Page 1

PORTRÆT

DANIEL VAN DER NOON OM SALATDRESSING, PARALLELUNIVERSER, HØJHUSE OG KUNSTNERISK MATERIE


Daniel van der Noon er 26 ĂĽr, han har lĂŚst litteratur og filosofi pĂĽ University of Leeds. I Aarhus arbejder han som kunstner og underviser, fordi det er bedre end at servere kaffe.


DET HANDLER OM AT FORSTÅ HVAD DER FOREGÅR For kunstneren Daniel van der Noon handler kunst om at forklare ting. Alt fra hvordan man laver salatdressing til filosofiske overvejelser om religion, kan forklares med tegninger, men det er svært. Fortalt til: Astrid Ildor, Foto: Emil Hougaard

K

u nst er et personligt sprog. Og for mig gælder det om at få andre til at forstå mit sprog bedre, så det bliver helt klart, hvad der foregår. Det burde være formålet for al kunst. Jeg kigger ofte på gamle tegninger, fra da jeg var seksten, eller små noter med en flygtigt tænkt tegning. Så tænker jeg, at det hele kunne sættes sammen til en slags personligt opslagsværk, for det er alt sammen, bogstaveligt talt, udsnit af min forståelse af verden. Nogen gange ønsker jeg bare at forklare, hvordan man laver en salatdressing, andre gange er det mere komplicerede ting som paralleluniverser og teorier om multiverset.

Diagrammer er et godt værktøj til at forklare hvad som helst; det befinder sig lige mellem sprog og billede. Det er bare super svært at lave, for det skal forklares på en måde, som alle kan forstå, på samme måde som en bog. Når jeg tegner bygninger tænker jeg på, hvad der foregår indenfor murerne; hvilke mennesker bor her? hvilken kultur dyrker de? og hvad for noget kunst findes der? For tiden arbejde jeg meget med at bringe det frem, jeg er begyndt at se gennem og ind i ting.


KUNSTTUR - URBANE VILDSPOR 17 MAJ KL. 12.00 Mødested: Godsbanen, indgang 3F Daniel van der Noon viser rundt i Aarhus midtby. Turen foregår på engelsk.

læs mere på: artweekend.dk

Når folk ser på min kunst, er der nogen, der forstår pointen, og andre der bare vil have det i bryllupsgave. Lige nu arbejder jeg på en tegning til et par; den ene er fra Aarhus og den anden fra København og de skal giftes i New York. Det prøver jeg at få med i tegningen, så kan de selv folde deres minder ind mellem murerne. Uanset hvad opgaven er, tjener det altid det samme formål; for dem er det bedre end et kedeligt familieportræt, og jeg får lov til at fordybe mig. Det er win-win og øvelse, og så er det helt sikkert ikke skadeligt. Det er sjældent at ting fungerer første gang man prøver dem af. Jeg lavede på et tidspunkt en Emerging Box lidt ligesom i Bladerunner, en empatimaskine man skal gå op og røre ved. Det var en installation med lys og masser af symboler på indersiden af en kasse, men det havde været bedre, hvis den havde kunne køre rundt om dig. Men det er en proces, og det kommer til at tage et par forsøg før det lykkedes fuldstændigt.

Det er ligesom at få folk til at forstå, hvad der foregår i dit hoved – fuldstændig at forstå det. Det er min mission; at tage materie ud og repræsentere det på en forståelig måde, det er det jeg hele tiden arbejder på.

Daniel van der Noon har lige for tiden atelier i den gamle Ceresbygning, men han planlægger at flytte sit arbejde til København.

Det er helt anderledes at se på kunst. Så må man prøve at forstå koderne, i netop det sprog man undersøger og finde ud af, hvad der ligger bag. Jeg prøver altid at forstå det på en diagrammatisk måde, både at skrive om det og prøve at tegne det. Det er noget, jeg bruger meget tid på at tænke over, så kommer der alle mulige idéer væltende, og så handler det om at filtrere det. Jeg kigger på alt muligt; Family Guy, Woddy Allen film, Science Fiction og bibelhistorier. Det er vigtigt hele tiden at være åben, så man ikke bliver fanget i en slags visuelt udtryk. Man må aldrig føle sig sikker, for så har man ikke forstået noget som helst.

Portræt: Daniel van der Noon