Page 1

Zimski vodnik 2008/09

SL OV des ENs k k SCE ar a Na ska Foto: www.romesnowboards.com


Top izdelki Volnena kapa s cofom Rome, za na smučišče ali kar tako. Moška jakna Means Kroj: Sproščen, oprijet kroj, ki omogoča prosto gibanje. Membrana: DryTac™ 20 vodoodporna, ki diha

Edinstveno oblikovana snežna deska Mod za prosti slog (freestyle) z vso tehnologijo SDS za lahkoto in odzivnost.

Topla in udobna bombažna jakna s kapuco Rome, primerna za mrzle zimske dni. Bela bombažna jakna s kapuco in pisanim potiskom je trendy v vsakem trenutku!

Posebej za ženske zasnovana oblika z visokim naslonom ima asimetričen zgornji profil, ki se prilagaja obliki ženskih meč, z lahkim opetjem Under-Wrap.

Snežna deska mehko-prožnega profila, primerna za zahtevne skoke.

Profesionalna snežna deska za lahkotno izvajanje elementov prostega sloga (freestyle).

Sistem Lex naslona, nov nizek profil pasu čez gleženj ter svoboda gibanja opetnice osnovne plošče v smeri levodesno definirajo prevladujoči občutek svobode modela 390.

caha board shop Linhartov Trg 10, 4240 Radovljica www.romesnowboards.com


Les Ettes parfumi

Črno-bela karirasta kapa Rome, za modni izgled!

Les Ettes so brez alkoholni parfumi, lahki in nežni za kožo. Stekleničke so kompaktne in narejene iz materiala odpornega na udarce in znova uporabne, tudi ko porabite parfum.

Bela Ray Ban sončna očala, klasičen old-school izgled z malo drugačnosti. Ženske rokavice Everlast fleksibilna toplotna izolacija, vodoodporen kompozit TechLeather za dlan.

Ženska jakna brez spodnjega patenta. Kroj: Tanek Membrana: vodoodporna membrana DryTac™ 15, ki diha. Moške hlače Rivington Kroj: Prilegajoč Membrana: vodoodporna DryTac™ 10, ki diha Want-Ette: sadna, čista in sveža; izraža nežen vonj fig.

Novi model Smith - ženski čevlji za vse vrste deskanja.

Modna ženska majica Rome v živi pink barvi, da boste izstopale!

Bastille – ženski čevelj - čevelj, ki vam omogoča svobodno upogibanje na različnih terenih.

Love-Ette: ženska, mehka in nežna; diši kot neženj vonj irisove korenine.

Predstavljene izdelke lahko kupite v CAHA BOARD SHOP in EXTREME VITAL trgovini. Dodatne informacije: rokdoklstyle@gmail.com EXTREME VITAL Puštal 101, 4220 Škofja Loka T: +386 (0)4 515 77 12, info@extremevital.com

ULA ČEHOVIN, S.P. Podmilščakova 47b, Ljubljana Mobile: +386 (0)31 373 192 www.lesettes.com


Datum rojstva: 18. 09. 1991 Kraj: Ljubljana Povprečno število dni na snegu: 120

CILKA SADAR

Dosežki: skupno 2. mesto na evropskem pokalu – half pipe (07/08) (1. in 2. mesto - Innsbruck, 1. mesto - Klinovec); skupno 5. mesto na svetovnem mladinskem prvenstvu Valmalenco Big Air (08), 10. mesto na svetovnem mladinskem prvenstvu Valmalenco – half pipe (08); 1. mesto na državnem prvenstvu (08) - half pipe, slope style, big air

veliko potujem, Zakaj snowboardaš: ker mi je všeč takšen način življenja. Lahko - bordam. najraje imam kar to še delam lahko pa tega poleg ljudi, nove spoznavam Tvoje najljubše slovensko smučišče: Vogel in Rogla Tvoj najljubši trik: back side air v pipe-u s hrbtom Poškodbe: na srečo še nisem bila huje poškodovana, imela pa sem probleme Tvoja najljubša razvada: banane z nutelo

Datum rojstva: 16. 12. 1991 Kraj: Škofja Loka Povprečno število dni na snegu: 100 Dosežki: 1. mesto na Fis Big Air v Sarajevu, 4. mesto Burton AM tour Madonna di campiglio Zakaj snowboardaš: ker mi je to velik užitek in nujna doza adrenalina Tvoje najljubše slovensko smučišče: Vogel

LUKa Krajnik

Tvoj najljubši trik: Fs 720 mellon Poškodbe: zvini, počene kosti, pretres možganov Tvoja najljubša razvada: sladkarije


Datum rojstva: 11. 04. 1979 Kraj: Jesenice Povprečno število dni na snegu: 150 - 200 Dosežki: 1. mesto Urban Freestlye Barcelona, video “part” v zadnjih dveh projektih Fat Gipsy Productions in pa v slovenskem snowboard filmu Ehhh! - outofnowhere prodctions Zakaj snowboardaš: ker mi je to najboljse Tvoje najljubše slovensko smučišče: Vogel Tvoj najljubši trik: backside 720 Poškodbe: zlomi rebr, trtice in sveža poškodba kolena

Matevz PristavEc

Datum rojstva: 11.12. 1983 Kraj: Celje Povprečno število dni na snegu: 150 Dosežki: Svetovni podprvak v Big Air-u 05, 4 zmage v Svetovnem pokalu... Zakaj snowboardaš: zaradi adrenalina in načina zivljenja Tvoje najljubše slovensko smučišče: Rogla Tvoj najljubši trik: Bs rodeo 7 Poškodbe: zlom ključnice, zlom komolca, poškodovan hrustanec v desnem kolenu Tvoja najljubša razvada: internet

MAtevz pETEK


Intervju

LUKA GARTNER ucitelj deskanja na snegu V Sloveniji imamo lepo število uspešnih deskarjev na snegu, tako v domačem kot v svetovnem merilu. A ker ima smučanje pri nas daljšo, predvsem pa močnejšo tradicijo, jih včasih kar malo postavljamo ob stran. Za Zimski vodnik Slovenija 2008/09 smo imeli priložnost o deskanju na snegu povprašati Luka Gartnerja, trenerja mladinske ekipe za prosti slog.

Kateri dejavniki so pomembni za razvoj deskanja na snegu v Sloveniji?

» Razvoj smučišč in snežnih parkov v Sloveniji

(na srečo se čedalje več slovenskih smučišč odloča za izgradnjo snežnih parkov, s čimer pomembno vplivajo na razvoj slovenskega deskanja, vendar žal še nimamo primernih objektov za vadbo snežnega žleba in deskarskega krosa).

» Razvoj na področju poučevanja deskanja

(izobraževanje učiteljev deskanja na snegu je vedno kakovostnejše, v zadnjem času je vedno večji poudarek tudi na področju freestyla – prostega sloga, ki je za mlade najbolj privlačen).

» Razvoj in povečanje števila klubskih

programov (vključevanje mladih v resnejšo vadbo in življenjski slog deskanja ter možnost nastopov na tekmovanjih doma in v tujini).

to pogosto razlog, da se mladi s tem športom ne morejo ukvarjati v takšni meri, kot bi se hoteli. Kljub temu pa se mi zdi, da je šport pri nas zelo priljubljen, in moram reči, da smo Slovenci dobri deskarji.

Katera je najuspešnejša država v disciplini prostega sloga? Združene države Amerike (glede na rezultate na velikih tekmovanjih), z ameriške celine postaja izjemno močna tudi Kanada (ta bo prav gotovo izjemno motivirana za uspešen nastop svojih tekmovalcev na domačih olimpijskih igrah). V Evropi so izjemno razvite zlasti Finska, Norveška, Švica, Francija. Uspešni postajajo tudi Azijci: Japonska, Kitajska in J. Koreja. Zanimivo pa je, da bo po vsej verjetnosti na olimpijskih igrah nastopil tudi predstavnik Bahamov (vendar tekmovalec živi v Kanadi).

» Vsestranski tekmovalni razvoj deskanja

pri odboru za deskanje na snegu (izjemno uspešni alpine deskarji, deskarji, ki nastopajo v akrobatskih skokih, in v zadnjem času tudi posamezniki v snežnem žlebu in deskarskem krosu).

» Pomembna mednarodna tekmovanja (Svetovni pokal v alpine deskanju na Mariborskem Pohorju leta 2005, univerzijada leta 2013, organizacija tekmovanj evropskega pokala, tekmovanj FIS in ostalih).

» Zlasti freestyle je zaradi svoje atraktivnosti

in življenjskega sloga (način oblačenja, glasba, sorodni športi, idr) za mlade izjemno privlačen. Žal pa deskanje postaja vedno dražje in je prav

Kako naj se elementov prostega sloga lotijo začetniki? Začetniki naj bi pred učenjem elementov prostega sloga znali osnove deskanja na svoji dominantni strani (ang. normal) in tudi na svoji slabši strani (ang. switch). To so najpomembnejše osnove, ki jih potrebuje začetnik, da se lahko prične varno učiti začetne elemente prostega sloga. Seveda se lahko do določene mere nekatere elemente vključuje že med učenje začetnih elementov. Vse je odvisno od motivacije in želje tistega, ki se uči.


Kaj spada med obvezno opremo deskarjev na snegu? Vsak deskar naj si pred vstopom v snežni park natakne vsaj zaščitno čelado, ki je namenjena deskanju. Izjemno priporočena pa je tudi uporaba ščitnika za hrbet in zaščitnih hlač.

Ali obstajajo deskarska pravila? Seveda, v snežnem parku obstajajo pravila, ki bi si jih moral vsak deskar pred vstopom prebrati ter jih seveda tudi zaradi lastne varnosti in tudi varnosti drugih upoštevati. Izjemno pomembno je, da pri vstopu v park deskarji ocenijo objekte in si izberejo svojemu znanju in sposobnostim primerne. Objekte, ki si jih je deskar izbral, je treba pregledati (kakšno je doskočišče skakalnic, kakšen je sneg na skakalnici, v kakšnem stanju so drseči objekti, kako si objekti sledijo, kdo jih še uporablja, ipd).

Nam lahko opišete potek treninga profesionalnega deskarja na snegu? Treningi za deskarje, ki se s tem športom resno ukvarjajo, poteka celo leto. Običajno napravimo odmor (snežnih treningov) po 1. maju, vendar pa je ta čas namenjen kondicijskim pripravam in šoli (izjemo pomembno je, da kljub velikim izostankom vsi redno in uspešno delajo za šolo). Prvi trening običajno izpeljemo v sredini junija, po njem sledi približno enomesečni odmor za starejše (potem pa odhod na Novo Zelandijo)

Freeride baTTLE

Kanin / Bovec, 6.- 7. marec 2009 www.freeridebattle.com

in nekoliko daljši odmor za mlajše člane ekipe (oni v tem času opravijo do 14 dni treninga na snegu, vsa ostala dejavnost pa je osredotočena na kondicijsko pripravo in ukvarjanje z drugimi športi, ki so v tej starosti pomembni za njihov vsestranski športni razvoj). Primer enodnevnega treninga na snegu (pripravljalni del sezone): 6.50 vstajanje in zajtrk 7.40 odhod iz apartmajev 8.10–8.40 ogrevanje 8.40–11.30 trening HP (15 voženj) 11.30–12.30 počitek 12.30–13.30 trening Slope Style (5 voženj) 15.30–16.30 kosilo 16.30–18.00 počitek 18.00–19.00 suhi trening 19.30 večerja 20.00 videoanaliza 21.00 učenje 22.00 tišina in spanje

Na koncu še vaš nasvet za mlade, ki se želijo ukvarjati s tem športom … V domačem kraju ali pa v bližini naj poiščejo deskarski klub, kjer se bodo pod strokovnim vodstvom učili elemente prostega sloga. Tako bodo lahko bralci in bralke tega članka svoje želje in pričakovanja tudi izpolnili in kdo ve, morda se bomo čez nekaj let prav z njimi srečali na kaki bolj profesionalni ravni freestyle deskanja…


Objekti v fun parkih Kranjska Gora roller 10 m rollercoaster box 15 m butter box combo 2x3 m softbow box 6 m kinked box 7 m flat rail double pipe 9m kids flat box 3 m kids rainbow box 3 m kids up&down box 3m

vogel expert line (big kicker-15 m, medium kicker-10 m, roller -2x takeoff) jib line (double kink 11 m, flatbox 6 m, doublewave 9 m, 2x picnic table, downrail 5 m, kink rail 7 m) beginner line (flatbox 3 m, rainbow 3 m, small kicker 4 m, rainbow 6 m) downrail 9 m street combo (double kink, kink, down box)

ROGLA half-pipe downrail c-box butterbox combo double wave line kids line (3x3 m box) beginner line (rainbow box 6 m, flatbox 6 m, a-frame box 6 m) expert line (a-frame box 7 m, up&down rail 7 m, double kink rail 12 m, elephant rail 10 m, kink rail 7 m) tree jib big table kicker, 3x takeoff

SORISKA PLANINA downrail 10m beginner line (rainbow rail 6 m, flatbox 6 m, 2x kicker 4 m) expert line (double kink rail 12 m, rainbow rail 10 m, kink rail 6 m) jib line (2x picnic table, treejib avto, 3 pipes 6 m) kicker (15m, 9m, 8m)

roller, 2x takeoff + corner jump

Opomba: Zaradi strokovnega poimenovanja objektov v angleškem jeziku, le teh nismo prevajali.

Slovenska deskarska scena  

Posebna priloga Zimskega vodnika 2008/09 Slovenija

Slovenska deskarska scena  

Posebna priloga Zimskega vodnika 2008/09 Slovenija

Advertisement