Page 1

Revista Escolar Comunitat Educativa

Ceip Pràctiques II

Nº 6 Curs 2010/2011


La Boirina.

EDItorial En aquesta nova edició de la revista volem mostrar el que hem fet al llarg del curs en diferents vessants de l’escola: sortides, activitats esportives, Projecte interdisciplinar, exposició pedagògica, biblioteca, teatre, educació per a la Salut, educació mediambiental, … i ho hem fet posant molta il·lusió en el treball. A través de valors com l’esforç, el diàleg, l’amistat, l’empatia, l’ajuda, el saber escoltar, … hem anat teixint el dia a dia de l’escola perquè el treball ens ajudés a ser més competents personal i socialment. Treballant junts i prenent decisions, hem après a conviure i hem anat creixent com a comunitat. Desitgem que la revista sigui del vostre interès i que permeti valorar el treball dels nens i nenes, nois i noies.

Revista del Ceip Pràctiques II. Lleida

SUMARI Editorial Espai Entrevista • Els padrins lectors. Espai obert: • Festa de cloenda de l’apadrinament lector • Els valors en acció • La importància de les llengües maternes Projectes de Centre Agenda 21: L’hort de l’escola. Plaques fotovoltaiques. Escola Associada a la UNESCO Projecte global de centre: El so i la vida Salut i Escola A la nostra escola mengem més fruita. Tallers de salut en llengua anglesa Espai Biblioteca La biblioteca com a espai de trobada Literària. Espai artístic Art exprés a sensibilitat artística. Gaudim de la màgia del teatre. Els tallers a educació infantil. Entorn i Escola La Facultat de medicina ens obre les portes. Esport i Escola La baldufa un joc tradicional. Quins esports practiquem? Sortides Tallers d’escriptura Recull de reportatges i treball Passatemps

Equip Directiu Equip de Coordinació Pedagògica

EQUIP DE REDACCIÓ Comunitat Educativa CEIP PRÀCTIQUES II

-2-


La Boirina.

Revista del Ceip Pràctiques II. Lleida

Espai entrevista.

Els padrins lectors A final de novembre la nostra escolar va fer l’acte d’apadrinament lector, que es va iniciar el curs passat. Aquest projecte consisteix en organitzar una estona de lectura on els nens i nenes més grans acompanyen als més petits amb la finalitat de millorar la seva lectura i engrescar-los a que cada cop llegeixin més. Un cop triats els padrins els hi hem preguntat el següent: 1-Com us heu sentit quan us han demanat ser padrins lectors? Les respostes han estat diverses entre elles destaquem:

“ M’he sentit orgullosa de mi mateixa. Perquè això demostra que he llegit bastant bé aquest curs i m’agrada ajudar als altres nens i nenes “ “Molt feliç i contentat perquè sembla molt divertit” “Molt contenta i nerviosa perquè n0 m’ho esperaba” “Bastant bé, perquè això vol dir que llegeixo força bé” 2-Creieu que aquest treball serà positiu? Els padrins i padrines han contestat:

“ Si que ho crec perquè pots ajudar a un nen o nena que li costa llegir a millorar” “Si perquè ajudem a nens petits a animar-los a la lectura” “Si, perquè a part de conèixer a nens petits i ajudar-los podré aprendre com treballen i recordar que feia quan tenia la seva edat” 3-Com ho fareu per ajudar als vostre fillols i filloles? Amb molt entusiasme els nens i nenes han contestat:

“Donant-li els millors consells i trucs, i recomanant-li llibres que cada cop tinguin més lletres” “Recomanat llibres fàcils i a poc a poc més difícils” “ Al dir una paraula malament li ensenyaré a dir-la bé” “Practicant i escollint un llibre que li agradi”

-3-


La Boirina.

Revista del Ceip Pràctiques II. Lleida

Espai Obert.

Festa de cloenda de l’apadrinament lector Per agrair la feina als nostres padrins i fillols l’escola va fer un acte molt bonic d’acomiadament del curs tot lliurant per part dels fillols d’un bonic llibre de lectura . Plegats van fer un bon esmorzar!

-4-


La Boirina.

Revista del Ceip Pràctiques II. Lleida

Espai obert.

Els valors en acció Aquest any, pel projecte de centre “El so i la vida”, els nens i nenes de 6èB hem preparat una Lip Dub. Ens vam dividir en sis grups i cadascun treballava diferents èpoques musicals: anys 60, anys 70, anys 80, música amb instruments reciclats, rap i finalment, Beat Box. Òbviament, era impossible fer una Lip Dub amb només vint-i-set alumnes, per això tot el cicle superior va col·laborar-hi. Tot el material estava fet per nosaltres (els alumnes de 6èB), vam preparar el recorregut a seguir durant la gravació final, vam pensar els passos, vam haver d’assajar... Cal dir que ha estat un treball que ens ha ensenyat a treballar en equip cooperant uns amb els altres, prenent decisions importants i organitzant-nos per aconseguir un projecte comú, la nostra lip dub! Ha estat molt divertit i entretingut, però al cap i a la fi, difícil.

Eduard Sanfeliu i Julia Domínguez -5-


La Boirina.

Revista del Ceip Pràctiques II. Lleida

Espai obert.

La importància de les llengües maternes El 21 de febrer és el Dia Internacional de la Llengua Materna que aquest any 2011 se centra al voltant de les tecnologies de la comunicació i la informació com a eines per a preservar i promoure les llengües i la diversitat lingüística arreu del món. El Dia Internacional de la Llengua Materna va ser proclamat per la Conferència General de la UNESCO l’any 1999. Els alumnes de l’Aula d’Acollida vam celebrar aquesta festa i la nostra activitat es va titular “Les llengües que jo parlo”. Per començar cada nen i nena de l’Aula d’Acollida va pensar en les llengües que parla, les que no parla però enten, les que ha sentit i les que ha vist escrites. Això ho van representar amb una flor. A la corol.la de la seva flor cadascú hi posava la seva foto i als pètals: els de color vermell les llengües que parlen, els de color verd les que no parlen però entenen, les de color blau les que han sentit i les de color groc les que ha vist escrites. Seguidament, cada alumne/a va comparar la seva flor amb els altres companys/es del grup. També, van redactar una fitxa breu de presentació per donar-se a conéixer i dir el seu lloc de procedència.

-6-


La Boirina.

Revista del Ceip Pràctiques II. Lleida

Escola i medi ambient

L’hort de l’escola i el projecte agenda 21 Des de fa uns anys l’escola Pràctiques II, té un prejecte d’educació medioambiental, que està dins del programa de l’ajuntament “Agenda 21”. L’escola en concret té va adquirir el compromís de conservar i deixar net el nostre pati i estudiar les espàcies vegetals. Aquest projecte consisteix en que els nens aprenguin a tirar els papers o brosses a les papereres corresponents. Aquest projecte el coordina el professor Felip Gallart Els nens de 5è, ho fan cada dijous, surten sis nens o nenes amb guans blancs i bosses de plàstic, fan tres grups de dos nens o nenes i cada grup recull una cosa diferent. Uns recullen plàstic els altres paper i els altres basura orgànica. Alumnes fent d’agents Quan tots els nens ja hagin participat a recullir les brosses, passaran a recullir-les els nens i nenes de 6è. En aquesta activitat els alumnes més grans de l’escola volen donar exemple als més petits. Així cada dia anem tenint el pati molt més net!

PLAQUES FOTOVOLTÀIQUES A L’ESCOLA

L’Ajuntament de Lleida i l’empresa lleidatana Sofos, empresa especialitzada a oferir diversos productes i serveis, tots basat en energies renovables, ha instal·lat en el nostre centre un conjunt de plaques solars i ens ha permès als nostres alumnes estudiar els avantatges d’aquest tipus d’energia.

-7-


La Boirina.

Revista del Ceip Pràctiques II. Lleida

Projectes de Centre.

ESCOLA ASSOCIADA A LA UNESCO Una vegada més, les escoles Associades a la UNESCO de Lleida, vam celebrar conjuntament el Dia Escolar de la No Violencia i la Pau (DENIP). Aquest cop van col·loborar amb nosaltres L’Ajuntament i la Coordinadora de les ONGS de Lleida. Amb el lema “Un paraigua per la Pau” cada escola va dur a terme una sèrie d’activitats relacionades amb la manera de resoldre qualsevol conflicte violent de forma pacífica. El nostre treball va començar amb uns tallers duts a terme pels alumnes dels cicles formatius (animació sociocultural i educació infantil) de l’IES Ronda. El resultat d’aquests tallers va ser reflexionar sobre la No Violencia i la Pau al món, plasmamt-se en un paraigua realitzat amb material reciclat, on hi havia escrita una frase sobre el debat i les conclusions que s’havien generat en el grup. Tots els cursos del centre van realitzar aquests tallers, duts a terme pels alumnes de l’IES i promoguts i assessorats per la Coordinadora de les ONGS de Lleida. Els alumnes de segon de E. Primària van realitzar el taller amb membres de l’esmentada Coordinadora, i el seu paraigua va resultar un barret on hi havia paraules referents a la Pau.

-8-


La Boirina.

Revista del Ceip Pràctiques II. Lleida

Projectes de Centre.

ESCOLA ASSOCIADA A LA UNESCO El dia vint-i-vuit de gener (mati) vam celebrar la diada del DENIP al Pavelló “Onze de Setembre”. En aquest equipament esportiu ens van reunir els alumnes de segon, quart i sisè de cada centre Associat i van gaudir de les cançons dels diferents grups de secundària , de la lectura del Manifest conjunt, de l’animació d’un speaker, i per últim la cantata conjunta de tots els assistents a l’acte de la cançó:“Tinc un amic,” mentre s’enlairaven globus blancs. A la tarda tots els alumnes , professors i profesores, pares i mares assistents vam participar en la cloenda de la diada, amb un gran paraigua humà a favor de la Pau.

-9-


La Boirina.

Revista del Ceip Pràctiques II. Lleida

Projecte global d’escola

EL SO I LA VIDA Aquest és el títol del projecte interdisciplinar que hem realitzat a la nostra escola durant el curs 2010-2011. El nostre projecte és fruit del treball i de la implicació de tots els cicles, des de l’Educació Infantil fins al Cicle Superior, en diferents àrees i des de diferents punts de vista i maneres de fer. El so ha estat l’eix vertebrador de l’ esmentat projecte, tenint presents els diferents camps, aspectes i espais en què aquest té un protagonisme i una presència rellevants. Així doncs, el nostre objectiu ha estat conèixer i treballar el so, com un element que és present en la majoria de situacions que ens envolten i en què les persones participem. És present a l’escola, a casa, al carrer, en les manifestacions culturals de la nostra ciutat i del nostre país, en els mitjans de comunicació... així com en la majoria dels actes comunicatius que mantenim.

El so i la vida

Educació Infantil

Cicle Inicial

Cicle Mitjà

Cicle Superior

-Escoltem i sentim la Festa Major. Projecte interdisciplinar

-Els sons que ens envolten.

Els paisatges tenen veu.

Projecte interdisciplinar

Projecte interdisciplinar

Cicle Mitjà -Les músiques del món. Taller d’Educació visual i plàstica

-La veu de les joguines. Sensibilitat artística

-Els sons del mar. Sensibilitat artística

-So i comunicació: Els mass-media. El setè art: cinema. La comunicació i els animals.

Cicle Superior -Els castellers. Taller d’Educació visual i plàstica -Cantata: La nit del 7 Sensibilitat artística

-“Landscapes Cicle Mitjà -La maleta del so. Taller d’Educació visual i plàstica

and

bells” English language

- 10 -

Projecte interdisciplinar

-”Hacemos radio” Lengua castellana -The sens of hearing. -Poetry. English language


La Boirina.

Revista del Ceip Pràctiques II. Lleida

El treball per projectes implica una metodologia que ens permet: -Partir d’un tema o centre d’interès proposat i negociat amb els alumnes. -Que els nens i nenes siguin protagonistes en la construcció del propi coneixement ja que ells mateixos formulen hipòtesis, elaboren preguntes, reflexionen sobre allò que saben i allò que volen saber. -Donar molta importància al treball cooperatiu ja que es prenen decisions consensuades, es reparteixen les tasques i els càrrecs, s’arbitren les actuacions, es posen en comú els resultats de les tasques individuals i s’elabora un treball conjunt i unitari. -Impulsar processos de recerca i d’investigació tot buscant i consultant diferents fonts d’informació, a partir de les quals es fa una tria, selecció i interpretació de les dades obtingudes. -Fomentar la comunicació , el diàleg i l’ intercanvi de dades en petit i gran grup per tal de construir el coneixement d’una forma compartida. El projecte El so i la vida representa un treball col.lectiu, una experiència compartida en què ha participat tota l’escola i que hem presentat a la comunitat educativa des del dia 31 de maig fins al 9 de juny. Esperem que us hagi agradat.

- 11 -


La Boirina.

Revista del Ceip Pràctiques II. Lleida

Projecte global d’escola

ESCOLTEM I SENTIM LA FESTA MAJOR. PROJECTE D’EDUCACIÓ INFANTIL Despleguem una mostra del treball realitzat pels nens i nenes de l’etapa de l’educació infantil amb el títol “escoltem i sentim la festa major”. el per què d’aquest rètol el podriem explicar dient: necessitem tocar, veure i mirar; sentir i escoltar per poder participar de l’afectivitat i la relació amb la vida. tant per a grans com petits, la participació en les festes i tradicions del país, és un pas endavant per aprendre a conèixer la nostra terra, el seu sentir, assolir, refermar una identitat. aprendre a escoltar i a sentir per poder gaudir i integrar-se al món dels adults. aquests són els primers passos que a mesura que ens fem grans, recordarem, la música de gralles i timbals al començar la festa i l’espetec dels focs d’artifici a l’acabar. sons que mai oblidarem i que ens portaran a unes vivències de joia i alegria en viure la vida.

El Cicle Inicial fa un estudi del so en el nostre indret més quotidià l’ escola . Amb un sonòmetre vam mesurar els decibels de diferents espais de l’escola i en diferents hores del dia

- 12 -


La Boirina.

Revista del Ceip Pràctiques II. Lleida

Projecte global d’escola

So, imatge i comunicació CICLE SUPERIOR FEM CURTMETRATGES AL CICLE SUPERIOR: Els nens i nenes del cicle superior hem volgut experimentar amb el so en el món del cinema. Es va fer una pluja d’idees i es va decidir fer un curt sonor i un de mut. El títol dels curts serien: “ Quatre setmanes et poden canviar la vida”, pel curt sonor i pel mut “ Un atracament accidentat” Van tenir molta feina per interpretar-ho però a la fi van aconseguir que quedés d’allò més bé. Tanmateix també un altre grup va fer un curt sonor, però amb d’altres actors i actrius. Tots tenien una idea molt clara, el curt havia d’ésser d’aventures on apareguessin policies. Tothom va estar d’acord amb el personatge que li va tocar. Els nens i nenes s’ho van prendre amb moltes ganes, els feia il·lusió fer un curt ja que era una experiència nova per tots. Va arribar l’hora de gravar, esperada per tots els actors i actrius. Finalment va quedar molt bé.

- 13 -


La Boirina.

Revista del Ceip Pràctiques II. Lleida

Opinió dels participants en el curt de 5è “Castig futurista” El curtmetratge que hem fet, ha estat molt divertit, tot i que, com que no teniem molt temps, no ha pogut participar tothom. Tampoc no vam poder assajar gaire, ja que amb tantes presses vam tenir-ho que grabar tot en menys d’un dia! Igualment, va quedar bastant bé, encara que es notava que no érem professionals... Eh, Eh!. Crec que ha estat bona idea fer el curtmetratge, perquè així, ja sabem més o menys gravar una petita i curta pel·lícula.

El que m’ha agradat més del curtmetratge ha estat ser una de les protagonistes. Ha estat el primer any que faig un curtmetratge, pel·lícula, teatre... per això em vaig ficar bastant nerviosa. Ha estat divertit rodar-lo i sobretot magnífic. Estava molt ben fet el guió, però en algunes de les nostres frases ens varem entrebancar o no dèiem les coses que ficava. Júlia M. astro 5èB Opinió de l’espectador/a Jo no he fet el curtmetratge, perquè soc de 5èA però com a espectadora la meva opinió és que ho han fet molt bé i es nota que han treballat.

- 14 -


La Boirina.

Revista del Ceip Pràctiques II. Lleida

Projecte Global d’ escola

BELLS AND LANDSCAPES L’aportació al projecte Els paisatges tenen veu del Cicle Mitja des de l’àrea de llengua anglesa s’ha realitzat des de diferents topics a primer i segon any del Cicle Els alumnes de tercer de primària participen en el projecte a través d’activitats visuals i plàstiques. L’objectiu global és fomentar l’ observació i gaudiment de qualsevol paisatge; en actitud auditiva. A classe d’anglès, i en gran grup, visionem i escoltem vídeos de les Illes Britàniques, i del YELLOW STONE National Park, a Amèrica. S’ajuda els alumnes a fer un esquema de les parts del paisatge que trien. S’acaba a casa amb retoladors i ratlles curtes. Els i les alumnes han fet produccions que els han sorprès. L’alumnat de quart ha fet recerca d’informació sobre les campanes i hem treballat lèxic relacionat amb les campanes i el seu so. Han buscat també informació sobre el Big Ben com a icona mundialment famosa de Londres, Anglaterra i el Regne Unit. Hem escoltat el seu so, hem elaborat uns dossiers i hem confegit uns cartells

- 15 -


La Boirina.

Revista del Ceip Pràctiques II. Lleida

Projecte de Salut

A la nostra escola mengem més fruita En el taller d’escriptura els nens i nenes de 5è hem redactat la següent notícia que pertany al projecte de Salut de l’Escola. El Departament d’Agricultura de Lleida, un cop al mes regala a les escoles apuntades al projecte de la nostra escola mengem + fruita”, per a què els nois i noies s’acostumin a un menjar saludable. |T.S.T i L.C.O/LLEIDA| El Departament d’Agricultura té un pla que consisteix en regalar fruita fresca als alumnes de les escoles de Catalunya que ho desitgin. Una setmana cada mes, els alumnes (concretament) de l’Escola Pràctiques II sempre mengen fruita de la temporada. Amb aquesta activitat, la responsable del projecte salut de l’escola, senyoreta Neus Perez, pretén que els nens i nenes estiguin més sans.

- 16 -


La Boirina.

Revista del Ceip Pràctiques II. Lleida

Tallers de salut en llengua anglesa

MEALS AND HEALTH TALLER DE SALUT A CICLE INICIAL, IN ENGLISH El taller tenia com a objectius: • Conèixer els noms dels àpats en anglès. • Valorar la importància de l’esmorzar. “BREAKFAST” • Dir en anglès el que han menjat per dinar a l’escola, mentre se’l passen. • Llegir, pintar i retallar el vocabulari dels ingredients del breakfast and lunch. • Fer un collage amb retalls de fulletons, amb la col·laboració de les famílies. • Berenar abans d’acabar tres sessions. Have a snack amb toasts or bread with butter, or butter and jam. • Millorar la psicomotricitat fina tot retallant i enganxant per fer el collage. • Valorar la importància de la cura en la realització del treball plàstic. Quant als tallers de salut en Llengua anglesa hem realitzat els següents: Al Cicle Mitjà : Move , breathe and relax to feel good

- 17 -


La Boirina.

Revista del Ceip Pràctiques II. Lleida

Aquest taller volia aconseguir: Desvetllar l’alegria i creativitat Experimentar la relació entre activitat física, respiració i relaxació amb la salut. Aprendre estratègies per relaxar el cos i tranquil·litzar-se en moments de tensió. Elaborar un dibuix per explicar les seves experiències 1. Feelings and posters. Hem comentat situacions que ens fan sentir enfadats, tristos o bé contents, i hem pensat que podem fer per canviar la situació que ens provoca aquesta emoció, sempre que ens interessi. Hem produit un poster individual i un de grup. Hem manipulat totes aquestes situacións en anglès.

- 18 -


La Boirina.

Revista del Ceip Pràctiques II. Lleida

Tallers de salut en llengua anglesa: cicle superior Al Cicle Superior: Feeling good for a healthy life El taller tenia com a objectius: Relacionar el benestar emocional amb la salut. Reconèixer diferents emocions Elaboració d’un cartell publicitari per indicant com actuar per alliberar emocions negatives Experimentar la relació entre activitat física, respiració i relax amb la salut.

- 19 -


La Boirina.

Revista del Ceip Pràctiques II. Lleida

Espai Biblioteca

La biblioteca com espai de trobada literaria Seguint amb l’objectiu de fomentar l’hàbit lector en els nostres alumnes, hem realitzat diferents activitats d’animació lectora: Hem gaudit de la presència d’un escriptor, l’ENRIC LLUCH i una escriptora, l’EULÀLIA CANAL, que ens han apropat al món dels seus llibres i de la creació literària. La visita d’un autor o autora, a l’escola, ens permet treballar diferents competències: • Tractament de la informació i competència digital: preparant la visita amb l’elaboració de preguntes orals, entrevistes...; buscant les seves dades biogràfiques o publicacions per elaborar murals, cartells... • La comunicativa: escoltant lectures, fent-ne la comprensió lectora a l’aula, a la biblioteca... dialogant per aprendre a parlar i opinar sobre els llibres. • La social: participant en la preparació de l’activitat i gaudint de la trobada; fent difusió a la comunitat educativa de la visita. Aquesta és una experiència que enriqueix les vivències de l’alumnat, fa que estimin més els llibres i entenguin millor el seu procés de creació.

- 20 -


La Boirina.

Revista del Ceip Pràctiques II. Lleida

Espai Biblioteca ENRIC LLUCH , autor dels llibres que els nens i nenes de tercer han llegit al llarg del curs: - “De Satanasset a Aletes-de-Vellut” - “Caballero o caballera, lo sabrás a la primera” Ens va explicar moltes coses de la seva vida, de la seva feina d’escriptor… Ens va ensenyar com inventar històries, entre tots en vam començar dues que vam haver d’acabar-les!!!

EULÀLIA CANAL.L’Eulàlia ha vingut altres vegades a la nostra escola. Aquest curs, han llegit algun dels seus llibres els alumnes de sisè: “Un petó de mandarina”. Els de quart “Les set dents de la Palangana”. I els de tercer “Un cargol fabufantàstic”.

Per saber-ne més consulteu en la pàgina web de l’escola el blog de la BIBLIOTECA. - 21 -


La Boirina.

Revista del Ceip Pràctiques II. Lleida

Espai artístic.

Art exprés a sensibilitat artística En un tres i no res, els nens de 3er ens hem convertit en un veritables artistes. Hem reciclat carpetes, hem fet mòbils amb els nostres noms, paisatges tardorencs i d’hivern, papallones d’estiu., gavines vora el mar... Junts hem jugat amb diferents tècniques: la tempera, les aquarel·les, el llapis de carbó, i tot amb un plis plas, per aquest motiu hem batejat el nostre espai artístic amb ART EXPRÉS . Aquí en teniu una mostra !

- 22 -


La Boirina.

Revista del Ceip Pràctiques II. Lleida

Espai Artístic

GAUDIM DE LA MÀGIA DEL TEATRE

Amb el teatre millorem la memòria, l’expressió oral, la lectura i la comprensió. Aprenem a utilitzar i a modular la veu, a fer silenci i a escoltar. A controlar el cos i a explorar les seves possibilitats comunicatives. A perdre la por a parlar en públic. A comprendre una mica més els altres. Aprenem defensar un personatge i a treballar-lo de forma autònoma. El teatre posa a l’abast dels nens i nenes la possibilitat d’expressar-se per ells mateixos davant dels altres i de treballar en grup... Poques activitats són tan educatives com el teatre i a la nostra escola hi és molt present. En aquest article us parlarem del nostre centre com a generador de teatre. Els alumnes de sisè curs van representar l’obra “En Joan Silencis”, dins del festival nadalenc. Una obra divertida i amb valors tan positius com la reflexió i la calma per afrontar la vida. L’experiència va ser molt reeixida tant pel nivell assolit pels actors i actrius i per totes les persones que hi van col·laborar, com per la reacció del públic, que en va sortir entusiasmat. Dins de l’àrea de “Sensibilitat artística”, els alumnes de quart han desenvolupat durant tot el curs les seves “Creacions dramàtiques”. Un projecte basat en l’expressió personal i artística a través del teatre. Els alumnes formaven petites companyies i creaven el seu propi espectacle, que es va representar a diferents cursos d’educació infantil i primària. Un total de dues obres per grup de creació en fou el resultat: nou obres en total. El teatre és també una eina immillorable per a l’aprenentatge de les llengües estrangeres. Els alumnes de segon i tercer han representat un seguit d’obres en anglès davant de diferents grups de l’escola. Tot plegat demostra que el teatre a la nostra escola és una activitat molt viva i dinàmica.

- 23 -


La Boirina.

Revista del Ceip Pràctiques II. Lleida

Espai Artístic

ELS TALLERS A L’EDUCACIÓ INFANTIL L’Esclat de colors. Tenyim macarrons amb colorants alimentaris i confegim un collar.

Pans i Panets. Elaborem i tastem pa i coca de recapte.

Manetes. Coneixem a Leandre Cristòfol i construïm

L’Armonia Estelar imitant a l’autor Lleidatà.

Plou gotetes plou. Coneixem el cicle de l’aigua. Transformem l’aigua amb gel, amb vapor d’aigua i una altra vegada amb aigua.

Riure i somriure. Ens pintem la cara com Charlie Rivel.

- 24 -


La Boirina.

Revista del Ceip Pràctiques II. Lleida

Entorn i Escola.

La FACULTAt DE MEDICINA ens obrE les portes Aprofitant que tenim la Facultad de Medicina molt a prop i amb la col.laboració de mares del centre que treballen a la Facultad els nens i nenes de 5è vam fer unes classes molt especials. Després vam aprofitar de redactar aquesta notícia. Alumnes de l’escola Pràctiques II de Lleida visiten la Facultat de Medicina i examinen els ossos i els òrgans. /JMJ Lleida/ El dimarts 10 d’octubre del 2010, els nens de l’escola Pràctiques II són rebuts per els estudiants de medicina. Els estudiants els hi ensenyen els ossòs i els organs al laboratori. Amb l’ajuda dels alumnes de medicina i conjuntament amb la Sra. Anna Casanovas professora de la Facultat , es va fer una xerrada sobre l’anatomia humana. Més tard, els alumnes del Pràctiques II amb l’ajuda dels estudiants, de Medicina, van poder experimentar al laboratori. Els alumnes, amb guants a les mans, van tocar ossòs humans i van agafar organs d’animals.

- 25 -


La Boirina.

Revista del Ceip Pràctiques II. Lleida

Esport i Escola.

La baldufa un joc tradicional Els nens del Pràctiques 2 aprenen a fer ballar la baldufa a les classes d ´ educació física .

J.C./Lleida/

Els nens de l’escola Pràctiques II entrenats per Fany Major fem ballar la baldufa com a esport tradicional . Ens entrenem a les classes d ´ Educació Física . Decorem les nostres baldufes amb divermàgic per distingir-les . Les baldufes han de ser de fusta . A les classes ens ensenya a dominar trucs extraordinàries com fer ballar damunt un fil o la mà , també ens ensenya a fer-la saltar i després quan toqui al terra que segueixi ballant . També fem d ´altres activitats a les classes d ´ Educació Física com jocs o llençar coses etc... A l ´ hora del pati els nens baixen les baldufes de les nostres classes per practicar trucs amb la baldufa .

- 26 -


La Boirina.

Revista del Ceip Pràctiques II. Lleida

Esport i Entorn.

Quins esports practiquem ? Hem fet unes preguntes als nens de 5è sobre l´esport que practiquen i hem recollit aquesta informació: Aquest club esportiu (aleví F) del Lleida té una plantilla formada pels següents jugadors :Guillem Arbós , CarlosOlona ,Miguel Alonso, Agustí Vizcaino,Enric Alba-lat ,Gerard Arnó ,Alan Atú- nez ,Armand Ciutat ,Adrià Cucalón i Jordi Caus . L´ aleví f del Lleida està entrenat per Sebas. Fan una alineació de 3-2-1 /3-1-2 .L´ equip ha perdut sis partits n´ ha empatat un i n ´ha guanyat onze a l´ equip els han colat quaranta–cinc gols i n ´han colat seixanta–set.

(L´ Adrià Cucalón no surt a la fotografia perquè encara no havia arribat al club)

- 27 -


La Boirina.

Revista del Ceip Pràctiques II. Lleida

Esport i Entorn. ESPORT

CLUB

LLOC

TOTAL D´ALUMNES

FUTBOL

LLEIDA

ANEX / MAGRANERS.

5

AT.SEGRE

CAPPONT. CAMP MUNICIPAL RAMON FARRERS.

2

BORDETA

BORDETA.

BALÀFIA

BALÀFIA.

1

PRÀCTIQUES 2 PRÀCTIQUES 2

PRÀCTIQUES 2 PRÀCTIQUES 2

2 7

BÀSQUET TENIS NATACIÓ

2 EKKE

- 28 -

3


La Boirina.

Revista del Ceip Pràctiques II. Lleida

Esport i Entorn.

Quins esports practiquem ? Un día, en educación física nuestra profesora Sara nos propuso trabajar baloncesto o atletismo de una manera especial... !Nos tocaba escoger como queríamos trabajar! Por votación, la clase de 6ºB escogimos practicar baloncesto y los de 6ºA atletismo. El primer día, hicimos un gran mural. Nos dividimos en tres grupos, unos escribieron lo que ya sabíamos en relación al tema a trabajar, otros lo que queríamos saber y por último, lo que queríamos trabajar al largo de las sesiones. En medio del mural dibujamos una canasta gigante donde colgamos los cuatro equipos de juego hechos por nosotros: Sud, Norte, Este y Oeste. El segundo día nos familiarizamos con el balón, por ejemplo: caminar o correr con él, ir hacia atrás y encestar a canasta. En otras sesiones hicimos un torneo y el ganador fue el equipo Sud. Y para finalizar el proyecto hicimos un ¡Concurso de mates! En la clasificación de chicas ganaron Laura Remacha y Maria Planes y en la clasificación de chicos ganó David Maza. ¡ Este proyecto ha sido muy creativo y nos ha gustado mucho!

Elena Tello Vidal y Maria Planes Díez - 29 -


La Boirina.

Revista del Ceip Pràctiques II. Lleida

Sortides.

Educació Infantil Els nens/es d’Educació Infantil, durant aquest curs hem anat per nivells a la ludoteca, on ens hem divertit molt jugant. També hem gaudit d’una representació musical a l’Auditori “ Simfonies del nas vermell”. P-3 hem anat d’excursió al Castell de Saidia per descobrir l’entorn, animalets i plantes. P-4 hem anat d’excursió a la mitjana per observar i descobrir els encants del bosc de la mitjana i també hem anat un dia a la Granja escola de la Manreana per conèixer els animals i plantes. P-5 hem anat de COLÒNIES a Tamarit, tots els nens esperàvem la sortida amb moltes ganes i il.lusió. Volem descobrir el litoral costaner i el medi marí.

Ens divertim a la ludoteca

A l’Auditori ens ho hem passat pipa cantant , escoltant contes i acompanyant al pallasso.

- 30 -


La Boirina.

Revista del Ceip Pràctiques II. Lleida

Sortides.

Educació Infantil Donem menjar a les gallinas.

Explorem el nostre litoral

Respectem i tenim cura d’animals i plantes

- 31 -


La Boirina. Sortides.

Cicle inicial

- 32 -

Revista del Ceip PrĂ ctiques II. Lleida


La Boirina.

Revista del Ceip PrĂ ctiques II. Lleida

- 33 -


La Boirina.

Revista del Ceip Pràctiques II. Lleida

Sortides.

CICLE MITJÀ. Al llarg del curs, hem anat fent diverses sortides distribuïdes per trimestres, tant per a tercer com per a quart. A tercer, hem anat a la Panera, a la Paeria i a Verdú. A quart, al teatre de l’escorxador, a l’auditori Enric Granados i de colònies a Calafell.

Ens ho hem passat molt bé! Sortides de tercer

La Paeria (Lleida)

Museu de les joguines (Verdú)

Sortides de quart

Auditori Enric Granados

Teatre de l’escorxador

- 34 -


La Boirina.

Revista del Ceip Pràctiques II. Lleida

Sortides.

CICLE SUPERIOR. Excursió a Isona El dimarts 31 de maig, els nens i nenes de 5è, vam anar d’excursió a Isona, ens van dividir en dos grups, la classe A i la classe B. Al començament els de 5èA van anar al museu de la Conca Dellà i els de 5èB a fer un taller de petjades, després ens vam intercanviar d’activitat. Al museu vam veure els catorze pobles que formaven la Conca Dellà, també ens van explicar tots els tipus de sorres que trobaríem si excavéssim un forat de moltíssim metres. Després ens van ensenyar les diferents etapes que hauria de passar un dinosaure per a convertir-se en fòssil. Seguidament vam sortir al carrer i l’autobús ens va portar als afores del poble d’Isona, allà vam veure una espècie de rampa plena de foradets, al principi pensàvem que eren penjades de dinosaures , però eren marques dels animals aquàtics, les ratllades. L’activitat va ser bastant divertida, perquè vam construir una petjada de dinosaure amb guix i de forma bastant professional. Va ser molt divertida aquella excursió!

- 35 -


La Boirina.

Revista del Ceip Pràctiques II. Lleida

Colònies a 6è !! Aquest any els nens i nenes de sisè hem anat tres dies de colònies a les Preses. El viatge ha durat tres hores i hem fet una parada en una àrea de servei, on hem esmorzat. En arribar a la casa de colònies, ens van rebre molt bé. Per conèixer el poble, vam fer un joc amb l’objectiu de saber a quina habitació ens tocaria dormir. A la tarda vam fer tres grups, hi havia tres activitats: passejada en rucs, tir amb arc i una visita pel parc natural “La Pedra Tosca”. Al dia següent ens vam aixecar tots amb unes ulleres impressionants, quasi no havíem dormit! Al matí vam fer una caminada, vam pujar al volcà de Santa Margarida, dins el cràter hi havia una ermita preciosa. A la tarda vam fer una passejada amb carro de cavalls per la Fageda d’en Jordà, vam visitar la cooperativa de iogurts de la Fageda. I a la nit... DISCOTECA! L’últim dia vam pujar al Nautilus i vam visitar les Illes Medes, després de dinar vam agafar l’autocar fins arribar a Lleida.

Genis Díaz Valls i Andrea Cabero Arnold

- 36 -


La Boirina.

Revista del Ceip Pràctiques II. Lleida

TALLERS D’ESCRIPTURA

EL PLAER D’ESCRIURE A L’ESCOLA Aquest curs 2010-2011, l’escola ha posat en marxa els tallers d’expressió escrita a Cicle Mitjà i Cicle Superior. L’agrupament dels alumnes en tallers, ha estat fet de forma heterogènia i entre nivells, amb l’objectiu de disminuir la quantitat d’alumnes per grup i rendibilitzar al màxim les hores dedicades als esmentats tallers. El fet d’escriure, de redactar, és una tasca complexa en què intervenen un gran nombre d’operacions tan conceptuals com lingüístiques. Amb la finalitat que aquesta feina resulti més fàcil, menys costosa i, també, més atractiva hem oferit als nostres alumnes les eines que contribueixen a facilitar el fet d’escriure qualsevol tipus de text; eines que ens permeten aconseguir textos eficaços, clars i coherents. Aquesta habilitat s’ha de veure reflectida tant en l’àmbit de les situacions quotidianes de l’aula i de l’escola, com en les experiències personals i produccions creatives i en els textos produïts en qualsevol de les àrees curriculars. Així doncs, els objectius que ens hem proposat per tal d’aconseguir-ho són els següents: -reconèixer les idees bàsiques que han de formar part del nostre text. -Saber utilitzar la llengua per tal de poder expressar per escrit les nostres opinions, sentiments, idees, pensaments… fent que la persona o persones a qui va adreçat el text entenguin clarament la seva intenció comunicativa. -Haver entès el procés de l’escriptura tenint presents tots els passos que aquesta requereix: planificació, redacció, revisió i, si s’escau, reelaboració. -Saber utilitzar l’estructura més adequada segons el tipus de text. -Aprendre a revisar els textos i fer-ne l’autoavaluació. Amb aquest treball l’escola pretén millorar la competencia comunicativa del nostre alumnat.

- 37 -


La Boirina.

Revista del Ceip Pràctiques II. Lleida

EDUCACIÓ INFANTIL Els nens i les nenes de P5 ens ho passem molt bé escrivint cartes al racó d’escriptura. Sabeu com ho fem? Doncs busquem el paper i el sobre que necessitem, i escrivim la carta a algun company o companya de la classe. Ens expliquem moltes coses, ens convidem a jugar i fins i tot ens disculpem d’alguna petita baralla que hem tingut a l’hora del pati o a la classe. Una vegada realitzada la carta la posem al sobre, escrivim el nom i cognoms del nen o nena a qui l’hem escrit i el nostre nom i cognoms al darrere del sobre, finalment decorem el sobre i el tirem a la bústia de la classe. Un cop per setmana obrim la bústia i repartim les cartes. És un moment de molta alegria; però si algún nen o nena es queda sense rebre cap carta, que no es preocupi que la setmana vinent ho tindrem en compte i en rebrà una o dues…!

- 38 -


La Boirina.

Revista del Ceip Pràctiques II. Lleida

TALLERS D’ESCRIPTURA

La llibreta de notícies al cicle inicial

- 39 -


La Boirina.

TALLERS D’ESCRIPTURA

- 40 -

Revista del Ceip Pràctiques II. Lleida


La Boirina.

Revista del Ceip Pràctiques II. Lleida

TALLERS D’ESCRIPTURA

Tallers d’escriptura al cicle mitjà S’inicia el taller amb un petit dossier d’activitats prèvies per poder valorar el nivell dels alumnes en la seva expressió escrita. Per poder treballar amb grups més reduïts d’alumnes i alhora més equitatius en quan a les seves característiques i nivell d’expressió s’han fet cinc grups a tercer curs i tres grups a quart curs. Al llarg del curs s’han treballat diferents tipologies textuals diferenciant-les per nivell: o A tercer curs s’ha treballat: els rodolins - auca, la carta, la descripció de persones i el diàleg. o A quart curs s’ha treballat: la poesia, la definició, la descripció d’objectes, el conte i el còmic.

Treballs realitzats pels alumnes de quart: Treballs realitzats pels alumnes de tercer El conte i la descripció d’objectes. curs: La carta i la descripció de persones.

En finalitzar cada dossier els alumnes fan la seva pròpia autoavaluació seguint uns ítems donats prèviament. Alguns dels treballs d’expressió escrita dels alumnes, com ha estat els rodolins i les poesies, s’han introduït al llibre que té l’escola a la prestatgeria.

- 41 -


La Boirina.

TALLERS D’ESCRIPTURA Treballem la descripció .

.

- 42 -

Revista del Ceip Pràctiques II. Lleida


La Boirina.

Revista del Ceip Pràctiques II. Lleida

Llibreta de notícies del Cicle Mitjà

- 43 -


La Boirina.

- 44 -

Revista del Ceip PrĂ ctiques II. Lleida


La Boirina.

Revista del Ceip Pràctiques II. Lleida

TALLERS D’ESCRIPTURA

Cicle Superior : Els tallers d’escriptura han estat una eina més per impulsar l’expressió escrita i per motivar millor a l’alumnat. S’ha treballat en grups: tres a sisè i tres a cinquè. L’alumnat tenia un dossier amb activitats que afavorien la creativitat a l’hora d’escriure. Després en feien la seva valoració. Els treballs van resultar fins i tot plàstics i atractius: un mural descriptiu, un conte que van deixar en préstec a les aules de cicle inicial i un diari amb notícies de l’escola. Vet aquí uns exemples:

- 45 -


La Boirina.

Revista del Ceip Pràctiques II. Lleida

Recull de reportatges i treballs

El portafolios como sistema de enseñanza y aprendizaje. Los alumnos de 5º nos hemos convertido este año en Trotamundos. Tal excusa nos ha servido para viajar con nuestra imaginación y descubrir otros países y culturas. Nuestra aventura nos ha llevado a investigar la gastronomía, la ropa, las fiestas, los juegos y deportes, los nombres, los animales y las maravillas del mundo; incluso un grupo se aventuró con la faraónica tarea de trazar una cronología de los inventos y descubrimientos más importantes. El trabajo de investigación y recogida de información lo registramos en unos cuadernos que diseñamos a nuestro gusto. En él íbamos registrando, a modo de diario, todas las reuniones, información encontrada y acuerdos de grupo. Aunque la mayoría ya sabíamos hacer PowerPoint, también aprendimos a hacer hipervínculos y a mejorar nuestras presentaciones. Cada grupo pudo decidir cuál sería el soporte de su presentación, informático o mural. La mejor parte del trabajo fue la exposición delante de los compañeros. Algunos de nosotros pasamos algo de vergüenza, aunque todos disfrutamos mucho tanto explicando como escuchando. Finalmente, reflexionando sobre nuestro trabajo, hemos descubierto que trabajar en equipo no es fácil. Todos tenemos que aportar al máximo y respetar las ideas de los demás. Somos diferentes, pero la riqueza del grupo dependía de esa diferencia.

El portafolios, es una forma de trabajar en el que el alumn@ muestra sus intereses y potencialidades. Es un sistema de evaluación integrado en el proceso de enseñanza-aprendizaje y permite al alumn@ demostrar lo que está aprendiendo y al mismo tiempo posibilita a la profesora el seguimiento del proceso. Incrementa la responsabilidad y no lo compara con otr@ compañer@. La reflexión y la autoevaluación son dos puntales básicos para avanzar. - 46 -


La Boirina.

Revista del Ceip Pràctiques II. Lleida

Recull de reportatges i treballs

el futbol femeni La història del futbol sembla venir de la Xina, de la dinastía Han, on es practicava una variant antiga anomenada Tsu Chu, que es documenta a partir del 2500 a.C. La meta del Tsu Chu era xutar la pilota a través d’una petita xarxa aberta i es podía anotar amb qualsevol part del cos, excepte les mans. A França i Escòcia, els jocs de pilota entre les dones eren comuns des del siglo XII, però serà en aquesta última, concretament a Glasgow, on es celebra el primer partit de futbol femení, al 1892. Es interessant resaltar que el desarrollament del futbol femení va a estar íntimament lligat a la lluita per els drets de la dona. Així serà la jugadora Nettie Honeyball la que va fundar el primer club esportiu anomenat British Ladies Football Club amb l’objectiu de demostrar que la dona podia emancipar-se. Aquí us mostrem algunes de les jugadores de futbol més famoses:

Nom jugadora Maribel Dominguez Marta Vieira Da Silva Melanie Behringer Aina Torres Pallarès

Data de País natal naixement 18 / 11 / Mèxic 1978 19 / 2 / 1986 Brasil 18 / 11 / 1985 26-02-92

Posició

Equip on juga

Davantera

U. E. L’Estartit Davantera F. C. Gold Pride Centrecampìsta FFC Frankfurt Centrecampista F. C. Barcelona

Alemania Catalunya

L’important és tenir en compte que no s’ha de descriminar pel fet d’ésser noia, tots hem de tenir la mateixa igualtat i oportunitat de poder desenvolupar una activitat que ens agradi.

- 47 -


La Boirina.

Revista del Ceip Pràctiques II. Lleida

FESTES A L’ESCOLA

PETIT TREBALL DEL CARNAVAL Et vols maquillar Per maquillar necessitaràs pintures de maquillatge. Avui en pots trobar a les papereries, botigues de joguines, botigues especialitzades en disfresses, articles de teatre o festes. Les pintures quasi totes es renten amb aigua i sabó. Per netejar la pots fer servir una crema netejadora. Per aplicar-te la pintura el millor són les espongetes de maquillatge, en trobaràs a les perfumeries i farmàcies. Pels detalls pots fer servir pinzells acabats d’estrenar. Abans d’aplicar-te el maquillatge t’has d’aplicar una crema hidratant. Quan hagis acabat deixa-ho tot ben endreçat. A continuació et relacionem de manera il.lustrada els diferents materials bàsics per fer un bon maquillatge i diversos exemples de maquillatges:

Qué necessites ?

Barres de maquillatge pinzells de diferents de colors(les trobareu gruixos a les bones perfumeries)

crema desmaquilladora

A Lleida fem una desfilada de carrosses on tirem confeti i ens divertim. Al col·legi també ni fem. Aquest any la fem dels pingüins de Madagascar ni han moltes , tothom va disfressat . A les escoles també fan una altra cosa, que es fer el rei del carnestoltes i estudien cançons i moltes coses més! Aquest any però no ho hem celebrat perquè hem fet la setmana blanca

- 48 -


La Boirina.

Revista del Ceip Pràctiques II. Lleida

FESTES A L’ESCOLA Les festes i els esdeveniments segueixen un calendari ben marcat al llarg de l’any i són un referent que ens ajuden a situar-nos temporalment: La Castanyada a la tardor, Les festes de Nadal a l’ hivern, Carnestoltes , Sant Jordi a la primavera… sense oblidar les Festes Majors. Des de l’escola intentem fer-ne esment ja que són un tret cultural que ens identifica com a ciutadans d’un país i engresca als nouvinguts a integrar-se en tots els fets culturals. Les festes són un element molt propici per posar en contacte a tots els qui formen part de la comunitat educativa fent participar als nens , nenes, mestres i pares. Els contactes distesos que fan pares i mestres ajuden a augmentar els lligams i a parlar del temes que ens ocupen en un to més familiar i amical.

CASTANYADA 2010

- 49 -


La Boirina.

Revista del Ceip PrĂ ctiques II. Lleida

Festes de nadal

Festa de sant jordi i de la primavera

- 50 -


La Boirina.

Revista del Ceip Pràctiques II. Lleida

PASSATEMPS

Troba les vuit diferències

Ves de l’A a la B

- 51 -


La Boirina.

Revista del Ceip Pràctiques II. Lleida

NUESTRO GEOSPACIO

COMUNITAT EDUCATIVA ESCOLA PRÀCTIQUES II

ESCOLA PROMOTORA DE SALUT

- 52 -

ESCOLA ASSOCIADA A LA UNESCO

Boirina 6  

Boirina 6 Escola Pràctiques II Lleida

Boirina 6  

Boirina 6 Escola Pràctiques II Lleida

Advertisement