__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Sound REVISTA DE MUZICA, INSPIRATIE SI ATITUDINE

No. 1 / 2015

Loredana - Muzica este sufletul meu CVT- o metoda vocala revolutionara Profesorii Atelierului de Voce si Muzica Turneul National Reveria


SOUND ‌este o revista de muzica trimestriala editata de Wonderstudio, un proiect original de creatie si productie muzicala initiat de Loredana.

MUZICA ‌este sufletul meu. Am incercat de-a lungul carierei mele sa gasesc esenta acestei arte in tot ceea ce am facut.Am explorat genuri si stiluri diferite, am incercat sa exprim starea, ritmul modern si muzica momentului in care traiesc, dar am cautat in acelasi timp cu perseverenta sursa miraculoasa a spiritului romanesc intruchipat in frumusetea nesfarsita a folclorului. De fiecare data am gasit raspunsul in fata publicului extraordinar care m-a insotit si m-a incurajat la fiecare aparitie. Am avut placerea si onoarea sa am alaturi colaboratori exceptionali, muzicieni talentati care m-au pus in valoare si miau dar prilejul sa ofer publicului in fiecare proiect, in fiecare experienta ceea ce am descoperit in calatoria mea spirituala in lumea muzicii. Calatoria mea continua‌

Loredana 2

In paginile acestei reviste veti gasi de fiecare data noutati despre activitatea si proiectele Loredanei si ale studioului de creatie, dar si articole interesante de cultura, studiu si teorie muzicala redactate de colaboratorii sai. Impreuna cu Lucia Ciubotaru, profesor autorizat in tehnica vocala CV T, Loredana a pus bazele ATELIERULUI DE VOCE SI MUZICA, un centru de studiu si antrenament vocal pentru toti cei care vor sa studieze si sa se perfectioneze in arta interpretarii vocale si a performantei muzicale dupa o metoda originala si moderna creata de renumita profesoara daneza Cathrine Sadolin. SOUND isi propune sa documenteze activitatea Atelierului, a profesorilor si elevilor sai si sa ofere aspirantilor la aceste cursuri materiale inedite despre secretele acestei metode si efectele directe in interpretarea si performanta vocala. Insa mai mult decat atat, SOUND isi propune sa fie in sine un spatiu de creatie si idei, de initiative si proiecte artistice, de documente si marturii, de comentarii si dezbateri, o platforma originala de exprimare care speram sa se dezvolte si sa se extinda cu contributia prietenilor si colaboratorilor Loredanei. In acest numar initial ne proopunem sa prezentam Metoda Tehnica Vocala creata de Cathrine Sadolin si talentatii profesori ai Atelierului de Voce si Muzica.


COMPLETE VOCAL TECHNIQUE

3


Cathrine

Sadolin

este una din cei mai reputate specialiste in tehnica si performanta vocala din lume. Studiile sale efectuate de-a lungul timpului asupra tuturor stilurilor vocale, precum si pregatirea si experienta sa ca muzician si interpret vocal i-au oferit prilejul de a initia o teorie inovatoare in ceea ce priveste sunetul si vocea. Cathrine a dezvoltat si perfectionat pe baza acestei teorii o metoda originala de incalzire si antrenament vocal, cu rezultate imediate si persistente asupra performantei vocale. O metoda care poate fi folosita cu succes atat de catre incepatori, cat si de profesionisti. CVT - Complete Vocal Technique, metoda create de Sadolin, este in acest moment o metoda populara in marile centre de muzica din Europa si practicata de nenumarati artisti si interpreti vocali.

4

Revolutia initiata de Cathrine, s-a produs insa cu adevarat in momentul in care a inceput sa pregateasca profesori si mentori sub egida Complete Vocal Institute., creat in 2005 in Copenhaga. Profesorii autorizati CVT folosesc tehnica si metoda sa si pregatesc noi generatii de performeri de succes in toate colturile lumii. Lucia Ciubotaru, absolventa CVI, este prima romanca pregatita de Cathrine Sadolin care aduce aceasta metoda in Romania.


Despre CVT s-a vorbit pentru prima oara in anul 1991, intr-un video cu caracter educativ, denumit „ Rough, ready and able". De-a lungul timpului, Sadolin a lucrat cu peste o mie de cantareti, abordand toate stilurile muzicale posibile. Ceea ce a surprins-o in timpul studiului a fost faptul ca, desi multi dintre acestia se bucurau de o cariera de succes iar vocea le suna perfect, sunetele erau emise dupa metode traditionale, care in urma unei analize pertinente, au fost catalogate ca fiind periculoase sau distructive pentru voce. Pornind de la acest aspect, Sadolin a inceput sa adune si sa analizeze elementele pe care respectivii cantareti le aveau in comun si a ajuns la concluzia ca exista o structura a sunetelor diferite pe care noi le producem.

Cathrine a strabatut Europa ca muzician si interpret vocal, atat in muzica clasica cat si in rock si jazz. A cantat cu prestigiosul Danish National Radio Choir, a inregistrat numeroase albume in diverse stiluri muzicale. Canta la multiple instrumente printre carehitara cu 12 corzi, acordeon, bodhran, spoons si instrumente de percutie.

Avand ca baza descoperirile sale, Sadolin a conceput o serie de notiuni si imagini vizuale, pe care le-a expus mai apoi in cartea sa, Complete Vocal Technique, aparuta in anul 2000. Urmata de alte trei editii revizuite si actualizate, cartea a fost tradusa in limbi precum olandeza, engleza, germana, franceza, suedeza si italiana (in scurt timp si in limba romana editata de Atelierul de Muzica si Voce), facilitandu-se astfel implementarea cu succes a metodei sale in cat mai multe tari europene si nu numai. In prezent, un numar mare de cantareti, logopezi, dar si cercetatori din toata lumea, si care au luat deja contact cu metoda, se declara fascinati de eficacitatea si siguranta vocala pe care aceasta o confera.

5


Lucia

Ciubotaru

“Intalnirea cu Cathrine Sadoline si C o m p l e t e Vo c a l Te c h n i q u e m - a u transformat radical ca persoana si coach. Am invatat sa vad modul de a lucra cu studentii, cu toti cei interesati in tehnica vocala, dintr-o alta perspectiva si cat de important este ca profesor/coach sa nu te pozitionezi niciodata deasupra celui ca care lucrezi. Un profesor bun este intr-o continua cautare a punctului cel mai inalt din disciplina sa. Atunci, dorinta de a transmite mai departe experinta mea, fara a ma gindi la ce as putea castiga, a devenit si mai puternica. Totusi imi lipsea acea jumatate de care aveam nevoie, combinatia dintre expertiza mea si experienta indelungata a Loredanei. 


6

Cu Loredana mai colaborasem cu aproximativ 20 de ani in urma, perioada in care cantam in backing vocals cu Directia 5. Nu ne mai vazusem de mult si in 2013 am avut sansa sa ma revad cu Lori, o legenda pentru muzica romaneasca. Fascinant cum lucrurile merg de la sine in momentul in care doua personalitati care impartasesc acelasi vis,care doresc sa-si imparta experientele artistice sau de tehnica vocala avansata, se intalnesc. Ideea cu deschiderea unei scoli de voce si muzica, bazata pe filosofia si modul de lucru CVT, a inceput astfel sa prinda forme si chiar sa devina realitate.
 


Am avut placuta sansa de a fi coantrenor al Loredanei la Vocea Romaniei in 2013 si 2014. O experienta extraordinara.”


“Eram deja convinsa ca nimic nu este intamplator, dar reintalnirea cu Loredana in 2013 a facut ca visul indraznet, pe care l-am avut inca din perioada studiului in Danemarca sa devina realitate.”

Lucia este specializata in:
 Profesor autorizat CVT, dupa un studiu CVT de 1 an pentru cantareti la Conservatorul din Utrecht si 3 ani studiu pentru profesor CVT in Copenhaga (Institutul de Tehnica Vo c a l a C o m p l e t a , C V T ) s u b indrumarea profesoarei Cathrine Sadolin. Anul absolvirii 2011.

- volum, suport, respiratie, twang, ambitus;
 - pop, rock/metal, soul, clasic, muzical;
 - articulatie in diferite limbi si accente;
 - ajutor rapid celor care au probleme de voce;
 - refacerea vocilor dupa o operatie pe corzile vocale sau dupa o trauma suportata de voce;
 - lucru cu dansatorii care vor sa-si imbunatateasca tehnica vocala;
 - in lucrul cu cei care vor sa-si imbunatateasca modul de a vorbi, in diferite moduri vocale.


Avand o experienta de mai mult de 10 ani ca profesor de canto, Lucia a lucrat in Olanda cu diversi artisti pe care i-a indrumat in tehnica vocala si lucrul in studio. 


Lucia detine patru scoli de muzica in Olanda iar impreuna cu Loredana Groza Atelierul de voce si muzica din Bucuresti.


7


METODA

CVT

8


Performanta vocala nu este dificila daca este practicata metodic, dupa o strategie clara. Sadolin propune patru elemente esentiale care trebuiesc urmarite pentru dezvoltarea unei voci perfecte cele trei principii de baza pentru a produce un sunet corect si sanatos functiile vocale (vocal modes) care definesc “stilul” vocal al cantatului. “culoarea” sunetului, de la luminos, deschis la intunecat, inchis, care definesc tonalitatea efectele vocale

9


PRINCIPIILE DE BAZA 1

Suport in respiratie rezistenta/miscare continua


2

Vibratia potrivita (twang)


3 10

Suport in respiratie/rezistenta inseamna a te impotrivi tendintei diafragmei de a elibera aerul inspirat. Acest rezultat se poate obtine, printre altele, prin incordarea muschilor burtii si tragerea acesteia usor catre interior. Aceasta miscare trebuie sa fie constanta ca si cum te-ai impotrivi unei rezistente. Aceasta senzatie poate fi comparata cu senzatia pe care o ai atunci cand umfli un balon care este greu de umflat. In aceasta situatie trebuie sa folosesti mai mult suport. Suportul este probabil cea mai importanta conditie pentru a canta corect.


Zona deasupra corzilor vocale formeaza o palnie (palnia epiglotica). Cand vibreaza (“twanging”), deschiderea palniei epiglotice este ingustata prin aducerea cartilagelor aritenoide mai aproape de partea de jos a epiglotei (petiola). Rezultatul este ca sunetul devine mai direct si mai ascutit si volumul poate fi crescut. Intotdeauna este nevoie de “twang”-ul potrivit pentru ca sa obtii vocea dorita indiferent de functia vocala, culoarea sunetului si efectul folosit.

Nici un fel de tensiune pe mandibula si buze
 Tensiunea pe mandibula si buze determina tensiune suplimentara si incontrolabila in jurul corzilor vocale. De aceea trebuie stabilita o pozitie corecta a mandibulei. Mandibula inferioara trebuie sa fie trasa in spate fata de mandibula superioara. Gura este deschisa mai larg la notele joase si inalte fata de medii.


FUNCTIILE

Daca principiile de baza sunt respectate in totalitate, poti alege o functie vocala din cele patru existente. Functiile vocale pot fi descrise ca patru caractere vocale cu reguli si conditii proprii. Aceste functii vocale sunt impartite luand in considerare cantitatea de “metal”folosita. “Metal” inseamna ca sunetul devine mai puternic si mai direct. Aproape toti cantaretii folosesc si schimba cele patru functii vocale in timpul cantatului.


VOCALE 


NEUTRAL

CURBING

OVER DRIVE

EDGE

Functia vocala Neutral este singura functie fara metal, cu caracter bland/soft. In aceasta functie se pot folosi toate vocalele dar cele mai usor de exersat sunt A (pat), U (cuc) si I (fin). Este singura functie in care poti adauga aer la sunet. Modul de optinere a neutralului este mandibula lasata/loose jaw. Solutii de optinere: imitand Celtic woman sau o cantareata clasica. Pentru neutralul cu aer: adauga un H inaintea sunetului. Neutralul este folosit in cantecele pentru copii, cantaretele clasice, tenorii (in partea de sus a vocii). Cantareti care canta in neutral : Mariah Carey, Sarah Brightman, Nora Jones, Michael Jackson, Celtic Woman, the Beegees, Mika, Scissor Sister si Kate Bush, Maria Ciobanu, Aura Urziceanu, Angela Gheorghiu. Functii vocala Curbing este functia care are jumatate metal, caracter retinut iar volumul este mediu pana la puternic. Se poate obtine cu « hold ». Aceasta este o descriere a apropierii corzilor vocale false. Poate fi experimentat ca o tensiune in gatlej, dar nu are nimic de-a face cu tensiunea in jurul corzilor vocale. Anumite vocale ajuta la obtinerea sunetului dorit in curbing: O(nor), A ca in (ceara, coala, sticla) si I (inima, pisica). Exercitii de obtinere Curbing : a te vaita ca cineva care are durere de burta, a te plange ca un copil, sau canta relativ tare in timp ce tii gura inchisa, dintii unii peste altii sau imita modul de a vorbi al unui francez. Cantareti si cantarete care canta sau au cantat in Curbing : Christina Aquilera, Rihanna, Beyonce, Michael Macdonald ( Doobie Brothers) Jennifer Lopez, Peter Gabriel, Michael Bolton, Pink, Phil Collins, Dan Bitman, Maria Tanase, Loredana Groza, Aurelian Andreescu.
 Functia vocala Overdrive este o functie total metalica, cu caracter puternic si strigator. Modul de a obtine Overdrive este « Bite » (ca si cum ai lua o muscatura dint-un mar). Este singura functie care are limita in partea de sus a vocii. Pentru femei nu mai sus de RE 2 si pentru barbati nu mai sus de DO 2. Pentru exersare vocalele EI ( vrei, mei, cei) si OU ( bou, ou) sant ideale. Exercitii pentru obtinerea acestei functii: ca si cum ai striga la piata facand reclama produselor pe care le vinzi, sau pe stadionul de fotbal, olee,olee sau imitandu-l pe Tom Jones. Cantareti care canta mult in Overdrive: Whitney Houston, Cher, Pavarotti, Elvis, Laura Stoica, Marcel Pavel.
 Functia Vocala Edge (inainte numita Belting) este o functie total metalica, ascutita, cu un caracter puternic. Pentru a obtine aceasta functie se recomanda distinct twang (ingustarea unei parti din gatlej, epigloticul) si urmatoarele vocale: E ( este, elegant, etapa), EI (mei, cei, grei), EA( beat, leac, grea), IO ( chior, lichior). Pentru a obtine sunetul imita o sirena, o vrajitoare, in timp ce zambesti ca The Joker.
 Cantaretii care au folosit sau folosesc Edge: Chaka Khan, Patti LaBelle, Tina Turner, James Brown, Paul Ciuci, Amy Winehouse, Chris Cornell, Steven Tyler, Anastacia, Amy Steward.


11


CULOAREA SUNETULUI

In toate functiile culoarea sunetului poate fi schimbata de la inchis pana la deschis. Prin marirea cavitatii vocii, culoarea sunetului se “inchide”, iar prin ingustarea acesteia culoarea sunetului se “deschide”. Cele doua situatii pot fi comparate cu o tuba (deschidere mare, culoare inchisa) sau cu o trompeta ( deschidere ingusta, culoare deschisa).


Urmatorii factori influenteaza culoarea sunetului :
 1.Forma gurii
 2.Forma limbii
 3.Cantitatea de twang folosita
 4.Pozitia laringelui
 5.Deschiderea sau inchiderea cavitatii nazale
 6.Pozitia palatului moale
 


12


Efecte Vocale

“Efectele” vocale nu sunt determinate de melodie sau text ci de sunetele care definesc expresivitatea sau “stilul” unui interpret. Fiecare cantaret este diferit. In consecinta fiecare efect obtinut este distinct pentru fiecare artist, in functie de anatomie, fiziologie, fitness, nivelul de energie si temperament. Unele efecte pot fi create cu corzile vocale (creak si creaking, hammervibrato, adaugarea aerului si tehnicile de folosire a ornamentatiei) altele sunt create cu corzile false (distorsion) sau doar folosind cartilajele aritenoide sau portiuni situate deasupra cartilajelor aritenoide (growl si rattle). Grunt, screams, intreruperi vocale si vibrato laringial se produc pe mai multe locuri in acelasi timp. Este foarte important ca efectul sa porneasca de la emotia reala. Deci, inainte de a produce un efect trebuie mai intai sa fii convins de faptul ca vrei sa-l produci!

DISTORSION este un sunet puternic, cu o margine distorsionata, produs cu corzile vocale false. Inainte de a produce distorsion, este foarte important ca foarte mult twang si support/rezistenta sa fie folosite. De asemenea poti obtine distorsion incercand sa imiti o persoana care este foarte iritata sau imaginandu-ti ca cineva te strange de gat. Artisti care folosesc distorsion: Melissa Etheridge , Tina Turner, Kurt Cobain, Bryan Adams, Joe Cocker, Metallica, Sas Jordan si multi altii. RATTLE este o combinatie de sunete care este produs in partea de sus a laringelui, cate o data in combinatie cu partea din spate a limbii si a cerului palatin moale. Rattle suna mai putin suparat decat distorsion. Foarte des poti obtine rattle imitand o cioara. Rattle este des folosit in combinatie cu distorsion si grunt.
 Artisti care folosesc rattle : Nina Hagen, Etta James, Skunk Anansie, PJ Harvey, Bjork, Koko Taylor. GROWL este produs prin lovituri ale cartilajelor aritenoide pe epiglota. De regula suna mai putin puternic decat distorsion. Sunetul a fost facut foarte cunoscut de catre cantaretul Louis Armstrong – « Wonderful World » si diferite Muppets ( Kermit, Miss Piggy cand este suparata, Animal).
 Foarte des este folosit de James Brown, Stevie Wonder, Christina Aquilera, Etta James.

13


GRUNT este un efect care se formeaza prin vibrarea componentelor care formeaza laringele. Este un zgomot care poate fi produs pe un ton sau fara ton. De regula este folosit pe tonuri joase. Efectul este folosit in diferite forme de gothic, metal si hardcore , din cand in cand si in alte genuri de muzica mai putin heavy. Este foarte mult folosit de urmatorii artisti : Angela Gossow din Arch Enemy, Daniel Johns din formatia Silverchair, Fall Out Boy, Tom Waits, Erick Kalsbeek (Textures), Sepultura.

SCREAMS sunt exprimari spontane, pe ton ridicat a emotiei. Se pot face in toate functiile vocale in combinatie cu o alta functie la alegere, deseori distorsion, creaking sau rattle. Artisti cunoscutii pentru screams : James Brown, Prince, Michael Jackson, Janis Joplin, Tina Turner, Bjork, Joe Cocker.
 CREAKS si creaking se formeaza prin vibratii pe corzile vocale. Creaks se folosesc de regula la inceputul si la sfarsitul unei fraze muzicale. Sunetul este de parca cantaretul este atat de patruns de emotii inca se afla in imposibilitatea de a sustine/controla vocea. De regula este folosit in Neutral si Curbing.
 Creaking de asemenea mai mult cu un distorsion subtil si se produce deasupra tonului cantat. Poti sa obtii creak si creaking de asemenea prin a incerca sa te plangi, sa te vaiti. Artisi care au folosit sau care folosesc creak si creaking : Breatney Spears, Sam Brown, PJ Harvey, Alanah Myles, Michael Jackson, Enrique Iglesias.

VIBRATO poate fi impartit in doua grupe: hamervibrato si vibrato produs de laringe. Hamervibrato este produs de corzile vocale si suna ca o serie de vibratii pe aceeasi nota. Hamervibrato se poate obtine prin simpla imitatie a unei capre sau a unei mitraliere. Exemple de cantareti : Edith Piaf, Charles Aznavour, folclor.
 Vibrato produs de laringe poate fi obtinut prin miscarea in sus si in jos a larigelui intre d o u a n o t e , d e e x e m p l u i n t re d o u a semitonuri. Miscarea laringelui este mai inceata decat a corzilor vocala. Acest tip de vibrato este foarte folosit in toate genurile muzicale, intre altele clasic, jazz si pop. Se poate obtine alternand legato intre doua note care au un semiton si un ton. Incearca sa exersezi prin accelerarea tempoului si distanta dintre note facand-o cat mai mica.

INTRERUPEREA VOCALA este o schimbare abrupta a sunetului datorata unui schimbari rapide intre doua functii vocale diferite (de la metal la non metal). Iodeling este un exemplu pentru aceasta situatie. Cantaretii care folosesc intreruperi vocale: Cranberries, Alanis Morisette, Loredana Groza, Leona Lewis.
 Aerul adaugat sunetului poate fi folosit doar in neutral. In aceasta situatie, corzile vocale lasa o anumita cantitate de aer sa iasa motivul pentru care nu se inchid total. Cantaretii cunoscuti pentru acest efect: Marilyn Monroe, Dusty Springfield, Nora Jones, Enrique Iglesias.

T E H N I C A D E O R N A M E N TAT I E d e asemenea numita si coloratura sau melisma, sunt ornamente vocale cuprinzand, pe o singura silaba, mai multe sunete alaturate unui sunet principal, infloritura melodica. Pentru a obtine aceste ornamente egale ritmic, este nevoie de tehnica de ornamentatie, avand ca baza vibrato. Pentru obtinerea unui vibrato rapid, se foloseste hammervibrato.

14


antrenament vocal creatie compozitie productie 15


ATELIERUL DE VOCE SI MUZICA propune un program special intensiv de cursuri si workshopuri dedicate tehnicii vocale CVT, dar si lectii de muzica dedicate pentru cei ce vor sa studieze diferite instrumente (chitara, vioara, pian, percutie), teorie, compozitie si productie muzicala. Atelierul isi propune sa functioneze ca un veritabil centru de creatie, un spatiu in care aspirantii pot crea, produce, inregistra si performa alaturi de Loredana si muzicienii din orchestra Agurida, pot urma o cariera solo, pot forma trupe sau grupuri muzicale, sau se pot pregati intensiv pentru editiile viitoare ale show-ului Vocea Romaniei. Atelierul este deschis tuturor iubitorilor de muzica, indiferent de varsta, atat incepatorilor cat si profesionistilor. Atelierul este in primul rand o familie, un loc in care talentul si pasiunea de a canta si compune muzica creaza legaturi esentiale, prietenii statornice si colaborari artistice memorabile. VOCAL COACHING Lectiile de antrenament vocal se predau in grup sau individual, se pot lua in Atelierul de Voce din Bucuresti, sau online pe skype indiferent unde te afli. Lectiile reprezinta un mod excelent de a testa principiile Tehnicii Vocala Completa. WORKSHOP/MASTERCLASS sunt cursuri speciale dedicate tuturor celor care vor sa aprofundeze sistematic Tehnica Vocala Completa. Din ce in ce mai multi cantareti, actori, profesori de canto, profesori de muzica, muzicologi, dirijori, logopezi sunt interesati de aceasta metoda si Atelierul de Voce ofera cadrul potrivit pentru studiul ei. Structura workshopului este formata dintr-un curs introductiv, un curs semestrial si un curs complet de un an de zile. Odata pe an, Atelierul va organiza un masterclass special care va fi sustinut chiar de Cathrine Sadolin, creatoarea CVT. CURSUL CVT PENTRU CANTARETI este un curs intensiv si aplicat, dedicat artistilor profesionisti care doresc sa isi imbunatateasca tehnica si performanta vocala 


In paralel cu orele de antrenament vocal, in Atelierul de Voce si Muzica se predau si lectii de muzica si studii de instrumente muzicale, se compune, inregistreaza si produce muzica, se organizeaza concursuri, evenimente speciale si spectacole.
 Sub coordonarea Loredanei si Luciei Ciubotaru, dar si a profesoarelor antrenate de Lucia in metoda CVT, Oana Brutaru, Maria Hojda si Alexandra Craescu, concurente la Vocea Romaniei in echipa Loredanei, a profesorilor Robert Costin, a dirijoarei, pianistei si compozitoarei Simona Strungaru, ai profesoarei de vioara Monica Goicea, a muzicienilor din orchestra Agurida, Bogdan Simion, Andrei Popa, Chuck Hubbard, a producatorilor muzicali Radu Ionatan si Lisarius Tataru, echipa Atelierului de Voce si Muzica.

16


17


Oana

Brutaru

Oana a inceput sa cante de la varsta de 10 ani, impulsionata si incurajata de tatal ei in timp ce acesta armoniza melodii pentru formatia "Lotus", formatie in care activa la vremea respectiva.

vocal coach

De-a lungul timpului, a participat la diverse emisiuni, concursuri, din tara, care au contribuit la dezvoltarea ei profesionala.
 A participat si am ajuns in semifinala concursului Megastar. A colaborat cu Calin Geambasu cativa ani cantand in trupa lui. A facut parte din trupa Merci Band ( Sebastian si Maximilian Muntean ) alaturi de care a scos o piesa compusa de Virgil Dulceanu ( compozitorul celor de la HiQ ) A mai colaborat cu Edward Maya, la piesa Mono in love, muzica si versuri compuse de ea, iar la radiourile din Spania a ajuns sa fie in heavy rotation. A mers in concerte cu promovarea pieanta,sei in India, Qatar, Punta Cana etc.
 ,,Vocea Romaniei mi-a adus cele mai multe beneficii si mi-a deschis orizontul iar colaborarea cu Loredana Groza a fost cel mai bun lucru care putea sa mi se intample,, ,,Am cunoscut si am avut de invatat de la cei mai buni oameni in domeniu. 


Alaturi de Lucia am descoperit aceasta tehnica vocala revolutionara CVT ( Complete Vocal Technique ) care sper sa ajute si sa inspire cat mai multi oameni, asa cum m-a inspirat pe mine,, Oana, nu numai ca este foarte rabdatoare si indulgenta dar, pe ascuns, lucrul cu copii ii place cel mai mult. Stie sa-i motiveze si sa-i faca fericiti de la inceput pana la sfarsitul lectiei iar copii asteapta cu nerabdare urmatoarea lectie. ,, Consider ca este foarte important ca tehnica sa fie folosita corect, sanatos si responsabil iar mediul in care se predau lectiile este foarte important. In lucrul cu cei mici acord atentie deosebita tehnicii dar si interpretatiei. De aceea, combin cantatul cu miscari legate de text pentru a fi sigura ca ei inteleg ceea ce canta,, 


18


Maria Hojda vocal coach

Maria Hojda, moroșancă din SighetuMarmației, cel de-al doilea vlăstar
 al unei familii pentru care arta, cultura, tradiția și bunul simț, reprezintă principalele trăsături ale existenței umane. Lucia despre Maria'' Maria este tot timpul in cautare de surse de inspiratie. Ma fascineaza! Asa cum nici un model de lucru nu este static la fel si Maria este in continua reflectare, dezvoltare si imbunatatire a modului de a preda. Lipsa de inspiratie? Cu siguranta vei fi in maine bune!'' Maria '' Am fost intotdeauna interesata de modul in care oamenii invata si pe langa tehnica vocala acord atentie expresiei, performantei, alegerii artistice, a propriului sunet'' A început să cânte de la vârsta de cinci ani, alături de sora sa cea mare, Ligia Hojda, îndrumate fiind de tatăl lor care a fost chitarist și cîntăreț de muzică folk si de mama sa care are un puternic simt artistic si critic. A urmat cursurile: Școlii de Muzică și Arte Plastice din Sighetu-Marmației, clasele I-IV pian, V-VIII violă; ale Liceului de Artă din Baia Mare, secția Canto clasic; Universității Naționale de Muzică din București, secția Pedagogie Muzicală.
 A participat la diverse concursuri și festivaluri de muzică, cele mai importante fiind emisiunea Megastar (sezonul 2) și Vocea Romaniei (sezonul 4).
 " Prin participarea la Vocea Romaniei am reușit să mă descopăr și să mă redescopăr de la o emisiune la alta, am reușit să îmi focalizez energia către scenă și oameni, indiferent de dificultățile pe care le-am întâmpinat.”

De-a lungul timpului a cantat în diverse trupe, a colaborat cu o mulțime de instrumentiști și artiști consacrați, printre care amintim: Loredana Groza (backing vocal); Cornel Ilie (Vunk) – invitată în cadrul concertului Autoportrete; Adrian Igrisan (Cargo); proiectul Mozart Rocks; Trupa Asha; Trupa Flash; Trupa Blacklight; Utopia; Calin Ionce; Serei Eduard și mulți alții.
 Din cauza unor probleme destul de grave cu gâtul, nu a mai avut voie să cânte timp de aproape trei ani. În această perioadă s-a înscris la o fundație de teatru unde a activat timp de 4 ani. În cadrul acestei companii a jucat în diferite piese, a participat la diverse festivaluri din țară și din străinătate, workshop-uri și proiecte de teatru și teatru în educatie.
 "Simțeam nevoia să mă exprim artistic, simțeam nevoia să fiu pe scenă și să comunic cu oamenii".
 "Sunt foarte fericită că am descoperit tehnica CVT, pentru că răspunde cerințelor mele și dorinței de a-mi depăși limitele, de a mă desăvârși. După ce mi s-a dat permisiunea medicală de a cânta din nou (acum trei ani), a trebuit să o iau de la zero de una singură. Am căutat o mulțime de tehnici vocale pe internet, le-am studiat, am ajuns la un nivel, dar niciuna nu e atât de completă ca CVT. Poți să faci orice cu vocea ta, poti să emiți oice sunet, de la cel mai normal la cel mai ciudat, într-un mod corect. Pe mine m-a fascinat."
 Maria, crede în puterea artei, în special a muzicii si a teatrului, care se manifestă prin bucurie, simplitate, creativitate și adevăr. Își dorește să rămână un visător neistovit, care să cucerească noi trepte ale spiritului civilizator.

19


Robert

Costin vocal coach

Numele meu este Robert Costin si cant de la varsta 7 ani. La varsta de 14 ani am invatat singur sa ma acompaniez la chitara din dorinta de a compune, iar la 15 ani compuneam deja prímele piese. Mai tarziu am inceput sa studiez si pianul. 


Inca de mic am fost obisnuit cu scena si aparitiile tv, facand parte dintr-un grup vocal, al carui solist eram.
 In anul 1996 am absolvit Liceul de Muzica Dinu Lipatti Bucuresti sectia Canto.
 In anul 2001 am absolvit Academia de Muzica Bucuresti Facultatea de Interpretare, Sectia Canto. 


In acelasi an, am infiintat Trupa Super X cu care am lansat un album pop cu piese compuse de mine si orchestrate de Bobi din trupa Voltaj. Cu trupa am avut numeroase aparitii, alaturi de Paula Seling si Directia 5.
 


20

Timp de 9 ani am fost artist liric in cadrul Corului Preludiu, cu care am avut turnee atat in tara cat si in strainatate.
 Sunt compozitor, orchestrator si textier a peste 70 de piese pop, membru al Uniunii Compozitorilor din Romania.
 Am avut colaborari cu Sonny Flame, Trupa Heaven, Alessia, Ana Odagiu, Teo Manciulea, Andrada Popa, Irina Ionescu, Siela.
 Fondator Trupa de copii Hey, profesor canto si chitara Clubul copiilor sector 5 Bucuresti. Cu Trupa Hey am castigat premii la concursuri nationale si internationale.
 


Membru in jurii a unor concursuri de muzica pop.Concurent Vocea Romaniei 2014 in echipa lui Smiley.
 


Cu toate ca predau lectii de canto de 10 ani si am avut foarte multi elevi si foarte multe satisfactii profesionale, intalnirea de la Vocea Romaniei cu Loredana si Lucia si descoperirea tehnicii CVT m-a fascinat. Impletirea cunstintelor mele muzicale cu "tehnica vocala completa" ma face sa fiu un interpret mai bun si un profesor mai eficient.. Am foarte multa energie pozitiva si foarte multe cunostinte care imi doresc sa le impartasesc cu elevilor mei.


Alexandra

Craescu vocal coach

Alexandra este fascinata de muzica inca din frageda copilarie. Este cantareata pop pana in maduva oaselor. A studiat la Liceul de Arta '' George Apostu'' din Bacau iar mai tarziu Facultatea de Muzica '' Spiru Haret'' din Bucuresti. Concursuri importante: MegastarPrima Tv Vocea Romaniei- Pro tv Trofeul "Ion Dacian" concurs de musical,opereta si muzica de film. Premiul special din partea Teatrului de Opereta din Budapesta la concursul de musical "Sylvester Levay". In ziua de astazi se poate uita in urma la o lista intreaga de artisti cu care a colaborat: Vama, Marius Nedelcu (Akcent), Stefan Banica, Directia 5, Mihai Margineanu.Teatrul National de Opereta "Ion Dacian" in musicalurile: "Rebecca" de Sylvester Levay si "Romeo si Julieta" de Gerard Presgurvic in ambele avand rol principal (Julieta si Ich-eu). Alexandra: ''Cel mai placut lucru la a canta este transmiterea intensa a emotiei, atingerea puplicului. De asemenea, cantatul pe mai multe voci in grup ma fascineaza. In felul asta inveti sa asculti ce canta cei din jurul tau si sa-ti dozezi energia. Vocea este un instrument fantastic". In lectiile pe care le da pune accent deosebit pe interpretatie, tehnica, timing, dinamica, intonatie, expresie, presentatie, solfegii. Cu alte cuvinte intregul pachet. Daca nu o gasesti pe scena, o vei gasi cu siguranta in sala de repetitie, la scoala de muzica sau in studio.

21


Cristi este noua generatie. Tot timpul in cautare de solutii pentru a se dezvolta continu si cat se poate de repede. "Modul meu de a da lectii il adaptez total situatiei in functie de cerinta si nevoia elevului.Unii elevi doresc sa invete sa se acompanieze si sa invete acordurile de baza pentru a putea canta melodii cunoscute, altii vor sa invete cum sa aranjeze o melodie care le apartine dar un lucru este sigur. Inca de la inceput elevii vor invata tehnica corecta, pozitia corpului, a bratelor,a mainilor, degetelor, invatarea notelor si a notiunilor teoretice de baza. Lectiilor de keyboard,in functie de pregatirea, cerintele si materialul clientului, se focuseaza mai mult pe acorduri, pe notatia internationala, incutajarea abilitatilor de a improviza, a crea, a intelege armoniile si inlantuirile armonice. Dar foarte importante consider ca sunt motivatia si placerea de a canta la pian sau keyboard� Lucia despre Cristi: "Este o personalitate fascinanta, onesta, deschisa, serios, dedicat, punctual si responsabil" Cristi a inceput la varsta de 5 ani sa cochetez cu muzica, luand primele lectii de pian. A urmat scoala de muzica, Liceul de Muzica din Ploiesti, a absolvit Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti la sectia Pedagogie muzicala, avand ca instrument principal si urmand cursurile si examenele modulului de pian. A urmat in 2006 master in Educatie Muzicala Contemporana avand ca titlu de disertatie "Pedagogia pianistica romaneasca". Este regizor muzical in studioul de dublaje de filme si animatii din MediaPro Buftea, mai exact ajuta actorii sa interpreteze cantece in romana intr-o maniera cat mai apropiata de cea originala, editeaza, corecteaza vocile, dar si interpreteaza diverse personaje, care uneori mai si canta.

Timp de un an a fost profesorul de pian al Micii Academii de Muzica, o gradinita particulara cu profil artistic a carei initiatoare este Raluca Voicu (fiica violonistului Ion Voicu). A fost o experienta inedita, fiind pus pentru prima data in fata unor copii atat de mici care actioneaza si reactioneaza in sinceritatea lor, dupa reguli de multe ori inexplicabile pentru un adult. Si-a luat rolul cat se poate de serios si a incercat sai invate cat mai mult, pastrandu-le totusi placerea si interesul pentru lectii. "Primul meu job a fost acela de artist liric in corul Preludiu, ocazie cu care am reusit sa vizitez foarte multe tari. Am si avut onoarea de a acompania la pian corul in diverse concerte. Imi place sa lucrez cu oameni mai buni decat mine din dorinta de a ma upgrada. Urasc rutina si zona de confort. Uneori ma sperie gandul ca poate nu fac suficient si atunci ma mobilizez si lupt, caut solutii. Intotdeauna exista. La fel ca si oamenii buni din jurul nostru"

Cristi

Dumitrescu profesor de muzica

22


Monica Goicea, profesoara de vioara, viola si muzica de camera a inceput sa studieze vioara la varsta de 6 ani, continuand astfel "joaca muzicala" pe care o facea deja de la varsta de 4 ani, cantand la serbarile de la gradinita si distrandu-se de minune acasa impreuna cu sora ei mai mare, interpretand la pian cantece pentru patru maini. Desi nu provine dintr-o familie de muzicieni, a avut parte de sustinere si incurajare inca de la inceput. Dupa terminarea studiilor la Liceul de Muzica George Enescu din Bucuresti a continuat studiile Conservatorului din Utrecht, Olanda unde a absolvit cu Onoruri Speciale, sub indrumarea profesorului Richard Wolfe, specializandu-se in interpretare si pedagogie muzicala. Ulterior a obtinut o bursa pentru Master of Arts in Music, la Academia de Muzica din Lucerna, Elvetia, unde timp de doi ani a studiat muzica de camera cu doi dintre cei mai renumiti profesori din lumea muzicala, Sebastian Hamann si Isabel Charisius. Participa la numeroase masterclass-uri si workshop-uri in centre muzicale de renume din Europa (Olanda, Franta,Germania, Italia, Romania, etc ) care o ajuta sa isi desavarseasca tehnicile de interpretare si predare a instrumentului. A avut si are o activitate de interpretare bogata,obtinand premii la concursuri nationale si internationale (in 1998 premiul I la Olimpiada Nationala de Muzica, 2008 premiul I la concursul de muzica de camera "Charles Hennen") concertand in orchestre si in ansambluri de muzica de camera pe scene importante din Europa, America de Sud si Asia. In prezent face parte din Orchestra Nationala Radio, Orchestra Simfonica Bucuresti si Camerata Regala. Impreuna cu pianista Simona Strungaru formeaza un duo pian/viola care sustine recitaluri inedite. De-a lungul studiilor in Olanda face parte dintr-o echipa de cercetare, condusa de Crissman Taylor, profesoara de Alexander Technique, care urmareste imbinarea metodei de predare a instrumentului cu abordarea unei posturi cat mai relaxate in timpul cantatului, pentru a preveni orice posibila problema fizica a micilor muzicieni si pentru a mentine in permanenta echilibrul lor fizic si psihic.

Monica Goicea

profesoara de vioara

23


Simona Strungaru

Simona este pianista, dirjior de orchestra, orchestrator si compozitor de muzica de film. Ca profesor al Atelierului de Voce si Muzica, Simona preda cursuri de pian, teorie muzicala, ansambluri instrumentale (muzica de camera, band si orchestra).


profesoara de pian si compozitie

Cursul de pian este conceput pentru incepatori si avansati, indiferent de varsta. Simona pune accentul pe formarea unei tehnici instrumentale solide in care pasiunea pentru sunet sa primeze iar stresul muscular sau psihic sa nu existe. Cauta sa stimuleze in studentii proprii imaginatia sonora prin corelatii cu intamplari cotidiene, uzuale si ofera posibilitatea de a descoperi valente noi ale propriilor personalitati.
 


In afara spectrului muzical, cantatul la pian dezvolta capacitatea de concentrare si de selectare a celor mai importante informatii. Pianul poate fi abordat ca instrument solo sau ca participant in grupuri instrumentale diferite (muzica de camera, formatii). Atunci cand pianistul se implica in proiecte comune si relationeaza muzical cu alti instrumentisti, percepe rolul sau complex, ca solist, partener egal sau acompaniator si devine constient de toate atributele necesare artei sale. Lectiile sunt individuale iar o data pe luna toti participantii au o lectie de grup in care sunt incurajati sa cante unii pentru ceilalti urmand a se discuta in comun aspecte importante despre interpretare sau probleme tehnice pianistice. Ca dirijor si orchestrator Simona abordeaza stiluri muzicale variate.
 
 A dirijat premiera mondiala a operei S.A.L.O. (Standard American Lexicographical Opera) de Michael Karr in 2010 intr-o productie a "Prime Foundation" si Grand Theater Groningen, in Groningen, Olanda.
 
 A infiintat in Romania un proiect orchestral numit Green Orchestra alaturi de care colaboreaza cu diverse trupe si artisti.Director muzical, orchestrator si dirijor al concertului REVERIA al Loredanei in 2014, acompaniata de Green Ensemble si Agurida. Deasemenea a orchestrat si dirijat Green Orchestra pentru concertul Loredanei la "Golden Nights Festival" in Bucuresti, 2008.

24 


Simona Strungaru este o pasionata a muzicii de camera, evoluand in diferite formule instrumentale si abordand un repertoriu vast. In 2014 este numita pianist official al Concursului International George Enescu.


In calitate de solista Simona a sustinut concerte cu Orchestra de Camera a Radiodifuziunii Romane, "De Haagse Instrumentalisten" in Haga, Olanda, Orchestrele filarmonice din Bacau, Ploiesti, Botosani, Constanta, colaborand cu dirijori precum Tiberiu Soare, Robert Houlihan, Cristian Brancusi, Alfred Snel, Stijn Berkouwer, Mihnea Ignat, Alexandru Ganea, Florin Totan, Tiberiu Oprea.Programul Muzica Pentru Parinti & Copii este adresat tuturor celor care isi doresc sa petreaca mai mult timp de calitate impreuna cu copii lor si sa isi creeze experiente si amintiri de neuitat. De multe ori tumultul vietii cotidiene ii face pe parinti sa nu isi poata petrece suficient timp alaturi de copii. Misiunea noastra este aceea de a va ghida spre realizarea unor momente muzicale si artistice speciale, de la primul contact cu piesele alese pana la prezentarea acestora in concertele organizate de Wonderstudio.

Muzica pentru Parinti si Copii

Grupurile muzicale (duo-uri, trio-uri) pot fi realizate din cele mai diferite combinatii de instrumente sau voci si instrumente. Spre deosebire de majoritatea situatiilor in care parintii si copii au roluri bine definite de superioritate/inferioritate, in cadrul orelor de muzica acestia devin parteneri egali in muzica, astfel stabilind un alt tip de comunicare. Cu toate ca participarea la concerte reprezinta un moment important de finalitate muzicala, munca depusa anterior prin parcurgerea etapelor de familiarizare si imbinare a elementelor muzicale are foarte mare importanta iar profesorul va ajuta in conturarea unui program de studiu comun si atractiv al parintilor si copiilor, in functie de orarele acestora. Alegerea repertoriului este o componenta importanta si va trebui sa corespunda atat cerintelor copiilor cat si parintilor. Se vor stabili scopuri comune in care va fi incurajata creativitatea copiilor. Intelegerea preferintelor muzicale ale copiilor va conduce la o cunoastere mai buna a propriilor copii. In acelasi timp parintii vor fi vazuti intr-o lumina foarte buna, deschisa de catre copii. Pe scena, mentalitatea grupurilor de muzicieni participanti trebuie sa fie una comuna si sa ii faca sa se bazeze unii pe ceilalti. Este o munca de echipa iar acest lucru, odata stabilit, poate reprezenta un model dincolo de contextul muzical.
 Astfel copilul are sanse sa acorde mai multa incredere parintelui si sa dezbata situatii de viata cu acesta, stiind ca poate gasi sustinere si intelegere. Experienta muzicala anterioara nu este obligatorie, alegerea instrumentelor, orarului (lectii individuale si comune) si a repertoriului se face impreuna cu profesorul la Atelierul de Voce si Muzica. Programul este special conceput de Simona Strungaru pentru Wonderstudio. 


25


REVERIA la Sala Palatului

Doua concerte extraordinare. Loredana a revenit pentru al treilea an consecutiv la Sala Palatului intr-o productie de exceptie. O demonstratie de forta, imaginatie, virtuozitate, a unui artist roman care a confirmat de nenumarate ori in fata publicului capacitatea de a crea o experienta de neuitat, un show in care vocea, orchestra, muzica, lumina, decorurile, dansul, povestea, i-au purtat pe spectatori intr-o lume fantastica, sublima. Eclectic, profund, surprinzator, emotionant. Dupa experienta concertului si turneului MAGIC, un tur de forta extraordinar in care a combinat cu succes muzica, magia, dansul, Loredana a venit in fata publicului cu un nou concept creativ prin si-a propus sa isi suprinda si sa isi incante fanii.Un spectacol ca un vis cu ochii deschisi. Un vis colectiv, magnific, divin, o calatorie senzoriala in lumi fantastice create de muzica Loredanei, a bandeiAgurida, a orchestrei Primavera sub bageheta talentatei dirijoare Simona Stringaru, a invitatiilor sai speciali - Marius Moga, Nicu Covaci, Roman de la Zdub si Zdob, Puya.

26 16 orase , Luni, 23 februarie - Pitești, Casa de Cutură a Sindicatelor Marți, 24 februarie – Craiova, Teatrul Național „Marin Sorescu” Miercuri, 25 februarie – Deva, Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Joi, 26 februarie – Timișoara, Filarmonica „Banatul” Sâmbătă, 28 februarie – Arad, Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Duminică, 1 martie – Cluj-Napoca, Casa de Cultură a Studenților Luni, 2 martie – Suceava, Casa de Cultură a Sindicatelor Marți, 3 martie – Botoșani, Casa de Cultură a Sindicatelor Joi, 5 martie – Bacău, Teatrul de Vară „Radu Beligan”

Vineri, 6 martie – Iași, Casa de Cultură a Studenților Sâmbătă, 7 martie – Iași, Casa de Cultură a Studenților Duminică, 8 martie – Chișinău, Palatul Național Marți, 10 martie – Brașov, Teatrul Dramatic „Sică Alexandrescu” Miercuri, 11 martie – Ploiești, Casa de Cultură a Sindicatelor Sâmbătă, 14 martie – Galați, Casa de Cultură a Sindicatelor Duminică, 15 martie – Constanța, Casa de Cultură a Sindicatelor

27


www.wonderstudio.ro strada Niceta nr. 6, Bucuresti tel +40 745 102 019

Profile for Atelierul de Voce si Muzica

Soundmag no1 Atelierul de Voce si Muzica  

SOUND isi propune sa documenteze activitatea Atelierului, a profesorilor si elevilor sai si sa ofere aspirantilor la aceste cursuri material...

Soundmag no1 Atelierul de Voce si Muzica  

SOUND isi propune sa documenteze activitatea Atelierului, a profesorilor si elevilor sai si sa ofere aspirantilor la aceste cursuri material...

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded