Issuu on Google+

ASthought ASthought #34 project:

architect:

Offices in via Zumbini / Lorenzo Bini, binocle


ASthought #34 project:

architect:

Offices in via Zumbini / Lorenzo Bini, binocle

book editor:

Jelena Prokop


AsThought

Content

architecture from concept to built form Our main goal is to describe the design process, the architectural solutions and the detailing choices of a built work in a chronological order. The dream – that is also the ambition – is to tune at the best the structure of this on-line manual and to spread around its template in order to amplify the power of collecting and publishing in a such huge way that in a few years we could arrive at the largest open source and most browsed utility for architectural students not only in Europe.

Work facts

p. 7

Project description

p. 8

Commission

p. 10

Final proposal

p. 14

Models p. 26 series editors: Gennaro Postiglione Maddalena Scarzella

Building site

p. 34

Photo gallery exteriors

p. 42

research team in Interiors @ Politecnico di Milano ////////////////////////////////////////////////////////////////////

Photo gallery interiors

p. 50

ASthought architecture from concept to built form

Photo gallery surroundings

p. 66

http://asthought.polimi-cooperation.org

Appendix p. 73

follow https://twitter.com/ASthought1 http://vimeo.com/asthought http://www.issuu.com/asthought

book editor: Jelena Prokop

All rights reserved © BINOCLE / Lorenzo Bini All drawings © BINOCLE / Lorenzo Bini All pictures © Authors this volume has no commercial purposes but only educational goals

Milan 2013

office presentation

p. 75

book editor presentation

p. 77


Work facts

Project:

Offices in via Zumbini

Adress:

Via Bonaventura Zumbini 29, 20143 Milano

Area:

1.350 m²

Volume:

-

Type:

Renovation

Planned:

2008

Built:

2011

Client:

Immobiliare del Nord S.p.a.4

Architect:

Binocle / Lorenzo Bini

Responsible partner:

Lorenzo Bini

Collaborator:

Gennaro Postiglione, Claudia Brunelli, Valentina Cocco,

Michela Fancello, Sandro Riscino

Structural engineer:

Atleier LC

Awards:

-

References:

Binocle

Project description:

offices-in-via zumbini - binocle

History of Commission:

Collaborator worked on few projects for with client in south of Italy. Client bought building in Milano, wanted to restore it and rent.

Project description:

The two blocks are organized around a common courtyard area. Most of Block A’s original structure has been preserved and allows each floor to have an open plan measuring 44 m long and 12 m wide. The long floor plates have been subdivided into five separate spaces, following the patterning of the structural bays. The bordering wall between the main interior space and the edge of the courtyard has been demolished to create a permeable elevation. Two wide “social” balconies provide ease of circulation among office spaces, and also the opportunity to enjoy the garden. “The garden is not confined to the role of ‘decoration’ of architecture, but rather becomes a central and functional entity.”

© Giovanna Silva 6

ASthought

Offices in via Zumbini - Lorenzo Bini, Binocle

7


Project description

In the Southern outskirts of Milano, on a 1.350 sqm plot, two separate buildings are organized around a common courtyard. The complex features 17 units of 100 and 150 sqm available for small practices or companies in search of a workplace to rent. Inside Block A, a dramatic new structure of 9 pentagonal trusses carries the weight of the new suspended mezzanines in a delicate manner. ”The structure of the roof is placed on a new concrete beam built on top of the existing outer walls, and its entire weight, as well as the one of the suspended mezzanines, is transferred to the perimetral pillars of the building and doesn’t overload the reinforced concrete beams that carry the floors at lower levels,” explained Bini. The second building, Block B, is a completely new entity, but much care was given to fuse the two buildings together.” As well as the spatial organization, the use of materials played an important role in this project. Through a process of research, choice and selection, the designers have tried to respond in a coherent way to what they perceived as relevant issues. The old and the new belong to a family, feature the same materials and present similar constructive solutions. This fact is also a consequence of the will to reveal and distinguish in a very clear way what was added and what was already there,” added Bini. Vegetation is a founding element in the project: it is not confined to the role of ‘decoration’ of architecture, but rather becomes a central and functional entity. The green structure is constituted by two great surfaces. The first, vertical one, will develop upward colonizing the 36 m wide and 13 m tall metallic mesh that protects the external balconies of Block A, while the second one will cover the 190 sqm flat roof of Block B.

Offices in via Zumbini - Lorenzo Bini, Binocle

9


Commission

on-site photographers Iacopo Boccalari Francesca Pozzi Carla Vitali

existing buildings industrial structure from 30’s organized on 3 storeys which was preserved existing service facilities which are demolished

Offices in via Zumbini - Lorenzo Bini, Binocle

11


12

existing situation / ground floor

existing situation / second floor

existing situation / first floor

existing situation / section

ASthought

Offices in via Zumbini - Lorenzo Bini, Binocle

13


Final proposal

Two separate buildings are organized around a common courtyard: the bigger one – named Block A – is the result of the transformation of an industrial structure from the 30’s, while the smaller one – the Block B – it’s a totally new construction that exploit the usable surface gained after the demolition of some existing service facilities. The complex features 17 units of 100 and 150 sqm available for small practices or companies in search of a workplace to rent. To make the building adapt to its new function, each storey has been divided in 5 separate spaces along 4 of the 9 beams, with each new rooms composed by 2 bays. By demolishing most of the strip that contained a sequence of small rooms serving each floor, the wall bordering the main interior spaces of the building toward the courtyard has been completely released and transformed into a new, more permeable elevation.

Offices in via Zumbini - Lorenzo Bini, Binocle

15


ground floor plan

16

first floor plan

ASthought

Offices in via Zumbini - Lorenzo Bini, Binocle

17


second floor plan

18

third floor plan

ASthought

Offices in via Zumbini - Lorenzo Bini, Binocle

19


elevation block B on courtyard

elevation block A on courtyard

20

section

ASthought

Offices in via Zumbini - Lorenzo Bini, Binocle

21


photomontages

22

photomontages

ASthought

Offices in via Zumbini - Lorenzo Bini, Binocle

23


24

ASthought

Offices in via Zumbini - Lorenzo Bini, Binocle

25


Model

Offices in via Zumbini - Lorenzo Bini, Binocle

27


28

ASthought

Offices in via Zumbini - Lorenzo Bini, Binocle

29


30

ASthought


32

ASthought

Offices in via Zumbini - Lorenzo Bini, Binocle

33


Building site

block A under construction

on-site photographers Iacopo Boccalari Francesca Pozzi Carla Vitali

Offices in via Zumbini - Lorenzo Bini, Binocle

35


Client was quite though, at certain point he wanted to save money. Main contractor was company which made all steel work, facades. Difficulty was because client decided to hire three different contractors to save the money. It is usaully cheaper to hire one contractor for construction, other for electrition and other for heating and cooling. At the end is not cheaper because building process takes longer. For architect work is three times more, he becomes like contractor between block A demolition of facade

others.

block A old roof

36

ASthought

Offices in via Zumbini - Lorenzo Bini, Binocle

37


block A f each storey has been divided in 5 separate spaces along 4 of the 9 beams, with each new rooms block A demolition of old roof

composed by 2 bays

new metal structure

block B under construction

The skeleton of the building is a

38

9 pentagonal trusses designed to

dense three-dimensional structure

carry all the weight of the new large

of fairly skinny IPE and HEA beams

suspended mezzanines

and pillars.

ASthought

Offices in via Zumbini - Lorenzo Bini, Binocle

39


galvanized metal structure attached

40

to the existing building

block B under construction

block A ground floor

adjacent plot is still empty

ASthought


Photo gallery exteriors

images

block A Š Giovanna Silva

Offices in via Zumbini - Lorenzo Bini, Binocle

43


Through a process of research, choice and selection, the designers have tried to respond in a coherent way to what they perceived as relevant issues. The different character of the two buildings suggested an homogeneous, rather than distinguished, use of materials. The old and the new belong to a family, feature the same materials and present similar constructive

main entrance

solutions. Economical solutions, light and easily mountable materials with high performances have been favored. The external facades of Block A have been protected with a new 10 cm thick insulation and then plastered, while the internal elevation toward the courtyard in a dialogue with Block B is cladded with prefab silver sandwich panels. The external metal structure (beams, columns, grids, frames and banisters) have been galvanized and mounted without any welding on site. Since the pillars supporting Block B have been insulated and cladded with black painted metallic carters, the covered parking area appears almost as an interior space.

44

courtyard

courtyard

Š Jelena Prokop

Š Giovanna Silva

ASthought

Offices in via Zumbini - Lorenzo Bini, Binocle

45


Š Giovanna Silva 46

ASthought

Offices in via Zumbini - Lorenzo Bini, Binocle

47


Vegetation is a founding element in the project: it is not confined to the role of ‘decoration’ of architecture, but rather becomes a central and functional entity. The green structure is constituted by two great surfaces. The first, vertical one, will develop upward colonizing the 36 m wide block A

and 13 m tall metallic mesh that

© Jelena Prokop

protects the external balconies of Block A, while the second one will cover the 190 sqm flat roof of Block B. The 12 Ampelopsis quinquefolia that form the living screen of Block A will change three times every year: they will proliferate in spring and summer providing shade and cooling the balconies and the offices, they will lose their leaves i the winter to let the sun penetrate and warm up the interior spaces. The transition from one state to the other will be announced every autumn by the deep red color of the leaves.

Steel construction and staircases people use for socialising, it works, people working in different companies see each other.

block B © Giovanna Silva

48

© Giovanna Silva

ASthought

Offices in via Zumbini - Lorenzo Bini, Binocle

49


Photo gallery interiors

photographs took before users moved in Š Giovani Silva

Offices in via Zumbini - Lorenzo Bini, Binocle

51


Š Giovani Silva 52

ASthought

Offices in via Zumbini - Lorenzo Bini, Binocle

53


The offices have been designed for unknown users. For this reason materials, colors and finishings contributes to define neutral environments that remain available for further transformations and customizations. The offices, the external balconies and the courtyard are characterized by a very reduced boxes with toilets and small kitcen

palette of materials. The interior surfaces of the walls and the ceilings are painted white, while the metallic structural elements crossing the interior space of the offices are all black. The choice of the ‘black and white’ underlines two distinguished tectonics: if white is associated with to the continuous elements (the gypsum board panels and the masonry walls), black is the color assigned to the discontinuous ones (the beams, the columns, the trusses and the window frames). This high-res contrast give an essential, graphic and direct atmosphere to the interiors. The horizontal surfaces, the oak wooden floor featured in most of the units as well as the concrete of ground floor, are the only material presence. The interiors of the toilets and the kitchens, conceived as

54

entrance from galvinazed metal

independent boxes, have been

structure

covered with a fiberglass wallpaper,

Š Giovani Silva

sealed up and painted grey.

ASthought

Offices in via Zumbini - Lorenzo Bini, Binocle

55


block A mezzanines

ground floor concrete

ventilation is visible in ineterior

first floor oak wood

Units are designed to be devided if it is needed, there are placed 5 heating

56

block A mezzanines

and cooling machines in the ceiling

Š Giovani Silva

in each unit.

ASthought

Offices in via Zumbini - Lorenzo Bini, Binocle

57


Š Ornaghi & Prestinari Offices in via Zumbini - Lorenzo Bini, Binocle

59


photographs took after users moved in Š Ornaghi & Prestinari

Users are smaller firms.For example

60

Client was developer, they bought

architect (old drawing table, lot of

the building, restored it and they are

magazines), call centre (diveded

renting single units to different users.

space in small boxes), company

Units didn’t have furniture as they

which does all kind of gadets for

were designated for unknown users.

the technology, photographer with

Architect designs background for

studio and set for shoting covers,

something that is going to come.

webdesigner...

ASthought

Offices in via Zumbini - Lorenzo Bini, Binocle

61


photographs took after users moved in Š Ornaghi & Prestinari

photogrphs took after users moved in Š Ornaghi & Prestinari

62

ASthought

Offices in via Zumbini - Lorenzo Bini, Binocle

63


For architects point of view some of offices are realy ugly. But he likes the experince to make design without knowing the users and then see how they used the space. Interpretation

photographs took after users

they made of space is somehow

moved in

unpredictable.

Š Ornaghi & Prestinari

64

ASthought

Offices in via Zumbini - Lorenzo Bini, Binocle

65


Photo gallery surroundings

photographs of surroundings Š Jelena Prokop

view from via Venosta

Building is situated in southern outskirts of Milano, at the crossing between Via Venosta and Via Zumbini.

Offices in via Zumbini - Lorenzo Bini, Binocle

67


68

ASthought

Offices in via Zumbini - Lorenzo Bini, Binocle

69


church at beginning of via Zumbini

crossing of via Zumbini and via Venosta

area used to be industrial, most of old

70

buildings are renovated

view from via Zumbini

park at beginning of via Zumbini

residential buildings across

ASthought

Offices in via Zumbini - Lorenzo Bini, Binocle

71


appendix

72

ASthought


office presentation

Binocle\Bin�o*cle\, noun [F. binocle; L. bini two at a time + oculus eye.] (Opt.) A dioptric telescope, fitted with two tubes joining, so as to enable a person to view an object with both eyes at once; a double-barreled field glass or an opera glass.

Lorenzo Bini was born in Milan, Italy in 1971. Educated at the Politecnico di Milano and at the SHKS of Oslo, he graduated in architecture in 1998 and worked for different practices in Milan. In 2000 he moved to The Netherlands to work as a senior architect for West8 Urban Design & Landscape Architecture. In 2003 he returned to Milan and co-founded studiometrico, an architecture practice that he has been directing until 2011, when the office has ceased business. Beside his professional activity, Lorenzo has been lecturing in various European schools and he’s currently teaching architecture at the Politecnico di Milano.


book editor presentation

Jelena Prokop 6.4.1988. Zagreb, Croatia Student of last year at Faculty of Architecture, University of Zagreb. Participated in erasmus exchange program at Politecnico di Milano. Worked in architectural offices in Vienna and Zagreb as intern.

“The imagination is the vehicle of sensibility. Transported by the imagination, we attain life, life itself, which is absolute art.�

Offices in via Zumbini - Lorenzo Bini, Binocle

Yves Klein

77


Work facts

Project:

Offices in via Zumbini

Address:

Via Bonaventura Zumbini 29, 20143 Milano

Area:

1.350 m²

Volume: Type:

Renovation

Planned:

2008

Built:

2011

Client:

Immobiliare del Nord S.p.a.4

Architect:

Lorenzo Bini / binocle

Responsible partner:

Lorenzo Bini

Collaborator: Gennaro Postiglione, Claudia Brunelli, Valentina Cocco, Michela Fancello, Sandro Riscino Structural engineer:

Atleier LC

Awards:

-

References: Binocle Project description:

offices-in-via zumbini - binocle

History of Commission:

Collaborator worked on few projects for with client in south of Italy. Client bought building in

Milano, wanted to restore it and rent.

Main architectural ideas:

The two blocks are organized around a common courtyard area. Most of Block A’s original

structure has been preserved and allows each floor to have an open plan measuring 44 m long

and 2m wide.


ASt034 Zumbini