Page 1

.., IoanBa� a.' CEOMons · Medtus, aduce tn pn·�iv.Zan • ••ze v�1. va lo.....:ze care au Princtptt stat la baza compan1·ei pe care o conduce de 25 de ant. 111

L

...


CUPRINS

A ieşi din zona de confort – paşi mici pentru câştiguri mari Să investeşti un pic de creativitate în oferta de aplicaţii şi să propui tehnici noi nu are cum să facă rău atunci când e vorba de a satisface clienţii şi a-i păstra în portofoliu.

E ușor să apeși pe butoane și e grozav când mașina te ascultă Pentru a fi mai obiectivi și credibili, managerul Geko ne-a propus să nu publicăm un interviu cu el, ci cu unul din utilizatorii echipamentelor Mimaki. Astfel, am ajuns la Marius Buiculescu.

Grupul PIN a organizat un eveniment de prezentare pentru tehnologiile print and cut Tehnologia latex şi finisarea au fost în centrul atenţiei în prezentările făcute şi în discuţiile avute de gazde cu clienţii invitaţi. Totul pe baza celei mai noi oferte de echipamente destinate acestui tip de abordări.

Am construit afacerea pe baza unor principii și valori care țin de dorința de a oferi ce este mai bun clienților noștri

28

Transformările unui domeniu fără de lege Cunoscutul studiu de piaţă anual Media Fact Book, care în fiecare ediţie dedică un capitol special mediului Out of Home, atacă un subiect care are mai puţin de a face cu sume de bani.

După Facebook și Amazon, Netflix anunță lansarea unei reviste pe hârtie Netflix, companie americană care își bazează afacerile pe transferuri de date și fluxuri video exclusive, la cerere, prin intermediul internetului, a anunțat că va lansa în curând o revistă-magazin pe suport de hârtie.

Marketing și comunicare în Epoca de Aur a piraților Între anii 1700 - 1720 a fost Epoca de Aur a pirateriei, care a înflorit mai cu seamă în zona Caraibelor.

Cât de mare este piața europeană a tiparului digital textil

Helvetica: o poveste cu caractere grotești

56

Luați oricare 20 de branduri populare și veți vedea că cel puțin 10 dintre ele îl folosesc într-o formă sau alta. Fiscul american îți spune cât ai de plătit folosind tot Helvetica. Cum s-a ajuns aici?

PUBLISHER Relu LICIU - relu.liciu@print-romania.ro Radu MIHAI - radu.mihai@print-romania.ro REDACTORI Romulus CRISTEA - romulus.cristea@print-romania.ro Cristian FAUR - cristian.faur@print-romania.ro Irina TOMȘA - irina.tomsa@print-romania.ro LAYOUT, DTP & FOTO Gabriel COLȚA - gabriel.colta@print-romania.ro

În ansamblu, configurația pieței globale a tiparului textil păstrează diferențe masive între volumele și valorile cifrelor de afaceri când discutăm de tipar clasic și tipar digital în industria textilelor.

Cât de mult este afectată economia când mișcările sociale răbufnesc Orice stat cu o economie puternică și bine ancorată poate face față fără consecințe dramatice șocurilor iscate de conflicte politice, convulsii sociale.

ILUSTRAȚII Andreea CHIRICĂ CORECTURĂ Elena TĂTARU TRAFIC COORDINATOR Roxana STAMATI - roxana.stamati@print-romania.ro RESPONSABIL EDIȚIE ON-LINE Cristina PETREA COLABORATORI Cristina CALAFETEANU, Marius BUICULESCU

Revistă tipărită pe hârtie DCM 115 g/m2 Copertă tipărită pe hârtie Triple Star, 200g/m2 ADRESA REDACȚIEI Str. Peneș Curcanul nr. 20, sector 3, București Str. Alex. Constantinescu nr. 19, sector 1, București Telefon: 021.326.66.20; C.P. 51- OP 32, 011032 PRINT ROMANIA, SIGN ROMANIA și PACK ROMANIA sunt publicații editate de Semantika Publishing SRL (ISSN 2066 - 2998) Reproducerea conținutului acestei ediții este permisă doar cu acceptul autorilor. Print Romania, Sign Romania și Pack Romania sunt mărci înregistrate

1


SIGN ROMÂNIA

Echipa Sign România

2

După 10 ani petrecuți în IT și publicitate, în 2004 Radu Mihai pune bazele unuia dintre proiectele editoriale care stau la baza actualei formule editoriale. În paralel își continuă activitatea de regizor de film.

Relu Liciu este unul dintre fondatorii proiectului Print Romania. Cu o experiență în vânzări de peste 25 de ani reușește să stabilească contacte cu personalități diferite folosindu-se de onestitatea și simplitatea cu care intră în relații cu ceilalți.

Cu o experiență de jurnalist de 28 de ani, Romulus Cristea reușește să combine precizia analizei economice cu acribia unui documentarist. Este pasionat de secretele Bucureștiului și autorul mai multor cărți despre istoria zbuciumată a anilor ’90.

Poliglot și practicant al artelor marțiale, Cristian Faur reușește să surprindă esențialul din fiecare eveniment, fără a uita să îl raporteze la contextul actualității. Este preocupat de noile tehnologii și de felul în care acestea își fac loc în viața noastră.

Irina Tomșa a studiat Istoria și Teoria Artei la UNARTE. Este un publicitar cu peste 20 de ani de creație ATL, BTL și online. Îi place să scrie materiale de presă și fiecare subiect o provoacă să descopere toate detaliile și să contureze noi interpretări.

Lumea văzută prin obiectivul lui Gabriel Colța are mai multă culoare și este capabilă să ne surprindă mai mult decât realitatea. Fost aruncător de greutăți, Gabi pune cu ușurință în pagină imaginile pe care le captează, alături de textele colegilor săi.

Cristina Petrea contribuie cu entuziasm de peste 20 de ani la strategiile de marketing și comunicare ale brandurilor. Îi plac începuturile, să învețe mereu lucruri noi dar și să construiască, pas cu pas, proiecte cu efecte durabile, pe termen lung.

Roxana Stamati este coordonatorul informațiilor din interiorul redacției. Este cel mai tânăr membru al redacției, are un excelent simț de observație, un foarte bun comunicator și reușește să aducă bună dispoziție fiecărui membru al echipei.

După 8 ani de proiecte online dezvoltate pentru companii din Iași, Cătălin Mărgărint și-a mutat centrul de interes către antreprenorii din București. Este cel care se ocupă de infrastructura online a publicațiior.


3


SIGN ROMÂNIA

Konica Minolta lansează noua gamă de echipamente office – bizhub i-Series

Noua generație de sisteme multifuncționale, compatibilă cu tehnologia IoT (Internet of Things), face parte din portofoliul consacrat bizhub. Gama bizhub i-Series aduce plus valoare clienților și răspunde cerințelor de productivitate și fiabilitate impuse de mediile de afaceri. Echipamentele de birou bizhub i-Series vor fi disponibile atât în format A3 color, prin modelele C250i, C300i, C360i, cât și în format A4 color, prin modelele C3300i, C3320i, C3350i, C4000i și C4050i. Un avantaj imediat pentru clienți constă în simplificarea proceselor de lucru complexe. Noile modele bizhub i-Series dispun de instrumentele necesare unei rețele eficiente de comunicații ce crește productivitatea, îmbunătățește procesele de lucru și asigură suportul necesar dezvoltării afacerii. „Konica Minolta, lider de piață pe segmentul echipamentelor multifuncționale A3, își dezvoltă constant portofoliul de produse, în concordanță cu cele mai recente tendințe în domeniu, pentru a veni în întâmpinarea nevoilor clienților. Lansarea noii game de echipamente reprezintă o direcție importantă în strategia noastră de business, pe termen lung. Gama bizhub i-Series reprezintă alegerea perfectă pentru mediile de lucru care impun eficiență, fiabilitate și calitate la standarde înalte.” a declarat Helmut Ignat, Director General al Konica Minolta Business Solutions România.

DESIGN MINIMALIST ȘI INTERFAȚĂ INTUITIVĂ

Noua serie de echipamente multifuncționale se remarcă printr-un design modern și atractiv, cu un ecran tactil de până la 10 inch și o interfață intuitivă, de tip smartphone, ușor de personalizat. Modelele A3 și cele A4 funcționează în același mod și dispun de operabilitate intuitivă, astfel încât utilizatorii pot beneficia de productivitate maximă, indiferent de echipamentul folosit.

PERFORMANȚĂ ȘI EFICIENȚĂ, CONECTIVITATE MOBILĂ

Noile MFP-uri bizhub i-Series, prevăzute cu engine performant și procesor central quad-core cu memorie standard de 8 GB și SSD de 256 GB, asigură operațiuni de 4

printare rapidă și de calitate superioară. Viteza mare de printare pe medii variate, alimentarea de mare viteză cu detectare, alimentarea cu coli multiple, corecția digitală la deplasarea hârtiei și tăvile de capacitate mare sunt noi particularități ce îmbină fiabilitatea și versatilitatea în utilizare. Suita Dispatcher include managementul de printare și asigură un flux de lucru optimizat. Soluția este ideală pentru clienții care își doresc gestionarea și reducerea costurilor de printare, precum și îmbunătățirea securității documentelor, prin implementarea fluxurilor de lucru digitale. Noile modele bizhub i-Series se pot personaliza și pot extinde noi capabilități prin acces la aplicații suplimentare din magazinul online Konica Minolta MarketPlace.

SERVICII ADMINISTRATE ȘI SECURITATE DE NIVEL ÎNALT

Gama bizhub i-Series este prevăzută cu un sistem de stocare a datelor pentru diagnosticarea eventualelor probleme și înlocuirea la timp a pieselor și consumabilelor. Astfel, timpii de nefuncționare sunt reduși la minimum. În plus, Konica Minolta dispune de o platformă dedicată prin care utilizatorii beneficiază de suport la distanță, posibilități de backup și servicii de monitorizare și mentenanță. Gestionarea actualizărilor de firmware se poate face în timp real sau programat. Noile modele din portofoliul bizhub beneficiază un nivel înalt de securitate prin soluțiile bizhub SECURE, care protejează și oferă acces permanent la date. Mai mult, soluțiile BitDefender antivirus opționale scanează automat toate datele transmise și primite – în timp real – astfel încât acestea rămân protejate în cazul unor amenințări externe. Toate modelele bizhub i-Series răspund cerințelor privind protecția datelor, în conformitate cu normele GDPR și ISO 15408 certificat HCD-PP.

SUSTENABILITATE

Angajamentul Konica Minolta de a se implica atât în programe de inovație, cât și în proiecte de sustenabilitate se reflectă în tehnologia folosită în fabricarea noii game de imprimante multifuncționale bizhub i-Series. Incluse în categoria produselor cu un consum redus de energie, noile modele bizhub i-Series sunt certificate EPEAT Gold și îndeplinesc standardele Blue Angel. Unitatea de fixare ajută la reducerea consumului de energie pe durata funcționării și în modul sleep. Impactul asupra mediului este redus prin noul design al ambalajelor, deoarece materialul de amortizare tradițional este înlocuit cu perne de aer mai ușoare, ce oferă siguranță în timpul transportului. În plus, nivelul de zgomot produs de noua serie de imprimante office este redus semnificativ datorită îmbunătățirilor aduse ventilatorului de răcire și mecanismului ADF.


Metallic ink UV-curable Mimaki Europe, un producător mondial de imprimante cu jet de cerneală și sisteme de tăiere, anunță în februarie 2019 punerea pe piață a unor cerneluri metalice cu duritate UV, numită MUH-100‑Si. Astfel Mimaki împinge limitele expresiei grafice dincolo de cele ale imprimantelor obișnuite cu jet de cerneală UV. Cerneala este compatibilă cu imprimanta Mimaki UJF-7151plus, care imprimă cu o înaltă calitate pe o gamă impresionantă de medii, de la cadouri la plăci de format mare. Cerneala metalică MUH-100-Si UV pentru teste și demonstrații, pe piața franceză, pentru prima dată la C!Print 2019

Str. Vidin 3A, Sector 3, București; Telefon: +4 021 253 25 58 Email: office@geko.ro 5


SIGN ROMÂNIA

Printul 3D se anunţă ca factor serios pe piaţa energiei Ultima estimare de piaţă a companiei GlobalData, specializată în informaţii şi analiză, spune că această tehnologie emergentă devine din ce în ce mai importantă în acest domeniu. Aceasta o denumește Additive Manufacturing, însă la bază este vorba despre aceleaşi procedee de print 3D, unele care vor face diferenţa de acum încolo în acest segment atât de important în industrie şi în viaţa de zi cu zi a consumatorilor. Acest aşa-numit Additive Manufacturing (AM, pe scurt) a început să aibă o contribuţie din ce în ce mai mare la crearea de prototipuri unicat, pe de o parte, dar şi la simplificarea unor proceduri, pe de alta, spune un raport al companiei de studii de piaţă, totodată începând să aibă un cuvânt de spus şi la producţiile de serie. Componentele cu geometrii complexe fabricate cu mai puţin consum de energie, mai puţine deşeuri şi mai puţin consum de

energie sunt alte argumente în favoarea ideii că această tehnologie are un

Blocul bibliotecă Aşa arată acum un bloc din Utrecht, ce pare mai nou plin de rafturi gigantice cu cărţi pe măsură, conform celor de la LaughingSquid. Deef Feed şi Jan Is De Man, talentaţii artişti murali, după ce au obţinut permisiunea proprietarului clădirii de a împodobi una dintre laturile construcţiei în acest fel, nu s-au oprit aici. Până să se apuce de decorat, au mers şi au întrebat locatarii blocului ce cărţi preferate au. Acestea au ajuns să facă parte şi ele din opera de artă stradală. Nu în ultimul rând, cei care trec pe lângă clădire pot remarca şi un mic volum negru ce conţine pe copertă logoul Playboy, celebrul iepuraş. 6

viitor în domeniul energiei, mai susţin specialiştii GlobalData.


7


SIGN ROMÂNIA

Nou sediu şi showroom Durst Noul stabiliment pe care proprietarul îl numeşte Headquarters and Customer Experience Center, un complex futurist, se află în Brixen, în nordul Italiei. Reprezintă un nou pas către transformarea companiei într-un furnizor de servicii integrate. Printre cei 1.000 de invitaţi care au participat la ceremonia de deschidere s-au numărat clienţi, angajaţi şi parteneri de afaceri care au avut ocazia să vadă cu ochii lor construcţia cu dotări de ultimă oră, anunţă un comunicat de presă din partea companiei. Christoph Gamper, CEO și coproprietar, Harald Oberrauch, proprietar, Albert Prixen, Peter Brunner, primarul orașului Brixen, Philip Achamerr, reprezentant al Consiliului Tirolului de Sud, precum şi Patrik Pedo şi Juri Pobitzer de la casa de arhitectură Monovolume au fost gazde şi vorbitori. Pe viitor, Durst intenţionează să invite din ce în ce mai mulţi dintre clienţii săi internaţionali în acest Customer Experience Center, întins pe 5.700 mp, care ilustrează transformarea organizaţiei într-un business high-tech superspecializat. Conceptul integrat a fost încorporat în arhitectura clădirii, care conectează, de asemenea, spaţiile de administraţie cu facilităţile de producţie. Designul simbolic cu o clădire care încorporează un turn a fost prezentat pentru prima dată cu peste 50 de ani în urmă, dar până acum nu se materializase. Cei de la Monovolume au respectat designul iniţial, în formă de aripă şi cu un turn de şase etaje. Faţada de metal sablat are 850 de zone luminoase aşezate precum nişte pixeli. Faţada pixelată a acestui nou

8

sediu Durst are rolul de a sublinia rolul pe care compania îl are în mai multe segmente ale pieţei, în calitatea sa de lider mondial în soluţii pentru grafică, de la procesare de imagini şi tipar până la finisare – toate de la un singur furnizor. Durst are peste 700 de angajaţi şi peste 20 de filiale, lucru la care s-a ajuns după o istorie de mai bine de 80 de ani, foarte strâns legată de familia Oberrauch, care a ajuns să fie proprietară deja de trei generaţii. Managementul firmei tocmai a trecut printr-un schimb de generaţii, după ce Christoph Oberrauch i-a predat responsabilitatea conducerii fiului său

Harald. În acelaşi timp, lui Christoph Gamper i s-a încredinţat funcţia de CEO şi a fost cooptat în calitate de coproprietar al organizaţiei. Domnul Gamper a fost cel care a ţinut frâiele procesului de tranziţie a Durst şi a implementat un nou sistem de management şi o nouă filosofie de afaceri care se bazează pe pasiunea pentru tehnologie, pe accentul pe inovaţie ca suport pentru creştere, dar şi pe colaborare şi participare activă în toate zonele de activitate. “Este o zi de mândrie pentru lunga istorie Durst”, a declarat CEO-ul companiei. ”Nu ne este frică de viitor. Suntem aici să modelăm viitorul. Avem cei mai buni angajaţi, cei mai buni clienţi şi cea mai bună tehnologie. Bazându-se pe inovaţie, Durst oferă astăzi soluţii complexe de la primul pixel până la produsul final. Aici, în Tirolul de Sud, unde lucrurile se pun cap la cap, într-o zonă montană, atenţia este concentrată nu doar pe maşini, ci şi pe oamenii din spatele lor.” “Nu este o problemă de aparenţă, ci de esenţă, de a arăta ideea lumii de dinafară, de a crea un spaţiu protejat pentru inovaţie, de a aduce în acelaşi loc oameni deosebit de speciali, care s-au devotat unei viziuni: aceea de a crea ceva nou, de a inspira şi de a întreba mereu următoarea întrebare”, a completat reprezentantul Durst.


9


SIGN ROMÂNIA

În ce domenii se extind aplicațiile tiparului digital

Un raport FMI (companie britanică de cercetare a pieței) menționează că piața tiparului digital din cadrul industriei ambalajelor va ajunge la 46 de miliarde de euro, până în 2028. Tiparul digital va înregistra „o creștere puternică“ în domeniul producției de ambalaje și etichete, potrivit publicației specializate „Graphiline“, care citează raportul companiei britanice de cercetare a pieței. Creșterea se fundamentează pe cererea din ce în ce mai mare de personalizare a ambalajelor și etichetelor destinate produselor de larg consum (băuturi, detergenți, alimente, băuturi alcoolice, electronice etc.). „Utilizarea intensivă a tehnologiilor de tipărire digitale va reduce, în timp, costurile de producție ale tipografiilor și va micșora intervalele de livrare a produselor a căror durată de utilizare/consum este redusă“, se precizează în raport. Specialiștii de la Future Market Insights (FMI) prognozează că, în perioada următorilor ani, piața tiparului digital cu

10

utilizare în industria ambalajelor va crește cu o rată medie anuală de 15,3%, ajungând la valoarea de 45,7 miliarde de euro, în 2027. Doar aproximativ 4% din volumul total de tipărituri de pe piață revine tehnologiei de imprimare digitale. Piața tiparului digital crește de la an la an, însă pe cantități foarte mici, în timp ce în domeniul ofsetului descreșterea pieței este tot relativ mică și constantă, dar pe volume foarte mari. Diferența dintre cele două este cifra de afaceri, în domeniul digital fiind înregistrate valori mari ale business-ului pe volume de producție scăzute. Și în viitorul apropiat, tehnologia ofset va domina piața tipăriturilor. Pentru următorii cinci ani, ofsetul va continua să dețină mai mult de 70% din piața producției globale, potrivit unui studiu realizat de Smithers Pira.


INTERVIU

11


SIGN ROMÂNIA

Viitorul ambalajului de carton ondulat e asigurat de internet Cel puţin asta susţine cel mai nou studiu de piaţă pe acest segment anunţat de compania de cercetare Smithers Pira, citat de cei de la Packaging Strategy. Analiza de piaţă, în limba lui Eminescu, se traduce literal Viitorul Ambalajului de Carton Ondulat până în 2013. Un domeniu în care dezvoltarea pieţei a cunoscut o creştere sub aşteptări, partea aceasta din industria de profil a crescut mult mai bine şi prezintă cele mai bune oportunităţi pentru cei care operează aici.

Piaţa la nivel mondial se situează în jurul a 20 de miliarde USD pe an, conform autorilor studiului. O altă analiză arată nu numai că s-a ajuns la această sumă, dar mai mulţi autori de cercetări de piaţă, precum eMarketer, plasează toţi nivelul de creştere pe acest segment la circa 15 procente pe an cel puţin până în 2022. Cifra la care ar trebui să se ajungă acolo ar fi de 55 de miliarde USD pe an. La fel, cei care s-au exprimat pe subiect pun această creştere pe seama emergenţei unei anumite părţi din internet: E-commerce.

EFI va avea un nou proprietar Electronics For Imaging (EFI) a anunţat că a bătut palma cu un mare investitor, pentru a fi preluat de către acesta. Siris Capital Group LLC., organizaţie de investiţii de capital, va fi grupul care va plăti circa 1,7 miliarde USD pentru cunoscutul inovator din print, graţie apetitului său pentru companii care trasează tendinţe în tehnologie. Graţie unui acord votat de consiliul director al EFI, o subsidiară Siris va cumpăra toate acţiunile disponibile ale companiei pentru un preţ de 37 USD fiecare. Totuşi, EFI mai are la dispoziţie încă 45 de zile începând din 12 aprilie să accepte oferte mai bune, dacă acestea apar, deşi oferta făcută de Siris este cu 45 de procente mai mare decât valoarea actuală a acţiunilor companiei disponibile pe piaţă. În acelaşi timp, conform aceleiaşi înţelegeri, dacă apare o ofertă mai bună decât cea a Siris, aceasta are drept de preempţiune dacă oferă un preţ egal cu cel oferit de concurenţă. În aceste condiţii, există puţine îndoieli că acest contract nu se va duce la bun sfârşit, indiferent de preţul final.

Kornit a lansat un nou echipament de print pe textile Kornit Digital a anunţat lansarea echipamentului Presto, destinat tiparului direct pe fibre textile. Aceasta este prima soluţie într-o singură trecere pentru imprimare direct pe îmbrăcăminte. Maşina elimină nevoia de pre sau post tratament şi permite tiparul de calitate foarte mare pe o deosebită varietate de materiale, dar şi o multitudine de 12

aplicaţii. Maşina nu consumă apă în procesul de producţie, lucru care o face cea mai prietenoasă cu mediul maşină din segmentul său de piaţă astăzi, susţine producătorul. Omer Kulka, VP, Kornit Marketing and Product Strategy, a spus: “Kornit şi-a propus să schimbe strategia pe piaţa de tipar pe textile cu tehnologiile sale

sustenabile care vor schimba regulile jocului pe segmentele cu potenţial de creştere. Vedem în continuare cum creşte cererea pentru modă şi decoraţiuni interioare. Această tehnologie revoluţionară reprezintă încă o dovadă a implicării Kornit în rezolvarea celor mai urgente probleme din industria textilelor.”


13


SIGN ROMÂNIA

Lectura de pe suport de hârtie versus ecran

Mai multe studii independente au evidențiat că lecturarea de pe un suport de hârtie permite o mai bună înțelegere și memorare a unui text. Două ample analize științifice în care au fost implicați cercetători ce au efectuat studii complexe publicate anul trecut au concluzionat asupra diferențelor între cititul de pe hârtie și un ecran. Un prim grup de cercetători chinezi (Yiren Kong, Young Sik Seo și Ling Zhai) a analizat 17 studii apărute în publicația „Computers & Education“, iar al doilea grup internațional de cercetare (Pablo Delgado și colaboratorii – Cristina Vargas, Rakefet Ackerman, Ladislao Salmerón) și-a fundamentat analiza pe 54 de studii efectuate pe 170.000 de cititori, studii apărute în revista științifică „Educational Research Review“, notează publicația specializată „Science Direct“. Rezultatul cercetărilor a fost același: înțelegerea și memorarea unui text sunt mult mai ușoare dacă citirea se face de pe un

14

suport de hârtie, în comparație cu lecturarea de pe un ecran. În schimb, un alt studiu realizat de o companie de cercetare relevă faptul că un ecran digital atrage atenția consumatorilor într-o măsură mult mai mare decât un afiș realizat pe suport de hârtie. Astfel, timp de patru lumi, în două orașe din Marea Britanie, APS Group a plasat un ecran digital și un afiș din hârtie în vitrina unei bănci, cu scopul de a măsura impactul acestora asupra trecătorilor. Eșantionul analizat a fost unul mare: 1,6 milioane de persoane. Rezultatelele studiului au fost extrem de clare: un ecran cu animație atrage privirile în 11,7% dintre cazuri, un ecran static se adresează doar la 9,7% dintre trecători, iar afișul din hârtie nu a atras atenția decât pentru 6,6% dintre persoane,

se precizează pe portalul B-Impression.


15


SIGN ROMÂNIA

Ritmul de creștere anual al pieței imprimării 3D atinge 80% Pentru următorii zece ani, experții estimează că ritmul de creștere anual al pieței imprimării 3D va ajunge la 83%. Imprimantele actuale permit utilizarea şi modelarea a peste 40 de materiale. Se spune despre imprimarea 3D că este tehnologia care va aduce o nouă revoluţie industrială. Mai multe companii din întreaga lume au anunțat că dispun de imprimante ultraspecializate care pot prelucra metale. Imprimarea 3D a devenit aproape banală, dacă ne referim la realizarea unor piese din material plastic destinate industriei auto sau chiar la aplicațiile din industria alimentară sau de ambalaje. Altă aplicație recentă anunțată și care are legătură tot cu industria ambalajelor se referă la reciclarea ambalajelor din plastic.

16

În proiectul Perpetual Project, specialiștii au realizat o instalație de reciclare care utilizează direct deșeurile din plastic pentru a produce cu tehnologie 3D noi produse. Studiile realizate de specialiștii din domeniu relevă faptul că, deocamdată, tehnologia de imprimare 3D nu are un impact consistent în industria ambalajelor. În schimb, dezvoltarea tehnologică agresivă a tehnologiei de imprimare tridimensională și disponibilitatea acesteia la un nivel din ce în ce mai accesibil vor determina producătorii de ambalaje (ca de altfel și ceilalți

producători industriali) să reconsidere impactul dezvoltării acestui domeniu pentru anii care urmează. O sinteză a situației actuale a imprimării 3D a fost foarte bine exprimată de un producător de ambalaje chestionat în cadrul unei evaluări realizate de Packaging Digest: „Imprimantele 3D folosite pentru realizarea de prototipuri pentru ambalaje ar trebui să dispună de o tehnologie care să asigure suprafețe foarte netede și o producție de calitate. Nu toate imprimantele 3D disponibile în prezent au capacitatea să realizeze astfel de suprafețe“.


Cu o producție anuală de peste 65 miliarde de cutii pliante, peste 1500 de clienți, 7400 de angajați, 37 de fabrici în 15 țări de pe patru continente, 767.000 tone de carton procesat și vânzări de 1,59 miliarde euro (2017), deținem o poziție de top pe piața cartonajului mondial. Mayr-Melnhof Packaging, divizia de ambalaje a Grupului Mayr-Melnhof, este nu doar liderul de piață din Europa, ci și unul dintre principalii fabricanți de cutii pliante din lume. După două decenii de activitate în România și investiții de peste 20 milioane euro în fabrica de la Ploiești, ne mândrim să fim cel mai mare fabricant de cutii pliante din țară și din regiune. Însă, cel mai puternic argument care ne dă încredere, este dezvoltarea activității și creșterea competitivității produselor fabricate și ambalate în România, precum și stimularea activității de export către alte piețe europene.

Shaping the World of Cartons

Mayr-Melnhof Packaging Romania SRL DN1 nr. 920, Blejoi, Județul Prahova E-mail: office.romania@mm-packaging.com www.mm-packaging.com 17


SIGN ROMÂNIA

Acuity Ultra - calitate indoor la viteze de imprimare de 2 peste 120 m /h Lansat în urmă cu un an la târgul internațional FESPA, Acuity Ultra a reușit să se impună pe piața de profil ca o soluție eficientă pentru producția la scară industrială a materialelor de signalistică indoor și outdoor. Acesta reprezintă rezultatul mai multor ani de cercetare tehnologică Fujifilm și a unor studii de piață extensive pentru a înțelege nevoile producătorilor de materiale de signalistică fiind diferit de orice alt echipament disponibil pe piață. Acuity Ultra este o parte esențială a strategiei Fujifilm pe segmentul echipamentelor industriale datorită dimensiunii și a calității ridicate a imprimării, făcând profitabilă producția materialelor de signalistică de mari dimensiuni. Având la bază tehnologia de uscare UV dezvoltată de Fujifilm acesta oferă o calitate aproape fotografică a imprimării, cu registrație mai strictă și viteze de producție mai mari, la un cost competitiv. Echipat pentru productivitate crescută Acuity Ultra este echipat cu funcții avansate pentru a oferi utilizatorilor flexibilitate și productivitate crescută: • Masă vacuumată de imprimare răcită cu apă pentru a permite imprimarea

Model Rezoluție Viteza maximă de imprimare Lățimea maximă a rolei Grosimea maximă a materialului Grosimea minimă a materialului Lățimea maximă de imprimat Greutatea maximă a rolei(lor)

18

materialelor subțiri, sensibile la căldură; • Sistem de iluminare backlit pentru verificarea calității imaginii în timpul imprimării; • Sistem automat de management a capetelor de imprimare pentru a menține o calitate constantă a imprimării; • Posibilitatea de a imprima simultan 2-3 role de material, în funcție de tipul de echipament; • Interfață grafică intuitivă. Versatilitate la scară largă Echipamentul este disponibil în două dimensiuni, de 3,2 m respectiv 5 m și poate fi configurat cu până la 8 canale de culoare. Imprimarea se face cu cerneala Fujifilm Uvijet GS certificată Greenguard.

Aceasta a fost special dezvoltată pentru a oferi o calitate excepțională a imprimării și este aliniată normelor în vigoare privind cernelurile utilizate în producția materialelor expuse la interior. Datorită formatului mare, a capacității acestuia de a imprima simultan 2-3 role de material și a vitezelor de imprimare ce pot ajunge până la 236 m2/h în cazul echipamentului de 5 m, Acuity Ultra este potrivit pentru producția profitabilă a materialelor de signalistică indoor și outdoor. În perioada 14 - 17 mai, echipamentul poate fi văzut la standul Fujifilm (A5-G15) din cadrul FESPA. Mai multe informații despre Acuity Ultra pot fi obținute de la Printman, distribuitor autorizat Fujifilm (www.printman.ro).

Acuity Ultra 3200 Acuity Ultra 5000 3206: CMYK LcLm 5006: CMYK LcLm 3208W: CMYK LcLmWW 5008W: CMYK LcLmWW Până la 1.200 x 1.200 dpi Până la 236 m2/h Până la 181 m2/h 3,4 m 5,13 m 2 mm 0,1 mm 3,2 m 5,0 m 400 kg 600 kg


19


SIGN ROMÂNIA

Klick - noua soluție de automatizare a imprimării de la Elitron Monte Urano, 25 martie 2019 - Elitron, unul dintre principalii producători de mese digitale de tăiat și software CAD, a lansat Klick - cea mai nouă și cea mai inovativă soluție din portofoliul companiei destinată automatizării procesului de pre-press. Klick poate fi interfațat cu toate tipurile de imprimante și are scopul de a accelera procesul de imprimare, de a reduce pierderile de cerneală și de a păstra masa de imprimare mai curată. Utilizarea lui oferă deținătorilor posibilitatea de a reduce deșeurile și pierderile de material printr-o mai bună gestiune a imprimării. Acest sistem recunoaște în mod automat poziția materialelor și a obiectelor plasate liber oriunde pe masa de imprimare și gestionează fluxul de lucru în consecință:

proiecția video, în limitele acestora. Formele sunt apoi perfect asociate în mod automat cu imaginile care urmează să fie imprimate. Cuiburile sunt apoi gata să fie tăiate folosind oricare dintre sistemele de tăiere Elitron. Beneficii: • Mai puține pierderi de material, mai puține deșeuri; • Reutilizarea materialelor care în mod normal ar fi deșeuri.

Klick 1 Klick 1 recunoaște forma materialelor plasate liber oriunde pe masa de imprimare, iar imprimarea are loc doar în perimetrul acestora. Beneficii: • Nu mai imprimați pe întreaga suprafață a materialului; • Nu mai irosiți cerneala; • Reduceți timpul de imprimare.

Klick 3 Klick 3 recunoaște forma materialelor și a obiectelor plasate în mod liber oriunde pe masa de imprimare și identifică formele care urmează să fie imprimate. Acestea sunt apoi asociate automat cu imaginile de imprimat.

Klick 2 Klick 2 recunoaște forma materialelor plasate liber oriunde pe masa de imprimare și grupează automat sau manual în cuiburi formele folosind 20

Beneficii: • Se elimină astfel necesitatea plasării obiectelor într-o anumită ordine puteți să le plasați liber oriunde pe masa de imprimare. În concluzie, utilizarea sistemului Klick conduce la creșterea productivității și la reducerea costurilor prin automatizarea procesului de pre-press/imprimare.

Înființată în 1984 compania Elitron s-a impus în piață ca un important producător de mese digitale de tăiat și dezvoltator de software CAD și soluții de automatizare. În prezent, Elitron se bucură de o prezență importantă la nivel internațional având instalate peste 2.500 de echipamente în 50 de țări și având înregistrate 12 patente. În cei 35 de ani de activitate compania a investit constant în cerecetare tehnologică dezvoltând și lansând noi produse și tehnologii, în multe cazuri înregistrate ca brevete exclusive Elitron. Astăzi compania produce echipamente de tăiere industriale, software CAD și soluții de automatizare pentru diferite sectoare de activitate: industria producătoare de încălțămite, industria pielăriei, industria mobilei, industria auto, producători de materiale pentru comunicare vizuală, producători de ambalaje, industria prelucrătoare a produselor din cauciuc și spumă etc. Mai multe informații despre Klick pot fi obținute de la Printman, distribuitor autorizat Elitron (www.printman.ro)


DEVINO MEMBRU

Implicare & colaborare

Asociatia Producatorilor si Importatorilor din Industria de Publicitate

Parteneri

Avantaje: Promovare membri in reviste , targuri si evenimente Intalniri de networking intre membri si alte asociatii Discounturi intre membri Discount achizitii volum ( combustibil, asigurari sanatate, energie, gaze naturale, targ de specialitate )

Telefon: 0722 809 006 Email: birou@apiip.ro Adresa: Drumul Lunca Priporului 140, sector 3, Bucuresti

www.apiip.ro 21


SIGN ROMÂNIA

Elitron dezvăluie noua masă digitală de tăiat, Agila AGILA - cea mai nouă masă digitală de tăiat din portofoliul Elitron a fost prezentată luna aceasta în cadrul târgului Sign Expo din Budapesta. Aceasta este încadrată în categoria meselor de tăiere compacte și este dotată cu cel mai avansat cap de tăiere Elitron. În ciuda dimensiunilor reduse, AGILA răspunde cu succes cerințelor producătorilor de materiale pentru comunicare vizuală și a producătorilor de ambalaje fiind potrivită pentru producția de mostre sau de lucrări în tiraje mici. Ușurința în utilizare este dată de sistemul Elitron de conectivitate plug & play pentru schimbarea imediată a uneltelor. Pur și simplu introduceți unealta dorită în capul de tăiere, fără a fi nevoie să conectați fire, și începeți să lucrați. Acesta este cel mai rapid sistem de schimbare al uneltelor disponibil astăzi. AGILA, la fel ca și în cazul tuturor sistemelor Elitron, dispune de o zonă de lucru vacuumată, robustă, din oțel celular, cu o suprafață utilă de 1600 x 1300 mm sau 800 x 1300 mm. Pentru a accelera procesul de producție este disponibil ca opțiune sistemul patentat Seeker System care ajută la recunoașterea punctului de referință. Mai multe informații despre Agila pot fi obținute de la Printman, distribuitor autorizat Elitron (www.printman.ro)

22


producție & tehnică 

www.europapier.ro www.print-magazin.ro • 59

23


SIGN ROMÂNIA

Fujifilm lansează cel mai economic și cel mai versatil echipament din gama Acuity LED La începutul lunii februarie Fujifilm a anunțat lansarea noii serii de echipamente Acuity LED 40. Această nouă adiție la gama de echipamente true flatbed Acuity oferă clienților flexibilitate, durabilitate sporită și o calitate îmbunătățită a imprimării. Bazându-se pe succesul echipamentului Acuity Select 20 dar și pe expertiza Fujifilm în ceea ce privește sistemul de uscare cu lămpi LED această lansare reprezintă o premieră, fiind primul echipament din gama de echipamente true flatbed Acuity dotat cu un astfel de sistem de uscare. Seria Acuity LED 40 se bazează pe imprimarea piezoelectrică și folosește tehnologia de ultimă oră dezvoltată pentru imprimantele de volum pentru a asigura niveluri excepționale de calitate. Fiind ideală atât pentru producătorii cu volume medii cât și pentru deținătorii de echipamente Acuity care doresc să facă un upgrade, noua

Materiale rigide Materiale din rolă

Format maxim Grosime maximă Suprafața maximă de imprimat Lățimea maximă de imprimat Lățimea rolei

gamă de echipamente oferă o capacitate de producție de până la 15.000 m2 pe an, la viteze de până la 53 m2/oră. Modelul de bază permite utilizatorilor să imprime pe suporturi cu o dimensiune maximă de până la 1,25 x 2,5 m, în timp ce modelul X2 (cu masă dublă) crește această dimensiune până la 3,08 x 2,5 m. Având posibilitatea de a imprima pe aproape orice tip de suport rigid sau din rolă, echipamentele Acuity LED 40 demonstrează aceeași versatilitate a aplicațiilor ca și echipamentele Acuity Select 20 oferind totodată avantajele sistemului de uscare cu lămpi LED. Fujifilm Acuity LED 40 funcționează cu o nouă cerneală Uvijet KL și este disponibil în 3 tipuri de configurații: cu patru, șase sau opt canale de culoare. Utilizatorii au posibilitatea să adauge cerneluri din gama light sau lac pentru aplicații cu adevărat uimitoare și cu valoare adăugată ridicată. Masă standard

X2 (masă dublă)

1,25 x 2,50 m

3,08 x 2,50 m

50,8 mm

50,8 mm

1,26 x 2,51 m

3,09 x 2,51 m

2,19 m

2,19 m

0,9 – 2,2 m

0,9 – 2,2 m

Moduri și viteze de imprimare: Mod de imprimare

Standard

X2

Rolă

High key

50,9

52,8

38,6

Express

34,2

35,0

25,8

Production fast

25,2

26,0

18,8

Production

20,8

21,1

17,0

Quality

14,6

14,6

12,0

Quality density

7,9

8,2

7,9

Quality matte

10,4

10,8

6,3

Quality layered (2)

7,3

7,3

6,0

Quality layered (3)

4,8

4,8

4,0

Fine art

11,7

11,9

9,5

High definition

6,2

6,1

6,0

~4,0

~5,0

n/a

Varnish (high gloss) 24

Viteză de imprimare (m2/oră)

Mai mult, toate cernelurile Fujifilm au certificarea Greenguard Gold, prin urmare materialele imprimate pot fi expuse în siguranță în scoli, spitale sau magazine. Deși cerneala albă ridică probleme de mentenanță acest lucru nu este valabil și în cazul echipamentelor Acuity LED 40 care prin intermediul sistemului automat de întreținere asigură restaurarea funcționalității duzelor de imprimare în câteva secunde, reducând astfel costurile operaționale. Proiectat pentru a asigura ușurință în utilizare, echipamentul este dotat cu sistemul de pornire instantanee pentru imprimare imediată, eliminând necesitatea de a aștepta ca echipamentul să se încălzească. Acest lucru este benefic mai ales în situația în care echipamentul nu este folosit perioade mai lungi de timp. Chiar dacă lămpile UV cu care sunt dotate echipamentele true flatbed din gama Acuity consumă mai puțină energie decât cele mai competitive sisteme disponibile pe piață, gama Acuity 40 consumă chiar mai puțin - aproximativ 30% din energia consumată de un echipament Acuity Select 20, demonstrând beneficii excelente atât pentru mediul înconjurător cât și pentru utilizatori. “Suntem încântați să aducem beneficiile tehnologiei uscării LED în gama noastră de echipamente true flatbed. Clienții noștri caută soluții durabile pentru maximizarea eficienței și a rentabilității. Acuity LED 40 oferă versatilitatea și fiabilitatea gamei de echipamente true flatbed Acuity și capacitatea de uscare LED disponibilă pe echipamentele roll to roll. Suntem nerăbdători să prezentăm clienților existenți și potențiali beneficiile pe care le poate aduce această nouă gamă de echipamente afecerilor lor.” ne-a transmis Mike Battersby, Marketing Manager, FUJIFILM Graphic Systems Ltd. Mai multe informații despre Acuity LED 40 pot fi obținute de la Printman, distribuitor autorizat Fujifilm (www.printman.ro).


25


SIGN ROMÂNIA

Mai multe opțiuni, același partener de încredere! Leykom își mărește portofoliul de produse cu șase echipamente POLAROID! Aplicații performante, exigență ridicată și soluții pentru orice idee inovatoare! Acestea au fost obiectivele companiei Leykom atunci când și-a extins portofoliul de printere digitale format cu șase echipamente de înaltă calitate marca Polaroid: T-Rex-UV Flatbed, Orca Hybrid, Orca White, Fire 3.2- Ecosolvent, Nova3.2 UV, Everest UV Hybrid. Aceste imprimante de tip UV sau Ecosolvent oferă performanțe și productivitate

fără precedent pentru profesioniștii din domeniul signalisticii. Echipamentele pot imprima, în funcție de modelul și configurația aleasă, o varietate de materiale, fie în rolă, fie rigide, precum dibond, hârtie, stiren, vinil, ABS, materiale corugate, polietilenă, oferind, astfel, o gamă largă de aplicații - grafică pentru expoziții, artă, reproducere fotografică, signalistică, bannere etc. Află mai multe detalii despre aceste produse accesând site-ul www.leykom.ro.

Leykom se numără printre furnizorii de top la nivel național, din industria publicitară, oferind clienților săi peste 10.000 de produse, din diferite segmente: echipamente și cerneală, plăci și profile, sisteme de afișare și prindere, folii pentru tuning auto etc. Cu o experiență de peste 15 ani în domeniu, compania oferă în mod constant soluții inovatoare și complete pentru industria publicitară, reușind să creeze un echilibru perfect între calitatea produselor oferite și prețul acestora.

Utilizarea excesivă a materialelor plastice atrage critica eurodeputaților Eurodeputații au aprobat la sfârșitul lunii martie interzicerea, din 2021, a produselor din plastic de unică folosință precum farfurii, tacâmuri sau paie. Următoarele produse vor fi interzise în UE din 2021: tacâmuri din plastic de unică folosință (furculițe, cuțite, linguri, bețișoare); farfurii din plastic de unică folosință; paie din plastic; bețișoare de urechi din plastic; bețișoare din plastic pentru baloane; produse și recipiente pentru alimente din material plastic oxodegradabil și recipiente pentru băuturi fabricate din polistiren expandat. Potrivit Comisiei Europene, mai mult 26

de 80% dintre deșeurile marine sunt din plastic. Produsele vizate de această legislație constituie 70% din totalul deșeurilor marine. Din cauza vitezei lente de descompunere, plasticul se acumulează în mări, oceane și pe plajele din UE și din întreaga lume. Urme de plastic sunt găsite în organismele marine precum broaște-țestoase, foci, balene și păsări, dar și în pește și fructe de mare, de aici fiind prezente în lanțul alimentar uman. Statele membre vor trebui să atingă un obiectiv de colectare de 90% pentru sticle din plastic până în 2029 și un obiectiv de 25% de conținut reciclat pentru sticlele de

plastic până cel târziu 2025. Mai mult, textul consolidează principiul „poluatorul plătește“, mai ales pentru tutun, prin introducerea răspunderii extinse a producătorilor. Acest concept se va aplica și în cazul echipamentelor de pescuit pentru a se asigura că producătorii, nu pescarii, sunt cei care preiau costurile colectării năvoadelor pierdute. Reglementările prevăd de asemenea obligativitatea etichetării cu privire la impactul negativ asupra mediului al aruncării pe stradă a filtrelor de țigări de plastic, precum și a paharelor de plastic sau a șervețelelor umede.


TREND

27


SIGN ROMÂNIA

Am construit afacerea pe baza unor principii și valori care țin de dorința de a oferi ce este mai bun clienților noștri

Ioan Bălașa, CEO Mons Medius 28


INTERVIU

Este o situație pe care o țineți minte din primul an de activitate al companiei Mons Medius? Ce reprezintă pentru dvs. această situație? În 25 de ani de activitate ne-am întâlnit cu diverse situații inedite, unele mai comice, altele mai puțin vesele. Din fiecare însă am învățat câte ceva. În 1994 am început cu vânzarea de laboratoare foto. Neavând un punct de lucru în București, acopeream întreaga țară făcând drumuri lungi. Unul dintre acestea ne-a dus la Tulcea, unde am semnat un contract pentru un laborator foto de 50.000 de mărci germane, 50% avans și 50% după instalare (pentru cei mai tineri ar trebui să menționăm că, pentru nivelul de capitalizare din România acelor ani, această sumă era probabil echivalentul a 300-400.000 de euro astăzi). Am instalat echipamentul și așteptam plata finală, dar după o săptămână clientul a început să se plângă că fotografiile ies galbene. Colegul de la service merge personal și

rezolvă situația (700 km pe drumuri inimaginabile!), merge și rezolvă. Așteptăm banii, dar, după câteva zile, aceeași plângere de la client. Situația se repetă de două ori în același mod, după care începem să ne punem problema ce se întâmpla cu adevărat: laboratorul nu avea nimic, dar clientul altera în mod intenționat soluțiile pentru a găsi o scuză să returneze aparatul. Soția lui nu era de acord cu investiția (voia o casă de vacanță în Deltă!), iar el nu îndrăznea să ne spună acest lucru. Morala este simplă: vezi ce își dorește clientul, dar întreabă-te și ce părere are nevasta lui! O altă întâmplare din același an, fericită de această dată, este cea a unui alt contract, cam de aceeași mărime, pentru care un client din provincie a virat avansul în urma unei discuții telefonice și pe baza unui fax. Puneți, vă rog, acest lucru în contextul lipsei cronice de încredere din societatea românească și al faptului că eram o firmă nouă! Cum arată Mons Medius azi față de planurile pe care le-ați avut în urmă cu 25 de ani? Cred că, mai mult decât planuri, la început am avut principii și valori pe baza cărora am construit tot restul. Afacerea în sine a evoluat ghidată de către acestea și de aceea a rămas coerentă indiferent de extinderea în domenii noi. Dacă ne referim la felul în care se prezintă astăzi firma, atunci putem spune că ne simțim împliniți și foarte confortabil cu ce facem și cum facem, în linie cu ceea ce ne-am dorit la început. Dacă ar fi să ne referim la dimensiunea afacerii, o putem pune în acord cu felul în care a evoluat economia românească: ar fi putut fi de amploare mai mare, dar în contextul dat ar fi însemnat să forțăm lucrurile. Ați decis schimbarea identității vizuale a companiei. Cât a durat acest proces? Este vorba doar de identitatea vizuală sau este un proces care presupune și schimbări la alte niveluri (valori, filosofia asupra afacerii, relații cu partenerii etc.)? Procesul de rebranding a durat opt luni, iar noua identitate vizuală vine să confirme evoluția pe care afacerea noastră a avut-o în ultimii ani și în același timp să reflecte mai bine ceea ce ne-am propus pentru următorii ani. Subliniază mai bine valorile pe care le-am avut dintotdeauna și felul în

CONTRAR CELOR SPECIFICATE ÎN MANUALELE DE BUSINESS, NOI NE-AM CONSTRUIT AFACEREA PE DOUĂ ELEMENTE IMPORTANTE: CE ÎȘI DORESC CLIENȚII NOȘTRI ȘI CE PUTEM NOI OFERI ÎN MODUL CEL MAI BUN. NU NE-AM FĂCUT NICIODATĂ STRATEGIA ÎN FUNCȚIE DE CONCURENȚĂ. care vedem noi relațiile cu partenerii și marchează mai apăsat direcția de dezvoltare către furnizarea de valoare către clienții noștri, prin suport de înalt nivel și know-how de excelență. Mons Medius este unul dintre cele mai prestigioase nume dintre furnizorii de echipamente și materiale. Cât de grea a fost construcția acestui renume? Care credeți că au fost ingredientele acestei rețete de succes? Contrar celor specificate în manualele de business, noi ne-am construit afacerea pe două elemente importante: ce își doresc clienții noștri și ce putem noi oferi în modul cel mai bun. Nu neam făcut niciodată strategia în funcție de concurență. Construim în timp alături de clienții noștri și ne bucurăm de succesul lor, deoarece este evident că acesta înseamnă succesul nostru. Ne bucurăm să avem în continuare în lista de clienți parteneri de acum 25 de ani, iar unii dintre clienții care au început alături de noi sunt astăzi nume importante în domeniul producției publicitare. Cred iarăși că este important faptul că am știut să ne asumăm greșelile atunci când s-au întâmplat. Cât din cifra de afaceri este reprezentată de comercializarea de materiale și cât de echipamente? A fost mereu același raport? Dacă nu, când s-a modificat acesta și cum a fost influențată această modificare de contextul pieței? Avem, în prezent, un raport aproximativ de 50% – 50% materiale și echipamente. Situațiile de acum câțiva ani arătau mai degrabă raportul 70% – 30%, dar valorificarea mai bună a capacităților noastre tehnice și creșterea 29


SIGN ROMÂNIA

concomitentă a cererii de tehnologie au echilibrat balanța. Poziționarea inițială a Mons Medius a fost către zona producției publicitare. În prezent sunteți implicat și în alte zone: textile, producție de mobilier, marochinărie și încălțăminte. Cum s-a produs această diferențiere? Conexiunile cu alte domenii s-au făcut în mod natural, prin exploatarea posibilităților oferite de materialele și echipamentele din portofoliul nostru. Încă de la începutul configurării ofertei pentru producția publicitară, anumite materiale și-au găsit aplicații în domeniul decorațiunilor interioare sau în construcții și atunci ne-am dezvoltat abilități specifice pentru a răspunde acestor cerințe. Pe partea de echipamente, am definit nucleul nostru de competență care poate fi numit pe scurt: tehnologii

sunt constante, iar costurile pot fi optimizate printr-o planificare mai facilă. Expansiunea în aceste zone este determinată de digitalizarea aplicațiilor din aceste domenii sau de încercarea dvs. de a specula intențiile de dezvoltare ale unor companii din aceste zone? În producția de bunuri în general și în mod special în țările dezvoltate, se manifestă niște mega-tendințe pe care nu le putem evita nici noi. Este vorba despre reducerea seriilor, despre producția la cerere și producția personalizată. Răspunsul la aceste cerințe înseamnă automatizare și digitalizare. Or, industria publicitară înseamnă producție la cerere și personalizare, deci pentru noi a fost ușor să completăm experiența de aici cu elementele specifice altor industrii. Pot spune că ne întâlnim acum în mod natural cu aceste tipuri de cerere,

AȘ VREA CA FIRMA SĂ ÎȘI PĂSTREZE STABILITATEA OPERAȚIONALĂ ȘI FLEXIBILITATEA DE VIZIUNE. AȘ VREA CA ACEASTA SĂ FIE UN LOC PLĂCUT UNDE SĂ LUCREZI ȘI UN LOC ÎN CARE CLIENȚII SĂ VINĂ ȘI SĂ SE ADRESEZE CU ÎNCREDERE ȘI CU PLĂCERE. ȘI AȘ VREA CA DORINȚA DE ÎNVĂȚARE ȘI INOVARE A OAMENILOR SĂI SĂ RĂMÂNĂ PERMANENTĂ. inkjet și tehnologii de tăiere și formare. Acestea se adresează astăzi unor domenii extrem de diverse, domenii cu care am venit treptat în contact și pentru care am configurat răspunsuri specifice. Ați menționat deja textilele, producția de mobilier și industria de pielărie, pentru care avem soluții de imprimare și de tăiere, precum și pentru producția de ambalaje din carton ondulat. Avem în derulare proiecte pilot și pentru alte domenii. Fiecare domeniu înseamnă cerințe specifice care necesită un know-how specializat, dar tocmai acest lucru ne ține în priză și ne face plăcere. Care din zonele de mai sus este cea în care aveți cele mai mari vânzări? Dar cea care generează cel mai mare profit? Producția publicitară și printul comercial de format mare rămân domeniile noastre de bază, cu aproximativ 70% din vânzări. Este un domeniu în care suntem „acasă”, partea de rutină este mai mare și sigur că marja este mai mică, dar nu se pune problema să ne distanțăm de acest segment. Nici în celelalte domenii nu vorbim despre marje mari, dar volumele 30

având o parte dintre răspunsuri gata pregătite. Există și alte domenii către care vă veți îndrepta atenția? Dacă da, care sunt acestea? Ca o ramură a tehnologiei inkjet se dezvoltă acum ramura tratamentelor funcționale ale suprafețelor. Sună a ceva foarte nou, dar în esență este procedeul similar lăcuirii selective, însă realizat exclusiv digital, cu diverse fluide și pe materiale foarte diverse. Și probabil că vom integra și soluții de print 3D, domeniu pe care l-am tatonat destul de atent acum șase-șapte ani și la care vom reveni tot din motive de convergență a tehnologiilor aplicabile unui anumit domeniu. Cât de diferiți sunt clienții din aceste domenii? Ce îi apropie și ce îi desparte? Dacă tehnologiile sunt similare, clienții din domeniile industriale sunt destul de diferiți de cei din producția publicitară. Proiectele se abordează planificat, cu perioade de testări și de calcule care pot dura și trei ani; implementarea se face de obicei cu luarea în calcul a unor termene rezonabile, iar suportul

tehnic contractual pe termen lung este întotdeauna parte a tranzacției. Cum spuneam și anterior, planificarea aprovizionării este mult ușurată de ritmicitatea producției. Să nu uit, totuși, să menționez că avem și clienți din producția publicitară care au politici de investiție, de anticipare a tendințelor pieței, care favorizează siguranța producției, în defavoarea unor economii pe termen scurt. Dacă ar trebui să faceți un top al celor mai inspirate decizii pe care le-ați luat în acești 25 de ani, care ar fi acestea? Deschiderea în scurt timp de la înființare a punctului de lucru din București, într-o țară centralizată și fără drumuri, a fost un pas absolut necesar ca să ne putem adresa clienților din toate zonele României. Extinderea afacerii din domeniul foto în cel al imprimării de format mare, anticipând digitalizarea fotografiei și reducerea procesării acesteia pe suport fizic. Îmbinarea furnizării de materiale cu echipamentele necesare procesării acestora. Cum credeți că va arăta Mons Medius peste 25 de ani? Este o miză pentru dvs. crearea acestui proiect? Cred că prea puțini pornesc la drum o afacere trasându-i traiectoria pe zeci de ani. Noi am dorit să construim ceva stabil, ca pentru totdeauna, dar fără termene explicite. Acum, însă, bineînțeles că s-a conturat mai clar dorința noastră de a face ca acest proiect să rămână viabil și să se dezvolte și în următorii 25 de ani. Aș vrea ca firma să își păstreze stabilitatea operațională și flexibilitatea de viziune. Aș vrea ca aceasta să fie un loc plăcut unde să lucrezi și un loc în care clienții să vină și să se adreseze cu încredere și cu plăcere. Și aș vrea ca dorința de învățare și inovare a oamenilor săi să rămână permanentă. Care credeți că ar fi profilul CEOului Mons Medius peste 25 de ani? Profilul meseriilor și profesiilor este într-o schimbare extrem de rapidă. Știm doar că nu știm cum se vor numi acestea peste 25 de ani și de aceea nu m-aș hazarda să spun cum ar trebui să fie și ce ar trebui să facă șeful Mons Medius în acele timpuri. Posibil că va avea de armonizat nu numai o echipă formată din individualități puternice și diferite, dar și interacțiunile personalului uman cu tot felul de asistenți digitali...


REPERE

31


SIGN ROMÂNIA

A ieşi din zona de confort – paşi mici pentru câştiguri mari Să investeşti un pic de creativitate în oferta de aplicaţii şi să propui tehnici noi nu are cum să facă rău atunci când e vorba de a satisface clienţii şi a-i păstra în portofoliu. Bobby Fosson, Channel Sales Manager la SAi, ne arată cum se poate ajunge aici uşor şi fără bătăi de cap, obţinând un profit îmbunătăţit, doar având soluţia software corectă. Când totul e în regulă şi magazinul tău de soluţii de semnalistică sau afacerea ta pe format mare merg bine, e foarte normal să te gândeşti că oferta ta de servicii şi aplicaţii trebuie să rămână la fel. De ce ai repara ceva ce funcţionează, nu? Corect până aici, dar nu ar fi bine să mai schimbi câte un lucru şi să le oferi clienţilor şi ceva diferit? Asta nu implică schimbarea ofertei de bază, dar poate însemna servicii

în plus care, la rândul lor, să însemne nişte bani în plus. Pentru mine, clienţii de magazine de sign, la fel ca şi cei care cumpără large format se împart în trei categorii. În primul rând, sunt clienţii high end, cei care au deja un departament de marketing, un anumit stil sau un set de standarde de branding pe care trebuie să le respecte. Apoi, există firmele mai degrabă locale, acei clienţi care

caută mereu ceva care să îi facă diferiţi faţă de concurenţă. În al treilea rând, există acei clienţi care vor ceva unic, ceva ce nimeni altcineva nu poate să ofere, ceva care nu există în portofoliul nimănui altcuiva. Aceştia din urmă sunt cei care sunt cei mai dispuşi să dea mai mulţi bani ca să fie siguri că sunt unici pe piaţă. În fiecare dintre cazuri, indiferent de tipul de client, scopul fiecărei aplicaţii de format mare este acela de a capta atenţia clientului şi de a o păstra cât mai mult. Pentru aplicaţiile POP/POS, asta înseamnă să produci tipul de sign sau display care să fure privirea publicului ţintă pentru acele secunde vitale, după care să îi convingă să facă ceva sau, eventual, să cumpere. Cu echipamentul corect, acest lucru se poate dovedi mult mai uşor, mai rapid şi mai ieftin decât tu sau clientul tău vă daţi seama.

FINISARE FOTO

De exemplu, simpla adăugare de tratament UV pe un display POS/POS de retail sau pe un poster permite o finisare mată sau strălucitoare. Dincolo de aparenţa premium sau de înaltă calitate, totul devine mai captivant atunci când şi lumina cade pe el. Şansele ca ochii clienţilor să fie atraşi de el cresc exponenţial. Pentru clienţii care au maşini UV, există şi alte motive pentru care să folosească varnish sau cerneală transparentă. Pentru că unele substraturi nu suportă cernelurile UV bine, imprimarea imaginii prima dată cu un varnish mat (care nu are pigment în material sau cerneală) ajută la crearea unui strat de bază pe care se pot imprima apoi toată grafica şi toate culorile. De asemenea, acest lucru ajută şi la înmulţirea tipului de substrat pe care se poate tipări. Dacă este nevoie, se poate reveni cu încă un strat de 32


TEHNIC

varnish transparent peste.

CONTEAZĂ CUM SE SIMTE LA ATINGERE

O altă tehnică ce poate aduce valoare adăugată mare este folosirea cernelurilor UV transparente pentru texturi pe pieţele obiectelor decorative sau a ambalajelor sau obiectelor promoţionale precum brelocuri, pixuri şi stickuri USB. Pentru obiecte precum cele care au textură ca o spumă sau un substrat rigid, în loc de a tipări un logo plat, cu softul şi echipamentul potrivit se pot produce modele în relief, care să dea o senzaţie tactilă imaginii. Un client pe care îl cunosc tipăreşte pe piese de Mahjong, după care adaugă textură, pentru o senzaţie tactilă deosebită. Astfel de tehnici de print sunt foarte apreciate pentru cei care fac prototipuri. Experimentele cu texturi în tiraje foarte mici pentru client permit testele şi evaluările ieftine asupra senzaţiei pe care o are utilizatorul final înainte de începerea producţiei în serie. Mai mult, pe măsură ce faci o estimare pentru model şi producţie, poţi adăuga o căsuţă de bifat care să spună “add spot UV” sau ”add texture”. Astfel, vei avea nişte mostre deja printate care să demonstreze efectele şi deja ai reuşit să ridici şi valoarea, şi preţul lucrării.

să nu îşi dea seama că mai au şi alt soft la dispoziţie, precum SAi Flexi, care îi poate ajuta să facă acelaşi lucru. Flexi oferă o capacitate foarte eficientă ca timp şi costuri pentru tipar pe obiecte promoţionale precum pixuri sau stickuri USB. După cum ştiţi, în cazul foarte multor imprimate UV desktop (de până la 1m), problema nu e doar de a pune obiectul pe masă şi de a imprima pe el. Mai există o etapă, cea de pregătire a tiparului şi a poziţiei. Vestea bună e că Flexi pregăteşte tot ce trebuie în jurul produsului. Se poate exporta fişierul EPS către router, gravor laser sau maşină de tăiat care să facă ştanţa care să stea la imprimantă. Mai mult, vei şti exact unde să pui obiectele şi, în anumite cazuri, chiar să le ţii fix. În mod clar, folosirea unui singur soft pentru design, pe lângă adăugarea de tratament UV şi textură, dar şi pentru

tiparul direct pe substrat este un lucru benefic. Economiseşte timp, reduce mărimea fişierelor şi scade costurile, pe lângă problema cu sarcinile multiple. Nevoia de a lucra cu mai multe softuri şi, deci, uneori, cu mai mulţi designeri pentru mai multe etape poate fi o bătaie de cap pentru multe magazine de sign.

FII DIFERIT ÎN 2019

Acestea fiind spuse, v-aş încuraja să vă uitaţi atent la toate soluţiile soft care sunt disponibile pe piaţă. Gândiţi-vă cum vă pot acestea ajuta să exploraţi opţiunile pe care vi le-am descris mai sus şi, desigur, altele despre care nu am discutat. Exploatând potenţialul lor la maxim şi forţându-le limitele cu noi substraturi, tehnici şi aplicaţii la care poate nu v-aţi gândit până acum vă veţi găsi într-o poziţie mai bună să continuaţi afacerile cu clienţii pe care îi aveţi şi să găsiţi unii noi.

NU EXISTĂ PISCURI DE NECUCERIT

Bineînţeles, pare uşor din fotoliu să ieşi din zona de confort şi să obţii beneficii prin a-ţi diferenţia oferta faţă de a celorlalţi, dar există pentru unii factori care se pot dovedi bariere în a face asta imediat. Asta nu înseamnă că aceste bariere nu pot fi depăşite. Într-adevăr, dacă nu ai deja maşinile, acest pas poate însemna investiţii începând de la 15000 USD până la sume de câteva ori mai mari. Când vine vorba de echipamente cu care se poate lucra, există foarte multe oferte pe piaţă, de la lideri precum seriile UJF de la Mimaki, ValueJet 426UF de la Mutoh, dar şi alte modele de la lideri de piaţă precum Roland. Mai există şi alternativa, în cazul în care nu vă permiteţi o investiţie, să faceţi outsourcing la alte companii care au deja echipamente. În alte cazuri, singura explicaţie pentru faptul că anumite organizaţii nu abordează aceste opţiuni este lipsa de educaţie. Dacă operatorii nu au fost pregătiţi să seteze fişierele corect sau nu ştiu să o facă decât în Adobe Illustrator s-ar putea să ai o problemă. Într-adevăr, deşi lucrurile se desfăşoară normal până la un anumit punct şi lumea îşi face treaba cu Adobe Illustrator, unii utilizatori împing lucrurile până la un punct la care totul se blochează. Asta, deşi, în acelaşi timp, aceiaşi utilizatori s-ar putea 33


SIGN ROMÂNIA

E ușor să apeși pe butoane și e grozav când mașina te ascultă Este de notorietate că în ultimii ani brandul Mimaki a înregistrat un succes accelerat pe piața românească. Mare parte din succesul său se datorează master dealer-ului Mimaki pe România și de aceea inițial am stat de vorbă cu liderul companiei Geko, domnul Lazăr Panov, despre secretele succesului acestui brand. Pentru a fi mai obiectivi și credibili, managerul Geko ne-a propus să nu publicăm un interviu cu el, ci cu unul din utilizatorii echipamentelor Mimaki. Astfel, am ajuns la Marius Buiculescu, director general Atip Design, un client fidel al echipamentelor Mimaki. TEXT Relu LICIU

Domnule Marius Buiculescu, vă cunosc de mulți ani și stiu că nu iertați pe nimeni când ceva nu vă convine iar majoritatea celor din breaslă vă consideră un tip acid și necruțător în critici. De aceea, am acceptat acest interviu pe care vă rugăm să-l abordați cât se poate de obiectiv. Prima întrebare este legată evident de alegere. De ce Mimaki? Hai să lasăm politețurile și curtoazia de revistă. Propun să folosim persoana a doua singular în adresare. De ce am ales să folosesc Mimaki? Din mai multe motive și primul ar fi chimia pe care am avut-o de la prima întâlnire cu Lazăr. Asta s-a întâmplat cu mulți ani în urmă. Fidelitatea în business e ca în căsnicie, direct proporțională cu buna înțelegere. Tehnicile de vânzări nu au reușit să asigure succesul pe termen lung și manipularea carismei. E ceva greu de definit sau de justificat de ce îți place și mai ales de ce îți convine să lucrezi

cu cineva pe termen lung. Al doilea și probabil următoarele motive pentru care am ales să rămân fidel acestui brand sunt apucăturile mele năstrușnice de a propune clienților soluții cu adevărat noi. Concret, mi-am făcut damblaua și echipamentele m-au ajutat de fiecare data să impresionez, chiar și pe producători. Cum e să-ți faci damblaua cu un echipament? E ușor să apeși pe butoane și e grozav când mașina te ascultă. Iată un exemplu. Ajunsesem să producem în jur de 500K de cărți de vizită clasice. Prețul pieței începuse să scadă atât de mult incât aplicația nu mai era rentabilă. Atunci am ales să lansez pe piață cărți de vizită de lux pe care le-am produs mai ales cu ajutorul echipamentele Mimaki. Aveam nevoie de ceva cu care să-mi fac damblaua sa pot face niște cărți de vizită la un preț de zece ori mai mare. Și în prezent producem aceste cărți de vizită speciale care au fost folosite de la prim ministri până la directori de companii care țin la imaginea lor. Ai reputația unui tip care urmărește permanent maximizarea profitului din orice. Unii spun că ești scump în tot ce faci. Cineva trebuie să fie cel mai scump în piață și nu mă feresc de această poziționare, mai ales în fața celor pentru care aprecierile se rezumă la alb și negru, ieftin sau scump. Între timp, piața a evoluat iar criteriile pentru care este ales un furnizor, pot fi

34

diverse. Am făcut un studiu intern, sub formă de chestionar cu cei mai importanți clienti, ca să aflu motivul real de cumpărare de la Atip. Pe primele două locuri a rezultat viteza de reacție și respectare termenului promis. Asta se obține și cu ajutorul echipamentele de precizie de ultimă generație. Am avut ambiția să lucrez numai cu cele mai noi echipamente Mimaki. Asta oferă mult confort în siguranța producției. Fiecare dintre noi facem alegeri. Calitatea a devenit o evidență și ar fi desuet s-o invocăm în motivele de cumpărare. Piața vrea și altceva, vrea mai mult decât calitate și preț. Te referi la inovații? Dacă vrei, pot detalia. Cât spațiu îmi acorzi să-ți povestesc strategiile folosite în ultimii 21 de ani? Alege una, cea care ți-a plăcut s-o dezvolți cel mai mult. Strategia preferată este să respecți promisiunile brandului. Nu mi-am propus să fiu cel mai ieftin, cel mai scump sau cel mai inovativ ci să oferim clienților noștri soluțiile cele mai atipice. Testez deseori reușita sau puterea unui brand printr-un sondaj simplu. Rog interlocutorul să mă aprecizeze printr-un singur cuvânt sau o propoziție cât mai scurtă. Dacă acela este ‘’atipic’’ sunt mulțumit. Poți aprecia brandul Mimaki printr-un singur cuvânt sau o propoziție scurtă? Experiențe reușite.


INTERVIU

Care este cea mai spectaculoasă experiență reușită cu echipamentele Mimaki? Legătura cu arta a fost cea mai interesantă experiență. Am propus pictorilor și graficienilor profesioniști să încerce vânzarea unor reproduceri ale lucrărilor lor la un preț mai mic, în serii limitate. Asta mai ales acelora care nu reușeau să-și vândă lucrările originale. Arta grafică, genul sketching se imprimă excelent pe echipamentele de print UV. Efectele 2D și uneori 3D pot fi spectaculoase, obținute prin depunere succesivă a culorilor și a suprafețelor. La un moment dat ne-am dat seama că putem crea o fomă de artă digitală însă pentru asta îți trebuie cineva cu abilități artistice. Am reprodus Gradina japoneză pictată de celebrul Claude Monet și aveai impresia că lucrarea a fost executată în ulei cu elemente neregulate în relief. Ar fi multe de dezvoltat pe direcția asta. Care ar fi cele mai importante calități ale echipamentelor Mimaki pe care le-ai folosit și ce critici poți adăuga pentru că la asta te pricepi! Calități – fiabilitate, precizie, tehnologie inovativă, siguranța exploatării. În privință criticilor, profit de ocazie sa dezvolt mai mult. Mimaki este un brand absolut necunoscut în anumite medii, de exemplu în cel universitar. În prezent, toate firmele din publicitate își moderează planurile de investiții datorită complicatei ecuații a resursei umane. În liceele și facultățile de artă și design, în politehnică și la arhitectură, tinerii ar trebui să afle și să se antreneze pe astfel de echipamente. Dar până descoperă cadrele noastre cum e cu școala versus cererea pe piață, mai durează. O soluție ar fi cursurile private de operatori pe nivele de pregătire și specializare. Echipamentele actuale pot să execute lucrări mult mai complexe decât sunt exploatate în prezent. Vedem la târgurile de profil vitrine întregi cu exemple de produse pe care efectiv nu știm cum au fost executate. Mi-ar place un showroom permanent cu produse Mimaki, cursuri de operatori Mimaki, conferințe Mimaki, un Club fan Mimaki unde să mă pot inspira de la alții ca mine. Mă interesează în special cum pot face mai mulți bani din aplicații cu ajutorul echipamentelor Mimaki. Despre aste e vorba. Mulțumesc Marius Buiculescu pentru acest interviu și sinceritate. Ai rămas așa cum te știu, atipic, incisiv și inspirațional. Mulțumesc și eu pentru oportunitate. O parte din cele relatate vă pot inspira și pe voi, pentru că valorile merită promovate, reușitele aclamate și greșelile reclamate! 35


SIGN ROMÂNIA

Epoca compromisului dintre productivitate şi calitate s-a terminat Mulţumită capacităţilor de personalizare şi serii scurte ale tiparului digital, popularitatea aplicaţiilor de decor, semnalistică, display-uri POS, inscripționare a podelelor și pavajelor sau a maşinilor continuă să crească. Deşi asta pare o veste bună pentru furnizorii de servicii de print, clienţii vor din ce în ce mai rapid livrate lucrările comandate. Ultimele cercetări de piaţă arată că peste 40% dintre comenzi au ca dată de predare mai puţin de 24 ore de la lansare. 75% dintre producătorii de print au spus că clienţii lor îşi doresc în primul rând timpi de livrare mai rapizi, în timp ce 72% dintre furnizorii de servicii de print raprotează că li se cere mai multă viteză, 61% spun că primesc comenzi cu tiraje mai mici, iar 59% declară că întâlnesc clienţi care vor livrare aproape instantanee. Pentru a satisface aceste dorinţe ale clienţilor, mulţi tipografi au

36

investit în echipamente de imprimare dgitală, pentru a creşte capacitatea de producţie, dar au făcut asta pe baza unor compromisuri care de multe ori s-au făcut pe seama altor factori, precum calitatea. Calitatea tiparului digital inkjet ţine de mulţi parametri, precum numărul de treceri, acurateţe, rezoluţie, consumul de cerneală şi, nu în ultimul rând, tipul de suport folosit. Dar când discutăm despre calitatea reală a tiparului, cel mai important factor este cum arată ultimul strat de cerneală de pe substrat, iar acest lucru depinde cel mai mult de tipul de tehnologie folosit. Deşi sistemele care folosesc cerneluri latex sau eco-solvent sunt destul de uşor de folosit şi nici nu au nevoie de o investiţie inţială foarte mare, ele pot scoate calitate foarte bună doar la viteză foarte mică. Aici sunt importanţi doi factori, felul cum aderă

cerneala pe suport şi cât durează uscarea cernelii pe suport. Limitările acestor cerneluri devin şi mai vizibile pe măsură ce creşte viteza de tipar şi tipul de absorbţie al substratului. Pentru a trece peste aceste probleme, trebuie construită imaginea gradual, în mai multe treceri. Unii au reuşit să treacă peste această problemă depunând mai puţină cerneala la fiecare trecere, înainte să treacă la următorul strat. Acest aspect, cu siguranţă, afectează productivitatea şi viteza. La viteze mari, calitatea la care sistemele principale scot produsele finale poate fi afectată de alte efecte, precum cele care pot apărea cu duzele înfundate. Drept urmare, echipa de mentenanţă trebuie să înlocuiască capetele de print sau să cureţe duzele, ceea ce va însemna, pe de o parte, întârzieri neprevăzute şi cheltuieli în plus cu piesele.


PROMO

VITEZĂ ȘI CALITATE

Cu tehnologia UVgel de la Canon, s-a rezolvat o mare dilemă a tehnologiilor digitale de imprimare: viteză sau calitate. Cu ajutorul tehnologiilor UVgel inkjet, acum există acces la toate beneficiile sistemelor inkjet, dar care rezolvă în acelaşi timp o mare parte din limitările lor inerente, permiţând o combinaţie între vitezele mari şi o consistenţă pe o gamă largă de suporturi. Astfel, se ajunge la o combinaţie perfectă între calitatea indoor şi durabilitatea outdoor. Ideea de la care s-a plecat a fost aceea ca UVgel să fie complet diferită de cernelurile care se evaporă. Odată ce cerneala UVgel aderă la substrat, ţinut la o temperatură constantă de imprimantă, se solidifică şi devine un gel. Acest lucru previne aderenţa cu alte substanţe şi permite adeziunea picăturilor de cerneală cu mai multă acurateţe pe substrat. Oricare ar fi acest substrat, rezultatul final este de mai bună calitate decât cu tehnologiile de imprimare cu cerneluri pe bază de apă, latex sau ecosolvent. Tratarea cu o cantitate corectă de cerneală reduce, de asemenea, timpul lucrării. Deci, majoritatea utilizatorilor vor obţine o viteză de 40-60 mp/oră, chiar la calitatea cea mai ridicată, ceea ce înseamnă o viteză de cinci ori mai mare faţă de maşinile concurente. Tehnologia aceasta are, de asemenea, un sistem de control automatizat care foloseşte un sistem de ultrasunete automatizat ce monitorizează duzele capetelor de print pentru a detecta blocaje

sau defecţiuni. Atunci când o duză este detectată ca fiind defectă, aceasta este automat scoasă din funcţiune, fără să fie nevoie de intervenţia unui operator în mijlocul lucrării, în timp ce restul duzelor preiau sarcina, fără apariţia unor linii albe pe suportul imprimat.

REGELE INTERIOARELOR

Producţia de aplicaţii de print decorative, precum tapet, grafică de lipit pe podele, imagini pentru outdoor sau retail, calitatea şi durabilitatea printului urmate de un rezultat rapid sunt cuvinte cheie pentru obținerea unui nivel ridicat de satisfacție al clientului. Până acum, a fost aproape imposibil să satisfaci toate aceste nevoi fără a face compromisuri. Aplicaţiile indoor au nevoie de imagini şi culori precise. Acest lucru nu poate fi oferit de tehnologia UV convenţională, care suferă faţă de eco-solvent şi latex prin prisma procesului de tratareuscare. În acelaşi timp, cerneala latex este rezistentă la apă şi oferă acelaşi nivel de durabilitate ca şi eco-solventul. Totuşi, consumul de energie şi căldura consumată ca să usuci acest tip de cerneală limitează tipul de substrat pe care se poate printa, în special pentru aplicaţii indoor, iar costurile sunt mai mari. În acelaşi timp, deşi eco-solventul este pliabil pe anumite aplicaţii indoor, are şi acesta limitările lui. Aceasta este dilema cea mai mare când te gândeşti la aplicaţii indoor diverse cu termene limită foarte strânse.

materie primă pe geam. Ori să pierzi bani, sau, mai rău, să pierzi un client. Studiul FESPA 2018 Print Census a arătat că una dintre cele mai importante aspecte ale business-ului în domeniul nostru este controlul calităţii. Cu ultimele soluţii în materie de cerneală, se poate creşte nivelul de satisfacţie al clientului în acelaşi timp cu creșterea vitezei de producţie. Un portofoliu de aplicaţii de înaltă calitate necesită soluţii care să ducă la rezultate bune pe foarte multe tipuri de substrat. Sute de producători de grafică se folosesc de capacităţile flexibile ale UVgel şi văd deja o îmbunătăţire majoră şi în productivitate, şi în calitate. Pentru a profita de oportunităţile de creştere în domeniul graficii şi al decorului, ai nevoie de tehnologiile care îiţi rezolvă nevoile şi satisfac cerinţele clientului. Tmpul compromisurilor s-a terminat.

VIITORUL ESTE DOAR DESPRE CALITATE

Vrei să fii mai productiv, să satisfaci cerereri tot mai pretenţioase, dar nu poţi să faci compromisuri la calitate sau să arunci 37


SIGN ROMÂNIA

Grupul PIN a organizat un eveniment de prezentare pentru tehnologiile print and cut

Tehnologia latex şi finisarea au fost în centrul atenţiei în prezentările făcute şi în discuţiile avute de gazde cu clienţii invitaţi. Totul pe baza celei mai noi oferte de echipamente destinate acestui tip de abordări, echipamente aflate în portofoliul Grupului PIN. Mai precis, maşini de tipar latex de la HP şi de tăiere Summa. Acestea, pe lângă prezentări, au avut parte şi de o şansă de a demonstra ce pot într-o sesiune demo. Evenimentul a însemnat și inaugurarea unei noi aripi a show-room-ului Grupului PIN din București, secțiune ce va fi folosită în viitor pentru evenimente de promovare sau sesiuni de instruire și demonstrații cu echipamentele din oferta Grupului PIN. “Outdoor-ul este în scădere”, a spus Lavinia Pop, managing partner la Grupul PIN. ”Asta şi datorită legislaţiei, este mai restrictivă. Dar asta nu înseamnă că printul este în scădere. Printul este în creştere,

38

doar că se schimbă structura, abordarea şi materialele pe care imprimăm. Indoor-ul, în schimb, este în creştere, mai ales în retail. Tehnologiile care sunt în creştere sunt latexul şi sublimarea. În acest moment, latexul este tehnologia prietenoasă cu o gamă foarte, foarte mare de materiale.”

PRINT AND CUT – HP

Mateja Zalman, Partner Account Manager

for South Eastern Europe, HP Graphics and Production, a fost invitatul special al evenimentului şi cea care a explicat auditoriului care sunt avantajele şi unde se remarcă cel mai fructuos soluţiile latex de la HP. Astfel, cei prezenţi au putut afla ce pot face utilajele de ultimă generaţie de la cunoscuta companie, aflate în portofoliul Grupului PIN, pe pieţele cu cel mai mare potenţial. Outdoor-ul, aşa cum spunea şi gazda,


EVENIMENT

Lavinia Pop, este în scădere. Dar asta nu înseamnă că furnizorii de soluţii poligrafice nu mai au unde să ofere ceea ce au de oferit. Tot mai multe medii au nevoie de astfel de soluţii, în lupta lor de a se diferenţia de concurenţă. Reprezentanta HP a arătat, cu exemple, locuri unde printul digital de calitate poate face diferenţa, şi aici am putea enumera câteva dintre ele: office, hotel, restaurant şi mai ales retail. Toate acestea cu ajutorul unor echipamente care au o abordare eco şi sunt compatibile cu cele mai multe materiale.

SUMMA, CUTTERE-PLOTTERE NUMĂRUL 1 PE PIAŢA PE CARE ACTIVEAZĂ

O altă parte importantă a discuţiei a fost cea despre finisare. Soluți print&cut oferită de Grupul PIN se bazează pe echipamentele Hewlett Packard cu cerneluri latex, cutterele Summa și un pachet software soft care fac utilizarea lor împreună să fie ușoară, intuitivă și să creeze un flux de producție optim din punct de vedere al productivității. De ce Summa? Aceasta este prima nelămurire, dacă ea a existat, despre care gazdele evenimentului au vrut să facă clarificări în cadrul sesiunilor de prezentări şi demonstraţii. În primul rând, cei interesaţi au putut afla de la reprezentanţii PIN că acest producător are în portofoliu modele de mai multe tipuri, de la cele entrylevel până la cele pentru utilizatorii avansaţi sau care doresc specificaţii de sistem de cel mai înalt nivel. Cei trei piloni pe care se bazează soluția de print&cut oferită de GRUPUL PIN când îşi avansează oferta sunt următorii: viteză mare de lucru, flux continuu şi productivitate. Pe de altă parte, se poate vorbi despre constanţă în calitatea lucrărilor şi de flexibilitate foarte mare în ceea ce priveşte materialele pe care se lucrează. Gamele de top sunt cele care se remarcă în primul rând prin fiabilitate şi durată mare de viaţă, fie că vorbim despre echipament ca întreg, fie despre componente, inclusiv cele care intră în contact cu fiecare tiraj, respectiv cuţitele. Calitate, productivitate şi flexibilitate, la viteze foarte mari de tăiere, în comparaţie cu alte echipamente, acestea sunt cele care scot în evidenţă echipamentele Summa, spune distribuitorul. Touchscreen cu foarte multe informaţii afişate şi foarte uşor de utilizat este un alt argument în favoarea folosirii acestor echipamente. O sesiune Q&A şi una demo, ambele exhaustive, au succedat prezentărilor, momente în care invitaţii au avut ocazia să afle şi mai multe de la specialiştii Grupului PIN despre soluţiile propuse de furnizorul român. 39


SIGN ROMÂNIA

Verla a inaugurat concept store-ul PrintInterior

Olivia Jippa, Marketing Manager Verla 40

La aniversarea a 25 de ani de activitate, în faţa unei audienţe foarte numeroase, cunoscutul furnizor a deschis un concept store denumit, aşa cum scrie şi în titlu, PrintInterior. Realizat în colaborare cu artişti vizuali de toate categoriile, de la pictori la tipografi şi de la tehnicieni grafici la fotografi, acest showroom se axează pe aplicaţiile la care se poate ajunge pe baza materialelor, şi nu pe marfă în sine. “Conceptul s-a întemeiat pe toate aceste materiale puse la un loc, pentru cei care vor să deschidă, pentru cei care să zicem că sunt la început, care încă nu au lucrat cu aceste materiale şi încă nu sunt câştigaţi de ideea lor, să le facem opţiunile cât mai flexibile”, a declarat Viorel Verzea, director Verla. Olivia Jippa, Marketing Manager, Verla: “Verla este o companie din domeniul publicitar, în primul rând. Suntem pe piaţă de 25 de ani şi oferim soluţii pentru publicitate şi decor. Zona aceasta, a decorului, este o zonă mai nouă în care încercăm să pătrundem. De aici, şi evenimentul de astăzi, PrintInterior. Am vrut să le arătăm clienţilor şi potenţialilor clienţi ce poţi face cu materialele textile imprimabile digital. Cred că a fost trimisă chestia asta de undeva din univers, că eu mi-am dorit-o de ani de zile, deci, e mai mult decât o expoziţie, e o provocare pentru tot ce înseamnă design de interior, arhitectură, amenajare de spaţiu. Fiind vorba de artă aplicată, m-am bucurat de fiecare produs în parte. Mocheta, care este o propunere a graficianului făcută dintr-un detaliu al unei lucrări, este o piesă care m-a surprins şi pe mine.” Viorel Verzea a mai spus: “Ne-am propus să strângem o colecţie foarte mare de materiale textile care să acopere o gamă foarte largă de aplicații, prin care dorim să arătăm posibilitățile de folosire și nivelul de calitate al rezultatului final, atât celor care folosesc tehnologia, cât şi beneficiarului final. Unele dintre cele mai spectaculoase sunt atât casetele luminoase, cât şi blockout-urile pentru perdele.” Florin Colceru, Administrator Superprint, invitat la eveniment, declara: “Verla a reuşit să aducă laolaltă materialele textile cu producătorii, arhitecţii, clienţii, artiştii. În general, cei din industria creativă, dar şi din industria publicitară, practic, punând laolaltă atât creaţia, cât şi producţia.” Atât cu rol decorativ, cât şi funcțional, cu aceste două calităţi se pot lăuda în primul rând combinaţiie de materiale şi aplicaţii pe care invitaţii le-au putut admira în cadrul deschiderii oficiale. Dacă ar fi să enumerăm doar o parte din ceea ce s-a putut vedea şi atinge la acest eveniment, ar trebui menţionate perdele, jaluzele, rolete, draperii, storuri, huse de mobilier, pereţi, tavan, mochete, rame de display sau casete luminoase.


EVENIMENT

Materialele destinate decoraţiunilor pentru tavan merită o menţiune deosebită, întrucât Verla pune la dispoziţie nu doar materialele textile, ci soluţia completă pentru ca astfel de instalări să arate ireproşabil şi să nu prezinte defecte. Nu în ultimul rând, o serie dintre materialele pentru decoraţiuni interioare au proprietăţi fonoizolante. Acestea pot fi descoperite şi ele, la rândul lor, în portofoliul Verla. Mirela Trăistaru, artist vizual şi omul care a avut cea mai importantă contribuţie la partea artistică a întregului eveniment, a subliniat partea frumoasă a colaborării cu o organizaţie care, aparent, are un alt obiect de activitate. Artistul a explicat cum astfel de simbioze pot aduce artistul mai aproape de public şi publicul mai aproape de artă. Reprezentanţii gazdelor, precum şi colaboratorii care au contribuit la aducerea la viaţă a acestui concept store au întreţinut oaspeţii şi au răspuns oricăror întrebări din partea acestora. De altfel, şi după inaugurare, zona va rămâne deschisă celor interesaţi, care vor fi întotdeauna întâmpinaţi de reprezentanţi Verla care dispun de toate informaţiile necesare. Programările pentru întâlniri şi vizite se pot face prin toate mijloacele clasice şi moderne de contact.

41


SIGN ROMÂNIA

Întâlnirea membrilor Asociației Tipografilor Transilvania 12 aprilie 2019, Poiana Brașov Pe 12 aprilie a avut loc la Poiana Brașov prima întâlnire ATT din 2019, eveniment găzduit de companiile cu sediul în zona Brașovului membre ale Asociației Tipografilor Transilvania: DISZ TIPO, DOLA COM, KPT, NAROTI MACHINERY, REMCO și SUFITECH. O altă gazdă a evenimentului a fost compania HT Print, membră a Patronatului Asociației Producătorilor și Importatorilor din Industria Publicitară. Tematica acestei întâlniri a fost INDUSTRIA GRAFICĂ și

42

ÎNVĂȚĂMÂNTUL DE SPECIALITATE din România, iar prima parte a zilei a fost dedicată vizitei la sediile companiilor sus-menționate, în vreme ce a doua parte a zilei a fost ocupată de o sesiune de prezentări și comunicări pe subiecte aferente temei. În cuvântul de deschidere, David Istvan, președintele ATT, a prezentat companiile care au găzduit evenimentul și a trecut în revistă invitații întâlnirii: reprezentanți ai asociațiilor și organismelor implicate în dezvoltarea

învățământului dual și de specialitate în România. Printre vorbitori au fost prezenți: Silviu Costea, președintele Camerei de Comerț și Industrie Brașov, Daniela Croitoru din partea Școlii Profesionale Germane KRONSTADT, Daniela Țucanu, inspector înv. profesional și tehnic în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Brașov, Gabriel Radu, inspector de specialitate. A doua parte a prezentărilor a fost compusă din prezentări tehnice și comerciale susținute de Rob Hoving


EVENIMENT

Rob Hoving, Grup Tico Romania

David Istvan, președinte ATT

din partea GRUP TICO ROMANIA@ VAN SON PRINTING, Keishi Okuhira și Petruț Florea, care au prezentat soluțiile de finisare Uchida și Watkiss distribuite de Roel. Bogdan Vasilescu a prezentat portofoliul de soluții al Grup Transilvae, iar Dorin Pițigoi a prezentat seminarul cu titlul „Adobe Creative Cloud Educational - îmbinare de tehnologie și standarde pentru un proces educațional complet în Pre-Tipar“. Sesiunea de comunicări a fost încheiată de Lavinia Pop, care a prezentat aplicații în design interior ale imprimării digitale.

Zsolt Rudnyanszky, președinte patronat APIIP

Bogdan Vasilescu, Grup Transilvae

Lavinia Pop, Grupul PIN

Dorin Pițigoi, Grup Transilvae 43


SIGN ROMÂNIA

Mimaki prezintă la FESPA 2019 experienţa viitorului Noul echipament industrial Mimaki va fi prezentat pentru prima oară la FESPA 2019; utilajul aduce cu sine productivitate mărită şi o paletă de aplicaţii nemaiîntâlnită până acum; La standul companiei va fi prezentată şi o imprimantă 3D specializată pe producţia automată de instrumente tip JIG; Mimaki va prezenta, de asemenea, noi instrumente de flux de lucru IoT şi de conectivitate care vor duce nivelul cunoştinţelor IoT ale utilizatorilor la un nou nivel; Tot în cadrul standului companiei vor putea fi văzute noile instrumente soft de design pentru piaţa retail, care permit creaţia, tiparul şi tăierea propriilor soluţii de semnalistică; Mimaki şi-a propus ca la această ediţie FESPA să ducă vizitatorii într-o călătorie în viitor, într-o paletă largă de noi oportunităţi, conectându-i

cu un spectru larg de parteneri, designeri şi inovatori. Mimaki Europe a anunţat că în cadrul FESPA Global Print Expo 2019 îşi va duce vizitatorii într-o zonă creativă din care să plece cu idei generatoare de profit, ingeniozitate şi noutate, totul într-o atmosferă futuristă, pe perioada desfăşurării expoziţiei de la Munchen, între 14 şi 17 mai a.c. Sub moto-ul Imagine the Future of Print, organizaţia îşi va duce vizitatorii (la standul B6A30) în faţa noilor sale lansări pe plan mondial pe piaţă, în materie de tipar, soft şi finisare de cel mai înalt nivel, care îi pot ajuta să îşi ducă afacerile un pas mai în faţă. Un alt popas care nu trebuie ratat este cel în faţa noului echipament de imprimare de format mare Mimaki, prezentat pentru prima dată în zona EMEA la FESPA 2019. Cu o combinaţie perfectă

de productivitate şi stabilitate, aplicaţii noi, nivel de utilizare îmbunătăţit, plus o flexibilitate nemaigăsită în materie de tipuri de substrat cu care poate lucra, noua platformă Mimaki demostrează cum va arăta viitorul în ceea ce priveşte tehnologia UV LED. Mulţumită dezvoltărilor Mimaki pe zona 3D şi softurilor de tăiere, pregătirea şi finisarea lucrărilor 2,5D şi a celor multistrat va fi mai rapidă şi mai facilă. Un alt subiect de interes la standul firmei de anul acesta va fi imprimanta 3D FDM, specializată pe producţia automatizată de obiecte JIG în zona de piaţă Print to Object. În afară de aceste lucruri, în standul Mimaki se va vorbi foarte mult despre soluţii soft de eficientizare a fluxurilor de producţie, lucru de bază pentru tot ce înseamnă tipar digital ani de zile de acum încolo. Mimaki deja a integrat soluţiile sale IoT în seriile UJF-7151plus şi JFX, iar vizitatorii de la această ediţie FESPA

Intrarea în standul Mimaki prin zona Technology of the Future 44


PROMO

În zona Sign Graphics există un banner de format mare iluminat cu becuri LED

vor putea vedea cum arată în viitor soluţiile IoT, studiind noua opţiune Job Controller IP. Cei interesaţi vor putea vedea cum arată cu adevărat un flux de lucru optimizat integrat într-o soluţie Mimaki. Conectivitatea cu sistemele laser Gravograph şi Trotec va si asigurată de noul soft Rip Rasterlink. Nu în ultimul rând, tot în cadrul evenimentului sus-amintit, Mimaki va face demonstraţii cu noul său soft destinat special pieţei retail, Simple POP. Cu acesta, proprietarii de magazine nu vor mai avea nevoie de cunoştinţe de grafică pe calculator pentru a-şi crea singuri aplicaţii precum etichete, stickere, rollup-uri şi altele. Noul soft se conectează singur la Rasterlink, lucru care duce la un flux de lucru automatizat, de la design la tipar şi tăiere pe seria de echipamente UCJV de mare succes de la

Mimaki. “Mimaki are o întreagă istorie de pionierat pe tehnologii inkjet şi inovaţie. Pe baza acestor fundaţii solide, compania doreşte să îşi păstreze poziţia de lider în tiparul digital”, spune Danna Drion, Marketing Manager, Mimaki EMEA. ”Această filosofie, care se bazează pe inovaţii de până acum şi pe cele mai noi soluţii pentru a le livra clienţilor o întreagă paletă de soluţii de viitor neexplorate până acum subliniază ambiţia noastră şi ilustrează tema prezenţei noastre la FESPA.” Făcut pe o temă futuristă, cel mai mare stand avut vreodată de Mimaki la FESPA se va baza pe o culoare argintie strălucitoare. De exemplu, treceri iluminate cu soluţii LED vor duce către o instalaţie caleidoscopică lipită de tavan, ce va conţine tipar digital UV pe oglinzi.

Tipar cu UJF-7151plus cu cerneală metalizată argintie, expus în zona de tipar industrial

Toate tehnologiile de ultimă oră şi toate opţiunile creative de la Mimaki vor putea fi studiate în amănunt, grupate în patru mari zone de interes: Semnalistică, Industrial, Textile şi 3D. Vizitatorii vor putea, de asemenea, să participe la şedinţe demo şi să interacţioneze cu echipa Mimaki. Pentru a afla mai clar cum pot implementa şi folosi tehnologia Mimaki, pentru a putea cum pot vinde noile soluţii inkjet, vizitatorii vor putea, de asemenea, să aibă contact cu lideri din design şi creaţie, care folosesc în mod current tehnologia inkjet în ceea ce fac. Conexiunea între clienţi, parteneri, designer şi inovatori pentru colaborări fructuoase pe viitor reprezintă cheia prezenţei Mimaki la FESPA 2019 şi a filosofiei companiei pe mai departe. ”Cu ajutorul tehnologiei noastre foarte apreciate pe inkjet şi tăiere, vom demonstra la această expoziţile cum afacerile pot fi mereu cu un pas în faţă şi cum îşi pot creşte productivitatea cu ajutorul unor abordări avansate. De asemenea, vom încuraja şi vor fi binevenite ideile noi din partea vizitatorilor, ca şi răspunsurile sau cererile lor, ca de obicei, aceste lucruri fac parte din procesul de cercetaredezvoltare pentru noi”, a mai spus Drion. “Puteţi, de asemenea, folosi hashtag-ul #FutureofPrint pentru a vorbi cu noi direct şi a ne spune ce păreri aveţi. Pe lângă asta, accesând pagina de înregistrare Mimaki aveţi şansa de a câştiga unul dintre cele 50 Flic Wireless Smart Buttons pe care le vom face cadou în timpul expoziţiei.”

Inimă bionică făcută cu tehnologie Mimaki, expusă în zona de tipar industrial 45


SIGN ROMÂNIA

Transformările unui domeniu fără de lege TEXT Cristian FAUR ILUSTRATII Andreea CHIRICA

Cunoscutul studiu de piaţă anual Media Fact Book, care în fiecare ediţie dedică un capitol special mediului Out of Home, atacă un subiect care are mai puţin de a face cu sume de bani. Aici se vorbeşte în primul rând de schimbările dese de legislaţie care afectează toate cifrele şi statisticile din această piaţă. Instabilitatea legislativă sau chiar absenţa ei în anumite privinţe au darul de a-i încurca şi pe tipografi, şi pe clienţi, dar mai ales reuşeşte să afecteze bugetele şi predictibilitatea afacerilor. Ca multe alte domenii, şi outdoor-ul înregistrase scăderi de prin 2008 încoace. Primul an în care s-a văzut o creştere cu 5 procente a pieţei a fost 2017. Practic, investiţiile în acest sector s-au ridicat undeva în jurul cifrei de 29 de milioane EUR. Între timp, a apărut şi o lege nouă care reglementează acest sector, însă ea nu a fost însoţită şi de toate normele de reglementare, aşadar, în acest moment, domeniul este în aer cu totul, nu doar în aer liber. Scopul legii ar fi acela de a standardiza industria, de a veni cu limite, reguli şi definiţii în acest sector. De exemplu, se vorbeşte despre zone interzise şi zone permise unde se poate afişa, sau reguli privind locuri speciale precum siturile istorice ori tipuri de materiale acceptate. 46

Aplicaţiile tip mesh nu pot fi afişate pe pereţii de sticlă ai unei clădiri decât dacă aceasta este în construcţie sau renovare, conform noii legi. Dimensiunile panourilor nu pot fi decât de 4 x 3 m sau 1,2 x 1,8 m. Cele mari trebuie să aibă o distanţă de cel puţin 100 m între ele, iar cele mici, de minimum 50 m. Nu în ultimul rând, noile reguli stipulează că panourile de afişaj nu vor putea fi amenajate în locuri publice decât după licitaţii publice. Acest lucru are şi o consecinţă directă: cei care au deja astfel de panouri în Bucureşti şi în împrejurimi, cel puţin, pur şi simplu sunt scoşi din afaceri, pentru că sunt în afara legii. Toţi jucătorii majori din prezent din outdoor s-au plâns de lege şi de noile norme de aplicare decise de Primăria Capitalei. Aceştia spun că noile reguli sunt

imposibil de implementat, la modul cum funcţionează piaţa acum. Primăria nu a stat nici ea degeaba şi a decis înfiinţarea unei companii proprii care să se ocupe de publicitatea stradală. Compania, deşi înfiinţată, nu funcţionează şi face oricum obiectul unor procese în instanţă vizând însăşi legalitatea existenţei ei. Au ieşit voci public, au fost discuţii şi chiar dispute în legătură cu legea, cu faptul că a fost o idee bună sau nu, cu faptul că, bună sau rea, se întârzie foarte mult aplicarea ei, dar până la adoptarea unor norme clare de aplicare, toată piaţa e cumva în aşteptare.

CIFRELE ÎI SFIDEAZĂ PE POLITICIENI

În ciuda incompetenţei sau a intereselor ascunse ale politicienilor, domeniul OOH şi-a văzut de treabă şi a trecut pe plus.


ANALIZĂ

Dinamica domeniului a accelerat şi nu puţine au fost cazurile în care fiecare loc disponibil din portofoliul actorilor de pe piaţă şi-a găsit client. Nu se poate spune că preţurile au explodat, dar cu siguranţă s-a trecut de perioada cu discounturi, spune studiul celor de la Initiative. Tendinţa este susţinută de investiţii constante şi serioase din partea unor categorii de clienţi precum băncile (care au revenit în forţă pe piaţa de publicitate cu bugete pe măsură), retaileri, FMCG sau firme de telecomunicaţii, care investesc din ce în ce mai mult în publicitate, încercând să îşi mărească baza de clienţi în acelaşi ritm în care îşi dezvoltă infrastructura.

Chiar şi în condiţiile unei legislaţii tulburi, companiile din domeniu au continuat investiţiile în ultimii ani, dezvoltându-şi infrastructurile atât în Bucureşti, cât şi la nivel naţional. Cei mai activi aici au fost Euromedia, New Age şi Way Media. Dacă este să vorbim despre tipuri de aplicaţii, cel mai comun, dominant, am putea spune, este mediul backlit. Acesta este cel mai prezent în ţara noastră, spun autorii studiului. Backlit-ul ocupă circa 45 de procente din tot ce înseamnă afişaj în România. Pe locul doi

Încă din 2017, BRAT a început lucrul la un studiu de frecvenţă privind publicitatea outdoor. Nu este singurul efort de acest gen, această iniţiativă vine complementar pe lângă deja existentul sistem de monitorizare a publicităţii OOH. Cu acest instrument în mână, jucătorii de pe această piaţă vor putea prezenta mai bine atât industria, cât şi pe sine şi vor putea genera valoare adăugată mai mare pentru serviciile lor. Pentru prima dată după ani de zile, Metrorex a lansat o licitaţie pentru publicitatea în flota sa de trenuri de metrou. Câştigătorii au fost Euromedia şi Business Commitment, având contracte valabile începând cu 1 februarie 2018. Spectacular Group of Companies era, ultima dată când am cercetat, într-un lung şi complicat proces cu Metrorex, până la finalizarea căruia, teoretic, activităţile publicitare ale firmei în respectivele spaţii erau suspendate. La nivelul Bucureştiului, contractele de publicitate pe mijloacele de transport în comun sunt acordate de RATB. Ultimele date la care face referire studiul sunt cele din 2017. La momentul respectiv, piaţa de afişaj outdoor avea următoarea configuraţie: Euromedia & Affichage Romania (45%), Getica (10%), iar restul de 45 de procente era împărţit între restul companiilor active pe piaţă, dar într-o manieră foarte fragmentată, nimeni nedepăşind un procent demn de menţionat, toţi fiind jucători mici sau foarte mici, cu procentaje cu o singură cifră.

se situează aplicaţiile tip billboard, cu 19 procente, iar pe al treilea sunt afişajele în staţiile de transport în comun, cu 14 procente. Restul de 22% sunt aplicaţii OOH precum rool-overs, mesh, prisme, stâlpi, steaguri, corturi şi proiecte speciale.

nişă care dispune de un instrument numit Digital Signage TV Analytics, un contor de frecvenţă pentru publicitate indoor unic pe piaţa românească şi care a generat un studiu efectuat cu GBD Research şi care a fost recunoscut de organizaţii precum ARMA şi ARIA. Per total, autorii studiului se aşteaptă ca şi mediul indoor să păstreze tendinţele celui outdoor, cu o mică creştere care se aşteaptă

INDOOR CA PARTE DIN OUTDOOR

Nu am putea să nu atingem şi această parte, măcar ca paranteză, având în vedere că cele două se întrepătrund nu de puţine ori. Brand Management este stăpânul incontestabil al acestei pieţe, că vorbim de indoor în general sau de in-store în special. Diferenţa în topul celor care investesc în publicitatea la interior nu diferă foarte mult faţă de cea dintre cei care bagă bani în publicitatea în aer liber: cele mai mari bugete vin, în ordine, de la bancheri, FMCG, auto, entertainment, linii aeriene şi modă. În această zonă, totuşi, cifrele au bătut pasul pe loc. Singura zonă care a înregistrat creşteri a fost cea a publicităţii în clădirile de birouri, iar asta numai mulţumită noilor proiecte speciale dezvoltate. Cei mai activi aici şi cei care au şi cele mai mari cote de piaţă sunt cei de la Elevate şi cei de la Invent Media. Cei mai importanţi clienţi ai lor au fost (poate nu foarte surprinzător) din banking, FMCG, auto şi farma. Info Sanatate rămâne singurul jucător de

să fie observată atunci când vor apărea cifrele pentru cercetarea de piaţă pe 2018.

OUTDOOR-UL DIGITAL

Phoenix Media, liderul de piaţă, a lansat o platformă integrată de servicii care le permite clienţilor să îşi administreze în timp real campaniile. Compania a semnat, de asemenea, un contract cu cei de la Think Digital, pentru a dezvolta proiecte multimedia. În 2017, Media Advertising şi Vision Media Plus au continuat să opereze în zonele lor de outdoor digital, pe baza reţelelor lor de suport deja existente. Dacă este să ne referim la digitalul indoor, aici este vorba, în majoritate, despre ecrane cu plasmă plasate în locuri foarte aglomerate. Aici, Blitz TV a reuşit să îşi păstreze contractul cu Metrorex pentru ecrane în staţiile de 47


SIGN ROMÂNIA

metrou, deşi aici vorbim despre ecrane LCD.

PERSPECTIVE PENTRU 2018

Aici trebuie să intervenim cu o precizare. Cifrele la care ne referim sunt cele mai recente, respectiv cele care au apărut în 2018. Cifrele acestea sunt valabile pentru 2017. Cele din 2018, fie că vor confirma, fie că vor infirma cele scrise aici, vor apărea în a doua jumătate a acestui an, deoarece aceasta este procedura studiilor de piaţă şi, în general, companiile îşi fac publice cifrele de afaceri şi profiturile pe anul ce a trecut începând cu luna aprilie a anului curent. Vom reveni cu cifrele de pe anul financiar care tocmai s-a terminat într-un material subsecvent. Aşadar, 2018 a început aşa cum era de aşteptat, cu un grad nu foarte mare de ocupare a spaţiilor de promovare. Totuşi, luna aprilie a cunoscut un vârf de ocupare, foarte puţine locuri rămânând libere, inclusiv dintre cele considerate premium. În 2018, Primăria Bucureşti a spus că va veni cu o reformă în ceea ce priveşte acest domeniu, mai ales în zonele centrale. Deocamdată, nu se ştie dacă este vorba de mult aşteptatele norme de implementare sau doar de schimbări minore în felul cum se desfăşoară lucrurile acum. Jucătorii de pe piaţă încă aşteaptă să vadă cum arată respectivele decizii. În restul ţării, oraşe precum Cluj sau Suceava deja s-au apucat să implementeze propriile regulamente şi să dea drumul licitaţiilor publice. Alte oraşe le vor urma exemplul, lucru care va duce la influenţarea preţurilor actuale, mai ales în condiţiile în care taxele locale au crescut, iar autorităţile locale vor tot mai mulţi bani. Cel mai probabil, aceasta va duce la existenţa mai puţinor structuri pe care se poate afişa şi pe diferenţe din ce în ce mai mari între preţurile de afişaj de la o zonă la alta, spun analiştii Initiative, chiar dacă este vorba despre acelaşi tip sau dimensiune de afişaj. Oricum, spun cei de la Initiative Media, mediul OOH nu are perspective negative. Deşi toată lumea este într-o nebuloasă cauzată de incertitudinile legate de noua lege OOH, cei care au bugete sunt dispuşi să scoată mai mult din buzunar, astfel încât

48

piaţa este aşteptată să înregistreze o creştere cu 5 procente, până la 31 de milioane EUR.

METODOLOGIE DE CALCUL

Cel mai nou instrument de calcul pentru acest mediu de comunicare a fost lansat în 2017 şi se numeşte BRAT SAO, care are ca scop exact acest lucru, măsurarea audienţei pentru comunicarea outdoor. Audienţa şi profilurile persoanelor care trec pe lângă afişaje sau panotaje vor genera parametri despre demografia, mobilitatea şi obiceiurile lor. Studiul se centrează pe trei lucruri, respectiv tipul de călător, tipul de conţinut de pe panouri şi numărul de oameni care trec prin faţa vizibilă a panourilor (lucruri care vor genera baza de date în funcţie de care se va face planificarea în continuare). Este vorba de circa 15.000 de subiecţi care vor genera răspunsuri valide pentru 11 oraşe din România. Aceştia sunt oameni cu vârste între 14 şi 74 de ani, eşantion reprezentativ pentru un segment de populaţie de circa 3,5 milioane de persoane. Softul de analiză a datelor este QUANTUM, care se ocupă cu identificarea publicului ţintă, vizualizare în aplicaţie, desenare a unei hărţi demografice şi planificare media. AdMonitoring (cunoscut şi ca MIP OOH)

este un alt instrument care oferă informaţii despre cheltuielile pe publicitatea OOH încă din 2012, fiind, de asemenea, un proiect al celor de la BRAT. Deocamdată, acesta culege date de la 15.000 de panouri publicitare aflate în proprietatea a 13 companii de advertising outdoor. Rezultatele sunt publicate săptămânal, în fiecare luni, şi conţin date precum numele şi numărul clienţilor, preţuri, volumuri, categorii etc.

PERSPECTIVE PE TERMEN LUNG

E greu de crezut că ne vom trezi mâine în nişte scene precum în filmul „Minority Report“. Cert este că noile tehnologii pot duce OOH-ul mai departe, chiar dacă nu este mereu outdoor. IoT, codurile de bare, codurile QR, tehnologiile contactless, realitate virtuală sau augmentată, toate pot aduce valoare adăugată şi pot transforma nişte simple afişe în adevărate ghişee de informaţii şi chiar puncte de vânzare. Dincolo de suma care se cheltuie în acest segment al printului şi care poate părea mică în comparaţie cu toată piaţa poligrafică din România, este puţin probabil că ea se va opri aici din dezvoltare. Pe de altă parte, atunci când vorbim despre tendinţele din anul în curs şi dăm crezare la ceea ce spun cei de la oohtoday, cinci ar fi cele mai importante: tot mai multă publicitate digitală OOH (13 procente creştere în ultimii 5 ani, conform PricewaterhouseCoopers), mai multă creativitate (Pepsi a dat un exemplu fantastic cu campania sa interactivă), mai multă interactivitate, mai multă specializare (în funcţie de public, vârstă, zonă etc.), plus mai multe branduri mari care vor apela la acest mijloc de promovare. Dacă e să le dăm crezare celor de la oohtoday, 2019 este un an mare pentru outdoor.


EVENIMENT

www.elitron.com

KOMBO TAV-R ALIMENTARE - TĂIERE - ELIMINARE Soluție industrială complet integrată și automatizată

Productivitate 24/7 • Sisteme patentate de alimentare și eliminare automată a materialelor paletizate • Productivitate ridicată datorită celor două capete de tăiere ce pot acționa independent • Viteză de tăiere de până la 102 m/minut

 +40 213 500 026

 contact@printman.ro

 www.printman.ro 49


SIGN ROMÂNIA

50


ANALIZÄ‚

51


SIGN ROMÂNIA

Cea mai mică tipografie mobilă din lume scoate orice carte, în câteva minute Este mai mult decât o revolutie în industria tiparului. Nu doar ca a fost înregistrata ca inventie, dar a si fost pusa în functiune, sub forma de prototip, prima tipografie mobila complet robotizata. Compania producatoare ofera deja la vânzare câteva variante ale robotului si ale carui aplicatii întrec orice imaginatie: de la tipografia de birou pâna la cafenea literara cu tipar la cerere. TEXT Romulus Cristea ILUSTRATII Andreea Chirica

GUTENBERG ONE EXECUTĂ TOATE MIȘCĂRILE UNUI LUCRĂTOR TIPOGRAF

Invenție 100% franceză, robotul Gutenberg One, în fapt cea mai mică tipografie mobilă din lume, poate produce orice carte în nici cinci minute. La 550 de ani de la inventarea de către Johannes Gutenberg a tiparului cu caractere mobile, are loc o nouă revoluție în domeniul tiparului: tipografia mobilă. Invenția a fost lansată și prezentată la Salonul de carte de la Paris, din luna

52

martie. Brațul robotic al lui Gutenberg One a fost programat și învățat să poată executa toate mișcările unui lucrător tipograf, astfel încât acesta poate plia, lipi, broșa și tăia. O astfel de mașină elimină costurile de logistică, rezolvă problema depozitării și a lipsei stocurilor. Este 100% tipar de carte la cerere, visul de secole al oricărui editor, librar sau cititor. Pentru comercializarea brevetului de invenție a fost creată societatea „Gutenberg & Co“. Reprezentanții

companiei care deține brevetul au anunțat că deja există disponibile pentru comercializare mai multe variante ale tipografiei mobile robotizate. Varianta standard al lui Gutenberg One poate fi achiziționată cu 40.000 de euro, iar varianta premium, cu 120.000 de euro. Gutenberg One are o amprentă la sol de doar 2,6 metri pătrați, iar dimensiunile acestuia sunt: 2x1,3x2 metri. În prezent, la doar puțin timp după prezentarea de la Salonul de carte de la Paris, cererea la nivel global pentru


TREND

Gutenberg One a fost estimată la 10.000 de unități.

PODCAST PE HÂRTIE

Robotul Gutenberg One transpune orice emisiune de televiziune sau radio în cărți sau reviste Robotul Gutenberg One este de fapt un echipament care înglobează zeci de invenții și revoluționează industria globală a tiparului. Printcast-ul este una dintre genialele invenții: orice emisiune radio sau TV, conferință sau filmare poate fi transpusă într-o carte tipărită. Grupul media FranceTV a angajat deja tratative cu Gutenberg & Co, societatea care deține și comercializează brevetul de invenție pentru robotul Gutenberg One, potrivit publicației specializate „Graphiline“. FranceTV este interesată, în primul rând, de capacitatea acestui robot de a oferi conținut tipărit după emisiunile TV. Denumit Printcast, prototipul robotului prezentat la Salonul de carte de la Paris – ediția 2019, care poate transforma, în mai puțin de 24 de ore, orice flux audio sau video într-o carte tipărită, a fascinat vizitatorii și specialiștii prezenți la demonstrații. Concept revoluționar, Printcast-ul, care face parte integrantă din robotul Gutenberg One – o invenție deja brevetată și disponibilă ca prototip -, este echivalentul unui Podcast pe hârtie, adică furnizează la cerere cărți, reviste sau pliante transpuse după emisiuni TV, transmisii radio, videoconferințe etc. „Robotul dispune de un soft, de un algoritm capabil să asculte tot, să vizioneze tot, să efectueze o recunoaștere vocală și să transpună apoi pe hârtie. O emisiune de televiziune în timp real poate fi înregistrată, analizată, transpusă în text, toate imperfecțiunile de frază sunt corectate automat și apoi imprimată pe hârtie și transformtă într-o carte. Totul este

realizat cu foarte mare atenție datorită softurilor specializate. Și acest echipament este disponibil și a fost deja testat de utilizatori“, a declarat inventatorul robotului, Hubert Pedurand.

LIBRĂRIA VIITORULUI SE DESCHIDE ÎN SEPTEMBRIE

În septembrie, în orașul Nevers (regiunea Bourgogne, Franța) va fi lansat noul concept de cafenea literară „Gutenberg & Co 4.0“. În cadrul ei, robotul Gutenberg One tipărește cărți, pe loc, la cerere Proiectul cafenelei literare 4.0 aparține prestigioasei agenții independente de creație Malherbe Paris. În această cafenea literară-librărie, robotul Gutenberg One (amplasat în centrul încăperii) va produce, la cerere, cărți pentru clienți, în cadrul unui parteneriat cu Biblioteca Națională a Franței (BNF) și fondul de carte Gallica. Cititorul din cafeneaua literară poate comanda cartea dorită prin intermediul unui ecran tactil sau prin intermediul telefonului mobil. În următorii trei ani, inventatorul estimează că, datorită cererii foarte mari, numai în Franța se vor deschide 200 de astfel de cafenele literare deservite de robotul Gutenberg. „Iar în douătrei generații, când vor trăi copiii copiilor mei, în Franța vor exista cel puțin 10.000 de astfel de cafenele literare. Dacă în prezent discutăm despre varianta Gutenberg One, avem în vedere dezvoltarea acestuia, continuând cu numărul 2, 3, până la 10. Miniaturizarea va fi din ce în ce mai mare, până când dimensiunea acestuia va fi potrivită pentru a fi așezată, într-o bună zi, pe biroul oricui. În zece ani, dimensiunile actuale ale robotului tipograf vor fi la un sfert. La fel se va întâmpla și cu prețul. Acesta va fi 25% din cel actual, deci va deveni un echipament accesibil pentru mulți. Robotul Gutenberg One este imprimanta 3D pentru cărți“, a afirmat inventatorul. 53


SIGN ROMÂNIA

După Facebook și Amazon, Netflix anunță lansarea unei reviste pe hârtie Netflix, companie americană care își bazează afacerile pe transferuri de date și fluxuri video exclusive, la cerere, prin intermediul internetului, a anunțat că va lansa în curând o revistă-magazin pe suport de hârtie. Anul trecut, alți doi mari giganți din domeniul internetului, Facebook și Amazon, au lansat reviste și cataloage tipărite pe hârtie.

TEXT Romulus Cristea

O SUTĂ DE PAGINI PENTRU PREZENTAREA SERIALELOR ȘI FILMELOR

Primul număr al revistei de la Netflix este programat să apară în luna iunie și va avea ca subiect principal Premiile Primetime Emmy - ediția 2019. Cea mai mare rețea de televiziune online din lume mizează pe notabilitatea suportului de hârtie pentru a-și prezenta, în avans, programele de filme și serialele. Netflix, liderul global al streaming-ului video (tehnologie multimedia de transmitere de date în flux continuu), pregătește lansarea unei reviste de tip magazin, potrivit portalului american specializat în știri economice „Bloomberg“. Denumită provizoriu „Wide“, revista de peste o sută de pagini va fi difuzată gratuit și va avea ca public țintă profesioniștii din domeniul audiovizualului. Revista „Wide“ va avea în cuprins prezentarea numeroaselor seriale și filme difuzate de canalul Netflix, dar și interviuri, plus ample reportaje cu actori, regizori și scenografi care își aduc aportul la producția serialelor, notează publicația „Graphiline“. Numărul pilot al publicației editate de gigantul serialelor online la cerere urmează să fie distribuit începând cu luna iunie. Lansarea la această dată nu este una aleasă la întâmplare, ci corespunde cu momentul în care membrii Academiei de arte și a profesioniștilor din televiziune (ATAS) vor vota pentru nominalizarea la premiile de televiziune pentru ediția din 54

acest an (decernarea premiilor urmând să aibă loc în luna septembrie). Premiile Primetime Emmy se acordă de obicei în duminica ce precede debutul sezonului de toamnă la televiziunile americane. Gala este difuzată, prin rotație, de cele patru posturi americane de televiziune majore CBS, ABC, NBC și FOX.

APARIȚII TRIMESTRIALE DEDICATE UNOR EVENIMENTE

Și în numerele următoare ale revistei se intenționează să fie promovați constant producătorii de filme, regizorii, scenariștii, vedetele, producțiile americane de televiziune și bineînțeles toți ceilalți profesioniști din această industrie. Revista va fi difuzată și cu ocazia altor evenimente care țin de lumea filmului, au anunțat reprezentanții Netflix. Potrivit unor informații publicate de siteul american The Hollywood Reporter, va avea apariții cel puțin o dată pe trimestru. Pentru coordonarea activităților publicației, Netflix a apelat la serviciile publicistei Krista Smith, redactor-șef la ediția regională de pe Coasta de Vest a revistei „Vanity Fair“. Netflix, Inc. are sediul central în Los Gatos (California). Fondată în 1997 de către Reed Hastings și Marc Randolph, venitul primar al companiei se bazează pe abonament, de streaming video la cerere, care oferă difuzarea online a unei biblioteci de filme și programe de televiziune, precum și pe distribuția și producția de filme și seriale de televiziune, care sunt distribuite exclusiv

de această rețea. Netflix a intrat în industria de producție de conținut media în 2012 și a debutat cu primul serial, „Lilyhammer“. Și-a extins foarte rapid atât producția de film, cât și de seriale de televiziune, oferind conținut Netflix Original prin intermediul bibliotecilor online de filme și televiziune. De exemplu, în 2016, Netflix avea disponibile pentru abonați 126 de seriale originale sau filme, mai mult decât orice altă rețea sau canal de cablu. În 2018, Netflix avea 125 de milioane de abonați din întreaga lume, inclusiv 56,71 milioane în Statele Unite ale Americii.

FACEBOOK A LANSAT O REVISTĂ PENTRU MANAGERII DE COMPANII

Magazinul „Grow by Facebook“ este distribuit gratuit și se adresează


TREND

managerilor de companii care petrec o mare parte din timp călătorind în interes de afaceri. „Grow by Facebook“ este o publicație periodică de tip magazin, tipărită pe suport de hârtie. Este editată de echipa de marketing de la Facebook și pe copertă se menționează că este „magazin trimestrial pentru șefii de companii“, potrivit publicației specializate „Graphiline“. „Știm foarte bine că oamenii de afaceri nu pot dedica un timp îndelungat pentru a citi la locul de muncă. De aceea, am creat această publicație pe suport de hârtie pentru a putea fi consultată pe durata călătoriilor lungi. Publicația este distribuită direct și gratuit clienților și a fost gândită să se integreze în campania noastră de marketing desfășurată, de obicei, în târguri și expoziții, pe aeroporturi și în gări, locuri unde oamenii petrec mai mult timp“, se menționează pe microsite-ul dedicat acestei acțiuni de marketing. De ce o astfel de formă de comunicare, de ce o revistă-magazin tipărită pentru Facebook? Juan Senor, președintele companiei de consultanță pentru media de la Innovation Media, una dintre primele persoane care au răsfoit revista de la Facebook, a oferit pe Twitter un răspuns nu lipsit de umor: „Atunci când cea mai mare platformă media din lume dorește să câștige credibilitate, lansează o revistă tipărită care este expusă pe rafturile masive din salonul de la clasa întâi a LHR (London Heathrow International Airport). Dar atenție! Tiparul nu a murit? Facebook nu l-a răpus?“ Întrebată de ziariștii publicației „The Times“, Leila Woodington, responsabila de marketing pentru Facebook Europa de Nord, a precizat: „Grow nu este o revistămagazin clasică, ci mai degrabă un program de marketing pentru companie. Nu vindem publicitate și nici nu determinăm pe cineva să plătească pentru conținut sau diverse evenimente”.

AMAZON, GIGANTUL COMERȚULUI ELECTRONIC, ȘI-A TIPĂRIT CATALOGUL PE SUPORT DE HÂRTIE

Pentru perioada cea mai profitabilă a anului pentru vânzări, grupul Amazon, gigantul vânzărilor online, a apelat la strategiile de marketing tradiționale. Amazon a distribuit anul trecut,

înainte de Crăciun, către milioane de clienți, propriul catalog tipărit pe hârtie. Intitulat „A Holiday of Play“, catalogul din hârtie are textele în limba engleză și conține 70 de pagini. Prezentările jucăriilor sunt însoțite de coduri QR, ceea ce permite obținerea unor informații suplimentare despre produse și comandarea cu ușurință prin conectarea la pagina de web. De asemenea, există disponibilă și o variantă PDF a catalogului care poate fi descărcată de pe net și care permite comandarea produsului din magazinul virtual Amazon printr-un singur clic pe imaginea jucăriei. Amazon a tipărit acest catalog pentru a umple un „gol“ de pe piață. În luna mai, rețeaua de magazine „Toys ‘R’ Us“ a intrat în lichidare și și-a întrerupt activitatea, iar catalogul pe care îl edita anual era o adevărată instituție în Statele Unite ale Americii, notează jurnaliștii publicației „Graphiline“. Compania Amazon a mai tipărit cataloage pe hârtie în perioada 20142016, inclusiv pentru Europa, însă cu un conținut mult mai redus decât cel actual.

TATA ȘI AMAZON AU MIZAT PE EXTINDEREA VÂNZĂRILOR DE CARTE

Amazon a cumpărat la sfârșitul anului trecut una dintre cele mai mari edituri de carte de limbă engleză. Editura indiană Westland se află în top 5 al editurilor de limbă engleză din această țară. Compania a fost înființată în urmă cu 50 de ani. Gigantul comerțului online Amazon și-a extins imperiul prin achiziția unuia dintre cei mai importanți editori din India, Westland, filială a grupului Tata Group Trent, potrivit portalului Business Standard. Grupul Amazon mizează pe extinderea globală a activităților de vânzare a cărților tipărite pe suport de hârtie, dar și a celor digitale. În acest an, în luna februarie, Amazon a achiziționat o cotă de 26% din societatea de editare a cărților din cadrul holdingului Tata, cu opțiunea contractuală de a cumpăra și restul acțiunilor într-un interval de cinci ani. Acordul semnat între Tata și Amazon a fost făcut public abia de o lună, iar valoarea tranzacției nu a fost dezvăluită oficial. Presa din India a publicat în luna noiembrie câteva articole din care reieșea că valoarea tranzacției se cifrează la aproximativ 5,4 milioane de euro (aproximativ 400 de milioane de rupii indiene). 55


SIGN ROMÂNIA

Helvetica:

o poveste cu car Nu doar că apare în filme, dar i s-a dedicat lui un film întreg. E mai prezent chiar decât artiștii pe posterele de concerte, expoziții, spectacole de teatru, operă sau balet. El, Helvetica, îți spune ce ai voie să faci și ce nu, pe unde să mergi, pe cine să votezi și împotriva cui să lupți. Este setul de caractere grafice asociat războaielor din Vietnam și Irak, dar și multor logouri. Luați oricare 20 de branduri populare și veți vedea că cel puțin 10 dintre ele îl folosesc într-o formă sau alta. Fiscul american îți spune cât ai de plătit folosind tot Helvetica. Cum s-a ajuns aici? TEXT Irina Tomsa ILUSTRATII Andreea Chirica

OMNIPREZENȚĂ, NUMELE TĂU ESTE HELVETICA

În 2010, designerul Cyrus Highsmith și-a propus un experiment care s-a dovedit foarte obositor. În inima New Yorkului, a decis să trăiască o zi fără să folosească produse, obiecte sau mesaje în care apar caractere Helvetica. La micul dejun a trebuit să se lipsească de iaurtul preferat. Apoi a descoperit că nu-și poate spăla hainele din cauza etichetelor cu instrucțiuni. N-a putut citi știrile din New York Times. N-a putut lua metroul și cu greu a găsit o linie de autobuze fără celebrul font. La orele prânzului a trebuit să umble destul de mult ca să găsească un restaurant fără Helvetica în logo, în meniu și în signalectica din local și a descoperit că nu poate plăti nici cu bancnote și nici cu cardul lui de credit. La birou, deși și-a golit computerul de fonturi din familia Helvetica, n-a putut naviga pe internet. 56

Revenit acasă, a vrut să se relaxeze la televizor, dar telecomanda avea un anumit logo pe ea. Fonturile din familia Helvetica au versiuni pentru alfabetele latin, chirilic, ebraic, grec, japonez, coreean, hindi, urdu, khmer și vietnamez, iar pentru scrierea în chineză au fost create semne care să se potrivească cu Helvetica. Totul e acoperit; mai rămâne doar să gesticulăm în Helvetica.

DESIGNERII SUNT DE DOUĂ FELURI: PRO ȘI CONTRA

Îmi amintesc de o scenă petrecută cândva prin primii mei ani de copywriter într-o agenție multinațională. După ce-i trimiteam textul art directorului cu care făceam echipă obișnuiam să mă duc lângă el să văd dacă mai trebuie să scurtez titlul, dacă totul se împarte bine pe rânduri ș.a.m.d. Am observat că de fiecare dată colegul

lua textul, îi dădea drumul în machetă și îndată-l transforma în Helvetica. Azi așa, mâine așa… în reclame la deodorante, produse de curățat, cabinete de avocatură sau mărci de plăci ceramice, de sucuri, dulciuri, ciorapi… Art directorul meu iubea Helvetica. Iar cum nu ratam nicio ocazie să ne tachinăm unul pe altul, o dată i-am zis că dacă s-ar alege un font cu care să se scrie numele proștilor pe toate gardurile, acela ar fi Helvetica. Din biroul open space s-au ațintit imediat spre mine mai multe priviri ucigătoare. Peste mai bine de un deceniu, Google avea să mă răzbune: pe 1 aprilie 2011, de Ziua Păcălelilor, toate căutările cu cuvântul Helvetica au întors rezultate scrise cu Comic Sans... În zilele noastre, documentându-mă pentru acest material, am aflat că există în continuare mari designeri care iubesc sau urăsc Helvetica. Eu personal nu sunt contra; dimpotrivă, îmi place echilibrul și


REPERE

simplitatea acestor litere și cifre, dar nu mi le-aș pune și-n cafea. Cam aceeași poziție o are și Indra Kupferschmid, designer și profesor la Universitatea de Arte Plastice Saar, care în articolul ”I had never loved Helvetica” spune că a adoptat o politică a indiferenței, deși a fost uneori în postura

CUM A APĂRUT NOUL GROTESC DE LA HAAS

Sună amuzant și nu am întâlnit sursa etimologică, dar în terminologia de specialitate ”grotesc” desemnează una dintre cele 4 categorii stilistice în care se împart familiile de caractere fără serife, și anume una dintre cele mai timpurii,

1950-1960 a influențat Stilul Internațional și curentul elvețian. În țările anglofone era comercializat sub denumirea de ”Standard” sau ”Basic Commercial”. Prin 1955, în Elveția, turnătoria tipografică Haas din Münchenstein, o localitate aflată nu departe de Basel, avea un șef tot mai îngrijorat. Eduard Hoffmann vedea cum

ractere grotesti de a interveni în apărarea acestui font care ”n-a fost menit să fie atât de plat și nerafinat cum îl cunoaștem noi, cei mai mulți dintre cei care au crescut în era digitală. De fapt, Neue Haas-Grotesk, varianta de turnătorie în care s-a lansat fontul în 1957, are un design mai degrabă frumos și plin de suflet”.

folosite în secolul al XIX-lea și începutul celui de-al XX-lea cu precădere la titluri și în reclame. Akzidenz-Grotesk, inventat de Turnătoria Tipografică Berthold din Berlin în a doua parte a secolului al XIX-lea, a devenit un font dominant în grafica spațiului germanic până după cel de-al Doilea Război Mondial, iar în anii

produsele sale fără serife Französische Grotesk și Normal Grotesk erau tot mai puțin solicitate, iar designul lor din 1890 și respectiv 1909 părea desuet în ochii tipografiilor prin comparație cu fontul mai riguros al berlinezilor de la Berthold, Akzidenz-Grotesk. Hoffmann avea de gând să creeze un nou sans-serif încă din 1950,

Max Miedinger 57


SIGN ROMÂNIA

dar se temea de creșterea cheltuielilor. Acum, pus în fața scăderii vânzărilor și văzând avântul curentelor Swiss Typography și International Style, și-a dat seama că trebuie să facă ceva. Și și-a chemat omul de vânzări. Max Miedinger era designer de profesie, dar pentru un salariu stabil se angajase la Haas ca om de vânzări. Treaba lui era să colinde Elveția ca să obțină comenzi de fonturi pentru turnătoria condusă de Hoffmann. Nici prin gând nu-i trecea că numele său va intra în istoria designului când șeful l-a chemat în birou și l-a anunțat că vrea să-i creeze un nou font, care să-l concureze cu succes pe Akzidenz-Grotesk. Formația de designer grafic și cunoașterea preferințelor clienților dobândită prin munca din teren a agentului de vânzări s-au completat de minune cu experiența și atenția la detalii a șefului turnătoriei. Conturarea noului font grotesc al firmei Haas a început în toamna anului 1956. Miedinger și Hoffmann au desenat, au analizat, au făcut teste de tipar și au comparat fiecare rezultat cu variantele existente de fonturi fără serife. Doreau să vină cu ceva nou și mai bun, potrivit pentru domeniul comercial, cel mai exigent și cel mai profitabil. Au ales ca trăsături distinctive consecvența terminațiilor orizontale care dădea o notă de eleganță

discretă și spațierea foarte restrânsă care permitea economia de spațiu, atât de apreciată în reclame. Astfel, Neue Haas Grotesk a venit pe lume cu un design specific, recognoscibil, dens și viguros. Pe 7 mai 1957 Hoffmann a notat în carnetul său de schițe: ”Toate caracterele acum ar trebui să fie în regulă”. Un moment propice, fiindcă peste o lună avea loc târgul ”Graphic 57”, unde Neue Haas Grotesk a avut un succes răsunător. Interesant că emblematicul gol în formă de picătură de la a mic a fost o modificare ulterioară lansării. Nu există succes de proporții fără cercetare și marketing. Abilitățile lui Hoffmann și Miedinger s-ar fi rezumat la o lucrare de talent, dar Eduard Hoffmann începuse să adulmece oportunitățile de piață încă din zorii anilor ’50, înainte de a demara lucrările la noul set de caractere. Șeful turnătoriei Haas a cerut părerile celor mai importanți graficieni elvețieni și a avut consultări cu puternicele departamente de publicitate ale giganților industriei chimice Geigy și Ciba din Basel. Oricât de reușit ar fi fost produsul pe care-l gândea, n-ar fi avut succes dacă n-ar fi cucerit preferințele designerilor influenți, fără de care fontul nu ar fi fost cumpărat de marile ateliere tipografice. Îndată după lansare, Hoffmann a început să comisioneze diverse lucrări unor graficieni de top pentru a-și pune în

valoare noul font, într-o abilă strategie de marketing. A fost nevoie de aceste eforturi pentru că tot în 1957 a apărut și fontul Univers al lui Adrian Frutiger la turnătoria Deberny & Peignot, iar germanii de la Bauer au venit cu Folio, desenat de Konrad F. Bauer și Walter Baum. Ambele erau produse destinate asamblării manuale. Pentru mașini prevala sistemul Monotype, cu familia Monotype Grotesque. Neue Haas Grotesk, Univers și Folio au început să se lupte tot mai aprig și fiecare turnătorie voia ca fontul ei să cucerească cei mai influenți graficieni. Pentru a-și surclasa concurenții și a-și mări piața, Haas a vrut să vină cât mai repede cu o versiune pentru tiparul mecanic. Așa că Hoffmann a încheiat în 1959 un parteneriat cu D. Stempel AG din Germania cu care să producă Neue Haas Grotesk pentru popularele mașini fabricate de compania Linotype care controla și Stempel AG. Inițial, deși erau acționari la Haas cu 51%, cei de la Stempel AG n-au privit proiectul cu ochi buni; cu cinci ani înainte fabricaseră versiunea de linotip pentru Normal-Grotesk de la Haas, care nu s-a vândut deloc bine. Dar abilul Hoffmann își făcuse bine lecțiile și a venit la negocieri cu o listă de 62 de tipografii elvețiene potențial interesate, iar înțelegerea a fost parafată.

Eduard Hoffmann 58


REPERE

Nu peste mult timp, Haas și Stempel aveau să constate că piața germană și cea elvețiană erau cam mici pentru ambițiile lor. Expansiunea în restul lumii ar fi fost defavorizată de numele “Neue Haas Grotesk”, greu de pronunțat și de reținut. Se impunea rebotezarea. O primă idee a venit din partea lui Heinz Eul, directorul de vânzări de la Stempel, care a propus ”Helvetia”, denumirea latinească a Elveției, dar Hoffmann s-a împotrivit. Aceeași denumire o purtau deja o companie de asigurări și un fabricant de mașini de cusut. Hoffmann și-a numit produsul ”Helvetica” – elvețiana, iar părerea mea e că n-a făcut-o atât din patriotism cât din dorința de a-i asocia imaginea cu cea a curentului Swiss Graphic, care se făcuse remarcat dincolo de granițele țării de origine.

HELVETICA A FOST INIȚIAL DENUMIREA VERSIUNII PENTRU LINOTIP

Niciodată-iubitoarea-de-Helvetica Indra Kupferschmid despre care am vorbit anterior a scris un articol solid documentat publicat pe fontbureau.com despre istoria fontului și a fost unul dintre principalii doi contribuitori ai volumului ”Helvetica forever. Story of a Typeface” lansat de Lars Müller Publishers în 2011. Autoarea a dedicat Helveticii și alte articole pe blogul său kupferschrift.de. Din materialele profesoarei Kupferschmid disponibile online aflăm că la început Helvetica se numea doar versiunea pentru mașinile Linotype, iar seturile destinate utilizării manuale au fost comercializate ca Neue Haas Grotesk mulți ani după ce produsul n-a mai fost ”neue”. Cataloagele epocii prezentau cel mai adesea ambele denumiri pe copertă, ceea ce nu era întrutotul lipsit de sens, fiindcă designul inițial gândit pentru seturile manuale a trebuit modificat semnificativ pentru a corespunde limitărilor impuse de linotip. Linotipurile folosesc matrice pentru a imprima două forme ale aceleiași litere: fie normal și italic, fie normal și aldin (sau bold, cum spunem în era digitală). Pentru a se potrivi, ambele forme trebuie să aibă aceeași lățime, ceea ce face ca italicele să fie prea grase sau aldinele prea subțiate. Așa că prima diferențiere între Helvetica și Neue Haas Grotesk a fost recalibrarea: literele normale au devenit mai subțiri, cele medii mai dense, iar italicele (care tehnic sunt oblice de fapt) au fost complet redesenate de oamenii de la Stempel. În 1960 Helvetica a fost gata de tipar mecanizat. Haas și Stempel – implicit și Linotype – ar fi putut cădea victime propriilor succese. În fața cererii tot mai mari și mai ardente pentru Helvetica și Neue Haas Grotesk în cât mai multe mărimi s-au văzut nevoiți să

Neutralitatea stilistica a caracterelor din familia Helvetica a facut ca fontul sa predomine în signalectica de la retelele de metrou din America si în scrierea diferitelor mesaje scurte din spatiile publice, restaurante, cafenele etc. din multe tari. răspundă repede pieței adaptând sumar seturi mai vechi de caractere și s-a ajuns la inconsecvențe de design și proporții. Formele bold expanded ale bătrânului Normal-Grotesk au fost refăcute puțin mai strâns și botezate “Helvetica Bold Expanded”. În mod similar, CommercialGrotesk a fost spațiat și lansat ca Helvetica Medium Condensed, Bold Condensed și Compact, iar în 1966 a fost redesenat de Matthew Carter și Hans Jürg Hunziker ca Helvetica Compressed. Numai versiunea italică a rămas în întregime fidelă desenelor inițiale. A fost nevoie de aceste compromisuri pentru a contracara setul Univers, gândit din start de Adrian Frutiger ca familie completă și care amenința să acapareze o și mai mare cotă de piață. Eduard Hoffmann a avut dreptate să mizeze pe linotip, iar pe lângă turnătoria Haas și Stempel și Linotype au avut de profitat. Helvetica pentru tipar mecanic a avut un succes răsunător la export, mai ales pe piața din Statele Unite, unde mașinile marca Linotype erau tot mai răspândite.

LITERELE CARE NU SPUN NIMIC SPUN TOTUL. PESTE TOT

Formele clare, lizibile și neutre au făcut ca familia Helvetica să fie adoptată rapid și la scară foarte largă. Grafica momentului avea nevoie de claritate și neutralitate, de

rupere completă de încărcatele reclame și postere pline de fonturi ”expresive”, greoaie și aglomerate care predominaseră din perioada Războaielor Mondiale și până târziu în anii ‘50. Unul dintre cele mai ilustre exemple a fost campania CocaCola ”The Real Thing” care înfățișa poze de sticle și pahare cu celebra băutură și un mesaj scurt și simplu, scris cu Helvetica, în locul reclamelor cu tineri zâmbitori desenați în stilul lipsit de naturalețe al anilor ’50-’60 și mesajelor cu fonturi stângace. Și logourile aveau nevoie de claritate, iar mărcilor mari le-a plăcut aspectul neutru și clar al literelor Helvetica pentru că sugera accesibilitate, eficiență, responsabilitate și transparență. Branduri ca SAAB, BMW, Jeep, Greyhound, Lufthansa, Toyota, Kawasaki, Fendi, Orange, Panasonic sau 3M (inclusiv Scotch) au adoptat fontul în logo pentru că transmite responsabilitate și eficiență. Nestlé pentru combinația de responsabilitate, accesibilitate și eficiență și pentru rotunjimile care-l umanizează. Alte mărci au preluat Helvetica pentru că era în tendințe, pentru că plăcea sau din diferite alte motive. Neutralitatea stilistică a caracterelor din familia Helvetica a făcut ca fontul să predomine în signalectica de la rețelele de metrou din America și în scrierea diferitelor mesaje scurte din spațiile

Helvetica în versiunea digitala era ca o haina cu masura universala care a dus la compromisuri nefericite, iar spatierea în noua varianta este mult mai laxa decât alinierea minunat de îngusta a originalului creat de Miedinger pentru formatele mari si prea strâmta si greu de citit la dimensiuni mici. 59


SIGN ROMÂNIA

publice, restaurante, cafenele etc. din multe țări. Cu un font neutru e mai ușor să comunici că proprietarii de câini trebuie să adune mizeria lăsată de animale sau că nu e voie să calci pe iarbă. Caracterele neutre ajută și la colectarea taxelor: Fiscul american folosește Helvetica pe toate formularele. O altă instituție puternică, Agenția Americană de Mediu, utilizează tot Helvetica. Campanii publicitare, electorale și de propagandă au folosit aceeași familie de caractere (motiv pentru care unii, ca designerul Paula Scher intervievat în documentarul ”Helvetica” o asociază cu războaiele din Vietnam și Iraq), iar în țările UE cu Helvetica sunt scrise avertismentele morbide de pe pachetele de țigări.

HELVETICA NEUE PENTRU MEDIUL DIGITAL

În anii ’70-‘80 Helvetica a pășit în universul digital, prima oară prin computerele Macintosh. În perioada aceea Linotype a vândut licențe giganților Apple, Xerox și Adobe. Fontul a fost introdus ”by default” pe Macintosh și Windows încă de timpuriu. De acum Helvetica era disponibil peste tot, inclusiv prin azi uitatele litere Letraset, autocolante ori din plastic. Expansiunea la aceste cote a setului de caractere i-ar fi putut aduce sfârșitul. Între anii ’70 și ’90 tinerii designeri urau fontul care li se părea prea comun, inexpresiv și plicticos. Tinerii aveau dreptate. Helvetica nu mai era ce fusese la lansarea din 1957: atâtea adaptări făcute pe grabă timp de decenii creaseră haos, iar inconsecvențele designului deveneau și mai vizibile pe computer, când se alăturau diferite stiluri și dimensiuni. În toată această debandadă caracterele tindeau să devină grotești în sensul de bază al cuvântului. Observând că are o problemă, proprietarul de la vârf, Linotype, decide în 1982 să uniformizeze designul tuturor semnelor și încredințează lucrarea echipei de design de la subsidiara D. Stempel AG, care reface designul și introduce sistemul numeric utilizat de fostul lor concurent, Univers. Așa a apărut Helvetica Neue, lansat cu fast în 1983. Rezultatele nu s-au ridicat însă la nivelul exigențelor marilor designeri. Christian Schwartz a declarat că Helvetica în versiunea digitală era ca o haină cu măsură universală care a dus la compromisuri nefericite, iar spațierea în noua variantă este mult mai laxă decât alinierea minunat de îngustă a originalului creat de Miedinger pentru formatele mari și prea strâmtă și greu de citit la dimensiuni mici.

NEUE-NEUE HAAS GROTESK

”Am ajuns să cred că Helvetica nu a fost niciodată gândit să devină setul de caractere reci, perfecte și raționale așa 60

Christian Schwartz

cum este definit acum. Există o căldură subtilă a formelor care s-a pierdut de-a lungul anilor” – a declarat același Christian Schwartz. Schwartz este cel căruia în 2004 publicația The Guardian îi ceruse redesenarea fontului Neue Haas Grotesk pentru digital, dar rezultatele nu au fost cele scontate: la final nu se vedea mare diferență între grafica nouă și cea veche a ziarului. Cu toate că proiectul pentru publicație încetase, Schwartz ar fi vrut să-și ducă munca de ”restaurare” la bun sfârșit, dar redesenarea caracterelor italice i s-a părut incredibil de plicticoasă pentru un hobby. Lucrarea revine pe tapet când proprietarii BusinessWeek hotărăsc să relanseze publicația ca Bloomberg Businessweek, iar director de creație ajunge Richard Turley, care făcuse parte din echipa de redesign de la The Guardian și voia să-i mai dea lui Neue Haas Grotesk o șansă. Turley l-a contactat pe Schwartz, care n-a refuzat să redeseneze setul de caractere, chiar dacă

asta însemna să migălească și italicele. Christian Schwartz a realizat tot ce și-a propus și a redat fontului eleganța variantei inițiale creând un set cu două familii, una pentru titluri și alta ușor de citit în format mic pentru text. Designerul a avut grijă ca în fiecare familie să se regăsească detaliile emblematice din Neue Haas Grotesk. În același articol ”I had never loved Helvetica”, Indra Kupferschmid povestește că Alfred Hoffmann, fiul lui Eduard Hoffmann și fost CEO al turnătoriei Haas, a urmărit timp de peste 50 de ani transformările prin care au trecut Neue Haas Grotesk și Helvetica. În 2011, văzând specimenele noului Neue Haas Grotesk realizat de Schwartz, a fost copleșit de bucurie: ”Nu poate exista un cadou mai mare pentru părinții fondatori. E aproape mai bun decât originalul!”. Kupferschmid își încheie articolul declarându-se de acord cu Hoffmann fiul. La fel și eu.


TREND

61


SIGN ROMÂNIA

Marketing și comunicare în Epoca de Aur a piraților Între anii 1700 - 1720 a fost Epoca de Aur a pirateriei, care a înflorit mai cu seamă în zona Caraibelor. Pericolele erau mari, dar un căpitan inteligent știa să diminueze expunerea echipajului și să captureze prada fără mari pagube sau eforturi. Ca în zilele noastre, o strategie de business bună și o comunicare eficientă a mesajelor-cheie erau pilonii succesului. Cum a apărut steagul Jolly Roger și ce semnificații trebuia să aibă de fapt, ce tactici de PR aveau pirații și cum le-a fost de folos presa, când a fost bun un ”logo” comun și când au trebuit diferențiate bandele vă voi povesti în cele ce urmează. TEXT Irina Tomsa ILUSTRATII Andreea Chirica

UN PROFESOR UNIVERSITAR FASCINAT DE PIRAȚI

Peter T. Leeson este profesor de economie și științe juridice la George Mason University, a fost nominalizat printre cei mai buni opt tineri economiști la nivel mondial (și printre cei mai buni 5% economiști ai lumii conform unui alt clasament) și este membru al Societății Regale de Artă din Marea Britanie. Cartea lui, ”The Invisible Hook: The Hidden Economics of Pirates” (Princeton University Press, 2010), a obținut multe premii internaționale. Interesul profesorului nu se rezumă la pirați; a abordat nenumărate alte teme în articolele și cărțile sale. Cu toate astea, când intri pe site-ul peterleeson.com te întâmpină o emblemă de pirat. Nu am avut acces la carte, dar am citit cu atenție materialul publicat de Leeson pe site-ul său, ”Pirational Choice: The 62

Economics of Infamous Pirate Practices” (sublinierea părții raționale îi aparține autorului). Mi s-a părut o lectură foarte interesantă și vă povestesc ce am aflat. Ca de obicei, nu mă voi abține să adaug propriile mele observații și informații suplimentare din alte surse. Rezumatul introductiv prezintă subiectul cercetării și anume practicile economice ale piraților, precum și cele două tactici de bază: semnalizarea și construirea reputației. Steagul Jolly Roger era menit să anunțe prezența corsarilor astfel încât victimele să fugă înspăimântate abandonându-și bunurile fără luptă. Pe de altă parte, actele de tortură, nebunia afișată și publicitatea pe care și-o făceau preveneau acțiunile de contracarare, făcându-i și mai temuți. În termeni mai simpli, strategia piraților a fost de a-și reduce costurile acțiunilor și de a crește rentabilitatea atacurilor

protejându-și în același timp integritatea la locul de muncă. Orice manager de bun-simț ar fi adoptat aceeași strategie pentru afacerea și oamenii lui, dar sectorul pirateriei era ca să zicem așa mai nișat, iar productivitatea, investițiile și protecția muncii implicau alți parametri decât celelalte industrii.

MAI BINE SĂ PREVII, DECÂT SĂ…

Navele corsarilor erau bine înarmate, dispuneau de muniție destulă și de forță de muncă experimentată și calificată, dar și navele comerciale aveau ceva armament și oameni dispuși să lupte în caz de pericol. Orice căpitan de pirați întreg la minte era conștient că nu-i bine să se ajungă la luptă aprigă: un camarad rănit – sau și mai rău, mort – era contraproductiv, iar o navă avariată trebuia dusă la reparat, ceea ce implica nu doar costuri, ci și suspendarea activității, plus riscul de a se expune unor


TEME CELEBRE

atacuri. De exemplu, în timpul unor reparații la carena vasului, echipajul de pirați al lui George Lowther a fost luat prin surprindere și capturat de Walter Moore, căpitanul de pe HMS Eagle. Nu era în interesul corsarilor nici să provoace pagube corăbiilor pe care le atacau, pentru că dacă erau grav avariate s-ar fi scufundat și prada ar fi ajuns în adâncurile mării. Obiectivul era să le captureze în stare cât mai bună pentru a-și mări flota sau să le vândă. Orice navă era o pradă valoroasă în sine, iar fiecare captură era un atribut de glorie, dovadă a încă unei acțiuni piraterești de succes. Mai mult decât atât: o navă neatinsă de luptă era proba că echipajul a renunțat să se împotrivească în fața reputației feroce a bandei de corsari, ceea ce era exact mesajul pe care voia să-l transmită căpitanul. (Detalierea obiectivului îmi aparține). Când porneau la acțiune, pirații începeau prin a-i amenința cu moartea pe cei care li s-ar fi împotrivit. Apoi promiteau îndurare neguțătorilor și marinarilor care s-ar fi predat de bunăvoie. Cheia succesului era credibilitatea mesajelor pe tema ”predați-vă sau muriți în chinuri”. Cu cât corsarii erau mai convingători, cu atât reușeau să evite confruntări costisitoare.

IMAGINE, PR ȘI EXPUNERE ÎN PRESĂ

Persuasiunea piraților implica în mare măsură imaginea lor atent clădită, cu accent pe torturile și chinurile teribile la care-și supuseseră victimele anterioare. Reputația trebuia să facă totodată credibilă și bunăvoința de a-i lăsa în viață pe cei care nu li s-ar fi împotrivit, căci dacă oamenii ar fi fost convinși că odată deveniți prizonieri vor fi uciși s-ar fi luptat până la ultima suflare. Așadar, strategia de comunicare a corsarilor era să te convingă că e mai convenabil să te predai fără să opui rezistență, pentru că ei vor avea mărinimia să-ți cruțe viața. Victimele care acceptau să se predea fără luptă nu doar că supraviețuiau și își puteau spune povestea, ci chiar adesea vorbeau sincer despre generozitatea corsarilor. La prima vedere așa ceva n-ar fi fost în sprijinul reputației sângeroase a căpitanilor de pirați, dar de fapt o completa de minune pentru negocierile cu următorii ”clienți”. Fără să-și dea seama, presa era un ajutor prețios pentru marketingul piraților prin ceea ce am numi astăzi PR neplătit. Atacurile corsarilor care furau nave cu tot cu încărcătură și echipaj, actele de tortură

inimaginabile prin care nelegiuiții obțineau detalii despre alte comori, omuciderile spectaculoase, dar și poveștile cu final fericit pentru prizonieri erau ”breaking news” cu mare priză la public. Relatările victimelor care spuneau ce bine fuseseră tratate în captivitate păreau excepții și făceau lumea să vorbească, neștiind că de fapt excepția asta era regula. Publicațiile cu astfel de știri erau foarte citite, iar mesajele-cheie din strategia răufăcătorilor de pe mare ajungeau sub ochii și în conversațiile tuturor. După mine, prima parte a secolului al XVIII-lea a fost și Epoca de Aur a PR-ului gratuit, cel puțin pentru industria pirateriei. Azi nu mai suntem de mult în epoca de aur a corsarilor, dar pirați tot mai există pe mările lumii. Știați că în 2018 un raport al Centrului de Coordonare Interregională din cadrul Biroului Maritim Internațional a avertizat că atacurile piraților sunt în creștere față de anii precedenți și la un nivel comparativ doar cu 2010, când cu proliferarea corsarilor somalezi? Eu am găsit informația într-un articol de pe theglobepost.com, căutând date actuale pentru a scrie materialul de față. Voi ați auzit ceva de pirați în zilele noastre?

63


SIGN ROMÂNIA

Să ne întoarcem la pirații secolului al XVIII-lea și la oile lor, unele obediente, altele nu.

JOLLY ROGER A APĂRUT DIN NEVOIA IDENTITĂȚII DE BREASLĂ

Pentru strategia piraților orice element înspăimântător era binevenit, dar de ce un steag? De ce unul și același pentru toate bandele? De ce craniul și oasele încrucișate? În epoca de care vorbim, navele comerciale puteau întâlni în zona Caraibelor două tipuri de forțe ostile: bandele de pirați și Paza de Coastă spaniolă. Oficial, navele din Guarda Costa aveau misiunea să păzească zona costieră a Spaniei de comercianții ilegali, așa-zișii interlopi. În practică, echipajele de pe aceste vase nu ezitau să iasă mai departe în larg să caute nave de marfă ale altor țări ca să le împingă spre țărm și să le confiște bunurile sub pretext că ar fi încălcat legea. Presupun că nu toate bogățiile astea ajungeau la visteria țării pe proces-verbal, ci mai mult în averile gardienilor navali. Mai mult: am motive să cred că Guardia Costa era deja temută de interlopi, care evitau zona costieră și circulau la multe mile depărtare, însă capturile ilicite ale navigatorilor spanioli de marfă care nu era de fapt ilegală îi ajutau să-și justifice și existența față de orânduire. Dacă nu ai activitate, rămâi fără serviciu, iar acela era un serviciu bănos și plin de satisfacții profesionale. Este interpretarea pe care o dau informațiilor culese de Leeson. Profesorul consemnează că între finalul Războiului de Succesiune din Spania din 1713 și sfârșitul Epocii de aur a pirateriei de pe la 1920 oficialii coloniilor britanice din Indiile de Vest și America de Nord s-au plâns în mod repetat de ”excesul de zel” cu care Guardia Costa captura vase

64

comerciale englezești încălcând acordul de pace din Tratatul de la Utrecht. Protestele erau tot mai dese și acuzau inclusiv tratamentele inumane la care spaniolii își supuneau prizonierii. Ca urmare, autoritățile spaniole au stabilit că Garda de Coastă nu are voie să-i ucidă pe cei care i se opuseseră dacă echipajul a cerut ulterior îndurare. În consecință, dacă te aflai pe o corabie atacată de Garda de Coastă aveai tot interesul să te lupți, pentru că știai că dacă totuși nu izbândești și te capturează nu are voie să te măcelărească, pe când dacă te atacau pirații n-aveai altă șansă decât să te predai fără să crâcnești. Navele piraților aveau toate motivele să se diferențieze ca să nu fie întâmpinate cu atacuri bezmetice. Era nevoie de un steag diferit de pavilioanele naționale și mai ales de cel spaniol. În mod ironic, rolul steagului negru cu craniu și oase nu era să anunțe moartea iminentă, ci să promită îndurare pentru a obține prada fără efort și cu costuri cât mai mici. Când căpitanul William Wyer și-a întrebat echipajul dacă ar apăra nava cu orice preț i s-a răspuns că depinde. Dacă ar ataca-o spaniolii, ar lupta cât ar mai avea sânge-n vine, dar dacă ar ataca-o pirații s-ar preda fără luptă. Ceea ce s-a și întâmplat când oamenii lui Wyer s-au întâlnit cu banda celebrului Blackbeard.

JOLLY ROGER: UN LOGO CONFISCAT FĂRĂ LUPTĂ

În epocă foarte mulți oameni mureau pe mare, iar decesul unul membru al echipajului era marcat în jurnalul de bord printr-un desen cu un craniu și două oase. Un simbol binecunoscut, numai bun de preluat ca atare de pirați. Un fel de logo, confiscat tot fără luptă. Prima atestare a lui Jolly Roger

menționează prezența pavilionului la catargul navei lui Emanuel Wynne în 1700, când un martor l-a descris ca un steag negru cu un cap de mort și niște oase încrucișate desenate cu alb. Dându-și seama de valoarea unei bucăți de cârpă care să le asigure o pradă frumoasă fără împotrivire, mulți căpitani ai Gărzii de Coastă și-au luat obiceiul de a înlocui steagul Spaniei cu un Jolly Roger de câte ori puneau ochii pe o navă mai slab înarmată. Mulți au fost judecați și executați pentru aceste fapte, însă spaniolii n-au renunțat la tactica steagului negru și au decis că e mai convenabil să-și ucidă prizonierii ca să nu existe martori. În pofida confuziei, steagul a funcționat remarcabil de bine pentru tagma corsarilor. Până la urmă s-a văzut că ”adevărații pirați” au suflet bun și-și lasă victimele în viață, în timp ce ”falșii” ucid tot ce prind, dar riscă mai mult să fie prinși și spânzurați. Nu știai peste cine dai, dar puteai spera la îndurare, așa că tot mai multe corăbii se predau fără luptă, iar pirații aveau spor.

COMPETENȚA ÎN PIRATERIE

Pe măsură ce-și construiau epoca de aur, pirații au început să simtă nevoia diferențierii între bande. Nu toți erau la fel de puternici și temuți, iar orice semn de slăbiciune al unui căpitan putea afecta eficiența lui Jolly Roger și pune în pericol toată breasla. Profesorul Leeson amintește de ”piratul gentleman” Stede Bonnet, care a intrat în breaslă deși habar n-avea de piraterie. Bietul căpitan și-a cumpărat din banii proprii o navă după ce pe-a lui o furaseră niște pirați de meserie și obișnuia să plătească salarii echipajului în loc să dea doar cotă parte din pradă, așa cum se cuvenea ca să-ți mobilizezi oamenii la


PROMO

ARTEBIZ provoacă studenții creativi să facă și artă prin lumină

„În Bucureștiul bogat de soluții și oportunități, antreprenorii nu se întâlnesc cu tinerii creativi.” În fața unei audiențe de tineri studenți de la Facultatea de Arte Decorative și Design, am prezentat noi provocări pentru o formă de artă urbană prin lumină proiectată. Momentul ales, 17 aprilie, a precedat festivalul de lumini Spotlight 2019 care s-a derulat intre 18 – 21 aprilie pe Calea Victoriei din București. Nimeni nu mai poate nega realitatea. Lumina are succes și poate completa o formă de artă stradală în care creativitatea și tehnologia se împrietenesc. Grafitul, tușul, acuarela, vopseaua, pensula este completată și pe alocuri înlocuită de display-uri, lumini, lasere și proiectoare. Timp de vreo două ore, am stat de vorbă cu studenți interesați și curioși. I-am încurajat să intre în antreprenoriat ca să-și vândă capacitatea creativă mai ușor. Consider că oportunitățile sunt deja semnalate de întreaga industrie a comunicării cu producție publicitară, ambalaje, tipografii, social media, etc. Toate transmit ca au mereu nevoie de ceva proaspăt. Dinamica socială și viteza cu care evoluează totul, cere și impune o altă estetică a campaniilor și a promovării. Nu exclud estetica prezentărilor din mediul online. Stilul cool de astăzi nu mai coincide cu cel de anul trecut. Afectele emoționale nu mai pot fi obținute prin aceleași cuvinte, imagini sau efecte. Nu neg nimic din teoriile învățate sau aplicate până în prezent pentru fondul lor. Reclam doar forma și explic atât generației mele cât și celor tineri că avem nevoie unii de alții și e păcat că ne intersectăm atât de rar sau de greu.

În Bucureștiul bogat de soluții și oportunități, antreprenorii nu se întâlnesc cu tinerii creativi. Concursurile cu premii nu sunt de ajuns. Poate proiectul ARTEBIZ va diminua disrupting-ul. De aceea, am găsit de cuviință să invit tinerii creativi să intre în antreprenoriat. Poate că astfel cererea cu oferta se vor intersecta mai mai ușor. Marius Buiculescu

65


SIGN ROMÂNIA

acțiune. Oameni care până la urmă l-au părăsit și s-au alăturat corsarilor lui Blackbeard, lângă care a stat ca oaspete și Bonnet câtva timp. Pavilionul (atribuit de unii) ineficientului Bonnet includea și o inimă, fără legătură cu faptul că micul nobil din Barbados s-a apucat de piraterie din cauza problemelor cu nevasta. Inima și pumnalul puse în balanță față de osul de pe steag voiau să arate alegerea între viață și moarte pe care trebuiau să o facă cei ce-l întâlneau. Ca să-i facem dreptate – fiindcă Leeson îl înfățișează ca pe un tolomac – trebuie să adaug că omul a avut totuși o istorie plină de peripeții, s-a luptat un pic, a fost prins, a evadat și a murit prin execuție publică, deci n-a fost tocmai un antierou sau vreun molâu. Ca fapt divers, soarta a făcut ca nevastă-sa să moară la un an după ce Bonnet a ales să schimbe căsnicia cu pirateria, însă nu cred că de dorul sau de grija lui. Mă gândesc că viața lui Stede ar fi fost mai lungă și mai fericită dacă ar mai fi răbdat un an acasă. Pirații mărunți și ineficienți nu aveau carieră lungă. Fie erau înfrânți de cei pe care-i atacau, fie prinși de autorități, fie abandonați sau chiar prădați de propriile echipaje, fie se raliau de bunăvoie unora mai destoinici, așa că până la urmă s-a creat un fel de selecție naturală care-i avantaja pe căpitanii cu abilități organizatorice și mesaje-cheie convingătoare. Unul dintre cei mai îndrăzneți a fost Bart Roberts, al cărui steag îi proclama ura împotriva guvernatorilor Barbadosului și Martinicii care îndrăzniseră să trimită oști să-l aresteze. Sub cele două capete de mort pe care calcă piratul scrie ABH - A Barbadian’s Head și AMH - A Martinican’s Head.

LESS IS MORE ȘI ÎN STEAGURILE PIRAȚILOR

În general, pavilioanele piraterești vehiculează o serie redusă de simboluri: craniul și oasele care evident anunță moartea, clepsidra care-ți zice că ți-a trecut timpul (uneori are aripi negre – nu, nu sunt mustăți!), Moartea (reprezentată ca un schelet sau om cu craniu în loc de cap), brațul înarmat, diverse arme albe, pirați identificați prin elemente de costum și inima care înseamnă viață și e mai mereu amenințată sau chiar străpunsă de o suliță ori vreun pumnal. Steagul atribuit lui Jacquotte Delahaye o înfățișează pe piratereasă dansând cu Moartea, iar inima din centrul imaginii vrea să spună că cucoana renăscuse din 66

morți. De fapt se prefăcuse moartă, dar detaliul nu prea are relevanță fiindcă nu există dovezi că a trăit și e posibil să fie doar o eroină de ficțiune. Imaginile din acest material au fost culese de pe Wikimedia Commons și sunt reprezentări grafice computerizate după desene din cărți, iar diverșii lor autori au fost care prea zeloși, care cam stângaci. Le-am folosit pentru că au o claritate mai mare decât desenele, care oricum purtau și ele amprentele autorilor și în plus au o rezoluție mai bună. Singura fotografie la rezoluție decentă cu un steag de pirați adevărat (despre care vă voi povesti mai jos) a apărut – slavă Domnului! – acum trei zile pe Pinterest și am putut-o obține, altfel n-ați fi putut vedea mare lucru. E un Jolly Roger foarte expresiv: mie mi se pare deopotrivă înfricoșător și simpatic.

PAVILION ROȘU SÂNGERIU: MOARTE FĂRĂ DISCUȚIE

Unii pirați – destul de puțini, din datele obținute – aveau o strategie diferită și arborau un pavilion pe fundal roșu, care spre deosebire de cel negru anunța o vărsare de sânge iminentă, fără tratative. Analizând alte surse decât materialul lui Leeson, cred că de regulă aceștia erau fie atât de certați cu legea încât orânduirea pusese sume mari pe capul lor, fie intraseră în conflict cu alte bande teribile și ca atare ucideau pe oricine i-ar fi putut deconspira. În 2011 un astfel de steag a fost expus la Muzeul Național al Marinei Regale din Portsmouth. Acest Jolly Roger pe fundal sângeriu fusese capturat în timpul bătăliei din zona coastei Africii de Nord în 1780 de locotenentul Richard Curry, devenit apoi amiral. Actualul proprietar, Pamela Curry, descendenta bravului personaj, a împrumutat expoziției steagul după ce în 2007 îl dăduse spre restaurare specialiștilor în textile de la Universitatea de Artă din Winchester, care au descoperit pe el praf de pușcă și câteva găuri cu marginile ferfenițite, semn că trecuse prin multe bătălii. Restaurările au arătat că materialul fusese decupat dintr-o piesă de vestimentație, fiindcă are o butonieră de nasture undeva, iar marginile stindardului nu sunt rectangulare. Potrivit BBC, specialiștii au consolidat pânza și i-au neutralizat pH-ul prea acid pentru conservare, însă i-au păstrat praful de pușcă ce făcea parte din istoria obiectului. Nu se știe cărui căpitan de pirați i-a aparținut steagul la origini. Sper că v-am captivat atenția cu acest articol. Fără luptă, nu-i așa?


REPERE

Superwide. Super valoare. Dacă imprimați lucrări cu o lățime mai mare de 1,6 m sau vă gândiți să vă extindeți activitatea și în această direcție, Acuity LED 3200R este echipamentul potrivit pentru dvs. Dotat cu tehnologia de uscare LED UV echipamentul se remarcă printr-un consum redus de energie fiind soluția perfectă pentru producția materialelor de signalistică în cel mai rentabil mod.

Acuity – Alegerea este alb-negru

 +40 213 500 026

 contact@printman.ro

 www.printman.ro

67


SIGN ROMÂNIA

Cât de mare este piața europeană a tiparului digital textil Companiile de cercetare au reactualizat în creștere estimările privind piața tiparului digital textil pentru perioada următorilor ani. În ansamblu, configurația pieței globale a tiparului textil păstrează diferențe masive între volumele și valorile cifrelor de afaceri când discutăm de tipar clasic și tipar digital în industria textilelor. TEXT Romulus Cristea ILUSTRATII Andreea Chirica

Piața tiparului digital crește anual, însă volumul producției pe această nișă este mic. În Europa, tiparul digital textil deține o pondere mai ridicată în ansamblul industriei de textile, dacă ne referim la volumul producției totale, în comparație cu alte regiuni ale lumii.

INDUSTRIA MODEI VA INDUCE CREȘTERI ÎN URMĂTORII ANI

Potrivit estimărilor specialiștilor din domeniu, valoarea totală a produselor textile tipărite în Europa, anul trecut, a depășit 2 miliarde de euro (2,3 miliarde de dolari americani), se menționează într-un raport publicat de compania britanică specializată Texintel. Din această cifră, doar 282,8 milioane de euro (320 milioane de dolari) au însumat toate textilele imprimate prin metoda digitală. Pentru perioada 2018-2021 se prognozează că, în domeniul tiparului digital textil, cele mai mari creșteri vor fi în modă și decorațiuni. Astfel, creșterea pieței europene a tiparului digital textil se va fundamenta pe expansiunea din domeniile: modă – 17,5 %, decorațiuni casnice interioare – 14%, decorațiuni ale spațiilor expoziționale și comerciale – 13,5%, îmbrăcăminte și echipamente sport – 11,5%, evenimente și alte competiții – 3%. 68


INFOGRAFIC

ITALIENII PRODUC CELE MAI MULTE TEXTILE IMPRIMATE DIGITAL

Primele trei poziții în topul producătorilor de textile imprimate digital sunt, în ordine, Italia, Germania și Turcia. Topul 10 al producătorilor globali este completat de alte state cu tradiție în industria textilă: China, India, Indonezia, SUA, Canada, Brazilia și Emiratele Arabe Unite. Investiții importante în acest domeniu, care constau în special în achiziția de echipamente performante, sunt realizate, în special în ultima perioadă, de marile companii producătoare de haine și încălțăminte din Europa și care încearcă prin toate metodele să facă față cererii regionale, din ce în ce mai mare, de produse. Potrivit specialiștilor, tendințele de modă rafinată din Marea Britanie și Olanda vor atrage, în perioada următoare, oportunități pentru producători și furnizori. La nivel global, cele cinci mari companii care împart piața utilajelor, consumabilelor și tehnologiilor de tipar digital textil sunt: EFI, SPGPrints, Seiko Epson, Kornit Digital și Mimaki Engineering.

POLIESTERUL, ȚESĂTURA CEL MAI DES UTILIZATĂ PENTRU IMPRIMAREA DIGITALĂ

Poliesterul este însă țesătura cel mai des utilizată pentru imprimarea digitală datorită rezistenței deosebite la întindere, comprimare și abraziune. Cererea de astfel de material textil este de asemenea în creștere. Trebuie menționat că, anul trecut, țesăturile decorative și îmbrăcămintea au avut ponderea cea mai mare, dacă ne raportăm la volumul total de țesătură imprimată cu tehnologie digitală. Rata medie de creștere pentru perioada 2016–2021 a volumului de produse a fost prognozată la valoarea de 17,6%. O creștere însemnată în perioada următorilor cinci ani urmează să fie înregistrată și pe piața cernelurilor de sublimare. Acestea sunt folosite pe scară largă pentru imprimarea textilelor și în mod special pentru toate tipurile de îmbrăcăminte. Printre avantajele cernelurilor de sublimare amintim că sunt nesolubile și rezistente la decolorare. Astfel de cerneluri sunt utilizate pentru imprimarea poliesterului, a țesăturilor din acetat, pentru polilycra și altă pânze din acrilice.

DISCREPANȚE ANALOG/DIGITAL, ÎN INDUSTRIA TEXTILĂ

Cea mai mare pondere de utilizare a tiparului digital textil, în Europa, se regăsește în sectorul care se ocupă de organizarea evenimentelor și expozițiilor. În acest domeniu, tiparul digital deține o pondere uriașă de 82,65%, față de o pondere de doar 6,09% dacă ne referim, de exemplu, la sectorul decorațiunilor interioare. În industria modei, această pondere de utilizare a tiparului digital textil este de asemenea scăzută, aproximativ 9,2%. Dacă ne raportăm la cifrele de afaceri, diferențele tipar analog/digital sunt de asemenea foarte mari. În Europa, în domeniul hainelor și al altor echipamente sport, tiparul analog înseamnă o cifră de afaceri de 493.837.000,63 euro (559.000.000 de dolari) comparativ cu 112.195.000,6 euro (127.000.000 de dolari) proveniți din tipar digital.

reprezintă valoarea totală estimată a produselor textile tipărite în întreaga Europă, în cursul anului trecut;

este valoarea tipăriturilor textile realizate în sistem digital, în 2018, în Europa, potrivit unui studiu britanic;

aproape jumătate din producția totală de textile imprimate digital provine doar din cinci țări: China, Italia, India, Turcia și SUA;

va fi creșterea pieței tiparului digital textil în cadrul domeniilor de decorațiuni (casnice și comerciale), în intervalul 2018–2021;

este ponderea tiparului digital textil în sectoarele care se ocupă de realizarea și organizarea expozițiilor și diverselor evenimente.

69


SIGN ROMÂNIA

Cât de mult este afectata economia când miscarile sociale rabufnesc TEXT Romulus Cristea ILUSTRATII Andreea Chirica

UN IMPACT LIMITAT PENTRU ANUL TRECUT

În studiul de conjunctură din luna martie, Institutul de statistică și studii economice din Franța (INSSE) menționa că greva de la căile ferate franceze și mișcările periodice și violente de stradă ale „vestelor galbene“ au avut „un impact scăzut“ asupra economiei, tradus printr-o reducere a PIB-ului cu doar 0,2 puncte procentuale. „Mișcările sociale în Franța sunt precum ciclurile anotimpurilor“, notează jurnaliștii publicației franceze „La Tribune“, după ce enumeră doar marile proteste de stradă care au loc de câțiva ani încoace. Și dincolo de toate justificările demonstranților, de câtă dreptate au sau nu, există întotdeauna teama că ele vor avea efecte negative asupra economiei. Din luna noiembrie 2018, când au izbucnit manifestațiile „vestelor galbene“, oficialii și bancheri atenționau că aceste proteste ar putea conduce la scăderea creșterii trimestriale prognozate. Într-adevăr, sectorul hotelier a scăzut în 70

decembrie 2018 cu 1,1% în raport cu perioada precedentă a anului 2017, iar transportul zonal, comerțul de proximitate și vânzările restaurantelor din centrul Parisului au avut de suferit pe durata intensificării protestelor. Îngrijorarea comercianților a fost una într‑adevăr întemeiată, blocajele, distrugerile și limitarea afacerilor cauzate de mișcările de stradă ale „vestelor galbene“ au fost maximale taman în perioada sărbătorilor de Crăciun, când profiturile din afaceri ar fi trebuit să atingă nivelul poate cel mai înalt de pe durata unui an calendaristic. Întrebarea care însă se pune este: „Cât de mult aceste afaceri sectoriale, scăderea încasărilor și a volumelor de vânzări au impact global asupra economiei?“ Ei bine,

răspunsul la această întrebare a fost transmis de Institutul de statistică francez, care a comunicat că există doar „un efect direct limitat asupra economiei“.


ECONOMIC

Orice stat cu o economie puternică și bine ancorată poate face față fără consecințe dramatice șocurilor iscate de conflicte politice, convulsii sociale și chiar catastrofe naturale. Șocurile sunt resimțite, sunt preluate și amortizate, iar capacitatea de refacere este similară cu cea a unui organism uman călit, bine hrănit și cu genă puternică. Un exemplu elocvent: dacă anul trecut, în Franța se prevesteau probleme economice cauzate de amplele mișcări sindicale și de stradă, în primul trimestru al acestui an, autoritățile financiare au constatat că mișcarea „vestelor galbene“ ar putea contribui în mod pozitiv la creșterea economică.

TOTUȘI, DEPARTE DE „O CATASTROFĂ“ ANUNȚATĂ DE AUTORITĂȚI

Ziariștii de la publicația „La Tribune“ subliniază totuși că concluziile Institutului

de statistică și studii economice mențin o notă prudentă, reamintind dificultățile de a izola legăturile dintre cauză și efect în domeniul economic și faptul că nu există date concrete pentru a afirma că altfel ar fi fost parcursul economic dacă nu ar fi existat mișcarea protestatară de stradă. După cum reiese însă din raportul INSSE, „impactul general al mișcărilor sociale asupra economiei poate fi considerat relativ moderat“. Deși și această formulare pare un pic ambiguă și poate lăsa loc la multe interpretări, ea este departe de afirmațiile ministrului francez al Finanțelor, Bruno Lemaire, care anunța, încă de la debutul mișcărilor „vestelor galbene“, că totul se va solda cu „o catastrofă“ pentru economia Franței, creșterea trimestrială urmând

să fie afectată (însă a refuzat să modifice obiectivul anual stabilit de guvern și care prevedea o creștere economică cu 1,7%). Banca Franței a confirmat însă în luna ianuarie o creștere în trimestrul patru al anului trecut de 0,2% din PIB, față de o previziune anterioară de 0,4% din PIB, totul însă în contextul în care a existat o încetinire generală a activităților economice în întreaga Europă. Tot oficialii Băncii Naționale a Franței au subliniat că mișcarea „vestelor galbene“ va continua să apese, să influențeze activitățile economice din debutul anului 2019, însă într-o măsură mult mai mică decât previziunile anterioare ale economiștilor. O consecință totuși de notat, referitoare la efectul mișcărilor de stradă ale „vestelor galbene“, este o creștere a șomajului. Astfel, potrivit RFI, 50.000 de salariați au fost trecuți în șomaj tehnic, iar guvernul francez a trebuit să deblocheze fonduri de 32 de milioane de euro pentru plata indemnizațiilor acestora.

CONCESIILE FINANCIARE VOR CONTRIBUI LA CREȘTEREA 71


SIGN ROMÂNIA

ECONOMICĂ DIN 2019

Pe de-o parte, violențele care au însoțit mișcarea protestatară a „vestelor galbene“ ar putea afecta atractivitatea Franței pe termen mediu, dacă ne referim la turism sau investiții străine. În cazul în care mișcarea va continua vreme îndelungată, aceasta ar putea conduce la un anumit blocaj politic, cu efecte incerte asupra economiei. Pe de altă parte, primele concesii obținute de la guvernul francez de „vestele galbene“ vor avea cu siguranță un impact economic pozitiv în 2019. Institutul independent de prognoză din Franța (OFCE) a calculat că toate cheltuielile

publice efectuate ar sprijini puterea de cumpărare a gospodăriilor până la 11,7 miliarde de euro, din care 10,3 miliarde provin din măsurile anunțate, în decembrie 2018, de președintele Emmanuel Macron. OFCE a concluzionat că „politica fiscală națională va avea un impact ridicat asupra creșterii PIB, de 0,5 puncte, măsurile care rezultă din gestionarea crizei «vestelor galbene» putând îmbunătăți ritmul de creștere a PIB-ului cu până la 0,3 puncte procentuale“. Și acest calcul nu include anularea creșterii taxei pe carbon, care ar avea un impact negativ asupra consumului gospodăriilor.

Paradoxal, mișcarea „vestele galbene“ ar putea contribui în mod pozitiv la creșterea economiei franceze în 2019, prin măsurile de susținere a puterii de cumpărare obținute de la guvern. Prin urmare, caracterul anticiclic al acestor măsuri, în contextul încetinirii economice globale, ar putea permite Franței să reziste mai bine tendințelor negative, de încetinire a economiei în comparație cu vecinii săi. Astfel, este anticipată o creștere de 1,3-1,7% în Franța (în 2019), față de doar 1% în zona euro și de 0,7% în cazul Germaniei.

ALTE CREȘTERI MODERATE PE FONDUL INCERTITUDINILOR

Se preconizează că economia europeană va crește pentru al șaptelea an consecutiv în 2019, previziunile de expansiune vizând toate statele membre. Se estimează că ritmul global de creștere va fi moderat în comparație cu nivelurile ridicate din ultimii ani, iar viitorul este marcat de un grad ridicat de incertitudine. În 2019, se preconizează că economia României va crește cu 3,8%, cu o inflație de 3,3%. Această criză a avut efect și asupra turismului: agențiile de promovare a turismului au înregistrat mai puține sosiri internaționale (cu 5-10%) pentru Paris, în luna decembrie 2018, potrivit datelor publicate pe portalul reprezentanței în România a Comisiei Europene. Valdis Dombrovskis, vicepreședinte, comisar responsabil pentru moneda euro și dialogul social, precum și pentru stabilitatea financiară, serviciile financiare și uniunea piețelor de capital, a declarat: „Potrivit estimărilor, economiile tuturor țărilor UE vor continua să crească în 2019, ceea ce înseamnă mai multe locuri de muncă și mai multă prosperitate. Și totuși, previziunile noastre sunt revizuite în scădere, în special pentru cele mai mari economii din zona euro. Acest lucru reflectă factori externi, cum ar fi tensiunile

72


ANALIZÄ‚

73


SIGN ROMÂNIA

comerciale și încetinirea activității economice de pe piețele emergente, în special în China. Apar din nou, în unele țări din zona euro, îngrijorări legate de corelarea dintre datoria suverană și bănci și de sustenabilitatea datoriei. Posibilitatea unui Brexit haotic dă naștere unor motive suplimentare de incertitudine. A fi conștienți de aceste riscuri tot mai mari înseamnă să rezolvăm doar jumătate din problemă. Cealaltă jumătate ține de alegerea unei combinații adecvate de politici, cum ar fi facilitarea investițiilor, dublarea eforturilor pentru a realiza reforme structurale și desfășurarea unor politici bugetare prudente.“

O RELANSARE A CREȘTERII ECONOMICE ÎN 2020 „DUPĂ CE A ATINS NIVELUL MAXIM ÎN 2017, RITMUL DE CREȘTERE A ECONOMIEI UE VA CONTINUA SĂ ÎNCETINEASCĂ ÎN 2019, AJUNGÂND LA 1,5%“, A AFIRMAT PIERRE MOSCOVICI, COMISARUL PENTRU AFACERI ECONOMICE ȘI FINANCIARE, IMPOZITARE ȘI VAMĂ, POTRIVIT PORTALULUI COMISIEI EUROPENE. ACEASTĂ ÎNCETINIRE VA FI MAI PRONUNȚATĂ DECÂT SE PRECONIZA ÎN TOAMNA TRECUTĂ, ÎN SPECIAL ÎN ZONA EURO, DIN CAUZA INCERTITUDINILOR CARE PLANEAZĂ ASUPRA COMERȚULUI MONDIAL ȘI A FACTORILOR INTERNI CARE AFECTEAZĂ ECONOMIILE CELE MAI MARI. „FUNDAMENTELE ECONOMIEI EUROPENE RĂMÂN ÎNSĂ SOLIDE ȘI VOM CONTINUA SĂ PRIMIM VEȘTI BUNE, ÎN SPECIAL ÎN CEEA CE PRIVEȘTE LOCURILE DE MUNCĂ. CREȘTEREA AR TREBUI SĂ SE RELANSEZE TREPTAT ÎN A DOUA JUMĂTATE A ACESTUI AN ȘI ÎN 2020“, A MAI ADĂUGAT PIERRE MOSCOVICI. 74

DINAMICA ECONOMICĂ DE LA ÎNCEPUTUL ACESTUI AN A FOST MODESTĂ

Activitatea economică a scăzut în intensitate în al doilea semestru al anului trecut, creșterea comerțului mondial a încetinit, incertitudinile au subminat încrederea, iar producția din unele state membre a fost afectată de factori interni temporari, precum perturbările legate de producția automobilelor, tensiunile sociale și incertitudinile legale de politica bugetară. Drept rezultat, creșterea Produsului Intern Brut (PIB) atât în zona euro, cât și în UE a scăzut de la 2,4% în 2017 la 1,9% în 2018 (previziunile din toamnă: 2,1% pentru UE28 și zona euro). Dinamica economică de la începutul acestui an a fost modestă, deși indicatorii de bază sunt în continuare solizi. Creșterea economică va continua, dar va fi mai moderată. Economia europeană mai beneficiază încă de pe urma îmbunătățirii condițiilor de pe piața muncii, a condițiilor favorabile de finanțare și a unei orientări bugetare ușor expansioniste. În prezent, se preconizează că PIB-ul din zona euro va crește cu 1,3% în 2019 și cu 1,6% în 2020 (previziunile din toamnă: 1,9% în 2019; 1,7% în 2020). Și previziunile de creștere a PIB-ului în UE au fost revizuite în jos, la 1,5% în 2019 și 1,7% în 2020 (previziunile din toamnă: 1,9% în 2019; 1,8% în 2020). În rândul statelor membre mai mari, revizuirile în scădere ale creșterii în 2019 au fost considerabile pentru Germania, Italia și Țările de Jos. Numeroase state membre beneficiază în continuare de o cerere internă solidă, susținută și de fonduri UE.

INFLAȚIA DIN ZONA EURO VA SCĂDEA PÂNĂ LA 1,4% ÎN 2019

Inflația prețurilor de consum din zona euro a scăzut la sfârșitul anului 2018 din cauza unei scăderi bruște a prețurilor la energie și a unei inflații mai scăzute a prețurilor la alimente. Inflația de bază, care exclude prețurile la energie și la alimente, a fost scăzută pe tot parcursul anului, în pofida unei creșteri mai rapide a salariilor. În 2018, inflația globală (IAPC) a fost în medie de 1,7%, în creștere de la 1,5% în 2017. Având în vedere că estimările privind prețul petrolului pentru acest an și anul viitor sunt mai scăzute acum decât în toamnă, se preconizează că inflația din zona euro va scădea până la 1,4% în 2019, iar apoi va crește ușor la 1,5% în 2020. Pentru UE, se preconizează că inflația va fi, în medie, de 1,6% în acest an și va crește până la 1,8% în 2020. Perspectivele economice prezintă un nivel ridicat de incertitudine, iar previziunile sunt expuse unor riscuri de evoluție negativă. Tensiunile comerciale, care

afectează de ceva timp percepția generală asupra economiei, s-au atenuat într-o anumită măsură, dar rămân un motiv de îngrijorare. Este posibil ca economia Chinei să încetinească mai brusc decât se preconizase, iar piețele financiare globale și multe piețe emergente sunt vulnerabile la schimbări bruște ale percepției riscului și ale așteptărilor în ceea ce privește creșterea. Pentru UE, procesul „Brexit“ rămâne o sursă de incertitudini.

ORIENTĂRI PRACTICE DE LA UE ÎN CAZUL UNUI BREXIT FĂRĂ ACORD

Având în vedere procesul de retragere a Regatului Unit din UE, previziunile pentru 2019 și 2020 se bazează pe o ipoteză pur tehnică de statu-quo în ceea ce privește structura schimburilor comerciale dintre UE27 și Regatul Unit. Înaintea Consiliului European din 10 aprilie, Comisia Europeană a făcut bilanțul măsurilor de pregătire intense ale Uniunii Europene pentru eventualitatea unui Brexit fără acord și a emis orientări practice destinate statelor membre în cinci domenii. Deși impactul unei retrageri fără acord va fi resimțit în întreaga Uniune Europeană, este clar că unele regiuni și sectoare economice vor fi afectate într-un mod mai direct. Comisia a analizat maniera în care fondurile și programele actuale ale UE ar putea fi mobilizate în situația în care nu s-ar ajunge la un acord și în cazul în care Regatul Unit nu își îndeplinește obligațiile de plată prevăzute în Regulamentul de contingență privind bugetul UE. Prin reprogramarea anumitor fonduri structurale, prin activarea măsurilor de combatere a perturbărilor piețelor agricole și prin utilizarea unor instrumente specifice, cum ar fi programul pentru competitivitatea întreprinderilor mici și mijlocii (COSME), Fondul european de ajustare la globalizare (FEG), Fondul de solidaritate și Fondul european pentru investiții strategice (FEIS), se pot pune la dispoziție fonduri suplimentare specifice. În plus, asistența tehnică și financiară din partea UE poate fi pusă la dispoziție în anumite domenii, cum ar fi formarea funcționarilor vamali în cadrul programului Vamă 2020. Alte programe pot contribui la proiecte de formare similare în domeniul controalelor sanitare și fitosanitare. În ceea ce privește agricultura, legislația UE oferă o largă gamă de instrumente pentru a face față efectelor imediate ale retragerii Regatului Unit, în special în scenariul fără acord. Pentru ca părțile interesate afectate, de exemplu întreprinderile mici și mijlocii cu o expunere semnificativă față de Regatul Unit, să poată beneficia de mai mult sprijin imediat, normele UE privind ajutoarele de stat oferă soluții flexibile destinate unor măsuri naționale de sprijin.


PUNCTE DE VEDERE

Patrioţii

TEXT Cristian Faur

Pe unul dintre site-urile noastre a apărut recent o ştire despre un tren care a deraiat. Era al cincilea într-o lună, deci, nimic neobişnuit până aici. Singurul lucru de mirare a fost că nu a murit nimeni. Ar putea apărea întrebarea de ce ar publica o organizaţie de presă care se ocupă de poligrafie o ştire despre trenuri. Răspunsul este simplu: trenul respectiv avea în compunere 20 de vagoane pline cu hârtie. Ca să dăm o dimensiune întâmplării, putem apela la cifre: unul dintre cei mai mari producători de hârtie şi carton din ţara noastră, probabil cel mai mare, scoate pe poartă lunar, în medie, 40 de camioane de marfă. Dar acest articol nu este despre poligrafie. Este despre noi toţi. Cea mai simplă explicaţie pentru faptul că nu au existat morţi în respectivele accidente este aceea că se circula foarte încet. Viteza mare ucide, lucru uitat destul de des de şoferii din România, din păcate. În acelaşi timp, viteza mică ucide şi ea. Ucide afaceri. Strangulează pe oricine produce ceva în ţara asta şi are nevoie de transport de la A la B. Şi nu, nu vorbim despre celebrul metru de autostradă, pentru că nu doar autostrăzile sunt problema, aşa cum ilustrează şi exemplul cu trenurile. Problemele sunt mai multe. Dar să discutăm un pic despre responsabili, despre cei care ne-au adus aici. Despre politicieni. Vin europarlamentarele şi majoritatea covârşitoare a candidaţilor se bat cu cărămida-n piept că ei sunt patrioţi. E incredibil. Să spui votaţi-mă că sunt patriot e ca şi cum i-ai spune soţiei iubeşte-mă că sunt bărbat. Orice om de bună credinţă îşi iubeşte ţara. Dar asta nu îl face demn să o conducă sau să o reprezinte. Şi oricum acest gen de slogan e o aberaţie, nu te duci la Strasbourg să dai legi pentru România, te duci acolo să dai legi pentru toată Europa, pentru vreo 30 de ţări, că deja nici nu mai ştim câte vor mai fi. Toţi suntem patrioţi, mai ales cei care nu candidăm pentru nimic. Cei care vrem doar să muncim. Că în primul rând muncind faci ceva pentru patria ta. Dar devine din ce în ce mai greu să fii patriot când vezi că eşti sabotat de propria ţară. Dacă aceşti domni politicieni vor să facă ceva pentru România, de ce vor să o facă tocmai din Belgia pe salarii imense şi nu au reuşit până acum să facă nimic aici, în ţara lor pe care o conduc, pe care susţin că o iubesc atât de mult? Până când se vor rezolva problemele cu infrastructura, cu siguranţa, cu predictibilitatea pentru mediul de afaceri, pentru cei care fac bani în şi pentru ţara asta, mi-ar plăcea să nu mai aud cuvântul patriot din gura unor politicieni. Până când nu se rezolvă aceste probleme, acest cuvânt, patriot, vorbă pentru care au murit moşii şi strămoşii noştri, rămâne o vorbă goală. 75


SIGN ROMÂNIA

Într-un proces viciat, călăii se pot transforma în victime TEXT Romulus Cristea

Grevat de datorii față de victime, într-un tumultuos context politic cu polițe de plătit, dosarul penal intitulat generic „Revoluția Română din decembrie 1989“ a fost trimis spre judecare, în instanță. Chiar și după 30 de ani de la evenimente, decizia provoacă trăiri contradictorii pentru toți cei implicați indiferent de care parte a baricadei. Se redeschide o cutie a Pandorei și vechile teze conspiraționiste sunt reluate, de această dată mult amplificate sub premisa existenței „noilor probe adunate la dosar“. Câteva observații juridice însă, pentru exaltații care bat din palme și tropăie din picioare, aprobând sau respingând, în funcție de implicare sau simpatii, eventualele consecințe ale unui astfel de proces. Un astfel de dosar este extrem de complex, numai citarea și audierea celor câteva mii de martori pot dura cel puțin doi-trei ani. Apoi, cei scoși din cauză, de sub urmărire penală, din diverse motive, oricând pot redeveni, la cererea părților, în cel mai bun caz martori și în situația nefericită inculpați. Atenție deci, rechizitoriul spune una, situația din cadrul procesului cu siguranță va fi alta, nu vă bucurați prea devreme. La fel, în baza diferitelor probe, pe durata procesului, alte câteva sute sau mii de persoane s-ar putea constitui parte civilă. În altă ordine de idei, se mai poate ivi o situație, extrem de probabilă: retrimiterea dosarului la Parchetul Militar. Rezumând, luând în calcul toate elementele de mai sus, durata unui astfel de proces se va întinde de-a lungul a cinci-șapte ani, într-o estimare realistă. Dimensiunea dosarului de 3.330 de volume, din care numai rechizitoriul are 12 volume (însumând 3.280 de file), nu este o premieră în justiția postdecembristă. Pentru cei cu memoria scurtă, au mai existat dosare asemănătoare în cauze total diferite, dar cu aceleași dimensiuni în ceea ce privește numărul martorilor și probele instrumentate (dosarul FNA-FNI privind administrarea frauduloasă a unor fonduri de investiții). Revenind la conținutul din Dosarul Revoluției, ce elemente noi aduce rechizitoriul care a făcut atâta vâlvă, deși acesta a fost publicat, deocamdată sub formă secretizată, rezumată fragmentar? Insistent, sunt reluate teoriile referitoare la acțiunile conspiraționiste pentru înlăturarea dictatorului Nicolae Ceaușescu. Sunt descrise „acțiuni coordonate, în baza unui plan pre-existent (de reținut, n.n.), extins apoi, prin tehnici de manipulare“. Manipularea ar fi fost realizată în special prin intermediul postului național de televiziune (radioul național este exclus fără nicio explicație, deși a avut un rol similar televiziunii de stat) și a avut ca rezultat înarmarea populației civile, crearea unei stări generalizate de panică, intensificarea focului, precum și rănirea și uciderea unui număr de persoane mult mai mare decât în perioada premergătoare 16-21 decembrie 1989, totul cu scopul de a se prelua conducerea țării și de a menține la putere noile structuri apărute. Pentru afirmațiile din rechizitoriu, comunicatul Ministerului Public susține că există probe noi la dosar. Un alt element apărut în dosar ar trebui să-i pună pe gânduri, dar și în gardă, pe toți cei care cred în valorile libertății. Mai mult nostalgicii au fost cei care au remarcat și comentat acest aspect. Unii își râd în barbă, alții își freacă deja mâinile de bucurie. Culmea e că mulți, chiar și victimele, au ajuns să spună „da, asta e perfect adevărat, așa a fost“. Este vorba de procesul soților Ceaușescu. Procurorii afirmă și înfiripă o demonstrație încă din rechizitoriu: „Diversiunile şi dezinformările au creat condițiile condamnării și execuției cuplului prezidențial Ceaușescu printr-un proces penal simulat“. Adică, procesul cuplului dictatorial a fost ilegal, iar Nicolae și Elena Ceaușescu sunt victime, alături de cei răniți, de familiile celor împușcați etc. Cum ar fi, sau cum va fi cu o mare probabilitate, ca familia Ceaușescu să se constituie parte civilă alături de victimele Revoluției sau să deschidă la final, pentru că legal va avea dreptul, un proces împotriva statului, pentru reabilitarea celor doi dictatori? Cum va fi când va solicita, pe bună dreptate, despăgubiri? Doar a fost „un proces simulat“, nu? Așa se poate scrie uneori istoria, când nu ești atent, când vremea trece și memoria colectivă se estompează: din neatenție și printr-un proces penal răsunător, călăii se pot transforma în victime. 76


77


SIGN ROMÂNIA

78


INTERVIU ANALIZÄ‚

79


SIGN OPORTUNITĂȚI ROMÂNIA

CONSUMABILE - MATERIALE

ECHIPAMENTE FINISARE

CONSUMABILE - MATERIALE

soluții profesionale pentru industria

DISTRIBUITOR RECUNOSCUT AL: l Adezivi hotmelt l Pistoale şi sisteme de lipit cu adezivi hotmelt l Bandă pp, poliester, folie cu bule l Capse bandă pp 13, 16, 19 mm l Cărucioare bandă metal l Cleşti de legat 13, 16, 19 mm l Cărucioare bandă pp, PES l Bandă adezivă ambalaj office@nis.ro ; 0264-438.776 ; bucoffice@nis.ro Tel/fax:+ 4(021) 208 94 18 Mobil: + 40722 288 432 e-mail: radu.croitoru@elettrograf.ro www.elettrograf.ro skype:elettrograf SERVICII TIPAR

UTILAJE FINISARE

Finisarea face diferența

Ghilotine cu Garanție 5 ani! Prețuri fără concurență!

www.pergamon.ro

80

tipografică

Mașini de înfoliat pentru tipar digital FOLIANT Cehia

office@nis.ro ; 0264-438.776 ; bucoffice@nis.ro

SERVICII

ACCESORII-MATERIALE

TIPAR DIGITAL


Profile for Sign Romania

Sign Romania nr. 84  

Advertisement