Page 1

SET EMBRE


Conferència commemorativa de l’Onze de Setembre Dimecres 12, 19 h, sala Oriol Bohigas

Catalunya i l’aposta austriacista de 1705. “Intervencionisme” espanyol o “sobiranisme” català? Antoni Simon Tarrés, catedràtic d’Història Moderna de la UAB. A diferència de la tesi sostinguda per Ferran Soldevila i Pierre Vilar, i després seguida per molts altres historiadors, que l’entrada de Catalunya en la Guerra de Successió Espanyola va ser deguda a una voluntat “intervencionista” catalana en la política espanyola; en aquesta conferència es defensarà la tesi que l’aposta catalana de 1705 va ser fonamentalment deguda a la voluntat de recuperar l’autogovern perdut després de la Guerra dels Segadors. Moderador: Ramon Alcoberro, bibliotecari de la Junta Directiva de l’Ateneu Barcelonès.


Conferència inaugural del curs acadèmic Dimecres 19, 19.30 h, sala Oriol Bohigas

2 3

Crisi del periodisme, (b)vells valors i nous mitjans: una mirada des de l’Ateneu Lluís Reales, periodista, professor de la UAB, i vicepresident primer de l’Ateneu Barcelonès. La crisi i el descrèdit del periodisme té una estreta relació amb la crisi de la democràcia. Bona part dels mitjans de comunicació ha abandonat la funció clàssica de control i vigilància dels poders i, sovint, són altaveus d’interessos poc transparents. Reinventar el periodisme és tornar a les arrels i a les formes de fer dels clàssics de l’ofici. I molts dels grans periodistes catalans van passar hores i hores escrivint moltes de les seves cròniques entre les parets de l’Ateneu Barcelonès. Els ateneistes Just Cabot, Joan Crexells, Amadeu Hurtado, Gaziel, Eugeni d’Ors, María Luz Morales, Carlos Nadal, Montserrat Roig, Lluís Foix, a més d’altres professionals d’arreu, poden inspirar joves periodistes que aspiren a sentir-se independents i a recuperar, en l’entorn tecnosocial d’avui, els valors del (b)vell periodisme.


Barcelona, una capital sense estat. El paper del catalanisme en la formació del model Barcelona Dimecres 26, 19.30 h, sala Oriol Bohigas

Barcelona ha estat i és considerada un model en sentits diferents. Capital d’una nació sense Estat, ha vertebrat diverses vegades en la història tot el catalanisme, formulant el model de la Catalunya-ciutat. Capdavantera en la planificació urbana, ha esdevingut un model urbanístic exportable, que supera els aspectes merament morfològics. En aquesta conferència s’aporten reflexions per al debat sobre els sentits diversos del model Barcelona. A càrrec de Carles Carreras i Verdaguer, catedràtic de Geografia Humana de la Universitat de Barcelona.


Controvèrsies: l’actualitat a debat

Dilluns 17, 19.30 h, sala Oriol Bohigas

Eurovegas, una bona aposta per Catalunya?

4 5

Un projecte amb unes dimensions d’entre 350 i 600 hectàrees, uns 36.000 llits en 12 hotels, sis megacasinos, 18.000 màquines escurabutxaques, tres camps de golf i instal·lacions com ara un centre de congressos, un estadi i zones comercials. L’anomenat projecte Adelson presenta diversos interrogants: Quins són els avantatges i els inconvenients de la seva construcció a Catalunya? Afectaria negativament la imatge de Catalunya? Crearia molts llocs de treball? Seria perjudicial per al medi ambient? Seria un revulsiu econòmic per a Catalunya? Totes aquestes qüestions seran analitzades en aquesta nova controvèrsia. Hi intervindran: Ramon Armadàs, conseller del Grup Damm; Lluís Parés, responsable de política territorial del Baix Llobregat d’Unió de Pagesos de Catalunya i Zaida Muxi, arquitecta i professora de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona, entre d’altres. Modera: Jordi Garcés, arquitecte i membre de la junta directiva de l’Ateneu Barcelonès.


Escacs Campionats Socials de Tardor de la secció d’Escacs El dijous 4 d’octubre, a les 19 h, a l’aula 306, s’inicien els Campionats Socials de Tardor de la secció d’Escacs. Un doble campionat, grup A (nivell avançat) i grup B (nivell d’iniciació), de vuit rondes cadascun, amb aparellament suís, que es realitzaran fins al 29 de novembre. Inscripcions: fins al dijous 27 de setembre, a l’Administració de l’Ateneu Barcelonès (de dilluns a dijous, de 10 a 14 h i de 16 a 19 h; divendres de 10 a 14 h).

Història Història de les relacions conflictives entre l’Església i l’Estat: els concordats Dijous 20, 19.30 h, sala Verdaguer A càrrec de Santiago Castellà, catedràtic de Dret Públic Internacional a la URV.

ECONOMIA Tertúlia d’Economia: vegeu pàg. 12


ESTUDIS POLÍTICS, JURÍDICS I SOCIALS

6 7

Cicle “El nostre Dret: el Codi civil de Catalunya”

Cicle “Dijous europeus”

Dimarts 18, 19.30 h, sala Verdaguer

El balanç de la Presidència danesa de la Unió Europea

Dret català de la persona jurídica: fundacions i associacions Sessió dedicada al Llibre Tercer del Codi civil de Catalunya que tracta de la persona jurídica. Hi intervindran: Carles Duarte, director de la Fundació Lluís Carulla, i Xavier Muñoz i Puiggròs, advocat. Cicle organitzat amb la col·laboració de la Societat Catalana d’Advocats de Família.

Dijous 27, 19.30 h, sala Sagarra

Quan més fort ha estat l’enrenou a la Unió Europea, amb Grècia mantenint l’ortodòxia per un grapat de vots i Espanya esdevenint l’economia més gran, de moment, necessitada d’un salvament pels seus socis, la Presidència semestral de torn ha pertocat a un país modèlic, més petit que Catalunya... i que no pertany a l’eurozona. Com se n’ha sortit? Lone Dencker Wisborg, ambaixadora del regne de Dinamarca, i Stefan Rating, advocat i ponent de la secció d’Estudis Polítics, Jurídics i Socials.


Arts plàstiques Cicle “Converses amb artistes interdisciplinaris” Dimarts 25, 19 h, sala Oriol Bohigas

Maria i jo. Una història personal A càrrec de Miguel A. Gallardo Paredes, il·lustrador i dibuixant, i Toni Rodríguez Yuste, ponent de la secció d’Arts Plàstiques. Presentació, projecció i col·loqui del documental:

Maria i jo (2010) 80 min Dir. Félix Fernández de Castro Nominada al Goya: Millor Documental Sinopsi: Maria, una adolescent autista, viu amb la seva mare a Canàries. A Barcelona, a 3.000 km, hi viu el seu pare, Miguel Gallardo. A vegades Miguel la porta de vacances a un complex turístic del sud de Gran Canària. El documental mostra la convivència entre el pare i la seva filla autista. Cicle organitzat amb l’Associació d’Art, Cultura i Ciència (AACC). Dijous 27, 19.30 h, aula 503 Reunió de la secció d’Arts Plàstiques La ponent de la secció d’Arts Plàstiques convoca els socis que pertanyen a aquesta secció, per comentar les activitats realitzades fins ara i el possible programa del 2013.

Per a més informació: http://art.ateneubcn.org


LLENGUA i LITERATURA

Dimarts 25, 19.30 h, sala Verdaguer

Dimecres 26, 19.30 h, sala Verdaguer

Fukushima: l’estat actual de la tragèdia nuclear Una reflexió sobre els dies posteriors al tsunami de Fukushima i les conseqüències del desastre. Hi intervindran: Santiago Vilanova, periodista i membre de l’Associació ECOROPA (European Ecological Action), i Xavier Garcia, periodista. L’acte comptarà amb el document sonor, enregistrat especialment per a aquest acte, sobre la situació actual al Japó de l’escriptor i traductor Ko Tazawa (Creu de Sant Jordi 2003). Pròximament us informarem al portal web de la probable assistència de Ko Tazawa.

Ni Calimero, ni Superman Una conversa sobre sociolingüística amb Josep J. Conill i Ernest Querol Una mirada des de Castelló de la Plana a la situació del català ara i aquí. Tan lluny del victimisme de Calimero com del triomfalisme de Superman.

8 9 Responsables de la programació de les seccions: Arts Plàstiques: Toni Rodríguez Yuste / Ciències i Tecnologia: Michele Catanzaro / Cinema: Francesc Solà / Economia: Josep Maria Carreras / Escacs: Joan Sánchez-Cózar / Estudis polítics, jurídics i socials: Stefan Rating / Filosofia: Ramon Alcoberro / Història: Bernat Castany / Llengua i literatura: Alfred Sargatal / Música: Bernat Dedéu

CIÈNCIES I TECNOLOGIA


Els llibres dels nostres socis

Dimarts 18, 19.30 h, sala Sagarra

Dimarts 25, 19.30 h, sala Sagarra

Dimecres 26, 19.30 h, sala Sagarra

Presentació del llibre La nit als armaris, de Raquel Picolo

Presentació del llibre Terra lliure. Punt de partida. Una biografia autoritzada, de Carles Benítez, Joan Rocamora i Carles Sastre

Presentació del llibre La tecnología masónica, de Florencio Serrano

A càrrec de Vicenç Llorca, poeta. Presentació organitzada per l’Escola d’Escriptura.

La presentació serà a càrrec, a més dels autors, d’Agustí Barrera, historiador.

La presentació serà a càrrec, a més de l’autor, de Sergi Jover, poeta i membre de la Junta Directiva.


Altres Dijous 27, 19.30 h, sala Verdaguer Dissabte 22, 21 h, sala Oriol Bohigas

Barcelona Coral Àsia (Cor Asiàtic de Barcelona)

El Cor Asiàtic de Barcelona, un projecte de Casa Àsia amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona, està format per un grup d’uns 60 joves de 23 nacionalitats diferents residents a la ciutat de Barcelona i té com a repertori principalment cançons asiàtiques en idioma original. Director: Carles Josep Comalada, director de Cant del Conservatori Municipal de Música de Barcelona. Aforament limitat Entrada gratuïta per als socis de l’Ateneu prèvia reserva a Administració (tel. 93 343 61 21) i als no socis de l’Ateneu, a partir del 10 de setembre, al web de Casa Àsia. Organitza: Festival Àsia, amb la col·laboració de l’Ateneu Barcelonès.

10 11

Diàleg “Avaluació de la reforma del sistema sanitari” Diàleg sobre el sistema sanitari actual per part de persones amb visions complementàries o contraposades. Hi intervindran: Jaume Puig Junoy, director del Centre de Recerca en Economia i Salut (CRES – Universitat Pompeu Fabra), i Miquel Vilardell i Tarrés, president del Col·legi de Metges de Barcelona. Modera: Simone Léger, responsable de la vocalia de Sanitat. Presentació del llibre 10 Diálogos para la calidad democrática A càrrec de Joan Fuster i Sobrepere, director del Projecte Diàlegs, i Lluís Maria de Puig, president de la Fundació Ernest Lluch. Organitza: Fundació Ernest Lluch, amb la col·laboració de l’Ateneu Barcelonès.


T E RTÚLIES

Les places són limitades. Els socis de l’Ateneu Barcelonès tenen prioritat a l’hora de participar-hi. Cruïlla de Debat (dinar-tertúlia) Cada dimecres, a partir del 12 de setembre, de 14 a 16 h, a la sala Pompeu Fabra Tertúlia integrada per un grup que viu i fomenta la catalanitat sense límits. Coordinadors: Pilar Blasco (pblasco@advocatsblasco.com) i Enric Cirici (cirici@ono.com). Tertúlia d’Economia Dilluns 17, 14 h, sala Pompeu Fabra L’eficàcia dels controls Daniel Faura, president del Col·legi de Censors Jurats de Comptes de Catalunya. Coordinador: Josep Maria Carreras.

Per a participar-hi, cal trucar a l’Administració de l’Ateneu Barcelonès (de dilluns a dijous, de 10 a 14 h i de 16 a 19 h; divendres de 10 a 14 h).

Tertúlia Espai Ateneu (dinar-tertúlia) Dimarts 18, 14 h, Hotel Rívoli (La Rambla, 128) Tsunamis financers, valors socials i dret Enric R. Bartlett, degà de la Facultat de Dret d’ESADE. Coordinadora: Mina Pedrós.

Tertúlia Respira Conversem amb psicòlegs, científics socials i professionals que reflexionen i actuen a favor de la millora individual, grupal i social. Dimarts 18, 19 h, sala de Juntes Com entrenar els talents de nens i joves? Leopold Carreras, psicòleg i delegat a Espanya del WCGTC (World Council for Gifted and Talented Children). Coordinadors: Begoña Odriozola i Lluís Reales.

Inscripció a: tertulia@espaiateneu.com Per a participar-hi, cal enviar un correu Tel. 639 12 94 38 electrònic a tertuliarespira@gmail.com


Tertúlia Borralleras Cada dijous, a partir del 20 de setembre, de 16 a 19 h, a la sala Pompeu Fabra Dijous 20: La conflictivitat Església-Estat: els concordats, a càrrec de Santiago Castellà. Dijous 27: Tema lliure Coordinadors: Bernat Castany i Eduard Moreno. Tertúlia d’Economia i literatura Divendres 21, 19.30 h, sala Verdaguer Els cicles econòmics i la literatura Lluís Miret, novel·lista i professor d’Economia a la Universitat Politècnica de València. Coordinador: Joaquim Perramon. Per a participar-hi, cal trucar a l’Administració de l’Ateneu Barcelonès (de dilluns a dijous, de 10 a 14 h i de 16 a 19 h; divendres de 10 a 14 h).

12 13

Clubs de lectura AB Llibre Fòrum. Tot narrativa Diumenge 16, 18 h, aula 402 Reunió preparatòria del curs 2012-2013 Coordinadora: Maria Àngels Cerdà.

Seminari de lectura d’assaig contemporani Dimecres 26, 10.30 h, a Blanes Els germans Karamazov, de Dostoievski (Aquesta sessió del Seminari de lectura tindrà lloc a la localitat de Blanes) Coordinador: Bernat Castany. Participació oberta, prèvia inscripció a: bcastany@yahoo.es


Redescobreix l’Ateneu Dissabte 29, a les 12 h, entrada de carruatges L’Ateneu Barcelonès, amb 150 anys d’història, organitza visites culturals a la seva seu, el Palau Savassona. Us proposem un recorregut per descobrir tots els espais emblemàtics de l’entitat, sense oblidar els principals episodis històrics que s’han viscut en aquesta institució. Preu de la visita: 4 € (gratuït per als socis de l’Ateneu). Per participar-hi, cal trucar a l’Administració de l’Ateneu Barcelonès (de dilluns a dijous, de 10 a 14 h i de 16 a 19 h; divendres de 10 a 14 h).

Portada del mes: detall del sostre de la sala Trinxera de la biblioteca


Sortides culturals Visita cultural a Sant Pere de Rodes i Vilabertran

14 15

Dissabte 15, sortida en autocar, a les 8.30 h de la plaça de Catalunya (davant del Banc d’Espanya), i a les 8.45 h de la plaça de Francesc Macià (davant del Sandor). Visita guiada al Monestir de Sant Pere de Rodes, antiga abadia benedictina situada al Port de la Selva. L’església és una obra cabdal del romànic català. Els capitells estan considerats entre les millors peces escultòriques del s. XI. També destaquen la torre de defensa, el campanar, els dos claustres superposats i les restes de decoració mural. Dinar al Restaurant del Monestir, amb extraordinàries vistes al Cap de Creus. Visita guiada a la Canònica de Santa Maria de Vilabertran, magnífic conjunt monumental romànic nascut com a canònica agustiniana. Un dels més ben conservats a Catalunya format per una església de tres naus amb campanar llombard i un claustre dels segles XII–XIII. Cal destacar la creu d’orfebreria catalana del segle XIV que es conserva a l’església.

Coordinació: Mina Pedrós Tertúlia Espai Ateneu Inscripció a: tertulia@espaiateneu.com Tel. 639 129 438. Places limitades.


Aprendre i conèixer Els idiomes, en pràctica Grups reduïts de conversa dirigits a aquelles persones que volen perfeccionar els coneixements lingüístics, practicar i millorar la fluïdesa de la llengua. Imprescindible un nivell avançat de l’idioma. Cursos setmanals d’1 h 30 min; 32 sessions Grups de: mínim 8 persones, màxim 12 persones Preu: 210 € (socis) 370 € (no socis)

Anglès

Francès

Italià

Professora: Judith Verbracken Durada: d’octubre a juny Horaris: Inici: 9 d’octubre Grup A: dimarts de 17 a 18.30 h Grup B: dimarts de 19 a 20.30 h Aula: 503

Professora: Montserrat Gallart

Professora: Valentina Carlone

Durada: del 8 d’octubre al 17 de juny

Durada: del 5 d’octubre al 28 de juny

Inici: 8 d’octubre

Inici: 5 d’octubre

Horari: dilluns de 19.30 a 21 h Aula: 511

Horari: divendres de 18 a 19.30 h Aula: 511

Inici: 11 d’octubre Grup C: dijous de 17 a 18.30 h Grup D: dijous de 19 a 20.30 h Aula: 511

Inscripcions i pagament: fins al dijous 27 de setembre, a l’Administració de l’Ateneu Barcelonès (de dilluns a dijous, de 10 a 14 h i de 16 a 19 h; divendres de 10 a 14 h). Per a més informació: info@ateneubcn.org


Enguany, el curs estarà dedicat a un dels períodes més fascinants de la nostra història. Partint de la permuta territorial i administrativa després de la caiguda de l’Imperi Romà, ens aproximarem als períodes convulsos de formació de la vella Europa, dedicant especial atenció a Catalunya i Barcelona. Les invasions bàrbares, el Papat i l’església Catòlica, els nous règims econòmics i l’art i la cultura que sorgiren en uns segles de transició que, del segle V al XIII, bascularen des de la desaparició de la societat esclavista romana a la societat feudal europea. Professor: Marc Jobani

Durada: del 25 d’octubre de 2012 al 13 de juny de 2013 (28 sessions) Dia i horari del curs: dijous, de 18 a 19.30 h Aula: 503 (5a planta) Grup màxim de 20-22 alumnes i mínim 12 Preu: 150 € socis de l’Ateneu i 270 € no socis

Inscripcions i pagament: fins al divendres 5 d’octubre, a l’Administració de l’Ateneu Barcelonès (de dilluns a dijous, de 10 a 14 h i de 16 a 19 h; divendres de 10 a 14 h). Per a més informació: info@ateneubcn.org

AGENDA

Conèixer l’Alta Edat Mitjana

16 17


SETEMBRE 2012 C AL E N D ARI D ’ A C T I V I TAT S

dimecres 12

dilluns 17

Cruïlla de Debat (dinar-tertúlia)

Tertúlia d’Economia

Sala Pompeu Fabra, 14 h

pàg. 12

Conferència commemorativa de l’Onze de Setembre

Catalunya i l’aposta austriacista de 1705. “Intervencionisme” espanyol o “sobiranisme” català? Antoni Simon Tarrés Sala Oriol Bohigas, 19 h

pàg. 2

L’eficàcia dels controls Daniel Faura Sala Pompeu Fabra, 14 h

Eurovegas, una bona aposta per Catalunya? Ramon Armadàs, Lluís Parés, Zaida Muxi, Jordi Garcés, entre d’altres Sala Oriol Bohigas, 19.30 h pàg. 5

dimarts 18

Visita cultural a Sant Pere de Rodes i Vilabertran

Tertúlia Espai Ateneu

pàg. 15

diumenge 16 AB Llibre Fòrum. Tot narrativa

Reunió preparatòria del curs 2012-2013 Aula 402, 18 h

pàg. 13

pàg. 12

Controvèrsies: l’actualitat a debat

dissabte 15

Plaça Catalunya, 8.30 h

Cicle “El nostre Dret: el Codi civil de Catalunya”

Dret català de la persona jurídica: fundacions i associacions Carles Duarte i Xavier Muñoz i Puiggròs

dijous 20 Tertúlia Borralleras

La conflictivitat EsglésiaEstat: els concordats Santiago Castellà

Sala Oriol Bohigas, 19.30 h pàg. 7

Sala Pompeu Fabra, 16 h

Presentació del llibre La nit als armaris, de Raquel Picolo Vicenç Llorca

Història de les relacions conflictives entre l’Església i l’Estat: els concordats Santiago Castellà

Sala Sagarra, 19.30 h

pàg. 10

dimecres 19 Cruïlla de Debat (dinar-tertúlia)

Sala Verdaguer, 19.30 h

Tertúlia d’Economia i literatura

Hotel Rívoli, 14 h

Crisi del periodisme, (b)vells valors i nous mitjans: una mirada des de l’Ateneu Lluís Reales

Sala Verdaguer, 19.30 h

Sala Oriol Bohigas, 19.30 h pàg. 3

Sala Oriol Bohigas, 21 h

Com entrenar els talents de nens i joves? Leopold Carreras 19 h, sala de Juntes

pàg. 12

pàg. 12

Els cicles econòmics i la literatura Lluís Miret

Sala Pompeu Fabra, 14 h

Tertúlia Respira

pàg. 6

divendres 21

Tsunamis financers, valors socials i dret Enric R. Bartlett pàg. 12

pàg. 13

Conferència inaugural del curs acadèmic

pàg. 13

dissabte 22 Barcelona Coral Àsia pàg. 11


dimarts 25

dimecres 26

Cicle “Converses amb artistes interdisciplinaris”

Seminari de lectura d’assaig contemporani

Maria i jo. Una història personal Miguel A. Gallardo Paredes Sala Oriol Bohigas, 19 h

pàg. 8

Presentació del llibre Terra lliure. Punt de partida. Una biografia autoritzada, de Carles Benítez, Joan Rocamora i Carles Sastre Carles Benítez, Joan Rocamora, Carles Sastre i Agustí Barrera Sala Sagarra, 19.30 h

pàg. 10

Fukushima: l’estat actual de la tragèdia nuclear Santiago Vilanova i Xavier Garcia Sala Verdaguer, 19.30 h

pàg. 9

Els germans Karamazov, de Dostoievski Blanes, 10.30 h

pàg. 13

Cruïlla de Debat (dinar-tertúlia) Sala Pompeu Fabra, 14 h

pàg. 12

Barcelona, una capital sense estat. El paper del catalanisme en la formació del model Barcelona Carles Carreras i Verdaguer Sala Oriol Bohigas, 19.30 h

pàg. 4

Ni Calimero, ni Superman. Una conversa sobre sociolingüística amb Josep J. Conill i Ernest Querol Sala Verdaguer, 19.30 h

pàg. 9

Presentació del llibre La tecnología masónica, de Florencio Serrano Florencio Serrano i Sergi Jover Sala Sagarra, 19.30 h

pàg. 10

dijous 27 pàg. 13

pàg. 8

Presentació del llibre 10 Diálogos para la calidad democrática Joan Fuster i Sobrepere i Lluís Maria de Puig Diàleg “Avaluació de la reforma del sistema sanitari” Jaume Puig Junoy, Miquel Vilardell i Tarrés i Simone Léger Sala Verdaguer, 19.30 h

Sala Sagarra, 19.30 h

pàg. 7

Redescobreix l’Ateneu Entrada de carruatges, 12 h

Reunió de la secció d’Arts Plàstiques Aula 503, 19.30 h

El balanç de la Presidència danesa de la Unió Europea Lone Dencker Wisborg i Stefan Rating

dissabte 29

Tertúlia Borralleras Sala Pompeu Fabra, 16 h

Cicle “Dijous europeus”

pàg. 11

pàg. 14


Programa imprès amb el patrocini de:

AMICS ATENEU BARCELONÈS

INSTITUCIONS COL·LABORADORES

Dipòsit legal: B-40140-2011

Ateneu Barcelonès Carrer Canuda, 6 08002 Barcelona Centraleta: 93 343 61 21 Fax: 93 317 15 25 Biblioteca: 93 343 61 20 Escola d’Escriptura: 93 317 49 08 Disseny: La Page Original Estudi amb sistema de gestió ambiental certificat EMAS

info@ateneubcn.org

www.ateneubcn.org

Troba’ns a:

Programa d'activitats (Setembre 2012)  

Programa d'activitats (Setembre 2012)