Page 1

ASthought #35 project:

architect:

Entrance to Sant’Eufemia / Paolo Mestriner-studioazero


ASthought #45 project:

architect:

Entrance to Sant Eufemia / Paolo Mestriner-studioazero

book editor:

Iva Pauzar


AsThought architecture from concept to built form Our main goal is to describe the design process, the architectural solutions and the detailing choices of a built work in a chronological order. The dream – that is also the ambition – is to tune at the best the structure of this on-line manual and to spread around its template in order to amplify the power of collecting and publishing in a such huge way that in a few years we could arrive at the largest open source and most browsed utility for architectural students not only in Europe.

series editors: Gennaro Postiglione Maddalena Scarzella

research team in Interiors @ Politecnico di Milano //////////////////////////////////////////////////////////////////// ASthought architecture from concept to built form http://asthought.polimi-cooperation.org follow https://twitter.com/ASthought1 http://vimeo.com/asthought http://www.issuu.com/asthought

book editor: Iva Pauzar

All rights reserved © Paolo Mestriner-studioazero All drawings © Paolo Mestriner-studioazero All pictures © All Authors this volume has no commercial purposes but only educational goals

Milan 2013


Content

Work facts p. 5 Project description

p. 7

Commission and Surrounding

p. 11

Draft proposals

p. 17

Final proposal

p. 21

Construction drawings

p. 27

Building site

p. 39

Photo gallery

p. 43

Selected essay

p. 55

Appendix office presentation

p. 61

book editor presentation

p. 63


image full size

Š Iva Pauzar 6

ASthought


Work facts

Project:

Entrance to Sant’Eufemia

Address:

Piazza Sant’Eufemia, 25100, Brescia, Italy

Area:

12198 m²

Type:

Public space

Planned:

2002.

Built:

2006.

Client:

local municipality

Architect:

studioazero / Paolo Mestriner, P.Pedrali, A. Rossini

Responsible partner:

Paolo Mestriner

Collaborator: M. J. Cruz Moreno, B. Tasca, E. Viva, M. Romano, A. Busi Consultants: A. Gasparini References: studioazero Project description:

entrance-sant’eufemia-studioazero

History of Commission:

The first competition that the architect Paolo Mestriner and his officewon, that was

a competition of curriculum vitae provided by the local municipality of Brindisi

Main architectural ideas:

Get the idea out of the context. Establish the connections and relations between the items and

materials.

entrance to Sant’Eufemia - Paolo Mestriner - studioazero

7


Project description


“Designing public spaces is very difficult.”- said architect Paolo Mestrineron on the project of the Entrance to Sant Eufemia in Brescia. It was the first time he participated, with his office, on a competition given by the municipality of Brescia , where the main goal was to find an office with enough experience in working on public spaces. The whole project was born out of the context, the only thing that he and his team had to be careful of was the budget. The 140 × 27 m2 of public space, which extends in east / west, is integrated between the sacral object, the archeological site and on the city road. There is no real centrality, just a axis that was created by the stone wall bench that is dividing the public and more intimate park space of the church. The concept of the space was to connect the public street side, and tne park side of the church. The gradation was made by different ground elevations, putting the park on a higher level. Also the gradation was made by the materials, putting the natural materials in the park and artificial ones on the street side. The wall benche acts like a trashold between these 2 spheres, connecting them with 3 passages, northern made of wooden Acacia flooring; diagonal, Remembrance Avenue, made of granite; and the southern ground one that acts like a hidden passage. While sitting on the stone wall bench the perspectives on both sides of the wall changes. The upper horizon on the street side gives the whole view of the surrounding, looking on the park side ground level becomes the level of the horizon, making the viewer part of the nature.The street side contains concrete wall in corten metal. The rustiness of the corten resembles the soil of the hill in the background of the area, and shows a sense of time and changes. The walls create barriers to the parking place, bus stop and the road, partially isolating the pedestrian side and the park. The walls are perforated with proportional cuts that make framed connections to the business of the street. On the street side are corten benches that are sheded during the hotter days, unlike the wall benches.In the park is a tree lane where are five stone benches integrate among them. There is also an old stone which was dug up during the realization. At the south end of the space is a water well pipe placed in the wall, the same wall changes its height along the perimeter as it goes along the perpendicular street and ends around the outdoor altar. The important issue of water within the public space is detected under the cortain walls, where is a grid disposal that symbols the dynamic of the water. entrance to Sant’Eufemia - Paolo Mestriner - studioazero

9


Š Iva Pauzar 10

ASthought


entrance to Sant’Eufemia - Paolo Mestriner - studioazero

11


Commission and Surrounding


Š Paolo Mestriner - studioazero entrance to Sant’Eufemia - Paolo Mestriner - studioazero

13


Š Paolo Mestriner - studioazero 14

ASthought


entrance to Sant’Eufemia - Paolo Mestriner - studioazero

15


Š Paolo Mestriner - studioazero 16

ASthought


entrance to Sant’Eufemia - Paolo Mestriner - studioazero

17


Draft proposals


Š Paolo Mestriner - studioazero entrance to Sant’Eufemia - Paolo Mestriner - studioazero

19


project layers 20

ASthought


Š Paolo Mestriner - studioazero entrance to Sant’Eufemia - Paolo Mestriner - studioazero

21


Final proposal


Š Paolo Mestriner - studioazero entrance to Sant’Eufemia - Paolo Mestriner - studioazero

23


final drowing 24

ASthought


Š Paolo Mestriner - studioazero entrance to Sant’Eufemia - Paolo Mestriner - studioazero

25


Viale della Bornata side of the public space

Š Paolo Mestriner - studioazero 26

ASthought


1 path santella

7 bus stop

2 viale della Bornata

8 corten bench

3 park of Remembrance

9 tamoil

4 museum of 1000 miles

10 parking

5 santella

11 stone wall bench

6 newsstand

12 fountain

Š Paolo Mestriner - studioazero entrance to Sant’Eufemia - Paolo Mestriner - studioazero

27


Construction drawings

Š Paolo Mestriner - studioazero


pavement detail drawing entrance to Sant’Eufemia - Paolo Mestriner - studioazero

29


water detail drawings 30

ASthought


entrance to Sant’Eufemia - Paolo Mestriner - studioazero

31


corten wall detail drawings 32

ASthought


Š Paolo Mestriner - studioazero entrance to Sant’Eufemia - Paolo Mestriner - studioazero

33


34

ASthought


entrance to Sant’Eufemia - Paolo Mestriner - studioazero

35


stone wall bench detail drawings 36

ASthought


floor drainage detail drawings

Š Paolo Mestriner - studioazero entrance to Sant’Eufemia - Paolo Mestriner - studioazero

37


textures ,connections, relations 38

ASthought


Š All authors entrance to Sant’Eufemia - Paolo Mestriner - studioazero

39


Building site


images

Š Paolo Mestriner - studioazero entrance to Sant’Eufemia - Paolo Mestriner - studioazero

41


4. 2.

4. 3.

4. 6.

4. 7.

4. 10.

4. 11.

realisation timeline 42

ASthought


4. 4.

4. 5.

4. 8.

4. 9.

4. 12.

5. 1.

Š Paolo Mestriner - studioazero entrance to Sant’Eufemia - Paolo Mestriner - studioazero

43


Photo gallery

Š Paolo Mestriner - studioazero


park of Remembrance entrance to Sant’Eufemia - Paolo Mestriner - studioazero

45


46

ASthought


images

Š Paolo Mestriner - studioazero entrance to Sant’Eufemia - Paolo Mestriner - studioazero

47


48

ASthought


entrance to Sant’Eufemia - Paolo Mestriner - studioazero

49


captions captions captions entrance to Sant’Eufemia - Paolo Mestriner - studioazero

51


Š Iva Pauzar 52

ASthought


park of Rememberence, looking from the altar to the Vilale della Bornata entrance to Sant’Eufemia - Paolo Mestriner - studioazero

53


images

Š Iva Pauzar entrance to Sant’Eufemia - Paolo Mestriner - studioazero

55


Selected essay


entrance to Sant’Eufemia - Paolo Mestriner - studioazero

57


58

ASthought


Gennaro Postiglione (a cura di) UNPLUGGED ITALY tracce di architettura italiana

entrance to Sant’Eufemia - Paolo Mestriner - studioazero

59


appendix


office presentation

62

ASthought


(San Remo, 1964) Founder and inventor of studioazero, an architectural studio in Brescia. After studying in Lisbon, Porto and with a degree at the Politecnico in Milan, he starts his professional and teaching career. He is a hired professor at the Facolta di Architettura e Societa of the Politecnico in Milan and director of International Master on Extraordinary Landscapes, Landscape Art and architecture. He has been several times selected and awarded in international competitions like Matosinhos, Brescia, Segovia, Roma, Firenze, Perugia, Varese, Somarate, Quartu Sant ’.Elena, Pantelleria. He has been published on several national and international magazines, like Housing, Pasajes, d ’Architettura, Wettwerbe Aktuell, Construire, Cadernos, FutureArquitecturas, Progettare. He has taken part in personal and collective exhibitions in Brescia, Milan, Porto, Parma, Venice, London, China and Norway.

entrance to Sant’Eufemia - Paolo Mestriner - studioazero

63


book editor presentation

64

ASthought


Iva Pauzar is born in Croatia, city of Osijek, 11.06.1987., where she finished elementary school and gymnasium of Natural and Mathematic. After her high school moved to Zagreb where she continued her education on Faculty of Architecture Zagreb. Till now she participated on several workshops and seminars and worked in couple of architectural offices. She is currently on Erasmus on Politecnico di Milano where she is finishing her last semester on Master of studies, after which she will return to her home faculty hopefuly end her academic education.

entrance to Sant’Eufemia - Paolo Mestriner - studioazero

65


Work facts

Project:

Entrance to Sant’Eufemia

Address:

Piazza Sant’Eufemia, 25100, Brescia, Italy

Area:

12198 m²

Type:

public space

Planned:

2002

Built:

2006

Client:

local municipality

Architect:

studioazero / Paolo Mestriner, P.Pedrali, A. Rossini

Responsible partner:

Paolo Mestriner

Collaborators:

M. J. Cruz Moreno, B. Tasca, E. Viva, M. Romano, A. Busi

Consultant: A. Gasparini References: studioazero Project description:

entrance-sant’eufemia-studioazero

History of Commission:

The first competition that the architect Paolo Mestriner and his officewon, that was

a competition of curriculum vitae provided by the local municipality of Brescia

Main architectural ideas:

Get the idea out of the context. Establish the connections and relations between the items and

materials.

ASt035 Entrance to Sant'Eufemia  

Entrance to Sant’Eufemia, Paolo Mestriner-studioazero, 2002.-2006

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you