Page 1

ASthought #10 project:

architect:

Edo’s Home / Stefano Bolzoni & Guido Bonatti


ASthought #10 project:

architect:

Edo’s Home / Stefano Bolzoni & Guido Bonatti

book editor:

Thea Valenti


AsThought architecture from concept to built form Our main goal is to describe the design process, the architectural solutions and the detailing choices of a built work in a chronological order. The dream – that is also the ambition – is to tune at the best the structure of this on-line manual and to spread around its template in order to amplify the power of collecting and publishing in a such huge way that in a few years we could arrive at the largest open source and most browsed utility for architectural students not only in Europe.

series editors: Gennaro Postiglione Maddalena Scarzella

research team in Interiors @ Politecnico di Milano //////////////////////////////////////////////////////////////////// ASthought architecture from concept to built form http://asthought.polimi-cooperation.org follow https://twitter.com/ASthought1 http://vimeo.com/asthought http://www.issuu.com/asthought

book editor: Thea Valenti

All rights reserved © Authors All drawings © Studio A4 All pictures © Authors this volume has no commercial purposes but only educational goals

Milan 2013


Content

Work facts

p.

7

Project description

p.

8

Commission

p. 12

Draft proposals

p. 18

Final proposal

p. 22

Models

p. 32

Construction drawings

p. 36

Building site

p. 58

Photo gallery exteriors

p. 70

Photo gallery interiors

p. 80

Photo gallery surroundings

p. 108

Selected essay

p. 112

Appendix p. 115 office presentation

p. 117

book editor presentation

p. 119


The walkable skylight Š Sergio Magnano 6

ASthought


Work facts

Project:

Edo’s Home

Address:

Via Taverna 160, Piacenza

Area:

193 m²

Volume:

521 m³

Type:

Housing

Planned:

2010

Built:

2010-2011

Client:

Private (Edo)

Architect:

Studio A4 / Stefano Bolzoni e Guido Bonatti

Responsible partner:

Stefano Bolzoni

Collaborator: Guido Bonatti Structural engineer:

Davide Garilli

References: Europaconcorsi http://asthought.polimi-cooperation.org/tag/thea-valenti/ Project description:

Edo’s Home-Studio A4

History of Commission:

Our clients are the parents of Edo Balordi, at start they wanted only a not invasive restauration

but then they changed their mind for doing a very beautiful house for them and their son.

Main architectural ideas:

The main idea was to bring in brightness and lightness inside the house and to turn the

house back forward. For this reason the house is open to the South which is the back front.

Edo’s Home - Studio A4

7


Project description


Casa via Taverna 160

L’idea cardine del progetto parte dalla struttura dell’immobile, con l’intento di rovesciare l’organizzazione degli ambienti. Si illuminano e arieggiano gli spazi bui e si sposta il centro gravitativo dell’abitazione, l’area di maggiore socialita’, ponendola in costante comunicazione con l’esterno. L’idea si struttura attraverso l’apertura di un ampio lucernario calpestabile, che diventa soffitto per il piano terra e terrazzo per il primo piano, sostituendo il solaio pre-esistente, completamente opaco. Una nuova bucatura all’interno del lucernario crea il cavedio. Esso ospita il giardino aromatico in costante dialogo con la biblioteca interna. Il gelsomino rampicante nel cavedio unisce gli spazi aperti del piano terra al primo, dove la grande finestra della cucina, affacciata sul terrazzo, illumina l’intero ambiente in profondita’. Al secondo piano, nel prospetto sud, e’ stata realizzata una pensilina in vetro e ferro, utilizzabile come balcone per la principale camera da letto, in grado di nascondere la grande finestratura della cucina alla luce solare diretta delle ore estive piu’ calde. L’intero progetto di restauro si caratterizza per l’utilizzo di 5 semplici presenze materiche: la muratura intonacata e imbiancata, i pannelli di pino fenolico, il vetro, il ferro, e la pietra serena.

Edo’s Home - Studio A4

9


The livingroom Š Studio A4 10

ASthought


Edo’s Home - Studio A4

11


Commission


Edo © Studio A4 Edo’s Home - Studio A4

13


The old front, as found Š Studio A4 14

ASthought


The back, as found © Studio A4 Edo’s Home - Studio A4

15


The entrance, as found Š Studio A4 16

ASthought


The bedroom, as found © Studio A4 Edo’s Home - Studio A4

17


Draft proposals

18

ASthought


plans of the start point Edo’s Home - Studio A4

19


plans of the preliminary study 20

ASthought


Edo’s Home - Studio A4

21


Final proposal


plans and axonometry Edo’s Home - Studio A4

23


The plans: as found, demolition and construction, the project 24

ASthought


Edo’s Home - Studio A4

25


The sections: as found, demolition an construction, the project 26

ASthought


Edo’s Home - Studio A4

27


28

The prospect, as found

The prospect, demolitio

The back prospect, as found

The back prospect, dem

ASthought


on and construction

The prospect

molition anc construction

The back prospect

Edo’s Home - Studio A4

29


The front, render 30

ASthought


The second floor, render Edo’s Home - Studio A4

31


Models


Study model Edo’s Home - Studio A4

33


Study model

34

ASthought


Study model

Edo’s Home - Studio A4

35


Construction drawings


The walkable skylight Edo’s Home - Studio A4

37


The walkable skylight 38

ASthought


The walkable skylight Edo’s Home - Studio A4

39


Detail of the walkable skylight 40

ASthought


Detail of the walkable skylight Edo’s Home - Studio A4

41


Detail of the iron stairs 42

ASthought


Detail of the iron stairs Edo’s Home - Studio A4

43


The iron stairs render 44

ASthought


The iron stairs render Edo’s Home - Studio A4

45


The iron stairs render 46

ASthought


Edo’s Home - Studio A4

47


The gate details 48

ASthought


The gate Edo’s Home - Studio A4

49


The kitchen cabinets details 50

ASthought


The kitchen cabinets details Edo’s Home - Studio A4

51


The kitchen cabinets dimensions 52

ASthought


The kitchen cabinets renders Edo’s Home - Studio A4

53


The street number detail 54

ASthought


The street number render

The street number Š Studio A4 Edo’s Home - Studio A4

55


The bathroom fornitures 56

ASthought


The bathroom © Thea Valenti

The bathroom © Sergio Magnano Edo’s Home - Studio A4

57


Building site


The stairs © Studio A4 Edo’s Home - Studio A4

59


The construction of the front Š Studio A4 60

ASthought


The construction site © Studio A4 Edo’s Home - Studio A4

61


The construction of the front door Š Studio A4 62

ASthought


The construction of the ground floor © Studio A4 Edo’s Home - Studio A4

63


Construction of the walkable skylight Š Studio A4 64

ASthought


Construction of the walkable skylight © Studio A4 Edo’s Home - Studio A4

65


Construction of the stairs Š Studio A4 66

ASthought


Construction of the stairs © Studio A4 Edo’s Home - Studio A4

67


Construction of the groud floor Š Studio A4 68

ASthought


Construction of the front © Studio A4 Edo’s Home - Studio A4

69


Photo gallery exteriors


The back © Studio A4 Edo’s Home - Studio A4

71


The back Š Studio A4 72

ASthought


The back © Studio A4 Edo’s Home - Studio A4

73


The back front Š Sergio Magnano 74

ASthought


The walkable skylight © Studio A4 Edo’s Home - Studio A4

75


The fragrant garden on the roof Š Thea Valenti 76

ASthought


The back © Studio A4 Edo’s Home - Studio A4

77


The front Š Sergio Magnano 78

ASthought


The front window © Thea Valenti Edo’s Home - Studio A4

79


Photo gallery interiors


The fragrant garden Š Sergio Magnano Edo’s Home - Studio A4

81


The livingroom Š Sergio Magnano 82

ASthought


The livingroom © Studio A4 Edo’s Home - Studio A4

83


The entrance in the livingroom Š Sergio Magnano 84

ASthought


Edo’s Home - Studio A4

85


The livingroom Š Studio A4 86

ASthought


Edo’s Home - Studio A4

87


The livingroom Š Thea Valenti 88

ASthought


The livingroom and the fragrant garden Š Studio A4 Edo’s Home - Studio A4

89


The livingroom with the trapdoor close Š Sergio Magnano 90

ASthought


The livingroom with the trapdoor open Š Sergio Magnano Edo’s Home - Studio A4

91


The livingroom and the fragrant garden Š Studio A4 92

ASthought


Edo’s Home - Studio A4

93


The fragrant garden Š Studio A4 94

ASthought


Edo’s Home - Studio A4

95


The livingroom Š Thea Valenti 96

ASthought


The iron stairs © Studio A4 Edo’s Home - Studio A4

97


The kitchen Š Sergio Magnano 98

ASthought


Edo’s Home - Studio A4

99


The kitchen fornitures Š Studio A4 100

ASthought


The kitchen fornitures Š Sergio Magnano Edo’s Home - Studio A4

101


The wood stairs Š Thea Valenti 102

ASthought


The wood stairs © Sergio Magnano Edo’s Home - Studio A4

103


The handrail of the wood stairs Š Studio A4 104

ASthought


The dining room © Studio A4 Edo’s Home - Studio A4

105


The last stairs Š Studio A4 106

ASthought


The third floor © Studio A4 Edo’s Home - Studio A4

107


Photo gallery surroundings


The neighborhood © Thea Valenti Edo’s Home - Studio A4

109


Via Taverna, Piacenza Š Studio A4 110

ASthought


Edo’s Home - Studio A4

111


Selected essay


Europaconcorsi, 2012 Edo’s Home - Studio A4

113


Europaconcorsi, 2012 114

ASthought


appendix


office presentation

Edo’s Home - Studio A4

117


“Modifichiamo lo spazio attraverso interventi e segni che, pur nella propria semplicità e sobrietà, lo riqualifichino completamente, anziché inserire elementi di puntualizzazione o di clamore a sé stanti. Utilizziamo strumenti che permettono di ordinare, chiarire, illuminare le forme e la semantica dei luoghi che ci vengono affidati. Attiviamo relazioni tra gli ambienti e le persone che li visitano. Il nostro obiettivo sono creazioni apparentemente semplici, creazioni da abitare. Lo studio formale rigoroso, unito all’esperienza nella costruzione di alto artigianato, ci permette di intervenire sia sulla distribuzione interna degli spazi, sia sull’ideazione del singolo particolare d’arredo per creare un ambiente capace di raccontare le persone che lo vivranno.”

Architetto Stefano Bolzoni Si laurea in Architettura presso il Politecnico di Milano nel 2005 e pratica la professione dal gennaio 2007. Fin dal liceo affianca alla formazione accademica il lavoro nella falegnameria di famiglia, dove approfondisce il rapporto tra l’ideazione dell’oggetto d’arredo, la sua costruzione e la sua messa in opera. Continuando a unire la preparazione teorica all’esperienza in situ, collabora già durante gli anni universitari con diversi studi professionali. Dal 2008 è cultore della materia ed esercitatore presso il Politecnico di Milano (sede di Piacenza) per la Facoltà di Architettura Ambientale.

Architetto Guido Bonatti Si laurea in Pianificazione Territoriale Urbanistica e Ambientale presso il Politecnico di Milano, per cui dal 2001 al 2002 segue il dipartimento A.L.A.D. Nel 2003, ottiene un master in Progettazione del Paesaggio, organizzato dalla Facoltà di Agraria dell’Università degli Studi di Milano. Dal 2004 al 2005 continua la collaborazione con Politecnico di Milano (sede di Piacenza), con l’incarico di cultore della materia per la Facoltà di Architettura Ambientale. Dal 2003 a oggi coopera con lo studio di ingegneria ambientale Ambiter di Parma.

118

ASthought


book editor presentation

“ Art must not reproduce the visible, but to make it visible” Paul Klee

I am Thea Valenti, I was born in Milan April 2, 1991. I attended the scientific high school institute “Virgilio”, in Milan. I graduated in 2010 and now I’m attending the third year of University of Environmental Architecture at Politecnico di Milano. I enjoy travelling and see new places and new architecture, in fact I like discover the ideas that is under every architectural culture and moreover get in touch with the local culture.

Edo’s Home - Studio A4

119


Work facts

Project:

Edo’s Home

Address:

Via Taverna 160, Piacenza

Area:

193 m²

Volume:

521 m³

Type:

Housing

Planned:

2010

Built:

2010-2011

Client:

Private (Edo)

Architect:

Studio A4 / Stefano Bolzoni e Guido Bonatti

Responsible partner:

Stefano Bolzoni

Collaborator: Guido Bonatti Structural engineer:

Davide Garilli

References: Europaconcorsi Project description:

Edo’s Home-Studio A4

History of Commission:

Our clients are the parents of Edo Balordi, at start they wanted only a not invasive restauration

but then they changed their mind for doing a very beautiful house for them and their son.

Main architectural ideas:

The main idea was to bring in brightness and lightness inside the house and to turn the

house back forward. For this reason the house is open to the South which is the back front.

ASt010 Edo's Home  

Edo’s Home, Stefano Bolzoni e Guido Bonatti, Piacenza, Italy, 2010 - book editor Thea Valenti

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you