Rondom 2 - 2019

Page 1

Nummer 2 | 2019

HĂŠt magazine van De Hof van Ede

Een update over Sooki Dit heeft een kat allemaal nodig Opleiding Instructeur Gehoorzame Huishond


ADVERTENTIES

Ook adverteren? Bel Kroonland - Telefoon 0598 -383720 - E-mail info@kroonland.nl


VAN DE BEHEERDER

Zomaar een dag uit het dagelijks werk van de beheerder: Het is zaterdag. Meestal is dit voor mij een praktische dag, waarop ik wat minder achter de schermen met al het geregel bezig hoeft te zijn (wat ik ook graag doe) en meer op de werkvloer kan staan en me met de dieren bezig kan houden. En dat vind ik altijd heel fijn, want tenslotte werk je voor de dieren en vind ik het fijn om ze ook directe aandacht te kunnen geven. Van alle medewerkers en vrijwilligers krijgen ze natuurlijk aandacht genoeg, maar ook ik wil natuurlijk af en toe gewoon knuffelen met de katten of met de honden wandelen.

ren en de poes is er zeer slecht aan toe. Zo te zien een erg oude dame die aan haar einde van haar leven lijkt te zijn. Ik rij er gelijk mee naar de dierenarts. Ze blijkt een chip te hebben, maar helaas kloppen de gegevens niet meer. De kat is er zo slecht aan toe en er komen zelfs maden uit haar achterkant dat de dierenarts en ik besluiten de kat uit haar lijden te verlossen. Ik breng de kat vervolgens naar het pand van de Dierenambulance, waar de kat 14 dagen bewaard zal worden. Hopelijk wordt ze toch gemist en wordt de eigenaar gevonden.

De ochtend begint met het voeren van de dieren. Na een korte koffiepauze begint het schoonmaken van de verblijven. Vandaag maak ik de dokterskamer schoon waar Milky en Pukkie verblijven. Schoonmaken bij Milky betekent heel veel knuffelen, want Milky kruipt het liefst gelijk op schoot om zich al spinnend aan te laten halen. Pukkie houdt ook zeker van een aai, maar heeft net een flinke operatie aan haar achterpoot achter de rug. Na wat voorzichtige knuffels laat ik haar weer lekker bijkomen. Dan is de kattenkantine aan de beurt. Daar zitten Mon Cherie en Hubba Bubba. Mon Cherie komt er gelijk aangerend en zorgt er wel voor dat hij zijn aandacht krijgt. Hubba Bubba zit ergens achterin een hoekje verstopt. Hij vindt het nog maar stom dat hij verhuisd is.

Afijn, inmiddels zijn we alweer twee uur verder met al dat heen en weer gerij. Ik ga weer terug naar het asiel, want er zit een afspraak op me te wachten, iemand die vrijwilliger wil worden. Ze krijgt een rondleiding, we hebben een gesprek en maken een afspraak om een keer mee te komen lopen. In de tussentijd komt er ook nog een dame kijken voor de hond Roeckie. Een hondje waar ik dan net weer wat meer van weet dan mijn andere collega’s. We spreken elkaar uitgebreid en mevrouw krijgt alle informatie die we hebben. Het lijkt een match te zijn en mevrouw slaapt er nog een nachtje over. En we zijn nog maar aan het begin van de middag! Eén ding is zeker: een dag op het asiel is nooit saai!

Dan ontvangen we een bericht over een kat die erg mager is en er niet goed aan toe lijkt te zijn. Door omstandigheden is de dierenambulance niet in de gelegenheid de kat direct op te halen en daarom besluiten we zelf te gaan. Ik haal de kat op in Lunte-

Kopij volgende Rondom aanleveren vóór 22 juli 2019 aan rondom@dierenbescherming.nl RONDOM 3


ADVERTENTIES

Ook adverteren? Bel Kroonland - Telefoon 0598 -383720 - E-mail info@kroonland.nl


Inhoud 3 Van de beheerder

6 Dierenarts

6

9 Kat in ‘t zonnetje

10 Onze katten

15 Hond in ‘t zonnetje

10

16 Onze honden

18 Opleiding Instructeur Hondenschool

22 Kattengedrag

18

26 Hoe gaat het met...

29 Snuffelmarkt Ede

30 Geplaatst

26

35 Adoptieplan RONDOM 5


TEKST: BREGJE WITLOX FOTO’S: MARIJKE VAN ENDHOVEN, PIXABAY

Hopelijk geniet u met uw huisdier van een heerlijke zomer! Lange dagen, lekker naar buiten en af en toe wat verkoeling zoeken als het te warm wordt. Omdat honden niet kunnen zweten, is de enige manier waarop zij hun warmte kwijt kunnen via hijgen (het zogehete ‘panten’) en door verkoeling van buitenaf, bijvoorbeeld door te gaan zwemmen. Naast dat het verkoeling geeft, vinden de meeste honden het ook nog eens heel erg leuk om te zwemmen. Toch zijn er een paar zaken om rekening mee te houden als uw hond (of een zeer uitzonderlijke kat?) gaat zwemmen. In open water, zoals meren en rivieren, genieten niet alleen mensen en honden van een beetje verkoeling. Ook andere dieren maken hier graag gebruik van om te zwemmen, te drinken of hun voedsel te vangen. Sommige dieren kunnen echter ook ziektes overbrengen, die weer besmettelijk kunnen zijn voor mens en dier. Een van de ziektes die we tegenkomen bij honden die in open water zwemmen, is de ziekte van Weil. Deze ziekte, ook wel bekend als leptospirose, wordt overgebracht door de rat. Via de urine van de rat wordt deze bacterie verspreid. Als u of uw huisdier hiermee in contact komt, dan kan er besmetting optreden. Dit kan griepverschijnselen geven, maar in ernstige gevallen ook leiden tot orgaanfalen, voornamelijk de nieren en de lever of

6 RONDOM

zelfs overlijden. Er zijn veel verschillende soorten Leptospiren, maar gelukkig kunnen we tegen de 4 meest voorkomende stammen vaccineren. Op deze manier is uw hond voor een groot deel beschermd tegen de ziekte van Weil. In water, zeker stilstaand water, kunnen allerlei bacteriën en micro-organismen groeien. Zeker bij warm weer en opgewarmd water, is dit een verhoogd risico. Vaak is dit relatief onschuldig en veroorzaakt het maag/darmklachten, maar in sommige gevallen zijn de gevolgen serieuzer. Wees alert op blauwalg, een algensoort waar zowel mensen als dieren ziek van kunnen worden. Blauwalg veroorzaakt een groen/ bruin laagje bovenop het water. Deze algen zien we


DIERENARTS

Ratten zijn verspreiders van de ziekte van Weil

met name in de warme zomermaanden, als de watertemperatuur boven de 20 graden is. Honden kunnen besmet raken door het drinken van besmet water, maar nog vaker als ze hun vacht schoon likken na een zwempartij. Honden, maar ook wijzelf, kunnen hier erg ziek van worden. Griepachtige verschijnselen, braken, diarree, sloomheid, ademhalingsproblemen en evenwichtsproblemen. Wij denken altijd dat zwemmen voor honden lekker verkoelend is. Zolang ze in het water liggen is dat ook meestal wel zo, maar zodra de oppervacht begint te drogen, bestaat er het risico dat de nog vochtige ondervacht gaat broeien. Hierdoor kunnen honden nou juist oververhit raken. Ook kan dit irritatie van de huid geven, waardoor hotspot sneller kunnen ontstaan. Honden die gevoelig zijn voor ontsteking kunnen daar na het zwemmen ook meer last van hebben. Dit komt doordat vocht in de oren en natte haren een goede voedingsbodem zijn voor bacteriën die zich daar willen nestelen. Voor honden die last hebben van de gewrichten is zwemmen een hele goede manier van bewegen. Het is onbelaste beweging in een regelmatig tempo. Belangrijk hierbij is wel dat de houding van de hond tijdens het zwemmen goed is. Daarnaast kan het in en uit het water komen op een gladde waterkant soms lastig zijn, waarbij de gewrichten extra worden belast of blessures kunnen ontstaan. Zoek altijd een geschikt plekje waar je hond in en uit het water kan komen. Sommige honden, zeker speurders en jagers, vinden het heerlijk om in het water op zoek te gaan naar gegooide stokken en ballen. Achter een balletje aanrennen, het water induiken en vervolgens het balletje weer terugbrengen. Wees er bedacht op dat sommige honden zo ‘geobsedeerd’ zijn door het vinden van de bal, dat ze net zolang blijven zwemmen tot ze de bal hebben gevonden. Ook als een bal per ongeluk uit zicht is verdwenen of een stok naar de bodem is gezonken, dan blijven ze maar zoeken en doorzwemmen. Hierbij kunnen ze zichzelf uitputten en hierdoor zelfs verdrinken. Wees je hiervan bewust als je hond een erg volhardende apporteerder is.

Sommige zwembaden bieden op het einde van het seizoen een ‘hondenplons’ aan. Voordat het zwembad leeg wordt gehaald voor de winter, mogen honden een vrije duik nemen. Een heel erg leuk initiatief, waar veel honden enorm van genieten. Hou er wel rekening mee dat ook voor honden de vloer glad kan zijn en ze kunnen uitglijden. Ook het chloor in het zwembad kan soms irriterend werken, zeker als ze er veel van drinken. Honden vinden zwemmen vaak heerlijk en dat plezier hoef je ze zeker niet te ontnemen. Neem echter wel goede voorzorgsmaatregelen om het ook zo veilig mogelijk te kunnen doen. Laat uw hond jaarlijks vaccineren, zoek een geschikte waterplek en houdt rekening met de risico’s. Dan kunt u hopelijk, samen met uw viervoeter, genieten van een heerlijke zomer!

Bosweg Dierenartsen Bosweg 9 6721 HM Bennekom 0318 - 416500 info@dapbosweg.nl www.boswegdierenartsen.nl

RONDOM 7


Ja ik word vriend van De Hof van Ede Word ook donateur of adoptant en help de dieren in ons asiel. ADOPTANT worden kan al vanaf €5,00 per maand, DONATEUR worden kan al vanaf €15,00 per jaar. Als adoptant of donateur ontvangt u ook ieder kwartaal ons magazine RONDOM.

Ja ik word vriend van De Hof van Ede en meld me aan als: ❑ Adoptant

❑ Donateur

Naam: ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Adres: _________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Postcode: _________________________________ Woonplaats: ________________________________________________________________________________________ Telefoonnummer: ________________________________________ E-mailadres: _________________________________________________________________ Datum: __________________________________ Handtekening: ________________________________________________________________________________________ Formulier opsturen naar het secretariaat: De Hof van Ede, Verlengde Arnhemseweg 142, 6718 SM Ede of per e-mail naar dehofvanede@dierenbescherming.nl

8 RONDOM


DEZE KEER =in het=

ZONNETJE

Hubba Bubba Hubba Bubba is een mooie, grote, rode kater die zijn vechtersverleden door zijn littekens niet verbergen kan. Helemaal ongeschonden is hij niet uit de strijd gekomen aangezien hij katten­ aids heeft opgelopen. Geen zorgen, kattenaids is niet besmettelijk voor mensen of andere huisdieren maar wel voor andere katten. Daarom mag Hubba Bubba niet meer vrij buiten lopen, wat hij wel erg graag doet. Daarom zoeken we een adresje voor hem zonder andere katten maar met kattenren of groot afgezet balkon. Hubba Bubba heeft lang rond gezworven en weet daarom momenteel niet zo goed wat hij met ons mensen aan moet. Hij wil namelijk wel heel graag knuffelen maar durft niet zo goed, zodra je binnen komt rent hij er snel vandoor om op een afstandje te zitten mauwen. Met lekkere hapjes en veel geduld komen we al steeds kleine stapjes verder met hem. We verwachten dan ook dat het niet lang meer zal duren voordat de “knop” om gaat en hij heerlijk zal komen knuffelen, ook uit zichzelf. We zoeken dan ook iemand met veel geduld die hem helpt zijn vertrouwen in mensen weer terug te krijgen. Iets voor u? Kom snel een keer langs of bel 088 - 811 35 30 voor meer informatie. RONDOM 9


BBora is een prachtige dame om te zien, gezellig maar ook met wat pit. Ze is bij ons gekomen omdat het niet klikte met de andere kat in huis. Bij ons is ze daar ook duidelijk over, andere katten zijn echt niet leuk. Mensen vindt ze daarentegen helemaal gezellig, maar wel op de momenten die zij zelf kiest. Echt op schoot komt ze niet maar ze kijkt graag wat we aan het doen zijn. We zoeken dan ook een gezellig huisje voor haar waar geen andere huisdieren zijn en waar ze lekker naar buiten kan als ze daar zin in heeft.

Onze katten

FOTO’S: MARIJKE VAN ENDHOVEN

BNuts is een prachtige, zwarte kater die een leuke boerderij had uitgekozen om in te wonen. Helaas waren de eigenaren van die boerderij het er niet helemaal mee eens en kwam onze Nuts bij ons. In het begin was hij erg schuw, en nu kan hij ook nog wel de kat uit de boom kijken in het begin. Maar Nuts wordt iedere dag gezelliger en als je hem voorzichtig opzoekt vindt hij het toch wel heel fijn om geknuffeld te worden. We zoeken voor Nuts een huisje buitenaf waar hij veel ruimte heeft om buiten te scharrelen maar ook lekker binnen mag komen voor aandacht en knuffels.

10 RONDOM


AKlein van stuk maar groots van karakter; dat is onze Confucius. Hij is lief, gezellig en altijd in voor aan­ dacht maar durft ook wel eens uit te halen tijdens het knuffelen. We zoeken dan ook een adresje voor hem waar hij weinig alleen hoeft te zijn en lekker naar buiten mag.

In ‘Onze katten’ staat een selectie. Kijk op onze website voor een overzicht van al onze katten. Wilt u een kat komen bekijken? Bel ons eerst op 088 - 811 35 30 om zeker te weten of hij/zij er nog is. Deze katten zitten in het asiel op het moment dat wij dit magazine maken, maar hebben misschien al een huis op het moment dat u dit leest.

RONDOM 11

ASIELDIEREN

BOnze straatschoffie Credence is een “oude” rot in het vak. Aan zijn hele uitstraling en de vele littekens kan je opmaken dat Credence lang op straat heeft geleefd en zijn territorium flink heeft moeten verdedigen. Flink gehavend kwam Credence bij ons binnen, littekens over heel zijn lijf, verschillende wonden en veel parasieten. Natuurlijk hebben we gelijk zijn wonden verzorgd en hem behandeld tegen de parasieten en daar is hij zeker van opgeknapt maar zijn stoere ruige uitstraling zal hij houden. Credence zal wel heel blij zijn geweest dat hij zijn straatleven achter zich kon laten want oh wat is hij lief! Hij knuffelt je helemaal suf en kruipt ook heerlijk in je nek. We zoeken voor hem dan ook een huisje waar hij veel aandacht krijgt maar ook lekker naar buiten kan. Want ondanks dat hij blij is dat hij zijn eigen kostje niet meer bij elkaar hoeft te schrapen vindt hij het nog wel heel fijn om dagelijks een frisse neus te halen.


CToetje en Dessert zijn een lief duo. Zij zijn buiten geboren en verzorgd door mensen uit de buurt. Gelukkig konden ze gevangen worden en zijn ze naar ons gebracht. Toetje is nog erg schuw en moet niet zo veel van mensen weten, wel is ze ontzettend gek op haar zusje Dessert. Dessert vind ons inmiddels best okĂŠ, we komen eten brengen en spelen met haar en dat vindt ze fantastisch. Beide dames laten zich inmid-

dels aaien. Dessert geniet er met volle teugen van, Toetje vindt het nog een beetje spannend allemaal. Om ze verder te socialiseren zoeken we mensen met ervaring en veel tijd voor ze zodat ze weinig alleen hoeven te zijn. Ze zijn erg gek op elkaar en daarom willen we ze graag samen plaatsen. Als ze eenmaal goed gewend zijn vinden ze het ook leuk om overdag lekker een rondje door de buurt te maken.

BDopey is een bijzonder katje die om een bijzondere reden bij ons is gekomen. Met Dopey in de buurt heb je namelijk geen zwangerschapstest nodig, hij is zĂł gevoelig voor veranderingen dat hij direct in de gaten had dat er een baby op komst was. Helaas vindt Dopey kinderen helemaal niet leuk en begon hij dat met zijn tandjes en nagels duidelijk te maken. Duidelijk is dus dat we een rustig huisje voor Dopey zoeken zonder andere huisdieren en absoluut geen kinderen. Dan is Dopey het beste op zijn gemak. Dopey komt dan ook graag knuffelen en naast je op de bank zitten.

12 RONDOM


ASIELDIEREN

AJanne kwam met een groepje van drie bij ons nadat ze op een boerderij gevangen waren. Janne was de schuwste van allemaal en leek zich in het begin als een echte verwilderde kat te gedragen. Inmiddels is Janne zijn mening over ons mensen aan het bijschaven, die lekkere hapjes kan hij namelijk moeilijk weerstaan. Inmiddels is hij zo ver dat hij bij ons in de buurt komt als we gaan voeren. Aanraken kunnen we hem nog niet maar met veel geduld, lekkere hapjes, en een sociale poes als goed voorbeeld verwachten we dat Janne nog best een andere kant van zichzelf kan gaan ontdekken.

BMon Cheri is een prachtige, grote kater om te zien. Hij heeft jaren op straat geleefd en dat ging niet zonder gevolgen. Door de vele vechtpartijen heeft Mon Cheri kattenaids opgelopen. Geen zorgen, het is niet besmettelijk voor mensen of andere huisdieren, enkel katten onderling kunnen elkaar besmetten. Dat is ook de reden waarom Mon Cheri niet meer naar buiten mag in de toekomst. Om het vrije buiten leven te compenseren zijn we wel op zoek naar een adresje waar hij weinig alleen hoeft te zijn. Mon Cheri heeft niet al te veel goede ervaringen opgedaan met mensen dus in het begin kijkt hij de kat uit de boom. Eenmaal aan je gewend is het een grote knuffel die graag aandacht krijgt.

In ‘Onze katten’ staat een selectie. Kijk op onze website voor een overzicht van al onze katten. Wilt u een kat komen bekijken? Bel ons eerst op 088 - 811 35 30 om zeker te weten of hij/zij er nog is. Deze katten zitten in het asiel op het moment dat wij dit magazine maken, maar hebben misschien al een huis op het moment dat u dit leest.

RONDOM 13


ADVERTENTIES

Ook adverteren? Bel Kroonland - Telefoon 0598 -383720 - E-mail info@kroonland.nl


DEZE KEER =in het=

ZONNETJE

Donny

Deze kleine jongen heet Donder, maar wij noemen hem hier vaak Donny. Donny is een boerenfox van ongeveer 3 jaar oud. Donny is een heel leuk hondje die een slechte start in zijn leven heeft gehad. Hij heeft veel tijd in een bench moeten doorbrengen en dit was niet zonder gevolgen. Zo is Donny slecht gesocialiseerd met mensen en beet hij uit voorzorg al als je hem wou aanlijnen. Inmiddels gaat het steeds beter met onze Donny, hij geniet van de wandelingen en de vaste mensen begint hij te vertrouwen. Maar hij is en blijft een boerenfox dus een lekker pittig hondje. Hij zou dan ook erg goed passen op een boerderij waar hij lekker kan scharrelen en ongedierte mag wegjagen. Gezien zijn felle karakter plaatsen we onze Donny niet bij kinderen en ook andere honden vindt hij niet echt leuk. Zoekt u een leuk terreinhondje dan bent u bij Donny aan het goede adres. Iets voor u? Kom snel een keer langs of bel 088 - 811 35 30 voor meer informatie. RONDOM 15


BBoink is de naam van dit leuke reutje met verreweg de grootste oren in ons asiel. Boink is gevonden en niet opgehaald door zijn eigenaar. Wij snappen er niks van, wie wil deze leuke jongen nou niet? Boink zelf snapt er ook helemaal niks van en is een beetje onzeker, inmiddels hebben we zijn vertrouwen grotendeels gewonnen en leren we hem iedere dag weer een beetje meer kennen. Zo zijn we erachter gekomen dat Boink gek is op ballen, haal een bal tevoorschijn en meneer vergeet de wereld om zich heen. Verder lijkt hij weinig gewend te zijn, aan de lijn lopen kan hij prima. Het aanlijnen zelf is wat spannend. Hij is hier graag bij je in de buurt, het is dan ook onduidelijk of hij ooit heeft geleerd om alleen te kunnen zijn. Aan de lijn reageert hij niet op andere honden maar wel is duidelijk dat hij niet van poespas aan zijn lijf houdt. We zoeken voor hem een rustig adresje buitenaf bij mensen met ervaring met honden.

Onze honden ASprits is een lenige kruising met een whippet. Een echte spring in het veld, soepel springt hij meters de lucht in en is razendsnel. Het liefst bekijkt hij de situatie vanuit de hoogte op een stoel, bank of vensterbank. Onze springveer is namelijk ook een held op sokken en moet je echt leren kennen voordat hij zijn ware “ik” laat zien. Hij heeft dan ook nog veel begeleiding nodig en het liefst met de hulp van een sociale en stabiele teef, daar kan hij zich aan optrekken. Niet dat hij iedere hond even leuk vindt, nee sterker nog, zijn eerste reactie is om met zijn lenige lijf weg te sprinten en ieder contact te vermijden. En als de hond wel te dicht in de buurt komt snapt hij, zo spannend vindt hij het allemaal. Maar als hij eenmaal de tijd krijgt om te wennen wint zijn nieuwsgierigheid wel en uiteindelijk wil hij dan ook best wel spelen. We hopen dat een andere hond in huis hem zal helpen over zijn verlatingsangst heen te komen, daar heeft hij momenteel nog wel een beetje moeite mee. Als hij je eenmaal kent is hij erg trouw en aanhankelijk. Het liefst is hij de hele dag in de buurt en soms lijkt onze kleine man meer op een kat dan op een hond, zijn favoriete plaats is namelijk op de bankleuning. Heeft u ervaring met (angstige) honden, heeft u een stabiele hond in huis en tijd om Sprits de begeleiding te bieden die hij zo hard nodig heeft, neem dan contact met ons op. 16 RONDOM

FOTO’S: MARIJKE VAN ENDHOVEN


AMeisje is een vrolijke kruising Amerikaanse Bulldog met mogelijk een vleugje boxer van nog geen jaar oud en op zoek naar een leuke thuis waar ze nog wat verdere opvoeding krijgt. Meisje is bij ons door omstandigheden van haar vorige baasje, Meisje zelf valt dus niets te verwijten. Meisje is een vrolijke spring in het veld maar wel een tante met een eigen mening, zo heeft ze namelijk bezitsagressie. Maar tegelijkertijd kan ze met bepaalde situaties ook behoorlijk onzeker zijn, vooral in het donker. We zoeken dan ook mensen voor haar die ervaring hebben met honden om haar gedrag in goede banen te leiden. Met de juiste aanpak zal Meisje een leuke, sportieve hond zijn waar je nog jaren lang plezier van kan hebben. Meisje vindt andere honden fantastisch maar snapt niet dat niet iedere hond haar drukte en enthousiasme kan waarderen. Meisje kan na rustig opbouwen eventjes alleen zijn maar is het liefst zo veel mogelijk bij haar baas.

In ‘Onze honden’ staat een selectie. Kijk op onze website voor een overzicht van al onze honden. Wilt u een hond komen bekijken? Bel ons eerst op 088 - 811 35 30 om zeker te zijn dat hij/zij er nog is. Deze honden zitten in het asiel op het moment dat wij dit magazine maken, maar zijn mogelijk al geplaatst op het moment dat u dit leest. RONDOM 17

ASIELDIEREN

BZachte flapoortjes, een klein, spits snuitje en lieve, grote oogjes kijken je aan. Je wordt op slag verliefd op haar verschijning. Kijk je verder dan zie je een heel rond, langwerpig en ietwat rimpelig lijfje veroorzaakt door de vele vetrolletjes. We hoeven u vast niet uit te leggen dat onze Roekie de laatste tijd wat beweging tekort is gekomen. Maar als je de hele dag bij je baasje op schoot kan liggen en lekkere hapjes mag eten kun je haar ook geen ongelijk geven dat dagelijkse beweging niet hoog op haar prioriteitenlijstje stond. Helaas kwam er een einde aan haar onbezorgde leventje: haar baasje kwam te overlijden en daardoor is Roekie bij ons terechtgekomen. Een hele omslag voor dit hondje! Inmiddels zien Roekie’s dagen er heel anders uit. Ze krijgt nu gedoseerd beweging afgewisseld met welverdiend op schoot liggen. Haar dieet bestaat uit tweemaal daags verantwoorde maaltijden (brokjes) die ze goed kan eten ondanks dat ze geen tanden of kiezen meer in haar bekje heeft. Nu ze langzaam aan het afvallen is zien we haar steeds meer tot haar recht komen. Roekie is gek op aandacht en alleen zijn zal dan ook heel rustig moeten worden opgebouwd. Roekie is pas 5,5 jaar en heeft nog een heel leven voor zich. Ze is niet gesteld op kinderen of andere huisdieren dus we zoeken een rustig huisje bij echte teckelliefhebbers die haar gaan helpen weer in goede conditie te komen en weer een taille tevoorschijn gaan toveren.


De communicatie tussen hond en baas leidt nog wel eens tot misverstanden. Hoe kun je je nieuwe huisgenoot trainen zodat jullie nog lang en gelukkig samen leven? De hondenscholen van de Dierenbescherming helpen baasjes daarbij. En er is nóg een opleiding, die voor instructeur Gehoorzame Huishond. Heb je dat diploma, dan kun je hond én baas trainen.

Ken je hond: is-ie lui, of niet helemaal op zijn gemak?

O P L E I D I N G I N S T R U C T E U R H O N D E N S C H O O L , D B AC A D E M Y

Trainen is geen trucje TEKST & FOTO’S: MARGIT WARMINK

“Zaza, hier!” Op strenge toon sommeer ik mijn hond, kakelvers uit het asiel in Tilburg, naar mij toe te komen. Ze is uit huis ontsnapt, zit 20 meter verderop en kijkt me afwachtend aan. “ZAZA, HIER!!!!” Geen reactie. Begrijpt ze me niet? Wat nu? Ik ga door m’n knieën en roep haar nog eens, nu vriendelijk. Ze komt blij naar me toe gerend. Slim dier. Zaza was m’n eerste asielhond, in beslag genomen, eentje met een rugzakje. Ze leerde mij die dag een belangrijke les: ‘Ik kom liever naar jou toe als jij niet boos doet.’ En gelijk had ze: in haar ogen voorspelde mijn houding weinig goeds. Nu ik de cursus Instructeur Hondenschool van de Dierenbescherming heb gevolgd, weet ik dat ik die dag twéé dingen heb geleerd. 1. Honden luisteren 18 RONDOM

liever naar een baas met een positieve boodschap. 2. Als een bepaalde aanpak geen succes heeft, moet je iets anders verzinnen. Waarom doet-ie dat? Dat leermomentje sluit aan bij de eerste module van de opleiding tot instructeur. Trainer en gedragsdeskundige Jenny Bruinsma vertelt dat trainen geen trucje is, maar vooral een kwestie van goed kijken, herkennen en nadenken: - Wat doet de hond - Waarom doet-ie dat - Hoe kun je dat veranderen Dat klinkt overzichtelijk, maar het probleem zit in het midden vertelt Jenny.


Cursus in 4 modules De opleiding tot instructeur Gehoorzame Huishond van de Dierenbescherming bestaat uit 4 modules, elk van 3 tot 5 dagen, verspreid over een paar maanden. De cursus is gericht op het (leren) trainen van puppy’s en volwassen honden, bijvoorbeeld uit een asiel. Daarna volgt een examen met een theorie- en praktijkdeel, en als je slaagt: een diploma! Daarna kun je les geven op een hondenschool, en praktijkervaring opdoen. Meer info: log in op mijndb (voor vrijwilligers en medewerkers). Daar vind je nog veel meer cursussen en workshops van de DB Academy. Waarom doet een hond wat-ie doet? “Mensen hebben de neiging om dat in te vullen, maar een hond is als een black box. We zien een actie, en vervolgens een reactie. Wat er in de hondenkop gebeurt weten we niet. En we kunnen het niet vragen. Wat we kunnen doen, is goed letten op wat we wél kunnen zien. Signalen van onzekerheid of zekerheid. Goed kijken dus, en gedrag herkennen.”

kennen van signalen, maar ook over leerprincipes: de mogelijkheden die je hebt om hondengedrag in goede banen te leiden.

Hond valt uit, en nu? Jenny bereidt ons alvast voor: veel baasjes willen een quick fix. Mijn hond valt uit naar andere honden. Wat kan ik daar aan doen? Jenny: “Daar is geen standaard oplossing voor. Je zult eerst goed moeten kijken wat er precies gebeurt voordat de hond uitvalt. Welke signalen zie je bij de hond. Hoe staan zijn oren, wat laat zijn houding zien. Kijkt hij de andere hond strak aan, fixeert hij? Zijn het signalen van onzekerheid, angst, of zelfverzekerd gedrag? Pas als je het gedrag herkent, kun je over een plan van aanpak nadenken. Er zijn veel verschillende manieren waarop je kunt ingrijpen op probleemgedrag. Als iets na 2 weken geen enkele verbetering laat zien, kun je beter iets anders proberen.” Zo leren we de eerste module niet alleen over hondengedrag en het her-

Diploma! Als hondenuitlater had ik het bij de eerste module kunnen laten, maar ik vond de training zo interessant dat ik ook de modules over handling (je gaat aan de slag met honden) en didactische vaardigheden heb gevolgd. Zo kon ik me de materie beter eigen maken, verdiepen en toepassen in oefeningen met andere cursisten. Ook is er een module Omgaan met probleemgedrag - heel interessant als je veel met asielhonden werkt, of ze in huis opvangt of adopteert. Dat je dan ook nog een diploma krijgt is superleuk! De cursus was voor mij een buitenkans om diep in het gedrag te duiken van mijn favoriete huisdier. Bovendien kan ik nu alle brokjes kennis en ervaring die ik in de afgelopen jaren verzameld heb, beter plaatsen en gebruiken als vrijwilliger voor de Dierenbescherming. Wat ik heel goed vond: de nadruk die DB Academy legt op het belang van wandelen. Samen op pad, iedere dag een lange, uitdagende wandeling, dat zijn de eerste stappen naar een tevreden hond en een goede band met de baas.

De theorie is voor de hond eigenlijk een praktijkles: rustig op het kussen blijven liggen, wel een uur lang! Sola doet het voorbeeldig.

Lekker uitgebreid snuffelen tijdens de wandeling.

RONDOM 19


ADVERTENTIES

Ook adverteren? Bel Kroonland - Telefoon 0598 -383720 - E-mail info@kroonland.nl


De opleiding Instructeur Hondenschool leert je heel veel over honden en over didactische vaardigheden. Maar ook over je eigen houding ten opzichte van honden. Hieronder 4 belangrijke leermomentjes:

Wat ik heb geleerd 1. Kijk goed naar je hond. Leer de signalen herkennen die iets zeggen over zijn gemoedstoestand (tongelen, stand van oren en staart, etc). Toont je hond ontspannen, zelfverzekerd, onzeker of zelfs angstig gedrag? En in welke situaties? Ook als een hond lekker in z’n velletje zit, is het goed om dat te weten. 2. Is er probleemgedrag - uitvallen, voerbaknijd, ongewenst waaks gedrag: probeer te achterhalen waaróm je hond dat doet. Let op de allereerste signalen. Grijp in als je die ziet, zodat het niet tot een uitbarsting komt. Bijvoorbeeld: je hond laat onzeker gedrag zien wanneer hij een andere hond tegenkomt. Neem op dat moment maatregelen: probeer je hond af te leiden door hem aan te spreken, of maak de afstand groter ten opzichte van de andere hond. Wat je ook doet: voorkom dat je hond zich zo in het nauw gedreven voelt dat hij uitvalt. 3. Beloon gewenst gedrag. Ongewenst gedrag corrigeren is vaak niet effectief, mede omdat je meestal te laat bent. Denk aan de baas die boos zijn hond roept, keer op keer. Als de hond eindelijk komt, wordt hij afgestraft. Wat zal de hond de volgende keer doen als je hem roept: juist ja, wegblijven. Prijs je hem omdat hij uiteindelijk wel kwam, dan is de kans groter dat hij een volgende keer weer naar je toekomt.

Iedere dag een lange en uitdagende wandeling

En dan nog even dit: Boosheid en stress zijn slechte leermeesters. Een hond onder spanning kan niet leren. Wil je je hond trainen, zorg dan eerst voor rust, bij de baas en bij hond. Hersengymnastiek voor de hond: speuren en snuffelen

4. Wees reëel in je verwachtingen, zeker bij een hond die niet goed gesocialiseerd of zelfs getraumatiseerd is. Als een hond angstig is omdat hij als pup weinig heeft meegemaakt, is dat vrijwel onherstelbaar. Angst kan wel ‘slijten’, maar een zorgeloos hondje zal het niet worden. 6. Zorg dat je de leukste baas in de wereld bent! Liever niet met veel snoepjes, want dan vindt je hond vooral de snoepjes leuk. Laat zien dat je blij met hem bent als hij zijn best voor je doet. Geef hem positieve aandacht en maak fijne en uitdagende wandelingen samen. Zo smeed je een onverwoestbare band tussen jullie twee. RONDOM 21


FOTO: MARIJKE VAN ENDHOVEN

De kat als huisdier Wat heeft hij nodig aan kattenspullen? TEKST EN FOTO’S: CARLA NIENHUIS

Of het nu gaat om een verwilderde kat, zwerfkat, boerderijkat of huiskat, elke kat heeft behoefte aan een plek om te slapen, te eten, te drinken, zich te verstoppen, te krabben, te jagen en te spelen. Voor een kat die vooral buiten leeft zal het plekje om te slapen wellicht een hooibaal bij een boer of manege zijn, terwijl een kat die (uitsluitend) in huis wordt gehouden gebruik zal moeten maken van wat wij voor hem kopen. We hebben als eigenaar dus een hele belangrijke taak. Zorgen dat de leefomgeving van de kat voldoet aan de natuurlijke behoeftes van de kat.

22 RONDOM

Wat heeft een kat allemaal nodig? Om in de behoeftes van de kat te voorzien is het belangrijk dat verschillende kattenbenodigdheden in huis aanwezig zijn. Dit zijn minimaal: • 2 kattenbakken • Kattenbakschepje •2 krabplankjes/krabpalen • Klimmeubel •2 waterkommen • 2 eetborden • 2 voerpuzzels • 2 kattenmandjes • Reismandje • Divers speelgoed • Verzorgingsproducten • (eventueel) kattenluikje op chip


Katten poepen en plassen liever niet op dezelfde plek. Wanneer een kat maar één bak tot zijn beschikking heeft zie je nog wel eens dat de kat de bak in gaat om te plassen, eruit gaat, een rondje loopt, om vervolgens de bak weer in te gaan om te poepen. Op die manier heeft de kat toch enigszins het idee dat hij deze behoeftes apart kan doen. Om aan de behoefte van het gescheiden kunnen poepen en plassen te voldoen is het daarom noodzakelijk dat de kat minimaal twee kattenbakken heeft. De tweede reden is dat katten graag keuze hebben, dit geeft hen een gevoel van veiligheid en controle. Misschien wordt een van de kattenbakken minder of niet gebruikt en wilt u deze bak weghalen. Niet doen! De kat kan deze bak ‘achter de hand houden’ voor in noodgevallen. Zo’n noodgeval kan bijvoorbeeld een nieuw gezinslid zijn, zoals een baby die over de grond kruipt, waardoor de kat niet naar de kattenbak in de woonkamer durft. Dan is het voor de kat fijn om te weten dat er altijd nog een alternatief is en hij hier gebruik van kan maken. Wij mensen zien drie kattenbakken, voor katten is dit één grote kattenbak.

De derde reden is het vermijden van competitie over bronnen wanneer er meer katten in huis wonen. Katten die geen goede band hebben, zullen elkaar uit de weg willen gaan om een confrontatie te voorkomen. Wanneer er maar één kattenbak beschikbaar is wordt dit al lastiger. Je zal maar tegelijk heel nodig moeten! Ook kan het zijn dat één van de katten de andere kat belemmerd om de kattenbak te gebruiken en de toegang tot de kattenbak blokkeert. Met als gevolg dat de andere kat niet naar de bak gaat en bijvoorbeeld andere plekken in huis gaat gebruiken om daar te plassen en/of te poepen. Door meer kattenbakken te plaatsen dan het aantal katten, verspreid door het huis, kunnen de katten elkaar uit de weg. Zet de kattenbakken dus niet naast elkaar. Wanneer kattenbakken naast elkaar staan, worden deze door katten alsnog als één gezien. Daarnaast kunnen katten elkaar niet ontlopen. Het is daarom aan te raden om in verschillende ruimtes een bak te plaatsen en -indien van toepassing- op elke etage. In dit geval is ‘per ruimte minimaal één kattenbak’ wellicht een nog betere regel. Heeft een huiskat die vrij naar buiten kan ook kattenspullen in huis nodig? Een kat is buiten zeer kwetsbaar; gevaar ligt altijd op de loer. Niet alleen het verkeer, maar ook roofdieren en andere katten kunnen een bedreiging zijn. Elke kat heeft daarom behoefte aan een veilige plek, zonder constant alert te hoeven zijn op mogelijk gevaar. Zo’n plek is in de meeste gevallen ons huis. Om ons huis tot een veilige plek te maken is het belangrijk dat er geen ongenodigde gasten -andere katten- het huis kunnen betreden, er mogelijkheden zijn om te markeren -achterlaten van geur- en de kat controle over zijn omgeving heeft door deze vanaf een hoger gelegen plek te kunnen overzien. Kattenluikje Door het plaatsen van een kattenluikje op microchip, kunnen alleen die katten het huis betreden waarvan de chip uitgelezen wordt door het luikje. Op deze manier houdt u buurkatten uit het territorium van uw kat.

FOTO: DIANDA VAN GUNST

RONDOM 23

KATTENGEDRAG

Waarom heeft de kat van veel benodigdheden twee exemplaren nodig? Wellicht heeft u wel eens van de regel ‘per kat 1 + 1’ gehoord om het aantal kattenbenodigdheden te bepalen. Maar waarom bestaat deze regel? Laten we als voorbeeld de kattenbak nemen en de belangrijkste redenen benoemen.


ADVERTENTIES

Ook adverteren? Bel Kroonland - Telefoon 0598 -383720 - E-mail info@kroonland.nl


FOTO: CARLA NIENHUIS

Krabvoorzieningen Katten krabben niet alleen om hun nagels te verzorgen, de spieren te trainen en spanning kwijt te raken, maar ook om te markeren. Onder de voetzooltjes bevinden zich geurklieren, waarmee de kat feromonen (geurstofjes die boodschappen overbrengen tussen individuen van eenzelfde soort) kan afgeven. Hiermee kan de kat communiceren met andere katten (andere diersoorten en mensen kunnen deze niet waarnemen). Geuren achterlaten in het territorium doet de kat ook om zichzelf gerust te stellen. Wanneer de omgeving naar zichzelf ruikt, geeft dit de kat een veilig gevoel. Door aan de rand van het territorium (bij deuren) en in doorgangen krabvoorzieningen te plaatsen, kan de kat deze gebruiken om te markeren. Daar ons huis tot het territorium behoort van de kat, zijn krabvoorzieningen een must. Hoge verstop-, rustplekken en uitkijkposten In de vrije natuur zal een kat bijvoorbeeld in een boom klimmen om gevaar uit de weg te gaan of om de omgeving te kunnen overzien. Met uitzondering van de kerstboom, hebben de meeste mensen geen boom in huis voor de kat. Voorzie dus niet alleen in mandjes op de grond, maar ook in uitkijkposten en hoger gelegen slaap- en verstopplekjes. Een klimmeubel bijvoorbeeld, doosjes op een boekenkast, plankjes aan de muur en geef de kat de mogelijkheid om ook naar andere etages te kunnen, waar ze heen kunnen vluchten als ze zich niet op hun gemak voelen. Katten die vrij naar buiten kunnen hebben dus naast de mogelijkheid om te slapen, te eten en te drinken, net zoals ‘binnenkatten’ behoefte aan krabvoorzieningen, hoge verstop- en rustplekken en uitkijkposten, maar ook aan een kattenbak in huis.

Kattenbakken Een belangrijke reden om altijd een kattenbak in huis te laten staan zijn conflicten met buurkatten. Op het moment dat de kat nietsvermoedend buiten een kuiltje aan het graven is om in te plassen, kan die vervelende buurkater dit al lang in de gaten hebben en de kat wellicht wegjagen. Dan is het fijn als er binnen een alternatief is. Andere redenen zijn: koude en/of natte weersomstandigheden, luidruchtige en drukke situaties zoals Oud & Nieuw, ziekte en ouderdom. Wanneer het gevroren heeft is het voor de kat minder gemakkelijk om een kuiltje in de grond te graven en met Oud en Nieuw zal de kat waarschijnlijk niet naar buiten durven of houdt u hem voor zijn eigen veiligheid een paar dagen binnen. Een kat die om medische redenen rust moet houden en daardoor niet naar buiten mag, zal ook een kattenbak in huis nodig hebben. Daarnaast blijven oudere katten, doordat zij minder mobiel zijn, vaker thuis en kunnen wellicht hun favoriete plasplek hebben verloren aan jongere katten in de buurt. Een kattenbak in huis is dan een veilige plek. Elke kat heeft dus behoefte aan kattenspullen of ze nu (uitsluitend) in huis worden gehouden of vrij naar buiten kunnen. Maak van je huis een veilige plek voor de kat door voldoende kattenspullen aan te schaffen en deze verspreid door het huis neer te zetten.

06 - 20 53 40 33 info@kattenoppasbennekom.nl www.kattenoppasbennekom.nl

RONDOM 25

KATTENGEDRAG

Een klimmeubel geeft de kat de mogelijkheid om te spelen, maar ook om op een veilige hoogte de omgeving te overzien en om te kunnen rusten en te verstoppen.


N I E U W T H U I S , N I E U W E K A N S VO O R S O O K I

“Sooki is nu al deel van ons gezin” TEKST: MARGIT WARMINK FOTO’S: NATASJA GROENVELD

‘Een bange, verwilderde kat, niet geschikt als huisdier’, vonden eerdere adoptanten van Sooki, die meer dan een jaar in De Hof van Ede zat. “Deze mensen hadden jonge kinderen, die van ons zijn iets ouder. We vonden het best spannend om Sooki te adopteren, maar zijn nu heel blij met haar. Het gaat heel goed”, vertelt Natasja, waar Sooki sinds 1 februari op de boerderij woont. “We hebben de naam Sooki aangehouden, om alles zo vertrouwd mogelijk te laten. we vonden het ook een leuke naam. De overgang van het asiel naar een woonhuis, dat was best spannend voor Sooki denk ik. En daardoor ook voor ons. De verzorgers van het asiel hebben ons heel goed geïnformeerd en voorbereid. Zo vertelden ze dat Sooki graag hoog zit. We hebben haar mandje, kattenbak en etensbak daarom op een hoge kast gezet. Via een trappetje kon ze naar beneden als ze dat wilde. Toen ze dat af en toe

26 RONDOM

deed, hebben we eerst haar etensbak beneden neergezet, toen de kattenbak. Haar mand staat nog steeds op de kast, ze zit daar heel graag.” Aandacht en aanhalen In het jaar dat Sooki in De Hof van Ede woonde, hebben verzorgers en vrijwilligers haar laten wennen aan contact met mensen. “Ze is veel aangehaald, de verzorgers hebben echt hun best gedaan. Ik weet zeker dat ze mede daardoor een goede, nieuwe


HOE GAAT HET MET...

start heeft kunnen maken”, vertelt Natasja. “Ook bij de plaatsing waren ze heel zorgvuldig. Ze hebben mijn man Bert en mij alles verteld over Sooki. Al waren we niet op zoek naar een knuffelkat, met haar verhaal vonden we het toch best spannend om Sooki een thuis te geven. Kunnen we haar bieden wat ze nodig heeft? We wonen op een boerderij, dus ruimte genoeg. Onze kinderen, Julia is 13 en Gijs is 11, zijn al iets ouder en begrijpen dat je Sooki rust en ruimte moet gunnen. Daarom geef ik haar vooral ‘s morgens, als het rustig is in huis, veel aandacht. De vorige baasjes hadden verteld dat Sooki, als ze in het nauw komt, agressief kon zijn. Daar hebben wij nog niets van gemerkt.” Op verkenning Inmiddels komt Sooki naar haar baasjes toe om te worden aangehaald, ook naar de kinderen. “Dat is geweldig. En ook als je haar roept, komt ze. De eerste zes weken hebben we haar niet naar buiten gelaten. Ze zat toen wel veel naar buiten te kijken. Toen ze voor het eerst naar buiten ging, was dat ook weer spannend. Gelukkig komt ze terug en negeert ze andere dieren, zoals de konijnen en de katten van de buren. Ze is nu de omgeving aan het verkennen. Dan staat ze heel rustig aan een struik te snuffelen, of ligt lekker op de buitentafel. ‘s Avonds halen we

haar voor de zekerheid wel naar binnen.” Natasja is heel blij dat het goed gaat. “Ze is nu al een deel van ons gezin en we zouden haar niet meer kwijt willen. Gisteren hebben we gezien dat ze haar eerste muis ving. Ook de medewerkers van de boerderij zijn nu extra blij met haar!”

RONDOM 27


ADVERTENTIES

Ook adverteren? Bel Kroonland - Telefoon 0598 -383720 - E-mail info@kroonland.nl


SNUFFELMARKT EDE

Stukje historie TEKST: RON VAN VELDHUIZEN FOTO: CORD OTTING

Wist u dat de rommelmarkt al sinds begin 1993 haar deuren opent aan de Sportlaan in Ede? In 1992 werd de Dierenbescherming afdeling Ede door een nalatenschap eigenaar van het woonhuis en de daarachter gelegen loods in Ede. Destijds werd besloten om hier wekelijkse rommelmarkten te gaan houden. Door de inzet van een team van vrijwilligers is de rommelmarkt inmiddels in de volksmond omgedoopt tot Snuffelmarkt Ede en uitgegroeid tot een begrip, zelfs ver buiten Ede. Mensen komen van heinde en ver om spullen te brengen of om op vrijdag tussen de aangeboden spullen iets te zoeken van hun gading. Vanwege een tekort aan vrijwilligers is de rommelmarkt in 1998 kort gesloten geweest. Gelukkig kon deze snel weer geopend worden door het aantrek-

ken van nieuwe vrijwilligers. De behoefte aan extra vrijwilligers is ook in 2019 nog steeds actueel. Wilt u op vrijdag helpen in de winkel, of werkt u liever achter de schermen mee op dinsdag of woensdag, kom dan eens praten met 1 van de huidige beheerders, Bettie of Ron. Bovenstaande foto (door Cord Otting) van een krantenartikel uit 1997 in de Edese Post met de vrijwilligers uit die tijd. Inmiddels in 2019 wordt er buiten de verkoop op de Sportlaan ook goed via Marktplaats verkocht en heeft de markt zelfs een eigen Facebook pagina: “Snuffelmarkt Ede�. Maar zoals vanouds staat op vrijdag nog steeds de koffie voor u klaar. RONDOM 29


Beste medewerkers van De Hof van Ede, Poker is komend weekend vier weken bij ons en het leek ons leuk om jullie nog ĂŠĂŠn keer op de hoogte te brengen van hoe goed dat deze knul het doet. Hij gaat zich namelijk steeds meer op zijn gemak voelen, eet snoepjes uit de hand, laat zich voorzichtig aaien hij gaat er zelfs voor liggen zodat we over zijn buikje mogen kriebelen. Hij stuitert achter een laserlampje aan en durft steeds een beetje meer en dichterbij. Je merkt dat hij nog wel makkelijk schrikt maar dat komt vast ook wel goed. Hij en Stoffel gaan ook goed, heel af en toe krijgt hij een pets van haar als ze hem even zat is, maar de haren vliegen niet in het rond dus ook hier zijn we heel blij mee. Stoffel voelt zich niet meer eenzaam. Wij zijn erg trots op zijn geboekte vooruitgangen en erg blij dat hij zo snel went, dat wilde we graag nog even delen met jullie! Met vriendelijke groet, Sonja en Frank van Gils

Hallo, Wij hebben Doortje opgehaald en op de foto is te zien dat ze zich al helemaal thuis voelt :) Het eerste uur heeft ze onder de tafel gezeten en toen hebben we haar met rust gelaten en kwam ze vanzelf naar ons toe voor kopjes. Ze eet en drinkt goed en is al gelijk op de kattenbak geweest en ze komt graag naar ons toe voor aandacht, het liefst zo veel mogelijk, hahaha. Groetjes Danai en Coen

30 RONDOM


Sinds 8 januari jl. woont kater Wolk (Robinson) bij ons. Hij is hier helemaal in zijn nopjes en wij ook met hem. Al snel wisten we hoe hij bij ons zou gaan heten: Wolk. De witte zachte vlek in zijn hals is onmiskenbaar een wolk. Thuis in de bench was het binnen 10 minuten een zooitje, dus dan maar vrij het huis in. Daar vormde Wolk zich snel van donderwolk tot schapenwolk en tot vele andere verrassende vormen. Onze twee honden van 12 en 11 jaar werden door deze “bui” verrast, maar dit dreef snel over. Ook onze schuwe, lieve poes van 12 werd overdonderd door Wolk. Toch bleef zij elke avond binnenkomen, stiekem zeer nieuwsgierig. Inmiddels mag Wolk sinds 3 weken overdag naar buiten. Ook daar zien we hem overal en nergens tegelijkertijd, maar hij komt regelmatig tussendoor even checken waar wij zijn. Wolk is een wonder, zéér sociaal. Als hij ergens van schrikt, herstelt hij zich wonderbaarlijk snel. Hij is voor ons allemaal, als clubje pensionarissen bij elkaar, zeer verfrissend. We genieten ons te pletter! Met vriendelijke groet, Wilfred en Karin

Beste medewerkers, vrijwilligers en betrokkenen, Grover stond vorig jaar op de voorkant van de Rondom nr. 4. Afgestaan als Gozer, verwelkomd als Grover, Cocker Spaniel. Sinds 3 januari maakt Grover deel uit van ons leven. Grover begint zich te settelen. Binnenshuis waren er pittige hobbels (uitvalgeblaf en grommen), hij moet letterlijk en figuurlijk de ruimte krijgen en niet geheel onbelangrijk: wennen aan elkaar en vertrouwen opbouwen. Met dat laatste zijn we vooral bezig. Op advies van Lianne benoemen we alles wat we gaan doen en vooral rustig reageren. Het begint zijn vruchten af te werpen! Buitenshuis zijn de hobbels vanaf het begin stukken minder. Grover loopt sinds een week al deels los waar het mogelijk is. Hij is een sociale hond, niet dominant naar andere honden, hij maakt er contact mee en samen spelen vindt hij ook fijn op zijn tijd. Wandelen, meerdere keren per dag, is gezellig met Grover, hij heeft overal een neus, oog en oor voor. We hebben er weer een fijn (honden)maatje bij! Hartelijke groeten, Bob en Jeannette

RONDOM 31

GEPLAATST

Beste medewerkers van De Hof van Ede en van de redactie van Rondom,


GEPLAATST

Lieve dierenverzorgers, Hierbij een bericht van de nieuwe baasjes van Sooki. Sooki doet het heel goed. We kunnen echt aan haar merken dat ze veel is geknuffeld en gekroeld bij jullie, want dat doet ze nu ook heel graag. Niet op schoot of opgetild, maar gewoon op haar veilige plekje in haar mandje hoog op de kast (en om zo’n lieve kat te knuffelen willen wij best wel op een ladder staan!) We laten haar elke dag bij ons binnen om zo gewend te raken aan ons gezin. Ze zit veel voor het raam naar buiten te kijken en komt heerlijk kopjes geven. Ze eet en drinkt goed. En was ook snel aan het nieuwe eten gewend. Op dit moment gaat ze nog niet naar buiten, heel af en toe laten we haar in de grote schuur op onderzoek uitgaan. We zijn heel blij met Sooki en zouden haar voor geen goud willen missen! Bedankt voor alle liefde en goede verzorging die jullie gegeven hebben, daardoor mogen wij nu enorm genieten van deze lieve kat die graag bij de mensen is. Hartelijke groeten van ons allemaal en een lief kroelkopje van Sooki! Natasja Groenveld

Hallo, Bijna twee weken geleden heb ik poes Lolly bij jullie meegenomen. Vanaf het eerste moment was ze hier heel erg op haar gemak. Eten, drinken, slapen ging allemaal prima. Vooral slapen... ze was wel héél rustig. Sinds een paar dagen wordt ze actiever... misschien moest ze toch meer wennen dan je zou denken. En tja, ik moet natuurlijk ook ontdekken wàt ze leuk vindt... bijvoorbeeld een schoenendoos. Hoe dan ook... ze heeft het erg naar haar zin en ik ben héél blij met haar. Groetjes, Mario Boss 32 RONDOM


TEKST: HANNEKE VAN SCHAIK

FOTO’S: MARIJKE VAN ENDHOVEN

Voelt u zich betrokken bij onze dieren, maar heeft u niet de mogelijkheid om een dier een goed tehuis te bieden? Dan is financiële adoptie misschien iets voor u! Hiermee ondersteunt u één van onze langzittende honden of katten in het algemeen en draagt u een steentje bij in alle medische en verzorgingskosten. Voor € 5,- per maand kunt u één van onze adoptiehonden financieel steunen. Bij de katten is er niet een speciale kat, dit komt bij de katten in het algemeen terecht. Dit omdat er bij de katten veel doorstroom is en deze, ondanks medische gebreken, relatief snel geplaatst worden. Dat neemt echter niet weg dat dit nog steeds hoge medische kosten met zich meebrengt. We proberen onze finan­cieel adoptanten zoveel mogelijk op de hoogte te houden van alle perikelen rondom de dieren door in elke Rondom een update van de adoptiehonden te geven. Voorzichtig juichen wij voor Gala. Zoals het er nu naar uit ziet gaat zij in juni verhuizen naar haar eigen thuis! Er zijn mensen voor haar langs geweest die haar een kans willen geven en als hun nieuw te bouwen huis af is in juni mag Gala daar haar intrede doen. Daar zijn wij natuurlijk heel erg blij mee. We blijven altijd wel voorzichtig blij, we wachten eerst even af hoe alles gaat lopen, of ze zich thuis gaat voelen en alles goed gaat. Als ze dan een paar weken weg is en alles gaat zoals gepland en ze blijft definitief gaat bij ons de vlag pas echt uit. Gala is zo’n grote goedzak, we gunnen haar van harte dat dit haar eigen plekje mag worden en blijven.

Nora

Gala Nora verblijft momenteel vaak bij de balie in plaats van de kantine. Ze wil wel graag, als het mooi weer is, op de speelweide, dus overdag gaat ze veel naar buiten. En dat komt ons eigenlijk wel goed uit, want als er dieren langskomen bij de balie tijdens de openingstijden, wil Nora nog wel eens een mening geven wat ze daar van vindt en dat is niet altijd even handig. Nora doet tegenwoordig ook aan bejaardengym: haar voer krijgt ze nu meestal in een voerbal geserveerd. Dit om het schrokken tegen te gaan en haar wat meer bezigheid te geven. Nora vermaakt zich te pletter met deze bal. Ook als de bal leeg is, komt ze graag even aan je vragen of je de bal een zetje wil geven voor haar. De oude dame moet ook fit blijven! RONDOM 33

ADOPTIEPLAN

Financiële adoptie


ADVERTENTIES

Ook adverteren? Bel Kroonland - Telefoon 0598 -383720 - E-mail info@kroonland.nl


ADOPTEER NU

GALA

www.dierenbescherming.nl/dierenasiel/ dierentehuis-de-hof-van-ede/adoptie-asieldier

Jaargang 43, nummer 2 - 2019

Hoofdredactie Evelyn Schroeder Vormgeving Marijke van Endhoven www.mve-vormgeving.nl Coverfoto Boink door Marijke van Endhoven Verder werkten mee Hanneke van Schaik, Gerard van Bergen, Margit Warmink, Carla Nienhuis en Bosweg Dierenartsen. Uitgever Kroonland BV Advertenties Kroonland BV Druk Van Liere Media Heeft u tips, vragen of wilt u een artikel aanleveren? Stuur een e-mail naar rondom@dierenbescherming.nl

Rekeningnummer NL32 RABO 0112 2037 44 Openingstijden Dinsdag t/m vrijdag 13.30 tot 16.30 uur Zaterdag 12.00 tot 16.30 uur Zondag en maandag gesloten Belangrijke adressen Amivedi (vermiste en gevonden dieren) T 088 - 0064643 Dierenambulance Nederrijn M 06 - 53871861 Dierenambulance Gelderse Vallei M 06 - 53367018 De uitgever is op geen enkele manier verantwoordelijk voor de inhoud van deze uitgave. Indien de redactie het nodig acht worden aangeleverde artikelen gecorrigeerd en/of ingekort. Alles uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt zonder voorafgaande schriftelijke toestemming. Wij vinden het juist fijn als u de inhoud van dit blad onder de aandacht van anderen brengt en doorgeeft.

COLOFON

Rondom is een uitgave voor alle vrienden van De Hof van Ede en verschijnt 4x per jaar.

Adres De Hof van Ede Verlengde Arnhemseweg 142 6718 SM Ede T 088 - 811 35 30 E dehofvanede@dierenbescherming.nl Website www.dierenbescherming.nl/dierenasiel/ dierentehuis-de-hof-van-ede Facebook www.facebook.com/AsielEde