop- in-mellis. Gratis. Ålder: från 9 år

Onsdag 13/3 kl. 10.30 – 12.00 SPRÅKCAFÉ Plats: Cafédelen

Onsdag 20/3 kl. 17.00 - 18.00 Kören

Onsdag 13/3 kl.13.30 – 15.00 Eftermiddagshäng. Drop- in-mellis. Gratis. Ålder: från 9 år

Medborgarservice är öppen kl. 13.00 – 15.30 varje tisdag och torsdag.

Biblioteket är bemannat: måndag 10-18, tisdag 12-18, onsdag 10-18, torsdag 10-18, fredag 10-16, lördag 10-13 (september - maj) Meröppet alla dagar 7-22. För mer info ring 0120-831 97 eller maila till biblioteket@atvidaberg.se ÅTV I D A B ER GS B IB L IOTE K

www.atvidaberg.se/bibliotek

Nästa nummer

20 mars Öppet vardagar 9:00-17:00

Vi har eget sorgbinderi och egen förtäringslokal 0120-101 15 · Verksgatan 1 · westergrensbegravningsbyraer.se

manusstopp torsdag 8 mars

Behandlingar med tandimplantat Vi utför all vanlig tandvård samt käkkirurgiska behandlingar. Det går bra att lista sig som patient, och du får en tid inom en månad. Vi tar även emot remisser med käkkirurgiska frågeställningar, samt att man som patient själv kan höra av sig om man önskar träffa käkkirurg. Vi erbjuder för närvarande gratis konsultationer gällande behandling med tandimplantat samt visdomständer. I samband med dessa får du ett kostnadsförslag utan att binda upp dig.

Amdenta

S P E C I A L I S T K L I N I K E N 013-10 40 00 | www.amdenta.se | info@amdenta.se

24 Endast för publicering i Nolltretton / Nollelva Får ej användas i andra sammanhang

Foto: Jägerbrink

nolltretton

Ring eller mejla ditt intresse.

Profile for Åtvidabergsplatsen

Åtvidabergsplatsen 190306  

Åtvidabergsplatsen 190306  

Advertisement