Page 1

Prg15gener10 24p.qx7:PrgAteneuBarcelones

16/12/09

18:46

Pรกgina


OBSERVATORI ATENEU

Dilluns 11, 19.30 h, sala d’actes

16/12/09

18:46

El paper dels governs locals intermedis en la transformació de la realitat municipal. Especial referència a la Diputació de Barcelona Antoni Fogué Moya, president de la Diputació de Barcelona Es vol destacar el paper dels governs locals intermedis (que no intermediaris) i, molt especialment, el de la Diputació de Barcelona i reflexionar sobre els valors que aporten a fi de garantir l’equilibri territorial, el desenvolupament econòmic, la millora i la garantia de la cohesió social i la conservació i la preservació del medi ambient.

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

Q

R

S

T

U

V

W

X

Y

Z

2 GENER 2010

Prg15gener10 24p.qx7:PrgAteneuBarcelones

ANTONI FOGUÉ MOYA

Página


16/12/09

18:46

TRIBUNA ATENEU

Dimecres 20, 13.30 h*, hotel Rívoli Ramblas (LA RAMBLA, 128)

Consell Nacional de la Cultura i de les Arts: Objectius de futur

3 GENER 2010

Prg15gener10 24p.qx7:PrgAteneuBarcelones

Y X W V U T S R Q P O N M L

El CoNCA, creat després d’anys de reivindicació de tots els sectors de la cultura catalana, treballa des de fa 10 mesos per assolir les prioritats marcades. Així, a més de fomentar l’excel·lència en la creació, el perfeccionament professional i la promoció i la difusió dels productes culturals, potencia vies per afrontar els reptes dels nous llenguatges i formes artístiques, les noves formes de mediació, la creació i el desenvolupament dels públics i la defensa de la diversitat cultural. Tot, amb l’objectiu de despertar l’interès de la ciutadania envers les arts i de propiciar l’accés universal a una cultura de qualitat, amb la màxima transparència d’actuació d’acord amb la llei que el va fer néixer.

Z

Francesc Guardans, president del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts

*us demanem la màxima puntualitat. FRANCESC GUARDANS

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

Preu del dinar: 35 € (socis de l’Ateneu: 25 €). Reserva i venda de tiquets a l’Ateneu Barcelonès fins al dilluns 18, al migdia. Canuda, 6. Tel. 93 343 61 21. info@ateneubcn.org www.ateneubcn.org Capacitat limitada. Reserva per rigorós ordre d’inscripció.

Página


FILOSOFIA

Liceu Joan Maragall Cicle: Art i Filosofia Dissabte 16, 11 h, aula 503

L’endemà possible: filosofia posthumanista i cinema, a càrrec d’Anna Sarsanedas Darnés, professora del Màster de Ciutadania i Drets Humans de la UB-UdG i consultora de la UOC.

Dimarts 19, 19.30 h, sala d’actes

Debat: El sentit de la utopia Amb motiu de la presentació de la traducció catalana del llibre Utopia, de Thomas More. Hi intervindran: Joan Manuel del Pozo, exconseller d’Ensenyament, professor de la UdG i traductor del llibre i Ramon Alcoberro, ponent de la Secció de Filosofia de l’Ateneu Barcelonès.

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

Q

R

S

T

U

V

W

X

Y

Z

4 GENER 2010

Prg15gener10 24p.qx7:PrgAteneuBarcelones

THOMAS MORE

16/12/09

18:46

Divendres 22, 19 h, sala d’actes

Filosofia de la dansa i performativitat Conferència teòrico-pràctica, que proposa una mirada analítica de la dansa contemporània actual, intentant donar algunes respostes a qüestions de l’àmbit de la filosofia i l’estètica. Hi intervindran: Gerard Vilar, professor de la UAB i Laura Vilar, ballarina.

Dimecres 27, 19.30 h, sala d’actes

Presentació de les Cartes de Plató Hi intervindran: Antoni BoschVeciana, professor de Filosofia de la Universitat Ramon Llull; Oriol Ponsatí-Murlà, professor de Filosofia de la Universitat de Girona; Raül Garrigasait, traductor de les Cartes de Plató; i Ramon Alcoberro, ponent de la secció de Filosofia de l’Ateneu Barcelonès. Organitza l’acte l’Institut Cambó amb la col·laboració de l’Ateneu Barcelonès.

Página


Prg15gener10 24p.qx7:PrgAteneuBarcelones

16/12/09

18:46

LLENGUA I LITERATURA

GENER 2010

5

Dimarts 12, 19.30 h, sala Sagarra

Y X W V U T S

© GABRIEL SALVANS

R

JACINT SALA I CODONY

O N M L K J I H G F

Hi intervindran: Josep-Anton Fernàndez, professor d’Estudis Catalans, Estudis d’Arts i Humanitats de la UOC; Cristina Badosa, catedràtica de Literatura Catalana a la Universitat de Perpinyà; Patrícia Gabancho, periodista i escriptora; i Neus Carbonell, professora consultora de teoria literària de la UOC i psicoanalista.

E

La cultura catalana i la seva anàlisi

Hi intervindran: Josep-Anton Fernàndez, professor d’Estudis Catalans, Estudis d’Arts i Humanitats de la UOC; Salvador Cardús, professor de Sociologia i degà de la Facultat de Sociologia de la UAB; Joan Fuster Sobrepere, professor d’Història, Estudis d’Arts i Humanitats de la UOC i Joan Pujolar, professor de Sociolingüística, Estudis d’Arts i Humanitats de la UOC.

D

Identitat i política

C

Dimecres 20, 19.30 h, sala d’actes

B

Dimecres 13, 19.30 h, sala d’actes

A

Diàlegs sobre el malestar en la cultura catalana

P

Q

Destacat –i premiat– poeta de la Plana de Vic, a propòsit de la publicació del seu darrer llibre poètic, Manicomi. Hi intervindran: Anton Carrera, poeta i Narcís Garolera, catedràtic de la UPF i vocal de la Junta Directiva de l’Ateneu Barcelonès. L’acte comptarà amb la presència de Jacint Sala i Codony.

Z

Homenatge Jacint Sala i Codony

Página


18:46

ARTS PLÀSTIQUES

Divendres 15, 17.30 h, Centre de Cultura Contemporània de Barcelona CCCB (c. Montalegre, 5)

L’Eixample és el resultat d’una idea forta i racional –el projecte d’Ildefons Cerdà–, que en la seva aplicació durant 150 anys ha produït una ciutat molt complexa i rica de matisos. L’exposició relata com s’ha aplicat i executat el projecte de Cerdà al llarg dels darrers 150 anys i ens dóna la temperatura de l’Eixample d’avui, un barri on viuen més de 300.000 persones i n’hi treballen més de 260.000 i pel qual circula la xarxa de transports i serveis més complexa de Catalunya. L’itinerari expositiu ens revela la vida subterrània de l’Eixample, ens redescobreix els seus patis interiors, molts d’ells encara desconeguts, les illes de cases més poblades i les que tenen més activitat econòmica. Per a participar-hi, cal trucar a l’Administració de l’Ateneu Barcelonès (de dilluns a dijous de 10 a 14 h i de 16 a 19 h. Divendres de 10 a 14 h). Places limitades als socis de l’Ateneu. Reserva per estricte ordre d’inscripció.

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

Q

R

S

T

U

V

W

X

Y

6 GENER 2010

16/12/09

Z

Prg15gener10 24p.qx7:PrgAteneuBarcelones

Visita comentada i exclusiva per als socis de l’Ateneu de l’exposició:

Cerdà i la Barcelona del futur. Realitat versus projecte

Página


18:46

El món de les subhastes A càrrec de Piru Cantarell, consellera de Christies Ibèrica i directora general de la Fundació FERO.

GENER 2010 Z V U T S R Q P O N M L K J I H G

El cicle Art i Mercat pretén analitzar la situació actual de l’art, si estem en un moment de crisi o de transformació, si l’art és una bona inversió en temps de crisi, sobre el paper de l’artista, de les tendències, de la nova situació global, dels centres d’art, de les galeries, de les fires, dels esdeveniments i de la crítica.

A partir del 24 de gener començarà el campionat de Catalunya per equips i durant nou diumenges, de les 10 a les 13.30 h, a l’aula d’Escacs, tindran lloc les partides oficials. D’altra banda, ben aviat us informarem dels guanyadors del torneig social de tardor.

F

Cicle: Art i Mercat

ESCACS

E

Dimarts 26, 19.30 h, sala d’actes

A càrrec de Ferran Tarrasa Blanes, cap d’enginyeria de la Planta de la Central Nuclear d’Ascó.

D

A càrrec de Sergi Aguilar, director de la Fundació Suñol i artista. Per a participar-hi, cal trucar a l’Administració de l’Ateneu Barcelonès (de dilluns a dijous de 10 a 14 h i de 16 a 19 h. Divendres de 10 a 14 h).

C

Art i col·leccionisme. La Fundació Suñol

Ones electromagnètiques i línies d’alta tensió. Poden afectar la nostra salut?

B

Tertúlia-sopar

Dijous 14, 19.30 h, sala Sagarra

A

Dimarts 19, 19.30 h, sala Pompeu Fabra

7

Y

CIÈNCIES I TECNOLOGIA

X

16/12/09

W

Prg15gener10 24p.qx7:PrgAteneuBarcelones

Página


Prg15gener10 24p.qx7:PrgAteneuBarcelones

T S R Q P O N M L K J I H G F E D C B A

18:46

ESTUDIS POLÍTICS, JURÍDICS I SOCIALS

NOU CICLE

Cicle: Aula Europaea Quo vadis Europa? Prohoms de la construcció d’Europa ens exposaran la seva visió de l’esdevenidor de la UE, que navega amb nou vent un cop entrat en vigor el Tractat de Lisboa.

U

V

W

X

Y

Z

GENER 2010

8

16/12/09

Divendres 15, 19.30 h, sala d’actes

Quo vadis Europa? L’esdevenidor de la UE vist per Javier Solana, dins de l’Aula Europaea

Dilluns 25, 19.30 h, sala d’actes

Quo vadis Europa? L’esdevenidor de la UE vist per Pat Cox, dins de l’Aula Europaea Hi intervindran: Pat Cox, president del Parlament Europeu 2002-2004; Víctor Pou, professor de l’IESE; Josep Maria Carreras, ponent de la Secció d’Economia; i Elisabet Ferran, ponent de la Secció d’Estudis Polítics, Jurídics i Socials. Acte conjunt amb la secció d’Economia de l’Ateneu Barcelonès.

Hi intervindran: Javier Solana, anterior Alt Representant per a la Política Exterior i de Seguretat Comuna de la UE; Víctor Pou Serradell, professor de l’IESE; Josep Maria Carreras, ponent de la Secció d’Economia; i Elisabet Ferran, ponent de la Secció d’Estudis Polítics, Jurídics i Socials. Acte conjunt amb la secció d’Economia de l’Ateneu Barcelonès. JAVIER SOLANA

Página


18:46

GENER 2010 Z Y X W V U T S R Q P O N M L K J I H G

Un debat amb els diputats al Parlament Europeu de cadascuna de les cinc formacions polítiques catalanes amb representació. Hi intervindran: Santiago Fisas Ayxelá, eurodiputat del PP (Grup del Partit Popular Europeu-Democratacristians); Maria Badia i Cutchet, eurodiputada del PSC (Grup de l’Aliança Progressista de Socialistes i Demòcrates); Ramon Tremosa i Balcells, eurodiputat de CiU (Grup de l’Aliança dels Liberals i Demòcrates per Europa); Raül Romeva i Rueda, eurodiputat d’ICV-Verds (Grup dels Verds/Aliança Lliure Europea) i Oriol Junqueras, eurodiputat d’ERC (Grup dels Verds/Aliança Lliure Europea). Modera: Maite Calvo i Mayals, directora de l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona. Organitza: Fundació Catalunya Europa i Ateneu Barcelonès.

F

Tinc una pregunta per a Europa: Cara a cara amb els eurodiputats catalans

E

Dijous 28, 19.30 h, sala d’actes

D

Cicle: Els Dijous Europeus

9

C

ESTUDIS POLÍTICS, JURÍDICS I SOCIALS

B

16/12/09

A

Prg15gener10 24p.qx7:PrgAteneuBarcelones

Página


Prg15gener10 24p.qx7:PrgAteneuBarcelones

18:46

HISTÒRIA

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

Q

R

S

T

U

V

W

X

Y

Z

GENER 2010

10

16/12/09

Dijous 21, 19.30 h, sala Sagarra

La medicina rural a la postguerra per un emboscat a les Guilleries i el reportatge de recerca Els emboscats de la guerra civil estaven amagats, la seva activitat era minsa i la relació amb la gent molt reduïda. Sorprenentment, a les Guilleries s’hi va amagar en Marín: un Cabo de Sanidad que va practicar la medicina d’una forma oberta i amb el bon record de la gent encara ben viu. Hi intervindran: Carles Hervàs, metge i historiador i Josep Tarrés, enginyer i professor de la UdG.

DUES IMATGES D’EN CROSAS MARÍN

Dijous 28, 19.30 h, sala Sagarra

Aula oberta d’història oral Paquita Cruz, una nena de la presó franquista (1939) Hi intervindran: Paquita Cruz, treballadora; Bernat Castany, ponent de la secció d’Història; Enric Crusat, llicenciat en Història de l’art; i Francesc Fontboté, professor d’història.

Página


16/12/09

18:46

11

Y X W V U T S N

O

Presenta i modera: Bernat Castany, doctor en Filosofia i ponent de la Secció d’Història de l’Ateneu Barcelonès i Eduard Berga Salomó, president de la Fundació Rosacreu i director del Centre d’Estudis Càtars de Barcelona. Los catarismos, nuevas perspectivas de un cristianismo disidente A càrrec de Pilar Jiménez Sánchez, doctora en història de la Universitat Toulouse-Le Mirail, França i exdirectora científica del Centre d’Études Cathares, de Carcassone. Per paor de mort a pendre el món de dieu estranh. Reflexions sobre la comunitat de Guillem Belibaste A càrrec de Sergi Grau Torras, llicenciat en història, Centre d’Estudis Càtars de Barcelona. El trasfondo social en la Cansó de la Croada Albigense A càrrec d’Almudena Blasco Vallés, doctora en història de la UAB.

R

Jornada “Catarisme o catarismes. Història d’una dissidència medieval”

Q

Dissabte 30, 18 h, sala d’actes

Z

GENER 2010

HISTÒRIA

P

Prg15gener10 24p.qx7:PrgAteneuBarcelones

L

M

ECONOMIA

K

Dilluns 11, 14 h, sala Pompeu Fabra

J

Tertúlia-dinar d’Economia

I

Barcelona i turisme avui

PERE DURAN

A

B

C

D

E

F

G

H

A càrrec de Pere Duran, director general de Barcelona Turisme. Per a participar-hi, cal trucar a l’Administració de l’Ateneu Barcelonès (de dilluns a dijous de 10 a 14 h i de 16 a 19 h. Divendres de 10 a 14 h).

Página


Prg15gener10 24p.qx7:PrgAteneuBarcelones

GENER 2010

La presentació de la novel·la anirà a càrrec, a més de l’autora, de l’escriptora Antonina Rodrigo. Organitza: Escola d’Escriptura amb la col·laboració de l’editorial Carena.

Presentació del llibre Te compraré unas babuchas morunas, Pepa Cantarero

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

Q

R

S

T

U

V

W

X

Y

Dimarts 26, 19.30 h, sala Sagarra

A

18:46

ESCOLA D’ESCRIPTURA

Z

12

16/12/09

Dimecres 27, 19.30 h, sala Sagarra

Presentació del llibre Codi genètic, d’Amàlia Lafuente XVIII Premi Literari Ciutat de Badalona de Narrativa 2009 i XXII Premi Països Catalans– Solstici d’estiu 2009. La presentació de la novel·la –thriller mèdic– anirà a càrrec, a més de l’autora, d’Isidre Grau, escriptor i professor de l’Escola d’Escriptura. Organitza: Escola d’Escriptura amb la col·laboració d’Edicions Proa.

Diumenge 31, 19 h, sala d’actes

Recital poètic Joc de miralls La poesia de sempre amb mirades contraposades. A càrrec del grup rapsoda OmbraKdiu: Leonci Canal, Lola Irún, Joan Naval, Núria Rodergas i M.Teresa Saladrigas. Amb la col·laboració de l’Escola d’Escriptura.

Página


Prg15gener10 24p.qx7:PrgAteneuBarcelones

16/12/09

18:46

13 GENER 2010

MÚSICA

30 minuts de música a l’Ateneu

T

U

V

W

X

Y

Z

Cada divendres, dissabte i diumenge (a les 18 h, 19 h i 20 h), la sala Pompeu Fabra s’omplirà amb la millor música. Preu per a cada sessió: 7 € (4 € socis de l’Ateneu Barcelonès). Organitza: Fundació Mas i Mas i Ateneu Barcelonès.

R Q P O N M L K J I H G F E D

18 h i 20 h: Obres de V. Parra, J. M. Serrat, Popular – A. Yupanqui, C. Gardel – A. Le Pera, R. Menéndez Pidal, I. Pelay – F. Canaro i V. Parra. 19 h: Obres d’A. Le Pera – M. Battistella, M. Romero – F. Canaro , C. Gardel – A. Le Pera, A. Piazzolla, E. S. Discépolo, E. Cadícamo – J. C. Cobian, H. Manzi – L. Demare, i H. Manzi – S. Piana.

C

TANGO Silvia Kigel, veu Gustavo Poll, piano

B

18 h, 20 h: Albert Guinovart, piano i Oriol Aymat, violoncel. Obres de F. Chopin. 19 h: Albert Guinovart, piano. Obres de F. Chopin.

Diumenge 10, sala Pompeu Fabra, 18 h, 19 h i 20 h

A

Oriol Aymat, violoncel Albert Guinovart, piano

S

Dissabte 9, sala Pompeu Fabra, 18 h, 19 h i 20 h

Página


Prg15gener10 24p.qx7:PrgAteneuBarcelones

GENER 2010

Divendres 15, sala Pompeu Fabra, 18 h, 19 h i 20 h

18 h, 19 h i 20 h: Obres de W.A. Mozart.

Elizaveta Bakerkina, soprano Marina Dengub, piano

Dissabte 16, sala Pompeu Fabra, 18 h, 19 h i 20 h

Iñaki Etxepare, violoncel Marta Roma, violoncel 18 h, 19 h i 20 h: Obres de S. Maynez.

Diumenge 17, sala d’actes, 18 h, 19 h i 20 h

Marlene Becerra, piano 18 h i 20 h: Obres d’A. Soler i E. Granados. 19 h: Obres de F. Mompou i I. Albéniz.

H G

Xoán Elías, piano 18 h i 20 h: Obres de W.A. Mozart i X. Montsalvatge. 19 h: Obres de J. Turina i M. de Falla.

A

B

C

D

E

Divendres 22, sala Pompeu Fabra, 18 h, 19 h i 20 h

F

I

J

K

L

M

N

O

P

Q

R

S

T

U

V

W

X

Y

18:46

MÚSICA

Z

14

16/12/09

Dissabte 23, sala Pompeu Fabra, 18 h, 19 h i 20 h

Montserrat Melero, soprano Carlos Cremades, tenor Juli Rodríguez, piano 18 h i 20 h: Obres de R. Strauss, S. Rachmaninoff, E. Toldrà, J. Ribes i P. Tosti. 19 h: Obres de G. Donizetti.

Diumenge 24, sala Pompeu Fabra, 18 h, 19 h i 20 h

Duo Mascarade: Raimon Torio, guitarra Marc Sambola, guitarra 18 h, 19 h i 20 h: Obres d’E. Vásquez, C.V.G. Flores, L. Damare, Á.Villoldo, C. Gardel.

Página


18:46

Dissabte 30, sala Pompeu Fabra, 18 h, 19 h i 20 h

Víctor Ferragut, bombardí Raúl Calvo, trompeta Ivan Oechsle, piano

Ayako Fujiki, piano

U

V

W

Direcció: Joan Palet i Ibars.

O N M L K E D C

Orquestra de Cambra Amics dels Clàssics

B

Diumenge 24, 11h, sala d’actes

F

G

Organització: Associació Wagneriana, amb la col·laboració de l’Ateneu Barcelonès.

A

Obres de J. Suk, M. Ravel, E. Ysaÿe i P. I. Txaikovski Preu de l’entrada: 5 € Estudiants: 3,50 € Socis de l’Ateneu: gratuït Organitza: Associació Massià Carbonell, amb la col·laboració de l’Ateneu Barcelonès.

J

Cicle Wagner, poeta i músic VII Acte I de Tristany i Isolda

I

Dilluns 18, 19h, sala d’actes

Concert d’Ana Omeñaca, violí i Albert Giménez, piano

H

Diumenge 10, 18 h, sala d’actes

P

Q

18 h, 19 h i 20 h: Obres de J.S. Bach, E. Casals i G. Ligeti.

T

Pau Codina, violoncel

S

Diumenge 31, sala Pompeu Fabra, 18 h, 19 h i 20 h

R

18 h i 20 h: Obres de R. Wilhelm, J. Castérède i H. L. Clarke. 19 h: Obres d’E. Ewazen, J.S. Bach, J. Barnes.

18 h i 20 h: Obres d’E. Granados. 19 h: Obres de W. A. Mozart, F. Chopin, F. Liszt, F. Mendelssohn i E. Chabrier.

GENER 2010

Divendres 29, sala Pompeu Fabra, 18 h, 19 h i 20 h

15

Z

MÚSICA

Y

16/12/09

X

Prg15gener10 24p.qx7:PrgAteneuBarcelones

Página


Prg15gener10 24p.qx7:PrgAteneuBarcelones

LLIBRES

Presentació del llibre A la recerca del melic perdut, de Josep Arias Velasco

Cada dimecres (a partir del 13 de gener) de 14 a 16 h, sala Pompeu Fabra

Hi intervindran: Rosa Fabregat, escriptora; Jaume Villanueva, director teatral; i Josep Arias Velasco, autor de llibre. Lectura de fragments a càrrec d’Àlvar Díez.

Coordinador: Enric Cirici (cirici@ono.com). Tertúlia integrada per un grup que viu i fomenta la catalanitat sense límits.

Tertúlia Borralleras Cada dijous (a partir del 14 de gener) de 14 a 16 h, sala Pompeu Fabra

R Q P O N M

TERTÚLIES

Cruïlla de Debat (dinar-tertúlia)

Han organitzat aquests actes:

L K J I H G F E D C B A

18:46

Dimecres 13, 19.30 h, sala Sagarra

S

T

U

V

W

X

Y

Z

GENER 2010

16

16/12/09

Clara Alcobé: Música. Ramon Alcoberro: Filosofia. Josep Maria Carreras: Economia. Bernat Castany: Història. Elisabet Ferran: Estudis Polítics, Jurídics i Socials. Enrique Gracián: Ciències i Tecnologia. Sergi Jover: Llengua i Literatura. Jaume Radigales: Escacs. Toni Rodríguez Yuste: Arts Plàstiques. Jordi Muñoz i Pau Pérez: Escola d’Escriptura.

Dijous 14: La dona com a factor de canvi de les formes de pensar i viure, a càrrec de Fina Birulés, professora de filosofia de la UB. Dijous 21: Tema lliure. Dijous 28: La visió d’Europa i d’Espanya des de l’òptica cultural de Barcelona, a càrrec de Joan de Sagarra, periodista i escriptor. Coordinada per Eduard Moreno, advocat; i per Bernat Castany, ponent de la secció d’Història.

Página


16/12/09

18:46

TERTÚLIES

Dilluns 11, 14 h, sala Pompeu Fabra

Y X W V

A càrrec de Pere Duran, director general de Barcelona Turisme. Per a participar-hi, cal trucar a l’Administració de l’Ateneu Barcelonès (de dilluns a dijous de 10 a 14 h i de 16 a 19 h. Divendres de 10 a 14 h).

Z

Barcelona i turisme avui

Q P O N M L H

I

Tràngols psíquics Philip Roth, L’animal moribund (The dying animal), 2001. Coordinadora: Maria Àngels Cerdà.

G

Diumenge 17, 18 h, aula 402

F

AB Llibre Fòrum

E

Josep Antoni González i Casanova, catedràtic de Dret Constitucional. Coordinadora: Mina Pedrós. Per a participar-hi, cal trucar a l’Administració de l’Ateneu Barcelonès (de dilluns a dijous, de 10 a 14 h i de 16 a 19 h. Divendres de 10 a 14 h).

D

El Tribunal Constitucional en crisi

C

Dimarts 12, 14 h, sala Pompeu Fabra

B

Espai Ateneu (dinar-col·loqui)

Ideologia i utopia, de K. Manheim Coordinador: Bernat Castany, ponent de la Secció d’Història. Participació oberta, prèvia inscripció a: bcastany@yahoo.es

A

J.A. GONZÁLEZ CASANOVA

K

Seminari de lectura d’assaig contemporani

J

Dimecres 13, 10.30 h, aula 304

R

S

Diccionari per a ociosos (1964), de Joan Fuster Seixanta-una proses breus plenes d’escepticisme i ironia per a gent a qui agradi reflexionar. Coordinadors: Jordi Arraut i Laura Rodríguez de Rozas.

Tertúlia-dinar d’Economia

U

Prosa catalana contemporània

T

Dissabte 9, 18 h, aula 503

17 GENER 2010

Prg15gener10 24p.qx7:PrgAteneuBarcelones

Página


Prg15gener10 24p.qx7:PrgAteneuBarcelones

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

Q

R

S

T

U

V

W

X

Y

Z

GENER 2010

18

16/12/09

18:46

TERTÚLIES

Fòrum de Debat Social Dilluns 18, 18 h, sala Pompeu Fabra

La història i la realitat actual dels Serveis Socials A càrrec de Rosa Domènech, Treballadora Social i presidenta Impuls a l’Acció Social; Esperança Esteve, diputada del PSC al Congrés de Diputats; i Ramon Nicolau, comissionat de Participació de l’Ajuntament de Barcelona. Coordinadora: Rosa Domènech.

Tertúlia-sopar d’Arts Plàstiques

NOU CICLE

Dimecres 20, 13 h, sala Borralleras

Presentació d’Utopies quotidianes Amb l'assistència d'Oriol Bohigas, Ferran Mascarell, Francesc Cabana i els promotors i impulsors del cicle 2010. Per a més informació a www.utopiesquotidianes.cat o a la web de l’Ateneu Barcelonès.

Tastúlia Dilluns 25, 19.30 h, sala Pompeu Fabra

L’oli novell i els alliolis

Dimarts 19, 19.30 h, sala Pompeu Fabra

Coordinadors: Àngel Juez i Pere Sans.

Art i col·leccionisme. La Fundació Suñol

Tertúlia TR3SC

A càrrec de Sergi Aguilar, director de la Fundació Suñol. Per a participar-hi, cal trucar a l’Administració de l’Ateneu Barcelonès (de dilluns a dijous de 10 a 14 h i de 16 a 19 h. Divendres de 10 a 14 h).

Dimecres 23, 19 h, sala Pompeu Fabra

Trobada amb l’escriptor Joan Esculies Per a participar-hi, cal trucar a l’Administració de l’Ateneu Barcelonès (de dilluns a dijous, de 10 a 14 h i de 16 a 19 h. Divendres de 10 a 14 h).

Tertúlies: Les places són limitades. Els socis de l’Ateneu Barcelonès tenen prioritat a l’hora de participar-hi.

Página


Prg15gener10 24p.qx7:PrgAteneuBarcelones

GENER 2010 DISSABTE 9 30 minuts de música a l’Ateneu Oriol Aymat, violoncel Albert Guinovart, piano Sala Pompeu Fabra 18, 19 i 20 h..13 Prosa catalana contemporània Diccionari per a ociosos (1964) de Joan Fuster Aula 503 18 h ...............................17 DIUMENGE 10 Concert d’Ana Omeñaca, violí i Albert Giménez, piano Sala d’actes 18 h ..........................15 30 minuts de música a l’Ateneu TANGO. Silvia Kigel, veu Gustavo Poll, piano Sala Pompeu Fabra 18, 19 i 20 h..13 DILLUNS 11 Tertúlia-dinar d’Economia Barcelona i turisme avui Pere Duran Sala Pompeu Fabra, 14 h.......11 i 17 Observatori Ateneu El paper dels governs locals intermedis en la transformació de la realitat municipal. Especial referència a la Diputació de Barcelona Antoni Fogué Moya Sala d’actes 19.30 h .......................2 DIMARTS 12 Espai Ateneu (dinar-col·loqui) El Tribunal Constitucional en crisi Josep Antoni González i Casanova Sala Pompeu Fabra, 14 h ..............17

16/12/09

18:46

CALENDARI D’ACTIVITATS 19 >>DIMARTS 12

Acte homenatge Jacint Sala i Codony Anton Carrera, Narcís Garolera i Jacint Sala i Codony Sala Sagarra 19.30 h ......................5 DIMECRES 13 Seminari de lectura d’assaig contemporani Ideologia i utopia, de K. Manheim Aula 304 10.30 h..........................17 Cruïlla de Debat (dinar-tertúlia) Sala Pompeu Fabra 14 h ...............16 Diàlegs sobre el malestar en la cultura catalana Identitat i política Josep-Anton Fernàndez, Salvador Cardús, Joan Fuster Sobrepere i Joan Pujolar Sala d’actes 19.30 h .......................5 Presentació del llibre A la recerca del melic perdut, de Josep Arias Velasco Rosa Fabregat, Jaume Villanueva, Àlvar Díez i Josep Arias Velasco Sala Sagarra 19.30 h ....................16 DIJOUS 14 Tertúlia Borralleras La dona com a factor de canvi de les formes de pensar i viure Fina Birulés Sala Pompeu Fabra 16 h ...............16 Ones electromagnètiques i línies d’alta tensió. Poden afectar la nostra salut? Ferran Tarrasa Blanes Sala Sagarra 19.30 h ......................7

Página


Prg15gener10 24p.qx7:PrgAteneuBarcelones

20

CALENDARI D’ACTIVITATS DIVENDRES 15 Visita comentada i exclusiva per als socis de l’Ateneu de l’exposició: Cerdà i la Barcelona del futur. Realitat vs. Projecte Centre de Cultura Contemporània de Barcelona 17.30 h......................6 30 minuts de música a l’Ateneu Elizaveta Bakerkina, soprano Marina Dengub, piano Sala Pompeu Fabra 18, 19 i 20 h..14 Cicle: Aula Europaea Quo vadis Europa? L’esdevenidor de la UE vist per Javier Solana Javier Solana, Víctor Pou Serradell, Josep Maria Carreras i Elisabet Ferran Sala d’actes 19.30 h .......................8 DISSABTE 16 Liceu Joan Maragall Cicle: Art i Filosofia L’endemà possible: filosofia posthumanista i cinema Anna Sarsanedas Darnés Aula 503 11 h .................................4 30 minuts de música a l’Ateneu Iñaki Etxepare, violoncel Marta Roma, violoncel Sala Pompeu Fabra 18, 19 i 20 h..14 DIUMENGE 17 AB Llibre Fòrum Tràngols psíquics Philip Roth, L’animal moribund (The dying animal), 2001 Aula 402 18 h ...............................17 30 minuts de música a l’Ateneu Marlene Becerra, piano Sala d’actes 18, 19 i 20 h.............14

16/12/09

18:46

GENER 2010 DILLUNS 18 Fòrum de Debat Social La història i la realitat actual dels Serveis Socials Rosa Domènech, Esperança Esteve i Ramon Nicolau Sala Pompeu Fabra 18 h ...............18 Cicle Wagner, poeta i músic VII Acte I de Tristany i Isolda Sala d’actes 19 h ..........................15 DIMARTS 19 Debat: El sentit de la utopia Joan Manuel del Pozo i Ramon Alcoberro Sala d’actes 19.30 h .......................4 Tertúlia-sopar d’Arts Plàstiques Art i col·leccionisme. La Fundació Suñol Sergi Aguilar Sala Pompeu Fabra 19.30 h ....7 i 18 DIMECRES 20 Presentació d’Utopies quotidianes O. Bohigas, F. Mascarell i F. Cabana Sala Pompeu Fabra 13 h ...............18 Tribuna Ateneu Consell Nacional de la Cultura i de les Arts: Objectius de futur Francesc Guardans Hotel Rívoli 13.30 h .........................3 Cruïlla de Debat (dinar-tertúlia) Sala Pompeu Fabra 13.30 h..........16 Diàlegs sobre el malestar en la cultura catalana La cultura catalana i la seva anàlisi Josep-Anton Fernàndez, Cristina Badosa, Patrícia Gabancho i Neus Carbonell Sala d’actes 19.30 h .......................5

Página


Prg15gener10 24p.qx7:PrgAteneuBarcelones

GENER 2010 DIJOUS 21 Tertúlia Borralleras Tema lliure Sala Pompeu Fabra 16 h ...............16 La medicina rural a la postguerra per un emboscat a les Guilleries i el reportatge de recerca Carles Hervàs i Josep Tarrés Sala Sagarra 19.30 h ....................10 DIVENDRES 22 30 minuts de música a l’Ateneu Xoán Elías, piano Sala Pompeu Fabra 18, 19 i 20 h..14 Filosofia de la dansa i performativitat Gerard Vilar i Laura Vilar Sala d’actes 19 h ............................4 DISSABTE 23 30 minuts de música a l’Ateneu Montserrat Melero, soprano Carlos Cremades, tenor Juli Rodríguez, piano Sala Pompeu Fabra 18, 19 i 20 h..14 DIUMENGE 24 Orquestra de Cambra Amics dels Clàssics Sala d’actes 11 h ..........................15 30 minuts de música a l’Ateneu Duo Mascarade: Raimon Torio, guitarra Marc Sambola, guitarra Sala Pompeu Fabra 18, 19 i 20 h..14

16/12/09

18:46

CALENDARI D’ACTIVITATS 21 DILLUNS 25 Aula Europaea Quo vadis europa? L’esdevenidor de la UE vist per Pat Cox Pat Cox, Víctor Pou, Josep Maria Carreras i Elisabet Ferran Sala d’actes 19.30 h .......................8 Tastúlia L’oli novell i els alliolis Sala Pompeu Fabra 19.30 h..........18 DIMARTS 26 Cicle: Art i Mercat El món de les subhastes Piru Cantarell Sala d’actes 19.30 h .......................7 Presentació del llibre Te compraré unas babuchas morunas, de Pepa Cantarero Pepa Cantarero i Antonina Rodrigo Sala Sagarra 19.30 h ....................12 DIMECRES 27 Cruïlla de Debat (dinar-tertúlia) Sala Pompeu Fabra 14 h ...............16 Tertúlia TR3SC Trobada amb l’escriptor Joan Esculies Sala Pompeu Fabra 19 h ...............18 Presentació de les Cartes de Plató Antoni Bosch-Veciana, Oriol Ponsatí-Murlà, Raül Garrigasait i Ramon Alcoberro Sala d’actes 19.30 h .......................4

Página


Prg15gener10 24p.qx7:PrgAteneuBarcelones

22

CALENDARI D’ACTIVITATS >>DIMECRES 27

Presentació del llibre Codi genètic, d’Amàlia Lafuente Isidre Grau i Amàlia Lafuente Sala Sagarra 19.30 h ....................12 DIJOUS 28 Tertúlia Borralleras La visió d’Europa i d’Espanya des de l’òptica cultural de Barcelona Joan de Sagarra Sala Pompeu Fabra 16 h ...............16 Els Dijous Europeus Tinc una pregunta per a Europa: Cara a cara amb els eurodiputats catalans Santiago Fisas Ayxelá, Maria Badia i Cutchet, Ramon Tremosa i Balcells, Raül Romeva i Rueda, Oriol Junqueras i Maite Calvo i Mayals Sala d’actes 19.30 h .......................9 Aula oberta d’història oral Paquita Cruz, una nena de la presó franquista (1939) Paquita Cruz, Bernat Castany, Enric Crusat i Francesc Fontboté Sala Sagarra 19.30 h ....................10

16/12/09

18:46

GENER 2010 DIVENDRES 29 30 minuts de música a l’Ateneu Víctor Ferragut, bombardí Raúl Calvo, trompeta Ivan Oechsle, piano Sala Pompeu Fabra 18, 19 i 20 h..15 DISSABTE 30 Jornada “Catarisme o catarismes. Història d’una dissidència medieval” Bernat Castany, Eduard Berga Salomó, Pilar Jiménez Sánchez, Sergi Grau Torras i Almudena Blasco Vallés Sala d’actes 18 h ..........................11 30 minuts de música a l’Ateneu Ayako Fujiki, piano Sala Pompeu Fabra 18, 19 i 20 h..15 DIUMENGE 31 30 minuts de música a l’Ateneu Pau Codina, violoncel Sala Pompeu Fabra 18, 19 i 20 h..15 Recital poètic Joc de miralls Leonci Canal, Lola Irún, Joan Naval, Núria Rodergas i M.Teresa Saladrigas Sala d’actes 19 h ..........................12

Les sales de l’Ateneu tenen un aforament limitat. Les sales s’obren 15 minuts abans de l’inici dels actes.

Programa imprès amb el patrocini de:

Dipòsit Legal: B. 40.252-2008. Producció: Altés Disseny: Sesé+Terès&Antolín [www.teresantolin.com/sta].

Página


Prg15gener10 24p.qx7:PrgAteneuBarcelones

16/12/09

18:46

BIBLIOTECA AL DIA

La Biblioteca de l’Ateneu Barcelonés arriba al préstec 10.000 Durant l’any 2009 la Biblioteca ha prestat entre monografies, DVDs i revistes més de 10.000 documents. Aquestes estadístiques es completen amb prop de 106.000 visitants al llarg de l’any amb un promig de 350 usuaris al dia i més de 101.000 volums automatizats al catàleg en línia. Aquestes dades mostren en relació a altres anys que la Biblioteca creix en ús, els serveis augmenten i la col·lecció també.

© DANIEL SESÉ

Per un altre costat, no obliden altres fites que tindran lloc al llarg de 2010. A partir de l’any vinent, la Biblioteca tindrà prop de 10.000 volums digitalitzats en el marc del Projecte Google Library. D’aquesta manera, s’incrementarà gairebé exponencialment la quantitat d’informació accessible als socis i que la ciutadania podrà localitzar; alhora que s’obtindrà una eina essencial per al desenvolupament científic i la investigació. Se situa la Biblioteca de l’Ateneu Barcelonès en una posició estratègica de col·laboració amb algunes de les principals biblioteques mundials i juntament amb una empresa líder del sector tecnològic com és Google, atorgant-li eines úniques d’accés als continguts.

Página


Prg15gener10 24p.qx7:PrgAteneuBarcelones

16/12/09

18:46

Carrer Canuda, 6. 08002 Barcelona. Centraleta: 93 343 61 21. Fax: 93 317 15 25. Biblioteca: 93 343 61 20. Escola d’Escriptura: 93 317 49 08. info@ateneubcn.org www.ateneubcn.org

Página

12 Gener 2010  

Gener 2010

12 Gener 2010  

Gener 2010

Advertisement