Page 1

Associació Alba

Butlletí especial - memòria 2011


El dia 12 d’octubre de 2011 la població de Tàrrega va sortir al carrer en suport a les persones amb discapacitat i a les seves famílies. L’acte “Penjant d’un fil...” coincidia també amb la celebració del 36è aniversari de l’Associació Alba, una entitat que treballa des de fa 36 anys per millorar la qualitat de vida d’aquestes persones des d’una perspectiva integral. La formació, l’habitatge, l’oci i el lleure, i la feina són necessitats bàsiques que tenim TOTES les persones.

“Ens ha costat Déu i ajuda arribar fins aquí...” Aquest ha estat un any força desconcertant. Un any on hem viscut grans alegries, però també grans decepcions. Per començar hem vist fer realitat un somni que vam iniciar fa 15 anys -l’ampliació i rehabilitació de les nostres instal·lacions, una millora que estan gaudint totes les persones que atenem i els treballadors de l’associació. Però per altra banda, la situació de crisi econòmica ens ha afectat a través de retallades. Hem deixat de rebre ajudes i subvencions que anaven dirigides a oferir un servei digne o a poder garantir les necessitats bàsiques que anomenem a la portada d’aquesta publicació.

El suport rebut per la població de Tàrrega a l’acte “Penjant d’un fil...” ens anima a seguir treballant com fins ara i -molt important- a seguir aprenent de les persones per les que l’entitat va ser constituïda, estar al seu servei i al de les seves famílies. Ens hem d’encomanar de la seva il·lusió, generositat i superació. El camí no serà planer, caldrà imaginació, nous ponts, nous models de col.laboració entre persones, entitats i ciutadania. Ho tenim tot per aconseguirho, un gran equip humà, polivalent i amb ganes de treballar. 35+1 són els anys que l’Associació Alba porta lluitant per ofrir un futur digne a les

persones amb discapacitat. Com diuen Els Manel a la seva cançó de corrandes “Ens ha costat Déu i ajuda arribar fins aquí”. Per tant, ara més que mai, cal mirar amb optimisme el futur que ens espera, aprofitar les oportunitats i ser emprenedors. Només així podrem sortir enfortits de les adversitats. I si no que els ho preguntin a les persones amb discapacitat amb les que treballem. Només cal seguir el seu exemple. Equip i junta directiva Associació Alba

(Aquest butlletí especial correspon al núm 7 del mes de gener-febrer 2012)


Eixos estratègics 2011-2014 Des de l’any 2008 l’Associació ha dut a terme un procés de reflexió estratègica i gestió participativa amb l’objectiu de marcar el camí a seguir en els propers anys.

EIX 1

EIX 2

EIX 3

EIX 4

Millorar la

Increment del valor econòmic i estabilitat

Impulsar una organització

financera de l’entitat

eficient

Esdevenir un referent social, econòmic i cultural

qualitat de vida de les persones amb discapacitat

La persona és l’eix de l’activitat econòmica i empresarial L’Associació Alba és una entitat sense afany de lucre. Amb l’objectiu de crear llocs de treball per a persones amb discapacitat ha creat diverses activitats empresarials basades en una gestió ètica i transparent dels beneficis i resultats. La diferència entre una empresa tradicional és que aquests beneficis no es queden als socis, sinó que resten a l’empresa per a poder créixer.

Ens considerem una associació amb valor social que genera riquesa al territori, ja sigui col·laborant amb altres petites i mitjanes empreses com pel nombre de persones que hi treballen. A través de l’activitat empresarial sensibilitzem i ajudem trencar amb els estigmes que van lligats a les persones amb discapacitat.

Cronologia 1975 - Es constitueix l’associació i es crea l’Escola Alba. 1979 - Es crea el Taller a l’Antic Hospital - Servei de bugaderia - Producció de draps 1995 - Residència Llar Alba -Creació del Centre Especial de Trebal 1995 - Professionalització del servei de Bugaderia - Servei de rentat de cotxes 2000 - 1a ampliació Taller Alba

L’Associació Alba en xifres

2004 - Llar Aleix - Obrador El Rosal

4,2 M

7

Pressupost

Centres

34%

232 Persones amb discapacitat

207 Contractes laborals

2005 - 2a ampliació Taller Alba - L’Espígol a Cervera - El Gat del Rosal 2006 - Salut Mental: Club social Airecel i Prelaboral 2009 - Cuina central-càterings 2010 - Cessió del Palau dels Marquesos de la Floresta per ubicar el servei de Salut Mental 2011- 3a ampliació Taller Alba - Quàlia Serveis Educatius


Salut mental, obertura i sensibilització - Ens cedeixen El Palau dels Marquesos de la Floresta per a ubicar la nostra seu. - Suport a la llar: seguiment de 15 persones en els seus domicilis. - Prelaboral: formació d’hàbits i aptituts per trobar una feina. 21 persones ateses. - Club Social Airecel: oci i lleure. 37 persones ateses.

Llars Residència, benvinguts a casa - Llar Aleix: hi viuen 35 persones - Llar Alba: hi viuen 13 persones - Tenim llista d’espera per aconseguir tenir una plaça residencial o habitatge. És un problema de tots! - Acollim persones sense família o tutors i que estan lluny de casa seva.

Lleure i Club Alba, atenció integral de les persones - Participem en Intercanvis Juvenils Europeus a l’estranger. Coneixem altres cultures. - Organitzem una ruta en bici de mínim 500 km - Organitzem torns de vacances per als usuaris per Catalunya i Espanya. - Impulsem projectes de salut i alimentació entre els treballadors i usuaris. - Paticipem en competicions esportives a nivell català amb bàsquet, badminton, futbol, etc.


Escola Alba, formem els joves del futur - 45 nois i noies - Els formem en PAQPI d’Auxiliar en establiments hotelers. - Som Escola Verda, reciclem i respectem el Medi Ambient. - Rebem estudiants en pràctiques universitàries.

Centre Ocupacional, el treball ens dignifica - 72 persones ateses - Ofereix continuïtat a l’Escola Alba - Gestionem l’hort de l’Associació - Fem sessions de teràpia canina - Activitats manipulatives com empaquetar gases mèdiques. - Treballem les habilitats socials i l’autonomia

L’Espígol, ens obrim a la Segarra - 15 persones ateses - Gestionem un jardí i hort adaptats (Premi Unnim) - Ens formem en Atenció Turística gràcies a la Paeria de Cervera - www.lespigol.blogspot.com, el nostre blog des de fa 8 anys!


El Gat del Rosal, ens apropem als ciutadans - A través d’aquesta cafeteria-restaurant fem visible l’associació i el món de la discapacitat. Fomentem la integració. - Dóna ocupació a 5 persones amb discapacitat. - Acollim actes, celebracions i trobades. - Preparem un canvi de rumb per rellançar el servei.

El Rosal, apostem pel que és autèntic - Obrador artesanal: galetes fetes a mà d’una en una. - 4500 kg de galetes venudes el 2012. - Exportem a Alemanya, Finlàndia i Rússia. - Especialistes en lots d’empresa i de regal - Dóna feina a 6 persones amb discapacitat.

Cuina Central, som el que mengem - Una cuina satèl·lit que subministra a tots els serveis de l’Associació i menjadors escolars. - Més de 300 menús diaris. - Dóna ocupació a 4 persones amb discapacitat. - Es cuina amb producte de proximitat fomentat l’economia del territori. - Fem servir productes de l’hort de l’Associació - Servei de càtering per a empreses


Quàlia, projectes per l’educació en el lleure - Servei integral per a les escoles: servei d’acollida, menjador, extraescolars o xerrades. - Oferim tallers aprofitant els recursos de l’Associació. Sensibilitzem vers les persones amb discapacitat. - Dinamitzem i donem suport a les Ampes. - Fomentem el treball en equip, hàbits alimentaris, el respecte, la cultura de l’esforç.

Artis, idees amb cor i ànima - Activitat ocupacional basada en la creació artística on hi participen 30 persones amb discapacitat. - Samarretes, bosses, tovalloles, pitets, llibretes, clauers, penjolls Seyart, etc. - A través de dibuixos expressen qui són, el seu estat d’ànim o les seves il·lusions. - Peces úniques i irrepetibles, procés manual. -

Botigues Alba, productes amb valor social - La Botiga del Gat: recent estrenada la nova ubicació més oberta al públic. - La Botiga del Palau: oberta durant les festes de Nadal al vestíbul del Palau dels Marquesos de la Floresta. - La Botiga del Palau online: Els nostres productes són presents a la xarxa a l’abast de tothom. www.labotigadelpalau.cat

Projectes educatius


Ens adaptem a les necessitats del client

78 persones treballant a l’à rea de serveis


L’any 1995 l’Associació Alba crea el Centre Especial de Treball (CET) oferint treball remunerat a persones amb discapacitat i garantint la seva integració laboral.

Neus Jou, al Rosal des de 2004 1. Quina és la teva feina? Colar la massa amb la monitora o amb una companya, rentar les eines entre totes i netejar les màquines. Faig vanos, cubanos, neules, tulipes, arrugats de xocolata i sense. 2.T’agrada la feina? El que més m’agrada és fer cubanos, vanos, neules i arrugats. 3.Quan fa que estàs a l’Associació i quines coses hi has fet? Fa 6 anys. He passat per la bugaderia, per la cuina de El Gat i cafeteria i al 2010 vaig estar al servei de neteja també. 4. Com és el teu dia a dia? Començo a les 7 del matí i fins a 2/4 de 3. Durant aquestes hores fem galetes o el que ens mani la monitora que es diu Dora. De vegades ens toca envasar galetes, ficar etiquetes o anar a buscar coses al magatzem.

L’Albert té 21 anys i fa un any i mig que treballa al Gat del Rosal 1. Com hi vas entrar? Quan estava a l’escola Alba la Yesirah ens venia a explicar els serveis del CET i a mi des d’un principi ja m’agradava la idea de treballar al Gat Vaig fer-hi pràctiques, també a l’Hostal del Carme i als estius feia de cambrer al meu poble. 2. Et va costar trobar feina? Vaig estar força temps anant al Centre Ocupacional esperant que sortís una oportunitat i al final m’ho van oferir. He tingut molta sort. 3. T’agrada treballar aquí? Alguns dies són durs i alguns caps de setmana em toca treballar, però m’agrada molt treballar-hi. Estic molt bé amb els companys. He après a estalviar diners i la família està molt contenta.

El Centre Escpecial de Treball (CET) ha de comptar amb una plantilla d’un mínim del 70 per cent de persones treballadores amb un grau de discapacitat igual o superior a un 33 per cent. L'objectiu d'aquests centres especials de treball és productiu com en qualsevol altra empresa, però la seva funció és social. El CET de l’Associació Alba està format pels serveis: bugaderia, neteja, manipulats, jardineria, El Rosal, El Gat del Rosal i Cuina. El CET reb ajuda del Departament d’Empresa i Ocupacói de la Generalitat i els seus professionals cobren el salari mínim interprofessional. Evolució dels treballadors del CET (persones amb discapacitat) 80

71

60

55

40 20 0

14

15

18

19

25

56

79 59

54

52

52

62

70

34

1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011


Els principals reptes de futur Repte 1

rnatives e lt a s e v o n r Impulsa is o s , ll a r(p ls ia c n e r e s id ollides c a , s e i c n residè projectes de s u o n , ls a tu pun its...) pisos compart

Repte 2 Implantar la metodolog ia de la Planificació Centrada en la Persona (P CP) i ada ptar els serveis a la nova t ipologia d’usuaris , transto rns de conducta i plurideficiè ncies.

Repte 3 Impulsar ocupació a la Segarra: creació d’un Centre Especial de Treball o potenciar el Treball amb Suport a empreses de l’entorn.

Si ens busques, ens trobaràs...

www.aalba.cat

Profile for Associació Alba

Memòria Anual 2011  

Memòria Anual 2011  

Advertisement