Page 1

[ Editie 3 ]

is een uitgave van landelijk-wonen.nl

Paarden houden in het buitengebied

Hallehuisgroep

interview met Gert Lubbers

Vakwerk

van het hoogste niveau

LANDELIJK -WONEN.nl


te koop

te koop

te koop

Stegeren, Coevorderweg 44 Woonboerderij op 1 ha. gelegen naast het zorglandgoed “Stegerveld”, ideaal voor zorgboerderij, meer grond mogelijk.

Luttelgeest, Kalenbergerweg 16 Sfeervolle en mooi ver-/aangebouwde zgn. Oostenrijkse woning met schokbeton schuur op perceel van 9.300 m².

Sint Hubert, St. Hubertse Binnenweg 24a Halfvrijstaande, zeer royale woonboerderij met bijgebouw van 170 m² en prachtige tuin op perceel van 4910 m².

Ommen, Stegerdijk 19 Prachtige boerderij met loods op ruim 1,5 ha. grond. Ideaal object voor hobbymatig houden van dieren.

Vriezenveen; Jan Bart Smelt

Flevoland; Bouke Wielenga, Kees Vogelaar

Ravenstein; Jelle Hettinga, Bert Bardoel, William Peters

Ede; Wim Boon, Marinus Roseboom, Gerjan van Apeldoorn, Rinus Goorhuis

LANDELIJK -WONEN.nl te koop

Aanbod

te koop

te koop

te koop

Blankenham, Lageweg 6 Fraaie, gerenoveerde woonboerderij met prachtige tuin, weiland, boomgaard en paardenstal op perceel van 3.380 m².

Herveld, Binnenstraat 47 Goed onderhouden vrijstaand woonhuis, een ideaal object voor een gezin.

Benneveld, Kortmaatsweg 6-a Fraai vrijstaand woonhuis met aangebouwde slaapen badkamer op maar liefst 1175 m2.

Bellingwolde, Oudeschanskerweg 4 Woonhuis, bedrijfsgedeelte/ schuur en kleine schuur, erf, tuin, toeslagrechten, weiland en landbouwgrond, staande op 8.81.04 ha.

Flevoland; Bouke Wielenga, Kees Vogelaar

Ede; Wim Boon, Marinus Roseboom, Gerjan van Apeldoorn, Rinus Goorhuis

Zuid-Oost Drenthe; Gert Lubbers

Zuidlaren; Koen Warners, Kor Werkman

te koop

te koop

te koop

te koop

Onstwedde, Barkhoornweg 1 Landelijk gelegen woning met schuur en paardenboxen met uitzicht over de landerijen en op het dorp Onstwedde.

Wesepe, Velsdijk 4 Vrij gelegen woonboerderij met ligboxenstal op 1.50.05 ha geschikt voor diverse doeleinden.

Nederasselt, Maasdijk 17 Compleet verbouwde woonboerderij met luxe hobbyruimte, ca. 75 m² en prachtige tuin op perceel van 2000 m².

Garderen, Hogesteeg 2 Zeer goed onderhouden villa van ca. 1.300 m3, geheel onderkelderd met garage en fraai aangelegde siertuin.

Zuidlaren; Koen Warners, Kor Werkman

Olst-Wijhe; René Groot Koerkamp

Ravenstein; Jelle Hettinga, Bert Bardoel, William Peters

Ede; Wim Boon, Marinus Roseboom, Gerjan van Apeldoorn, Rinus Goorhuis

te koop

2

te koop

te koop

te koop

te koop

Langenboom, Rogstraat 10 Landhuis, bijgebouw en tuin met veel privacy en uitzicht over de landerijen, gelegen op perceel van 2340 m².

Zuid West Friesland In stille verkoop schitterende verbouwde woonboerderij in het waterrijk gebied van Zuidwest Friesland op een perceel 1205m².

Zenderen, Zenderensestraat 5-7 Voormalig melkveebedrijf op schitterende locatie aan de rand van de bebouwde kom met twee wooneenheden op circa 2 ha.

Hensbroek, Oudelandsdijkje 16 Rietgedekte stolpboerderij met twee schuren op circa 3.300 m2 erf. Aankoop meer grond bespreekbaar.

Ravenstein; Jelle Hettinga, Bert Bardoel, William Peters

Zuid Friesland; Henriette Meinsma

Deurningen; Gerben van Hummel

Noord-Holland; George van der Velden

LAND ELI JK - WO NEN . NL


Voorwoord

Colofon Landelijk-wonen.nl Magazine verschijnt 2 keer per jaar en is uitgave van Landelijk-wonen.nl

Redactie - Frederieke Verhaar - Kor Werkman - Marinus Roseboom

Vormgeving - Pepe Creatieve Communicatie www.pepecommunicatie.nl

Tekst

Bijna drie jaar geleden zag Landelijk-wonen.nl het levenslicht. Wat begon als een nieuwe loot aan de stam van AgriTeam Makelaars, is inmiddels uitgegroeid tot een geaccepteerd label dat enthousiast wordt gedragen door onze makelaars. Landelijk-wonen.nl groeit! Het aantal objecten in onze portefeuille stijgt duidelijk, net als het aantal Landelijk-wonen.nl specialisten in ons netwerk. Deze stijgende lijn willen we doorzetten. Dit doen we door meer specialisten in landelijke woningen aan te trekken, die in combinatie met hun werk als AgriTeam makelaar binnen en buiten het bestaande netwerk aan de slag gaan. En zoals we de afgelopen drie jaar hebben gedaan, blijven we u inspireren. Wonen in het buitengebied biedt namelijk kansen in overvloed. Onze makelaars durven daarbij verder te gaan dan de standaard dienstverlening. Met hun jarenlange ervaring hebben zij oog voor de kansen die in een landelijke woning schuilen. Landelijk-wonen.nl specialisten dragen ideeĂŤn aan, waarmee onze klanten worden geĂŻnspireerd om de mogelijkheden en ruimte die het buitengebied biedt, volop te benutten. Ook in deze editie van het Landelijk-wonen.nl magazine hopen we u weer volop informatie en inspiratie te bieden, terwijl we u een kijkje geven in de wereld van het landelijk wonen. Zo gaan we in op de wet- en regelgeving waarmee u te maken krijgt als u paarden wilt houden in het buitengebied en belichten we een boerderij van de Hallehuisgroep in Drenthe. Voortbordurend op het artikel over tijdelijke verhuur zonder huurbescherming uit de vorige editie, belichten we nu leegstandsbeheer als mogelijkheid om uw leegstaande woning te vullen. Ook leest u wat er zoal komt kijken bij de typische rieten daken die het buitengebied sieren. Kortom, deze editie van het Landelijk-wonen.nl magazine biedt u een breed pallet aan informatie en inspiratie. Ik wens u veel leesplezier!! Met vriendelijke groet,

Frederieke Verhaar LANDELIJK -WONEN.nl

- Marleen Teuling, NVNTV Inventieve Teksten, www.nvntv.nl - Frederieke Verhaar

Fotografie - Zweitze Korten, NEW DIGIT Photography, www.newdigit.nl - Marcel Rensink, Rensink Fotografie Oosterhesselen, www.fotorensink.nl - Annelies Roskam www.anneliesroskam.nl

Voor meer informatie: Landelijk-wonen.nl Postbus 3 6627 ZG Maasbommel T 088 170 00 00 F 088 170 00 10 info@landelijk-wonen.nl www.landelijk-wonen.nl

Copyright Overname van artikelen is mogelijk na toestemming van de redactie met bronvermelding. Landelijk-wonen.nl stelt zich niet aansprakelijk voor zeten/of drukfouten.

LA N D E LIJ K - W O N EN.NL

3


[ Henriëtte Meinsma ]

Paarden houden in het buitengebied REPORTAGE

Een woning in het buitengebied, omringd door weiland en ruimte voor een rijbak en stallen. Een droombeeld voor veel paardenliefhebbers. Maar paarden houden in het buitengebied gaat niet zonder slag of stoot. Henriëtte Meinsma, AgriTeam en Landelijk-Wonen.nl makelaar en zelf fervent paardenliefhebber, deelt de ins en outs van paarden houden in het buitengebied.

“H

et eerste wat een gemeente zal vaststellen als je paarden wilt houden, is of je in de categorie bedrijfmatig, semibedrijfsmatig of hobby valt.” Meinsma genoot, naast haar makelaarsstudie, diverse hippische opleidingen en was vele jaren zowel zelfstandig als in dienstverband werkzaam in de paardensector. “Van hobbymatige paardenhouderij is sprake wanneer het ‘kleinschalig’ is en niet gericht op het genereren van omzet. Vaak past de gemeente voor deze groep een licht regeringsstelsel toe. Paarden houden is dan toegestaan, tenzij aangrenzende woningen hinder ondervinden. Is dat geval luidt het advies om de mestopslag, buitenrijbak, verlichting en stallen op voldoende afstand te plaatsen. Houd je paarden bedrijfsmatig of semibedrijfsmatig, dan kun je bij grote hoeveelheden paarden te maken krijgen met milieuvergunningen en de mestwet.” Mensen die bedrijfsmatig paarden houden moeten voldoende paarden kunnen houden voor een goed bedrijfsresultaat. Semibedrijfsmatige paardenhouderij betekent dat je niet afhankelijk bent van bedrijfsresultaat, hoewel de bedrijfsomvang wel zo groot is dat niet van hobbymatig wordt gesproken.

4

LAND ELI JK - WO NEN . NL

Bouwen - Wil je een schuur bouwen die groter is dan 30 m2? Dan heb je een bouwvergunning nodig. “Bij een paardenstal met voeropslag zit je daar al snel overheen, dus vrijwel iedere paardenstal is vergunningsplichtig,” vertelt Meinsma. Tegenwoordig wordt gewerkt met de omgevingsvergunning. “Hier zitten maar liefst 25 vergunningen in verzameld. De omgevingsvergunning vraag je bij de gemeente aan en zorgt voor meer efficiëntie. Aanvragen gebeurt via één loket, dus het bespaart tijd en geld.” Moest je eerder bij diverse loketten aankloppen voor de verschillende vergunningen, nu vangt de omgevingsvergunning onder andere de milieu-, bouw-, sloop-, monumenten-, huisvestings- en de gebruiksvergunning in een. Ook zijn verordeningen van provincies, gemeenten en waterschappen opgenomen, net als ontheffingen en andere vereisten die geregeld moeten zijn voordat (ver) bouwen is toegestaan. “Wij adviseren onze klanten, zoeken uit wat de mogelijkheden zijn en begeleiden hen door het oerwoud van regels. Het daadwerkelijke aanvragen van de vergunning ligt bij de klant zelf.” Ook aan stallenbouw zijn de nodige regels verbonden.


van een object. Heeft een pand de bestemming ‘wonen’, dan mag er alleen kleinschalige paardenhouderij plaatsvinden. “De ervaring leert dat een staloppervlakte tot 30 m2 als hobbymatig wordt gezien. In een object met een agrarische bestemming is productiegerichte paardenhouderij toegestaan als het paard, en niet de ruiter of amazone, centraal staat. Denk hierbij aan opfokbedrijven of hengstenhouderijen.” Een gebruiksgerichte paardenhouderij, zoals een manege vraagt medewerking van het College van Burgemeesters en Wethouders, gevolgd door een bestemmingsplanwijziging. Of zij medewerking verlenen hangt af van de gebiedsplannen van de gemeente en provincie. Advies - Wie op zoek is naar een object waar paarden kunnen worden gehouden, kan rekenen op advies en raad van makelaars van AgriTeam Makelaars en Landelijk-Wonen.nl makelaars. “Ik raad aan om in een vroeg stadium op onderzoek uit te gaan bij gemeenten en provincies,”legt Henriette Meinsma uit.

“Voor pony`s worden minimale stalafmetingen van 3 x 3 meter aangehouden. Voor paarden is dit 3,5 x 4 meter,” weet Meinsma. Bestemming - Een diervriendelijke schuilstal in het weiland is niet zo vanzelfsprekend als het lijkt. “In Nederland mag per definitie niet gebouwd worden op een weiland. Dit in tegenstelling tot België waar een schuilstal zelfs verplicht is,” vertelt Meinsma. “Er zijn wel uitzonderingen. Ligt een weiland bijvoorbeeld erg ver van het bedrijf af en is het bij noodweer onmogelijk om paarden snel in veiligheid te brengen, dan mag het vaak wel.” Ook voor de aanleg van een buitenbak is vaak een vergunning nodig. In het buitengebied grenzen woningen soms aan elkaar. “In de voortuin van een buitenwoning had iemand eens een rijbak aangelegd, met een vergunning op zak. De leefbaarheid van de buren werd er echter niet plezieriger op. Ze hadden last van het stuivende zand, voelden zich in hun privacy aangetast doordat de eigenaar tijdens het rijden bij hen binnen kon kijken, en het zand liep bij regen de tuin van de buren in. Een voorbeeld waarbij vooraf de mogelijkheden beter onderzocht hadden moeten worden. Wij denken als makelaars vooraf mee met de geïnteresseerde koper. Niemand heeft er immers wat aan als je na een half jaar in een rechtszaak belandt met je buren. Koop je een afgelegen object, zonder directe buren, dan zal er geen haan naar kraaien. Landelijk-wonen.nl heeft regelmatig boerderijen en woningen in het buitengebied te koop. We denken daarbij altijd mee over het doel dat een klant heeft en de bestemming van het object.” Gemeenten hechten veel waarde aan de bestemming

“Zij zijn op de hoogte van de ontwikkelingen in het gebied van je interesse, en kunnen aangeven wat de geldende bestemmingen zijn en of die in de nabije toekomst gaan veranderen. Vraag je af of je plannen wel kunnen worden gerealiseerd op de plaats die je op het oog hebt. Neem altijd een deskundig adviseur mee. Met goede onderbouwing en juiste communicatie is veel mogelijk.” Hoe lang een traject ongeveer duurt vanaf het moment dat je besluit een stal te bouwen, kan variëren. “In principe moet een reguliere omgevingsvergunning in acht weken rond zijn. Deze is er tenslotte gekomen om het traject simpeler en gemakkelijker te maken,”verklaart Henriëtte. “Voor een uitgebreide omgevingsvergunning staat een levertijd van 26 weken. Verlenging van zes weken is mogelijk voor zowel de reguliere als de uitgebreide vergunning. Mocht dit aan de orde zijn, dan word je hierover geïnformeerd.” De bouw van een paardenstal levert doorgaans niet veel problemen op. De stank is beduidend minder dan bij andere veesoorten. “De plaats waarin je je vestigt is wel erg belangrijk. Een manege beginnen past beter in een recreatie- of buitengebied dan in een dorpskern.” Voor maneges waar in de loop der jaren een woonwijk omheen gebouwd is, wordt vaak op verzoek van de gemeente een nieuwe locatie gezocht buiten het dorp of de stad. Volgens Meinsma hanteert iedere gemeente verder haar eigen regels en bepaalt de gemeente zelf welke vergunningen of ontheffingen vereist zijn voor een aanvraag. “Omdat dit zo uiteen kan lopen, is het verstandig dat de betrokken aankoopmakelaar voor de zekerheid polshoogte neemt bij de gemeente. Dit om teleurstellingen te voorkomen.” 

LA N D E LIJ K - W O N EN.NL

5


C. van Wijk - Broekdijk 18 - 4041 CV Kesteren Tel. (0488) 48 19 66 Fax (0488) 48 33 37 www. rietdekkers.nl info@rietdekkers.nl

WWW.TMS-HOLLAND.NL | 0591-647858 | INFO@TMS-HOLLAND.NL WWW.TMS-HOLLAND.NL | 0591-647858 | INFO@TMS-HOLLAND.NL

nieuwe kapconstructies nieuwe rieten daken onderhoud reperatie

GGOOEEDD BBEEKKEEKKEENN! !

WANNEER MAAKT U DE JUISTE KEUZE?

twentse nuchterheid pakkende communicatie

Kiest u voor de makelaar of taxateur in het landelijk vastgoed die ĂŠcht verstand van zaken heeft? Kies dan voor de specialist aangesloten bij VastgoedPRO.

www.vastgoedpro.nl De Schans 19-41 8231 KA Lelystad

O L D E N Z A A L , T: 0 5 4 1 - 2 0 0 2 4 0 I N F O @ P E P E C O M M U N I C AT I E . N L W W W. P E P E C O M M U N I C AT I E . N L

6

LAND ELI JK - WO NEN . NL

t +31 (0)320 71 45 00 f +31 (0)320 71 45 01 info@vastgoedpro.nl www.vastgoedpro.nl


Leegstandsbeheer

Logees tegen inbraak

Een woning staat leeg, maar de verkoop laat op zich wachten. Om te voorkomen dat inbrekers en ander gespuis het op de woning voorzien, kiezen steeds meer mensen voor leegstandsbeheer: de tijdelijke bewoning van een woning via een leegstandsbeheerder. Niels van der Plas van Ad Hoc vertelt

Vroeger was kraak tegengaan het voornaamste doel van leegstandsbeheer, tegenwoordig is tijdelijke invulling van een leegstaande woning of bedrijfspand een effectief middel tegen verloedering, inbraak en vandalisme. Niels van der Plas werkt bij Ad Hoc, een organisatie die ruim twintig jaar geleden begon als antikraakbedrijf, maar inmiddels is doorgegroeid naar leegstandsbeheerder. “In Randstedelijke gebieden worden veel leegstaande kantoorpanden ingevuld met tijdelijke gebruikers, zowel particulieren als startende ondernemers. In het oosten zijn het met name woningen en boerderijen.” De eigenaren die kiezen voor leegstandsbeheer lopen sterk uiteen. “Het varieert van particulieren die een boerderij hebben geërfd die leegstaat in afwachting van verkoop of juist de betrekking van het pand, tot provincies die een pand hebben opgekocht en kiezen voor leegstandsbeheer,” weet Niels. Een leegstandsbeheerder sluit een tijdelijke overeenkomst af met haar gebruikers. “We plaatsen startende ondernemers in kantoorpanden, of woningzoekenden in leegstaande woonhuizen. Daarbij wordt altijd gewerkt met een wederzijdse korte opzegtermijn van twee tot vier weken. Zo behoudt een eigenaar zijn flexibiliteit. Mocht het pand worden verkocht, dan heeft de eigenaar het pand snel weer vrij voor de overdracht.”

Volgens Van der Plas kiezen steeds meer mensen in het buitengebied voor leegstandsbeheer. “Afgelegen woningen trekken dieven en vandalen aan die gemakkelijk ongezien binnenkomen. Je leegstaande huis vullen met tijdelijke huurders werkt preventief. Er is licht aan ’s avonds en het huis is zichtbaar bewoond.”

Hoe lang het duurt voordat een huis bewoond is, varieert. “In de randstad, waar de vraag groot is, matchen we vaak binnen een dag. In het buitengebied kan het enkele weken duren, afhankelijk van de situatie. Gegadigden zijn veelal jonge mensen, studenten en starters op de woningmarkt. “We denken mee over de invulling van een woning,” stelt Niels. “Ook doen we aan verwachtingenmanagement en geven we duidelijk aan wanneer we verwachten een tijdelijke bewoner te kunnen plaatsen.” Om bewonerskwaliteit te garanderen, werkt Ad Hoc met een voordraagsysteem, waarbij bestaande bewoners drie nieuwe mensen kunnen aandragen. “In een intakegesprek wordt uitgelegd wat we van hen verwachten. We zijn kritisch, ze zijn tenslotte ons visitekaartje.” Met een eigen controledienst, die tevens klusjes in en om de huizen voor zijn rekening neemt, wordt de staat van een woning in de gaten gehouden. “Een pand moet tenslotte altijd netjes zijn voor eventuele geïnteresseerde kopers. Houden ze het niet netjes, dan krijgen ze een waarschuwing en daarna kunnen ze verhuizen.” De eigenaar van een pand bepaalt zelf wat een tijdelijke bewoner aan de woning mag aanpassen. Zonder toestemming raakt geen kwast de muur. Van der Plas ziet een gunstig effect op de verkoop van een woning. “Leegstandsbeheer is geen verkoopstyling, maar een ingerichte ruimte spreekt potentiële kopers meer aan. Met meubels heeft een geïnteresseerde namelijk een beter beeld van hoe een ruimte gebruikt kan worden. Toiletten worden doorgespoeld, post wordt opgeruimd en een huis blijft fris. Dit alles stimuleert de verkoop.” Eisen voor deelname zijn er niet. Zolang een woning wind- en waterdicht is, kan een huiseigenaar een leegstandsbeheerder inzetten. “Met name grotere buitenpanden of boerderijen worden deels afgesloten voor de tijdelijke bewoners. Zo kan een eigenaar zijn eigen spullen opslaan in de stal of schuur, zonder dat de bewoners erbij kunnen.” Een leegstandsbeheerder inschakelen kost een huiseigenaar niets. “Bovendien kan de eigenaar altijd in zijn eigen woning, voor een bezichtiging bijvoorbeeld. Wel vragen we om dit vooraf te melden, zodat de bewoners kunnen zorgen dat het huis netjes is. Doorgaans vinden huiseigenaren dit prima. Ze vinden het prettig om ontzorgd te worden. Wij regelen alles tot het huis wordt verkocht.” 

LA N D E LIJ K - W O N EN.NL

7


Hallehuisgroep interview

[ Gert Lubbers ]

De boerderijen in Nederland vertellen veel over de geschiedenis van het gebied en over de landbouw die er werd bedreven. De Nederlandse boerderijen worden onderverdeeld in vier hoofdgroepen. Gert Lubbers, werkzaam als makelaar bij Landelijk-wonen.nl in Zuid-Oost Drenthe, vertelt in deze editie over de Hallehuisgroep.

H

allehuisboerderijen zijn het meest voorkomende type boerderijen en komen voornamelijk voor in de provincies Drenthe, Overijssel, Gelderland, Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg. “In mijn werkgebied in Zuid-Oost Drenthe kom ik veel boerderijen tegen die tot de Hallehuisgroep behoren,” vertelt Lubbers.

8

LAND ELI JK - WO NEN . NL

“De boerderijen vertellen veel over de historie, traditie en bouwwijze van deze streek, maar ook over het bedrijf, de grond en het gebruik.” De hallehuisboerderijen ontstonden in de late Middeleeuwen uit een zogenaamd ‘Los Hoes’.Een ‘Los Hoes’ was een rechthoekig gebouw met één ruimte waarin mensen en dieren samen leefden.


eiken of grenenhout, waarbij de liggende balk iets verlaagd tussen de staanders met pennen is verankerd. Boerderij met schuur in Drenthe (Aalden) - Op de foto hieronder wordt een hallehuisboerderij getoond van een typisch boerenerf op de Drentse zandgronden. De rietgedekte boerderij is een driebeukige hallehuis met de deel in de middenbeuk. “De deel- of baanderdeuren in de achtergevel zijn naar binnengeplaatst zodat er een diep portiek met de benodigde inrijhoogte is ontstaan dat het ‘onderschoer’ wordt genoemd. Aan de zijwanden van het onderschoer werd vroeger allerlei gereedschap opgehangen maar ook het paardentuig,” vertelt Lubbers. De wanden waren vaak in vakwerk gebouwd, ingevuld met leem en twijgen. Het dakschild heeft een overstek op consoles en dat doet vermoeden dat deze bakstenen voorgevel aanvankelijk ook bestond uit beleemd vlechtwerk. Het overstek hield de gevel dan zo veel mogelijk droog. “Helaas zijn momenteel bijna alle originele wanden van leem vervangen door bakstenen varianten,” aldus Lubbers. Door uitbreiding van de veestapel ontstond al snel een tekort aan tasruimte binnen de boerderij. Lubbers vertelt dat het typisch Drents is om een schaapskooi als onderkomen voor de dieren, voornamelijk schapen, naast de boerderij te maken. Deze schaapskooien werden gebruikt als potstallen. “Voorheen bestond de onderlaag uit heideplaggen, tegenwoordig liggen de dieren op stro.” De dieren vermengen hun mest met het stro of de plaggen doordat ze vrij kunnen bewegen door de kooi. Dit mengsel is zeer vruchtbaar en werd vroeger gebruikt voor de akkers in de omgeving.

[ Schaapskooi ]

In het midden was een ruimte voor een open stookplaats. Door het plaatsen van een brandmuur (scheidingswand) ontstonden er twee aparte ruimtes, namelijk het ‘voorhuis’ waarin de mensen woonden en het ‘achterhuis’ waar plaats was voor het vee, werktuigen, opslag, etc. De houten constructie die in veel hallehuisboerderijen duidelijk zichtbaar is, verdeelt de boerderij in drie ‘beuken’. “Voorheen werd de brede ‘middenbeuk’ voornamelijk gebruikt als werkruimte, waar onder de oogstzolder het graan werd gedorst. De smallere zijbeuken werden gebruikt voor opslag van materialen en gereedschappen en het stallen van de dieren,” weet Lubbers. De bouwkundige constructie van een hallehuisboerderij bestaat uit een ankerbalkgebint van

Door het gebruik van deze mest werden de akkers hoger en hoger. De akkers heten essen of engen. De schapen werden gehouden voor hun mest, die beter van kwaliteit was dan koeienmest. Daarnaast werd de wol verkocht. “In Drenthe en Overijssel kan men nog wanden (zie foto) van stro aantreffen,” volgens Lubbers. Deze wanden zijn van roggestro, die met behulp van gaarden van wilgentenen werden verbonden met horizontaal geplaatste latten. Om de verbinding van de wilgentenen met de latten te beschermen worden deze afgewerkt met vlechtwerk van gekruiste strobindingen. Hierdoor krijgt de gevel een ruitvormig patroon. 

LA N D E LIJ K - W O N EN.NL

9


te koop

te koop

te koop

te koop

Diepenheim, Nijhofweg 4 Op mooie locatie, in het typisch Twents coulisselandschap, gelegen woonboerderij op een royale kavel van circa 2.9 hectare.

Creil, Noorderringweg 33-II Landelijk gelegen woonboerderij van het “Zeeuwse” type op 7.010 m² eigen grond, in de directe nabijheid van het polderdorp Creil.

Veendam, Numero Dertien 6C Mooi gelegen nieuwbouwlocatie voor 390 zeugen en 2.880 vleesvarkens op 2 ha.

Holthees, Bredeweg 6 Woonboerderij op de meest rustige lokatie in de wijde omgeving gelegen, in een eigen bostuin van ruim 2,5 hectare.

Deurningen; Gerben van Hummel

Flevoland; Bouke Wielenga, Kees Vogelaar

Ede; Wim Boon, Marinus Roseboom, Gerjan van Apeldoorn, Rinus Goorhuis

Ravenstein; Jelle Hettinga, Bert Bardoel, William Peters

LANDELIJK -WONEN.nl te koop

Aanbod

te koop

te koop

te koop

Beneden Leeuwen, Ringkade 21 Woning op 1.000 m2 aan de rand van het dorp met kantoorruimte.

Luttelgeest, Kalenbergerweg 12-II Goed onderhouden tuinderswoning met een erf van 5.930 m² en een halve ha. cultuurgrond geschikt voor bv. tunnelkassen.

Oosterhesselen, Middelste Weg 1 Unieke locatie met woonhuis, bedrijfshal, schuur en kapschuur gelegen op ca. 1.9 ha.

Castricum, Bleumerweg 49 De boerderij “Jacobs Hoeve” op een prachtige en unieke locatie, bestaande uit voorhuis met stolp en schuren op 04.89.15 ha erf en land.

Ede; Wim Boon, Marinus Roseboom, Gerjan van Apeldoorn, Rinus Goorhuis

Flevoland; Bouke Wielenga, Kees Vogelaar

Zuid Oost Drenthe; Gert Lubbers

Noord-Holland; George van der Velden

te koop

te koop

te koop

te koop

Haarle, Poggenbeltweg 10 Aan de rand van het Nationaal Park gelegen woning met bijbehorende schuren op 6.96 ha grond.

Bergen (Aijen), Holshaeg 8 Voormalige boerderij met bijgebouwen met mooi uitzicht over de landerijen gelegen op perceel van ca. 10.000 m².

Dwingeloo, Heuvelenweg 30 Vrijstaande woning met garage, tuin en ondergrond, gelegen aan de rand van het centrum van Dwingeloo met vrij uitzicht.

Nijeholtpade, Stellingenweg 98 Mooie woonboerderij op een perceel van 2610m2 in een landelijke en bosrijke omgeving.

Olst-Wijhe, René Groot Koerkamp

Ravenstein; Jelle Hettinga, Bert Bardoel, William Peters

Zuidlaren, Koen Warners, Kor Werkman

Zuid Friesland, Henriette Meinsma

te koop

te koop

te koop

te koop

Tubbergen, Reutummerweg 42 Aan de rand van het dorp woning met grote opslagloods 900 m², op 1 ha., ideaal voor beroep aan huis.

Alem, Moleneind 2 Fraai gelegen agrarisch object gelegen in het buitengebied. .

Nieuwe Pekela, Beneden Polderweg 154 Ruime woonboerderij op 3000 m2 grond aan rustige ontsluitingsweg.

Nieuw Bergen, Oude Baan 9 Vrijstaande, recent compleet verbouwde woning met kantoor en nieuwe garage/paardenstal op perceel van 1,25 ha.

Vriezenveen; Jan Bart Smelt

Ede, Wim Boon, Marinus Roseboom, Gerjan van Apeldoorn, Rinus Goorhuis

Zuidlaren, Koen Warners, Kor Werkman

Ravenstein; Jelle Hettinga, Bert Bardoel, William Peters

10 LAND ELI JK - WO NEN . NL


Bouwkundige keuring:

Verkoop of aankoop

transparanter Met het kopen of verkopen van bijvoorbeeld een woonhuis, boerderij, of bedrijfspand is veel geld gemoeid. Veel kopers investeren flink in hun nieuwe pand en gaan voor jaren een financiële verplichting aan. Voor beide partijen is het daarom belangrijk om een goede (ver)koop te realiseren. Heel belangrijk daarbij is duidelijkheid te geven of te krijgen over de bouwkundige staat en de onderhoudstoestand van het object. Rik Rolink van bouwkundig adviesbureau TMS Holland vertelt.

“Op dit moment staan de woningen iets langer te koop dan voorheen. Daarnaast is de hoeveelheid aangeboden objecten flink toegenomen. Mocht er dan een potentiële koper zijn voor een object, dan is het belangrijk deze ook zo goed en zo volledig mogelijk te informeren. De (bouw)technische staat en onderhoudstoestand van het object en een eventuele toekomstverwachting daarvan horen daar natuurlijk ook bij. Een objectieve bouwkundige keuring sluit hier naadloos op aan.” Een bouwkundige inspectie van TMS Holland levert een goed inzicht in de huidige staat en onderhoudstoestand van een object waarbij de kwaliteit van gebouwonderdelen wordt beoordeeld. Naar aanleiding van een inspectie wordt een uitgebreid rapport opgesteld waarin de staat van de gebouwonderdelen wordt vermeld met eventuele constateringen en opmerkingen. “Wat goed is is goed, wat minder goed is verdient aandacht” aldus Rik. “Dat zal ook als zodanig worden vermeld met eventuele adviezen en oplossingen voor het aandachtspunt. Ook de directe herstelkosten om onderdelen functioneel te houden en/of opnieuw functioneel te maken worden standaard aangegeven in het rapport.” TMS Holland neemt alle bouw- en gebouwkundige zaken mee in een bouwtechnische keuring. Ook onderdelen waar niet dagelijks gekeken wordt, als op daken van dakkapellen en in de kruipruimte bijvoorbeeld, worden daarbij meegenomen. De bouwkundige inspectie is wel een visuele inspectie, wat inhoudt dat er standaard geen destructieve onderzoeken worden verricht en geen metingen en berekeningen worden uitgevoerd. De gebouwgebonden installaties, verwarming, water en elektra, zijn eveneens onderdeel van de inspectie. Deze worden op functioneren en/of uiterlijke toestand beoordeeld, het is geen installatietechnische inspectie. Rik vertelt dat het natuurlijk kan voorkomen dat naar aanleiding van een inspectie een nader, niet visueel en/of specialistisch onderzoek aan te bevelen is. Hiervan zal melding worden gemaakt in de rapportage. “De bouwkundige keuring is een stuk onderbouwing en ondersteuning in zowel het aan- als verkoopproces” vat Rik samen. “Hoewel het twee verschillende trajecten zijn is de keuring en de rapportage bij aankoop en verkoop van een object bij ons niet verschillend, wel zo onafhankelijk natuurlijk. Wij beoordelen het object zoals wij het aantreffen. Zo geeft de verkopende partij ermee duidelijkheid vooraf, waardoor de verkoop bovendien transparanter

wordt. Een kopende partij weet nu immers van te voren wat er gekocht wordt waardoor de kans op ‘gezeur’ achteraf flink afneemt. Eventueel kan een verkopende partij besluiten om aan de hand van het rapport aandacht behoevende zaken aan te pakken, waardoor de verkoopbaarheid kan worden vergroot. De keuring bij aankoop is er om, zoveel als mogelijk, duidelijkheid te verkrijgen over de bouwkundige staat en onderhoudstoestand. De ingewonnen informatie kan eventueel meegenomen en meegewogen worden in een aankoopbeslissing.” Wordt er als makelaar opgetreden in de aankoop van een object dan spreekt de waarde van de bouwtechnische keuring en het bouwtechnisch rapport eigenlijk voor zich. Men krijgt voorafgaand aan een eventuele koop duidelijkheid over de staat, onderhoudstoestand en de daarmee gemoeide kosten op korte, of desgewenst langere, termijn. Hierdoor is men vooraf geïnformeerd over hetgeen men koopt en kan men meer gefungeerd een eventuele aankoopbeslissing nemen. “Kortom er wordt door een onafhankelijke partij naar het object gekeken, waarbij het niet uitmaakt of het object nu wordt verkocht of (aan)gekocht wordt. De staat van het object zoals het bij de inspectie wordt aangetroffen komt in de rapportage, open en eerlijk” concludeert Rik. TMS Holland is een onafhankelijk allround adviesbureau dat in haar bijna vijfentwintig jarig bestaan is uitgegroeid tot adviesbureau dat gespecialiseerd is in een heel breed scala aan activiteiten op (ge-) bouwkundig gebied, voor opdrachtgevers door heel Nederland. Onder het motto “signaleren en adviseren” verzorgt TMS Holland jaarlijks vele bouwkundige inspecties en expertises. Van de bouwkundige inspectie (keuring) bij aan- en verkoop van woningen voeren ze er zelfs duizenden per jaar uit! Maar hiermee stopt hun dienstverlening niet. TMS Holland voert onder andere ook nulmetingen, arbitrages, meerjaren onderhoudsplannen en gebouwbeheer uit. Ook voor bouwbegeleiding en directievoering (bouwmanagement, bouwtoezicht, kwaliteitscontrole, voorgangsbewaking) bij (ver)nieuwbouwprojecten worden wij ingeschakeld. De diensten van TMS worden zowel door particulieren als bedrijven en instellingen (scholengemeenschappen en zorg), vastgoedeigenaren en beleggingsmaatschappijen afgenomen. 

LA N D E LIJ K - W O N EN.NL 11


Rietdekken

Vakwerk

van het hoogste niveau Was het vroeger chique om je rieten dak, dat goedkoper was, te vervangen door een pannendak, tegenwoordig is het omgekeerd. Steeds meer huizen, voornamelijk in het buitengebied, worden voorzien van een stijlvol en karakteristiek rieten dak. Cees van Wijk van Van Ginkel Rietdekkers vertelt over de groei van dit oude ambacht.

“W

e voorzien steeds meer huizen van een rieten dak, zowel nieuwe als bestaande, waarbij het pannendak dan wordt vervangen voor een rieten kap,” vertelt Cees van Wijk. “Lange tijd was het echter nadelig, omdat de brandpremie zo hoog was. Door de traditionele open constructie kon het vuur gemakkelijk onder het riet komen, en was het moeilijker te blussen. Tegenwoordig werken we met schroefdaken, waarbij er eerst een

12 LAND ELI JK - WO NEN . NL

isolerende beplating wordt aangebracht, en daarop het riet. Er zit geen spouw meer tussen die eventueel het vuur kan aanwakkeren. Verzekeraars hebben hun premies dan ook aangepast,” weet Van Wijk. Er bestaan twee soorten rieten daken: een gesloten en een traditioneel systeem. Van Wijk: “Bij een schroefdak, een gesloten systeem, wordt het riet vastgeschroefd op platen op het dak. Als het riet op


Om ervoor te zorgen dat het dak er weer strak bij ligt, wordt het riet daarna opgeklopt. “Door regelmatig onderhoud heeft een rieten dak een langere levensduur,” vertelt Van Wijk. “Ook ziet het dak er weer verzorgder uit na dit onderhoud.” Wanneer het riet op het dak dunner is geworden, is het nodig om nieuw riet bij te stoppen om het dak weer dikker en weerbestendig te maken. Een rietdekker kan ongeveer 8m2 dak per dag dekken, en voor een vierkante meter heeft hij tien bossen riet nodig. Er wordt in Nederland wel riet uit de voormalige Oostbloklanden geïmporteerd, maar Van Wijk werkt grotendeels met Hollands riet, dat volgens hem de beste kwaliteit heeft.

een raamwerk en de panplaten wordt vastgebonden, spreekt men van de traditionele methode. Hierbij is het riet van binnenuit nog zichtbaar.” Van Ginkel Rietdekkers werkt met beide technieken. Rietdekken is echter heel precies handwerk dat slechts door jarenlange ervaring vervolmaakt kan worden. “Kunstige bochten, fraaie afwerkingen en vloeiende dakkapellen zijn het neusje van de zalm voor een ervaren rietdekker,” vertelt Van Wijk trots. “Jarenlange ervaring verraadt de hand van de meester.” “Naast het realiseren van rieten daken, is het onderhoud ook een belangrijke taak voor ons,” vertelt Van Wijk. Na verloop van tijd verkleurt een rieten dak en ontstaat tussen het riet een laag van mos en algen. Deze laag sluit het dak af van lucht en licht. “Omdat riet slecht tegen vocht kan is het belangrijk om de laag mos en algen op tijd te verwijderen.” Mos en algen kunnen verwijderd worden door het kammen van een rieten dak, hierbij wordt deze groene laag van het dak afgesneden.

“Het riet dat wij gebruiken groeit in de kop van Overijssel en in het gebied rond de Friese Meren. Hollands riet is gewend aan een Hollands klimaat.” “Riet is een natuurproduct. Dat is de geheime kracht van riet dat geeft riet z’n bekoring. Met een rieten dak lijkt een huis één met de omgeving. Het organische karakter van riet schept sfeer. Het oogt royaal en staat landelijk. En daarom is riet een exclusieve dakbedekking. Dakbedekking, die niet alleen een huis beschermt tegen zon, regen en wind maar bovendien geborgenheid en intimiteit uitstraalt,” vertelt Van Wijk gepassioneerd. Van Wijk Rietdekkers is in 1934 opgericht en kan dus met recht spreken over jarenlange ervaring. De derde generatie is nu actief. Het volledige team van Van Ginkel is gediplomeerd en is aangesloten bij de Vakfederatie Rietdekkers, die garant staat voor kwaliteit en betrouwbaarheid. 

LA N D E LIJ K - W O N EN.NL 13

Magazine landelijk-wonen.nl sept. '11  

Editie 3, magazine landelijk-wonen.nl

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you