Page 1

Anem a veure món!

butlletí

juny 2011

núm 3

Diuen que viatjar és una de les millors teràpies que hi ha. Viatjar et transforma i és una manera de fomentar el creixement personal, conèixer nova gent i consolidar les amistats dins del grup. Per això l’Associació Alba sempre ha potenciat els viatges com a activitat a fer en els diferents serveis. En el butlletí de juny iniciem la ruta per terra, mar i aire; en avió, bicicleta, autocar o cotxe p e r a i n f o r m a r- v o s d e l s

diferents viatges que han realitzat les persones de la nostra associació durant el maig, juny i juliol d’aquest any (i encara ens en deixem algun, segur!) En alguns d’aquests torns de viatges hi han participat també persones de l’Olivera. Tots ells ens han fet arribar una postal des de les diferents destinacions on ens expliquen com han anat els respectius viatges. Preparats per anar a veure món?

Cada un dels punts correspon a un dels viatges realitzats pels diferents serveis de l’associació. A sota s’explica de quin servei es tracta.

Grup divers de l’Associació i Voluntariat europeu Centre Ocupacional - Taller L’Espígol Grup clista - Club Alba Punt de partida

Si unim amb una línia tots els recorreguts que s’han fet en aquests viatges podem veure que l’Associació Alba ha fet més de

Menú 12.000 10€ quilòmetres!


Visita a l’hort per part d’escolars El dia 28 de juny, un grup d’alumnes de P3, P4 i P5 del col·legi Jacint Verdaguer de Tàrrega van realitzar una visita a l’Hort del Rector, l’hort que el Centre Ocupacional Alba està tirant endavant amb totes les persones i amb l’ajut inestimat del David, expert horticultor que està realitzant les pràctiques d’un curs. D’aquesta manera, un total de 20 alumnes ha visitat l’hort, ha estat amb contacte amb totes les verdures, fruites i altres vegetals que hi ha plantats a l’espai cedit pel Mossèn

agenda

L’ e q u i p d ’ A l b a V e r d a continua treballant per tal de sensibilitzar a nivell mediambiental els treballadors i usuaris de l’associació. Una de les darreres accions s’ha realitzat al Gat del Rosal participant en el dia lliure de bosses de plàstic.

Josep Garriga i han gaudit de les explicacions tècniques del nostre expert. Els alumnes han pogut descobrir com es planten i c re i x e n l e s t o m a t e s , e l s p e b ro t s , albergínies, mongetes, alfàbrega, Maria Lluïsa, pataques i altres plantes que s’usen com a protectors i antiparàsits com el tabac. També han observat diferents tipus de fruiters que hi ha a l’hort com perers, pomers, figueres, cirerers o vinya. Durant el recorregut i l’explicació, han pogut observar fotografies (elaborades per ARTIS) dels mateixos vegetals i fruites en estat més desenvolupat, tal i com els troben a les botigues o a casa. En definitiva, ha estat un matí molt verd! Aquesta activitat forma part d’un pla pedagògic creat per millorar el coneixement del medi natural de la zona tant de les persones de l’Associació Alba com per persones d’altres entitats o escoles.

El 4 de juliol es van donar als clients les bosses del Gat reutilitzables en comptes de les de plàstic. Per altra banda, a partir d’ara les bosses de plàstic s’hauran de pagar a 2 cèntims i les reutilitzables del Gat a 2’5 euros

Butlletí de l’Associació Alba (Edició mensual)

Juliol 21 - Dinar d’empresaris de l’Urgell al Taller Alba Signatura del conveni Incorpora entre la Cambra de comerç de Tàrrega, Foment Tàrgarí i l’Associació Alba. De l‘11 al 15 - Viatge a Mallorca per part d’un grup de persones del Centre Ocupacional.

Si voleu rebre el butlletí cada mes en paper envieu-nos un correu electrònic indicant la vostra adreça postal a comunicacio@aalba.cat També el podreu consultar en format digital al web

www.aalba.cat

Equip del butlletí: David Caba i Pilar Llobera de Prelaboral i Anna Homs (comunicació) Envieu-nos les vostres notícies i suggeriments a comunicacio@aalba.cat


Festival solidari destinat a la ONG Internacional Iniciatives solidàries d'Àngel Olaran. El grup de l'Escola Alba i l'Espígol van ser convidats per la coreògrafa Montse Esteve, la persona amb qui han estat treballant al taller de música la cançó "Penjant d'un fil" del grup Naraina.

Els grups del Taller de música presenten a Guissona i a l’Ateneu de Tàrrega el que han après.

El grup del Taller, Residència Alba i Ca n'Aleix van actuar amb la cançó "Superheroi" de Marc Parrot.

Neix Qualia projectes educatius, una iniciativa integral d’educació en el lleure que pretén oferir a les escoles i entitats tot tipus de serveis: gestió de menjador, servei d’acollida, tallers i activitats extraescolars, tallers educatius, etc. Us mantindrem informats!!!


B

os d i n e ienv

ia v o g e S a

Hola! Som Un grup d’onze persones del Centre Ocupacional del Taller que hem anat de colònies a Àvila i Segòvia. Hi vam anar en autobús. Un cop a Àvila vam fer diferents visites a castells i monuments romànics així com museus. Vam poder degustar plats tradicionals de la zona i disfrutar d’uns paratges fantàstics. Després vam anar a Segòvia i vam poder visitar l’aqueducte romà situat just al mig de la població. Han estat unes vacances fantstiques!

Claret Salutacions! Els dies 22 i 23 de juny un grup de 7 persones del Taller vam anar de colònies a cal Miramunt, a una casa rural situada a Claret, prop de Torà. Van ser 2 dies de relax, convivint en un àmbit d’allò més rural. Entre les activitats que vam fer destaquen l’elaboració de sabons artesanals. Ens ho vam passar molt bé!

a i n à u Lit

Deu joves de l’associació Alba de Tàrrega, hem estat a Lituània participant a l’intercanvi juvenil organitzat a la ciutat de Panevezis. Els països participants en aquest intercanvi van ser Turquia, Suècia, Dinamarca, Lituània i Catalunya i amb la finalitat principal de crear un espai on els joves gaudíssin de l’intercanvi cultural i social mitjançant diferents activitats organitzades per part de cadascuna de les entitats i sota l’eix temàtic de l’estil de vida al S.XIX. Fa riure la foto, oi?


13 persones de l’associaóci vam estar allotjats durant 7 dies a l'Hotel San borondon, a Puerto de la Cruz a la Illa de Tenerife. A l'hotel teníem pensió complerta, amb un bufett deliciós on no ens vam deixar de tastar res. També tenia piscina, cosa que anava la mar de bé.  Durant tots els dies, excepte el darrer, el que marxàvem vaja, va estar enuvolat, però va ser genial per no patir calor. Vam fer tres excursions, el loro parque, parc temàtic amb diferents espectacles d'animals, lloros, lleons

I ♥ Tene

s a i r na

a C s sla

i s a L

marins, orques i dofins; al Parc Natural del Teide que alguns van definir com un viatge a la lluna, tan pel paisatge com per arribar-hi i la tercera va ser a un complex de piscines al costat de la platja, els llacs Martianez. El ritme del grup va ser fantàstic i les relacions que es van crear, estupendes. Al darrer dia, tot el personal de l'hotel es va acomiadar de nosaltres i ens va dir que érem "un grup exemplar", Gràcies!

a

g u R a-

Els dies 6, 7 i 8 de juny el grup de l’Espígol hem estat de vacances a Coma Ruga (El Vendrell). Hem passat tres dies molt divertits, hem visitat moltes coses i ens hem banyat a la platja. L’allotjament on hem estat era l'Alberg Sta Maria del Mar, molt a prop de la platja i tot adaptat. Ens ho hem passat molt bé i ens hem relaxat molt.

Com

rife


3a jornada Les Meves Raons El Bar Kirikú va acollir la 3a Jornada en Salut Mental Les Meves Raons. Aquesta vegada per a fer un recital poètic amb acompanyaments musicals. Tant en l’escrit de les poesies com en la narració hi van participar persones amb malaltia mental. L’objectiu és el de sensibilitzar al públic i trencar amb els tòpics que es relacionen amb aquest col·lectiu.

El Taller de música: crònica d’un somni M’ agradaria en aquestes línies, intentar copsar una mica, quin ha estat aquest projecte, al que totes anomenem Taller de música, perquè hi creiem cegament i perquè no? fer- ne una valoració, des del meu punt de vista personal i absolutament subjectiu. Hem aprés, i tots hem aprés: alguns han aprés a cantar, d’ altres han aprés el significat de les paraules, uns altres han posat paraules a les emocions. Que hem aprés nosaltres? A fer les coses sense pressa, a conèixer poc a poc, i nota a nota, les capacitats de cada persona, hem aprés a sorprendre’ns amb cada gest, amb cada petit canvi i a valorar molt més la nostra feina. Tots sabem i sembla que entenem la teoria de qui són les persones amb les que treballem, però jo, personalment m’ he adonat dels meus prejudicis respecte a les seves capacitats, de les que tant i tant parlem. I ho dic així, perquè he aprés que, com diu la cançó que han estat treballant alguns, són Superherois i heroïnes, del dia a dia. Ens feia por sortir i ensenyar a la resta que era el que estàvem fent, em feia por, vulnerar la seva dignitat i tot responia a un

problema de manca de confiança, que per sort m’ han ensenyat a superar. No som nosaltres qui ha de vetllar per la seva dignitat, perquè són dignes per ells mateixos i són persones valentes, decidides, treballadores i sobretot entregades. Agraeixo molt a tots els grups que han passat per Ca n’ Aleix aquest any, acompanyant- nos en aquest procés, a totes les persones que han recolzat el projecte, a les dues coreògrafes, la Montse Esteve i la Eva Saavedra, que aquest cap de setmana ens han permès enfrontar- nos a les nostres pors i veure que tenim un grup de persones fantàstiques que van ser capaces de fer- nos gaudir, unes a Guissona i altres a Tàrrega, d’ un espectacle emocionant, ben fet, i que cada cop que hi penso em posen la pell de gallina, i tinc constància de no ser la única. A les famílies per la seva implicació, a les professionals ( començant per la Tere Sala, que ha defensat el projecte a capa i espasa) Per tant el curs vinent hi tornarem, amb més ganes, amb menys prejudicis i amb més persones que s’ han deixat embolicar per aquest somni. Sònia , Llar Aleix llaraleix@aalba.cat (Trobareu la versió completa del text a la web d’Alba)


El servei de netja celebra el 5è aniversari

El servei de bugaderia compta amb una nova eina de treball, aquesta màquina amb forma de maniquí que els serà molt útil per a treballar

FORMACIONS REALITZADES • 14 i 16 de juny. Curs de mobilitzacions i canvis posturals Realitzat per la Anna Sentías (Escola Alba), fisioterapeuta. Objectiu del curs: Conscienciar-se de la importància d’adoptar una bona higiene postural per la prevenció de lesions i àlgies vertebrals i realitzar i integrar mobilitzacions i canvis posturals econòmics. Aquesta primera edició s’ ha adreçat al personal d’ atenció directa de les dues residències: Llar Alba i Llar Aleix, i ha tingut una durada total de 6 h.

Teresa Roca, fundadora i gestora del servei de Neteja 1. Quan vas començar? Tot va ser casualitat. Jo porto 9 anys a l’associació i vaig començar fent cables. Es va acabar la feina de cablejat que estàvem fent i calia recolocar a molta gent. Jo havia fet feines de neteja pel Consell Comarcal i per bancs. Em van proposar d’impulsar el servei de neteja de l’associació i formar a tothom. Vam començar amb 1 client i ara ja en tenim 15! 2. Què és el que més t’agrada de la feina? El que més m’agrada és fregar i el que menys rentar les taules. 3. Com és el teu dia a dia? Arribo a les 2 i ens repartim en 3 grups per anar a netejar a la KEY, al Maçanès i al GLS. Després fem neteja interna, si podem ajudem a bugaderia després i per la tarda Indox, Ros Roca i Borges. Jo vaig on faci falta gent i faig supervisió de les feines que fem.

• 22,23 i 27 de juny. Curs de primers auxilis. Realitzat per la Diplomada en Infermeria: Laia Palau Tersà, centre Sant Joan de Déu d’ Almacelles. Objectiu: Desenvolupar els coneixements bàsics, les actituds i les habilitats necessàries per a reconèixer la naturalesa d’una lesió, avaluar-ne la gravetat i donar-hi el suport vital adequat. En aquesta edició del curs s’ han format un total de 15 persones dels diferents serveis de l’ entitat.

4. Estàs contenta d’aquests 5 anys del servei? Estic satisfeta perquè els clients ens diuen que estan contents amb nosaltres. Per algunes empreses ja som com de la família! Fins i tot he fet de recepcionista agafant telèfons mentre fan el cigarret.


r e p i c i a en b

Rut

D N A L L HO

Esport ra u t Na

AM

T A T IS

El club ciclista de l’associació hem estat 7 dies pedalant per Holanda i hem recorregut un total de 554 quilòmetres, que no és poc! Hem acumulat noves vivències i experiències que no oblidarem. Repte aconseguit!!

Butlletí Trimestral Juny 2011  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you