Page 1

ATIKA JAIN

PORTFOLIO - SELECTED WORKS


As an architect with close to 6 years of professional experience in India, 3 years of Graduate school which includes few months of internship experience in the US. During this time the range and depth of exposure to all the facets of architecture has been varied. This has been matched by my own commitment and appreciation of the opportunities that have arisen in undertaking of projects and interaction with groups inside and outside of different organizations and culture I have been a part of. Practical experience includes design development for wide range of architectural projects, working with various construction methods/techniques at site, project management.The engagement has always extended beyond the workplace demand. Skills and knowledge engagement arising from my varied concerns about built and natural environment, human experience- be it through design, writing or travel has been sustained


THE ACTIVE LINK RECONNECTING HEALTH WITH EVERYDAY LIFE The active link is an effort to create a built environment which not only supports physical activities but also promotes active living as a “way of life� in the city. The link is designed to serve the purpose of connecting passive recreational amenities and cater to the needs of the highly urbanized environment of the downtown, this corridor provides setting for a different recreational and active pursuit. It provides not only physical and mental health benefits for the community but adds to the environmental and economic values of the city. Multipurpose courts are defined with a line pattern on the floor (surface graphics) making their way into the entire public space and are now referred to as lifestyle activities. Intentional absence of the physical barrier of the site with the city grants the opportunities to complete the streets with wider sidewalks, bike trails and safe access to public transit. The building is composed of two wings connected on the third level with a public library which oversees the active street in the middle of the proposal. The forms of the two wings conforms to the wind directions improving the overall heat distribution in the site. The open ground floor addresses the natural topography of the streets at all levels opening up as per the building function.

Mixed Use [ACSA COTE 10 COMPETITION ENTRY]

Fall 2016 I Clemson University


PLANS WITH DIFFERENT USE HIREARCHY


ACTIVATION DIAGRAM


LONGITUDINAL SECTION

LONGITUDINAL SECTION


SIM[PLY] SYSTEM WOOD CONSTRUCTION SYSTEM The Sim[PLY] structural building system was developed entirely by Clemson University students. It uses a CNC milling machine to cut sheet goods like plywood according to computer-generated cutting instructions. These CNC cut plywood pieces are then fit togehter with notches and tabs. There are no nails used in this construction, instead they are replaced with stainless steel zip-ties acting as secondary reinforcements to the primary wood connections. Screws are used to apply additional sheet goods such as sheathing to the building. Since zip-ties and screws are used instead of nails, disassembly is also significantly safer and easier. The Sim[PLY] system results in remarkable advantages over traditional lumber framing, including pre measured and PRE CUT PIECES, NO NAIL GUNS and no heavy machinery, EASIER ASSEMBLY and disassembly, deep wall cavities for increased insulation, integrated mechanical, electrical and plumbing,FASTER , EASIER AND SAFER CONSTRUCTION NO PAPER NO WASTE Becasue the Sim[PLY] system cuts out every piece of the building digitally, the cut files can be optimized so that there is a maximum number of pieces per sheet of material- unlike cuts made in the field which often result in wasted material. Once these pre-cut pieces arrive in the field, there is no need for any cutting tools, measuring tapes, or even pencils. Just follow the digital instructions on a tablet computer, and put together 4 MAIN similarly to a 3D puzzle.

WOOD CONSTRUCTION SYSTEM

SPRING 2017 I Clemson University


INNOVATION

4 MAIN incorporates the Sim[PLY] structural building system, which was the main focus of the Crop Stop, a previous Clemson A+CB project. The Crop Stop’s use of Sim[PLY] was innovative because the system was being used for the first time. 4 MAIN takes that innovation and puts a creative twist on it.

BEAM ASSEMBLY DIAGRAM

ROOF ASSEMBLY DIAGRAM


ROOF SYSTEM

WALL SYSTEM FLOOR SYSTEM


WALL SYSTEM SHELF SYSTEM

INSTALLATION AS A THEATER

INSTALLATION AS A GALLERY

ROOF SYSTEM

INSTALLATION AS A MARKET PLACE

INSTALLATION AS A SOCIAL SPACE


GENESIS WEST ASHLEY GATEWAY Like cities thoughout America, Charleston has metamorphosed from a small peninsula city separated by two great waterways, Cooper and Ashley Rivers, from outlying areas, to a regional urban center and economic hub with many of the attendant development patterns that characterizes much of the nation’s urban regions. This known as the “Pig Site”, that forms a “gateway” to West Ashley. The site is located at the confluence of Old Towne Road, Sam Rittenberg Blvd., and nearby Sumar Street. Formerly a Piggly Wiggly grocery store, the site was acquired by the city to be redeveloped in support of the West Ashley Plan initiative for a major “Gateway” opportunity. Our charge will be to examine various urban design options for the site concluding with development of an architectural proposal for a civic use at the site. The intent of this building is to be deployed as an instrument in the network of human flows, cultural and commercial exchanges, public space, and urban life. The building spatialize this cultural context and confront the restructuring of social and cultural values brought on by the evermore-uncertain status and identity of what it means to be human.Site is important as it is a natural “gateway” to West Ashley from I-26.

BUILDING AS A FRONTISPIECE

Civic Use Urban Development

Fall 2017I Clemson University


FLEXIBLE GREEN ROOF GARDEN

EXTERNAL COVERED PERFORMANCE SPACE

HEIRARCHY OF SPACES

PUBLIC RECREATION


LONGITUDINAL SECTION

VINETTES


DESTINATION BROOKLYN MIXED USE DEVELOPMENT

Originally a ferry landing and industrial area it has grown to be an upscale residential and commercial community. It started picking up as the heaven for artist and galleries and currently it has emerged as a Brooklyn tech triangle housing many technology startups. The site being located at the junction of a thriving residential and technical colony and a part of the society which still struggles to make the ends meet, it becomes necessary to give the community a built form which fosters connections and communications to become the stage of thriving culture. The idea was not to create a single destination building but a multi-point experience through community build design. By dividing the block with a living street in the middle, the building was detached from constrains of the foot print. It now forms relationship with the public transit, environment and the social patterns of the area. Large and small boutique retail spaces are proposed at the ground and first level of the complex forming a connection between people of different backgrounds and economic stature to meet.

Mixed Use [ACSA TALL BUILDING COMPETITION ENTRY]

Spring 2016 I Clemson University


GROUND FLOOR PLAN


HORIZONTAL SECTION

BUILDING LAYERS


BIRD VIEWING DECK This project was a opportunity to explore your immediate context, in our case was the botanical garden in Clemson and choose the one spot which draws my attention. The spot that i chose was a in between space of a medow and a valley overlooking the creek. This was just the spot which made me feel disoriented yet intregued. The design was directly influenced by the thoughts which arose while experiencing the site. The strcture is predominently 3 walls which are positioned to reflect the exact feeling i encountered. It has a clear way of crossing but yet feels disorienting. Every moment leads you to a miraculous view.

Visitor Center I Bird Viewing Deck

Fall 2015 I Clemson University


GROUND FLOOR PLAN


BOX DESIGN & FABRICATION Architectural craft lab offered under different material specialization, all of which introduce the me to design as informed by craft through a hands-on lab. Basic Craft operations and material properties were introduced for the subject material (wood, steel, etc.) The main joint stratergy of the box was established. It would be 3 piece joint which interlocks each other. The suggestion was that the same joint to be mirrored at the top and bottom to attain unoformity. The next step would be to establish the right size of the main member to make this joint. The main criteria to choose this dimension would be the ease of making and to keep the delicate nature of the box intact. WOOD CHOSEN : RED OAK

Box documentation and Fabrication

Fall 2017I Clemson University


EXPLODED 3D FOR FRAME WORK The entire box frame was divided into sections and each framing element was given a name. Although all horizontal elemanets had similar dimension they varied with the side of the dado required to hold the inside panel.


EXPLODED 3D FOR BOX PANELS The entire box frame was divided into sections and each framing element was given a name. Although all horizontal elemanets had similar dimension they varied with the side of the dado required to hold the inside panel.


CLUSTTERED GEOMETRY Taking inspiration from work by Architect Robert William, System of clusttering dome structure by using small circle Catenatic Geometry Principles rather than great circles or geodesics. I was inspired to develop a dome structure by clusttering hexagons.The idea was to have a join free geodesic structure.

Clusstered Geometry

Spring 2015 I Clemson University


PROFESSIONAL WORK 2008-2017


AYATTI CAPARO CONVENTION CENTER I DELHI I INDIA This building is a unique Socio-Cultural centre in Delhi, India. Spread across 20.78 acres of land, this spectacular designed complex provides an opportuniyu for organisations, buisness executives, academic and professionals to gather and interact in an informal environment. This centre, has more than 10 structures each having a prominent source of inspiration from the Indian roots, the strong vocabulary of forms and spaces knitted together in a single space with a huge water body which also forms as a backdrop of many socio cultural activities.

SITE PLAN Arun Rewal Associates I Delhi I India I 2008-2010

Role: Junior Architect


EGG CAFE CAPARO CONVENTION CENTER I DELHI I INDIA Cafe 1 Inspired By The Form Of A Eye Marks One Of The Symbolic Structures Of Ayatti. Placed At The Edge Of The Water Body Gives A Floating Visual. Architectural layout of the complex not only supports it but also lend an aesthetic idiom to it. The clarity in structural solutions and form reveals the simplicity and order of thoughts on which the foundation of the project stand - Outer Exposed Concrete Rings Are Cast On site - The Inner Glass Cuboid Is Made Of Double Glass Laminated Fitted In The Steel Structure With Spiider Fitting - Since All The Walls Were Made up Of Glass All The Services- Electrical, H.V.A.C. And Plumbing Are Planned In A Continuous Service Trench Running Along The Periphery Of The Glass Walls.

Arun Rewal Associates I Delhi I India I 2008-2010

Role: Junior Architect


Formwork in progress @ 2009

Glass Box Inside the concrete framework

Inside steel frame @ 2009


STEP CAFE CAPARO CONVENTION CENTER I DELHI I INDIA The Form Of Cafe 2 Was Inspired By The Jantar Mantar , A Monument in Delhi. Location Of The Cafe Is Such That It Marks The Starting Point Of The Artificial Lake. It Also Gives The View If The Entire Complex - Cladded With Bands Of Sand Stone, Polished Stone Used For The Narrow Bands And Unpolished Stone Used For The Wide bands - Exposed Concrete Flair Casted On Site Marke The Main Focus Of The Cafe, It Also Acts Like A Water Fall With Big Sand Stone Collection Bowls Kept In The Bottom.

Arun Rewal Associates I Delhi I India I 2008-2010

Role: Junior Architect


COTTAGES CAPARO CONVENTION CENTER I DELHI I INDIA Cottages- Set Of 10 Guest House I Area Of Each Cottage- 550 Sq. Mts. Constructed In The Caparo Compound, Each Cottage Comprises Of A Set Of 4 Guest Rooms For The Resident Guest Of The Cultural Center. - Every 2 Cottages Is Connected By A Private Open Air Sitout Space With A Stepped Water Body In The Basement Level On One Side - All The Cottages Connect With A Single Curved Pathway AT The Ground Floor Level On The Other Side. The Pathway Connects With The Site By Forming Uniformly Shaped Mounts

Arun Rewal Associates I Delhi I India I 2008-2010

Role: Junior Architect


GURUDWARA RELIGIOUS BUILDING I DELHI I INDIA Gurudwara Meaning The Gateway To The Guru, Is The Place Of Worship For Sikhs; However, People Of All Faiths Are Welcomed In The Sikh Gurdwar. Area- 1100 Sq. Mts. Ground Floor Has The Main Hall Also Called The Darbar Sahib, A Triple Height Space Supported With 4 Exposed Concrete Tree Column Where The Guru Granth Sahib Is Placed.The Entire Slab Is Exposed Concrete Coffer Structure. The Flooring Is Kota Stone With Yellow Color Terrazo In The 12 MM Grooves.

Arun Rewal Associates I Delhi I India I 2008-2010

Role: Junior Architect


ROOF STRUCTURE PLANS


FRANCO GERMAN EMBASSY DHAKA I BANGLADESH

The common ambition of the Franco-German embassy in Dhaka, Bangladesh, is a strong opportunity for us to display the theme of duality and unity in a single building.This synergy between the two nations led us to propose a formal concept of permanent growth. The DNA molecule, 2 parallel spirals made architecture demonstrate that harmonious relationship in which both need the other to grow, generating life around them. In this scheme there is no front-back, no left-right, no top-bottom segregation. Every entity gets its equal share of exposure on all sides, the continuity is insured by 2 continuous stairs facing to each other around the atrium

SPA Design I Delhi I India I 2010-2015

Role: Project Architect


COCCA RENOVATION OF RSCL SPINNING MILLS I TAMIL NADU I INDIA Being a renovation project, the idea is to adapt to the existing conditions of site with minimum hindrance and minor alterations to save on cost and still make a Project by exposing the structural continuity of the spinning mill and reutilizing its spaces. The prime concern is to reutilize the existing structural system and create spaces within the sheds. One bay of shed treated as one Academic department / Workshop, to have clarity in functional division of space. All departments will be interconnected through bridges.The Sheds will incorporate the proposed sections like a house within a house without touching the external fabric and being independent on one hand but still connected on the other.

SPA Design I Delhi I India I 2010-2015

Role: Project Architect


1- Yarn & Cotton Godown 2-Winding Block 3- Spinning Block 4- Humidification Plant 5- Generator Shead 6- power Plant 7- Prepratory Room 8- Carding Room 9- Blower Room 10- Labor Room


FIRE STATION SUMERVILLE I SOUTH CAROLINA I U.S.A Whiteville County in South Caroliana approached Mcmillan Pazdan Smith to design theitr fire station. Its a small 2 truck fire station 10.000 SQ FT. Earlier the fire station was proposed as a two storey structure. We proposed everything to be compiled into a single storey which made it much more cost effective. The facade was proposed to be a mix of brick and metal siding.

Mcmillan Pazdan Smith I Charleston I South Carolina I U.S.A I 2017

Role: Student Intern


PIGEON BAY APARTMENT MULTI FAMILY RESIDENTIAL I SOUTH CAROLINA I U.S.A. Multi Family Residential Complex was designed for a Developer. The apartments very driven mostly by the budget available. The construction was standard wood framing construction with Vinyl Siding and standard pitched roof. Since the apartments were all repetative the facades were differed y using different density of siding 5 and 3 inch mixed with board and batten. Details were made with careful precision for all airlocks vapor barrier.

Mcmillan Pazdan Smith I Charleston I South Carolina I U.S.A I 2017

Role: Student Intern


SKETCHES AND MORE


Sketch

Fall 2017 I Clemson University


Experimenting with 3d Printing

Spring 2016 I Clemson University


Experimenting with Concrete Formwork

Spring 2016 I Clemson University


Reinterpreting a Space I Collage

Fall 2017 I Clemson University

Atika Jain  

Portfolio of selected works

Atika Jain  

Portfolio of selected works

Advertisement