Page 1

OCT UBRE


TOCATS PER DALÍ Salvador Dalí a la Biblioteca de l’Ateneu Barcelonès L’Ateneu va ser, gràcies a Dalí, Gasch, Foix i altres, un dels punts d’entrada del surrealisme a Catalunya. Per aquest motiu, la Biblioteca presenta l’autògraf de Dalí: Als ‘putrefactes’ de l’Ateneu, en el llibre La Femme Visible, i materials de la seva polèmica conferència que va provocar, el març de 1930, un dels grans escàndols de la història de l’entitat. Exposant els materials de la conferència recuperem una plana important de la història de l’Ateneu Barcelonès en relació amb les avantguardes.


En record d’Ignasi Agustí Dilluns 14, 19.30 h, sala Bohigas

2 3

Novel·lista, periodista i poeta

Hi intervindran: Sergi Doria, periodista i autor del llibre Ignacio Agustí, el árbol y la ceniza; Rafael Borràs, editor i fundador de la Penya Ignasi Agustí i Jordi Agustí, paleontòleg, fill d’Ignasi Agustí. Moderador: Manuel Baratech, membre de la Junta Directiva. Organitzat conjuntament per la Penya Ignasi Agustí i l’Ateneu Barcelonès.

© Fototeca.cat

Com a escriptor s’inicià als anys trenta conreant en català diversos gèneres. En esclatar la Guerra Civil espanyola passà al bàndol franquista i, amb Josep Vergés i Matas, fou un dels fundadors i principals col·laboradors del setmanari Destino. Des del 1936 escriví només en castellà. La seva obra més important és el cicle novel·lístic sobre la burgesia barcelonina, que comprèn Mariona Rebull (1943), El viudo Rius (1944), Desiderio (1957), 19 de Julio (1965) i Guerra Civil (1972). Fou també corresponsal de La Vanguardia a Suïssa, fundador del premi Nadal, director del diari Tele-exprés i president de l’Ateneu Barcelonès (1962-71).


Biblioteca

Dimecres 16, 19.30 h, sala Verdaguer

Presentació del portal Arxiu de la Paraula La veu i el testimoni de les activitats de l’Ateneu des de 1970 L’Arxiu de la Paraula és el nou portal de l’Ateneu Barcelonès des del qual es pot accedir als enregistraments de les activitats que s’han celebrat a l’Ateneu des de 1970. El portal té per objectiu compartir amb la societat el fons sonor de l’Ateneu i difondre el testimoni de les discussions i els debats de la Catalunya dels darrers quaranta anys. La presentació del portal comptarà amb la conferència de Carles Santacana, professor d’Història i cap del Departament d’Història Contemporània de la Universitat de Barcelona, i de Ramon Alcoberro, bibliotecari de la Junta. Actualment, el portal compta amb més de 200 conferències realitzades durant les dècades de 1970 i 1980 on hi podem trobar persones de gran rellevància: polítics com Heribert Barrera o Antoni Siurana, historiadors i intel·lectuals com Isidre Molas, Joan Alegret o Richard Lowenthal i escriptores com Carme Riera i Teresa Pàmies. Aquest portal és accessible des de l’adreça: arxiudigital.ateneubcn.org


Tribuna Ateneu Dimecres 30, 13.45 h, hotel Rívoli Ramblas (La Rambla, 128)

Catalunya 2014: de la ciutat al món A càrrec de Santi Vila i Vicente, conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya Presenta: Lluís Reales, vicepresident primer de l’Ateneu Barcelonès Catalunya viu un moment decisiu de la seva història. Enmig d’una crisi econòmica, social i de governança, la societat catalana ha de preparar-se pel nou món. L’exercici del dret a decidir, la internacionalització de la nostra economia i la consolidació del nostre estat del benestar són els tres grans reptes que ens planteja aquest inici del segle XXI. Preu del dinar: 35 € (socis de l’Ateneu: 25 €). Reserva i venda de tiquets a l’Ateneu Barcelonès fins al dilluns 28 d’octubre, al migdia. Canuda, 6. Tel. 93 343 61 21 info@ateneubcn.org www.ateneubcn.org Aforament limitat. Reserva per rigorós ordre d’inscripció. El dinar començarà puntualment a les 14 h. AMB LA COL·LABORACIÓ DE:

4 5


Escola d’Escriptura Dijous 24, 19.30 h, sala Bohigas

Inauguració del curs acadèmic 2013-2014 de l’Escola d’Escriptura L’Escola d’Escriptura, un curs més, es disposa a treballar per compartir amb tothom qui ho vulgui les tècniques i la màgia de l’ofici d’escriure. Acte restringit, prèvia reserva, als socis alumnes de l’Escola d’Escriptura. Les invitacions s’hauran de passar a recollir personalment per la secretaria de l’Escola d’Escriptura (de dilluns a dijous, de 10 a 14 h i de 16.30 h a 20 h; divendres de 10 a 14 h).


Est udis polítics , ju rídics i socials Cicle “Dijous europeus” Dijous 31, 19.30 h, sala Verdaguer

Debat sobre “40 tons de verd: l’esperança i la presidència irlandesa de la Unió Europea” A la verda Erin, el Tigre Celta, el primer Estat Membre que ensopegà amb la crisi financera mundial, li ha correspost presidir la Unió Europea durant el primer semestre d’enguany, el que ha vist sorgir els brots verds que ens anunciaren anys enrere. Cal que neixin flors a cada instant... Creixeran, però?

ECONOMIA Dimarts 15, 19.30 h, sala Verdaguer

Diàlegs sobre la independència Hi intervindran: Hèctor López Bofill, professor de Dret Constitucional de la UPF i autor del llibre La trama contra Catalunya; Patricia Gabancho, periodista i escriptora, i Roger Buch, politòleg i escriptor. Dimecres 23, 19.30 h, sala Sagarra

Reunió de la secció d’Economia El ponent de la secció convoca els socis que pertanyen a aquesta secció, per comentar les activitats realitzades fins ara i el possible programa del curs 2014.

A càrrec de Justin Harman, ambaixador d’Irlanda. Modera: Stefan Rating, advocat.

6 7

Tertúlia d’Economia: vegeu pàg. 20.


Ciències i Tecnologia Dimarts 8, 19.30 h, sala Verdaguer

Una dona silenciada: Maria Teresa Toral. La repressió de Franco contra el món científic Maria Teresa Toral, nascuda l’any 1911, forma part de les dones progressistes dels anys vint. Va estudiar farmàcia i química, i va ser deixeble i col·laboradora d’Enric Moles. Durant la Guerra Civil, Toral va utilitzar els seus coneixements per fabricar explosius per a l’exèrcit republicà i va acabar patint les presons franquistes. L’any 1956 va fugir a Mèxic on, sense abandonar la ciència, va adquirir un gran reconeixement com a gravadora. A càrrec d’Antonina Rodrigo García, escriptora.

Presentadors: Joaquim Sales, catedràtic emèrit de Química Inorgànica de la UB, i Gregori València, investigador de l’Institut de Química Avançada de Catalunya (CSIC). Conferència en castellà. Acte inclòs a l’Any Moles, un homenatge al químic català en el 130è aniversari del seu naixement i el 60è de la seva mort. En col·laboració amb el Centre d’Història de la Ciència (UAB) i l’Institut d’Estudis Catalans.

>> Avançament: Dimecres 11 de desembre: Químics a l’exili. L’impacte de la Guerra Civil en una comunitat científica. A càrrec d’Alfons Zarzoso, professor d’Història de la Ciència de la UAB; Artur Bladé, exfuncionari de la Conselleria d’Universitats i Recerca; Joaquim Sales, catedràtic emèrit de la UB, i Agustí Nieto-Galan, professor d’Història de la Ciència de la UAB.

Divendres 18, 19.30 h, sala Bohigas

The Big Van Theory - Científics sobre rodes A càrrec dels científicsmonologuistes del grup The Big Van Theory. Els investigadors del grup The Big Van Theory (biòlegs, matemàtics, físics, enginyers...) ens acostaran a les novetats científiques de forma divertida i comprensible. Què són els raigs còsmics? I l’epigenètica? Podem fer alguna cosa per fugir d’un terratrèmol? Per què volen els avions?... Acte en català i castellà.


8 9

“ L’àgora dels naturalistes NOU CICLE

Ciència extrema.

Històries de naturalistes en situacions extremes” Hi ha científics que es passegen per la capçada dels arbres, investigadors que han de conviure amb animals salvatges, naturalistes que s’han d’enfrontar a bandits i militars... Aquest cicle ens oferirà l’experiència de quatre naturalistes que han treballat en situacions d’extrema dificultat. El coneixement, lligat al seu context natural i social, els dóna una visió no comuna en aquests temps d’ultra-especialització.

En col·laboració amb l’Associació d’Amics del Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

Dimecres 23, 19.30 h, sala Verdaguer

Al bressol de la humanitat, entre lleons i bandits La recerca sobre els orígens humans a l’Àfrica Oriental, a més de ser una apassionant empresa científica, s’assembla molt a una aventura cinematogràfica. Investigar el bressol de la humanitat vol dir esquivar animals salvatges que arrosseguen la llegenda de perillosos; trobar-se amb bandits i furtius, i fins i tot encarar-se amb equips de científics pirates que no tenen res a envejar al mític Indiana Jones. Benvinguts a l’aventura de la ciència. A càrrec de Jordi Serrallonga, arqueòleg, naturalista, professor de la UOC i director d’HOMÍNID Grup d’Orígens Humans.

>> Avançament: Dimarts 12 de novembre: Cargols, drets humans i aventures tropicals. A càrrec de Cristian R. Altaba, biòleg de la Universitat de les Illes Balears. Dimarts 14 de gener: Buscar foques al desert. A càrrec d’Enric Badosa, biòleg. Dimarts 11 febrer: Passejar per la capçada dels arbres. A càrrec de Jorge L. Mederos, biòleg.


FILOSOFIA

NOU CICLE Dissabte 19, 11 h, sala Verdaguer

Cicle “Poder(s) en la societat contemporània”

Dilluns 7, 19 h, sala Bohigas

Actualitat de Paul Ricoeur (1913-2005): antropologia i ètica El seu pensament se centrà principalment en la qüestió de la voluntat i en el problema del mal, bo i mantenint una actitud essencialment afirmativa enfront del negativisme d’altres pensadors existencialistes. Hi intervindran: Pere Sols, doctor en Filosofia; Begoña Rua, doctoranda en Filosofia, i Albert Llorca Arimany, doctor en Filosofia.

La filosofia més tradicional i metafísica ha tendit a usar els termes en singular (Ésser, Principi, Idea, Humanitat, Raó...). Però avui creiem que, seguint el sentit dels temps i les noves tendències filosòfiques, cal pensar en aquestes importants qüestions d’una altra manera. Volem fer macrofilosofia del(s) “Poder(s)” i volem incorporar-hi o sintetitzar-hi tota legítima microfilosofia. Presentació del cicle a càrrec de Gonçal Mayos, professor de Filosofia de la UB i president del Liceu Maragall, i Albert Llorca, professor de Sociologia a l’EUTDH de la UAB i vicepresident del Liceu Maragall. Organitza: Liceu Joan Maragall, amb la col·laboració de l’Ateneu Barcelonès.


Història Dimarts 22, 19.30 h, sala Verdaguer

Paco Fernández Buey: per la tercera cultura L’enyorat autor de La gran perturbación i La ilusión del método, inoblidable mestre de moltes generacions, que traspassà l’estiu de 2012, va creure sempre en la necessitat de la mútua interacció entre ciència i ètica. Al cap d’un any sense la seva presència en el debat de les idees, un grup d’amics i companys ens recordaran la seva aportació intel·lectual. Hi intervindran: Salvador López Arnal, matemàtic i filòsof; Jorge Riechmann, professor de la UAM; Jordi Mir, professor associat de la UPF, i Miquel Riera, responsable de les obres completes de Paco Fernández Buey.

10 11

Dijous 10, 19.30 h, sala Verdaguer Aula Oberta d’Història Oral

Estanislau Torres: una vida dedicada a la reconstrucció nacional a través de la novel·la Hi intervindran: Estanislau Torres, escriptor; Bernat Castany, doctor en Filosofia; Enric Crusat, llicenciat en Història de l’Art, i Francesc Fontboté, professor d’Història d’IES. Dimarts 29, 19.30 h, sala Verdaguer

Les corts de l’arxiduc Carles d’Àustria 1705-1706 (model polític enderrocat el 1714) A càrrec d’Eva Serra, professora d’Història Moderna de la UAB.


Arts plàstiques Cicle “L’art i la cultura visual de masses: les arts escèniques” Dilluns 28, 19.30 h, sala Verdaguer

Pa amb tomaca. La dansa Per a Sol Picó el pa és com la dansa perquè “pots mesclar-lo amb tot i sempre està bo. Pots menjarte’l amb llonganissa, formatge o pernil, melmelada o xocolata. Tant és si és dolç o salat, quina meravellosa experiència sensorial. Igual que la dansa quan l’acompanyes d’una bona escenografia, vestuari, llums, vídeo o pintura... sempre funciona!” A càrrec de Sol Picó, coreògrafa, ballarina i directora de la Companyia Sol Picó.

Per a més informació: http://art.ateneubcn.org


Dimecres 30, 19 h, sala Bohigas

Sessió inaugural de la Mostra de Cinema Independent Cubà

Memorias del desarrollo Director: Miguel Coyula Cuba, 2010 112 min Actors: Ron Blair, Susana Pérez, Eileen Alana, Lester Martínez Sinopsi: Un intel·lectual cubà abandona la revolució i el subdesenvolupament i es troba immers en una nova societat en la qual no encaixa. Un collage de records, elements de ficció, animació i documental esdevenen la narrativa d’aquesta pel·lícula basada en la novel·la homònima d’Edmond Desnoes. Memorias del desarrollo va ser escollida millor pel·lícula cubana el 2010 per la International Film Guide.

12 13 Responsables de la programació de les seccions: Arts plàstiques: Toni Rodríguez Yuste / Ciències i Tecnologia: Michele Catanzaro / Cinema: Francesc Solà / Economia: Josep Maria Carreras / Escacs: Joan SánchezCózar / Estudis Polítics, Jurídics i Socials: Stefan Rating / Filosofia: Ramon Alcoberro / Història: Bernat Castany / Llengua i Literatura: Alfred Sargatal / Música: Bernat Dedéu

CINEMA


Els llibres dels nostres socis

Dimarts 1, 19.30 h, sala Sagarra

Dimarts 22, 19.30 h, sala Sagarra

Presentació del llibre Portes endins, de Carme Ballús

Presentació del llibre Campo de más allá, de Trinidad Casas

La presentació del llibre serà a càrrec, a més de l’autora, de Pep Albanell, escriptor i professor de l’Escola d’Escriptura.

La presentació del poemari serà a càrrec, a més de l’autora, de José Membrive, editor d’Ediciones Carena, i de Teresa Martín Taffarel, poeta i professora de l’Escola d’Escriptura. L’acte comptarà amb la col·laboració de Mercedes Delclós i Elia Quiñones.


14 15 Dimarts 29, 19.30 h, sala Sagarra

Dijous 3, 19.30 h, sala Verdaguer

Presentació del llibre El dia de l’incident, d’Isidre Grau

Presentació del llibre Xirinacs i l’estafa de la transició, de Lluís Busquets

La presentació del llibre serà a càrrec, a més de l’autor, d’Ada Castells, escriptora, periodista i professora de l’Escola d’Escriptura, i de Jordi Fernando, editor de Meteora.

Presentacions organitzades per l’Escola d’Escriptura.

A càrrec, a més de l’autor, d’Alfred Bosch, escriptor i diputat d’ERC al Congrés dels Diputats, i Izaskun Arretxe, directora editorial d’Ara Llibres.


Altres Cicle “SOS Monuments”

Cicle “ICGenHer”

Dimarts 8, 19.30 h, sala Sagarra

Dilluns 28, 19.30 h, sala Sagarra

Recuperem els espais públics de Barcelona: ús i abús del Parc de Collserola

Nissagues de bruixes al Pirineu català (segles XVIXX): fonts documentals i testimonis orals

Hi intervindran: Josep Maria Panadero, expert en Geografia Física i en l’estudi dels paisatges; Oleguer Farràs i Jané, del Centre d’Ecologia i Projectes Alternatius– Ecologistes de Catalunya i membre de la Plataforma Cívica per a la Defensa de Collserola, i Marià Martí i Viudes, director gerent del Consorci del Parc de Collserola. Moderadora: Jacqueline Jacquet, de SOS Monuments. Organitza: Associació SOS Monuments, amb la col·laboració de l’Ateneu Barcelonès.

A càrrec de Pau Castell i Granados, professor del Departament d’Història Medieval, Paleografia i Diplomàtica de la UB, i Armand de Fluvià i Escorsa, president de la ICGenHer. Organitza: Institució Catalana de Genealogia i Heràldica (ICGenHer), amb la col·laboració de l’Ateneu Barcelonès.


Cicle: “Horitzó 2020: el projecte del catalanisme polític en l’horitzó de la integració política europea” Dijous 3, 19 h, sala Bohigas

Dijous 17, 19 h, sala Verdaguer

Hi intervindran: Miquel Caminal, professor de Teoria Política de la UB; Joan Manuel Tresserras, professor del Departament de Mitjans, Comunicació i Cultura de la UAB, i Josep Maria Vallès, catedràtic emèrit de Ciència Política de la UAB.

Hi intervindran: Miquel Iceta, president de la Fundació Rafael Campalans; Ignasi Llorente, consultor en Comunicació i exportaveu d’ERC, i Vicenç Villatoro, director de l’Institut Ramon Llull.

Moderador: Joan Colomines, professor de Ciències Polítiques de la UB.

Moderador: Antoni Gutiérrez-Rubí, assessor de Comunicació i consultor polític.

Organitza: Fundació Catalunya Europa i Centre d’Estudis Jordi Pujol, amb la col·laboració de l’Ateneu Barcelonès.

16 17


TE RTÚLIE S

Les places són limitades. Els socis de l’Ateneu Barcelonès tenen prioritat a l’hora de participar-hi.

Tertúlia d’arquitectura Dimarts 1 i dimarts 15, de 19 a 21 h, aula 511 Arquitectura, Modernisme, urbanisme català i universal. A través de Cerdà, Domènech i Montaner, Gaudí, Jujol, Puig i Cadafalch, Sagnier, entre d’altres. Presentació del cicle 2013-2014 (no són necessaris coneixements d’arquitectura) Dissabte 5 Visita guiada al Palau Güell. Coordinador: José-Luis Niño. arquitateneu@movistar.es Tel. 93 417 85 98.

Cruïlla de Debat (dinar-tertúlia) Tots els dimecres, de 14 a 16 h, sala Pompeu Fabra Tertúlia integrada per un grup que viu i fomenta la catalanitat sense límits. Coordinadors: Pilar Blasco i Enric Cirici. Per participar-hi, cal enviar un correu electrònic a: pblasco@ advocatsblasco.com o cirici@ono.com

Tertúlia Borralleras Cada dijous, de 16 a 19 h, sala Pompeu Fabra Dijous 3: El porciolisme i la seva evolució A càrrec de Salvador Tarragó, catedràtic d’Arquitectura. Dijous 10: Tema lliure Dijous 17: La Rússia de Putin en crisi A càrrec de Llibert Ferri, periodista Dijous 24: Tema lliure Dijous 31: Tema lliure Coordinadors: Bernat Castany i Eduard Moreno.


18 19

Gent gran, gran gent Dilluns 14, 19 h, sala de Juntes Respectem els joves? A càrrec de Bernat Dedéu, filòsof i músic. Coordinador: Fèlix Pujol. Per participar-hi, cal trucar a Administració (Tel. 93 343 61 21). Tertúlia Amics de la ciutat Dilluns 7, 19.30 h, sala Pompeu Fabra La independència catalana en la nova Europa. A càrrec de Carles Riera, president del CIEMEN (Centre Internacional Escarré per a les Minories Ètniques i les Nacions) i de la Xarxa Mundial dels Drets Col·lectius dels Pobles. Coordinador: Joaquim Arenas. Per participar-hi, cal trucar a Administració (Tel. 93 343 61 21). Novetat: Tertúlia Club de diàleg Dimarts 8, 16 h, aula 511 Què significa formar-se un caràcter? Coordinador: Gonçal Mayos. Per participar-hi, cal enviar un correu electrònic a: mayos@ub.edu

Tertúlia Espai Ateneu (dinar-tertúlia) Dimarts 1, 14 h, Hotel Rívoli (La Rambla, 128) Uno, pequeño y libre A càrrec de Pedro Ruiz, artista. Dimarts 15, 14 h, Hotel Rívoli (La Rambla, 128) Catalunya independent o federalista A càrrec de José Antonio González Casanova, catedràtic de Dret Constitucional. Coordinadora: Mina Pedrós. Inscripció a: tertulia@espaiateneu.com Tel. 639 12 94 38.

Grup d’estudis Spinozians Divendres 18, 18 h, aula 302 Seminari dedicat a l’estudi del pensament filosòfic, teològic i polític de Spinoza amb especial atenció a la lectura, interpretació i comentari de la seva principal obra Ethica ordine geometrico demonstrata (1677). Coordinador: José Manuel Moro. Per participar-hi, cal enviar un correu electrònic a: eisenach1685@gmail.com


Ètica i poesia Divendres 18, 19 h, sala Pompeu Fabra Del vers a l’aula. La figura del poeta professor: Carles Riba i José Maria Valverde (1a part) Coordinador: Guillem Vallejo. Tertúlia d’Economia Dilluns 21, 14 h, Hotel Rívoli (La Rambla, 128) Qui són i què fan els “Economistas Frente a la Crisis” A càrrec Emili Ferrer Inglés, economista, soci fundador d’Economistas Frente a la Crisis i exdirector econòmic de l’Hospital Universitari de la Vall d’Hebron. Coordinador: Josep Maria Carreras. Per participar-hi, cal trucar a Administració (Tel. 93 343 61 21).

Fòrum de Debat Social Dilluns 21, 18 h, sala Pompeu Fabra El futur de l’estat del benestar A càrrec de Neus Munté, consellera de Benestar Social i Família de la Generalitat de Catalunya. Coordinadora: Rosa Domènech. Tertúlia Gaudí Divendres 25, 20 h, sala Verdaguer El passeig de Gracia i Gaudí: la Casa Batlló Ponència i audiovisual a càrrec de Taller Gaudí (UPC). Coordinador: Eliseu Oriol Pagès. Per participar-hi, cal trucar a Administració (Tel. 93 343 61 21).

Tertúlia Esports i Ateneu (dinar-tertúlia) Dilluns 28, 14 h, sala Pompeu Fabra La crisi econòmica en l’esport i la bombolla futbolística A càrrec de Josep Lluís Vilaseca i Guasch, membre del Comitè Olímpic Espanyol i secretari general de l’Esport de la Generalitat de Catalunya (1980-1995). Coordinadors: Miquel Àngel Barrabia i Xavier Bachs. Per participar-hi, cal trucar a Administració (Tel. 93 343 61 21).


Clubs de lectura

Prosa catalana contemporània. Club de lectura Dissabte 5, 18 h, aula 503 Incerta glòria (1956), de Joan Sales Coordinadors: Jordi Arraut i Laura Rodríguez de Rozas.

Tertúlia del TR3SC. Club Català de Cultura Dimecres 16, 19 h, sala Sagarra Trobada amb l’escriptor Jordi Sierra i Fabra, autor de La mort del censor Organitza: Club TR3SC (Club Català de Cultura), amb la col·laboració de l’Ateneu Barcelonès. Per participar-hi, cal trucar a Administració (Tel. 93 343 61 21).

AB Llibre Fòrum. De nou, narrativa Diumenge 20, 18 h, aula 402 Il cavaliere e la morte, 1987 (El cavaller i la mort), de Leonardo Sciascia. Coordinadora: Mariàngela Cerdà.

20 21 Seminari de lectura d’assaig contemporani Dimecres 9, 10.30 h, aula 304 Història de la formació i funció de la ciutat (1a sessió) Dimecres 30, 10.30 h, aula 304 Història de la formació i funció de la ciutat (2a sessió) Coordinador: Bernat Castany. Participació oberta, prèvia inscripció a: bcastanym@yahoo.es


Sortides culturals Visita cultural als grans monestirs del Ripollès Dissabte 19, sortida amb autocar, a les 9 h de la plaça de Catalunya (davant del Banc d’Espanya), i a les 9.15 h de la plaça de Francesc Macià (davant de l’antic Sandor)

Visita guiada al Monestir de Santa Maria de Ripoll i al nou Centre d’Interpretació que permet copsar la gran rellevància d’aquest monestir considerat el bressol de Catalunya, fundat per Guifré el Pelós l’any 879. A l’interior es conserva la portada del segle XII, coneguda com la Bíblia en Pedra, i les tombes del comte Guifré el Pelós i de Ramon Berenguer III. Dinar al restaurant La Teuleria a Sant Joan de les Abadesses. Visita guiada al Monestir de Sant Joan de les Abadesses i al Palau de l’Abadia. El monestir, fundat a les acaballes del segle IX pel comte Guifré el Pelós i destinat a la seva filla Emma, conté retaules amb importants peces escultòriques.

Coordinació: Mina Pedrós. Tertúlia Espai Ateneu. Inscripció a: tertulia@espaiateneu.com / Tel. 639 129 438. Places limitades.


Diumenge 20 i dissabte 26, a les 12 h, entrada de carruatges L’Ateneu Barcelonès, amb 150 anys d’història, organitza visites culturals a la seva seu, el Palau Savassona. Us proposem un recorregut per descobrir tots els espais emblemàtics de l’entitat, sense oblidar els principals episodis històrics que s’han viscut en aquesta institució. Preu de la visita: 4 euros (gratuït per als socis de l’Ateneu). Per participar-hi, cal trucar a Administració (Tel. 93 343 61 21).

Programa imprès amb el patrocini de:

Disseny: La Page Original

Portada del mes: detall pictòric del sostre de la sala Pompeiana de la Biblioteca de l’Ateneu

Estudi amb sistema de gestió ambiental certificat EMAS

Dipòsit legal: B-40140-2011

22 23

AGENDA

Redescobreix l’Ateneu


O CT U BRE 2013 C A L E N D A R I D ’ A C T I V I TAT S

Dimarts 1

Dijous 3

Dissabte 5

Tertúlia Espai Ateneu

Tertúlia Borralleras

Prosa catalana contemporània. Club de lectura

Uno, pequeño y libre Pedro Ruiz Hotel Rívoli, 14 h

pàg. 19

Presentació del llibre Portes endins, de Carme Ballús Carme Ballús i Pep Albanell Sala Sagarra, 19.30 h

pàg. 14

Tertúlia d’arquitectura Aula 511, 19 h

pàg. 18

Dimecres 2 Cruïlla de Debat Sala Pompeu Fabra, 14 h pàg. 18

El porciolisme i la seva evolució Salvador Tarragó Sala Pompeu Fabra, 16 h

pàg. 18

Cicle “Horitzó 2020: el projecte del catalanisme polític en l’horitzó de la integració política europea” Miquel Caminal, Joan Manuel Tresserras, Josep Maria Vallès i Joan Colomines Sala Bohigas, 19 h

pàg. 17

Presentació del llibre Xirinacs i l’estafa de la transició, de Lluís Busquets Lluís Busquets, Alfred Bosch i Izaskun Arretxe Sala Verdaguer, 19.30 h

pàg. 15

Dimarts 8 Novetat: Tertúlia Club de diàleg

Incerta glòria (1956), de Joan Sales Aula 503, 18 h

pàg. 21

Tertúlia d’arquitectura

Visita guiada al Palau Güell Palau Güell

pàg. 18

Dilluns 7 Actualitat de Paul Ricoeur (1913-2005): antropologia i ètica Pere Sols, Begoña Rua i Albert Llorca Arimany Sala Bohigas, 19 h

pàg. 10

Tertúlia Amics de la ciutat

La independència catalana en la nova Europa Carles Riera

Sala Pompeu Fabra, 19.30 h pàg. 19

Què significa formar-se un caràcter? Gonçal Mayos Aula 511, 16 h

pàg. 19

Una dona silenciada: Maria Teresa Toral. La repressió de Franco contra el món científic Antonina Rodrígo García, Joaquim Sales i Gregori València Sala Verdaguer, 19.30 h

pàg. 8

Recuperem els espais públics de Barcelona: ús i abús del Parc de Collserola Josep Maria Panadero, Oleguer Farràs i Jané, Marià Martí i Viudes i Jacqueline Jacquet Sala Sagarra, 19.30 h

pàg. 16


Dimecres 9

Dilluns 14

Seminari de lectura d’assaig contemporani

Gent gran, gran gent

Història de la formació i funció de la ciutat (1a sessió) Aula 304, 10.30 h

pàg. 21

Cruïlla de Debat Sala Pompeu Fabra, 14 h

pàg. 18

Dijous 10

pàg. 19

En record d’Ignasi Agustí Sergi Doria, Rafael Borràs, Jordi Agustí i Manuel Baratech pàg. 3

Dimarts 15 pàg. 18

Aula Oberta d’Història Oral

Estanislau Torres: una vida dedicada a la reconstrucció nacional a través de la novel·la Estanislau Torres, Bernat Castany, Enric Crusat i Francesc Fontboté Sala Verdaguer, 19.30 h

Sala de Juntes, 19 h

Sala Bohigas, 19.30 h

Tertúlia Borralleras Sala Pompeu Fabra, 16 h

Respectem els joves? Bernat Dedéu

pàg. 11

Tertúlia Espai Ateneu

Tertúlia d’arquitectura

Presentació del portal Arxiu de la Paraula. La veu i el testimoni de les activitats de l’Ateneu des de 1970 Carles Santacana i Ramon Alcoberro

Aula 511, 19 h

Sala Verdaguer, 19.30 h

Sala Verdaguer, 19.30 h

pàg. 7

pàg. 18

Dimecres 16 Cruïlla de Debat Sala Pompeu Fabra, 14 h

Tertúlia Borralleras

pàg. 18

pàg. 19

Trobada amb l’escriptor Jordi Sierra i Fabra, autor de La mort del censor Sala Sagarra, 19 h

pàg. 4

Dijous 17

Tertúlia del TR3SC. Club Català de Cultura

(dinar-tertúlia) Catalunya independent o federalista José Antonio González Casanova Hotel Rívoli, 14 h

Diàlegs sobre la independència Hèctor López Bofill, Patricia Gabancho i Roger Buch

pàg. 21

La Rússia de Putin en crisi Llibert Ferri Sala Pompeu Fabra, 16 h

pàg. 18

Cicle “Horitzó 2020: el projecte del catalanisme polític en l’horitzó de la integració política europea” Miquel Iceta, Ignasi Llorente, Vicenç Villatoro i Antoni Gutiérrez-Rubí Sala Verdaguer, 19 h

pàg. 17


Divendres 18

Dissabte 19

Dilluns 21

Grup d’Estudis Spinozians

Novetat: Cicle “Poder(s) en la societat contemporània” Gonçal Mayos i Albert Llorca

Tertúlia d’Economia

Sala Verdaguer, 11 h

Hotel Rívoli, 14 h

Aula 302, 18 h

pàg. 19

Ètica i poesia

Del vers a l’aula. La figura del poeta professor: Carles Riba i José Maria Valverde (1a part) Sala Pompeu Fabra, 19 h

pàg. 20

Científics sobre rodes

The Big Van Theory Sala Bohigas, 19.30 h

pàg. 8

pàg. 10

Qui són i què fan els “Economistas Frente a la Crisis” Emili Ferrer Inglés

Visita cultural als grans monestirs del Ripollès: Santa Maria de Ripoll i Sant Joan de les Abadesses

Fòrum de Debat Social

Plaça de Catalunya, 9 h

Dimarts 22

pàg. 22

Diumenge 20 Redescobreix l’Ateneu Entrada de carruatges, 12 h pàg. 23 AB Llibre Fòrum. De nou, narrativa

Il cavaliere e la morte, 1987 (El cavaller i la mort), de Leonardo Sciascia Aula 402, 18 h

pàg. 21

pàg. 20

El futur de l’estat del benestar Neus Munté Sala Pompeu Fabra, 18 h

Sala Sagarra, 19.30 h

pàg. 14

Dimecres 23 Cruïlla de Debat Sala Pompeu Fabra, 14 h

pàg. 20

Paco Fernández Buey: per la tercera cultura Salvador López Arnal, Jorge Riechmann, Jordi Mir i Miquel Riera Sala Verdaguer, 19.30 h

Presentació del llibre Campo de más allá, de Trinidad Casas Trinidad Casas, José Membrive, Teresa Martín Taffarel, Mercedes Delclós i Elia Quiñones

pàg. 11

pàg. 18

Al bressol de la humanitat, entre lleons i bandits Jordi Serrallonga Sala Verdaguer, 19.30 h

pàg. 9

Reunió de la secció d’Economia Sala Sagarra, 19.30 h

pàg. 7


Dijous 24

Dilluns

Tertúlia Borralleras

28

Dimarts 29

Tertúlia Esports i Ateneu

Inauguració del curs acadèmic 2013-2014 de l’Escola d’Escriptura

La crisi econòmica en l’esport i la bombolla futbolística Josep Lluís Vilaseca i Guasch

Sala Bohigas, 19.30 h

Sala Pompeu Fabra, 14 h

Sala Pompeu Fabra, 16 h

pàg. 18

pàg. 6

Divendres 25 Tertúlia Gaudí Sala Verdaguer, 20 h

pàg. 20

Dissabte 26 Redescobreix l’Ateneu Entrada de carruatges, 12 h pàg. 23

pàg. 20

Cicle “L’art i la cultura visual de masses: les arts escèniques”

Pa amb tomaca. La dansa Sol Picó

Sala Verdaguer, 19.30 h

Nissagues de bruixes al Pirineu català (segles XVI-XX): fonts documentals i testimonis orals Pau Castell i Granados i Armand de Fluvià i Escorsa Sala Sagarra, 19.30 h

Les corts de l’arxiduc Carles d’Àustria 17051706 (model polític enderrocat el 1714) Eva Serra Sala Verdaguer, 19.30 h

pàg. 16

pàg. 11

Presentació del llibre El dia de l’incident, d’Isidre Grau Isidre Grau, Ada Castells, Jordi Fernando Sala Sagarra, 19.30 h

pàg. 12

Tribuna Ateneu

pàg. 15

Dimecres 30

Hotel Rívoli, 13.45 h

pàg. 5

Cruïlla de Debat Sala Pompeu Fabra, 14 h

pàg. 18

Sessió inaugural de la Mostra de Cinema Independent Cubà Memòrias del desarrollo Sala Bohigas, 19 h

pàg. 13

Dijous 31 Tertúlia Borralleras Sala Pompeu Fabra, 16 h

Seminari de lectura d’assaig contemporani

Història de la formació i funció de la ciutat (2a sessió) Aula 304, 10.30 h

Catalunya 2014: de la ciutat al món Santi Vila i Vicente

pàg. 21

pàg. 18

Cicle “Dijous europeus”

Debat sobre “40 tons de verd: l’esperança i la presidència irlandesa de la Unió Europea” Justin Harman Sala Verdaguer, 19.30 h

pàg. 7


AMICS ATENEU BARCELONÈS

INSTITUCIONS COL·LABORADORES

Activitats obertes. Aforament limitat Ateneu Barcelonès Carrer de la Canuda, 6. 08002 Barcelona Centraleta: 93 343 61 21 Fax: 93 317 15 25 Programa imprès amb el patrocini de:

Biblioteca: 93 343 61 20 Escola d’Escriptura: 93 317 49 08 info@ateneubcn.org

www.ateneubcn.org

Troba’ns a:

Dipòsit legal: B-40140-2011

Programa d'activitats (Octubre 2013)  

Programa d'activitats (Octubre 2013)

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you