Page 1

ΤΑΝΕΑΤΗΣΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑΣ ΚΩ∆ΙΚΟΣ 7415

Α

ΚΕΜΠΑΘ 4420

ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚ∆ΟΣΗ ΤΗΣ Α∆ΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ «Η ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ»

ΠΕΡΙΟ∆ΟΣ Β’ - ΧΡΟΝΟΣ 5ος - ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 24 - ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ, ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ, ∆ΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2010, ΦΙΛΩΝΟΣ 20, 185 31 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ύγουστος του 2010 και το χωριό µας έζησε για µια ακόµη φορά υπέροχες στιγµές. Με εκδηλώσεις η µία καλύτερη από την άλλη. Κάθε χρονιά και κάτι καινούργιο. Κι αν ήµασταν λιγότερο µίζεροι στις µεταξύ µας συζητήσεις, κι αν µπορούσαµε να αποβάλουµε εντελώς µικρότητες και µικροκακίες, θα κάναµε ακόµη περισσότερα και θα περνούσαµε και ακόµα καλύτερα. Αυτά που γίνονται στο χωριό µας πρέπει να ψάξουµε πολύ για να τα βρούµε και κάπου αλλού. Σε ποιο χωριό πέρα από ένα κλασικό πα-

ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2010

νηγύρι θα βρούµε να παίζεται θέατρο, να γίνονται πίτες, τηγανίτες, αγώνες, πάρτι, συνελεύσεις; Κι όλα αυτά µαζί και για πολλά χρόνια τώρα. ∆ίκαια, λοιπόν, σχολίασε κάποιος ξένος µετά τη θεατρική παράσταση: «Εσείς είστε η πολιτιστική πρωτεύουσα της περιοχής». Αυτή είναι η

Λεπτοκαρυά. Με τη λόξα ορισµένων και µε τη βοήθεια και συµπαράσταση των πολλών µεγαλουργεί. Και του χρόνου νάµαστε καλά να ξανασµίγουµε στη Λεπτοκαρυά σε γλέντια και χαρές! Με την ευκαιρία καλό χειµώνα και µην ξεχνάµε την εκδροµή στο Καρπενήσι τον Οκτώβριο, τις δηµοτικές εκλογές για όσους ψηφίζουν στο χωριό, τη Συνέλευση της Αδελφότητας τον Νοέµβριο, την εκδροµή στο χωριό της Αγίας Βαρβάρας, είναι µοναδικές ευκαιρίες για Λεπτοκαρίτικα ανταµώµατα!

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ Α∆ΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ∆ΙΗΜΕΡΗ ΕΚ∆ΡΟΜΗ ΣΤΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ

Τ

ην Κυριακή 21 Νοεµβρίου 2010, στις 11 το πρωί, στην αίθουσα του Ηπειρώτικου Συνδέσµου Πειραιά, στην οδό Φίλωνος 11, θα πραγµατοποιηθεί η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Αδελφότητας µε θέµατα:

- ∆ιοικητικός και οικονοµικός απολογισµός του ∆ιοικητικού Συµβουλίου για τον χρόνο που µας πέρασε. - Προγραµµατισµός δράσης του ∆ιοικητικού Συµβουλίου για την επόµενη χρονιά. - Συζήτηση και λήψη αποφάσεων για θέµατα που αφορούν την Αδελφότητα και το χωριό µας. - Παράθεση µπουφέ, προσφορά της Αδελφότητας.

Αγαπητοί χωριανοί Ας διαθέσουµε λίγη ώρα από τον χρόνο µας κι ας είµαστε όλοι εκεί. Η συµµετοχή µας αποτελεί στήριξη στις προσπάθειες του ∆.Σ. της Αδελφότητας για το καλό του χωριού µας. Οι ιδέες και οι γνώµες όλων είναι απαραίτητες για πετυχηµένα έργα και δράσεις της ιστορικής µας Αδελφότητας.

ΒΕΝΑ Α.Ε. - ΠΛΑΚΑΚΙΑ-ΕΙ∆Η ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΑΘΗΝΑ, ΚΗΦΙΣΙΑΣ 246, ΤΚ 152 31

ΤΗΛ.: 210 67.77.080, FAX: 210 60.46.827

ΑΘΗΝΑ, Λ. ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ 163, ΤΚ 153 44

ΤΗΛ.: 210 67.77.080-1-2, FAX: 210 60.46.827 ΑΧΑΡΝΑΙ, ∆ΕΚΕΛΕΙΑΣ 240, ΤΚ 136 71

ΤΗΛ.: 210 80.71.065, FAX: 210 80.71.065 ΑΘΗΝΑ, ΝΙΡΒΑΝΑ 94 & Λ. ΚΗΦΙΣΟΥ, ΤΚ 111 45 ΤΡΕΙΣ ΓΕΦΥΡΕΣ

ΤΗΛ.: 210 85.42.731 (10 ΓΡΑΜΜΕΣ)

FAX: 210 85.44.182

Σας ανακοινώνουµε ότι η Αδελφότητά µας διοργανώνει διήµερη εκδροµή στο Καρπενήσι στις 23 και 24 Οκτωβρίου 2010. Μια ευκαιρία να βρεθούµε πάλι µαζί και παράλληλα να επισκεφτούµε µια περιοχή µε µεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον. Το πρόγραµµα της εκδροµής συνοπτικά έχει όπως παρακάτω:

Σάββατο 23 Οκτωβρίου: Aναχώρηση στις 07.30 το πρωί από τον σταθµό του µετρό στον Άγιο Αντώνη Περιστερίου. Στάση στην Εθνική για καφέ. Άφιξη στο Καρπενήσι-γεύµα. Επίσκεψη στο ιστορικό µοναστήρι του Προυσσού. Επιστροφή στο Καρπενήσι εγκατάσταση στο ξενοδοχείο ΕΛΒΕΤΙΑ. ∆ιανυκτέρευση. Κυριακή 24 Οκτωβρίου: Μετά το πρωινό, αναχώρηση για την ορεινή Ευρυτανία. Πρώτη στάση στο χωριό Κορυσχάδες, όπου και θα παραµείνουµε για καφέ. Στη συνέχεια επίσκεψη στο Μικρό και Μεγάλο Χωριό, στο οποίο και θα γευµατίσουµε. Επιστροφή µέσω Λαµίας, αργά το απόγευµα. Τιµή 60 ευρώ ανά άτοµο σε δίκλινο δωµάτιο και 80 σε µονόκλινο. Στην τιµή περιλαµβάνεται η µετακίνηση και η διανυκτέρευση µε πρωινό. Λεπτοµέρειες-δηλώσεις συµµετοχής στην υπεύθυνο εκδροµών της Αδελφότητας µας Μαίρη Καλογήρου µέχρι 10 Οκτωβρίου 2010. Παρακαλούµε δηλώστε έγκαιρα συµµετοχή για την καλύτερη οργάνωση της εκδροµής.

ΕΚ∆ΡΟΜΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ

Η Αδελφότητά µας, σε συνεργασία µε την Αδελφότητα της Βρυσούλας, διοργανώνει εκδροµή στο χωριό µε την ευκαιρία του εορτασµού της Αγίας Βαρβάρας, πολιούχου του χωριού µας και προστάτιδος της Αδελφότητάς µας. Αναχώρηση την Παρασκευή 3 ∆εκεµβρίου 2010 και επιστροφή από το χωριό την Τρίτη 7 ∆εκεµβρίου, µετά τον εκκλησιασµό στον Άγιο Νικόλαο. Κατά τη παραµονή των εκδροµέων στο χωριό θα πραγµατοποιηθεί, όπως και πέρυσι, κάθε βράδυ, στα τρία καφενεία του χωριού µας συγκέντρωση των γυναικών του χωριού µας. Λεπτοµέρειες- δηλώσεις συµµετοχής στο µέλος του ∆.Σ. Μαίρη Καλογήρου µέχρι τις 21 Νοεµβρίου 2010. Παρακαλούµε για την έγκαιρη κράτηση θέσεων για την καλύτερη οργάνωση, αλλά και την πραγµατοποίηση της εκδροµής.

ΣΕ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΟ DVD Τ Η Σ Θ Ε ΑΤ Ρ Ι Κ Η Σ Π Α ΡΑ Σ ΤΑ Σ Η Σ

Μετά την επιτυχία της θεατρικής παράστασης, που ανέβασε το καλοκαίρι στο χωριό η θεατρική µας οµάδα, και κατόπιν επιθυµίας πολλών χωριανών µας, η Αδελφότητα την εξέδωσε σε DVD. Για την κάλυψη των εξόδων βιντεοσκόπησης και αναπαραγωγής, διατίθεται στο ποσό των 10 ευρώ. Όποιος επιθυµεί να το αποκτήσει ας απευθυνθεί στα µέλη του ∆.Σ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝHΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΗ ∆ΙΕΥΘΥΝΣΗ: antelfotita@ e-leptokarya.gr ∆ΕΙΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙ∆Α ΜΑΣ ΣΤΟ www.e-leptokarya.gr


ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ - ∆ΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2010

2

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑΣ

ΚΟ Ι Ν Ω Ν Ι Κ Α - Α Π Ο Τ Η Ζ Ω Η ΤΟΥ Χ Ω Ρ Ι ΟΥ Κ Α Ι ΤΩ Ν Σ Υ Γ Χ Ω Ρ Ι Α Ν Ω Ν Μ Α Σ

Γεννήσεις

- Το πρώτο τους παιδί, ένα όµορφο κοριτσάκι, απέκτησαν τον Σεπτέµβριο στα Γιάννενα οι χωριανοί µας Θεόδωρος και Μάνια Μπίτσα. - Επίσης το πρώτο τους παιδί, ένα χαριτωµένο κοριτσάκι, απέκτησαν τον Σεπτέµβριο στην Αθήνα οι χωριανοί µας ∆ιονύσης και Γεωργία Παπαθανασίου. Στους ευτυχείς γονείς και στους χαζοπαππούδες ευχόµαστε να τους ζήσουν και νυφούλες να τα καµαρώσουν.

Γάµοι

- Στις 31 Ιουλίου 2010 στα Γιάννενα, ανάµεσα σε συγγενείς, φίλους και χωριανούς, πραγµατοποιήθηκε ο γάµος της χωριανής µας Ιωάννας Νικ. Λίγκα µε τον εκλεκτό της καρδιάς της Αριστοτέλη Μανώλη. Ακολούθησε τρικούβερτο γλέντι στο κέντρο “Λιθαρίτσια” µέχρι το πρωί. - Στις 12 Σεπτεµβρίου 2010, στον Άγιο Κων/νο Γλυφάδας, η Θεοδώρα Αµπατόγλου, κόρη της χωριανής µας Βασιλικής Ευαγ. ∆άσκα, ενώθηκε µε τα δεσµά του γάµου µε τον Βασίλη Κονταξή. Ακολούθησε ολονύκτια δεξίωση σε κτήµα των ανατολικών προαστίων. Η Αδελφότητα εύχεται στους νεόνυµφους βίο ειρηνικό, δηµιουργικό και ανθόσπαρτο.

Θάνατοι

- Στις 18 Αυγούστου 2010, στην Αθήνα, άφησε την τελευταία του πνοή ο χωριανός µας Παναγιώτης Βενέτης, κτυπηµένος από την επάρατο. Ένα από τα καλύτερα παιδιά της Λεπτοκαρυάς µάς άφησε για το χωρίς επιστροφή µεγάλο ταξίδι. Βαρύ το πένθος, πέρα από την οικογένειά του και τα αδέρφια του, για όλο το χωριό µας. Γεµάτος ανθρωπιά και καλοσύνη, αγνός, αληθινός, άκακος, αυθόρµητος, ευαίσθητος, έχοντας παντού µόνο φίλους, εγκάρδιος σε όλες του τις εκδηλώσεις, ήταν ο Πάνος µας. Θεωρούσε τη ζωή σαν ένα µεγάλο πανηγύρι. Ήξερε να γλεντάει, να τραγουδάει και να χορεύει. Πανηγύρι, εκδήλωση, γλέντι και χορός χωρίς τον Πάνο ήταν φτωχό. Ακόµη και στα τελευταία του κράτησε µέχρι να τελειώσουν όλα τα πανηγύρια ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑΣ

ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚ∆ΟΣΗ ΤΗΣ Α∆ΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ «Η ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ» Ι∆ΙΟΚΤΗΤΗΣ Α∆ΕΛΦΟΤΗΤΑ ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑΣ ΕΚ∆ΟΤΗΣ - ∆ΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΖΗΣΗΣ ΘΕΟ∆ΩΡΙ∆ΗΣ ΠΡΟΕ∆ΡΟΣ Α∆ΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΦΙΛΩΝΟΣ 20, 185 31 ΠΕΙΡΑΙΑΣ e-mail news@e-leptokarya.gr

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΥΛΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΕΝΕΤΗΣ ΤΗΛ.: 210 4316006, 6932 989153

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚ∆ΟΣΗΣ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΕΣ ΕΚ∆ΟΣΕΙΣ «Πέτρα» ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ 32, 106 83 ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ.: 210 8233830 FAX: 210 8238468

ΕΚΤΥΠΩΣΗ: Θ. ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ & ΣΙΑ ΜΑΝΤΖΑΚΟΥ 3, ΤΗΛ.: 210 38313702 Τα ενυπόγραφα άρθρα δεν εκφράζουν και κατ’ ανάγκην τις απόψεις του ∆Σ της Αδελοφότητας ή της Εφηµερίδας

και οι εκδηλώσεις του χωριού µας, θέλοντας να µη µας στεναχωρήσει. Γεννηµένος στη Λεπτοκαρυά στα δύσκολα χρόνια της φτώχειας, µεγαλώνοντας πήρε το δύσκολο δρόµο της ξενιτιάς. Πέρασε όλες τις δυσκολίες που περνούσαν όλοι όσοι έφευγαν από το χωριό. Ακολούθησαν τα χρόνια της επαγγελµατικής καταξίωσης και της οικογενειακής ευτυχίας, δηµιουργώντας µε τη σύντροφό του µια εξαίσια οικογένεια από τέσσερα αγόρια. Κι όταν ήρθε η στιγµή µε τη συνταξιοδότησή του, να απολαύσει τους καρπούς του µόχθου του, να χαρεί τα παιδιά και τα εγγόνια του, να χορτάσει τη µεγάλη του αγάπη τη Λεπτοκαρυά, ήλθε η επάρατος, την οποία αντιµετώπισε µε λεβεντιά και στωικότητα. Για µας ο Πάνος δεν πέθανε, γιατί ο άνθρωπος πεθαίνει όταν σβήσει από τη µνήµη µας κι όχι όταν φύγει από τη ζωή. Θα είναι δίπλα µας στις Συνελεύσεις, στους χορούς, στα πανηγύρια και στις εκδηλώσεις µας, όπως πάντα. Είµαστε σίγουροι ότι και κει πάνω θα έχει στήσει πανηγύρι µε τους εκεί χωριανούς µας που αγάπησε και τον αγάπησαν και θα ακούγεται το αγαπηµένο του τραγούδι: Όλα εδώ θα µείνουνε πλούτη και λεφτά, οι πλούσιοι να τα κρατάνε κι οι φτωχοί να τα χαλάνε/ Η σορός του µεταφέρθηκε στη Λεπτοκαρυά όπου την εποµένη ενταφιάστηκε στην Αγία Μαρίνα του χωριού µας. Στο τελευταίο του ταξίδι τον συνόδευσαν, πέραν της οικογένειας του, οι πολυπληθείς οικογένειες των αδελφών του, όλο το χωριό, αλλά και όλη η περιοχή. Η Aδελφότητα, της οποίας ο Παναγιώτης υπήρξε Πρόεδρος σε µια δηµιουργική τριετία, επί σειρά ετών µέλος στο ∆ιοικητικό της Συµβούλιο κι ένα από τα πιο ενεργά µέλη της, εκφράζει στην οικογένειά του και στα αδέρφια του τα θερµά της συλλυπητήρια. Αντί στεφάνου θα διαθέσει το ανάλογο ποσό για την αγιογράφηση της εκκλησίας µας.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

Ευχαριστούµε θερµά και δηµόσια την οικογένεια του εκλιπόντος χωριανού µας Παναγιώτη Σωτ. Βενέτη για την προσφορά στη µνήµη του, του ποσού των πεντακοσίων (500) ευρώ για τις ανάγκες της εκκλησίας µας. Ευχόµεθα ο Ύψιστος να αναπαύσει την ψυχή του πρόωρα χαµένου αγαπηµένου χωριανού µας και στην οικογένειά του να χαρίζει υγεία να ζουν και να τον θυµούνται. Ο Ιερέας και ο Επίτροπος της εκκλησίας µας

ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α

ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ, ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΓΧΩΡΙΑΝΩΝ ΜΑΣ. ΕΤΣΙ ΘΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΟΥΝ

ΟΙ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΛΕΠΤΟΚΑΡΙΤΕΣ.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΣΤΗΝ Α∆ΕΛΦΟΤΗΤΑ-ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α

Αντωνίου Βασίλης .................................................................. 20 ευρώ Βέλλιος Σταύρος................................................................... 100 ευρώ Βέλλιου Σταµάτω ....................................................................30 ευρώ Βενέτης ∆ονάτος ....................................................................20 ευρώ ∆άσκα Φρόσω .......................................................................20 ευρώ ∆άσκας Σωτήρης ...................................................................50 ευρώ ∆ηµητρίου Κων/νος ................................................................20 ευρώ Ζώτος Μιχάλης .......................................................................20 ευρώ Ιωάννου Ελευθερία ................................................................30 ευρώ Καλογήρου Μάνθος ...............................................................80 ευρώ Κόκκινος ∆ηµήτριος .............................................................100 ευρώ Κόκκινος Χρήστος ..................................................................20 ευρώ Λώλης Αλέκος ........................................................................20 ευρώ Μπίνος Νικόλαος ...................................................................50 ευρώ Μπίνου Λίτσα .........................................................................50 ευρώ Μπίνου Πηνελόπη ..................................................................50 ευρώ Μπόνιος Παναγιώτης .............................................................25 ευρώ Μπόνιου-Κακαβελάκη Γαρυφαλιά ..........................................20 ευρώ Μπόνιου-Μαυράκη Μαρία ......................................................25 ευρώ Μπόνιου-Χελιώτη Γεωργία .....................................................20 ευρώ Μπότσαρης Θοδωρής............................................................ 50 ευρώ Παπαθανασίου Γρηγόρης ......................................................50 ευρώ Παπαθανασίου Λεµονιά .........................................................50 ευρώ Παπαθανασίου Νίκος ...........................................................100 ευρώ Παπαθεοδώρου Κων/νος .......................................................50 ευρώ Πέτρου Αθανάσιος ................................................................. 50 ευρώ Πέτρου Κων/νος .....................................................................20 ευρώ Πέτρου Χρήστος ....................................................................70 ευρώ Στεργίου Βαγγέλης .................................................................20 ευρώ Στεφάνου Σπύρος ..................................................................30 ευρώ Τραχανάς Γεώργιος ...............................................................50 ευρώ Τσάλεση Βασιλική ..................................................................20 ευρώ Τσουκαλάς Βασίλης ...............................................................50 ευρώ Η Αδελφότητα τους ευχαριστεί

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΒΕΝΕΤΗ

Στη µνήµη του αποθανόντος χωριανού µας Πάνου Βενέτη αντί στεφάνου προσέφεραν στην Αδελφότητα για τους σκοπούς της: Βαζάκας Πολυχρόνης .............................................................20 ευρώ Βενέτης Βασίλης ..................................................................100 ευρώ Βενέτης Μπάµπης ................................................................100 ευρώ Βενέτης Τέλης ........................................................................50 ευρώ Θεοδωρίδης Ζήσης ................................................................50 ευρώ Καλογήρου Τάκης ...................................................................50 ευρώ Παπαθανασίου Θεόδωρος .....................................................50 ευρώ Παπαθανασίου Νίκος .............................................................50 ευρώ Πέτρου Αθανάσιος ................................................................. 50 ευρώ Σουλούτας Ανδρέας................................................................ 50 ευρώ

ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΧΩΡΙΑΝΩΝ ΜΑΣ

- Επιµελήτρια στην εντατική του Αττικού Νοσοκοµείου τοποθετήθηκε η Ειρήνη Καράµπελα, κόρη της χωριανής µας Μαρίας Βέλλιου. Αχρείαστη να είναι, αλλά αν κάποιος χωριανός µας χρειαστεί κάτι από το νοσοκοµείο, ας την αναζητήσει. Σίγουρα η βοήθειά της θα είναι πολύτιµη. Η Αδελφότητα συγχαίρει τη χωριανή µας για την επιστηµονική της κατάρτιση, που είχε ως αποτέλεσµα την κατάκτηση αυτής της επίζηλης θέσης. Και σε ανώτερα. - Στη Σχολή Αξιωµατικών του Πυροσβεστικού Σώµατος εισήχθη ο Νίκος Σιγάλας, γιος της χωριανής µας Σπυριδούλας Σωτ. ∆άσκα. Η Αδελφότητα τον συγχαίρει και του εύχεται καλή αποφοίτηση. - Το πτυχίο της από το IST UNIVERSITY έλαβε και ορκίστηκε η Θεοδώρα Στεφάνου, κόρη της χωριανής µας ∆ήµητρας Σωτ. ∆άσκα. Η Αδελφότητα τη συγχαίρει και της εύχεται καλή σταδιοδροµία στον επαγγελµατικό της βίο.

Σ ΤΑΥ Ρ Ο Σ Σ . Τ Σ Ι Α ΚΟ Σ

ΓΑ Σ Τ Ρ Ε Ν Τ Ε Ρ Ο Λ Ο Γ Ο Σ - Η Π ΑΤ Ο Λ Ο Γ Ο Σ Επιστηµονικός συνεργάτης Γενικού Νοσοκοµείου Αεροπορίας (251 ΓΝΑ)

Κράτητος 6, 2ος όρ. Τηλ.: 210 93.10.007 Ν. Σµύρνη, 171 21 Κιν. 6944 442332 (Όπισθεν Αγ. Σώστη) e-mail: s.tsiakos@yahoo.gr


ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑΣ

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ - ∆ΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2010

Η ΑΓΙΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ

3

Όπως γράψαµε και στο προηγούµενο φύλλο της εφηµερίδας µας, η Εκκλησιαστική Επιτροπή του χωριού µας ξεκίνησε το έργο της αγιογράφησης του καθεδρικού ναού της Αγίας Μαρίνας του χωριού µας. Μέσα σε σύντοµο χρονικό διάστηµα οι τοίχοι της εκκλησίας κοσµούνται πλέον από τις µορφές των Αγίων που επέλεξαν οι δωρητές χωριανοί µας. Το αποτέλεσµα είναι εκπληκτικό, αλλάζοντας την όψη της εκκλησίας µας. Οι αγιογραφήσεις που πραγµατοποιήθηκαν µέχρι σήµερα και οι δωρητές τους φαίνονται παρακάτω: Απόστολος Παύλος Οικογ. Θεοδούλας Αρβανίτη Απόστολος Πέτρος Οικογ. Βασίλειου Μπόνιου Μέγας Βασίλειος Οικογ Ευαγγέλου ∆άσκα Άγιος Νικόλαος Οικογ. Σωτηρίου ∆άσκα Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστοµος Οικογ. Χρυσόστοµου Νικολαϊδη Μέγας Αθανάσιος Οικογ. Αθανασίου Πάκου Άγιος Γρηγόριος Οικογ. Γρηγορίου Βέλλιου Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος Οικογ. Αθηνάς Παπαµαρκάκη Άγιος Κοσµάς ο Ανάργυρος Οικογ. Αναστασίου Πέτρου Άγιος ∆αµιανός ο Ανάργυρος Οικογ. Χρήστου Καυκούλα Άγιος Γεώργιος Οικογ. Γεωργίου Πέτρου Άγιος ∆ηµήτριος Οικογ. ∆ηµητρίου Κάλλη Απόστολος Ανδρέας Οικογ. Ανδρέα Χαραλάµπους Άγιος Σάββας Οικογ. Γεωργίου Νικολαϊδη Άγιος Σπυρίδων Οικογ. Μαργαρίτας Χαραλάµπους Άγιος Χαράλαµπος Οικογ. Χαράλαµπου Πέτρου Προφήτης Ηλίας Οικογ. Ηλία Φειδάκη Αρχάγγελος Μιχαήλ Οικογ. Χρήστου Περ. Πέτρου Αρχάγγελος Γαβριήλ Οικογ. Κωνσταντίνας Ζώη Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος Οικογ. Λίτσας Μπίνου Άγιος Φανούριος Θεοδώρα ∆άσκα Άγιος Προκόπιος Οικογ. Αλέξανδρου Στεφάνου Άγιος Αντώνιος Οικογ. Ιωάννη Κόκκινου Άγιος Παντελεήµων Οικογ. Ευάγγελου Βενέτη Άγιος Ευφραίµ Αθανάσιος Κων. Παπαθεοδώρου Άγιος Νεκτάριος Οικογ. Ιφιγένειας Λώνα Άγιος Σώζων Οικογ. Παναγιώτας Θεοδωρίδη Μέγας Κων/νος Οικογ. Κων/νου Παπαθεοδώρου Αγία Ελένη Ελένη Παπαθεοδώρου Αγία Σοφία Οικογ. Ευάγγελου Στεργίου Αγία Θεοδώρα Οικογ. Ευάγγελου Γεωργίου Αγία Βαρβάρα Οικογ. Ευάγγελου Αθαν Νικολαϊδη Αγία Παρασκευή Οικογ. Γεωργίου Ευθυµίου Αγία Μαρία η Μαγδαληνή Οικογ. Ευάγγελου Παπαθεοδώρου Αγία Άννα Οικογ. Νικολάου Ζιάκα Αγία Μαρίνα Οικογ. Ιερέως Βασιλείου Νικολαϊδη Αγία Αικατερίνη Οικογ. Αθανασίου Πέτρου Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος Οικογ. Γρηγορίου Παπαθανασίου Μέγας Αθανάσιος Οικογ. ∆ηµητρίου Θεοδώρου

Με τις αγιογραφίες αυτές καλύφθηκαν περιµετρικά οι τοίχοι του ναού και ολοκληρώθηκε η αγιογράφηση στο ύψος από τα στασίδια µέχρι τα παράθυρα της εκκλησίας. Επίσης εντός του Ιερού υπάρχουν οι παρακάτω αγιογραφίες από παλαιότερη αγιογράφηση της Εκκλησιαστικής Επιτροπής, στις οποίες όποιος επιθυµεί µπορεί να πραγµατοποιήσει αφιέρωση. Άγιος ∆ονάτος, Μέγας Βασίλειος, Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος, Αγιος Σπυρίδων Πλατυτέρα των Ουρανών. Η τιµή αυτών είναι 320 ευρώ, πλην της Πλατυτέρας, η οποία στοίχισε 2.400 ευρώ. Για την ολοκλήρωση της αγιογράφησης της εκκλησίας αποµένουν: Α. Παραστάσεις 18 αγίων στις επιφάνειες που σχηµατίζονται πάνω από τους κίονες των παραθύρων της εκκλησίας. Κάθε παράσταση θα απεικονίζει έναν Άγιο από τη µέση και πάνω (µπούστο) και όποιος θέλει µπορεί να αφιερώσει τον Άγιο της επιθυµίας του. Κάθε παράσταση µε τη σχετική µπορντούρα στοιχίζει 200 ευρώ. Β. Οι παρακάτω παραστάσεις από τη ζωή του Χριστού, που θα γίνουν στις µεγάλες επιφάνειες των τοίχων ανάµεσα στα παράθυρα του ναού: Γέννηση του Χριστού, Ανάσταση, Ευαγγελισµός, Υπαπαντή, Βάπτιση, Βαϊοφόρος Σταύρωση, Ανάληψη, Μεταµόρφωση, Πεντηκοστή. Η κάθε παράσταση στοιχίζει 2.000 ευρώ, πλην της Γέννησης και της Ανάστασης, που θα γίνουν στο Ιερό και λόγω της µεγάλης επιφανείας τους στοιχίζουν 2.500 ευρώ. Όποιος θέλει µπορεί να αφιερώσει την παράσταση που επιθυµεί. Μπορούν επίσης από κοινού περισσότεροι από έναν να αφιερώσουν µία από τις παραπάνω παραστάσεις. Ήδη η παράσταση του Ευαγγελισµού προσφέρθηκε από την οικογένεια του αείµνηστου Ευάγγελου Γεωρ. Νικολαΐδη και η Βάπτιση του Χριστού από την οικογένεια του Γρηγόρη Παπαθεοδώρου. Ο Ιερέας και η Εκκλησιαστική Επιτροπή του χωριού µας εκφράζει τις ευχαριστίες στους χωριανούς µας που ανταποκρίθηκαν στο µεγάλο έργο της αγιογράφησης και εύχεται ο Θεός και οι Άγιοι να τους χαρίζουν υγεία και χαρά. Η Αδελφότητα συγχαίρει την Εκκλησιαστική Επιτροπή για το πλούσιο έργο της και θα είναι δίπλα της και αρωγός στην ολοκλήρωση του µεγάλου έργου της αγιογράφησης που ξεκίνησε.

Ο ακούραστος Εκκλησιαστικός Επίτροπος Σωτήρης ∆άσκας µπροστά από τις αγιογραφίες. Βοηθείστε όλοι να τελειώσει η αγιογράφηση του ιερού ναού µας, της Αγίας Μαρίνας.

Όποιος ξεχνά το χωριό του, ξεχνά τον ίδιο του τον εαυτό!


4

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ - ∆ΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2010

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑΣ

ΟΙ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΕΚ∆ΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ Α∆ΕΛΦΟΤΗΤΑΣ

Το Π ά ν δ η µ ο µ ν η µ ό σ υ ν ο

Μ

ε την παρουσία του συνόλου σχεδόν των χωριανών µας, χοροστατούντος του παπα-Βασίλη τελέστηκε στις 8 Αυγούστου 2010 το πάνδηµο µνηµόσυνο. Μια εκδήλωση µνήµης, που πραγµατοποιείται συνεχώς εδώ και 21 χρόνια, αφιερωµένη στους προγόνους µας, που λείπουν για πάντα από κοντά µας. Ακολούθησε καφές στα καφενεία του χωριού µας, προσφορά της Αδελφότητας. Τον δίσκο του µνηµοσύνου επιµελήθηκε και κάλυψε τα έξοδά του η Αθηνά Παπαµαρκάκη, στη µνήµη του συζύγου της Γιάννη Παπαµαρκάκη, που µας έφυγε µέσα στη χρονιά. Ας είναι αιωνία η µνήµη του.

Η θεατρική µας παράσταση

Μ

ε µεγάλη επιτυχία η ερασιτεχνική θεατρική οµάδα του χωριού µας παρουσίασε σκηνές από το ηθογραφικό λογοτεχνικό έργο του χωριανού µας Σπύρου Καλογήρου «Σιούλας, η ιστορία ενός ηλίθιου». Είναι δύσκολο να περιγράψεις και να αποτυπώσεις σε ένα άψυχο χαρτί αυτό που έγινε το βράδυ στις 11 Αυγούστου 2010 στο χωριό µας. 600 και πλέον τυχεροί, που κατέκλυσαν τις ολοκληρωµένες κερκίδες του γηπέδου µας, απήλαυσαν µια καταπληκτική παράσταση. Το εξαίσιο κείµενο του έργου, η άψογη ερµηνεία, τόσο των κυρίως πρωταγωνιστών Σπύρου Καλογήρου και Βεατρίκης Τζούρτζου από την Παραµυθιά, όσο και των υπολοίπων πρωταγωνιστών, η άψογη οργάνωση από τεχνικής πλευράς, ο φανταστικός χώρος που δόθηκε η παράσταση, τα σκηνικά, η θεατρική παιδεία που χρόνο µε το χρόνο αποκτούν οι Λεπτοκαρίτες και φαίνεται από την προσοχή µε την οποία παρακολούθησαν την παράσταση και την προθυµία τους να συµµετάσχουν σ’ αυτή, συνετέλεσαν να παρουσιαστεί ένα θέαµα, που άγγιζε την τελειότητα. Ένα θέαµα, που αν και δύο ώρες χωρίς διάλειµµα, κράτησε στη θέση τους όλους τους θεατές, που στο τέλος χειροκρότησαν µέσα από την καρδιά τους τους συντελεστές της παράστασης. Συνιστούµε σε όλους να προµηθευτούν το DVD της παράστασης, για να τη θυµούνται όσοι την είδαν και να την απολαύσουν όσοι δεν µπόρεσαν

να τη δουν. Η Αδελφότητά µας ευχαριστεί: 1. Τον δηµιουργό Σπύρο Καλογήρου που ανταποκρίθηκε στην πρόταση να ανέβει το έργο του, που επέλεξε τις σκηνές, που ενσάρκωσε µε καταπληκτικό τρόπο τον κύριο πρωταγωνιστή του έργου, τον Πάππου, που µε ενέργειές του χρηµατοδοτήθηκε από τον ∆ήµο η ολοκλήρωση των κερκίδων και που εξασφάλισε από τον ∆ήµο πίστωση 1.000 ευρώ για κάλυψη µέρους των εξόδων της παράστασης. 2. Τη Βεατρίκη Τζούρτζου από την Παραµυθιά, που για ένα περίπου µήνα ανέβαινε από την Ηγουµενίτσα στην Λεπτοκαρυά για τις πρόβες του έργου και για τη φανταστική και ανεπανάλη-

πτη της ερµηνεία στο ρόλο της βάβως. 3. Τον ∆ηµοτικό Σύµβουλο Νίκο Τσέκα από την Κεραµίτσα που συµµετείχε στην παράσταση στο ρόλο του προξενητή Μήτση. 4. Τους χωριανούς µας που έπαιξαν στο έργο: Θανασάκη Νικολαΐδη (Σιούλας) Σπύρο Αυθίνο (Χαρίσης και πατέρας Σιούλα), Σοφία Κάλλη (Κατέρω) Γιάννα Κάλλη (Χαρίκλω), Κώστα Παπαθανασίου (Καπετάνιος) Βαγγέλη Στεργίου (καφετζής) Τάκη Καλογήρου (αξάδερφος), Χάρη Καµµένο (θαµώνας καφενείου), Λεωνίδα Μπίνο (Μπάρτζας), ∆ηµήτρη Συντίλα (παππάς), Θανάση Πέτρου (οδηγός λεωφορείου), Ναπολέοντα Παπαθανασίου (µυλωνάς), Βαγγέλη Νικολαΐδη (κλαριτζής), Άγγελο Φανό (βλάχος), Κωστή (γιδοκλέφτης), Τάσο Καλογήρου (θαµώνας καφενείου), Ουρανία Μανίκα (αξαδέρφη), Λούλα ∆ηµητρίου (γειτόνισσα), Αθηνά Μουζακίτη (γειτόνισσα), Αλέξω Τσίτου (µοιργιολογίστρα) 5. Τον Κώστα Μαρινόπουλο που ανέλαβε τον φωτισµό και για την πολύτιµη προσφορά του στα τεχνικά θέµατα της παράστασης και όχι µόνο. 6. Τη Βαρβάρα Παπαθανασίου, πανταχού παρούσα πριν, κατά τη διάρκεια και µετά την παράσταση. 7. Όλους όσους µε οποιοδήποτε τρόπο βοήθησαν, στο παρασκήνιο, για την παράσταση και 8. Τέλος σε όλους εσάς τους θεατές, για τον υποδειγµατικό τρόπο που παρακολουθήσατε την παράσταση και µε το χειροκρότηµά σας ανταµείψατε τους ηθοποιούς και επιβραβεύσατε την προσπάθεια.


ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑΣ

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ - ∆ΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2010

Η Γ Ι Ο Ρ Τ Η Τ Η Σ Π Ι ΤΑ Σ

Σ

τις 13 Αυγούστου στην πλατεία του σχολείου πραγµατοποιήθηκε για 20η συνεχόµενη χρονιά η γιορτή της πίτας που στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία. Κατάµεστη η πλατεία του σχολείου από περίπου 1.000 άτοµα. Καταπληκτική η κοµπανία του κλαρινίστα Κώστα Βέρδη, ενός αξιόλογου παραδοσιακού καλλιτέχνη, µε τον Νίκο ∆άσκαλο και τον Ηλία Κόντη στο τραγούδι, πήρε άριστα. Η βραδιά άρχισε µε την παρουσίαση του χορευτικού µας συγκροτήµατος υπό την καθοδήγηση του Θοδωρή Μπότσαρη που κοντεύει να ξεπεράσει και τη µάνα του την Βαρβάρα στη διδασκαλία των χορών. Άψογο το χορευτικό µας, µε καταπληκτικές στολές, εισέπραξε το χειροκρότηµα του κόσµου. Στη συνέχεια την παράσταση έκλεψαν οι Λεπτοκαρίτισσες, που όπως έχουµε γράψει πολλές φορές, αποτελούν το πιο ζωντανό κοµµάτι του χωριού µας. Όλες µαζί, ανεξαρτήτως ηλικίας, µπήκαν και έσυραν το χορό. Κι είδαµε γυναίκες που δεν τις είχαµε ξαναδεί να χορεύουν. Οι πίτες, κάθε λογής, 88 τον αριθµό, σερβιρίστηκαν σε όλους και στόλισαν και φέτος τα τραπέζια µας. Την εκδήλωση τίµησαν µε την παρουσία τους ο γαµπρός µας Θανάσης Οικονόµου βουλευτής Ιωαννίνων, ο οποίος και απηύθυνε χαιρετισµό, ο ∆ήµαρχος Φιλιατών Μηνάς Ντουµάζιος, ο αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής γαµπρός µας Γιώργος Οικονόµου που χαιρέτισε την εκδήλωση και πλήθος κοντοχωριανών και φίλων του χωριού µας. Το γλέντι και ο χορός κράτησαν µέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, αφήνοντας τις καλύτερες των εντυπώσεων, τόσο από πλευράς οργάνωσης, όσο και από πλευράς διασκέδασης και ψυγαγωγίας. Αυτό που µας στεναχώρησε λίγο ήταν το οικονοµικό αποτέλεσµα της εκδήλωσης, που ήταν πενιχρό. Όπως όµως έχουµε τονίσει πολλές φορές το οικονοµικό αποτέλεσµα των εκδηλώσεων δεν είναι το κυρίαρχο για µας. Η Αδελφότητα ευχαριστεί όλους

όσους βοήθησαν στην οργάνωση της εκδήλωσης. Επειδή φοβόµαστε ότι κάποιους µπορεί να ξεχάσουµε δεν θα αναφέρουµε τα ονόµατά τους. Άλλωστε δεν βοηθούν, για να δουν το όνοµά τους στην εφηµερίδα. Τιµητικά θα αναφέρουµε µόνο τις γυναίκες που έφτιαξαν πίτες: Ανώνυµη, Θεοδούλα Αρβανίτη, Κατερίνα Αυθίνου, Περσεφόνη Αυθίνου, Μάτω Βέλλιου, Μαρία Βενετάκη, Ελευθερία Βενέτη, Ευγενία Βενέτη, Λαµπρινή Βενέτη, ∆ονάτος Βενέτης, Ευφροσύνη ∆άσκα, Θεοδώρα ∆άσκα, Κωστάντω ∆άσκα, Σπυριδούλα ∆άσκα, Θεοδώρα ∆ηµητρίου, Γεωργία ∆ιαµαντοπούλου, Κωσταντίνα Ζώη, ∆ήµητρα Θεοδώρου, Μαριάνθη Θεοδώρου, Σοφία Θεοδώρου, Ελευθερία Ιωάννου, Κυριακή Κάλλη, Ανθούλα Καλογήρου, ∆ιαµαντούλα Καλογήρου, Μαίρη Καλογήρου, Νίτσα Καλογήρου, Ντίνα Καλογήρου, Μάνια Κεµετσετζίδη, Θεοδώρα Κόκκινου, Πολυξένη Κόκκινου, Σταυρούλα Λεβάκου, Ανδρονίκη Λιβανά, Ελένη Λίγκα, Φούλα Λώλη, Ουρανία Μανίκα, Αθηνά Μουζακίτη, Λίτσα Μπίνου, Παρασκευή Μπίνου, Άννα Μπίτσα, Αριστέα Μπλέτσα, Αρετή Μπόνιου, Βασιλική Μπόνιου, Ελευθερία Μπόνιου, Αναστασία Νικολαϊδη, Βικτωρία Νικολαϊδη, Ελένη Νικολαϊδη, Ευαγγελία Νικολαϊδη, Παναγιώτα Νικολαϊδη, Σπυριδούλα Νικολαϊδη, Τριαναταφυλλιά Νικολαϊδη, Πανάγιω Νικολάτου, Άρτεµη Παπαθανασίου, Γιώτα Παπαθανασίου, Λεµονιά Παπαθανασίου, Όλγα Παπαθανασίου, Σταµατούλα Παπαθανασίου, Σταυρούλα Παπαθανασίου, Τασία Παπαθανασίου, Τασία Παπαθανασίου, Γεωργία Παπαθεοδώρου, Ελένη Παπαθεοδώρου, Μαρία Παπαθεοδώρου, Χριστίνα Παπαθεοδώρου, Αθηνά Παπαµαρκάκη, Κατερίνα Παπαχαραλάµπου, Παρασκευή Παπαχαραλάµπους, Μαρία Πέτρου, Βασιλική Πέτρου, Θεοδώρα Πέτρου, Πανάγιω Πέτρου, Ειρήνη Ρηγόπουλου, Άννα Σκαλτσά, Πανάγιω Σουλούτα, Ελευθερία Στεφάνου, Βασιλική Στεργίου, Σοφία Στεργίου, Ευθαλία Τασούλα, Ευανθία Τάσση, Βασιλική

Το πρωτάθληµα Τάβλι:

Τσάλεση, Γιαννούλα Τσάλεση, Ελπίδα Τσάλεση, Αλεξάνδρα Τσίτου, ∆ήµητρα Τσίτου, Ευδοξία Τσότσου,

Με τη συµµετοχή 16 παικτών πραγµατοποιήθηκε το πρωτάθληµα τάβλι. Πρωταθλητής µετά από διαδοχικές νίκες αναδείχθηκε ο Ηρακλής Βενέτης, ο οποίος επικράτησε στον τελικό, του περυσινού νικητή Θόδωρα Παπαθανασίου. Ας σηµειωθεί ότι είναι η τρίτη φορά που ο Ηρακλής στέφεται πρωταθλητής. Τυχαίο; ∆εν νοµίζω. Η φήµη ότι κάποιος στενός συγγενής, τον παρακαλούσε να του το χαρίσει, αφού ο ίδιος δεν µπορεί να πάρει πρωτάθληµα, ούτε επιβεβαιώθηκε, ούτε όµως και διαψεύστηκε.

5

Ελένη Τσουκαλά, Κατερίνα Τσουκαλά, Λαµπρινή Χαραλάµπους, Μαργαρίτα Χαραλάµπους.


ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ - ∆ΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2010

6

Οι αθλητικοί αγώνες

Στις 14 Αυγούστου 2010, στο γήπεδο του χωριού µας πραγµατοποιήθηκαν αθλητικοί αγώνες δρόµου για τους νέους µας. Η συµµετοχή των παιδιών ικανοποιητική. Με αγωνία και λαχτάρα περίµεναν τους αγώνες και όπως φάνηκε πολύ το χάρηκαν. Μετάλλια στους 3 πρώτους νικητές κάθε κατηγορίας απονεµήθηκαν από την Αδελφότητα. Στη συνέχεια ακολούθησε, υπό το φως των προβολέων, ποδοσφαιρικός αγώνας µεταξύ εφήβων και ανδρών. Νικήτρια η οµάδα των εφήβων, που συνέτριψε τους άνδρες.

Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΙ Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΓΑΝΙΤΑΣ

Στις 17 Αυγούστου 2010, στο Μεσοχώρι , πραγµατοποιήθηκε η βραδιά τηγανίτας, που για τεχνικούς λόγους αντικατέστησε την γιορτή του λουκουµά. Στη διάρκεια της εκδήλωσης πραγµατοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση για την εκλογή νέου ∆.Σ στον Πολιτιστικό Σύλλογο. Πρόεδρος της Συνέλευσης αναδείχθηκε ο Τάσος Βενέτης, ο οποίος, αφού καλοσώρισε τους χωριανούς µας, που γέµισαν ασφυκτικά το µεσοχώρι, αναφέρθηκε επιγραµµατικά στον σκοπό της Συνέλευσης και έδωσε τον λόγο στον Πρόεδρο του Τοπικού Συµβουλίου Βαγγέλη Νικολαΐδη, για ενηµέρωση επί των προβληµάτων του χωριού. Τον λόγο έλαβαν πολλοί χωριανοί µας, όπως ο Τάσος Καλογήρου, ο Κώστας Τσάλεσης, ο Κώστας Βενέτης, ο Σπύρος Καλογήρου, η Βαρβάρα Παπαθανασίου, οι οποίοι έθεσαν διάφορα θέµατα, µε κυρίαρχα το πρόβληµα της ύδρευσης, της καθαριότητας, αλλά και της ανάγκης συνέχειας του Πολιτιστικού Συλλόγου. Απροθυµία φάνηκε για την υποβολή υποψηφιοτήτων για το ∆ιοικητικό Συµβούλιο του Συλλόγου και η Συνέλευση κυριολεκτικά ανέθεσε στους Τάκη Καλογήρου, Βαρβάρα Παπαθανασίου, Παναγιώτη Μπόνιο, Γεώργιο Πέτρου, Βαγγέλη Νικολαϊδη, Κική Κάλλη και Σπύρο Καλογήρου τη ∆ιοίκηση του Πολιτιστικού Συλλόγου. Στη διάρκεια της Συνέλευσης σερβιρίστηκαν σε όλους τηγανίτες που µε µεράκι έφτιαξαν και τηγάνισαν στο µεσοχώρι οι χωριανές µας Λίτσα Μπίνου, Γεωργία και Ελένη Παπαθεοδώρου, Μάτω Βέλλιου κι ο ∆ονάτος Βενέτης. Τους ευχαριστούµε.

ΤΟ ΠΑΡΤΙ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ Η εκδήλωση ήταν η έκπληξη του καλοκαιριού. Οι νέοι του χωριανοί µας από µόνοι τους οργανώθηκαν, επέλεξαν τον χώρο, τον καθάρισαν, έβγαλαν αφίσα, κάνανε την αφισοκόλληση και µε λίγη βοήθεια, περισσότερο ηθική, από τους µεγαλύτερους, έστησαν ένα υπέροχο πάρτι στις εγκαταστάσεις της παλιάς PUB. Σύσσωµη η νεολαία του χωριού µας και της περιοχής, πάνω από 400 άτοµα, τίµησαν το πάρτι και διασκέδασαν µε την ψυχή τους, όπως αυτοί ξέρουν µέχρι που ο ήλιος έφεξε. Ο ∆ηµήτρης Μαρινόπουλος, παρά το µικρό της ηλικίας του, έδωσε ρέστα ως D.J. αποσπώντας τον θαυµασµό όλων. Ήταν µια πρωτόγνωρη εκδήλωση που άρεσε και δηµιουργεί παρακαταθήκη για παρόµοιες εκδηλώσεις τα επόµενα χρόνια. Το σηµαντικότερο από όλα είναι ότι οι νέοι µας µόνοι τους το οργάνωσαν και το ευχαριστήθηκαν. Η Αδελφότητα συγχαίρει τους νέους για την πρωτοβουλία τους και τους υπόσχεται ότι θα βρίσκεται πάντα στο πλάι της. Παράλληλα ευχαριστεί τη Λίτσα Μπίνου για τη δωρεάν παραχώρηση του χώρου και τη σηµαντική βοήθειά της.

ΝΕΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

ΤΟ ΝΕΟ ∆.Σ.

Το ∆.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Λεπτοκαρυάς, που προήλθε από τη Γενική Συνέλευση της 17 Αυγούστου 2010, µετά τη συγκρότησή του σε σώµα, έχει ως εξής:

Πρόεδρος: Τάκης Καλογήρου Αντιπρόεδρος: Κική Κάλλη Γραµµατέας: Βαγγέλης Νικολαΐδης Ταµίας: Γιώργος Πέτρου Αν. Ταµίας: Παναγιώτης Μπόνιος Μέλη: Σπύρος Καλογήρου Βαρβάρα Παπαθανασίου ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Αγαπητοί Χωριανοί Σας ευχαριστούµε για την εµπιστο-

σύνη που µας δείξατε και µας αναθέσατε τη ∆ιοίκηση του Πολιτιστικού Συλλόγου. Θέλουµε να σας διαβεβαιώσουµε ότι θα εργαστούµε µε όλες µας τις δυνάµεις και σε συνεργασία µε τους άλλους φορείς του χωριού µας (Τοπικό συµβούλιο, Εκκλησιαστική Επιτροπή και Αδελφότητα) για την πρόοδο του χωριού µας. Γνωρίζουµε, όµως, ότι χωρίς τη δική σας συµµετοχή και συµβολή, ελάχιστα µπορούν να γίνουν. Γι’ αυτό και σας καλούµε, όλοι µαζί ενωµένοι και από κοινού, να εργαστούµε και µέσα από τον Σύλλογο, για το καλό του χωριού, παραµερίζοντας κάθε προσωπική πικρία, που ο καθένας µας µπορεί να έχει. Σ’ αυτή την προσπάθεια κανείς δεν περισσεύει.

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑΣ


ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑΣ

Σ ΤΑ Π Ε ΤΑ Χ ΤΑ

• Παρά τις σχετικές προβλέψεις περί του αντιθέτου, η κάθοδος στο χωριό των Λεπτοκαριτών ήταν µαζική. Μόνο τον Αύγουστο υπολογίζεται ότι 520 Λεπτοκαρίτες διανυκτέρευσαν, έστω και δύο βράδια, στο χωριό. Το κακό είναι ότι οι περισσότεροι κάθονται για λίγο µόνο µέρες. ∆εν ξέρουµε αν η οικονοµική κρίση θα φέρει πιο πολύ κόσµο στο χωριό ή αντίθετα κι αυτοί που έρχονται θα αναγκαστούν να το κόψουν. • Σίγουρα όµως η οικονοµική κρίση φάνηκε στην κατανάλωση στα πανηγύρια, στα καφενεία και στις ταβέρνες του χωριού.

• Το πρόβληµα της ύδρευσης είχε και φέτος το καλοκαίρι την τιµητική του και ίσως ήταν εντονότερο από κάθε άλλη φορά. Φέτος όπως αποδείχτηκε µάλλον ταλαιπωρηθήκαµε τζάµπα. Ο παλιός αγωγός από τη δεξαµενή µέχρι τον Γκούλιαρα κι ο οποίος λειτουργούσε παράλληλα µε το νέο που τοποθετήθηκε πριν από διετία, έσπασε κάτω από το σπίτι του Παν. Μπόνιου, µε αποτέλεσµα το νερό να χάνεται, η δεξαµενή, παρά τη συνεχή τροφοδότησή της µε νερό, να µη γεµίζει και να δηµιουργείται το πρόβληµα της ύδρευσης. Με τον άµεσο εντοπισµό του προβλήµατος θα είχαµε αποφύγει την ταλαιπωρία. Η αδυναµία έγκαιρου εντοπισµού µιας διαρροής καταγράφεται στα ελλείµµατα λειτουργίας του έργου και αποτελεί ευθύνη της αρµόδιας ∆ηµοτικής Αρχής. Με τη διακοπή λειτουργίας του παλαιού αγωγού τα προβλήµατα εξαφανίσθηκαν.

• Πάντως ανεξάρτητα από τα παραπάνω, ο κύριος στόχος του χωριού µας θα πρέπει να παραµείνει η κατασκευή νέου υδραγωγείου από τις πηγές της Λαγκάβιτσας κατά µήκος του δηµόσιου δρόµου.

• Πρωτοφανής η διάρκεια του καύσωνα στο χωριό. Θα πρέπει να ήταν ο πιο ζεστός Αύγουστος όλων των εποχών. Το θερµόµετρο κατά τη διάρκεια της ηµέρας είχε κολλήσει κοντά στους 40 βαθµούς. • Το επίπεδο καθαριότητας των δρόµων του χωριού µας κατά τους καλοκαιρινούς µήνες δεν ήταν σε ικανοποιητικό βαθµό. Πολλά σκουπίδια στους δρόµους, στη στάση και στα παγκάκια από τους ασυνείδητους. Μια µικρή δικαιολογία στέκει ότι δεν υπάρχουν καλάθια. Ο Σύλλογος, από ό,τι µαθαίνουµε, δραστηριοποιείται για την τοποθέτηση καλαθιών σε επίκαιρα σηµεία. Με τη βοήθεια όλων σίγουρα θα φθάσουµε στο ποθητό αποτέλεσµα της καθαριότητας των κοινοχρήστων χώρων.

• Με πιστώσεις του ∆ήµου Φιλιατών, ύστερα από ενέργειες του Σπύρου Καλογήρου, ολοκληρώθηκε η κατασκευή των κερκίδων του γηπέδου. Το έργο κατασκεύασε ο χωριανός µας Κώστας Τσάλεσης. Με την θεατρική παράσταση εγκαινιάσαµε και τις κερκίδες. • Το υλικό της περίφραξης (πλέγµα) του γηπέδου, στις πλευρές πίσω από τα τέρµατα αποδείχθηκε άστοχο,

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ - ∆ΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2010

7

αφού δεν άντεξε στα ισχυρά κτυπήµατα της µπάλας και άρχισε να διαλύεται, εγκυµονώντας κινδύνους τραυµατισµού στα µικρά παιδιά που περνούν από τα ανοικτά µέρη της περίφραξης να µαζέψουν τις µπάλες. Ήδη η Αδελφότητα κινείται για την αντικατάσταση αυτής µε δικτυωτό σύρµα, το οποίο είναι ανθεκτικότερο. • Μετά από ένα χρόνο λειτουργίας του γηπέδου διαπιστώθηκε η ανάγκη τοποθέτησης δικτυού στην οροφή του γηπέδου, προκειµένου να µη φεύγει η µπάλα εκτός γηπέδου. Το δίκτυ υπάρχει και σύντοµα θα τοποθετηθεί. • Πολλές προτάσεις δεχθήκαµε να ανεβάσουµε κι αλλού την θεατρική µας παράσταση, µετά την επιτυχία που είχε στο χωριό µας. Λίγο δύσκολο, όχι ακατόρθωτο, αλλά και ενδιαφέρον. Το βλέπουµε στο µέλλον.

• Λίγο αργά µας έπεσε φέτος η πανσέληνος του Αυγούστου, που οι περισσότεροι από τους επισκέπτες του καλοκαιριού θα έλειπαν και δεν προγραµµατίσαµε κάποια εκδήλωση. Από µόνοι τους όµως βρέθηκαν περίπου 30 άτοµα να απολαµβάνουν το Αυγουστιάτικο φεγγάρι στο Ταµπούρι και πέρασαν όµορφα. Τα σχετικά ποτά προσέφερε η Κική και τα παγάκια ο Σταύρος. Και του χρόνου! • Οµάδα αποκλειστικά µε Λεπτοκαρίτες οργάνωσαν φέτος οι κυνηγοί του χωριού µε τοµέα κυνηγιού το χωριό και την Μπράνια. Καλά κυνήγια, λοιπόν, και να δοκιµάζουµε και κανένα µεζέ οι υπόλοιποι.

• Το σχολείο και το νηπιαγωγείο στο χωριό µας άνοιξαν και φέτος. Φόβοι και ανησυχίες όµως περνούν από το µυαλό µας µήπως στα πλαίσια περιστολής των δηµοσίων δαπανών στα επόµενα χρόνια παύσουν να λειτουργούν. Θα είναι ένα βαρύ πλήγµα για το χωριό µας.

• Αναβαθµίστηκε η ιστοσελίδα του χωριού µας στο διαδίκτυο και ελπίζουµε να σας αρέσει. Μπορεί κάποιος να διαβάσει την εφηµερίδα του χωριού µας, νέα από την Ήπειρο, να δει εκατοντάδες φωτογραφίες από το χωριό, παλιές φωτογραφίες από την έκθεση παλιάς φωτογραφίας, ανακοινώσεις της Αδελφότητας, το χωριό µας από δορυφόρο, τις σελίδες του FACE BOOK του χωριού µας, βίντεο από εκδηλώσεις του χωριού µας και άλλα πολλά. Η ∆νση: www.e-leptokagya.gr Ιδέες, προτάσεις, σκέψεις ευπρόσδεκτες. Ευχαριστούµε τον Θανάση Παπαθεοδώρου εµπνευστή, δηµιουργό και διαχειριστή της ιστοσελίδας µας. • Στις Αρχές Αυγούστου στον Άγιο Σάββα, η Εκκλησιαστική Επιτροπή τέλεσε µνηµόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της χωριανής µας Βασιλικής Βενέτη, στη µνήµη της οποίας η οικογένειά της κάλυψε τη δαπάνη περίφραξης του Αγίου Σάββα. Μετά το τέλος της τελετής η Εκκλησιαστική απένειµε στον δωρητή Βαγγέλη Βενέτη αναµνηστική εικόνα.

ΟΙ ∆ΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Στις 7 του Νοέµβρη 2010 θα πραγµατοποιηθούν οι πρώτες, µετά το σχέδιο “ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ”, εκλογές. Για τον ∆ήµο Φιλιατών, στον οποίο ανήκει το χωριό µας, µέχρι στιγµής έχουν ανακοινωθεί τρεις συνδυασµοί. Του Μηνά Παππά µε στήριξη από το ΠΑΣΟΚ, του Γιώργου ∆άλλα µε στήριξη από τη Νέα ∆ηµοκρατία και του Λαέρτη Ρέγγα µε στήριξη από το ΚΚΕ. Όσον αφορά στα Τοπικά Συµβούλια, το χωριό µας εκλέγει τριµελές Τοπικό Συµβούλιο, λόγω του πληθυσµού άνω των 300 ατόµων, που παρουσίασε στην απογραφή του 2001. Τη στιγµή που γράφονται οι γραµµές αυτές διαβουλεύσεις και προεκλογικός πυρετός επικρατεί για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων για το Τοπικό Συµβούλιο σε κάθε δηµοτικό συνδυασµό. Η Αδελφότητα εύχεται σε όσους πολιτευθούν καλή επιτυχία. Στον ∆ήµο Κερατσινίου κατέρχεται ως υποψήφιος ∆ηµοτικός Σύµβουλος ο χωριανός µας και µέλος του ∆.Σ. της Αδελφότητας Τάσος Βενέτης στον συνδυασµό του υποψηφίου δηµάρχου Λουκά Τζανή. Εκ µέρους όλων των Λεπτοκαριτών του ευχόµαστε καλή επιτυχία και εκλογή.

ΕΚ∆ΟΣΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟΥ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥ

• Ένα όµορφο εκκλησάκι αφιερωµένο στον Αϊ - Γιάννη µέσα στο χωριό έκτισε εδώ και χρόνια η χωριανή µας Λεµονιά Οικονόµου. Κάθε χρόνο, στις 29 Αυγούστου, εορτή της Αποτοµής της Κεφαλής του Προδρόµου, στο εκκλησάκι αυτό τελείται Θεία Λειτουργία, την οποία παρακολουθεί µεγάλο µέρος των χωριανών µας. Μετά το πέρας της Λειτουργίας παρατίθεται στους προσκυνητές γεύµα από την κτήτορα του ναού, στην ταβέρνα του Σταύρου Βέλλιου. Ευχόµεθα ο Αϊ - Γιάννης να της δωρίζει υγεία στην ίδια και την οικογένεια της.

• Με χαρά περιµένουµε να µας γνωρίσετε τα παιδιά του χωριού µας που εισήχθησαν φέτος στις Ανώτατες Σχολές.

• Μήπως ενόψει των δηµοτικών εκλογών πρέπει να αποσπάσουµε από τους υποψήφιους δηµάρχους δέσµευση για την µετά την εκλογή τους επίλυση συγκεκριµένων έργων που χρειάζεται το χωριό µας; Π.χ. ύδρευση κ.λπ; • Τον Μάρτιο του 2011 θα πραγµατοποιηθεί στην Ελλάδα η απογραφή του πληθυσµού. Πρέπει από τώρα να συζητήσουµε και να δούµε αν µπορούµε κι αν αξίζει το κόπο να κινητοποιηθούµε, όπως την προηγούµενη φορά, παρουσιάζοντας πληθυσµό άνω των 300 ατόµων. • Συγχαρητήρια αξίζουν στον Παναγιώτη Μπόνιο, ο οποίος εθελοντικά καθάρισε το µονοπάτι για τη βρύση του Τάτση και περιποιείται τις τριανταφυλλιές στο Γκούλιαρα. Μακάρι να υπάρξουν µιµητές του και µε χαρά να τους παρουσιάσουµε στην εφηµερίδα µας.

Μετά από απαίτηση πολλών χωριανών µας η Αδελφότητα θα εκδώσει νέο τηλεφωνικό κατάλογο µε τα ονόµατα και τα τηλέφωνα των χωριανών µας. Για τον λόγο αυτόν θα έλθουµε σε επικοινωνία µε όλους σας, προκειµένου να µας δώσετε τα τηλέφωνα επικοινωνίας (κινητό ή ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΠΑΝΟ ΜΑΣ Χάρε ήσουνα σκληρός τ’ αφαίρεσες τα χρόνια τώρα που ήτανε να ζει να δει πολλά εγγόνια.

Πάλεψε δεν σε νίκησε έκανες το δικό σου στη ζωή του ήταν δίκαιος ποιος ήταν ο θυµός σου;

Μα δεν πειράζει πίσω σου

σταθερό) που επιθυµείτε, καθώς και τα στοιχεία της διεύθυνσής σας. Έχοντας υπόψη πόσο σηµαντικός είναι ο κατάλογος αυτός για την επικοινωνία µεταξύ των χωριανών µας, στόχος µας είναι να µην λείπει από αυτόν κανείς Λεπτοκαρίτης, όπου κι αν ζει. Σε περίπτωση που κάποιος θέλει να διαφηµιστεί, παρακαλείται να έλθει σε επαφή µε τα µέλη του ∆ιοικητικού Συµβουλίου. άφησες τέσσερα παλικάρια θα προσέχουν τη µανούλα τους σαν δυνατά λιοντάρια.

Χαρούλα λεβέντισσα και δυνατή θα έχεις τα παιδιά σου θα σε προσέχουν πάντοτε µέχρι τα γηρατειά σου. Άφησε πόνο βαρύ σε όλους τους δικούς του µα έτσι ήτανε γραφτό να πάει στους γονείς του.


ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ - ∆ΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2010

8

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑΣ

ΚΕΡΑΜΟΙ & ΠΛΙΝΘΟΙ...(ατάκτως και όχι µόνο) ΕΡΡΙΜΕΝΟΙ Του Α-ΧΡΗΣΤΟΥ

Επί του πιεστηρίου/ κυριολεκτικά θέλοντας και µη βέβαια/ Ως συγγραφέας δε σηκώνει αντιρρήσεις κι ως απόστρατος επίσης/ Ας είναι / κάτι θα βρεθεί για να γεµίσει η σελίδα/ Οι τσιέπες µας δεν βλέπω να γεµίζουν/. ξανά και µόρχεται να σκάσω.

Ε! Είπαµαν ότι περάσαµαν και µε λιγότερα, αλλά όχι κι έτσι" Τώρα που καλοµάθαµαν, πώς να τ’ αντέξεις; Βέβαια µια τάξη τη θέλαµαν" ∆έκα τηλεοράσεις, πέντε κινητά, τρία αυτοκίνητα, λούσα απέδω, λούσα απέκει τάβλεπαν οι ΕΥΡΩΠ(ε)αίοι και τους σηκώθηκε η τρίχα κάγκελο. Μας την έκαναν αδέρφια, τη ζηµιά κι όποιον πάρει ο χάρος " Κι αυτός δεν κάνει διακρίσεις"

Ένας-ένας φεύγουν από κοντά µας κι αυτοί που αγαπήσαµε/ Ο ένας πίσω από τον άλλο κι ο ένας καλύτερος από τον άλλο. Κάθε τόσο ένα κοµµάτι από την καρδιά µας φεύγει µαζί τους/ Αδειάζουν αδέρφια, οι ψυχές µας, κάθε φορά που αποχαιρετάµε τον φίλο, τον αδερφό, τον συγχωριανό/ Μοιραίο, φυγείν αδύνατο/ θα πείτε/αλλά στον καιρό του. Κατά τα λοιπά η ζωή τραβάει µε τους δικούς της ρυθµούς" Τους τράβηξε και φέτος"ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑ-ΕΚ∆ΗΛΩΣΕΙΣ-ΠΡΕΦΕΣ-∆ΗΛΩΤΕΣ... Το χαβά µας εµείς " εδώ ο κόσµος χάνεται κι εµείς «τ’ είχες Γιάννη τ’ είχα πάντα».

Κάποιοι την είδανε του/ θεάτρου τέχνης και τόκαναν το θαύµα τους... Γιόµισε ο τόπος καλλιτέχνες (όχι ωρέ οι θεατές ήταν περισσότεροι/ αλλά έτσι όπως πάµε του χρόνου δεν θα βρίσκουµε θεατές/ γιατί θα ανέβουν όλοι στη/ σκηνή από τη ζήλεια τους/). Κι όλοι θέλουνε να παίξουνε τον «Σιούλα». Τον «Πάππου» τον έχουνε καπαρωµένο, τη «Βάβω» επίσης τον «Χαρίση» πρόλαβε άλλος (ωρέ καλά λένε ότι/ «Η Ιστορία Ενός Ηλίθιου» έχει πέραση)... Τίποτε δεν είναι τυχαίο.

Ήταν κι η τσιούπρα από το Ζαραβούτσι... Εκεί εγώ" δεν είµανε, αλλά µου τόπανε και ψέµατα αυτοί δε λένε. Και τσ’ έφκε πάλι το τακούνι (η φούστα έµεινε στη θέση της) στην ίδια πλάκα, όπως και πέρσι και πρόπερσι "και του χρόνου. Εκεί...Θα πέσει πάλε... το χει η µοίρα της"

Ξεχαρβαλώθηκαν ΟΛΑ ωρέ, πλάκες, φώτα, λάµπες/ Καλά στο Ταµπούρι είναι µακριά θέλουν και σειοκόλια το χαβά τους, αλλά στην εκκλησιά / κι

Γιατί ρε λαµόγια να πληρώσω εγώ ο µικροµεσαίος, ο µεροκαµατιάρης, ο συνταξιούχος. Οµολογώ ότι από την ηµέρα που ξέσπασε η κρίση δεν φοβήθηκα, δεν πανικοβλήθηκα. Βλέπεις η γενιά µου µεγάλωσε σε παράγκες. Περπάτησε σε χωµατόδροµους και λάσπες. Όπου το οκτάωρο δεν είχε ισχύ, αν και υπήρχε. Τα σχολειά µας έµπαζαν κρύο από τα παράθυρα και έσταζαν βροχές οι ταράτσες τους. Το ίδιο συνέβαινε και µε τα σπίτια µας. Λίγο το φαγητό, ανύπαρκτο το περιττό, λιγοστά τα ρούχα, µικρά τα µεροκάµατα. Κι όµως ζήσαµε. Εξελιχθήκαµε. ∆ηµιουργήσαµε. Όχι δεν είµαστε όλοι το ίδιο υπεύθυνοι. Κι όµως για όλα αυτά τα χάλια δεν είµαστε το ίδιο υπεύθυνοι. Πώς να το κάνουµε; Εµείς οι µικροµεσαίοι, οι µεροκαµατιάρηδες, οι συνταξιούχοι θα πληρώσουµε πάλι; Εµείς που µορφωθήκαµε στα σχολεία της χώρας µας ή αυτοί που τα ‘κονόµησαν και πήγαν στο YALE, στο Χάρβαντ, στο Λονδίνο, στα κολλέγια; Εµείς που από τα χαράµατα βγαίναµε στο µεροκάµατο ή αυτοί που τους έφερνε η Φιλιππινέζα το γάλα και το πλούσιο πρωινό τους στο κρεβάτι τους; Εµείς που λιώναµε σόλες στο περπάτηµα και χτυπούσαµε πόρτες που δεν άνοιγαν για να βρούµε µια δουλίτσα να τρυπώσουµε και όχι αυτοί που µε τα «κονέ» τους και τον µπάρµπα

ύστερα φταίει ο φονιάς/ (δεν άρχισε / προεκλογική περίοδος να/ γένουν έργα/

Του Συλλόγου έγινε κι φέτος... Άλλοι ετούτοι" κόντεψαν να το κλείσουνε το µαγαζί (το φτιάξαµαν µε κόπο βλέπεις). Τι ‘στραπή µας βαράει δεν µπορώ να το καταλάβω" Κόσµο έχουµε, εκδηλώσεις πετυχηµένες κάνουµε, το χέρι στην τζιέπη το βάζουµε, τι στο διάολο µας πιάνει δε ξέρω"

Θέλουµε ξεµάτιασµα και Αγιασµό/ και κάνα µπινελίκιον διά να στρώ-σωµεν/(και το ∆ΝΤ καλό είναι για την περίσταση/ θαραπεύει κάθε νόσο και κάθε µαλακίαν/). Ωρέ µήπως να φέρουµε την Τρόικα κατά Λεπτοκαρυά µεριά; Να µας κάνει και τσ’ εκλογές να αγιάσουµε"

Εκλογές; Καλώς τες/ και καλώς τα παιδιά/ Τι χαµπάρια; Βάλτε µπροστά τες υποσχέσεις/ ∆ρόµους, νερά, υδραγωγεία, γεφύρια... Το χρόνου πρόβληµα κανένα/ Αχ! Ωρέ κάθε φορά τα ίδια/ νησάφι/

Οι µισοί " απ’ έδω και οι µισοί " απ’ έκει κι ένα χωριό στη µέση, ποιος αδειάζει να" το (-έσει) (καλά ωρέ δεν ξαναµιλάω" να µου κοπεί η γλώσσα. Αλλά άµα δε γράψω µια αράτα θα καταλήξω στον" ψυχίατρο" Εντάξει, δεν ψηφίζω, αλλά να εξαφανιστώ" δε γένεται"

Ωραίον το DVD µε το θεατρικό/ ΟΑΣΗ πραγµατική και µπράβο σε όλους/ Αχ! Ωρέ να ήξερες τι έγραφες; (Ευτυχώς δηλαδή γιατί ‘µα ήξερες δε θα τόγραφες/) Για µια ακόµη φορά/ συγκλονιστήκαµε... Και το ΣΑΪΤ καλύτερο" Αρέσει και µπράβο στο ΘΑΝΑΣΗ τον Παπαθεοδώρου για το θαύµα του"

ΧΟΛΥΓΟΥΝΤΙ γίναµαν/ Συγγραφείς, σκηνοθέτες, ηθοποιοί, διαδικτυακοί (/ δηµοσιογράφοι/) Να µην µας µατιάσουν/ ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑ: Χωριό των αντιθέσεων, των µεγάλων έργων και των αντιπαραθέσεων, ικανοί για το χειρότερο την ίδια στιγµή για το καλύτερο αιώνες τώρα και µ’ αρέσει.

Εκεί που βριζόµαστε, αγαπιόµαστε!!! Όλοι µαζί µια γροθιά, πότε στα µούτρα µας, πότε απέναντι/ καταραµένοι να συµβιώνουµε/ και να επιβιώνουµε αντάµα/

Κ Ρ Ι Σ Η

τους έπιαναν πόστα στις διεθνείς τράπεζες και σ’ όλα τα καλά πόστα της εξουσίας, τα περίφηµα «golden boys». Εµείς που πηγαίναµε διακοπές στη θολούρα του Σκαραµαγκά, της Ελευσίνας, του Μ. Πεύκου, της Φρεαττύδας, της Σαλαµίνας και στα βραχάκια της Πειραϊκής για ένα µπάνιο ή αυτοί που ξόδευαν τους παχυλούς µισθούς τους και τα «κλεψιµαίικα» από τα «Ευρωπαϊκά Προγράµµατα» στα κοσµοπολίτικα νησιά, όπως οι Μπαχάµες, Σεϋχέλλες, Καραϊβική, Μαγιόρκα, Σαντορίνη, Μύκονο; Εµείς φταίµε, που για να καταφέρουµε, παράλληλα µε τις σπουδές µας δουλεύαµε και όχι αυτοί που µε πτυχία κάτω του 10 διορίστηκαν στις Βρυξέλλες ή στα γραφεία της ΕΟΚ; Φταίµε εµείς που υπηρετήσαµε 24 µήνες στις παραµεθόριες περιοχές και όχι αυτοί που πήγαν για 2 ώρες στο «Ναύσταθµο» της Σαλαµίνας και δεν ξαναπάτησαν ποτέ το πόδι τους; Φταίµε εµείς που έχουµε ένα εξοχικό σπιτάκι 2 δωµατίων και όχι αυτοί που από το τίποτε έχουν εξοχικό 400 τ.µ. βίλες και πισίνες; ΟΧΙ ΡΕ ΡΕΜΑΛΙΑ ∆ΕΝ ΧΟΡΤΑΣΑΜΕ ΠΟΤΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΙΝΑΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΕΜΕΙΣ. Καθώς σκεφτόµουν ξεπρόβαλε από το που-

Και θα επιβιώνουµε " σε πείσµα των καιρών, της Τρόικας και του ∆ΝΤ. (Τρόικα" είχαµαν πάντα οι Λεπτοκαρίτες από κείνα τα χρόνια" για θυµηθείτε τα λίγο") και ∆ΝΤ είχαµαν και περικοπές και στερήσεις και στην ανάγκη νάναι καλά η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ" (για δανεικά)" Υπήρχαν και τότες ΕΧΟΝΤΕΣ και ΚΑΤΕΧΟΝΤΕΣ, αλλοίµονο στους άλλους"

Ήτονε και η/ προίκα, δε λέω, κάποιοι παήσανε και σώγαµπροι/ πάντα υπάρχουν τρόποι για το καλύτερο..

Τα σειωκόλια µας λυπιέµαι" πόµαθαν στην καλοπέραση και τσε που να κάνουνε" Να πάνε στον Περαία, εκεί µένουνε να πάνε στην Αθήνα, τσε πού γιε µου; Να γυρίσουν πίσω; Πού να χωρέσουν µάνα µου; Βράστα Χαράλαµπε.

Αχ! ωρέ Νάσιο τι µόκανες. Μ’ άφκες άυπνο/ Από Α-Χρηστο άνθρωπο άχρηστα πράµατα να περιµένεις/ 4 η ώρα το ξηµέρωµα/ και τι θα γένονταν άµα η θειάκω σου δεν διάβαζε τους κέραµους; Σκορδοκαΐλα κι αυτηνής και των αλλονών.

Τι καινούργιο προσκοµίζει η στήλη; (Καλό ε;) έσπασαν οι πλάκες, γιόµισε το Πλάι σκουπίδια" εξαφάνισαν τους κάδους στον όξω απ’ έδω.. δεν έχουµε νερό" Ζαραβούτσι" Σιούλας " εκδηλώσεις" Λεπτοκαρίτικα δρώµενα.. άλλο καλό...

Όλο τα ίδια και τα ίδια/ το µόνο καινούργιο ότι έσπασε το πλέγµα και κυνηγάνε τη µπάλα στο λάκκο και το δίχτυ που λείπει/ κι ο κακός µας ο καιρός/ ο καιρός που δε λέει ν’ αλλάξει/

θενά η απορία, πού στο καλό είναι κρυµµένοι οι πνευµατικοί άνθρωποι της Ελλάδας; Εγώ έναν συνάντησα. Τον Μίκη Θοδωράκη, ο οποίος µε µία επιστολή δίνει το στίγµα 85 ετών ιστορία. Φαίνεται ότι όλοι αυτοί οι πνευµατικοί άνθρωποι και οι κουλτουριάρηδες είναι όλοι βολεµένοι. Πάντως, το απερίγραπτο σηµερινό χάλι µας είχε µαντέψει από το 1853 ο Γεώργιος Σουρής.

Ποιος είδε κράτος λιγοστό σ’ όλη τη γη µοναδικό; Εκατό να ξοδεύει και πενήντα να µαζεύει; Να τρέφει όλους τους αργούς, να ‘χει 7 πρωθυπουργούς; Ταµείο δίχως χρήµατα και δόξης τόσα µνήµατα. Να ‘χει κλητήρες για φρουρά και να σε κλέβουν φανερά; Κι ενώ αυτοί σε κλέβουνε τον κλέφτη να γυρεύουνε; Και ψωµοτύρι και για καφέ το δε βαριέσαι και ωχ αδερφέ; Σαν πολίτης σκυφτός ραγιάς σαν πιάσει πόστο δερβέναγας. ∆υστυχία σου Ελλάς" µε τα τέκνα που γεννάς" Ω! Ελλάς ηρώων χώρα, τι γαϊδάρους βγάζεις τώρα! Τάσος Βενέτης

Τα νέα της Λεπτοκαρυάς Τεύχος 24  

Τα νέα της Λεπτοκαρυάς Τεύχος 24