Page 1

DES EM BRE


Controvèrsies: l’actualitat a debat

Es farà la consulta? Dilluns 16, 19.30 h, sala Bohigas

La “consulta” s’ha convertit en el tema de conversa per excel·lència dins i fora del territori. Uns tenen coll avall que la consulta es realitzarà el 2014, d’altres asseguren que no hi haurà consulta sobiranista. Us proposem un debat per conèixer els arguments que uns i altres esgrimeixen. Hi intervindran: Josep Rull, advocat i diputat de CiU al Parlament; Gemma Calvet, advocada i diputada d’ERC al Parlament; Ferran Pedret, advocat i diputat del PSC al Parlament, i Alfons López Tena, notari i exdiputat de SI al Parlament.


Nou acte del cicle d’entrevistes a socis de l’Ateneu per conèixer a fons i amb rigorositat els aspectes més destacats de la seva biografia. Un reconeixement als socis que han tingut una activitat rellevant dins i fora de l’entitat.

Ateneistes singulars Dimecres 18, 19.30 h, sala Bohigas

Eugeni Giral Quintana Eugeni Giral Quintana va néixer a Barcelona el 12 d’abril de 1941. Doctor en Ciències Econòmiques, ha estat professor en diversos centres docents catalans i, des de 1972, ho és a la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona. Soci de l’Ateneu des d’octubre de 1960, ha format part de diverses candidatures a la Junta de l’Ateneu i ha estat ponent de la secció d’Economia (1988-1999). És habitual de diverses tertúlies i fundador de la Penya de la Ploma. Conduirà l’acte: Pep Montes, periodista.

2 3


Dijous 19, 19.30 h, sala Oriol Bohigas

Arquitectura a cavall d’una guerra

Centenari del naixement d’Antonio Bonet Castellana, José Antonio Coderch de Sentmenat, i Antoni de Moragas Gallissà

Tot i haver nascut el mateix any (1913) la creació d’aquests tres arquitectes es produeix en moments històrics molts distants. La seva producció abraça des de les obres de Bonet durant la República (GATCPAC), la immediata postguerra de Coderch a Madrid (arquitectura franquista) i a Barcelona (nova arquitectura moderna), fins a l’obra burgesa i l’acció institucional de Moragas al Col·legi d’Arquitectes els anys 60. Benvinguda i presentació: Jordi Garcés, conservador de la Junta Directiva. Hi intervindran: Oriol Bohigas, Enric Granell i Fernando Álvarez, arquitectes. Moderador: Lluís Domènech, arquitecte i president de l’Associació AxA. Acte organitzat amb AxA Arquitectes per l’Arquitectura.


4 5

Dilluns 23, 18 h, sala Bohigas

Acte extraordinari de Nadal per als més petits

Pau. La vida de Pau Casals Espectacle per a titelles i violoncel Pau Casals fou un nen com qualsevol altre que descobrí el món amb els seus ulls d’infant. La música el despertà i ràpid va saber què volia ser de gran: violoncel·lista. Però no va ser fàcil. Estudiava i practicava molt per ser un bon solista, fins que aconseguí el seu somni: viatjar per tot el món apropant la música als que més ho desitjaven. En veure que hi havia tanta misèria i injustícia al món, decidí lluitar a favor de la pau amb la seva única arma: el violoncel. Companyia: Forani Teatre Directors: Enric Rovira Canela i Arnau Colom Recasens Edat recomanada: a partir de 4 anys. Durada de l’espectacle: 50 minuts.

Entrada gratuïta prèvia reserva a Administració (Tel. 93 343 61 21). Cada adult pot venir acompanyat d’un màxim de 3 infants. Les reserves seran a la vostra disposició a Consergeria fins a les 17.30 h del dia de l’espectacle. A partir d’aquest moment, les entrades no retirades quedaran alliberades i podran ser ofertes a altres persones. Aforament limitat.


Llengua i literatura

Escacs Dimecres 11, 19 h, sala de Juntes

Reunió de la secció d’Escacs Dilluns 9, 19.30 h, sala Bohigas

Joan Teixidor i Comes (1913-1992) Joan Teixidor va ser soci de l’Ateneu entre 1931 i 1992, any de la seva mort. Us proposem recordar la figura del poeta d’El Príncep (1954), del crític d’art i del promotor d’iniciatives culturals com l’Editorial Destino i dels premis literaris Nadal i Josep Pla. Hi intervindran: Oriol Bohigas, arquitecte; Maria Teixidor, advocada i néta de l’autor; Quim Curbet, director de Curbet Edicions; Carles Camps Mundó, poeta i prosista; D. Sam Abrams, curador de l’obra completa de Joan Teixidor, Una veu et crida. Obra poètica (1931-1989); i, Teresa Colom, poeta.

El ponent de la secció convoca els socis que pertanyen a aquesta secció, per comentar les activitats realitzades fins ara i el possible programa del curs 2014. Dijous 12 i dijous 19, 19 h, aula 306

Campionat Social de Tardor d’Escacs


Ciències i Tecnologia Dimecres 11, 19.30 h, sala Verdaguer

Químics a l’exili. L’impacte de la Guerra Civil en una comunitat científica La memòria personal d’alguns científics exiliats arran de la Guerra Civil, com el ponent Artur Bladé, s’enllaça amb el coneixement dels historiadors. L’objectiu d’aquesta taula rodona és donar a conèixer les profundes conseqüències de l’exili de la Guerra Civil. Hi intervindran: Alfons Zarzoso, professor d’Història de la Ciència de la UAB; Artur Bladé, exfuncionari de la Conselleria Universitat i Recerca; Joaquim Sales, catedràtic emèrit de Química Inorgànica de la UB, i Agustí Nieto-Galan, professor d’Història de la Ciència de la UAB. Acte inclòs a l’Any Moles, un homenatge al químic català en el 130è aniversari del seu naixement i el 60è aniversari de la seva mort. En col·laboració amb el Centre d’Història de la Ciència (UAB) i l’Institut d’Estudis Catalans.

6 7


FILOSOFIA Dimarts 17, 19.30 h, sala Bohigas

Encara té sentit celebrar el Nadal? Cicle “Poder(s) en la societat contemporània” Dissabte 14, 11 h, sala Sagarra

Poder(s) i subjectivacions. Trenta anys sense Foucault Hi intervindran: Marta Doltra, catedràtica de Filosofia d’IES; Lluís Roca-Jusmet, catedràtic de Filosofia d’IES, i Gonçal Mayos, professor de Filosofia de la UB. Organitza: Liceu Joan Maragall, amb la col·laboració de l’Ateneu Barcelonès.

En un món multicultural i en una societat en crisi de símbols, Nadal és l’exemple de tradició colonitzada pel capitalisme. El Nadal de Salvat-Papasseit, Sagarra i Tomàs Garcés potser ja no és el que era; però, hi ha esperança en un món sense Nadal? Hi intervindran: Francesc Torralba, professor de Filosofia de la URL, i Raimon Ribera, professor de Ciències Socials d’ESADE.


ECONOMIA Dimarts 17, 19.30 h, sala Verdaguer Dijous 19 i divendres 20, de 10 a 19 h, sala Verdaguer

Simposi “Obra i pensament de Joan Crexells” Hi intervindran: Josep-Maria Terricabras, director de la Càtedra Ferrater Mora; Josep Maria Casasús, catedràtic de Periodisme de la UPF; Montserrat Jufresa, catedràtica de Filologia Grega de la UB; Norbert Bilbeny, catedràtic de Filosofia Teorètica i Pràctica de la UB; Ramon Alcoberro, professor de Filosofia de la UdG; Carles Jordi Guardiola, assagista, poeta i editor; Xavier Serra Labrado, escriptor; Jaime Nubiola, professor de Filosofia de la Universitat de Navarra, i Frederic Ribas, economista. Organitza: Càtedra Ferrater Mora de Pensament Contemporani de la UdG, amb la col·laboració de l’Ateneu Barcelonès.

Economia i informació econòmica. Bombolles financeres i informatives Hi intervindran: Josep Maria Ureta, periodista d’Economia d’El Periódico de Catalunya; Josep Prats, analista financer; Pedro de Molina, professor de Periodisme i Ciències de la Comunicació de la UAB, i Joaquim Perramon, del Grup de Recerca IAFI.

Tertúlia d’Economia: vegeu pàg. 19.

8 9


Història NOU CICLE

“1714”

Dijous 12, 19.30 h, sala Verdaguer

Dijous 5, 19.30 h, sala Verdaguer Aula Oberta d’Història Oral

José Corredor-Matheos, poeta, historiador i crític d’art Hi intervindran: José CorredorMatheos; Bernat Castany, doctor en Filosofia; Enric Crusat, llicenciat en Història de l’Art, i Francesc Fontboté, professor d’Història d’IES.

La Guerra de Successió i Catalunya La Guerra de Successió començà a Europa l’any 1701, quan les tropes austríaques iniciaren la invasió dels territoris italians de la Monarquia Hispànica. L’any 1702 Anglaterra i Holanda entraren a la guerra pel bàndol austriacista, i Catalunya l’any 1705, quan es produí l’aixecament militar dels austriacistes catalans, arrossegant Catalunya cap a la guerra. A càrrec d’Agustí Alcoberro i Pericay, historiador i director del Museu d’Història de Catalunya.


Arts plàstiques Dimarts 10, 19.30 h, sala Pompeu Fabra

Diumenge 29, 10 h, Palau Robert (Passeig de Gràcia, 107)

Reunió de la secció d’Arts plàstiques

Visita guiada a l’exposició “Barcelona prêt-à-porter, 1958-2008. Mig segle d’indústria i moda”

La ponent de la secció convoca els socis que pertanyen a aquesta secció, per comentar les activitats realitzades fins ara i el possible programa del curs 2014.

L’exposició proposa una mirada retrospectiva a 50 anys de la història recent de la moda prêt-à-porter a Barcelona, punt de referència internacional. Uns anys en què es va implantar i consolidar el disseny i la confecció de roba seriada. El fenomen, al qual es van sumar les cases d’alta costura, les empreses confeccionistes de low cost, petits tallers, creadors i boutiques, va donar un impuls a la indústria tèxtil de Catalunya, molt important en aquella conjuntura per a l’economia catalana. Places limitades. Reserva a Administració (Tel. 93 343 61 21) abans del 24 de desembre.

Per a més informació: art.ateneubcn.org

10 11


Estudis polítics, jurídics i socials Dimarts 10, 19.30 h, sala Sagarra

Reunió de la secció d’Estudis Polítics, Jurídics i Socials El ponent de la secció convoca els socis que pertanyen a aquesta secció, per comentar les activitats realitzades fins ara i el possible programa del curs 2014.

MúsiCA Dimecres 4, 20 h, sala Bohigas

Lucía Sócam. Viejos tiempos, nuevos tiempos Als vuit anys va començar els estudis musicals a l’Aula de Música de Guillena, amb l’especialitat de flauta travessera. Després, va continuar la seva formació al Conservatori “Cristóbal de Morales”. Als catorze anys va composar la seva primera cançó “Digan lo que Digan”, i el 2005 va enregistrar el seu primer disc Contraste. Actualment treballa amb la Cooperativa Andaluza Atrapasueños, amb qui ha gravat el disc Viejos tiempos. Nuevos tiempos acompanyada del poeta Juan José Téllez. Entrada: 5 €; socis de l’Ateneu Barcelonès: gratuït prèvia reserva a Administració (Tel. 93 343 61 21). Places limitades. Organitza: Cooperativa Atrapasueños, amb la col·laboració de l’Ateneu Barcelonès.


NOU CICLE

“Improvisació musical a l’Ateneu” Els concerts d’improvisació són una experiència musical única que s’allibera de qualsevol sensació previsible o monòtona. Intèrprets i públic inicien un diàleg alliberador en què execució i creació són la mateixa cosa. Durant aquest curs, visitaran l’Ateneu Barcelonès alguns dels millors portantveus del panorama internacional d’improvisació, seleccionats per la percussionista catalana Núria Andorrà. Dissabte 7, 20 h, sala Bohigas Intèrprets: Nenad Markovic (trompeta, Sèrbia), Elena Vázquez (violí, Galícia), Saúl Purga (contrabaix; Galícia) i Núria Andorrà (percussió, Catalunya). Preu entrada: 10 €. Estudiants: 5 €. Socis de l’Ateneu Barcelonès: gratuït.

12 13 Concert de l’Associació Massià Carbonell Diumenge 15, 18.30 h, sala Oriol Bohigas A càrrec de Luís Martínez Pueyo, flauta travessera, i Gorka Gómez Clemente, piano. Obres de: Johann Sebastian Bach, Georg Philipp Telemann, Michel Blavet i Johann Joachim Quantz. Preu entrada: 5 €. Estudiants: 2,50 €. Socis de l’Ateneu Barcelonès: gratuït. Organitza: Associació Massià Carbonell, amb la col·laboració de l’Ateneu Barcelonès.


Cicle “Residents 2013-2014” Dimecres 11, 20.30 h, sala Bohigas

Dissabte 21, 20 h, sala Bohigas

Orquestra de Cambra del Penedès

Barcelona Reed Quintet

Formada per alguns dels talents joves més destacats del país, l’Orquestra de Cambra del Penedès ens oferirà un tast de les obres més representatives del repertori cambrístic europeu. El seu Quintet inicia la temporada amb una de les obres més populars de Franz Schubert: “La Truita”. Repertori: Quintet D667 de Schubert, “La Truita”. Intèrprets: Víctor Pérez (violí), Anna Arnal (viola), Daniel Claret (violoncel), Felipe Contreras (contrabaix) i Andreu Gallén (piano). Preu entrada: 10 €. Socis de l’Ateneu Barcelonès: gratuït.

Format el 2010 per joves músics d’alta qualitat, el Barcelona Reed Quintet és l’únic grup de cambra format íntegrament per instruments de canya en tot el país. De sonoritat tremendament original, el seu repertori abraça des del Barroc a la música dels nostres dies. Intèrprets: Juani Palop (saxo), Manuel Martínez (clarinet), Pilar Bosque (oboè), Víctor de la Rosa (clarinet baix) i Daniel Ortuño (fagot). Programa: Selecció de l’Art de la Fuga (“Die Kunts der Fuge” BWW 1080). Transcripció de Raaf Hekkema. Preu entrada: 10 €. Estudiants: 5 €. Socis de l’Ateneu Barcelonès: gratuït.

Responsables de la programació de les seccions: Arts plàstiques: Toni Rodríguez Yuste / Ciències i Tecnologia: Michele Catanzaro / Cinema: Francesc Solà / Economia: Josep Maria Carreras / Escacs: Joan Sánchez-Cózar / Estudis Polítics, Jurídics i Socials: Stefan Rating / Filosofia: Ramon Alcoberro / Història: Bernat Castany / Llengua i Literatura: Alfred Sargatal / Música: Bernat Dedéu

> Música


14 15

Altres Cicle “SOS Monuments” Dimarts 10, 19.30 h, sala Verdaguer

Patrimoni obrer Quan parlem de patrimoni gairebé sempre ens vénen imatges de l’herència que han deixat les classes benestants. Ara bé, les classes treballadores no han estat impermeables a la cultura i han creat manifestacions pròpies, donant solució a les seves necessitats i creant un món paral·lel igual d’interessant i valuós.

Cicle “Horitzó 2020: el projecte del catalanisme polític en l’horitzó de l’Europa del 2020” Dijous 12, 19 h, sala Oriol Bohigas

Hi intervindran: Mercè Tatjer Mir, catedràtica de Didàctica de les Ciències Socials de la UB; Manel Aisa, llibreter i president de l’Ateneu Enciclopèdic Popular, i Ivan Miró, soci de la cooperativa La Ciutat Invisible.

Hi intervindran: Antoni Castells, catedràtic d’Economia de la UB i president del Consell Assessor de la Fundació Catalunya Europa; Pere Pugès i Dorca, responsable de Relacions Polítiques i Institucionals de l’ANC, i Imma Tubella, catedràtica de la UOC i del Collège d’Études Mondiales de París.

Moderadora: María-Cruz Santos, de SOS Monuments.

Moderador: Antoni Gutiérrez-Rubí, assessor polític i de comunicació.

Organitza: Associació SOS Monuments, amb la col·laboració de l’Ateneu Barcelonès.

Organitza: Fundació Catalunya Europa i Centre d’Estudis Jordi Pujol, amb la col·laboració de l’Ateneu Barcelonès.


> ALTRES

Dissabte 14, 10 h, sala Verdaguer

La Catalunya del nord en el procés sobiranista de Catalunya El procés sobiranista que viu el Principat de Catalunya està tenint unes reaccions evidents a la resta de territoris de parla catalana. La impressionant manifestació cívica de la Via Catalana del passat 11 de setembre es va estendre, també, al nord i al sud, i les reivindicacions del professorat de les Illes, en defensa de la immersió lingüística, han tingut una complicitat arreu de tot el territori. Organitza: Amics de l’Escola Comte Guifré, amb el suport de l’Ateneu Barcelonès, Òmnium Cultural, Plataforma per la Llengua i Fundació Revista de Catalunya. Patrocina: Diputació de Barcelona.

Divendres 20, 19.30 h, sala Bohigas

Nadal per a tothom Poesia en Acció organitza un homenatge a Miquel Martí Pol, amb la participació de poetes, músics i cantautors que recordaran el poeta de Roda de Ter. Com cada any es farà la rifa d’una cistella solidària per ajudar les Filipines a partir de La Comunitat de Sant Egidi.


Els llibres dels nostres socis

Dilluns 2, 19.30 h, sala Bohigas

Presentació del llibre Fin’amor (A la llum de la tarda i altres “dir amor”), de Jordi Carrió, poemes, i Maria Espeus, fotografies La presentació del llibre serà a càrrec, a més dels autors, de Quim Curbet, editor; Jordi Llavina, escriptor; Vinyet Panyella, poeta; Alba Pujol, actriu; Pau Carrió, dramaturg.

16 17

Dijous 12, 19.30 h, sala Sagarra

Presentació del llibre Adagio, Allegro ma non troppo, Lento, de Mireia Farriol La presentació del poemari serà a càrrec, a més de l’autora, de Francesc Parcerisas, poeta i professor de l’Escola d’Escriptura, i de Jordi Castelló, editor de Stonberg Editorial. Presentació organitzada per l’Escola d’Escriptura.


T E RTÚ LIES

Les places són limitades. Els socis de l’Ateneu Barcelonès tenen prioritat a l’hora de participar-hi.

Gent gran, gran gent Dilluns 2, 19 h, sala de Juntes Pensions i suspensions A càrrec de Carles Campuzano, diputat de CiU al Congrés. Coordinador: Fèlix Pujol. Per participar-hi, cal trucar a Administració (Tel. 93 343 61 21). Tertúlia Amics de la ciutat Dilluns 2, 19.30 h, sala Pompeu Fabra L’art pessebrístic, entre el poble i la ciutat A càrrec de Miquel Roca i Niubó, secretari dels Amics de l’Art Pessebrístic de Premià de Mar. Coordinador: Joaquim Arenas. Per participar-hi, cal trucar a Administració (Tel. 93 343 61 21).

Tertúlia Espai Ateneu (dinar-tertúlia) Dimarts 3, 14 h, hotel Rívoli L’il·lusionisme com a mitjà de comunicació A càrrec del Màgic Andreu, president fundador de SomRiures Sense Fronteres. Dimarts 10, 14 h, hotel Rívoli La Biblioteca de l’Ateneu: conservant el futur, prioritzant el passat Des de fa molts anys la Biblioteca ha avançat en diversos projectes que mostren la singularitat i la importància per a la ciutadania del patrimoni bibliogràfic de l’Ateneu. A càrrec de Ramon Alcoberro, bibliotecari de la Junta, i Lluís Vicente, director. Coordinadora: Mina Pedrós. Inscripció a: tertulia@espaiateneu.com Tel. 639 12 94 38.

Tertúlia d’arquitectura Dimarts 3, de 19 a 21 h, aula 511 Arquitectura, Modernisme, urbanisme català i universal. Col·loqui “La casa de vidre de París”, de Pierre Chareau, i 1714 Barcelona Cap. V Urbanisme, arquitectura civil i militar La visita guiada a un edifici singular es concretarà el dia de la tertúlia. Coordinador: José-Luis Niño. arquitateneu@movistar.es Tel. 93 417 85 98.


Cruïlla de Debat (dinar-tertúlia) Tots els dimecres, menys el 25 de desembre, de 14 a 16 h, sala Pompeu Fabra Tertúlia integrada per un grup que viu i fomenta la catalanitat sense límits. Coordinadors: Pilar Blasco i Enric Cirici. Per participar-hi, cal enviar un correu electrònic a: pblasco@ advocatsblasco.com o cirici@ono.com Tertúlia Borralleras Dijous 5, sala Verdaguer Art i vida. A càrrec de Jordi Rodríguez Amat, pintor. Dijous 12, sala Pompeu Fabra Tema lliure Dijous 19, sala Pompeu Fabra Vigència del pensament emancipador. A càrrec de Manuel Cruz, catedràtic de Filosofia Contemporània de la UB. Coordinadors: Bernat Castany i Eduard Moreno.

18 19

Tertúlia d’Economia Dilluns 9, 14 h, Hotel Rívoli (La Rambla, 128) Catalunya en el context de la integració europea A càrrec de Francesc Granell, catedràtic d’Economia i director general honorari de la Unió Europea. Coordinador: Josep Maria Carreras. Per participar-hi, cal trucar a Administració (Tel. 93 343 61 21). Tertúlia Club de diàleg Dimarts 10, 16 h, aula 511 L’amistat Coordinador: Gonçal Mayos. Per participar-hi, cal enviar un correu electrònic a: mayos@ub.edu

Grup d’Estudis Spinozians Divendres 13, 18 h, aula 503 Seminari dedicat a l’estudi de l’obra Ethica ordine geometrico demonstrata (1677). Coordinador: José Manuel Moro. Per participar-hi, cal enviar un correu electrònic a: eisenach1685@gmail.com Fòrum de Debat Social Dilluns 16, 18 h, sala Pompeu Fabra Infància, pobresa i lleure. Polítiques socials en temps de crisi. A càrrec de Rafael Barba, vicepresident de la Fundació Catalana de l’Esplai. Coordinadora: Rosa Domènech.


Clubs de lectura

Prosa catalana contemporània. Club de lectura

AB Llibre Fòrum. De nou, narrativa

Seminari de lectura d’assaig contemporani

Diumenge 15, 18 h, aula 402

Dimecres 18, 10.30 h, aula 511

Dissabte 14, 18 h, aula 503

Tiempo de silencio (1961), de Luis Martín-Santos Coordinadora: Mariàngela Cerdà.

Catalunya: de la identitat a la independència, de Xavier Rubert de Ventós Coordinador: Bernat Castany. Participació oberta, prèvia inscripció a: bcastanym@yahoo.es

Plans de futur, de Màrius Serra Coordinadors: Jordi Arraut i Laura Rodríguez de Rozas.


Sortides culturals Viatge a la Noguera: el castell de Montsonís, l’Espai Guinovart i els torrons d’Agramunt Dissabte 14, sortida amb autocar, a les 9 h de la plaça de Catalunya (davant del Banc d’Espanya), i a les 9.15 h de la plaça de Francesc Macià (davant de l’antic Sandor) En arribar a Agramunt, a la confluència entre la Noguera, l’Urgell i la Segarra, es visitarà el refugi antiaeri sota el temple romànic de Santa Maria, recuperat com a símbol del que va viure la població durant la Guerra Civil. Visita guiada a l’Espai Guinovart, centre d’art contemporani per a la creació i la promoció de l’art amb l’obra de Josep Guinovart, on l’artista crea un món amb tres elements centrals: el Mural de les Quatre Estacions, La Cabana i L’Era. Dinar al restaurant El Celler de l’Arnau a Montsonís. Visita guiada al Castell de Montsonís, fortalesa que va construir el Comte d’Urgell Ermengol II “El Pelegrí” per protegir les terres conquistades als musulmans i que conserva l’esplendor dels temps passats. Per finalitzar, visita al Museu del Torró i la Xocolata i a la fàbrica de Torrons Vicens a Agramunt. Coordinació: Mina Pedrós. Tertúlia Espai Ateneu. Inscripció a: tertulia@espaiateneu.com / Tel. 639 129 438. Places limitades.

20 21


Redescobreix l’Ateneu Diumenge 15, 12 h, entrada de carruatges L’Ateneu Barcelonès, amb 150 anys d’història, organitza visites culturals a la seva seu, el Palau Savassona. Us proposem un recorregut per descobrir tots els espais emblemàtics de l’entitat, sense oblidar els principals episodis històrics que s’han viscut en aquesta institució.

Portada del mes: vidriera modernista de Jujol de la Biblioteca de l’Ateneu Barcelonès.

Preu de la visita: 4 euros (gratuït per als socis de l’Ateneu). Per participar-hi, cal trucar a Administració (Tel. 93 343 61 21).

Programa imprès amb el patrocini de:

Disseny: La Page Original

Estudi amb sistema de gestió ambiental certificat EMAS

Dipòsit legal: B-40140-2011


S’acosta Nadal i et proposem un regal original i diferent per a la família (cònjuge, pares, fills o germans): un carnet de soci de l’Ateneu Barcelonès amb un descompte del 50% en la quota de l’any vinent.* Amb aquest regal compartiràs amb la família un dels espais més interessants del país, amb una gran biblioteca i un jardí romàntic al centre de la ciutat. A més, contribuiràs a la tasca de l’entitat de promoure la cultura i el debat social. D’altra banda, t’obsequiarem amb el DVD Ateneu, la porta de les idees. *Promoció vàlida per a la modalitat de pagament semestral o anual del nou soci.

Aquest Nadal regala Cultura! Més informació: www.ateneubcn.org

22 23

AGENDA

Aquest Nadal, regala cultura a la família


DESEMBRE 2013 C A L E N D A RI D ’ A C TI V ITAT S

Dilluns 2

Dimarts 3

Gent gran, gran gent

Tertúlia Espai Ateneu

Pensions i suspensions Carles Campuzano Sala de Juntes, 19 h

pàg. 18

Tertúlia Amics de la ciutat

L’art pessebrístic, entre el poble i la ciutat Miquel Roca i Niubó Sala Pompeu Fabra, 19.30 h pàg. 18

L’il·lusionisme com a mitjà de comunicació Màgic Andreu Hotel Rívoli, 14 h

pàg. 18

Tertúlia d’arquitectura Aula 511, 19 h

pàg. 18

Dimecres 4

Presentació del llibre Fin’amor (A la llum de la tarda i altres “dir amor”), de Jordi Carrió, poemes, i Maria Espeus, fotografies Quim Curbet, Jordi Llavina, Vinyet Panyella, Alba Pujol, Pau Carrió

Cruïlla de Debat

Sala Bohigas, 19.30 h

Tertúlia Borralleras

pàg. 17

Aula Oberta d’Història Oral

Sala Pompeu Fabra, 14 h

pàg. 19

pàg. 12

Dijous 5 Art i vida Jordi Rodríguez Amat Sala Pompeu Fabra, 16 h

Sala Verdaguer, 19.30 h

pàg. 10

Dissabte 7

pàg. 19

Improvisació musical a l’Ateneu Nenad Markovic, Elena Vázquez, Saúl Purga, Núria Andorrà Sala Bohigas, 20 h

Joan Teixidor i Comes (1913-1992) Oriol Bohigas, Maria Teixidor, Quim Curbet, Carles Camps Mundó, D. Sam Abrams, Teresa Colom Sala Bohigas, 19.30 h

pàg. 6

Dimarts 10

Cicle “Residents 2013-2014”

Lucía Sócam. Viejos tiempos, nuevos tiempos Sala Bohigas, 20 h

José Corredor-Matheos, poeta, historiador i crític d’art José Corredor-Matheos, Bernat Castany, Enric Crusat, Francesc Fontboté

pàg. 13

Tertúlia Espai Ateneu

La Biblioteca de l’Ateneu: conservant el futur, prioritzant el passat Ramon Alcoberro, Lluís Vicente Hotel Rívoli, 14 h

pàg. 18

Dilluns 9

Tertúlia Club de diàleg

Tertúlia d’Economia

Aula 511, 16 h

Hotel Rívoli, 14 h

Reunió de la secció d’Estudis Polítics, Jurídics i Socials

L’amistat

Catalunya en el context de la integració europea Francesc Granell pàg. 19

Sala Sagarra, 19.30 h

pàg. 19

pàg. 12


Reunió de la secció d’Arts plàstiques Sala Pompeu Fabra, 19.30 h pàg. 11

Cicle “Residents 2013-2014”

Orquestra de Cambra del Penedès Sala Bohigas, 20.30 h

Cicle “SOS Monuments”

Patrimoni obrer Mercè Tatjer Mir, Manel Aisa, Ivan Miró, María-Cruz Santos Sala Verdaguer, 19.30 h

pàg. 15

Dimecres 11 Sala Pompeu Fabra, 14 h

pàg. 19

Reunió de la secció d’Escacs Sala de Juntes, 19 h

pàg. 6

Químics a l’exili. L’impacte de la Guerra Civil en una comunitat científica Alfons Zarzoso, Artur Bladé, Joaquim Sales, Agustí Nieto-Galan Sala Verdaguer, 19.30 h

Dijous 12

pàg. 7

Sala Sagarra, 19.30 h

Tertúlia Borralleras Sala Pompeu Fabra, 16 h

pàg. 19

Campionat Social de Tardor d’Escacs Aula 306, 19 h

Cruïlla de Debat

pàg. 14

pàg. 6

Antoni Castells, Pere Pugès i Dorca, Imma Tubella, Antoni Gutiérrez-Rubí pàg. 15

Novetat: Cicle “1714”

La Guerra de Successió i Catalunya Agustí Alcoberro i Pericay Sala Verdaguer, 19.30 h

pàg. 17

Divendres 13

pàg. 10

Aula 503, 18 h

pàg. 19

Dissabte 14 Viatge a la Noguera: el castell de Montsonís, l’Espai Guinovart i els torrons d’Agramunt pàg. 21

Cicle “Poder(s) en la societat contemporània”

Poder(s) i subjectivacions. 30 anys sense Foucault Marta Doltra, Lluís RocaJusmet, Gonçal Mayos Sala Sagarra, 11 h

Sala Verdaguer, 10 h

pàg. 16

Prosa catalana contemporània. Club de lectura

Plans de futur, de Màrius Serra

pàg. 20

Diumenge 15 Redescobreix l’Ateneu Entrada de carruatges, 12 h pàg. 22

Sortides culturals

Plaça de Catalunya, 9 h

La Catalunya del nord en el procés sobiranista de Catalunya

Aula 503, 18 h

Grup d’Estudis Spinozians

Cicle “Horitzó 2020: el projecte del catalanisme polític en l’horitzó de l’Europa del 2020”

Sala Bohigas, 19 h

Presentació del llibre Adagio, Allegro ma non troppo, Lento, de Mireia Farriol Mireia Farriol, Francesc Parcerisas, Jordi Castelló

pàg. 8

AB Llibre Fòrum De nou, narrativa

Tiempo de silencio (1961), de Luis Martín-Santos Aula 402, 18 h

pàg. 20

Concert de l’Associació Massià Carbonell Luís Martínez Pueyo, Gorka Gómez Clemente Sala Bohigas, 18.30 h

pàg. 13


Dimecres 18

Dilluns 16 Fòrum de Debat Social

Infància, pobresa i lleure. Polítiques socials en temps de crisi Rafael Barba Sala Pompeu Fabra, 18 h

pàg. 19

Es farà la consulta? Josep Rull, Gemma Calvet, Ferran Pedret, Alfons López Tena Sala Bohigas, 19.30 h

pàg. 2

Dimarts 17

pàg. 8

Economia i informació econòmica. Bombolles financeres i informatives Josep Maria Ureta, Josep Prats, Pedro de Molina, Joaquim Perramon Sala Verdaguer, 19.30 h

Seminari de lectura d’assaig contemporani

Catalunya: de la identitat a la independència, de Xavier Rubert de Ventós Aula 511, 10.30 h

pàg. 20

Cruïlla de Debat Sala Pompeu Fabra, 14 h

pàg. 19

Ateneistes singulars

Eugeni Giral Quintana Sala Bohigas, 19.30 h

pàg. 3

Dijous 19

Encara té sentit celebrar el Nadal? Francesc Torralba, Raimon Ribera Sala Bohigas, 19.30 h

Tertúlia Borralleras

pàg. 9

Simposi “Obra i pensament de Joan Crexells” Josep-Maria Terricabras, Josep Maria Casasús, Norbert Bilbeny, Xavier Serra Labrado, Jaime Nubiola Sala Verdaguer, 10 h

pàg. 9

Vigència del pensament emancipador Manuel Cruz Sala Pompeu Fabra, 16 h

pàg. 19

pàg. 6

Centenari del naixement d’Antonio Bonet Castellana, José Antonio Coderch de Sentmenat, i Antoni de Moragas Gallissà Jordi Garcés, Oriol Bohigas, Enric Granell i Fernando Álvarez, Lluís Domènech pàg. 4

Divendres 20 Simposi “Obra i pensament de Joan Crexells” Montserrat Jufresa, Ramon Alcoberro, Carles Jordi Guardiola, Frederic Ribas Sala Verdaguer, 10 h

pàg. 16

Dissabte 21 Barcelona Reed Quintet

Arquitectura a cavall d’una guerra

Sala Bohigas, 19.30 h

Sala Bohigas, 19.30 h

Cicle “Residents 2013-2014”

Campionat Social de Tardor d’Escacs Aula 306, 19 h

Nadal per a tothom

pàg. 9

Sala Bohigas, 20 h

pàg. 14

Dilluns 23 Acte extraordinari de Nadal per als més petits

Pau. La vida de Pau Casals Forani Teatre Sala Bohigas, 18 h

pàg. 5

Diumenge 29 Visita guiada a l’exposició “Barcelona prêt-à-porter, 1958-2008. Mig segle d’indústria i moda” Palau Robert, 10 h

pàg. 11


Apadrina un llibre! Aquest Nadal et convidem a participar en una nova edició d’Apadrina un llibre!, el projecte de captació de fons que serveix per a la restauració de llibres singulars i únics anteriors al segle XIX. Enguany, volem recuperar dos llibres del segle XVI i un del XVII: • Petri Apiani cosmographia, de Pere Apià. • Orthographiae ratio, d’Aldo Manuzio. • Epitome de la vida y hechos del inclito Rey Don Pedro de Aragón, d’Alonso de Castillo Solórzano. Amb una aportació de només 25 euros, entraràs a formar part dels més de cent quaranta padrins que han ajudat a restaurar cent cinquanta obres.

Més informació sobre els llibres, les formes de participar, etc. a: www.ateneubcn.org


AMICS ATENEU BARCELONÈS

INSTITUCIONS COL·LABORADORES

Activitats obertes. Aforament limitat Ateneu Barcelonès Carrer de la Canuda, 6. 08002 Barcelona Centraleta: 93 343 61 21 Fax: 93 317 15 25 Biblioteca: 93 343 61 20 Escola d’Escriptura: 93 317 49 08 info@ateneubcn.org

www.ateneubcn.org

Troba’ns a:

Programa d'activitats (Desembre 2013)  

Programa d'activitats (Desembre 2013)

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you