Page 1

ASTRID SANTOS 2017

DESIGN PORTFOLIO


CONTENTS TEXAS ARCHITECTURE CENTER

5

KRUGER ART GALLERY

15

MERCAT DE PORT VELL

25

MICHEL’ PERFUME SHOPPE

33


TEXAS ARCHITECTURE CENTER

SITE MAP

FANNIN

MAIN

TRAVIS

MIILAM

The surroundings and present site conditions strongly influenced the form development of the TAC. Houston’s dependence on the automobile is undeniable and presented a huge opportunity to transform the relationship between architecture and the automobile.

SMITH

The Texas Architecture Center (TAC) in downtown Houston provides advanced services for research, collaboration, and leadership development. It creates opportunities for architects, students and citizens to interact and learn from each other. It engages the city, incubates architectural excellence and showcases environmental consciousness through architecture.

LOUISIANA

HOUSTON, TEXAS TEXAS A&M UNIVERSITY FALL 2014

FORM DEVELOPMENT

A smooth transition from the outdoor public space to the interior public space was among the first goals set to create an interactive hub for architects, students and the community. GRID

50’ X 25’ GRID ON SITE

SITE CONNECTIONS CONNECTION TOWARDS CLAY STREET

CONNECTION TOWARDS LIGHTRAIL

STA


McKINNEY

ADMINISTRATION 2009 SF

GALLERY 4810 SF

LAMAR

LEVEL 9

DALLAS LIBRARY/ TECH CENTER 5317 SF

LEVEL 8

POLK

LEVEL 7

CLAY

EXHIBITION HALL 2340 SF

LEVEL 6

CAFE/BAR 2444 SF

SUPPORT SPACES 1900 SF

LEELAND

JACKSON

CHENEVERT

JEFFERSON

CRAWFORD

LEVEL 4 & 5

LA BRANCH

PEASE AUSTIN

CAROLINE

SAN JACINTO

ACK

PROGRAM

GIFT SHOP 832 SF AUDITORIUM 6760 SF LEVEL 2 & 3

TOTAL SF 26412 +PARKING

GROUND LEVEL

PARKING STACK VOLUMES MOVE NORTH

EXTRUDE AND EXTEND FOR PROGRAM

EXTRUDE/EXTEND

PARKING

SITE INTERVENTION

5


GROUND LEVEL

PLANS

1

LOBBY

2

CAFE

3

AUDITORIUM

Houston’s heavy use of the automobile lead to the decision of intertwining the parking and indoor spaces. The interior spaces were carefully placed in relation to each other to create interesting circulation and create moments of interaction.

1 2

3

A smooth transition from the outdoor public space to the indoor public space was achieved by placing the entrance near the light-rail and towards clay st.

2

GROUND LEVEL

The ground level auditorium is slightly below grade to allow pedestrians to experience the space without actually entering the building. The same technique is applied throughout the parking areas to create an interaction between the driver, the car and the architecture.

GROUND LEVEL 1 LOBBY CAFE 1.2 Lobby AUDITORIUM 2.3 Cafe LEVEL 4 3. Auditorium 1

GALLERY SHOW ROOM

2

STORAGE

3

PARKING

The multilevel library and work space fosters a creative setting for students and professionals to network. 3

5

4

2

1

2

2 4

3

LEVEL 4 1

GALLERY SHOW ROOM

2

STORAGE

3

PARKING LEVEL 6 CENTER 1 TECH 6 5 PARKING (BELOW) LEVEL 2 STUDY ROOM 1. Tech Center 4. Reading Area 3 OUTDOOR LOUNGE 2.4 Study Room 5. Parking (below) READING AREA 3. Outdoor Lounge

5


2

CAFE

3

AUDITORIUM

LEVEL 4 1

GALLERY SHOW ROOM

2

STORAGE

3

PARKING

GROUND LEVEL

I

LEVEL 4

H

G

F

E D

C

B

3

C

B

5

1

B2

34'-11

B2.3 "

37'-5"

39'-11

B2

B2.3 "

42'-8"

B2.4

LEVEL 4 45'-2"

B2.3

B2.2

B2

B2.2

4

B1.7 B2.2

B2.4

B2.3

3

7

B4.7 B4

B4

B4 B4.5

LEVEL 4 1 GALLERY SHOW ROOM 1.2Gallery STORAGE Show Room PARKING 2.3Storage LEVEL 6 3. Parking 1 TECH CENTER B2

B2.2

B4.2 B4.9

B4.8

B1.2

B4 B4

B4

5 6

B4.10 B4.9

B4

2

2

4 7

B4.10

B1.2

B1.5

B6.8

B1.5

B1.2

B1

B1.2

B1.4

B1.3

B1

B4.5

B1

B5.4

B1.3

B6

B4 B4

B4.4

2

B1.4

4

4 5 6

B4.2

B6

B1.8

3

B4.3 B4

B4.2

B3

1 1 2

B1

1

3

H

G

F

E D A

1 2

I

B2

A

O

M N

L

K

J

B2

3

O

M N

L

K

J

TYPICAL ELEVATION : 46'-8"

B4.6

2

5

PARKING (BELOW)

STUDY ROOM OUTDOOR LOUNGE READING AREA I

5

B4

B4.6

B6

B5.2

67'-8"

B4

B3.14

B1.7

B1.7

B1.2 B1.4

B1.2

70'-2" 70'-2"

B4.10

B2.2

B2.2 B2.4

B2.4 59'-11

B2.3 "

B2

64'-'11

K

70'-2"

67'-8"

B3.12

B3.10 B1.2 "

B3.9

B4.2 B1

B3.9

62'-5"

B5.2

59'-11

B5.3

B3.11 B1

64'-'11

B3.11"

62'-5"

B3.10

59'-11

B3.9 "

1 B3.8

B3.7 .7

3.5

B3.6

B5.2

B5.2 .4

B5

B6

I

B1.2 "

B4.2 B4

G

B6

B1.5

C

B3.9

F

E

H

B3.13

J

C

O

4. Conference Room 5. Break Room 6. Parking 70'-2"

OFFICE DWORKSPACE

B3.12 B1.3

I

M N

L

K

J

BREAK ROOM

64'-'11

5

READING AREA

2.4 Office Reception CONFERENCE ROOM 3. Office Workspace

B4

B2.3 62'-5"

B2

B2.3 "

PARKING (BELOW)

M N

L

O

B4.3

B5.4 B4

1 2 3 1 2 3

B5.5 B4.3

4

6 1.7

OUTDOOR LOUNGE

D

B4.4

7

B1.7

3

5

B1.2

STUDY ROOM

B3.14

2

B

7

B1

B3.14

TECH CENTER

LEVEL 9

A

B4.7

2

OFFICE RECEPTION 6 PARKING G H LEVEL 9 1.2 Reading Area F E B

B1

TYPICAL ELEVATION : 71'-8"

READING 9 AREA LEVEL 46LEVEL

A

6

4 5 6

TYPICAL ELEVATION : 46'-8"

B3.13

1

1

3

B4

4

B4

LEVEL 6

1

B1.3

B1.3

B1

67'-8"

64'-'11

B1

B1.2 "

B4

B2.2 B2

67'-8"

B2

70'-2"

B2.3

3

B4

B4

B4.9

1 2 3

5 6

3

B4.5

4

B3.13

67'-8"

64'-'11

B3.11"

62'-5"

B1

62'-5"

B1

59'-11

B2.2 B4

B2

B2

B4.5

B4

B3.10

59'-11

B1.2 "

B1.5

B6.8

B6.7

B4.5

B2.2 B2

B2

B2.3

B2

34'-11

B2.3 "

37'-5"

B2.3

39'-11

B2

B2.3 " B2.4

42'-8"

B2.4

B4.2

B4

4B2

B4.3

B4.9

B4

3

5

B4.10

B4

B6.6

B4.5

B5.4

B1.4

B2

B3

B4.6

B2.3

B4.9

45'-2"

B2.3

B4.9

B2

2

2

B4 B4.2

B4.8

B1.5

B1.2

B1.2

B1

B1 B1.2

B1.2

B1.4

B1.4

B1.3

B1.3

B1

B1

B1.8

B1.5

B4

B4

4

1

B6

B4

B4.4

B4.8

B6

B6

B1.2

B4

B4.4

B1.8

B4.2

B1.5

B4

1

B3.9 "

B3.9

B6 B4.2

B4.2

B3.12

C

B

A

B4.3

B2.3

A

1 2

D

B3

1

I H

G

F

E

C

B

H

G

F

E D

O

M N

L

K

J

O

M N

L

K

J

B1.4

LEVEL 4 3 LEVEL 6 4

5 6


SECTION PERSPECTIVE


SOLAR ANALYSIS AND SHADING 10+ 9.0

The solar analysis was used to determine the placement of the perforated metal panels on the building facade. 8.0

7.0

6.0 5.0

4.0

3.0 2.0 1.0 0.0

10+ 9.0 8.0 7.0 6.0 5.0 4.0 3.0 2.0 1.0 0.0

PERFORATED METAL PANELS


SECTION

DETAIL 01

DETAIL 03

DETAIL 03

DETAIL 04

DETAIL 05

DETAIL 06


DETAILS 1. 2. 3. 4. 5.

1 2 3 4 5

6

16 17- 20 21, 22, 23

7 8 9 10 11 12 13 14 15

24, 25 26, 27, 28

SEPARATION SHEET METAL FLASHING FLASH REINFORCEMENT ROOF TOPPING MEMBRANE

6. CONCRETE GUARDRAIL 7. METAL PLATE 8. STEEL CABLE 9. PERFORATION 10. PERFORATION PANEL 11. TOPPING 12. ALUMINUM FRAME TO SLAB SUPPORT 13. ALUMINUM FRAME 14. STEEL INBED PLATE 15. ANCHOR BOLT 16. METAL C SECTION 17. STEEL PLATE 18. STEEL TUBE 19. STEEL INBED PLATE 20. INSULATION 21. STEEL W SECTION 22. SITE-CAST CONCRETE COLUMN 23. SITE-CAST CONCRETE BEAM 24. SHEET ROCK 25. DROP CEILING 26. SPIDER CONNECTION 27. GLASS 28. GLASS

29, 30 31-37 38, 39 40 41- 44 45, 46, 47 48, 49 50, 51, 52

53, 54 55 - 60

29. STEEL W SECTION 30. SITE-CAST CONCRETE COLUMN 31. VENTILATION GRILL 32. STEEL ACCESS FLOOR PANEL FINISH 33. STEEL ACCESS FLOOR PANEL 34. DUCT 35. ADJUSTABLE METAL PEDESTAL 36. DIFFUSER 37. INSULATION

61, 62 63 64, 65, 66 67, 68

69 70 - 76

38. STEEL INBED PLATE 39. ANCHOR BOLT 40. METAL C SECTION 41. STEEL PLATE 42. STEEL TUBE 43. STEEL INBED PLATE 44. INSULATION 45. STEEL W SECTION 46. SITE-CAST CONCRETE COLUMN 47. SITE-CAST CONCRETE BEAM 48. SHEET ROCK 49. DROP CEILING 50. SPIDER CONNECTION 51. GLASS 52. GLASS 53. STEEL W SECTION 54. SITC-CAST CONCRETE COLUMN 55. VENTILATION GRILL 56. STEEL ACCESS FLOOR PANEL FINISH 57. STEEL ACCESS FLOOR PANEL 58. DUCT 59. ADJUSTABLE METAL PEDESTAL 60. DIFFUSER 61. STEEL INBED PLATE 62. ANCHOR BOLT 63. METAL C SECTION 64. SHUFFLE GLAZE CAP 65. VENTILATION GRILL 66. SHEET ROCK 67. GLASS 68. GLASS 69. 2X6 ACOUSTIC WOOD PANEL 70. GLASS 71. GLASS 72. SHUFFLE GLAZE FLOOR CAP 73. RETAINING WALL 74. VAPOR BARRIER 75. STONE 76. SOIL 77. VAPOR SHIELD 78. CARTON FORM 79. CARTON FORM 80. CONCRETE PILE 81. CONCRETE PIER

77 78

79 80

81


EXTERIOR PERSPECTIVE


KRUGER ART GALLERY

ARTWORK

DALLAS, TEXAS TEXAS A&M UNIVERSITY SPRING 2014 Barbara Kruger is an artist that creates thought provoking pieces that address social, economical and political ideas. Much of her work is black and white photographs overlaid with declarative captions often in white and red. The Kruger Art gallery has been designed to showcase a specific collection of her works.

Kruger Barbara, I Shop therefore I am

The Kruger Art Gallery is situated amongst the up and coming arts district of Dallas. The direct surroundings of the site are modest, quiet and relatively untouched. Therefore, this gallery will assist in developing the area to be cohesive with the innovation and growth that is occurring within this district.

Kruger Barbara, Untitled (Your body is a battleground)


SITE MAP

15


FORM DEVELOPMENT

SITE

EXTRUSION

SITE

ALIGN

EXTRUSION

LEVELS

SITE

EXTRUSION

ALIGN

SUBTRACT

ALIGN

SUBTRACT

SUBTRACT

LEVELS

DATUM

DATUMS

LEVELS

CIRCULATION

CIRCULATION

CIRCULATION

DATUM

SITE INTERVENTION

SITE INTERVENTION

SITE INTERVENTION


SITE PLAN


FLOOR PLANS

LEVEL 1 LEVEL 01 LEVEL 01 Reception Area Elevator

LEVEL 2 LEVEL 02 LEVEL 02 Restroom Elevator Gallery

LEVEL 3 Restroom LEVEL 03 Elevator LEVEL 03 Gallery

ROOF

0 FT 0 FT

0 FT 0 FT

5 FT 5 FT

5 FT 5 FT

10 FT 10 FT

10 FT 10 FT

20 FT 20 FT

20 FT 20 FT

0 FT 0 FT

5 FT 5 FT

10 FT 10 FT

20 FT 20 FT

Outdoor Area 0 FT 0 FT

5 FT 5 FT

10 FT 10 FT

20 FT 20 FT

ROOF ROOF


EXPLODED AXONOMETRIC

ROOF LEVEL

LEVEL 03

LEVEL 02

LEVEL 01


EXTERIOR VIEWS


EXTERIOR ELEVATIONS

KRUGER ART GALLERY


SECTION PERSPECTIVE

DATUM


INTERIOR VIEWS


MERCAT DE PORT VELL

SITE ANALYSIS The site analysis was created by mapping where the surro were located and mapping the current pedestrian usage

BARCELONA, SPAIN BARCELONA ARCHITECTURE CENTER FALL 2013 The seaport area is shared by both a global and local population in an intense dynamic. The Port Vell site serves as an interaction and crossing point between The Old City Center of Barcelona, the seaport, and the neighborhood of “La Barceloneta”. The site analysis was used as a tool to further examine and develop the operative map. The strong influence the commercial spaces that surround the sire have on pedestrian usage led the mapping process to begin by identifying the most approximate crosswalks and then linking them together. The process resulted in two systems of commercial areas, one in the neighborhood of “La Barceloneta” and the other in the old city center. The two systems were then connected directly through the site.

OPERATIVE MAP The connection paths will serve as a direct link between t seaport, and the neighborhood of “La Barceloneta”.

CROSSWALKS

LINK


PEDESTRIAN PATHS

ounding commercial areas and paths.

CONNECTIONS THROUGH SITE

the old city center, the

25


SITE

SITE INTERVENTION The proposed paths create a unique geometry that will serve as the market vendor spaces and public spaces.

MARKET AND RESTAURANT SPACE 4 restaurants, 3 indoor markets, and 3 attached restaurants occupy the 7 volumes created from the proposed paths.


EXTENSION SPACE The 3 main volumes have both indoor and outdoor areas. These spaces and their extension spaces will also serve as the main connectors throughout the market.

INDOOR SPACE All 7 volumes are connected at various points. Each point was assigned a height based on the number of connections.

OUTDOOR MARKET ROOF All 7 volumes are connected at various points and heights creating spatial relationships using the roof canopy.


ROOF PLAN


MARKET PLAN The markets and restaurants were placed along the paths created through the site. The remainder of the site serves as a plaza. The bike path placed away from the pedestrian paths.


EXTERIOR PERSPECTIVES


MICHEL’ PERFUME SHOPPE

STOREFRONT PERSPECTIVE

SAN ANTONIO, TEXAS WESTEAST DESIGN GROUP FALL 2016 Michel’ Perfume Shoppe is located inside the newly renovated Joske’s Building at the Rivercenter Mall in Downtown San Antonio. This project was designed and completed in conjunction with the renovation. The client desired a space that was inviting and showcased the products while maintaining the necessary separation between the products and the consumer. The furniture was designed to do just that.

CONCEPT 2 | POP-OUT BOX INTERIOR SKETCHES

2 | POP-OUT BOX DISPLAY CONCEPT CONCEPTS INTERIOR SKETCHES


4'

2' - 10"

1' - 6"

33


FLOOR PLAN The entrance was centered between the 2 neutral piers. The storage room and bathroom were placed at the south side of the store to maximize shelf space visible from the main atrium. The neutral pier served as a backdrop to the makeup display area and created a nook for consumers to feel a sense of privacy while experimenting at the makeup table.

NEUTRAL PIER

MAKEUP AREA

STORAGE ROOM

BATHROOM


REFLECTED CEILING PLAN The spotlights were chosen to evenly illuminate the display shelves. The down lights provide a uniform light throughout the space to make the white look crisp and clean. The client wanted to make the makeup area standout among all the perfume. The chandelier over the makeup table provides the additional lighting for makeup application and adds elegance to the space.

CHANDELIER

DOWN LIGHT

SPOTLIGHT


PHOTOGRAPHS The white backdrop of shelving and display cases create a sophisticated environment. The vibrant hues of the perfumes are what make the space pop and attract the consumers in.


ASTRID SANTOS

Astrid Santos | 2017  
Astrid Santos | 2017  
Advertisement