__MAIN_TEXT__

Page 1

RAPORT DE ACTIVITATE 2015


ACTIVITATEA NUCA 2015 ÎN CIFRE 854 animale sterilizate,

235 de animale preluate în foster, din care: 175 căței și 60 de pisici,

580 căței sterilizați, microcipați și înregistrați (în proporție de 80% femele), 274 pisici sterilizate, 500 de căței microcipați în Bonțida cu ajutorul NUCA, peste 400 animale tratamente veterinare,

ajutate

cu

198 de adopții reușite în țară și străinătate, Participarea la peste 15 evenimente de informare și educare.


Sterilizarea şi identificarea prin microcipare înregistrată a câinilor cu stăpân reprezintă două dintre cele mai importante soluţii de reducere a abandonului şi totodată de responsabilizare a deţinătorilor, ambele având drept finalitate o viaţa mai bună pentru acel câine.

Sterilizare și identificare

STERILIZAREA ŞI IDENTIFICAREA ANIMALELOR DE COMPANIE De-a lungul anului 2015 am continuat să sterilizăm animale de companie cu şi fără stăpân şi am colaborat cu alți voluntari sau persoane private de fiecare dată când ni s-a solicitat ajutorul în această privinţă. Sterilizarea reduce abandonul prin prevenirea naşterii a zeci de pui nedoriţi, şi are totodată un efect benefic asupra sănătăţii şi bunăstării căţeilor sau pisicilor. Toţi câini sterilizaţi în decursul acestui an prin asociaţia noastră au fost şi microcipaţi şi înregistraţi, asa cum procedăm încă din anul 2012! Numărul pisicilor sterilizate prin asociaţia noastră în 2015 a crescut simţitor, ocazie cu care am împrumutat cuşti capcană şi cuşti de cazare la zeci de persoane care au avut nevoie pentru a prinde și steriliza pisicile de care aveau grijă din jurul blocului lor. Astfel în decursul anului 2015 am reușit sa sterilizăm în total un număr de aproximativ 500 de animale prin cabinetele veterinare cu care colaborăm.


Campania de sterilizare din 12-14 iunie 2015 s-a desfășurat în comuna Cojocna și s-a adresat deținătorilor de animale din comună și satele aferente: Boj-Cătun, Boju, Cara, Huci, Iuriu de Câmpie, Moriști, Straja 280 animale de companie sterilizate, microcipate şi înregistrate în doar 3 zile, 254 câini şi 26 pisici.

Sterilizare și identificare

Campanie de sterilizare și microcipare gratuită Cojocna 12-14 Iunie 2015 Campania din Cojocna a fost una dintre cele mai dificile în ceea ce privește interacțiunea cu comunitatea locală. Deși sterilizarea este obligatorie de mai mult de un an, iar noi am oferit acest serviciu gratuit, pe lângă microcipare și vaccinare antirabică, mulți oameni au fost refractari și foarte puțini s-au programat și au venit cu animalul propriu în timpul celor trei zile. Cu toate acestea am reușit să sterilizăm, microcipăm și vaccinăm antirabic aproape 280 de animăluțe, și chiar am stabilit un record: 121 de animale sterilizate în cursul zilei de sâmbătă, împreună cu echipa de medici de la

Romania Animal Rescue. Așa cum am facut și la alte maratoane, ne-am îngrijit si de bunăstarea ulterioară a cățeilor, am dat sfaturi, am donat zgărzi, lese, carabine, am toaletat căței și am acordat îngrijiri medicale minime de care aveau nevoie. Am întâlnit și animăluțe pe care le-am ajutat cu tratamente medicale ulterioare la cabinetele din Cluj, și unde proprietarii nu își permit să suporte costurile. Din păcate și după acest maraton a trebuit să preluăm mai multe animale, căței sau pisici, care erau nedorite sau în pericol.


Campania de sterilizare din 12-15 iunie s-a desfasurat in comuna Cojocna si s-a adresat detinatorilor de animale din comuna si localitatile Boj-Cătun, Boju, Cara, Huci, Iuriu de Câmpie, Moriști, Straja 280 animale de companie sterilizate, microcipate şi înregistrate in doar 3 zile, 254 câini şi 26 pisici

Sterilizare și identificare

Continuare sterilizări Cojocna În timpul maratonului pe care l-am avut în luna iunie în Cojocna, am întâlnit mai multe cazuri de cățelușe care fătaseră recent și care nu au putut fi sterilizate atunci, având puiuți prea mici. La aproximativ o lună și jumătate de la campanie am revenit în această comună, pentru a duce 11 dintre aceste cățelușe la sterilizat. Acestea au fost sterilizate și vaccinate, iar cele cu stăpân au fost microcipate, înregistrate și au primit carnet nou. Mai mulți locuitori care nu și-au sterilizat animalele în timpul campaniei ne-au solicitat și sterilizarea cățeilor lor. În plus, mai mulți căței au fost transportați în Cluj pentru a beneficia de tratamente medicalveterinare sau operații, pe care stăpânii nu și le puteau permite. Suntem conștienți că munca noastră nu se termină odată cu încheierea unui maraton și știm că va trebui să ne întoarcem pentru a continua.


Sterilizare si identificare

Campanie continuă de sterilizare și microcipare gratuită, Huedin 2015 Activitatea de sterilizare și microcipare din Huedin a continuat după maratonul de anul trecut și va mai continua, atâta timp cât vor exista donații pentru a susține această acțiune. Datorită numărului ridicat de cereri pentru sterilizarea câinilor şi pisicilor, am stabilit colaborarea şi cu un cabinet veterinar din oraşul Huedin, cu ajutorul căruia efectuăm sterilizări continue și gratuite pentru deținătorii de căței și pisici cu venituri reduse din localitate sau din satele și comunele limitrofe. Pe lângă sterilizare, căței sunt și microcipați, înregistrați și primesc carnet nou. Cei doritori trebuie doar să sune pentru a se programa și să vina cu animaluțele la operație. Prin această colaborare, la cabinetul din Huedin au fost sterilizați, vaccinați, microcipați și înregistrați în decursul anului 80 de căței și sterilizate 44 pisici, în total 124 de animale. Mulțumim celor care doresc să ne sprijine prin donații pentru ca acest proiect să continue!


Sterilizare și identificare

Colaborare continuă cu cabinetele veterinare Pe tot parcursul anului 2015 asociația Nuca Animal Welfare a colaborat cu cei mai experimentaţi şi profesionişti doctori veterinari din Cluj-Napoca. Acest lucru a facut posibilă ajutarea a peste 350 câini, pisici, păsări şi alte animăluţe de companie, cu diverse tratamente şi servicii veterinare pe care stăpânii acestora sau persoanele care le aveau în grijă nu şi le puteau permite, datorită situaţiei financiare precare. În 2015 ne-am confruntat cu peste 35 de cazuri foarte dificile, animaluțe ajunse la noi în foster în urma unor accidente, care au necesitat intervenții chirurgicale și tratamente îndelungate, precum și o recuperare de mai multe luni, iar la multe dintre acestea procesul încă nu s-a încheiat. Prin cabinetele veterinare din Cluj-Napoca am oferit în anul 2015 ajutor pentru sterilizarea, înregistrarea și microciparea unui număr de aproximativ 500 câini şi pisici.


Mulțumită donației primite de la asociația Zwerfhonden Roemenie din Olanda, asociația noastră a putut cumpăra și dona 500 de microcipuri către medicul veterinar din Bonțida, pentru căței a căror stăpâni nu își permiteau să suporte aceste costuri.

Sterilizare și identificare

Microcipare Bonțida După maratonul de sterilizare cu microcipare înregistrată din 2014 din Bonțida, am continuat să ne interesăm care este situația cățeilor din comună. Din păcate am aflat de la medicul de circumscripție că mulți căței au ramăs nemicrocipați în urma campaniei de vaccinare antirabică obligatorie. Acest lucru se datorează situației materiale precare pe care o au stăpânii lor, aceștia neputând sau nedorind să suporte costurile legate de implantarea microcipului.

În sprijinul căţeilor cu stăpâni ce nu îşi permit respectarea legislaţiei privind identificarea, şi pentru a da continuitate efectelor campaniei noastre din 2014, în toamna aceasta am donat 500 de microcipuri care vor fi implantate şi înregistrate gratuit de către medicii veterinari ai circumscripţiei sanitar-veterinare Bonţida. Sperăm astfel ca în curând să putem anunța că toți sau cel putin marea majoritate a câinilor din Bonțida sunt microcipați și înregistrați.


În 2015 asociația NUCA a fost prezentă în cadrul a peste 15 evenimente punctuale de educare și informare, punând un accent deosebit pe interacțiunea om-animal și pe responsabilizarea deținătorilor, puncte cheie pentru stoparea abandonului și ridicarea nivelului de bunăstare a animalelor de companie.

Educare și informare

RESPONSABILIZARE PRIN EDUCARE ŞI INFORMARE Prin campanii, proiecte, dar şi prin activitatea zilnică facem tot posibilul pentru a informa corect populaţia asupra sursei suferinţei animalelor şi care sunt soluţiile ce pot aduce schimbări pozitive şi de durată în viitorul animalelor de companie.

şi informarea populaţiei în toate modurile şi prin toate canalele posibile. Dacă însă aceste încercări nu dau rezultate și există probe, recurgem și la sesizări adresate organelor competente pentru sancţionarea deţinătorilor iresponsabili.

Responsabilizarea deţinătorilor de animale de companie reprezintă cea mai importantă şi mai mare provocare pentru NUCA. Principalele acţiuni ce vor avea impact asupra mentalităţii generale şi pe care încercam să le realizăm continuu la capacitate maximă sunt: educarea

Pe lângă participarea la evenimente, programul nostru zilnic include și răspunsul la sesizări pe care le primim telefonic, pe mail sau prin mesaje pe pagina de facebook.


Empatia, grija față de animale și o mentalitate sănătoasă se formează de la cele mai mici vârste. De aceea considerăm necesar să acordăm o atenţie deosebită acţiunilor din şcoli şi grădiniţe. Asociația noastră are module pregătite pentru trei categorii de vârstă și mergem cu drag la clasele la care suntem chemați sau primiți.

Educare și informare

Campanii de educaţie în şcoli Școala Altfel În primăvara aceasta am avut un curs interactiv la Liceul Teoretic Avram Iancu, clasa a 5-a B. Cu această ocazie am revăzut o parte din elevii care participaseră la un curs asemănător în 2014. Spre surprinderea și bucuria noastră, am constat că elevii au reținut esențialul de anul trecut, astfel încât am putut să ridicăm nivelul discuțiilor. La partea practică ne-au însoțit Nora și Alla care au executat diverse comenzi simple primite de la elevi și au primit recompense.

Şcoala Gimnazială din Cojocna În iunie am fost la școala din Cojocna unde am susținut un curs despre responsabilitatea deținerii unui animal de companie. Spre dezamăgirea noastră, copiii de aici nu au fost receptivi: câinii sunt frumoși când sunt pui, apoi devin “animale” ce trebuie sa stea legate în curte fără a-ți bate capul cu ele. Am discutat despre sterilizare și microcip, subiect nou și relativ interesant pentru ei. Ne pare rau că la doar 25 km de Cluj-Napoca, există copii care nu au dezvoltată empatia față de animale, dar pentru noi acest lucru constituie o provocare și vom reveni aici.


Educare și informare

Afişe educative În anul 2015 am reuşit să realizăm un afiș, în care Nuk, mascota noastră, explică pe înțelesul tuturor limbajul cățeilor. Afişul cuprinde şi indicaţiile obligatorii pentru a interacţiona corect cu un căţel necunoscut pe care îl întâlnim pe stradă. Afișul a fost tipărit în 500 de exemplare și primit cu zâmbete şi încurajări. “Limbajul căţeilor” a fost afişat pentru prima dată pe holurile Inspectoratului Şcolar Cluj, urmând să fie expus apoi la alte şcoli şi grădinițe, cabinete veterinare şi cât mai multe locuri publice din oraș și județ. Campania continuă și în 2016 și va rămâne o adevărată provocare pentru noi ca acest afiş să ajungă la cât mai multe unităţi de învăţământ din judeţul Cluj, şi pe cât posibil, şi la școlile din alte judeţe ale ţării.


În anul 2015 Asociația Nuca a organizat sau a participat la diferite acţiuni şi evenimente publice, cu scopul principal de a responsabiliza populația prin informare şi educare, a creşte în orice mod calitatea vieţii animalelor de companie şi a preveni sau reduce abandonul canin şi felin.

Educare și informare

Informare și educare în cadrul evenimentelor Pe parcursul anului 2015 am fost prezenți și la diferite evenimente, emisiuni televizate sau radio, dintre care menționăm: - Ziua Interacțiunii Om-Animal ediția a 8-a (stand informativ) și a 9-a, la care am avut un stand informativ și am ținut o prezentare despre nevoile și îngrijirea animalelor cu handicap. - Festivalul FânFest, august 2015 - atelier pentru copii "Cum să faci cunoștiință cu un cățel”. Este deja a patra participare NUCA la acest festival. - Festivalul Alternativ al Câinelui, ediția a 3-a, Vlaha, 23 august 2015 - stand informativ. În cadrul acestui festival am câștigat 2 premii cu cățeii Nora și Doru, și am acordat premiul Nuca cățelului Angie, adoptat după ce a fost găsit abandonat pe stradă în preajma Crăciunului. -Participare Orașul Acasă 2.1 - august 2015 - discuții libere despre deținerea responsabilă a unui câine - Forumul ONG-urilor, 21 septembrie 2015 - stand de informare și întâlnire informală cu alte ONG-uri - Streunerfestival Berlin, octombrie 2015 - stand informare prin colega noastră Elfy Adloff - Târg de Craciun, Emerson, 15 decembrie 2015, produse handmade făcute de voluntarii NUCA, cu vânzare în folosul animalelor pe care le avem în foster


Educare și informare

Copii și Animale - o iniţiativă Nuca Animal Welfare „Copii şi animale de companie” este un subiect controversat în ţara noastră. Venirea pe lume a unui copil reprezintă un motiv frecvent pentru abandonarea sau renunțarea la acestea. Totodată multe familii achiziţionează un animal de companie „pentru copil”, ca urmare a unei decizii pripite, pentru care apoi nu pot / nu doresc să își mai asume responsabilitatea. Prin această campanie on-line și prin grupul de socializare pe care l-am creat, dorim să impulsionăm schimbarea mentalității în ceea

ce privește creșterea copiilor în compania câinilor sau pisicilor, prin exemple pozitive oferite de părinți, pediatrii, veterinari sau psihologi, dar și prin articole sau studii de specialitate care demonstrează științific ceea ce noi știm de mult în practică. Ne bucurăm de membri noi și de orice contribuție: https://www.facebook.com/groups/19217908 78046825/


Continuând acţiunile din anii anteriori, în 2015, NUCA a desfăşurat pe parcursul a peste 3 luni campania "Adoptă un Câine de la Ecarisaj". În urma acesteia 18 căței au ajuns la căsuțele lor în adopție sau foster, dintre care 3 au fost preluați de către asociația noastră.

Educare și informare

Adoptă un câine abandonat din Ecarisaj În fiecare lună așteaptă în Centrul de Gestionare al Câinilor fără Stăpân Cluj (Ecarisaj) peste 200 de căței abandonați, a căror singuratate și tristețe nu o pot descrie cuvintele, și pentru care adopția este ultima și singura șansă. Deși sunt niște căței deosebiți, puțini au totuși șansa de a ajunge la căsuța lor. Foamea, frigul și suferința îi fac să nu pară la fel de atrăgători ca și “cățeii din vitrine” sau de “super oferte”, dar aparențele înșeală: ei sunt de cele mai multe ori mai frumoși și mai sănătoși, chiar dacă sunt “gratis”! Numărul câinilor abandonați lunar în Cluj și preluați de către Ecarisaj este mare, dar din

păcate pe cei care părăsesc lunar acest loc îi putem număra pe degete. Campania NUCA și-a propus să încurajeze adopția responsabilă a cățeilor de la Ecarisaj, iar adoptatorii care au plecat acasă cu un cățel în această perioada, au primit cadou un kit frumos de accesorii şi un pachet de şedinţe de dresaj de bază şi socializare. Cu siguranţa prin această campanie,zeci de persoane, potențiali adoptatori au văzut cât de frumoşi pot fi căţeii ce îşi asteaptă acolo ultima şansă și mulțumim fotografilor: Claudiu Guraliuc, Adriana Becichi și Diana Costea pentru minunatele poze.


Educare și informare

DEOSEBIT DE PERFECT - o campanie NUCA Lansată în iarna anului 2015, printr-o expoziție de fotografie, campania Deosebit de perfect, dorește să aducă sprijin, informații și chiar să unească comunitatea celor care au adoptat un animal cu dizabilități, care au în foster un astfel de animal sau celor care își doresc să afle ce presupune îngrijirea unui animal cu handicap și poate, în viitor, să adopte unul. Vrem să arătăm tuturor că sunt foarte dese cazurile în care un animal cu o dizabilitate poate duce o viață perfectă în familie, dacă suntem deschiși să învățăm să-i acordăm puținul ajutor în plus de care are nevoie. Am creat astfel o pagină de facebook care să adune articole, informații și sfaturi practice și utile pentru îngrijirea acestor animăluțe, precum și linkuri către pagini care conțin accesorii necesare. Pe grupul cu același nume dorim să popularizăm povești frumoase spuse de stăpânii unor câini sau pisici cu handicap, să împărtășim experiențe proprii sau să ajutăm cu sfaturi. Știm că viața fericită a unui animal depinde de dragostea cu care e înconjurat și îngrijit și nu de numărul de picioare, claritatea privirii sau lungimea codiței.

Mulțumim frumos Cătălin Grigoriu pentru fotografii și echipei Reactor de creație și experiment Cluj,pentru sprijinul acordat în realizarea acestei expoziții


Educare și informare

Apariții media TVR: https://www.facebook.com/tvrcluj/videos/911517882234799/ https://www.youtube.com/watch?v=R03owl667cQ&feature=youtu.be Look TV: https://www.facebook.com/ZiuaBunaTV/videos/1719902678243968/ Deosebit de perfect: http://tinyurl.com/jy8yd38 http://www.ziardecluj.ro/deosebit-de-perfecti-viata-unui-catel-cu-handicap-e-la-fel-de-valoroasa-caoricarui-alt-animal HCL: http://tinyurl.com/hqzrxk9 s http://tinyurl.com/gpfz5sa http://www.ziardecluj.ro/clujul-nu-are-nici-dupa-un-de-sfortare-un-regulament-modern-privind-cainii Cum am castigat in instanta http://www.ziardecluj.ro/iubitorii-de-caini-au-obtinut-instanta-anularea-partiala-hcl-de-pe-vremea-luifunar Maraton Cojocna: http://gazetadecluj.ro/asociatia-nuca-duce-mai-departe-campania-de-sterilizari-gratuite-12-14-iunie-lacojocna/


Legislație și sesizări

LEGISLAȚIE În anul 2015 asociaţia Nuca Animal Welfare a făcut mai multe sesizări privind abandonul canin şi deţinerea iresponsabilă a câinilor. În urma acestor sesizări, atât Poliţia din Cluj-Napoca cât şi inspectorul DSVSA Cluj responsabil de Protecţia animalelor au desfăşurat controale şi au aplicat amenzi celor vinovaţi, într-unul dintre cazuri fiind deschis chiar proces penal pentru abandonator. Din experienţa anului 2015 putem spune ca autorităţile statului responsabile cu controlul şi sancţionarea intervin atunci când sunt sesizate. Pentru a educa populaţia în privința procedurii atunci când observă abateri de la legea de protecție a animalelor și cum se întocmesc plângeri sau sesizări adresate autorităților competente, NUCA a fost şi în 2015 la dispoziţia celor interesaţi cu infomaţii şi sprijin procedural.


Schimbarea mentalităţii prin educaţie şi informare este un proces de durată şi care trebuie însoţit pentru maximizarea rezultatelor de o legislație adecvată care sa fie și pusă în aplicare.

Legislație și sesizări

Un nou regulament HCL 354/2015 În 14 octombrie a fost adoptat HCL nr. 354 din 2015, care reglementează accesul și deținerea câinilor pe raza municipiului Cluj-Napoca. Proiectul NUCA, depus încă din 2011, a fost punctul de pornire şi ghidul după care s-a creat acest nou regulament local. Reprezentanţii asociaţiei Nuca au participat în 2014 şi 2015 la toate şedinţele de lucru organizate de către Primăria Cluj-Napoca pentru crearea noului regulament. Fiind parte a grupului de lucru, NUCA a urmărit atent tot conţinutul noului HCL şi a intervenit constant pentru a obţine cât mai multe drepturi pentru

deţinătorii de câini. Asociaţia NUCA Animal Welfare a fost deci singura asociaţie de protecţie a animalelor din Cluj şi una dintre puţinele din România care a contribuit considerabil la existenţa unei legislaţii locale în acord cu legislaţia naţională şi europeană. Suntem mândri să anunțăm că noul HCL cuprinde şi norme de protecţie şi bunăstare şi, pentru prima dată în legislaţia românească, definirea termenului de „Foster”.


Pet Rescue

PET RESCUE Scopul principal al asociației NUCA este stoparea abandonului și acționăm prioritar asupra cauzei problemei. Totuși activitatea noastră zilnică constă în mare parte în salvarea animalelor de companie abandonate în Cluj sau împrejurimi, în limita posibilităților logistice și financiare. Din păcate foarte multe dintre cazurile preluate anul acesta au fost căței și pisici care au ajuns la noi în urma unor accidente și care au necesitat operații și tratamente îndelungate și costisitoare. Astfel pe parcursul anului 2015, asociația noastră a preluat peste 35 de animale accidentate, în stare gravă sau critică și în prezent 15 dintre ele sunt încă în procesul de recuperare. Aflaţi în imposibilitate de a prelua toate animalele din zecile de sesizări lunare, asociaţia noastră acordă întotdeauna sprijin în procesul de salvare precum şi îndrumările necesare pentru persoanele care doresc să ajute acel animăluţ; oferind sterilizare gratuită sau la preț redus, obținerea de reduceri pentru tratamente, ajutor în promovare, intermediere adoptii, sfaturi legate de adopție sau de alte probleme medicale sau comportamentale.


Pet Rescue

PET RESCUE - Cazuri fericite Peste 175 de căţei şi aproximativ 60 de pisici au ajuns anul acesta în grija asociaţiei noastre, fiind preluați în sistemul de foster. La sfârșitul anului 2015, aveam în foster aproximativ 160 de căței și pisici. Peste 180 animăluțe au ajuns și în acest an la căsuțele lor definitive, fiind date spre adopție în țară și străinătate.


Pet Rescue

PET RESCUE - Adopții locale reușite Ne bucurăm de fiecare dată când un animăluț reușește să își găsească “oamenii” și se mută la căsuța lui. În 2015 am avut multe adopții locale reușite și mult mai puține persoane au renunțat la animaluțul lor, în comparație cu anii trecuți.


Mulțumim frumos asociațiilor partenere pentru buna colaborare și sprijinul lor: - NUCA in Deutschland - Grenzenlose Notfelle (Germania) și - Zwerfhonden Roemenie (Olanda).

MULȚUMIRI Mulțumim frumos tuturor celor care ne-au sprijnit în decursul anului și care ne-au ajutat să ne desfășurăm activitatea: - Fosterilor și voluntarilor NUCA - Membrilor cotizanți NUCA, - Celor care ne-au direcționat 2%, - Tuturor celor care au donat. - Firmelor care au sponsorizat campaniile sau evenimentele noastre cu bani sau produse. - Cabinetelor veterinare din Cluj și medicilor cu care am colaborat. - Partenerilor media de la diferite evenimente.

Mulțumiri pentru donații și implicare: Asociațiilor: RAR Romania, Pluto e.V., Dakota e.V, Esperanza Hoop voor Honden, Hunde der Welt Persoanelor din Germania care au susținut și sprijinit activitatea noastră prin donații în bani, hrană sau accesorii pentru căței și pisici.

Colaboratorilor nostri din Cluj: Dresaj canin Joker K9, Ray’s Pet Salon.

Dorim să aducem un ultim omagiu voluntarilor Maria Costea și Ligia Blidariu, care ne-au părăsit în 2015


Asociatia NUCA Animal Welfare www.nuca.org.ro contact@nuca.org.ro www.facebook.com/asociatianuca Cod fiscal : 29 265 286 Cont în Lei: RO18 RNCB 0112 1384 7950 0001 Cont în Euro: RO88 RNCB 0112 1384 7950 0002 Banca Comercială Româna (BCR) Cont în Lei: RO77 WBAN 2511 0000 6250 0273, Cont în Euro: RO57 WBAN 2511 0220 6250 0273, San Paolo Intessa Bank Paypal: donate@nuca.org.ro

Profile for Asociatia Nuca

Raport activitate 2015 Asociatia NUCA  

Ce am facut in 2015. - Asociatia NUCA Animal Welfare Cluj, Romania

Raport activitate 2015 Asociatia NUCA  

Ce am facut in 2015. - Asociatia NUCA Animal Welfare Cluj, Romania

Advertisement