Page 1

FRØBLADET til de små frøer

- en hjælpende hånd


g o å m s e r æ K … r e ø r f e d ø s Længe har I måttet vente på dagen, hvor I endelig kunne kalde jer selv for 1.g’ere og elever på Herning gymnasium. Måske har I været fyldte af nervøsitet og sommerfugle i maven - frøer om man vil. Sikkert har I også haft en masse forventninger, forestillinger og bekymringer om starten. For hvad nu hvis ingen kunne lide jer? Hvis I ikke passede ind? Hvis I havnede i en forfærdelig klasse? Eller hvis 2. og 3.g’erne var grumme? Men intet af dette virker til at være tilfældet. Den famøse første dag er nu veloverstået, og I kan ånde lettet op – indtil videre i hvert fald. I har sandsynligvis hørt en masse rygter om frø-drilleri og klapsalver. Størstedelen af jer modtog nok også lidt glimmer, konfetti og et par klistermærker sidste mandag. Men husk på, det hele er kærligt ment, og så vidt vi ved, kom I alle helskindede igennem første dagen. I stedet kan I så bekymre jer om alt det, der kommer bagefter. For nu da I virkelig er blevet frøer, skal der nok være en masse andre ting til at forvirre jer.

Det kunne være ting som: 32.05, hvor er det? Hvornår har jeg pause? Hvad er det nu lige, ham den mørkhårede i min klasse hedder, og hvad pokker er det egentlig ap står for? Navnene på dine klassekammerater kan vi ikke hjælpe dig med, men de andre ting har vi 2. og 3.g’ere ret godt styr på. Derfor har vi på skolebladet tænkt os, at hjælpe jer lidt på vej. For vi ved godt, hvordan I går og har det, vi har jo selv været der engang. Altså har vi lavet noget til jer. Vi kalder det Frøbladet, og vi håber, det kan guide jer og give jer lidt ro i den forvirrende tid som ny gymnasieelev. Så kære frøer, velkommen til. Må I nyde de næste tre lærerige, tunge, sjove, hårde, fantastiske, kedelige, forvirrende, frustrerende, festlige, korte, lange og ikke mindst VILDE år!

Vi har lavet noget til jer

2

God læselyst. Kirstine Voetmann Redaktør


Hvem er hvem? Der er ikke så få personer at holde styr på her på gymnasiet. Du vil sikkert aldrig komme til at kende hver eneste lærer, og da slet ikke hver elev. Men følgende vil være ret gode at have styr på.

Søren Brøndum Vi starter med toppen af poppen, skolens rare rektor Søren Brøndum. Ham skulle I alle gerne have mødt. Søren er den, du går til, hvis du skal have lov til noget eller klage over noget. Han er også toastmaster til morgensang og laver reglerne her på skolen. Alt i alt er det ham, der styrer stedet. Han er bossen! Søren finder du på hans kontor på 21-gangen.

Anette Pedersen Anette er vicerektor og basically hende, du kontakter hvis ikke Søren er til at få fat på, eller hvis dine problemer ikke er helt så store, at bossen behøver at involveres. Anette kan du også finde på 21-gangen.

Jane Gade Andersen Jane er elevadministrator og oftest hende, der spamer din skolemail. Hvis du skal efterlyse noget (hold dog igen med dette!) eller har en vigtig besked til ALLE skolens elever, så er det altså til Jane, du smider en mail, og så sender hun den videre til folket. Jane er også hende, der sender dig en pæn rykker, hvis ikke du har afleveret din seneste aflevering.

3


Christian, Anders, Lars og Mathias De fire ovenstående herrer er skolens IT-mænd. De sætter dig ind i, hvordan lectio, skolemail og maple m.m. fungerer. De holder til for enden af 21-gangen, så går din computer pludselig ned, vil det trådløse netværk ikke virke, eller mangler du et kabel fra din mac til projektoren, fortvivl ej. Smut ned til dem, og de fikser det.

Pedellerne Pedellerne Peder, Jan, Allan og Svend ordner alt det praktiske på skolen. Smadrer du noget, eller er toilettet stoppet, så kan du besøge dem på 21-gangen i første lokale til venstre.

Henny Guldberg Mortensen Henny har den fine titel bogdepotbestyrer, hvilket vil sige, at hun er kvinden, der sidder i bogkælderen og hersker over alt det gode læsestof. Henny har basically tre regler: 1. Husk dit sygesikringskort. 2. Rør ikke andre bøger end dem der tilhører dig og din klasse. 3. Husk VIRKELIG dit sygesikringskort! Du kan finde Henny i kælderen ved 31-gangen.

4


Studievejledere Studievejlederne vejleder dig sjovt nok med dit studie. De vil altid gerne hjælpe, faktisk med stort set alt. Er du lidt forvirret omkring dit valg af gymnasium, din linje eller andet? Er dine karakterer droppet? Har du for meget fravær? Eller har du bare brug for en snak? Så gå til dem. De er der for at blive brugt, så gør det inden tingene bliver for øv!

Tutorer Tutorerne er jeres vejledere fra 2.g, som I nok mødte første skoledag. De er altså mægtigt rare og vil gerne hjælpe. Så vær ikke bange for at gå hen og sige hej, selvom de er så store og seje. Du kan stalke deres skema på lectio, hvis du skal have fat i dem.

Hvor ligger det?

Tilsyneladende har mange af jer ok svært ved at finde rundt på gyms gange. Men venner, hør nu, systemet er meget enkelt. Skolen er opdelt i tre bygninger, hvilke sjovt nok er betegnet som bygning 1, 2 og 3. Et lokale nummer består af fire INDGANGG tal. Det første tal i nummeret indikerer, hvilken bygning lokalet findes i. Tal nummer to viser, om det er på 1. eller 2. etage. Tal tre og fire er så bare selve lokalets nummer. Se det er jo lige til at forstå.

BBYGNING YGNING 1

H.P. HAN SEN SV EJ

BYGNIN BYGNING Y INGG 3

GGRØNNEGÅRDEN R NNEGÅRDDEE

BBYGNING YG NG 2

P

5


HVAD ER DET? ÆB er det sjove og gøglede udvalg og dem, der arrangerer de vilde gymfester. Hvad navnet egentlig står for, er lidt af et mysterium - måske du skal være med i ÆB for at blive indviet i ”hemmeligheden”? ÆB holder normalvis 5 fester om året, i form af to temafester, jule-, kongeog studebal. Men disse skal ÆB nok skal informere dig en masse om til morgensamling. Du kan blive medlem af ÆB på to måder: ved at deltage i deres speeddating (en form for casting) i begyndelsen af året, eller skrive en ansøgning efter jul, hvor ÆB tager nye medlemmer ind for anden gang. Den 5. oktober er datoen for skoleårets første gymfest – så vær klar! Det vil være temafest, og ÆB’s temaer er altså sjove, så du er berettiget til at glæde dig.

ÆB

OD

OD står for Operation Dagsværk og er elevernes egen oplysningsog solidaritetsorganisation, som det så fint kaldes. Det er et projekt, der i sin tid er startet af elever på Christianhavns Gymnasium og de arbejder på at forbedre uddannelse og vilkår for børn og unge i andr e lande. Hvert år arbejdes der med en ny sag, og i år gælder det unge i Irak. Selve OD-dagen er en skoledag, vi som elever ofrer af vores uddannelse, for at andre kan få én. På dagen, som i år er d. 7. november, arbejder man i stedet for at gå i skole. Det, der tjenes, doneres så til OD, og du har hermed bidraget til at andre unge kan komme til at leve under bedre forhold. Du kan altid blive medlem af skolens OD gruppe ved at troppe op til et af deres møder, som foregår hver onsdag fra 12.15 til 12.45. Hvor vil du blive oplyst til morgensamling. Du kan læse mere om OD på www.od.dk eller på deres facebookside Oper ation Dagsværk.

6


et Gymnasiets elevråd fungerer sådan cirka ligesom elevråd på alle mulige andre skoler. De er talerøret alle mellem lærere og elever og arbejder hårdt for, at elevers interesser bliver varetaget. hver årgang. Nye medlemmer optages fra fem er, mm dle me ten fem af tår bes det vrå Ele du skal være valgt som klasseat rk mæ Be t. tar les sko er eft lige t, åre om g kun én gan klasserepræsentanter, kun lig nem er t De . det vrå ele i d me me kom at repræsentant for r. der inviteres til valget af nye elevrådsmedlemme klasserepræsentant, da som e els flyd ind e hav det ste i du vil , ind gt val er Hvis ikke du bliv et. elevrådet løbende vil holde kontakt til klasseråd

T E D Å R V ELE

Aspir

Aspir er gymnasiets skoleblad. Det er skrevet af elever til elever og skulle gerne holde dig opdateret med alt, hvad der foregår på skolen. Bladet udkommer én gang i måneden og publiceres elektronisk. Du bliver tilsendt et link via skolemail hver gang et nyt nr. er på gaden. Ellers kan du like Aspirs facebookside og finde det der igennem. Navnet Aspir er en sammensætning af to ord – Aspirant og spir. Ordet aspirant er et synonym for skoleelev, og spir er noget, der altid stikker op i bybilledet og drager opmærksomhed til sig. I bladet kan alt fra musik- og madanmeldelser, opdateringer om sportslige events, stilog modetips, billeder og interviews fra sidste gymfest til politiske klummer indgå. Nye medlemmer optages ligesom i ÆB to gang om året, ved skolestart og igen efter jul. Et fast element i bladet er portrætinterviews med skolens elever. Så har du en interessant hobby, dyrker du en sjov sport, er du med i et opsigtsvækkende band, har du gennemgået noget, der er værd at fortælle om, eller kender du nogen, som har, så meld dig eller din ven til ved at sende os en mail på aspir@herning-gym.dk. Derudover er du altid velkommen til at kontakte bladet, hvis du har idéer. tyder ud på at ”make” en an et vn na om es lig r gå d en fri a ke Ma skolens udlpe hjæ vil e rn ge r de r, ve ele r fo er n pe ven. Grup føle sig hjemme både i og vekslingsstudenter til at falde til og frokostpausen til hygge i g da rs to er hv s de mø n pe up Gr n. udenfor skole ag efter skole, ed gg hy n de ne må i ng ga en r de s lde med kage og sodavand. Derudover ho er bare hygger på anden ell er wl bo og ud r ge ta , film r se n, ole hvor gruppen fx sover på sk vis. gning, enten ved skolestart sø an en e nd se du al sk d en fri a ke Ma For at blive medlem af matisk en del af grupto au g eli ølg lvf se er r te en ud st gs lin eller efter jul. Skolens udveks age en mail med dt mo mt sa , ing ml sa en rg mo til d en pen. Du vil høre mere om Make a fri flere informationer.

MAF

7


Hvad pokker betyder det? På gym kan du nemt falde over en masse underlige ord og ikke mindst forkortelser. Specielt fagene kan have nogle underlige navne, så her er en lille ordliste til jer.

AP vs. AT AP og AT står for henholdsvis almen sprogforståelse og almen studie forberedelse. Historien er, at der vist var stor diskussion om, hvilket fag skulle have den oplagte forkortelse AS. Det endte så op med, at ingen af fagene fik den. I stedet har faget astronomi tillusket sig titlen, hvilket jo bare er helt vildt fedt, da det er et fag, man kun har på omkring to gymnasier i Danmark. Hvis I lige skal vide, hvad det går ud på, så er AP jo alt det med grammatik og latin. I har allerede fået et oplæg om det, så vi vil ikke gå i detaljer. Men tag for pokker at koncentrer jer om faget, da det bliver ret nyttigt i ALLE sprogfag – også engelsk og dansk! AP er i øvrigt noget, I kun har det første halve år, altså i grundforløbet. AT er de projektforløber, I skal have. Oftest foregår det i grupper og ender ud i en fremlæggelse. Det er et for-

8

løb, man arbejder med tværfagligt. Dvs. I fx arbejder med en blanding af fysik og historie. Alle at forløb skal forberede jer til den afsluttende AT eksamen, den eneste eksamen ALLE skal op i.

NV De fleste af jer har nok allerede haft det. NV står for naturvidenskabeligt grundforløb. Det omfatter to naturvidenskabelige fag, og som navnet angiver, har I kun disse i grundforløbet. Som afslutning på forløbet, skrives nv-rapporten, hvori de to NV-fag kombineres.

ST st står for studiemetodik, og det er egentlig bare lektioner, hvor jeres studievejleder fortæller om ting som SU, hvordan studievejlederen kan hjælpe jer og lignende.


Kvæk fra frøerne Vi tog en snak med et par frøer, og spurgte ind til deres første dag og uge her på gymnasiet.

Fra venstre mod højre: Jacob Drachman, Jonathan Grønbæk, Rasmus Godthaab, Thore Mølsted og Mathias Overgaard, alle fra 1.r.

Hvad synes i om første skoledag? ”Vi var meget spændte. Vi frygtede først diverse forhindringer, men det var slet ikke så slemt. Vi følte os ikke mobbet.” Hvad har jeres indtryk været af den første uge på Herning Gymnasium? ”Vi har startet stille og roligt ud. Det har sådan set hovedsageligt bestået af navnelege.”

Hvad ser i frem til på gym? ”Gymnasiefesterne! Og det sociale.” Har i overvejet at blive en del af de forskellige organer på skolen som fx ÆB eller elevrådet? ”Det har vi endnu ikke taget stilling til. Vi ser tiden an.” Har i allerede nu udvalgt jer et yndlingsfag? ”Ja, Idræt. Idræt med Roland!”

9


Hvad synes i om første skoledag? ”Den var overraskende god. Vi havde i forvejen hørt meget om de berygtede forhindringer, men det var faktisk blot en sjov oplevelse.” ”Hvad har jeres indtryk været af den første uge på Herning Gymnasium? Ingen af os kendte nogen i forvejen Fra 1.c: Monica Mustafa t.h. og Line Skov Hansen t.v. i klassen, så det havde været en smule akavet i begyndelsen. Heldigvis mødte vi hinanden og har snakket en del sammen lige siden.” Har i allerede nu udvalgt jer et yndlingsfag? ”Engelsk. Helt klart engelsk.” Hvad ser i mest frem til på Herning Gymnasium? ”Bare at lære en helt masse. Også vores studietur ser vi frem til og ikke mindst festerne.”

Hvad synes i om første skoledag? Rigtig fint og godt. Lidt forvirrende i starten. Vi følte os lidt som en jyde i København. Vi tog dog bagvejen for at undgå forhindringerne ved indgangen. Hvad har jeres indtryk været af den første uge på Herning Gymnasium? Det har ikke været så hårdt, som vi måske havde forventet. Socialt har vores klasse allerede udviklet sig utroligt meget og vi har et rigtig godt fællesskab.

Fra 1.m: Ida Hansen t.v. og Mikkel Sørensen t.h.

10

Hvad ser i frem til på Herning Gymnasium? Frøcafé og festerne.


Hvordan overlever jeg? Hvis man spørger Søren Brøndum, gøres der på Herning Gymnasium ingen forskel på 1., 2. og 3.g’ere. Men vi ved jo alle sammen godt, at det ikke er helt korrekt. Så nu skal I bare høre: Et nemt sted at starte er kantinen. I princippet er der ingen regel om, at du som frø ikke må sidde her, men vær opmærksom på, at du sandsynligvis vil blive klappet ud derfra - du må selvfølgelig altid gå ind og købe mad. Lidt det samme gælder for tribunen i festsalen. Hvis du spørger 2. og 3.g’ere, er de forreste rækker derpå forbeholdt semifrøerne og de resterende kongerne (dog gælder dette ikke, når i har morgensamling alene). Ud over ovenstående ”retningslinjer”, har vi samlet et par tips og tricks til hverdagen på gym, men også den kommende wildlife tur.

Go eller no go? Go - Møde op til gymnasiefesterne No go - Drikke sig stang Bacardi og blive smidt ud klokken 21.30 til en gymnasiefest

Go - Like ÆB, Elevrådet og Aspir på Facebook No go - En madpakke bestående af en svedende, 3-stjernet spegedreng og en ildelugtende æggemad.

No go Go No go Go No go Go No go

- Have den lede fræserrøv i en toiletbås - Købe tarteletter om fredagen - Synge alt for højt til fællessangene på morgensamling - Møde op til morgensamling - Tage løbehjulet til skole - At kunne finde rundt på gymnasiet - At spise i klasserne i frikvarteret

11


Wildlife Wildlife er, som I måske allerede ved, en tur ud i den danske natur, hvor I skal overnatte under primitive forhold. Destination er, som lærerne selv beskriver det, et ”dejligt” sted i Danmark. I løbet af jeres Wildlife tur, vil I blive udsat for diverse udfordringer så som lejrindretning, madlavning og teambuilding. For at I kan få det bedste ud af jeres tur, har vi valgt at opsætte en række gode råd:

Råd #1: Det er en gylden regel, at det altid vil regne på Wildlife. Husk derfor at iklæde jer/medbringe regnbukser, regnfrakke og ikke mindst gummistøvler.

Råd #2: Da I selv skal bygge en bivuak, som I skal overnatte i, er det en god idé at øve sig i et godt råbåndsknob. Det er her, dine ti år som spejder skal vise sig at komme til fordel.

Råd #3: Er du en forfængelig frø, kan du lige så godt nedlægge alle

dine forventninger om at udstråle elegance. Det er en garanti, at du vil komme til at ligne en forvokset rotte, før dagene er gået.

Råd #4: Ha’ en positiv indstilling til tingene. Lad være med at være den frø, som ikke har andet end piveri til overs for resten af gruppen.

Råd #5: Medbring et kamera. Der er her

garanti for et nyt profilbillede på Facebook.

Råd #6: Sørg for at have respekt for jeres forskellig-

hed og vær overbærende med andres svagheder, da de på en sådan tur vil komme tydeligt til udtryk.

Råd #7: Ha’ det sjovt! Selvom turen til dels består af en række kon-

kurrencer, handler Wild Life hovedsageligt om at styrke sammenholdet i klassen og om at lære hinanden bedre at kende. Dette gøres bedst med et smil på læben.

12


Råd fra semifrøer og konger Til slut har os fra redaktionen hver især et råd til jer.

Nicolai 3.y: ”Prioriter C-fagene højest i 1.g, da det er disse karakterer der tæller først, og dem kan man ikke rette op på senere hen.”

Ragavan 3.y: ”Hvis man har mindre end 5% fravær, så har man gået alt for meget i skole.”

Cecilie 2.x: ”Kom til gymnasiefesterne – det er dumt at la’ vær’” Ann Sofie 3.d: ”2. Række is tha’ shit! Du bliver ikke smurt ind i spyt fra lærerne, og du virker interesser samtidig med, at du kan stalke folk på facebook, spille tetris, læse blogs osv.”

Steven 2.r: ”Lad være med at tro, at i kan lave afleveringer på mindre end 20 minutter.” Manja 2.a: ”Hold et hav af klassefester, og vær med til at sørg for, at din klasse har et

godt sammenhold. For når man skal igennem de støvede timer og lange skoledage, er det altbetydende at have et fantastisk sammenhold i klassen!”

Kirstine 2.s: ”Hækken langs Nørregade kan virke som et indbydende sted, at lægge sig til at sove efter en gymfest. Det er det ikke – man får mange rifter! Så lad være med det!”

Ditte 2.a: ”Vær åben og deltag gerne i en masse grupper og diverse udvalg – det er en god

måde at blive en social del af gymnasiet på.”

Søren 3.u: ”Lad være med at prøve at kravle over pighegnet ved atletikstadionet.” EMMA 2.B: ”Drik altid flere øl end din alder.” Emilie 3.y: ”Det kan være svært at holde styr på alt der information i får. Men et godt råd er at ”Synes godt om” sider som ÆB, OD, elevrådet og Aspir, der er informationen ofte samlet, gerne sammen med sjove indslag.”

13


Kreatører Forside, layout og grafik Go eller no go, Wildlife og Kvæk fra frøerne Layout, foto og resterende tekst Korrektur

Frøbladet 2012

Søren Norge Lauridsen 3.u Anna Mathiesen 2.r Kirstine Bjerrum Voetmann 2.s Cecilie Brauner Pedersen 2.x

Kontakt: aspir@herning-gym.dk

http://www.facebook.com/Skolebladet.Aspir

14

Frøbladet 2012  
Frøbladet 2012  

En hjælpende hånd til de små frøer.

Advertisement