Atelierul no 3

Page 1

NO 3 august 2010

Zburトフoare


Flamingo Rochie de Ama.handmade Cercei de Crissphantasy Plic de Adela Coc Bratari de Copper Handmade Sandale Chouchou

pagini de Daria Patrunjel


Bufnite

1. Colier bufnita inaripata de la D.B. Store 2 Brosa de la Funkcesorii 3 Brosa de la Buy Hand

4. Bufnita CFR de Pebs 5. Boo-hoo de Ghemotoace 6. Hi (nice to meet you) de Hana

7. Colier de Dust in light 8. Brosa fetru de la Booho made 9. Brosa de Nahoot6


Despre

L i b e r t a t e de Anca Boeriu si Ioana Malancu

El: Aici, sus, la marginea lumii ma Libertatea e greu de analizat si definit. Nu e un abur, nu e un simt atat de mic! Ea: Aici, cu tine, eu ma simt libera.. zambet, nu e un parfum volatilizat in aer, nu e soarele, nu e lumina, dar Libertatea nu e o mica bucurie e toate astea si multe altele la un ci una imensa. Am ales sa va loc. Mai degraba libertatea e atunci povestim insa despre ea si despre cand.. Aici intra in scena micitile, toate lucrurile minunate care n-ar incantatoarele, fabuloasele bucurii exista in lipsa ei. De altfel multi cu aroma de fericire: cand poti sa filosofi, politicieni, luptatori pentru mergi pe strada, sa zambesti si sa ti drepturile omului, multi oameni cu se zambeasca, cand poti alerga prin o importanta covarsitoare in istorie magazine si proba o multitudine de au tratat acest subiect, insa nici unul produse, chiar si fara sa le cumperi, nu s-a aplecat la bucuriile simple pe cand iti poti aseza talpile pe iarba si care aceasta le creaza, sau cel putin iti poti pierde gandurile in mireasma nu catre acelea pe care noi le avem trandafirilor de vara, cand aranjezi un buchet de flori si pregatesti la indemana. cu dragoste un praz obisnuit de weekend.


Cuprins Flamingo si Bufnite Despre Libertate In lumea lui Peticel Avion cu motor - suport de farfurie Pasarile, pasarile! Garden of Eden Cocon si jucariile zburatoare Pene de paun Ce trebuie sa stii despre targurile de handmade Inspiratie zburatoare Crafty.ro Farfurie zburatoare Adriana Dogaru - Handmade: taram de zane si povesti

Lansarea numarului 3 al Revistei Atelierul a avut loc sprijinul:

2-3 4 6 12 16 18 20 22 28 32 38 40 44


Vă mai aduceți aminte de acei colegi care la ora de mate desenau cu pixul pe ultima pagină a caietului? Cei cu pasiuni constructive precum privitul pe pereți, imitat oamenii, plantat mazăre în ghiveci și altele asemenea? Mai adăugati la astea și o pasiune pentru arhitectură, două pisici bune de smotocit și un nume adecvat și avem un portret mai detaliat al colegei [peticel]. Dar ca să fie lucrurile cât mai clare, am invitat-o pe ea să ne povestească despre toate ale sale.

R.F. Cine este [peticel] și cu ce se ocupă?

nu se mai dădea plecată de la bunica atunci când avea un ziar pentru ea.

R.F. De unde îi vine lui Peticel inspirația?

P: [peticel] e un fel de alter-ego al meu, cu care mă înțeleg…binișor, zic eu.

Ce le deosebea pe toate aceste femei frumoase de tanti arhitecta era faptul că cea din urmă avea manichiura perfectă și ne învăța să ne jucăm cu plastilină, să facem oameni din hârtie, măști din ceramică și nu se plictisea să ne repete zilnic același lucru: să nu mai mușcăm din merele, perele și strugurii pe care trebuia să îi desenăm, pentru că sunt din plastic.

P: Când eram mică am stat foarte mult la țară la bunici. Acolo am învățat că orice ne înconjoară are suflet, la care eu am adăugat în timp că orice ne înconjoară are caracter și poate deveni un personaj. Tot ce poate deveni un personaj mă interesează și mă inspiră.

La imaginea [peticel] mai contribuie [peticel_bunica] și [peticel_mama] care încearcă să acopere partea mai romantică a cumpărătoarelor. De partea de marketing se ocupă [peticel_sushi] și [peticel_scârtz], două mustăcioase cu personalitate. R.F. Peticel desenează foarte fain. Simt niște ani de studiu în spate? P: Am mers pe la 4 ani la o școală de arte plastice. Aveam o profesoară din Sankt Petersburg, era arhitectă și pentru mine era cea mai frumoasă femeie din lume, după mama, bunica nr.1, bunica nr.2, mătușa și “tantipoșta” de la bunica nr.2 din sat care

Ideea de bază a școlii era să ne dezvolte imaginația. R.F. De când te ocupi cu handmade? P: Am o familie colorată. Deci pot să zic că baza o am din familie. Am crescut într-un mediu “propic” pentru handmade, zic eu…

R.F. Unul din produsele ușor de remarcat la tine în magazin sunt măștile de somn. Cum te-ai gândit să le produci? Au vreo poveste? P: Am avut un cățel boxer, Tyson. El avea o mască pentru somn cu care dormea dus ziua când era prea multă lumină. De aceea toți ochelarii sunt in memoriam.


テ始 lumea lui


R.F. Numărul trei al revistei Atelierul care va fi lansat în curând are ca temă zborul, zburătoarele, pe care tu le folosești destul de des în creațiile tale. Ce ne poți spune despre ele? P: Micile zburătoare la fel ca și alte insecte sunt foarte importante în viața noastră, din păcate noi oamenii nu conștientizăm decât foarte rar acest lucru. De exemplu, cine nu a alergat după o molie prin casă pentru a o aplauda, sau cine nu a aprins noaptea lumina când a auzit un țânțar ca să-l vadă mai bine, eventual să-l imortalizeze pe perete deasupra patului, sau cine nu s-a jucat cu un păianjen-yoyo… Vara aceasta am hotărât să scot în lumina reflectoarelor micile insecte care ne fac viața mai incitantă și mai muzicală. Așa că, prindeți-le din zbor !


Despre viitorul îndepărtat nu cunosc nimic, dar în cel apropiat am niște planuri cu insecte cum ar fi gândacul de bucătărie, râma și puricele.


R.F. Referitor la meștereală, ce planuri de viitor ai?

R.F. Care e cea mai mare realizare a ta în domeniu?

P: Despre viitorul îndepărtat nu cunosc nimic, dar în cel apropiat am niște planuri cu insecte cum ar fi gândacul de bucătărie, râma și puricele.

P: Faptul că pot și reușesc să vând, că am mulți cumpărători care revin și nu o singură dată, că îmi place ce fac și că sunt și alții care apreciază gențile mele “neserioase” .

R.F. Care consideri că sunt creațiile tale cele mai reușite?

Dar mai ales faptul că am găsit-o pe verișoara mea pe care nu o mai văzusem de când era mică. M-a contactat pentru o geantă, fără să bănuim nimic. Și …“surprize, surprize”…Mi s-a reîntregit neamul.

P: Cele care pot fi recunoscute și cele care au caracter. De obicei creațiile mele nu sunt cumpărate neapărat pentru formă, dimensiune sau culoare, ci pentru personajele care dau viață bucății de material. E aproape o regulă că produsele mele trebuie să aibă ochi.

Interviu:Ralu Faur Ilustrații: [peticel]Avion cu motor Suport de farfurie tutorial de Alina Villanova

1. Se taie cele două materiale (faţă şi dos) în dimensiunile dorite de dumneavoastră. Se taie şi o bucată de întăritură, având aceleaşi dimensiuni. 2. Se taie bucăţile de fetru conform tiparului. 3. Intăritura termocolantă se lipeşte cu ajutorul fierului de călcat de materialul ce va fi faţa suportului de farfurie. Se fixeaza avionul cu bolduri de faţa materialului. 4. Se coase avionul de jur împrejur. 5. Cele două bucăţi de materiale (faţa şi dosul) se suprapun faţă pe faţă şi se cos de jur împrejur lăsând o porţiune necusută. 7. Se întoarce pe faţă suportul de farfurie şi se coase de jur împrejur. Şi gataaaa, suportul de farfurie e terminat! A fost simplu, nu?

Astăzi o să vă arăt cum să faceţi un suport pentru farfurie, cu o aplicaţie de avion. Fetiţei mele îi plac foarte mult avioanele astfel că suportul de farfurie a fost un succes.

Materiale: 1 - Două materiale în culori diferite 2 - Întăritură termocolantă 3 - Foarfece 4 - Aţă, ac 5 - Bucăţi de fetru în diferite culori 6 - Tipar

Păsările, păsările! Libertate, pace, înțelepciune, veselie- cum să exprimi nonverbal concepte atât de diferite ca substanță și culoare? Cu o pasăre. Simbolul zburătoarei spune multe fără ca tu să mai fii nevoită sa spui nimic. Mai trebuie doar să alegi pasărea potrivită: Colier Dust in light Broșe: 1. și 3- simona87, 2. Deerstuff Coliere: 1. LeBijouJoyeux, 2. enchantedbeads Pagini de Ralu FaurGarden of Eden

Interviu realizat de: Ralu Faur


Cu ultima serie de accesorii unicat Garden of Eden, Bohemian Sin ne aduce în fața privirilor frânturi dintro dimensiune paradisiacă. Cine ar fi crezut că handmade-ul poate face asta? Creatoarea se joacă adesea cu poveștile lucrurilor, realizând combinații inedite de materiale, forme și culori și suflând peste toate un aer boemașa cum o dezvăluie și denumirea. Mi-am propus să vă prezint minunatul colier în formă de porumbel, care își desface grațios aripile într-o dimineață răcoroasă de vară, la gâtul unei artizane la fel de grațioasă, Eugenia (Bohemian Sin). R.F. Simbolistica porumbelului este destul de vastă și familiară multora dintre noi. Care este semnificația pe care o poartă colierul tău? B.S. Ideea de a concepe un porumbel a venit o dată cu înscrierea la concursul propus de Scrapper in Romania ce avea drept temă realizarea unei păsări, oricare ar fi aceea. Prima care mi-a “zburat” prin minte a fost porumbelul și o piață invadată de porumbei albi. Inițial nu m-am gândit la valențele sale istorice sau biblice, ci doar am ales instinctual. Pe măsura procesului de creație i-am conturat trăsăturile atât material cât și ca simbolistică. Am ales nuante nude pentru că simbolizează puritatea și candoarea, iar aripile deschise mă duc cu gândul la libertatea de a gândi și de a fi tu însuți. Marginile de dantelă neagră completează prin senzualitate. R.F Pentru cine a fost gândit acest obiect de podoabă? Ai avut în minte un profil al “candidatei” ideale? B.S. Toate creațiile mele se adresează femeilor cu personalitate și cu suficientă îndrăzneală încât să le poarte cu o naturalețe ce pare nativă, femeile extremelor ce pot fi și senzuale și docile, și dominatoare și dominate,

romantice astăzi, mâine nepăsătoare, marcate de o feminitate aparte.Eu le numesc ¨primăveri¨ pentru că niciodată nu știi la ce să te aștepți de la ele. Această tipologie se regăsește și în tipul de femeie căreia îi este dedicat colierul.

bel, continuând cu creionarea lui, alegerea materialului, a modului cum vor fi stilizate penele etc.

R.F. Pânza se combină fericit cu mărgeluțele și puful de pasăre. De ce ai ales materialele acestea? B.S. Colierul acesta este unul dintre puținele ce și-au luat inițial locul pe hârtie sub forme creionate, de regulă nu-mi desenez modelele. Pe modelul conturat am încercat să folosesc textile – materia primă de bază cu care lucrez. Și așa am apelat la pânza de bumbac, care pe lângă faptul că e pe cât se poate de naturală lasă și pielea să respire pe timp de vară. Fulgii – naturali- au fost ajustați pentru a conferi colierului un strop de realitate și apropiere față de conceptul de pasăre. Am folosit mărgeluțe pentru că, alături de dantela neagră utilizată mi se par a conferi o doză de eleganță bumbacului, mărgeluțe pe care le-am brodat sub forma trupului.

B.S. Cred că poate fi purtat oricând, fără limită de vârstă sau de oră. Îl văd accesorizat și la o jachetă de jeans dar și la little black dress. Oricum sunt adepta accesoriilor ˝statement˝ care vorbesc de la sine, fără a avea nevoie de explicații suplimentare prin vestimentație, astfel încât recomand o ținută simplistă.

R.F. Cum vine de obicei, inspirația? Cum s-a petrecut în cazul acestui colier? B.S. E ca în zicala ˝Pofta vine mâncând˝ – de regulă concep cu materialele în față, fac o floare, două și după mă gândesc cum să le asamblez. Operațiunea în sine e foarte dezastruoasă pentru casă întrucât am obiceiul să fac ravagii în cutiile cu furnituri cu scopul de a vedea care, cum merge, ce se asortează și ce nu. Alteori văd o fotografie care mă inspiră, alteori o clientă îmi explică ce și-ar dori, alteori așa mă trezesc dimineața și am chef să fac o chestie… În cazul porumbelului am lucrat identic, treptat, pornind de la ideea și dorinta de a concepe un porum-

R.F Ai vreo recomandare legată de purtarea lui? Combinații vestimentare? Locația potrivită? Anotimpul ideal?

R.F Dacă vreo admiratoare și-ar dori să creezi ceva special pentru ea, inspirat din tema colecției, dar imaginat de ea însăși, ai accepta? B.S. Am încă probleme la acest capitol. De preferință lucrez ce îmi trece prin cap și sper că va fi pe plac oamenilor, nu iubesc să refac produse pentru că îmi doresc cu ardoare ca fiecare să fie unicat și ca numai cea care îl poartă să îi știe secretul. Am realizat însă și bijuterii la comandă. De cele mai multe ori mi se dau indicații în linii mari, spre exemplu culoare, formă etc. E interesant, pentru că viitoarea clientă habar nu are ce va ieși și e total surprinsă. De cele mai multe ori am surprins ceea ce doreau însă, pe de altă parte, e și puțin dificil și supus hazardului (datorită caracterului puțin mai complex al lucrărilor mele se poate întâmpla ca un anumit detaliu să nu-i placă). Nu pot da un răspuns concret, drept urmare, dacă modelul mă încântă putem lucra asupra lui, dezvoltăm conceptul, însă mereu trebuie să am ceva de spus, iar dacă nu îmi e pe plac, refuz frumos.


Cocon şi jucăriile zburătoare interviu de Ioana Malancu

1. Intai de toate, de ce Cocon si de ce produse organice.

De curand am descoperit un magazin de produse bio. Si nu orice magazine, ci unul dedicate unui moment minunat, acela al nasterii. E vorba de cocon.ro, un magazine care, prin produsele prezentate, e alaturi de mamici si micutii lor inca de la inceput, fie ca e e vorba de crème pentru masaj, kituri speciale sau jucarii cu poveste. Am stat de vorba cu Ana Maria Calin, mamica lui Cocon pentru a afla mai multe despre micut si despre jucariile sale in forme zburatoare.

Numele nostru doreste sa ispire ideea de protectie materna, relatia extraordinara dintre copil si mama, chiar dinainte de a se naste, dar si ideea de familie, de cuib primitor. Gama noastra de produse vine sa ajute in dezvoltarea armonioasa a relatiei dintre parinti si copilincepand din perioada sarcinii si continuand cu perioada in care apare bebelusul. Tatal nu este nici el exclus, intrucat exista produse care pot fi utilizate si de el- cum ar fi Uleiul de puls impotriva stresului. Am mers foarte mult pe notiunea de armonie, de crearea a unei relatii speciale in familie- multe dintre produsele noastre sunt menite pentru a urma ritualul masajului – fie pentru bebelus , fie pentru graviduta sau proaspata mamica. Iar tatal joaca un rol important in aceste ritualuri.


Avand in vedere toate aceste aspecte, nu puteam propune clientilor nostri decat cele mai blande si benefice produse: cele organice- si anume linia Vital Touch de la Natalia si Maison Boo. Aceasta pe de-o parte pentru ca nu contin ingrediente chimice, conservanti, si pe de alta parte pentru ca in productia lor se tine cont de protectia mediului, si a persoanelor implicate. Sunt doua aspecte extrem de relevante. 2. Ce v-a determinat sa alegeti tocmai mamicile si nou nascutii lor? Va insusiti astfel misiunea de a fi alaturi de familie de la semnele venirii pana la nasterea micutului. . Este o relatie extrem de personala, bazata pe o afectiune sincera, deosebit de frumoasa si emotionanta. Momentele sarcinii, venirii pe lume ale unui copil reprezinta lucrurile cele mai frumoase pentru o familie si am dorit sa le propunem produse organice, certificate, de cea mai buna calitate pentru a le fi alaturi. 3. Am observat ca pe langa grija fata de mediu si de utilizatori cu care produsele sunt fabricate, filosofia voastra are la baza atentia si relatia atat de speciala dintre mama si nou nascut. Ne puteti spune prin ce promovati aceasta viziune? Produsele noastre vin in intampinarea acestei relatii minunate prin incurajarea masajului- in acest scop aducem si ghiduri pentru masajul mamicii si al bebelusui. Este un proces ce aduce numeroase beneficii : relaxare, stare de bine pentru

mamica si stimularea bebelusului, ameliorarea programului de somn, si multe altele. De asemenea aducem o gama deosebita de papusi ecologice- Keptin Jr.

acest scop s-au utilizat materiale rezistente, cusaturi foarte puternice. Dimpotriva, nu s-au folosit bucati mici de materiale. Toate jucariile ecologice Keptin Jr indeplinesc cerintele testarilor legale si poarta garantia calitatii 4. Dintre toate produsele, cel CE. Mai mult decat atat, o data mai tare mi-au atras atentia indeplinite toate aceste cerinte, ele jucariile. Nu doar ca sunt sunt testate de catre un grup de copii unice pe piata, dar au si un intr-o cresa. design cu totul deosebit. De unde vine forma lor, de ce 5. Misiunea voastra se atat de mobile si pufoase, concentreaza doar asupra si mai ales, de ce fara mamelor si a micutilor lor expresie? sau aveti si alte de proiecte, bazate pe aceiasi filosofie de Intrebarea ta e binevenita in contextul protectie a mediului? discutat mai sus, pentru ca toata povestea jucariilor ecologice Keptin Credem ca o companie care Jr este legata de relatia mama -copil. comercializeaza produse ecologice De la creatia lor- de cele mai multe trebuie sa se implice in diverse ori inspirata de desenele copiilor, si misiuni ce tin de ecologice, dar si pana la modul in care aduce alinare de partea sociala. Activitatile de bebelusului prematur - parintii ar voluntariat ne leaga in mod organic trebui sa poarte papusa direct pe pe mine si sotul meu de businessul piele pentru o zi. Apoi jucaria este pe care l-am creat- am participat lasata in incubator alaturi de copil, si vom continua sa participam la acesta recunoscand mirosul familiar diverse actiuni de voluntariat , atat in al parintilor sai. proiecte de mediu, cat si umanitare. De asemenea am initiat o colaborare Papusile ecologice sun create in cu organizatia Stop CO2 pentru o intregime din bumbac ecologic- constientizare a fiecaruia cu privire crescut cu ingrasaminte naturale, la amprenta sa de dioxid de carbon. nedecolorat cu clor. De asemenea In curand vom fi prezenti si pe siteul continutul lor este din lana 100%- Charity Gift, unde intentionam lana are calitati importante si sa sustinem un ONG cu care am anume- absoarbe mirosul corpului partipat la actiuni de voluntariat. Ĺ&#x;i preia rapid temperatura sa. Astfel incat papusa devine un prieten bun pentru fiecare bebelus. Deoarece sunt realizate din lana de oaie, jucariile moi sunt caldute si par a fi vii. Creativitatea si imaginatia copiilor sunt stimulate de designul simplu al jucariilor. Orice copil va roade papusica sa- este ceva normal. Si desigur acest aspect a fost luat in considerare atunci cand au fost create jucariile organice. InPene de Păun

www.darkchocolate-fairy.blogspot.com Anca Rosu

Ok, am atasat o parte din poze si iti mai trimit inca un mail cu restul, pentru ca se incarca greu. si iti scriu mai jos instructiunile (eu sper sa fie suficient de clare si pertinente). So, here goes: Materiale necesare: un disc de lemn, ceramic sau un nasture mare imbracat in panza, culori acrilice, resturi de materiale textile (cele sintetice cum sunt satenul, organza sau tul sunt cele mai bune) in culori asortate penelor de paun (verde, albastru, turcoaz), margelute, foarfeca, ata si ac, un ac de siguranta si o pensula cu varf subtire. Mod de realizare: 1. pe discul de lemn sau nasture pictam un paun stilizat. 2. taiem discuri din materialele textile, de marimi diferite si le ardem marginile cu bricheta (flacara trebuie tinuta aproape de marginile materialului, dar nu trebuie ars foarte tare). 3. coasem discul de lemn peste bucatile de material suprapuse de la cel mai mare la cel mai mic, iar apoi decoram cu margelute. 4. la final coasem si acul de siguranta pe spatele brosei


Ce trebuie să ştii despre târgurile handmade

de Anca Boeriu si Madalina Raileanu

În lumea handmade pe care o creăm și la care contribuim în fiecare zi există acele evenimente când avem oportunitatea să prezentăm atât colegilor de breaslă, dar in special clienților colțișorul nostru de lume. Aceste evenimente sunt târgurile handmade. Acestea sunt din ce în ce mai dese, cu teme tot mai variate, mai sofisticate, mai bine organizate și sunt ocazia ideală pentru a materializa locușorul ideal pentru produsele noastre, unde le vom prezenta lumii. Fie că este primul sau al zecelea astfel de eveniment la care participi, emoțiile sunt acolo. La fel și o serie de întrebări legate de fiecare eveniment, care parcă atrag după ele și mai multe întrebări:

La o parte din aceste întrebări ve primi răspunsurile de la organizatori. Pentru început trebuie să fi selectiv/ă cu târgurile la care vei participa. De cele mai multe ori poți alfa despre ele pe forum-uri sau site-urile de profil. Ideal ar fi sa alegi acele evenimente care sunt mai potrivite pentru ceea ce dorești tu pentru produsele create de tine, unde le poți pune în valoare și unde îți este ușor să ajungi.

Din momentul în care ai primit De unde afli de organizarea confirmarea înscrierii la un târg handmade, încep pregătirile. Pentru unui târg? o experiență cât mai plăcută, atât Cum va fi? pentru tine cât și pentru vizitatori, Cum va arăta standul meu? va trebui să iei în considerare fiecare Ce spațiu am la dispoziție? detaliu, să fii la fel de meticulos(oasă) Ce trebuie să am la mine? și implicat(ă) în pregătirile pentru eveniment ca și atunci când creezi un Care este taxa de participare? Cum este promovat evenimen- nou produs. Indirect, aceste pregatiri reflecta uneori si modul in care lucrezi tul? tu in intimitatea atelierului tau. Cum vor fi primite produsele Majoritatea târgurilor handmade au mele? Cum îmi voi instala stan- loc în aer liber si ar fi bine, cand e dul? cazul, sa iei acest lucru în considerare atunci când îți construiești standul. Mă voi descurca singur()ă?.

Înainte de marele eveniment dedicati niste timp pentru a te gandi cum ai vrea să arate standul tău, găsește o temă potrivită pentru produsele tale și sezon și pune-ți ideile în practică. Loriana, creatoarea delicioaselor săpunuri Manufactura Lorelai ne-a spus că „Înainte de a mă duce la

un târg, mă gândesc la o temă centrală pentru masa mea/spațiul de expunere, și îmi aleg culorile fețelor de masă și ale accesoriilor. De exemplu, la târgul de Moș Nicolae, tema centrală a fost „Cadouri de sărbători”: am avut o față de masă crem combinată cu una din dantelă roșie, care a dat atmosfera de Crăciun. Și ca aranjament central, am învelit câteva cutii de carton, de mărimi diferite, în ambalaje de cadouri, legate cu panglici asortate, și le-am pus unele peste altele, exact ca și cadourile de sub brad.”


Alege culori, nuanțe și teme care să pună în evidență frumoasele tale creații, să le flateze și chiar să le completeze. Ai ocazia să prezinti un colțisor din frumoasa lume în care creezi, prin care să atragi atenția vizitatorilor, iar atmosfera plăcută să îi facă să acorde mai multă atenție produselor tale.

vizitatorii standului tău. Evită să iei prânzul sau chiar un mic snack chiar in fata clientilor și, deși cărțile sunt o companie plăcută, ar fi bines a le lasi pe ale tale acasă. Loriena recomandă:

Indirect, aceste pregatiri reflecta uneori si modul in care lucrezi tu in intimitatea “fiți deschiși atelierului tau.

în fața potențialilor clienți. Să nu aveți atitudinea vânzătorului de la chioșcul din colț. Voi nu faceti asat pentru ca e o slujba, din obligatie. Și trebuie să ne educăm vizitatorii, să îi facem să înțeleagă diferența dintre un târg handmade și o piață de chinezarii. Diferența cea mare (și nu mă refer acum la diferența de calitate, care bineînțeles că există) stă în pasiune. În vise. În încărcătura emoțională a acestor mici comori handmade. În unicitatea viziunii creatorilor lor.”

După ce ai ales tema centrală, gândeștete la piesele de mobilier de care vei avea nevoie. Pot fi clasicele mese cu șevalet sau poți fi inovator(oare) și să alegi standuri mai puțin convenționale. Este o nouă oportunitate pentru a-ți exprima creativitatea. Totuși, fereștete de standuri complicate și greu se instalat, mai ales dacă evenimentul la care vei participa este mai departe de locul in care locuiesti. Apoi poti indrazni sa te distrezi alegand culorile, materialele, suporții și tot ce ai nevoie pentru decorarea standului tău. Intr-un final, când toate acestea sunt pregătite, instalează standul în livingul sau curtea ta pentru a vedea Nu uita cărțile de vizită, pe care le exact cum va arăta și dacă mai sunt poți pune într-un port-card chic – fiecare detaliu contează! Cărțile de neceare modificări. vizită pot fi folositoare si pentru cei Pregătirile pentru un târg handmade care nu vor să cumpere chiar atunci pot fi destul de solicitante, dar pot sau pentru viitori colaboratori. declara din proprie experienta ca se merită efortul. Doar este vorba de Iarasi foarte importante etichetele produsele pe care le-ai creat cu atât de cu prețuri și cutiile/pungile/hârtia pentru împachetat. Poate unii clienți mult drag și originalitate! se vor sfii să te întrebe prețurile Încearcă ca la fiecare eveniment la produselor tale de aceea e bine să vii care participi să expui și produse în întâmpinarea acestei probleme și să noi, poate o nouă colecție, un pui etichete la fiecare produs – poți realiza etichete haioase, chic, elegante nou stil sau un nou gen de doar cu un calculator și o imprimantă produs. Elementul de noutate este sau poți folosi drept etichete cărțile de întotdeauna popular. vizită. Ambalajul este iarăși un detaliu important care va arăta că ești un(o) Pe tot parcursul târgului, oricât de adevărat(ă) profesionist(ă). greu s-ar putea să îți fie la un moment dat, încearcă să ai o atitudine pozitivă, Detaliile cum ar fi o oglindă drăguță să zâmbești și să fi disponibil/ă pentru în care clientii pot vedea cum le

vin bijuteriile, un ambalaj drăguț și practic, etichete cu instrucțiuni de utilizare, prăjiturele aromate, un stand primitor, sunt cele ce fac diferența și motivele pentru care vizitatorii târgului vor alege să cumpere de la tine și vor mai reveni la standul și magazinul tău. Sunt o serie de lucruri de care neapărat nevoie la un târg. Cu ajutorul Lorienei (Manufactura Lorelai) și al Gabrielei (GabytzaArt) am făcut o listă cu lucrurile standard de care veți avea nevoie.


Check list de lucruri utile € Benzi adezive € Foarfeci (una mică şi una mare) € Ace cu gămălie € Ace de siguranță € Adeziv cu uscare rapidă € Monofilament (gută) € Clești € Accesorii pentru montat (zale, încuietori, tortoțe cercei, etc.) € Masă € Scaune € Alte piese pentru stand € Accesorii pentru montarea standului € Baner € Fețe de masă € Pernițe pentru scaune € Hârtie € Pix/Creion € Șervețele € Șervețele umede € Aparat de fotografiat € Ambalaje € Cărți de vizită € Etichete € Catalog produse € Materiale promoționale € Mărunțiș € Calculator de buzunar € Oglindă € Cutii (mai mari și mai mici pentru depozitatea lucrușoarelor) € Apă € Snacks
Inspiraナ」ie zburトフoare

B&W shop

Creatii cu suflet


Hana

Mihaela Cretescu


Accesorii Juju

Daciana Dax

KristalisImagini de pe etsy.com


Craf ty.ro

1. De unde a pornit ideea crafty.ro? De ce aţi ales numele de crafty şi nu altceva?

Crafty.ro este proiectul nostru de suflet (al meu şi al soţului meu Ștefan), proiect nãscut din pasiunea noastrã atât pentru artã, cât şi pentru Internet. Ideea creãrii lui crafty.ro a apãrut acum aproximativ o jumãtate de an în timp ce cãutam şi doream sã achiziţionez produse handmade, am început cu bijuterii. Ulterior am cumpãrat o gentuţã handmade de care m-am îndrãgostit şi apoi din ce în ce mai multe lucruşoare cu personalitate atât pentru noi, cât şi pentru prietenii noştri. De ce am ales numele de crafty. ro deoarece este un nume vesel şi prietenos aşa cum este şi site-ul în sine.

2. Care sunt criteriile conform cãrora alegeţi un artizan sã-şi expunã produsele pe crafty.ro ? Noi moderãm produsele. Pentru ca un produs handmade sã aparã pe crafty.ro acesta trebuie sã respecte nişte criterii simple: încadrare corectã în categorii/ subcategorii, poze în care sã se vadã caracteristicile şi câteva norme de scriere a denumirii şi a descrierii. 3. Ce trebuie sã ştie un artizan în momentul în care alege sã-şi promoveze produsele pe site-ul vostru? Artizanii trebuie sã ştie cã toatã munca noastrã este în folosul promovãrii produselor lor. 4. Ce este handmade-ul pentru tine?

Handmade-ul mi se pare un fenomen extraordinar care atrage din ce în ce mai mulţi oameni. Ne face o deosebitã plãcere sã dãm şi noi o mânã de ajutor la rãspândirea lui în rândurile iubitorilor de frumos. 5. Am observat pe site cã pe lângã produsele handmade aveţi şi o categorie pentru artã, articole nuntã şi botez, casa şi stil de viaţã, îmbrãcãminte şi vintage te rog prezintã-ne fiecare categorie in parte în cateva cuvinte. De ce aţi ales aceste categorii şi ce alte categorii aveţi în plan ? Pe crafty.ro se vând produse handmade aparţinând unor artizani talentaţi. Categoriile de produse au fost concepute sã cuprindã o gamã cât mai largã de creaţii. Deocamdatã nu ne-am gândit sã introducem noi categorii, dar pe


un nou site dedicat artizanilor handmade În momentul în care cãutãm detalii despre ce înseamnã crafty, pe pagina de pornire a site-ul descoperim urmãtoarea frazã : pe crafty.ro vei gãsi cele mai noi produse handmade: accesorii, bijuterii, îmbrãcãminte, obiecte de artã, articole pentru casa şi grãdinã. Am cãutat detalii despre crafty. ro mai departe şi am dat de mailul Roxanei fondatoarea acestui site, iar pentru ne lãmuri despre ce este crafty, cum poţi sã devii un crafty-ist, cum sã-ţi prezinţi produsele pe acest site i-am luat urmãtorul interviu. de Mihaela Ion viitor este posibil sã aparã ceva nou. La «Accesorii» am inclus subcategorii ce conţin produse utile: genţi, portofele, curele, mânusi şi multe altele. Ne-am gândit cã nu ar trebui sã lipseascã o categorie dedicatã obiectelor de arta, pentru cã sunt oameni care ştiu sa aprecieze acest gen de creaţii. Articolele pentru nuntã şi botez au un farmec aparte. Bijuteriile constituie o categorie importantã ce contine: cercei, coliere, brãţãri, broşe, inele, într-o gamã variatã de culori şi materiale. Piesele vestimentare (rochii, bluze, pantaloni etc.) aduc un plus de personalitate. Lucruşoarele drãgãlaşe pentru copii bucurã piticii şi pãrinţii acestora, iar articolele vintage au un aer romantic, care nouã ne place. 6. Câte produse achiziţionezi personal de pe site-ul crafty.ro, eu mi-am luat aproape de la fiecaree artizan interveghiat câte un produs?

Am cumpãrat produse create de artizanii prezenţi pe crafty.ro şi în fiecare zi descopãr creaţii care îmi plac. Acum de exemplu sunt îndrãgostitã irecuperabil de un inel cu perlã pe care intenţionez sã îl cumpãr 7. Ce aduce nou crafty sau mai bine spus cu ce se diferenţiazã de celelalte site-uri asemenea? Artizanii (vânzãtorii) pe crafty. ro vor plãti doar pentru rezultate (comision din vânzãri, începând cu luna ianuarie a anului viitor). Considerãm acest lucru drept o garanţie pentru designeri cã ne dãm interesul pentru ca ei sã-şi vândã creaţiile. De ce sã vã vindeti creaţiile pe crafty.ro? Categoriile sunt bine structurate, produsele sunt bine prezentate, utilizatorul beneficiazã de multiple posibilitãţi de filtrare şi sortare, motorul de cãutare este foarte eficient, iar rezultatele sunt

relevante. Procesul de cumpãrare se realizeazã simplu, într-un singur pas, nefiind necesar sã ai cont pentru a comanda. 8. Cât de mult consideri kitsch-ul a pãtruns în handmade? Din pãcate kitsch-ul a pãtruns şi în handmade, însã consider cã nu va ajunge niciodatã la o cotã alarmantã şi demnã de luat în considerare. 9. Crafty.ro va organiza şi târguri handmade, vintage? Deocamdatã nu ne-am gândit sã organizãm târguri. Ne concentrãm toatã atenţia asupra site-ului. Avem multe idei de pus în practicã şi multe lucruri de fãcut de acum înainte. Ne bazãm pe ajutorul şi colaborarea artizanilor, care neau fost alãturi încã din primele ore de la lansare şi pentru asta le mulţumim. 10. Ce îşi doreşte crafty pentru viitor? Crafty.ro îşi doreşte sã fie şi pe viitor prietenos, simplu şi eficient şi se concentreazã pe obiectivul sãu major: sã-i ajute pe artizani sã-şi vândã cât mai bine creaţiile. Îi aşteptãm cu drag pe toţi iubitorii de handmade pe crafty.ro!


Farfurie zburatoare Decorarea cu tehnica șervețelului este o tehnică simplă, prin care se lipește o foaie dintr-un șervețel decorativ pe o bază de lemn, hârtie, metal sau sticlă. Baza este pregătită în funcție de materialul și culoarea ei, apoi se aplică servețelul și straturi de lac pentru protecție. Pentru farfuria cu zburătoare avem nevoie de o bază de sticlă transparentă, acrilic alb (se poate folosi și tempera), lac, lipici pentru decupaj transparent cu uscarea la aer, trei pensule și un șervețel imprimat corespunzător. Baza de sticlă trebuie curățată bine și uscată. Dacă are lipite etichete greu de îndepărtat, încercați să folosiți o periută și săpun sau spirt. Tăiați o bucată dintr-un șervețel care să aibă modelul dorit și care să depășească puțin suprafața bazei de sticlă. Pentru o farfurie cu diametrul de 14.5 cm am folosit un sfert dintrun șervețel mare, adică un pătrat cu latura de 16.5 cm. După ce ați tăiat șervețelul, așezați-l peste sticlă și hotărâți-vă cum îl veți poziționa (nu vă faceți griji dacă partea cu mici puncte este peste sticlă, la final punctele nu se vor vedea).

tutorial de Roxana Fuiorea


Șervețelele au două sau trei straturi de hârtie, dintre care doar cel mai de deasupra este imprimat complet. Pentru a se putea lipi bine, straturile trebuie despărțite: vom folosi stratul imprimat pentru imaginea care se vede prin farfurie, și straturile albe pentru “consolidarea” acestuia. Acoperiți o parte din sticlă cu un strat de lipici, având grijă la margini să nu puneți lipici și pe muchie. Dacă baza este curbată, șervețelul va fi pus pe partea de jos, care atinge masa când baza stă în poziție normală:

Puteți pune stratul de lipici pe toata baza, sau puteți începe din mijloc, dar dacă faceți câte o fâșie dreaptă aveți avantajul că veți putea pune lipici pe întreaga suprafață a bazei și veți putea controla cum se lipește șervețelul. Lipiți șervețelul pe partea cu lipici, având grijă să veniți cu șervețelul de deasupra, nu din lateral: fiind atât de subțire, șervețelul se umezește foarte repede de la lipici și dacă îl trageți, se va rupe. După ce l-ați poziționat, apăsați ușor pe șervețel, să se fixeze. Dacă trece lipiciul prin șervețel și ajunge la degete, spălați-va pe mâini înainte de a continua, pentru că altfel riscați să se lipească șervețelul de degete și să se rupă.

Continuați să puneți lipici și să lipiți șervețelul până este acoperită toată baza: Lăsați lipiciul să se usuce și

pregătiți două foi de șervețel albe (șervețelele cu care lucrez eu au trei foi, și cea din mijloc are o parte din imprimeu, deci nu poate fi folosită, pentru că nu se poate face o suprapunere perfectă și e posibil să se vadă culorile ei prin modelul de pe bază. Folosesc a treia foaie din șervețelul pe care l-am lipit și o foaie albă de la alt șervețel). Lipiți foile la fel cum ați lipit foaia imprimată, lăsând lipiciul să se usuce după ce ați pus fiecare foaie: \s \s


După ce ați pus cele două șervețele albe veți vedea că modelul este destul de transparent: Pentru a rezolva această problemă vom folosi vopsea acrilică albă, care va forma o bază opacă și care nu va întuneca culorile. Pentru a vă asigura că vopseaua nu ajunge la șervețele, înainte de a aplica vopseaua dați două straturi de lac: folsind o pensulă mare dați un strat de lac, lasați-l să se usuce și apoi dați al doilea strat de lac. După ce lacul s-a uscat, dați un strat de vopsea albă, și dacă mai e nevoie, mai dați încă unul:

După ce vopseaua s-a uscat, puteți decupa șervețelul care depășeste marginea bazei. Folosiți o foarfecă mică și tăiați cu fața bună in sus, spre interior. După aceea, dați cu un strat de lac pentru a proteja vopseaua și a lipi marginile după tăiere, în caz că e nevoie.Adriana Dogaru

Handmade: tărâm de zâne şi poveşti de Mihaela Ion

A trebuit să postez doar poze cu păsări ale Adrianei Dogaru (teaser pentru numărul 3 al revistei Atelierul), dar blogul ei este plin de obiecte minunate. Vă las pe voi să le descoperiţi la adresa http://stephanie333-vlad.blogspot.com/.

Merg la târguri handmade doar ca şi cumpărător, culmea! Încă nu mi1. Ce te-a determinat să am fãcut curaj să vând la târguri, devii artizan în hand- mi se pare o lume fascinantă, însă căreia trebuie să i te dedici, să o made? urmezi pretutindeni. Clienții mei Am devenit artizan dintr-o întâm- mă ştiu doar din mediul on-line sau plare: primele figurine (miniaturi) sunt oamenii din jurul meu. Totuşi, pe care le-am creat aveau scopul de cred că nu oricine are şansa să fie a-l învăţa pe fiul meu culorile şi ani- cu adevărat artizan, publicul triază, malele. De aici gama s-a diversifi- elimină. cat, am început să experimentez tot Un târg handmade e locul ideal mai mult şi, după mai multe aprec- de unde să pleci cu produse penieri pozitive legate de munca mea, tru sufletul tău, să cunoşti oameni am început să privesc lucrurile în minunați, care nu au încetat să viperspectivă. seze. E un soi de… tărâm de zâne şi poveşti!

2. De ce continui să te duci la târguri de handmade, 3. Care produse handcând acum toată lumea made te reprezintã ? Şi se crede « artizan » ? mai ales de ce ? Ce înseamnă un târg de Produsele handmade care mă reprezintă sunt cele care ascund în handmade pentru tine?

plac lucrurile care mă fac să râd, să visez, lucrurile colorate, vesele; şi le testez mereu – fie că e vorba de propriile produse sau de produsele altcuiva- prin zâmbetul copilaşului meu. Copiii nu ştiu să mintă, ce le place lor e pur, inocent, minunat!

4. Care sunt materiale preferate cu care lucrezi? Lucrez mult cu fimo – e prima dragoste! Am descoperit recent fetrul şi îmi place să lucrez, cu el ies nişte minunăţii şi de aici! Mărgeluţele… hmm, sunt şi ele fascinante! Le dau forme, le aşez în mici bijuterii, le combin, apoi le las să plece! Cu ele termin cel mai repede, aş putea crea mii de lucruri într-o singurã zi dacă aş avea nonstop toate cele necesare.

Îmi aleg materialele în funcţie de starea de spirit, eu mă plictisesc desspatele lor povestea copilăriei. Îmi tul de repede şi îmi place să diver-sific mereu. Dacă nu am inspiraţie visa! rând, suflet. pentru fimo, trec la cusut, tăiat, lipit, dacă nu, sar la mărgeluţe, conectori, 6. Ce calităţi trebuie să 8. Care a fost zale, lanţuri. aibă un artizan handmade primei comenzi?

5. Ce sfat îi dai unei persoane ce vrea acum să devină artizan handmade? De ce are nevoie pentru a reuşi? Cel care vrea să devină artizan handmade trebuie să ştie să VISEZE! Şi la propriu, şi la figurat. Să îşi ia inspiraţia de peste tot, să nu uite să fie copil, dar să nu renunţe la perseverenţă, autodepăşire, seriozitate. Se munceşte mult în acest domeniu şi de multe ori rezultatele financiare nu sunt pe măsura muncii depuse. Ar avea, deci, nevoie de încredere în sine, seriozitate, perseverenţă şi de dispoziţia de a

senzaţia Dar mai din punctul tău de vedere? ales ce ai simţit când ai Orice artizan trebuie să fie serios cu vãzut o persoanã complet sine însuşi. Să ştie exact ce vrea, să necunoscută purtând cu nu lase nicio zi să treacă fără a crea mândrie un produs realceva nou. Şi multă, multă inspiraţie (o găseşti peste tot, doar să vezi din- izat de către tine? colo de cenuşiul care ne înconjoară). Senzaţia primei comenzi a fost un amestec de uimire şi mare bucurie. 7. Crezi că handmade-ul a Mi s-a întâmplat să văd o pereche de devenit simplu comerţ sau cercei pe care cineva îi comandase prin poştă la o persoană, pe stradă şi este încă pasiune? am simţit o mare mândrie! Eram un Cred că este încă o pasiune. Însă soi de vedetă undercover, lumea mă doar pasiunea nu ţine loc de foame. cunoştea, însă nu mă recunoscuse Cei care văd în munca de handmade de la… ochelarii de soare! doar profit financiar se înșală şi sunt, cu siguranţă, rapid eliminaţi. 9. De ce crezi ca s-a ajuns Handmade înseamnă, în primul la kitsch în handmade? Nu asociez niciodată handmade-ul cu kitsch-ul, kitsch înseamnă, pentru mine, produse în serie, pe bandă, fără alt scop decât profitul imediat. Handmade-ul e sus, printre nori, în suflete, în culori (uite rima!). Cele două se elimină reciproc.

10. Cum se împacă meseria de artizan cu cea de mamă? Se împacă foarte bine! Băieţelul meu vede totul ca pe o joacă, el e inspiraţia mea! Şi, atâta timp cât ne jucăm, nu putem crea decât lucruri minunate, din poveştile citite seara, din vise senine! Zburăm, ne jucăm, râdem! Mi-ar plăcea să se simtă fericirea în produsele mele!