Page 1

MARÇ’ 2014


Què va suposar l’edició

Els altres catalans, d’

de Paco Candel

Dilluns 3, 19.30 h, sala Bohigas

Publicat per primera vegada l’any 1964, aquest assaig va tenir un gran ressò i un fort impacte social pel plantejament d’una situació que fins aleshores no havia estat tractada d’una manera oberta, la immigració que va rebre Catalunya durant els anys seixanta. Els altres catalans s’ha convertit en un document històric sobre la immigració a Catalunya que, cinquanta anys després, torna a tenir plena vigència. Hi intervindran: P. Manuel Pousa (pare Manel); Josep Martí Gómez, periodista; Lluís Cabrera, president de l’associació Els Altres Andalusos, i Pere Baltà, president de la Fundació Paco Candel. Moderador: Ramon Alcoberro, bibliotecari de la Junta Directiva de l’Ateneu Barcelonès. Acte organitzat conjuntament amb la Fundació Paco Candel.


Dimecres 5, 19.30 h, sala Bohigas

En record de Marià Albero Marià Albero Silla (1949-2013). Cantautor, agitador cultural i productor. Començà la carrera musical amb la Nova Cançó i de seguida destacà per la seva carismàtica veu i la valentia del seu missatge. Contribuí a impulsar la música popular en català com a eina per al divertimento general amb grups com Patatas Fritas, La Rondalla de la Costa, Sardineta i darrerament, amb el seu segell “Estampida”, va introduir a tot l’Estat un model de festa que ràpidament es va convertir en tot un clàssic: els mercats medievals i les fires d’indians.

2 3


Estrenem Yamaha C7X

Concert extraordinari a càrrec d’Albert Guinovart Dijous 6, 20 h, sala Bohigas

L’Ateneu Barcelonès celebra la compra d’un nou piano Yamaha C7X per a la sala Bohigas amb un concert únic protagonitzat pel pianista i compositor Albert Guinovart. Alumne de Maria Curzio a Londres, solista convidat a les principals orquestres d’Europa i acompanyant habitual d’artistes com ara Victòria dels Àngels o Jaume Aragall, Guinovart és també autor d’òperes com Atzar i Alba Eterna, i reconegut a nivell internacional pels musicals Mar i Cel i Flor de Nit. Programa: Sonata en Do Major, K. 300 (W. A. Mozart), Sonata en Fa menor, Op. 57, “Apassionata” (L. V. Beethoven), Impromptu Núm. 2, Op. 36, Nocturn Op. 27 Núm. 2, Grande Valse, Op. 42 (F. Chopin), FantasiaEvocació, Estampes (A. Guinovart). Entrada gratuïta prèvia reserva a Administració (Tel. 93 343 61 21).

Concert en col·laboració amb

Les reserves efectuades seran a la vostra disposició a Consergeria fins a les 18.30 h. A partir d’aquest moment, les entrades no retirades quedaran alliberades.


Dilluns 24, de 10 a 20 h, sala Pompeu Fabra

Eleccions a la Junta Directiva de l’Ateneu Barcelonès De les 10 a les 20 h tots els socis de l’Ateneu Barcelonès podran exercir el seu dret de vot a la sala Pompeu Fabra. Dilluns 31, sala Bohigas

Assemblea general de socis 19 h Primera convocatòria 19.30 h Segona convocatòria La documentació necessària per a l’assemblea estarà disponible al web de l’Ateneu i a Administració a partir del 17 de març.

4 5


ECONOMIA Cicle “Catalunya, de fàbrica d’Espanya a motor d’Europa” Dimarts 25, 19 h, sala Verdaguer Dilluns 10, 19.30 h, sala Bohigas

L’endemà de la independència: aspectes econòmics A càrrec d’Albert Pont, president del Cercle Català de Negocis i especialista en dret internacional i relacions internacionals.

Tertúlia d’Economia: vegeu pàg. 18

Reptes i oportunitats al sector primari: energia, matèries primeres i agropecuàries L’agricultura de precisió, ecològica i de proximitat, són una oportunitat econòmica? Quin rol podem jugar en biocombustibles? Podem resoldre el dèficit agrari? I l’energètic? Quina barreja de combustibles podem utilitzar per a una transició energètica sostenible? Hi intervindran: Francesc Reguant, economista i expert agroalimentari, i Ivan Capdevila, enginyer industrial, consultor energètic i soci director de la consultora mediambiental ERF. Moderador: Jordi Angusto, economista i president de la Comissió d’Innovació del Col·legi d’Economistes de Catalunya.


6 7

Història

Dimarts 4, 19.30 h, sala Verdaguer Aula Oberta d’Història Oral

Dolores Juliano, la mirada i el record d’una argentina de l’exili català al seu país Hi intervindran: Dolores Juliano, catedràtica d’Antropologia de la UAB; Bernat Castany, doctor en Filosofia; Enric Crusat, llicenciat en Història de l’Art, i Francesc Fontboté, professor d’Història d’IES.

Dimecres 26, 19.30 h, sala Verdaguer

El GATPAC (Grup d’Arquitectes i Tècnics per al Progrés de l’Arquitectura Contemporània): de l’arquitectura a la revolució El GATPAC fou un moviment arquitectònic desenvolupat a Catalunya als anys 30, coincidint amb la Segona República. La seva influència s’estengué a altres indrets de l’Estat espanyol on rebé el nom de GATEPAC. El seu objectiu era promoure l’arquitectura d’avantguarda, principalment el racionalisme, entroncant amb els corrents europeus que es desenvolupaven aleshores. Le Corbusier fou un dels que més influïren sobre l’equip, en el qual hi havia, entre altres, J. L. Sert i J. Torres Clavé. El seu compromís amb els ideals de la comunitat i de la revolució són remarcables. A càrrec de Salvador Tarragó, arquitecte, i Francesc Fontboté, llicenciat en Història.


FILOSOFIA

Dimarts 4, 19.30 h, sala Sagarra

Prostitució i legalitat. Abolicionisme o regulació? Més de trenta mil dones exerceixen la prostitució a Catalunya segons dades de la policia espanyola. Al cap dels anys, cal una revisió urgent del debat entre abolició i regulació. A càrrec d’Olga Domínguez Sorribes, filòsofa i graduada en Treball Social. Acte en commemoració del Dia Internacional de la Dona.

Dimarts 25, 19.30 h, sala Sagarra

Un indi d’Amèrica i un filòsof marxista de Barcelona Quan l’any 1975 Manuel Sacristán (19251985) traduí la biografia de Gerónimo, el filòsof marxista va entendre alguna cosa sobre les batalles que “semblen” perdudes. Hi intervindran: Salvador López Arnal, professor de Matemàtiques de la UNED; Jordi Mir, professor del Departament d’Humanitats de la UPF, i Ramon Alcoberro, ponent de la secció de Filosofia de l’Ateneu.


Cicle “Poder(s) en la societat contemporània” Dissabte 8, 11 h, sala Verdaguer

La dona artista i el poder. Homenatge a Camille Claudel A càrrec de M. Teresa Sala, professora d’Història de la UB. Dissabte 29, 11 h, sala Verdaguer

Cultura i educació: emancipació i violència ètica A càrrec de Francis Garcia Collado, doctor en Filosofia i professor (FUBGIRCHE). Organitza: Liceu Joan Maragall, amb la col·laboració de l’Ateneu Barcelonès.

Arts plàstiques Cicle “Vaivens en la història de l’art” Dijous 6, 19.30 h, sala Verdaguer

Alguna cosa nova després del surrealisme? El surrealisme, el moviment d’avantguarda més important del període d’entreguerres, viu un nou auge durant la dècada dels cinquanta amb l’aparició de moviments artístics com el de l’art conceptual. En realitat, però, mai no va desaparèixer. Què són sinó la contracultura i la psicodèlia? Ara, més que mai, en el remolí de la crisi, el surrealisme està present i obre portes a la cruïlla d’un futur opac. A càrrec de Josep Maria Martí Font, periodista i escriptor. Tertúlia d’Arts plàstiques: vegeu pàg. 19 Per a més informació: art.ateneubcn.org

8 9


Estudis polítics, jurídics i socials Cicle “Dijous europeus” Dijous 27, 19.30 h, sala Verdaguer

Eleccions europees 2014: què és la Unió Europea? Bé que el nom Unió Europea com a denominació oficial de l’organització no s’establí fins al novembre del 1993, l’estructura, el procés i els objectius que comprèn s’iniciaren després de la Segona Guerra Mundial. L’any 2013, la Unió Europea incloïa 28 estats membres. El 25 de maig se celebren les eleccions al Parlament Europeu. Ep... per què ens hi hauríem d’interessar, nosaltres? Que no és només un monstre de burocràcia a la llunyana i plujosa Brussel·les, la Unió Europea? Ho debatrem amb l’ambaixador de “Brussel·les” a Barcelona. A càrrec de Ferran Tarradellas, representant de la Comissió Europea a Barcelona. Moderador: Stefan Rating, advocat. Per a més informació: politica.ateneu.org

>> Avançament Dijous 24 d’abril, 19.30 h, sala Bohigas

Eleccions europees 2014: debat entre candidats


CINEMA NOU CICLE

“Nou cinema inèdit alemany” En memòria d’Amaia Torrecilla Olasolo, programadora.

Dues pel·lícules i dos documentals alemanys inèdits a les sales de cinema. Presentació a càrrec de Bettina Bremme, del Goethe-Institut de Barcelona, i Francesc Solà, ponent de la secció de Cinema de l’Ateneu.

Dimarts 4, 19 h, sala Bohigas

Dimarts 11, 19 h, sala Bohigas

Alle anderen (Entre nosaltres)

Adopted

10 11

Directora: Maren Ade

Directors: Gudrun F. Widlok i Rouven Rech

Alemanya, 2009

Alemanya, 2011

119 minuts

99 minuts

VOS castellà

VOS castellà

La pel·lícula, premiada amb un Ós de Plata a la millor actriu a la Berlinale, està ambientada en una mansió de Sardenya. Emocions íntimes, situacions dramàtiques i hàbits de comportament molt típics són presentats d’una manera tan realista que resulta gairebé dolorosa.

Un documental sobre un intercanvi cultural molt fora del comú. Com a conseqüència d’un projecte artístic, unes quantes famílies africanes “adopten” persones adultes europees que han perdut el vincle amb les seves pròpies famílies. Amb molt d’humor, ens fa veure el llarg procés d’acostament i tota una sèrie de malentesos inevitables.


> Cinema Dimarts 18, 19 h, sala Bohigas

Dimarts 25, 19 h, sala Bohigas

Wir sitzen im Süden (Tenim seu al sud)

Kaddisch für einen Freund (Kaddish per un amic)

Directora: Martina Priessner

Director: Leo Khasin

Alemanya, 2010

Alemanya, 2012

88 minuts

94 minuts

VOS castellà

VOS castellà

Quatre persones d’origen turc que van créixer a Alemanya es troben ara a Istanbul treballant a diversos centres d’atenció telefònica. Només un d’ells és a Turquia per pròpia voluntat, tots els altres somien tornar a Alemanya. El documental gira al voltant de la identitat i contradiu el clixé de la falta de voluntat d’integració que sovint es retreu als immigrants a Alemanya.

Història d’Alí, un noi de 14 anys, fugitiu del Líban i amb un permís d’estada a Alemanya no definitiu. Els nois del barri el posen a prova: per demostrar la seva valentia, haurà de robar a l’habitatge d’un veí ancià, un immigrant rus jueu. Quan l’enxampen, l’Alí haurà de demanar suport al seu odiat enemic per evitar la deportació de la seva família.

Cicle organitzat conjuntament amb el Goethe-Institut de Barcelona. Entrada gratuïta prèvia reserva a Administració (Tel. 93 343 61 21).

Les reserves efectuades seran a la vostra disposició a Consergeria fins a les 18.30 h. A partir d’aquest moment, les entrades no retirades quedaran alliberades.

Aforament limitat.


12 13

MúsiCA NOU CICLE

“3r Cicle de música catalana Joan Manén” El cicle de música catalana Joan Manén, en la seva tasca de recuperació del patrimoni artístic musical català, continua en aquesta tercera edició divulgant les obres de l’insigne violinista i compositor, com també les d’altres músics catalans de reconeguda vàlua.

Divendres 28, 20 h, sala Bohigas

Belvedere Recital de flauta i piano Elisabet Franch, flauta Albert Giménez, piano Repertori: Eduard Toldrà, Manuel Oltra, Josep Maria Ruera, Josep Maria Brotons... Entrada: 15 € Entrada gratuïta per als socis de l’Ateneu prèvia reserva a Administració (Tel. 93 343 61 21). Les reserves efectuades seran a la vostra disposició a Consergeria fins a 30 minuts abans que s’iniciï el concert. A partir d’aquest moment, si les entrades no han estat retirades, quedaran alliberades. Organitza: Associació Joan Manén, amb la col·laboració de l’Ateneu Barcelonès.


> Música

Concert de l’Associació Massià Carbonell Diumenge 9, 18.30 h, sala Bohigas A càrrec de Maria Alonso Allende, piano. Obres de: Bach, Mozart, Chopin i Debussy. Entrada: 5 € (estudiants: 2,5 €) Socis de l’Ateneu: gratuït. Organitza: Associació Massià Carbonell, amb la col·laboració de l’Ateneu Barcelonès. Cicle “Improvisació musical a l’Ateneu Barcelonès” Dissabte 15, 20 h, sala Bohigas

Núria Andorrà, direcció i percussió La percussionista Núria Andorrà continua descobrint-nos el món de la improvisació musical amb dos intèrprets de referència absoluta en l’àmbit de la nova música. Intèrprets: Núria Andorrà (percussió) i Tom Chant (saxos). Entrada: 10 € (estudiants: 5 €) Socis de l’Ateneu: gratuït. No es podrà accedir a la sala una vegada iniciats els concerts.

Cicle “Residents 2013-2014” Dissabte 15, 22.30 h, Entrada de carruatges

Murtra Ensemble presenta Ígor Stravinsky La formació instrumental Murtra Ensemble construirà un tapís d’imatges suggerents amb l’objectiu de presentar, des d’una òptica actual, la música d’un dels compositors més influents del segle XX. Els diferents caràcters de les obres que configuren el programa (de La Consagració de la Primavera a La Història del Soldat) determinen una diversitat de textures i de colors ideals per entrar en l’ànima de la música stravinskyana. Miquel Ramos, clarinet (Residents 20132014) Direcció escènica: Jaume Sangrà Arranjaments: Jordi Cornudella Producció: Mutra Ensemble Entrada: 20 €. Socis de l’Ateneu: 15 €. Venda d’entrades a Administració abans del 14 de març (Tel. 93 343 61 21).


Barcelona Reed Quintet Els Barcelona Reed Quintet dediquen el segon concert de residència a l’Ateneu als dos compositors més revolucionaris del segle XX francès i a una de les obres més populars de la història sonora catalana: Vistes al Mar d’Eduard Toldrà. Intèrprets: Juani Palop (saxo), Manuel Martínez (clarinet), Pilar Bosque (oboè), Víctor de la Rosa (clarinet baix) i Daniel Ortuño (fagot). Repertori: C. Debussy (Six épigraphes antiques, Prélude à l’après-midi d’un faune), M. Ravel (Le Tombeau de Couperin), E. Toldrà (Vistes al Mar). Entrada: 10 € (estudiants: 5 €) Socis de l’Ateneu: gratuït.

Cicle “El Teatre Instrumental a l’Ateneu” Un cicle per aprendre música amb tota la família. Diumenge 16, 12 h, sala Bohigas

Concert comentat: un viatge al món de l’òpera... sense cantants Evocant la figura d’Anton Stadler, coneixerem un dels instruments més singulars del classicisme –el Clarinet d’amore- i viatjarem per un món de gestos, ambients, rialles i plors que configuren l’imaginari de l’òpera mozartiana. Intèrprets: El Teatre Instrumental. Lorenzo Coppola, director i clarinet solista. Repertori: W. A. Mozart: Parto, parto, ma tu ben mio (Ària de Sesto a La Clemenza di Tito, per a mezzosoprano, clarinet d’amore i orquestra) i Concert per a clarinet d’amore i orquestra en La Major. Entrada: 5 € (estudiants: 3 €) Socis de l’Ateneu: gratuït.

14 15 Responsables de la programació de les seccions: Arts plàstiques: Toni Rodríguez Yuste / Ciències i Tecnologia: Michele Catanzaro / Cinema: Francesc Solà / Economia: Josep Maria Carreras / Escacs: Joan Sánchez-Cózar / Estudis Polítics, Jurídics i Socials: Stefan Rating / Filosofia: Ramon Alcoberro / Història: Bernat Castany / Llengua i Literatura: Alfred Sargatal / Música: Bernat Dedéu

Dijous 27, 20 h, sala Bohigas


Els llibres dels nostres socis

Dimecres 26, 19.30 h, sala Sagarra

Presentació del llibre Cuando canto, la boca me sabe a sangre, de Javier López Presentació de la novel·la a càrrec, a més de l’autor, d’Olga Merino, escriptora, periodista i professora de l’Escola d’Escriptura, i de José Membrives, editor d’Ediciones Carena. En finalitzar l’acte, dos artistes formats a l’ESMUC interpretaran quatre temes de flamenc. Presentacions organitzades per l’Escola d’Escriptura.

Dijous 27, 19.30 h, sala Sagarra

Presentació del llibre Fractals de lluna, sutge, mel i mató, de Montse Vergés La presentació del poemari serà a càrrec, a més de l’autora, de la poeta Xelo Llopis i de Maria Lluïsa Pazos, editora de La Busca edicions. Dolors Miquel, poeta i autora del pròleg del llibre, llegirà un fragment del text. En el transcurs de l’acte, diverses persones recitaran una selecció de poemes del llibre.


TE RTÚ LIES

16 17

Les places són limitades. Els socis de l’Ateneu Barcelonès tenen prioritat a l’hora de participar-hi.

Gent gran, gran gent Dilluns 3, 19 h, sala de Juntes Ens convé la independència a la gent gran? Pere Bosch, diputat d’ERC al Parlament. Coordinador: Fèlix Pujol. Per participar-hi, cal trucar a Administració (Tel. 93 343 61 21).

Tertúlia Espai Ateneu (dinar-tertúlia) Dimarts 4, 14 h, hotel Rívoli Periodisme i literatura A càrrec del Lluís Foix, periodista. Coordinadora: Mina Pedrós. Inscripció a: tertulia@espaiateneu.com Tel. 639 12 94 38.

El debat nacional Diàlegs sobre el passat, el present i el futur de Catalunya Dimarts 4, de 19 a 21 h, sala Pompeu Fabra Europa davant el projecte d’independència de Catalunya A càrrec de Francesc Morata, catedràtic de Ciència Política de la UAB. Dimarts 18, de 19 a 21 h, sala Pompeu Fabra Funció de les entitats ciutadanes en relació al procés sobiranista A càrrec de Jordi Casassas, catedràtic d’Història Contemporània de la UB. Coordinadors: Carme Adzerias i Jordi Papell.


> Tertúlies

Cruïlla de Debat (dinar-tertúlia) Tots els dimecres, de 14 a 16 h, sala Pompeu Fabra Tertúlia integrada per un grup que viu i fomenta la catalanitat sense límits. Coordinadors: Pilar Blasco i Enric Cirici. Per participar-hi, cal enviar un correu electrònic a: pblasco@ advocatsblasco.com o cirici@ono.com

Tertúlia Borralleras Sala Pompeu Fabra, de 16 a 19 h Dijous 6: Tema lliure. Dijous 13: Què significa en l’actualitat la lluita feminista? A càrrec de Dolores Juliano, catedràtica d’Antropologia de la UAB. Dijous 20: També hi ha “homenots” al sud de Catalunya. A càrrec de Xavier Garcia, escriptor i periodista. Dijous 27: Com podem fer un procés constituent des de baix. A càrrec d’Àngel Campabadal, activista social i promotor de les assemblees ciutadanes constituents, i Marco Aparicio, professor de Dret Constitucional de la UdG. Coordinadors: Bernat Castany i Eduard Moreno.

Tertúlia d’Economia Dilluns 10, 14 h, Hotel Rívoli (La Rambla, 128) Per què nosaltres, i només nosaltres, tenim tant atur A càrrec de Miquel Puig Raposo, economista. Coordinador: Josep Maria Carreras. Per participar-hi, cal trucar a Administració (Tel. 93 343 61 21).


Tertúlia d’Economia i literatura Divendres 14, 19.30 h, sala Pompeu Fabra Economia i poesia A càrrec de Teresa Colom, poeta. Coordinador: Joaquim Perramon. Per participar-hi, cal enviar un correu electrònic a jperramon@economistes.com Tertúlia d’Arts plàstiques Dilluns 10, 19.30 h, sala Pompeu Fabra Té el sobiranisme català un projecte cultural? A càrrec de Josep Maria Martí Font, periodista i escriptor. Coordinadora: Toni Rodríguez Yuste. Per participar-hi, cal trucar a Administració (Tel. 93 343 61 21). Tertúlia Club de diàleg Dimarts 11, 16 h, aula 511 La sinceritat Coordinador: Gonçal Mayos. Per participar-hi, cal enviar un correu electrònic a: mayos@ub.edu

Fòrum de Debat Social Dilluns 17, 18 h, sala Pompeu Fabra Les noves tasques dels feminismes A càrrec de Dolors Renau, psicòloga, escriptora, expresidenta de la Internacional Socialista de Dones i exdiputada al Congrés. Coordinadora: Rosa Domènech.

18 19 Tertúlia d’arquitectura Dimarts 18, de 19 a 21 h, aula 511 Arquitectura, Modernisme, urbanisme català i universal. Chicago-Barcelona: comparativa de la seva història, urbanisme i arquitectures Coordinador: José-Luis Niño. arquitateneu@movistar.es Tel. 93 417 85 98.


> Tertúlies

Grup d’Estudis Spinozians Divendres 21, 18 h, aula 503 Seminari dedicat a l’estudi del pensament filosòfic, teològic i polític de Spinoza amb especial atenció a la lectura, interpretació i comentari de la seva principal obra Ethica ordine geometrico demonstrata (1677). Coordinador: José Manuel Moro. Per participar-hi, cal enviar un correu electrònic a: eisenach1685@gmail.com Ètica i poesia Divendres 21, 19 h, sala Pompeu Fabra Poesia i vida: homenatge a Félix Grande i José Emilio Pacheco Amb la col·laboració de l’APE Juan Boscán. Coordinador: Guillem Vallejo.

Novetat: Nova Societat del Coneixement Dimecres 26, 18.30 h, aula 302 Societat del Coneixement o Societat de la Ignorància? A càrrec d’Antoni Brey, empresari, enginyer i escriptor. Coordinador: Ricard Faura i Homedes. Per participar-hi, cal enviar un correu electrònic a: sconeixement@catalunya.org

Tertúlia Esports i Ateneu (dinar-tertúlia) Dilluns 31, 14 h, sala Pompeu Fabra El CF Damm, formador de persones i viver de grans jugadors A càrrec de Ramon Agenjo Bosch, director de la Fundació Damm i president del Club de Futbol Damm. Coordinadors: Miquel Àngel Barrabia i Xavier Bachs. Per participar-hi, cal trucar a Administració (Tel. 93 343 61 21).


Clubs de lectura

20 21

Prosa catalana contemporània. Club de lectura

Seminari de lectura d’assaig contemporani

AB Llibre Fòrum. De nou, narrativa

Tertúlia del TR3SC. Club Català de Cultura

Dimecres 5, 10.30 h, aula 511

Dissabte 1, 18 h, aula 503

Sistemes emergents, de Steve Johnson

Diumenge 16, 18 h, aula 402

Dilluns 17, 19 h, sala Sagarra

El viudo Rius (1945), d’Ignasi Agustí Commemorant el centenari del naixement de l’autor (1913), el qual fou president de l’Ateneu Barcelonès. Coordinadora: Mariàngela Cerdà.

Trobada amb l’escriptor Àlex Rovira, autor de La vida que mereixes Organitza: Club TR3SC (Club Català de Cultura), amb la col·laboració de l’Ateneu Barcelonès. Per participar-hi, cal trucar a Administració (Tel. 93 343 61 21).

La parada i altres narracions, de Joaquim Ruyra Coordinadors: Jordi Arraut i Laura Rodríguez de Rozas.

Dimecres 26, 10.30 h, aula 511 Libertad, liberalismo, democracia, de Bernat Muniesa Coordinador: Bernat Castany. Participació oberta, prèvia inscripció a: bcastanym@yahoo.es


Sortides culturals Poblet inèdit Dissabte 15, sortida amb autocar, a les 8.15 h de la plaça de Catalunya (davant del Banc d’Espanya), i a les 8.30 h de la plaça de Francesc Macià (davant de l’antic Sandor)

ens acompanyarà durant la visita al claustre, el refetor, la sala capitular, l’església i les tombes reials, més l’antic dormitori (segles XIII-XIV) normalment tancat al públic.

Visita al Reial Monestir de Santa Maria de Poblet, un dels conjunts monàstics més importants d’Europa i gran referent dels països de l’antiga Corona d’Aragó, acompanyats pel soci Jesús Conte, autor del llibre Tarradellas, testigo de España.

Visita exclusiva al Palau de l’Abat, on es troba l’Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià, creat pel president Tarradellas. L’Arxiu, reservat només als investigadors, consta de més de dos milions de pàgines de documents, i és el més complet sobre la història de Catalunya i d’Espanya dels anys

Ens rebrà el pare prior, Lluc Torcal, i

1930 al 1980. Ens rebrà i ens guiarà la directora, Montserrat Catalan, que ens mostrarà alguns documents històrics originals, la taula de feina, la màquina d’escriure i els arxivadors tal com els va deixar Tarradellas. Dinar al restaurant de l’Hostatgeria de Poblet. Coordinació: Mina Pedrós. Tertúlia Espai Ateneu. Inscripció a: tertulia@espaiateneu.com Tel. 639 129 438. Places limitades.


Dissabte 15 i diumenge 30, a les 12 h, entrada de carruatges L’Ateneu Barcelonès, amb 150 anys d’història, organitza visites culturals a la seva seu, el Palau Savassona. Us proposem un recorregut per descobrir tots els espais emblemàtics de l’entitat, sense oblidar els principals episodis històrics que s’han viscut en aquesta institució. Preu de la visita: 4 euros (gratuït per als socis de l’Ateneu). Per participar-hi, cal trucar a Administració (Tel. 93 343 61 21).

Programa imprès amb el patrocini de:

Disseny: La Page Original

Portada del mes: fragment del mural La porta dels lectors, de Frederic Amat.

Estudi amb sistema de gestió ambiental certificat EMAS

Dipòsit legal: B-40140-2011

22 23

AGENDA

Redescobreix l’Ateneu


M AR Ç 2014 C A L E N D A R I D ’ A C T I V I TATS

dissabte 1

El debat nacional

Prosa catalana contemporània. Club de lectura

La parada i altres narracions, de Joaquim Ruyra Aula 503, 18 h

pàg. 21

pàg. 17

Cicle “Nou cinema inèdit alemany”

Sala Bohigas 19 h

Gent gran, gran gent

Ens convé la independència a la gent gran? pàg. 17

Què va suposar l’edició d’Els altres catalans, de Paco Candel

Manel Pousa, Josep Martí Gómez, Lluís Cabrera, Pere Baltà, Ramon Alcoberro Sala Bohigas 19.30 pàg. 2

dimarts 4 Tertúlia Espai Ateneu

Periodisme i literatura Lluís Foix Hotel Rívoli, 14 h

Francesc Morata Sala Pompeu Fabra, 19 h

Alle anderen (Entre nosaltres)

dilluns 3

Pere Bosch Sala de Juntes, 19 h

Europa davant el projecte d’independència de Catalunya

pàg. 17

pàg. 11

Prostitució i legalitat. Abolicionisme o regulació?

Olga Domínguez Sorribes Sala Sagarra 19.30 h pàg. 8 Aula Oberta d’Història Oral

Dolores Juliano, la mirada i el record d’una argentina de l’exili català al seu país

Dolores Juliano, Bernat Castany, Enric Crusat, Francesc Fontboté Sala Verdaguer 19.30 h pàg. 7

dissabte 8

dimecres 5 Seminari de lectura d’assaig contemporani

Sistemes emergents, de Steve Johnson Aula 511, 10.30 h

pàg. 21

Cruïlla de Debat Sala Pompeu Fabra 14 h

pàg. 18

En record de Marià Albero Sala Bohigas 19.30

pàg. 3

dijous 6 Tertúlia Borralleras Sala Pompeu Fabra, 16 h pàg. 18 Cicle “Vaivens en la història de l’art”

Alguna cosa nova després del surrealisme? Josep Maria Martí Font Sala Verdaguer, 19.30 h pàg. 9 Estrenem Yamaha C7X

Concert extraordinari a càrrec d’Albert Guinovart Sala Bohigas 20 h

pàg. 4

Cicle “Poder(s) en la societat contemporània”

La dona artista i el poder. Homenatge a Camille Claudel Teresa Sala Sala Verdaguer, 11 h

pàg. 9

diumenge 9 Concert de l’Associació Massià Carbonell Maria Alonso Allende Sala Bohigas, 18.30 h

pàg. 14

dilluns 10 Tertúlia d’Economia

Per què nosaltres, i només nosaltres, tenim tant atur Miquel Puig Raposo Hotel Rívoli, 14 h

pàg. 18

L’endemà de la independència: aspectes econòmics Albert Pont Sala Bohigas 19.30 h

pàg. 6


Tertúlia d’Arts plàstiques

divendres 14

diumenge 16

dimarts 18

Josep Maria Martí Font Sala Pompeu Fabra, 19.30 h pàg. 19

Tertúlia d’Economia i literatura

Economia i poesia

Cicle “El Teatre Instrumental a l’Ateneu”

El debat nacional

dissabte 15

Lorenzo Coppola Sala Bohigas, 12 h

Té el sobiranisme català un projecte cultural?

dimarts 11 Tertúlia Club de diàleg

La sinceritat Aula 511, 16 h

pàg. 19

pàg. 11

dimecres 12 Cruïlla de Debat pàg. 18

dijous 13

dilluns 17

Núria Andorrà, Tom Chant Sala Bohigas 20 h pàg. 14

Entrada de carruatges, 22.30 h pàg. 14

pàg. 18

El viudo Rius (1945), d’Ignasi Agustí

Cicle “Improvisació musical a l’Ateneu Barcelonès”

Núria Andorrà, direcció i percussió

pàg. 15

AB Llibre Fòrum De nou, narrativa

Aula 402, 18 h

Murtra Ensemble presenta Ígor Stravinsky

Què significa en l’actualitat la lluita feminista?

Concert comentat: un viatge al món de l’òpera... sense cantants

Entrada de carruatges, 12 h pàg. 23

Cicle “Residents 2013-2014”

Tertúlia Borralleras

Dolores Juliano Sala Pompeu Fabra, 16 h

Poblet inèdit

Redescobreix l’Ateneu

Adopted

Sala Pompeu Fabra 14 h

Sortides culturals

Plaça de Catalunya, 8.15 h pàg. 22

Cicle “Nou cinema inèdit alemany”

Sala Bohigas 19 h

Teresa Colom Sala Pompeu Fabra, 19.30 h pàg. 19

pàg. 21

Les noves tasques dels feminismes pàg. 19

Tertúlia del TR3SC. Club Català de Cultura

pàg. 17

Tertúlia d’arquitectura

Chicago-Barcelona: comparativa de la seva història, urbanisme i arquitectures Aula 511 19 h

pàg. 19

Wir sitzen im Süden (Tenim seu al sud) Sala Bohigas 19 h

pàg. 12

dimecres 19 Cruïlla de Debat

Trobada amb l’escriptor Àlex Rovira, autor de La vida que mereixes Sala Sagarra, 19 h

Jordi Casassas Sala Pompeu Fabra, 19 h

Cicle “Nou cinema inèdit alemany”

Fòrum de Debat Social

Dolors Renau Sala Pompeu Fabra, 18 h

Funció de les entitats ciutadanes en relació al procés sobiranista

pàg. 21

Sala Pompeu Fabra 14 h

pàg. 18


dijous 20

dimarts 25

Cruïlla de Debat

Tertúlia Borralleras

Cicle “Catalunya, de fàbrica d’Espanya a motor d’Europa”

Nova Societat del Coneixement

També hi ha “homenots” al sud de Catalunya Xavier Garcia Sala Pompeu Fabra, 16 h

pàg. 18

divendres 21 Grup d’Estudis Spinozians Aula 503, 18 h

pàg. 20

Ètica i poesia

Poesia i vida: homenatge a Félix Grande i José Emilio Pacheco Sala Pompeu Fabra, 19 h

pàg. 20

dilluns 24 Eleccions a la Junta Directiva de l’Ateneu Barcelonès Sala Pompeu Fabra de 10 a 20 h pàg. 5

Sala Pompeu Fabra 14 h

Reptes i oportunitats al sector primari: energia, matèries primeres i agropecuàries

Francesc Reguant, Ivan Capdevila, Jordi Angusto Sala Verdaguer 19 h pàg. 6 Cicle “Nou cinema inèdit alemany”

Kaddisch für einen Freund (Kaddish per un amic) Sala Bohigas 19 h

pàg. 12

Un indi d’Amèrica i un filòsof marxista de Barcelona

Salvador López Arnal, Jordi Mir, Ramon Alcoberro Sala Sagarra 19.30 h pàg. 8

dimecres 26

Societat del Coneixement o Societat de la Ignorància? Antoni Brey Aula 302, 18.30 h

pàg. 20

El GATPAC (Grup d’Arquitectes i Tècnics per al Progrés de l’Arquitectura Contemporània): de l’arquitectura a la revolució

Salvador Tarragó, Francesc Fontboté Sala Verdaguer 19.30 h pàg. 7

Presentació del llibre Cuando canto, la boca me sabe a sangre, de Javier López

Olga Merino, José Membrives Sala Sagarra, 19.30 h pàg. 16

Seminari de lectura d’assaig contemporani

Libertad, liberalismo, democracia, de Bernat Muniesa Aula 511, 10.30 h

pàg. 18

pàg. 21

dijous 27 Tertúlia Borralleras

Com podem fer un procés constituent des de baix

Àngel Campabadal, Marco Aparicio Sala Pompeu Fabra, 16 h pàg. 18 Cicle “Dijous europeus”

Eleccions europees 2014: què és la Unió Europea? Sala Verdaguer, 19.30 h

pàg. 10

Presentació del llibre Fractals de lluna, sutge, mel i mató, de Montse Vergés

Montse Vergés, Xelo Llopis, Maria Lluïsa Pazos, Dolors Miquel Sala Sagarra, 19.30 h pàg. 16 Cicle “Residents 2013-2014”

Barcelona Reed Quintet Sala Bohigas, 20 h

pàg. 15

divendres 28 “3r Cicle de música catalana Joan Manén”

Belvedere

Elisabet Franch, Albert Giménez Sala Bohigas, 20 h pàg. 13


Cicle “Poder(s) en la societat contemporània”

Cultura i educació: emancipació i violència ètica Francis Garcia Collado Sala Verdaguer, 11 h

pàg. 9

diumenge 30

sa i po on ex im eu atr en p At u L’ l se e

dissabte 29

Redescobreix l’Ateneu Entrada de carruatges, 12 h pàg. 23

dilluns 31 Tertúlia Esports i Ateneu

El CF Damm, formador de persones i viver de grans jugadors Ramon Agenjo Bosch Sala Pompeu Fabra, 14 h

Manuel Milà i Fontanals.

pàg. 20

Soci fundador i bibliotecari de l’Ateneu Català, filòleg i escriptor, va ser un dels principals impulsors de la Renaixença.

pàg. 5

L’exposició, a més d’ensenyar l’obra de l’autor català, explica la recepció del Romanticisme al nostre país i la difusió que en van fer Milà i Fontanals i els seus deixebles.

Assemblea general de socis primera convocatòria Sala Bohigas, 19 h segona convocatòria Sala Bohigas, 19.30 h

La Biblioteca de l’Ateneu Barcelonès us convida a una mostra sobre la vida i l’obra de

pàg. 5

La mostra la podeu veure a la Biblioteca i s’ha realitzat en el marc del Projecte Almirall: cultura i pensament del segle XIX.


AMICS ATENEU BARCELONÈS

INSTITUCIONS COL·LABORADORES

Ateneu Barcelonès Carrer de la Canuda, 6. 08002 Barcelona Centraleta: 93 343 61 21 Fax: 93 317 15 25 Biblioteca: 93 343 61 20 Escola d’Escriptura: 93 317 49 08 info@ateneubcn.org

www.ateneubcn.org

Activitats obertes Aforament limitat

Troba’ns a:

Programa d'activitats (Març 2014)  

Programa d'activitats (Març 2014)

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you