Page 1

Ã…tvidabergs Nr 15 25 SEPTEMBER 2019

platsen


NÅGRA AV ARTIKLARNA I DETTA NUMMER

• C R O S S K A R TÅ K A R E A L G O T H A M M A R Q V I S T • Y X N E R U M S K U R S - O C H K O N F E R E N S C E N T E R • ÅÄÖ-MÄSSAN • BYGG OCH HANTVERKSTEMA plus mycket mera...

Att bygga en bättre värld vi är. Det är saker som föräldraledighet, samkönade äktenskap, mänskliga rättigheter, miljöarbete och så vidare som människor världen över imponeras av. Där är Sverige en riktig förebild i mångas ögon. Vi har gratis skola, sjukvård, högskoleutbildning, äldreomsorg, betald semester, sjukersättning, pension, a-kassa, barnbidrag, bostadsbidrag och en massa andra saker som gör våra liv superenkla och supertrygga. Välfärd som 95% av världens övriga befolkning bara kan drömma om - och ändå hör man ständigt klagandet här hemma över hur dåligt det har blivit i Sverige. Märkligt.

Detta nummer har lite av ett byggtema. Och här på tidningen tycker vi om att bygga. Vi bygger relationer, vi försöker bygga broar mellan våra annonsörer och läsare, och i slutändan vill vi gärna vara med och bygga Åtvidaberg till en bättre kommun att leva i. Donald Trump tycker inte om att bygga broar, han bygger hellre murar. Idag försöker USA hålla invandrarna ute men för hundra år sedan såg det annorlunda ut. Då utvandrade 1,2 miljoner svenskar till USA och bosatte sig främst i staterna Illinois och Minnesota. Vid den här tiden på hösten för fyra år sedan bilade jag genom svenskbygderna i USA och kom till staden Lindstrom där Karl-Oskar och Kristina står staty. Jag blev faktiskt märkligt rörd när jag såg statyn. Det är ju bara två fiktiva figurer, men de representerar så mycket. De är en symbol för en viktig del av den svenska historien och det kändes högtidligt att följa i deras fotspår, hundra år senare.

Just nu är det Greta Thunberg som är vår stora export. Hon är beundrad i hela världen, får träffa påven och Barack Obama och prata inför FN. Hon inspirerar en hel generation ungdomar världen över och beskrivs som en av samtidens mest inflytelserika personer. Det finns egentligen bara en grupp människor som tycker illa om henne och det är en högljudd klick svenska surgubbar i 50-årsåldern. Ungefär samma typ av människor som tjatar om den svenska systemkollapsen. De skriver ilskna inlägg på Facebook och skaffar bildekaler med texten ”Fuck Greta”. Hur är man beskaffad om man som vuxen man sitter hemma framför datorn och hatar en 16-årig tjej som försöker rädda världen? Vad är det för fel på dessa bittra gubbar? Men Greta, de flesta av oss står bakom dig och är imponerade av ditt engagemang och den världsrörelse du skapat. Du bygger en bättre värld och det är det finaste man kan bygga.

När jag stod och betraktade statyn kom jag i samspråk med några amerikanska turister och de undrade en massa om Sverige. Såna samtal har jag ofta när jag är ute och reser och de följer alltid samma mönster. Jag berättar om IKEA, Volvo, Nobelpriset och allt det där vanliga som vi svenskar brukar dra upp. Men det betyder inte ett dyft för någon annan än oss själva, och varför skulle det? Vi bryr oss inte om andra länders företag och liknande, så självklart bryr sig inte någon annan än vi svenskar om att Spotify, H&M och SAAB kommer från Sverige. Istället landar det alltid i hur imponerade utlänningar är av vår välfärd, vår levnadsstandard och vår samhällsbyggnad. Hur liberala, jämlika, öppna och framåtsträvande

TRYCK & MEDIA Östergötland AB Norra Oskarsgatan 19, 582 73 Linköping Ansvarig utgivare: Daniel Hallingström Tryck: Tryck & Media Östergötland AB. Upplaga: 7 500-23 000 ex. Distribution: PostNord AB. Vi har kontor i Linköping, Åtvidaberg, Kisa och Västervik

Text: Tobias Pettersson

Nästa nummer 9 oktober

manusstopp 27 september

Besöksadress: Spårgatan 11 Åtvidaberg, ingång Tvärgatan

2

FÖRSÄLJNING

DESIGN&LAYOUT

Mats Liljegren mats@tryckomedia.se. Mobil: 076-102 02 48

Åsa Melefors asa@tryckomedia.se. Tel. 0120-150 52

Daniel Hallingström daniel@tryckomedia.se. Mobil: 073-677 95 13

Carolina Tonström-Lindgren lina@tryckomedia.se. Tel. 0120-150 52

TEXT & FOTO Morgan Karlsson om inget annat anges. Gilla oss på facebook www.atvidabergsplatsen.se


HÖST REA

MÄRKESBÅGAR Fast pris 500 kr oavsett tidigare pris!

NOMINERA TILL ÅRETS STIPENDIER Nu är det dags att ge förslag på vem som ska få årets stipendium i Åtvidabergs kommun.

Årets kulturstipendiat Åtvidabergsplaketten Årets förening Nomineringen ska innehålla den nominerades namn, till vilket pris/stipendium samt en kort motivering. Observera att stipendierna gäller för aktiviteter, prestationer eller utvecklingsarbete som visats under 2019. Nominera senast den 25 oktober kommun@atvidaberg.se www.atvidaberg.se

Kostnadsfri synundersökning vid köp av glasögon. Värde 395 kr.

KOMMUNEN MED FRAMÅTANDA

Utförs av legitimerad optiker och gäller vid köp av glasögon. Boka synundersökning enkelt på www.glasogonmagasinet.se

Hört talas om Åternäring? Det har vi skapat i nästan 150 år. Vi är ingen vanlig bank med ägare som kräver utdelning och bonusar, vi är en fristående Sparbank. Att vara just fristående innebär spännande möjligheter för oss och för orten vi verkar på eftersom vi själva kan bestämma hur vi vill använda vår vinst.

Vi tillsammans driver

vidare och hälsar

både nya och gamla kunder varmt välkomna!

nära våra kunder och bidra till utveckling i stort och smått. Det gör vi genom att ge tillbaka delar av vår vinst och låta den få ge näring och växtkraft till ortens företag, ungdomar och föreningar.

Varmt välkommen till din lokala optiker!

Vi kallar det för Åternäring.

Adelswärdsgatan 1, Åtvidaberg Tel: 0120-101 22 Vardagar 09.30 - 18.00 Tel: 0120-840 00 • atvidabergsspb.se

Fler erbjudanden på www. glasogonmagasinet.se

Fristående sparbank rbankk Enastående möjligheter

3


Information från Åtvidabergs kommun Årets skolbibliotek 2019 är Alléskolan!

En väl strukturerad och integrerad verksamhet som är tydligt kopplad till målen i läroplanen är en av anledningarna till att skolbiblioteket i Åtvidaberg får pris som landets bästa skolbibliotek. Framgångarna bygger till stor del på ett unikt samarbete där skolan driver utveckling via skolbiblioteket. -Vi har jobbat långsiktigt med en väldigt tydlig systematik att vi ska följa upp de insatser vi gör och att vi ska förbättra oss utifrån vad vi ser för resultat i verksamheten. Utifrån det tar vi nästa steg. Det tror jag utmärker oss, säger Sara Algulin, rektor för årskurs 7-9 på Alléskolan.

ska hända på skolan. Samarbetet sker både på mellan- och högstadiet. Olika faktorer bidrar till framgång Personalen är överens om att det är flera framgångsfaktorer som gör att skolbiblioteket lyckas så bra. Det nära samarbetet där skolbiblioteket finns ute i verksamheten är en faktor, personalens skicklighet är en annan och engagemanget från politiken och kommunens tjänstemän är ytterligare en.

Skolbiblioteket har lyckats hitta nyckelpersoner på skolan att samarbeta med, personer som har kunskap om elevernas och gruppernas behov, och har återkommande möten med speciallärare och MIK-grupp (media och informationskunnighet). I all fortbildning som skolan gör med lärarna så är biblioteket en naturlig del. Det innebär att biblioteket vet vad som händer i verksamheten och vilka behov som finns och kan då anpassa insatserna efter de behoven. De har också en aktiv del i elevrådet och har byggt upp en närhet med eleverna så att de får känna att de kan påverka och är delaktiga i vad som

-Det här skulle inte hända om inte skolan och kommunen vågade satsa på skolbiblioteket, konstaterar skolbibliotekarie Anna Danielsson. Priset delas ut av Nationella Skolbiblioteksgruppen den 27 september. Den 2 oktober ska personal och elever fira stort på Alléskolan.

ÅÄÖ – mässa 18-19 oktober

I två dagar pågår företagsmässan Åtvidaberg är öppet, ÅÄÖ, dit även allmänheten är välkommen. Mässan arrangeras av Näringslivscentrum som tillsammans med kommunens olika företag vill visa upp den kunskap, bredd och framåtanda som finns inom näringslivet. Utställningar, seminarier och spännande aktiviteter möter dig under två dagar, klockan 10.00-16.00 på fredagen och klockan 10.00-14.00 på lördagen. Tjänstemän från kommunen deltar på mässan och berättar bland annat om bostadsprojektet Grebo/ Norrby samt ger råd om energieffektivisering.

Besöksadress: Adelswärdsgatan 7 · Postadress: Box 206, 597 25 Åtvidaberg · Tel växel: 0120 - 83 000 · Epost: kommun@atvidaberg.se www.atvidaberg.se

KOMMUNEN MED FRAMÅTANDA

4


INFORMATION FRÅN INFORMATION FRÅN

NÄRINGSLIVSCENTRUM NÄRINGSLIVSCENTRUM i ÅTVIDABERG i ÅTVIDABERG

Helenas Support kan hjälpa dig med t ex fakturor, momsredovisning, löner, skatter och all annan administration som ska skötas. De skräddarsyr en lösning som passar dig och ditt företag bäst.

Unik hyresrätt hyresledig i Åtvidaberg.

helenassupport.se

265 kvm fördelat på två våningar med två balkonger & två uteplatser.

1. Vad är ditt företags största utmaning just nu? Vår största utmaning är att sätta organisationen. Vi har under senaste året vuxit med en anställd och då vi hela tiden arbetar mot olika datum och har ojämn arbetsbelastning vår och höst är det svårt att hitta en lagom nivå på uppdrag och arbetstid. Att säga nej till uppdrag är svårt samtidigt som det är ännu sämre att säga ja till uppdrag om vi inte har möjlighet att utföra ett bra arbete.

Intresserad kontakta Anette Mild Tel. 0120-358 51

Klipp ut och spara

EN BRA MÄKLARE

"

www.rosenfastigheter.se • Tel. 0120-358 50

2. Hur ser framtidsplanerna ut? Ambitionen är att fortsätta utveckla företaget och vara den personliga lokalt förankrade redovisningsbyrån. Hittar vi ”rätt” person vill vi gärna växa med ytterligare någon medarbetare inom något år. 3. Hur tycker du att det är att driva företag i Åtvidaberg? Att kunna bedriva företag på sin bostadsort är en verklig förmån. Att ha närhet till kunder och andra samarbetspartner underlättar och berikar vardagen. 4. Vad vet vi inte om ditt företag? Vi vill vara det mindre företagets ekonomiavdelning och det innebär att vi hos en del kunder jobbar ute i deras lokaler. Vi är sedan något år en auktoriserad redovisningsbyrå då jag har genomfört en längre påbyggnadsutbildning.

Nu finns ”Jacob” i Åtvidaberg. Välkomna att kontakt mig! Reg. Fastighetsmäklare Lars-Ove Jacobsson 070-536 42 22 lars-ove.jacobsson@riksmaklaren.se

013-13 44 10 5


En lysande sommar på Yxnerum Hotell, Kurs & Konferenscenter Som ett oskrivet blad närmade sig sommaren för ägaren och personalen på Yxnerum Hotell, Kurs och Konferenscenter. Ingen visste väl riktigt hur sommarsäsongen skulle bli för de inblandade. Nu ser de tillbaka på en lysande säsong och blickar fram mot en fullmatad höst. Som nybliven ägare för den stora kursanläggningen i Yxnerum så var det till en början lite osäkert hur mycket bokningar sommaren skulle inbringa. Nu ser Thorbjörn Holst-Larsen tillbaka på en lyckad säsong och blickar fram mot en fullmatad höst. – Genom en bokningssajt på nätet så bokades rummen på undan för undan, vilket var väldigt spännande då vi inte var förberedda på att det skulle bli så mycket bokningar den vägen. Nu har vi också lyckats få en bra överblick över hur mycket personal som behövs för att få varje enhet att fungera bra. Under juli hade vi 251 övernattningar.

Utöver detta så har vi även haft några större kalas här. Kunden väljer kanske då att boka några rum för gästerna och vi kan ombesörja maten och serveringen. Under hösten väntas även ett 50-årskalas äga rum här på anläggningen, inleder Thorbjörn. – Under sommaren så har vi fått vårt alkoholtillstånd, för att kunna erbjuda lite starkare drycker till våra gäster. Vi har ett trevligt rum med bar, öppen spis och biljardbord där gästen kan njuta under kvällarna. Just nu har vi två företag som har tvådagarskonferens här hos oss, där en finare middag dukas upp under kvällen innan de intar bastun och njuter av vårt utbud på anläggningen. Vi har sett att allt fler företag, kommuner och statliga verk bokar in sig här för att arrangera konferenser. – Vi har under sommaren även bjudit in till dagar med fokus på vår kristna tro. Dessa ägde rum under fem veckor med olika inbjudna talare. Dagar som

nådde riktigt bra besökssiffror. Detta kommer vi att arrangera mer framöver. Vi kommer ha anläggningen öppen året runt för att kunna ta emot grupper och företag som önskar ha sin konferens här hos oss. Dock sker detta inte varje dag så det blir ju små luckor ibland. Det som har varit en utmaning är att hitta en bra balans mellan inkomster och kostnader, fast även här har vi fått bra koll på läget. Nu gör vi lite investeringar i byggnaden där vi ska få igång en ordentlig värme till alla rum. Även brandlarmet får sig en stor översyn och byggs ut ytterligare. – En annan satsning som vi har framför oss är ett traditionellt julbord. Detta med fina övernattningspaket. Här ska gästen kunna installera sig i sitt rum och ta del av våra bekvämligheter så som jacuzzin, baren, brasan och så vidare. Innan gästerna åker hem nästa dag så väntar en god frukost, avslutar Thorbjörn. Text & foto: Morgan Karlsson

Antikt, Retro, Loppis & Kuriosa

EMMA G:s SAKER & TING

Nu plockar vi fram

Öppet: tis, tor & fre 12-18, lör 10-13 eller efter överenskommelse

Jag köper dödsbon och delar av hem. Emma G:s Saker o ting

HÖSTENS NYHETER

Här kan du betala med kort!

emma_g_sakeroting

Emma Gustavsson 0703-16 41 59, Söderleden 6, Åtvidaberg

www.modellsalong.com

Modell Salong i Åtvidaberg

Modell Salong Den kompletta salongen med behandlingar för hela

ÖPPETTIDER

kroppen!

Vardagar 09.30-17.00

Frisör - Klassisk fotvård Hudvård - Gelénaglar Fransförlängning - Trådning

ingen lunchstängning

Lördagar 09.30-13.00

0120-357 75

Adelswärdsgatan 2, Åtvidaberg • Tidsbokning 0120-13 100 Öppettider: Mån - Fre 10.00-18.00

6


20%

RABATT PÅ ALLT VID KÖP AV 3 VAROR ELLER FLER

Erbjudandet gäller 25-28 sept. på Family House Åtvid Öppet vardagar 10-18 lördag 10-14

Rabatten gäller på ord. priser. Family House Åtvidaberg, Adelwärdsgatan 2 Tel: 0120-772377 87


Tema BYGG & HANTVERK

Ledig lokal med bra läge i centrala Åtvidaberg Ovala rummet. Bild: Shutterstock

Vi söker dig som har en spännande idé som du drömmer om att förverkliga

Fyra berömda rum De flesta rum är rätt alldagliga och likartade. Andra blir omtalade och berömda. Här är fyra rum som de flesta har hört talas om.

Vi tar gärna emot din idé via mail; marie@rosenfastigheter.se så kontaktar vi dig för ett förutsättningslöst möte.

Ovala rummet I Vita Huset i Washington DC finns förmodligen världens mest berömda rum. Många tror att det ligger i den rundade delen av huvudbyggnaden men det ligger faktiskt i den sidobyggnad som kallas västra flygeln, eller ”West wing” (precis som tv-serien). 2009 firade Ovala rummet 100 år. Där hittar vi presidentens skrivbord, eller ”Beslutsamhetens skrivbord” som det kallas. Där finns även den stora runda mattan som pryder golvet och som byts varje gång en ny president tillträder.

www.rosenfastigheter.se • Tel. 0120-358 53

Röda rummet Röda rummet är en av August Strindbergs mest berömda böcker. Titeln syftar på det röda rum i en restaurang på Berns salonger i Stockholm, där journalister, konstnärer och intellektuella brukade samlas och diskutera. Idag är det en elegant festvåning på 40 kvadratmeter med välvt tak och vackra detaljer på väggar och fönster, perfekt för speciella middagar och cocktailmottagningar. Runda bord med vita linnedukar och bruna skinnfåtöljer fyller rummet som har plats för ett trettiotal sittande gäster. Blå hallen Blå hallen är den pampiga huvudsal i Stockholms stadshus som används som festsal under Nobelfesten. Blå hallen är utformad som en täckt gård med oputsade tegelväggar. Salen skulle enligt de ursprungliga arkitektritningarna ha putsats och målas blå för att ge rummet en färgskala som antydde närheten till vattnet, men arkitekten Ragnar Östberg ångrade sig under byggnadsfasen när han såg det vackra röda teglet. För att ge teglet lite extra ”struktur” lät han hamra ytan. Namnet Blå hallen var dock redan etablerat, och fick bestå. Elvis djungelrum Det kanske mest berömda, och förmodligen det mest annorlunda, rummet i Elvis Presleys hus Graceland var Djungelrummet. Det innehöll handsnidade tronstolar som var gjorda av furu och 2,5 meter höga, polerade cypressbord med vågformade kanter, lampor i pälsimitation som liknar Tiki-gudar, soffor med djurhuvuden som armstöd, kuddar av kaninskinn och en spegel inramad av påfågelsfjädrar. Under de sista åren Elvis levde isolerade han sig allt mer på Graceland och han spelade in sina sista två LP-skivor just i Djungelrummet. Text: Tobias Pettersson

8


ALLT INOM GRÄV

Det trygga sättet att bygga och förnya ditt badrum

Ring 070-651 24 74

christiansgravtjanst@live.se

Fast pris En enda kontaktperson som ansvarar för allt Dokumentation med planskisser, checklista och garantier

IVT värmer Sverige.

2.795:-

Allt inom bygg!

WC-stol Ifö Sign 6860

Med rengöringsvänlig glasyr, mjuksits och Fresh WC för fräsch doftspolning.

PAKETPRIS

Installerat & Klart

4.795:-*

Renoverar • Bygger nytt Takarbeten • Badrum

Vi tillverkade vår första värmepump redan 1973. Sedan dess har vi installerat över 400 000 i hela landet. Den erfarenheten delar vi gärna med oss av. Vi hjälper dig att välja rätt värmepump för ditt hus och installera den enligt konstens alla regler. Därför vågar vi också ge dig marknadens mest omfattande garanti, med 10 år på kompressorn. Välkommen! Vi älskar värmepumpar. Så att du kan älska annat.

www.ivt.se

Se fler kampanjpriser på vår hemsida www.ternstedtinvent.se

Kontor ................................ 0120-138 61 Per Kjellberg ................... 0708-43 38 61

* Priset gäller t.o.m. 2018-10-30 för produkt inkl. installation och ROT-avdrag. Fullständiga villkor för Installerat & Klart på comfort.se

Vasavägen 25, Åtvidaberg

Vi stödjer SOS Barnbyar. Läs mer på comfort.se

REA

VVS · Vent · Plåt · Kyla · EL Kisa, 0494-102 96 | Linköping, 013-684 00 Rimforsa, 0494-69 91 00 | Västervik, 0490-697 00 Åtvidaberg, 0120-295 90

Din mäklare i Åtvidaberg

p till p u r o r ga va Mån

halva priset ÅTVIDABERG,

Caroline EKEROOS

Spårgatan 12. Tel. 0120-149 49

013-36 49 90

Öppet: må-to 13-16 samt fre 10-15, lunchstängt 12.30-13.

info@elinstallationer.net www.elinstallationer.net

999


Tema BYGG & HANTVERK

Rätt matta på rätt plats Mattor har använts i alla tider för att värma, isolera och skydda golv. Idag fyller mattan ännu fler funktioner, som att dämpa ljud, att vara skön att gå på och inte minst för att göra golvet finare. Som inredningsdetalj kan den fånga upp en färg för att lyfta tapeten eller en fåtölj. Idag tillverkas mattor i olika material som passar olika rum och olika ändamål. Innan du köper en matta, fundera på i vilket syfte. Tuftade mattor är mysiga att gå på, men nöts fort ut om till exempel en stol dras fram och tillbaka över dem. En ryamatta är av svensk kvalitet, vilket innebär att den är glesare knuten än en ”äkta matta”. Med ”äkta” menas en matta från Orienten, klassisk i sin utformning men med olika färg och mönster beroende på var den är tillverkad. Mattor i syntetmaterial är billigare att tillverka men blir väldigt fula med tiden.

Naturmaterial är dyrare men slits inte alls på samma sätt och lönar sig därför i längden. Och med rätt skötsel kan en sådan hålla för resten av livet. Den gamla traditionen att piska mattor är faktiskt inte särskilt bra. Skaka den försiktigt, dammsug åt samma håll och följa luggriktningen om mattan är knuten. En vävd ullmatta är den mest slitstarka eftersom fettet från ullen bildar ett skydd. Mattor i plast kan tvättas men håller inte lika länge. Spiller du vin på en kortluggig matta ska du torka upp det med hushållspapper så fort som möjligt.Ta sedan ljummet vatten på en frottéhandduk och växla mellan att blöta fläcken och suga upp med papper. Se till att belastningen fördelas jämnt. Rotera mattan då och då och använd underlagsmatta så inte fibrerna slits mot golvet.

Radonmätning – säsongen är igång

Mattor ska förvaras torrt så de inte möglar. Ska du inte använda mattan på ett tag, dammsug och rulla ihop den. Sy ihop ett lakan till en cylinder och stoppa i mattan. Luta den inte mot väggen utan lägg den plant mellan olika saker, men inte direkt mot golvet. Olika rum kräver olika mattor. I köket passar den slätvävda varianten, lätt att dammsuga. Likadant i hallen, men välj en dörrmatta för avtorkning av skorna. I sovrummet vill man gärna ha en mjuk och skön matta, som en knuten eller tuftad. I vardagsrummet placerar man oftast husets finaste matta. Frottémattor som är lätta att tvätta är bra för badrummet. Utomhus bör man inte ha textil utan hellre en i plast, bambu eller liknande som bättre klarar fukten och utomhusklimatet. Text: Tobias Pettersson

Aktuella priser för mätsäsongen: Minsta antal är två dosor, räkna med en dosa per våningsplan där det finns boutrymme. Har du exempelvis tre våningsplan i din villa behövs tre dosor. Säsongens priser vid beställning genom miljökontoret är 525 kr per mätpaket, för villaägare (2 dosor) samt 250 kr per extra dosa.

Mätsäsongen för radon har nu börjat! Att utsättas för radon under lång tid ger ökad risk för lungcancer. Precis som tidigare år går det att beställa radondosor genom miljökontoret. Mätsäsongen pågår mellan 1 oktober och 30 april och mätning sker i minst två månader. Det finns inga krav på att villaägare måste mäta radon i bostaden. Det kan ändå vara bra att göra en mätning för att få veta om radonhalten är för hög och i så fall behöver åtgärdas. Detta gäller särskilt om mätning inte tidigare har gjorts, om huset är byggt med blåbetong, ligger i ett område med höga halter markradon eller om stora förändringar gjorts i huset såsom förändring av ventilations- eller uppvärmningssystem.

För att beställa, skicka e-post till oss utifrån instruktionerna på hemsidan, alternativt ring eller besök oss. Mer information om radon finns på kommunens hemsida. För eventuella frågor är ni varmt välkomna att höra av er. Hemsidan: www.atvidaberg.se Telefonväxel: 0120-830 00 Besöksadress: Bruksgatan 3, Åtvidaberg

www.atvidaberg.se

KOMMUNEN MED FRAMÅTANDA 10


Grus & Cement AB - Åtvidaberg FÜrsäljning och leverans av

Dags att mäta radon!

Grus, makadam, sand Grusning, saltning av vägar Trekammarbrunnar • VA-produkter Trädgürdsplattor, dekorsten Betonghülsten

Vi gÜr mängder av mätningar varje ür och kan ge er Sveriges bästa pris.

so o d n o Rad

Mün - fre 7-16 • 0120-105 05 • 0706-38 10 88

r

: 0 5 2 bŃŽe!

FÜrsäljning av

d os or 2 = t e ak 1 mätp 5:r = 37 o s o d 3

Anläggningjord Planteringsjord Täckbark • Sand och grus Lastat alternativt levererat

Vi gĂśr vad vi heter!

Container & Transporter i samarbete med SUEZ

Ă–verlĂĽtelsebesiktningar KA nyproduktion

BesÜk gärna vür hemsida www.atvidinfra.se

Energideklarationer Fukt och radonutredningar samt ütgärder

NorrkĂśping 011-10 14 10 LinkĂśping 013-10 14 10

Christer Nilsson Tel. 070-569 82 23

www.brabesiktningar.nu info@brabesiktningar.nu

DITT NYA KÖK SKA PASSA I DITT HUS FÜr oss pü Falerum KÜk finns inga standardlÜsningar. I varje kÜk vi bygger finns kundens Ünskemül med redan när vi sätter sügen i virket. Dü blir det kÜk som passar i ditt hus och din smak. Vad har du fÜr Ünskemül?

Falerum KĂśk

Tel. 0120-20052 • Info@falerumkok.se • www.falerumkok.se 11


Tema BYGG & HANTVERK

Visa dina saker i mindre grupper Välkommen till Stångå Rörservice Hög kvalitet och personlig kontakt

Många är vi som har gott om prydnadssaker framme i våra hem. Men det är lätt att det blir stökigt och rörigt med för många saker framme. Ett sätt att bringa ordning i redan kan vara att försöka tänka till lite när man placerar ut dem. I stället för att placera sina prydnader med jämna avstånd i exempelvis ett fönster så kan man tänka ut vilka som

passar ihop och ställa dem i små grupper. Man kan tänka utifrån färgkombination, kanske vilken stil de har eller om de kanske är semesterminnen som man vill samla på ett och samma ställe. Likadant om man har mycket tavlor på väggarna - tänk vilka som passar ihop och häng dem nära varandra i grupp med mycket luft mellan grupperna. På så sätt bildar varje samling en egen enhet som förgyller hemmet och gör det lugnare att ta in för ögat.

Centrala Industriområdet Facetten, Åtvidaberg Tel 0120-136 20 info@stangarorservice.se

www.stangarorservice.se

Blästring Pulverlackering Industrilackering

www.ytplast.se

Tel. 072-30 290 02

Mobil 0706051274 www.hannasab.se

www.alu-flex.se

Vi utför tillverkning och montage av:

Har du fått repor/skrapmärken på bilen? Vi hjälper dig!

- Stål & smide - Alu-Flex Hundbur - Grundtuben - Flaggstänger - Betonghåltagning - Bullerplank - Kärlskåp

Vi samarbetar med de flesta försäkringsbolag

LACKERING AV KÖKSLUCKOR, DÖRRAR OCH ANDRA SNICKERIER Åtvidabergs Lackering AB

Hannäs Smide & Montage AB Hannäs 597 96 Åtvidaberg

Tel. 0120-108 08 12

Tel: 0120-41030 info@hannasab.se Vardagar 07-16


Ditt hus. Vårt intresse.

DAGS förDindet stora hjälp i stort och smått! HÖSTRÖJET i trädgården? Vi hjälper dig!

Vi utför PLÅTSLAGERIARBETEN och VENTILATIONSANLÄGGNINGAR

PGräsklippning PTrädgårdsskötsel PMålning Din hjälpPSnickeriarbeten i stort och smått! PStenarbeten PStädning PNytt staket

för bostäder och industri.

MK:s

och mycket mer....

PLÅT & VENT AB www.mksplat.se

med rätt kompetens inom

Tel. 0120-103 00, 073-8011300

Kontakta Hasse Rahm tel. 070-252 06 08

Lägre värmekostnader. Mer mys. Compress 7001i LWM/LWMF Kraftfull bergvärmepump med inverterfunktion och upp till 300 liter 40° C varmvatten. Arbetar steglöst efter husets uppvärmningsbehov för att ge dig en jämn värme och en energieffektiv drift. En helt ny design med frontpanel i glas eller metall, touchdisplay och appstyrning är bara några av många nyheter.

Med Bosch Värmepumpar ingår en komplett fabriksgaranti i hela 6 år, förutsatt att service görs vid två tillfällen under garantitiden. Vår MER-försäkring gör att du kan känna dig trygg i upp till 18 år!

XL

A+++ A+

A+++ → G

bosch-climate.se

13


Tema BYGG & HANTVERK

Bygg ditt eget hemmagym Spara både tid och pengar genom att skapa ditt eget hemmagym. Det är enklare än man tror. Ett hemmagym kan vara ett ambitiöst och dyrt projekt med dyra maskiner, men även ett enkelt och billigt litet projekt. Det beror på vad man väljer att göra av det. Med redskap och material för ett par tusen kan man få till ett helt okej hemmagym. Det behövs egentligen inte så mycket för att inreda ett eget gym hemma. Ett hemmagym behöver inte ta stor plats, men det krävs trots allt en yta på ett antal kvadratmeter. De flesta har ett garage, en skrubb, ett förråd eller en outnyttjad hörna i ett rum som de kan använda. Allt över 10 kvadratmeter får ses som en ren bonus, men har man riktigt ont om plats kan man skippa den mest skrymmande utrustningen. Det kan räcka med gummiband,

14

matta och en boll. Ett bra knep är att satsa på redskap där man använder den egna kroppsvikten vid träningen, dessa tar heller inte så mycket plats. Träningscykel och löpband har en tendens att bli stående, och dessutom är det aktiviteter som man kan göra utomhus. Lägg hellre lite extra tid på att göra träningsrummet så mysigt att du vill vistas där. Hantlar, en pilatesboll, en stång för pull ups och krokar för gummiband, mycket mer än så behövs inte. Gymgolvplattor kan handlas på byggvaruhus, och på väggen kan man sätta upp en platt-teve där man kan spela upp en tränings-dvd. Sen krävs det bara en hel del disciplin för att komma igång och hålla kontinuitet i träningen. Text: Tobias Pettersson


Allt inom GOLV & KAKEL Ring så hjälper jag dig!

Bengt Norberg

Vi erbjuder hjälp inom:

NOGGRANN PUNKTLIG

Elinstallationer • Tele och Data Larm och Passér • Styr och Regler

Lång erfarenhet av branschen.

Mitt

mål

100% nöjd

kund

!

Ring för offert eller mejla på info@garmesmaleri.se Daniel Hermansson

PATRICK GÄRME 0706-81 24 79

Tel. 0120-149 10 • Mobil 070-585 27 46 Trädgårdsgatan 25, Åtvidaberg

ÖSTGÖTA METALL & SKROT AB Skrot hämtas, köpes, vi hämtar med kranbil Även utställning av flak och container

- installation - reparation - service -

Det går också bra att lämna skrot på vår skrotgård

Tel. 0120-100 52 efter kl. 17.00

Vardagar 7-16

Mobil 070-575 84 53

Tel skrotgården 0120-100 32 • Michael 0708-79 17 30 • Daniel 0708-87 24 54 ÖSTGÖTA METALL & SKROT AB, Spårgatan 1B, 597 53 Åtvidaberg

BE SMART BYT NU!

Samarbetar med VILLAÄGARNA

NU ÄR SOMMAREN ALLT INOM BYGG SNART ÄNTLIGEN HÄR! Renovering av badrum och kök • Tillbyggnader Ombyggnader • Tak- och fönsterbyten Kakel • Klinker

Vi har batterier till båt, husbil, husvagn, sommarstuga, elstängsel, ATV, MC, vattenskoter, trädgårdsmaskin och robotgräsklippare. Så välkomna in och hitta just ditt batteri!

Din närmsta återförsäljare:

Vi hjälper dig gärna med ditt kommande byggprojekt! För offert eller frågor ring David Stein 070-569 83 76 15

Rolands Däck Bäckgatan Åtvidaberg Fr.v12,Richard Löfvenberg, Jimmy Nordström, Tel: 0120-145 Mattias Nilsson, David00 Stein, Daniel Molin, Mathias Rosén, Robin Berndtsson och Filip Kindholm


Mot toppen i crosskart Femtonåriga Algot Hammarqvist bor i utkanten av Falerum och tävlar i crosskart. Han tillhör landets absolut bästa förare i sin åldersgrupp och har även blivit uttagen till juniorlandslaget. Nu vill han gå upp en klass och på sikt kanske även försöka nå toppen i rallycross. Algot beskriver crosskart som en sport som påminner ganska mycket om rallycross och chassimässigt finns även likheter med gokart. En skillnad är att föraren sitter i en bur vilket gör det till en mycket säkrare sport. Algot berättar att han hade provat att köra lite fyrhjuling och gokart innan, men det var crosskart han fastnade för. – Jag har alltid gillat att åka på sladd och crosskart är ju bakhjulsdrift och går på sladd. Och sen gillar jag att det går att åka så pass fort. Det är en jätterolig sport som är åt rallycrosshållet och det är dit jag vill. Algot började med crosskart 2017 i 85-kubiksklassen och framgångarna började komma rätt snabbt, och han klev upp i 125-klassen. 2018 började han satsa hårdare med bra utrustning

och mycket träning. Han tog sig till A-finaler som blev till pallplatser och till slut vann han även en tävling i Riga. Idag tillhör han toppen i sin sport och har blivit uttagen till juniorlandslaget. Han radar upp topplaceringar i SM, NEZ och i Svenska cupen, och som bevis på framgångarna står en massa pokaler och pryder hyllorna i hans rum. Algot vill passa på att tacka sin sponsor Becha Bil som har hjälpt till med motorn, vilket gav bra resultat direkt och ledde till en vinst i Svenska cupen i Arboga. Det innebar en rejäl boost av självförtroendet, och det kan behövas för konkurrensen inom sporten är svår. – Det är jättemånga som är duktiga, i alla fall i topp tio är det hög konkurrens, säger Algot.

Vad är din styrka som förare?

– Att jag kan hålla ganska högt tempo. Och jag gör inte så mycket misstag, utan jag är ganska jämn och drar bra varvtider hela tiden. Vad behöver du förbättra? – Jag tror jag behöver bli bättre på

16

starterna framförallt. Man kan ju alltid utvecklas mer, men nu på senare tid känns det som att vi tappat effekt på motorn. Vi bytte cylinder och efter det hänger jag inte med riktigt motormässigt. Vi ska byta tillbaka till den gamla cylindern, för vi känner att vi har tappat farten och kommer efter på raksträckorna. – Jag har kört tre SM-tävlingar: Västerås, Östmark och Strängnäs nu i helgen som var. Där kom jag tvåa, trea och fyra. Sista tävlingen är SM-finalen i Haninge om två veckor och jag ligger tvåa totalt i SM. Så jag ska göra allt för att försöka komma etta, tvåa, eller trea där för då säkrar jag en pallplats.

Hur ser du på framtiden?

– Till nästa år är målet att komma till Crosskart Xtreme, den största klassen. Då vill jag bli så snabb som möjligt och göra bra resultat så de som åker rallycross får se en. Sen får jag växa på det och kanske testa lite rallycross. Och sen i framtiden vill jag vidare och åka VM i rallycross men det är bara en dröm än så länge. Det är en lång väg dit. Text & foto: Tobias Pettersson


VI HJÄLPER DIG MED BILDER

Tjejer och killar från åk 8 och uppåt

VILL DU VARA LUCIAKANDIDAT ELLER VARA MED I LUCIATÅGET? Anmäl dig till det TRADITIONELLA LUCIAFIRANDET i Stora Kyrkan 13 december tillsammans med kyrkans körer.

Vår fotograf hjälper er med all slags fotografering, både med drönare och kamera. Behöver ni produktfoto, foton till hemsidor eller annat,

Anmäl ditt intresse till Annica Nilsson,

kontakta oss – redan i dag!

alcorlexie@gmail.com

senast den 20 oktober

Morgan 072-600 66 00 010-188 66 20 morgan@tryckomedia.se

bjuder in till 27/9

HANTVERKARFRULLE

BURGARE OCH BRA ERBJUDANDEN 28/9

ÖPPET HUS

PASSA PÅ ATT TRÄFFA ALGOT HAMMARQVIST, CROSSKART VILLE HJELM, CROSSÅKARE 17


Caroline Lind, t v, vice vd och Jeanette Andersson jobbar för fullt med ÅÄÖ-mässan.

ÅÄÖ anordnas för tredje gången Den 18-19 oktober är det dags för en ny upplaga av Åtvidaberg Är Öppet (ÅÄÖ). I år är dock upplägget lite annorlunda och man kommer koncentrera verksamheten på en mässa i Facetten med montrar, seminarier och aktiviteter. Första gången ÅÄÖ arrangerades var 2015. Tanken var att skapa en dag där ortens näringsliv och övriga verksamheter fick en chans att visa upp sig för kunder och allmänhet. Företagens dörrar stod på vid gavel och besökarna slussades runt i bussar. 2016 upprepades satsningen på att stärka varumärket Åtvidaberg som en ort att driva företag i. En nyhet för året var att det satsades på en större mässa i Facetten där många företag hade en monter och besökarna kunde mingla med utställare och få information. Där hölls även ett antal föreläsningar och miniseminarier. Efter det var tanken att ÅÄÖ skulle anordnas vartannat år men det blev inte riktigt så. 2018 års upplaga ställdes in, men nu är arrangemanget tillbaka med ny energi och ett nytt upplägg. – Efter önskemål har vi i år gjort det som en mässa. Så nu är allt samlat på

Facetten med ingång vid Suckarnas bro, säger Jeanette Andersson som är koordinator på Näringslivscentrum. Hon berättar att det kommer att vara fri entré till både mässan och alla seminarier, och räknar med att det totalt kommer bli runt 60 utställare. Mestadels företag men även kommunen och olika föreningar. – Det har gått väldigt enkelt. Vi brukar få ringa och dra lite i företagen men i år har folk anmält sig själva. De har sett värdet i det här och tycker det ska bli kul, säger Jeanette och fortsätter: – Det är möjligt att det kanske blir lite mer business to business på fredagen och mer för allmänheten på lördagen, men mässan är verkligen öppen för alla. Just nu jobbas det med marknadsföringen och en förhoppning är att nå ut till bland annat studenter som kan träffa sina blivande arbetsgivare. Kompetensförsörjning är en viktig fråga för företagen och då behöver man nå ut brett, både utanför kommunen men också på hemmaplan. – Här i Åtvidaberg bor ju företagens presumtiva arbetskraft. Flera av företagen har också privatpersoner som sin målgrupp och nu har de en chans att

18

möta sin kundkrets, säger Caroline Lind, vice vd och lägger till: – Det vi hoppas på med mässan är också att det ska bli synergieffekter, att företagen möts och kan köpa tjänster eller produkter av varandra. Och när vi är ute på företagsbesök märker vi att det är många som redan arbetar så idag. Näringslivscentrum försöker uppmuntra utställarna att satsa på olika aktiviteter vid sina montrar så att det blir en levande och tilltalande mässa för besökarna. Ett café som sköts av Åtvidabergs Hotell & Restaurang kommer hålla öppet och det jobbas för fullt med olika seminarier och samtal, bland annat kommer ÅFF och Trafikverket på lördagen. Golfgymnasiet kommer att hålla i en golfaktivitet och Correns publisher Anna Lindberg föreläser om pressetik. Sammantaget räknar Jeanette och Caroline med att det blir en intressant mässa som kan vara till nytta för både utställare och besökare. – Vi vill gärna att det ska komma besökare utifrån som upptäcker Åtvidabergs näringsliv men också att Åtvidabergarna själva ska komma och titta och känna sig stolta över mångfalden som vi har här. Text & Foto: Tobias Pettersson


INTE BARA EN RESULTATRAPPORT Samarbetar du med Solek får du: AVLASTNING. Du får mer tid till att utveckla din kärnverksamhet. TRYGGHET. Din administration och löpande bokföring sköts på ett kunnigt och professionellt sätt. EN UNIK LÖSNING. Din ekonomiservice blir formad efter ditt företags organisation och behov. HÖG KOMPETENS. Vi kan nya regler, avtal och håller oss uppdaterade med de senaste förändringarna inom ekonomiområdet. Vår kunskap ställer vi till ditt förfogande. Kort och gott vill vi helt enkelt vara din enda partner för alla dina nuvarande och framtida behov som rör ekonomi- och personalfrågor.

KONTAKTA OSS PÅ SOLEK ÅTVIDABERG Solek Ekonomikonsulter AB, Torggatan 1, Åtvidaberg Telefon +46 120 137 40, info@solek.se

a i vår Besök oss gärn ässan -m monter på ÅÄÖ r be to 18-19 ok

Handla enkelt online som privatkund hos MIWEX och FamiiFun av RODECO! När du handlar i någon av våra webshopar kan du välja att hämta din order hos oss! Allt till pool och bassäng finns på www.miwex.se – allt från badleksaker till poolrengöring

På www.miwex.se finner du också badlek från RODECO – den tillverkas i Åtvidaberg

11 59

Hos FamiiFun finns trygga och roliga lekprodukter för hela familjen. Välkommen till www.famiifun.se


Behöver du hjälp

Välkommen till Kopparvallen

med bygglovshandlingar när du ska bygga altan, uterum eller liknande?

KOM OCH STÖTTA ÅFF LÖRDAG 28 september kl. 16.00

Åtvidabergs FF - FC Trollhättan LÖRDAG 5 oktober kl. 16.00

Åtvidabergs FF - Ljungskile IK

FLIT Support kan erbjuda ritningsunderlag gjorda i AutoCAD och leverera i .dwg och .pdf-format samt upp till A0 på papper.

Missa inte att ort i köpa medlemsk

ONE FAN Z umgås med

s san! r på Å ÄÖ-mä te n o m r å v Besök

Kom och antaster! andra fotbollsf

Nu fyller vi Kopparvallen!

VARMT VÄLKOMNA! Biljetter köper du på: Sportringen, Tryckomedia och kansliet på deras öppettider. Biljetthuset 1 tim före matchstart på matchdagen.

Adelsnäsvägen 4, 597 31 Åtvidaberg • Tel. 0120-56 00 12 • Mobil 070-570 82 96 • info@flitsupport.se

Vid vår fabrik i Åtvidaberg utvecklas samt produceras innovativa och tekniskt avancerade produkter. Går du längs fabrikens drygt 200 meter långa gång, möts du av produkter som hjälper sjukvården och dess patienter, återvinner och renar vatten, flyger i luften, skapar trygghet vid kontanthantering. Allt detta på uppdrag av våra marknadsledande kunder.

Vill du veta mera om oss? Kom då och besök oss på Åtvidabergs egen företagsmässa

”Åtvidaberg Är Öppet” 18-19/10 Du kan läsa mer om oss på vår hemsida http://www.scanfil.com

Gör det du är bäst på!

låt oss sköta kontoret! Ring 0120-12 112

www.helenassupport.se

Ann, Gunilla, Anna och Helena

20


Nu arrangerar vi ”Åtvidaberg är Öppet” i form av en mässa för företag! I två dagar och med utställningar, seminarier med mera! Vi vill visa bredden hos en av landets mest näringslivsaktiva kommuner. Vi vill träffa nya kunder och leverantörer. Vi vill göra avtryck både i regionen och längre bort. Både små och stora företag kommer att delta på ”Åtvidaberg är Öppet” som mässa.

>>Fri Entré >>

”Åtvidaberg är Öppet” är tillbaka – som mässa Vi välkomnar nu alla företagare såväl som privatpersoner att besöka mässan

18 okt kl 10–16 och 19 okt kl 10–14. Plats: Facetten, Bruksgatan 9. www.atvidabergaroppet.se åtvidaberg är öppet arrangeras av näringslivscentrum tillsammans med:

www.nc-atvidaberg.se

21


Gunilla, t v, och Christina står beredda att hjälpa dig se omvärlden klarare och med större skärpa.

Glasögonmagasinet är nära sina kunder Den 1 augusti slog Glasögonmagasinet upp portarna och säkerställde att Åtvidabergarna fortfarande har en lokal optiker att gå till. Med ny, fräsch butik och kunnig personal står man nu redo att serva såväl nya som gamla kunder. När Åtvidabergsplatsen kommer på besök pågår fortfarande de sista finjusteringarna av lokalen. Målet har varit att ta tillvara bättre på ljuset och komma närmare kunden, bland annat genom att flytta ut verkstaden i butiken. – Det är en väldigt fin lokal. Den ligger på ett hörn och man får det här dagsljuset som är en fördel när man provar glasögon. Dessutom finns det väldigt bra parkeringsmöjligheter precis intill, säger butikschef Jessica Åberg. Tidigare låg LOOK Syncenter i lokalen och när tidigare ägaren ville varva ner tog Glasögonmagasinet över. Trogna stamkunder kommer dock att känna igen sig för delar av den tidigare personalen är fortfarande kvar. Förutom Jessica består de av säljarna Gunilla Wallgren och Christina Svensson, optikerna Linda Jansson och Nathalie Larsson. Glasögonmagasinet består av tjugoen

butiker från Malmö till Luleå (varav åtta går under namnet Optikkällaren) och är en av få svenskägda kedjor som fortfarande finns kvar. – Det som kännetecknar Glasögonmagasinet är att vi är en liten kedja med korta beslutsvägar. Vi har full service och satsar väldigt mycket på det kliniska, ögonhälsa och välutbildad personal, säger Jessica. – När det gäller bågar kan vi erbjuda de flesta märken. Vi har en bra mix av kända och hippa märken, i alla prisklasser. Vi brukar säga att vi har pressat priset i varje given kvalitet. Och butikerna kan bestämma lokalt över sitt sortiment, till skillnad mot de stora kedjorna där det bestäms centralt. Så vi kan skräddarsy vårt sortiment efter det som Åtvidabergarna efterfrågar, säger Jessica. Gunilla och Christina som har lång erfarenhet av den lokala marknaden vet vad Åtvidabergarna vill ha. Och mottagandet har varit varmt. Många tycker det är roligt med ett företag som satsar framåt, och nyligen kom det in en kund som berättade att Gunilla hjälpt henne med glasögon sedan 1989. – En sak som är kul här i Åtvidaberg är att vi har kunder med glasögon i alla typer av stilar, säger Gunilla.

22

Man skulle kunna säga att trenden just nu är att det inte finns någon speciell trend. Möjligen kan man se att det är väldigt mycket runda bågar just nu. Och det händer mycket på materialsidan med exempelvis olika typer av plaster. – Färgmässigt är det inte så mycket grälla färger just nu utan mer puderfärger, både på herr och dam, berättar Jessica. Glasögonmagasinet har hög kompetens inom ögonhälsa och rekommenderar den som exempelvis har ögonsjukdom i släkten eller har fyllt 45 att komma och mäta synfält och ta en ögonbottenbild för att kunna hitta och följa upp eventuella förändringar på näthinnan, blodkärl i ögat och på synnerven. Varför ska man komma till Glasögonmagasinet? – Vi ger dig service över förväntan tillsammans med hög kompetens. Vi har bra produkter till bra pris. Och framförallt är vi väldigt nära våra kunder. Vi är en liten kedja av självgående butiker, vilket gör att det blir ganska anpassat efter den lokala marknaden, säger Jessica. Text: Tobias Pettersson Bild: Morgan Karlsson


Behöver du lägenhet? Lämna din intresseanmälan på www.bostads.se

Välkommen att smaka på julen tillsammans med oss från 21/11!

0120-295 50

Njut av våra läckra juldelikatesser tillsammans med vänner, kolleger och familj från 21/11-20/12.

Boka

Avrunda framför brasan – underhållning i baren från kl 21.

DINA R RESOidag! n reda

Julbordspaket med övernattning och frukost 995:-/pers Boka på 0120-610 22 alt bokning@yxnerum.se senast 7 dagar innan.

as Hopp vi ses

Jul! & God

www.yxnerum.se

www.bankekindsbuss.se

Glöm dina IT-problem

ULLARED, 6,5 tim ................300:- JULMARKNAD................... 3.600:19/9, 1/10, 11/10, 28/10, 20/11, 11/12

ULLARED, långdag 9 tim.......300:- SKIDRESA v8 ..................... 9.800:Campitello 10 dagar, FULLBOKAD

16/10, 12/11, 2/12 -Hemsida/Webshop? -Office 365? -Utskrift? -RUT-IT Hemhjälp 375kr/h

13/12, 3 dag, Rostock, 1 middag

TYGRIKET ...........................500:- SKIDRESA v12.................... 8000:Madonna 10 dagar, halvp

9/10 fm-kaffe o lunch

Richard Karlsson info@itgubben.se • www.itgubben.se Tel. 0767875800

Ring och boka på 013- 530 85

OKTOBERFEST 5 OKTOBER 18:30-01:00

Special guests: Blues Cabin Förköp inkl buffé & entré 175:Entré 100:Biljetter säljs i Golfrestaurangen

Boka in i kalendern: 1/11 Halloween 25/12 Hemvändarfest

info@bankekindsbuss.se

Dags att

BOKA JULBORD på Villan!

För mer info ring

0120-844 40 eller maila info@villabaro.se

Öppettider Golfrestaurangen Oktober

Lunchöppet måndag till fredag 11:30-14:00 Övrig tid efter överenskommelse och beställning!

Nu förvandlar vi Trädgårdshotellet till Villa Baro – välkommen att uppleva den speciella känslan, våren 2020.

23


HITTA LJUSET I HÖSTMÖRKRET! Vissa dagar kan livet kännas lite tyngre än andra. Då kan vissa tips och trix vara bra att ha till hands. Vi vill ge er tips att få ljuset i mörkret att skina lite extra. /Redaktionen

SERIETIPS • Teen Wolf • Gossip Girl • Skam • New Girl • Atypical • Glappet • Switched At Birth • Pretty Little Liars • Eagles • Glee Samtliga serier hittas på svt.se

Glee

VISSTE DU ATT? UNGDOMSMOTTAGNING finns öppen som kontakt för dig som är från 12 år och uppåt. Rådgivning och tidbokning via telefon går att nås 07.30-14.30 mån-fre

RECEPT PÅ MUGGKAKA • Smält 1 msk smör i en kopp • Blanda ihop de torra ingredienserna • 2 msk mjöl, 2 msk socker, ½ tsk vaniljsocker, ½ tsk bakpulver, 1 nypa salt

010-105 96 85

Blanda ihop med smöret

KISA - Onsdagar Boka tid mellan 09.15-16.45 Drop in tid är 14.00-16.30

Grädda i mikron i ca 1 minut.

Tillsätt 2 msk mjölk och rör ihop till en slät smet. Toppa ev. med florsocker eller grädde. Njut!

ÅTVIDABERG - Onsdagar Boka tid mellan 13.00-17.00 Drop in tid är 14.00-17.00

TIPS I MÖRKRET

Vill man prata med en kurator om psykisk ohälsa eller lätta på hjärtat på grund av något helt annat kan man chatta via: linköping.se/umo-chatt

• Ta hand om dig själv (manikyr, ett varmt bad mm) • Mys i stora sköna kläder (gärna en filt också) • Drick varma drycker (passa på att dricka choklad, te, chai latte mm) • Gå ut (ta till vara på dagen när solen lyser, vi behöver solljus för att fungera)

Chatten är öppen Mån 15.30-18.30 Tis 14.00-17.00 Ons 09.00-12.00 Tors 13.00-16.00

• Sov (nyttja dygnets mörka timmar med att ge kropp och knopp sin tid att återhämta sig) • Umgås (Ha roligt med dina vänner, spela spel, börja titta på en ny serie ihop, ta en promenad, lyssna på hög musik)

VINNARE AV GISSA LÅTEN! MÅNGA INSKICKADE TÄVLINGSBIDRAG TILL TÄVLINGEN! Vi vill säga ett stort grattis till Anja Leiding som är vår vinnare denna gång! Biobiljetterna kommer inom kort!

Har du också ideér som du skulle vilja dela med dig av? Visa vad du går för och inspirera andra, helt enkelt!

design@tryckomedia.se 24


ATUR- OCH RGUIDNINGAR ULTURGUIDNINGAR info@bersbokoppargruvor.se vor.se • info@bersbokoppargruvor.se TRUBADURKVALL

tadagarna

O GRUVBY guidning om koppargruvor, Adelswärds schakt ersbo koppargruvor, Adelswärds schakt rnas historia.

MED

CHRISTER JOHANSSON Buffé med sushi 17.00-21.30

129:-

Söndagen 14.00–16.00 Söndagen kl 14.00–16.00 00kr, barn under 12 år29/9 gratis. kl29/9

inkl alkoholfri dricka kaffe och efterrätt

Live musik 149:NATUR- OCH inkl öl/vin eller cider 20.30-23.30 KULTURGUIDNINGAR n gruvbrytningens tid varvas information om .bersbokoppargruvor.se • info@bersbokoppargruvor.se Vi serverar: nnen från gruvbrytningens tidmed varvas med information om Sushi Röd curry med kyckling, ende restaureringen av en avav byns tvåbyns gruvlavar. den pågående restaureringen en av två gruvlavar. Panang curry med nötkött, Grön curry med griskött med kaffe, korv ochkorv möjligheter till att ställa frågor. avslutar med kaffe, och möjligheter till att ställa Lfrågor. Kycklingwok ördag Bersbo koppargruvor, Adelswärds schakt

Guide: Roy Andersson, Carina Jarhall. Guide: Roy Andersson, Carina Jarhall. Söndagen 29/9 kl 14.00–16.00 r: Brukskultur, Åtvidaberg, Föreningen Bersbo Bersbo Arr: Brukskultur, Åtvidaberg, Föreningen Minnen från gruvbrytningens tid varvas med information om koppargruvor, Åtvidabergs kommun. koppargruvor, Åtvidabergs kommun. den pågående restaureringen av en av byns två gruvlavar. Vi avslutar med kaffe, korv och möjligheter till att ställa frågor.

Samling: Laven över Adelswärds schakt. schakt. Guide: Roy Andersson, Jarhall. Samling: Laven överCarina Adelswärds

Wokad biff med champinjoner och paprika Hemgjorda vårrullar Lökringar Wokade nudlar samt ris

28/9      

Fri entré

www.lapatrona.se

Fullständiga rättigheter Boka bord på 0120-100 10

Arr: Brukskultur, Åtvidaberg, Föreningen Bersbo

Med 3D-visning når du fler möjliga köpare

koppargruvor, Åtvidabergs kommun. ivning: Från korsningen i Bersbo by, kör mot Vägbeskrivning: Från korsningen i Bersbo by,Björsäter kör mot Björsäter Samling: Laven över Adelswärds schakt. a 300 m,casväng höger, parkera vid skyltningen. 300 m, sväng höger, parkera vid skyltningen. Vägbeskrivning: Från korsningen i Bersbo by, kör mot Björsäter vid Storgruvan, längs gamla järnvägsbanken. capromenera 300 m, sväng höger, parkera vid skyltningen. . parkera vid Storgruvan, promenera längs gamla järnvägsbanken. Alt. parkera vid Storgruvan, promenera längs gamla järnvägsbanken.

www.atvidaberg.se/natur-kulturguidning

www.lanstyrelsen.se/ostergotland

är en tjänst påwww.lanstyrelsen.se/ostergotland svenskfast.se som gör att du kan erbjuda intresserade www.lanstyrelsen.se/ostergotland köpare att gå på visning i din bostad när och var de vill – utan att de behöver befinna sig på plats. Allt de behöver är en dator, läsplatta eller mobil med internetuppkoppling. Som säljare maximerar du antalet visningar av din bostad vilket ökar dina chanser att snabbt hitta rätt köpare och få bättre betalt. Läs mer på svenskfast.se/3d Certifierad massageterapeut

3D-visning w.atvidaberg.se/natur-kulturguidning www.atvidaberg.se/natur-kulturguidning

Odeon Massage

Kontoret i Åtvidaberg är öppet för bokade

Eva-Lotta Sandgren besök, måndag, tisdag och torsdag. Kontakta 0708-51 35 01 oss gärna så hittar vi en tid som passar dig. 1 tr västerviks kommun. vi harSöderleden koll på13,hela Personlig service dygnet runt

på Handelsbankenoss. Direkt välkommen att kontakta 0771-77 88 99 Lotorp • Fibromassage • Hot Stone

eva-lotta.sandgren@hotmail.com

0120-622 50 • handelsbanken.se/atvidaberg

FUNDERAR DU PÅ ATT SÄLJA DIN BOSTAD? Vänd dig till oss på Svensk Fastighetsförmedling om du vill ha en mäklare med koll på hela processen från värdering till försäljning.

i Åtvidaberg

Glenn och Kristina Johnson Anders, Åse, Douglas, Linda, Anna, Christin, Maria, Emma, Jonas

Stortorget 1 • Åtvidaberg • 0120-144 80 • www.svenskfast.se

västervik KVARNGATAN 15 | TEL 0490 822 40 | gaMLeBY KARL-ERIK MÅNSSONS TORG 1E | TEL 0493 754 700 | SVENSKFAST.SE/VASTERVIK

25

30år


Mellan himmel och jord Vi har himlen runt hörnet…

Nyfiken på Heliga Birgitta?

- var har du din ängel? För änglar behöver vi i en värld full av kamp, där det goda behöver sina starka företrädare! Mikaelidagen påminner oss om att vår kamp är Guds kamp. Ärkeängeln Mikael är en av de tre ärkeänglarna som Gud sänder för att visa oss att han står på vår sida i det godas kamp, att Gud kommer med kraften, när vår egen tryter. Livets ljusa punkter är stråk av änglastoft i tillvaron, en doft av Guds rike, som bär ett budskap till oss om kärlek, när vi visar varandra värme och omsorg och när vi vågar bekämpa det som vill skada och splittra. För att göra det som är trasigt helt igen krävs änglakrafter och även då det inte är möjligt får vi hålla våra händer över det skadade och skydda det med all kraft vi förmår. Särskilt får vi värna om barnen, de som är minst men ändå våra fantastiska förebilder när de får växa och blomstra. På Internationella barndagen den 7 oktober får vi be för alla barn, stora som små – låt alla himlens änglar vara med dem och beskydda dem. I Jesu namn, amen.

På begäran så startar vi nu en bokcirkel om Heliga Birgitta, där vi läser och förundras över hennes märkvärdiga livsöde och betydelse. Vi träffas vid sex tillfällen, en onsdag i månaden kl. 10-12, med start 13 november. Övriga träffar: 11 dec, 15 jan, 12 feb, 11 mars. Vi avslutar bokcirkeln fredagen 17 april med ett besök i Vadstena klosterkyrka, Heliga Birgittas stora vision, där också hennes reliker finns bevarade. Boken vi läser heter ”Den heliga Birgitta” av Helge Nordahl. Vi fikar under samtalet och efteråt kan man delta i församlingens sopplunch (50 kr) kl. 12.00. Anmäl dig senast den 30 oktober till Lotta Damm, charlotta.damm@svenskakyrkan.se, så vi vet hur många böcker vi ska beställa.

Beta - fortsättningskursen i kristen tro för dig som gått Alpha-kursen (hos oss eller någon annanstans), eller för dig som söker fördjupning i din tro. När? Onsdagar kl. 18.30-20.30. Datum hösten 2019: 16/10, 30/10, 20/11, 4/12. Datum våren 2020: 8/1, 22/1, 9/2 (med utflykt någonstans) och 19/2. Var? I Åtvids församlingsgård. Mer info? Kontakta kursledarna Lotta Damm eller Susanne Bramfalk eller gå in på församlingens hemsida: www.svenskakyrkan.se/atvidsforsamling Mer matnyttigt? Du får kursmaterial på plats och en lättare måltid. Krav? Anmäl dig senast onsdag 9 okt till charlotta.damm@svenskakyrkan.se Välkommen till Beta med din nyfikenhet och dina frågor!

Det händer hos oss … Adrian och Sixten har lättat ankar på öppna förskolan

Foto: Åsa Hellman

Ung vuxen - är en grupp för dig mellan 18 och 30 år, där vi samtalar och reflekterar kring tros- och livsfrågor med Bibeln som grund. Vi spanar efter det som är viktigt för våra liv idag. Kvällsmacka och frukt serveras. I höst träffas vi tre onsdagar kl. 18.30-20.00, den 9 okt, 13 nov och 11 dec. Vårens tider återkommer vi till. Anmäl dig till Susanne Bramfalk, susanne.bramfalk@svenskakyrkan.se, senast den 6 okt. Välkommen!

Tel. 0120-29930, Kammarbovägen 1, 597 31 Åtvidaberg 24


”Bemärkelsedag” med scouterna Söndagen den 6 oktober kl. 16 firar vi scoutgudstjänst i Värna kyrka, med medverkan av scouter och märkesutdelning. När gudstjänsten är slut samlas vi för fortsatt gemenskap utanför kyrkan. Kanske det kan bli grillad korv? Välkommen!

Upptakt för årets konfirmander Välkommen till konfa-upptakt i Gamla kyrkan söndagen 6 oktober kl 11. Efter gudstjänsten samlas vi längst fram i kyrkan för fika och information. Vi längtar efter att träffa er! /Konfa-ledarna

Kalendarium To 26

Ti

29

1

On

2

To

3

Gud och spagetti, hör det ihop? Ja, för söndagen den 29 september kl. 11 firar vi en enkel gudstjänst för små och stora i Björsäters församlingshem och avslutar den med söndagslunch, som kommer att bestå av pasta och köttfärssås. Det finns plats för många, både att fundera över Gud och att äta pasta. Och du behöver inte anmäla dig, bara KOM!

25 september - 9 oktober

MORGONMÄSSA ............................ 08.30 Åtvids Gamla kyrka Kyrkofullmäktige ................................ 19.00 Åtvids församlingsgård Den helige Mikaels dag MÄSSA, Åtvids Gamla kyrka ............. 11.00 GUDSTJÄNST ................................... 11.00 för stora och små - Gud och spagetti Björsäters församlingshem Björsäters barnkör. Kyrklunch, se separat ruta GUDSTJÄNST, Grebo kyrka ............. 16.00 Grebo barnkör. Kyrkråd Stickcafé, Åtvids församlingsgård ....... 17.00 Kom till ro, Andaktsrummet ............... 18.30 Åtvids församlingsgård Andakt med ljuständning och stilla musik. Sopplunch med middagsbön ............... 12.00 Åtvids församlingsgård MORGONMÄSSA ............................ 08.30 Åtvids Gamla kyrka

5

6

Ti

8

On

9

Ut i Guds fria natur ........................... 09.00 – vandring Kulla Ängar/Stora Bjän Samling Åtvids församlingsgård för samåkning, egen matsäck. Andakt och allsång på skördefesten .... 12.00 Salfvedal, Klockarängskören Sextonde söndagen efter trefaldighet GUDSTJÄNST ................................... 11.00 med konfirmandupptakt Åtvids Gamla kyrka, Joy Singers GUDSTJÄNST med scoutupptakt ...... 16.00 Värna kyrka MÄSSA, Gärdserums kyrka ................ 16.00 Kom till ro, Andaktsrummet ............... 18.30 Åtvids församlingsgård Andakt med ljuständning och stilla musik. Sopplunch med middagsbön ............... 12.00 Åtvids församlingsgård GUDSTJÄNST, Kopparsvanen........... 15.15

ÅTVIDS FÖRSAMLING www.svenskakyrkan.se/atvidsforsamling • • atvids.forsamling@svenskakyrkan.se www.svenskakyrkan.se/atvidsforsamling atvids.forsamling@svenskakyrkan.se

25


A NSLAGSTAVL AN

Frälsningsarmén Åtvidaberg

annonsplats för föreningar

0

.0 9 kl. 14 Lör 28/ st fe Skörde

.00 s 0 kl. 14 Fre 4/1 agenträff. Vi måinngner och

Grattis

Vill du börja rida?

Nu startar vi på Hästk ullens Ridskola en nybörjargr upp för barn på måndagar kl 16.30

-d rs Mitt-påskolan och sjunge e Linghammar s h Ov söndag Grip oc r, Barbro berätta 0

.0 10 kl. 14 Mån 7/ psmöte p Hjälptru -12.00 10 kl. 9 Lör 12/ knad

på födelsedagen Theo Melefors som fyller 13 år idag 25/9 önskar mamma och pappa

r Loppma

Vid frågor, ring:

070 66 83 995 Bo-Inge 070 36 87 470 Gunnar Larsson mna! Stenhusgatan 32 Välkom

Åtvidabergs frikyrkoförsamling

Hembygdsdag vid SMEDJAN i Halsebo

www.atfriky.se Ons 25/9 kl 19.00 Kraftkällan

- bön, Pingstkyrkan

Lör 5/10 kl. 13.00

rén, Musik Made-

ning Rolf Dov Predikan Myggan Kallfors, Led leine Paulsson.

18.00 Åtvidabergsbönen med Myggan Kallfors, Sam Olsson,

Jubileum 60 år 1959

Välkomna! Arr: Halsebo-Kävelsebo Hembygdsförening

nattvard i Johanneskyrkan.

Madeleine Paulsson.

, Johanneskyrkan

Tisd 1/10 kl 18.00 Ökenmässa

Diverse

Efteråt andliga samtal.

- bön, Pingstkyrkan. Ons 2/10 kl 19.00 Kraftkällan Sön 6/10 kl 10.00 Gudstjänst Predikan Weine Spets, Boström

Ek lu nd a - B es to rp Bi o - O pe ra Ko ns t

Tjärbränning, servering av kolbullar och kaffe mm

Pingstkyrkan Sön 29/9 10.00 Gudstjänst i

All eventuell uppvaktning på min 90-årsdag undanbedes vänligen men bestämt.

i Johanneskyrkan

Barbro Ledning Jelina Olson, Musik

anneskyrkan

Tis 8/10 kl 19.00 Aftonbön, Joh

Barbro Pettersson, Åtvidaberg

Välkommen!

29/9 Tre sekunder 6/10 Toy Story 4 (Sv tal) 6/10 Downton Ab bey 9/10 Metallica & Sa n Francisco Symp hony S&M2 Konsert 13/10 En komikers uppväxt 15/10 Pradomusee t - En samling unde rverk 20/10 Fåret Shau n: Farmageddon 20/10 Ad Astra 26/10 Manon Opera 27/10 Tills Frank skiljer oss åt Se hemsidan för pri

ser och fler evenem

se

Facetten Kaj 5, baksidan mot 35:an

Lördag 10-14

Öppettider Tisdag och Torsdag VÄLKOMMEN TILL VÅR lördag 10-13 14-18,

Sunnebotorget 1 A, Åtvidaberg Öppet: Sri Lanka-Loppis TisdagVioch Torsdag 14-18 Tisdag, och Tisdag och tar emot dina prylar, möbler, kläder och husgerådTorsdag och Åssahuset 3, till hjälp för människor ser till 10-13 att de blir nöd! Lördag 10-14 Lördag Fredag i14-18, torsdag Sunnebotorget 1A 2 gör skillnad! Edberga Kaplansgatan 15 Bryggaregatan Dina saker 13-17 RING så hämtar vi, telefon 0120-124 40 eller 070-735 03 72 Lördag 11-14

SECOND HAND

Tisdag, Torsdag 13-17 Lördag 11-14 Åssahuset 3, Bryggaregatan 2

Den STORA

Skördefesten

Välkommen!

Ideella föreningen Sri Lanka

i Salfvedal lördagen 5 oktober kl. 11-15 Här serveras Raggmunk och stekt fläsk samt Kroppkakor

I kaffestugan kan du njuta av kaffe och ostkaka

Dessutom

• Försäljning av hemslöjdsalster, hembakat bröd, grönsaker etc. • Gårdsmusikanterna Lasse och Jazek underhåller under dagen • Åke Fyhr slipar knivar, yxor, saxar

Under skördefesten hålles en mindre andakt kl. 11.00 av Kirsten Alm.

• Ponnyriding för barnen, m.m

VÄLKOMMEN!

Välkomna hälsar Yxnerums Hembygdsförening

28

kl 18 kl 15 kl 18 kl 19 kl 18 kl 19 kl 15 kl 18 kl 19 kl 18

ang

www.eklundabio.

MÖBEL-LOPPIS Fynda på LOPPIS Tisdag, torsdag och fredag 14-18 i Åtvidaberg

- 2019


VI TAR HAND OM DIN BIL! Köp olja till Din bil Nu när mörkret faller, så får du

DET BÖRJAR BLI DAGS ATT TÄNKA PÅ VINTERDÄCK!

SÅ HAR VI DET DU oljefilter köpet BEHÖVER på FÖR DIN BIL Gäller en bil vid ett köptillfälle

Välkommen in i butiken! Vi tar även hand om Dina däck i vårt DÄCKHOTELL. ÖPPETTIDER måndag - torsdag 07.00-18.00 fredag 07.00-16.30 lördag 10.00-13.00 Lunchstängt vardagar mellan 13-14

Bäckgatan 12 • tel. 0120-145 00

Välkomna till Ekenäs Slott på

Spökvandring ”När höstmörkret sveper sin tunga dimma runt tornen, då börjar spökvandringarna på Ekenäs slott.” Du får följa med på tur i de ruvande korridorerna, får höra berättelser från flydda dagar och får pröva ditt mod!

För bokning, datum, priser och tider, vänligen besök www.ekenasslott.se

Välkomna om Ni törs!

Det händer på biblioteket i höst! 25/9 kl.14.30 – 15.30 Eftermiddagshäng på bibblan Drop-in-mellis. Gratis. Ålder: från 9 år

2/10 kl. 14.30-15.30 Eftermiddagshäng på bibblan Drop-in-mellis. Gratis. Ålder: från 9 år

26/9 kl.13.00 – 14.30 Språkcafé Plats: Cafédelen

3/10 kl.13.00 – 14.30 Språkcafé Plats: Cafédelen

28/9-16/10 Ull för livet - utställning

8/10 kl.16.30 Stickcafé Vi träffas och handarbetar ihop

I samarbete med Hemslöjden.

28/9 Ull för livet kl. 10.30 Invigning. Ann-Sofie Svansbo, Hemslöjden berättar om småskaligt inhemskt ullhantverk. kl. 11.00 Helen Vikman kardar ull och spinner garn. Pernilla Fogelklou visar nåltovning, hur man tovar figurer i torr ull.

9/10 kl.14.30 – 15.30 Eftermiddagshäng på bibblan Drop-in-mellis. Gratis. Ålder: från 9 år Medborgarservice är öppen kl. 13.00 – 15.30 varje tisdag och torsdag

Biblioteket är bemannat: måndag 10-18, tisdag 12-18, onsdag 10-18, torsdag 10-18, fredag 10-16, lördag 10-13 Meröppet alla dagar 7-22 För mer info ring 0120-831 97 eller maila till biblioteket@atvidaberg.se

Tryck

www.atvidaberg.se/bibliotek Tryck

Screen

Screen

Media

Media

Design

ÅTVIDABERGS BIBLIOTEK

Design

LT N UN TA M K ! A TA K ! A L LTA LU DD EERRS A MSMAA M www.tryckomedia.se • 010-188 66 20

www.tryckomedia.se 2 9 • 010-188 66 20


HÖSTENS STORA BYGGREA 3-glasfönster

32% rabatt

Ytterdörrar

25%

Du får 32% rabatt på hela beställningssortimentet av fönster och fönsterdörrar från Sveriges största fönstertillverkare – SP Fönster och Traryd Fönster. Rabatten gäller på leverantörernas bruttoprislistor.

rabatt

Gäller samtliga leverantörers beställningssortiment.

Ekgolv 3-stav

från

298:-

299:per m²

/m²

Tarkett Vinylgolv Starfloor Click Slitstarkt golv i plank- och plattformat med exklusiva och naturtrogna mönster. Golvet känns mjukt, är behagligt att gå på och enkelt att hålla rent. Lätt att lägga. Kan t.o.m läggas direkt ovanpå ditt nuvarande golv, så länge det har en plan, slät och hård yta. Starfloor Click rekommenderas av svenska Astma- och Allergiförbundet. Priset gäller lagerlagda mönster.

199:-

Ekgolv Storsjön från Tarkett Svensktillverkat klassisk vackert trägolv i 3-stavs design med matt lack. 13 mm. Självklart är den både omslipningsbar och lättlagd utan lim. Proteco lack gör golvet reptåligt och slitstarkt. 2-lock systemet gör golvet väldigt lätt att lägga. Optimerad för att tåla det nordiska klimatet.

Nivå- & skarvlister

20%

Fixa snygga skarvar med lister i aluminium från Lundbergs. Finns i flera olika färger och modeller. Gäller hela lagersortimentet.

rabatt

Bahco Handsåg Superior 2600-22-XT-HP. Ergonomisk design. Tjockare klinga ger god stabilitet och rakare sågning. Rek ca pris 339:- Art 8160777

LINKÖPING Gillbergagatan 17 • MJÖLBY Linköpingsvägen 3 MOTALA Björnvägen 1 • NORRKÖPING Returgatan 3 RIMFORSA Industrivägen 6 • VADSTENA Industrivägen 3 ÅTVIDABERG Fågelsångsvägen • k-bygg.se Kampanjerbjudandena gäller 26 september - 14 oktober 2019. Med reservation för slutförsäljning och eventuella tryckfel. Lokala avvikelser kan förekomma gällande sortiment och leverantör. Vissa kampanjprodukter kan vara beställningsvara i vissa butiker. Kan ej kombineras med andra rabatter och avtal. Våra rek ca priser baseras på leverantörernas bruttoprislista och branschens riktpris.

Profile for Åtvidabergsplatsen

Åtvidabergsplatsen 190925  

Åtvidabergsplatsen 190925  

Advertisement