Page 1

[ Editie 7 ]

is een uitgave van landelijk-wonen.nl

Gewaagde architectuur

in het buitengebied

Jacobshoeve

herbestemming boerderij

EĂŠn met de natuur bijzonder wonen

LANDELIJK -WONEN.nl


te koop

te koop

te koop

te koop

Erm, Oostereind 2 Zeer goed onderhouden woonboerderij met schuur gelegen op een zeer ruime kavel van enkele hectares.

Deurningen, Withagsmedenweg 6a Op schitterende locatie in het buitengebied van Deurningen gelegen woonhuis op een royale kavel van 4.370m²

Bennekom, Rijnsteeg 12 Prachtig gelegen woonboerderij met bedrijfsopstallen (voormalig agrarisch bedrijf) op een perceel van 8000 m² grond.

Lunteren, Hoge Valkseweg, Kavel 8 Bouwkavel van 1540 m², geschikt voor het bouwen van een vrijstaand landhuis/villa van 600 m³ met vrijstaande garage/schuur.

Dalen: 0524-550 593

Deurningen: 074-278 38 22

Ede: 0318-619 209

Ede: 0318-619 209

LANDELIJK -WONEN.nl te koop

te koop

te koop

te koop

Ederveen, Hoofdweg 23 Mooi bedrijfscomplex met bedrijfshal, werkplaats, kantoor, parkeerterrein en vrijstaand woonhuis. Op een perceel van 3000 m².

Rutten, Hopweg 38 Landelijk gelegen woonboerderij vlakbij het Kuinderbos en Lemmer. Moderne, nette woning met veel verbouwmogelijkheden.

Bant, Polenweg 10 Statige ‘Wieringermeer’ typeboerderij (woning van 600 m³ en bedrijfsgedeelte 750 m2) op een perceel van ca. 5.600 m².

Tollebeek, Steenbankpad 16A Verbouwde, royale arbeiderswoning op kavel van 1.195 m². Landelijk gelegen met vrij uitzicht over het polderlandschap.

Ede: 0318-619 209

Flevoland: 0527-621 403

Flevoland: 0527-621 403

Flevoland: 0527-621 403

te koop

te koop

te koop

te koop

Maria Hoop, Springweg 17 Vrijstaande woning met veel privacy op een kavel van maar liefst 1310 m².

Wijhe, Bremmelerstraat 9 Karakteristiek, onder architectuur verbouwde woonboerderij met stalruimte op 1.00 ha. Tot 14.90 ha grond bespreekbaar.

Overloon, Oploseweg 26 Gezellige, sfeervolle en perfect onderhouden, halfvrijstaande woonboerderij met grote hobbyruimte gelegen op 1600 m².

Overloon, Siberië 2 Sfeervol verbouwde, halfvrijstaande woonboerderij met bijgebouw in bosrijke omgeving met prachtig uitzicht, op 8247 m².

Heel: 06-51 26 56 11

Olst-Wijhe: 0570-590 900

Sint-Anthonis: 0485-387 300

Sint-Anthonis: 0485-387 300

VERKOCHT

2

Aanbod

te koop

te koop

te koop

Overloon, Kamphoefweg 4 Aan bosrand gelegen halfvrijstaande, herbouwde woonboerderij met ruimte voor kantoor aan huis, gelegen op 3540 m².

Stegeren, Coevorderweg 44 Mooi gelegen woonboerderij op ca. 1 ha grond, eventueel te koop met meer grond. Voor meerdere doeleinden geschikt.

Heiloo, Egmondermeer 6 Op unieke plek gelegen landhuis met paardenstallen met 6 ha land.

Harbrinkhoek, Walboersweg 64 2-onder-1-kapwoning, gelegen aan de rand van het buitengebied, ruim perceel. Inh.woning ca. 610 m³ en 4 slaapkamers.

Sint-Anthonis: 0485-387 300

Vriezenveen: 0546-565 158

Noord-Holland: 072-50 39 797

Ede: 0318-619 209

LAND ELI JK- WON EN . NL


Voorwoord

Colofon

Landelijk-wonen.nl Magazine verschijnt 2 keer per jaar en is een uitgave van Landelijk-wonen.nl

Redactie - Frederieke Verhaar - RenĂŠ Groot Koerkamp - Gerjan van Apeldoorn

Vormgeving - Pepe Creatieve Communicatie www.pepecommunicatie.nl

Tekst - Frederieke Verhaar

Bijzonder wonen...

Fotografie - Frederieke Verhaar

De traditionele woonboerderij voert niet langer de boventoon in de aanblik van het landelijk gebied. Meer en meer bijzondere woonhuizen verrijzen tussen de

Voor meer informatie:

weilanden. Verschillende architectonische hoogstandjes zorgen voor een

Landelijk-wonen.nl Postbus 3 6627 ZG Maasbommel T 088 170 00 00 F 088 170 00 10 info@landelijk-wonen.nl www.landelijk-wonen.nl

grotere variatie. In deze zesde editie van ons Landelijk-wonen.nl magazine worden een aantal van deze bijzondere woningen belicht. Het gebruik van natuurlijke materialen staat hierin centraal. Ondanks de afwijkende bouwstijlen lijken deze bouwwerken zich naadloos aan de omgeving aan te passen. Zo vertelt TM2 architecten over een moderne bouwstijl met gebruik van natuurlijke materialen zoals riet. Verderop in het magazine wordt een boomstamhuis, volledig vervaardigd uit hout, belicht. Een natuurdak zorgt hierbij voor een natuurlijke overgang met het landschap. Dit gebeurt bij de Drentse woning die in hetzelfde artikel belicht wordt ook door het bijzondere gebruik van de Drentse keitjes aan de buitengevel. Gelukkig blijven ook de traditionele boerderijen, zoals de stolpboerderij in Noord-Holland wel bewaard. In dit magazine mogen wij binnen kijken bij een verbouwde stolpboerderij in Castricum. De boerderijen die voor agrarische doeleinden niet meer geschikt zijn, worden verbouwd en geschikt gemaakt voor bewoning. Zo krijgt zelfs een oude varkensstal een nieuwe bestemming.

Copyright Overname van artikelen is mogelijk na toestemming van de redactie met bronvermelding. Landelijk-wonen.nl stelt zich niet aansprakelijk voor zet- en/of drukfouten.

In deze editie hoop ik u te inspireren met diverse woonmogelijkheden in het buitengebied. Met vriendelijke groet,

Frederieke Verhaar LANDELIJK -WONEN.nl L A N D E LIJ K - W O N EN.NL

3


-ADVERTENTIES-

specialisten in landelijk vastgoed De wereld om ons heen is volop in beweging. Duurzaamheid en technologie zijn belangrijke thema’s. Maar wat blijft is de menselijke factor, de finesses van het vakmanschap en het persoonlijke contact. Werk daarom samen met een makelaar die is aangesloten bij VastgoedPRO. De beroepsvereniging voor makelaars en taxateurs met specialisten in landelijk & agrarisch vastgoed. Dan weet u zeker dat het een vakman is. Daar kiest u toch ook voor?

Houten huizen: ARCH:YOU van Anna Boysen voor Applicata.dk

4

LAND ELI JK- WON EN . NL


Gewaagde architectuur

[ De woning van de familie Koenders in Arnhem ]

in het buitengebied Veel mensen dromen van een huis in het landelijk gebied. Vanwege de rust tegenover het hectische leven. Of vanwege het landschappelijk schoon tegenover de volgebouwde steden. Maar rust, ruimte en landschappelijk schoon zijn schaars. Ook verschillen de smaken qua architectuur enorm. Zomaar een woning (ver)bouwen in het landelijk gebied is daarom niet onbeperkt toegestaan. Kan het ook anders? Is er een manier om tegemoet te komen aan de verschillende woonwensen van mensen, terwijl het platteland er ook beter en mooier van wordt?

D

e familie Koenders woont sinds 2010 met veel plezier in de Riethorst Schuytgraaf Arnhem. Het perceel is gesitueerd aan de buitenrand van de stad en ligt vlak naast een ecologische zone. Vanuit het huis, ontworpen door TM2 Architecten, kijk je prachtig over het water en de natuur. Het hele huis is ontworpen met oog op de verbinding tussen de verschillende woonruimtes en de omgeving.

zijn op onze karakteristieke landschappen.” “ Onze uitdaging is dus om bij het ontwerpen van een woning in het buitengebied hierbij het landelijke karakter een andere draai te geven,” vult Timmermans aan. “Het is immers belangrijk om de wensen van de opdrachtgever zoveel mogelijk te laten matchen met de mogelijkheden van dat gebied.”

“De samenwerking met Tjeerd Timmermans van TM2 Architecten zorgde ervoor dat we vanaf de ontwikkeling van onze woonideeën tot en met de oplevering goed geadviseerd en ondersteund zijn. We hebben veel avonden overlegd om tot dit resultaat te komen”, aldus Koenders. In de beeldkwaliteit van de omgeving speelde het dak een essentiële rol. Om de samenhang met de omgeving te vergroten is gekozen voor een traditionele rietbedekking. Timmermans vertelt: “Als je denkt aan rieten daken, denk je al snel aan een traditionele woonboerderij. Wij wilden met dit traditionele materiaal juist iets anders doen, iets vernieuwends. In onze ogen is dat goed gelukt.” Het resultaat is een moderne woning met een vernieuwd gebruik van traditioneel materiaal.

Voor de familie Vink is er in 2007 een strak modern woonhuis gerealiseerd midden tussen glooiende grasvelden. Door de speelse architectuur, de indeling van de woonlagen en de verschillende gebruikte materialen past deze woning prima in deze landelijke omgeving. “Door de strakke lijnen van de woning toe te passen in een glooiend landschap ontstaat er een groot contrast waardoor deze vormen elkaar versterken” licht Martens toe.

Mick Martens van TM2 Architecten vertelt dat er niet altijd oog is voor het behoud van cultuurhistorische elementen in een omgeving. “Vaak vormen deze juist een belangrijk kenmerk van het (buiten)gebied. De gemeenten en provincies zijn niet voor niets streng voor iedereen die iets wil (ver)bouwen in het buitengebied. We moeten tenslotte wel zuinig

TM2 Architecten, gevestigd in Arnhem, is een jong en dynamisch bureau van specialisten op het gebied van architectuur en stedenbouw. Het bureau adviseert gedurende het hele proces van initiatief tot oplevering. Betrokkenheid en kwaliteit staan hoog in het vaandel bij de verbouwing van uw woonhuis of realisatie van nieuwe plannen. TM2 Architecten heeft veel ervaring op het gebied van woningbouw, zoals uitbreidingen van bestaande woningen, nieuwbouw van sociale woningbouw en villa’s en ruime ervaring op het gebied van utiliteitsbouw, zoals (woon-) zorggebouwen, kantoren, winkels en sportkantines. 

L A N D E LIJ K - W O N EN.NL

5


Jacobshoeve

UITGELICHT

[ Interieur stolpboerderij ]

Herbestemming stolpboerderij Jarenlang droomde het echtpaar Vreeburg van hun eigen stulpje in het buitengebied. In 2011 werd deze droom voor hen werkelijkheid door de aankoop van een verouderde stolpboerderij in Bakkum (Castricum). Twee jaar later is deze stolp volledig gerenoveerd en is haar beeldbepalende plaats in het landschap behouden.

H

et echtpaar wilde graag het markante en kenmerkende uiterlijk van de stolp behouden, maar wel voorzien van alle comfort van deze tijd en geschikt gemaakt voor werken aan huis en het exploiteren van een deel in de recreatieve/zakelijke sector. Naast de ruime naar hedendaagse eisen opgezette woning in en om een deel van het kenmerkende vierkant, zijn in het voorhuis, met behoud van zo veel mogelijk jaren-30 details, twee B&B kamers met badkamer en kookstudio en vergaderlocatie gerealiseerd. “Een stolpboerderij bestaat uit een vierkant-constructie van houten bal-

6

LAND ELI JK- WON EN . NL

ken waarop het dak rust. Binnen dit vierkant werd het hooi bewaard,” licht Nancy Vreeburg toe. “Onze stolp heeft een dubbel vierkant en omdat er ook een voorhuis aan vast zit is, dit een langhuisstolp.” Het beeld van de stolp en het voorhuis wilde het echtpaar zoveel mogelijk in tact laten, daarom is nauwelijks iets aan de gevelopeningen gewijzigd. In de stolp werd een L-vormig, volledig geïsoleerde woning van twee verdiepingen gerealiseerd. Technisch gezien zijn er een paar hoogstandjes verricht. Zo is de gehele vloer van het voorhuis


[ Exterieur van de stolpboerderij ]

en de stolp opnieuw gestort en via stalen H-profielen verbonden met de muren. Zo ontstond de nieuwe fundering van het hele pand. Het gelifte vierkant met poeren bleef overal in zicht. “De authentieke details van het houtwerk gecombineerd met het strakke stucwerk vinden wij prachtig. Tijdens de verbouwing kwamen we zelfs de markering van de windrichtingen op het vierkant tegen die tijdens de bouw (rond 1930) op de dwarsliggers zijn aangebracht. Unieke details die bewaard zijn gebleven,” vertelt Nancy enthousiast. De buurt is blij dat de Jacobshoeve ondanks de verbouwing haar boerderijkarakter heeft behouden. De oorspronkelijke boerderij was in 1930 gebouwd, nadat de voormalige boerderij afgebrand was. Tot 2009 is de boerderij in gebruik geweest als melkveehouderij. “Wel een leuk idee dat wij na de verbouwing nu eigenlijk in de stal wonen,” grapt Nancy tussendoor. In de voormalige stal zijn twee inpandige terrassen ontworpen met glazen puien van twee verdiepingen hoog. Hierdoor is het huis licht en ruimtelijk. “Het licht gaat echt alle kanten op. Door de indeling kan je door de hele woning heen kijken. Op elk moment van de dag is er prachtig lichtinval en kunnen wij in onze patio beschut genieten van de omgeving.” De boerderij is omgeven met weilanden en een verderop gelegen natuurgebied. “Als wij de straat oversteken lopen wij zelfs aan de andere kant zo de duinen in naar de zee.” Toch ligt de Jacobshoeve niet zo afgelegen als het doet vermoeden. De dorpskernen van Bakkum en Castricum liggen op steenworpafstand. “Voor ons een belangrijke reden geweest om juist deze stolp te kopen,” vult Nancy aan. “Binnen konden we het immers nog geheel naar onze smaak maken.” Voordat het ontwerp werd gemaakt door bouwkundig ontwerp- en tekenbureau Koning moest het echtpaar gebruik maken van hun fantasie. “De stal was een grote open ruimte met in het midden op het zand de hooiberg. Rondom waren de koeienstallen, een paardenstal en ruimte voor de landbouwmachines,” blikt Nancy terug. Toch zag

het echtpaar hier potentie en werd de koop eind 2011 definitief. George van der Velden van Landelijk-wonen.nl vestiging NoordHolland was de verkopende makelaar. “Het contact met George was minimaal omdat wij zelf een aankoopmakelaar in de arm hadden genomen die het zakelijke aspect heeft opgepakt. Toch heeft George een belangrijke rol gespeeld bij de scheiding van het zakelijke en persoonlijke aspect van de verkoop. Daardoor is er ook nog goed contact met de verkopende partij. In dit pand zit natuurlijk ontzettend veel persoonlijkheid en emotie. De verkopende partij stond gelukkig ook positief achter onze plannen. Zij zagen wel in dat de boerderij behouden bleef.” Een jaar na betrekking heeft het echtpaar al een flinke bezetting in hun B&B gehad. “Dit hopen wij natuurlijk elk jaar te kunnen realiseren.” Ook de aangrenzende kookstudio en gezellige vergaderlocatie, die in het najaar in gebruik zijn genomen, worden al regelmatig gebruikt door variërende gezelschappen. Plannen voor de toekomst worden al gemaakt. “Deze plek biedt zoveel mogelijkheden, wij kunnen letterlijk alle kanten op,” sluit Nancy af. 

L A N D E LIJ K - W O N EN.NL

7


te koop

verkocht

te koop

Emmer-Compascuum, Kanaal A ZZ 56 Prachtig gelegen landhuis met binnenmanege en separate paardenstal. Kavel 1,12 ha.

Deurningen, Borgdijk 2 Uniek aan de bosrand gelegen semi bungalow op een kavel van 2.565m²

Baak, Langendijk 3 In het Achterhoekse landschap gelegen paardenhouderij met woonboerderij, stallen, binnenrijhal, weides en buitenterrein.

Heerde, Keuterstraat 3B Nette vrijstaande semi-bungalow met dubbele garage op zeer ruime kavel met fraai aangelegde siertuin.

Dalen: 0524-550 593

Deurningen: 074-278 38 22

Ede: 0318-619 209

Ede: 0318-619 209

LANDELIJK -WONEN.nl te koop

Aanbod

te koop

te koop

te koop

Herwen, Keurbeek 15 Ruime villa met garage, schuur en prachtig aangelegde tuin op het zuiden met vrij uitzicht gelegen op een perceel van 1800 m².

Luttelgeest, Kalenbergerweg 16 Sfeervolle en mooi ver-/aangebouwde zogenaamde Oostenrijkse woning met schokbetonschuur gelegen op maar liefst 9.300 m².

Luttelgeest, Lindeweg 22 Landelijk gelegen woonboerderij bestaande uit woning, domeinschuur, 2 bijschuren op ca. 8.748 m²

Luttelgeest, Kalenbergerweg 12-II Erf met tuinderswoning, bewaarschuur en wagenberging op ca. 5.930 m² en naastgelegen perceel grond van ca. 0,5 ha.

Ede: 0318-619 209

Flevoland: 0527-621 403

Flevoland: 0527-621 403

Flevoland: 0527-621 403

te koop

te koop

te koop

te koop

Heel, Sleydal 16 Vrijstaande woning in aparte architectuur met piramidedak aan de rand van de bebouwde kom.    

Harfsen, Heideweg 7 Zeer fraai gelegen hoveniersbedrijf op 2.76.49 ha met bestemming bedrijf. Voor diverse doeleinden geschikt.

Cuijk, Hapseweg 40 Vrijstaande woning met garage en tuin met veel privacy, gelegen op een royaal perceel van 6835 m².

Afferden, Lakei 7 Vrijstaande woning, garage, vrij gelegen op perceel van ca 1,5 ha, geschikt voor diverse doeleinden.

Heel: 06-512 65 611

Olst-Wijhe: 0570-590 900

Sint-Anthonis: 0485-387 300

Sint-Anthonis: 0485-387 300

te koop

8

te koop

te koop

te koop

te koop

Bergen, Holshaeg 1 Voormalig melkveebedrijf met woonboerderij, geschikt voor diverse doeleinden, op perceel van 1.65.66 ha.

Enter, Velnerweg 8 Mooie woonboerderij op ca. 5.000 m² met diverse opstallen, gelegen op een unieke plek tussen Enter en Bornerbroek.

Lambertschaag Een compleet object voor paardenhouderij of hobby met nieuwe woning en stallen.

Ottersum, Bredeweg 1 Geheel verbouwde woonboerderij gelegen op royaal perceel van 1130 m², met ruime werkplaats (250 m²) in het achterhuis.

Sint-Anthonis: 0485-387 300

Vriezenveen: 0546-565 158

Noord-Holland: 072-503 97 97

Sint-Anthonis: 0485-387 300

LAND ELI JK- WON EN . NL


Bijzonder wonen

Eén met de natuur Er zijn altijd mensen die iets anders willen dan al die anderen. Iets unieks en iets ongewoons. Naast traditionele woningen verrijzen er steeds duurzamere, maar ook bijzondere bouwwerken in het buitengebied. Zo ook de woningen in Zuid-Oost Drenthe en Olst die gebouwd zijn met veel natuurlijke elementen.

S

inds een aantal jaren staat er te midden van een oud Drents esdorp, dat volledig bestaat uit Saksische boerderijen, een zeer bijzondere maar niet direct opvallende woning. De woning bevat zoveel natuurlijke elementen dat deze zich naadloos lijkt aan te passen aan het landschap. Dat was ook de wens van het echtpaar wat deze woning liet bouwen. “De woning moet samenwerken met de kracht van de natuur. Wij hebben onze woning zo laten ontwerpen dat het een directe relatie met de omgeving aan gaat.” Dit idee is op verschillende niveaus uitgewerkt. Zo bestaat de buitenkant van de woning volledig uit Drentse keisteentjes. Vroeger waren grote delen van Drenthe bezaaid met stenen. Vooral de Hondsrug stond er om bekend. Bij de ontginning van de heidevelden in de vorige eeuw kwamen ze met duizenden te voorschijn. Deze keistenen verdwenen door oogst- en bewerkingsmethoden in de landbouw. “Wij vonden het mooi om een product uit onze eigen regio te gebruiken”, vertelt het echtpaar. “Daarnaast geeft het dit huis wel een unieke uitstraling.”

In de buitenmuren van keisteen heeft het echtpaar verschillende broedplaatsen in laten metselen. “Op deze manier halen we de natuur letterlijk naar binnen. De vogeltjes of vleermuizen kunnen door kleine openingen naar een achtergelegen nest.” Ook het dak zorgt voor een grote diversiteit van natuurlijke elementen. “Om het huis een te laten worden met de natuur hebben we geen traditioneel pannendak of rietenkap, maar een natuurdak laten aanleggen.” Een natuurdak bestaat uit sterk afwisselende en zoveel mogelijk natuurlijke materialen. Door het gebruik van een speciaal substraat ontstaat een diverse vegetatiebegroeiing, een natuurtapijt waarvan de kleur wisselt met de seizoenen. “Een prachtig gezicht om elk seizoen andere begroeiing te ontdekken en te zien welke dieren en insecten er op afkomen.” Deze komen niet alleen op hun natuurlijke dak af, maar ook op de tuin die is aangelegd als een klein natuurgebied. De tuin wordt gekenmerkt door de afwezigheid van stijlelementen. “De begroeiing is volledig afhankelijk van de bodemgesteldheid, waterhuis-

L A N D E LIJ K - W O N EN.NL

9


Bijzonder wonen

Eén met de natuur VERVOLG VAN PAGINA 9

houding en de omgeving. Midden in een stad zou zo’n tuin een beetje misplaatst zijn”, vertelt het echtpaar lachend. “In deze landelijke omgeving komt deze echter schitterend tot zijn recht.” De filosofie van het echtpaar is om er planten te laten groeien die van nature in de streek thuis horen. “Op een stel knotwilgen na is dit ons goed gelukt.” Door het gebruik van natuurlijke materialen voor het huis en het natuurdak begint de natuur hier letterlijk bij het huis. Het grasveld in de tuin vormt een natuurlijk geheel met het achterliggende weiland waar de schapen van de buurman kunnen grazen. “Een genot om hier midden in ons natuurgebiedje te wonen.”

Datzelfde gevoel ervaart Lex Schra in zijn boomstamhuis in Olst. Aan de rand van het dorp heeft hij helemaal zelf een bijzondere woning gebouwd en hiermee zijn eigen droom verwezenlijkt. “Het bouwen van een boomstamhuis was inderdaad al heel lang een grote droom voor mij. De bouwstijl en het gebruik van alle natuurlijke materialen sprak mij altijd al aan. Het was een prachtig project om dit zelf te kunnen realiseren.” Zijn voorliefde voor boomstamhuizen is ontstaan door de vele reizen door Scandinavische landen. “Boomstamhuizen worden al generaties lang gebouwd in bosrijke gebieden over de gehele wereld. Het zijn vooral de gunstige eigenschappen zoals; sterkte, buigzaamheid, het voorkomen in allerlei afmetingen en soorten, de hoge isolatiewaarde en het gegeven dat hout met eenvoudig

10

LAND ELI JK- WON EN . NL

gereedschap te bewerken is waardoor hout in allerlei vormen en toepassingen als bouwmateriaal onovertroffen is, die mij overtuigd hebben. In totaal heeft Lex 3 jaar aan zijn woning gewerkt. “Elk vrij uurtje besteedde ik aan de bouw. Ik wilde het helemaal zelf in de hand hebben en had er geen haast mee. Ik kon bouwen op de hulp van een stel goede vrienden, welke ik hiervoor heel dankbaar ben.” Ondanks de bijzondere bouwwijze gaf de gemeente in Olst snel een vergunning af, waardoor Lex begin 2001 kon beginnen met het selecteren van de benodigde boomstammen. Nadat deze stammen een jaar in het water hadden gelegen om de kwaliteit te bevorderen kon er echt begonnen worden. “Deze vorm van kwaliteitsverbetering levert geen milieubelasting en gezondheidsrisico’s op omdat er geen bestrijdingsmiddelen nodig zijn tegen schimmels en insecten om aantasting te voorkomen. Ook het ontschorsen kan na het wateren eenvoudig met de hand plaatsvinden in plaats van met grote machines”, legt Lex uit. “Ik heb echt zoveel mogelijk geprobeerd om duurzaam te bouwen.” En dat laatste is hem goed gelukt. Zo bestaat de woning bijna


volledig uit hout wat een vernieuwbare grondstof afkomstig van een oneindige bron is, dat na verwijdering geen schade aan het milieu aanricht en uitstekend geschikt is voor hergebruik. De voor de woning benodigde boomstammen zijn afkomstig uit duurzaam beheerde Nederlandse bossen. Het betreft niet alleen de boomstammen maar ook de overige materialen zoals dak- en vloer isolatie welke afkomstig is van sloopmaterialen en gevelisolatie van schapenwol. “Zelfs de materialen van de sloop van mijn voorgaande woning heb ik hergebruikt bij de bouw van deze woning”, licht Lex toe in hoeverre hij zijn duurzaamheidsprincipe heeft doorgevoerd. De woning is zelfs gebouwd op de oude fundering van de voorgaande woning. “Best een goed gevoel om de materialen van mijn oude woning te kunnen gebruiken voor de bouw van deze woning. Ik kon op mijn gemak de rest van de bijpassende materialen uitzoeken die ik nog nodig had.” Zo zijn de kozijnen in Zweden gefabriceerd. “Ik wilde ramen met driedubbel glas. De Nederlandse timmerfabrieken blijken echter nog veel te veel vast te zitten in de traditionele detaillering. In Zweden was dat niet het geval.” Ook Lex heeft gekozen voor een natuurdak op zijn woning.

“Eigenlijk een oeroude methode om een huis mee te bedekken”, lacht Lex. “Ik heb het puin van mijn vorige woning gebruikt als basis hiervoor.” De rest van de bouwwijze kan ook als oeroud of ambachtelijk worden gekenmerkt. Dit komt vooral voor uit het gegeven dat boomstammen nu eenmaal geen “standaard bouwhout” zijn. “Zij verschillen niet alleen onderling van maat maar ook is hun eigen maatvoering wisselend. Iedere stam moet op maat en passend op de vorige gemaakt worden zodat tussen de stammen een naadloze aansluiting ontstaat en de hoekverbindingen op de millimeter precies in elkaar grijpen. Het gebruik van “oude” handgereedschappen als beitel, hamer, zaag, bijl, dissel en haalmes is daarbij onontbeerlijk. Doordat hout bij het drogen in de dikte krimpt (ca. 6%) betekent dit dat ramen, deuren, verticaal geplaatste balken en tegelwanden en leidingen zodanig worden geplaatst dat deze krimp ook mogelijk is en er geen schade of knellende ramen en deuren ontstaan”, licht Lex toe. Door de natuurlijke elementen is het huis van Lex dus altijd in beweging. “Daardoor hoef ik zelf ook geen moment stil te zitten en is er altijd wat te beleven rondom mijn huis”, ziet Lex lachend de toekomst tegemoet. 

L A N D E LIJ K - W O N EN.NL 11


Van varkensstal naar woonhuis Verkoop verouderd varkensbedrijf aan particulier Varkensbedrijven zijn in de huidige markt van agrarisch onroerend goed moeilijk te verkopen. Dit heeft te maken met de reeds langere tijd van slechte prijzen in de varkenshouderij en de milieueisen met de daarbij horende verplichte stalaanpassingen van 2013 en de benodigde investeringen, waardoor er praktisch geen kopers zijn. [ René Groot Koerkamp ]

H

et aantal varkensbedrijven wat te koop staat is om deze redenen ook fors gestegen. De vraag blijft enorm achter op het aanbod. Courante bedrijven worden ondanks de moeilijke tijden nog wel makkelijker verkocht. Kleinschalige varkensbedrijven die niet aanpasbaar zijn richting de norm van 2013, en dus voornamelijk interessant zijn voor een particulier, zijn moeilijk te verkopen, stelt René Groot Koerkamp van AgriTeam Makelaars Olst-Wijhe. “Dit heeft vaak te maken met de gemeentes die huiverig zijn

12

LAND ELI JK- WON EN . NL

flexibel om te springen met het agrarisch onroerend goed”, volgens René. “De particuliere woningmarkt zit in een diep dal, waardoor de Rood-voor-roodregeling ook niet populair is op dit moment.” Toch heeft René recentelijk bij weten te dragen aan de succesvolle verkoop van een verouderd varkensbedrijf aan een particulier. Deze karakteristieke boerderij met bijbehorende bedrijfsgebouwen in Dalfsen was verouderd, maar bood door de


OPTIE 1

OPTIE 2

ligging en de indeling genoeg mogelijkheden voor particuliere bewoning. “Het eerste wat mij opviel aan het bedrijf waren niet de verouderde stallen maar de mooie plek om te wonen, namelijk tegen de kern van Dalfsen en het Landgoed De Leemcule aan. Meedoen aan de Rood voor rood-regeling zou voor deze locatie perfect passen.” Uit onderzoek bleek in de toekomstvisie 2025 van de gemeente Dalfsen de locatie echter de aanduiding Boerenerfwonen te hebben. In de visie stond hierover vermeld: “In de randen van de kern wil de gemeente meewerken aan initiatieven van agrarische bedrijven om bij sanering van het huidig gebruik van de locatie, kleinschalige woonvormen toe te staan. Hierbij geldt als uitgangspunt het handhaven van de waardevolle oorspronkelijke bestaande gebouwen, c.q. de compositie van de bestaande bebouwing indien ter plaatse nieuwbouw wordt gerealiseerd. Bestaande erfkwaliteiten dienen te worden gerespecteerd en als basis dienen bij nieuwbouw.”

ziet een particulier de bomen door het bos niet meer,” licht René toe. Reden voor een planmatige aanpak: “Na een overleg met de gemeente werd er allereerst een principeverzoek bij de gemeente ingediend met het verzoek of de gemeente bereid is mee te werken om de bestemming te wijzigen om 2 extra woningen naast de bestaande woonboerderij mogelijk te maken. Voordeel hierbij is dat vooraf alle facetten bij een bestemmingswijziging vooraf door de gemeente op haalbaarheid worden beoordeeld zoals flora/fauna, archeologie, geluid, fijnstof, planschade etc. Als de gemeente een principebesluit heeft genomen, is dit later ook bindend voor de gemeente dat zij haar medewerking verleent. Voorts zijn de voorwaarden van een ontwikkelingsovereenkomst met de rechten en plichten (en kosten) van de gemeente en de initiatiefnemer duidelijk.” Aan de hand van het principebesluit is er een landschaps- en erfinrichtingsplan gemaakt om de nieuwe situatie op het erf inzichtelijk te maken. Om een juist beeld van de kosten van sloop, asbestsanering te krijgen zijn offertes opgevraagd en is er een bodemen grondwateronderzoek uitgevoerd.

Om een goede verkoop te realiseren is het belangrijk om een (particuliere) koper zo veel mogelijk duidelijkheid en zekerheden te verschaffen. “Zeker bij veel oude gebouwen vol met afdelingen met stalinrichting, asbest, een agrarische bestemming etc.,

“Nadat deze stappen doorlopen waren, is het object de markt op gegaan en is de boerderij in korte tijd succesvol verkocht aan een particulier die met het plan verder wil. Een goede voorbereiding was hierbij dus het halve werk,” concludeert René. 

L A N D E LIJ K - W O N EN.NL 13


-ADVERTENTIES-

NIEUWBOUW WONINGBOUW VERBOUW UTILITEITSBOUW RENOVATIE STEDENBOUW

TM2 Architecten, gevestigd in Arnhem, is een jong en dynamisch bureau van specialisten op het gebied van architectuur en stedenbouw. Het bureau adviseert gedurende het hele proces van initiatief tot oplevering. Betrokkenheid en kwaliteit staan hoog in het vaandel bij de verbouwing van uw woonhuis of realisatie van nieuwe plannen.

Een goed accountantskantoor staat dichtbij uw bedrijf! Een goede accountant-adviseur weet wat er speelt bij uw bedrijf. Die adviseur moet aan een half woord genoeg hebben. En dan helpt het als uw accountantskantoor ook letterlijk dichtbij zit. Alfa Accountants en Adviseurs in Zwolle is u graag van dienst. Met een compleet pakket aan diensten onder ĂŠĂŠn dak. En met specialisten die altijd in de buurt zijn.

Wilt u eens van gedachte wisselen over uw bouwplannen, neem dan vrijblijvend contact op met TM2 Architecten.

tm2architecten.nl 14

LAND ELI JK- WON EN . NL

Zeven Alleetjes 3, Zwolle Telefoon 088 2533050 zwolle@alfa.nl www.alfa.nl

Volg ons: AlfaAccountants

Tel 026 8449615

De ondernemende mens centraal

95x140_makelaar.indd 1

5-10-2012 11:17:02


te koop

te koop

VERKOCHT

te koop

Coevorden, Klooster 43 Karakteristieke woonboerderij met schuren gelegen op een kavel van enkele hectares met uitzicht op Drentse Poort.

Deurningen, Saterslostraat 6 Op mooie locatie in het buitengebied gelegen woonhuis met royale schuur op een kavel van 2.830m²

Opheusden, Lakemondsestr. 5 Karakteristieke woonboerderij met garage, loods, pottenveld en boomgaard. Gelegen op een totaal perceel van 7020 m².

Eck en Wiel, Burgemeester Verbrughweg 55 Karakteristieke T-boerderij met theeschenkerij, B&B en vele andere mogelijkheden aan huis!

Dalen: 0524-550 593

Deurningen: 074-278 38 22

Ede: 0318-619 209

Ede: 0318-619 209

Aanbod te koop

te koop

te koop

LANDELIJK -WONEN.nl te koop

Opheusden, Dalwagenseweg 52 Ruim en goed onderhouden vrijstaand woonhuis met apart gasten verblijf. Op een ruim perceel van ca. 1200 m².

Creil, Noorderringweg 33-II Landelijk gelegen woonboerderij “Zeeuwse” type bestaande uit woon- en bedrijfsgedeelte op een perceel van ca. 7.010 m².

Kraggenburg, Hertenpad 1-II In fruitteeltgebied gelegen woonboerderij met tuindersschuur, machineberging, bewaarschuur op een erf van circa 4.758 m2

Marknesse, Marknesserweg 27 Woonboerderij in authentieke staat met voormalige stal en originele bijschuur op loopafstand van het dorp Marknesse.

Ede: 0318-619 209

Flevoland: 0527-621 403

Flevoland: 0527-621 403

Flevoland: 0527-621 403

te koop

te koop

te koop

te koop

Olst, Fortmonderweg 21 Op één van de mooiste plekken op Fortmond in het natuurgebied de Duursche Waarden woonboerderij voor dubbele bewoning.

Dalfsen, Markeweg 15 Grenzend aan Vecht en landgoederen goed onderhouden woning met aangebouwde boerderij op 2.30.17 ha.

Leur, Leurseweg 13 Vrijstaande woning, gastenverblijf/aanleunwoning, bakhuis en bedrijfsgebouw op perceel van 2 ha.

Groesbeek, Koningin Wilhelminaweg 9 Vrijstaande woning op perceel van circa 2000 m². Mogelijkheid uitbreiden naar 1,6 ha.

Olst-Wijhe: 0570-590 900

Olst-Wijhe: 0570-590 900

Sint-Anthonis: 0485-387 300

Sint-Anthonis: 0485-387 300

te koop

te koop

te koop

Groesbeek, Wylerbaan 57 Vrijstaande woonboerderij, achterhuis en bedrijfshal met tuin op een perceel van 10.290 m².

Zuidschermer, Laanweg 5 Woonhuis met schuren op 2.37.70 ha, prachtig in polder gelegen locatie.

Hunsel, Smidstraat 1 Vrijstaande boerderijwoning met stal gelegen op ruim 5 ha grond, bestemming agrarisch.

Sint-Anthonis: 0485-387 300

Noord-Holland: 072-503 97 97

Heel: 06-512 65 611

Wilt u uw woning ook presenteren in ons magazine? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze makelaars voor een kennismakingsgesprek.

LANDELIJK -WONEN.nl

LA N D E LIJ K - W O N E N .NL 15

Landelijk-wonen.nl Landelijk wonen magazine editie 7  

Landelijk-wonen.nl Landelijk wonen magazine editie 7