Page 1

Egbert Hascher compositie en gevoel


Kunst en Cultuur arial

virtueel tijdschrift over kunst en cultuur in olst-wijhe

KUNST- EN CULTUURPARTICIPATIE Wat zijn we blij dat het ons gelukt is Arial te publiceren precies binnen de ons zelf gestelde tijd terwijl de wijzers van de klok een beangstigende snelheid aannamen. Het verzamelen van informatie leverde ons een heerlijke en soms avontuurlijke reis waarbij we, zoals dat bij reizen gaat, bijzondere mensen hebben ontmoet. Ontmoetingen die er niet waren geweest als we thuis waren gebleven. Dat mogen en willen we niet voor ons zelf houden. Juist niet! Een gemiste kans als we niet vertellen waar de reis van Gerrit Jan Hoogenakker naar toe ging. Hij woonde in 1836 in Wijhe, maar zorgde voor nogal wat opstand in Olst. Hoe zijn leven verder verliep laat zich lezen als een spannend jongensboek. Kunstenaar Charles Michels ‘vond een prentje met een ooggetuigenverslag’. En dan de ontmoeting met de mannen van ‘Piepschuim’. Voordat ze naar Oerol gaan, komen ze eerst in Wesepe de boel op zijn kop zetten. Met kunstschilder Egbert Hascher maken we een inspirerende reis langs zijn jeugd, werk en kunst. Deel uitmakend van t Sal, KIJK Wijhe en Theaters Olst-Wijhe zit Atelier Acht er bovenop, middenin en dichtbij. Dicht bij alles wat met kunst en cultuur te maken heeft. Daarnaast wordt het succesvolle huiskamerconcert met kunst aan de muur in Atelier Acht voortgezet wat ook weer nieuwe ontmoetingen oplevert. Zie pagina 27 voor meer informatie. Veel lees- luister- en kijkplezier.

-- INHOUD --

Hascher 4 Egbert Compositie en gevoel 14 Piepschuim: Goedgebekt 17 EenOlst volksoploop in in 20 Ontmoetingen de wereld van de jeugdliteratuur:

22 COLOFON arial

Joke van Leeuwen Uitgelicht

Nummer 2 mei 2013 Digitaal tijdschrift over kunst, cultuur en cultureel erfgoed met het accent op de eigen omgeving. arial wordt uitgegeven door Atelier Acht in Olst. Redactie: Ids Zandleven ids@atelieracht.nl Ria Zandleven ria@atelieracht.nl


Egbert Hasch

comp en gevoe

“Een compositie moet kloppen en dat kan soms lang duren�


her

positie

el


bert een baan waarin hij zijn creativiteit wel kwijt kon. Het liefst tekenleraar, maar daar was nauwelijks vraag naar. Daarom liet hij zich opleiden tot etaleur en decorateur. Toen het onderwijs tekenen weer in het rooster opnam, volgde Egbert de speciale opleiding tot teken- en handenarbeidleraar. Dat kon in Deventer omdat deze opleiding was ondergebracht in, toen nog, de kweekschool aan de Singel. Autumn (no 3 van de serie zomer / herfst / winter / lente) Acrylic op doek, 120 x 100 cm. 2012 We worden hartelijk ontIn de tweede klas van vangen in de royale lichte de lagere school werden huiskamer van Egbert en Ina mijn tekeningen door Hascher in Wijhe. de hele school getoond. Wat direct opvalt is het grote Ik had het geluk dat ik schilderij ‘Herfst’. De warme uit een kunst- en culkleuren sluiten heel goed tuurmilieu kom en al aan bij de sfeer die de kamer vroeg aangespoord werd uitademt. om tekenlessen te gaan Duidelijk is dat dit paar zich volgen. graag omringt met kunst in verschillende vormen en ma- Dat deed hij bij de Deventer terialen zoals brons, keramiek kunstenaar Jan Slijkhuis die en glas. Bijna te vrijpostig speciaal les gaf aan kinderen. kunnen we het niet laten alles Vervolgens bij Willy Zandte bekijken. vliet en Jo Pessink in hun Voorzien van koffie laten we gezamenlijk atelier achter de ons meevoeren in de wemuntentoren. Deze drie kunreld van Egbert Hascher, de stenaars hebben hem de weg kunstschilder. geopend naar een creatief bestaan.

Lessen

Loopbaan

De in 1946 in Deventer geboren Egbert tekende als kind Omdat fulltime kunstenaaral graag en goed. schap niet de inkomsten op zouden leveren om een gezin te onderhouden, zocht Eg-

Het was een zware opleiding waar maar weinig cursisten de eindstreep, een diploma, haalden. Vanaf beginjaren 70 stond Egbert voor de klas in de Alexander Hegius Scholengemeenschap in Deventer. Na de fusie en de naamsverandering in Etty Hillesum Lyceum, gaf hij ook les op de locatie aan de Boerhaavelaan. De samenwerkende tekenleraren hebben zich hard gemaakt voor gedegen tekenonderwijs en er voor gepleit van tekenen een examenvak te maken. Gezamenlijk ontwikkelden wij de examencriteria zodat beoordeling nooit op basis van eigen smaak kon plaatsvinden en leerlingen, net als bij de andere vakken, wisten aan welke eisen ze moesten voldoen. We schreven het lesboek ‘Tekenen als beeldtaal’.


Het heeft het Deventer tekenonderwijs op een hoger plan getild.

schilderijen zoals de kleurrijke vogels in zijn tuin en de straatjes in Spanje, maakt Egbert het liefst abstract werk met landschappen als inspiratiebron.

in ScandinaviĂŤ en vorig jaar in La Palma. De seizoenen, allemaal inspiratiebronnen die in abstracte vorm verwerkt worden in een serie van werken die met elkaar een geheel vormen.

Het werk als teken- en handenarbeidleraar heeft overwegend tot werkplezier geleid maar ook veel creaDe rotspartijen aan de tieve energie gekost waardoor kust van Zweden, primihet schilderen in vrije tijd er tieve rotstekeningen vaak bij inschoot. Bovendien Foto: Detail van de mysterieuze wilde Egbert er ook voor zijn prehistorische rotstekeningen, La Palma, gezin zijn en beperkte hij het in vrije tijd schilderen en Canarische eilanden. tekenen tot de schoolvakanties. Het liefst koos hij dan voor pastelkrijt omdat dat om minder fysieke beweging vroeg dan schilderen. Tot teleurstelling van zijn vrouw Ina, had Egbert er opeens genoeg van. Zij was gek op de pastels. Ik had er zo genoeg van, had het wel gezien en heb alle materiaal weggedaan. Ook van het vele werk uit die tijd is bij ons in huis slechts een enkeling over.

Kunstschilder

In 2007, na 37 jaar tekenleraar te zijn geweest, kan Egbert zich volledig op zijn eigen kunstenaarschap richten. Er breekt een periode aan van veel reizen en schilderen. Egbert is een veelzijdig kunstenaar, maar richt zich vooral op de schilderkunst met af en toe een uitstapje naar een installatie. Naast enkele realistische

Grabados de la Palma Acrylic op doek, 40 x 40 cm. 2013


Landschappen

Riverbends, IJssel Acrylic op doek, 150 x 100 cm. 2013

Zoutpannen Bretagne Acrylic op doek


Kenmerkend voor zijn werk is de lichtheid en de matige toepassing van veel verschillende kleuren. Bont werk zie je bij hem niet. Wel is kleur van invloed op zijn werk. Het grote schilderij aan de muur ‘Herfst’ (Autumn) heeft de warme tinten te danken aan de kleurrijke bladeren in de herfst. Met de lente heb ik niet zo veel, met de herfst juist heel veel. Omdat de herfst vooraf gaat aan de winter is er een zwarte band op geschilderd. Daarmee geeft Egbert aan dat hij een enorme hekel aan de winter heeft: ‘Kille kleuren, koud, sneeuw, krabben....walgelijk! Hier een filmpje met realistische en abstracte landschappen zoals ze in 2012 geëxposeerd zijn. (Klik op de onderstaande poster)

Werkwijze

Als kunstschilder beseft Egbert dat zijn kunstdocenten hem hebben geholpen los te komen van zijn eigen tekenpatroon zonder hem te beïnvloeden. Een eigen stijl moet je zelf ontwikkelen. Daarom moet je de invloed van academiedocenten niet te veel kans geven. Je moet een eigen weg zoeken en die heb ik zeer zeker gevonden. Op de vraag of hij voorstudies maakt en dus met een schetsboek op pad gaat, lacht hij. Nee, dat is zo ouderwets. Goed kijken en fotograferen, Nee dat wordt allemaal digitaal vastgelegd! En dan? Ik heb een idee in mijn hoofd. Daar loop ik lange tijd mee rond tot

duidelijk wordt wat ik er mee wil en weet hoe het er uit moet zien. Dat kan lang duren. Van invloed is mijn gevoel. Sfeer is belangrijk. Als voorbeeld toont Egbert een werk waarbij de inspiratiebron het spoorwegmuseum in Utrecht was. Hij vertelt dat daar de sfeer ook van grote invloed was. De compositie is de andere invloedrijke overweging, die moet kloppen. Maar als ik zo ver ben, gaat het schilderen wel snel, in een paar dagen staat het er op. Ik hang het op en kijk er een paar dagen naar. Zie wat er niet klopt en pas het aan. Hang het weer op en zie weer dat er aanpassingen nodig zijn. Dat proces herhaalt zich waarbij het om heel kleine ergernissen kan gaan. Als ik het uiteindelijk goed vind, laat ik geen traan als het verkocht wordt. Tribute to the Steam Acrylic op doek, 100 x 90 cm


New Monte Pego Acrylic op doek De berg Monte Pego in noord Spanje stond model voor dit werk.


Roodborst/winter Acrylic op doek 30 x 30 2013

Landscape nr. 2 Acrylic op doek


Egbert Hascher - Overige activiteiten ‘t Sal

is de deelname georganiseerd door Joke Proper en Henny Schaapman en waren twintig kunstenaars actief. Het leverde op 7 oktober een invasie op van vogels, kunstenaars en belangstellenden. Mats Logan heeft van die dag een sfeervolle film gemaakt.

Bird Art

Bird Art Installation Project Overijssel 2012 Youtube video

materiaal zoals bestek en metalen schalen. Hij heeft twee grote vogels gemaakt Al in een vroeg bestaansstadium van de kunstenaars- voor de tentoonstelling bij vereniging ‘t Sal nam Egbert De Haere. Die dag, 7 oktozitting in het bestuur en was ber 2012, werden over de hele wereld kunstvogels ten mede verantwoordelijk voor toon gesteld door 500 kunhet op poten zetten van de stenaars. In Canada, de VS. kunstroute waarmee de acPeru, Japan. Ook dichterbij tiviteiten tijdens de Wiejese Diekdaegen verrijkt werden. zoals in Duitsland en België. Ook dit jaar levert de kunst­ In Nederland in zeven plaatroute weer een mooi traject sen. langs de vele ateliers van de Het project is in het leven kunstenaars in de gemeente geroepen door Ed Hanssen die in 36 landen kunstenaars Olst-Wijhe. wil verenigen en aandacht vraagt voor de natuur. OpDit is zo’n gelegenheid waar- merkelijk is dat in de meeste voor Egbert de penselen even steden maar enkele vogels heeft neergelegd om aan de tentoongesteld waren, soms slag te gaan met kringloop- zelfs maar één. In Overijssel

My metal bird


In 2013 wordt de tweede ‘Worldwide Bird Art Installation Day’ georganiseerd. Daarover volgt nog informatie, maar waarschijnlijk valt deze dag samen met een internationale vogeldag waarmee Ed Hanssen nog dichter bij zijn tweede doelstelling komt: aandacht voor de natuur. Egbert is weer van de partij!

Exposities bij Kijk Wijhe

Van 30 mei tot 4 september hangen abstracte werken van Egbert bij KIJK Wijhe in het gemeentehuis, Raadhuisplein 1. De expositie is te bezoeken van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur. Op 9 september start de kunstroute met een expositie van de deelnemende kunstenaars. Ook daar zit werk van Egbert bij.

Atelier

Video kunstroute 2012 Youtube video

Natuurlijk wilen we zijn atelier ook even zien dus beklimmen we de trap op weg naar de nok van het huis waar zich een klein atelier bevindt. Veel werk op de grond en tegen de muur, op de ezel een doek en op de werktafel een palet met acrylverf, klaar voor de opzet van een nieuw schilderij. De omvang van deze ruimte en de bochten in de trap bepalen hoe groot een doek maximaal mag zijn en dat is nog best een mooi formaat. We sluiten ons gesprek met Egbert af met de vraag hoe men hem over 50 jaar zal zien waarop hij reageert dat er niet veel mensen zullen zijn die werk van hem kennen. Dat neemt niet weg dat als hij ergens werk van zichzelf ziet hangen dat een tevreden gevoel oplevert. http://www.hascher.nl


brengt met “Goedgebekt� muziek, zang en theater naar het publiek Het was zeer de moeite waard om naar Nijmegen te rijden voor een ontmoeting met de spelers van Piepschuim: Cor Burger, Robbert Koekoek en Jacco Westeneng.

van cultuurparticipatie. Cor en Robbert wisselen elkaar af waarbij het opvalt dat ze niet alleen muzikaal op elkaar zijn ingespeeld, maar ook wat betreft hun motivatie, visie en doelstelling.

Keuzes

Deze mannen zijn 10 jaar geleden begonnen met het maken van Nederlandse teksten en muziek en hebben zich ontwikkeld tot een muzikaal theatergezelschap. Zij traden op naast hun reguliere werk. Drie jaar geleden hebben zij het alle drie aangedurfd hun baan op te zeggen en zich 100 % op Piepschuim te richten. Dat lijkt een waagstuk, helemaal als je weet dat Cor en Robert allebei een gezin met twee jonge kinderen hebben en bij Jacco binnenkort de ooievaar in de tuin staat. Maar, het moet gezegd, de keus viel hen niet moeilijk en het resultaat is verpletterend met 150 optredens per

jaar!

Cultuur participatie

We zitten aan tafel in het huis van Cor. Robbert schuift ook aan en er ontstaat een levendig gesprek over theater, doelgroep en de betekenis

Onze insteek is cultuurparticipatie en dat met een praktische en een idealistische invalshoek. Praktisch in de zin van publiek willen bereiken om gehoord en gezien te worden.


Door onze optredens op scholen en festivals lukt het om een groot publiek te bereiken. Idealistisch als het gaat om het uitdragen van de verbeelding en de toegankelijkheid en betekenis van theater. Leerlingen worden geïntimideerd door al die grijze hoofden in de theaters. Wij gaan naar de leerlingen toe en met succes want na afloop van ons optreden horen we ieder keer weer dat het ‘vet-cool’ of ‘keigaaf’ was.

maar nieuwe dingen proberen. Ons eerste programma ‘Opgenomen’ bestond vooral uit muziek, het tweede: ‘In veel te strakke broeken’ werd meer muzikaal theater en in onze nieuwe productie is de theaterkant zo uitgebouwd dat we voor het eerst werken met een script met voor alle drie teksten. Wij spelen het verhaal en een alwetende verteller laat horen wat wij niet laten zien.

handen houden.

Buiten

‘Goedgebekt’ is een locatievoorstelling met een sprookjesvertelling in, om en bij drie vogelhuisjes.

Zo’n locatievoorstelling is heel spannend omdat het met steeds wisselend condities en landschappen gespeeld wordt. Neem bijvoorbeeld Oerol Wat niet verandert is het en de IJsseltheaterfietstocht. Wat het natuurlijk goed doet, laagdrempelige karakter Piepschuim speelt op beide is dat Piepschuim zich met waarbij het publiek achterlocaties met twee heel vereen theaterbus of een reuze overhangend van het optre- schillende sferen. tipi op schoolpleinen van den kan genieten. Maar door ‘Goedgebekt” is niet voor middelbare scholen installeert. de gelaagdheid in de teksten, een speciale doelgroep geDat het echt succesvol is, de taalkundige spelletjes het schreven, maar biedt door de blijkt uit het feit dat als Piep- heen en weer schakelen tus- gebruikelijke gelaagdheid in schuim in een theater opsen die lagen krijgt het geheel de teksten en het spel voor treedt, ze diezelfde leerlingen betekenis die aan het denken elke leeftijd kijk- en luistermet hun ouders in de zaal zet en van achterover hanplezier. zien zitten. gend publiek actieve luisteNa ons gesprek bij Cor thuis raars maakt. Zij willen iets mochten we mee naar de meegeven, iets toevoegen aan loods waar we de derde spede belevingswereld van het ler, Jacco, nog even hebben publiek. gesproken en in de theaBeide mannen zijn enthouterbus mochten rondkijken. siaste vertellers en illustreren Vervolgens waren we getuige hun verhaal met foto’s en van de opbouw van het decor Piepschuim werkt met reeen maquette van het devoor ‘Goedgebekt’. gieadviseurs. Eric Koller en cor van de nieuwe productie: Silvester Zwaneveld, beide Spannend! Wij kijken reik‘Goedgebekt.’ halzend uit naar de IJsseloptimaal thuis in de theaterwereld. Zij geven regiead- theaterfietstocht in het laatste We dagen onszelf voortviezen waar de spelers graag weekend van mei. durend uit en zoeken gebruik van maken. Maar, onze eigen beperkingen Meer weten over Piepeigenwijs genoeg, geven ze op om tot wat nieuws de regie niet echt uit handen. schuim? Klik hier te komen. Niet blijven Ze willen zelf de touwtjes in hangen bij wat je kunt,

Beperkingen opzoeken

Lage drempels

Regie


Een volksoploop in Olst Deel 1

Olst, Zondag 27 maart 1836. Het was tegen zessen, spoedig zou de schemer invallen en Gerrit Jan Hoogenakker wilde op tijd bij zijn vriend Teunis Rouwendal zijn. Hij verliet het grindpad en volgde de grotendeels droge landweg die met keien gemarkeerd was tot de boerderij van Teunis. Gerrit Jan was uitgenodigd om te komen eten en om te praten over de afscheiding. Steeds vaker hoorden en lazen ze berichten over Hervormde gemeentes in de noordelijke provinciĂŤn waar ook een afscheiding had plaatsgevonden. Dat versterkte hun moed om vaker godsdienstoefeningen te organiseren buiten de officiĂŤle kerk. Om de rechtzinnigheid onder de ogen van het kerkvolk te brengen, hen terug te voeren van hun dwalingen naar de werkelijke en enige waarheid. Dit zou een gesprek onder vier ogen zijn, of misschien zes als ook Albert Boers, de veerman, zou verschijnen. De vrouwen deden in dit soort discussies niet mee. Gerrit Jans vrouw, Egberdina, was natuurlijk in Wijhe gebleven met de twee kleine meisjes De vrouw van Teunis had zich met de kinderen in de

Het is 1836. De Nederlandse Hervormde Kerk, voortgekomen uit de Nederduits Gereformeerd Kerk, bestaat nu 20 jaar. Dat waren geen jaren van rust en enigheid. De kerk wordt immers gecontroleerd door de staat. De kerkorde van de Nederlandse Hervormde kerk werd opgesteld in opdracht van koning Willem I en van kracht op 16 januari 1816, en vele leden van de kerk voelden zich hierdoor beknot. In 1834 leidde dit al tot openlijk protest in onder andere Ulrum in Groningen. De predikant aldaar, Hendrik de Cock, werd uit zijn ambt gezet, maar dat leidde alleen maar tot meer openlijk verzet. De regering probeert de Afscheiding, zoals die nu wordt genoemd, door Napoleontische maatregelen tegen te gaan: samenscholingen van meer dan 19 mensen worden verboden. keuken teruggetrokken. Het werd een stevig en diepgaand gesprek en toen inderdaad Albert om half acht ook langskwam liet Teunis opnieuw koffie maken. Maar in plaats van koffie kwam de vrouw van Teunis met een angstig gezicht en een alarmerend bericht de opkamer binnen: er stond vreemd volk voor het huis. Teunis vloekte binnensmonds. Het was zondagavond, er waren geen knechts om te assisteren. Hij gluurde door het zijraam en

zag lichten van olielantarens, zeker vijf stuks. Hij hoorde nu ook geroezemoes, er werd geroepen. Het was direct duidelijk waarom die mensen voor de deur stonden. De afgelopen winter hadden ze meerdere malen besloten godsdienstoefeningen gehouden. Oefeningen waarin ze elkaar hun rechtzinnigheid van het geloof konden bevestigen. Veel kerkgangers uit de Hervormde gemeente in Olst en Wijhe stoorden zich hieraan


en hadden dat ook al meermalen laten horen. Er was al eens een dreigement geweest dat men de oefeningen bij Teunis thuis zou verstoren. Waarschijnlijk dacht dit volk dat er nu ook zo’n oefening plaatsvond. “Je moet weg Gerrit,” zei Teunis. En tegen Albert: “Ga mee, wij begeleiden Gerrit tot we het dorp uit zijn.” Gerrit Jan kon met zijn lengte van ruim anderhalve meter best wat bescherming gebruiken van de langere en stevig gebouwde landbouwer. “We gaan achterom.” Met z’n drieën verlieten ze stilletjes het huis via de schuur aan de achterkant. Maar buiten gekomen bleek deze stille verdwijning een illusie. Aan alle kanten van het huis stonden mensen hen op te wachten. Al snel werden ze opgemerkt en er werd geroepen. Teunis en Albert gingen elk aan een zijde van Gerrit Jan lopen en Teunis probeerde met zijn zware stem de groep tot kalmte te manen. Dat leek eerst goed te gaan, maar toen ze de rijksstraatweg op de dijk naderden zagen

ze in het licht van de straatlantarens nog een groep mensen vanaf de kant van Wijhe naderen. “Dit zijn er te veel Albert”, gromde Teunis. “Kom mee, we gaan naar Lindeboom”. Jannes Lindeboom was kastelein in “De Zwaan”en

woonde in een huis aan de Dijk. Hij was ook ‘een van hen’. Ze zetten er flink de pas in, met een groeiende groep mannen met lantarens achter hen. De groep durfde steeds luider te roepen en te schreeuwen. “Huichelaars! Vuile Scholtianen!” De achtervolgers drongen steeds verder op. Naast lantaarns waren nu ook spaden en rieken verschenen, dus de drie mannen waren blij toen ze het huis van Lindeboom bereikten. Die had het rumoer gehoord, was voor het

raam gaan staan en toen hij zag wie er aankwamen deed hij snel de deur open. Het drietal vluchtte naar binnen, maar de achtervolgers beletten hen de deur te sluiten en drongen ook naar binnen…… Wordt vervolgd in Arial 3

Dit verhaal over een volksoploop in Olst is gebaseerd op een brief dd 28 maart 1836 van L. Nilant, burgemeester van Olst, aan de Officier van Justitie in Deventer. Wij kregen een kopie van deze brief uit handen van het schrijversteam van het boek “Kerkplein 1 Olst”, over de Willibrord- of Dorpskerk en


haar gemeente, uitgegeven in december 2012. Het verhaal is weliswaar geromantiseerd, maar bijna alle feiten kloppen. Naast de brief zijn als bronnen geraadpleegd:

De Overijsselse krant 1810-1870 (Koninklijke Bibliotheek den Haag), mevrouw Elisabeth Posthumus Meyjes, predikant in Deventer en diverse websites, waaronder Ge-

No 3103 Aan den Heer officier van Justitie te Deventer --Volksoploop wegens Godsdienstoefening

nealogieonline.nl en finda������ grave.com. Het deel van de tekst van de brief van burgermeester Nilant dat deel 1 van de historie beschrijft volgt hieronder.

Olst den 28 Maart 1836 Bij dezen heb ik de eer ter kennis van Ue Gestr te brengen, dat zekere Gerrit Jan Hoogenakker borstelmaker wonende te Wijhe, algemeen bekend als het hoofd van eenige lieden die zich van de Herv. Kerk hebben afgescheiden of zulks willen deze winter zich gedurig heeft opgehouden, als hij des Vrijdags van de Markt te Deventer kwam, ten huize van Teunis Rouwendal landbouwer te Olst en soms ook kwam bij Albert Boers veerman alhier terwijl als dan deze personen onder hun derzelven verderfelijke leer oefenden, zulks wat mij niet onbekend, doch daar derzelve Stellingen alhier geene proselieten maakte hunne vergaderingen niet gingen boven het getal der bij de wet bepaald personen, maar enkel bestonden uit de huisgenoten uit het huis waar hij zich bevond, vond ik het verkieselijk hierop geen acht te geven, als overtuigd, dat hetgeen men in dezen het sterkst wenscht te keer te gaan, juist de meeste navolging vind, ik heb echter niet opgehouden hen te laten bewaken. Op den 27 dezer desavonds tusschen 8 en 9 uren wierd ik geroepen ten huize van J. Lindeboom aan den Dijk, alwaar zich eene menigte volks bevond, hetwelk Hoogenakker vervolgde, die zich hebbende onthouden ten huize van Teunis Rouwendal tusschen 6 en half acht uren, en aldaar weggaande de vlugt had moeten nemen, voor de menigte welke hem vervolgde als vermoedende aldaar weder eene oefening had plaats gehad. Bij Lindeboom gekomen, vond ik het huis buiten en binnen bezet met menschen, en Hoogenakker zittende voor de tafel, die ter naauwernood het lijf konde vrijhouden, ofschoon men hem alleen door woorden, zijne oefeningen verweet. .......


------ 2013 Jaar van het voorlezen -----Ontmoetingen in de wereld van de jeugdliteratuur. Joke van Leeuwen

Door Ria Zandleven-Snoek

ook bij volwassenen de tranen van het lachen rijkelijk in de ogen springen.

Hier is ze even aan het woord over het begrijpen van poëzie.

Halverwege de jaren 80 zag ik Joke van Leeuwen, schrijver en illustrator van kinderboeken, voor het eerst. Het was op het jaarlijkse tweedaagse symposium over jeugdliteratuur. Ze vertelde levendig over haar werk en met zoveel humor dat het een feest was om naar haar te luisteren. Ik weet nog goed dat ze voorlas uit een boek dat nog uit moest komen: ‘Het verhaal van Bobbel die in een bakfiets woonde en rijk wilde worden’. Alleen de titel al! Ze las met een geheel persoonlijke intonatie voor. Daarmee veroverde ze een vast plekje in mijn hart. Boeken van Joke van Leeuwen lees ik met haar intonatie

in gedachten. We vonden het allemaal een prachtig boek en hadden toen de tekeningen nog niet eens gezien. Want Joke schrijft en tekent het verhaal waarbij de tekeningen net zo belangrijk en veelzeggend zijn als de tekst. In de bibliotheek Deventer en bij CODA in Apeldoorn is ze verschillende keren onze gast geweest. Dat waren feestelijke ontmoetingen waarbij steeds opviel hoe zij voor de start van het programma bijna een verlegen meisje leek en bij aanvang van het programma helemaal los kwam. Ik heb haar zien optreden voor zes kinderen en voor volle schouwburgzalen. Altijd met de zelfde overgave en een ongekende humor waarvan

Voorleestips Hier volgt een viertal boeken van Joke van Leeuwen, erg geschikt om uit voor te lezen. * Waarom lig jij in mijn bedje? (2 tot 6 jaar) Een jongetje gaat naar bed. Hij gooit zijn beer uit bed omdat hij hem te groot vindt en zegt dat hij in zijn eigen bed moet slapen. Beer stapt op zijn eigen bed af en ziet daar de knuffelhond liggen. ‘Waarom lig jij in mijn bedje?’ Na een korte dialoog stuurt beer de knuffelhond naar zijn eigen bed. Zo moeten alle knuffels een plekje opschuiven. Alleen voor de lappenpop is geen eigen bedje meer beschikbaar. Wat nu? De leporellovorm (harmonicavorm) van het boek draagt bij aan het repeterende karakter van het verhaal


------ 2013 Jaar van het voorlezen -----en is daarmee aantrekkelijk voor jonge kinderen. Handig voor de voorlezers is dat de tekst verspringt van kleur wanneer een andere knuffel aan het woord is. Origineel prentenboek, mooi door zijn eenvoud. * Heb je mijn zusje gezien? (2 tot 6 jaar) Met dit prachtige verhaal

iets anders boven de muur uitsteken. Het amusante is dat je telkens een stukje van de muur op de rechterpagina als een flapje kan omslaan om de rest van de tekening te voorschijn te toveren. Later wordt ontdekt dat de krijtstrepen op de muur van zijn zusje zijn, maar dat weet hij niet. Zijn knuffel vindt het allemaal veel te lang duren en dat kun je aan hem zien.

Kweenie (vanaf 9 jaar) Een verhaal als verpakking voor andere kleine verhaaltjes die vol taalgrapjes zitten. Iedere avond vertelt de moeder van een meisje een verhaaltje voor het slapen gaan. Deze avond wordt ze gestoord door een telefoontje. Het meisje wacht tot haar moeder terugkomt maar dan belandt er iets op haar bed. Dat blijkt een jongetje te zijn dat uit een ander verhaal is gevallen. Hij weet zelf niet uit welk verhaal hij komt en antwoordt op alle vragen ‘Kweenie’. Samen gaan ze op zoek naar het verhaal van ‘Kweenie’ en passeren daarbij het ene na het andere absurde verhaal. Verhalen die uitgegomd worden, stripverhalen, rebusverhalen. Het duurt even voor ze het verhaal van ‘Kweenie’ gevonden hebben en het meisje weer bij haar moeder terugkomt.

* Ga je mee naar Toejeweetwel (7 tot 11 jaar) Dit boek is een leuke verzameling van eerder uitgegeven boeken en werk: ‘De metro van Magnus’ waarin Magnus gaan kinderen beter naar een bijzondere reis maakt in de illustraties kijken en naar een metro die hij zelf heeft de tekst luisteren omdat er getekend. ‘Een huis met steeds aanwijzingen bijkozeven kamers’ geeft bij elke men over het zoekgeraakte kamer een ander verhaal en zusje van een kleine jongen. in ‘Het weer en de tijd’ wint Op elke bladzijde stelt hij zijn Max met een kleurwedstrijd vraag opnieuw en voegt er een weekend in een boerinformatie aan toe. Hij staat derijtje in Frankrijk. Verder Een voorproefje: voor een muur en de mensen verhalen en versjes uit andere achter de muur hebben tel- boeken en theatervoorstelkens een eigenschap die zijn lingen waarbij ‘O zo hepzusje ook heeft (bv. blauwe pie’ natuurlijk niet ontbreekt. ogen, een gele muts, een jas Luister maar eens naar Erik met zakken, …) maar nievan Os in Arial 1 op pagina mand heeft zijn zusje gezien. 17. De muur neemt telkens de Als kers op de taart bevat dit onderkant van een dubbele boek een cd, waarop Joke pagina in. Je ziet het jongetje van Leeuwen een aantal op de linkerpagina voor de versjes en verhaaltjes vertelt muur staan en op de rechen zingt. terpagina zie je een hoofd of * Heel veel voorleesplezier!


------ UITGELICHT -----Buitenkunst: Artproject Beeday

Joke Proper en Henny Schaapman organiseren op 1 juni 2013 een kunstproject over bloemen en bijen. Kunstenaars uit Overijssel exposeren hun werk in de eeuwenoude tuin van de pastorie naast de dorpskerk in Diepenveen. Kunstenaars uit andere provincies en landen worden uitgenodigd het zelfde te doen in hun eigen streek of land. Met dit festival vieren zij het 100-jarig bestaan van de Imkervereniging Deventer.

Buitenkunst: De verbeeldtuin

Beeday. Joke Proper Er is van alles te zien en te beleven: bijzondere bijenkasten, live muziek en zang, verkoop van imkerbenodigdheden, honing, bijenvolkjes en drachtplanten. Verder een fototentoonstelling, informaop de website Artomondo

De verbeeldtuin Wijhe is een Waar Stationsweg 30 project van Henny Schaap- Wanneer man en Francien Kemperink met als thema: Recycling Art Garden. ‘Van niets iets maken’. Zij hebben een tuin aangelegd midden in het centrum van Wijhe. Deze tuin is vorm gegeven met recyclemateriaal. Iedereen kan hier aan bijdragen door planten, bodembedekkers, materialen te schenken. Iedereen kan in deze tuin genieten en werken, bijvoorbeeld door te mozaïeken en daarmee letterlijk een steentje bij te dragen. Er is een rolstoelpad aangelegd. Coördinatie: Francien Kemperink en Henny Schaapman. Kijk

tie van/over diverse groene verenigingen, demonstraties en workshops en een doorlopende filmvoorstelling met onder andere ‘Bijen en bloemen’ uit 1935. Ook kan er lekker geluncht worden en natuurlijk is de bijenkunst tentoongesteld in de pastorietuin. Waar Kerkplein 5, Diepenveen Wanneer 1 juni van 11.00 16.30 uur Voor wie alle leeftijden op afspraak met Henny Schaapman:

henny@deverbeeldingwijhe.nl

Voor wie alle leeftijden


------ UITGELICHT -----Buitenkunst: Lach van een kind

Rondom het Colombinehuis in Biddinghuizen, Flevoland is voor de tweede keer een kunst-slingerroute te bewandelen. Het is een wandeling van 1,5 kilometer door ‘het bos van morgen’. Langs de route zijn 25 bijzondere en vaak kleurrijke kunstwerken opgesteld. Sommige kunstwerken nodigen uit tot aanraken, spelen en bespelen, anderen dagen uit tot denken en of verbeelden: voegt het werk zich naar de natuur of heeft het juist een contrasterend effect. Opvallende element van de route is dat veel kunstenaars uit Olst-Wijhe en Heino belangeloos meewerken: Henny Schaapman. Anneletty Schumacher, Christien de Jong, Joke Proper, Sabien Stel, Jos van Westing en Wanda Schaap. Het Colombinehuis is een vakantieverblijf voor kinderen die om uiteenlopende redenen nauwelijks op vakantie kunnen. Zij kunnen daar met ouders, broertjes en zusjes verblijven in een verrassende en geheel verzorgde omge-

ving. Daarnaast is het CoSpijkweg 38 in Biddinglombinehuis een podium voor huizen ( naast Walibi). kunst en cultuur. Anneletty Wanneer Schumacher uit Wijhe/Elshof Openingstijden tot 1 noricht daar de exposities in en vember 2013: dagelijks zo ook deze kunst-slingervan 11.00 - 17.00 uur. route met als titel ‘Lach van Voor wie een kind’. alle leeftijden De wandeltijd is circa 30 Kosten minuten en de route is rol€ 2,50 per persoon en stoeltoegankelijk. € 5.00 per gezin tot vier personen. Waar Colombinehuis Flevoland


------ UITGELICHT -----Kijk Olst

delijke of visuele beperking. Meestal zijn de werken in een dagbestedingsatelier of werkplaats gemaakt. Ook de weverij van Overkempe (Boskamp) heeft hier volop aan meegewerkt en dat heeft geleid tot kleurrijke en kwalitatief hoogwaardige producten. De tentoonstelling is tot 15 juni te bekijken tijdens de openingsuren van het Holstohus. De werken zijn daarna te koop in de winkel van Overkempe in het Holstohus.

seert de commissie KijK van het Holstohus een expositie van amateurkunstenaars uit Olst-Wijhe. Gedurende 6 weken worden veel werken geëxposeerd op de wijze van de Parijse salon uit de 19e eeuw. In tegenstelling tot de Parijse Salon zijn er geen kwaliteitscriteria zodat de kunstenaars niet worden uitgesloten van deelname. Dat belooft een kleurrijk en veelzijdig beeld te geven van kunstuitingen in Olst-Wijhe.

Onder de noemer van expositiecommissie KijK (Olst) heeft de Stichting Wevenmet-Beperking in het kader van haar 10-jarig jubileum een tentoonstelling in het Holstohus in Olst ingericht. Er hangen weefwerken uit het hele land, gemaakt door mensen met een verstan-

Waar Holstohus, Jan Schamhartstraat 5, Olst Wanneer 3 mei tot 15 juni 2013 Voor wie alle leeftijden

Waar Holstohus, Jan Schamhartstraat 5, Olst Wanneer 16 augustus tot 28 september. Tijdens openingsuren van het Holstohus Voor wie alle leeftijden

KIJK Wijhe

kunstenaars, zowel twee- als driedimensionale en virtuele kunstuitingen. Werk waarmee het publiek de wereld van de verbeelding, verwondering of verstilling wordt ingetrokken. Soms ook spraakmakend.

KIJK heeft als doel beeldende kunst van kunstenaars binnen en buiten de gemeente Olst-Wijhe dicht bij de inwoners en bezoekers te brengen. De commissie KIJK selecteert, samen met de

Gestrikt verleden KIJK is in maart van dit jaar gestart met de expositie ‘Gestrikt verleden’ van Ellis Blom en Veerle Koch. De soms ontroerende foto’s roepen een gevoel van nos-

Weefwerken

Parijse Salon Voor de tweede keer organi-


talgie op. Vanaf mei worden de beelden aangevuld met foto’s van kinderen in de 2e wereldoorlog.

Guus Luijters maakte het boek ‘In Memoriam’ waarmee hij heeft geprobeerd

bijna 18.000 gedeporteerde en vermoorde kinderen hun naam terug te geven. Van bijna 3000 kinderen zijn foto’s in dat boek geplaatst. Het trof Blom en Koch zo erg dat zij in 2012 Luijters toestemming vroegen en kregen om enkele foto’s uit het boek een plek in de tentoonstelling van 2012 te geven. Ook nu bij KIJK Wijhe hebben deze foto’s een bijzondere plek in de strikkenexpositie.

Het werk is nog te zien tot 29 mei. Van 30 mei tot 4 september hangt er werk van Egbert Hascher. Meer over Hascher elders in dit nummer. Waar Raadhuisplein 1 te Wijhe. Wanneer van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur Voor wie alle leeftijden

------ Cultureel erfgoed -----Tentoonstelling: De geschiedenis van de Willibrord- of dorpskerk te Olst

een groot deel niet in het boek is gepubliceerd. Daarnaast kunnen mensen van de schrijfgroep één en ander toelichten.

Van 1 juni tot 31 augustus 2013 is in de Dorpskerk in Olst te zien de tentoonstelling De geschiedenis van de Willibrord- of dorpskerk te Olst. Deze tentoonstelling vloeit voort uit het boek ‘Kerkplein 1 Olst’ dat in december 2012 uitkwam. Dit boek is geschreven door een schrijfgroep bestaande uit Tom Smeenk, Nancy Hippe-Declemy, Irene Smeenk-Hamel, Henk Jan Damstra, Gerrit Koldewijn en Laurens Donkerbroek. De tentoonstelling bestaat uit (oude) foto’s, documenten en teksten waarvan

Nieuwsgierig Wij van Atelier Acht waren ook benieuwd naar de niet gepubliceerde verhalen en hebben aangeklopt bij enkele leden van de schrijfgroep. Zij

hebben zo veel informatie en materiaal dat er nog wel 5 boekdelen gevuld kunnen worden. Enthousiast deden zij verslag van het onderzoeken schrijfproces en vertelden grappige details over hun speurwerk. Bijvoorbeeld de overtuiging dat er ergens namen in de kerkbanken gekrast zouden zijn waarbij het verhaal ging dat daar overheen geschilderd was, maar de groep volhardde in het speurwerk. Zo is één van hen op de knieën tussen de kerkbanken door gekropen en kwam er zelfs een schroevendraaier aan te pas waarmee een kerkbank los geschroefd werd en ja hoor, de namen stonden er nog.


------ Cultureel erfgoed -----Orgelpijp In 1810 kreeg de dorpskerk van Olst zijn eerste orgel waarvoor Louis Napoleon, toen nog koning van Holland, een belangrijke gift deed. Na de Franse tijd werden overal de Franse sporen verwijderd of vernield en zo raakte het orgel in verval en werd pas in 1887 vervangen. (pagina 38/39 in het boek) De schrijfgroep werd geïnformeerd over een een stukje in het Rotterdamsch Nieuwsblad van 4 september 1922 over een orgelpijp uit 1810. Omdat de schrijfgroep uitsluitend kloppende feiten wilde opnemen en aanvankelijk dat krantenbericht niet gevonden werd, is daar in het boek niets over gezegd. Het is onduidelijk waar dat stuk orgelpijp gebleven is. Omdat het leuk zou zijn deze pijp in de tentoonstelling te laten zien, hebben we dat krantenartikel opgezocht en een oproep via twitter en facebook gedaan. Waar is die pijp nu? Hij zou de tentoonstelling over de kerk in juni, juli en augustus enorm sieren.

De Afscheiding van 1834 Het boek maakt melding van de spanningen binnen de Nederlands Hervormde kerk en de landelijke scheuring in 1834. In verband hiermee is in Olst één incident bekend. In 1836 werd een zekere Gerrit Jan Hoogenakker uit Wijhe (die met de afscheiding sympathiseerde) bijna gelyncht omdat hij naar Olst kwam. De burgermeester wist dat te voorkomen en verbood Hoogenakker ooit nog

in Olst te komen. (pagina 126 in het boek). Wij zijn er in geslaagd het verhaal van Hoogenakker verder uit te diepen. Elders in dit nummer staat deel 1. Waar Dorpskerk, Kerkplein 1, Olst Wanneer 1 juni t/m 31 augustus 2013 Voor wie alle leeftijden


------ Huiskamerconcert -----Opnieuw organiseert Atelier Acht een huiskamerconcert. Op 20 mei aanstaande, dat is tweede pinksterdag, brengen drie jonge pianisten een gevarieerd programma van licht klassieke muziek. We zullen onder andere horen: Rêverie van Debussy, gespeeld door Selma Noordergraaf, etude op. 25 no 1 van Chopin gespeeld door Janniek Klein Zandvoort, en een eigen compositie: Natural Mind, gespeeld door Davin Mosterd. Allen zijn leerling van de pianolespraktijk Rianne Hoek van Dijke in Wijhe en hebben intussen pianograad examens op niveau D gehaald.

Davin Mosterd was winnaar van de Salland’s Got Talent wedstrijd in maart 2012. Zoals gebruikelijk omlijsten we de muziek met kunst aan de muur. Nu met schilderijen van de in Zutphen wonende beeldend kunstenaar Henk op den Dries. Hij zal zijn werk toelichten, onder andere met video’s die het ontstaan van zijn werk weergeven. In het dagelijks leven is Henk docent beeldende vormgeving aan de scholengemeenschap de Heemgaard in Apeldoorn. Omdat hij de week voor 20 mei met een grote groep leerlingen in Barcelona verbleef, is de kans groot dat hij

ook daarover in gesprek gaat. Met de Sardana nog in zijn benen en o.a. Salvador Dalí, Antonio Gaudí en la Rambla nog in zijn hoofd kan dat bijna niet anders. Waar Atelier Acht, de Bongerd 8 in Olst Wanneer maandag 20 mei 2013 (Tweede pinksterdag), 15.00 uur Voor wie Uitsluitend voor genodigden info@atelieracht.nl


Kunst en Cultuur

Arial 2  

Virtueel tijdschrift over kunst en cultuur in Olst-Wijhe

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you