Page 1

Montjuïc: la muntanya perduda? Eva Fernández Lamelas i membres del Centre d’Estudis de Montjuïc Sala d’actes 19 h.

Dimecres, 4

Presentació de l’Associació Cultural Amics de Miquel Porter-Moix Martí Porter, Palmira González, Oriol Bohigas. Bernat, Jeannette, Elies i Manuela Porter, Sara Vendrell, Ivan i Albert Vilar. Sala d’actes 19 h.

Dimarts, 10

Per un nou 14 d’abril Rafael Borràs, Ramon Serrano,Oriol Bohigas,Pau Riba Sala d’actes 19’30 h.

Dimecres, 11

Cicle: Veus de dones Safo i Diòtima: Les dues cares de l’amor Bea Bossi. Sala Verdaguer 19’30 h. Dos segles del fet alimentari Inauguració de l’exposició fotogràfica Dos siglos de universidad y empresa en el mundo agroalimentario español Josep Lluís Bonet, Ramon Clotet, Oriol Bohigas. Sala d’actes 19’30 h.

Dijous, 12

Aula Oberta d’Història Oral Josep M. Muñoz Pujol, metge i escriptor compromès amb la lluita cultural antifranquista Sala Verdaguer 19’30 h. Cicle: La ciutat i els llibres La Barcelona de Bernat Metge Anton M. Espadaler, Lluís Soler Sala d’actes 19’30 h. Presentació dels llibres: La retòrica Nova, de Ramon Llull i El pensament filosòfic de l’Edat Mitjana, de Kurt Flach. Albert Solé, Josep Batalla Sala Sagarra 20’30 h.

Divendres, 13

Cicle: De Senectute En el estanque dorado (On Golden Pond), Mark Rydell, 1981 Sala d’actes 19’30 h.

Dissabte, 14

Concert. Alexa Farré, violí Obres de Bach, Xostakovich, Paganini, Kreisler i Wieniawsky Paco Farré, baix Obres de Halévy, Verdi, Rossini i Gounod Xavier Dolç, piano Sala d’actes 19 h.

Diumenge, 15

Concert de piano Miyuki Yamaoka, piano Obres de Mozart, Chopin, Oskar Morawetz, Schumann. Sala d’actes 19 h 5 euros. Socis de l’Ateneu: entrada gratuïta

Dilluns, 16

III Cicle: Wagner, poeta i músic Siegfried (acte II) Projecció audiovisual. Sala d’actes 19 h. Presentació del llibre de poemes Hortènsia de Jordi Carbonell, a càrrec de Joaquim Molas,Carles Miralles i Isidor Cònsul Sala Verdaguer 19’30 h. Cicle: Ments matemàtiques. Sofia Kovalevskaya Enrique Gracián Sala Sagarra 19’30 h.

Dimarts, 17

Víctor Colomer i Joaquín Maurín, mestres revolucionaris Ferran Aísa, Toni Castells, Gerard Jacas Sala Verdaguer 19’30 h. L’emprenedoria per un món millor Albina Ruiz, Josep Santacreu, Manel Almirall. Sala d’actes 19 h. Presentació dels llibres Recull de records i Margot i Caterina, de Magda Lladó. Sala Sagarra 19’30 h.

Dimecres, 18

Presentació del llibre Zombi, d’Atenea Sis Dolors Daufí, Anna Folch, Marta Malleu, Rafel Martí, Providència Negre, Glòria Puig. Pep Albanell, Anna Folch, Rafel Martí, Maria Grau Sala Verdaguer 19’30 h. Presentació dels llibres La empresa responsable, de Ramon Ollé i Economía, ética y empresa, de Ramon Alcoberro (ed.), a càrrec de Pere Escorsa que oferirà la conferència Empresa, ètica i innovació Sala d’actes 19’30 h.

Dijous, 19

Missatge històric d’un pintor i poeta: el cartellista Helios Gómez Gabriel Gómez; Adolfo Castaños, Carolina Mignot, José Luís Ruiz Castillo Sala d’actes 19’30 h. Presentació del llibre L’esquerra de la llibertat. El republicanisme català contemporani (1986-2006), de Jaume Renyer, a càrrec d’Heribert Barrera Sala Verdaguer 19’30 h.

Divendres, 20

Cicle: Parlem seriosament el cinema còmic americà Exposició i debat a partir de materials fílmics referits a Roscoe Arbuckle (“Fatty”), Larry Semon, W.C. Fields. Luís Martín Arias Sala d’actes 19’30 h.

Dissabte, 21

Cicle: Músiques de l’exili. Compositors catalans vinculats a l’Amèrica Llatina Daniel Ligorio, piano Presentació a càrrec de Domènec González de la Rubia, compositor Sala d’actes 19 h.

Diumenge, 22

Orquestra de Cambra Amics dels Clàssics Direcció: Joan Palet i Ibars (Programa per determinar) Sala d’actes 11’15 h. Concert Maria Escobar, soprano Heidrun Bergander, piano Obres de Mahler, Hahn, Mozart, Bellini Sala d’actes 18’30 h. Entrada: 5 euros. Estudiants: 2’5 euros. Socis de l’Ateneu i de l’Associació: entrada gratuïta.

Dilluns, 23

DIADA DE SANT JORDI (Jornada de Portes Obertes) Lectura del pregó a càrrec de Miquel M. Gibert, guanyador de XXXVI Premi Crexells de novel·la Jardí Romàntic 13 h. Vuit hores de lectura pública de l’Auca del senyor Esteve, de Santiago Rusiñol A càrrec de socis i personalitats convidades Entrada de carruatges 14 h.

Dimarts, 24

Cicle: Descobrir la bellesa i la seva sintonia amb els diferents llenguatges del coneixement El cos com a fàbrica i el cirurgià com el seu arquitecte Cristóbal Pera Sala Verdaguer 19’30 h. 92è Aniversari de la commemoració del genocidi armeni José Antonio Gurriaran, Agustí Colomines, David Bondia. Projecció del documental The Armenian Massacre de l’ABC World News. Concert de música armènia amb Jordi Castellà (violoncel) i Ana Kassajian (violí) Sala d’actes 19’30 h.

neu e l’Ate nt limitat d s e l Les sa un aforame tenen

Dimecres, 25

MADE IN MAD Setmana cultural de la Comunitat de Madrid a Catalunya Diàlegs al vol entre Madrid i Barcelona: poesia, filosofia i narrativa La poesia Participants per determinar Moderador: Luís Alberto de Cuenca. Sala d'actes 12 h. La filosofia Participants pe determinar Moderador: G. Albiac. Sala d'actes 18 h. La narrativa Participants per determinar. Moderador: Ignacio Vidal-Folch. Sala d'actes 19'30 h. Cicle: Història de la filosofia Wittgestein i la filosofia Antoni Defez Sala Verdaguer 19’30 h.

Dijous, 26

Cicle: Les reformes polítiques pendents El Consell General del Poder Judicial: una independència impossible? Terenciano Álvarez, Francesc Caminal, Carles Viver i Pi Sunyer Sala d’actes 19’30 h.

Divendres, 27

Cicle: De Senectute Viaje a la felicidad de mamá Küsters (Mutter Küsters Fahrt zum Küsters) Rainer Werner Fassbinder, 1975 Sala d’actes 19’30 h.

Dissabte, 28

Tertúlia Borralleras

Tertúlia coordinada per Eduard Moreno, advocat i per Bernat Castany, ponent de la Secció d’Història. Els convidats d’aquest mes són: Dijous, 12 Sònia Trigo i Dolors Marín (La marca Barcelona) Dijous, 19 Carles Martí (Política cultural per a una ciutat en crisi) Dijous, 26 Ignasi Fina (L’alarmant accidentalitat laboral) A partir de les 15’30 h. (dinar a les 14h.) Sala Pompeu Fabra

Liceu Joan Maragall de Filosofia Cicle: Tanmateix filòsofs Introducció a Slavoj Zizek (1949- ) Lluís Roca. Sala Verdaguer 11 h.

AB Llibre Fòrum

Dissabte, 28 i Diumenge, 29

Diumenge, 15 18’30 h.

Concert Pierrot Lunaire Ensemble Wien Música contemporània Sala d’actes 20 h.

Facetes del mal en narrativa Luigi PIRANDELLO, Il fu Mattia Pascal, 1904 (El difunt Maties Pascal) Aula 401

Club de Lectura

Lectura i comentaris de sis novel·les catalanes contemporànies Conferència i sessió de grup de lectura coordinada per Jordi Galves, crític literari, que aprofundirà en una sessió mensual en algunes de les principals novel·les

De 6 a 9 del vespre, primer dissabte del mes Primera sessió dissabte, 14 d’abril: La magnitud de la tragèdia de Quim Monzó. En les següents sessions es tractaran les obres: Camí de sirga (1988) de Jesús Moncada (5 de maig) Mirall trencat (1974) de Mercè Rodoreda (2 de juny) El mar (1958) de Blai Bonet (1 de juliol)

Tastúlia

La cuina catalana en acció. Coordinadors. Pep Salsetes, Pere Sans, Àngel Juez, Josep Buxens Jardí de l’Ateneu 19’30 h.

AT E N E U BARCELONÈS AB C D E F G HIJKLMN OPQRSTU VWXYZ

16 d’abril Cursos d’informàtica

i tecnologies de la comunicació Iniciació a la informàtica (1r nivell) Durada: 12 hores (sessions de 2 hores) Horari: Dilluns i dimecres de 19 a 21 h Inici: 16 d’abril Iniciació a la informàtica (2n nivell) Durada: 12 hores (sessions de 2 hores) Horari: Dimarts i dijous de 19 a 21 h Inici: 17 d’abril Iniciació a Internet (1r nivell) Durada: 12 hores (sessions de 2 hores) Horari: Dilluns i dimecres de 19 a 21 h. Inici: 14 de maig Iniciació a Internet (2n nivell) Durada: 12 hores (sessions de 2 hores) Horari: Dimarts i dious de 19 a 21 h. Inici: 15 de maig Introducció a Windows Durada: 12 hores (sessions de 2 hores) Horari: Dimarts i dijous de 19 a 21 h. Inici: 5 de juny Com fer una plana web Durada: 12 hores (sessions de 2 hores) Horari: Dilluns i dimecres de 19 a 21 h. Inici: 11 de juny Organitzat en col·laboració amb ATI (Associació de Tècnics d’Informàtica)

Generalitat de Catalunya

ABCD EFGH IJKLM NOPQR R STUV WXYZ

Impressió: Impremta Badia, S. L.

Dimarts, 3

Els dibuixos de Ramon Casas de l’Auca del senyor Esteve Exposició de fotografies, i projecció del documental Santiago Rusiñol de la série El meu avi (TV3). Entrada de carruatges Organització: Institut de Cultura amb la col·laboració de l’Ateneu Barcelonès 12 d’abril al 30 de juny Vinyes de Savall, un espai literari enmig del Vallès. Amb motiu del cicle literari Els colors de l’aigüa d’Isidre Grau Fins al 4 d’abril Jeroni Guillén Peña (1909-1985) 60 anys al servei de l’Ateneu Barcelonès Vestíbul de la sala d’actes Fins a l’11 d’abril Dos siglos de universidad y empresa en el mundo agroalimentario español Vestíbul de la sala d’actes De l’11 al 24 d’abril 92è Aniversari del genocidi armeni Exposició de cartells de diversos artistes d’origen armeni Vestíbul de la sala d’actes Del 24 d’abril al 24 de maig

catalanes contemporànies. Una aproximació a la més recent narrativa canònica des de una perspectiva innovadora, estètica i personal, allunyada dels clixés ideològics i de les modes metodològiques.

Carrer Canuda, 6 - 08002 Barcelona Centraleta: 93 343 61 21 - Biblioteca: 93 343 61 20 Escola d’Escriptura: 93 317 49 08 - Fax: 93 317 15 25 info@ateneubcn.org - www.ateneubcn.org

Disseny: Enric Satué

Calendari d’activitats abril 2007

Exposicions

AT E N E U B A R C E L O N È S A C T I V I TAT S abril

2 0 0 7


Música

Ciències i tecnologia

Història

Llibres

Estudis polítics

Concerts:

Cicle: Ments matemàtiques

Aula Oberta d’Història Oral

Presentació de llibres:

L’emprenedoria

Alexa Farré (violí)

Obres de Bach, Xostakovich, Paganini, Kreisler i Wieniawsky

Paco Farré (baix) Obres de Halévy, Verdi, Rossini i Gounod. Xavier Dolç, piano Dissabte, 14

19 h.

Enrique Gracián, matemàtic i divulgador. En col·laboració amb l’Associació Catalana de Comunicació Científica 19’30 h.

Miyuki Yamaoka (piano) Obres de Mozart, Chopin, Oskar Morawetz, Schumann. 5 euros. Socis de l’Ateneu: entrada gratuïta Diumenge, 15 19 h

Cicle: Músiques de l’exili. Compositors catalans vinculats a l’Amèrica Llatina

Daniel Ligorio (piano) Presentació a càrrec de Domènec González de la Rubia, compositor. Organització: Casa Amèrica Catalunya Dissabte, 21 19 h.

Orquestra de Cambra Amics dels Clàssics Direcció: Joan Palet i Ibars (Programa per determinar) Diumenge, 22 11’15 h.

Maria Escobar (soprano) Heidrun Bergander (piano) Obres de Mahler, Hahn, Mozart, Bellini. Organització: Associació Massià Carbonell. Entrada: 5 euros. Estudiants: 2’5 euros. Socis Ateneu i de l’Associació: entrada gratuïta. Diumenge, 22 18’30 h.

Pierrot Lunaire Ensemble Wien Música contemporània. Organització: Joventuts Musicals de Barcelona Dissabte, 28 i Diumenge, 29

Josep M. Sofia La retòrica Nova, Kovalevskaya Muñoz Pujol de Ramon Llull i metge i escriptor El pensament compromès amb Dilluns, 16 filosòfic la lluita cultural

20 h.

III Cicle: Wagner, poeta i músic

Siegfried (acte II)

Montjuïc:

la muntanya perduda? Eva Fernández Lamelas, presidenta FAVB; i la participació de membres del Centre d’Estudis de Montjuïc Organització: Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona

Dimarts, 3

19 h.

Presentació de l’Associació Cultural

Dimarts, 12

19’30 h.

Víctor Colomer i Joaquín Maurín,

mestres revolucionaris Ferran Aísa, escriptor; Toni Castells, doctor en Economia; Gerard Jacas, escriptor

Dijous, 17

19’30 h.

de l’Edat Mitjana, de Kurt Flach Albert Solé, càtedra Ramon Llull (UB); Josep Batalla, director de l’Editorial Obrador Edèndum

Dijous, 12

20’30 h.

Llibre de poemes

Hortènsia de Jordi Carbonell a càrrec de Joaquim Molas,Carles Miralles i Isidor Cònsul

Amics de Miquel Porter-Moix

Dilluns,16

19’30 h.

Recull de records i Margot i Caterina de Magda Lladó

Martí Porter, president de l’Associació; Palmira González, deixeble de Miquel Porter, professora d’Història del Cinema (UB) i membre de l’Associació; Oriol Bohigas, president de l'Ateneu; Intervencions musicals dedicades a Miquel Porter de: Bernat, Jeanette, Elies i Manuela Porter, Sara Vendrell i Ivan. Presentació a càrrec de l’actor Albert Vilar

Dimarts, 17

19’30 h.

L’esquerra de la llibertat.

Albina Ruiz, directora i promotora de Ciudad Saludable. Josep Santacreu, conseller delegat de DKV Seguros Manel Almirall, director de la Fundació Futur. Organització: Associació d’Amics de la UPC i Intermón Oxfam

Dimarts, 17

Projecció audiovisual. En col·laboració amb l’Associació Wagneriana

Dilluns, 16

Dimarts, 10

19’30 h.

Dilluns, 23

13 h.

Vuit hores de lectura pública de

l’Auca del senyor Esteve de Santiago Rusiñol

de la commemoració del genocidi armeni José Antonio Gurriaran, periodista i escriptor; Agustí Colomines, professor d’Història Contemporània de la UB i director del centre UNESCO de Catalunya; David Bondia, director de l’Institut de Drets Humans de Catalunya Projecció del documental The Armenian Massacre de l’ABC World News Concert de música armènia amb Jordi Castellà (violoncel) i Ana Kassajian (violí) OrganitzacióOrganització: Associació Cultural Armènia de Barcelona

Dimarts, 24

19’30 h.

Cicle: Les reformes polítiques pendents

de Jaume Renyer a càrrec d’Heribert Barrera

Judicial; Francesc Caminal, advocat; Carles Viver i Pi Sunyer, catedràtic, exmagistrat del Tribunal Constitucional.

Dijous, 19

Dijous, 19

Dijous, 26

19’30 h.

Lectura del pregó a càrrec de Miquel M. Gibert, guanyador de XXXVI Premi Crexells de novel·la. Jardí Romàntic

92è Aniversari

Gabriel Gómez; Adolfo Castaños, poeta; Carolina Mignot, ceramista; José Luís Ruiz Castillo, poeta 19’30 h.

Jornada de Portes Obertes

19 h.

El Consell General Missatge històric del Poder Judicial: d’un pintor i poeta: una independència Dimecres, 4 19 h. El republicanisme el cartellista català contemporani impossible? Terenciano Álvarez, magistrat jubilat i ex Per un nou 14 d’abril Helios Gómez (1986-2006) vocal del Consell General del Poder Rafael Borràs, escriptor; Ramon Serrano, editor i poeta; Oriol Bohigas, arquitecte Pau Riba interpretarà uns temes musicals

19 h.

antifranquista

per un món millor

DIADA DE SANT JORDI

19’30 h.

A càrrec de socis i personalitats convidades. Entrada de carruatges

Dilluns, 23

14 h.

Arts plàstiques Cicle: Descobrir la bellesa i la seva sintonia amb els diferents llenguatges del coneixement

Llengua i literatura

Filosofia

Cinema

Cicle: La ciutat i els llibres

Cicle: Veus de dones

Cicle: De Senectute

Safo i Diòtima: La Barcelona de Les dues cares de l’amor Bernat Metge Bea Bossi (Universitat Complutense Anton M. Espadaler, professor de Literatura Medieval (UB) Amb la participació de l’actor Lluís Soler En col·laboració amb Amics de la Ciutat

Dijous, 12

19’30 h.

Escola d’escriptura

Presentació del llibre

Zombi d’Atenea Sis

(Dolors Daufí, Anna Folch, Marta Malleu, Rafel Martí, Providència Negre i Glòria Puig. Hi intervindran Pep Albanell, escriptor i professor de l’Escola, Anna Folch i Rafel Martí, dos dels autors del llibre, i Maria Grau, editora.

Dimecres, 18

19’30 h.

de Madrid)

Dimecres,11

19’30 h.

Presentació dels llibres

La empresa responsable

Cristóbal Pera, catedràtic de Cirurgia i professor emèrit de la UB

Dimarts, 24

Viaje a la Economía, ética felicidad de y empresa mamá Küsters de Ramon Alcoberro (ed.), a càrrec de Pere Escorsa que oferirà la conferència

Empresa, ètica i innovació

Presentarà l’acte: Lluís Reales. Amb la col·laboració de l’Institut de TecnoèticaFundació Epson Dimecres, 18 19’30 h.

Cicle: Història de la filosofia

fet alimentari

Dimecres, 25

Inauguració de l’exposició fotogràfica:

Liceu Joan Maragall de Filosofia. Cicle: Tanmateix filòsofs

19’30 h.

Dos siglos de y Made in Mad. Setmana cultural de la universidad empresa en el mundo Comunitat de Madrid a Catalunya. Diàlegs agroalimentario al vol entre Madrid i Barcelona: poesia, español filosofia i narrativa Josep Lluís Bonet, president d’Alimentària La poesia (ponents per determinar) Moderador: Lluís Alberto de Cuenca 12h. La filosofia (ponents per determinar) Moderador: Gabriel Albiac 18h. La narrativa (ponents per determinar) Moderador: Ignacio Vidal-Folch 19’30h. Organització: Comunitat de Madrid

Ramon Clotet, secretari de la Fundació Triptolemos. Oriol Bohigas, president de l’Ateneu. Organització: Fundació Triptolemos

Dimecres, 25

Dimecres, 11

19’30 h.

(On Golden Pond) , Mark Rydell, 1981 Divendres, 13 19‚30 h

de Ramon Ollé i

Wittgestein i filosofia El cos com a fàbrica i el cirurgià Dos segles del la Antoni Defez (Universitat de Girona)

com el seu arquitecte

En el estanque dorado

19’30 h.

Introducció a Slavoj Zizek (1949- ) Lluís Roca, filòsof

Dissabte, 28

11 h.

(Mutter Küsters Fahrt zum Küsters) Rainer Werner Fassbinder, 1975

Divendres, 27

19‚30 h

Cicle: Parlem seriosament del cinema còmic americà. Exposició i debat a partir de materials fílmics referits a

Roscoe Arbuckle (Fatty), Larry Semon, W.C. Fields. Conferenciant: Luís Martín Arias, professor de la Càtedra de Cinema de la Universitat de Valladolid

Divendres, 20

19‚30 h.

Han organitzat aquests actes: Clara Alcobé (Música), Ramon Alcoberro (Filosofia), Bernat Castany (Història), Sergi Jover (Llengua i Literatura), Toni Rodríguez Yuste (Arts Plàstiques), Elisabet Ferran (Estudis Polítics, Jurídics i Socials), Jordi Muñoz i Pau Pérez (Escola d’Escriptura), Ramon Sala (Cinema), Lluís Reales (Ciència i Tecnologia)

abril2007  

Dissabte, 28 De 6 a 9 del vespre, AB Llibre Fòrum Dimarts, 3 Dijous, 19 Dijous, 26 Dijous, 12 Dilluns, 23 Dilluns, 16 Tertúlia Borralleras C...

abril2007  

Dissabte, 28 De 6 a 9 del vespre, AB Llibre Fòrum Dimarts, 3 Dijous, 19 Dijous, 26 Dijous, 12 Dilluns, 23 Dilluns, 16 Tertúlia Borralleras C...