Page 1


CUPRINS I. Preambul 1. Pagina prezentare si explicatii

II. Proiecte 1. Atelier de insertiune prin activitatea de economie sociala si solidara

3. santiere de solidaritate a. Adunatii Copaceni b. Tabara de copii 2 mai

2. Misiune, valori, principii, obiective a. Model social si economic

III. Echipa

3. Evenimente 2010 b. Publicul tinta

IV. Raport social

4. AFF in 2010 c. Atelier IT a. Campanie sensibilizare/colectare material IT uzat

V. Raport financiar d. Atelier Panza VI. Multumiri

b. Inaugurarea aniversara

e. Bilant social si economic

c. Pregatirea lansarii www.atelierdecalculatoare.ro

2. Assoclic si proiectele de solidaritate digitala a. Assoclic 2010

d. Se vorbeste despre noi: AFF in presa b. Parteneriatul cu Techsoup e. Rezultate sociale c. UnicredIT f.

Evolutia activitatii economice


Preambul

Proiecte

Echipa

Raport Social

Raport financiar

Multţumiri Mulţumiri

Intreaga echipa Ateliere Fara Frontiere are placerea de a va prezenta raportul de activitate 2010 care traduce in texte, cifre si imagini ansamblul actiunilor pe care le-am intreprins anul trecut pentru insertia socioprofesionala prin munca si lupta importiva excluziunii. Suntem mandri sa impartasim cu dumneavoastra munca noastra, valorile si principiile noastre de actiune, principalele realizari, rezultatele obtinute si parteneriatele mobilizate. Va multumim ca sunteti alaturi de noi si va dorim lectura placuta! SUPRA COPERTA RAPORTULUI DE ACTIVITATE A FOST REALIZATA DE SALARIATII IN INSERTIUNE IN CADRUL ATELIERULUI DIN BANNERE PUBLICITARE RECICLATE. ACEST RAPORT ESTE PRINTAT PE HARTIE RECICLATA 100%.

3


Preambul

Proiecte

Echipa

Raport Social

PROIECTSOCIAL,MISIUNE,VALORI,PRINCIPII

Omul este in centrul proiectelor noastre! Insertiunea prin activitatea economica are ca scop de a permite persoanelor care se confrunta cu dificultati sociale si profesionale si care vor sa se angajeze pe piata muncii de a beneficia de un contract de munca pentru a facilita reintegrarea lor profesionala. Insertiunea prin economia sociala are la baza ideea ca persoanele in mare dificultate, marginalizate sau excluse, care sunt privite ca o problema pentru societate, pot fi o resursa pentru societate, devenind din asistati sau exclusi - actori, cetateni cu drepturi si obligatii, contribuabili. Ateliere Fara Frontiere este o asociatie de insertiune socioprofesionala prin economia sociala si solidara care are ca misiune de a oferi o sansa persoanelor in mare dificultate care sunt motivate de a se integra in societate si intr-un loc de munca, de a-si construi un viitor. Atelierul de insertiune este conceput ca un SAS de pregatire si (re-)adaptare avand cas cop (re-) integrarea deplina a persoanelor acompaniate, locul de munca din atelier fiind o rampa de lansare spre reconstruirea de sine si integrarea in societate si pe piata muncii.

4

Raport financiar

MultĹŁumiri MulĹŁumiri


Preambul

Proiecte

Echipa

Raport Social

Raport financiar

Multţumiri Mulţumiri

PROIECTSOCIAL,MISIUNE,VALORI,PRINCIPII

Omul este in centrul proiectelor noastre! Trei principii de actiune sunt la baza proiectului Ateliere Fara Frontiere care reprezinta un demers integrat de dezvoltare durabila: • Economia sociala, pentru ca un loc de munca este primul pas pe calea (re)construirii de sine si a integrarii persoanelor in mare dificultate si pentru ca Omul este in centrul actiunii noastre – printr-un dispozitiv de insertiune socio-profesionala pentru persoane in mare dificultate, prin lupta impotriva marginalizarii si excluziunii, oferind persoanelor in mare dificultate o sansa de integrare socioprofesionala printr-o acompaniere individualizata, pentru redobandirea graduala a autonomiei si a capacitatii lor de autodeterminare • Solidaritatea, pentru ca nici un om nu este o insula si pentru ca a face “impreuna cu’’ confera sens si folos vietii, fara frontiere de discriminare, de indiferenta sau excluziune - Sprijinirea initiativelor locale de solidaritate si dezvoltare sociala • Dezvoltarea durabila - lupta impotriva risipei si protectia mediului, pentru noi si generatiile viitorului. Proiectul nostru se bazeaza pe un parteneriat complex: ONG-uri, sectorul public si privat, pentru ca Ateliere Fara Frontiere lupta pentru cauze care nu-i apartin, dorim sa facem “impreuna cu” si nu “in locul” si nu ne consideram in concurenta ci in complementaritate cu toti actorii care intervin in aceste domenii.

5


Preambul

Proiecte

Echipa

Raport Social

Raport financiar

Multţumiri Mulţumiri

VALORILENOASTRE:

Omul este in centrul proiectelor noastre! 1. Omul este in centrul proiectului: trebuie sa consideram calitatile sale si sa construim pornind de la acestea, sa il facem sa creasca mai degraba decat sa il privim prin prisma slabiciunilor sau dificultatilor sale. El nu este doar beneficiar al actiunii Ateliere Fara Frontiere, ci actor al proiectului colectiv. Intotdeauna « sa facem cu » cineva si nu « sa facem in locul » cuiva. 2. Favorizarea parteneriatului si deschiderea spre ceilalti: Actiunea Ateliere Fara Frontiere se bazeaza pe implicarea tuturor actorilor economici sau sociali si presupune astfel dezvoltarea de parteneriate de calitate cu intreprinderile, institutii si cu societatea civila. 3. Impartasirea experientei si cunostintelor proprii: Ateliere Fara Frontiere lupta pentru cauze care nu ii apartin si deci nu se considera in concurenta cu alte structuri. In acest sens, impartasim experienta noastra cu toti cei care lupta pentru aceste cauze si care ne impartasesc valorile.

6


Preambul

Proiecte

Echipa

Raport Social

Raport financiar

Multţumiri Mulţumiri

2010EVENIMENTEIMPORTANTE 31 martie 2010

18 mai 2010

17 iunie 2010

Ziua portilor deschise

Inaugurarea aniversara

Juriul Assoclic 1 pe 2010

eveniment in cadrul campaniei de sensibilizare si colectare a materialului IT uzat Locatie: Ateliere Fara Frontiere Numar de persoane prezente: 100 parteneri, ziaristi de specialitate.

Locatie: Ateliere Fara Frontiere Numar de persoane prezente: peste 150 companii, institutii si ONGuri partenere, presa ; serviciile de protocol au fost oferite de personalul Hotelului Pullman – Groupe ACCOR.

Locatie – sediul BRD Groupe Société Générale Numar persoane prezente: 15 reprezentanti ai companiilor si ONGurilor partenere.

17 iulie 2010

25 noiembrie 2010

15 decembrie 2010

Ceremonia de inmanare

Juriul de selectie proiecte

Ceremonie de inmanarea

a diplomelor laureatilor

Assoclic 2 pe 2010

diplomelor Assoclic

Assoclic 1-2010 Locatie: sediul GDF Suez Energy Romania Numar persoane prezente: peste 100 persoane, 35 ONGuri laureate, reprezentantii partenerilor.

Locatie: CCIFER (Chambre Française de Commerce, d’Industrie et d’Agriculture en Roumanie) Numar de persoane prezente: 25 reprezentanti ai partenerilor de proiect

2-2010 Locatie: Hotel Novotel Bucarest Numar de persoane prezente: peste 150 persoane, 60 asociatii si organizatii prezente, reprezentanti al partnereilor de proiect

7


Preambul

Proiecte

Echipa

Raport Social

Raport financiar

Multţumiri Mulţumiri

ATELIEREFARAFRONTIEREIN2010: Campania de sensibilizare si colectare a materialului IT uzat O viaţă nouă pentru calculatoarele dumneavoastră, o nouă şansă pentru salariaţii noştri ! Pe de o parte sunt companii si institutii care au material IT uzat si care nu mai foloseste, ocupand inutil spatiu de stocaj. Pe de alta parte, sunt ONGuri care au proiecte de educatie si integrare pentru copii, tineri si adulti defavorizati sau persoane cu situatie economica modesta si care nu au posibilitatea de a cumpara echipamente IT noi sau chiar second hand cu licente software. Ateliere Fara Frontiere isi propune sa fie o punte de legatura intre solutia de care au nevoie detinatorii de material IT uzat [1] si nevoile de acces la unealta informatica exprimate de comunitate. Trecand prin atelierul de insertiune socioprofesionala pentru persoane aflate in dificultate, aceste materiale informatice uzate sunt testate, reconditionate sau reciclate, si acest lucru constituie un suport de insertiune, furnizand activitate atelierului. Astfel, Ateliere Fara Frontiere a lansat cu sprijinul programului MATRA KAP Ambasada Olandei o campanie de colectare material IT uzat si sensibilizare a companiilor si institutiilor asupra importantei pastrarii mediului curat, reducerii risipei si solidaritatii. In data de 31 martie 2010, Ateliere Fara Frontiere a găzduit Ziua Porţilor Deschise împreună cu cativa dintre partenerii săi de încredere: Ambasada Olandei, Blancco, Ecotic, IPSO, Microsoft, asociatia Samusocial din Romania. Evenimentul a marcat deci debutul campaniei de colectare a materialelor IT&C uzate de la companii si institutii si lansarea activitatii de economie sociala.

Obiectivul acestei campanii este atragerea atenţiei persoanelor de decizie din companii si institutii asupra echipamentelor IT&C uzate, ramase fara utilitate, care pot insa avea o viaţă nouă in comunitate.

Proiect realizat cu sprijinul Ambasadei Olandei

8


Preambul

Proiecte

Echipa

ATELIERE FARA FRONTIERE IN2010: Inaugurarea aniversara a atelierului de insertiune: La multi ani Ateliere Fara Frontiere! La un an de la semnarea primelor contracte de munca cu salariati in insertiune, In mijlocul calculatoarelor din ce in ce mai numeroase care asteaptau sa fie reciclate, am revenit cu emotie asupra celor 365 de zile care au avut in vedere proiectul combinat de reabilitarea profesionala si recalificare in vederea materializarii

Raport Social

Raport financiar

acestuia. Trecerea de la speranta la realitate. Cu un an in urma, au fost recrutati primii 10 angajati in insertiune. Fosti beneficiari ai Samusocial (partener principal in acest proiect cu sprijinul FSE) ori a altor servicii sociale, precum Parada sau Apel, erau in imposibilitatea de a spera la o zi cand vor duce o viata in afara retelei de asistenta. Astazi, toti au dobandit in decursul a cateva luni, competente pentru repararea calculatoarelor, utilizarea unui calculator sau confectionarea unei sacose din panza; au inceput cursuri de calificare, s-au obisnuit cu respectarea si mentinerea unui ritm de lucru, sa respecte ierarhia, fiind aproape gata pentru a

Foto 1: Bruno Roche, director Apa

Foto 2: Angajatii in insertiune ai

Nova, un important partener Ateliere Fara Frontiere. Mai mult de 150 de companii sprijina acum AFF.

Multţumiri Mulţumiri

face un pas hotarator in lumea „reala” a muncii, in companii partenere, care au sprijinit Ateliere Fara Frontiere. In decursul unui singur an, reciclarea si dezvoltarea durabila s-au amplificat, activitatea de reciclare calculatore se extinde cu un numar tot mai mare de echipamente colectate, programul de „acces la informatica” realizat prin Assoclic este, de asemenea, in plin avant. De asemeni, parteneriatul semnat cu Viitor Plus prin programul „Sacosa de Panza”, a extins aria de actiune a atelierului. Ne vedem anul viitor, cand Ateliere Fara Frontiere va fi si mai bine dezvoltat.

Foto 3: Colectarea de echipamente

Foto 4: Georgiana imparte diplome-

Ateliere Fara Frontiere sunt „sprijiniti”

informatice folosite functioneaza

salariata a proiectului Sacosa de Panza,

aproximativ un an inainte de a fi

din ce in ce mai bine si un numar tot

a multumit partenerilor printr-un

integrati pe piata muncii.

mai mare de companii isi doneaza

discurs plin de umor si convingere

ccomputerele vechi.

pentru ca i s-a oferit o a doua sansa.

9


Preambul

Proiecte

Echipa

Raport Social

Raport financiar

MultĹŁumiri MulĹŁumiri

ATELIEREFARAFRONTIEREIN2010: Pregatirea lansarii unui nou site internet

R LI E ATE E D RE T OA A L CU CAL

Ateliere Fara Frontiere va inaugura in 2011 magazinul online Atelierdecalculatoare.ro pentru comercializarea de echipamente informatice reconditionate in atelierul de reintegrare socioprofesionala. Atelierdecalculatoare.ro va fi un magazine online in care se vor regasi PC-uri si echipamente informatice reconditionate de echipa Ateliere Fara Frontiere, aceste echipamente primind o noua sansa, la fel ca si echipa de salariati in insertiune care le reconditioneaza. Am demarat acest proiect in urma cererii regasite pe piata pentru echipamente reconditionate. La nivelul intregii tari este nevoie de echipamente functionale dar care pot fi achizitionate la un pret modic. Prin crearea magazinului online vom diversifica activitatea economica, pentru a largi numarul de salariati in insertiune care contribuie la activitatea de reconditionare a echipamentelor informatice. In acelasi timp, prin magazinul online oferim posibilitatea persoanelor cu venituri reduse din Bucuresti dar si din diverse zone ale tarii sa isi procure un echipament util pentru activitatea pe care o desfasoara. Atelierdecalculatoare.ro este adresa la care va invitam sa reveniti in curand pentru a va alege echipamentele informatice utile pentru activitatea dumneavoastra. De asemeni va rugam sa o recomandati si cunostintelor dumneavoastra!

10


Preambul

Proiecte

Echipa

Raport Social

Raport financiar

Multţumiri Mulţumiri

ATELIEREFARAFRONTIEREIN2010: Se vorbeste despre noi: raport de media value 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19.

Ziarul Financiar, 18 martie, 22 martie, 30 martie, “ In compania ta sunt calculatoare uzate?” – campanie colectare/eciclare DEEE Business Magazine, nr 273, 22-28 martie 2010, “ In compania ta sunt calculatoare uzate?” – campanie colectare/reciclare DEEE Capital, 30 martie 2010, “Ziua portilor deschise la Ateliere Fara Frontiere’ Market Watch, 31 martie 2010, Ateliere fără Frontiere - reciclare IT şi reutilizarea echipamentelor pentru proiecte sociale Evenimentul zilei, 1 aprilie 2010, “Unde se duc calculatoarele vechi“ Economistul, 1 Aprilie 2010, Ateliere Fara Frontiere a lansat o campanie de economie sociala Evenimentul zilei, 16 aprilie 2010, “Calculatoarele vechi, reciclate sau reconditionate la Ateliere Fara Frontiere” Biz Magazine nr140, 30 aprilie 2010, “Calculatoare pentru ONG-uri” Green Report, nr 34, 14 mai 2010, Reciclare si reintegrare sociala The money Channel, 15 mai 2010, Business Responsability http://www.dandragomir.biz/ , 18 mai 2010, Ateliere Fără Frontiere: şansă socio-profesională pentru cei fără adăpost L’express, 20 mai 2010, « Recycler des ordinateurs pour retrouver confiance et dignite Adevarul, 12 iunie 2010, “Atelierul de sperante” Jurnalul National, 29 septembrie 2010, “Destine reciclate” Stirile PROTV, septembrie 2010 Wall Street, 25 octombrie 2010, Ce este antreprenoriatul social si cum pot obtine intreprinzatorii credite de pana la 0,5 mil. euro Evenimentul zilei, 14 decembrie 2010, Proiectele locale, premiate cu calculatoare recondiţionate ClubITC.ro, 16 decembrie 2010, Ateliere Fara Frontiere, locul de reciclare pentru echipamentele IT Realitatea TV, 24 decembrie 2010, Actualitati

11


Preambul

Proiecte

Echipa

Raport Social

Raport financiar

Multţumiri Mulţumiri

Coverage: Ziua Portilor Deschise Ateliere Fara Frontiere, Campanie colectare material IT uzat, Assoclic 2010, Santiere de solidaritate:

MEDIA VALUE euro ONLINE

12

94650

SOCIAL MEDIA

5888

PRINT

3060

TOTAL

103598


Preambul

Proiecte

Echipa

Raport Social

Raport financiar

Multţumiri Mulţumiri

ATELIEREFARAFRONTIEREIN2010:

RAPORT SOCIAL 2010 37

12 8

ANGAJAĐI ÎN ATELIER

IEČIRI POZITIVE

EČEC

13


Preambul

Proiecte

Echipa

Raport Social

Raport financiar

Multţumiri Mulţumiri

ATELIEREFARAFRONTIEREIN2010:

EVOLUŢIA ACTIVITĂŢII ECONOMICE ÎN BUGETUL ASOCIAŢIEI

SUBVENĐII, SPONSORIZèRI, FONDURI PROPRII ACTIVITATE ECONOMICè

8% 2009

14

20%

14% 2010

BUGET 2011


Preambul

Proiecte

Echipa

Raport Social

Raport financiar

Mulţumiri

PROIECTE Ateliere Fara Frontiere Romania a dezvoltat trei unelte pentru a-si atinge obiectivul de integrare socio-profesionala a persoanelor in dificultate:

• Ateliere de economie sociala si solidara care propun un parcurs de insertiune socioprofesionala prin munca;

• Assoclic si proiectele de dotare a ONGurilor, scolilor si institutiilor sociale cu echipamente informatice reconditionate in favoarea copiilor si tinerilor defavorizati ;

• Santiere de solidaritate;

15


Preambul

Proiecte

Echipa

Raport Social

Raport financiar

Mulţumiri

1.ATELIEREDEINSERTIUNESOCIOPROFESIONALAPRINECONOMIASOCIALASISOLIDARA[1] a. Oportunitatea de impact social – problemele sociale adresate: • peste 15.000 persoane fara adapost in Romania, peste 5.000 in Bucuresti • peste 800.000 someri, jumatate fara alocatii • 2.000 tineri in centrele de asistare sociala anual, doar 10% se angajeaza si foarte putini isi pot mentine slujba mai mult de 3 luni • 631.199 persoane cu handicap, doar 4% angajati MODEL SOCIAL SI ECONOMIC: Atelierul de insertiune ofera o abordare inedita pentru reintegrarea socio-profesionala a persoanelor in dificultate:

Un loc de munca ca rampa de lansare pentru angajare pe piata muncii reciclarea mentenanta informatica logistica si pregatirea comenzilor transport amenajari/ reabilitari confectii textile - sacose de panza ecologice alte activitati economice care sa raspunda nevoilor pietei muncii si proiectelor profesionale individuale ale persoanelor in dificultate pentru optimizarea integrarii durabile

1

16

Proiect demarat in parteneriat cu Samusocial din Romania si cofinantat de Fondul social european.

O acompaniere socioprofesionala individualizata consiliere sociala, psihologica ; sprijin pentru rezolvare problemelor urgente orientare deprinderea abilitatilor de munca si viata gandirea proiectului de viata definirea proiectului profesional formare/calificare medierea angajarii pe piata muncii evaluarea si monitorizarea post-angajare.


Preambul

Proiecte

Echipa

Raport Social

Raport financiar

Mulţumiri

Parcursul de acompaniere socioprofesionala pentru insertiune: un salariat in insertiune ramane in atelier in medie 1 an de zile( in functie de problematicile cu care se confrunta) si beneficiaza in tot acest timp de o acompaniere individualizata pentru rezolvarea problemelor urgente, invatarea sau readaptarea deprinderilor de viata profesionala, construirea unui proiect de viata, definirea unui proiect profesional, formari si calificari profesionale si angajarea prin medierea unui loc de munca in economia reala.

PARCURS INDIVIDUALIZAT INSERTIUNE SOCIOPROFESIONALA STANDARD DURATA MEDIE ATELIERE FARA FRONTIERE

A

T

LUNA 3

LUNA 4

ACOMPANIERE INDIVIDUALIZATA E L I

E

R

LUNA 8

LUNA 9

INTRARE AFF MINIM 1 LUNA

MAXIM 1 LUNA

IESIRE AFF

LUNA 1

LUNA 2

LUNA 5

LUNA 6

LUNA 7

LUNA 10

LUNA 11

LUNA 12

MINIM 6 LUNI

AFF

EVALUARE

DEPRINDERI PROFESIONALE

DIAGNOSTIC

SOLUTII

EVALUARE

VALIDARE

SOLUTII

FORMARE/CALIFICARE PROFESIONALA CURS CALIFICARE/ FORMARE PRO, DEZVOLTARE COMPETENTE, AUTOFORMARE / TEHNICI CAUTARE LOC MUNCA

MONITORIZARE SOCIALA SI INTEGRARE PROFESIONALA

CAUTARE LOC MUNCA

EVALUARE 3 AFF

parteneri

PRIMIRE

INFORMARE, ORIENTARE, DEFINIRE IN FUNCTIE APETENTE SI CAPACITATI/COMPETENTE, RECONVERSIE PROFESIONALA

(AUTO)EVALUARE SAMU

parteneri

RECRUTARE

EVALUARE 2 AFF

ORIENTARE

DEFINIRE SI VALIDARE PROIECT PROFESIONAL

REZOLVARE PROBLEMATICI SOCIALE

EVALUARE 1 AFF

SELECTIE

INTERVIU EVALUARE INIATIALA AFF

PARCURS SOCIAL

CANDIDATURI, INTERVIURI , PARTICIPARE TARGURI DE JOBURI,…

STAGII PRACTICA, PROBE

MEDIERE ANGAJARE

MEDIERE REALTIE ANGAJAT /ANGAJATOR, MONITORIZARE SOCIALA, PARTICIPARE LA EVENIMENTELE AFF, CREARE CLUB "VETERANI", MEMBRU AFF

STABILITATE SOCIALA SI PROFESIONALA

PARCURS PROFESIONAL

17


Preambul

Proiecte

Echipa

Raport Social

Raport financiar

MulĹŁumiri

b. Publicul tinta si beneficiarii indirecti Publicul nostru tinta sunt persoanele in mare dificultate, marginalizate sau excluse, carora le oferim o acompaniere, consiliere si accesul la o formare profesionala individualizate pentru o incluziune sociala graduala si o integrare profesionala. Lucram cu un public mixt, din vointa de a nu ghettoiza problematicile cu care se confrunta persoanele in dificultate sociala si economica, care in general cumuleaza diverse dificultati: persoane fara adapost; tineri din centrele de plasament; tineri din cadrul serviciului de probatiune; persoane fara scolarizare si/sau fara pregatire profesionala; persoane cu dizabilitati; persoane din categorii sociale sau etnice defavorizate (saracie, etnie roma); tineri si adulti cu probleme de adictie; persoane afectate de boli care influenteaza viata profesionala si sociala, imigranti si alte grupuri vulnerabile‌ Beneficiarii indirecti ai proiectelor asociatiei Ateliere Fara Frontiere sunt copiii si tinerii defavorizati prin intemediul asociatiilor si scolilor care desfasoara proiecte de dezvoltare sociala, de educatie si integrare, organizatii pe care noi le dotam cu materiale informatice (Assoclic) sau impreuna cu care construim infrastructuri sportive, ludice si educative (santierele de solidaritate internationala).

18


Preambul

Proiecte

Echipa

Raport Social

Raport financiar

MulĹŁumiri

c. ATELIERUL IT Pentru categoriile sociale vulnerabile, marginalizate sau in situatie de excluziune extrema, Romania inregistreaza o lipsa acuta de dispozitive de (re)insertie avand ca finalitate (re-) integrare sociala si economica care sa vina in completarea politicilor de asistenta sociala, si care sa fie orientate catre piata muncii si catre nevoile intreprinderilor. Intr-un context global in care producerea a 20 - 50 milioane de tone anual de deseuri de echipamente electrice si electronice (DEEE) reprezinta o bomba cu ceas, din care peste 75% intra in filiere informale unde li se pierde urma, misiunea Ateliere Fara Frontiere este colectarea, reconditionarea si reciclarea DEEE in respectul normelor europene si nationale de mediu. De asemenea in Romania numai 35 % familii aveau un calculator in 2007 majoritar in mediul urban, fata de 68% in Europa, 72% PC in Romania sunt in companii private si institutii, mai putin de 5% sunt folosite pentru educatia si formarea copiilor si tinerilor (Eurostat). Plecand de la constatarea ca pe de o parte exista o mare risipa, o crestere considerabila a volumului de deseuri de echipamente electrice si electronice (de multe ori fara solutii de reutilizare sau eliminare nepoluanta) si accelerarea epuizarii resurselor naturale, si ca pe de alta parte un mare numar dintre noi nu au acces la tehnologia informatica, atelierul de economie sociala si solidara si-a propus inca de la inceput sa fie o punte de legatura intre aceste doua lumi. In atelierul nostru, angajatii - persoane in mare dificultate, excluse sau marginalizate – sunt sprijiniti in rezolvarea problemelor sociale, beneficiaza de cursuri de calificare si testeaza, repara sau recicleaza materiale IT&C uzate colectate de la companii, institutii, persoane fizice. Prin acest demers integrat de dezvoltare durabila urmarim prelungirea duratei de viata a calculatoarelor prin reutilizarea lor acolo unde este nevoie.

19


Preambul

Proiecte

Echipa

Raport Social

Raport financiar

Mulţumiri

Atelierul ofera o solutie globala pentru echipamentele informatice uzate: Colectarea gratuita a echipamentului IT&C uzat din cadrul companiilor • Testarea computerelor colectate • Reciclarea DEEE conform normelor europene • Autorizatie de la Ministerul mediului nr 05/12012010 • Echipamentul care nu indeplineste criteriile de calitate este dezmembrat in in fractii pentru a fi vandute la diversi reciclatori: GreenWeee, Romrecycling... • Pentru o transparenta si o trasabilitate a DEEE reconditionate sau reciclate, aceste activitati sunt derulate in parteneriat cu ECOTIC, un eco-organism care are ca misiune organizarea gestionarii DEEE. • Reconditionarea si reutilizarea echipamentului informatic • Materialul care respecta criteriile de calitate intra intr-un proces global de revalorizare ce consta in: • Stergerea datelor si formatarea hard-disk-urilor garantand o securitate maxima, prin procedura Blancco, un soft finlandez ce asigura distrugerea totala a datelor ce se afla pe hard-disk, cu certificate: DIPCOG - the Defence INFOSEC Product Co-Operation Group of the UK’s Ministry, DCSSI (Central Information Systems Security Division under the authority of the French General Secretary for National Defence), recomandarea NATO, etc. • Curatarea, reconditionarea si ambalarea materialului cu o preocupare pentru calitate si o monitorizare riguroasa a destinatiei si utilizarii sale (crearea unui borderou de monitorizare) • Instalarea soft-urilor Microsoft Windows si Office datorita parteneriatului cu Microsoft: Ateliere Fara Frontiere este Microsoft Registered REfurbisher din ianuarie 2009. • Ambalare si stockare - distribuire asociatiilor selectate in atelier. • Calculatoarele astfel reconditionate sunt donate catre asociatii (proiectul ASSOCLIC) sau vandute la un pret foarte accesibil persoanelor cu venituri reduse Atelierul ofera solidaritate digitala ONG-urilor sau persoanelor cu venituri reduse care sunt dotate cu echipament informatic, contribuind la dezvoltarea locala si facand posibil accesul la uneltele IT&C persoanelor din medii si zone dezavantajate.

20


Preambul

Proiecte

Echipa

Raport Social

Raport financiar

Mulţumiri

Calculatoarele reconditionate in acest atelier social sunt “ready to use” si au doua destinatii: • o mare parte (900 in 2010) alimenteaza programul Assoclic de donatii in comunitate catre ONGuri, scoli, centre de plasament pentru proiecte sociale, de educatie, integrare, formare; • restul (250 in 2010) sunt la vanzare, la un pret redus, pentru cei care au venituri modeste, sau pentru cei care se angajeaza alaturi de noi luptei importiva risipei si pentru protectia mediului. Activitatea economica directa permite in acest moment asociatiei Ateliere Fara Frontiere: • sa creeze noi locuri de munca salariate cu carte de munca pentru persoane aflate in mare dificultate (somaj lunga durata, dizabilitati, lipsa studii si/sau calificare profesionala, adictii, fara adapost, post institutionalizare etc); • sa dezvolte activitatea de integrare socioprofesionala si sa diversifice activitatile de productie pentru a constitui un bun instrument de insertie profesionala atat pentru angajatii nostri cat si pentru a raspunde nevoilor pietii muncii; • sa construiasca un model viabil de economie sociala respectand principiile dezvoltarii durabile si protectiei mediului si sa atinga un procent de autofinantare care asigura continuitatea si sustenabilitatea proiectului asociatiei.

21


Preambul

Proiecte

Echipa

Raport Social

Raport financiar

Mulţumiri

2.ASSOCLICSIPROIECTELEDESOLIDARITATEDIGITALA Assoclic 2010: http://romania.assoclic.org/ Oportunitatea de impact social – PROBLEMELE SOCIALE ADRESATE: • 20 -50 milioane tone/an deseuri DEEE, 75% neidentificate in statisticile de reciclare din Europa • doar 35 % dintre familii aveau un calculator in 2007, comparat cu 68% in Europa, 72% PCuri din Romania sunt in companii si institutii (Eurostat), sub 5% sunt utilizate in educatia copiilor si a adolescentilor Proiectul ASSOCLIC este un apel la proiecte adresat ONG-urilor din Romania care dezvolta programe de acces la educatie, formare si integrare a persoanelor defavorizate, si care au nevoie de material informatic pentru a le derula. Asociatiile isi exprima aceste nevoi prin intermediul unor proiecte, cele mai bune fiind selectionate de o comisie de evaluare si premiate cu material informatic pentru a putea fi puse in practica. Principalele criterii de selecţie sunt: pertinenţa proiectului, impactul social şi local, impactul educativ, impactul economic şi profesional, fezabilitatea şi posibilitatea de continuitate a proiectului. Juriul este constituit din câte un reprezentant al fiecarui partener în proiectul ASSOCLIC. Beneficiarii primesc pack-urile informatice complete – hardware si software cu licenta, gratuite şi de calitate.

22


Preambul

Proiecte

Echipa

Raportul donatiilor pe Assoclic 2010 7535 beneficiari ai proiectelor selectate 1549 calculatoare ceruta 600 calculatoare donate 158 proiecte primite 95 proiecte laureate Dupa o evaluare dupa doua luni de la implementarea proiectelor in asociatiile castigatoare au reiesit urmatoarele: 92% din proiecte au fost lansate cu succes 4% din asociatii nu au instalat echipamentele 4% din asociatii nu au locatia pregatita

Raport Social

Raport financiar

BOTOȘANI MARAMUREȘ

SATU MARE

SUCEAVA

BISTRIȚA NĂSĂUD

SĂLAJ

VASLUI BACĂU

BIHOR MUREȘ ARAD

HARGHITA

IAȘI

NEAMŢ

ALBA COVASNA

SIBIU TIMIȘ

BRAȘOV

HUNEDOARA VÂLCEA CARAȘ SEVERIN

ARGEȘ

BUZĂU BRĂILA

PRAHOVA

GORJ

MEHEDINȚI DOLJ

GALAȚI

VRANCEA

DÎMBOVIȚA

In 2010, organizatiile dotate cu calculatoare prin Assoclic activeaza in 41 din cele 42 de judete ale Romaniei.

Mulţumiri

IALOMIȚA

BUCUREȘTI CĂLĂRAȘI GIURGIU

OLT

TULCEA

CONSTANȚA

TELEORMAN

23


Preambul

Proiecte

Echipa

Raport Social

Raport financiar

Mulţumiri

In total, datorita sprijinului companiilor partenere, Ateliere Fara Frontiere a donat echipamente IT reconditionate la peste 13935 de beneficiari de la 187 ONGuri, scoli, institutii sociale din toata tara.

ůĞǀŝŠŶĚŝĮĐƵůƚĂƚĞ 22%

dŝŶĞƌŝŠŶĚŝĮĐƵůƚĂƚĞ 10%

WĞƌƐŽĂŶĞŠŶĚŝĮĐƵůƚĂƚĞ ŵĞĚŝĐĂůĉ 1% WĞƌƐŽĂŶĞĐƵŚĂŶĚŝĐĂƉ ĮnjŝĐƐĂƵŵĞŶƚĂů 10% WĞƌƐŽĂŶĞŠŶĚŝĮĐƵůƚĂƚĞ 13%

Copii în situaƜie de izolare 38%

comeri PreƕĐŽůĂƌŝ 2% 4%

24


Preambul

Proiecte

Echipa

Raport Social

Raport financiar

Mulţumiri

ALTEPROIECTEDESOLIDARITATEDIGITALA b. Parteneriatul cu Techsoup Romania http://www.techsoup-romania.org/ Parteneriatul intre TechSoup Romania si Ateliere Fara Frontiere inseamna ca ONG-urile pot primi un pachet complet de hardware si software care sa le ajute isi construiasca capacitatea de a-si indeplini misiunea.In acest moment in Romania, TechSoup ofera donatii Microsoft si Cisco,care, cand sunt asociate cu cu o donatie de hardware prin Ateliere Fara Frontiere ONG-urile isi pot achizitiona necesarul de IT la o fractiune din pretul pietei. In 2010, Microsoft a donat 500 de calculatoare catre ONG-urile romanesti prin TechSoup. Computerele, care sunt de fapt calculatoare de teste cu software pre-instalat, sunt calculatoare tower cu specificatii inalte, cu un minim de Pentium 4 ca procesor, calculatoare care, in principiu, nu au fost folosite niciodata. Odata ce calculatoarele sunt pornite si testate, Microsoft le doneaza catre TechSoup in diferite locatii in jurul lumii, si Romania a devenit primul beneficiar European. Pana la sfarsitul anului au fost achizitionate 200 de pc-uri de catre ONG-uri din Romania si alte 200 au fost donate catre Ateliere Fara Frontiere pentru proiectul lor, Assoclic. Calculatoarele au fost folosite pentru o raza larga de proiecte si scopuri – de la pc-uri pentru ONG-uri insusi, pana la laboratoare IT si tele-centre. Un exemplu interesant a fost cu Fundatia Civitas care a achizitionat 10 calculatoare pentru a pune la punct un laborator IT pentru voluntarii sai din sate. Folosind calculatoarele si o varietate de software, tinerii sunt capabili sa se intalneasca si sa puna la punct proiecte, sa sprijine programe, sau sa isi perfectioneze cunostintele. ‘’Donatia Microsoft ne-a marit foarte mult capacitatea de a oferi un pachet IT comprhesiv ONG-urilor in Romania. Calitatea pc-urilor a fost uimitoare si a fost foarte apreciata de catre ONG-urile care le-au cerut. Mai mult, avand calculatoare de o asa mare calitate a ajutat sa ne imbunatateasca renumele in comunitatea ONG-urilor. Speram sa oferim mai multe pe viitor!’’ – Chris Worman, manager, TechSoup Romania

25


Preambul

Proiecte

Echipa

Raport Social

Ateliere Fara Frontiere a organizat in parteneriat cu UniCredit Tiriac Bank prima editie a UniCredIT - proiect de solidaritate digitala. Prin intermediul acestui proiect, cele doua organizatii doresc sa faciliteze accesul la informatii al copiilor si elevilor din medii defavorizate.

26

Mulţumiri

desfăsurăm activitatea. Este un program cu atât mai special, cu cât la el au participat si colegii nostri din bancă, identificând proiectele care ajuta copiii si elevii din întreaga tară să aibă acces la informatie prin intermediul calculatorului”, a declarat Anca Nută, Head of Identity & Communication, UniCredit Ţiriac Bank.

c. UnicredIT

In perioada martie - iulie 2010, Ateliere Fara Frontiere a preluat de la UniCredit Tiriac Bank 296 de unitati centrale, 510 monitoare si 192 de imprimante uzate. Aceste calculatoare au fost reconditionate de o echipa formata din Iulian Bucur, Gabriel Bucur, Neculai Otelita, Doru Ipeghian, Nicu Leonte, Vali Andronic, echipa

Raport financiar

supravegheata de Marius Dinca, responsabil IT. Prin UniCredIT, banca a donat 100 de calculatoare reconditionate de Ateliere Fara Frontiere catre 18 proiecte dezvoltate de asociatii si comunitati din intreaga tara, proiecte care au peste 800 de beneficiari. Marea majoritate a beneficiarilor sunt copii si elevi care provin din medii in care nu au acces la calculator si internet. Echipamentele informatice donate vor contribui la imbunatatirea abilitatilor elevilor, la accesul mai facil catre informatie si educatie si, nu in ultimul rand, la integrarea beneficiarilor in societate. “UniCredIT este un nou proiect prin care ne implicăm în viata comunitătilor în care ne


Preambul

Proiecte

Echipa

Raport Social

Raport financiar

Mulţumiri

3.SANTIEREDESOLIDARITATE–VOLUNTARIATPENTRUCOMUNITATE Ateliere Fara Frontiere foloseste proiectele de santiere de solidaritate ca instrumente de cresterea motivatiei si dinamizarea proiectului de viata a persoanelor aflate in mare dificultate, de dezvoltare personala, dar si a unui comportament reponsabil fata de semeni. Am plecat de la contatarea ca in general voluntariatul este un mod de implicare in comunitate destinat in general persoanelor care o situatie socioeconomica confortabila si un anumit nivel de educatie, or noi lucram cu persoane care sunt foarte dependente de alocatii si sisteme de asistenta social, sau dimpotriva excluse. Constatand de asemenea efectele pozitive la diverse niveluri (uman, colectiv, relational, societal, ...), ne-am gandit ca putem folosi voluntariatul si solidaritatea ca accelerator de integrare pentru persoanele aflate in mare dificultate. Pentru aceste persoane, este adesea prima ocazie de implicare solidara si se regasesc astfel intr-o postura de actor, de cetatean, se simt din nou valorizati, castiga incredere in competentele lor si isi consolideaza stima de sine. Concret, Ateliere Fara Frontiere organizeaza o data sau de doua ori pe an, santiere de solidaritate in parteneriat cu structura locala (scoala, ONG, penitenciar, etc...) care ne solicita sa construim sau sa amenajam o sala informatica, un teren de sport, o sala de vizita in inchisoare pentru copiii care-si viziteaza mamele... Sunt tematici puternice si proiecte care au mare nevoie de ajutor peste tot in tara. Propunem implicarea voluntara a salariatilor in insertiune din atelier si a persoanelor in dificultate mobilizate de structuri partenere, pe timpul liber sau in concediu. Recunoasterea sociala, utilitatea muncii confera un sens nou vietii. De asemenea, reprezinta o munca realizata in grup, cu obiective si rezultate comune.

Construirea increderii in sine si in ceilalti

Regasirea demnitatii si stabilitatii socioeconomica

Integrarea muncii ca necesitate pentru a participa deplin in societate, ca soclu al vietii sociale

Construirea “angajabilitatii” durabile

Reconstituirea / consolidarea relatiilor sociale

Construirea unui proiect de viata si integrarea durabila in societate ca actor, si nu ca beneficiar

27


Preambul

Proiecte

a. Adunatii Copaceni, jud Giurgiu, 13 – 14 septembrie 2010 In aceasta actiune au fost implicati un numar de 16 voluntari – persoane in dificultate, care si-au propus sa dea o mana de ajutor asezamantului St. Jean din aceasta localitate situata la 25 km de Bucuresti. Sarcinile au fost impartite grupului de catre responsabilul locului, iar voluntarii au fost foarte incantati, sa-si realizeze utilitatea si s-au adaptat foarte usor la conditiile vietii de la tara. De asemena aceasta initiativa a avut si un rol terapeutic, in sensul ca multi dintre membrii grupului nu au avut contact pana in acel moment cu animale si nu au avut ocazia sa experimenteze “viata la tara”. Obiectivul acestui mini-santier a fost acela de a evada din cotidian, dar si de a pregati grupul care o saptamana mai tarziu avea sa inceapa un “santier de solidatitate” de 7 zile in localitatea 2 Mai, jud. Constanta. Voluntarii prezenti in proiect sunt persoane in dificultate, beneficiari ai ONG-urilor partenere dar si salariati in insertiune ai AFF. Impreuna, timp de 2 zile, au ajutat la curatarea grajdurilor, construirea si montarea unui tarc pentru animale, renovarea unei chilii de rugaciune care fusese mistuita si multe alte activitati specifice gospodaritului.

28

Echipa

Raport Social

Raport financiar

Mulţumiri


Preambul

Proiecte

b. Tabara de Stat pentru elevi, localitatea 2 Mai, jud, Constanta, 19 – 26 septembrie 2010 In Romania anului 2010, in ciuda faptului ca multe institutii de invatamant primar / gimnazial / au fost renovate din fonduri publice, intalnim frecvent centre de agrement si spatii ale scolilor neexploatate, sau cu investii minime in zone slab dezvoltate economic, ceea ce duce la lipsa unor spatii de joaca, unde firesc ar fi, ca dezvoltarea fizica si aptitudinile primare ale copiilor sa fie dezvoltate de/si prin miscare asociate cu jocul. Prin crearea unor astfel de spatii sportive si dotarea unor sali cu echipament IT reconditionate in Ateierul de insertiune, urmarim facilitarea accesarii la informatie, imbunatatirea conditiilor de miscare si invatare, a copiilor si tinerilor, cat si la dezvoltarea comunitatii din care fac parte. In acest moment pe litoralul romanesc, au mai ramas doar doua tabere de Stat functionale pentru copiii care ar trebui sa-si petreaca o parte din vacanta de vara, celelalte fiind privatizate si s-a investit in reabilitarea lor, iar un sejur isi are costul sau meritat, care in general reprezinta un impediment pentru parintii cu venituri modeste, copiii fiind nevoiti sa-si petreca vacanta in “fata blocului”. Tabara de copii din localitatea 2 MAI, jud.

Echipa

Raport Social

Raport financiar

Mulţumiri

Constanta are o capacitate de 200 de locuri, insa din lipsa fondurilor, nu s-au mai facut renovari / investitii de ani buni, iar parintii care nu-si permit sa-si trimita copiii in “tabere moderne”, inca apeleaza la acesta tabara, insa spatiile care erau destinate jocurilor, activitatilor culturale/ludice, sala de servire a mesei, erau nefunctionale si deteriorate. In perioada 19 – 26 septembrie s-au realizat: Reconditionarea scenei de spectacol din incinta taberei Reconditionarea spatiilor de joaca Reabilitarea dusurilor din curte Reconditionarea / amenajarea spatiulul de servire a mesei Echiparea unei sali de informatica (internet cafe) in Tabara cu 5 calculatoare reconditionate in Atelierul de insertie Amenajarea spatiilor verzi Colectarea selectiva a deseurilor de pe plaja Desfasurarea de activitati ludice/animatie si educatie ecologica impreuna cu elevii scolii din 2 Mai Beneficiarii directi ai proiectului au fost cei 20 de voluntari – persoane in mare dificultate, iar indirect, copiii si tinerii care vor alege ca in urmatoarele veri, sa-si petreaca vacanta in tabara de la 2 Mai

29


Preambul

Proiecte

Echipa

Raport Social

Raport financiar

III.OGUVERNANTARESPONSABILASIOECHIPADEDICATADEPROFESIONISTI: ADUNARE GENERALA CONSILIU DIRECTOR DIRECTOR DIRECTOR

ATELIER IT

ASSOCLIC & SOLIDARITATE DIGITALA

COORDONATOR IT

COORDONATOR ASSOCLIC & SD

MONITOR TEHNIC SI PEDAGOGIC IT 32 SALARIATI INSERTIUNE

ATELIER DE PANZA PANZA COORDONATOR COORDONATOR SACOSA SACOSA DE DE PANZA PANZA MAISTRU MAISTRU 5 SALARIATI INSERTIUNE

ECHIPA ECHIPA TEHNICA TEHNICA & SUPORT RESPONSABIL ADMIN & FINANCIAR SEF ATELIERE RESPONSABIL PRODUCTIE COORDONATOR FORMARE SI INSERTIE ASISTENT SOCIAL SECRETARA ADMINISTRATIVA COORDONATOR COMUNICARE

30

Mulţumiri


Preambul

Proiecte

Echipa

Raport Social

CONSILIULDIRECTOR

ECHIPAOPERATIONALA

Presedinte: Patrick Ouriaghli VicePresedinte: Francesco Aloisio Secretar General: Mirela Alexe Membri: Teia Gavrilescu, Cristina Pasat

8 salariati: Ovidiu Vasile, Marius Dinca, Lucica Roset, Corina Spiridon, Catalina Azamfirei, Raluca Ouriaghli, Elena Celpan, Ioana Rusu 7 voluntari: Marion Guyonvarch, Daniel Matei, Patrick Ouriaghli, Emilie Mezaguer, George Radutoiu, Mihai Dumitru Ionica, Eduard Margulescu.

Raport financiar

MulĹŁumiri

31


Preambul

Proiecte

Echipa

Raport Social

Raport financiar

Mulţumiri

ATELIERINSERTIUNE2010 STRUCTURA PARTENERA

ORIENTARE 2010

ANGAJATI ATELIER 2010

IN ATELIER 31.12.2010

IESIRE PIATA MUNCII / FORMARE LUNGA DURATA

ESEC

CONTIN.

SAMU

33

20

9

8

3

4

APEL

2

1

0

0

1

0

PARADA

2

2

0

1

1

0

AMURT

1

0

0

0

0

0

DGASPC 3

7

3

1

1

1

1

DGASPC 2

2

0

0

0

0

0

3

2

2

0

0

0

INDEP/ONPHR

2

2

0

1

1

1

CASA IOANA

5

4

3

0

1

0

ESTUAR

1

0

0

0

0

0

AMURTEL

1

0

0

0

0

0

MOTIVATION

1

1

1

0

0

0

1

1

1

0

0

0

VIATA SI LUMINA VIATA

FRATII CARITATII FUNDATIA SF MACRINA

1

0

0

0

0

0

ASIS

4

0

0

0

0

0

INITIATIVA PROP.

1

1

0

1

0

1

67

37

17

12

8

7

55%

46%

32%

22%

58%

TOTAL

PROCENT REUSITA / ESEC

32


Preambul

Proiecte

Echipa

Raport Social

Raport financiar

Mulţumiri

SITUATIEINSERTIE

SITUATIE INSERTIE 31.12.2010

22% INSERTIE ATELIER 46%

ANGAJATI PIATA MUNCII ESEC

32%

33


Preambul

Proiecte

Echipa

Raport Social

Raport financiar

Mulţumiri

SITUATIESALARIATIATELIERINSERTIESOCIOPROFESIONALA REPARTIE FEMEI - BARBATI

REPARTIEI VARSTA

32%

30%

32% <50ani

FEMEI BARBATI

>25ani

68% 19%

19%

RESURSE LA INTRARE ATELIER

NIVEL INITIAL STUDII/ FORMARE

8%

4% 22%

11%

59%

34

>25 ani 26-35 ani 36-49 ani <50 ani

6% 6%

FARA / INF 8 CLASE 10-11 CLASE / BAC SUP

54% 30%

ALOCATIE SOMAJ ALOCATIE HANDICAP ALOCATIE COPIL SUBVENTII ONG FARA


Preambul

Proiecte

Echipa

Raport Social

DIFICULTATI: medie/persoana 7.68 40 35 30 25 20 15 10 5 0

Raport financiar

Mulţumiri

COMPORTAMENT HANDICAP FIZIC

36 32 26

HANDICAP INTELECTUAL SOMAJ LUNGA DURATA

29 25

19

PB FINANCIARE, DATORII PB FAMILIALE LOCUINTA

13

ADICTII CAZIER FORMARE/CALIFICARE PROIECT PROFESIONAL ANALFABETISM

1

ACTE

35


Preambul

Proiecte

Echipa

HANDICAP FIZIC

26

Mulţumiri

COMPORTAMENT

36 32

Raport financiar

INSERTIE / VARSTA

DIFICULTATI: medie/persoana 7.68 40 35 30 25 20 15 10 5 0

Raport Social

HANDICAP INTELECTUAL SOMAJ LUNGA DURATA

29 25

19

PB FINANCIARE, DATORII PB FAMILIALE LOCUINTA ADICTII

13

CAZIER FORMARE/CALIFICARE PROIECT PROFESIONAL

18 16 14 12 10 8 6 4 2 0 IN ATELIER

ANALFABETISM

1

<50 36-49 26-35 >25

ANGAJATI PIATA MUNCII

ACTE

ESEC

INSERTIE/STRUCTURA ORIENTARE INSERTIE / ORIENTARE 12 10

MOTIVATION APEL PARADA DGASPC3 SAMU

8 6 4 2

IN ATELIER ANGAJATI PIATA MUNCII ESEC

36

ALTI

AMURT

CASA IOANA

VIATA SI LUMINA

MOTIVATION

APEL

ESEC

PARADA

ANGAJATI PIATA MUNCII

DGASPC3

IN ATELIER

SAMU

0


Preambul

Proiecte

Echipa

Raport Social

Raport financiar

Mulţumiri

BILANTATELIERDEECONOMIESOCIALASISOLIDARA NR.

DEEE

COLECTATE

RECICLATE

RECONDITIONATE

STOC

buc.

kg

buc.

kg

buc.

kg

buc.

kg

1

PC

2689

19056

1181

9532

1235

11115

1508

-1591

2

MONITOR

2795

34341

1843

15226

1235

17290

952

1605

3

IMPRIMANTE

978

9068

604

5478

60

360

374

3230

4

FAXURI

125

648

7

27

27

91

621

5

LAPTOP

156

565

0

0

5

151

565

6

MONITOR LCD

284

1808

0

0

284

1808

7

COPIATOARE

63

3159

38

1660

25

1499

8

SERVER

20

613

20

613

9

DIVERSE

1473

7578

18

119

1455

7459

TOTAL

8583

76836

3691

32042

4860

15809

2562

28765

37


Preambul

Proiecte

Echipa

Raport Social

Raport financiar

MulĹŁumiri

BILANTOBIECTIVE2010

38

NR

DESCRIERE

OBIECTIVE 2010

REALIZAT 2010

%ATINGERE OBIECTIV

OBIECTIVE 2011

1

locuri de munca in insertiune pentru persoane marginalizate si excluse

20

37

185%

30

2

formari/calificari profesionale

30

32

107%

40

3

vanzari calculatoare la pret solidar

250

43

17%

250

4

colectare unitati centrale

2500

3424

137%

3400

5

colectare monitoare

5000

3125

63%

2300

6

reciclare DEEE / tone

85

45

53%

35

7

donatii calculatoare reconditionate

900

1542

172%

1000

8

autofinantare %

15

15

100%

20


Preambul

Proiecte

Echipa

Raport Social

Raport financiar

Mulţumiri

REZUMAT Rezultatele la 31.12.2010

• 2 activitati de economie sociala si solidara: colectarea, reciclarea si reconditionarea de echipamente IT uzate si confectionarea de sacose de panza ecologice; • 37 de salariati in insertiune angajati in atelier, din care 17 inca in atelier la 31.12.2010; • 12 salariati in insertiune integrati pe piata muncii in economia reala; • 1542 calculatoare complete si 50 imprimante donate prin programul Assoclic® si proiectele de solidaritate digitala la peste 187 ONG-uri, scoli si institutii sociale din toata tara pentru proiecte de educatie, formare profesionala, integrare pentru copii si tineri defavorizati; peste 13935 beneficiari; • 77 tone de DEEE colectate (din care 3424 calculatoare, 3125 monitoare, 1092 imprimante); • 45 tone DEEE reciclate respectand normele de mediu si trasabilitate.

39


Preambul

Proiecte

Echipa

Raport Social

Raport financiar

MulĹŁumiri

BUGETPREVIZIONAL/REALIZATGLOBALSINTETIC2010 RON

Previzionat 2010

Realizat 2010

Diferenta previzionat/ realizat 2010

CHELTUIELI Resurse umane

461,300

409,447

51,853

41%

RU in insertiune

331,487

176,201

155,286

17%

19,301

8,400

10,901

1%

Chirie si utilitati

153,726

150,934

2,793

15%

Cheltuieli de functionare

153,847

82,134

71,712

8%

Calatorii si deplasari

26,208

6,101

20,107

1%

368,589

174,590

193,999

17%

1,514,459

1,007,808

506,651

45,434

0

45,434

1,559,892

1,007,808

552,085

Formare, transfer de competente

Cumparaturi si transport SUB TOTAL

Altele

CHELTUIELI PE ACTIVITATI

40


Preambul

Proiecte

Echipa

Raport Social

Raport financiar

MulĹŁumiri

BUGETPREVIZIONAL/REALIZATGLOBALSINTETIC2010 RON

Previzionat 2010

Realizat 2010

Diferenta previzionat/ realizat 2010

RESURSE Fonduri proprii

2,800

85,352

-82,553

7%

1,369,212

974,364

394,848

80%

751,421

522,743

228,677

43%

693,784

500,137

193,647

41%

Privat

617,792

451,621

166,171

37%

Venituri activitate eco

237,792

154,450

83,342

13%

1,609,804

1,214,167

395,637

49,912

206,359

-156,447

Subventii proiect Public din care FSE

RESURSE PE ACTIVITATI

SOLD

41


Preambul

Proiecte

Echipa

Raport Social

Raport financiar

Mulţumiri

REALIZAT 2009 1%

RESURSE UMANE

24%

28%

SALARIATI INSERTIUNE FORMARE, TRANSFER COMPETENTE CHIRIE SI UTILITATI

3%

CHELTUIELI DE FUNCTIONARE CALATORII SI DEPLASARI

8% 23%

13%

INVESTITII, CUMPARATURI SI TRANSPORT DE MATERIAL ALTELE

42


Preambul

Proiecte

Echipa

Raport Social

Raport financiar

REALIZAT 2010

RESURSE UMANE

17%

SALARIATI INSERTIUNE

1% 41%

8%

FORMARE, TRANSFER COMPETENTE CHIRIE SI UTILITATI CHELTUIELI DE FUNCTIONARE CALATORII SI DEPLASARI

15% 1%

43

INVESTITII, CUMPARATURI SI TRANSPORT DE MATERIAL ALTELE

17%

Mulţumiri


Preambul

Proiecte

Echipa

Raport Social

Raport financiar

Mulţumiri

BUGETCOMPARATIVAFF2009-2010 CHELTUIELI

2009

2010

% evolutie

RESURSE UMANE ECHIPA PERMANENTA

213,014

402,751

47%

SALARIATI INSERTIE

61,107

176,201

65%

COSTURI AFERENTE PERSONAL

600

8,400

93%

EXPERTI EXTERNI

72,128

6,696

-977%

99,202

123,799

20%

6,762

27,134

75%

586

3,389

83%

FUNCTIONARE

76,779

34,375

-123%

CONSUMABILE ATELIER

26,990

40,968

34%

INVESTITII

143,838

91,477

-57%

CUMPARATURI, DEPLASARI SI TRANSPORT

21,569

31,257

31%

COMUNICARE

17,283

57,955

70%

3,103

3,403

9%

0

0

0%

742,961

1,007,805

26%

CHIRIE UTILITATI ASIGURARI&TAXE

FINANCIARE&JURIDICE DIVERSE SI NEPREVAZUTE TOTAL CHELTUIELI

44


Preambul

Proiecte

Echipa

Raport Social

Raport financiar

Mulţumiri

BUGETCOMPARATIVAFF2009-2011 RESURSE

2010

% evolutie

FINANTARI PUBLICE

298,870

522,743

43%

SUBVENTII PRIVATE

317,703

451,621

30%

RESURSE PROPRII

169,718

239,802

29%

ACTIVITATE ECO

65,361

154,450

58%

FONDURI PROPRII

104,357

85,352

-22%

786,291

1,214,166

35%

TOTAL RESURSE

45

2009


Preambul

Proiecte

Echipa

Raport Social

Raport financiar

MulĹŁumiri

IV.MULTUMIRI

Echipa Ateliere Fara Frontiere multumeste tuturor partenerilor si colaboratorilor pentru increderea, sprijinul si deschiderea acordate proiectelor noastre. Va invitam sa fiti alaturi de noi in continuare, cu acelasi entuziasm, eficacitate si incredere pentru colaborari pline de impact pentru o societate mai justa si o dezvoltare durabila! Companii

46


Preambul

Proiecte

Echipa

Raport Social

Raport financiar

MulĹŁumiri

Institutii

Ambasada Frantei, Ambasada Olandei, Uniunea Europeana â&#x20AC;&#x201C; Fondul Social European, Leonardo si Grundtvig, ALOFM sector 3, DGASPC sector 1, 3 si 4, Directia pentru Tineret,

47


Preambul

Proiecte

Echipa

Raport Social

Raport financiar

MulĹŁumiri

ONG-uri

48


Preambul

Proiecte

Parteneri colectare DEEE

49

Echipa

Raport Social

Raport financiar

MulĹŁumiri


Preambul

Proiecte

Echipa

Raport Social

Raport financiar

MulĹŁumiri

Media

Retele

50


Preambul

Proiecte

Echipa

Raport Social

Raport financiar

Mulţumiri

Parteneriate solide pentru un impact mai mare si o durabilitate a actiunii:

Ateliere Fara Frontiere lupta pentru cauze care nu-i apartin si de aceea nu se considera ’’in concurenta’’ cu alte structuri, ci in complementaritate si continuitate. Principiile noastre de actiune au la baza: - Complementaritate si parteneriate multiple, vointa de a implica toti actorii institutionali, privati si ONGuri care intervin in domeniul incluziunii, dezvoltarii, educatiei, ocuparii in general si insertiunii socioprofesionale in particular; dinamizarea politicilor publice nationale, sensibilizarea, ameliorarea cadrului legal

- Posibilitatea transferului de competente si modelului Ateliere Fara Frontiere catre si de la alte structuri cu care impartasim aceleasi valori; propunerea transferului de competente si model altor asociatii, companii si institutii pentru a adapta si replica acest model de insertiune prin economie, pentru un impact mai mare.

- Un demers continuu de ameliorarea calitatii interventiei noastre, care presupune deschidere, curiozitate, profesionalism si modestie.

51


VIZITA DIN PARTEA SCOLII GENERALENR.66 Pe 17 martie am avut ca oaspeti un grup de elevi insotiti de doamnele diriginte, parte din proiectul „Green Leaf” initiat de cadrele didactice de la Scoala Generala nr. 66 din Bucuresti. Redam mai jos intreg articolul pregatit de tinerii nostri vizitatori. Am ramas profund impresionata. Oamenii de acolo sunt un adevarat exemplu pentru noi toti. Aceste persoane ii ajuta pe oamenii aflati in dificultate, pe cei care au ramas fara casa, fara slujba, fara sa aiba prejudecati asa cum avem noi ceilalti. Cand vedem pe strada o asemenea persoana, noi ne punem mana la nas si mergem mai departe. Ei insa le intind o Aceasta intalnire a fost foarte importanta pentru multi dintre noi. Am avut multe de invatat de la aceste persoane atat de deosebite, dar mai ales ca este bine sa ne ajutam intre noi la greu. Sa fii deștept nu inseamna doar sa fii bun la carte, ci sa fii si bun cu cei din jur! Cazacu Iulia , clasa a VII-a A

Mi s-a mai parut un lucru de admirat cum au imbinat reciclarea cu ajutorarea unor oameni in a-si gasi un loc de munca. Nastase Andrada, clasa a VI-a A ‘Mi-a placut mult cum munceau oamenii de acolo si multi putem invata de la ei. Enciu Gabriel ,clasa a VI-a A Nu ma asteptam sa fie asa de interesant. Ceea ce m-a uimit cel mai mult a fost inima unui calculator care era asa de ‘mica’ in comparatie cu inimile mari ale celor de acolo. Gutium Cristina, clasa a VI-a A Ceea ce oamenii sunt obisnuiti sa arunce, acolo se recicleaza. Constantinescu Cristina, clasa a VI-a A

Ma asteptam sa vad numai ateliere cu muncitori, dar mi-am dat seama ca de fapt erau ca membrii unei familii. Soare Andreea, clasa a VI-a A ‘Prof. Monica Gopsa, diriginta clasei a VI a A - Este impresionant faptul ca elevii au remarcat avantajele reciclarii, ca au constientizat importanta ajutorului social, ca a fost o experienta cu totul noua fata de ‘situatiile scolaresti’ de zi cu zi. Nu mi-a venit sa cred ca acolo, la « Atelierele fara frontiere », li se ofera oamenilor cu dizabilitati sau tinerilor cu diferite probleme o sansa la o viata mai buna si ca ei invata o meserie, avand grija in acelasi timp si de mediul inconjurator. Popescu SorinaGeorgiana, clasa a VII-a C Prof. Petre Contesina, diriginta clasei a VII-a C - Toata admiratia pentru colectivul ‘Atelierelor Fara Frontiere‘, format din oameni cu dragoste si intelegere fata de persoanele aflate in diferite situatii defavorizate si in acelasi timp cu dragoste fata de mediul in care


traim si fata de planeta pe care locuim cu totii. Vizita la ‘Ateliere Fara Frontiere a fost o experienta placuta. Ceea ce fac cu calculatoarele este uimitor, ajuta mediul dar si oamenii. Musatescu Ileana, clasa a VII-a A Oamenii de acolo sunt minunati și fac o treaba excelenta care ne ajuta pe toti. Gheorghiu Ana, clasa a VII-a A Parerea mea este ca ceea ce fac cei de la Ateliere Fara Frontiere este un lucru foarte bun si pentru societate dar si pentru planeta pe care traim cu totii. Oancea Eduard, clasa a VII-a A. Nu multi oameni pot face ceea ce fac dumnealor. A fost o experienta interesanta. Am invatat ca pot sa reciclez multe obiecte din casa. Daca toti ar proceda la fel , planeta noastra ar fi mai curata si mai sanatoasa. Dumitru Mihai, clasa a VII-a A Mi-am dat seama ca altii poate au nevoie de ceva ce noua nu ne mai este de folos.Trebuie sa protejam mai mult planeta. Stoica Laura, clasa a VII-a A

Acest ONG ajuta oamenii, oferindu-le mai mult decat doar un loc de munca, chiar o familie; recicland, ne ofera sansa unui mediu curat. Celea Nicole, clasa aVII-a A

„Pentru mine a fost a doua experienta in materie de jurizare proiecte, interesanta si utila, pentru ca mi-a facilitat un contact direct cu ceilalti membri ai juriului si o privire de ansamblu asupra uneia dintre problemele cu care se confrunta societatea romaneasca, mai ales in mediile ei defavorizate: lipsa dotarii cu tehnica de calcul. Implicarea directa a sponsorilor in procesul de jurizare a proiectelor castigatoare “ASSOCLIC”, a conferit “Atelierului de insertiune” transparenta si credibilitate si, daca mai era nevoie, m-a asigurat inca o data de seriozitatea si profesionalismul partenerilor nostri de la Ateliere fara Frontiere. Mi-a facut placere sa pot oferi o mana de ajutor in derularea unui program care atinge mai multe puncte sensibile ale societatii noastre si incearca sa le amelioreze cat mai eficient, prin redistribuirea resurselor. „ Cristina Marinescu Coordonator Sponsorizari BRD- Groupe Societe Generale


„Jurizarea proiectelor inscrise in ASSOCLIC 1- 2010 a fost o provocare pentru obiectivitatea mea. E foarte greu sa ierarhizezi proiecte concepute cu suflet, sa faci apel la ratiune cand subiectivitatea te indeamna sa acorzi punctaj maxim tuturor dosarelor. Si totusi, cred ca am reusit sa identificam proiectele care, prin ajutorul nostru conjugat, sa aiba cel mai mare impact asupra comunitatii.” Claudia - Gabriela Nicolae Coordonator Proiecte Marketing EcoTIC ,, Calitatea de membru in juriul ASSOCLIC a reprezentat o onoare dar si o provocare in acelasi timp. A fost dificil sa fac departajarea intre anumite proiecte, caci raspundeau in aceeasi masura criteriilor de selectie definite. Instrumentele de evaluare au fost pertinente si au ajutat mult in procesul de jurizare. Evident, nevoia de echipamente IT este mare mai ales in randul ONG-urilor mai mici,

care depun eforturi mari sa realizeze proiecte educationale sau sociale cu resurse putine.’’ Ramona Sărărescu Project Manager Comunicare Directia Generala SC GDF SUEZ Energy România SA

Interviu Bruno Roche, DG Apa Nova Bucuresti Este important sa existe o structura care poate ajuta la reintegrarea persoanelor asistate in piata fortei de munca. Sprijinul consta in ajutor financiar si material, pentru ca donam toate calculatoarele utilizate de catre filialele noastre din Bucuresti si Ploiesti la atelier, unde sunt reconditionate. In Romania, nu exista nici o structura de reinsertie, ar fi nevoie de zeci de structuri pentru a face fata la amploarea problemei. Ateliere Fara


Frontiere are meritul de a exista, de a da un exemplu, este, de asemenea, un exemplu care ar trebui promovat. In prezent, este o picatura de apa raportat la nevoile in acest domeniu, tocmai de aceea noi trebuie sa incurajam aceasta initiativa, „alimentand” angajatii in insertiune. Angajarea la Apanova a salariatilor din Ateliere Fara Frontiere este o posibilitate reala. In timpul vizitelor mele la atelier, am vazut oameni care au un nivel de calificare bun, care sunt motivati. Acesta este pasul urmator, extinderea logica a angajamentului nostru, capatul lantului, deoarece este important ca acesti angajati sa isi gaseasca un loc pe piata muncii. Trebuie ca intreprinderile franceze si nu numai sa aiba reflexul sa se indrepte catre Ateliere Fara Frontiere, in functie de nevoile lor. Stim ca este o structura de incredere, ca angajatii care ies din atelier sunt instruiti si formati.

Stefan Popescu, formator intern Carrefour Romania S.A.: “Pe langa atentia personalului si implicarea sa pe tot parcursul sustinerii prezentarii am fost impresionat de caracterul umanitar al proiectului si de totala dedicare a cadrelor implicate, in scopul integrarii pe piata muncii a persoanelor cu probleme sociale. In cadrul vizitei la magazin, cei implicati in proiect au putut vedea la fata locului cum se desfasoara procesul muncii in compania noastra, importanta Carrefour Romania pe piata muncii ca angajator de top precum si responsabilitatile permanente ale functiilor de baza ale companiei.”

salariatilor in insertiune, care le permite persoanelor marginalizate sa se pregateasca in sensul obtinerii unei noi slujbe. Formarea profesionala este asigurata de Carrefour; un formator intern prezinta tranzactiile de baza ce pot fi efectuate, cererile angajatorului precum si responsabilitatile si atributiile fiecarui post. Candidatii au vizitat in prealabil locul de munca, au inteles in ce consta slujba, au cunoscut pe ceilalti salartiati pentru a intelege organizatia si functionarea unui mare retailer. Astfel, Carrefour ii include in echipele sale pe beneficiarii acestui proiect propus de Ateliere Fara Frontiere.

Corina Susnea, Responsabil proiecte sociale si evenimente Carrefour: “ Acest parteneriat a debutat In 2009 in momentul in care Carrefour a raspuns unei cereri de produse necesare atelierului, stabilindu-se astfel o colabolare anuala strategica. Carrefour ofera de asemeni ajutor

Carrefour ofera sanse egale tuturor celor care se implica in acest proiect pentru a-i sustine pe cei marginalizati si defavorizati pe plan profesional. Proiectul derulat Impreuna cu AFF presupune ca persoanele care fac parte din grupul de insertiune sa fie pregatite,


apoi, in functie de expansiunea noastra si de posturile existente sunt invitati la interviuri organizate de echipa de recutare Carrefour. Ulterior, selectia se realizeaza pe baza criteriilor urmatoare: interesul si pregatirea pentru o anumita activitate, atitudinea pozitiva, stapanirea de sine, munca in echipa, motivatia.â&#x20AC;?

Interviu Dimitri Plantier, DG Freyrom Ce mi-a placut la proiectul asociatiei Ateliere Fara Frontiere a fost faptul ca raspunde unor nevoi averate aici. In Romania nu exista mare lucru la nivelul reinsertiei, este un pic spiritul ÂŤ fiecare pentru sine Âť. Mai ales ca un parcurs de reinsertie solicita mult timp. Si Ateliere Fara Frontiere isi acorda acest timp si respecta etapele pentru a asigura o tranzitie eficienta salariatilor in dificultate de a regasi calea reintegrarii socioprofesionale.

Sunt doua tipuri de interventie propuse de AFF, una prin atelierul de insertiune si celalata cu santierele de solidaritate. Eu am fost in vizita la atelierul de insertiune si pe santierele de solidaritate pe care AFF le-a organizat prin toata tara. La Bucarest, am vizitat atelierul si am vazut exact cum functioneaza. Mi-am afirmat sprijinul pentru acest proiect in care cred si pe care l-am urmarit si evaluat in diversele etape , intervenind concret pentru a ajuta atunci cand am putut. Urmatoarea etapa de colaborarae va fi, sper, angajarea la Vinci a unui sau doi salariati de la AFF, pe un santier sau ca manutentionar. Acest lucru va depinde de nevoile noastre de recrutare dar si de profilul si dorinta salariatilor AFF, dar ar fi in orice caz o urmare logica a acesti colaborari. Pentru mine cea mai frumoasa concluzie ar fi ca Grupul Vinci sa recruteze unul dintre salariatii in insertiune AFF.


Interviu cu Dl Yvonnick David, Director general GDF Suez Energy Romaniaa” Colaborarea cu Ateliere Fara Frontiere a inceput in august 2008, concretizata in 2010 sub forma unei donatii de echipamente IT. Proiectul are trei componente, care corespund valorilor noastre. Lupta impotriva deseurilor rezultate din reciclarea echipamentelor informatice, insertia profesionala si Assoclic care permite sprijinul proiectelor educationale si sociale dezvoltate de ONG-uri care au cu adevarat nevoie de aceste echipamente IT. Acest proiect raspunde angajamentelor noastre: protectia mediului, bunastarea sociala si educatia.

Tanarul pensionar Costica Costica este un „tanar pensionar” cu un aspect simpatic de Mos Craciun. Si pentru ca stie ca viata iti poate oferi si surprize mai putin placute, in prezent ajuta si el pe altii fiind voluntar in cadrul „Ateliere Fara Frontiere”. Desi a avut o familie, o casa, un serviciu in Statele Unite , soarta a facut ca el sa se reintoarca in Romania si sa nu mai aibe nici casa, nici familie si sa fie o persoana adulta fara adapost. Dormea pe strazi iar daca voia un acoperis atunci se adapostea in salile de asteptare in gari sau in vagoane de tren, iar de mancat, manca din cand in cand, uneori o bucata de paine la

doua zile. Nu a cersit niciodata, era sub demnitatea lui. Uneori muncea ocazional si atunci putea fi si el satul. Sansa pentru Costica a fost ca a aflat de SAMUsocial, care in anul 2009 l-au orientat pentru angajare in atelierul de insertiune al Asociatiei „Ateliere fara Frontiere”. Si iata ca viata a capatat o alta nuanta pentru Costica. Avea un salariu, s-au ameliorat problemele de sanatate si s-au identificat solutii de adapost. Pentru ca avea vechime in munca si pentru ca se apropia de varsta pensionarii s-au obtinut adeverintele care atesta vechimea in munca de la institutiile unde a lucrat si s-a depus dosarul pentru pensionare. Dupa „lupte seculare”, la sfarsitul lunii februarie Costica a ridicat prima pensie, iar din luna martie este voluntar alaturi de echipa AFF. Desi uneori o unda de tristete ii umbreste ochii, este un exemplu de tenacitate si de rezistenta in lupta cu vitregiile sortii.


Portret: Ioana Boghiu Orientata initial de catre Protectia Copilului , dupa sase luni la Ateliere Fara Frontiere, Ioana a facut pasul cel mare fiind recrutata de catre Carrefour. „In prima faza am lucrat la curatienie iar acum sunt responsabila pe raion”. „Lucrez de la 6:00 la 14:00 aproximativ si imi place ce fac. Ritmul de lucru este destins, colegii sunt simpatici; invatam multe lucruri. Cat despre sefi, totul se petrece cum trebuie atat timp cat le respect indemnurile. M-am adaptat cu sucess”, povesteste tanara. „Nu stiu daca as fi reusit inainte, insa, la ateliere am invatat sa lucrez cum trebuie, acolo am invatat totodata ce inseamna un

loc de munca; iar acum sunt diferita.” Inainte nu ramaneam niciodata pe aceeasi pozitie, insa aici, la Carrefour, imi doresc sa continui, sa pun bani deoparte si sa-mi construiesc un drum In viata; eventual sa-mi cumpar un apartament. Este ceea ce am nevoie” continua Ioana iar ochii verzi ii sclipesc cu aceeasi hotarare pe care a pus-o in discurs. „Sunt multumita unde ma aflu, de alegerea pe care am facut-o, de faptul ca-mi tin viata In propriile maini.”

Portret: Fratii Bucur „Aici, testam fiecare calculator care ajunge. Acesta este primul pas şi apoi sunt plasate la diferite ateliere, dezmembrare, reconditionare, ambalare. Aici, vom verifica mai întâi dacă functioneaza. Şi atunci când am ajuns aici, nu am stiut cum sa folosim computerul,” Iulian Bucur „Aici învăţăm şi alegem o calificare profesionala pentru a putea avea viitor mai bun şi sa mergem mai departe. îmi imaginez un viitor mai bun. „ Gabi Bucur


Portret: Thalo Kitoka Ajuns in Romania in 1988, Thalo Kitoka nascut in Congo Kinshasa, a aterizat in Ploiesti, cu o bursa, pentru a studia la Universitatea de Petrol. Douazeci si doi de ani mai tarziu, Thalo este inca aici. Dar, dupa o casatorie, trei copii si o cariera de 14 ani in Petrom, el se gaseste astazi reconstruind totul de la zero. Concediat de compania unde lucra ca sef de formare in explorare de petrol on-shore, „Nu am reusit sa gaseasc de lucru in domeniul meu, in ciuda eforturilor mele. Am lucrat ca un lucrator temporar intr-o societate de salubritate publica din Bucuresti

timp de doi ani, apoi nimic, urmeaza spirala clasica: „nu am mai putut plati chiria, m-am trezit pe strada si a trebuit sa dorm trei sau patru zile in strada”, a spus el cu modestie, fara dorinta de insista asupra acestui moment dureros. Astazi, datorita acestui loc de munca si locuintei - o camera de hotel pe care a putut sa o gaseasca cu ajutorul echipei AFF, Thalo spera la un nou inceput. „Vreau sa gasesc un loc de munca care sa imi corespunda si sper, de ce nu, sa ma bazez pe contactele Asociatiei pentru a face asta in domeniul meu de competente,” explica Thalo. „Iubesc intr-adevar regasirea acelui sentiment de satisfactie in munca mea, la fel ca in compania unde lucram inainte, ma simt din nou util.”

Portret Felix Onofrei Numele meu este Felix Onofrei si am 45 de ani. In 2010 am ramas fara resurse, asa ca am ajuns pe strazi, fara haine, fara acte, fara ...nimic. Am apelat la Asociatia Samusocial care m-a sprijit cu refacerea cartii de identitate si cu un loc de munca temporar in cadrul asociatiei Ateliere fara Frontiere. Am fost recrutat in octombrie 2010 si imi place ce fac aici – activez la


departamentul de reconditionare a echipamentelor IT. Prin Ateliere fara Frontiere, am fost sprijinit cu o locuinta temporara iar viata mea a inceput sa prinda din nou o oarecare stabilitate si contur.Prin ceea ce fac aici ma simt util si motivat, mai ales ca multe din PC-urile reconfitionate de mine ajung la copii nevoiasi. Imi doresc ca dupa programul atelierului sa-mi gasesc o slujba in domeniul IT, sa-mi construiesc o casa, si sa aloc mai mult timp cresterii si educarii fiicei mele.

Portret Niculae Marin Marius Sunt onorat ca lucrez la Ateliere Fara Frontiere. Sunt multumit ca sunt apreciat de catre toata lumea. Imi place ca, chiar lucrez cu oameni profesionisti si foarte seriosi . Aveti tot respectu meu! Si cel mai important lucru este sansa acordata. Niculae Marin Marius ( Dj ) L-am intalnit prima data in cadrul unei vizite a unor persoane de la o fundatie partenera, Motivation. Era foarte entuziasmat cand a auzit ca ar putea avea o sansa sa lucreze in cadrul atelierului de insertie, nici nu il mai interesau minusurile, nu il mai interesa munca fizica, nu le baga in seama.

Mai tarziu mi-am dat seama si eu de ce - pentru ca era genul de persoana care nu renunta niciodata, era constient ca va reusi daca i se va acorda o sansa. Dupa o luna era deja parte integranta a grupului. A fost acceptat surprinzator de repede de baieti dar acum, cunoscandu-l, stiu ca nu a fost o intamplare: este amuzant, glumet, cu bun simt, politicos, silitor, inteligent. Este in centrul grupului acum; cand incepe sa glumeasca, parca timpul trece mai repede. V-ati mira acum sa aflati ca baiatul despre care am vorbit pana acum are dizabilitati motorii destul de serioase?...va mai intereseaza? acum ca il cunoasteti? Noi, cei de la Ateliere Fara Frontiere nici nu mai remarcam acum aceste lucruri, este un membru al echipei, un membru al familiei. Dinca Marius, Monitor Informatic Ateliere Fara Frontiere

Profile for Ateliere Fara Frontiere

Ateliere Fara Frontiere 2010  

Raport anual de activitate 2010

Ateliere Fara Frontiere 2010  

Raport anual de activitate 2010

Advertisement