__MAIN_TEXT__

Page 1


Весна АНЂЕЛИЋ

РАДНА СВЕСКА ЗА УЧЕНИКЕ ТРЕЋЕГ И ЧЕТВРТОГ РАЗРЕДА ОСНОВНЕ ШКОЛЕ


Драги ђаче,

Са веселим осмехом и добром вољом полазиш на Наставу у природи. Са собом носиш и ову радну свеску. Послужиће ти да у њој нацрташ и напишеш све што ти је занимљиво и тако сачуваш лепе успомене. У свесци су дати задаци које ћеш радити у предвиђено време. Обрати пажњу на ознаке: Бележи шта сте све радили у току дана и у које време; овде напиши где сте ишли у шетњу, које сте игре играли, када сте учили, а када се и како збављали. Прочитај на шта те упозорава овај знак и на то обрати пажњу. Овде се налази дневни задатак. Пажљиво га прочитај сваког јутра и тако ћеш знати шта тог дана треба да посматраш, о чему ћеш да пишеш и шта да црташ. Овде решавај задатке из математике. Видећеш и доживећеш нешто ново. Опиши то. Сликај интересантне пределе и објекте из околине.

Желим ти да проведеш незаборавне дане на Настави у природи.

Аутор


Залепи слике и напиши текст о месту у коме се налазиш. Користи проспекте или разгледнице.
Обележи на карти пут којим си данас путовао.

Напиши назив места из кога полазиш на пут. __________________________ Напиши назив места у коме си на Настави у природи. __________________________ На којој страни света је твоје место, у односу на место у коме се налазиш. __________________________

АУТОПУТ АСФАЛТНИ ПУТЕВИ Обрати пажњу на саобраћајне знаке које видиш поред пута. Нацртај три саобраћајна знака која ретко виђаш или их до сада ниси видео.
Календар временских прилика За време боравка на Настави у природи свакога дана прати и одговарајућом ознаком у табели бележи временске прилике, јачину ветра и дневну температуру. (Ознаке су дате испод табеле.) ВРЕМЕНСКЕ ПРИЛИКЕ И ЈАЧИНА ВЕТРА

ДАТУМ

Пре подне

По подне

ВРЕМЕНСКЕ ПРИЛИКЕ

ТЕМПЕРАТУРА

ЈАЧИНА ВЕТРА

сунчано

снег

без ветра

променљиво

киша

слаб ветар

облачно

киша са грмљавином

средње јак ветар

магла

град

јак ветар

Упиши назив годишњег доба у коме боравиш на Настави у природи. _____________________________________________________________________
ДАН 1. ДАН _________________________ ДАТУМ _______________________

Зовем се _____________________________________________________________. Данас путујем ________________________________________________________. У аутобусу су одељења: ________________________________________________. Седим са: ____________________________________________________________. Пошли смо у ____________________ сати из ______________________________ . У току путовања смо прошли кроз следећа насеља: градови: ____________________________________________________________ села: _______________________________________________________________. Видели смо: реку/ језеро ________________________________________________. планину _____________________________________________________________. споменик ____________________________________________________________. бању, манастир _______________________________________________________. На одредиште смо стигли у ____________ сати. Одмаралиште носи назив _______________________________________________. Адреса одмаралишта: ________________________ број телефона ___________ Број моје собе је ____ , налази се_______________________________________.

(приземље, спрат)

Прозори моје собе су окренути према ____________________________________.

(упиши страну света)

Са мном у соби су и: ___________________________________________________ _____________________________________________________________________ _____________________________________________________________________(наведи имена)


Опиши како је протекло путовање. ДОПУТОВАЛИ СМО ___________________________________ (место боравка)

________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ Упознај се са правилима понашања у одмаралишту. Запиши их на таблама. Труди се да поштујеш та правила док се налазиш у одмаралишту.

ПРАВИЛА ПОНАШАЊА
Нацртај пејзаж који ти се током путовања највише допао.

Овај дан ћу памтити по... ( Напиши или нацртај.)
ДАН 2. Данас је _________________________.

( дан )

________________________________

( датум )

Упиши у табелу шта сте све радили у току дана и у колико сати. (Устајање, учење, шетње, игре, посете, вечерњи програми...)

ВРЕМЕ

АКТИВНОСТИ ТОКОМ ДАНА

Веома је важно да водиш рачуна о својим личним стварима. Такође је важно да бринеш о уредности простора у коме боравиш. Уредно сложи своје ствари. Прљав веш држи одвојено од чистог. Обућу и јакну одложи на предвиђено место. Редовно намештај свој кревет. ЗАДАТАК: Упознај се са простором у одмаралишту и око њега ради лакшег сналажења. Где се налазе просторије које ћеш да користиш наредних дана? Коме ћеш да се обратиш ако ти је нешто потребно?
Опиши како изгледа одмаралиште (непосредна околина, његова спољашност, унутрашњост, соба у којој спаваш). Наведи све оно што ти се допало на први поглед. НАШЕ ОДМАРАЛИШТЕ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ Нацртај одмаралиште.

10


КУТАК ЗА МАТЕМАТИКУ

Напиши шта сте данас занимљиво сазнали и научили. ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________

11


ДАН 3. Данас је _________________________.

( дан )

________________________________

ВРЕМЕ

( датум )

АКТИВНОСТИ ТОКОМ ДАНА

Води рачуна о свом здрављу. Веома је важно да одржаваш личну хигијену (да редовно переш руке, зубе, тушираш се и пресвлачиш).

ЗАДАТАК: Пажљиво посматрај околину док сте у шетњи. Обрати пажњу шта се све налази у близини: објекти, шума, ливада, поток, брдо...

12


Данас сте били у шетњи. Опиши каква је природа. Какво је растиње? Које боје преовлађују? Који се звукови чују? Шта ти се највише свидело? У ШЕТЊИ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ Напиши правила која треба поштовати у шетњи. Потруди се да се придржаваш тих правила.

13


Нацртај неку занимљивост из шетње.

КУТАК ЗА МАТЕМАТИКУ

14


ДАН 4. Данас је _________________________.

( дан )

________________________________

ВРЕМЕ

( датум )

АКТИВНОСТИ ТОКОМ ДАНА

Редовно треба да водиш рачуна о својој безбедности и безбедности својих другара. Пажљиво се крећи по објекту и околини. Никада се не одвајај од групе, а када имаш потребу да се удаљиш, обавезно се јави учитељу/ици. ЗАДАТАК: У шетњи ћеш видети и различите грађевине: куће, викендице, старе зграде. Обрати пажњу на њихов изглед, спољашњост, намену, непосредну околину. Распитај се да ли се у близини налази нека школа и сазнај нешто о њој (назив, колико је велика, колико има ученика). Ако је могуће, посети ту школу.

15


Опиши кућу која се теби највише допала. Шта ти се на њој највише свидело? Како изгледа? Шта се налази око ње? ЗАНИМЉИВА КУЋА ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ Овде нацртај ту занимљиву кућу.

Посмaтрај ко све ради у одмаралишту. Која су њихова занимања и шта они раде?

ЗАНИМАЊЕ

16

ШТА РАДИ?


Изабери једног од запослених, распитај се шта све ради у току дана, па напиши.

Нацртај униформу једног запосленог.

______________________________ ______________________________ ______________________________ ______________________________ ______________________________ ______________________________ ______________________________ ______________________________ ______________________________ ______________________________ ______________________________

КУТАК ЗА МАТЕМАТИКУ

17


ДАН 5. Данас је _________________________.

( дан )

________________________________

ВРЕМЕ

( датум )

АКТИВНОСТИ ТОКОМ ДАНА

Чување и заштита природе су веома важни за биљке, животиње и човека због њихове међусобне везе. Да ли примећујеш како изгледа природа у околини? Да ли је загађена? Како ти можеш да допринесеш очувању природе? ЗАДАТАК: Посматрај биљке које расту у околини. Које су најчешће? Како изгледају? Какви су услови у њиховом станишту? (Квалитет земљишта, влажност, количина светлости и топлоте).

18


Опиши необично или интересантно дрво које запажаш (како изгледа, колико је високо, каква му је крошња, какви су му листови?...). Сазнај његов назив. Опиши необично дрво.

Покушај да нацрташ то дрво.

______________________________ ______________________________ ______________________________ ______________________________ ______________________________ ______________________________ ______________________________ ______________________________ ______________________________ ______________________________ ______________________________ Поред дрвећа у околини расту и друге биљке. Која биљка је карактеристична за крај у коме боравиш? Напиши њен назив. _________________________________ Залепи или нацртај листове биљке која је карактеристична за овај крај.

Опиши како изгледа та биљка. ______________________________ ______________________________ ______________________________ ______________________________ ______________________________ ______________________________ ______________________________ ______________________________ ______________________________ ______________________________ ______________________________

19


Да ли је природа у околини загађена? Ко је загађује и како?

КО?

КАКО?

На који начин природа овог краја може да се сачува од даљег загађења? ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________

КУТАК ЗА МАТЕМАТИКУ

20


ДАН 6. Данас је _________________________.

( дан )

________________________________

ВРЕМЕ

( датум )

АКТИВНОСТИ ТОКОМ ДАНА

Чување и заштита животиња су важни јер је све у природи повезано.Човек треба да брине и о дивљим животињама, нарочито ако су то угрожене врсте. Како човек брине о дивљим животињама? ЗАДАТАК: Посматрај околину и уочи животиње које ту живе. Где су њихова станишта? Како живе? Чиме се хране? Како се размножавају?

21


Распитај се која је дивља животиња најчешћа у овом крају. Како изгледа, чиме се храни, како живи? Напиши која је то животиња. _____________________________________________________________________ Опиши животињу која живи у овом крају.

Покушај да нацрташ ту животињу.

______________________________ ______________________________ ______________________________ ______________________________ ______________________________ ______________________________ ______________________________ ______________________________ ______________________________ ______________________________ ______________________________ Наброј животиње које живе у овом крају (мужјак, женка, младунче) и напиши чиме се хране.

МУЖЈАК

22

ЖЕНКА

МЛАДУНЧЕ

ЧИМЕ СЕ ХРАНИ?


На који начин човек брине о дивљим животињама?

Нацртај ланац исхране карактеристичан за овај крај.

______________________________ ______________________________ ______________________________ ______________________________ ______________________________ ______________________________ ______________________________ ______________________________ ______________________________ ______________________________ ______________________________

КУТАК ЗА МАТЕМАТИКУ

23


ДАН 7. Данас је _________________________.

( дан )

________________________________

ВРЕМЕ

( датум )

АКТИВНОСТИ ТОКОМ ДАНА

Називи места, брда, планина, потока, река, говоре о њиховом изгледу или догађајима из прошлости. Они су повезани и са традицијом краја. Распитај се за причу или легенду о настанку овог места. Да ли у близини постоји неки манастир или музеј? ЗАДАТАК: Посматрај околину и уочи облике рељефа овог краја. Које облике рељефа запажаш? Колико су висока оближња брда или планине? Постоји ли равница, котлина или висораван у близини? Да ли у близини постоји језеро, протиче поток или река? Сазнај да ли се у близини налази воденица, брана или хидроцентрала.

24


Опиши неки од облика рељефа који запажаш у околини.

Покушај да нацрташ тај пејзаж.

______________________________ ______________________________ ______________________________ ______________________________ ______________________________ ______________________________ ______________________________ ______________________________ ______________________________ ______________________________ ______________________________ ______________________________ ______________________________ ______________________________ Наброј облике рељефа места у коме боравиш и напиши њихове називе.

ОБЛИК РЕЉЕФА

НАЗИВ

Који је највиши врх и колико је висок? ___________________________________ _________________________________ (назив ) ( висина )

25


Напиши легенду или занимљиву причу о неком објекту из околине. ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________

КУТАК ЗА МАТЕМАТИКУ

26


ДАН 8. Данас је _________________________.

( дан )

________________________________

ВРЕМЕ

( датум )

АКТИВНОСТИ ТОКОМ ДАНА

Важно је да водиш рачуна о својим личним стварима. Пажљиво и уредно спакуј своје ствари и пази да нешто не заборавиш! ЗАДАТАК: Данас се враћаш кући. Како се осећаш? Да ли ти се допао боравак на Настави у природи? Шта ти се свидело, а шта није? Која су твоја нова сазнања? Како је протекло дружење са другарима?

27


Опиши свој боравак у протеклих седам дана.

МОЈ БОРАВАК ____________________________________ (назив места)

________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ Нацртај оно што ти је било најзанимљивије у протеклих седам дана.

28


Шта си ново сазнао после Наставе у природи (легенду, игру, занимљивост...)? Напиши.

Нацртај свој костим за маскенбал или костим који ти се највише допао.

______________________________ ______________________________ ______________________________ ______________________________ ______________________________ ______________________________ ______________________________ ______________________________ ______________________________ ______________________________ ______________________________ ______________________________ Напиши текст песме коју сте најчешће певали. ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________

29


САЧУВАЈ ЗА УСПОМЕНУ Напиши имена другова и другарица са којима си био на Настави у природи. ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ Овде залепи вашу заједничку фотографију.

30


Овде напиши имена, презимена, адресе и бројеве телефона нових другова и другарица како бисте могли да се и даље дружите.

Нацртај или залепи слике из шетње, са журке, игре...

31


СПОМЕНАР На овим странама нека ти другари напишу поруке за успомену.

32


33


Изабери НАЈ од НАЈ другара.

КО ЈЕ БИО:

најсмешнији најпоспанији најнеуморнији највеселији најраспеванији најдружељубивији најгласнији најуреднији најспорији најпажљивији Да ли си задовољан/на својим боравком на Настави у природи? Напиши поруке у којима ћеш да наведеш шта ти се допало, као и шта би могло да буде боље. ПОРУКЕ Другарима: Рекреатору: Управи одмаралишта: Учитељу/ци:

34


Profile for Dragan Kojovic

Nastava u prirodi III i IV razred  

Knjiga za osnovnu skolu

Nastava u prirodi III i IV razred  

Knjiga za osnovnu skolu

Profile for atosbook
Advertisement