Page 1

WORK SAMPLES ATHARVA RANADE VIRGINIA TECH


01

TERVASAARI EDGE PROJECT TYPE: MIX-USE WATERFRONT STUDIO: SPRING 2017 [JUNIOR YEAR] LOCATION: HELSINKI, FINLAND

A mix use project proposed on the island of Tervassari, Helsinki embodies three programs, namely: cafe, gallery and a theatre space. These three elements are connected with a public waterfront feature. The waterfront concept is derived from the island itself as it tries to re-imagine the existing edge condition between the land and water. The cafe explores the concept as it hovers over the edge, without having a direct contact, the gallery steps back away from the edge as it creates a waterfront pool space which tries to redefine the edge. However, the theatre acts as a canvas which glorifies the edge by letting it run across the performance space in between the stage and the audience.

The waterfront creates tight courtyard spaces with infinite views of the city of Helsinki

1.1


The nature of an island is to embody an edge condition as it sits in the waters. This natural edge condition at the Island of Tervasaari becomes the primary architectural study guide and a lens of viewing the site. Questions are raised as studies are made on how a natural edge condition is formed and behaves over-time. The goal of the architecture is to create spaces that inform the existing edge condition of the island.

1.2


A’ A

80

40 20 0 Gallery Space + Courtyard+ Pools

Outdoor Public Area + cafe

Cafe + Waterfront

Gallery + Pools

Theater

Theatre SECTION A-A’

Compression and expansion between programs help create public spaces and directed paths.

1.3


Site plan exploring the structural systems across the different program masses.

1.4


Adjustable louver system

Natural edge of the island

Interior

Interior elevation of theatre space

Exterior

Exterior envelope of theatre space

Spatial and structural breakdown of the theatre space.

1.5


SCALE: 3/8” = 1’

De-constructing the theatre space with a detailed focus on corner joinery systems.

1.6


02

EUROPE STUDY ABROAD PROJECT TYPE: TRAVEL STUDIO: FALL 2017 [SENIOR YEAR] LOCATION: EUROPE

75 days of studying and documentation buildings (sketching, photography, writing and discussing) to develop thesis questions that develop a certain position towards architecture. Older architecture precedents were studied to establish certain roots and contemporary buildings were visited to learn how to read, understand and document buildings today. Countries visited: Denmark / Germany / Switzerland / France / Austria / Belgium / Netherlands / Italy / Spain / Portugal

Museum Querini Stampalia Venice

Olivetti Store Venice

Castel Vecchio Verona

Laussane Cathedral

Pantheon Rome

Caixa Forum Madrid

2.1


03

URBAN LINK PROJECT TYPE: RESIDENTIAL STUDIO: FALL 2016 [JUNIOR YEAR] LOCATION: BLACKSBURG, VIRGINIA

Built in the city of Blacksburg, the urban link project forms a connection between the fast-paced Main St. And the slow Church St. It examines the alley conditions of the dense urban site as it tries to create a place of solitude within a residential block. The urban link is designed using three programs. A pastry shop, a town-housing block and a linear public walkway that connects the two streets by creating a gradient from an urban congregation space to a private courtyard.

SECTION A-A’

The site section captures the central walkway which acts as a buffer between the private residences and the pastry shop.

3.1


Row-Housing

Public Walk A

A’

Pastry Shop

80

40

20 0 Entrance

A plan render showing the placement of each program with regards to the urban site.

3.2


First - Courtyard level

Second level

Third - Terrace level

Studying the material textures in the row-housing as expressed in plan and elevation.

3.3


SCALE: 1/2� = 1’

Axonometric hand drawing explores the underlying construction details of a housing unit.

3.4


04

BEAM CONCEPT PROJECT TYPE: DESIGN-BUILD STUDIO: FALL 2016 [JUNIOR YEAR] LOCATION: N/A

A wood research project focusing on Plywood and Laminated Veneer Lumber (LVL). The beam is designed to have both, an aesthetic value and structural qualities of an LVL. The model is constructed using 1/16” veneers laminated with the grain running in the same direction. Moments are created at different visual points which allows the beam to be kept exposed to show an qualitative construction detail.

10”

8” x 8”column

15’

The conceptual beam is blown up to the human scale where a user experiences the aesthetics of the beam as he stands under a beam-column design construct.

4.1


Five veneer panels are laminated to their negative cut-outs and hence there is no wastage of wood. The beam slides into the veneers of the column and flushes against the top edges of the square veneer panels.

4.2


05

INSTITUTE FOR PERFORMANCE ART PROJECT TYPE: 3RD YEAR COMPETITION STUDIO: SPRING 2017 [JUNIOR YEAR] LOCATION: BLACKSBURG, VIRGINIA

3rd Year competition: Board + Design 1 week duration

Honorable Mention Team Members : Savannah Ward, Atharva Ranade Personal Contribution: Concept, Board Development and Digital Work

The graphic expression of the board derived from the underlying quality of the program.

5.1 5.1

Work Samples  
Work Samples  

Selected works from Undergraduate Portfolio

Advertisement