a product message image
{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade

Page 1

Ă…tvidabergs Nr 4 11 MARS 2020

platsen


NÅGRA AV ARTIKLARNA I DETTA NUMMER

• K L Ä D B Y TA R D A G G E R K O N K R E T M I L J Ö N Y T TA • F E S T L I G H E T E R N Ä R ÅT V I D A B E R G S B O S TA D F I R A R 1 0 0 Å R ! • P E R S O N L I G T P O R T R ÄT T - H A N S Ö LV E B R O plus mycket mera...

Fira frihet och födelsedagar Att fylla år är för många av oss som passerat ungdomen förknippat med viss ångest. Vi ser livets ändlighet och kroppen talar sitt tydliga språk. Ytterligare ett år läggs till agendan, men glöm inte bort att du har frihet att välja. Oavsett ålder kan du alltid fritt välja att fira livets glädjeämnen och du är fri att välja din syn på livet. Är glaset halvfullt eller halvtomt? Hur du väljer att se på saken påverkar också hur du mår. Glädje är gratis om du väljer att söka efter de glada stunderna i livet. Att välja kostar ingenting, men belöningen går inte att mäta i pengar. Känslan av att vara fri är obetalbar. Tryckfrihetsförordningen jubilerar I år, 2016, fyller Tryckfrihetsförordningen 250 år. Det vill vi fira! Vi på Åtvidabergsplatsen/ Gamlebyplatsen som arbetar med det fria ordet tycker att detta är en av Sveriges finaste födelsedagar. Jubilaren är en förordning som uppmuntrar till frihet i tanken, i ordet och i sinnet. En regel som förbjuder censur och som stödjer offentlighetsprincipen. Regler och system som vi i vårt land lätt tar för givna. Men ur ett globalt perspektiv är det unikt. Att länder lägger munkavle på yttrandefriheten och bestraffar uttalanden och åsikter med fängelse, eller t o m döden är tyvärr alltför vanligt.Tragiskt nog har antalet journalister som dödats i tjänst ökat år från år och vi ser hur attackerna mot det fria ordet blir allt hårdare och tuffare.

TRYCK & MEDIA Östergötland AB Norra Oskarsgatan 19, 582 73 Linköping

Nästa nummer 25 mars

Ansvarig utgivare: Daniel Hallingström Tryck: Tryck & Media Östergötland AB. Upplaga: 7 500-23 000 ex. Distribution: PostNord AB.

manusstopp 13 mars

Vi har kontor i Linköping, Åtvidaberg, Kisa och Västervik Besöksadress: Spårgatan 11 Åtvidaberg, ingång Tvärgatan

Hur länge får vi fira friheten? Den stora frågan är hur länge vi fira vår fria förordning? Ett krångligt regelverk i EU försöker med olika medel begränsa vårt källskydd (att du anonymt kan tipsa en tidning och att journalisten ALDRIG får avslöja källan). Men det kanske inte är det värsta… I Sverige rustar motståndarna i det tysta fast i en mer sofistikerad form än rått våld. Vi tänker på alla stora namn och kända ansikten, direktörer som håller sig undan granskning, häxjakten på läckor som aldrig verkar ta slut och politiker och organisationer som numera alltid har en presstalesman som uttalar sig. Lobbyisterna syns i alla korridorer och maktens muskler är starka. Tårarna trillar nerför kinderna på journalister som blir trakasserade på nätet och utsätts för hatkampanjer för att de gör sitt jobb. De företag som äger media får allt större påverkan på utbud, innehåll och perspektiv. Det ställer krav på oss som läsare och/eller tittare att kritiskt granska, tänka och reflektera. Inte bara gapa och svälja med en klunk av trygghet. Idag vet vi inte vad som finns i det halvfulla eller halvtomma glaset. Med en stor portion tacksamhet vill vi på redaktionen höja vårt halvfulla glas till en innerlig skål för jubilaren. Vi tror på friheten, vi tror på valmöjligheterna och vi vill alltid ge våra läsare en ärlig, innerlig och medmänsklig tidning med hjärta och hjärna på rätta stället. Hon leve; hipp hipp hurra, hurra, hurra!

FÖRSÄLJNING

DESIGN&LAYOUT

Mats Liljegren mats@tryckomedia.se Mobil: 076-102 02 48

Carolina Tonström-Lindgren lina@tryckomedia.se Tel. 010-188 66 23

Daniel Hallingström daniel@tryckomedia.se Mobil: 073-677 95 13

TEXT & FOTO Morgan Karlsson Mobil: 072-600 66 00

ÅT V I D A B E R G S P L AT S E N 2

Gilla oss på facebook www.atvidabergsplatsen.se


KOSTNADSFRI SYNUNDERSÖKNING vid köp av glasögon. VÄRDE 395 kr

CAROLINE EKEROOS 0721 - 51 27 00 CAROLINE@MAGNUSSONMAKLERI . SE

500 KR RABATT ELLER LÄSGLASÖGON PÅ KÖPET vid köp av progressiva glasögon.

Försäkrad i rätt bank? Bank och försäkring hör ihop. Kom in så berättar vi mer! atvidabergsspb.se

VÄRDE 1595 kr

Varmt välkommen till din lokala optiker!

Adelswärdsgatan 1, Åtvidaberg Tel: 0120-101 22 Vardagar 09.30 - 18.00

Fd.

Fler erbjudanden på: www.glasogonmagasinet.se

ÅT V I D A B E R G S P L AT S E N 3


Information från Åtvidabergs kommun

vill komma vidare i användningen av din surfplatta, dator eller smartphone. Du kan få stöd i hur du använder sociala medier och skickar e-post. Du kan även få en introduktion i hur du beställer biljetter och betalar via internet.

Kommunens digitala guide Känner du dig osäker i den digitala miljön? Kommunens IT-pedagog Stefan Lindén hjälper dig när allt fler tjänster i samhället digitaliseras. Åtvidabergs bibliotek driver under 2020 ett projekt för att hjälpa kommunens invånare att ta del av digitala tjänster. IT-pedagogen Stefan Lindén erbjuder gratis rådgivning för dig som

Drop in på biblioteket Under våren erbjuder Stefan en ”digital första hjälpen” med drop in på Åtvidabergs bibliotek två eftermiddagar i veckan. På tisdagar och fredagar mellan klockan 13.30–15.00 är du välkommen med dina frågor. Besök i din lokala servicepunkt IT-pedagogen kommer även ut till de kommunala servicepunkterna i Grebo, Björsäter och Kvarnvik. Då kan du få fördjupad rådgivning där. Utrustning som dator och skrivare finns på plats i lanthandelns servicepunkt. På kommunens webbplats kan du läsa mer om projektet och se de tillfällen då Stefan kommer ut till din ort.

Vilt- och trafikdag på Stortorget i Åtvidaberg När en viltolycka inträffar måste man märka ut platsen och ringa 112, men vad händer sedan? Lördagen den 14 mars klockan 9.30-14.00 finns kommunens trafikingenjör och eftersöksjägare på plats på Stortorget för att svara på dina frågor kring vilda djur.

23 - 29 MARS

Vi får besök av blåljuspersonal och Nicklas Jansson som blev årets livräddare 2016 för sin insatts vid en trafikolycka.

me r in f o r ma t io n o c h pro g r a m h it t a r du på k o mmu n e ns we bbpla t s

Älgskadefondsföreningen ställer upp sin viltsimulator, kom och provkör!

at vidaberg.se/eart h - ho ur

Besöksadress: Adelswärdsgatan 7 · Postadress: Box 206, 597 25 Åtvidaberg · Tel växel: 0120-830 00 · E-post: kommun@atvidaberg.se KOMMUNEN MED FRAMÅTANDA

www.atvidaberg.se

ÅT V I D A B E R G S P L AT S E N 4 ÅP 2020-03-11.indd 1

2020-02-28 13:36:44


VILL DU HA HJÄLP MED MÅLNINGSARBETEN? MÅLNINGSARBETEN BOKA SNARAST så VI HINNer HJÄLPA DIG!

Tonströms måleri AB

Klipp ut och spara

EN BRA MÄKLARE

"

073-50 302 27 www.tm-ab.se marcus@tm-ab.se

Nu finns ”Jacob” i Åtvidaberg. Välkomna att kontakt mig! Reg. Fastighetsmäklare Lars-Ove Jacobsson 070-536 42 22 lars-ove.jacobsson@riksmaklaren.se

013-13 44 10

Mer än bara en bygghandel! • TRÄDGÅRDSMASKINER • VERKTYG/MASKINER • DÖRRAR/FÖNSTER • KAKEL/KLINKER • ARBETSKLÄDER • BYGGVAROR • TRÄDGÅRD • MARKSTEN • VITVAROR Välkommen • TAPETER in till oss! • FÄRG • TAK M.M.

ÅTVIDABERG Fågelsångens Industriområde mån-fre 6.30-18, lör 9-13 Tel: 0120-299 70

ÅT V I D A B E R G S P L AT S E N 5 13:36:44

k-bygg.se


Klädbytardag ger konkret miljönytta 2019 genomfördes fler klädbyten än någonsin i Sverige. Lördag 28 mars 2020 är Sveriges största klädbytardag tillbaka. Även i Åtvidaberg är det full fart med planeringen av klädbytardagen som äger rum i Mums-lokalen denna dag. Klädbytardagen som arrangeras i samarbete med Naturskyddsföreningen sker på många orter i landet varje år. Uppgifter från Naturskyddsföreningen, visar att i Sverige fick 58 000 plagg en ny ägare under 2019, vilket var nytt rekord. Förutsatt att de bytta plaggen ersatte inköp av nya plagg bidrog alla klädbytare med en enorm resursbesparing, nämligen: 43 ton kemikalier, 406 ton koldioxid och 58 000 kubikmeter vatten. Även i Åtvidaberg arrangeras klädbytardagen för andra året med hjälp av några ideella personer som gillar idén. Denna gång äger det rum i Mumslokalen brevid Åtvidabergs Bruks- och Facitmuseum.

- Anledningen till att vi gör detta är att vi vill uppmuntra människor till att istället för att köpa nya kläder, byta/ köpa secondhand och att laga det man redan har, berättar Maria Hanning, en av initiativtagarna i Åtvidaberg. - En klädbytardag är en rolig, social och helt gratis aktivitet som ger konkret miljönytta. De plagg som man har tröttnat på eller som inte längre passar, blir nya och roliga för någon annan, säger Angela Maria Roldan, en av medarrangörerna. - Vi i den rika delen av världen shoppar alldeles för mycket. Det drabbar miljö och människor hårt i andra länder. Samtidigt så börjar många tröttna på köp-och-släng-trenden. Livet på kläderna förlängs och vi bidrar till en bättre miljö, informerar Marias och Angelas kompanjoner Mathilda Lundqvist, Gudrun Friström, och Sara Ekberg.

- Textilindustrin står för en stor del av koldioxidutsläppen som bidrar till den globala uppvärmningen, och många farliga kemikalier släpps ut som är skadliga för miljö och människor som arbetar med textilierna och bor i dessa områden. Vi hoppas på att Klädbytardagen ska bli något stort och återkommande i Åtvidaberg och vill locka både miljömedvetna och dem som bara vill ha en ny garderob. - Fredagen den 27 mars då folket är på väg hem från sina arbeten så har vi öppet för att ta emot de klädesplagg man vill lämna in. Det kommer även vara inlämning på lördagsförmiddagen. Sedan stänger vi en stund för att hinna hänga upp och göra iordning tills portarna slås upp en stund senare. Max 10 plagg eller skor per person, sedan får man hämta ut lika många plagg eller skor som man lämnar in. Mer info kring arrangemanget finner ni på våra sociala medier, avslutar kvintetten. Text & Foto: Morgan Karlsson

ÅT V I D A B E R G S P L AT S E N 6


ALLT INOM GRÄV

Allt inom bygg!

Ring 070-651 24 74

christiansgravtjanst@live.se

Allt inom GOLV & KAKEL Ring så hjälper jag dig!

Bengt Norberg

Vi erbjuder hjälp inom:

Elinstallationer • Tele och Data Larm och Passér • Styr och Regler

Daniel Hermansson

Renoverar • Bygger nytt Takarbeten • Badrum Kontor ................................ 0120-138 61 Per Kjellberg ................... 0708-43 38 61 Jonas Kjellberg ............... 070-208 68 92

Vasavägen 25, Åtvidaberg

Tel. 0120-149 10 • Mobil 070-585 27 46 Trädgårdsgatan 25, Åtvidaberg

Behöver du hjälp med bygglovshandlingar när du ska bygga altan, uterum eller liknande?

Renovering av badrum och kök • Tillbyggnader Ombyggnader • Tak och fönsterbyten

ALLT INOM BYGG Ring David Stein 070-569 83 76

FLIT Support kan erbjuda ritningsunderlag gjorda i AutoCAD och leverera i .dwg och .pdf-format samt upp till A0 på papper.

NOGGRANN PUNKTLIG Lång erfarenhet av branschen.

Adelsnäsvägen 4, 597 31 Åtvidaberg • Tel. 0120-56 00 12 • Mobil 070-570 82 96 • info@flitsupport.se

Mitt

mål

100% nöjd

kund

!

Ring för offert eller mejla på info@garmesmaleri.se

PATRICK GÄRME 0706-81 24 79

ÅT V I D A B E R G8S P L AT S E N 7

8/2


Personporträtt - Hans Ölvebro Hans Ölvebro är för många känd genom att bland annat lett Palmeutredningen i nio år. Han berättar här om hans långa liv inom polismyndigheten och vägen dit. Hans Ölvebro är ett välkänt namn efter ett långt liv inom Polismyndigheten, där han bland annat var chef för Palmeutredningen under nio år. Åtvidabergsplatsen fick en chans att intervjua Ölvebro och få lyssna på hans yrkesmässiga livsval. Hans Ölvebro är född och uppväxt i Bromma, västra delen av Stockholm 1945. Efter folkskolan fortsatte utbildningen i realskolan, Nya Elementar. Värnplikten gjordes under 16 månader inom flottan, där han var militärpolis. Genom utbildningen till militärpolis fick Ölvebro, som på denna tid hette Johansson en gedigen genomgång gällande brottsbalken med mera, något som snart fick honom att söka till polisyrket. Efter värnplikten arbetade Ölvebro en tid som biträde på ett företag som byggde stora ugnar. Så småningom skickades en ansökan till Polisen, vilket fick ett positivt svar. Förutom Hans så blev ytterligare fyra före detta lumparkompisar poliser. Den 31 maj 1966 påbörjades tjänsten hos Polismyndigheten i Stockholm. Under denna tidsepok blev man anställd på en polismyndighet utan att gått nuvarande polishögskola. De erforderliga utbildningarna ägde istället rum efter anställningens påbörjan, vilket följdes av en tids praktik. Efter godkänd genomgång följde vidare kurser, bland annat konstapelklassen på polisskolan i Solna. Som nyutexaminerad hamnade han hos Piketen, fast längtade efter att få komma till Vällingby distrikt, eftersom han då bodde där. I samband med högeromläggningen, ett uppdrag som han väl minns så hamnade Ölvebro till slut i Vällingby. I utbildningssyfte hamnade Hans Ölvebro på flera olika avdelningar inom polisen, något som gav honom en bred och viktig kunskap. Han arbetade inledningsvis som tunnelbanepolis, ordningspolis samt körde radiobil. 1973 var det en våg av bank- och postrån i Stockholm, varpå beslutet togs att sätta samman en speciell kommission som redan arbetade på krim och var duktiga utredare från våldsroteln. Här fick Ölvebro möjlighet att ersätta de utvalda från sina ordinarie tjänster på krimjouren. Hans hade sedan tidigare sökt till våldsroteln och hamnade där i samma veva som Normalmstorgdramat inträffade. Via våldsroteln och rånkommissionen samlade han på sig ännu mer erfarenhet genom att utreda en mängd

olika brott. Hans Ölvebro hade ett stort intresse av sitt yrke samt ett bra driv som ledde honom framåt genom fler intressanta uppdrag och avdelningar inom Polismyndigheten. De många åren har resulterat i många spännande händelser som Ölvebro berättar om för tidningen. Bland annat arbetade han på Cypern som civilpolis under ett år. Ölvebro sökte till och blev antagen till Riksmordkommissionen på Rikspolisstyrelsen den 1 april 1977. Ölvebro har vidare arbetat på Säpo under en tid, genom en specifik utredning. Några år tjänstgjordes även hos länskriminalen i Linköping dit han blev rekommenderad, fast tillhörde fortfarande Rikskriminalen. I oktober 1987 tillfrågades Ölvebro om ett arbete som spaningsledare i Palmeutredningen, en utredning som han var chef för mellan februari 1988 och januari 1997, med en grupp innehållande cirka

40 medarbetare. Palmeutredningen bedöms vara världens största mordutredning. Efter uppdraget som chef för Palmegruppen blev det en tid som utredare vid tribunalen i Haag. Hit följde även familjen, som bestod av frun Kerstin och parets två söner med. 2001 återvände Hans till rikskriminalen i Stockholm där han fick i uppdrag att vara samordnare för brottslighet för Östersjöländerna. Familjen flyttade slutligen till Åtvidaberg där Kerstin var född och där hennes mamma bodde. Här i Åtvidaberg ville paret Ölvebro även säkra uppväxten för sönerna, som nu blivit hotade av någon inblandad från Palmeutredningen. Här levde familjen i trygghet medan Hans fortsatte resa runt i Sverige på de olika uppdragen innan det var dags att pensionera sig. Text & Foto: Morgan Karlsson

ÅT V I D A B E R G S P L AT S E N 8


Eric Adelswärds Musikstiftelse se Stiftelsens syfte är att värna musiklivet i Åtvidaberg med omnejd genom

att ekonomiskt stödja utbildning, undervisning, forskning och annan musikfrämjande verksamhet. Ekonomiskt bidrag kan sökas av enskild person, grupp eller organisation. Sökande skall vara bosatt i Åtvidaberg med omnejd eller ha anknytning till orten. Utöver stiftelsens egna medel förvaltar styrelsen även Nancy Bjärns fond (5 000 kr för inköp av instrument) samt f.d Kulturskolan ekonomisk förenings medel (se www.baroniet.se för kriterier). Ansökningsblankett finns på www.baroniet.se under ”Eric Adelswärds Musikstiftelse”. Ansökan skall vara poststämplad senast den 15 april.

Baroniet Adelswärds Stiftelse Baroniet Adelswärds Stiftelse utlyser stipendier för studerande som erhållit utbildning i grundskola och/eller gymnasium i Åtvidabergs kommun. Stipendium kan sökas av Dig som slutfört första året av universitets- eller högskoleutbildning i Sverige eller utomlands. Du bör vara mellan 19 och 28 år.

Ansökan sändes till: Annacarin Abelson, Slevringevägen 34, 597 31 Åtvidaberg Stiftelsens sammanträder i maj och besked om styrelsens beslut lämnas därefter skriftligen till den som erhållit bidrag.

Till Din ansökan bifogas en kortfattad levnadsbeskrivning, beskrivning av vald utbildning samt motivering av valet till densamma, eventuella antagningsbevis eller studieintyg samt slutbetyg från fullgjord gymnasieutbildning. Ge gärna en beskrivning av Din studieekonomi (kurser, bostad, resor) och vad ett eventuellt stipendium kan betyda för dig.

PLATTSÄTTNING GOLVAVJÄMNING PUTS/MURARBETE

För ytterligare information om ansökan se Baroniet Adelswärds hemsida under fliken Övriga engagemang. Ansökan sänds per mail till viveka.adelsward@baroniet.se senast den 15 april. Stiftelsen sammanträder i maj och besked om styrelsens beslut lämnas skriftligen till den som erhållit stipendium.

Thomas 070-527 84 52 • Stefan 070-969 53 09

Gratis kontroll av din bil innan besiktning! • Vi ombesörjer besiktningen. Alla märken. • Däckförsäljning och däckhotell. • Vi byter eller reparerar din vindruta.

• Vi är företagscertificerade

FORD RANGER

för installation, service och underhåll av AC.

TRASIG VINDRUTA? • Auktoriserad skadeverkstad

plåt och Vi byter eller lagar dinteknik. vindruta. Vi ombesörjer allt i samarbete med Välkommen! ditt försäkringsbolag. Gäller alla märken

Lager- och demobilar för omgående leverans!

Tel. 0120-142 0120-142 • Prästängsvägen www.bilserviceab.se Tel. 33 33 Prästängsvägen www.bilserviceab.com Tel. 0120-142 • Prästängsvägen 777•••www.bilserviceab.se Vi är auktoriserad återförsäljare – Ford och Citroen • Auktoriserad skadeverkstad ink. AC-reparationer, teknik, plåt samt glasreparationer och glasbyte VI SERVAR OCH REPARERAR ALLA BILMÄRKEN SAMT OMBESÖRJER KONTROLLBESIKTNING

9 ÅT V I D A B E R G S P L AT S E N 9

De

V


Nyöppning av Keramikfabriken På lördag den 14 mars slår portarna upp av nya Keramikfabriken i Åtvidaberg. Keramikfabriken har funnits länge och drivits av Susanne, men när Jenny sökte upp Susanne för att fråga om hon fick hyra in sig på hennes ugn fick Jenny frågan tillbaka om hon ville hyra in sig i lokalen och så blev det. Nu kommer man träffa två glada tjejer som båda lever för skapandet. Susanne är superduktig på att dreja och skapar jättefina saker i keramik, berättar Jenny. Själv skapar hon i keramik, betong och målar även tavlor i akvarell. Tidigare hade Susanne sin lokal i samma byggnad som biblioteket och skulle bara flytta in tillfälligt i lokalen på andra sidan torget, för att det skulle renovera hennes lokal. Nu blev hon kvar lite längre och trivs bra där. Och får nu sällskap av Jenny.

Foto: Privat

När man kliver in i butiken blir man alldeles lycklig av alla fina saker som de visar upp. De har allt från fat till betongbord, och allt är mycket välgjort med stor känsla och mycket arbete bakom. De är glada att de äntligen ska få öppna upp som kompanjoner och de har mycket roligt på gång. Jenny berättar att de håller drejarkurser för sällskap, och har ytterligare någon kurs på gång. Vill man veta mer och är nyfiken på Keramikfabriken hittar man dem på sociala medier i just det namnet. Det hälsar alla varmt välkomna i helgen och hoppas på många glada och nyfikna besökare.

Foto: Lina Lindgren

Text: Lina Lindgren

Foto: Lina Lindgren

Förbered bilen för våren

på Mekonomen Bilverkstad i Åtvidaberg

15% rabatt

på service eller reparation över 2.000:Gäller tom 30/4 2017 och kan ej kombineras med andra erbjudanden eller rabatter.

Åtvidabergs Bilreparationer AB Fågelsångsvägen 1 Tel. 0120-132 40

ÅT V I D A B E R G S P L AT S E N 1 0

Ta med dig annonsen till verkstaden


HUR KOMMER JAG IGÅNG MED MITT FÖRETAG?

TÄVLING!

HÅLLER MIN AFFÄRSIDÉ? VILKEN HJÄLP OCH STÖD FINNS ATT FÅ?

TA CHANSEN att VINNa

HUR NÅR JAG MIN MÅLGRUPP?

4 NYA SOMMARDÄCK

BOKFÖRING? MOMS??

FRÅN BRIDGESTONE delta i tävlingen PÅ VÅR FACEBOOKSIDA!

VILKEN FÖRETAGSFORM SKA JAG VÄLJA? VAD ÄR F-SKATT?

@bechabilochmaskin

KAN JAG FÅ FINANSIERING?

SCANNA MIG

INSPIRATIONSKVÄLL FÖR BLIVANDE OCH NYSTARTADE FÖRETAGARE & FÖRETAG I UTVECKLINGSFAS Ställ frågor och få tips från experter och lokala entreprenörer Åsa Merving, Ecoplug Martin Lindqvist, Toolbox Andreas Asklöf, Becha Bil Ottilia Turesson, Åtvidabergs Hotell & Restaurang 31 mars 17:30-19:30 på Åtvidabergs bibliotek Vi bjuder på kaffe och macka!

#bechabil #bridgestone

Anmäl dig senast 29 mars på: nc-atvidaberg.se/inspirationskväll Tel. 0120-145 50 • www.bechabil.se Mån - Tors 07.00-16.30, lunchstängt 12.30-13.00 Fredag 07.00-14.00

699:-

NEW BALANCE SOLVI

Neutral löparsko med flexibel och sömlös ovandel i ventilerande mesh Priset gäller 21-29 mars. och med stötdämpande mellansula. Dam/herr. Rek pris 1.199:-

Butiken upphör,

Mobil 0706051274

total utförsäljning. Hur länge vågar du vänta?

WOLLMAR JOHANSSON BYGG AB

30% på ord.pris ammunition 15% 16-21/3 50% på ord.pris ammunition 15% 11-14/3

23-25/3 stängt 26-28/3 70% på ord.pris ammunition 15%

070-345 22 79

Kjell 070-3452279 • Perka 076-3351003 kjell@wollmarsbygg.se

Påskmarknadserjudande Lördag 31 mars ..

Handla för.

..

Handla för.

NEUTRAL

NEW BALANCE SOLVI Neutral löparsko med flexibel och sömlös ovandel i ventilerande mesh och med stötdämpande mellansula. Dam/herr Rek pris 1.199:-

..

Handla för.

Dina lokala leverantörer av skrivare och IT-lösningar.

Klipp ur och ta

699:-

300:över 700:- med annosen! 500:Passa på att använda presentkort, få 50:få 150:få 100:tillgodokvitto och ev medlems bonus. i rabatt i rabatt i rabatt (gäller ej ammunition)

SPORTRINGEN ÅTVIDABERG

Adelswärdsgatan 4b, tel. 0120-248 80

www.sportringen.se

Micke Tobias Jan-Erik

0739-20 39 04 0739-20 39 02 013-495 74 00

ÅT V I D A B E R G S P L AT S E N 1 1

Jonas Lena Roman

0708-21 10 25 0120-29 750 0120-29 750


Specialdesign skapas i Åtvidaberg Wittzell Production AB är en svensk möbeltillverkare som designar och producerar unika produkter för kundens behov och detta från Facettens företagspark. Grundidén till dåvarande Wittzell Design AB skapades år 2004 när Daniel Wittzell startade ett företag som specialdesignade möbler för privatpersoner och företag. Då i stålmaterial med råa ytor. År 2007 förvärvades företaget Idealskivan, ett 60 år gammalt möbeltillverkande företag som formgivit och anpassat möbler för kontor och offentlig miljö. Wittzell Designs första stora uppdrag var att hjälpa till att skapa Porsche Servicecenters inredning. 2009–2010 flyttade företaget till Facits gamla fabrikslokaler i Åtvidaberg. Här blev det som en nystart för verksamheten, som samtidigt utvecklades ytterligare och nya kunder kom in. I denna veva blev det mer och mer specialanpassade kundlösningar gällande inredning i offentlig miljö. Specialanpassad design är numera Wittzell Production AB:s signum. De har ett brett sinne som sällan finner några begränsningar. Sedan 1,5 år har företaget en anställd arkitekt som ritar allt material och skissar upp ett verklighets troget 3D förslag som sedan är lätt att presentera för en kund.

Utveckla verksamheten - 2018 sålde jag verksamheten till Wittzell Production AB och fick jag två kompanjoner genom att Malin Wittzell och Anton Wiberg köpte in sig. Detta för att vi skulle kunna behålla personal, dela ansvarsområden samt få lite mer eld och energi i verksamheten för att kunna utvecklas ännu mer. Så vi kan säga att vi gjort ännu en omstart här, berättar Daniel Wittzell. - Själv är jag ute och reser över landet och besöker kunder för att ta de uppgifter vi behöver för att designa deras önskemål. Anton är produktionschef och Malin ansvarar bland annat för de administrativa uppgifterna. Företaget har 8 anställda, 4 i produktion och 4 på kontoret. Vi är en massproduktionsindustri fast i liten skala. Vi har mycket bra och pålitlig personal som skapar det som vi ska, vilket i sin tur gör att varje jobb leder till nästa. Vår produktionstakt är 4–6 veckors leveranstid beroende på om det är en hel frisörsalong eller delar till någonting. Lackrobot - I dagsläget är vi med och gör ett inredningsbaserat helhetskoncept åt kunden. Våra material är allt från MDF-skivor, sten, komposit, massivt

ÅT V I D A B E R G S P L AT S E N 1 2

trä till stål och smide. Då vi tillverkar specialanpassad inredning för restauranger, frisörsalonger och offentlig miljö, så har vi fått vara med att leverera möbler och inredningsdetaljer till stora projekt som exempelvis Paradox, Cardell hairlounge, Butchers Cut, Appelskogs Bil, Chili Wook samt Biltema café runt om i landet. Vidare får vi många tips genom L’Oréal Sverige på frisörsföretag som önskar en uppgradering av sina salonger. Våra kunder sträcker sig nu från Helsingborg-Malmö och upp till Luleå. - Vi utför även en del legoarbete åt andra inredningskontor över landet, så som Input interiör, Kinnarps inredning med flera. Lokalt kommer vi nu att leverera all fast inredning till Villa Baro, ett arbete som är i slutfasen. - Vår senaste investering består i en fleraxlig lackrobot med tre sprutmunstycken som underlättar lackarbetet. Denna lackrobot kommer vi belägga med externa lackuppdrag från andra företag framöver, avslutar Daniel Wittzell som nu visat oss runt i verksamhetens lokaler.

Text & Foto: Morgan Karlsson


Modell Salong Den kompletta salongen med behandlingar för hela

kroppen!

Erbjudande!

Fotvård inkl massage 30-45 min: 375:ordinarie pris 500:Ansiktsbehandling inkl massage 30-45 min: 400:ordinarie pris 550:1 mars t.o.m 1 juni

Butikens öppettider mån-tors 13-16 fre 10-15

lunchstängt 12.30-13

0120 - 149 49 Spårgatan 12 597 53 Åtvidaberg

Modell Salong i Åtvidaberg

Adelswärdsgatan 2, Åtvidaberg Öppettider: Mån - Fre 10.00-18.00

Tidsbokning 0120-13 100

www.modellsalong.com

ÖSTGÖTA METALL & SKROT AB

Antikt, Retro, Loppis & Kuriosa

EMMA G:s SAKER & TING

Skrot hämtas, köpes, vi hämtar med kranbil Även utställning av flak och container

Öppet: tis, tor & fre 12-18, lör 10-13 eller efter överenskommelse

50% på tavlor, 20% på övrigt i butiken Emma G:s Saker o ting

emma_g_sakeroting

Jag köper dödsbon och delar av hem.

info@elinstallationer.net www.elinstallationer.net

Här kan du betala med kort!

Det går också bra att lämna skrot på vår skrotgård

Vardagar 7-16

Emma Gustavsson 0703-16 41 59, Söderleden 6, Åtvidaberg

Tel skrotgården 0120-100 32 • Michael 0708-79 17 30 • Daniel 0708-87 24 54 ÖSTGÖTA METALL & SKROT AB, Spårgatan 1B, 597 53 Åtvidaberg

Fönsterputsning Hemstädning Flyttstädning Företagsstäd m.m

Fönsterhantverk enligt gamla beprövade metoder.

Sandra Stein 076-866 77 07 innehar F-skattebevis

Tel. 070-433 40 46

Tack!

Trevliga resor med Ukna Busstrafik

Tomas Ledin i Dalhalla Bilj, övern. middag 14-15/7

3.050:-

Till alla våra kunder som har gett oss en fantastisk tid tillsammans! Vi kommer sakna er!

Crossroads – Peter o Bruno m.fl Saab Arena, bilj. 17/10

Tysklandsshopping

Övern, middag 20-21/10

1.150:1.650:-

Vikingarna med Christer Sjögren

Linköping, bilj. 7/11

Siv, Lotta och Mariana

895:-

Hjalmars Julspektakel Brevens Bruk bilj. middag o kaffe 13/11

Vi stänger butiken den 14 mars

1.300:-

Påstigning i Åtvidaberg. Gilla oss på Facebook

0493-500 21 • info@uknabusstrafik.se • www.uknabusstrafik.se

Vardagar 09.30-17.00 ingen lunchstängning Lördagar 09.30-13.00 • 0120-357

ÅT V I D A B E R G S P L AT S E N 1 3

75


Åtvidabergs Bostad firar 100 år Den 20 mars är hyresgäster, anställda samt samarbetspartners inbjudna till festligheter för att fira Åtvidabergs Bostads AB 100-årsjubileum. Åtvidabergs Bostads AB är ett av Sveriges äldsta allmännyttiga bolag som startades redan 1920. Det var Åtvidabergs Kommunala Byggnads AB som då bildades med baron Theodor Adelswärd i spetsen. Den 1 april 2008 köpte Klints Fastigheter upp bolaget och är idag ägare av Åtvidabergs Bostads AB. Klints Fastigheter hade tidigare omkring 80 procent av sin omsättning i Linköping. Efter köpet av Åtvidabergs Bostad AB så blev verksamheten större lokalt i Åtvidaberg. Nu omsätts 80 procent här i Åtvidaberg och 20 procent i Linköping. Företaget äger och förvaltar 554 lägenheter och hyr även ut garage och ett stort antal olika affärslokaler bland annat runt Stortorget och Sunnebotorget Fördelningen av den uthyrbara ytan består till 75 procent av bostäder. Resterande del består av butiker, kontor, lager och övrigt. Festligheter - Då vi nu vi fyller 100 år har vi bjudit in våra hyresgäster, anställda och samarbetspartners till lite trevligheter den 20 mars. I Expanders nya lokal kommer vi att arrangera festligheter. Vi bjuder på förtäring och berättar historien om Åtvidabergs Bostads AB. Dessutom får gästerna lyssna på underhållning och musik. Vi har även ordnat så att det går bussar från Eksätter, Sunnebotorget,

Stenhusgatan, Söderleden, Åsen och affären i Grebo. Vi har vidare skrivit i inbjudan att gästerna ska vara klädda för fest, fast detta låter kanske mer allvarligt än vad det är. ”Här är det ju inte frågan om långklänning och frack som gäller, utan mer att man är hel och ren och själv känner sig redo för denna festliga tillställning,” berättar Fredrik Klint, VD på Åtvidabergs Bostads AB. Då ni läser denna text så har anmälningstiden gått ut till festligheterna, men Fredrik lovar att det fortfarande finns chans att anmäla sig för de som missat detta. Service - Det pågår ständigt renoveringar och förbättringar av våra fastigheter. Vi försöker att renovera ca 10 procent av vårt bestånd varje år. Detta innebär att vi måste tapetsera och måla om ca 50 lägenheter per år. - Vi är ca 20 medarbetare som arbetar med att hålla våra byggnader i bra kvalitet. Vårt mål är att se till att det hela blir så bra som möjligt för våra kunder. - Under de senaste 12 åren har vi ökat underhållet av våra fastigheter något enormt. Mer än en fördubbling mot de 10 gångna åren innan detta. Vi har köpt och renoverat fastigheten där exempelvis Willys och Vårdcentralen ingår. Vi har även köpt och renoverat upp Stationshuset, där vi bland annat har vårt kontor. Tillsammans med Bussbolag och Hud&co så arbetar ca 70 personer runt Stationshuset.

ÅT V I D A B E R G S P L AT S E N 1 4

Utveckling - Vidare har vi köpt den gamla Brandstationen där vi har vårt lager. Dessutom hyr 3 företag lokaler där för sin verksamhet. Vi har även uppfört en byggnad för JYSK samt renoverat Höjdvägen 2 till toppmoderna lägenheter med hiss. Just nu håller vi på att slutföra byggnation till Expander och där skall även vår jubileumsfest äga rum, säger en stolt Fredrik Klint. Mikael Karlsson började arbeta här 1986 och har varit med om verksamhetens utveckling, vilket han tycker är spännande. ”Micke” är arbetsledare, besiktningsman, inköpsansvarig samt hjälper personalen då de behöver en extra hand. “Nu är det verkligen riktigt snurr på verksamheten” berättar han. Som Mickes kontorsgranne finner vi Agneta Westrin som har varit på plats sedan 2009. Agneta arbetar som bostadshandläggare. Det är henne som man i första hand pratar med i jakten på en lägenhet. I ett angränsande kontor sitter Gunnel Wallberg som arbetat på Åtvidabergs Bostads AB sedan 2003. “Efter att Fredrik Klint kom in i bilden har det varit full fart, vilket känns bra”, säger Gunnel. Alla på Åtvidabergs Bostads AB ser nu fram emot en trevlig jubileumskväll med hyresgäster, medarbetare och samarbetspartners där 100-åringen kommer att firas. Text & Foto: Morgan Karlss


– 295 50 Välkommen på 100-års 0120 jubileum! www.bostads.se info@bostads.se Tillsammans med dig vill vi fira vårt jubileum. Vi bjuder på lättare förtäring, historien om Åtvidabergs Bostads AB, uppträdande av en rikskänd underhållare och musik under kvällen!

När: 20 mars kl 16.30–20.30. Var: Expanders nya lokal på Fågelsången, Bäckgatan 7 Hur: Klädd för fest! Tillställningen är alkoholfri. Transport: Buss utgår från Eksätter 16.00, Sunnebotorget 16.10, Söderleden 16.00, Åsen 16.10, affären i Grebo 16.00, Stenhusgatan 8 (centrum) 16.20. Höjdvägen 2 - 2020 Stenhusgatan 12 senast -1910 Metallvägen 1969 OSA: Anmäl ditt deltagande den 1 mars via mejl till abab100ar@bostads.se eller via telefon till 0120–29 550.

Varmt välkommen! Stationshuset

Vårdcentralen

Bilderna ovan visar några utav Åtvidabergs bostads fastigheter

ÅT V I D A B E R G S P L AT S E N 1 5

Jysk


Välkommen till Kopparvallen

PASSA PÅ!

KÖP SERIEKORT! 1000 KR

PENSIONÄR/UNGDOM 12-19ÅR 600:-

Bestämd plats fritt inträde till alla matcher fritt inträde till ÅFF Fanzone

Den stora renoveringsfällan

KOM OCH STÖTTA ÅFF Träningsmatcher:

Idag är det så mycket prestation i hur våra hem ska se ut. Man köper ett hus, och genast ska det renoveras till ett blomstrande hem som ska passa in i vilken inredningstidning som helst.

LÖRDAG 14 mars

”Att låta det växa fram” eller ”Rom byggdes inte på en dag” som tidigare generationer härleder till gällande sitt näste är inte vad dagens generation jobbar efter. Om man börjar renovera ett rum hamnar man enkelt i den så kallade renoveringsfällan, och vips är det dags att påbörja köket, och badrummet, och i sambandet inser man att golvet i hallen inte längre passar in med det nya köket. Då var det dags att renovera hallen också.

Åtvidabergs FF - IFK Berga För information, se hemsidan www. atvidabergsff.se Vi ser dig gärna som partner tillsammans med oss. Ring 0120 129 47 för mer info.

Är det inte på ett sätt ganska charmigt med renoveringskaos? En del kanske älskar att bo i renoveringskaos, men jag gör det onekligen inte. Byggdamm i hela huset, hantverkare som ska trängas samtidigt som man själv avnjuter sitt morgonkaffe i badrocken, och flyttkartonger med alla prylar nedproppade lite huller om buller. Kanske är det inte så dumt med ”Rom byggdes inte på en dag” och att ”låta det växa fram” och ta ett rum i taget allt eftersom trots allt? Vi kommer överens om att i alla fall göra som man själv vill och att vi påverkas lite mindre hädan efter om hur ”det borde vara”

Först ut i Åtvidaberg

Vi är certifierade som en Godkänd Bilverkstad För att du som konsument ska känna dig trygg har branschen tagit fram en certifierande kvalitetssäkring för bilverkstäder. Vår verkstad lever upp till samtliga krav för en Godkänd Bilverkstad. • Lagar och förordningar • Miljö krav Åtvidaberg Fågelsångsvägen 1 0120-132 40

• Systematiskt arbets miljöarbete • Allmänna reklamationsnämndens beslut

Öppettider Mån – tors 06.30– 16.30 Fredagar 06.30– 13.00  

ÅT V I D A B E R G S P L AT S E N 1 6


S U h INOM Hyr din altanslip ! R A hos oss! G Da

KÖP DINA BRIDGESTONE HOS OSS!

Altanslip Blitz Effektiv och enkel rengöring och renovering av träaltaner!

Många har idag träaltaner som måste underhållas. De flesta använder högtryckstvättar eller kemiska medel för att utföra arbetet. Detta innebär dock lång tid för materialet att torka innan du applicerar vald ytbehandling. Genom noggrann forskning och innovation har man nu tagit fram en metod för att utföra samma arbete med en och samma utrustning.

Passa på att fixa altanen i vår & sommar! Innovativa maskiner med specialdesignade patenterade borstar med vågsnitt gör att altanen kan rengöras och slipas samtidigt, utan vatten och kemikalier. Smuts, alger och mögel tas bort ordentligt samtidigt som ytan slipas. Altanen kan därefter behandlas direkt efter rengöring.

25% Upp till

Före

Maskinen Blitz används på de stora ytorna och Randy, den handhållna maskinen, används för kanter.

Altanslip Blitz Hyr våran Altanslip Blitz Efter

Före

Efter

Effektiv och enkel rengöring och för endast renovering av träaltaner!

1450:-/dygnet Många har idag träaltaner som måste(ord.pris underhållas. De flesta använder 1725:-/dygnet) högtryckstvättar eller kemiska medel för att utföra arbetet. Detta innebär dock tid för materialet att torka innan du applicerar vald ytbehandling. Genom rabatt på massor långnoggrann så får du även 30% rabatt forskning och innovation har man nu tagit fram en metod för att utföra samma arbete med en och samma utrustning. på vår finaste olja, UV Super Terrace! maskiner med specialdesignade patenterade borstar med vågsnitt Randy Slipmaskin av tapeter, färg Innovativa gör att altanen kan rengöras och slipas samtidigt, utan vatten och kemikalier. Psst! bjuder på terassdynan Smuts, alger och mögel tas bortVi ordentligt samtidigt som ytan slipas. Altanen kan därefter behandlas direkt efter rengöring. och golv från Anza, för perfekt resultat! Maskinen Blitz används på de stora ytorna och Raett ndy,

MASTER YOUR JOURNEY, Full kontroll - även EVEN ON A RAINY DAY

när det regnar

Smidig och effektiv kantslip! För att underlätta slipningen och komma åt svåråtkomliga ytor och kanter används handslipmaskinen Randy.

den handhållna maskinen, används för kanter.

Duri Svenska AB

Kryptongatan 1, 431 53 Mölndal

Terassdynan på köpet! Altanslip Blitz Före

Efter

Tel 031-706 19 10

Före

Efter

Effektiv och enkel rengöring och renovering av träaltaner! Många har idag träaltaner som måste underhållas. De flesta använder högtryckstvättar eller kemiska medel för att utföra arbetet. Detta innebär dock lång tid för materialet att torka innan du applicerar vald ytbehandling. Genom noggrann forskning och innovation har man nu tagit fram en metod för att utföra samma arbete med en och samma utrustning.

30%

Innovativa maskiner med specialdesignade patenterade borstar med vågsnitt gör att altanen kan rengöras och slipas samtidigt, utan vatten och kemikalier. Smuts, alger och mögel tas bort ordentligt samtidigt som ytan slipas. Altanen kan därefter behandlas direkt efter rengöring.

på oljan när du hyr slipen hos oss!

Maskinen Blitz används på de stora ytorna och Randy, den handhållna maskinen, används för kanter.

Efter

Före

Randy Slipmaskin

Efter

Smidig och effektiv kantslip! För att underlätta slipningen och komma åt svåråtkomliga ytor och kanter används handslipmaskinen Randy.

Välkommen in till Nordsjö Idé & Design

Randy Slipmaskin Åtvidabergs Färghandel Smidig och effektiv kantslip!

Duri Svenska AB

För att underlätta slipningen och komma åt svåråtkomliga ytor och kanter används handslipmaskinen Randy.

Kryptongatan 1, 431 53 Mölndal Tel 031-706 19 10

Tel. 0120-135 70

Lillsvängen 1 • Vard 6.30-18, lör 9-13

Bästa våtgrepp i klassen

Suverän slitstyrka

Testvinnande grepp vid inbromsning och kurvtagning i vått väglag

Betydligt längre livslängd jämfört med föregångare

Enastående däckprestanda

NU TILLGÄNGLIGA MED DRIVE GUARD RUN FLAT TEKNOLOGI (RFT)

Samtliga dimensioner A-klassade för våtgrepp samt B-klassade för rullmotstånd

I ETT UTVALT ANTAL STORLEKAR

@bechabilochmaskin

Tel. 0120-145 50 • www.bechabil.se Mån - Tors 07.00-16.30, lunchstängt 12.30-13.00 Fredag 07.00-14.00

ngatan 1, 431 53 Mölndal Tel 031-706 19 10

DITT NYA KÖK SKA PASSA I DITT HUS För oss på Falerum Kök finns inga standardlösningar. I varje kök vi bygger finns kundens önskemål med redan när vi sätter sågen i virket. Då blir det kök som passar i ditt hus och din smak. Vad har du för önskemål?

Falerum Kök

Tel. 0120-20052 • Info@falerumkok.se • www.falerumkok.se ÅT V I D A B E R G S P L AT S E N 1 7


Intressanta människor Vi är skapta att alltid vilja veta mer om andra människor. Nyfikenhet är något som ligger i de flestas natur. Kanske handlar det om att vi alltid vill lära, eller bara att man vill ha något att kunna skvallra med grannen om. På en liten ort hälsar vi och är glada vid varje möte, och i de flesta fall känner man till människan man möter och vet något litet om den. Samtidigt väcks kanske tanken om vad personen har för hem, vad har den för bakgrund, vad arbetar han/hon med och vad är hens intressen. Vi på Åtvidabergsplatsen jobbar flitigt med att stilla ert behov i dessa frågor, och vill såklart kunna dela med oss av allt till er. OM personen själv vill dela med sig. Är du en person som har ett annorlunda intresse? Eller har du något spännande i bagaget som du vill dela med dig av till Åtvidabergs kommuns invånare? Kanske har du något roligt du samlar på, eller har ett världsrekord i något? Eller så är du en helt vanlig person med ett vanligt jobb och vanliga intressen, men ändå vill dela med dig. Hör gärna av dig till oss, tipsa om dig själv, eller en vän som du tycker är intressant att veta mer om. Vi skriver gärna om det. Alla människors egen historia är värd att berättas! Tipsa oss- maila, ring eller kom förbi! Redaktionen

Byta värmepump?

Nu är UtbytesNu är Utbytespumpen här!

Missa inte tillfället att synas i

ÅTVIDABERGS TURISTMAGASIN

Upptäck

rg

Åtvidabe 1 - Upptäck

Var med och visa upp dig i Upptäck Åtvidaberg! Upptäck Åtvidaberg är Åtvidabergs Turistmagasin 2020. Med en annons når ni både boende, besökare, näringsliv och potentiella inflyttare och visar samtidigt ert stöd för Åtvidabergs utveckling. NYHET!! I år delas Upptäck Åtvidaberg ut till ALLA hushåll och företag i Åtvidabergs kommun. Upptäck Åtvidaberg innehåller reportage om och med intressanta personer, platser, aktiviteter, företag i Åtvidabergs kommun. Syftet är att visa på den mångfald inom besöksnäring och näringsliv som finns här. Turistmagasinet distribueras via Turistbyråshopen till samtliga turistbyråer i Östergötland. Upptäck Åtvidaberg finns även tillgängligt hos alla besöksmål som medverkar i turistmagasinet samt om man vill förse sig med ett exemplar på Åtvidabergs Turistbyrå.

Välkomna att kontakta oss!

värmepump? IVTByta värmer Sverige.

pumpen här! 2.795:WC-stol Ifö Sign 6860

Med rengöringsvänlig glasyr, mjuksits och Fresh WC för fräsch doftspolning.

PAKETPRIS

Installerat & Klart

4.795:-*

Upptäck Åtvidaberg

Åtvidaberg

Daniel Hallingström eller Mats Liljegren annons@tryckomedia.se Telefon: 0120-100 05

Halvtidsjobb

Vi söker en hantverkskunning person inom bygg och fastighetsskötsel. Provanställning. Kontakta Göran på 070-8291851 för mer info. Bygg & Maskin Göran Karlsson AB

Vi tillverkade vår första värmepump redan 1973. Sedan dess har vi installerat över 400 000 i hela landet. Den erfarenheten delar vi gärna med oss av. Vi hjälper dig att välja rätt värmepump för ditt hus och installera den enligt konstens alla regler. Därför vågar vi också ge dig marknadens mest omfattande garanti, med 10 år på kompressorn. Välkommen!

LäsLäs mer på utbytespumpen.se mer på utbytespumpen.se Vi älskar värmepumpar. Så att du kan älska annat.

Vi stödjer SOS Barnbyar. Läs mer på comfort.se

50%

www.ivt.se

Se fler kampanjpriser på vår hemsida www.ternstedtinvent.se * Priset gäller t.o.m. 2018-10-30 för produkt inkl. installation och ROT-avdrag. Fullständiga villkor för Installerat & Klart på comfort.se

RUT-AVDRAG

Fällning · beskärning · stubbfräsning VVS · Vent · Plåt · Kyla · EL Kisa, 0494-102 96 | Linköping, 013-684 00 Rimforsa, 0494-69 91 00 | Västervik, 0490-697 00 Åtvidaberg, 0120-295 90

Boka gratis rådgivning redan idag på dwtradservice.se eller på 073 030 85 17

ÅT V I D A B E R G S P L AT S E N 1 8

Arborist certifiering ETW (European Tree Worker)

Medlem sedan 2016 i Svenska Trädföreningen


Öppet vardagar 9:00-17:00

Vi har eget sorgbinderi och egen förtäringslokal 0120-101 15 · Verksgatan 1 · westergrensbegravningsbyraer.se

Grus & Cement AB - Åtvidaberg Försäljning och leverans av www.hannasab.se

Certifierad betong • Cementrör, lock

www.alu-flex.se

Grus, makadam, sand Grusning, saltning av vägar Trekammarbrunnar • VA-produkter Trädgårdsplattor, dekorsten Betonghålsten

Vi utför tillverkning och montage av: - Stål & smide - Alu-Flex Hundbur - Grundtuben - Flaggstänger - Betonghåltagning - Bullerplank - Kärlskåp Hannäs Smide & Montage AB Hannäs 597 96 Åtvidaberg

Mån - fre 7-16 • 0120-105 05 • 0706-38 10 88

Leverans av

Grus, sand och jord

Grusning av vägar Vintersandupptagning

Tel: 0120-41030 info@hannasab.se Vardagar 07-16

Container & Transporter i samarbete med SUEZ

Dammbindning av grusvägar Besök gärna vår hemsida www.atvidinfra.se

- installation - reparation - service Tel. 0120-100 52 efter kl. 17.00

Mobil 070-575 84 53

Christer Nilsson Tel. 070-569 82 23

Samarbetar med VILLAÄGARNA

VI TAR HAND OM bil DINA Köp olja till Din VINTERDÄCK så får du I VÅRT

DET BÖRJAR BLI DAGS ATT TÄNKA PÅ SOMMARDÄCK!

DÄCKHOTELL

oljefilter på köpet Välkommen in i butiken! Gäller en bil vid ett köptillfälle

ÖPPETTIDER måndag - torsdag 07.00-18.00 fredag 07.00-16.30 lördag 10.00-13.00 Lunchstängt vardagar mellan 13-14

ÅT V I D A B E R G S P L AT S E N 1 9

Bäckgatan 12 • tel. 0120-145 00


Mellan himmel och jord

Lördagsmusik

Ibland känns det svåra övermäktigt, och allt kan verka hopplöst tungt och utsiktslöst. Ofta syns det inte på ytan, men känslan har kanske funnits där ett tag. Smugit sig på. Då behöver vi varandra som mest. På olika sätt ska vi våga tro att vi är viktiga för någon annan, ibland helt oumbärliga. Att vi faktiskt får lov att bryta isen och komma in med värme och en gnutta ljus till den som tappat orken. Ensam är inte stark, tänk att vi har så svårt att förstå det. Jesus sände aldrig ut en lärjunge ensam. Han sa åt dem att världen är full av vargar och att man behöver varandras klokhet och goda vilja för att klara sig. För den goda kraften som vi alla bär på kan ta upp kampen mot det onda. Men ensamma mäktar vi inte stå emot allt i alla lägen. Och ser vi inte att Gud går med oss så behöver vi tro att den kraften bor i en medmänniska. När de kristna blev förföljda var det svåra tider att vara ensam. Då sökte man hjälp genom att teckna en båge med foten i gruset. Om den man mötte svarade med att möta bågen med en motsatt båge, så blev det en bild av fisken, som var symbolen för de kristna. Då visste man att man mött en vän och kunde få hjälp av varandra. Kan vi ge varandra tecken på att vi är vänner och finns där? Kan vi under fastan (de fyrtio dagarna före påsk) vara extra uppmärksamma och hitta den ibland okände vännen, som behöver en strimma hopp och ljus, ett spår i sanden. ”Jesus, vi ber att du är med oss i kampen mot det som gör ont, i oss människor och i världen och att du hjälper oss se din goda kraft mitt ibland oss. Amen” Lotta Damm

Lördag 21 mars kl. 17.00 i Åtvids Gamla kyrka

Illustration: Gunnel Moheim

Vägen framför andra – ett spår i sanden

Wistenius Plus, Bach 335 år Vid orgeln: Hans Jakob Wastvedt Nästa Lördagsmusik är 25/4.

Dags för dopfest i Stora kyrkan Sön 22 mars kl 11.00 med korvkalas + tårta. Alla de barn som fortfarande har en dopängel att hämta är nu välkomna på dopfest i Åtvid. Guldänglarna i trä väntar på sina små ägare och det firar vi med gudstjänst och festfika. Inbjudna är också de döpta som har hunnit fylla 3 år respektive 5 år, som får varsin bok med sig hem. Vi hälsar hela församlingen välkommen att fira gudstjänst och dela glädjen med våra dopbarn!

Earth hour 2020 i Gamla kyrkan Lördagen den 28 mars kl. 20.00 Föredrag – underhållning – ljuständning Boka datumet! Färdigt program kommer i nästa nummer av Åtvidabergsplatsen.

Välkommen till

Åtvids Församling Kyrkogårdsförvaltningen

Café Klockarängen

Vi söker säsongsarbetare till säsongen 2020.

2 tjänster på 100 %. Tidsbegränsad anställning. Vecka 14 - 38, 1/4 tom 18/9 med möjlighet till förlängning. Vana och intresse för växter och grönyteskötsel samt B-körkort krävs. Ansökan senast 31/3. Intervjuer kommer ske löpande och tjänsterna kan tillsättas innan sista ansökningsdatum.

Torsdag 19 mars kl. 14.00 i Åtvids församlingsgård

Underhållning: Klockarängskören, Christer Thurén - bas, kaffe och andakt Kommande datum: 16/4.

STÅ PÅ MODETS SIDA För alla människors rätt att leva i frihet från våld. FASTEAKTIONEN 2020

Tel. 0120-29930, Kammarbovägen 1, 597 31 Åtvidaberg ÅT V I D A B E R G S P L AT S E N 2 0

Foto: Deborah Rossouw / Ikon

Läs mer på www.svenskakyrkan.se/atvidsforsamling


Kalendarium To 12

Ut i Guds fria natur – boka datumen

Om så snön faller vit så börjar det närma sig en ny vandringssäsong i Åtvidabergs vackra omgivningar. Som vanligt vandrar vi på lördagar kl 9-12 (ca 2-4 km) och träffas på församlingsgårdens parkering för samåkning. Matsäck, bra skor och kanske stavar är bra. Boka följande datum: 18 april, 2 maj, 16 maj och 30 maj samt även den 21 maj för traditionsenlig gökottevandring till Falla/Åtvidsnäs naturreservat. I nästa nummer får ni även vandringsmålen för varje lördag. Välkomna både nya och gamla vandrare! Uppstart med bildvisning och fika lör 4 april kl 9-12 i församlingsgården Lennart och Svante (och andra som har) visar bilder från vandringsåret 2019.

Retreat

– en halvdag i stillhet och tystnad.

Välkommen att släppa tankarna fria och bara vara.

Söndagen den 22 mars kl. 13-17 i Åtvids församlingsgård. Kanske vill du läsa en bok, måla, skriva, lägga pussel, låta kroppen vila, eller sitta ute i vårsolen. Kort meditation och nyttig fika finns framdukat. Vi har hela vår fina församlingsgård för oss själva. Anmälan till expeditionen före den 17 mars, 0120-299 30.

15

Må 16

Ti 17 On 18

To 19

Lö 21 Sö

22

On 25 Foto: Gustaf Hellsing/IKON

Det händer hos oss …

➡ ➡

12 mars - 25 mars

MORGONMÄSSA ............................. 08.30 Åtvids Gamla kyrka Tredje söndagen i fastan MÄSSA, Åtvids Gamla kyrka ............. 11.00 Klockarängskören MÄSSA, Björsäters kyrka ................... 16.00 Björsäters kyrkokör GUDSTJÄNST ................................... 16.00 Kvarnvik-Hannäs Bygdegård. Kyrkråd Kyrkkaffe med våfflor Måndagsträff ...................................... 14.00 på MariNettes Mat & Café, Falerum Josephine Håsteen och Rosa Johansson underhåller med sång. Stickcafé, Åtvids församlingsgård ....... 17.00 Sopplunch med middagsbön ............... 12.00 Åtvids församlingsgård GUDSTJÄNST, Östergården .............. 15.15 MORGONMÄSSA ............................. 08.30 Åtvids Gamla kyrka Café Klockarängen ............................. 14.00 Åtvids församlingsgård. Se separat annons LÖRDAGSMUSIK ............................. 17.00 Åtvids Gamla kyrka. Se separat annons Jungfru Marie bebådelsedag Gudstjänst med Dopfest ..................... 11.00 Åtvids Stora kyrka. Se separat annons GUDSTJÄNST, Grebo kyrka ............. 16.00 Grebo kyrkokör. Kyrkråd, kyrkkaffe med våfflor i Klockaregården. Sopplunch med middagsbön ............... 12.00 Åtvids församlingsgård GUDSTJÄNST, Kopparsvanen........... 15.15 Klockarängskören

Premiär för kanalpromenad (25 feb) med ”andligt” sällskap, blev trivsamt även utan glittrande vatten

Din kollekt kommer rätt när du swishar!

Konfirmanderna Vilhelm och Rasmus gör egna semlor på själva Fettisdagen – smakar bäst!

När du vill ge kollekt/bidrag till musikverksamheten, t ex på våra konserter, så anger vi ett nummer som går just dit och ingen annanstans. Vid våra soppluncher går swish-numret alltid till vår diakonikassa.

Åtvids församling använder olika swishkonton. Söndagarnas kollekt med sitt särskilda kollektändamål uppges i början av gudstjänsten. När du då swishar till vårt kollektnummer så går det till just detta ändamål och det gör det hela veckan som följer fram till nästkommande söndag, då ändamålet ändras igen.

ÅTVIDS FÖRSAMLING www.svenskakyrkan.se/atvidsforsamling • • atvids.forsamling@svenskakyrkan.se www.svenskakyrkan.se/atvidsforsamling atvids.forsamling@svenskakyrkan.se

ÅT V I D A B E R G S P L AT S E N 2 1


Brukskultur Åtvidaberg välkomnar till

ÅTVIDABERGS KONSTFÖRENING

ÅRSMÖTE

I NBJ UD A N T I LL K O N S T NÄRER Åtvidabergs Konstförening bjuder in konstnärer att delta i Åtvidabergs Konstrunda som pågår mellan 21-23 Maj 2020.

2 april kl. 18:30

Samlingsutställningen kommer att vara i

Kopparvallens Isbana

MUMS-Lokalen i Åtvidabergs Kulturcentrum dit du lämnar in 1-3 verk. Alla verk ska vara till salu. Olika tekniker och uttrycksformer är välkomna.

Deltagaravgift 300:- som du skickar in till bankgiro: 355-8327, i samband med anmälan senast den 22 Mars, 2020.

Efter förhandlingarna bjuds det på kaffe och vi pratar idrottshistoria

Du måste ha en egen atelje som kan vara öppen under Konstrundans alla dagar. För mer information ring Ingegärd eller Catharina: 0708-582270 eller 070-5479312.

Välkommen med din anmälan!

Frälsningsarmén Åtvidaberg

Lör 14/3, kl 9-12 Loppmarknad

Åtvidabergs Aktivitetshus Inbjuder till årsmöte

Måndagen den 30/3 kl 10.00 Vi bjuder på fika. Anmälan senast den 26/3 VÄLKOMNA!

Lör 21/3, kl 14

Mitt-på-dagenträff Så minns vi Lapp-Lisa

Tack till Åtvidabergs kommun, Hemtjänsten, Sjukterapeuter, Fysioterapeuter, biståndshandläggare, för all hjälp och omsorg jag fått under tiden med mitt benbrott.

Anna Lisa Öst Vi ser filmen Barnatro Ove Linghamar berättar Välkomna!

Lör 28/3, kl 14

Vårförsäljning med åror, lotterier, auktion o servering

Ingvor Samuelson, Åtvidaberg

Styrelsen

Vid frågor, ring:

Åtvidabergs frikyrkoförsamling

Bo-Inge Gunnar Larsson

070 66 83 995 070 36 87 470

Stenhusgatan 32

Välkommna!

www.atfriky.se Ons 11/3 kl 19.00 Kraftkällan - bön, Pingstkyrkan Sönd 15/3 kl 10.00 Bön- och nattvardsgudstjänst i Johanneskyrkan

Predikan Myggan Kallfors, Ledning Jelina Olson. Musik Barbro Boström

Tisd 17/3 kl 19.00 Aftonbön, Johanneskyrkan

Vårmöte

Efteråt andliga samtal.

med årsmötesförhandlingar

Onsd 18/3 kl 19.00 Kraftkällan - bön, Pingstkyrkan. Loppis i Johanneskyrkan Fred 20/3 14.00 - 17.00 Lörd 21/3 10.00 - 13.00

ONSDAG 25 MARS 2020 Kl. 19.00 i Hembygdsgården, Åtvidaberg

Kaffeservering

Kvällens program:

Sönd 22/3 kl 10.00 Gudstjänst i Pingstkyrkan

Ett lokalt tryckeri för ALLA!

Predikan Myggan Kallfors, Ledning Weine Spets, Musik Barbro Boström. Efteråt församlingsmöte

Tryck & Media presenterar verksamheten. Musikaliskt 70-tal!

Tisd 24/3 kl 19.00 Aftonbön, Johanneskyrkan

Per & Sigge underhåller.

Efteråt andliga samtal.

Välkommen!

Jubileumsboken ”15 år med Villaägarna i Åtvidaberg”. Årsmöteshandlingar finns på vår hemsida och vid mötet!

ÅT V I D A B E R G S P L AT S E N 2 2


Det händer på biblioteket! Språkcafé torsdagar 13.00 - 14.30 I samarbete med arbetsmarknadsenheten i Åtvidaberg. Plats: cafédelen, Åtvidabergs bibliotek Digitala första hjälpen kl. 13.30 – 15 varje tisdag och fredag 11/3 kl. 14 Nyponet Inger Johansson berättar om sin bok ”Nyponet” där hon skrivit om sin uppväxt i Ukna och Åtvidaberg. 13/3 kl. 10 – 11 Pyssel i Kreativa hörnan 14/3 kl. 11:30 Lilla lördagsscenen: musik Elever från Kulturskolan underhåller med musik. 20/3 kl. 9.30 – 10 Sagostund för ålder 0 – 2 kl. 11 – 11.30 Sagostund för ålder 3 – 6 21/3 kl. 11 Det tutar och blinkar Johan Anderblad, författaren bakom bland annat ”Bojan och brandbilen”, berättar om Bojan som älskar alla fordon, och om allt som rör brandbilar och polisbilar.

24/3 kl. 16.30 Stickcafé Vi träffas och handarbetar ihop! 25/3 kl. 19 Vad kan DNA bidra till i släktforskning? Varför ska man göra DNA-test? Vad kan DNA bidra till i släktforskningen? Entré: 20 kr inkl. fika Arr: DIS Filbyter 27/3 kl. 9.30 – 10 Sagostund för ålder 0 – 2 kl. 11 – 11.30 Sagostund för ålder 3 – 6 27/3 kl. 10 – 11 Pyssel i Kreativa hörnan 3/4 kl. 9.30 – 10 Sagostund för ålder 0 – 2 kl. 11 – 11.30 Sagostund för ålder 3 – 6 7/4 kl. 16.30 Stickcafé Vi träffas och handarbetar ihop! Medborgarservice kl. 13.00 – 15.30 varje tisdag och torsdag

Biblioteket är bemannat: måndag 10-18, tisdag 12-18, onsdag 10-18, torsdag 10-18, fredag 10-16, lördag 10-13 (september - maj). Meröppet alla dagar 7-22. För mer info ring 0120-831 97 eller maila till biblioteket@atvidaberg.se För information om eventuella förändringar besök www.atvidaberg.se/bibliotek ÅTV I D A B ER GS B IB L IOTE K RADISAR

NÄSTA NUMMER 25 MARS MANUSSTOPP FREDAG13 MARS

GRATTIS Grattis Ebbe 3 år!

Bortskänkes! Akvarium 50l bortskänkes!

Önskar Mochar o Mormor o Ludde

För info: 070 31 55 709

Hyr ut lägenheter, hotellrum och industrilokaler

Välkommen med Er intresseanmälan! Klints Fastigheter

0120-135 00, 135 05 www.klintsfastigheter.se

SERVICE PÅ CYKLAR&& TRÄDGÅRDSMASKINER TRÄDGÅRDSMASKINER SERVICE PÅ CYKLAR

Välkommen till denna stora trea 83,3 kvm med balkong i västerläge. Bra och luftig planlösning med fönster från två håll. Bra kök med rymlig matplats. Badrum med dusch. Sep toa. Gott om förvaring. Överkomlig hyra 4721 kronor som inkluderar allt. Värme, vatten, el, bredband och tv.

Pris: 550.000 kr el bud. Visning: torsdag 12/3 kl 18.00, lördag 14/3 kl 14.00. Adress: Strandgatan 16 A, Åtvidaberg.

Öppettider: mån-fre 13.00 - 17.00

Öppet: mån - fre 13.00-17.00 www.mcmservice.se 0120-103 30 Michael Lindström Mejerigatan 1 • Tel. 0120-103 30 mcmservice@tele2.se • www.mcmservice.se

013-13 44 10

ÅT V


Himmelsby SPA & Konferens

2000 m² Romersk LYX Gourméfikabuffé i världsklass Hon heter Sandra. Vår konditor som höjer vårt gourméfika till skyarna. Med perfektion och sinne för smaker formar hon varje bakverk med kärlek. En smaksensation som ger fika en helt ny innebörd. Hembakade muffins med utsökt topping, småkakor, söta bakverk, fruktsallad, rulltårtor, bröd och mycket annat trängs på vår stora buffé. Här hittar alla sina favoriter. Välkomna till en fikastund ni sent ska glömma. Serveras alla dagar 15:00-16:30. Ingen förbokning krävs. Pris: 199:-/person. Barn 3-12 år: 129:-

Endast

199:-

Dag & Kvälls-SPA

Unna er äkta avkoppling med ett lyxigt SPA-paket. Varva sköna behandlingar med varma SPA-bad, välgörande bastuhetta och utsökta smakupplevelser. Välkomna till en dag fylld av SPA-lyx.

Succé! Halvdags-LYX Ankomst: 14:30-16:30 • Entré till Romersk simhall • Entré till SPA & gym • SPA-behandling 20 min • Vattenmassage 20 min • gourméfika • 3-rätters middag

Från

1395:-

Mån-tors: 1395:- /person Fred-sönd: 1595:- /person

Lilla Avkopplingen Ankomst 11:45-12:15 • Entré till Romersk simhall • Entré till SPA & gym • Gårdslunch & gourméfika Stor fikabuffé med hembakat

Från

850:-

Mån-fred: 850:- /person Lörd-sönd: 995:- /person

Senior-LYX Ankomst: 08:30 • Entré till Romersk simhall • Entré till SPA & gym • SPA-behandling 20 min • Frukostbuffé • Gårdslunch & gourméfika

Endast

Sköna Söndag

Endast

1350:-

Ankomst: 08:30-09:00 Förvandla lediga dagen till en härligt avslappnade vilodag. Vi tar hand om er från morgon till kväll. • Entré till Romersk simhall • Entré till SPA & gym • Frukostbuffé, gårdslunch & gourméfika

1095:-

Mån-fred: 1095:- /person

Söndagar: 1350:- /person

SPA-Paket med övernattning

Ta med dina vänner, din käresta eller arbetskollegorna till ett dygn som ni sent ska glömma. Vi bjuder in till skön avkoppling med härliga SPA-upplevelser, dignande buffér och en 3-rätters meny som får era smaklökar att dansa. Varmt välkomna till Himmelsby SPA & Konferens

Ankomst: 13:00

Endast

2064:-

Söndagsnatten • Entré till Romersk simhall • Entré till SPA & gym • SPA-behandling 20 min • Vattenmassage 20 min • Gårdslunch & gourméfika • 3-rätters middag • Övernattning inkl. frukost Sön-mån: 2064:- /person

Ankomst: 15:00

Från

1895:-

SPA-Deluxe • Entré till Romersk simhall • Entré till SPA & gym • Gourméfika • 3-rätters middag • Övernattning inkl. frukost Uppgradera med vattenmassage 20 min: 200:- tillägg.

Mån-tors: 1895:- /person Fred-sönd 1995:- /person

Himmelsby SPA & Konferens • Mantorp • 013-33 12 44 • info@himmelsbygardshotell.se www.himmelsbygardshotell.se

ÅT V I D A B E R G S P L AT S E N 2 4

Profile for Åtvidabergsplatsen

Åtvidabergsplatsen 200311  

Åtvidabergsplatsen 200311  

Advertisement