Page 1

PERSDOSSIER

BE A STAR

Atomium - 26.11

2010

> 25.04

2011


Inhoud 04

Woordje van het Atomium

05

Woordje van het Planetarium

06

EXPO : COSMOS. BE A STAR - Atomium

06

06

07

De intenties: duizelingen en emoties De opbouw • Het parcours

09

VERTONING : THE VIOLENT UNIVERSE - Planetarium

09

09

10

EXPO : FROM THE EARTH TO THE UNIVERSE Wandeling

10

Combinatieticket Atomium - Planetarium

11

Placepublique

12

Dankwoord en partners

Een digitaal planetarium! Een spektakel vol furore!


Het Heelal in 3 dimensies Hoe staat het met het heelal en wat weten we vandaag over de geschiedenis ervan? Eindelijk inzicht in de big bang! Hoe werkt ons zonnestelsel? Waarom roept de hemel zoveel existentiële vragen bij ons op? Door de vereiste wetenschappelijke basis aan te brengen om dit onderwerp beter te doorgronden, stelt de tentoonstelling “Cosmos. Be a Star” voor om via een pedagogisch en zintuiglijk parcours het heelal in zijn 3 dimensies te ontdekken: wetenschappelijk, artistiek en filosofisch. De tentoonstelling creëert een dialoog tussen het heelal, de kunst, de wetenschap en de filosofie. Onder het beschermheerschap van de heer Frank De Winne, astronaut bij de ESA. Atomium - 26.11

2010

> 25.04

2011


Woordje van het Atomium Met “Cosmos. Be a Star” dompelt het Atomium zich onder in het hart van het heelal met een blik op de interpretatie die wetenschappers, dichters, filosofen en kunstenaars erop nahielden van de hemel. Tussen de verkenning van de hemel en een ruimtereis aan boord van een bizar vaartuig nemen wij u mee op ontdekking naar andere sterrenstelsels. Door de vereiste wetenschappelijke basis aan te brengen om dit onderwerp beter te doorgronden, stelt de tentoonstelling “Cosmos. Be a Star” het heelal voor in zijn 3 dimensies: wetenschappelijk, artistiek en filosofisch. Het Atomium is zelf de belichaming van het geloof in de wetenschappelijke vooruitgang, omgezet in een architecturaal gebaar. Het staat al sinds 58 symbool voor de moderniteit en verkent en verklaart nu op zijn beurt de kosmos. De Ruimte, echt of ingebeeld, roept vragen op, intrigeert en “Cosmos. Be a Star” creëert via een pedagogisch en zintuiglijk parcours een dialoog tussen kosmos, kunst, wetenschap en filosofie.

Woordje van het Planetarium Als directeur-generaal van het Koninklijk Observatorium van België en het Planetarium ben ik verheugd te kunnen samenwerken met het Atomium. Zo kan een nog breder publiek zich bewust worden van de schoonheid van de kosmos en de vragen die deze steeds weer bij ons oproept. Wat is een planetarium? Elk jaar bezoeken meer dan honderd miljoen mensen één van de duizenden planetaria wereldwijd. Het zijn magische plaatsen die de bezoekers de kans geven om de schoonheid van de sterrenhemel te bewonderen: de kijker wordt meegenomen op een reis waar hemelgewelf, panoramische landschappen en astronomische beelden één worden. Het Planetarium van het Koninklijk Observatorium van België biedt zo aantrekkelijke en levende spektakels die de toeschouwers onderdompelen in een indrukwekkende 360° omgeving. Van dichtbij de lancering van een raket meemaken, boven de planeten vliegen, de Aarde vanuit de ruimte bekijken en het Internationale Ruimtestation bezoeken, het kan allemaal!

“Cosmos. Be a Star” ontstond op basis van een idee afkomstig uit de Cité des Sciences in Parijs. Het is het resultaat van een samenwerking met het Koninklijk planetarium van het Observatorium van België die onontbeerlijk was voor het opbouwen van onze tentoonstelling. Het Planetarium gaat met ons mee op ontdekking naar de kosmos, niet alleen met From the Earth to the Universe, een wandeling tussen onze twee gebouwen, maar ook met een nieuwe vertoning, The Violent Universe. Wat vertelt de hemel? Heel alledaagse dingen, zo blijkt ...

henri simons

_ directeur van het Atomium _ verantwoordelijke tentoonstellingen

arnaud bozzini

ronald van der linden _ Directeur-generaal van het Koninklijk Observatorium

van België


EXPO : COSMOS. Be a Star - Atomium >

De intenties: duizelingen en emoties De kosmos vormt een bron van inspiratie voor dichters en kunstenaars, ze stimuleert en scherpt de nieuwsgierigheid van de wetenschappers en bepaalt het ritme van het leven. De kosmos, een absolute ruimte van fantasmen en projecties, de spiegel van de realiteit op aarde, is de weerspiegeling van de opeenvolgende concepten die de mens opbouwt. Al zolang de mens bestaat, vormen de hemel en de hemellichamen een bron van fascinatie.

>

Het parcours Omhoog de ruimte in De roltrap die voert naar het eerste plateau van de tentoonstelling is de ideale plaats om de reis naar de kosmos aan te vatten. Het voorbijkomende publiek wordt ondergedompeld in klank en beeld. Deze installatie werd toevertrouwd aan Valère Terrier, digitaal artiest.

De vragen in verband met het heelal zijn dus onlosmakelijk verbonden met de grote filosofische vragen die de mens zich stelt en altijd heeft gesteld (oorsprong, de notie van tijd en ruimte, existentiële vragen, twijfel, het zoeken naar het sublieme, de zin van het leven, ...). Ook de kunst vormde één van de vectoren in deze interpretatie van de hemel (schilderkunst, fotografie, muziek, film, dans, beeldhouwkunst, literatuur en poëzie, ...). Door wetenschappelijke basisinformatie mee te geven om het onderwerp duidelijker en bevattelijker te maken, willen wij de permanente dialoog voorstellen tussen kunst en wetenschap, tussen wetenschap en filosofie. Dit aanhoudende debat, dat steeds vernieuwd en besproken wordt, krijgt consitsentie in de tentoonstelling. Begrijpen, zich vragen stellen, zich geëmotioneerd voelen, tussen duizeling en emotie, daar zijn alle woorden en beelden van de tentoonstelling Cosmos op gericht.

>

Dialoog tussen de wetenschap, de kunst en de filosofie Het eerste plateau is in duisternis gehuld en wordt geanimeerd door een lichtgevend grafisch geheel. Wetenschappelijke informatie en illustraties vertellen over het heelal, de big bang en de sterren.

De opbouw Het Atomium leent zich uitstekend voor het onderwerp. De architecturale structuur is een ideale projectieruimte om de hemel op weer te geven. Het decor is meeslepend en speelt met licht en klank. De bol die gewijd is aan de tentoonstellingen is onderverdeeld in twee ruimtes: in een donkere en lichte atmosfeer brengt het eerste plateau op ludieke en pedagogische wijze een informatieve inhoud. Het duizelingwekende van het onmetelijk grote, de chaos, de vorming van het heelal en de plaats van de mens op Aarde ruimt progressief baan voor de emotie. Beelden van de ruimte en het standpunt van kunstenaars die de hemel “interpreteren” verduidelijken de teksten. Op het tweede plateau krijgen we een “hemelspektakel”. Een video-installatie die bestaat uit meerdere kleine projectoren verspreid over het plateau nodigt de toeschouwers, ondergedompeld in het duister, uit voor een reis door de ruimte: de sterren, de sterrenbeelden, de melkweg, de sterrenstelsels, ... De inhoud is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar. Sommige informatie is wat ingewikkelder maar blijft toegankelijk voor volwassenen en jongeren. De werken werden gekozen in functie van hun universele uitstraling.

Op de grond strekken sterrenbeelden zich uit tot aan de cirkelvormige wand. Ze roepen bij de bezoekers vragen op over diverse noties: • ongerustheid en fascinatie: bang voor de nacht? • de notie van de tijd: bestaat de tijd? • de notie van de ruimte: hoe moeten we het eindeloze vatten? • de vraag van het toeval en de noodzaak: waren wij voorzien in de kosmos? • het menselijk bewustzijn: “ik denk dus ik ben!” • en welke rol speelt god daarin?


VERTONING : THE VIOLENT UNIVERSE - Planetarium Het Planetarium van het Koninklijk Observatorium van België Vanaf 26 november 2010 is het Planetarium tijdens de week en elk weekend toegankelijk. Vanaf die datum is het bovendien mogelijk om het spektakel te volgen in het Nederlands, het Frans of het Engels. Een ideale gelegenheid om het gloednieuwe 360° spektakel “Fureurs dans l’Univers” / “The Violent Universe” te leren kennen.

Langs de wand onthullen patrijspoorten een aantal verrassingen: schilderkunst, muziek, film, fotografie, dans ... oude en hedendaagse werken getuigen van de zorgen, de verwondering, de fascinatie en de inspiratie die de hemel, de hemellichamen en de bijbehorende fenomenen oproepen bij kunstenaars.

Het Planetarium kocht een krachtig en comfortabel meertalig audiosysteem aan waardoor de bezoeker het spektakel rechtstreeks in de taal van zijn keuze kan volgen. Ook aan de internationale toeristen werd gedacht, er wordt immers systematisch een versie in het Engels aangeboden.

Een spektakel gewijd aan de kosmos!

Het Planetarium breidt zijn openingsuren dus gevoelig uit: door de week zal voortaan elke dag een vertoning zijn om 16u en op woensdag ook om 14u en om 15u. En groot nieuws: op zaterdag en zondag is het publiek de hele dag welkom! Het planetarium is in het weekend open vanaf 10u30. De spektakels volgen nagenoeg om het uur (11u, 12u, 14u, 15u, 16u en 17u en sluiting om 18u). Dit uurrooster geldt ook tijdens feestdagen en schoolvakanties.

Een video-installatie met een dertigtal schermpjes nodigt de toeschouwer uit voor een reis door de ruimte: de sterren, de sterrenbeelden, de planeten, de Melkweg, de sterrenstelsels, ... Alle getoonde beelden zijn afkomstig van de Hubble-telescoop. Schoonheid en poëzie zijn op de afspraak met wetenschappelijke informatie en vragen. Credits: ESO en NASA >

Een digitaal planetarium! Het planetarium van het Koninklijk observatorium van België heet u voortaan welkom in een volledig opnieuw ingerichte projectiezaal met een geavanceerde uitrusting die bestaat uit acht high-tech videoprojectoren die de hele koepel met een diameter van 23 meter kunnen dekken. De toeschouwer wordt dus ondergedompeld in een indrukwekkend beeld dat geprojecteerd wordt op de hele 840m² van het gewelf. Dankzij een astronomische database met meer dan 100.000 sterren is het nu mogelijk om tussen de planeten te reizen, over Mars te vliegen en de ringen van Saturnus van dichterbij te gaan bekijken! En er is meer! Durft u de grenzen van het zonnestelsel of zelfs van de Melkweg achter u te laten? Laat u zich meeslepen in een ontdekkingstocht van de extreme grenzen van het Heelal?

De ruimte van het tweede plateau bevat nog twee andere installaties: We wandelden op de maan! Via twee telescopen worden de beelden getoond van de eerste stappen van de mens op de maan en de film van Mélies uit 1902 “Voyage sur la lune”.

MIjn eindeloos beeld Een installatie gemaakt van spiegels toont een eindeloos spiegelbeeld en creëert een duizelingwekkend gevoel.

Het team Curator en decor _ placepublique Projectie en opbouw _ Pierre Nouvel met David Thoumazeau Grafisch ontwerp _ Pam&Jenny

>

Een spektakel vol furore! Er is dus geen excuus meer om niet te komen naar “Fureurs dans l’Univers”/ “The Violent Universe”, de in drukwekkende nieuwe 360° film van het Planetarium: explosies van sterren, botsingen van sterrenstelsels en vernietigende asteroïden: het leven in het Heelal is zeker niet saai te noemen. U bent dus maar beter voorbereid!


EXPO: “FROM THE EARTH TO THE UNIVERSE” - Wandeling Deze tentoonstelling tussen onze twee gebouwen is een collectie van 28 prachtige astronomische beelden, genomen door de grootste ruimte-observatoria en satellieten. We krijgen de meest indrukwekkende beelden van ons Heelal voorgeschoteld. Deze beelden tonen de ongelooflijke variëteit aan astronomische voorwerpen die tot nu toe werden ontdekt: planeten, sterren, nevels, sterrenstelsels, sterrenhopen, ... Het Heelal in enkele stappen!

Met een combinatieticket kunnen de bezoekers van het Atomium of het Planetarium vanaf 26 november aan een voordelige prijs een bezoek brengen aan de tentoonstelling “Cosmos. Be a Star” in het Atomium en een spektakel in het Planetarium. Een sprankelend aanbod alleszins ...

Volwassene Senior +65 Kind 6 >11 Kind +12 Leerkracht

Combinatie Atomium & Planetarium 15€ 11€ 9€ 11€ 12€

Groepen 20 P.

Combinatie Atomium & Planetarium

Volwassene Senior +65 Kind 6 >11 Kind +12 Leerkracht

Placepublique is een agentschap dat gespecialiseerd is in het ontwerpen en realiseren van culturele projecten in musea, decorbouw en evenementen. Zin geven, kennis delen, inspelen op de intelligentie, grenzen afbakenen en een collectieve ervaring aanbieden om te informeren, te onderrichten, vragen en emoties op te roepen: dat zijn de waarden die wij willen delen met elke opdrachtgever. Elk project wordt ondersteund door de expertise van een netwerk medewerkers: museumbouwers, decorbouwers, programmateurs, kunstenaars, wetenschappers, geschiedkundigen, designers, multimedia-ontwikkelaars, grafici, artistieke leiding, die allemaal de verschillende stappen en aspecten van hun project kunnen beheersen.

COMBINATIETICKET ATOMIUM & PLANETARIUM

Individueel

Placepublique

12€ 9€ 6€ 8€ 9€

Het Atomium is elke dag geopend van 10 tot 18u. Op 24 december 2010 en op 31 december 2010 van 10 tot 16u. Op 25 december 2010 en 1 januari 2011 van 12 tot 18u. Planetarium - uurrooster: maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag: 16u; Woensdag: 14u, 15u, 16u. Weekends, feestdagen en schoolvakanties: 11u, 12u, 14u, 15u, 16u & 17u. Geen vertoningen op 24 & 25 december en 1 januari 2011.

Placepublique werkte al mee aan verschillende realisaties (museum, commissariaat, projectcoördinatie) in België en in het buitenland: de paviljoenen van Frankrijk voor de Wereldtentoonstelling (Aichi 2005 - Japan) en de Internationale tentoonstelling (Zaragoza 2008 - Spanje), het paviljoen van het Voorlopige geluk (Atomium 2008), de tentoonstellingen Bipolar, Africa Fast Forward (Atomium 2008 en 2009), het Europese parcours voor het Belgische voorzitterschap (Koning Boudewijnstichting 2010). Voor de tentoonstelling “Cosmos. Be a Star” kreeg het de hulp van Pierre Nouvel _ video en scenografie David Thoumazeau _ scenografie Pam&Jenny _ grafisch ontwerp.


Dankwoord en partners “Cosmos. Be A STAR“ is een tentoonstelling in het Atomium in samenwerking met het Planetarium van het Koninklijk Observatorium van België & la Cité des Sciences (Parijs) Onder het beschermheerschap van De heer Frank De Winne _ astronaut

esa .

Adressen Atomium Tijdelijke tentoonstellingsruimte Atomiumsquare B-1020 BRUSSEL T. 02 475 47 77 M. info@atomium.be www.atomium.be/cosmos Planetarium Planetarium van het Koninklijk Observatorium van België Boechoutlaan 10 B-1020 BRUSSEL T. 02 474 70 50 M. planetarium@planetarium.be www.planetarium.be Contactgegevens voor de pers Inge Van Eycken (NL & EN) inge@atomium.be - 0479 950594 Arnaud Bozzini (FR & EN) arnaud@atomium.be - 0476 532031 Atomium Henri Simons _

directeur

Arnaud Bozzini _ verantwoordelijke tentoonstellingen Axel Addington, Etienne Vandercruyssen and Inge Van Eycken _ pers en communicatie Johan Vandenperre _ elektrotechniek en audiovisuele installatie En het hele team van het Atomium Planetarium Ronald Van der Linden _ algemeen directeur van het koninklijk observatorium van Rodrigo Alvarez _ verantwoordelijke voor het planetarium van het koninklijk observatorium van België Anne-Lize Kochuyt _ verantwoordelijke communicatie, planetarium anne-lize.kochuyt@planetarium.be - 0486 788228 Concept en productie Placepublique Grafische vormgeving Pam & Jenny _ tentoonstelling SIGN _ communicatie

belgië


www.designbysign.com

COSMOS. Be a star. Persdossier  

De 3 dimensies van het Helaal. Atomium Tijdelijke tentoonstelling. 26.11.2010-25.04.2011

Advertisement