Page 1

3,5

MATKAILU TNS GALLUPIN tekemän Online Travel -tutkimuksen mukaan verkosta ostetaan matkailupalveluita huomattavasti aiempaa useammin ja entistä useammalta palveluntarjoajalta. Tutkimuksen mukaan nettimatkatoimistot ovat nousseet matkailupalveluiden menestyjiksi alan perinteisten toimijoiden kustannuksella. Viime vuonna suomalaiset ostivat verkosta matkailupalveluita arviolta 3,5 miljardilla eurolla.

Teknistä etumatkaa Easy Line MATKA ALKAA NETISTÄ Teksti Tapani Leppänen Kuvitus Jessica Larsen-Hossain

Matkan hinta kelluu Matkan hinta on yhä useammin päivän hinta. Järjestelmäongelmien vuoksi koomisiakin piirteitä saanut VR:n lippu-uudistus on yksi esimerkki: ensimmäinen askel kohti matkailualalla yleistyvää mallia, jossa lipun hinnan määrää kysyntä. Kelluva hinnoittelu tähtää parempaan täyttöasteeseen, sillä tyhjät tuolit ovat kalliita. Hinnoittelun avulla kysyntää voidaan ohjata ruuhkaisimmilta vuoroilta hiljaisimmille lähdöille. Lentoliikenteessä käytäntö on ollut arkea jo pitkään. Esimerkiksi Finnair aloitti kysyntään perustuvan lentokohtaisen hinnoittelun vuonna 2003. Nyt samaa kokeillaan myös linja-autoliikenteessä, kun halpabussiyhtiöksi julistautunut Onnibus avasi vuoden vaihteessa ensimmäisen reittinsä Tampereen ja Porin välille. Tarjonta laajenee sitä mukaa, kun uusi joukkoliikennelaki avaa liikennöintisopimuksia vapaaseen kilpailuun. Maailmalla kysyntään perustuvan hinnoittelun katsotaan alkaneen 70- ja 80-lukujen taitteessa, kun amerikkalaiset lentoyhtiöt American Airlines ja People Express ajautuivat hintasotaan. Seuraavan vuosikymmenen aikana hotellit seurasivat perässä.

12 | Latu ja Polku 1/12

Suomeen uusi ajattelu on oikeastaan vasta rantautumassa. –Meillä hinnoittelu on harvoin kovin systemaattista. Valtaosa alan toimijoista tekee sen edelleen kustannusperusteisesti, sanoo tuottojohtamisen asiantuntija Jere Talonen. Hän pätevöityi maailman suurimpien hotelliketjujen Hiltonin, Rezidorin ja Novotelin palveluksessa, siirtyi Silja Linelle ja edelleen yrittäjäksi konsultoimaan suomalaisia matkailualan yrityksiä vuosi sitten perustamansa Into Commercial Compentencies -yrityksen kautta. –Kysymys on oivaltamisesta. Oikeasta hinnasta, oikeasta myyntikanavasta ja oikeasta hetkestä, hän sanoo. Muutos etenee koko palveluketjun läpi. Finnmatkojen ja Aurinkomatkojen kaltaiset perinteiset ryhmämatkatoimistot ovat jo osaksi luopuneet painetuista hinnastoista ja siirtyvät kelluvaan hinnoitteluun. Halvat äkkilähdöt voivat pian olla historiaa. Uuden ajattelun mukaan matka on sitä halvempi, mitä enemmän paikkoja on jäljellä. Aikainen varaaja ostaa pääsääntöisesti halvemmalla. Esimerkiksi lentokoneessa saman paikan hinta voi olla viimehet-

ken varaajalle moninkertainen. Talonen muistuttaa, että ostohetken lisäksi matkan hintaan vaikuttavat myös ehdot. Mitä halvemmalla ostat, sitä vaikeampaa matkasuunnitelmien muuttaminen tai matkan peruttaminen todennäköisesti on. –Kun lentoyhtiö tai hotelli pitää paikkaa varattuna lähtöpäivänä toimivalle liikematkustajalle, se ottaa riskin ja laskee riskille hinnan. Jos et myy sitä paikkaa tänään, et myy sitä enää koskaan, hän muistuttaa. Vapaa-ajan matkustajalle muutos tarkoittaa sitä, että liikkeellä on oltava ajoissa – tai oikeaan aikaan, sillä esimerkiksi lentojen hinnat voivat muuttua päivittäin. Entistä varmempaa on myös se, että edullisimmat ostokset tehdään netissä. Kokenut nettiostaja säästää sievoisen summan, mutta tulee toisinaan tehneeksi suuren työn. Apuun tulevat netin vertailupalvelut. Talonen puhuu tee se itse -yhteiskunnasta, jossa halpa hinta hämärtää oman ajan ja työn arvoa. Täysin valveutumaton ostaja voi kuitenkin maksaa moninkertaisen hinnan. Pahimmassa tapauksessa huonommasta palvelusta.

Perinteisten matkatoimistojen näkymät heikkenevät, kun koko tarjonta löytyy netistä. Esimerkiksi lentoyhtiöiden omistama Amadeus-järjestelmä, josta 90 % matkatoimistoista varaa myymänsä lennot, on nykyisin myös tavallisen kuluttajan saatavilla osoitteessa amadeus.net. Valtaosa verkon kautta ostetuista lennoista ja hotelleista varataan onlinematkatoimistojen kautta. Monet alan toimijat ovat kansainvälisiä, mutta palvelevat yleensä suomeksi. Suomen tunnetuin nettimatkatoimisto on lentoja, hotelleja ja vuokra-autoja välittävä ebookers.fi. Hintojen vertailu on helppoa, kun toimistot välittävät lähes kaikkien yhtiöiden lentoja. Toinen suosittu toimisto seat24.fi ilmoittaa myyvänsä 650 yhtiön lentoja 1650 eri kohteeseen. Maailman johtava online-hotellivarauksia välittävä toimisto on booking.com, niin ikään suomeksi. Lentoyhtiöiden ja hotellien keskuudessa yleistynyt Best Price Guarantee on jo jonkin aikaa kääntänyt kauppaa nettimatkatoimistoista suoraan yritysten

omille sivuille. Ne lupaavat tarjota aina parhaan hinnan ja maksavat mahdollisen erotuksen takaisin, mikäli sama tuote löytyy jostain halvemmalla. Eri yhtiöiden ja palveluntarjoajien kattavaan vertailuun sopivat erilaiset hintavertailusivustot. Yksi suosituimmista metahakukoneista on kayak.com. Se etsii halvinta hintaa useiden matkanjärjestäjien ja lentoyhtiöiden sivuilta ja ohjaa tekemään varaukset niiden kautta. Hotellien vertailuun sopii muun muassa trivago.fi. Eikä hinta ole tietenkään ainoa kriteeri. Verkossa ostopäätöksiä ohjaavat varsinkin muiden käyttäjien kokemukset. Tällainen suosittelusivusto on matkailun sosiaaliseksi mediaksikin kutsuttu tripadvisor.com – 50 miljoonalla kuukausittaisella kävijällä mitattuna maailman suosituin matkailusivu. Tulevaisuudessa vahvoilla on sellainen yritys, joka pystyy tarjoamaan verkossa koko matkailun palveluketjun kotiovelta kotiovelle. Katseet kääntyvät Googleen, joka rakentaa omaa matkailupalveluaan osoitteessa google.com/hotelfinder.

Easy Waxes

Easy Glider - Pikaluisto +5°...-10°C Easy Glider Cold - Pikaluisto -5°...-20°C Easy Kick Wax - Pikapito +5°...-10°C Easy Kick Wax Cold - Pikapito -5°...-20°C

Tee hihtämisestä hauskempaa – helposti! Easy voiteet ovat helpoin tapa voidella suksesi. Start Easy sarjaan kuuluvat nestemäiset pikapito ja pikaluisto voiteet, spray pitovoiteet, helposti levittyvä pastavoide sekä voiteenpoistoliina. Start Easy voiteiden ansiosta suksesi pitävät ja luistavat juuri kelin vaatimalla tavalla, helposti ja vaivattomasti. Start Easy voiteilla voitelu on helppoa ja hauskaa – helpoin tapa!

startskiwax.com

Matkan hinta kelluu  
Matkan hinta kelluu  
Advertisement