Page 1

Ταλαιπωρία δίχως τέλος για τους ασφαλισμένους στον ΕΟΠΥΥ Η κατάσταση δεν ομαλοποιήθηκε παρά τις διαβεβαιώσεις.

ΣΕΛ. 20

Θεόδωρος Παπαγιάννης

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

γλύπτης

Αθώος ή ένοχος; H υπόθεση της Παιανίας ΣΕΛ. στο μικροσκόπιο.

«Η ελληνική κοινωνία δεν φαίνεται να χρειάζεται την τέχνη»

ΣΕΛ. 22

21

Ο Ζοτς δεν μένει πια εδώ... Νικάμε… σημαίνει περνάμε! Τόσο απλά!

ΣΕΛ. 28

ΣΕΛ. 29

ΑΤΤΙΚΗ business

Προσοχή στα ανασφάλιστα Ι.Χ. ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012 • ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 139

Ε Β ∆ Ο Μ Α ∆ Ι Α Ι Α

Φέτος το καλοκαίρι οι «σκαφάτοι» δεν διασκεδάζουν

FREEPRESS FREE PRESS

Π Ο Λ Ι Τ Ι Κ Η

Ε Φ Η Μ Ε Ρ Ι ∆ Α

www.attikipress.gr

Τι θα βγάλουν οι κάλπες Ποιες είναι οι τελευταίες πληροφορίες στα κομματικά επιτελεία

Τα πρώτα μέτρα ανακούφισης από τη νέα κυβέρνηση

Πώς θα σχηματιστεί κυβέρνηση

Η Ν.Δ. φαβορί για πρώτο κόμμα

ΣΕΛ. 16-17

ΕΚΛΟΓΕΣ 2012 06 Που ποντάρει ο Αντώνης Σαμαράς 12 Εσωτερικές συγκρούσεις στον ΣΥΡΙΖΑ 14 Ο πόλεμος της πολιτικής διαφήμισης 15 Ο φαύλος κύκλος της (πολιτικής) βίας ΑΠΟΨΗ

13 Κληρώνει... την Κυριακή το μέλλον της χώρας 18 H Αττική freepress δίνει τον λόγο στους πολίτες ΣΕΛ. ΣΕΛ.0404


Intro page

2

ΣΑΒΒΑΤΟ ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

09

ΑΤΤΙΚΗ FREEPRESS

Οι τελευτΑΙές πληροφορίες από τις κρυφές δημοΣκοπήσεις μιλούν για δύσκολη μάχη, η οποία όμως φαίνεται να γέρνει προς την πλευρά της Ν.Δ. Περάσαμε τρεις εβδομάδες μιας σκληρής και έντονης αντιπαράθεσης, η οποία σε πολλές φάσεις είχε αναμφίβολα και υπερβολές. Ωστόσο αναδείχτηκε ξεκάθαρα το διακύβευμα που σηματοδοτεί αυτή την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση. Η εμμονή, αλλά παράλληλα και η διγλωσσία του ΣΥΡΙΖΑ γύρω από το θέμα της μονομερούς καταγγελίας του μνημονίου ήταν το σημείο που ανέδειξε αυτό το διακύβευμα. Η κεντροδεξιά συνολικά έδειξε αντανακλαστικά απέναντι στον κίνδυνο μιας αριστερής εφόρμησης προς την εξουσία, συσπειρώνοντας στελέχη. Πλέον όλα τα βλέμματα και η προσοχή στρέφονται στην Δευτέρα και στην αναγκαιότητα να βρεθεί μια σταθερή κυβερνητική λύση για τη χώρα. Τα περιθώρια έχουν στενέψει, δοκιμάζοντας τις αντοχές και την υπομονή εταίρων, αγορών, αντίπαλων, αλλά και φίλων. Την Δευτέρα η χώρα έχει μια λύση… κυβέρνηση η οποία θα οδηγήσει τη χώρα με σταθερότητα στην υπέρβαση της κρίσης εντός ευρώ…

Δευτέρα

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΑΠΑΝΙΚΟΥ

N. Σ. Κ.

ANEK LINES: ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ ΜΕ ΒΡΑΔΙΝΑ & ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ

Η

• Έως 50% έκπτωση σε πολύτεκνους, τρίτεκνους, φοιτητές, οπλίτες, ΑΜΕΑ κλπ …σε όλα τα δρομολόγια.

ANEK LINES έχοντας ως γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατών της και σεβόμενη τις αυξημένες ανάγκες του καλοκαιριού, έχει προγραμματίσει και φέτος, ημερήσια δρομολόγια, προς και από τα Χανιά.

H ANEK LINES, ευαισθητοποιημένη στα οικονομικά προβλήματα των καιρών, προσφέρει στους επιβάτες των πλοίων της τη δυνατότητα να απολαύσουν ένα πλήρες μενού – τριών διαφορετικών επιλογών - μόνο με 7,80 €!

Η ΑΝΕΚ, πέραν των καθημερινών βραδινών αναχωρήσεων, από τις 23 Ιουνίου έως τις 9 Σεπτεμβρίου 2012, με το Ε/Γ-Ο/Γ «ΕΛΥΡΟΣ» και το Ε/Γ-Ο/Γ «ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ», θα ενδυναμώσει την γραμμή των Χανίων με 72 ημερήσια δρομολόγια, σε συγκεκριμένες ημερομηνίες. Παράλληλα, ανταποκρινόμενη στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες της εποχής η ANEK LINES προσφέρει μια σειρά εκπτώσεων για όλους τους επιβάτες. Οι προσφορές της ΑΝΕΚ περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων • 30% έκπτωση στη μεταφορά των ΙΧ. στα ημερήσια δρομολόγια • 30% έκπτωση στους επιβάτες, στις καμπίνες όλων των κατηγοριών στα ημερήσια δρομολόγια.

• 20% έκπτωση στην οικονομική θέση & τα αεροπορικά καθίσματα στα ημερήσια δρομολόγια. • 3+1 δωρεάν εισιτήριο. Στα 4 εισιτήρια το ένα χορηγείται δωρεάν, σε όλα τα δρομολόγια. Ισχύει για κρατήσεις με ενιαίο κωδικό κράτησης σε 4κλινη καμπίνα. • ΔΩΡΕΑΝ εισιτήρια σε παιδιά έως 4 ετών σε οικονομική θέση. •50% έκπτωση σε παιδιά, από 4 έως 12 ετών, σε καμπίνα (εκτός lux) & ATS.

Ε Β ∆ Ο Μ Α ∆ Ι Α Ι Α

Π Ο Λ Ι Τ Ι Κ Η

Ε Φ Η Μ Ε Ρ Ι ∆ Α

www.attikipress.gr

Και αυτό το καλοκαίρι η ΑΝΕΚ LINES μας δίνει ραντεβού στα Χανιά, με δρομολόγια, υπηρεσίες και προσφορές που ανταποκρίνονται καίρια στις πραγματικές ανάγκες της εποχής και του επιβατικού κοινού και στηρίζουν τον νησιωτικό κόσμο και τον ελληνικό τουρισμό.

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Μιχάλης Τσαμπάς Βάσω Κίτσιου

ART DIRECTOR

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΔΙΑΝΟΜΗΣ

ΕΙΔΙΚΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΔΙΟΡΘΩΣΗΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΥΛΗΣ

ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

ΣΚΙΤΣΑ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ

Ανδρέας Καψαμπέλης Λάμπρος Καλαρρύτης

FREEPRESS FREE PRESS

Τα νέα αυτά ιδιαίτερα προσιτά μενού είναι φτιαγμένα με τη φροντίδα και την υψηλή ποιότητα των υλικών, που χαρακτηρίζει την «κουζίνα» των σεφ της ANEK LINES, της μοναδικής ακτοπλοϊκής εταιρείας στην Ευρώπη που χρησιμοποιεί αποκλειστικά ελληνικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο στα εστιατόρια των πλοίων της.

Ανδρέας Κωνσταντάτος Χρήστος Κώνστας

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Κώστας Μοσχολιός Ηρώ Μητρούτσικου

Γιώργος Ζαχάρης

Χρήστος Παπανίκος

Aντώνης Θωμάς

Σπυριδούλα Πέρρου

Φάνης Μητρομάρας Νεκταρία Γιάνκα

Γιάννης Νικολόπουλος

Μιχάλης Ασπραδάκης

Σύμβουλος εμπορικής ανάπτυξης

Παναγιώτης Ε. Αντωνιάδης ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τηλ.: 210 7522600, 210 7222610 Fax.: 210 7510501 info@attikipress.gr www.attikipress.gr

IRIS Α.Ε.Β.Ε.

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

Eurokinissi

ΣΗΜΕΙΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ: Δημαρχεία, Εφορίες (ΔΟΥ), Καφετέριες, Νοσοκομεία, Στάσεις Προαστιακού Σιδηροδρόμου, Χειροδιανομή σε κεντρικά σημεία της Αθήνας και του Πειραιά

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ - ΔΙΑΝΟΜΗ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΝΤΥΠΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΟΓΛΟΥ Ε.Π.Ε. Κόνωνος 39, Αθήνα, 11633


Πολιτική

16

ΣΑΒΒΑΤΟ ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

ΑΤΤΙΚΗ FREEPRESS

3

Financial Times Deutschland:

«Αντισταθείτε στον δημαγωγό… Τσίπρα»

Μ

ε ένα άρθρο που παρεμβαίνει για πρώτη φορά με τόσο εμφατικό τρόπο στα πολιτικά πράγματα της χώρας εν όψει των εκλογών της Κυριακής, οι «Financial Times Deutschland» νουθετούν τους ψηφοφόρους για το τι θα ψηφίσουν. Το άρθρο που φιλοξενείται στην πρώτη σελίδα της γερμανικής FT έχει τίτλο «Αντισταθείτε στον δημαγωγό» και συνοδεύεται από μια φωτογραφία από προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ. Αρχικά, αναφέρει: «Μόνο με τα κόμματα που αποδέχονται τους όρους των διεθνών χρηματοδοτών, η χώρα σας θα μπορέσει να παραμείνει στο ευρώ» και καλεί τους Έλληνες «να αντισταθούν στη δημαγωγία του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ». «Μην εμπιστεύεστε τις υποσχέσεις τους, ότι δηλαδή είναι δυνατή η χωρίς συνέπειες καταγγελία όλων των συμφωνιών. Η χώρα σας έχει επιτέλους ανάγκη από ένα κράτος που να λειτουργεί. Για την ομαλή διακυβέρνησή της συνιστούμε τη Νέα Δημοκρατία, κάτι που κάνουμε με βαριά καρδιά», αναφέρει το άρθρο, λέγοντας ότι «η Νέα Δημοκρατία άσκησε επί δεκαετίες λάθος πολιτική και είναι συνυπεύθυνη για τη σημερινή μιζέρια». Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στο άρθρο, «η καλύτερη επιλογή για τη χώρα σας θα ήταν μία κυβέρνηση συνασπισμού με αρχηγό τον Αντώνη Σαμαρά και όχι τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θέλει να γυρίσει πίσω τον τροχό της ιστορίας και σας βαυκαλίζει με έναν τρόπο που είναι εκτός πραγματικότητας». Εξάλλου, η εφημερίδα διευκρινίζει ότι η σύσταση προς τους Έλληνες ψηφοφόρους

γίνεται «κατ’ εξαίρεση», καθώς είναι «κοινό συμφέρον των Financial Times Deutschland και της πλειοψηφίας των Ελλήνων: Η χώρα σας να παραμείνει στο ευρώ».

Μιχελάκης: Υποδείξεις αλλού… «Υποδείξεις αλλού», απαντά ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Μιχελάκης στο δημοσίευμα των Financial Times Deutschland. «Οι Έλληνες είμαστε υπερήφανος λαός. Ξέρουμε τι ψηφίζουμε. Υποδείξεις αλλού! Η Νέα Δημοκρατία είναι μια μεγάλη Παράταξη. Αντλεί τη δύναμή της από το λαό. Στημένες προκλήσεις, λίγο πριν τις εκλογές, αλλού!», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχελάκης.

Παπαδημούλης: Το μόνο που μένει, να έρθει η Μέρκελ να μοιράζει υλικό της Ν.Δ.! Άμεση και σφοδρή ήταν η αντίδραση του υποψήφιου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη στο άρθρο των Financial Times. «Πρόκειται για μια προσβλητική παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας και το μόνο που μένει είναι να έρθει η ίδια η κα Μέρκελ να μοιράζει εκλογικό υλικό της Ν.Δ. Θεωρούν τη χώρα προτεκτοράτο. Περιμένω αντίδραση του κ. Σαμαρά», επισήμανε σχετικά ο κ. Παπαδημούλης. «Το κατεστημένο της Γερμανίας, της Μέρκελ και του Σόιμπλε, θέλει μια βολική κυβέρνηση, μια κυβέρνηση του χεριού τους. Εμείς χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας», συμπλήρωσε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ό

λα είναι έτοιμα και από τεχνολογική και από διοικητική άποψη», διαβεβαίωσε ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Αντώνης Μανιτάκης μετά την επιτυχή γενική δοκιμή του ΥΠΕΣ για τις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Αρχικά, επισήμανε, ότι «από τεχνολογική άποψη δοκιμάστηκαν όλα τα δίκτυα και από διοικητική άποψη όλοι οι υπάλληλοι ήταν στις θέσεις τους σαν να βρισκόμασταν ήδη στην ημέρα των εκλογών και διαπιστώθηκε ότι είμαστε ετοιμοπόλεμοι για τις εκλογές». Μετά την πρόβα ο κ. Μανιτάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρό και τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και δήμαρχο Καλλιθέας Κώστα Ασκούνη, οι οποίοι διαβεβαίωσαν τον υπουργό ότι «η εκλογική διαδικασία διεξάγεται ομαλά και χωρίς προβλήματα».

Ο υπουργός Εσωτερικών υποσημείωσε ότι «την κύρια ευθύνη και το βάρος για τη διενέργεια των εκλογών τα επωμίζονται οι δήμοι κατά πρώτο λόγο και οι περιφέρειες, καθώς οι δήμοι και οι δημοτικοί υπάλληλοι φροντίζουν τα εκλογικά καταστήματα, την παράδοση των σάκων, την παραλαβή των αποτελεσμάτων και την αποστολή τους μετά στις περιφέρειες, οι οποίες συγκεντρώνουν τα αποτελέσματα και τα μεταφέρουν στο Υπουργείο Εσωτερικών». Από την πλευρά του ο κ. Σγουρός, επισήμανε ότι «για πρώτη φορά τα αποτελέσματα θα μπορέσουν να δοθούν πολύ πιο σύντομα από όσο δίνονταν τις άλλες φορές, λόγω της καινούργιας εφαρμογής μέσω φαξ». Όπως τόνισε, «στις 21.30 το βράδυ θα υπάρξει ένα πολύ έγκυρο και γρήγορο αποτέλεσμα με βάση τις μεταδόσεις των αποτελεσμάτων που θα γίνονται μέσω των δήμων στην περιφέρεια και από την περιφέρεια στο ΥΠΕΣ».

Όλα έτοιμα για τις εκλογές


4

Πολιτική

ΣΑΒΒΑΤΟ ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

16

ΑΤΤΙΚΗ FREEPRESS

Τι θα βγάλουν οι κάλπες •Π οιες είναι οι τελευταίες πληροφορίες στα κομματικά επιτελεία

•Η Ν.Δ. φαβορί για πρώτο κόμμα

•Π ώς θα σχηματιστεί κυβέρνηση

•Τ α πρώτα μέτρα ανακούφισης από τη νέα κυβέρνηση

•Τ α σενάρια

• Σ ημεία σύγκλισης

για την ψήφο ανοχής

Σαμαρά-Βενιζέλου

Αν σε κάτι συμφωνούν τα κόμματα πριν ακόμη ανοίξουν οι κάλπες, είναι ότι αυτή τη φορά η χώρα θα αποκτήσει κυβέρνηση. Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και Ανεξάρτητοι Έλληνες δεσμεύονται ότι δεν πρόκειται να γίνουν και τρίτες απανωτές εκλογές, μολονότι δεν διαφαίνεται ούτε τώρα αυτοδυναμία για κανένα από τα δύο κόμματα που διεκδικούν την πρωτιά.

Α

υτό σημαίνει ότι εκτός απροόπτου και ανάλογα με το εκλογικό αποτέλεσμα, το πιθανότερο σενάριο είναι ο σχηματισμός ✑ Από τον είτε κυΑΝΔΡΕΑ βέρνησης ΚΑΨΑΜΠΕΛΗ συνεργασίας, είτε μιας ευρύτερης κυβέρνησης α νε ξ ά ρ τητα πώς την ονοkapsabelis@attikipress.gr μάζει κανείς. Η αισιοδοξία για τον σχηματισμό κυβέρνησης ενισχύεται από τις πληροφορίες που έχουν όλα τα κομματικά επιτελεία ότι η Ν.Δ. έχει προβάδισμα και κατά συνέπεια θα αποτελέσει τον κορμό του νέου σχήματος. Μολονότι υπάρχει η κρίσιμη μάζα που θα αποφασίσει τις τελευταίες ώρες αν και τι θα ψηφίσει ή ακόμη και αν θα μετάσχει στην εκλογική διαδικασία, η Ν.Δ. κατά τις εκτιμήσεις και τις πληροφορίες κατάφερε να ενεργοποιήσει περισσότερες εκλογικές δεξαμενές. Και με τη βοήθεια των δύο ποσοστιαίων μονάδων που ήταν μπροστά στις 6 Μαΐου να κρατήσει σε ικανοποιητικά επίπεδα την «ψαλίδα» της διαφοράς από τον ΣΥΡΙΖΑ.   Η συσπείρωση της κεντροδεξιάς

διευκολύνθηκε και από τη στάση που κράτησε όλη την προεκλογική περίοδο ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι αντιφατικές του θέσεις για το Μνημόνιο και τη χρηματοδότηση της χώρας, οι ανησυχητικές εμφανίσεις ορισμένων στελεχών του από τις συνιστώσες και τα θέματα της ασφάλειας και της λαθρομετανάστευσης εκτιμάται ότι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση αυτού του συσχετισμού. Στο βασικό δίλημμα «ευρώ ή δραχμή» η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ «ΣΥΡΙΖΑ ή μνημόνιο» φαίνεται πως δεν υπήρξε -τουλάχιστον στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου- πειστική και κα-

θησυχαστική.

Ρυθμιστής το λεκανοπέδιο Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το Λεκανοπέδιο εξελίσσεται -κατά έναν ιδιόμορφο τρόποσε «ρυθμιστή» του αποτελέσματος. Στις εκλογές της 6ης Μαΐου, σε όλες τις  εκλογικές περιφέρειες του νομού Αττικής η υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκε συντριπτική, καθώς η απόσταση που είχε από τη Ν.Δ. ήταν μεγάλη, ενώ το ΠΑΣΟΚ καταβαραθρώθηκε. Τις τελευταίες ημέρες, αν και ο ΣΥΡΙΖΑ παρέμεινε πρώτος στο Λεκανοπέδιο, η Ν.Δ. κατάφερε -σύμφω-

να με τις πληροφορίες από τους δημοσκόπους- να «ψαλιδίσει» σημαντικά τη διαφορά και σε κάποιες περιοχές, όπως η Α΄ Αθηνών, να περάσει πρώτη. Στον βαθμό που αυτό επαληθευτεί στην κάλπη, ίσως αποδειχτεί η πιο κρίσιμη παράμετρος, δεδομένου ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα το κλίμα ήταν ήδη καλύτερο για τη Ν.Δ. και μάλιστα ενισχύθηκε με τον «επαναπατρισμό» πολλών κεντροδεξιών ψηφοφόρων.  Στο πλαίσιο αυτό μεγάλη εφεδρεία θεωρείται η Θεσσαλονίκη και γενικότερα η βόρεια Ελλάδα, όπου η Ν.Δ. είχε μεγάλη διαφορά από τις 6 Μαΐου. Γι’ αυτό και

από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ έριξε το βάρος του στη Θεσσαλονίκη, όπου και μίλησε χτες βράδυ, στο κλείσιμο της προεκλογικής περιόδου, ο κ. Τσίπρας σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσει αντίστροφα τα κέρδη που καταγράφει η Ν.Δ. στο Λεκανοπέδιο. Με τη Ν.Δ. να αποτελεί επομένως το φαβορί για την πρώτη θέση, οι διεργασίες έχουν αρχίσει να δρομολογούνται για τη μορφή της νέας κυβέρνησης, όπως και για τις πρώτες κινήσεις της. Ήδη η προσέγγιση μεταξύ των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου πρέπει να θεωρείται δεδομένη, καθώς και δημόσια ο πρόεδρος


Πολιτική

16

ΣΑΒΒΑΤΟ ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

ΑΤΤΙΚΗ FREEPRESS

της Ν.Δ. δηλώνει πια και δημόσια ότι ύστερα από τις θέσεις που έχει πάρει το τελευταίο διάστημα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπάρχουν σημεία και δυνατότητες σύγκλισης μαζί του. Αυτό είναι ένα βασικό στοιχείο, που προοιωνίζεται τη δυνατότητα βιώσιμης κυβέρνησης με τη στήριξη τουλάχιστον της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ στη νέα Βουλή. Θεωρείται λίαν πιθανό να στηρίξει, αν όχι δια της συμμετοχής, τουλάχιστον δια της ανοχής, μια τέτοια κυβέρνηση και η «Δημοκρατική Αριστερά» του Φώτη Κουβέλη ανάλογα με τις προγραμματικές θέσεις που θα διατυπωθούν. Ταυτόχρονα μια τέτοια κυβέρνηση φαίνεται ότι θα μπορέσει να ξεκινήσει τον βίο της με ορισμένα χρήσιμα «δώρα». Πληροφορίες αναφέρουν ότι ανεπίσημα η τρόικα έχει δώσει ήδη το πράσινο φως για την ελάφρυνση κάποιων οικονομικών μέτρων, όπως και για τη δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών προς το δημόσιο με ευνοϊκότερους όρους. Αυτά εκτιμάται ότι αποσυμπιέσουν την κοινωνική ένταση και βοηθούντος του καλοκαιριού θα επιτρέψουν την ομαλοποίηση της πολιτικής κατάστασης, τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο. Άλλωστε και η τρόικα διαμηνύει ότι αν συγκροτηθεί κυβερνητικό σχήμα, θα έρθει

τελέσματος», ενώ έχει ενδιαφέρον και η δήλωση του εκπροσώπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις στην Ουάσιγκτον ότι «από την στιγμή που θα υπάρξει μία νέα κυβέρνηση, θα ξεκινήσουμε διάλογο μαζί της».

Μολονότι υπάρχει η κρίσιμη μάζα που Αν... θα αποφασίσει τις Πιο περίπλοκη θα είναι η προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης, αν έρτελευταίες ώρες αν θει πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ. Με την και τι θα ψηφίσει προϋπόθεση ότι θα δεσμευτεί εγγράή ακόμη και αν θα φως ότι δεν θα επιμείνει σε μονομεμετάσχει στην εκλογική ρείς ενέργειες, μόνο η ΔΗΜΑΡ αποδιαδικασία, η Ν.Δ. κατά τελεί αυτή τη στιγμή έναν εν δυνάμει κυβερνητικό εταίρο του, ενώ αντίθετις εκτιμήσεις και τις τα το κόμμα του κ. Καμμένου, για να πληροφορίες κατάφερε συνδράμει σε μια κυβερνητική κατάσταση, θέτει ως προαπαιτούμενο την να ενεργοποιήσει καταγγελία του Μνημονίου. περισσότερες εκλογικές Οι τελευταίες εκτιμήσεις που έφτασαν στα κόμματα κατατείνουν στο συδεξαμενές στην Αθήνα και θα προχωρήσει στην αποτίμηση της δημοσιονομικής κατάστασης, με στόχο να δημιουργηθεί η κοινή βάση, πάνω στην οποία θα εξελιχθεί η διαπραγμάτευση για τη νέα μορφή του μνημονίου. Οι δανειστές αναγνωρίζουν ότι η «η ελληνική κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να ζητήσει την αντικατάσταση επιμέρους μέτρων από άλλα ισοδύναμου απο-

μπέρασμα πως το πρώτο κόμμα μπορεί να κινηθεί γύρω στο 30%. Από εκεί και έπειτα αυτό σημαίνει ότι θα αρχίσει η διαδικασία των διερευνητικών εντολών, καθώς το ποσοστό του 37%, που δίνει 151 έδρες και αυτοδυναμία δεν φαίνεται κατά κανένα τρόπο εφικτό. Αν υποτεθεί πως τα εκτός Βουλής κόμματα συγκεντρώσουν τώρα ένα ποσοστό κοντά στο 8%, τότε το πρώ-

το κόμμα με ένα ποσοστό κοντά στο 30% θα κερδίσει 131-132 έδρες. Αν πρώτο κόμμα είναι η Νέα Δημοκρατία, ίσως δεν θα χρειαστεί να οδηγηθούμε μάλιστα ούτε καν σε δεύτερη διερευνητική εντολή. Αν το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ είναι κοντά στο 11% και της ΔΗΜΑΡ κοντά στο 6%, αυτό θα οδηγούσε αθροιστικά σε σύνολο 175-176 εδρών. Βέβαια στο πίσω

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ανεπίσημα η τρόικα έχει δώσει ήδη το πράσινο φως για την ελάφρυνση κάποιων οικονομικών μέτρων, όπως και για τη δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών προς το δημόσιο με ευνοϊκότερους όρους

www.attikipress.gr

5

μέρος του μυαλού όλων υπάρχει πάντα και η ψήφος ανοχής, ώστε να μην τους «χρεωθεί» η συμμετοχή σε κάποια κυβέρνηση από τα μικρότερα κόμματα. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, πρόταση εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση δεν μπορεί να γίνει δεκτή, αν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών. Με απλά λόγια, η όποια κυβέρνηση μπορεί να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης ακόμα και με πλειοψηφία μικρότερη των 151 «ναι», όχι όμως και κάτω των 120. Μπορούν δηλαδή το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ να απουσιάζουν από την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, οπότε η Ν.Δ. να έχει την πλειοψηφία των παρόντων και να σχηματίσει κυβέρνηση. Ένα θεωρητικό σενάριο -ανάλογα και με τους αριθμούς- είναι σε περίπτωση που έρθει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ να προσπαθήσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση. Όμως έχοντας απολέσει το μπόνους των 50 εδρών θα πρέπει να συνταχτούν σχεδόν όλα μαζί για να μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρακτικά, αυτό διαφαίνεται πάντως μάλλον αδύνατο.


Πολιτική

6

ΣΑΒΒΑΤΟ ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

16

ΑΤΤΙΚΗ FREEPRESS

Που ποντάρει ο Αντώνης

• Ευρώ, ασφάλεια και εξωτερική πολιτική τα εκλογικά όπλα, που η Ν.Δ. θεώρει ότι θα της δώσουν τη νίκη

•Π οια μέτρα εξήγγειλε για τη λαθρομετανάστευση

Με την αίσθηση ότι υπάρχει διακριτή προήγησή της έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, η Ν.Δ. ελπίζει σε νίκη στις αυριανές εκλογές, εκτιμώντας ότι τις τελευταίες ημέρες το κλίμα άλλαξε υπέρ της. Οι παράγοντες στους οποίους η Συγγρού αποδίδει την μεταβολή των τάσεων είναι αρκετοί, πιο σημαντικό όμως θεωρεί ότι το εκλογικό σώμα πείστηκε πως το διακύβευμα «εντός ή εκτός ευρώ» είναι πραγματικό και δεν πρόκειται για μπλόφα των εταίρων. Οι δηλώσεις φίλα προσκείμενων Ευρωπαίων ηγετών, όπως ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ότι υπάρχουν δυνάμεις στην Ευρωζώνη που επιθυμούν να δουν την Ελλάδα εκτός, κατέστησαν ακόμα πιο πειστικό το επιχείρημα της Ν.Δ. ✑ Από τον

ΓΙΩΡΓΟ ΙΩΣΗΦ

Π

αράλληλα, δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ότι το ευρώ δεν είναι «φετίχ» και η κάλυψη που έδωσε σε αυτές τις τοποθετήσεις ο Αλέξης Τσίπρας έδω-

σαν την ευκαιρία στη Ν.Δ. να εξαπολύσει επικοινωνιακή επίθεση. «Συμφωνώ απόλυτα! (σ.σ. με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη) Δεν είναι φετίχ το νόμισμα. Από πότε είναι φετίχ; Έχει σημασία το αν είναι δραχμή ή ευρώ; Είμαι από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της σταθερής Ευρώπης. Να μείνουμε στην Ευρώπη, το μέλλον μας είναι εκεί. Αν συνεχιστούν όμως τα μνημόνια, μας οδηγούν εκτός ευρώ

και μας κάνουν Αφρική». Η δήλωση αυτή του κ. Τσίπρα στη ΝΕΤ έδωσε τη ευκαιρία στη Ν.Δ. να υποστηρίξει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κρυφή ατζέντα δραχμής. Λίγο αργότερα ακολούθησαν δηλώσεις του Γιάννη Θεωνά, επικεφαλής της ΚΕΔΑ, συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δήλωσε ότι μια αριστερή κυβέρνηση πρέπει να έχει την

επιλογή εξόδου από το ευρώ. «Είπαμε, παύση πληρωμών, μονομερής διαγραφή του χρέους, ανεξάρτητα αν θα μείνουμε ή θα φύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Και αν είσαι αριστερή κυβέρνηση, φεύγεις κιόλας. Αν θα μείνουμε ή αν θα φύγουμε από το ευρώ; Να σας πω όμως, επειδή όλες αυτές οι φιλολογίες που ακούω χρόνια και καιρούς “θα μας βγάλουν από το ευρώ, θα φύγουμε από την ευρωζώνη” για να φοβίζουν τον κόσμο, δεν υπάρχει διαδικασία αποβολής μιας χώρας από το ευρώ και την ευρωζώνη. Μπορεί να φύγει μόνο αν το θέλει η ίδια. Και μια αριστερή κυβέρνηση μπορεί να το αποφασίσει και αυτό». Κατόπιν τούτου η Ν.Δ. πρόβαλε όσο μπορούσε τις δηλώσεις και τις απόψεις αυτές, ως τεκμήριο της «κρυφής ατζέντας» του ΣΥΡΙΖΑ περί εξόδου από την ευρωζώνη.

12 μέτρα για τη λαθρομετανάστευση Πέραν του διλήμματος «ευρώ ή δραχμή», το οποίο «έπιασε», διότι είναι ήλιου φαεινότερο ότι κάποιοι στη Γερμανία επιδιώκουν την έξωση της Ελλάδας από την ευρωζώνη και αναζητούν σχετική αφορμή, το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης στράφηκε στα θέματα της ασφαλείας και της λαθρομετανάστευσης λόγω των αλλεπάλληλων περιστατικών ληστειών και φόνων. Η μετατόπιση της ατζέντας ευνόησε τη Ν.Δ. Ο Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε 12 μέτρα άμεσης εφαρμογής για την ασφάλεια και την παράνομη μετανάστευση:

Μετανάστευση:

• Ε πιτάχυνση της δημιουργίας χώρων προστασίας-φιλοξενίας παρανόμων μεταναστών, μέχρι να ολο-


Πολιτική

16

ΣΑΒΒΑΤΟ ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

ΑΤΤΙΚΗ FREEPRESS

κληρωθεί η απέλασή τους, που δεν θα ξεπερνά τους τέσσερις μήνες. •Μ αζικές απελάσεις των λαθρομεταναστών. •Α πλοποίηση της διαδικασίας εκδίκασης των αιτήσεων ασύλου. • Κ ατάργηση του Νόμου Ραγκούση για την ιθαγένεια. •Ο λοκλήρωση των έργων προστασίας των συνόρων. •Α νάληψη κοινής διπλωματικής πρωτοβουλίας με τους Ευρωπαίους εταίρους για τον επαναπατρισμό των παράνομων μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους. • Άμεση πάταξη του παραεμπορίου και διευκόλυνση της οικειοθελούς αποχώρησης των λαθρομεταναστών. •Ψ ήφιση νόμου που θα δημιουργεί αστικές και ποινικές ευθύνες σε όποιον νοικιάζει διαμέρισμα ή άλλο χώρο σε άτομα χωρίς νόμιμα χαρτιά.

Ασφάλεια:

• Ενίσχυση των περιπολιών.

• Κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. •Α ποσυμφόρηση των φυλακών. •Α λλαγή των μορφών αστυνόμευσης (επιστράτευση υδροφόρων οχημάτων σε πολύ βίαια επεισόδια και των καμερών για τη δίωξη ατόμων σε περιπτώσεις εμπρησμών και βανδαλισμών). • Κ αταπολέμηση της «ήπιας εγκληματικότητας» με «καθαρισμό» στα στέκια μεταναστών και τοξικομανών. •Κ ίνητρα για τους αστυνομικούς και αποκατάσταση των ειδικών μισθολογίων. Η επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ επεκτάθηκε και στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και διεθνούς θέσης της χώρας. Ο Αντώνης Σαμαράς κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι με τις θέσεις του κόμματός του για τα ανοιχτά εθνικά ζητήματα της Ελλάδας και τις σχέσεις της με τους ευρωατλαντικούς θεσμούς, οδηγεί τη χώρα σε απομόνωση και περιπέτειες: «Δεν ξέρω γιατί η Ελλάδα πρέπει να προ-

σχωρήσει σε νοοτροπίες τύπου Λατινικής Αμερικής ξαφνικά. Και δεν ξέρω τι έχουμε να κερδίσουμε από εκεί. Εάν φύγουμε και από την Ευρώπη, φύγουμε και από το ΝΑΤΟ, τί έχουμε να κερδίσουμε; Ποιοί θα είναι η παρέα μας; Εκείνος με ποιους θέλει να κάνει παρέα; Μήπως με την Κίνα; Ή με τη Ρωσία; Γιατί εγώ ξέρω ότι και η Κίνα και η Ρωσία δεν είναι υπέρ του να έρθουν εδώ και να μας μιλήσουν για την ιδεολογία του κομμουνισμού. Είναι για να έρθουν εδώ πέρα και να πάρουν μέρος στις ιδιωτικοποιήσεις. Να βοηθήσουν την ιδιωτικοποίηση, προς την πλευρά δηλαδή της ελεύθερης αγοράς και με συγκεκριμένα ντοκουμέντα. Cosco στον Πειραιά, η Ρωσία, η οποία ενδιαφέρεται -και ήρθαν και με είδαν- για το θέμα των σιδηροδρόμων. Έχουν τέτοιου είδους απόψεις. Επομένως, δεν θα είναι η Ευρώπη, δεν θα είναι η Αμερική, δεν θα είναι το ΝΑΤΟ, δεν θα είναι η Ρωσία, δεν θα είναι η Κίνα, με ποιους θα κάνει παρέα η Ελλάδα; Αυτό είναι το και-

νούργιο;».

Γιατί ο Τσίπρας οδηγεί σε ρήξη με την Ευρώπη Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε ιδιαίτερα τον κ. Τσίπρα ότι με τη στάση του οδηγεί την Ελλάδα σε ρήξη με την Ευρώπη τη στιγμή που οι συσχετισμοί αλλάζουν: «Η Ευρώπη, τώρα, αλλάζει. Και πιστεύω πραγματικά ότι αυτό φάνηκε -αν θέλετε- χειροπιαστά και στο τελευταίο ανακοινωθέν του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που είναι το ίδιο κόμμα που με είχε βάλει κάποτε στη γωνία, που ξαφνικά τώρα στο ανακοινωθέν του λέει -αναφέροντας κιόλας περί Ελλάδος θέσεις δικές μου- ότι πρέπει στην Ελλάδα να δοθεί ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Αυτό είναι μια τελείως διαφορετική οπτική, με την οποία τώρα βλέπει και παρακολουθεί η Ευρώπη τις εξελίξεις αυτές. Επομένως, αυτή τη σύγκλιση είναι που πρέπει εμείς να αξιοποιήσουμε αυτή τη στιγμή. Σε μια Ευρώπη του διαλόγου που αλλάζει. Σε μια Ευρώπη που έχει, για παράδειγμα, στο

7

ένα κομμάτι του άξονα του παραδοσιακού που τη στηρίζει -δηλαδή τον γαλλογερμανικό άξονα, το ένα κομμάτι, τη Γαλλία- κάποιον καινούργιο Πρόεδρο, τον Ολάντ, ο οποίος λέει ότι πρέπει να υπάρχει ανάπτυξη πάση θυσία μέχρι και ευρωομόλογο αμέσως. Έναν πρόεδρο που παίρνει θέσεις, που εμάς μας βοηθούν. Και τον οποίο εγώ δεν κοίταξα πότε αν είναι σοσιαλιστής ή όχι. Πρέπει να είμαστε ψυχροί σε αυτά τα θέματα. Η ιδεολογία παίζει δευτερεύοντα ρόλο. Όταν κάποιος σαν τη Γαλλία δέχεται ότι μπορεί να σε βοηθήσει, πας και γίνεσαι φίλος του και του το λες. Δεν του λες ότι είσαι ο Ολανδρέου». Αν τελικά η Ν.Δ. επικρατήσει στις εκλογές τη Δευτέρα, θα ξημερώσει μια δύσκολη ημέρα για δύο λόγους. Ο ένας θα είναι οι προσπάθειες για τη συγκρότηση κυβέρνησης, διότι αυτοδυναμία δεν φαίνεται για κανέναν. Η άλλη δυσκολία, η μεγαλύτερη, θα είναι η προσπάθεια για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου με τους εταίρους.

Αλλάζουν τα πάντα (πάλι) στα «κλειστά επαγγέλματα» Οι εκλογές τελειώνουν, η Τρόικα επιστρέφει. Το βασικό σενάριο που επεξεργάζονται οι δανειστές μας είναι ότι ανεξαρτήτως χρώματος, η νέα κυβέρνηση θα χρειαστεί πάλι τη βοήθεια της Τρόικας για την υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών.

Μ

ία από τις δεκάδες –ανέξοδες, αλλά ουσιαστικές- διαρθρωτικές αλλαγές, που οφείλει να υλοποιήσει η νέα ελληνική κυβέρνηση για να εκσυγχρονίσει ✑ Από τον την οικονοΧΡΗΣΤΟ ΚΩΝΣΤΑ μία, είναι η περιβόητη απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, που μόνο για μικροκομματιkonstas@attikipress.gr κούς λόγους αναβάλλεται διαρκώς. Τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιστεύουν ότι η απελευθέρωση των αγο-

ρών και των επαγγελμάτων θα φέρει από μόνη της ώθηση στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Το κόστος υλοποίησης αυτής της απελευθέρωσης είναι μηδενικό και προσκρούει μόνο σε παλαιοκομματικού τύπου πελατειακές σχέσεις, οι οποίες από τη Δευτέρα δεν… θα έχουν νόημα. Αυτός είναι ο λόγος που η Τρόικα απαιτεί ριζικές αλλαγές στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Προτείνουν την κατάργηση όλων των σχετικών νόμων της τελευταίας διετίας και αντικατάστασή τους με… ΕΝΑΝ μόνο νόμο: μια απλή διάταξη που θα καταργεί κάθε προηγούμενη. Το έθεσαν μάλιστα σαν προαπαιτούμενο στην 5ηαναθεώρηση του Μνημονίου και αν επιστρέψουν τελικώς στην Αθήνα, θα απαιτήσουν να δουν αν σημειώθηκε πρόοδος -και ποια ήταν αυτή- στο θέμα αυτό. Η «Ομάδα Δράσης» για την Ελλάδα του Χορστ Ράιχνεμπαχ έχει ήδη ετοιμάσει ένα απλό κείμενο, μια νέα νομοθετική παρέμβαση, που θα ανατρέπει κάθε παλιότερο νόμο από αυτούς, που αντί να ακυρώνουν, τελικώς συντηρούν τα προνόμια και τους περιορισμούς στα κλειστά επαγγέλματα. Οι τελικές αποφάσεις θα απαιτήσουν βέβαια την πολιτική βούληση της επόμενης κυβέρνησης, που θα αναδειχθεί την επομένη των εκλογών. Μετά τη σωρεία νόμων και εφαρμοστικών διατάξεων, που περιέπλεξαν τα πράγματα ή έμειναν «στα χαρτιά», η Τρόικα θεωρεί πως στα συναρμόδια υπουργεία επικρατεί σύγχυση για το πότε και

πώς τελικά θα αρθούν τα εμπόδια, που δεν επιτρέπουν σε χιλιάδες ανέργους να δοκιμάσουν ένα από τα εκατοντάδες επαγγέλματα που ακόμα προστατεύονται από νόμους και διατάγματα του παρελθόντος. Την ίδια στιγμή και οι πολίτες δεν βλέπουν την οικονομική ελάφρυνση, που υπολόγιζε στα σχέδιά της η Τρόικα. Σύγχυση και αντιδράσεις προκαλεί όμως η κατάσταση αυτή και σε πολλούς εκπρόσωπους των «μη κατονομαζόμενων» από τους νόμους φορέων, οι οποίοι παραμένουν σε... βαθύ σκοτάδι. Η ελληνική κυβέρνηση όφειλε να έχει ολοκληρώσει ήδη από το 2010 τη μεταρρύθμιση, όχι μόνο βάσει του Μνημονίου, αλλά

και κοινοτικής νομοθεσίας (οδηγία Μπολγκενστάιν) για την αγορά υπηρεσιών, που έχει ενσωματωθεί ήδη στο εθνικό δίκαιο και αποτελεί νόμο του κράτους. Η ακύρωση των παλαιών νόμων θεωρείται τώρα πια μονόδρομος και πλέον απαιτείται να προσληφθεί και ειδικός εξωτερικός σύμβουλος, ο οποίος θα παράσχει στην νέα κυβέρνηση «τεχνική βοήθεια», δηλαδή νομική συνδρομή για την προώθηση νέων νομοθετικών ρυθμίσεων, που δεν θα πέφτουν και αυτές στο κενό, προκειμένου να επιτευχθεί τελικά εφαρμογή των υποχρεώσεων αυτών που απορρέουν από το Μνημόνιο. Η Τρόικα όμως φοβάται και νέο πισω-

γύρισμα λόγω των αντιδράσεων και ζητά τελικές αποφάσεις από τη νέα κυβέρνηση. Το υπουργείο Οικονομικών τις προηγούμενες μέρες ζήτησε με επιστολή του από όλα τα υπουργεία να επανακαθορίσουν τη λίστα με τις εξαιρέσεις του νόμου για το άνοιγμα των επαγγελμάτων, προετοιμάζοντας το έδαφος για τις αλλαγές αυτές. Ήδη έχει συνταχθεί και λίστα που περιλαμβάνει συγκεκριμένους φραγμούς και ζητείται η διά νόμου κατάργησή τους, όπως για παράδειγμα οι όροι και οι αμοιβές απασχόλησης των μηχανικών κλπ. Η νέα διαπραγμάτευση θα πραγματοποιηθεί μέσα στο κατακαλόκαιρο, εάν και εφόσον φυσικά επιστρέψει η Τρόικα στην Αθήνα.

Σαρωτικοί έλεγχοι για τα τέλη κυκλοφορίας

Σ

το Υπουργείο Οικονομικών έχουν ξεκινήσει ειδικές εκστρατείες ελέγχων για να εντοπίσουν κατόχους Ι.Χ. αυτοκινήτων που δεν πλήρωσαν τα τέλη κυκλοφορίας του 2012. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων διαπιστώνει την οφειλή των τελών κυκλοφορίας, ειδοποιεί τους κατόχους των οχημάτων αυτών και κατόπιν ξεκινά το φοροκυνηγητό. Σε περίπτωσης συνιδιοκτησίας, για τα τέλη κυκλοφορίας και το τυχόν πρόστιμο ευθύνονται όλοι οι συνιδιοκτήτες. Σε κάθε περίπτωση η φορολογική δήλωση, που φέτος θα υποβληθεί ως επί το πλείστον ηλεκτρονικά, θα αποκαλύψει αυ-

τόματα τους ιδιοκτήτες οχημάτων που τα έχουν ανασφάλιστα. Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μέσω ΙΝΤΕΡΝΕΤ διευκολύνει την ΓΓΠΣ στο να εντοπίσει τους ιδιοκτήτες Ι.Χ. που δεν έχουν καταβάλει τα τέλη κυκλοφορίας. Αυτόματα θα εκδίδεται ειδικό ειδοποιητήριο προς τον φορολογούμενο, ο οποίος θα καλείται μέσα σε 30 ημέρες να προσέλθει στην εφορία, προκειμένου να προσκομίσει αποδεικτικά πληρωμής των τελών. Για τα Ι.Χ. επιβατικά και μοτοσικλέτες, καθώς και τα αυτοκίνητα τύπου τζιπ τα πρόστιμα έχουν ως εξής: Για οχήματα στα οποία αναλογούν τέλη

κυκλοφορίας κατώτερα των 30 ευρώ, το πρόστιμο ανέρχεται σε 30 ευρώ. Για οχήματα στα οποία αναλογούν τέλη κυκλοφορίας ανώτερα των 30 ευρώ, το πρόστιμο ανέρχεται στο ύψος των τελών κυκλοφορίας, που αντιστοιχούν στον κυβισμό του κινητήρα του οχήματος ή τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Σε περίπτωση μη καταβολής ή εκπρόθεσμης καταβολής του ειδικού φόρου αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού, επιβάλλεται από την αρμόδια ΔΟΥ πρόστιμο, που ορίζεται σε ποσοστό 1% επί του οφειλόμενου ειδικού φόρου για κάθε μήνα καθυστέρησης ή μη καταβολής του φόρου αυτού.


8

Πολιτική

ΣΑΒΒΑΤΟ ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

16

ΑΤΤΙΚΗ FREEPRESS

✑ Από τον

ΓΙΑΝΝΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Κλονίζονται τα θεμέλια της Ευρωζώνης από την κρίση χρέους, με τις χώρες τη μια μετά την άλλη να οδηγούνται, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στον μηχανισμό. Η πολιτική λιτότητας, που έχει επιβάλει η Γερμανία, έχει οδηγήσει σε ανακύκλωση της ύφεσης και της κρίσης, με αποτέλεσμα ολόκληρη η Ευρώπη να βρίσκεται σε ένα μνημόνιο.

Ο

ι χώρες του Νότου αντιδρούν και συνασπίζονται, προκειμένου να πιέσουν τη Γερμανία να αλλάξει στάση και συναινέσει σε μια πιο ήπια και προσανατολισμένη στην ανάπτυξη πολιτική. Βαρύνουσας σημασίας ήταν η παρέμβαση του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι και του Γάλλου ποέδρου Φρανσουά Ολάντ κατά τη συνάντησή τους στη Ρώμη, οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη, εφόσον τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά πως είναι κοινή βούληση των δύο χωρών η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, αλλά συμπλήρωσε ότι και οι δύο επίσης αναμένουν από τη νέα ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει τα συμφωνηθέντα με την τρόικα. Ο Ολάντ επισήμανε ότι η Ευρώπη πρέπει να κάνει το καθήκον της σε ό,τι αφορά στην ενίσχυση της ανάπτυξης στην Ελλάδα και να προχωρήσει στην εκταμίευση κοινοτικών πόρων. Άποψη και των δύο είναι ότι η δημοσιονομική πειθαρχία δεν επαρκεί και ότι για να υπάρξει ανάκαμψη πρέπει να υπάρξει τόνωση της ανάπτυξης. Ο Μόντι υπογράμμισε ότι στόχος των δύο ηγετών είναι «να ενισχυθεί η ανάπτυξη, χωρίς εγκατάλειψη της δημοσιονομικής πειθαρχίας, αλλά με υιοθέτηση ευρωπαϊκών πολιτικών, όπως είχαμε ήδη τονίσει στην διάσκεψη της 23ης Μαΐου» και πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να ενισχυθεί και η θέση των χωρών έναντι των αγορών» και ότι συζήτησαν για την έκδοση ευρωομολόγων. Ο Γάλλος πρόεδρος από την πλευρά του επισήμανανε ότι «η κρίση ανέβασε και διαφοροποίησε τα σπρεντ, ότι κάποιες διαφορές οφείλονται στο δημόσιο χρέος, ενώ κάποιες άλλες

Σύγχυση

•Η Ευρώπη τρομάζει αναμένοντας το ελληνικό αποτέλεσμα •Ο ι εκτιμήσεις δίνουν και παίρνουν εν αναμονή ελληνικού ατυχήματος όχι, ότι υπάρχει ένα πρόβλημα στην Ευρωζώνη και πρέπει να λυθεί και ότι οι προσπάθειες των ενάρετων χωρών πρέπει να επιβραβευθούν». Συμπλήρωσε όμως ότι «οι χώρες-μέλη του ευρώ πρέπει να το προστατέψουν, ώστε να είναι ισχυρό και να αντέχει στα σοκ των αγορών». Και ακολούθως πέρασε στο δια ταύτα: «Αν όμως δεν υπάρχουν οι αναγκαίοι μηχανισμοί και τα κονδύλια που χρειάζονται, θα διατρέχουμε μόνιμα κίνδυνο. Είχαμε αλλεπάλληλες επίσημες ανακοινώσεις. Προσωπικά, δεν μου αρκούν, πλέον μεσοβέζικες λύσεις».

Έτοιμοι για τηλεδιάσκεψη Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που υπάρχει για τις ελληνικές εκλογές είναι ότι οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών-μελών της ευρωζώνης σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη το βράδυ της Κυριακής, μόλις γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα των εκλογών. «Ένα τηλεφωνικό Eurogroup αναμένεται να διεξαχθεί,

αφού γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα το απόγευμα της Κυριακής, αλλά τίποτε δεν έχει αποφασιστεί οριστικά», είπε, σύμφωνα με το Reuters, αρμόδια κοινοτική πηγή, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει «συντονισμός» σε περίπτωση που επικρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Έχουν γίνει όλες οι διευθετήσεις, ώστε να επιτραπεί να οργανωθεί πολύ γρήγορα μια τηλεδιάσκεψη, εάν αυτό είναι απαραίτητο», ανέφερε στο πρακτορείο άλλη διπλωματική πηγή. Η τηλεδιάσκεψη θα έχει στόχο να «συντονίσει την επικοινωνία» των μελών του Eurogroup, ώστε να αποφευχθούν αντιφατικές και αντικρουόμενες δηλώσεις για τα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικoύ Ινστιτούτου (IIF), εντωμεταξύ, η Ελλάδα θα χρειαστεί νέο πακέτο στήριξης. Ο IIF ταυτόχρονα με την πρόβλεψη για ανάγκη νέας χρηματοδότησης επισημαίνει ότι θα πρέπει να χαλαρώσουν οι όροι της δανειακής

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που υπάρχει για τις ελληνικές εκλογές είναι ότι οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών-μελών της ευρωζώνης σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη το βράδυ της Κυριακής, μόλις γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα των εκλογών

σύμβασης για την Ελλάδα και καλεί τις ευρωπαϊκές χώρες να επανεξετάσουν την πολιτική αυστηρής λιτότητας που έχει επιβληθεί στη χώρα μας. Έχει σημασία επίσης ότι ο εκπρόσωπος του IIF ανέφερε ότι το Ινστιτούτο ζητά τη δημιουργία ευρωομολόγου και στηρίζει τη δημιουργία τραπεζικής ένωσης και ευρωπαϊκού μηχανισμού εγγύησης καταθέσεων. Με αφορμή την προσφυγή της Ισπανίας στο μηχανισμό ο IIF επέμεινε στην ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών απευθείας από τον μηχανισμό στήριξης. Εξίσου ενδιαφέρουσα ήταν η αντίδραση του εκπροσώπου ενός άλλου «ελληνικού ενδιαφέροντος» Οργανισμού, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, όταν ρωτήθηκε για τις ελληνικές εκλογές. «Νομίζω ότι θα πρέπει να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά τους και πρέπει να σεβαστούμε τη δημοκρατική διαδικασία στην Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Ράις, προσθέτοντας ότι από τη στιγμή που θα υπάρξει μια νέα κυβέρνηση, το ΔΝΤ θα ξεκινήσει ένα νέο διάλογο.

Τα σενάρια για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ συνεχίζονται Σε άρθρο του στους Financial Times, o επικεφαλής πιστοληπτικής αξιολόγησης της Standard & Poor’s, Μόριτζ Κρέιμερ, εκφράζει την άποψη ότι η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί εκτός


Πολιτική

16

ΣΑΒΒΑΤΟ ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

ΑΤΤΙΚΗ FREEPRESS

Μετά την Ισπανία, εντωμεταξύ, δεν αποκλείεται και η Σλοβενία να αναγκαστεί να ζητήσει βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας λόγω των υψηλών επιτοκίων δανεισμού της και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της Ευρωζώνης «από ατύχημα». Σε περίπτωση που σχηματιστεί κυβέρνηση ΣΥΡΙZA και απορρίψει τα συμφωνηθέντα με την τρόικα, θα διακοπεί η χρηματοδότηση, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να βρει έσοδα άμεσα, αλλά λόγω της αδυναμίας του κρατικού μηχανισμού να αυξήσει τα έσοδα απο τη φορολογία, η κυβέρνηση θα μειώσει ακόμη περισσότερο τις δαπάνες, η ύφεση θα βαθύνει, η κρίση, κοινωνική, οικονομική και πολιτική θα επιδεινωθεί και «όπου επικρατεί η απόγνωση και η απελπισία, ενδέχεται να περάσουν λαϊκίστικα μέτρα, όπως η έξοδος από την ευρωζώνη»! Η Standard & Poor’s απηύθυνε προειδοποίηση γενικότερα για την Ευρώπη, τονίζοντας ότι «οι εξελίξεις των επόμενων εβδομάδων -όπως οι ελληνικές εκλογές, η ευρωπαϊκή σύ-

9

Τουρκική παραδοχή για διεκδικήσεις στο Αιγαίο!

νοδος και η σύνοδος της G20- θα παίξουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της μελλοντικής κατεύθυνσης για τις ευρωπαϊκές τράπεζες» και ότι «η ίδια η ευρωζώνη έχει εισέλθει σε κρίσιμη φάση». Σίγουρη έξοδο από την ευρωζώνη βλέπει η Pimco, ο αναλυτής της οποίας Νηλ Κασκάρι εκτιμά ότι «η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ». Με προσοχή παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ελλάδα οι γερμανικές τράπεζες, σύμφωνα με το Dow Jones Newswire, καθώς εκτιμούν ότι πιθανή ελληνική έξοδος θα προκαλούσε ισχυρές αναταράξεις. Καταστροφικό θεωρεί τον αντίκτυπο της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ για την ίδια τη χώρα η Fitch. «Εάν η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ, θα περιοριστούν οι εξαγωγές και η δυνατότητα ελέγχου και συγκράτησης των τιμών, ενώ θα υπάρξει μακράς διάρκειας ύφεση. Όλα αυτά θα ασκήσουν εντονότατες πιέσεις στις ελληνικές επιχειρήσεις και μπορούν να περιορίσουν την ευχέρεια των εταιρειών να αποπληρώσουν τα χρέη τους». Μετά την Ισπανία, εντωμεταξύ, δεν αποκλείεται και η Σλοβενία να αναγκαστεί να ζητήσει βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας λόγω των υψηλών επιτοκίων δανεισμού της και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ντνέβνικ». Η εφημερίδα παρομοιάζει την κατάσταση με αυτή της Ισπανίας, καθώς τα επισφαλή δάνεια των σλοβενικών τραπεζών ανέρχονται σε περίπου 4 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 8% των δανείων τους, και όταν η Ισπανία αναγκάστηκε να προσφύγει στο μηχανισμό, τα επισφαλή δάνεια των τραπεζών της ήταν 8,37%.

Σ

ε μια αποκαλυπτική ομολογία προέβη ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς, δηλώνοντας ότι «η Τουρκία δεν έχει αποδεχθεί το Δίκαιο της Θάλασσας λόγω των προβλημάτων που υπάρχουν με την Ελλάδα στα νησιά του Αιγαίου». Ο Τούρκος υπουργός απαντούσε στην ερώτηση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Γ. Κουμουτσάκου, ο οποίος ζήτησε να ενημερωθεί για τις προθέσεις της Άγκυρας στο θέμα της υιοθέτησης του Δικαίου της Θάλασσας ως μέρος του κοινοτικού κεκτημένου. Ο κ. Μπαγίς μάλιστα είπε ότι «δεν θα υπογράψει η Τουρκία τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας μέχρις ότου ενταχθεί πλήρως στην Ε.Ε.».

Σε επιφυλακή Eurogroup-Κεντρικές Τράπεζες για το εκλογικό αποτέλεσμα

Έ

τοιμες για κάθε ενδεχόμενο είναι οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες στον κόσμο εν όψει των ελληνικών εκλογών, προκειμένου να παράσχουν ρευστότητα εφόσον χρειαστεί. Παράλληλα, σε επιφυλακή είναι και το Eurogroup για πιθανή τηλεδιάσκεψη μόλις γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών. Ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν αποφάσισε να μην μεταβεί στην σύνοδο του G20, ενώ η Άγκελα Μέρκελ θα καθυστερήσει την αναχώρησή της από το Βερολίνο, προκειμένου να πληροφορηθεί εκεί το αποτέλεσμα των εκλογών στη χώρα μας.

Φ. Ολάντ:

«Είμαι φίλος της Ελλάδας και θα τη βοηθήσω»

Τ

η στήριξή του στη χώρα μας «διατράνωσε» ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Mega. Ο κ. Ολάντ προειδοποίησε, ως φίλος των Ελλήνων όπως ισχυρίστηκε, για την ανάγκη τήρησης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας. «Σέβομαι τον ελληνικό λαό. Θα αποφασίσει αυτό που θέλει στις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Πρέπει, όμως, να τους προειδοποιήσω διότι είναι καθήκον μου, διότι είμαι φίλος της Ελλάδας: Εάν έχει δοθεί η εντύπωση ότι οι Έλληνες θέλουν να απομακρυνθούν από τις συμφωνηθείσες δεσμεύσεις και να εγκαταλείψουν κάθε προοπτική ανάκαμψης, τότε θα υπάρ-

ξουν χώρες εντός της Ευρωζώνης που θα προτιμήσουν να τερματίσουν την παρουσία της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Προτιμώ λοιπόν να το πω, διότι αυτή είναι η γλώσσα της αλήθειας. Εγώ δεν στηρίζω αυτήν την τοποθέτηση. Θέλω να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, αλλά οι Έλληνες πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό προϋποθέτει μια σχέση εμπιστοσύνης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος. Τέλος, ερωτηθείς για το τι θα γίνει με τη χρηματοδότηση της Ελλάδας σε περίπτωση ακύρωσης του μνημονίου, ο κ. Ολάντ σημείωσε ότι «η πλήρης ακύρωση του μνημονίου θα θεωρηθεί από πολλές χώρες της Ευρωζώνης ως ρήξη».


10 Πολιτική Προκαλούν οι Τούρκοι

Ευκαιρία βρήκε η τουρκική πλευρά από την πολιτική αστάθεια στη χώρα μας για να κλιμακώσει τις προκλήσεις της. Ενδεικτική είναι η δήλωση του Τούρκου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς ότι «η Άγκυρα δεν υπογράφει την Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας εξαιτίας των προβλημάτων που υπάρχουν με την Ελλάδα στα νησιά του Αιγαίου». Ο Τούρκος υπουργός πρόσθεσε μάλιστα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ε.Ε.-Τουρκίας ότι δεν πρόκειται να το κάνει έως ότου η χώρα του ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τελευταία συνεδρίαση

Την τελευταία συνεδρίασή του πριν από τις εκλογές είχε χθες το υπηρεσιακό υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυ-

ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ

ΣΑΒΒΑΤΟ ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

16

ΑΤΤΙΚΗ FREEPRESS

Μήνυμα μέσω Στρασβούργου

Με την ιδιότητα του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο ιδιαίτερα μετριοπαθής Γιώργος Παπαστάμκος παρενέβη στις εξελίξεις. Και κατά τη συζήτηση για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ε.Ε. για την περίοδο 2014-2020 στο Στρασβούργο τόνισε ότι «η Ένωση βρίσκεται αντιμέτωπη με κρίσιμες προκλήσεις: οικονομική, δημογραφική, κοινωνική, περιβαλλοντική», την ώρα «που η Ελλάδα της βαθιάς κρίσης άφησε αναξιοποίητους τους ευρωπαϊκούς πόρους με προφανή επενδυτική και αναπτυξιακή αξία». Γι’ αυτό και το μήνυμα του είναι ότι «η Ελλάς χρειάζεται ένα συνολικό προγραμματικό σχέδιο αναπτυξιακής φυγής προς τα εμπρός με ρηξικέλευθες τομές θεσμικού, οργανωτικού και διαρθρωτικού χαρακτήρα. Χρειάζεται ένα φιλόδοξο, ρεαλιστικό και δημοκρατικό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας -χωρίς αμφι-

πουργό Παναγιώτη Πικραμμένο στο Μέγαρο Μαξίμου. Το αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν περισσότερο εθιμοτυπικό, αφού σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη αφορούσε ενημέρωση εν

όψει των εκλογών και ενημέρωση για την πορεία του κυβερνητικού έργου. Ο κ. Πικραμμένος είχε συνάντηση και με τον τέως πρωθυπουργό Λούκα Παπαδήμο. Πριν παραδώσει την πρωθυπουργία ο

ταλαντεύσεις- στηριζόμενο στη μέγιστη δυνατή κοινωνική και πολιτική συμφωνία. Η Ελλάς έχει ανάγκη πάνω απ’ όλα από πολιτική ηγετική κατεύθυνση και από αποφασιστική δράση, η οποία έλειψε από το ελληνικό σύστημα διακυβέρνησης. Αυτό είναι το πρόταγμα των εκλογών της 17ης Ιουνίου: το ισχυρό ευρωπαϊκό μεταρρυθμιστικό μέτωπο».

κ. Πικραμμένος έκανε και μια άλλη κίνηση. Απέστειλε επιστολή προς τον εκδότη του Science, στην οποία εκφράζει τις ευχαριστίες του για τη φιλοξενία στο επιστημονικό περιοδικό της επιστολής

με τίτλο «Support for Greece».

Ταμείο με χρυσό

Επανέρχεται το θέμα της δημιουργίας ενός ταμεί-


16

ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ

ΣΑΒΒΑΤΟ ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

ΑΤΤΙΚΗ FREEPRESS

ου χρυσού στην ευρωζώνη, στο οποίο τα υπερχρεωμένα κράτη θα δεσμεύουν το 20% των περιουσιακών τους στοιχείων -δηλαδή χρυσό ή χρήματα- για να πάρουν μέρος σε πρόγραμμα έκδοσης ευρωομολόγων για τμήμα του χρέους τους. Το σχέδιο συντάχθηκε από Γερμανούς σοφούς και στην ουσία προβλέπει την εκχώρηση μεγάλου μέρους των εθνικών θησαυρών κάθε χώρας, γι’ αυτό και οι σχολιαστές αναφέρουν ότι δύσκολα θα γίνει αποδεκτό. Δύσκολα αποδεκτό, θα γίνει όμως και από τη Γερμανία, καθώς η έκδοση ευρωομολόγων θα ανεβάσει το κόστος δανεισμού της χώρας.

Κι άλλος μετά τον Λαφαζάνη

moments Ρεκόρ διαπιστεύσεων

Το ρεκόρ των 800 διαπιστεύσεων, που εκδόθηκαν για τις εκλογές της 6ης Μαΐου, αναμένεται να ξεπεραστεί αυτή τη φορά για το Ζάππειο. Για πρώτη φορά θα υπάρξει και απεσταλμένος ακόμα και από την Ινδία, ενώ στο Ζάππειο θα βρεθούν επίσης δημοσιογράφοι από τις γνωστές δημοσιογραφικές αποστολές Γερμανίας, Ιταλίας, Μ. Βρετανίας, Τουρκίας, ασιατικών δικτύων, καθώς και από άλλες χώρες, όπως η Κούβα, το Καζακστάν, το Μεξικό, η Κολομβία, η Βραζιλία, η Μολδαβία, η Νότια Αφρική και η Εσθονία. Εδώ και μέρες, άλλωστε, είναι έτοιμες 220 θέσεις εργασίες για τους διαπιστευμένους Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους, θα υπάρχουν πάνω από 120 ηλεκτρονικοί υπολογιστές και θα ανοίξουν και 90 τηλεφωνικές γραμμές. Επίσης, θα λειτουργήσουν έξι ραδιοφωνικοί θάλαμοι και άλλοι

Θράσος και από τα Σκόπια

Μετά τους Τούρκους αποθρασύνονται και οι Σκοπιανοί. Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι ανακαλύπτει δήθεν νέες πιέσεις και επιθέσεις από την ελληνική πλευρά, η οποία κάθε άλλο παρά ασχολείται με το θέμα. Ο κ. Γκρούεφσκι εκτοξεύει νέες κατηγορίες εις βάρος της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι επιδιώκει την αλλαγή της ταυτότητας του λαού της χώρας του και προκαλώντας: «Η Ελλάδα πρέπει να κατανοήσει ότι σε αυτό το κράτος ζουν Μακεδόνες, οι οποίοι μιλούν τη μακεδονική γλώσσα και ότι αυτό είναι κάτι που δεν μπορούν να αλλάξουν με οποιονδήποτε εκβιασμό», ανέφερε.

τόσοι τερματικοί υπολογιστές θα είναι συνδεδεμένοι για να μεταφέρουν τα αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών στο Κέντρο Τύπου.

Ιερή οργή κατά του κ. γενικού...

Δεν είναι μόνο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος επιμένει στην καταγγελία του μνημονίου και την έξοδο από το ευρώ. Άλλο ένα κορυφαίο στέλεχος, ο επικεφαλής της ΚΕΔΑ, συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Θεωνάς, μίλησε πριν από λίγο καιρό για αποχώρηση της χώρας μας όχι μόνο από την Ευρωζώνη, αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την κήρυξη στάσης πληρωμών προς τους δανειστές μας. Ο κ. Θεωνάς συντάσσεται με την στάση πληρωμών «ανεξάρτητα αν θα μείνουμε ή θα φύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση» και, όπως είπε χαρακτηριστικά, «αν είσαι αριστερή κυβέρνηση, φεύγεις κιόλας».

Πολιτική 11

Πολλές συζητήσεις και σχόλια προκάλεσε η ανακοίνωση του γενικού γραμματέα Θρησκευμάτων Γιώργου Καλαντζή εν όψει των εκλογών. Στρεφόμενος με ανακοίνωσή του κατά των Ιεραρχών, στους οποίους προσπαθεί να επιβάλει λογοκρισία, κάνει απαράδεκτες διαπιστώσεις, προβαίνει σε ένα «φιλοαριστερό» κήρυγμα (πολύ περισσότερο καθώς η κυβέρνηση είναι υπηρεσιακή) και προχωράει ακόμη παραπέρα, λέγοντας απίθανα πράγματα: «Ο Γιώργος Παπανδρέου, ο νόμιμα εκλεγμένος πρωθυπουργός με 44%, επί 2 χρόνια δέχθηκε τόνους λάσπης και αισχρών επιθέσεων, που αποτελούν τον ορισμό του πολιτικού κανιβαλισμού. Η συμφωνία που διέσωσε τη χώρα επιτεύχθηκε από τον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και όλοι την αποδέχονται ως βάση διαπραγμάτευσης. Χωρίς αυτή οι 10.397 κληρικοί και εκκλησιαστικοί υπάλληλοι και οι 97 Μητροπολίτες θα πληρωνόταν σε δραχμές». Οι πρώτες πληροφορίες λένε πάντως ότι η Ιεραρχία βράζει εναντίον του...

Ήθελα μέσα σε μία τετραετία να αλλάξω συθέμελα την Ελλάδα Παπανδρέου:

Σ

ε μήνυμά του προς τον ελληνικό λαό ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου επισημαίνει εν όψει εκλογών πως «το ΠΑΣΟΚ είναι η παράταξη που έφερε πρόοδο και μεγάλες αλλαγές στη χώρα, αλλά και που βαρύνεται και αυτή με τα λάθη και παραλείψεις του παρελθόντος». Μέσα από την προσωπική του ιστοσελίδα κατηγορεί τους επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ., ότι «αποτελούν δύο όψεις του ίδιου, συντηρητικού, νομίσματος, καθώς θεωρούν ότι το πρόβλημα της χώρας δεν ήταν η κατάντια του 2009, αλλά το Μνημόνιο του 2010». Υπερτονίζει το γεγονός ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι άλλη μια καμουφλαρισμένη εκδοχή των νοσηρών φαινομένων καιροσκοπισμού και δημαγωγίας, που ζήσαμε κατά κόρον τα χρόνια της μεταπολίτευσης». Παράλληλα, ο πρώην πρωθυπουργός υπερασπίζεται την υπογραφή του Μνημονίου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν ήταν και δεν είναι πανάκεια, αλλά μια σωτήρια λύση ανάγκης και ένα βήμα πριν το γκρεμό», ενώ συμπληρώνει ότι «το Μνημόνιο θα μπορούσε να είναι καλύτερο, αν υπήρχε άλλος συσχετισμός δυνάμεων στην Ευρώπη». «Ήθελα μέσα σε μία τετραετία να αλλάξω συθέμελα την Ελλάδα, αλλά η ιστορία μού επιφύλαξε έναν άλλο ρόλο, να παλέψω ώστε η χώρα μας να αποφύγει τη χρεοκοπία. Και αυτή την ευθύνη την ανέλαβα με όποιο προσωπικό ή πολιτικό κόστος», αναφέρει ο κ. Παπανδρέου.

Θα ήμασταν σε καλύτερη μοίρα, αν όλοι βάζαμε στην άκρη τις διαφορές μας Πικραμμένος:

«

Κληθήκαμε να διαχειριστούμε την πορεία της χώρας σε δύσκολες ώρες, κάτω από συνθήκες ιστορικές, συνθήκες ιδιαίτερης κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής έντασης», τόνισε στους υπουργούς ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος κατά την τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου πριν από τις εκλογές της Κυριακής. Παράλληλα, πρόσθεσε πως «σε αυτές τις δύσκολες ώρες είναι αναγκαίο να παραδεχθούμε ότι η Ελλάδα θα ήταν σε πολύ καλύτερη μοίρα, αν όλοι μας βάζαμε στην άκρη τις διαφορές μας και δουλεύαμε από κοινού για το καλό της πατρίδας». «Θέλω επίσης να υπογραμμίσω ότι παρότι είμαστε μια υπηρεσιακή κυβέρνηση, τα προβλήματα που διαχειριστήκαμε αυτές τις 30 μέρες, κάθε άλλο παρά τρέχοντα ήσαν. Αντιθέτως, αντιμετωπίσαμε πολύ δύσκολα προβλήματα με μεγάλο κοινωνικό ενδιαφέρον και αντίκτυπο. Αναγκασθήκαμε σε αρκετές περιπτώσεις να περπατήσουμε πάνω σε μια λεπτή γραμμή, ώστε και αποτελεσματικοί να είμαστε, αλλά και εντός των ορίων που το Σύνταγμα και οι νόμοι θέτουν στην αποστολή μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πικραμμένος. Τέλος, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός κάλεσε τους υπουργούς να φτιάξουν φακέλους με τα θέματα που θα παραδώσουν στους διαδόχους τους, ενώ κάλεσε όλους να βρίσκονται σε επιφυλακή μέχρι την ημέρα που θα παραδώσουν στην επόμενη κυβέρνηση.


12 Πολιτική

ΣΑΒΒΑΤΟ ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

16

ΑΤΤΙΚΗ FREEPRESS

Αποκάλυψη:

Εσωτερικές συγκρούσεις

μέχρι την τελευταία στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ Οι διαμάχες και οι εσωτερικές αντιθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν εξαλειφθεί ακόμη και τώρα, ελάχιστες ώρες πριν από τις κάλπες και με ισχυρό πάντα το ενδεχόμενο να είναι αυτό το κόμμα που θα αναδειχθεί πρώτο. Οι διαφωνίες έχουν προσωρινά συγκαλυφθεί λόγω της προεκλογικής περιόδου, αλλά είναι έτοιμες να εκδηλωθούν πάλι και δημόσια ανάλογα με το εκλογικό αποτέλεσμα και τη διαχείριση της «επόμενης μέρας».

Τ

ην ίδια ώρα, ο ευρύτερος χώρος της κεντροαριστεράς δεν φαίνεται εύκολο να συνεννοηθεί, εφόσον προκύψουν οι συνθήκες ✑ Από τον την ΚυριαΑΝΔΡΕΑ κή το βράΚΑΨΑΜΠΕΛΗ δυ, για τον σχηματισμό κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΚΕ κατ’ kapsabelis@attikipress.gr αρχάς είναι αποφασισμένο (καθώς όχι μόνο το λέει, αλλά και το εννοεί) να μη συμμετάσχει και να μη στηρίξει οποιαδήποτε κυβέρνηση, είτε υπό τον ΣΗΡΙΖΑ, είτε με άλλη σύνθεση. Η Δημοκρατική Αριστερά από την πλευρά της θα επιμείνει (και πολύ περισσότερο αν βγει από τις κάλπες σταθεροποιημένη από τα ποσοστά της) σε γραπτές δεσμεύσεις για παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη και σταδιακή απαγκίστρωση από το Μνημόνιο δίχως μονομερείς ενέργειες, που μπορεί να διακόψουν τη χρηματοδότηση της χώρας. Και το ΠΑΣΟΚ, που βρίσκεται στην πιο δύσκολη θέση

•Δ εν έχουν συμφωνήσει ακόμη τι θα κάνουν, αν κερδίσουν τις εκλογές

από τους τρεις, κάθε άλλο παρά διατεθειμένο εμφανίζεται να συνεργαστεί κυβερνητικά με τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να μετέχουν και άλλα κόμματα, ώστε το νέο σχήμα να διαθέτει ισχυρή βάση στήριξης. Κεντρικός πυρήνας των αντιθέσεων είναι η γραμμή που θα πρέπει να ακολουθήσει η χώρα την επομένη των εκλογών. Κατά τρόπο ανάλογο, το ίδιο πρόβλημα μεταφέρεται και εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Η αίσθηση που είχε δοθεί ότι αμβλύνονται οι διαφορετικές προσεγγίσεις και διαμορφώνεται ενιαία άποψη στην Κουμουνδούρου δεν φαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες της «Αττικής», να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ο κ. Τσίπρας έκανε στροφή που μάλιστα έγινε πιο θεαματική με το τελευταίο άρθρο του στους Financial Times, αλλά ένα ισχυρό τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ, σε επίπεδο στελεχών αλλά και τάσεων, δεν συμφωνεί με αυτή τη μετατόπιση. Όπως αναφέρουν μάλιστα οι πληροφορίες, οι διαφωνούντες δεν περιμένουν το εκλογικό αποτέλεσμα για να εκδηλωθούν, αλλά ήδη εντός του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνονται έντονες διεργασίες για να μπει «φρένο», όπως λέγεται χαρακτηριστικά, σε μια πλήρη αλλαγή γραμμής από την ηγεσία του κόμματος. Η φράση-κλειδί στο άρθρο του κ.

Τσίπρα, που ενίσχυσε αυτές τις διεργασίες, βρίσκεται στην εισαγωγή και αναφέρει: «Ας μην υπάρχει καμία αμφιβολία, το κίνημά μου -ο ΣΥΡΙΖΑ- δεσμεύεται για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη». Οι διαφωνίες δεν εκδηλώνονται μόνο από ορισμένες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν αριστερίστικες καταβολές, αλλά αν και διαθέτουν επιρροή και ισχυρή δυνατότητα παρέμβασης, δεν αντιπροσωπεύουν σοβαρά ποσοστά, τα οποία τους επιτρέπουν να προκαλέσουν μείζονα ρήξη. Οι διαφωνίες που έχουν σημασία προέρχονται από τη μία εκ των μεγαλύτερων -αν όχι την ισχυρότερη- τάσεων του ίδιου του Συνασπισμού, το «Αριστερό Ρεύμα». Είναι η τάση από την οποία προέκυψε και στηρίχθηκε ο κ. Τσίπρας για να μπορέσει να εκλεγεί πρόεδρος του ΣΥΝ, πριν δημιουργήσει τη δική του εσωκομματική ομάδα. Το «Αριστερό Ρεύμα» έχει ουσιαστικό επικεφαλής τον Παναγιώτη Λαφαζάνη με μακρά ιστορία στο χώρο της αριστεράς, ο οποίος έχει σταματήσει μεν να μιλάει δημοσίως το τελευταίο διάστημα για την επιστροφή στο «εθνικό νόμισμα», δηλαδή στη δραχμή, αλλά στις ομηρικές αντιπαραθέσεις που διεξάγονται εντός των γραφείων της Κουμουνδούρου είναι σταθερός στην άποψη ότι η ευρω-

•Π οιες είναι οι τρεις τάσεις και οι επικίνδυνες ακροβασίες του Τσίπρα

•Ο μηρικοί καβγάδες στην Κουμουνδούρου

•Θ α συνεδριάζουν μέχρι το απόγευμα της Κυριακής

ζώνη βρίσκεται ενώπιον σύντομης διάλυσης και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει κατά κανένα τρόπο να αναλαμβάνει δεσμεύσεις για την «πάση θυσία» παραμονή της χώρας στο ευρώ. Μάλιστα το περίφημο «plan Β» που επικαλέστηκε ο κ. Τσίπρας στη διακαναλική συνέντευξή του, αλλά αρνήθηκε να εξειδικεύσει για να διατηρήσει τις διαπραγματευτικές δυνατότητες, όπως είπε, κατά την άποψη των στελεχών του «Αριστερού Ρεύματος» δεν μπορεί παρά να είναι η προετοιμασία για την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη. Στον αντίποδα των θέσεων του κ. Λαφαζάνη και των ομοϊδεατών του, κινείται ο Δημήτρης Παπαδημούλης, που ηγείται όσων διακηρύσσουν την ανάγκη «ευρωπαϊκού προσανατολισμού» του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μια πιο ενδιάμεση τάση προσπαθεί να εκφράσει ο Γιάννης Δραγασάκης, που θεωρείται ο «γκουρού» της πλατείας Κουμουνδούρου για τα οικονομικά θέματα.

Επικίνδυνες ισορροπίες Αυτές οι διαφωνίες δεν είναι μόνο θεωρητικές. Έχουν άμεσο αντίκρισμα στο θέμα της στάσης που θα κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αν το βράδυ της Κυριακής οι κάλπες τον αναδείξουν πρώτο κόμμα. Ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να ισορροπήσει ανάμεσα στις αντιτιθέ-

μενες τάσεις, αλλά αυτή επικίνδυνη ακροβασία φαίνεται ότι κάνει την εσωτερική ένταση ακόμη μεγαλύτερη. Και πολλές τέτοιες αντεγκλήσεις αναμένονται ακόμη στις ανεπίσημες συνεδριάσεις των οργάνων, που θα γίνουν μέχρι το απόγευμα της Κυριακής στην Κουμουνδούρου. Στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει, οι «μετριοπαθείς» επιμένουν ότι το βάρος θα πρέπει να δοθεί στη συγκρότηση κυβέρνησης και τη διαμόρφωση των απαραίτητων συμμαχιών, ώστε στο δεκαπενθήμερο που κατά το Σύνταγμα θα μεσολαβήσει μέχρι την εμφάνιση στη Βουλή, να υπάρξει χρόνος για να συμφωνηθεί και το κυβερνητικό πρόγραμμα. Αντίθετα, οι «αντιμνημονιακοί» τονίζουν ότι, αν ο ΣΥΡΙΖΑ βγει πρώτος, πρέπει από την Κυριακή το βράδυ κιόλας ο κ. Τσίπρας να δηλώσει και να δεσμευτεί δημοσίως στον ελληνικό λαό ότι η νέα κυβέρνηση θα προχωρήσει αμέσως «στην ακύρωση του Μνημονίου» για να προλάβει -όπως λένε- τις πιέσεις που πανταχόθεν θα αρχίσει να δέχεται για περαιτέρω άμβλυνση των θέσεων του. Ποιος θα κερδίσει από αυτή την εσωτερική αναμέτρηση εντός του ΣΥΡΙΖΑ θα φανεί σύντομα. Εκτός κι αν έρθει δεύτερο κόμμα, οπότε δεν θα έχει και ιδιαίτερο νόημα.


Άποψη

16

ΣΑΒΒΑΤΟ ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

ΑΤΤΙΚΗ FREEPRESS

13

Κληρώνει... την Κυριακή το μέλλον της χώρας Την Κυριακή κληρώνει... Κληρώνει για την Ελλάδα, κληρώνει για το μέλλον των πολιτών της, κληρώνει και για το παρόν όλων μας. Η ετυμηγορία του ελληνικού λαού θα είναι καθοριστική για την ευρωπαϊκή προοπτική μας και πιο συγκεκριμένα για τη συμμετοχή μας στην ευρωζώνη. Μας το έχουν πει οι Ευρωπαίοι ηγέτες, και όχι μόνο, με κάθε τρόπο και σε κάθε τόνο. «Εσείς αποφασίζετε τι θέλετε να κάνετε, πώς θα κυβερνηθείτε, σε ποια ομάδα κρατών θέλετε να ανήκετε, τι νόμισμα θα έχετε».

Κ

αι εμείς καλούμαστε σ’ αυτή την κρίσιμη στιγμή να επιλέξουμε πού και πώς θέλουμε να λύσουμε τα προβλήματα μας: Θέλουμε τον ✑ Από τον χώρο της ΑΝΔΡΕΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΤΟ Ευρώπης, της ευρωζώνης, που αλλάζει -δυστυχώς με πολύ αργούς ρυθμούς- από την πολιτιkonstantatos@attikipress.gr κή της γερμανικής πειθαρχίας και λιτότητας σε μια πιο ολοκληρωμένη πολιτικά Ευρώπη με αναπτυξιακά χαρακτηριστικά; Ή θέλουμε να τα λύσουμε μόνοι μας εκτός της ευρωζώνης χωρίς τη βοήθεια των εταίρων μας; Πριν απαντήσουμε οφείλουμε να καταγράψουμε ορισμένες αλήθειες. Πρώτον: Στην κατάσταση χρεοκοπίας, στην οποία βρισκόμαστε, καμία αγορά δεν μας δανείζει, κανένα κράτος -ούτε η Ρωσία, ούτε η Κίνα, ούτε η Ινδία, ούτε η Βραζιλία- μπορούν να μας δώσουν χρήματα για να κλείσουμε τις μαύρες τρύπες του προϋπο-

λογισμού. Η μόνη πηγή χρηματοδότησης και μάλιστα με χαμηλό επιτόκιο είναι οι χώρες της Ευρωζώνης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ. Δεύτερον: Αυτή η βοήθεια χορηγείται με ορισμένους σκληρούς και δυσμενείς όρους και η εφαρμογή πολλών εξ αυτών επιδείνωσε την κατάσταση στη χώρα. Τρίτον: Η άλλη λύση είναι η σύγκρουση, η ακύρωση αυτής της συμφωνίας που ονομάζουμε μνημόνιο και η διακοπή της αναγκαίας για την επιβίωση της χώρας χρηματοδότησης. Τί θα γίνει σε μια τέτοια περίπτωση; «Θα περάσουμε δύσκολα», είπε ο κ Λαφαζάνης, ενώ ο κ. Τσίπρας συμπλήρωσε πως αυτή η πολιτική προϋποθέτει «δάκρυα και ιδρώτα». Και το ερώτημα που αμέσως ζητά απάντηση είναι γιατί θα πρέπει να χρειαστούν επί πλέον «δάκρυα», επί πλέον «ιδρώτας», γιατί θα πρέπει οι Έλληνες να περάσουν ακόμα πιο δύσκολα; Γιατί θα πρέπει να τα «σπάσουμε» με εκείνους που μας δανείζουν και να μην συζητήσουμε μαζί τους, προκείμενου να διορθωθούν λάθη

και να αλλάξουν σκληροί όροι του μνημονίου; Μήπως για να δικαιωθεί η πολιτική των αντιμνημονιακών κομμάτων, που σώνει και καλά θέλουν να γίνουν κυβέρνηση, αγωνιζόμενοι κατά του.... ανεμόμυλου που λέγεται «ακύρωση μνημονίου»; Εδώ που φτάσαμε χρειάζεται λογική, συγκροτημένη πολιτική πρόταση, σταθερά επιχειρήματα και ενότητα. Μονό έτσι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε επαναδιαπραγμάτευση των σκληρών όρων, έτσι ώστε να τερματιστεί η πολιτική των μειώσεων και των περικοπών στα εισοδήματα, να περιοριστεί η υψηλή φορολογία στους συνήθεις φορολογούμενους, να διευρυνθεί η φορολογική βάση, να εναρμονιστούν οι εργασιακές σχέσεις με ό,τι ισχύει στην ευρωζώνη, να εμπεδωθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ ευρωζώνης και Ελλάδας και να έρθουν στην χώρα μας κονδύλια ύψους 50 δισεκατομμυρίων, που παρακρατούνται ακόμα από την Ε.Ε. για επενδύσεις. Για να προχωρήσουμε σ’ αυτό τον δρόμο πρέπει να αποκτήσουμε τη

Αποτελεί ύψιστη ευθύνη η συγκρότηση κυβέρνησης και προς τούτο το κάθε κόμμα θα πρέπει να κάνει βήματα πίσω, έτσι ώστε να βρεθεί η κοινή συνισταμένη σ’ ένα μίνιμουμ πρόγραμμα ανασυγκρότησης της χώρας Δευτέρα ισχυρή κυβέρνηση, που θα προωθήσει τα ελληνικά συμφέροντα και τα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών όσο καλύτερα μπορεί. Και εδώ το βάρος πέφτει και στις πλάτες όλων των κομμάτων. Επιχειρήματα του τύπου «αυτό είναι το πρό-

γραμμά μου και δεν υποχωρώ» θα αποτελούν ύβρι για τον κάθε Έλληνα ψηφοφόρο. Αποτελεί ύψιστη ευθύνη η συγκρότηση κυβέρνησης και προς τούτο το κάθε κόμμα θα πρέπει να κάνει βήματα πίσω, έτσι ώστε να βρεθεί η κοινή συνισταμένη σ’ ένα μίνιμουμ πρόγραμμα ανασυγκρότησης της χώρας. Και εμείς οι Έλληνες πολίτες, οι Έλληνες ψηφοφόροι, είμαστε πια περισσότερο υποψιασμένοι, περισσότερο αυστηροί κριτές από ό,τι στις προηγούμενες εκλογές. Γιατί σ’ αυτήν την τρίμηνη προεκλογική περίοδο, που η χώρα έμεινε ουσιαστικά ακυβέρνητη, είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε, να δούμε το ελληνικό πρόβλημα από όλες τις πλευρές, να γίνουμε σοφότεροι, να μάθουμε για τις φανερές και κρυφές αδυναμίες και τις θετικές και αρνητικές πλευρές κομμάτων και πολιτικών. Έτσι τώρα μπορούμε να επιλέξουμε με τη λογική, άλλα και με τον θυμό ακόμα, εκείνους που θέλουμε να κυβερνήσουν και να μας οδηγήσουν σε πιο ήρεμα νερά…


­­­­­­­­ Ρ­­­­­­­­­ 14 επορτάζ

ΣΑΒΒΑΤΟ ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

16

ΑΤΤΙΚΗ FREEPRESS

Ακολουθεί… πολιτική διαφήμιση

•Π οια είναι τα σποτ που

• « Γιατί κύριε;», η ατάκα

άλλαξαν την πολιτική ιστορία του τόπου

που ίσως άλλαξε την πορεία των εκλογών

✑ Από τον ΚΩΣΤΑ ΜΟΣΧΟΛΙΟ mosxolios@attikipress.gr

Μια από τις πιο «θυελλώδεις» προεκλογικές περιόδους έφτασε στο τέλος της. Και αυτές όμως οι εκλογές διεξήχθησαν σε πολύ οξυμμένο κλίμα και με τον κόσμο διχασμένο και μπερδεμένο από τα διλήμματα, που έθεσαν τα κόμματα. Στην εξυπηρέτηση του στόχου τους, που δεν είναι άλλος από την αύξηση των ποσοστών τους και την αναρρίχηση στις πρώτες θέσεις με την παράλληλη μείωση των ποσοστών των αντιπάλων, τα κόμματα επιδόθηκαν και σε αυτές τις εκλογές σε «αμφιλεγόμενες» τηλεοπτικές διαφημίσεις-σποτ. Σε πρώτο πλάνο τα παιδιά προς άγραν ψήφων

Έ

να από αυτά ήταν το τηλεοπτικό προεκλογικό σποτ της Ν.Δ., που παρουσιάζει μια σχολική τάξη και τον δάσκαλο να μαθαίνει σε παιδιά δημοτικού ποιες χώρες είναι στο ευρώ, στο οποίο όμως δεν ανήκει η Ελλάδα. «Κύπρος, Βέλγιο, Ιρλανδία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ισπανία», τονίζει ο δάσκαλος και η μικρή μαθήτρια ρωτάει: «Και η Ελλάδα κύριε; Δεν είναι;», για να μην πάρει ποτέ απάντηση. Η διαφήμιση ολοκληρώνεται με την φράση: «Με το μέλλον των παιδιών μας δεν παίζουμε». «Ανήθικο», «απεχθές», «απαράδεκτο», ήταν μερικές από τις λέξεις που χρησιμοποίησαν τα άλλα κόμματα, ασκώντας κριτική στην εν λόγω διαφήμιση, που χρησιμοποιούσε παιδιά. Ωστόσο, αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά, που χρησιμοποιήθηκαν παιδιά σε προεκλογική διαφήμιση. Το 1985, η τότε

5χρονη Γιάννα πρωταγωνιστούσε στην προεκλογική καμπάνια του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον Ανδρέα Παπανδρέου. Στην ιστορική αυτή αφίσα του Κινήματος η μικρή Γιάννα κρατούσε λουλούδια και στην αφίσα, εκτός των άλλων, αναγραφόταν: «Μαζί για τη νέα νίκη και τώρα πάλι ΠΑΣΟΚ».

3λεπτο video γινόταν μια σαφής προσπάθεια «στοχοποίησης» των κ.κ. Βενιζέλου και Σαμαρά, με παράθεση των δηλώσεων τους και την ταυτόχρονη προβολή εικόνων από συλλαλητήρια, πορείες του ΣΥΡΙΖΑ και σκηνές αστυνομικής βίας. Παράλληλα, τίθεται το δίλημμα-πρόσκληση στον τηλεθεατή: «Ή εμείς ή αυτοί. Μαζί μπορούμε να τους ανατρέψουμε».

Η πολιτική διαφήμιση στην Ελλάδα

Παρ’ τα… ΣΥΡΙΖΑ και «Δεν Πληρώνω»!

Οι απαρχές της πολιτικής διαφήμισης στην Ελλάδα τοποθετούνται στη δεκαετία του 1980. Ωστόσο η πολιτική διαφήμιση αρχίζει να υιοθετείται κατά κόρον από τις εκλογές του 1989-1990 και έπειτα, ενώ σήμερα αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα «όπλο» ενάντια στους αντιπάλους. Και αυτό διότι η πολιτική διαφήμιση στην χώρα μας μετεξελίσσεται πολλές φορές σε αρνητική διαφήμιση, σε μια προσπάθεια δηλαδή να δυσφημιστεί και να πληγεί ο πολιτικός αντίπαλος. Ουκ ολίγες φορές τα κόμματα χρησιμοποίησαν αυτήν την τακτική, κάτι που φάνηκε και σε αυτές τις εκλογές. Ένα από αυτά τα προεκλογικά σποτ ανήκε στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου σε ένα

Ένα από τα τελευταία τηλεοπτικά σποτ, που κυκλοφόρησαν ευρέως στο διαδίκτυο, και τα οποία φέρεται να δημιούργησε και να δημοσιοποίησε η ΟΝΝΕΔ, ήτοι η νεολαία της Ν.Δ., ήταν το «Παρ’ τα… ΣΥΡΙΖΑ» και το «Δεν πληρώνω τον… λογαριασμό»! Στο μεν πρώτο, η πλοκή έχει ως εξής: Ένας νέος με μακρύ μαλλί πηγαίνει στο κομμωτήριο, αποφασίζει να κουρευτεί και λέει στον κομμωτή «Πάρ’ τα ΣΥΡΙΖΑ». Αμέσως μετά, όμως, το μετανιώνει και στη συνέχεια του βίντεο αναγράφεται: «Την επόμενη φορά που θα τα ‘’πάρεις’’, πρόσεξε τι εντολή θα δώσεις. Το αποτέλεσμα μπορεί να σε χαλάσει…». Στο άλλο διαφημιστικό σποτ της ΟΝΝΕΔ εμφανίζεται ένας άνδρας, ονό-

ματι… Αλέξης, με μια γυναίκα να έχουν πάει για φαγητό σε κάποιο ακριβό -κατά πάσα πιθανότητα- εστιατόριο και όταν έρχεται ο λογαριασμός, ο άνδρας αρνείται να τον πληρώσει, λέγοντας «αυτό είναι επαχθές, πάρ’ το πίσω, καταγγέλλω τον λογαριασμό που μου έφερες και διαγράφω μονομερώς το χρέος μου» και απευθυνόμενος στη σύντροφό του λέει για το ενδεχόμενο να τους διώξουν από το μαγαζί: «Μη μασάς, μωρούλι, μπλοφάρουν…». Εν συνεχεία, η ασφάλεια του εστιατορίου πετάει έξω από το εστιατόριο τον άνδρα και όπως χαρακτηριστικά αναγράφεται: «Στις 17 Ιουνίου σκέψου… Με τις ψευτομαγκιές του μπορεί να μας πετάξουν έξω από την Ευρώπη».

Από την εποχή Σημίτη μέχρι τα παπαγαλάκια! Εξάλλου, αξιοσημείωτα ήταν και τα προεκλογικά σποτ της Ν.Δ. για τις ευρωεκλογές του 2009, με τα «πράσινα παπαγαλάκια» που μιλούσαν! Η Ν.Δ. επιστράτευσε… τα πράσινα παπαγαλάκια,

τα οποία έφερναν την καταστροφή και έκαναν πλύση εγκεφάλου σε κάποιον πολίτη, στον οποίο έλεγαν: «Καταστροφή, θα πεινάσεις, λουκέτο…». Ανατρέχοντας στο παρελθόν, μπορεί να θυμηθεί κανείς τα προεκλογικά σποτ αρνητικής διαφήμισης του ΠΑΣΟΚ για τη Ν.Δ. εν όψει των εκλογών του 2000. Σε αυτά τα βίντεο υπήρχαν αποσπάσματα του τότε προέδρου της Ν.Δ. Κώστα Καραμανλή, στον οποίο καταμαρτυρούσαν ανευθυνότητα. «Το μέλλον της Ελλάδας και των Ελλήνων είναι αδιαπραγμάτευτο. Σε ποιον θα το εμπιστευτούμε;», ήταν η ερώτηση της διαφήμισης προς τον ψηφοφόρο, παραθέτοντας το-τότε-προεκλογικό σλόγκαν του ΠΑΣΟΚ: «Όλοι μαζί δημιουργούμε τη νέα Ελλάδα». Όπως επισημαίνουν, τέλος, οι ειδικοί επικοινωνιολόγοι, «η αρνητική διαφήμιση επιδρά στο ρητορικό ύφος των τηλεοπτικών μηνυμάτων των κομμάτων», ενώ είναι χαρακτηριστικό πως «οι πολιτικές διαφημίσεις μοιάζουν πλέον περισσότερο με τις εμπορικές ως προς την κατασκευή του μηνύματος ανάλογα με τον κοινό στόχο που επιλέγεται».


Ρ­­­­­­­­­­­­­­­­­επορτάζ 15

16

ΣΑΒΒΑΤΟ ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

ΑΤΤΙΚΗ FREEPRESS

✑ Από τον ΚΩΣΤΑ ΜΟΣΧΟΛΙΟ mosxolios@attikipress.gr

Η εικόνα του εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής και βουλευτή για 48 ώρες (και εκ νέου υποψήφιου βουλευτή) Ηλία Κασιδιάρη να βρέχει με νερό την υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου και να χαστουκίζει τρεις φορές την υποψήφια του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη εν ώρα τηλεοπτικής εκπομπής, σόκαρε τους περισσότερους πολίτες.

Ο φαύλος κύκλος της (πολιτικής) βίας

Ω

στόσο, για τους… επαΐοντες αυτό το βίαιο ξέσπασμα αποτελούσε μια αναμενόμενη εξέλιξη των πραγμάτων σε μια παρηκμασμένη, από κάθε άποψη, χώρα. Έχει ειπωθεί και γραφτεί πολλές φορές και είναι αλήθεια, ότι η κρίση την οποία βιώνει η χώρα έχει ξεπεράσει πλέον τα όρια των δημοσιονομικών δεδομένων και μεταβάλλεται σε ανθρωπιστική κρίση, διαρρηγνύοντας τον κοινωνικό ιστό της χώρας και μπολιάζοντας με θυμό και οργή τους πολίτες, οι οποίοι χάνουν απότομα το ένα μετά το άλλο κεκτημένα μιας ολόκληρης ζωής. Όπως είναι φυσικό, οι εκπρόσωποί του λαού στο Κοινοβούλιο, θεωρούνται από τους πολίτες οι κατ’ εξοχήν υπαίτιοι για το τέλμα, στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα, και προς αυτούς εκδηλώνεται η οργή, που σε πολλές περιπτώσεις φτάνει

στα όρια της χειροδικίας.

Τα γεγονότα στη Marfin είχαν προϊδεάσει… Το πρόσφατο επεισόδιο Κασιδιάρη έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων βίαιων ξεσπασμάτων με θύτες ή θύματα, ανάλογα με την περίπτωση, τους πολιτικούς. Το 2010, την πρώτη χρονιά Μνημονίου, φαίνονται τα πρώτα δείγματα του τι θα επακολουθούσε. Οι πορείες και οι διαδηλώσεις των συνδικάτων είναι ογκώδεις και δυναμικές και τα πρώτα έντονα επεισόδια λαμβάνουν χώρα. Σε κάποιο από αυτά συνέβη το τραγικό περιστατικό του θανάτου τριών εργαζομένων της Marfin, όταν άγνωστοι διαδηλωτές έκαψαν με μολότοφ το υποκατάστημα της τράπεζας στην οδό Σταδίου. Το εν λόγω γεγονός έριξε… λάδι στη φωτιά της πολιτικής αντιπαράθεσης των κομμάτων και συνακόλουθα των πολιτών. Το πρώτο φαινόμενο χειροδικίας σε πολιτικό δεν αργεί να έρθει, την ίδια στιγ-

μή

που οι διαμαρτυρίες για την οικονομική πολιτική, και όχι μόνο, κορυφώνονται. Έτσι, τον Δεκέμβριο του 2010 ο πρώην υπουργός και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης δέχεται επίθεση από μερίδα διαδηλωτών στην οδό Πανεπιστημίου και ενώ ήταν σε εξέλιξη η πορεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Ο κ. Χατζηδάκης κατευθυνόταν στο αυτοκίνητό του και μετά τις φραστικές επιθέσεις ακολουθούν οι γροθιές και τα χτυπήματα με ομπρέλα στο κεφάλι του βουλευτή, ο οποίος σώζεται από τις αστυνομικές δυνάμεις και μεταφέρεται εν συνεχεία αιμόφυρτος στο νοσοκομείο για ράμματα.

Από την Κερατέα μέχρι το Σύνταγμα Το 2011 και ενώ η χώρα «ζει» σε έναν παρατεταμένο απεργιακό κλοιό, με τις κινητοποιήσεις και τα συλλαλητήρια να εξελίσσονται σε καθημερινό φαινόμενο, η απόφαση της κυβέρνησης να δημιουργηθεί χώρος υγειονομικής ταφής στην Κερατέα ξεσηκώνει «θύελλα» αντιδράσεων στην περιοχή. Για πολλές ημέρες η Κερατέα θυμίζει… Ιράκ, με τους κατοίκους να «μάχονται» καθημερινά με τις αστυνομικές δυνάμεις των ΜΑΤ, που περιφρουρούσαν το έργο του ΧΥΤΑ. Την ίδια περίοδο ο τότε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, ευρισκόμενος με τη σύζυγό του σε ταβέρνα των Καλυβίων κοντά στην Κερατέα, έγινε στόχος επίθεσης με… γιαούρτια από τους εξαγριωμένους κατοίκους και χρειάστηκε η επέμβαση της προσωπικής φρουράς του κ. Πάγκαλου για να φυγαδευτεί σε ασφαλές σημείο. Από εκείνο το χρονικό σημείο μέχρι και σήμερα η ρίψη γιαουρτιού σε πολιτικά

πρόσωπα αποτέλεσε… μόδα, αφού και ο Χάρης Καστανίδης και η Ντόρα Μπακογιάννη και δεκάδες άλλοι πολιτικοί έπεσαν θύματα «γιαουρτώματος». Μέσα σε όλα αυτά, οι παρελάσεις αποτέλεσαν την καταλληλότερη συγκυρία έκφρασης της οργής και αγανάκτησης του κόσμου κατά των πολιτικών προσώπων. Παρελάσεις διακόπτονται, «ξύλο» μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών και ρίψη χημικών συνθέτουν το σκηνικό σε αρκετές παρελάσεις στις πόλεις της Ελλάδας.

Η βία είναι «τυφλή» Εν τω μεταξύ, από τον Μάιο του 2011 έχουν κάνει την εμφάνισή τους οι «Αγανακτισμένοι», οι οποίοι συγκεντρώνονται κάθε ημέρα στην πλατεία Συντάγματος -και όχι μόνο- και διατρανώνουν την αντίθεσή τους στην πολιτική του Μνημονίου. Πολύ γρήγορα αυτό το φαινόμενο λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις, καθώς η συμμετοχή είναι μαζική. Τα ξεσπάσματα ορισμένων διαδηλωτών είναι βίαια και αυτό φέρνει τη βίαια αντίδραση της αστυνομίας, που προσπαθεί να καταστείλει με κάθε τρόπο τις κινητοποιήσεις. Πολύ γρήγορα θύματα της τυφλής βίας, που εκπορεύεται από πολλές πλευρές πλέον, πέφτουν και οι δημοσιογράφοι. Τάσος Τέλλογλου, Μανώλης Κυπραίος, Τατιάνα Μπόλαρη, Μάριος Λώλος και εσχάτως ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος είναι μόνο μερικοί από αυτούς. Μέσα σε αυτό το αρνητικό κλίμα η χώρα οδηγήθηκε στις εκλογές της 6ης Μαΐου, οι οποίες δεν ανέδειξαν κυβέρνηση. Ο θυμός και η οργή δεν «σβήνουν», ενώ αντιθέτως η παρατεταμένη εκλογική περίοδος ενισχύει τα αισθήματα φόβου και ανασφάλειας και ευνοεί τα περιστατικά βίας. Από τις 6 Μαΐου μέχρι τις 17 Ιουνίου κάθε πολιτική συζήτηση μεταξύ υποψηφίων των κομμάτων στα ΜΜΕ ξεφεύγει από τα όρια της πολιτικής αντιπαράθεσης και μετατρέπεται σε προσωπική διαμάχη. Κάτι τέτοιο έγινε και στα πλατό του Ant1 το πρωί της 7ης Ιουνίου. Το σίγουρο είναι ότι βλέποντας αυτές τις εικόνες κανείς δεν μπορεί να πει ότι έπεσε από τα σύννεφα…


16 BUSINESS ΑΤTΙΚΗ

✑ Από τον ΧΡΗΣΤΟ ΚΩΝΣΤΑ

Σ

Ξενοδοχεία στο σφυρί… ερισσότερα από 1.500 ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα αναζητούν επισήμως αγοραστή, ενώ ξεπερνούν τους 3.000 οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, που θα ήθελαν να πουλήσουν τις επιχειρήσεις τους αν έβρισκαν αγοραστή… Σε πλειστηριασμό αναμένεται να βγει στις 27 Ιουνίου το σύνολο του κινητού εξοπλισμού του ξενοδοχείου Capsis στη Ρόδο από τη δανείστρια τράπεζα Eurobank. Σύμφωνα με τη δημοσιευθείσα περίληψη αναγκαστικού πλειστηριασμού, θα πωληθεί το σύνολο του κινητού εξοπλισμού του ξενοδοχείου (καρέκλες, σαλόνια, πίνακες, κλιματιστικά, ψυγεία, χαλιά, τηλεοράσεις, καθρέπτες, όλα τα είδη κουζίνας, κρεβάτια, στρώματα, πίνακες ζωγραφικής κ.ά). Πρώτη τιμή εκκίνησης του για το σύνολο των εκπλειστηριαζομένων ειδών καθορίσθηκε από τον δικαστικό επιμελητή και εμπειρογνώμονες το ποσό των 466.333 ευρώ. Αγοραστής αναζητείται και για το ξενοδοχείο Sheraton Rhodes Hotel, το οποίο βρίσκεται στην Ιξιά, τέσσερα χιλιόμετρα από την πόλη της Ρόδου. Πρόκειται για το παλαιό Hilton, που άλλαξε πριν μερικά χρόνια εταιρεία διαχείρισης. Το τίμημα που ζητείται κινείται γύρω στα 55 εκατ. ευρώ και την πώληση έχει αναλάβει η αμερικανική εταιρεία Carlton Group.

16

ΑΤΤΙΚΗ FREEPRESS

Έρχονται τα Στεγαστικά διαρκείας 100 ετών!!

τεγαστικά δάνεια με διάρκεια ενός …αιώνα (!) ετοιμάζονται να ρίξουν στην αγορά οι ελληνικές τράπεζες, konstas@attikipress.gr προκειμένου να βοηθήσουν όσους σήμερα επιβαρύνονται με υψηλά τοκοχρεολύσια να ξεπληρώσουν, αλλά και όσους θέλουν να αγοράσουν σπίτι να… τολμήσουν! Αμέσως μόλις η Ελλάδα τακτοποιήσει τις σχέσεις της με την Ευρωζώνη, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με 50 δισ. € που προβλέπεται στο Μνημόνιο, θα επιτρέψει τη χορήγηση μακροχρόνιων στεγαστικών δανείων κατά το πρότυπο της Ιαπωνίας… Τα στεγαστικά δάνεια με διάρκεια 100 ετών ουσιαστικά μετατρέπουν την τοκοχρεολυτική δόση σε… ενοίκιο με κίνητρο την χαμηλή μηνιαία δόση. Όσοι δεν έχουν σήμερα σπίτι θα έχουν τη δυνατότητα αντί να πληρώνουν ενοίκιο, να καταβάλλουν μία χαμηλότερη μηνιαία δόση με την προοπτική να μεταβιβάσουν το ακίνητο στους κληρονόμους τους μαζί με το υπόλοιπο του δανείου. Το μοντέλο αυτό εμφανίστηκε πρώτη φορά στα χρονικά στην ιαπωνική αγορά στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Προφανώς υπάρχουν και μειονεκτήματα σ’ αυτή την πρόταση (αλλιώς όλοι θα το είχαν εφαρμόσει από καιρό): • Το επιτόκιο αυτών των δανείων θα είναι υψηλότερο, αφού το ρίσκο της τράπεζας είναι μεγαλύτερο. • Οι τόκοι που τελικά πληρώνει ο δανειολήπτης φτάνουν έως και 5 φορές το κεφάλαιο που δανείστηκε. • Σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη για γρήγορη ρευστοποίηση του ακινήτου, ο δανειολήπτης είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υποστεί κεφαλαιακές απώλειες, καθώς τα πρώτα χρόνια εξόφλησης το μεγαλύτερο μέρος της δόσης αφορά σε τόκους.

Π

ΣΑΒΒΑΤΟ ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

Προσοχή στα Ξαφνικοί εντατικοί έλεγχοι από τις εφορίες στις φορολογικές Ένα τροχαίο ατύχημα είναι πάντα μια οδυνηρή εμπειρία. Δυστυχώς όμως ακόμη και το πιο επιπόλαιο τροχαίο ατύχημα μπορεί να μετατραπεί σε μια καταστροφική εμπειρία, όταν ένας από τους εμπλεκόμενους οδηγούς έχει αποφύγει την ασφάλιση του οχήματός του. Σ’ αυτή την περίπτωση ο ανασφάλιστος οδηγός όχι μόνο εγκαταλείπει γρήγορα τον τόπο του ατυχήματος (με επικίνδυνες συνέπειες για τα θύματα που εγκαταλείπει αβοήθητα), αλλά επιπλέον επιβαρύνει υπέρμετρα τον νόμιμα ασφαλισμένο οδηγό με κόστη δυσανάλογα της σοβαρότητας του ατυχήματος.

Ο

ύτε λίγο ούτε πολύ σήμερα στην Ελλάδα, στα αστικά κέντρα και την επαρχία, κυκλοφορούν περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο ανασφάλιστα Ι.Χ. Η αλήθεια είναι ότι οι τιμές στα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων έχουν μειωθεί σημαντικά και βρίσκονται στα επίπεδα του 2005. Οι ασφαλιστικές εταιρείες προχωρούν η μία μετά την άλλη σε εκπτώσεις στα βασικά τιμολόγια σε συνδυασμό με πρόσθετες παροχές, όπως η οδική βοήθεια ή οι συμπληρωματικές καλύψεις. Το μέσο ασφάλιστρο για ένα Ι.Χ. δέκα

ίππων διαμορφώνεται για την Αθήνα στα 180 ευρώ το εξάμηνο, ενώ στην περιφέρεια οι τιμές έχουν συμπιεστεί και κάτω από τα 150 ευρώ. Τα αυτοκίνητα που δεν οφείλουν να διαθέτουν ασφαλιστική κάλυψη, είναι τα οχήματα της Αστυνομίας, του Στρατού, τα διπλωματικά αυτοκίνητα κ.ά. Ο ακριβής αριθμός των αυτοκινήτων που δεν έχουν υποχρέωση ασφαλιστικής κάλυψης παραμένει άγνωστος. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι ο αριθμός των ανασφάλιστων οχημάτων που κυκλοφορούν σήμερα στην Ελλάδα ξεπερνά το 1,5 εκατομμύριο, σε σύνολο 5,5 με 6 εκατομμύρια αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών.

Οι έλεγχοι της Τροχαίας δεν αρκούν για να σταματήσουν αυτό το επικίνδυνο φαινόμενο. Το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να αναλάβει δράση για να εντοπίσει τους οδηγούς που δεν έχουν ασφαλίσει το όχημά τους ή δεν έχουν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών σχεδιάζει να πραγματοποιήσει διασταυρώσεις με τα στοιχεία του Κέντρου Πληροφοριών της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών. Θα γίνουν δηλαδή αντιστοιχίσεις ανάμεσα στα στοιχεία που δη-

Φέτος το καλοκαίρι οι «σκαφάτοι» δεν διασκεδάζουν

Τ

ο συντομότερο ανέκδοτο στον κόσμο σήμερα περιλαμβάνει 9 μόνο λέξεις: «Έλληνας κροίσος, φοροφυγάς αρμενίζει στα πέλαγα με αφορολόγητο σκάφος». Η εντολή του Υπουργού Οικονομικών Γιώργου Ζαννιά προς τους εφόρους και το ΣΔΟΕ είναι σαφής: Πρέπει να σταματήσει αυτή η γελοιοποίηση των νόμων, η προκλητική συμπεριφορά των λίγων σε βάρος των πολλών. «Να μην νιώσει κανένας σκαφάτος φοροφυγάς ασφαλής στις θάλασ-


BUSINESS ΑΤTΙΚΗ

16

ΣΑΒΒΑΤΟ ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

ΑΤΤΙΚΗ FREEPRESS

Γιατί η Ελλάδα ΔΕΝ είναι Αργεντινή…

ανασφάλιστα Ι.Χ.

Τ

δηλώσεις και από την Αστυνομία στους δρόμους…

λώνουν οι πολίτες για τα Ι.Χ. στις φορολογικές δηλώσεις με τα ασφαλιστικά συμβόλαια, που βρίσκονται στην βάση δεδομένων της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών. Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών, μέσα από διασταυρώσεις με τα αρχεία των εφοριών, θα ελέγξει εάν για το συγκεκριμένο όχημα έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας. Η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών και η Ένωση Ασφαλιστικών εταιρειών έχουν συστήσει μικτή επιτροπή, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες

σές μας. Μαζέψτε τους φόρους, τώρα», απαίτησε ο Υπουργός Οικονομικών… Τα πρώτα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά από τις πρώτες μέρες του ελληνικού καλοκαιριού: Ύστερα από ελέγχους και άγριο κυνηγητό στις θάλασσες και τις μαρίνες σε ολόκληρη την Επικράτεια, το ΣΔΟΕ έχει διατάξει τη δέσμευση συνολικά 333 «επαγγελματικών» σκαφών αναψυχής, για να σταματήσει το πάρτι της φοροδιαφυγής, που είχαν στήσει σε βάρος των Ελλήνων νομίμων φορολογουμένων χιλιάδες επώνυμοι. Είναι γνωστοί από τις τηλεοπτικές εμφανίσεις τους, δεν πληρώνουν τους μισθούς των εργαζομένων τους, δεν πληρώνουν φόρους, αλλά διασκεδάζουν με τα σκάφη τους ανε-

διασταυρώσεις για να εντοπισθούν ανασφάλιστα οχήματα, αλλά και για να διαμορφωθεί αυστηρότερο πλαίσιο για την επιβολή προστίμων. Οι προτάσεις της επιτροπής παραδόθηκαν στην ΓΓΠΣ. Αυτό που απομένει είναι να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για να προχωρήσουν και οι αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις. Παράλληλα, θα ληφθούν υπόψη και τα στοιχεία κάθε άλλης υπηρεσίας ή φορέα που εκδίδει άδειες οχημάτων. Μετά την διασταύρωση, θα ξεκινήσει την αποστο-

νόχλητοι. Εμφανίσθηκαν ήδη 230 πλοιοκτήτες, που «εξαγόρασαν» την ησυχία τους πληρώνοντας αδρά στα κρατικά ταμεία. Μόλις την περασμένη Πέμπτη ένας γνωστός επιχειρηματίας κατέβαλε όχι 600, αλλά 599.000 ευρώ για να «τακτοποιήσει» φορολογικά το σκάφος του. Οι επιτήδειοι ιδιοκτήτες πολυτελών σκαφών αναψυχής εκμεταλλεύονται με ταχυδακτυλουργικές ικανότητες τα μικρά ή μεγάλα «παράθυρα», που προσφέρουν οι νόμοι… Για παράδειγμα, το άρθρο 11 του νόμου 3182 του 2003, που ορίζει τους κανόνες λειτουργίας κάθε Ναυτιλιακής Εταιρείας Πλοίων Αναψυχής (ΝΕΠΑ), επιτρέπει να παίζονται πολλά

17

λή επιστολών (από την αστυνομία ή την ΓΓΠΣ), με τις οποίες θα δίνονται οι προθεσμίες στους ιδιοκτήτες των οχημάτων να τα ασφαλίσουν. Σε όσους εντοπιστούν με ανασφάλιστο όχημα θα δίνεται η δυνατότητα σε διάστημα 30 ημερών από τη βεβαίωση της παράβασης να προχωρήσουν στην σύναψη ασφαλιστηρίου συμβολαίου με εταιρεία της επιλογής τους. Η πρόταση της μεικτής επιτροπής προβλέπει την επιβολή προστίμου 250 ευρώ ακόμη σε αυτούς που θα προχωρήσουν, εκ των υστέρων, στην ασφάλιση των οχημάτων τους. Μετά από την έκδοση του ασφαλιστηρίου συμβολαίου η ασφαλιστική επιχείρηση θα ενημερώνει άμεσα το Κέντρο Πληροφοριών της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, το οποίο με τη σειρά του θα ενημερώνει τη ΓΓΠΣ ότι το όχημα είναι ασφαλισμένο. «Αγκάθι» σε όλο αυτό το σχέδιο είναι το ξεκαθάρισμα που πρέπει να γίνει ανάμεσα στα αυτοκίνητα που υποχρεούνται σε ασφάλιση και σε αυτά που εξαιρούνται βάσει νόμου. Η ΓΓΠΣ θα πρέπει να εξαιρέσει τα αυτοκίνητα που δεν οφείλουν να διαθέτουν ασφαλιστική κάλυψη, όπως είναι τα οχήματα της Αστυνομίας, του Στρατού, τα διπλωματικά αυτοκίνητα κ.ά.

«ύποπτα παιχνίδια» σε βάρος του δημοσίου. Ο νόμος αναφέρει ότι «η ΝΕΠΑ επιτρέπεται, εφόσον αυτό προβλέπεται στο καταστατικό της (σ.σ.: το οποίο καθορίζουν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες της), να συμβάλλεται με τους ιδρυτές, τους μετόχους, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και τους υπαλλήλους της, όταν ενεργούν ατομικώς ή ως εκπρόσωποι άλλου νομικού ή φυσικού προσώπου». Τί σημαίνει αυτό; Πολύ απλά, ότι ο καθένας μπορεί να καταστρατηγεί το νόμο και να κάνει ό,τι θέλει με το σκάφος του, ωσάν να ήταν ιδιωτικό πλοίο αναψυχής, απολαμβάνοντας όμως φοροαπαλλαγές και ατέλειες, που αναγνωρίζονται για τα επαγγελματικής χρήσης σκάφη. Κανείς ίσως δεν θα είχε

αντίρρηση, οι ιδιοκτήτες ενός επαγγελματικού σκάφους να προτιμούν να ναυλώνουν το δικό τους για ταξίδια αναψυχής, εάν πληρώνουν τους αναλογούντες φόρους. Το ΣΔΟΕ όμως έχει εντοπίσει περιπτώσεις, όπου π.χ. το σκάφος «ενοικιάζεται» σε ιδιοκτήτες ή υπαλλήλους της ναυτιλιακής εταιρίας αναψυχής, στο όνομα όμως και για λογαριασμό άλλης επιχείρησης στην οποία μετέχουν, με συνέπεια να απολαμβάνουν και φοροεκπτώσεις και για την δεύτερη επιχείρηση, την οποία δηλώνουν πως εκπροσωπούν! Έτσι το δημόσιο χάνει και δασμούς κατά την αγορά του σκάφους και τελωνειακά έσοδα από τα καύσιμα και φόρους από την εταιρεία-πελάτη που τους εκπίπτει.

ον τελευταίο καιρό, επειδή όλες οι συζητήσεις στην Ελλάδα έχουν μπει στο καταστροφικό μίξερ των προεκλογικών ανεύθυνων κραυγών, υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν ότι υπάρχουν πολλά κοινά στοιχεία ανάμεσα στην κρίση που βιώνει η χώρα μας και στην εμπειρία της Αργεντινής. Η αλήθεια είναι ότι μοναδικό κοινό στοιχείο ανάμεσα στην Ελλάδα του 2012 και την Αργεντινή του 2001 είναι η δραματική απώλεια ανταγωνιστικότητας της οικονομίας τους. Ωστόσο η Ελλάδα διαθέτει σήμερα ανθρώπινο δυναμικό υψηλότερου μορφωτικού επιπέδου, ενώ αντιθέτως με την Αργεντινή είναι σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό εξαρτημένη από τις εισαγωγές… Επίσης το ευρώ είναι σήμερα το νόμισμα της Ελλάδας, η οποία συμμετέχει και στη λήψη των αποφάσεων σε ευρωπαϊκό πολιτικό επίπεδο. Η Αργεντινή απλώς είχε συνδέσει το δικό της πέσος με το δολάριο… Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ δεν δάνειζε με 1% τις τράπεζες της Αργεντινής, όπως η ΕΚΤ δανείζει τις ελληνικές…

Η ΑΤΕbank στηρίζει τους φαρμακοποιούς

Έ

ναν ειδικό λογαριασμό όψεως ειδικά για φαρμακοποιούς δημιούργησε η ATEbank. Η Αγροτική προσφέρει: Απόδοση τόκων από το πρώτο ευρώ, ανάλογα με το ποσό της κατάθεσης, δωρεάν μπλοκ επιταγών και δυνατότητα εκτέλεσης εισερχόμενων και εξερχόμενων εντολών εσωτερικού σε ευρώ χωρίς την είσπραξη προμηθειών και εξόδων, που αφορούν στην ΑΤΕbank. Επίσης, η τράπεζα χορηγεί δωρεάν χρεωστική κάρτα ΑΤΕnet VISA Debit για αναλήψεις-καταθέσεις μετρητών σε ΑΤΜ, δίνει τη δυνατότητα ενημέρωσης των πελατών για την κίνηση του λογαριασμού τους με μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο, μέσω της υπηρεσίας ATEbank SMS alerts και δυνατότητα διαχείρισης του λογαριασμού τους μέσω Ίντερνετ με την υπηρεσία ΑΤΕ Web-banking ή με κάρτα ATEbank prepaid. Κάθε φαρμακοποιός εξασφαλίζει άμεση πρόσβαση στα χρήματά του με ταυτόχρονη απόδοση από το πρώτο ευρώ, ευκολία στη διαχείριση του λογαριασμού του για την είσπραξη των πληρωμών μέσω ασφαλιστικών ταμείων και επιπλέον κέρδος από τους προνομιακούς όρους που το συνοδεύουν.

H NEΛ δεν πάει πλέον στα νησιά…

Π

ερισσότερα από 20 εκατ. ευρώ οφείλει το κράτος στις ακτοπλοϊκές εταιρείες ως αποζημίωση για τα δρομολόγια που πραγματοποιούν υπό καθεστώς δημόσιας υπηρεσίας (άγονες γραμμές). Το πρόβλημα δεν είναι καινούργιο, αλλά επανήλθε στην επιφάνεια μετά από δήλωση της διοίκησης της ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΛΕΣΒΟΥ (ΝΕΛ) ότι θα προχωρήσει σε επίσχεση υπηρεσιών, απαιτώντας την προκαταβολή ενός μέρους των μισθωμάτων. Η ΝΕΛ στην ανακοίνωσή της ανέφερε ότι η πολιτεία τής οφείλει περισσότερα από 8,5 εκατ. ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι λίγο χαμηλότερα είναι τα ποσά που οφείλει στον όμιλο της ΑΝΕΚ, ενώ περί τα 4 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι οφείλει και στον όμιλο ATTICA. Χθες μπορεί να δόθηκε μία λύση εκ του προχείρου, καθότι καταβλήθηκε μέρος των οφειλών, προκειμένου η ΝΕΛ να μην σταματήσει τα πλοία της, ωστόσο δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι την επόμενη εβδομάδα κάποια άλλη εταιρεία δεν θα βρεθεί στην ίδια θέση, ανέφεραν ακτοπλοϊκοί παράγοντες, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων «κινητοποιήσεων» από άλλες εταιρείες.


­­­­­­­­ Ρ­­­­­­­­­ 18 επορτάζ ✑ Από τον

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΣΟΥΝΑΚΑ tsounakas@attikipress.gr

H μεγάλη στιγμή πλησιάζει, καθώς σε λίγες ώρες οι Έλληνες πολίτες θα κληθούν να αποφασίσουν για τον μέλλον της χώρας μας, για το αύριο της καθημερινότητάς τους και την βιωσιμότητα των επιλογών τους. Η πιο κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση μετά την μεταπολίτευση, με έντονη πολιτική δραστηριότητα μετά και το αποτέλεσμα των προηγούμενων εκλογών που πραγματοποιήθηκαν μόλις 40 ημέρες πριν, αναμένεται να μας κρατήσει άγρυπνους μέχρι να καταλήξουμε τελικά σε ένα βιώσιμο κυβερνητικό σχήμα, που θα εκφράζει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, καθώς δεν φαίνεται, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, να σχηματίζεται αυτοδύναμη κυβέρνηση και πάλι...

Τ

α σενάρια που προκύπτουν και που θα εξαρτηθούν από το εκλογικό αποτέλεσμα είναι πολλά, καθώς αναμένεται να υπάρξουν μετεκλογικές συνεργασίες για να σχηματιστεί κυβέρνηση. Το πώς θα γίνει αυτό μένει να το δούμε, καθώς ο μη σχηματισμός κυβέρνησης για δεύτερη φορά θα μπορούσε να αποτελέσει ένα καταστροφικό γεγονός για την χώρα σε όλα τα επίπεδα. Θα περιμένουμε, λοιπόν, τις εξελίξεις μετά από τις εκλογές, γεγονός που θα καταδείξει ποια θα μπορούσε να είναι η επόμενη ημέρα. Οι πολίτες κρίνουν, οι πολίτες αποφασίζουν και είναι αυτοί που έχουν το μεγαλύτερο όπλο της δημοκρατίας μαζί τους, την ψήφο τους. Οι προσδοκίες είναι σίγουρα μεγάλες, τα μηνύματα είναι αισιόδοξα και οι περισσότεροι αναμένουν και ευελπιστούν να υπάρξουν λύσεις στα καθημερινά και όχι μόνο προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Γι’ αυτό για μία κόμη φορά η «Αττική freepress» έδωσε τον λόγο στους πολίτες για να εκφράσουν ελεύθερα τις απόψεις τους σχετικά με τις προσδοκίες που έχουν από τις επερχόμενες εκλογές και το κατά πόσο το εκλογικό αποτέλεσμα θα επηρεάσει την επόμενη ημέρα...

ΣΑΒΒΑΤΟ ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

16

ΑΤΤΙΚΗ FREEPRESS

Ο λαός μίλησε!

H «Αττική freepress» δίνει τον λόγο στους πολίτες •Ο ι πολίτες προσδοκούν, οι πολικοί αγωνιούν... και η επόμενη ημέρα αναμένεται με αισιοδοξία(;)


Ρ­­­­­­­­­­­­­­­­­επορτάζ 19

16

ΣΑΒΒΑΤΟ ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

ΑΤΤΙΚΗ FREEPRESS

Γιάννης Ζιάκας Eλεύθερος επαγγελματίας «Η προσδοκία μου για την επόμενη μέρα είναι να γίνει κάθαρση από την αρχή σε όλα, δηλαδή αξιοκρατικές επιλογές, δίκαιος φορολογικός, εκλογικός, καθώς και επενδυτικός τρόπος για να βγει η χώρα από την κρίση, τιμωρία σε όσους έχουν καταχραστεί δημόσιο χρήμα εδώ και 30 χρόνια και δωρεάν παιδεία και υγεία για όλους. Θα πρέπει να ξαναγίνει το κράτος καθαρό και διάφανο. Με μία διάφανη δημοκρατία, που θα μπορεί να στεγάσει νέες ιδέες και να μπουν νέοι άνθρωποι στην Βουλή επιτέλους για να δώσουν τα φώτα τους, ώστε να προχωρήσουμε πολλά βήματα μπροστά».

ψει να υφίσταται η σημερινή τραγική κατάσταση. Όποια και αν είναι η κυβέρνηση που θα έρθει στα δρώμενα της χώρας, θέλω και προσδοκώ να ασχοληθεί πραγματικά με τα προβλήματα του λαού, να δώσει λύσεις με ανάπτυξη σε όλους τους τομείς, σωστή οικονομική πολιτική και δίκαιες αποφάσεις, που δεν θα επιβαρύνουν τους πολίτες περαιτέρω. Ας ελπίσουμε ότι θα έχουμε όλοι μια καλύτερη ζωή σε όλους τους τομείς, γιατί –κακά τα ψέματα- η κατάσταση στην χώρα δεν αντέχεται άλλο». Σταύρος Τσιδήμας Στρατιωτικός «Ανεξάρτητα με το κόμμα που θα επικρατήσει στις εκλογές της 17ης Ιουνίου, αυτό που προσδοκώ, όπως όλος ο ελληνικός λαός, είναι να μην έχουμε τα αποτελέσματα των προηγούμενων εκλογών. Δηλαδή προσδοκώ να έχουμε μια αυτόνομη κυβέρνηση, αν είναι δυνατόν με πλήρη πλειοψηφία, η οποία θα πραγματοποιήσει αμέσως, χωρίς να χάσει χρόνο, όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Η κυβέρνηση αυτή θα πρέπει να έχει σαφέστατη πολιτική και στόχους για την μη έξοδο της χώρας από την Ευρώπη, την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου με σωστή ανάπτυξη της οικονομίας μας και όχι απλά να επιβάλει και άλλα δυσβάσταχτα μέτρα».

Ρόζα Κανίνα Άνεργη «Η προσδοκία μου για τις επερχόμενες εκλογές είναι να υπάρξει ένα συμμαζεμένο κράτος με λιγότερα υπουργεία, καθώς λιγότερα υπουργεία σημαίνει καλύτερη και συστηματική δουλειά. Επίσης προσδοκώ οικονομική δικαιοσύνη, αλλαγή στον εκλογικό νόμο, καθώς και συνταγματική αναθεώρηση από την αρχή. Ένα σωστό φορολογικό σύστημα θα μπορούσε να λύσει πολλά προβλήματα, καθώς και ο πολίτης θα μπορεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του, αλλά και το κράτος θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του. Ακόμη πρέπει να γίνει εκκαθάριση λογαριασμών, όπως και δήμευση προσωπικών λογαριασμών σε χρήματα που έχουν βγει στο εξωτερικό. Από το εκλογικό αποτέλεσμα θα κριθούν πολλά σίγουρα και αναμένω αυτό το αποτέλεσμα να μπορέσει να πάει την χώρα μπροστά και να ξεφύγει από την σημερινή κατάσταση, που είναι ανυπόφορη για όλους». Γιάννης Παπασταφίδας Φοιτητής «Οι επόμενες εκλογές είναι ίσως από τις πιο σημαντικές που έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ. Ως νέος θέλω να πιστεύω ότι θα αναγεννηθεί η ελπίδα μετά το αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών και ότι δεν θα ξαναζήσουμε στιγμές, που μέχρι τώρα αποτελούσαν μέρος της καθημερινότητάς μας, όπως η ανέχεια, η απελπισία και η ανεργία που χτύπησε κόκκινο. Επίσης αυτές οι εκλογές είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την δημιουργία μιας νέας Ελλάδας, που θα μπορεί να προσφέρει τα αυτονόητα στον πολίτη, δίνοντάς του τη δυνατότητα να μπορεί να ζήσει με αξιοπρέπεια σε αυτή την δύσκολη οικονομικά και όχι μόνο συγκυρία». Άννα Νούλα Φοιτήτρια «Αυτό που πιστεύω ότι πρέπει να γίνει στις επόμενες εκλογές είναι να ανατραπεί το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα, κάτι που άρχισε να φαίνεται και να προκύπτει και από τις εκλογές της 6ης Μαΐου, να ανατραπεί δηλαδή ο δικομματισμός, διότι η δημοκρατία αυτή την

Χριστόφορος Γιτάκος Ιδιωτικός υπάλληλος «Η προσδοκία μου από τις επερχόμενες εκλογές είναι να μπορέσουμε να εκλέξουμε μια κυβέρνησα σαν λαός που να μας εκφράζει απόλυτα, με σκοπό να υπάρξει μια αισιόδοξη ημέρα στην χώρα μας. Επίσης θα ήθελα να έχουμε την δυνατότητα να μπορέσουμε να διαπραγματευτούμε την επόμενη ημέρα, όσον αφορά τους οικονομικούς όρους που διέπουν αυτή τη στιγμή την ζωή μας. Μακάρι το αποτέλεσμα να δικαιώσει τις προσδοκίες όλων μας και όποια κυβέρνηση και να προκύψει να μπορέσει να προσφέρει πραγματικά στον ελληνικό λαό».

στιγμή περνάει και αυτή κρίση, κάτι που δεν αφήνει πολλές επιλογές στον πολίτη να επιβιώσει. Γενικότερα πρέπει να καταργηθούν οι πελατειακές σχέσεις κράτους-πολιτών και να πάρει την κυβέρνηση ένα κόμμα, που θα μπορεί να δώσει ελπίδα στον ελληνικό λαό, ώστε να γίνει μια σωστή διαπραγμάτευση για τους όρους του μνημονίου, με όρους που μπορούμε να ακολουθήσουμε, ώστε να σταματήσει η ύφεση στην χώρα μας και να έχουμε όλοι ένα καλύτερο μέλλον». Γιάννης Κούγιας Ιδιωτικός υπάλληλος «Από τις επερχόμενες εκλογές περιμένω κάποια σημαντική αλλαγή να πραγματοποιηθεί στην χώρα, ώστε να πά-

Γιάννης Μητρόπουλος Συνταξιούχος «Οι προσδοκίες που έχουμε από τις εκλογές αυτές είναι να σχηματιστεί μια κυβέρνηση, η οποία θα μπορεί να μας στηρίξει στα δύσκολα, θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά μας σε όλα τα θέματα που αφορούν την Ευρώπη και θα δώσει την ελπίδα και την αισιοδοξία που χρειάζεται ο τόπος. Επίσης θα ήθελα να δω στην Βουλή νέους ανθρώπους, που θα έχουν οράματα και ιδέες για τον τόπο, ώστε να καταφέρουν να έρθει η ανάπτυξη επιτέλους στην χώρα μας, χωρίς να χρειαστούν άλλα δυσβάσταχτα μέτρα και με την προϋπόθεση να καταφέρουμε να παραμείνουμε στο ευρώ, γιατί με την δραχμή θα υποφέρουμε σίγουρα και δεν θα έχει καμία σχέση η χώρα, όπως την ξέρουμε μέχρι σήμερα».


­­­­­­­­ Ρ­­­­­­­­­ 20 επορτάζ

ΣΑΒΒΑΤΟ ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

16

ΑΤΤΙΚΗ FREEPRESS

Ταλαιπωρία δίχως τέλος για τους ασφαλισμένους στον ΕΟΠΥΥ Εικόνες ντροπής εκτυλίσσονται καθημερινά έξω από τα φαρμακεία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), όπου δεκάδες ασθενείς σχηματίζουν ουρές, προκειμένου να προμηθευτούν σκευάσματα υψηλού κόστους ειδικών παθήσεων, τα οποία είναι απαραίτητα για τη ζωή τους. Παρά τις διαβεβαιώσεις του προέδρου του ΕΟΠΥΥ Γεράσιμου Βουδούρη ότι μέχρι την Τετάρτη 6 Ιουνίου η κατάσταση θα είχε εξομαλυνθεί και πως κανένας ασθενής δε θα έμενε χωρίς το φάρμακό του, η ταλαιπωρία τους φαίνεται να μην έχει τελειωμό. ✑ Από τη ΒΑΣΩ ΚΙΤΣΙΟΥ kitsiou@attikipress.gr

Δεν έχει εξομαλυνθεί η κατάσταση με τη χορήγηση φαρμάκων «Η κατάσταση δεν έχει ομαλοποιηθεί μέχρι στιγμής», αναφέρει η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καρκινοπαθών Ελλάδος Περσεφόνη Μήττα. «Έχει γίνει ένα πρώτο βήμα, αυτό όμως δε σημαίνει ότι κερδίσαμε. Ακόμη υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις. Υπάρχουν ασθενείς που φεύγουν από τον ΕΟΠΥΥ χωρίς τα φάρμακά τους. Σε κάποιους λένε να έρθουν την άλλη εβδομάδα και κάποιους τους στέλνουν στα φαρμακεία, όπου καλούνται να πληρώσουν τα φάρμακα από την τσέπη τους. Πρόκειται για ακριβά φάρμακα, για τα οποία δεν δύνανται οι ασθενείς να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα χρήματα. Η κάθε δόση για τη θεραπεία που γίνεται ανά εβδομάδα ή 15ημερο μπορεί να κοστίζει από 120 έως 4.000 ευρώ. Τί πρέπει να πουλήσουν για να βρουν τόσα

•Η κατάσταση δεν ομαλοποιήθηκε παρά τις διαβεβαιώσεις •Π ολιτικές κόντρες με φόντο τις εκλογές της Κυριακής

πνίξιμο, για τελειωμό. Αυτοί δεν έχουν πρόβλημα, γιατί έχουν χρήματα να πάνε στο εξωτερικό, αν πάθουν τίποτα. Ο Έλληνας τί θα κάνει που είναι άνεργος, άστεγος και ανασφάλιστος; Πρέπει να διορθώσουν την υγεία, γιατί αυτή την πληρώσαμε εμείς για να την έχουμε σε περίπτωση που αρρωστήσουμε. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να εκλιπαρούμε. Απαιτούμε και πρέπει να μας ακούσουν», δηλώνει η κα Μήττα.

Συνεχίζει τις κινητοποιήσεις ο ΠΦΣ

χρήματα;», αναφέρει χαρακτηριστικά η κα Μήττα.

«Είναι ανάξιοι να κυβερνήσουν τη χώρα» Η κα Μήττα για αυτή την κατάσταση επιρρίπτει ευθύνες σε αυτούς «που κυβέρνησαν και έφτασαν το κράτος εδώ» και αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής: «Είναι ανάξιοι να κυβερνήσουν και τώρα πάνω στην απόγνωση του λαού, που τον κοροϊδεύουν, δεν βγαίνει κάποιος να δώσει μια λύση, κάτι από τον εαυτό του. Αυτά τα χρήματα που πήγαν για τις εκλογές, ας βγουν να πουν στο λαό, ότι δεν τα θέλουν και ότι τα παραχωρούν για φάρμακα. Να βάλουν το χέρι τους στην τσέπη όλοι αυτοί που “φάγανε” και να πουν ότι παραχωρούν ένα μισθό τους για αυτούς που η υγεία τους είναι κλονισμένη και δε θα ζήσουν και που είναι νέοι άνθρωποι, έχουν υποχρεώσεις, έχουν οικογένεια. Δεν το είπε κανείς τους όμως. Μόνο ένας Έλληνας γιατρός από τη Γερμανία ενδιαφέρθηκε, ο οποίος με πήρε τηλέφωνο και μου είπε πως

Αμετάκλητη, ωστόσο, παραμένει η στάση των φαρμακοποιών, οι οποίοι μετά την κρίσιμη συνεδρίαση της Τετάρτης 13 Ιουνίου αποφάσισαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους έως ότου ξεκινήσει η διαδικασία πληρωμής των συνταγών μηνός Απριλίου θα κάνει ό,τι μπορεί με τους συναδέλφους του για να συγκεντρώσουν φάρμακα, προκειμένου να βοηθήσουν την Ελλάδα».

«Δεν φοβάμαι τον καρκίνο, τα καρκινώματα φοβάμαι» «Προσωπικά, δεν φοβάμαι τον καρκίνο, αλλά τα καρκινώματα», προσθέτει η κα Μήττα. «Άρχισα από πέρσι να τα ζω εγώ αυτά. Ως εθελόντρια στα νοσοκομεία και στους ασθενείς είδα ότι έλειπαν γάζες και φάρμακα που είναι απαραίτητα για τον άρρωστο. Σιγά σιγά άρχισα να αντιλαμβάνομαι ότι πλήρωναν οι ασθενείς αξονικές και μαγνητικές, τη στιγμή που ο νόμος λέει ξεκάθαρα ότι ο ασθενής δεν πληρώνει τίποτα μέσα στο νοσοκομείο. Εν συνεχεία είδα ότι πληρώνουν την ακτινοθεραπεία, τον σχεδιασμό 500 ευρώ, κάτι που δεν έπρεπε να συμβαίνει. Και τώρα καταλήξαμε με τα φάρμακα. Μας πάνε για

Αμετάκλητη, ωστόσο, παραμένει η στάση των φαρμακοποιών, οι οποίοι μετά την κρίσιμη συνεδρίαση της Τετάρτης 13 Ιουνίου αποφάσισαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους έως ότου ξεκινήσει η διαδικασία πληρωμής των συνταγών μηνός Απριλίου και με χρονικό ορίζοντα εξόφλησης εντός των συμβατικών υποχρεώσεων  του ΕΟΠΥΥ. Το διοικητικό συμβούλιο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) προέτρεψε τα μέλη του να συνεχίσουν να μην παρέχουν φάρμακα με πίστωση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ μέχρι τη Δευτέρα, οπότε και θα αποφασίσουν για τη στάση που θα κρατήσουν με κριτήριο εάν έχουν πληρωθεί ή όχι οι οφειλές του Οργανισμού και αν τα χρήματα έχουν κατατεθεί στους λογαριασμούς τους. «Διεκδικούμε από τη νέα κυβέρνηση την επαρκή χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ και την εξόφληση των οφειλομένων μέσα στις προθεσμίες του νόμου», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος. Υπέρ της συνέχισης των κινητοποιήσεων τάχθηκε στη συνεδρίαση ο πρόεδρος του συλλόγου Αττικής Κώστα Λουράντος, ο οποίος απαιτεί την πλήρη εξόφληση των οφειλών του Απριλίου (συνολικά 240 εκατ. ευρώ) και όχι μόνο τα 110 εκατ. που είχε προγραμματιστεί να εκταμιεύσει ο ΕΟΠΥΥ την Παρασκευή 15 Ιουνίου. Αντίθετη γνώμη εξέφρασε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεόδωρος Αμπατζόγλου, που φέρεται να ζήτησε την αναστολή των κινητοποιήσεων εξαιτίας της ταλαιπωρίας των ασθενών.


Ρ­­­­­­­­­­­­­­­­­επορτάζ 21

16

ΣΑΒΒΑΤΟ ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

ΑΤΤΙΚΗ FREEPRESS

✑ Από τον

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΣΟΥΝΑΚΑ tsounakas@attikipress.gr

Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες φαινομένων που δεν είχαμε συνηθίσει ως χώρα και ως κοινωνία, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια και όσα τώρα αντικρίζουμε μπροστά μας, τα βλέπαμε παλιότερα μόνο στις ταινίες... Στην σημερινή εποχή και στην κοινωνική κατάσταση που βρισκόμαστε, όλα κρέμονται από μια λεπτή κλωστή, με τις όποιες ισορροπίες να διαταράσσονται από την απελπισία των πολιτών, που οδηγούνται σε λανθασμένες επιλογές λόγω της απόγνωσής τους.

Σ

υνακόλουθα και μοιραία ήρθε να σφραγίσει τα όσα συμβαίνουν στην κοινωνία μας το γεγονός που έλαβε χώρα την προηγούμενη εβδομάδα στην Παιανία, με ένα νεαρό φοιτητή να παίρνει τον νόμο στα χέρια του και να πυροβολεί θανάσιμα έναν άνδρα αλβανικής καταγωγής, που διέρρηξε το σπίτι του και όχι μόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα των αρχών.

Το ιστορικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος Σύμφωνα με την Αστυνομία, το θύμα μαζί με έναν συνεργό του επιχείρησαν γύρω στις 3 τα ξημερώματα να εισβάλουν σε δύο σπίτια, αλλά έγιναν αντιληπτοί και τράπηκαν σε φυγή. Στη συνέχεια ειδοποιήθηκε η

Αθώος ή ένοχος; H υπόθεση της Παιανίας στο μικροσκόπιο

•Ο ι μαρτυρίες και η εξέλιξη της υπόθεσης

•H δήλωση του δράστη που συγκλόνισε

Ο νεαρός οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα για να του απαγγελθούν κατηγορίες. Κατά την είσοδό του στην Ευελπίδων καταχειροκροτήθηκε από το πλήθος που είχε συρρεύσει για να τον υποστηρίξει, ζητώντας την αθώωσή του, ενώ η τοπική κοινωνία της Παιανίας στάθηκε στο πλευρό του

Αστυνομία και 5 περιπολικά έκαναν έλεγχο στην περιοχή. Μόλις αποχώρησαν, γύρω στις 3 και 50 λεπτά, οι κλέφτες επιχείρησαν να εισβάλουν σε τρίτο σπίτι, αλλά έγιναν αντιληπτοί από τους γείτονες, οι οποίοι τους καταδίωξαν, με τον 24χρονο φοιτητή να βγαίνει από το σπίτι του με ένα κυνηγετικό όπλο και να πυροβολεί εναντίον τους, σκοτώνοντας τον έναν, ενώ ο δεύτερος παραδόθηκε στη συνέχεια στην Αρχές. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διαρρήκτες είχαν μπει νωρίτερα στο σπίτι του 24χρονου στην περιοχή Καμάρθι της Παιανίας και απείλησαν με μαχαίρι τη μητέρα του ζητώντας της χρήματα. Ο νεαρός ξύπνησε από τον θόρυβο, συνεπλάκη με τους δράστες, με αποτέλεσμα να ξυπνήσουν και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Οι διαρρήκτες εγκατέλειψαν την προσπάθειά τους και διέφυγαν, ενώ ο νεαρός είχε ήδη πάρει το όπλο και τους ακολού-

θησε, με το γνωστό αποτέλεσμα για τον 42χρονο Αλβανό, πατέρα 4 παιδιών.

Η στήριξη της κοινωνίας Την επόμενη ήμερα, ο νεαρός οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα για να του απαγγελθούν κατηγορίες. Κατά την είσοδό του στην Ευελπίδων καταχειροκροτήθηκε από το πλήθος που είχε συρρεύσει για να τον υποστηρίξει, ζητώντας την αθώωσή του, ενώ από την πρώτη στιγμή η τοπική κοινωνία της Παιανίας στάθηκε στο πλευρό του. Στον νεαρό ασκήθηκε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση εν βρασμώ ψυχικής ορμής, καθώς ο εισαγγελέας έκρινε ότι υπήρχε πρόθεση, γιατί τη δεδομένη στιγμή του πυροβολισμού δεν βρισκόταν σε άμυνα. Στην απολογία του ο φοιτητής συντετριμμένος υποστήριξε ότι δεν είχε πρόθεσή να σκοτώσει το θύμα, αλλά εξήγησε στον ει-

σαγγελέα πως ό,τι έκανε, το έκανε σε κατάσταση πανικού και υπό την πίεση που είχε, όταν είδε τη μητέρα του να απειλείται από τους κακοποιούς. Ανακριτής και εισαγγελέας δεν τον προφυλάκισαν, εκτιμώντας ότι δεν αποτελεί απειλή για την κοινωνία και λόγω του προτέρου έντιμου βίου του, αφήνοντάς τον ελεύθερο με τον περιοριστικό όρο να εμφανίζεται κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του. Όσον αφορά την ποινή, σύμφωνα με πληροφορίες, η κατηγορία που του απαγγέλθηκε επισείει ποινή από 5 έως 20 έτη, όμως υπάρχει και το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου, καθώς κι άλλα ελαφρυντικά, οπότε υπάρχει η δυνατότητα μείωσης στα 2 έως 12 έτη. Δεν αποκλείεται μάλιστα να δοθεί ποινή με ανασταλτικό χαρακτήρα και ο νεαρός να μην θητεύσει σε κάποιο σωφρονιστικό κατάστημα.

Η δήλωση που συγκλόνισε... O 24χρονος Νίκος Δάβαρης, όπως είναι το όνομά του, μετά την απόφαση να αφεθεί ελεύθερος, ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ένα μήνυμα όπου καλεί τους πολίτες να αφήσουν τα όπλα άκρη, αναφέροντας τα εξής: «Το μόνο που θέλω να τονίσω είναι ότι τα όπλα δεν είναι η λύση. Το γεγονός το δικό μου ελπίζω να είναι το τελευταίο κακό, δεν είναι παράδειγμα προς μίμηση… Σας το λέω ειλικρινά, αφήστε κλειδωμένα τα όπλα. Το βάρος είναι τεράστιο και οι τύψεις πολλές!!! Επίσης θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του… Σας ευχαριστώ πάρα πολύ όλους σας και πάλι…».


Γ

Λ

Υ

Π

Τ

Η

Σ

Θ Ε Ο Δ Ω Ρ Ο Σ Π Α Π Α Γ Ι Α ΝΝ Η Σ

22

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΣΑΒΒΑΤΟ ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

16

ΑΤΤΙΚΗ FREEPRESS

Η ελληνική κοινωνία δεν φαίνεται να χρειάζεται την τέχνη

«Η

ελληνική κοινωνία δεν φαίνεται να χρειάζεται την τέχνη. Είναι προσανατολισμένη προς άλλες κατευθύνσεις», δηλώνει στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Αττική freepress» ο γνωστός γλύπτης και διευθυντής του Α΄ Εργαστηρίου Γλυπτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας κ. Θεόδωρος Παπαγιάννης. Με ένα πλήθος εκθέσεων στο ενεργητικό του και δημιουργός μεγάλων γλυπτών στον δημόσιο χώρο, ο κ. Παπαγιάννης πιστεύει ότι πρέπει «να κάνουμε τον κόσμο να αγαπήσει την τέχνη και αυτό πρέπει να γίνει μέσα από το σχολείο». Όσον αφορά στη στάση ζωής του, δηλώνει ότι «χρειάζεται σκληρή δουλειά για να πας τη ζωή σου εκεί που θέλεις» και ότι πρέπει «να μάθει κανείς να ζει λιτά, να μη δημιουργεί μεγάλες ανάγκες και να αγωνίζεται να τις ικανοποιήσει».

✒ Πώς έγινε η συνάντησή σας με τη γλυπτική;

«Συναντήθηκα με τη γλυπτική, όταν τελείωσα το δημοτικό στο χωριό μου, όταν άρχισα να σκαλίζω πέτρες του τόπου, δημιουργώντας κάθε μέρα και ένα κεφάλι. Μετά τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους».

Είναι πολύ όμορφο που βλέπουμε σε διάφορες πλατείες να στέκουν τα πλάσματά σας. Έτσι τα βλέπω εγώ, σαν ζωντανά πλάσματα που επικοινωνούν με τον κόσμο. «Για να πούμε την πικρή αλήθεια, σπάνια χαίρομαι όταν τοποθετώ έργα μου στον δημόσιο χώρο. Και αυτό γιατί οι πόλεις μας είναι τόσο κατεστραμμένες, άναρχες, χωρίς μελετημένους χώρους να δεχθούν ένα έργο τέχνης. Για αυτό είμαι σχεδόν πάντα σε δύσκολη θέση, όταν ψάχνω που να τα τοποθετήσω με φόντο το πως θα το δει ο κόσμος. Τα έργα μου δεν ευτύχησαν στο να βρουν τον χώρο που τους αρμόζει. Οι πόλεις μας είναι αφιλόξενες στα έργα τέχνης. Αυτό δηλαδή που βλέπεις σε χώρες του εξωτερικού, δεν το βλέπεις συχνά στην Ελλάδα».

Ποιά θα ήταν η παρέμβαση της γλυπτικής που θα θέλατε μέσα στις πόλεις; Τί πιστεύετε ότι θα έπρεπε να γίνει που δεν έγινε; «Δεν πιστεύω σε καμιά επικοινωνία. Η ελληνική κοινωνία δεν φαίνεται να χρειάζεται την τέχνη. Είναι προσανατολισμένη προς άλλες κατευθύνσεις, το ποδόσφαιρο, το μπλα-μπλα χωρίς περιεχόμενο, το αραχτό στις καφετέριες, σε τίποτα ουσιαστικό».

 Στην ΜΑΡΙΝΑ ΠΡΟΒΑΤΙΔΟΥ, ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ

✒ Τί πιστεύετε ότι θα πρέπει να αλλάξει στον κόσμο και τί να παραμείνει; Πώς μπορούμε να βγούμε από την κρίση; «Ο πραγματικός καλλιτέχνης, ο πραγματικός δημιουργός έχει ή πρέπει να έχει μέσα του αυτή τη δημιουργική δύναμη. Αυτή ενεργοποιεί τον καλλιτέχνη να δημιουργήσει. Αν δεν υπάρχει αυτή η ενεργοποίηση, ας μην ματαιοπονεί. Με το ζόρι τέχνη δεν γίνεται. Ούτε να περιμένει, όπως λένε, “α, θα του έρθει η έμπνευση” και αυτή έρχεται δουλεύοντας». ✒

Πιστέυετε ότι θα βγούμε από την κρίση ή βουλιάζουμε όλο και περισσότερο μέσα σε αυτή; «Η κατάσταση στον κόσμο έχει μια δυναμική, δεν είναι στατική, διαρκώς υπόκειται σε αλλαγές. Οι αλλαγές που γίνονται στην Κίνα π.χ. φέρνουν μεγάλες ανατροπές στη διεθνή κατάσταση εμπορίου. Η λεγόμενη παγκοσμιοποίηση άνοιξε τα σύνορα, δεν υπάρχει η προστασία που υπήρχε παλαιότερα.Τώρα ή μπορείς να ανταγωνιστείς, να παλέψεις σε αυτό το περιβάλλον, ή μένεις στο περιθώριο.Τις συνέπειες τις βλέπουμε γύρω μας. Ο κόσμος όλος έγινε μια αγορά, αν μπορείς εκεί μέσα να ανταγωνιστείς, αλλιώς χάθηκες. Θα πάρει χρόνο για να αλλάξει η κατάσταση, μας περιμένουν τα χειρότερα».

Πιστέυετε ότι η γλυπτική έχει πετύχει να επικοινωνήσει με τον κόσμο ή χρειάζεται κάτι να γίνει; «Γιατί η χώρα που ανέδειξε τη γλυπτική, που την σήκωσε τόσο ψηλά στη συνείδηση του κόσμου, δεν την έχει ανάγκη; Γιατί κακοποιεί τα έργα τέχνης, γιατί τα ρυπαίνει, γιατί καταστρέφει κτήρια με ιστορία; Γιατί δείχνει τόση ασέβεια προς τους ευεργέτες; Γιατί καίνε ένα πανεπιστήμιο; Δεν είναι σαν να θέλουν να κάψουν τη γνώση;».

«Από την ιστορία της τέχνης ξέρουμε ότι η τέχνη άνθησε σε περιόδους ευημερίας. Αν μια κοινωνία περνά δύσκολα, πεινάει, είναι σίγουρο πως δεν θα στραφεί στην τέχνη. Αυτό που ήδη βλέπουμε είναι ότι η οικονομική κρίση κλείνει γκαλερί, δυσκολεύει μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Εμποδίζει τις ανταλλαγές ή τις μεγάλες εκθέσεις, δηλαδή ό,τι χειρότερο. Εδώ βρίσκει εφαρμογή η παροιμία “ήταν στραβό το κλίμα, το έφαγε και ο γάιδαρος”».

✒ ✒ Τί περιμένετε να γίνει στην τέχνη στην εποχή της κρίσης; «Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να ξαναχτίσουμε τις πόλεις. Υποβαθμίσαμε τη ζωή μας. Ξέρετε ότι μια ομάδα από γλύπτες επί είκοσι χρόνια δημιουργούμε έργα τέχνης σε διάφορες πόλεις; Δουλεύουμε εθελοντικά, γιατί πιστεύουμε ότι πρέπει να βάλουμε την τέχνη στη ζωή του πολίτη. Αυτό που διαπιστώνουμε από συζητήσεις με τους ανθρώπους είναι ότι ο κόσμος ρωτάει “τί είναι αυτό;”. Και απαντώ “εσύ πες μου τι βλέπεις” και έτσι αρχίζει ένας διάλογος. Αυτό που δεν έγινε και πρέπει να γίνει είναι να κάνουμε τον κόσμο να αγαπήσει την τέχνη και αυτό πρέπει να γίνει μέσα από το σχολείο».

Ποιό ήταν αυτό το στοιχείο που σας ενεργοποίησε για να δημιουργήσετε;

Ποιά είναι η φιλοσοφία σας γενικότερα για τη ζωή; «Πιστεύω ότι χρειάζεται σκληρή δουλειά για να πας τη ζωή σου εκεί που θέλεις. Για να ξεπεράσει τις δυσκολίες κανείς θέλει διαρκή αγώνα, να παλέψει με τις δυσκολίες. Να μάθει κανείς να ζει λιτά, να μη δημιουργεί μεγάλες ανάγκες και να αγωνίζεται να τις ικανοποιήσει. Να μη γίνει δούλος της κατανάλωσης και τρέχει πίσω από αυτές. Να παραδειγματίζεται από ανθρώπους που έζησαν με απλότητα και σοφία. Να τοποθετήσει τις αξίες ζωής του σε πράγματα που αξίζουν “κι αν δεν μπορείς να την κάμεις την ζωή σου όπως την θες, μην την εξευτελίζεις”, λέει ο ποιητής».

✒ Τί λέγατε στους φοιτητές σας, όταν διδάσκατε; «Να δουλεύουν σοβαρά, τέχνη μεταξύ τυρού και αχλαδίου δεν γίνεται. Να αποφεύγουν την ευκολία και τον εντυπωσιασμό. Να προσπαθούν να δώσουν περιεχόμενο ζωής, για να πάρει περιεχόμενο και η


23

16

ΣΑΒΒΑΤΟ ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

ΑΤΤΙΚΗ FREEPRESS

Έκθεση Winter Garden-Ιαπωνική Micropop

Τ τέχνη τους. Να παρατηρούν γύρω τους, να έχουν τις κεραίες τους ανοιχτές. Να βλέπουν τη φύση, να διδάσκονται από τους μεγάλους δασκάλους. Να διαβάζουν,η τέχνη πέρα από χειρωνακτική, είναι πρωτίστως μια πνευματική υπόθεση».

Όταν πήγατε στο Σικάγο για να τοποθετήσετε τον δρομέα, πώς αισθανθήκατε; «Ο δρομέας στο Σικάγο σίγουρα ήταν ένας σταθμός στη ζωή μου. Όχι γιατί κέρδισα σε έναν διεθνή διαγωνισμό με πολλές συμμετοχές από καλλιτέχνες όλου του κόσμου, αλλά γιατί τοποθετήθηκε στο Σικάγο, μια πόλη που έπαιξε ρόλο στην εξέλιξη της τέχνης. Τοποθετήθηκε στην είσοδο του αεροδρομίου, από όπου περνούν εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο».

Ποιά είναι η γνώμη σας για όλους αυτούς που κατηγορούν την Ελλάδα για την κρίση και μας δυσφημούν στο εξωτερικό; «Πιστεύω πως δώσαμε και δίνουμε διαρκώς αιτίες να μας κατηγορούν. Κάψαμε μόνοι μας την καλή εικόνα που είχε ο κόσμος για εμάς. Όταν ταλαιπωρούμε τους τουρίστες, όταν κλείνουμε αρχαιολογικούς χώρους, όταν ρυπαίνουμε θάλασσα και στεριά».

Ζείτε στην Αθήνα ή στην Ήπειρο; «Ζω πάντα στην Αθήνα, εδώ έχω το εργαστήριό μου και δεν μπορώ να ζήσω χωρίς να περνώ ώρες σε αυτό. Βρίσκομαι όμως τακτικά και στο Μουσείο μου στα Κατσανοχώρια Ηπείρου. Είναι μια αναγκαία κίνηση για μένα να παίρνω καθαρό αέρα, να πίνω νερό από τη βρύση κάτω από τον ίσκιο ενός πλατάνου».

✒ Ποιός είναι ο αγαπημένος σας καλλιτέχνης;

«Δεν είναι ένας, είναι πολλοί, τον καθένα τον αγαπώ για αυτό που είναι. Όπως λέει ο Ροντέν στην διαθήκη του “αγαπάτε με πάθος τους μεγάλους δασκάλους”».

ο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη σε συνεργασία με την Ιαπωνική Πρεσβεία στην Ελλάδα παρουσιάζουν για πρώτη φορά στην Αθήνα την έκθεση με τίτλο «Winter Garden: Ιαπωνική Micropop - 14 Σύγχρονοι Ιάπωνες Καλλιτέχνες». Η έκθεση επιχειρεί να διερευνήσει τις δυναμικές τάσεις που διαπνέουν 35 έργα -σχέδια, πίνακες ζωγραφικής, βίντεο- 14 Ιαπώνων καλλιτεχνών, γεννημένων ανάμεσα στη δεκαετία του 1960 και τις αρχές του 1980, οι οποίοι αναδείχθηκαν, κυρίως, από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 έως τις μέρες μας. Οι καλλιτέχνες παρουσιάζουν τις ξεχωριστές τους οπτικές για τον κόσμο, μέσα από τα εκτιθέμενα έργα τους, που χαρακτηρίζονται από το λεγόμενο στιλ

micropop, προσδίδοντας σε ξεπερασμέ-

νες ή κοινότοπες απόψεις νέες λειτουργίες ή νοήματα. Στόχος της έκθεσης είναι οι επισκέπτες αφενός να μυηθούν στις ιδέες και τις αντιλήψεις των Ιαπώνων καλλιτεχνών, αφετέρου να κατανοήσουν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν το αυξανόμενα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, σε μια εποχή που οι κοινές αξίες είναι δύσκολο να καθοριστούν. Διάρκεια έκθεσης: 15 Ιουνίου-2 Σεπτεμβρίου 2012 - Ώρες λειτουργίας: • Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Σάββατο, Κυριακή: 10:00-18:00 • Πέμπτη: 10:0020:00 • Παρασκευή: 10:00-20:00 (Ιούλιος-Αύγουστος: 10:00-18:00) - Τιμές εισιτηρίων: 6 €, 3 € (μειωμένο) - Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β & Μ Θεοχαράκη Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, 106 71 Αθήνα.

Ιωνικό Κέντρο: Η Γιορτή της Μουσικής,

με θέα στην Ακρόπολη...

Κ

άθε βράδυ που ένα εκλεκτό συγκρότημα μουσικής ανεβαίνει και παίζει στην ταράτσα του Ιωνικού Κέντρου, κάτω από τη φωτισμένη Ακρόπολη, στην Πλάκα, είναι μια γιορτή της μουσικής! Ειδικά, όμως την Πέμπτη 21 Ιουνίου, στις 9.30 μ.μ., στο Ιωνικό Κέντρο, στην οδό Λυσίου 11, η μέτζο-σοπράνο Ελένη Βουδουράκη και οι Just Brass Quintet, επιφυλάσσουν την πιο πρωτότυπη βρα-

διά, και τον καλύτερο τρόπο, για να γιορτάσουμε την Ημέρα της Μουσικής! Τη βραδιά εκείνη το ηχόχρωμα της ανθρώπινης φωνής σε συνδυασμό με εκείνο των χάλκινων πνευστών, και με οδηγό τις δημοφιλείς μουσικές των Piazzolla, Moriccone, Beatles, Berstein, κ.ά., θα πλημμυρίσουν της πλαγιές του λόφου της Ακρόπολης και τα στενά δρομάκια της Πλάκας.

Art Zone 42: «Living On Vivid Edge»

Τ

ην Τρίτη 26 Ιουνίου, στις 8:00 μ.μ., εγκαινιάζεται στην αίθουσα τέχνης Art Zone 42, επί της Λεωφόρου Βασιλέως Κωνσταντίνου 42, η ομαδική εικαστική έκθεση με τίτλο «Living On Vivid Edge». H έκθεση εξωτερικεύει ακριβώς αυτό που δηλώνει ο τίτλος της, την ενεργητική, δυνατή, παθιασμένη ζωή. Υποστηρίζει αυτή την κατεύθυνση παρουσιάζοντας πέντε σύγχρονους καλλιτέχνες, οι οποίοι αποτυπώνουν στα έργα τους δυναμικές συνθέσεις με κυρίαρχο χαρακτηριστικό το έντονο χρώμα και έμμεσες αναφορές στον ερωτισμό, που αποτελεί άλλωστε και τον βασικό πυρήνα της έκθεσης. Διανύοντας μια δυσμενή περίοδο τόσο σε κοινωνικό, όσο και σε προσωπικό επίπεδο και βιώνοντας πλέον μια αδιάφορη και απαθή καθημερινότητα, η ομάδα της έκθεσης «Living On Vivid Edge» αντιτάσσεται σε αυτή την νωχελική νοοτροπία, διαχέοντας χρώμα και ερωτική διάθεση σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής, σε μια εποχή που συναισθηματισμός και η εκφραστικότητα στην μεταξύ των ανθρώπων επικοινωνία εκλείπει ολοσχερώς.


24

FILM

SPIRIT

ΣΑΒΒΑΤΟ ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

16

ΑΤΤΙΚΗ FREEPRESS

Από τον έρωτα μέχρι το σεξ… Οι ταινίες αυτής της εβδομάδας αγγίζουν όλες τις αποχρώσεις, που βρίσκονται ανάμεσα στον έρωτα και το σεξ και ίσως προχωρούν και λίγο παραπέρα, κάνοντας και κοινωνικά σχόλια πάνω στην περιπλοκή, που δημιουργούν οι σχέσεις των δύο φύλων. Ξεκινώντας από τον πλατωνικό έρωτα δύο παιδιών στον «Έρωτα του φεγγαριού», περνάμε στην ερωτική απιστία της ταινίας «6 + 1 απιστίες» και τα χοντροκομμένα «εφηβικά» σεξουαλικά αστεία του «American Pie: Reunion». Ακολουθούν το «Μωρέ, κουράγιο!», όπου τίθεται το θέμα του εντυπωσιασμού του άλλου φύλου και τέλος το «Μάντεψε ποιος θα έρθει το βράδυ», μια ριζοσπαστική ταινία του 1967, όπου παρουσιάζεται –πρώιμα ομολογουμένως για την εποχή του- με ιδιαίτερη ευμένεια το θέμα του γάμου μεταξύ διαφορετικών φυλών.

Ο έρωτας του φεγγαριού (Moonrise Kingdom) Στα ανοικτά των ακτών της Νέας Αγγλίας το καλοκαίρι του 1965 δύο ερωτευμένα δωδεκάχρονα υπογράφουν ένα μυστικό συμβόλαιο και το σκάνε από τους δικούς τους, αναστατώνοντας τη μικρή, παραθαλάσσια κοινότητά τους. Ενώ οι αρχές προσπαθούν να τα εντοπίσουν και να τα φέρουν πίσω, ξεσπά μια φονική καταιγίδα, που έχει καταστροφικές συνέπειες για τη μικρή κοινότητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ταινία κατέρριψε το ρεκόρ όλων των εποχών στο αμερικανικό box office σαν ταινία που άνοιξε σε περιορισμένη διανομή. Σκηνοθεσία: Γουές Άντερσον Παίζουν: Μπρους Γουίλις, Μπιλ Μάρεϊ, Έντουαρντ Νόρτον, Φράνσις ΜακΝτόρμαντ, Τζάρεντ Γκίλμαν, Κάρα Χέιγουορντ.

Μάντεψε ποιος θα έρθει το βράδυ (Guess who’s coming to dinner) Η ιστορία του έρωτα ανάμεσα στη Τζόι, μια νεαρή λευκή γυναίκα, με τον Τζον, ένα νέο, ιδεαλιστή μαύρο άντρα. Η Τζόι επιστρέφει στο πατρικό της στο Σαν Φρανσίσκο και προσκαλεί τον αρραβωνιαστικό της πλέον Τζον για δείπνο με τους γονείς της. Μεγαλωμένη από φιλελεύθερους γονείς, η Τζόι βρίσκει πολύ δύσκολο να κατανοήσει τη συμπεριφορά των γονιών της απέναντι στο Τζον. Οι τελευταίοι, αν και πάντα της δίδασκαν να συμπεριφέρεται ισάξια σε όλους, δε μπορούν να δεχθούν ότι η κόρη τους έχει αρραβωνιαστεί ένα μαύρο άντρα. Παράλληλα, οι γονείς του Τζον έρχονται από το Λος Άντζελες για το δείπνο, αλλά δε γνωρίζουν ότι η Τζόι είναι λεύκη μέχρι που τη γνωρίζουν. Σκηνοθεσία: Στάνλεϊ Κράμερ Παίζουν: Σπένσερ Τρέισι, Σίντνεϋ Πουατιέ, Κάθριν Χέπμπορν, Κάθριν Χιούτον.

American Pie: Reunion Οι τέσσερις φίλοι, απόφοιτοι του 1999, ξανασυναντιούνται και ξεφαντώνουν με αφορμή μια επετειακή συγκέντρωση παλιών συμμαθητών. Επετειακή συνέχεια της χοντροκομμένης κωμωδίας, που κυκλοφόρησε προ ετών, η οποία προσπαθεί να εκβιάσει το γέλιο του θεατή με αστεία και φάρσες, που θα κάναμε και θα λέγαμε, αν πηγαίναμε ακόμα στο γυμνάσιο. Μόνο για αμετανόητους. Σκηνοθεσία: Τζον Χούρβιτζ, Χάιντεν Σλόσμπεργκ Παίζουν: Τζέισον Μπιγκς, Άλισον Χάνιγκαν, Σον Γουίλιαμ Σκοτ, Κρις Κλάιν.

6 + 1 απιστίες (Les Infideles) Επιτυχημένη αναβίωση των σπονδυλωτών ιταλικών ταινιών της δεκαετίας του 1960, η γαλλική αυτή ταινία παρουσιάζει τις αστείες, αλλά και τις δραματικές πλευρές της αντρικής απιστίας μέσα από ένα παζλ ιστοριών, που τέμνουν η μία την άλλη. Απόπειρες αποπλάνησης, απατημένες σύζυγοι, «ανώνυμοι άπιστοι» σε συνεδρίες, λολίτες, ζευγάρια σε κρίση, ανομολόγητες επιθυμίες και ένα ταξίδι στο Λας Βέγκας, όλα σε ένα ευφυές κοκτέιλ γαλλικής εμπνεύσεως. Σκηνοθεσία: Φρεντ Καβαγέ, Μισέλ Χαζαναβίσιους, Ερίκ Λαρτιγκό, Αλέξ Κουρτές Παίζουν: Ζαν Ντιζαρντέν, Ζιλ Λελούς, Γκιγιόμ Κανέ.

Μωρέ, κουράγιο! (Safety Last) Ένα παιδί της επαρχίας προσπαθεί να κάνει την τύχη του στην μεγαλούπολη και εγκαταλείπει την αγαπημένη του. Πιάνει δουλειά ως κλητήρας στο κατάστημα του DeVore, ενώ προσπαθεί να αποδείξει στη μνηστή του ότι έχει αναλάβει τη θέση του διευθυντή και ότι ξοδεύει τον μισθό του σε πλούσια δώρα. Ο συγκάτοικός του βγάζει λεφτά κάνοντας εντυπωσιακά ακροβατικά στο δρόμο. Ο πραγματικός διευθυντής του DeVore υπόσχεται στο παιδί από την επαρχία 1.000 δολάρια, αν επινοήσει κάποιον έξυπνο διαφημιστικό τρόπο για το κατάστημα. Αυτός πείθει τον συγκάτοικό του να σκαρφαλώσει στο 12όροφο κτίριο και να μοιραστούν την αμοιβή. Την ημέρα της παράστασης, όμως, ο ακροβάτης κρύβεται γιατί έχει προβλήματα με τον νόμο και ο νέος αναγκάζεται να πάρει τη θέση του. Έτσι στο τέλος βρίσκεται κρεμασμένος από το ρολόι του κτιρίου, σε μια από τις πιο εντυπωσιακές σκηνές της ταινίας. Σκηνοθεσία: Φρεντ Νιουμέγιερ, Σαμ Τέιλορ Παίζουν: Χάρολντ Λόιντ, Μίλντρεντ Ντέιβις, Νόα Γιανγκ, Μπιλ Στράδερ.


16

ΠΝΕΥΜΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

ΑΤΤΙΚΗ FREEPRESS

ΘΕΑΤΡΙΚΟ

Από την ΗΡΩ ΜΗΤΡΟΥΤΣΙΚΟΥ (mitroutsikou@attikipress.gr)

25

Τσιγάρα+κινητά στο θέατρο και 2 μονόλογοι

Σ

την τελευταία μου παράσταση κάποιος θεατής κάπνιζε ηλεκτρονικό τσιγάρο. Γενικά, θεωρώ πολύ καλή λύση το ηλεκτρονικό τσιγάρο∙ ούτε μυρίζει, ούτε ενοχλεί τους μη καπνιστές, ούτε βρωμίζει τον χώρο, αλλά όχι μέσα στο θέατρο, ούτε στο σινεμά...

Ήμουνα τουλάχιστον πέντε μέτρα μακριά από τον θεατή κι όμως αυτό το ελάχιστο φωτάκι του τσιγάρου που άναβε πότε-πότε με ενοχλούσε και μου αποσπούσε την προσοχή. Έβλεπα ένα μπλουζάκι να φωτίζεται περιοδικά!!!! Έχετε δει ποτέ πώς φαίνεται ένας θεατής, όταν κοιτάζει το κινητό του μέσα στο σκοτάδι; Φωτίζεται ολόκληρο το πρόσωπο του (οι ηθοποιοί εκείνη την στιγμή βλέπουν πολύ καλά ποιος είναι αυτός που βαριέται...)! Νομίζει ότι κάνει κάτι κρυφά και αθόρυβα χωρίς να ενοχλεί κανέναν, ενοχλεί όμως τους διπλανούς του, τις πίσω του σειρές και κυρίως ενοχλεί τον ηθοποιό, που είναι πάνω στην σκηνή εκείνη την στιγμή και μέσα στο σκοτάδι της πλατείας βλέπει ολοκάθαρα ένα πρόσωπο. Προσωπικά, το κινητό μου το απενεργοποιώ, όταν βλέπω παραστάσεις. Και η δόνηση ενοχλεί θεατές και ηθοποιούς και δεν θέλω το οποιοδήποτε άσχετο μήνυμα να μου αποσπά την προσοχή. Σε μιάμιση ώρα θα έρθουν όλες οι κλήσεις∙ η τεχνολογία έχει προχωρήσει (και οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, που φροντίζουν να μην χάνουν λεφτά)... Το ηλεκτρονικό τσιγάρο, όμως, είναι πολύ χειρότερο! Ναι μεν ανάβει για ένα δευτερόλεπτο, αλλά ανάβει ξανά και ξανά. Είναι σαν αργό φωτορρυθμικό. Δεν φωτίζει πρόσωπο, αλλά βλέπεις ένα φωτάκι να αναβοσβήνει και να φωτίζει ένα μέρος του θεατή.... Δεν ξέρω αν στο διάλειμμα κάποιος άλλος θεατής το είπε στον καπνιστή θεατή μας, αλλά στο δεύτερο μέρος δεν ξαναείδα το φωτάκι. Αυτό, όμως, μου θύμισε κάτι που συνέβη στο θέατρο «Πορεία» την προηγούμενη εβδομάδα και ήμουν μάρτυρας ως θεατής.

Λήθη Είχα πάει να δω την παράσταση «Λήθη» με την Εκάβη Ντούμα, που επαναλαμβανόταν φέτος. Πέρυσι τον ρόλο αυτό έπαιζε ο Δημοσθένης Παπαδόπουλος, ο οποίος όμως φέτος λείπει από την Ελλάδα. Προσωπικά δεν συμπαθώ τα έργα του Δημήτρη Δημητριάδη, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν σέβομαι τον ηθοποιό που είναι πάνω στην σκηνή, ακόμα κι αν το έργο δεν είναι της αρεσκείας μου... Πρόκειται για έναν παραληρηματικό μονόλογο-ύμνο στη θνητότητα. Ο ή η ηθοποιός, ένας άνθρωπος δηλαδή, στέκεται ολόγυμνος μέσα σε ένα γυά-

λινο κουτί και μιλάει στο κοινό. Μια θεατής, όμως, στο κέντρο της πλατείας, βαριόταν. Αντί να ζητήσει συγνώμη από τους διπλανούς της και να αποχωρήσει ήσυχα-ήσυχα από την αίθουσα και να πάει για ποτό, για να κλείσει όμορφα η βραδιά της, αποφάσισε να ασχολείται με το κινητό της. Η Εκάβη Ντούμα έλεγε όλον τον μονόλογο προς το κοινό και καθώς κοίταζε κεντρικά, το να βλέπει ένα πρόσωπο διαρκώς φωτισμένο να ασχολείται με το κινητό του ασταμάτητα, ενώ αυτή να είναι ολόγυμνη μπροστά σε όλους και να παίζει ένα πολύ δύσκολο κείμενο, σίγουρα ήταν -το λιγότερο- προσβλητικό.

Σε μια παύση του κειμένου, η ηθοποιός, λέει με τον ίδιο τόνο και δυνατά «Κλείστο». Η θεατής (γύρω στα 30), προφανώς δεν πήρε χαμπάρι, δεν άκουγε καν! Ξαναλέει η Εκάβη «ΚΛΕΙΣΤΟ» και τότε σήκωσε το κεφάλι, «ΚΛΕΙΣΕ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ, ΤΩΡΑ» της λέει. Το έβαλε μέσα στην τσάντα της και άρχισε να συζητάει με την φίλη της προφανώς για το συμβάν. Η Εκάβη Ντούμα συνέχισε απτόητη τον μονόλογό της, γυμνή, εγκλωβισμένη μέσα στο γυάλινο κουτίμοναδικό σκηνικό της παράστασης. Η θεατής αργότερα ξαναέβγαλε το κινητό, ο πίσω της αριστερά θεατής της έκανε παρατήρηση γιατί τον ενοχλούσε το φως της οθόνης. Ενοχλούσε ακόμη κι εμένα, που καθόμουν δυο σειρές πιο πίσω! Οπότε, μετά το κοίταζε μέσα από την τσάντα της!!! Με το που τέλειωσε η παράσταση ο πίσω δεξιά της θεατής της έβαλε τις φωνές και την έβρισε! Εκείνη είπε ότι αν ήξερε πως ήταν η παράσταση δεν θα είχε έρθει... Η πόρτα όμως δεν ήταν κλειδωμένη... Γενικά έγινε χαμός στο θέατρο από όλους σχεδόν τους θεατές και σκεφτείτε σε αυτή την παράσταση μετά το τέλος της, ο/η ηθοποιός μένει ακίνητος στην σκηνή μέχρι να αδειάσει η αίθουσα!!! Το σκηνικό ήταν ένα γυάλινο διάφανο κουτί, μήτρα και φέρετρο μαζί. Μέσα σε αυτό γεννήθηκε η ηθοποιός, γυμνή, και μέσα σε αυτό πέθανε ντυμένη με αυστηρό κουστούμι! Μάλιστα, προς το τέλος του μονολόγου το όρθιο κουτί σιγά σιγά σιγά κατεβαίνει, πλαγιάζει με έναν μηχανισμό και ο άνθρωπος μέσα σε αυτό βρίσκεται ξαπλωμένος μέσα σε ένα φέρετρο, σαν αυτό της Ωραίας Κοιμωμένης. Το έργο είναι μια υπαρξιακή κραυγή αγωνίας, αλλά και σιγουριάς, ιδιαίτερα συμβολικό με αλληγορικές προεκτάσεις για τη γέννηση και το θάνατο. Το γυμνό συμβόλιζε ότι γυμνοί γεννιόμαστε και η αλήθεια μας είναι γυμνή, η ψυχή μας είναι γυμνή. «Εγώ δεν θυμάμαι, αλλά θυμάται το σώμα μου, δεν ξέρω εγώ, το σώμα μου ξέρει, γιατί το σώμα μου είναι». Είναι ένας άνθρωπος στο μεταίχμιο, όπως και η χώρα μας. Είναι επίκληση και παράκληση μαζί και μια παράσταση ρεσιτάλ ερμηνείας. Οι εκπληκτικοί φωτισμοί ήταν του Felice Ross, ενώ το απίστευτο σκηνικό και το κουστούμι είχε κάνει η Ελένη Μανωλοπούλου.

Medea Redux Στο ίδιο θέατρο («Πορεία») παιζόταν άλλος ένα μονόλογος. Η Ζωή Μυλωνά, κόρη του γνωστού ηθοποιού Αλέξανδρου Μυλωνά, μας συστήνεται στα αγγλικά με το «Medea Redux» («Μήδεια Ξανά»), το οποίο έχει αναφορές στον αρχαίο ελληνικό μύθο και γίνεται και συχνή αναφορά σε μία ελληνική λέξη. Έχοντας ζήσει και εν συνεχεία σπουδάσει στη Ν. Υόρκη παρουσίασε αυτόν τον μονόλογο του Νιλ Λαμπιούτ στη γλώσσα που γράφτηκε, γιατί πιστεύει ότι έτσι καταλαβαίνει ο θεατής περισσότερα, τόσο για την ίδια τη γλώσσα, όσο και για την αμερικάνικη κουλτούρα. Η παράσταση είχε υπέρτιτλους. Πρόκειται για την εξομολόγηση μιας 29χρονης γυναίκας σχετικά με την αποπλάνησή της στα δεκατρία της από τον δάσκαλό της και την εγκυμοσύνη της! Η σκηνοθεσία ήταν της Μαρίας Ξανθοπουλίδου και το πανέμορφοαλληγορικό σκηνικό της Κατερίνας Ζουράρη. Της ίδιας ήταν και το κουστούμι, το οποίο, όμως, κατ’ μένα δεν λειτουργούσε. Δυστυχώς, η πρωταγωνίστρια μοιάζει πολύ μικρότερη από την ηλικία του ρόλου και το κουστούμι, εκτός του ότι δεν την κολάκευε και δεν αναδείκνυε τον ρόλο, δεν την βοηθούσε ούτε στο ηλικιακό κομμάτι! Ωστόσο, η Ζωή Μυλωνά ήταν εκπληκτική, άμεση και ήθελες να μάθεις και την συνέχεια της ιστορίας, αφού τέλειωσε η παράσταση. Διαφωνώ με την αγγλική γλώσσα. Ο μονόλογος, ευτυχώς, δεν ήταν γρήγορος, άρα μπορούσες να παρακολουθείς και την ηθοποιό και τους υπέρτιτλους, αλλά θα ήθελα κάποια στιγμή να ξαναδώ αυτή την παράσταση παιγμένη από την ίδια ηθοποιό στην μητρική της γλώσσα! Τέτοιες παραστάσεις μπορούν να γίνονται δίγλωσσες! Όπως στο θέατρο του Νέου Κόσμου το 2006, όταν παιζόταν το έργο «Εμιγκρέδες» του Σλαβομίρ Μρόζεκ (σε μετάφρασησκηνοθεσία Λαέρτη Βασιλείου) από Αλβανούς ηθοποιούς που ζούσαν στην Ελλάδα σχεδόν 20 χρόνια. Η παράσταση παιζόταν κάποιες μέρες στα ελληνικά και κάποιες στα αλβανικά!! Εξάλλου το Φεστιβάλ Αθηνών ξεκίνησε και θα μπουχτίσουμε από παραστάσεις με υπέρτιτλους!!! www. greekfestival.gr Καλή αρχή για το φεστιβάλ και καλό μας καλλιτεχνικό καλοκαίρι.....


26

LIFESTYLE

ΣΑΒΒΑΤΟ ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

ΑΤΤΙΚΗ FREEPRESS

Τόπλες η πρώην του Ronnie Wood!

Katia Ivanova

Τ

ο 23χρονο μοντέλο και πρώην κοπέλα του κιθαρίστα των Rolling Stones Ronnie Wood φωτογραφήθηκε τόπλες φορώντας μόνο ένα στρίνγκ για τις ανάγκες του περιοδικού «ZOO». Το μοντέλο απείχε από την δημοσιότητα μετά την συμμετοχή της στο Big Brother του 2010 και τον θυελλώδη χωρισμό της από τον Ronnie Wood. Το ειδύλλιο κράτησε μόλις ενάμιση χρόνο και ο χωρισμός, ο οποίος έλαβε χώρα έξω από ένα εστιατόριο στο Surrey, υπήρξε αρκετά επεισοδιακός. Μετά από λίγο καιρό η Katia τα έφτιαξε με τον Jonas Altberg, έναν Σουηδό δημιουργό ριάλιτι παιχνιδιού, πριν εξαφανιστεί στην αφάνεια μέχρι σήμερα, που επανήλθε «στα πράγματα» με τον αρραβώνα της με τον ροκά τραγουδιστή David Arthur τον προηγούμενο μήνα.

Πάνος Καλλίδης

2η φορά μπαμπάς!

Ν

έο μέλος απέκτησε πριν από λίγες ημέρες η οικογένεια του Πάνου Καλλίδη. Η σύντροφος του δημοφιλούς τραγουδιστή, Λεάνα, ενημέρωσε φίλους και γνωστούς για τη γέννηση της κόρης της μέσω του twitter: «Καλημέρα όμορφη… Αισθάνομαι για δεύτερη φορά ευλογημένη, που με αξίωσε ο Θεός να γίνω για δεύτερη φορά μανούλα». Και ανέβασε μία φωτογραφία, που δείχνει τον ευτυχή πατέρα και την κοινή τους φίλη και τραγουδίστρια Θέλξη να φοράνε ποδιές τοκετού, ενώ βρίσκονται στον θάλαμο.

16

Ξανά πίσω από την κάμερα η Angelina Jolie;

Μ

ετά το ντε μπούτο της ως σκηνοθέτης στην ταινία «In The Land Of Blood And Honey», η ηθοποιός φαίνεται πως «γλυκάθηκε» και θέλει σύντομα να το επαναλάβει. Έτσι, σύμφωνα με φήμες, η Angelina σχεδιάζει να φέρει στην μεγάλη οθόνη την σειρά βιβλίων «Fifty Shades οf Grey». Βέβαια, τίποτα δεν είναι οριστικό ακόμα, καθώς η ηθοποιός είναι απασχολημένη αυτό το διάστημα με τον ρόλο της κακιάς στην ταινία «Maleficent».

Charlize Theron

Με αντρικό κούρεμα!

Η

σέξι ηθοποιός εμφανίστηκε στο Beverly Hills με τον γιο της Jackson, φορώντας ένα γκρι καπέλο, το οποίο έκρυβε το σχεδόν ανύπαρκτο μαλλί της! Βέβαια η Charlize δεν έχασε τίποτα από την λάμψη που εκπέμπει, καθώς και έτσι παραμένει εντυπωσιακή. Το μεγάλο ερώτημα όμως είναι το γιατί έκοψε έτσι τα μαλλιά της. Φήμες θέλουν την ηθοποιό να έχει ξεκινήσει τα γυρίσματα της ταινίας «Mad Max: Fury Road» με συμπρωταγωνιστή τον Tom Hard και τις ανάγκες του ρόλου να της επιβάλλουν ένα πιο… επιθετικό λουκ.

Προκαλεί πάλι με το ντύσιμό της η Rihanna!

Euro 2012

Η

τραγουδίστρια είτε κάνει προκλητική φωτογράφιση με τα απολύτως απαραίτητα, είτε κυκλοφορεί στους δρόμους της Ν. Υόρκης, είναι το ίδιο και το αυτό! Πριν λίγες μέρες, βγαίνοντας μία βόλτα στο Soho, φόρεσε «λιγότερα» ρούχα από άλλες φορές. Αφήνοντας πολύ λίγα στην φαντασία, η τραγουδίστρια φόρεσε ένα σιθρού μπουστάκι, κοντό φουστάκι, ζακέτα και αθλητικά. Βέβαια όταν αντιλήφθηκε τους φωτογράφους, χαμογέλασε, αλλά και αποκάλυψε το κάτι παραπάνω για τους θαυμαστές της.

FREEPRESS FREE PRESS Ε Β ∆ Ο Μ Α ∆ Ι Α Ι Α

Π Ο Λ Ι Τ Ι Κ Η

Ε Φ Η Μ Ε Ρ Ι ∆ Α

www.attikipress.gr

Άντε να παίξεις μπάλα…

Ε Ζητούνται κοπέλες για χειροδιανομή της εφημερίδας

νώ ο ποδοσφαιριστής της Εθνικής Ιρλανδίας Robbie Keane έχει ξενιτευτεί στα γήπεδα της Πολωνίας και της Ουκρανίας για το Euro 2012, πίσω στην χώρα του η σύζυγός του Claudine Keane κάνει φωτογραφίσεις μόνο με τα εσώρουχά της… Η κα Keane είναι το νέο πρόσωπο της συλλογής «Adore Moi» των εσωρούχων Ultimo και πόζαρε στον φακό με ερωτική διάθεση, επιτυγχάνοντας μια αισθησιακή φωτογράφιση! Μετά την επιτυχημένη καριέρα της ως μοντέλο, η Claudine προσβλέπει τώρα σε μια θέση στην αμερικανική τηλεόραση.


16

LIFESTYLE

ΣΑΒΒΑΤΟ ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

ΑΤΤΙΚΗ FREEPRESS

27

Κώστας Μαρτάκης

Η Irina Shayk παίζει… άλλη μπάλα!

«Δεν είμαι άνθρωπος του one night stand»

Σ

την πρωινή εκπομπή του Mega «Πρωινό mou» εμφανίστηκε πριν λίγες μέρες ο τραγουδιστής Κώστας Μαρτάκης και μίλησε στην Φαίη Σκορδά για τα επαγγελματικά του σχέδια, αλλά και την προσωπική του ζωή. Όταν η παρουσιάστρια τον ρώτησε για τις προηγούμενες σχέσεις του και ποια θεωρεί γυναίκα πρότυπο, εκείνος είπε ότι δεν του αρέσουν οι σχέσεις της μιας βραδιάς και ότι πρέπει να νιώθει κάτι πριν προχωρήσει. Παραδέχθηκε ότι είναι λίγο ντροπαλός και ότι συνήθως δεν κάνει εκείνος το πρώτο βήμα. Επίσης, τόνισε ότι δεν τον ενδιαφέρει αν η κοπέλα είναι μελαχρινή ή ξανθιά, αρκεί να είναι αθλητικός τύπος.

Ά

λλη μια σέξι φωτογράφιση, που κεντρίζει τα αντρικά βλέμματα, πραγματοποίησε για λογαριασμό της γερμανικής έκδοσης του GQ το σούπερ μόντελ από τη Ρωσία και σύντροφος του Κριστιάνο Ρονάλντο, Irina Shayk. Στη συνοδευτική συνέντευξή η Irina είπε για τον εαυτό της: «Δε θα με ακούσει κανείς ποτέ να κλαίω. Δουλεύω σκληρά και είμαι αξιόπιστη. Αυτές είναι αρετές που πήρα από την οικογένειά μου». Πάντως υποψιαζόμαστε ότι ο παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης, που αυτόν τον καιρό βρίσκεται στα γήπεδα της Πολωνίας και της Ουκρανίας για το Euro 2012, αγωνιζόμενος με τη φανέλα της Εθνικής Πορτογαλίας, δε θα δει με καλό… μάτι τη νέα φωτογράφιση της κοπέλας του, αν κρίνει κανείς από παλιότερες αντιδράσεις του. Συγκεκριμένα, πριν δύο χρόνια εκδήλωσε δημόσια τον θυμό του με αφορμή μια wet t-shirt φωτογράφιση της Ιρίνα για το Νοτιοαφρικάνικο GQ, για την οποία είχε δηλώσει: «Δεν θέλω να βλέπουν άλλοι άντρες το κορμί του κοριτσιού μου».

Matthew McConaughey

Το τελευταίο «κάστρο» έπεσε!

Έ

νας από τους τελευταίους κατά πεποίθηση εργένηδες αποφάσισε να βάλει «την κουλούρα» και παντρεύτηκε την εντυπωσιακή σύντροφό του Camila Alves. O 42χρονος ηθοποιός αντάλλαξε όρκους αιώνιας πίστης με το μοντέλο από την Βραζιλία σε κλειστή τελετή στην έπαυλή τους στο Austin του Τέξας το περασμένο Σάββατο. Το προγαμιαίο πάρτι έγινε μία ημέρα πριν με συγγενείς και φίλους. Το ζευγάρι γνωρίστηκε τον χειμώνα του 2006 και είναι γονείς δύο μικρών παιδιών, του 4χρονου Levi και της μόλις 2 ετών Vida.

Η Cayenne της Τζούλιας Madonna

Έδειξε στήθος στους Τούρκους!

M

adonna είναι μόνο μία και έβαλε πάλι την υπογραφή της! Πού να το περίμεναν οι Τούρκοι ότι στην Κωνσταντινούπολη η τραγουδίστρια θα έδινε πραγματικό show; Η 53χρονη τραγουδίστρια, θέλοντας να ταρακουνήσει τους συντηρητικούς Τούρκους, τους έκανε ένα μικρό στριπτίζ! Έτσι, την ώρα που περίπου 50.000 θεατές φώναζαν ρυθμικά το όνομά της, εκείνη για να τους ευχαριστήσει κατέβασε τον στηθόδεσμο και έδειξε φόρα-παρτίδα το στήθος της!

Η

περίφημη μαύρη Porsche Cayenne της Τζούλιας Αλεξανδράτου, που φέρει κατά μήκος του αμαξώματος το όνομά της στα αγγλικά, φαίνεται πως έχει εγκαταλειφθεί σε οδό του Κεφαλαρίου, χτυπημένη μετά από ένα τρακάρισμα. Το εντυπωσιακό αμάξι, σκονισμένο και παρατημένο σε ένα στενό έχει σπασμένα τα πίσω φώτα και κρεμασμένο τον προφυλακτήρα. Αυτό συμβαίνει, γιατί η Τζούλια κυκλοφορεί πλέον με ένα Range Rover, το οποίο επίσης φέρει το όνομά της!

Όλγα Φαρμάκη

Ο καύσωνας είναι εδώ!

Σ

την παραλία βρέθηκε το εκρηκτικό μοντέλο Όλγα Φαρμάκη, «ανεβάζοντας» τη θερμοκρασία στα ύψη για τον αντρικό πληθυσμό. Η σέξι Όλγα φωτογραφήθηκε για καλοκαιρινή συλλογή μαγιό και τράβηξε όλα τα βλέμματα πάνω της, καθώς στήθηκε απέναντι από τον φακό με ένα «φλογερό» μπικίνι!


28 Αθλητισμός

ΣΑΒΒΑΤΟ ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

16

ΑΤΤΙΚΗ FREEPRESS

Ο Ζοτς δεν μένει πια εδώ... ✑ Από τον ΜΙΧΑΛΗ ΤΣΑΜΠΑ tsampas@attikipress.gr

Το τελευταίο δεκαήμερο φάνταζε κάτι παραπάνω από σίγουρο. Όλοι το ψιθύριζαν μεταξύ τους, οι περισσότεροι το φαντάζονταν, αλλά κανείς δεν μπορούσε να το πιστέψει... Είχαν ενδόμυχα μια ελπίδα ότι κάτι θα αλλάξει, έστω και την τελευταία στιγμή. Ότι τα 13 χρόνια... πίστης και αφοσίωσης θα γίνονταν 14 και πάει λέγοντας. Τελικά το... γυαλί ήταν ραγισμένο εδώ και καιρό.

Δ

εν γινόταν να κολλήσει και μετά από μια... ντουζίνα συν ένα χρόνια επιτυχίας ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς τυπικά τουλάχιστον δεν είναι «μέλος της οικογένειας του Παναθηναϊκού». Γιατί στην ουσία αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ, όπως φάνηκε κι από τις ανακοινώσεις των δύο πλευρών! Πέντε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Μπολόνια, Παρίσι, Βερολίνο και Βαρκελώνη, έντεκα πρωταθλήματα και εφτά κύπελλα Ελλάδος είναι ο... απολογισμός ενός Μίδα! Του πλέον πετυχημένου προπονητή στην Ευρώπη! Για τον Παναθηναϊκό σαφώς και είναι πλήγμα η απώλειά του. Ακόμη πιο μεγάλη και αισθητή θα είναι η απουσία του όμως για το ίδιο ελληνικό μπάσκετ, που δεν

Μετά από 13 χρόνια γεμάτα... χρυσάφι ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς «χώρισε» από τον Παναθηναϊκό σε ένα... διαζύγιο με πολλά ερωτηματικά!

είναι υπερβολή να πούμε ότι αυτά τα 13 χρόνια το... άλλαξε! Έφερε πολλές καινοτομίες, αγωνιστικά τρικ, συστήματα, έφτιαξε παίκτες αφήνοντας παρακαταθήκη στην εθνική Ελλάδος, αλλά παράλληλα ήταν ένας κύριος με μοναδικό ήθος εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων! Μακάρι η μοίρα του μπάσκετ να τα φέρει έτσι, ώστε σύντομα ο μεγάλος Ζέλικο Ομπράντοβιτς να έρθει ξανά στα μέρη μας. Ως τότε δικαιολογημένα τα εκατομμύρια των φίλων του Παναθηναϊκού, αλλά και του ελληνικού μπάσκετ γενικότερα θα έχουν την απορία γιατί υπήρξε αυτή η εξέλιξη και τι... χώρισε τις δύο πλευρές, αφού οι λόγοι δεν ήταν οικονομικοί! Δύσκολο να υπάρξουν απαντήσεις! Αναλυτικά η κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς και η διοίκηση της «πράσινης» ΚΑΕ έχει ως εξής: Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να ανακοινώσει το τέλος της συνεργασίας της με τον Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, μετά από δεκατρία χρόνια λαμπρής συνύπαρξης. Η οικογένεια Γιαννακόπουλου θα ήθελε να ευχαριστήσει δημόσια τον «κόουτς» για την άψογη, μεστή και ουσιώδη συνεργασία που υπήρξε όλα αυτά τα χρόνια μεταξύ μας, κάτι που αποδεικνύεται άλλωστε από τους τίτλους που κατέκτησε η ομάδα μας. Στο μυαλό και στην καρδιά μας θα υπάρχουν πάντα ο ι

όμορφες στιγμές που ζήσαμε με τον Ομπράντοβιτς στο τιμόνι της τεχνικής ηγεσίας και σίγουρα το όνομά του θα γραφεί με χρυσά γράμματα στην ιστορία του Παναθηναϊκού ως ένας από τους κύριους συντελεστές των μεγάλων επιτυχιών. Όταν οι συνθήκες το φέρνουν έτσι και φεύγει ένας φίλος το «αντίο» φαντάζει δύσκολο. Αισθανόμαστε τον Ομπράντοβιτς σαν μέλος της οικογένειάς μας και νιώθουμε πως στο μέλλον οι δρόμοι μας θα ξανασμίξουν. Για αυτό δεν του λέμε αντίο, αλλά «εις το επανιδείν φίλε».

«Τα εν οίκω, μη εν δήμω» «Αγαπητοί μου Φίλοι Όταν ήρθα τον Ιούνιο του 1999 στην Αθήνα για τον ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ, δεν μπορούσα ούτε να το φανταστώ ότι αυτή θα ήταν η ομάδα μου -η οικογένειά μου-το σπίτι μου, για 13 ολόκληρα χρόνια. Αυτά τα 13 χρόνια είχαμε πολλές όμορφες στιγμές, πολλούς πανηγυρισμούς, αλλά και δυσκολίες. Τα ζήσαμε έντονα, γιατί πάντα ήμασταν όλοι μαζί σαν μια μεγάλη και αληθινή οικογένεια. Οι Αρχές που έχω από την οικογένειά μου, πάντα μου υπενθυμίζουν ότι το πιο σημαντικό πράγμα είναι να σέβεσαι τους ανθρώπους, αν θέλεις να σε σεβαστούν και αυτοί. Αυτό είναι κάτι που θα ήθελα να τονίσω αυτή τη στιγμή. Τρέφω μεγάλο σεβασμό προς την οικογένεια Γιαννακόπουλου, η οποία κατέστησε δυνατό με όλες της τις δυνάμεις, να είμαστε όλοι μαζί όλα αυτά τα χρόνια. Θα ήθελα να ευχαριστήσω και να χαιρετίσω με σεβασμό, όλους όσοι εργάζονται στην ΚΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ, όλα τα μέλη του προπονητικού τιμ, με τους οποίους είχα μια εκπληκτική συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια. Επίσης, ένα μεγάλο ευχαριστώ προς όλους τους φίλους του ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ, οι οποίοι ήταν ΠΑΝΤΑ-ΠΑΝΤΑ, μα ΠΑΝΤΑ μαζί μας, διότι χωρίς τη βοήθειά τους ποτέ δεν θα τα καταφέρναμε. Φυσικά ένα ΜΕΓΑΛΟ ευχαριστώ προς όλους τους παίκτες με τους οποίους συνεργάστηκα αυτά τα 13 χρόνια. Όλοι μαζί, η Οικογένεια Γιαννακόπουλου, οι εργαζόμενοι στην ΚΑΕ, το προπονητικό τιμ, οι παίκτες και οι φίλαθλοι τις ομάδας, καταφέραμε να κάνουμε τον μπασκετικό ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ, ένα μεγάλο κλαμπ προς το οποίο τρέφει σεβασμό όλη η Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή πήρα μια ΠΟΛΥ-μα ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ δύσκολη απόφαση για μένα, πως η συνεργασία όλων αυτών των ετών τελείωσε. Πιστεύω πως ό,τι συμβαίνει σε μια οικογένεια πρέπει να μένει μέσα σε αυτή. Γιατί όπως λέει και ο σοφός ελληνικός λαός, «Τα εν οίκω, μη εν δήμω». Αναμφίβολα θεωρώ πως τη δεδομένη χρονική στιγμή αυτή μου η απόφαση είναι η καλύτερη δυνατή για όλους. Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ για 13 χρόνια ήταν η ΟΜΑΔΑ μου και το ΣΠΙΤΙ μου και αυτό θα μείνει έτσι σε όλη μου τη ζωή. Νιώθω και είμαι ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω επίσης όλους τους εκπροσώπους του γραπτού, τηλεοπτικού, ραδιοφωνικού και ηλεκτρονικού τύπου για την αγαστή συνεργασία μας. Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον κουμπάρο και άμεσο συνεργάτη μου Δημήτρη Ιτούδη για την εξαιρετική μας συνεργασία όλα αυτά τα 13 χρόνια. Αθήνα 12/06/2012 Ζέλικο Ομπράντοβιτς».


Αθλητισμός 29

16

ΣΑΒΒΑΤΟ ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

ΑΤΤΙΚΗ FREEPRESS

✑ Από τον ΜΙΧΑΛΗ ΤΣΑΜΠΑ tsampas@attikipress.gr

Συνήθως στην τελευταία αγωνιστική ενός ομίλου, είτε πρόκειται για Τσάμπιονς Λιγκ, είτε για Μουντιάλ, είτε όπως στην προκειμένη περίπτωση για Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, βγαίνουν τα… κομπιουτεράκια, γίνονται οι υπολογισμοί, μετράμε γκολ σε παθητικό και ενεργητικό και γενικά χανόμαστε στον… λαβύρινθο των σεναρίων!

Νικάμε… σημαίνει περνάμε! Τόσο απλά! θεί στην πρεμιέρα με τους Πολωνούς και εξέτισε την ποινή της μιας αγωνιστικής κόντρα στην Τσεχία την περασμένη Τρίτη. Από την άλλη πλευρά, πέρα από τον Αβραάμ Παπαδόπουλο, ο οποίος ήδη χειρουργήθη-

Ό

σο αφορά την εθνική μας ομάδα και την αποψινή αναμέτρηση με την Ρωσία που ολοκληρώνει και τα παιχνίδια της στον όμιλο, τα πράγματα είναι εξαιρετικά απλά! Για την ακρίβεια πιο απλά δεν γίνεται. Δεν χρειάζεται να βγει κομπιούτερ. Ούτε καν χαρτί και μολύβι. Ούτε θα μπλεχτείτε σε σενάρια και… εξισώσεις. Ένα είναι το σενάριο πρόκρισης και αυτό θα γίνει πραγματικότητα μόνο αν η Ελλάδα απόψε κόντρα στους Ρώσους καταφέρει και κάνει την πρώτη της νίκη στο φετινό Euro!  Aν αυτό συμβεί, τότε ο Σάντος και οι παίκτες του, αλλά μαζί τους και μια ολόκληρη χώρα θα κάνουν όνειρα για την συνέχεια και θα… ξυπνήσουν μνήμες Πορτογαλίας. Αν το πρόσημο είναι… αρνητικό (ήττα) ή έστω ισοπαλία, τότε αύριο η ελληνική αποστολή θα βρεθεί στο αεροδρόμιο της Βαρσοβίας για να τσεκάρει τα εισιτήρια της επιστροφής για την Αθήνα!

Νίκη ή… γυρισμός με τρεις λέξεις. Την ίδια ώρα θα γίνεται και το άλλο παιχνίδι του ομίλου, όπου η συνδιοργανώτρια Πολωνία θα υποδεχτεί την Τσεχία. Ζωντανές και οι δύο στο… κόλπο της πρόκρισης, αλλά έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση η Ελλάδα έχει την «πολυτέλεια» να μην την ενδιαφέρει το ματς αυτό. Ό,τι κι αν γίνει, όποιος κι αν κερδίσει μεταξύ Πολωνών και Τσέχων, αν οι διεθνείς μας κάνουν το… χρέος τους, πέρασαν. Αποστολή όχι εύκολη, αφού η Ρωσία και στα δύο προηγούμενα ματς απέδειξε ότι έχει την καλύτερη ομάδα

Tips από το Euro

στον όμιλο και φυσικά δεν θα θελήσει να μείνει εκτός συνέχειας, αφού κερδίζοντάς την μπορεί να την στείλουμε και… σπίτι της! Οι διεθνείς μας όμως κάτι… χρωστάνε σε αυτή την διοργάνωση. Ένα μεγάλο ματς που θα μπουν από την αρχή δυνατά και θα είναι «κομάντο» και στα δύο ημίχρονα. Γιατί στα δύο πρώτα παιχνίδια η εθνική… ξύπναγε στην επανάληψη. Ειδικά με την Τσεχία αυτό μας στοίχισε, καθώς όταν στο 6΄ είσαι πίσω με 2-0 και… κυνηγάς, τότε δύσκολα ποντάρεις σε… ανατροπή, όσο κι αν προσπαθήσεις. Η… ρώσικη αρκούδα είναι δυνατή,

Αν αγωνιστεί απόψε το βράδυ ο Γιώργος Καραγκούνης θα φτάσει στις 120 συμμετοχές με την εθνική ομάδα (σ.σ. έχει 119) και θα… ισοφαρίσει το ρεκόρ του Θοδωρή Ζαγοράκη, που είναι στην κορυφή της λίστας! Tο γκολ που δεχτήκαμε από τους Τσέχους και συγκεκριμένα από τον Γίριτσεκ μόλις στο 2΄ είναι το γρηγορότερο τέρμα που έχει επιτευχθεί στην ιστορία της διοργάνωσης! Η πρώτη εβδομάδα του Euro στιγματίστηκε από τα καθημερινά επεισόδια στους δρόμους γύρω από τα γήπεδα, στα οποία πρωταγωνίστησαν κυρίως οι Πολωνοί, οι Ρώσοι και οι Κροάτες χούλιγκαν! Ανάστατη η εθνική Ιταλίας από την…

αλλά δεν είναι άτρωτη. Αντίθετα έχει αδύνατα σημεία και όλες τις προηγούμενες μέρες στις προπονήσεις ο Σάντος και οι παίκτες του πάνω σε αυτά δούλεψαν, με την ελπίδα ότι θα χτυπήσουν εκεί που πρέπει και θα πάρουν ένα πολύ μεγάλο και ιστορικό αποτέλεσμα, που το κυριότερο θα δώσει το… ένα από τα 8 εισιτήρια για την συνέχεια της διοργάνωσης. Στα θετικά για τον Πορτογάλο ομοσπονδιακό τεχνικό για τον αποψινό… τελικό είναι ότι υπολογίζει και στην βοήθεια του Σωκράτη Παπασταθόπουλου, ο οποίος είχε αποβλη-

αποκάλυψη Ιταλού δημοσιογράφου ότι τουλάχιστον τρεις από τους παίκτες της αποστολής είναι ομοφυλόφιλοι! Η Ελλάδα αγνοεί την χαρά της νίκης σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα από τον τελικό του 2004 κόντρα στην Πορτογαλία! Ήδη το όνομα του Κυριάκου Παπαδόπουλου μπήκε σε πολλές λίστες μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων! Η φανέλα της εθνικής Σουηδίας, η μπλε σκούρα με την μεγάλη κίτρινη διαγώνια ρίγα, είναι κατά γενική ομολογία η ομορφότερη του Εuro. Η Γερμανία φαντάζει αυτή την στιγμή στα πρακτορεία στοιχημάτων ως

Η εθνική Ελλάδος με νίκη απόψε το βράδυ στην Βαρσοβία κόντρα στην Ρωσία (9.45μ.μ. ΕΤ1) περνάει στους «8» του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος! Με κάθε άλλο αποτέλεσμα… αύριο μπαίνει στο αεροπλάνο της επιστροφής! κε, ο Σάντος δεν υπολογίζει και τον Χαλκιά, που στο 20΄ του ματς με την Τσεχία τραυματίστηκε (σ.σ. εκείνη την αλλαγή συνόδευσαν ποικίλα σχόλια) και την θέση του πήρε ο Μιχάλης Σηφάκης, που αναμένεται να είναι ο βασικός πορτιέρο σήμερα.

το μεγάλο φαβορί για να κατακτήσει το τρόπαιο! Βίντεο αφιερωμένο στα λάθη που έκανε ο Χολέμπας στα 2 πρώτα ματς της εθνικής Ελλάδος και στοίχισαν 3 γκολ (!!!) έκανε το BBC! Με -6 βαθμούς με αναστολή τιμωρήθηκε η ομοσπονδία της Ρωσίας για τα επεισόδια των οπαδών της κατά την διάρκεια του Euro! Αν αυτά συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, τότε είναι ορατός ο κίνδυνος αποβολής από την διοργάνωση! Περίπου 3000 φίλοι της εθνικής ομάδας αναμένονται απόψε το βράδυ να παρακολουθήσουν τον... τελικό πρόκρισης κόντρα στην Ρωσία!


30 Αθλητισμός

f cus

ΣΑΒΒΑΤΟ ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

16

ΑΤΤΙΚΗ FREEPRESS

...στα πρόσωπα

✑ Από τον ΜΙΧΑΛΗ ΤΣΑΜΠΑ

Έγραψε ιστορία ο «Σάλπι»!

Δεν χωράνε συναισθηματισμοί

ποια κι αν είναι η τύχη της εθνικής Ελλάδος στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, ό,τι κι αν συμβεί στο αποψινό ματς με την Ρωσία που ολοκληρώνει και τις υποχρεώσεις στον όμιλο, το βέβαιο είναι ένα: Ότι με το γκολ που πέτυχε στην πρεμιέρα κόντρα στην Πολωνία, ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης... έγραψε ιστορία. Προσωπική ιστορία. Κι αυτό γιατί έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, που καταφέρνει να βρει... δίχτυα και σε Εuro και σε Μουντιάλ! Όσο αφορά τις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις, είναι το γκολ που σημείωσε κόντρα στους Πολωνούς, ενώ όσο αφορά τα Μουντιάλ, είναι αυτός που είχε πετύχει το πρώτο γκολ της εθνικής κόντρα στην Νιγηρία το καλοκαίρι του 2010 στην Νότια Αφρική! Ήταν και το παρθενικό τέρμα της Ελλάδας σε Παγκόσμιο Κύπελλο, αφού το 1994 στα γήπεδα των ΗΠΑ δεν... ματώσαμε τα αντίπαλα δίχτυα!

ανωλάς και με... κόκκινα; Είναι δυνατό να υπάρξει αυτός ο συνδυασμός; Φυσικά και είναι. Βρισκόμαστε στο 2012. Στην εποχή του απόλυτου επαγγελματισμού, όπου το συναίσθημα δεν χωράει πια. Ο Κώστας Μανωλάς μπορεί να είναι ανιψιός της... σημαίας της ΑΕΚ, του Στέλιου, μπορεί να ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά με την φανέλα της Ένωσης, όμως πλέον λογίζεται ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού. Μια από τις... λίγες μεταγραφές που θα συζητηθούν αυτό το καλοκαίρι, αφού λεφτά δεν υπάρχουν για να γίνουν «μεγάλα μπαμ». Έτσι και... παικτικά και επικοινωνιακά η απόκτηση Μανωλά συνιστά τεράστια επιτυχία για τους νταμπλούχους Ελλάδος! Από εκεί και πέρα σαφώς και φαίνεται η... γύμνια και η κατάντια της ΑΕΚ, που χάνει χωρίς να πάρει λεφτά ένα περιουσιακό της στοιχείο, επειδή δεν είχε 150.000 ευρώ για να του δώσει μια προκαταβολή και να τον κρατήσει «κιτρινόμαυρο»! Σημεία των καιρών...

Ό

Μ

...στα γεγονότα «Δολοφόνος» και στα 36 του!

«

H... γριά κότα έχει το ζουμί», λέει ο λαός και για άλλη μια φορά δείχνει την «σοφία» του. Φάνηκε στην πρεμιέρα της Ουκρανίας στο Εuro! Εκεί που ο Αλεξέι Σεφτσένκο, ο μεγαλύτερος παίκτης μετά τον Μπλαχίν που έχει βγάλει η χώρα, απέδειξε γιατί όντως είναι μεγάλος. Τί κι αν πάτησε τα 36 του; Τί κι αν έχει χάσει την... φρεσκάδα της νιότης; Τί κι αν πια δεν είναι σε κάποιο λαμπερό ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, αλλά βγάζει το «μεροκάματο» στο Κίεβο με την φανέλα της Ντιναμό; Απέδειξε ότι την τέχνη του γκολ την έμαθε μια και καλή από παιδάκι και δεν την ξεχνάει. Δύο γκολ πέτυχε, έκανε την ανατροπή κι έδωσε την νίκη στην ομάδα του. Και το κυριότερο φρόντισε σε όσους τον έχουν... ξεχάσει ποδοσφαιρικά να τους θυμίσει ότι είναι εδώ για να τους -και να μας- απασχολήσει σε μια ακόμη μεγάλη διοργάνωση!

f cus

...στα γεγονότα

Το τέλος μιας εποχής...

Δ

εν είναι απλά ένα από τα γεγονότα της εβδομάδας. Είναι το τέλος μιας ολόκληρης εποχής. 13 χρόνια δεν ήταν... μια ζωή, αλλά ήταν πάρα, πάρα πολλά για τον κόσμο του Παναθηναϊκού και τον σύλλογο! Όλα αυτά τα χρόνια γεμάτα από τίτλους. Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς... δεν μένει πια εδώ. Το «γυαλί» με την οικογένεια Γιαννακόπουλου... έσπασε για τα καλά και παρά τα συνεχή ραντεβού δεν ξανακόλλησε. Κάτι για έλλειψη σεβασμού... ψέλλισε ο Σέρβος κορυφαίος προπονητής της Ευρώπης, αλλά δεν θέλησε να πει πολλά περισσότερα. Άλλωστε καμιά φορά η... σιωπή μπορεί να πει τα πάντα. Το θέμα είναι πως πλέον η επόμενη μέρα για τους έξι φορές πρωταθλητές Ελλάδος είναι σίγουρα και δύσκολη και παράξενη και θολή και διαφορετική! Ο Ζοτς άλλωστε είχε γίνει κάτι σαν... τρόπος ζωής, σαν «ιερή αγελάδα», για τον κόσμο του «τριφυλλιού», αλλά και για την διοίκηση που έτσι κι αλλιώς είχε το κεφάλι της ήσυχο! Τώρα για όλους αρχίζουν τα δύσκολα!

...στα πρόσωπα

Διαιτησίες για κλάματα Η... θυσία του Αβραάμ!

Δ

εν χωράει αμφιβολία ότι είναι ο μεγάλος άτυχος του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Από την μια δεν κατάφερε να βοηθήσει την εθνική ομάδα σε μια τόσο μεγάλη διοργάνωση κι από την άλλη θα μείνει για περίπου 6 μήνες εκτός δράσης. Ο λόγος φυσικά για τον Αβραάμ Παπαδόπουλο, που έπαθε χοντρή ζημιά και αποτέλεσε την αιτία του... πολέμου ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία! Εκείνα τα... μοιραία 17 λεπτά που αγωνίστηκε με κομμένο χιαστό (!!!) προκάλεσαν την οργή του προέδρου της «ερυθρόλευκης» ΠΑΕ Βαγγέλη Μαρινάκη, που άσκησε σκληρή κριτική προς τον Σοφοκλή Πιλάβιο, ενώ παράλληλα ζήτησε την παραίτηση του ιατρικού τιμ της εθνικής ομάδας, θεωρώντας το υπεύθυνο και για άλλους σοβαρούς τραυματισμούς παικτών του Ολυμπιακού! Πάντως σίγουρα αυτή η... επίθεση εν μέσω αγωνιστικών υποχρεώσεων δεν βοηθάει όσο κι αν έχει δίκιο η πλευρά των «ερυθρόλευκων» για τον σοβαρό τραυματισμό του «Αβράμη»!

Ά

ντε μετά να ξαναπείς... κακή κουβέντα για τους Έλληνες διαιτητές με αυτά που βλέπουμε να γίνονται σε Ουκρανία και Πολωνία! Μόλις η πρώτη εβδομάδα αγώνων συμπληρώθηκε και τα... φαλτσοσφυρίγματα πάνε σύννεφο! Κι όχι απλά λάθη, αλλά τόσο κομβικά, που αλλοιώθηκαν ακόμη και αποτελέσματα. Ίσως τελικά κάποιοι διαιτητές έχουν αρκετά καλές δημόσιες σχέσεις για να πάνε σε μια τόσο μεγάλη διοργάνωση όπως είναι το Euro, από την άλλη όμως δεν φτάνει για να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους σε ματς που έχει στραμμένο το βλέμμα του όλος ο πλανήτης! Ήδη ο Πλατινί και οι υπόλοιποι αξιωματούχοι της ΟΥΕΦΑ είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι και... ανεπίσημα έκαναν συστάσεις στους διαιτητές, που τα έκαναν «μαντάρα» την πρώτη αγωνιστική! Toυλάχιστον ελπίζουμε όλοι σε μια καλύτερη συνέχεια, ώστε να μην... τιναχτεί το Euro στον αέρα!


Αθλητισμός 31

16

ΣΑΒΒΑΤΟ ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

ΑΠΟ ΤΟΝ

ROTATION

ΜΙΧΑΛΗ ΤΣΑΜΠΑ

ΑΤΤΙΚΗ FREEPRESS

Του έδωσε... τα κλειδιά! 

ΑΠΟΛΥΤΟ ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ τον Λεονάρντο Ζαρντίμ από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τα ηνία της ομάδας ο μεγαλομέτοχος των νταμπλούχων Ελλάδος Βαγγέλης Μαρινάκης. Ο ισχυρός άνδρας του Ολυμπιακού σε συνεχόμενες επαφές που είχε με τον Πορτογάλο τεχνικό τού κατέστησε σαφές ότι θα γίνουν όσες μεταγραφές επιθυμεί, ώστε η ομάδα να παρουσιαστεί ανταγωνιστική στο Τσάμπιονς Λιγκ, καθώς εκεί θα πέσει το βάρος της επόμενης περιόδου. Ο Ζαρντίμ κλήθηκε από τον πρόεδρο της ομάδας να κάνει τις επιλογές του σε όλες τις θέσεις που χρειάζονται μεταγραφές και μάλιστα του δόθηκε μια μακρά λίστα από παίκτες, προκειμένου να κάνει τις τελικές του επιλογές!

σύλλογο και οι διοικούντες αυτή την στιγμή, με πρώτο τον Γιάννη Αλαφούζο, περιμένουν μια… χείρα βοηθείας από τους φίλους της ομάδας. Οπότε λογικό είναι δημοσιεύματα που παραποιούν την αλήθεια να τον ενοχλούν, όσο αφορά το πλάνο που έχει φτιάξει για την σωτηρία του «τριφυλλιού». Πάντως στον Παναθηναϊκό μετά την ανανέωση της συνεργασίας με τον Ζεσουάλδο Φερέιρα… πατάνε καλύτερα, όσο αφορά τον προγραμματισμό για την επόμενη αγωνιστική περίοδο, καθώς ποντάρουν πολλά στην εμπειρία, αλλά και στο μάτι του Πορτογάλου για τον σχηματισμό του νέου ρόστερ!

ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ, ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΠΑΙΚΤΕΣ ΠΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΤΟΝ Ολυμπιακό, έχει κάνει και ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς, ο οποίος έχει θέση και λόγο στην ομάδα. Πάντως οι φίλοι της ομάδας δεν έχουν δει με καλό μάτι την προοπτική αυτή, καθώς ξέρουν ότι και πέρσι οι προτάσεις του Σέρβου δεν ήταν ό,τι καλύτερο για τον Ολυμπιακό. Θυμίζουμε ότι οι επιλογές του Ντάρκο ήταν ο Φέισα, ο Κάταϊ και ο Γκρίμπιτς. Ο πρώτος είναι μόνιμα τραυματίας και οι άλλοι δυο δεν… έκαναν καν σεφτέ στο λιμάνι, αφού δόθηκαν δανεικοί… δεξιά και αριστερά!

Το Προολυμπιακό Τουρνουά είναι μία δύσκολη διοργάνωση και σαφώς κανείς στο ρόστερ της εθνικής δεν πιστεύει ότι θα πάει στην Βενεζουέλα για τουρισμο. Συμμετέχουν δυνατές ομάδες και φυσικά ελπίδα όλων είναι η εθνική Ελλάδος που τόσες χαρές μας έχει δώσει να καταφέρει και να πάρει την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το βέβαιο είναι ότι και πάλι ο Ηλίας Ζουρος έχει να... παλέψει με τις σημαντικές απουσίες όπως αυτές του Διαμαντίδη και του Κουφού. Στο χέρι του δικό του και των διεθνών είναι να τα καταφέρει...

SP T

ΦΡΙΚΑΡΑΝ ΣΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΩΝ 8 ΕΚ. ΕΥΡΩ, που υπάρχουν διαθέσιμα και αμέσως έβγαλαν ανακοίνωση, διαψεύδοντας το συγκεκριμένο δημοσίευμα. Είναι δεδομένο το μεγάλο οικονομικό πρόβλημα που υπάρχει στον

Το κυρίαρχο χαρακτηριστικό μέχρι και σήμερα, μετά από μια εβδομάδα που έγινε η σέντρα στο Euro, είναι τα γκολ. Σε κάθε ματς μπαίνει έστω κι ένα τέρμα, αν και στα περισσότερα ο μέσος όρος είναι 3 τέρματα. Πάντα το γκολ είναι το... ζητούμενο στο ποδόσφαιρο κι αυτό που απογειώνει τους

!

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΙΣΩ ΑΠΟ... ΤΑ ΣΙΔΕΡΑ Ο ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΕΟΣ είναι ξανά... ελεύθερο πουλί, αφού από το μεσημέρι της Πέμπτης αποφυλακίστηκε από το σωφρονιστικό ίδρυμα Ναυπλίου, όπου κρατούταν όλους αυτούς τους μήνες. Πλέον περιμένει να οριστεί δικάσιμος ως ένας από τους κατηγορουμένους για το σκάνδαλο με τα στημένα παιχνίδια. Βέβαια πλέον κι αφού έχει περάσει ένας ολόκληρος χρόνος από το... καυτό καλοκαίρι του 2011, το ερώτημα όλων είναι «άλλαξε κάτι προς το καλύτερο; Καθάρισε το ποδόσφαιρο;». Η απάντηση είναι απλή και μονολεκτική: Όχι... Μια από τα ίδια είδαμε και φέτος. Περίεργες διαιτησίες, ύποπτα ματς, έντονη παραφιλολογία, «φωτογραφικά» αποτελέσματα τις τελευταίες αγωνιστικές. Δυστυχώς, αν και αρχικά υπήρχε διάθεση, κάπου στην πορεία όλο αυτό... ξεφούσκωσε και τα λιμνάζοντα ύδατα δεν ταράχτηκαν!

φιλάθλους. Το δεύτερο χαρακτηριστικό είναι ότι τα... μεγάλα αστέρια, που περιμέναμε να πάρουν τις ομάδες τους στις πλάτες τους, δεν έχουν «λάμψει». Το αντίθετο μάλιστα. Τρανό παράδειγμα η παρουσία του Κριστιάνο Ρονάλντο στα δύο πρώτα ματς

ΜΕ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΜΑΝΩΛΑ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΒΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΑΕΚ, ΓΙΑΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ πως είχε επαφές με τον Ολυμπιακό από καιρό και χωρίς καν να τους ειδοποιήσει. Φυσικά με… κραυγές εντυπωσιασμού δεν μπορούν να πετύχουν κάτι, καθώς εδώ και καιρό είχαν καταλάβει πως το μέλλον του παίκτη είναι αλλού. Το είχαν καταλάβει από τότε που δεν μπορούσαν να του δώσουν 150.000 ευρώ για να τον… δέσουν στην Ένωση και να τον πουλήσουν με περισσότερα χρήματα στο μέλλον. Πλέον τώρα όλα αυτά είναι μόνο για… εσωτερική κατανάλωση και για να μην τους κράξει ο κόσμος. Όμως δεν είναι μόνο οι λανθασμένοι χειρισμοί στο θέμα Μανωλά! Γενικά στην ΑΕΚ δείχνουν να έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά και να μην μπορούν να αντιδράσουν, αφήνοντας τον ιστορικό σύλλογο να διαλύεται!

ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ, ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΙΘΑΝΑ ΚΑΙ ΑΠΙΘΑΝΑ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ καθημερινά! Το τελευταίο αφορά τον Τραϊανό Δέλλα, ο οποίος αποφάσισε να... κρεμάσει τα παπούτσια του, αλλά στην ΑΕΚ ψάχνουν με ποιον τρόπο θα τον «εκμεταλλευτούν» στη συνέχεια. Ήδη υπάρχει η σκέψη να του προταθεί η θέση του προπονητή στην ομάδα, αφού δεδομένα ο «Κολοσσός» ενδιαφέρεται για ένα τέτοιο πόστο. Το θέμα βέβαια είναι κατά πόσο ο Δέλλας σε μια εξαιρετικά δύσκολη στιγμή για την Ένωση θα θέλει να σηκώσει αυτό το... βαρύ φορτίο και να μπει απευθείας στα βαθιά! Οι διοικούντες την ΑΕΚ τον θέλουν και γιατί έχει... έρεισμα στον κόσμο, αλλά και γιατί θα είναι ως... νέος προπονητής μια φτηνή λύση. Ο ίδιος πάντως, αν δεν πάρει κάποιες στοιχειώδες εγγυήσεις, δεν... ψήνεται 100%!

της Πορτογαλίας με τη Γερμανία και τη Δανία. Φάντασμα του καλού του εαυτού. Όμως και οι Ισπανοί σταρ δεν έκαναν το... κάτι παραπάνω. Γενικά οι παίκτες που έδωσαν περισσότερα από 65-75 ματς τη φετινή σεζόν στα πρωταθλήματα τους και το Τσάμπιονς Λιγκ, παρουσιάζονται στο euro... κλαταρισμένοι. Τουλάχιστον στη φάση των ομίλων!


Τεύχος 139  

Αττική φύλλο 139

Τεύχος 139  

Αττική φύλλο 139

Advertisement