Page 18

De communicatie tussen hond en baas leidt nog wel eens tot misverstanden. Hoe kun je je nieuwe huisgenoot trainen zodat jullie nog lang en gelukkig samen leven? De hondenscholen van de Dierenbescherming helpen baasjes daarbij. En er is nóg een opleiding, die voor instructeur Gehoorzame Huishond. Heb je dat diploma, dan kun je hond én baas trainen.

Ken je hond: is-ie lui, of niet helemaal op zijn gemak?

O P L E I D I N G I N S T R U C T E U R H O N D E N S C H O O L , D B AC A D E M Y

Trainen is geen trucje TEKST & FOTO’S: MARGIT WARMINK

“Zaza, hier!” Op strenge toon sommeer ik mijn hond, kakelvers uit het asiel in Tilburg, naar mij toe te komen. Ze is uit huis ontsnapt, zit 20 meter verderop en kijkt me afwachtend aan. “ZAZA, HIER!!!!” Geen reactie. Begrijpt ze me niet? Wat nu? Ik ga door m’n knieën en roep haar nog eens, nu vriendelijk. Ze komt blij naar me toe gerend. Slim dier. Zaza was m’n eerste asielhond, in beslag genomen, eentje met een rugzakje. Ze leerde mij die dag een belangrijke les: ‘Ik kom liever naar jou toe als jij niet boos doet.’ En gelijk had ze: in haar ogen voorspelde mijn houding weinig goeds. Nu ik de cursus Instructeur Hondenschool van de Dierenbescherming heb gevolgd, weet ik dat ik die dag twéé dingen heb geleerd. 1. Honden luisteren 18 RONDOM

liever naar een baas met een positieve boodschap. 2. Als een bepaalde aanpak geen succes heeft, moet je iets anders verzinnen. Waarom doet-ie dat? Dat leermomentje sluit aan bij de eerste module van de opleiding tot instructeur. Trainer en gedragsdeskundige Jenny Bruinsma vertelt dat trainen geen trucje is, maar vooral een kwestie van goed kijken, herkennen en nadenken: - Wat doet de hond - Waarom doet-ie dat - Hoe kun je dat veranderen Dat klinkt overzichtelijk, maar het probleem zit in het midden vertelt Jenny.

Profile for Asiel De Hof van Ede

Rondom 2 - 2019  

Rondom 2 - 2019  

Profile for asielede
Advertisement