Page 1

Katinka A T E L I E R

PORTFOLIO

K


Katinka A T E L I E R

PORTFOLIO

K


Inhoudsopgave Katinka en haar werk. 3 Museum Huis van Gijn in Dordrecht, inspiratiebron.

4

Kunstbehang. 6 De blauwe borden. 12 Schetsen met papier. 14 Blauw bord. 16 Spelen met kunstbehang. 18 Schetsen van een lamp, vaas en bloementuin.

20

Schetsen van kunstbehang in virtuele kamer.

22

Rode kamer, schetsontwerp. 24

Gorgelrijmen & gorgelwezens 26 Tentoonstellingen 28 Ontwerp herinrichting Vrieseplein 30 Ontwerp brugwachtershuisje 32 Geschreven portret 34 CV Katinka 36


2


Katinka van Haren In 1986 studeerde ik af aan de modeacademie Charles Montaigne in Amsterdam, met dessins voor textiele stoffen. De opleiding bleek een goede basis voor mijn latere werk als kunstenaar. Mijn gevoel voor harmonie en kleur werd er versterkt. En mijn zoektocht naar sierlijke patronen, gebalanceerde vormen en rijke kleuren vond er een bodem. Ambachtelijk tekenen en ontwerpen leerde ik er als geen ander. En die ambachtelijkheid staat in mijn werk nog steeds centraal. Het mooiste werk ontstaat als je het met de hand maakt. Ik teken en schilder dus alles zelf, zonder computer. Ambachtelijkheid geeft eigenheid en uniciteit. Het zijn altijd net de kleine imperfecties die iets persoonlijkheid en karakter geven. Net als in de natuur zelf. In de loop der jaren onderzocht ik een veelheid aan technieken; aquarelleren, gouache en inkt. Ik maakte collages en schilderde gorgelwezens, waarbij ik me liet inspireren door de rijmen van de Dordtse dichter Kees Buddingh’. Papier was en is mijn basis. Continu blijf ik de mogelijkheden daarvan verkennen. Geïnspireerd door dessins van voorbije eeuwen - op vazen, borden en behang - maak ik tegenwoordig met kroontjespen en inkt nieuwe patronen; eigentijds, harmonieus en uitgebalanceerd. Dit gaat spelenderwijs en vanuit mijn gevoel. Ik zie het als een spel van beheerste beweging, dat eindigt in een feest van kleur en harmonie. Onlangs ontstond er een nieuwe dimensie. Door mijn patronen uit te knippen, te vouwen en anders te ordenen ontstonden andere mogelijkheden. Ze verheffen zich van de ondergrond, komen naar voren of vallen naar beneden, waardoor unieke driedimensionale werelden ontstaan. Werelden waar mijn verbeelding werkelijkheid wordt. En die werkelijkheid weer voeding geeft aan de verbeelding van anderen. Ik ga dus weg van het platte vlak, op zoek naar combinaties van kleuren en vormen. Los en vrij, zonder kaders. Op behang, in kleine kamers en op papieren wandborden. Zonder rauwheid of grofheid en niet mechanisch of onpersoonlijk, maar verfijnd. Dromerig zo je wilt. Mijn papieren werelden laten mij niet los. Mijn droom is om mijn kamers in het groot verwezenlijkt te zien, dat je letterlijk kunt opgaan in mijn dessins. Moderne interpretaties van kamers uit voorbije eeuwen; een Rode Salon of een Delfts Blauw-kamer. Kamers die je op heel andere manier laten kijken naar de werkelijkheid en die ook in jouzelf nieuwe werelden openen. Mijn zoektocht naar schoonheid en harmonie gaat elke dag verder. Mijn experimenten leveren steeds weer nieuwe wendingen en belevingswerelden op. Het is een boeiend proces waarvan het einde nog niet in zicht is. Het kan alle kanten op. Ik ga mee in de stroom en verken de mogelijkheden, nieuwsgierig naar elke volgende stap.

3


4


Museum Huis van Gijn in Dordrecht, inspiratiebron van mijn ontwerpen. 2017

5


6


Kunstbehang 2017

7


8


Kunstbehang 2017

9


10


Kunstbehang 2016

11


De blauwe borden 2016

Als kunstenaar laat ik mij inspireren door een veelheid aan decoratiemotieven, ornamenten en kleurpatronen. Delfts aardewerk speelt daarbij een centrale rol. De verschillende tonen blauw en de verscheidenheid aan decoratiemotieven prikkelen mijn fantasie en zetten mij aan tot het maken van mijn eigen wandborden.

Deze zijn niet van keramiek, maar van papier. Persoonlijke en unieke borden, die ik stileer op basis van oude ontwerpen en waaraan ik eigen kleurschakeringen en decoratiemotieven toevoeg. Geen kopieĂŤn, maar eigentijdse interpretaties en combinaties. Ze zijn niet vlak, maar nadrukkelijk driedimensionaal; patronen verheffen zich of liggen juist terug. Zo ontstaan levendige borden die verrassen. Mensen moeten altijd langer kijken om erachter te komen wat ze nu precies zien.

Inspiratie haal ik uit de toegepaste kunst, van alle tijden en uit alle werelddelen. Regelmatig loop ik rond in historische woonhuizen. Ik vang er de sfeer en zie de schoonheid van de details, de rijke kleuren en fraaie patronen.

12


13


Schetsen met papier 2017

14


15


Blauw bord 2016

16


17


Spelen met kunstbehang 2016

18


19


20


Schetsen van een lamp, vaas en bloementuin. 2016

21


Schetsen van kunstbehang in virtuele kamer. 2016

22


23


Rode kamer, schetsontwerp. 2016

24


25


Gorgelrijmen & gorgelwezens 2011

Bij het lezen van de verzamelde gorgelrijmen van de Dordtse dichter Kees Buddingh’ zag ik ze zo voor me, die vreemde gorgelwezens met hun rare gorgelgebruiken. Het vervreemdende taalgebruik van de dichter inspireerde me en liet veel ruimte vrij voor mijn eigen fantasie. Van het ‘oergorgelrijm’ de Blauwbilgorgel maakte ik een grote collage en daar bleef het niet bij. Alle gorgelwezens tekende en schilderde ik. Ze vonden hun plek in het boek Gorgelrijmen & gorgelwezens’ dat in 2011 bij uitgeverij d’Jonge Hond verscheen.

Deze gorgelwezens betekenden een wending in mijn manier van werken. Van grote collages ging ik naar gedetailleerde tekeningen in pen en inkt, op papier. Tekeningen waarin patronen en een afgewogen kleurgebruik de hoofdrol spelen en waarin ik perspectief gebruik. Tekeningen die meer illustratief zijn en al enigszins decoratief. De gorgelwezens waren een duidelijke voorbode van mijn werk van nu, waarin ik experimenteer met patronen, vormen, kleuren en dieptewerking. Met pen en inkten op papier.

26


27


Openluchtexpositie in het Weizigt natuur-en milieucentrum 2011

28


Eenmaal per jaar, op 13 mei

Eenmaal per jaar, op 13 mei, is ’t groot feest op de Mokerhei: dan komen alle gorgeldieren bijeen om hun bestaan te vieren.

Dat is het afgesproken sein voor de eerste run op gin en wijn, en later wordt er uitgebreid geluncht en vooral veel gevrijd.

Eerst speelt de liliwap op ’t orgel, daarna spreekt, kort, de blauwbilgorgel, waarna een koor van achterneven zingt: ‘Lang mogen wij allen leven’.

Ja, op die dag vindt menig paar hetzij voor lang of kort elkaar. Zo blijft de soort voortleven, dank zij Cupido en sterke drank.

Raamtransfers in Art & Dining in het Dordrechts museum 2012

29


Ontwerp voor gemeentelijke opdracht, herinrichting Vrieseplein in Dordrecht. 2016

30


31


Artist impression van een in te richten brugwachtershuisje in Dordrecht 2016

32


33


Paradijsvogeltje in een Hollandse winkelstraat 2016 Was ze in Amsterdam gebleven, dan zou die stad haar werk hebben gekleurd. Haar kinderjaren bracht ze er door in permanent gezelschap van potlood en papier. Ze studeerde af in dessins en mode, de wereld lag aan haar voeten. Maar Katinka van Haren kwam naar Dordrecht. De somber ogende stad leek een vruchteloze bodem voor de uitbundige kunstenaar. Totdat ze in Hollands oudste stad begon te aarden en zich in de cultuur en historie verdiepte. Dordrecht schonk haar inspiratie, Katinka gaf de stad sprankeling terug.

Al vele jaren is een oranje geverfd hoekpand haar artistiek domein. In een bad van licht zijn een museumpje, winkel en werkplaats ondergebracht. Zowel de kunst als de kunstenaar laten zich er bewonderen. Iedere dag blits en tot in de puntjes gekleed is Katinka zelf een levend kunstwerk, een opgewekt paradijsvogeltje in een Hollandse winkelstraat. Iedere klant treedt ze kwinkelerend tegemoet met een vrolijke groet en verhalen over haar werk.

34


Toch lijkt het winkelgedeelte niet op een

De kunstenaar past op de wezens terwijl

volière, eerder op een verblijf voor gedroomde

ze zich wijdt aan het ontwerpen van dessins,

dieren. Het zijn Katinka’s gorgelwezens.

ornamenten en kandelaars. Ze laat zich inspireren door het interieur van het Huis van

Op een dag las ze de gorgelrijmen van dichter

Gijn, waar ze het liefst zou wonen. Met een

en stadgenoot Kees Buddingh’. Ze maakte

kroontjespen en alle tinten inkt trekt ze krullen,

kennis met de lariekoekoek, krillemonus,

afgezet door honderden puntjes, een spel van

popokatepee en natuurlijk de blauwbilgorgel.

beheerste beweging dat eindigt in een feest

De vervreemdende woorden werden broeinest-

van kleuren. Kunst en Katinka vloeien dan op

jes voor de kunstenaar. Uit allerlei technieken

papier ineen.

en materialen ontstonden wonderbaarlijke schepselen, die een plaats kregen op exposities en in haar winkel.

Overgenomen uit boek “De 111 plekken in Dordrecht die je gezien moet hebben”. Tekst en foto, Frits Baarda, uitgeverij Thoth, 2016.

35


Curriculum Vitae Naam : Katinka van Haren Geboortedatum : 16-5-1961 Geboorteplaats : Vught Burgerlijke staat : Gehuwd, 3 kinderen Adres: Vrieseplein 3, 3311 NK Dordrecht Telefoonnummer: 078 6390007 / 06 22574100 Opleidingen - MBO (Activiteiten Begeleiding) - HBO: afgestudeerd in 1986 (Academie Charles Montaigne te Amsterdam) Afstudeerrichting: ontwerpen van dessins Cursussen: - Werkschuit (model tekenen) - Lenie van Gils (aquarelleren) - Berckepoort (tekenen / schilderen , model tekenen / schilderen - Ab Vroegindewey-Atelier 104 (schilderen) Exposities: - 1990 Hotel Casa 400 te Amsterdam (aankoop ) - 1991 Hudig-Langeveldt te Rotterdam (aankoop) - 1991 Dr. Sarphatihuis te Amsterdam (aankoop) - 1996 Gooi Art Fair te Baarn - 1997 Gooi Art Fair te Baarn - 1997 Gezamenlijke expositie “winterlicht” Galerie KLEUR te Dordrecht - 1998 “ de Bijenkorf “ Den Haag - 1998 Gezamenlijke expositie Galerie “T” te Middelburg - 1999 Gezamenlijke expositie Galerie KLEUR te Dordrecht - 1999 Gezamenlijke expositie Galerie T te Middelburg - 2000 Openingsexpositie Galerie Voilà, destijds op Voorstraat 49 - 2001 Gezamenlijke Expositie Galerie Voilà - 2002 Gezamenlijke Expositie Galerie Voilà - 2003 Galerie d’Art te Hyères (Frankrijk) – Arché types Art International - 2003 Holland Art Fair te ‘s Gravenhage - 2003 Kunsthandel Jeronymus te ’s Hertogenbosch - 2004 Kunst Event te Rotterdam - 2004 Kunstschouw Schouwen Duivenland - 2004 Openingsexpositie Galerie Voilà, op Voorstraat 175

36


- 2005 Kunst Event te Rotterdam - 2005 Expositie Galerie Haamstede - 2006 Kunst Event te Rotterdam - 2007 Cultureel Centrum “Het Evertshuis” te Bodegraven - 2007 Exposities Auto Muller Mercedes Dordrecht, Svenscar Volvo Dordrecht- en Alblasserdam - 2007 Presentatie bij Kees Buddingh Genootschap met kunstwerk De Blauwbilgorgel - 2008 Expositie Ara Hotel te Zwijndrecht - 2009 Expositie Intermezzo te Dordrecht n.a.v. Buddingh-boek - 2009 Expositie Ara Hotel te Zwijndrecht - 2010 Expositie in het Lichthuis te Dordrecht - 2010 Verschillende promotie-exposities i.v.m. kinderboekweek gorgelrijmen gorgelwezens - 2011 Ara Hotel expositie te Zwijndrecht - 2011 Buiten tentoonstelling natuur en milieucentrum Weizigt te Dordrecht - 2012 Expositie van de Gorgelwezens in galerij Amare in Vorden - 2012 installatie Gorgelwezens in Art en Dining, bij de tentoonstelling Kastjes kijken: Beeldend werk van C. Budingh’ in het Dordrechts Museum - 2013 Expositie Huygensfestival te Voorburg - 2013 Expositie Bibliotheek Gouda Opdrachten en verkopen bedrijven: - 1996 Eneco. Elektriciteitshuisje te Rotterdam, opdracht - 1996 Omslag proefschrift, opdracht - 1997 Makelaarskantoor Franken te Maastricht, opdracht - 1998 Ten Oever, Huizenga & Partners, opdracht - 2001 Tandartsen Praktijk Van Aken te Holten - 2001 VandeGrijp Pipes & Parts te Papendrecht - 2002 Gebroeders Blokland opdracht t.b.v. Ontwikkelingsproject River Gallery - 2003 Woningstichting PWS te Rotterdam - 2003 KPMG Meijburg te Rotterdam - 2003 Koetshuis Kunstzaken te Hulshorst - 2004 HB&G BV te Hendrik Ido Ambacht - 2004 MHG Habets Advocaten en Bemiddelaars te Dordrecht - 2004 School Vest (Basisonderwijs) te Dordrecht, 40 Kerstgeschenken, opdracht - 2004 Koetshuis Kunstzaken te Hulshorst - 2005 Siemens Nederland NV - 2005 Tandartsen Praktijk Van Aken te Holten, diverse stukken - 2006 Hospice de Patio, aangeboden door de vrijwilligers van HdP te Dordrecht

37


- 2007 Siemens Nederland NV, opdracht - 2007 VandeGrijp Pipes & Parts te Papendrecht - 2007 Axioma Communicatie BV, opdracht voor 4 kunstwerken - 2008 Siemens Nederland NV, opdracht voor 2 kunstwerken - 2011 Blauwbilgorgel opgenomen op de Geriatrische afdeling in het ASZ te Dordrecht - 2011 Deel collectie Gorgelwezens krijgt permanent een plaats in het stadkantoor te Dordrecht - 2013 Ontwerp van twee plantenbakken in de Voorstraat te Dordrecht - 2016 Esthetisch ontwerp voor het Vrieseplein te Dordrecht, een tegelontwerp voor het plein - Door de jaren heen heb ik veel opdrachten voor particulieren gemaakt Verhuur: - 2004 Stichting beeldende Kunst te Voorburg - 2004 ABN AMRO Private Banking te ‘s Hertogenbosch - 2007 C.J.D. Auto Muller te Dordrecht Algemeen: - 2011 Boek Gorgelrijmen & Gorgelwezens uitgebracht (uitgeverij d ’Jonge hond) - 2011 boek presentatie Gorgelrijmen & Gorgelwezens - 2011 Merchandise producten ontwikkeld, in samenwerking met Gemivaria - 2011 Te gast in koffietijd op RTL 4 - 2012 Herdruk boek ‘Gorgelrijmen & Gorgelwezens’ - 2014 Patroon geïnspireerd op huis van Gijn te Dordrecht genomineerd in het TextielMuseum in Tilburg - 2016 Ontwerp van een in te richten brugwachtershuisje Vaardigheden: - Het geven van goede werkpresentaties - Communicatief vaardig - Flexibel in het denken - Grote fantasie en inbeeldingsvermogen - Meerdere teken- en schildertechnieken - Oriëntatie op historische kunst(toepassingen) - Goed oog voor inrichting tentoonstellingen - Positieve, enthousiaste instelling - Grote betrokkenheid bij stad Dordrecht Het werk van Katinka van Haren is te zien in Atelier Katinka, Voorstraat 175 te Dordrecht.

38


Atelier katinka Voorstraat 175 3311EN Dordrecht 078 6140526 06 22574100

katinkavanharen@gmail.com Bekijk onderstaande linkjes over mijn werk: www.gorgelwezens.nl Videopresentatie Atelier Katinka Presentatie 6 schetskamers

K

Katinka A T E L I E R


Portfolio  

Het online portfolio van Katinka van Haren