Page 1

irma_boom_a5_javitott copy.indd 1

7/6/11 4:21 PM


Irma Boom 1960. december 15-én született egy holland kisvárosban Lochemben, A világ egyik legelismertebb tipográfusa. Az egyetemi tanulmányokat Enschedeben végezte. A diploma megszerzése után öt évig dolgozott a holland kormány kiadójánál. Minden egyes új design projekt kezdetén alaposan tanulmányozza a könyv tartalmát, részletesen áttárgyalja a témákat a kiadóval és az íróval. Boom mindig biztosra akar menni, hogy munkáinak esztétikai hatása teljes összhangban legyen a szöveggel. 1991-ben létrehozta irodáját, és praktizálni kezdett Amszterdamban.

Irma Boom tipográfus, könyvdizájner az utóbbi évek sok szépséges és izgalmas könyvét tervezte, elnyerve a szakma nemzetközi elismerését. Mikor a veterán grafikus, Otto Treumann meglátta a könyvét, amit Irma Boom munkájául szánt, elismerte, hogy ez sokkal inkább Boom munkájának számít, mint az övé. Irma szerényen megjegyezte, hogy a kiadvány Traumannról szólt, csak a saját interpretációjában, magát adva.

2

Irma Boom a legfiatalabb Gutenberg díjas a világon. Így ismerték el innovatív, a hagyományokat, az írott és íratlan tipográfiai szabályokat figyelmen kivül hagyó hatalmas munkáját.

irma_boom_a5_javitott copy.indd 2

7/6/11 4:21 PM


Az egyik legismertebb munkája az a könyv, ami a Holland Konglomerátus száz éves évfordulójára készült. Öt éves kemény munkájába került elkészítése. E könyvének kiadása óta elsajátított egy kevéssé engedékeny munkastílust. Általában több könyvet tervez egyszerre. Bevallása szerint az a fajta szabadság, amit az SHV könyv tervezése adott, ezután már nem engedheti meg, hogy engedékeny legyen a kliensenkkel, kerüli a korlátozásokat.

„NEM TUDOK OLYANOKKAL EGYÜTT DOLGOZNI, AKIK MEGMONDJÁK MILYEN KÖNYVET KÉSZÍTSEK”

3

„HA VAN VALAMI KÖZÖS A KÖNYVEIMBEN, AZ A NYERSESSÉG. MINDEGYIK FINOMÍTATLAN”

irma_boom_a5_javitott copy.indd 3

7/6/11 4:21 PM


Életrajz kronológia 1985

A diploma megszerzése után dolgozni kezd a Holland Állami Kiadónál, és belekezd egy ötéves projektbe.

1991

Megnyitja az Irma Boom Ügynökséget Amszterdamban, mely a könyvek tervezéséhez segíti hozzá.

1992

Elkezd tanítani a Yale Egyetemen, az USA-ban.

1993

A Holland PPT-nek tervez lepkés bélyeg sorozatot.

1996 1998 2001

Kiadja a 2136 oldalas jubileumi emlékkönyvét, amin öt évig dolgozott. Elkezdi oktatói munkáját a Van Eyck Akadémián, Maastrichtban. Kinevezik a Holland Pénzügyminisztérium Tanácsadó testületébe. „Boom a könyvek mögött” címmel megrendezik kiállítását Párizsban, a Francia Nemzeti Könyvtárban. Elnyeri a tipográfusok legelismertebb díját, a Gutenberg díjat.

2003

Befejezi könyvtervét Aernout Miknek, és saját monográfiáját a Gutenberg Galaxie-nak.

2004

Megtervezi könyvét a „False Flat”-et, (Hibás Lakás) és a „Miért olyan jó a holland design?”

4

2011

Amikor ez a kiadvány készül, Irma Boom már több, mint 250 könyvet tervezett.

irma_boom_a5_javitott copy.indd 4

7/6/11 4:21 PM


Partnerei: Amszterdami Rijks Múzeum PaulFenterer üzletember Ferrari (Forma I-es cég) Inside Qutside (lakberendezési magazin) Zumbotel (osztrák világítástechnikai társaság) Vita International (bútoripari cég) Egyesült Nemzetek

Szervezete (ENSZ)

Koninklijke Tichelaar (holland kerámia-, és porcelángyár)

5

Boijmans van Benningen (rotterdami múzeum) NAi Publishers (Fényképészet, várostervezés, építészet témájú könyvkiadó) Camper (lábbeliket gyártó cég)

irma_boom_a5_javitott copy.indd 5

7/6/11 4:21 PM


6

Hogy hová fog vezetni bennünket Irma Boom, azt még nem tudjuk, és maga sem tudja. Aki ilyen gyorsan ilyen jó és szignifikáns munkákat készít, megérdemli, hogy figyeljünk rá, hogy ezeket a munkákat kiállítsuk és jutalmazzuk. A XX, és XXI.században kevés régióban alkotnak olyan szokatlan és emancipálódó, rendkivüli alkotást, mint Hollandiában.

irma_boom_a5_javitott copy.indd 6

7/6/11 4:21 PM


irma_boom_a5_javitott copy.indd 7

sem, amely kísérleti, de koncepcionálisan alkalmas. S nem átlagos.

Minden munkájánál olyan utat jár be szakmájában, amelyet korábban még senki

7

7/6/11 4:21 PM


magyar istvรกn irma_boom_a5_javitott copy.indd 8

7/6/11 4:21 PM

Magyar_Istvan_Irma_Boom-kepernyore  

Irma Boom a legfiatalabb Gutenberg díjas a világon. Így ismerték el innovatív, a hagyományokat, az írott és íratlan tipográfiai szabályokat...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you