Page 1

RONDOM Nummer 1 - 2014

Hét magazine van De Hof van Ede

VERHALEN VAN DE DE DIERENAMBULANCE EEN KATTEN COUVEUSE CADEAU VAN NATIONALE NEDERLANDEN EEN SPECIALE FOUNDATION TER ERE VAN OLLY


VAN DE MANAGER

TERUGBLIK

& nieuwe trend

W

e zijn al lang en breed in 2014 aanbeland, maar graag laten we u nog weten hoe 2013 is verlopen. Het is een wat ander jaar geweest dan anders. In 2013 hebben we minder honden binnen gekregen dan voorgaande jaren, onder de 200. Een goed teken hierbij is dat er minder zwerfhonden zijn binnen gekomen en dat het percentage van deze zwerfhonden dat weer opgehaald werd door de eigenaar nog nooit zo hoog was: 88 %! We hebben dit jaar veel minder honden kunnen plaatsen dan voorgaande jaren. Dit komt niet zozeer omdat we minder honden binnen kregen, maar ook omdat er veel ‘moeilijk plaatsbare’ honden bij ons in het asiel zaten afgelopen jaar. Moeilijk plaatsbaar houdt in dat ze vanwege gedrag of medische bagage minder snel meegenomen worden. Dat maakt voor ons helemaal niet uit, we zorgen graag voor ze. Voor al deze honden wordt gelukkig uiteindelijk ook altijd een baasje gevonden, maar deze honden zitten gemiddeld wel wat langer bij ons in het asiel. Hierdoor is de doorstroom niet optimaal en dit zorgt ervoor dat we absoluut gezien minder honden binnen hebben gehad, maar dat de gemiddelde bezetting zeker niet minder was dan voorgaande jaren. Ook hebben we dit jaar in totaal minder katten binnen gehad, ruim onder de 600. Een aantal redenen dat we minder katten binnen hebben gekregen ligt onder andere aan het feit dat het kittenseizoen pas heel laat op gang kwam door de lange winter van afgelopen jaar.

Het lijkt misschien een goed teken dat er minder katten zijn binnen gekomen, maar als we beter naar de cijfers kijken, zijn er wel meer zwerfkatten bij ons binnen gekomen dan vorige jaren. Ook hier geldt dat de gemiddelde tijd dat een kat bij ons verbleef langer was dan voorgaande jaren. Dit heeft te maken dat we uitzonderlijk veel verwilderde katten/kittens binnen hebben gehad. We hebben onze handen vol gehad aan het socialiseren van al deze diertjes! Dit kost heel veel tijd en is dan ook de reden dat de katten gemiddeld langer bij ons hebben gezeten. De afstandskatten die in de tweede helft van het jaar op de wachtlijst stonden, hebben hierdoor langer moeten wachten voordat ze bij ons terecht konden. Gelukkig hebben we in het nieuwe jaar een vliegende start gemaakt! Inmiddels beginnen de wat langer zittende katten ook uit te vliegen en ook bij de honden loopt het storm. We hebben maar liefst 19 honden en 55 katten geplaatst! We hopen dat deze trend zich voortzet en dat we nog veel dieren aan een nieuw baasje mogen helpen dit jaar!

Hanneke

Kopij volgende Rondom aanleveren vóór 14 mei aan rondom@dehofvanede.nl Rondom | 3


24


INHOUD 03 VAN DE MANAGER

06 DE DIERENARTS

9

09 IN HET ZONNETJE Ziva en Ubele

12 ASIELHONDEN

Overzicht van onze honden

16 OLLY FOUNDATION Speciaal voor Olly

12 18

18 DIERENAMBULANCE

Interview met de ambulance

20 VACATURE

Redacteur en fotograaf Rondom

22 ROMMELMARKT 24 ASIELKATTEN

Overzicht van onze katten

27 GEEF DE STOK DOOR Wie is Marije?

28 COLUMN KATER SCHULZ 29 INGEZONDEN

29

34 ADOPTIEPLAN 33 EVEN VOORSTELLEN Vrijwilliger Mariette


DIERENARTS

JAARLIJKSE VACCINATIE

TEKST: BREGJE WITLOX & MAX VAN TOLEDO

VACCINEREN

Als het herinneringskaartje op de deurmat valt weet u weer hoe laat het is. Tijd voor de jaarlijkse check up en vaccinatie van uw huisdier. Een mooi moment om uw huisdier na te laten kijken en tevens uw vragen te laten beantwoorden door de dierenarts. De gedachte achter vaccineren is om dieren een bescherming te geven tegen bepaalde ziektes. Dit kan door dieren rechtstreeks de antistoffen toe te dienen (passieve immunisatie) of door verzwakte/dode virussen direct toe te dienen, waardoor het lichaam zelf antistoffen aan gaat maken (actieve immunisatie).

NIESZIEKTE

Katten worden gevaccineerd tegen Kattenziekte (Feline Panleucopenievirus) en Niesziekte. De Niesziekte dient jaarlijks herhaald te worden en de Kattenziekte slechts eens in de 3 jaar. Honden vaccineren we jaarlijks voor de ziekte van Weil (Leptospirose) en eens per 3 jaar met de volledige cocktail (Leptospirose, Parvovirus, Parainfluenza, Hepatitis en Distemper/Hondenziekte). Daarnaast is de mogelijkheid om honden extra te vaccineren tegen Kennelhoest, zoals wij adviseren voor jonge honden en honden die veel in contact komen met andere dieren. Zowel honden als katten die meegaan naar het buitenland dienen verplicht gevaccineerd te worden tegen Hondsdolheid (RabiĂŤs). Deze enting dient uiterlijk 3 weken voor vertrek toegediend te worden en is geregistreerd voor 3 jaar.

KONIJNEN

Overigens kunnen ook fretten (met een pup-

6 | Rondom


enting) en konijnen (voor Myxomatose en VHD) gevaccineerd worden.

WAAROM VACCINEREN

Wat is nu eigenlijk het belang van het enten van je huisdier? Allereerst is deze vaccinatie belangrijk voor de bescherming van het dier zelf. Zonder entingen kunnen dieren bovengenoemde aandoeningen oplopen en hier heel ziek van worden. Het is niet zo dat een vaccinatie altijd 100% beschermt tegen een infectie. Wel is het zo dat de kans op een infectie veel lager is en dat in het uitzonderlijke geval dat een dier toch een infectie oploopt, hij er veel minder ziek van wordt. Een tweede reden om dieren te laten vaccineren is omdat dit in sommige gevallen verplicht is. Een hondenpension kan een kennelhoest enting verplichten en voor het buitenland is een Rabiësvacciniatie, naast heel verstandig, ook verplicht. Steeds vaker stellen eigenaren vraagtekens bij de frequentie van vaccineren. Ons advies is om een vaccinatie altijd te herhalen na de periode waarvoor deze geregistreerd is, zoals beschreven in bovenstaand vaccinatieschema. Fabrikanten van de vaccins hebben veel onderzoek gedaan naar de duur en werkzaamheid van een vaccin en zijn tot deze richtlijnen gekomen. Dat wil niet zeggen dat voor een individueel dier sommige vaccinaties, zeker na jarenlang enten, langer werkzaam kunnen zijn dan deze registratie. Als u zeker wilt weten dat u uw huisdier niet meer vaccineert dan strikt noodzakelijk is, dan kunt u overwegen om voorafgaand aan een vaccinatie de titer te laten bepalen. Op deze manier wordt achterhaald of uw huisdier nog voldoende antistoffen in zijn lichaam heeft. Indien dit het geval is, is het niet altijd nodig een vaccinatie te herhalen. Is de titerbepaling te laag, dan zal uw huisdier alsnog opnieuw gevaccineerd moeten worden.

ZIEKTE VAN WEIL

Naast het belang van de bescherming van uw huisdier tegen allerlei ziekten is de vaccinatie van de hond ook nog van belang voor het gezin zelf. Een van de componenten waar tegen gevaccineerd wordt is de ziekte van Weil veroorzaakt door Leptospiren. Deze aandoening is een zogenaamde zoönose; dit betekent dat de ziekte overdraagbaar is van de hond naar de mens. Uw hond wordt ziek; hoge koorts, niet eten, bloed in de urine. Uw hond scheidt de bacterie in grote hoeveelheden uit in de urine en wordt dus een besmettingsbron voor de omgeving met alle risico’s van dien. Dit jaar is er voor de ziekte van Weil gelukkig een nieuw vaccin op de markt gekomen dat weer bescherming geeft tegen de voorkomende varianten van deze ziekte. Net als bij de griep bij mensen ontstaan er nieuwe varianten (gelukkig niet in zo’n hoge frequentie als bij

griepvirussen!!) die de overhand gaan nemen en de oude variant als het waren uit het milieu drukken. De nieuwe entstof geeft de komende jaren dus weer een up-to-date bescherming tegen de nu in onze regio voorkomende leptospirose varianten. Dit betekent wel dat de hond na vier weken even terug moet komen voor een zogenaamde boostering; de enting moet even herhaald worden zodat het immuunsysteem goed geactiveerd wordt en op die manier een jaar bescherming kan geven. Volgend jaar is dan 1 enting weer voldoende want dan “kent“ het lichaam de boosdoener en reageert dan adequaat genoeg na de eenmalige herhaling. Nieuw op het vaccinatie gebied is de vaccinatie tegen de Ziekte van Lyme; dit is een Borrelia infectie die overgebracht wordt door besmette teken. Honden zijn minder gevoelig voor de ziekte van Lyme maar het vervelende is dat de ziekte moeilijk is te diagnosticeren is en een hoop vage klachten geeft. Een veel voorkomende klacht is last van de gewrichten; Dit wordt in de praktijk natuurlijk snel onder het kopje Artrose behandelend en dan krijgt de bacterie de kans om op langere termijn veel meer schade aan te richten. Voorkomen is wederom beter dan genezen!! Ook deze enting moet je niet klakkeloos aan alle honden geven maar gericht daar waar nodig is; de Chihuahua die alleen in de tuin komt hoeven we er niet mee lastig te vallen. De jachthond of de nieuwsgierige Labrador die met zijn baas mee gaat joggen door het bos en kriskras door de struiken heen schiet, behoren wel weer tot de doelgroep. Aangezien dit ook een nieuwe vaccinatie betreft betekent het in dit geval ook dat er een boostering na 4 weken plaats zal moeten vinden. Het is dus een soort van geluk dat dit samenvalt met de introductie van het nieuwe Leptospirose vaccin; heb je mooi twee vliegen in 1 klap!

NOG VRAGEN

Kortom; vaccineren is belangrijk en heel zinvol; doe het echter heel gericht en op maat; Niet klakkeloos ieder dier jaarlijks een uitgebreide cocktail geven onder het motto baat het niet dan schaadt het niet! Voor vragen kunt u ons mailen; info@dapbosweg.nl of bellen 0318416500.

Dierenartsenpraktijk Bosweg

Bosweg 9

6721 HM Bennekom T 0318 - 416500

E info@dapbosweg.nl

www.dapbosweg.nl Rondom | 7


Ja, ik word VRIEND van De Hof van Ede Word ook donateur of adoptant en help de dieren in ons asiel. ADOPTANT worden kan al vanaf €5,00* per maand, DONATEUR worden kan al vanaf €15,00* per jaar. Als adoptant of donateur ontvangt u ook ieder kwartaal ons magazine ‘RONDOM’.

Ja, ik word vriend van De Hof van Ede en meld me aan als:

o Adoptant

o Donateur

Naam: _____________________________________________ Adres: _____________________________________________ Postcode: ____________Woonplaats: ____________________ Telefoonnummer: ___________ E-mailadres: ______________ Datum: __________ Handtekening: _____________________ Formulier opsturen naar het secretariaat: De Hof van Ede, Postbus 468, 6710 BL Ede of per e-mail naar bettygerritsen@kpnmail.nl * hiervoor ontvangt u t.z.t. een acceptgirokaart

8 | Rondom


E J T E N N O Z IN HET

ZIVA KARAKTER Ziva is een kruising stafford van bijna 3 jaar oud en zit al weer veel

te lang bij ons in het asiel. Waarom? Geen idee, want ze is zo’n leuke hond! Ziva is een actieve meid die overal bij wil zijn. SUPERSOCIAAL Ze is supersociaal naar mensen toe. Ze is wel lomp en daarom niet zo geschikt voor kleine kinderen. Ze kan wel even alleen zijn, maar dit moet goed opgebouwd worden. Ze vindt het niet leuk om heel lang alleen te zitten, dan gaat ze zich vervelen en zoekt ze zelf iets om zich te vermaken. ANDERE HONDEN? Naar andere honden toe is ze wisselend. Zeker kleine hondjes heeft deze dame het niet op. Wie kan haar eindelijk een leuk huisje bieden en wil lekker actief met haar bezig gaan? IETS VOOR U? Heeft u een plekje voor dit leuke meisje? Bel 0318 612705 voor meer informatie. Rondom | 9


IN HET ZONNETJE

FOTOGRAFIE: YESSICA STOKKEL

UBELE

KARAKTER Ubele is een van onze langst zittende poesjes terwijl ze pas 10

maanden oud is. Zij is als kitten bij ons binnen gekomen en had nog nooit mensen gezien. Omdat ze al 12 weken was, was het een hele klus om haar te kunnen benaderen en tam te maken. LIEVE KROELKAT Voor mensen die zij kent is het inmiddels een lief kroelkatje geworden. Maar telkens als er bezoek komt en mensen komen voor haar kijken, dan rent ze weg en vindt ze het toch wel weer erg spannend. Ze is dus niet zo goed in zichzelf ‘verkopen’. Wij zoeken iemand die hier doorheen kan prikken en de band met haar thuis verder op wil bouwen, zodat zij ook bij haar nieuwe eigenaar dat lieve kroelkatje kan zijn. ANDERE KATTEN? Ze kan heel goed met andere katten overweg. Voor haar zou het dus goed zijn om bij een andere sociale kat in huis te komen waar zij ook steun aan kan hebben. IETS VOOR U? Kom snel een keer langs of bel 0318 - 612705 voor meer informatie. 10 | Rondom


kennismaking

IK ZOEK BAAS Gezocht tweevoeter om mij, stoere viervoeter op leeft. een fijne oude dag te bezorgen. Trefw. wandelaar, natuurfreak, snuffelaar. Zeer goed met kinderen.

Ontmoet me in het dierenasiel van de Dierenbescherming. Kijk op:

www.ikzoekbaas.nl


ASIELDIEREN

ONZE HONDEN bo

boo

B

Bo is een Mechelse herder teef van 8 jaar oud. Ze is hier binnen gekomen omdat haar baasje plotseling is overleden. Bo heeft aan beide heupen ernstig HD, hiervoor krijgt ze pijnstillers, en glucosamine. Daar doet ze het goed op, en gaat nog graag mee wandelen. Naar mensen toe is ze erg vriendelijk, en helemaal gek op knuffelen. Van andere honden is Bo iets minder gecharmeerd, al vermoeden wij dat als ze eenmaal een stabiel huis heeft, dit nog wel wat kan verbeteren. Bo is geplaatst geweest maar helaas weer terug gebracht. Hierdoor weten we nu dat Bo een duidelijke baas nodig heeft, die haar op een consequente ,manier kan begeleiden. Dan zul je aan Bo een vriendin voor het leven hebben.

B

Boo is een Maltezer reu van 7 jaar oud. Het is een grappig hondje dat graag in je buurt is. Ondanks zijn vriendelijk uiterlijk heeft hij ook nog een andere kant: als Boo ergens geen zin in heeft, zal hij dat duidelijk laten merken en wil daarbij zijn tanden wel eens laten zien en schroomt dan niet om te bijten. Daarom plaatsen we hem niet bij kinderen. Bij ons op het asiel zit hij met andere honden en dat gaat prima, maar op straat wil hij nog wel eens een grote mond hebben. Al met al is Boo een hondje die een verstandige baas zoekt die met zijn nukken om kan gaan, die zal een leuk hondje aan hem hebben. Hij kan prima een paar uurtjes alleen zijn en ook autorijden is geen probleem voor deze kleine man.

Rondom | 12

guido


G

Guido is een prachtige jonge stafford reu van ongeveer 2 jaar oud. Hij is gevonden maar helaas heeft zijn eigenaar zich nooit bij ons gemeld. Daarom gaan we nu op zoek naar een leuke baas voor hem. Guido is erg vriendelijk en vrolijk naar mensen. Maar heeft wel een baas nodig met ervaring met honden die hem op een rustige maar duidelijke manier kan uitleggen wat wel en niet mag in huis. Omdat hij in zijn enthousiasme ook lomp kan zijn plaatsen we hem niet bij kleine kinderen. Guido is een leuke jonge hond, waar je nog jaren plezier van kan hebben.

N

Nala is een ontzettend leuke Anatolen-dame van ruim een jaar oud. Ze is bij ons gekomen via uitwisseling met een ander asiel. Nala is erg sociaal naar mensen toe. Ze gaat graag mee wandelen en vindt het leuk om naast de fiets te lopen. Maar ze komt ook graag kroelen en vermaakt zich uitstekend in het water. Nala luistert over het algemeen goed en kent een paar van de basiscommando’s. Wij zoeken voor Nala een ervaren, consequente eigenaar die kennis heeft van dit ras die haar genoeg ruimte kan bieden om het huis (tuin of erf).

R

Rexie is een kruising bouvier van ongeveer 13 jaar oud. Rexie is erg ziek geweest en heeft inmiddels een teenamputatie gehad. Daardoor heeft hij genoten van een speciale behandeling. Hij verblijft namelijk niet in een kennel maar heeft de kantine tot zijn beschikking. Het was vroeger geen makkelijke hond maar de scherpste kantjes zijn er met de jaren wel af gegaan. Hij zoekt een rustig thuis waar geen ander huisdieren of kinderen wonen. Rexie houdt van zwemmen

13 | Rondom


T

Terra is een onzeker teefje van ongeveer 4 jaar oud. Ze is gevonden dus over haar verleden is niks bekend. Wel is duidelijk dat ze niet goed gesocialiseerd is geweest. Ze is snel bang en heeft de tijd nodig om je te vertrouwen. Als ze je vertrouwt is ze erg aanhankelijk en vriendelijk en heb je er een leuke mensgerichte hond aan. Met andere honden kan ze niet goed overweg. Ze heeft hier wel samen met een ander hondje gezeten en dat ging wel erg goed. Terra heeft voornamelijk moeite met honden die buiten lopen. Dan valt ze uit en kan ze vanuit angst ook bijten als de vreemde hond te dichtbij komt. Ze is erg lief voor (oudere) rustige kinderen en speelt ook graag met een balletje. Voor Terra zoeken we een baasje met geduld en een wat meer afgelegen huisje zodat ze op de wandelingen weinig andere honden zal tegenkomen.

S

Scooby is een 4 jarige gevoelige hond, die niets gewend is. Hij heeft een baas nodig die zelf rustig is en veel geduld heeft. Omdat hij zo weinig gewend is, schrikt hij snel van allerlei geluiden. Voor iemand die er genoeg energie in wil steken is dit een fantastische hond. Scooby is niet geschikt voor in een drukke omgeving of voor de sport.

OVERIGE HONDEN:

Max (bemiddeling) Duitse Herder Reu Max (Filmpje op de website) Kruising Lakeland terrier Reu Misha Kruising Reu Tebbe Boerenfox Reu Tilly Kruising stafford/bull terrier Teef Twister Hollandse Herder Reu Wodan Kruising bouvier/herder Reu Ziva Kruising stafford Teef Wilt u een hond komen bekijken? Bel ons eerst op 0318 - 612705 om zeker te weten of hij/zij er nog is. Bovenstaande honden zitten in het asiel op het moment dat wij dit magazine maken, maar hebben misschien al een huis op het moment dat u dit leest.

Rondom | 14


S

U E R E T O R G E K IJ L E D N IE VR

MET EEN BLIJVENDE HERINNERING Onze Olly werd helaas erg ziek en moest aan dure medicatie en dagelijkse infusen. Monique van Pol-Merry besloot om de Olly Foundation op te richten en wilde zo geld inzamelen voor de dure medicatie.

16 | Rondom


TEKST & FOTO’S: MONIQUE VAN POL-MERRY

VOOR OLLY: OLLY FOUNDATION Mijn verhaal begint in september 2013 als mijn man voor een periode van bijna 7 maanden weg moet naar Afghanistan. Mijn toenmalige baan was voor deze periode net afgelopen. Gezien mijn ervaring als Paraveterinair en de bijbehorende liefde voor dieren, wilde ik graag vrijwillig aan het werk in Dierenasiel De Hof van Ede. Zo gezegd, zo gedaan. Gelijk contact opgenomen met Hanneke van Schaik (manager) en die zelfde week mocht ik langskomen. Het klikte gelijk en al vanaf de eerste binnenkomst voelde ik me er gelijk thuis. Zonder wikken of wegen kom ik er wekelijks minimaal 3 keer. Ik had me aangemeld voor halve dagen, maar ik ben er nog geen enkele keer een halve dag geweest, alleen maar hele dagen. Het geeft mij enorm veel energie en ik kom binnen met een glimlach en ga weg met een nog bredere glimlach. Heerlijk om te zien hoe de dieren genieten van de verzorging en de aandacht, de koekjes, snoepjes en de persoonlijke knuffels. Ik ga dan ook niet weg voordat ik alle honden en de katten een snoepje heb gegeven, en ze vertel dat ik er snel weer ben. Ik en dieren, is als warme chocolademelk met slagroom, het hoort gewoon bij elkaar! Ieder dier, ieder individu en karakter, ik verzorg ze allemaal. Hoe moeilijk of makkelijk ze ook zijn, ik ben mijn hart verloren aan ze allemaal, en ik werk er met een grote smile op mijn gezicht! Mijn hart smolt ook voor Olly: De grote vriendelijke reus. Olly werd helaas erg ziek en moest aan dure medicatie en dagelijkse infusen. Ik heb Olly mogen

verzorgen en deze vriendelijke reus liet het allemaal vriendelijk toe. Ik besloot om de Olly foundation op te richten en wilde zo geld inzamelen voor de dure medicatie. Zo gezegd, zo gedaan... Alleen bleek Olly te ziek om dit nog mee te maken. Deze vriendelijke grote reus vond zijn rust bij de regenboogbrug. Ik besloot om toch door te gaan met geld ophalen voor alle andere dieren, en de Olly foundation in het leven te roepen namens onze grote vriendelijke reus Olly. Zoals ik in het begin vertelde ben ik begonnen met werken bij De Hof van Ede toen mijn man naar Afghanistan werd uitgezonden, en ik mag dan ook met trots vertellen dat mijn man heeft gecollecteerd in Afghanistan voor de Olly foundation! Met opgeheven hoofd mag ik dan ook melden dat er binnen 1,5 maand een bedrag van in totaal â‚Ź 350,is gedoneerd, waarvan meer dan de helft opgehaald bij onze militairen in Afghanistan. Ik blijf natuurlijk doorgaan met werken bij De hof van Ede, maar ook met geld ophalen en ik ga weer brainstormen hoe ik een volgend bedrag bij elkaar kan krijgen. 17 | Rondom


DAG EN NACHT KLAARSTAAN

EVEN KIJKEN BIJ DE DIEREN TEKST EN FOTO’S: KARLIJN VAN LAAR

ALS ECHTE DIERENLIEFHEBBER VERWEN JE JE HUISDIER HET HELE JAAR DOOR. HELAAS ZIJN ER MAAR AL TE VEEL DIEREN DIE MINDER BOFFEN ALS HET AANKOMT OP HUN DAGELIJKSE VERZORGING. GELUKKIG ZIJN ER MENSEN DIE ZICH HET LOT VAN DEZE MINDER BEDEELDE BEESTJES AANTREKKEN. NEEM BIJVOORBEELD AN KIKSTRA (58) EN AGNES POL (49) VAN DE STICHTING DIERENAMBULANCE GELDERSE VALLEI, TWEE VRIJWILLIGERS DIE DAG EN NACHT KLAARSTAAN VOOR DIEREN IN NOOD.

“Je moet een beetje gek zijn voor dit werk”, lacht An, die dit al bijna 20 jaar doet. “En vreselijk veel van dieren houden.” Ter illustratie: beide dames werken allround voor de dierenambulance, wat betekent dat ze ook wel eens nachtdienst hebben en dan soms voor noodgevallen uit hun bed worden gebeld. Dat zijn natuurlijk niet de vrolijkste momenten. Agnes (al bijna 15 jaar in dienst): “In het begin droomde ik weleens over de nare dingen die ik zag. Maar in de loop der jaren ben ik harder geworden. Je moet de spreekwoordelijke knop omzetten.” Daarnaast hebben An en Agnes allebei een huis vol dieren – man en kinderen niet meegerekend. An heeft twee honden, een kat, kippen, een parkiet en vissen. En niet te vergeten een siervogelopvang. Agnes heeft daarnaast nog slangen (waar An dan weer niet zo dol op is), schildpadden en een logeerkonijn. “We hebben geluk dat onze familie ook van dieren houdt”, zegt Agnes. “Anders kunnen we dit werk niet doen.”

Van A naar B An en Agnes zorgen goed voor de beestjes die bij hen wonen (of tijdelijk verblijven). Jammer genoeg kunnen niet alle dierenbaasjes dat waarmaken. “Daarom blijf ik herhalen: bezint eer ge begint!”,

18 | Rondom

benadrukt An. “Het is heel makkelijk om een dier in huis te nemen, maar de verzorging ervan vraagt vaak meer dan mensen in eerste instantie denken.” Neem als voorbeeld de asielen die propvol zitten. “De crisis heeft ook zijn weerslag op de dieren”, vervolgt An. “Mensen verkijken zich op de kosten van dierenarts en voer. En dan vinden ze het ineens niet zo leuk meer om een dier te hebben…” Sommige mensen gooien een dier dan zonder pardon het huis uit. Dat vervolgens – als het geluk heeft – opgepikt wordt door de dierenambulance. Net als al die andere dieren in nood die An en Agnes dagelijks in hun bus opnemen. “Voor de duidelijkheid: de dierenambulance is er voor het vervoer van dieren van A naar B”, zegt Agnes. “Waarbij B de plek is waar ze verdere verzorging en/of behandeling krijgen.” Zieke vogels gaan bijvoorbeeld naar de vogelopvang in Woudenberg, nestjes kittens naar het asiel. Of – als het daar vol zit – tijdelijk naar het huis van An.

Gans op de snelweg De dierenambulance voert geen zwaailichten en moet stoppen voor rood. In combinatie met dat er maar twee bussen rijden in de gehele


VOOR DIEREN

AMBULANCE GELDERSE VALLEI

Valleiregio, kan het soms een tijdje duren voor de ambulance ter plaatse is. “Mensen begrijpen dat niet altijd”, zegt Agnes. “Die worden dan boos. Ja, je krijgt ook behoorlijk wat mensenkennis in dit vak.” Al met al is het werk van An en Agnes (en al die andere mensen die vrijwillig bij de ambulance werken) vooral heel bijzonder. An: “Neem die keer dat er een gewonde gans op de A12 zat. Levensgevaarlijk natuurlijk, tussen de langsrazende auto’s. Rijkswaterstaat heeft toen het verkeer een minuut stilgezet met matrixborden, zodat wij het beestje snel konden pakken. Prachtig toch?”

Dierenambulance nodig? Bel 06 533 670 18 (voor hoefdieren in nood bel je het landelijk meldnummer 144) Dit verhaal verscheen eerder in magazine UnieQ in de Vallei.

OM OVER NA TE DENKEN: •

• • • • •

Jonge dieren zien er heel schattig uit - die wil iedereen wel mee naar huis nemen. Maar kleintjes worden groot. En willen dan nog heel veel jaren bij je blijven. Een huisdier kost geld. Denk aan inentingen, ontvlooien en ontwormen, voer, onderkomen en dierenartskosten. Dieren brengen stof en haren in huis, dus je moet vaker schoonmaken. Toch graag een dier? Steriliseer of castreer je kat voor zijn/haar eerste levensjaar. Er is al een overschot aan asiel- en zwerfkittens. Chip je huisdier en hou de gegevens op de chip up-to-date. Als je dier gevonden wordt, krijg je hem makkelijker terug. Geef je dier zoveel liefde als je kunt. Je krijgt er onvoorwaardelijke liefde voor terug!

Rondom | 19


#VACATURE Dierenasiel De Hof van Ede is op zoek naar een redacteur (vrijwillige functie) en fotograaf (vrijwillige functie) voor het magazine Rondom. De Rondom is het kwartaalblad van De Hof van Ede. In de Rondom staan o.a. informatieve artikelen, artikelen over vrijwilligers, de rommelmarkt, het bestuur en natuurlijk de te plaatsen honden en katten. Momenteel werken twee vrijwilligers aan het blad om er voor te zorgen dat er ieder kwartaal weer op tijd een nieuwe uitgave op de mat ligt. We zoeken versterking in dit redactie team.

CREATIEVELING GEZOCHT VOOR VERSTERKING VAN HET RONDOM REDACTIE TEAM (VRIJWILLIGE FUNCTIE) WERKZAAMHEDEN Denk hierbij aan het benaderen van organisaties voor een wervende tekst, het redigeren van deze teksten en het afnemen van interviews. Vind je het leuk om mee te denken over de inhoud van het blad, contact te hebben met andere vrijwilligers, de dierenarts, of een journaliste? Misschien is deze vrijwilligersfunctie dan iets voor jou! WE ZIJN OP ZOEK NAAR IEMAND: • die niet bang is voor deadlines. • met een hoofd vol goede ideeën? • die het leuk vind om mee te denken over onderwerpen die we in de Rondom plaatsen. • die ervoor wil zorgen dat alle artikelen op tijd binnen komen, stukjes verzamelen (van bv. internet) en soms ook foto’s maken in het asiel. • Met vaardigheid in computers en tekstverwerken • die 1 keer in het kwartaal met de redactie bij elkaar wil komen (In Wageningen of Ede) Je werkt vanuit huis, maar we vinden het fijn als je af en toe langskomt of belt om informatie te vergaren. Deze vrijwilligersfunctie kost je ongeveer 1 uur per week, en 1 keer per kwartaal ongeveer 12 uur extra.

DIERVRIENDELIJKE FOTOGRAAF GEZOCHT VOOR FOTOGRAFIE TBV DE RONDOM (VRIJWILLIGE FUNCTIE) WERKZAAMHEDEN Denk hierbij aan het fotograferen van honden en katten in De Hof van Ede. Dit kunnen nieuw binnengekomen dieren zijn, of langzitters waar we een nieuwe foto van willen. In overleg met een medewerker van het asiel kan je de hokken betreden en in het hok of in de tuin een foto maken. Houd jij van dieren en is fotograferen je hobby? Misschien is deze vrijwilligersfunctie dan iets voor jou! WE ZIJN OP ZOEK NAAR IEMAND: • die niet bang is voor grote honden, kleine honden, knuffelkatten en blazende katten. • in het bezit is van een eigen camera. • die 1 keer per kwartaal foto’s kan maken.

HEB JE INTERESSE IN EEN VAN BOVENSTAANDE FUNCTIES? HEB JE NOG VRAGEN? NEEM DAN CONTACT OP MET MARLIES GRAVELAND, REDACTEUR VAN DE RONDOM. EMAIL: RONDOM@DEHOFVANEDE.NL. WIJ HOPEN JE BINNENKORT TE VERWELKOMEN IN ONS TEAM. Rondom | 20


RUST ZACHT LIEVE REX

20-03-2014 Onze oude Rexie is niet meer. Hij is maar liefst 13,5 jaar oud geworden. Hij kwam voor het eerst bij ons in het asiel in 2003. Hij is sindsdien enkele keren geplaatst geweest, waarbij hij soms lange en soms korte tijd weg was. Sinds 2010 is hij onze huishond geworden en hij heeft van een mooi leven heeft mogen genieten in onze kantine. De laatste maanden begon hij echt een oude hond te worden, hij werd wat stijf enzo. Maar hij ging nog graag mee voor zijn wandelingetjes en was altijd even enthousiast als hij Jurgen of Willem Jan aan zag komen. Twee weken geleden heeft hij een attaque gehad, waar hij toch nog behoorlijk goed van opknapte. Maar gister werd hij ineens heel ziek en hij werd in de loop van de dag steeds zieker. Medicijnen hielpen hem niet. Gister kon hij al bijna niet meer op zijn poten staan. Onze dierenarts is langs geweest en samen hebben we het moelijke besluit moeten nemen om hem te laten gaan. Voor hem is het beter zo. Willem Jan en het vaste personeel is er bij geweest en hij is heel rustig ingeslapen. Het is haast niet voor te stellen, De Hof van Ede zonder Rexie. We zullen hem dan ook erg missen!


ROMMELMARKT

‘2013 was een topjaar voor de Rommelmarkt’ TEKST & FOTO’S: NICOLE VAN HARN

2013

2013 was een topjaar voor de Rommelmarkt. Met een recordomzet voor onze dieren in de Hof van Ede! Vrijdag 21 december was onze laatste verkoopvrijdag van 2013 met als afsluiting een gezellige kerstmarkt. Het was heel druk en gezellig. Na afloop hebben we met de vrijwilligers een gezellig samenzijn gehouden. Iedereen had iets lekkers gemaakt of wat te drinken meegenomen. Alle vrijwilligers heel erg bedankt voor jullie werk en inzet!

PASEN, MOEDERDAG EN NOG VEEL MEER

Ook in dit nieuwe jaar hebben we weer veel thema’s voor onze kramen en tafels. Begin februari hadden we onze Valentijntafel die er heel fleurig uitzag met al die rode kleuren. Eind maart hebben we weer onze Paastafel met leuke Paasartikelen te koop. We beginnen dan ook met de Oranje artikelen want zaterdag 26 April is het Koningsdag en dan willen we er wel fleurig bij lopen. Voor kleine prijsjes koopt u bij ons deze spullen. Moederdag is 11 mei en vrijdag 2 en 9 mei hebben we weer een leuke Moederdagtafel met leuke cadeautjes. Het WK voetballen is in juni en dan beginnen we eind mei met onze oranje voetbalartikelen etc. Hopen dat we ver komen in het voetbal des te meer kunnen wij dan verkopen.

22 | Rondom

We doen dit jaar 1 Heidemarkt en wel op de Parkweg in Ede Zuid. Deze markt valt altijd in de Heideweek en op dinsdag. De Open Dag in het teken van Werelddierendag valt op 3 Oktober. Noteer deze datum vast in uw agenda. In de volgende Rondom meer informatie over deze dag.

KLUSWEEK

Van 21 april t/m 25 april zijn wij GESLOTEN i.v.m. onze jaarlijkse klusweek. Er blijven veel klussen liggen en in die week kunnen we dan heel veel doen. Die week graag geen spullen brengen en op vrijdag is er ook geen verkoop. Die week daarop bent u weer van harte welkom!

VRIJWILLIGSTER ANNEKE

We stellen weer een vrijwilligster aan u voor. Deze keer is Anneke van Hoven aan de beurt. 75 jaar jong en moeder van Constance en schoonmoeder van Richard. Anneke heeft 3 kleinkinderen in de leeftijd van 7, 6 en 4 jaar. Ze woont in Bennekom en haar hobby’s zijn: wandelen, lezen en mooie steden bezoeken met haar zus. Anneke is ook nog oproepkracht bij het Kijk en Luister Museum in Bennekom, ze heeft 1 kat genaamd Moos en die is 1,5 jaar oud. Moos durft niet door het kattenluikje en blijft net zo lang zitten tot ze hem een duwtje geeft.


Anneke werkt alweer 5 jaar bij ons en runt de spelletjes en de puzzelhoek en maakt veel reclame voor onze rommelmarkt. Anneke zegt: “Ik vind het leuk werk en vooral de sfeer, de rommel en de omgang met elkaar. Dit is zeer plezierig werken�. Er komen heel veel nieuwe klanten bij ons door van mond-tot-mondreclame. Dat is heel goed voor de verkoop en voor onze dieren. Vrijdag 7 februari hebben wij onze jongste klant begroet in haar fleurige regenpakje, want wat was het een slecht weer!

STORTPASJE TE LEEN?

Helaas moeten wij ook wel eens onbruikbare spullen wegbrengen naar de stort. Wie o wie heeft er een stortpasje en doet hier niets mee? Mogen wij deze dan gebruiken? U maakt ons daar heel blij mee. Voor meer info bel 0318-626285, tussen 10.00 en 16.00 uur zijn we bereikbaar, op donderdag zijn we gesloten.

OUD PAPIER

Iedere laatste zaterdag van de maand kunt u bij ons oud papier inleveren. De container staat op de Sportlaan in Ede tegenover huisnummer 66.

Rommelmarkt De Hof van Ede Sportlaan 39 6717 LA Ede T 0318 - 626285 Elke vrijdag 10.00 - 16.00 uur

Inleveren bruikbare spullen: Dinsdag en woensdag 10.00 - 14.00 uur


ASIELDIEREN

ONZE KATTEN adam

A J

jip

kiddy FOTO’S: JESSICA VOS

Adam is een grote rood witte kater van ongeveer 5 jaar. Hij werd zwervend aangetroffen en heeft al heel wat meegemaakt. Zowel met katten- te oordelen naar z’n gerafelde oortjes - als ook minder leuke dingen met mensen. Het duurde dan ook even voor hij zich uiteindelijk liet aanhalen, en nog is hij erg op z’n hoede bij vreemde mensen. Deze stoere jongen verdient een warm thuis waar hij kan leren dat mensen ook aardig kunnen zijn. Jip is een prachtige kater met een enorm karakter. Hij wordt graag aangehaald, maar dan wel alleen wanneer hij dat wil. Als je dit denkt te kunnen doen als meneer hier geen zin in heeft, dan kun je een flinke mep verwachten. Ook vindt Jip het reuzegezellig om bij je te zitten. Als hij soms wat in de weg zit (bijvoorbeeld op het toetsenbord van je pc) en je wil hem even wat aan de kant duwen, dan laat hij ook op niet subtiele wijze weten dat hij dit grote onzin vindt. Als je met zijn rare fratsen om kan gaan en hem gewoon laat zoals hij is, is het een hartstikke leuke kat. Wij moeten er vooral lachen als hij weer één van zijn nukken laat zien. Jip zit hier al best wel weer een tijdje, maar er is toch vast iemand die zijn temperamentvolle karakter kan waarderen? Wij doen dat in ieder geval wel, maar het zou wel fijn voor hem zijn als hij zijn eigen plekje bij iemand thuis zou krijgen.

K

Kiddy is een leuke dame van ongeveer 10 jaar oud. Ze is gek op mensen en vindt het heerlijk om veel te knuffelen en te kroelen. Omdat ze zo gek is op mensen wil ze het liefste alle aandacht voor zichzelf. Ze zoekt daarom een huisje zonder andere katten waar de aandacht mee gedeeld zou moeten worden. Ook komt Kiddy graag buiten dus zoeken we voor haar een huisje waar ze naar buiten kan.

24 | Rondom


L

Lars is een vriendelijke kater van ongeveer 3 jaar oud. Hij is een beetje verlegen waardoor hij je eerst moet leren kennen voordat hij uitgebreid komt knuffelen. Wanneer hij je eenmaal kent is het een lieve knuffel die het ook fijn vindt om op schoot te liggen. Ook al is hij erg lief naar volwassen mensen, kinderen vindt hij te spannend. Hij is wel andere katten gewend en hij kan ook met rustige honden(die katten gewend zijn) overweg. Als hij eenmaal gewend is in huis speelt hij ook graag met balletjes en touwtjes. En hij maakt ook graag een rondje in de tuin.

L

Luus is nogal een schuw poesje dat wanneer ze je beter kent zich toch graag laat aanhalen. Ze kan overigens heel goed met andere katten, maar van kinderen is ze bang. Ze is 2 jaar jong.

M

Moortje is een leuke oude heer. Hoe oud hij precies is weten we niet, hij is namelijk gevonden, we vermoeden dat hij 14+ zal zijn. Moortje vindt het leuk om geknuffeld te worden, maar wel op zijn momenten. Met andere katten kan hij niet zo heel goed opschieten, die worden vakkundig door hem weg gemept van zijn stoel/troon. Deze bejaarde verdient nog een aantal leuke jaren bij iemand zonder andere huisdieren.

P

Poekie is een lekkere dikke theemuts van ongeveer 10 jaar. Ze is gek op eten en dat is dan ook duidelijk te zien. Met haar kleine kopje en grote lijf is ze behoorlijk uit verhouding maar dat maakt haar ook erg grappig. Poekie is erg lief naar mensen maar kan slecht tegen drukte of andere dieren. We zoeken daarom voor haar een rustig huisje zonder kinderen of andere huisdieren.

Rondom | 25


S

Sidney is een lieve poes van ongeveer 6 jaar. Sidney is erg verlegen en vindt het snel spannend als het wat drukker is. We zoeken daarom voor haar een rustig huisje waar ze zich thuis kan gaan voelen. Als ze zich eenmaal op haar gemak voelt, komt ze graag kroelen en wil ze ook nog wel eens op schoot gaan liggen.

Y

Yeti is een DRUKKE aandachtsvogel van ruim 1 jaar oud. Ongeleid projectiel is ook wel op hem van toepassing. Yeti is gek op drukte, gezelligheid en mensen. Hij is zo gek op mensen dat hij zelfs liefdesbeetjes geeft, maar hierbij bepaald zijn eigen kracht niet kent en je dan soms best pijn kan doen. Ook kletst hij heel wat af, tot je er horendol van wordt. Yeti is vriendelijk naar andere katten, maar de andere kat moet zijn activiteit wel kunnen waarderen. Hij is gek op spelen, klimmen, aandacht, praten en eten. Met Yeti in huis heeft u heel veel kat en zult u zich nooit vervelen. We zoeken daarom een huisje voor hem waar het gezellig druk is en waar hij naar buiten kan. Ondanks zijn witte kleurtje hoort Yeti prima.

B

We hebben op het moment een hele leuke groep boerderij katten. Stuk voor stuk prachtige katten om te zien. Ze zijn niet verwilderd, maar een beetje schuw. De meesten laten zich goed aaien, andere komen wel bij je in de buurt om te kijken. Ze zijn allemaal gesteriliseerd, geĂŤnt en gechipt. Ideaal voor iemand die buitenaf woont of een boerderij heeft en een leuk team muizenvangers wil.

Wilt u een kat komen bekijken? Bel ons eerst op 0318 - 612705 om zeker te weten of hij/zij er nog is. Bovenstaande katten zitten in het asiel op het moment dat wij dit magazine maken, maar hebben misschien al een huis op het moment dat u dit leest.

26 | Rondom


GEEF DE STOK DOOR Marije Verschure (22) is oproepkracht in De Hof van Ede, woont in Bennekom en studeert diergeneeskunde in Antwerpen. In deze rubriek beantwoordt een medewerker/vrijwilliger van De Hof van Ede een aantal vragen. Dit gebeurt aan de hand van een vast vragenlijstje. De ondervraagde noemt aan het eind de naam van de persoon aan wie “de stok doorgegeven wordt”. Het interview met die persoon komt in de volgende Rondom. HOE BEN JE BIJ DE HOF VAN EDE VERZEILD GERAAKT?

2 jaar geleden heb ik hier stage gelopen voor de opleiding paraveterinair. Sindsdien ben ik vakantiewerk gaan doen en als weekendhulp gebleven. Door mijn studie heb ik helaas minder tijd om te werken, dus val ik in indien nodig. WAT DOE JE PRECIES BIJ DE HOF VAN EDE? Meestal sta ik ingedeeld bij de katten en soms bij de honden. Dan help ik met voeren, medicatie geven, verzorgen en verblijven schoonmaken.

WAT ZOU JE DOEN MET 1 MILJOEN?

Een gedeelte aan goede doelen geven zoals aan De Hof. Ik zou ook lekker op vakantie gaan. De rest zou ik apart houden om misschien later een eigen praktijk te kunnen starten. WAT DOE JE IN JE VRIJE TIJD?

Ik heb een paard die veel tijd in beslag neemt. Verder doe ik agility training met onze kooikers bij KC Apeldoorn. Ook ga ik graag een dagje uit, bijv. naar het strand of winkelen. WAT WILDE JE WORDEN?

Zangeres, of Anky van Grunsven.

WAT ZOU JE HET LIEFST VERBETERD ZIEN IN DE HOF? Het gebouw heeft z’n beste tijd gehad, dus een flinke verbouwing zou wel op zijn plaats zijn. Alleen nog een sponsor vinden...

MET WIE ZOU JE EEN UUR IN DE LIFT VAST WILLEN ZITTEN?

WELKE CD ZIT IN JE CD-SPELER?

Als een persoon/dier hulp nodig heeft, kan je me wakker maken.

Meestal luister ik gewoon naar Q-music.

Tja, ik denk toch wel met Kees Tol. Volgens mij kun je het hem heel veel lol beleven:-) WAAR KUNNEN MENSEN JE VOOR WAKKER MAKEN?

WAT ONTBIJT JE?

Meestal yoghurt met muesli en noten. WAT WAS JE EERSTE BIJBAANTJE?

Krantenbezorgster.

WELKE DRIE DINGEN NEEM JE MEE NAAR EEN ONBEWOOND EILAND? Een zakmes, een vuursteen en een goede vriend/vriendin. Ik denk namelijk dat je in je eentje heel snel gek wordt. HOE OMSCHRIJVEN COLLEGA’S JE?

Ik denk dat de meeste mensen mij wel behulpzaam vinden en iemand waar je wel op kunt rekenen.

AAN WIE GEEF JE DE STOK DOOR? Paula Hobrink. Paula zet zich ontzettend goed in voor het asiel, dus verdient ze het om in het zonnetje gezet te worden! WAT WIL JE VAN HEM OF HAAR WETEN? Wat ze zoal in haar vrije tijd doet.

Rondom | 27


COLUMNschulz

AAN DE RAND VAN HET IDYLLISCHE VEENENDAAL WOONT DE ZWART-WITTE KATER SCHULZ, SAMEN MET ZIJN BAASJE KARLIJN. ELKE EDITIE SCHRIJFT HIJ EEN COLUMN VOOR U, GEVULD MET DE GEBEURTENISSEN UIT ZIJN LEVEN.

HALLO ALLEMAAL, Een tijdje geleden

ben ik gestopt met het mee naar huis nemen van mijn prooien. Niet omdat ik liever op straat met ze speel, maar omdat mijn huisgenoten op zijn zachtst gezegd not amused zijn als ik met iets levends binnenkom. Wat een ongekende commotie als ik met – bijvoorbeeld – een koolmees in mijn bek de kamer in stap. De tranen schieten mijn huisgenote in de ogen terwijl ik het beestje voor haar neerleg, dat in al zijn stomheid meteen de gordijnen invliegt met mij er achteraan – ik pak hem wel, maak je geen zorgen! Maar nee, dat gebaar wordt niet gewaardeerd. Men hecht kennelijk meer waarde aan het behoud van de vitrage. Dus ik word meteen op de gang gezet waar ik door de dichte deur vaag de liefkozende woorden hoor die het vrouwtje tot de vogel spreekt. Overdreven natuurlijk, het beest vroeg zelf om gepakt te worden. Maar goed. Als ik na een tiental minuten weer terug de kamer in mag, ga ik uiteraard als eerste op zoek naar het mormel. Het was nog lang niet dood. Maar dat is dan natuurlijk nergens meer te bekennen. Het bazinnetje doet net of ze van niks weet, tilt mij op en probeert me met lieve woorden tot de orde van de dag te brengen. “Oh Schulz toch, wat ben je ook een monster. Maar ik vind je wel lief hoor…” Ondertussen vermoed ik dat ze de vogel ergens veilig hoog in een speciaal geprepareerde doos heeft gezet (compleet met dekentje en bakje water, belachelijk) en die lacht natuurlijk zachtjes in zijn knuistje. Hij weet dat hij straks opgehaald wordt door de Dierenambulance en dan heerlijk mag overnachten bij de Vogelopvang in Woudenberg. Bah. Ik wou dat ik dat mocht overnachten bij de Vogelopvang in Woudenberg.

GULLE GIFT NATIONALE NEDERLANDEN ANNETTE DE FLUITER IS EEN TROUWE VRIJWILLIGSTER DIE SINDS ENKELE JAREN ONS TEAM VERSTERKT OP DE ZATERDAGOCHTENDEN. HET BEDRIJF WAAR ZIJ WERKZAAM IS, NATIONALE NEDERLANDEN, HEEFT EEN GOEDE-DOELENFONDS ‘WIJ EN DE MAATSCHAPPIJ’ OPGEZET DAT DE MAATSCHAPPELIJK BETROKKENHEID VAN COLLEGA’S ONDERSTEUNT. Dit houdt in dat werknemers een goed doel waar zij zich voor inzetten, op mogen geven voor donaties. In dit geval heeft Annette ons asiel opgegeven. In overleg met Hanneke is er gekozen om een couveuse aan te vragen. Tot onze grote vreugde is het verzoek gehonoreerd en mochten wij de couveuse aanschaffen. De couveuse is bedoeld om flessenkittens of onderkoelde katten in warm te houden. Maar waar het ons vooral om te doen was, is dat er op dit apparaat een vernevelaar aangesloten kan worden waar medicatie in kan. Dit is bedoeld als ondersteuning, om bij katten die het erg benauwd hebben door bijvoorbeeld niesziekte, de luchtwegen wat vrijer te maken. We hadden de couveuse nog niet binnen of twee dagen later kwam er al een kat binnen met flinke niesziekte die het enorm benauwd had. Hij rochelde aan alle kanten en kon bijna niet eten zonder er half in te stikken. We hebben het dus gelijk kunnen testen! De kat Tijger moest twee keer per dag een half uur in de couveuse zitten. Hij ging ook vaak met zijn kop recht voor de verdamper zitten, dus blijkbaar voelde hij zelf ook dat hij er baat bij had. Nadat hij uit de couveuse kwam, kreeg hij steeds gelijk te eten. En dat ging een stuk makkelijker na een half uurtje stomen! Tijger is inmiddels al een heel stuk opgeknapt. Helemaal beter is hij nog niet, maar de couveuse heeft hij gelukkig niet meer nodig. We hopen dat de couveuse nog vele katten verder zal helpen. We zijn erg blij met deze gift en we willen Annette en Nationale Nederlanden hier dan ook heel hartelijk voor bedanken!


Hall o Med ewe rker s van Hof van Ede,

Hier bij een leuke foto van Dirk en Snoe Z.... Na een wat vervelen de star t gaa t het nu heel erg goe d met ze. Wij geni eten volo p van onze lieve en ond euge nde kitte n’s Met vrie nde lijke groe t, Ann ette

maal,

Beste alle

BESTE VERZORGERS,

Gisteravond belden jullie om te horen hoe het met Ilse gaat. We hadden jullie al eerder wat foto’s gestuurd, maar ondertussen zijn er meer. Hondje Ilse heet tegenwoordig Lucky en het gaat heel goed met haar. Ze is heerlijk thuis bij ons en gaat prima met onze labrador Mara en poes Koetje. Met kater Nemo is er wat gepaste afstand, maar dat is prima! Ook oma is gek op Lucky. Lucky heeft al kennisgemaakt met de dierenarts, we hebben in het begin veel gewogen, ze was wat mager. In maart gaat ze geholpen worden, want ze is inmiddels loops geweest. Lucky loopt al los als we haar uitlaten bij de recreatieplas Middelwaard vlakbij huis. Daar komen heel veel honden bij elkaar en ze is er voor geen een bang. Van de zomer mag Lucky met ons mee op vakantie naar de boerencamping in Zeeland, dat wordt weer iets heel nieuws. We zijn heel blij met Lucky/Ilse en hopen dat ze nog heel wat jaren bij ons blijft. We denken dat ze bij ons heel gelukkig is en ze heeft een goed thuis gekregen! In de bijlagen een aantal foto’s; op schoot bij oma, bij en van ons met de poes, samen met Mara slapen en lekker uit bij de plas! Nogmaals dank voor jullie goede zorgen in de relatief korte tijd dat ze bij jullie was. Vooral aan haar verzorger voor wie heel veel aandacht had. GROETJES, HAFKO, ELLEN, TOM EN KASPER BUUNK, VIANEN

tte ik den ontmoe weken gele e heel e k e tw le a e ijn B et eerst. Z h r o vo o Z D ze ook! e bij jullie ... En dat is lig e ff u uurtje kn n lief e aar na een wennen, m n uwe ie ve n e r a st a e h o m uwsgierig ie n l t a g ze oogjes aa (!) kwam n. Met haar e r n e n e n e rk zi ve e huisje oed. Z ook weer g ls e d id m in t he er). iet rood me rustig uit (n zelschap en van Do’s ge rg e t ie n eluidjes te e g Ik jes en sping lik s, je p ko aan de tevreden... Do ook erg merken, is

Bedankt! roet, ndelijke g (Dier)vrie rdermeer Linda Noo

INGEZONDEN

* POST *


of van Ede, kers van de H er ew Jimmy ed m te es B hebben wij jl. er hij b em 28 dec middels is l gehaald. In aa op em e el lli h ju bij s en al on ij b d n em met h . al een maa aat erg goed g et H . d er e dierenar ts ingeburg hem naar d et te m g o n jn We zi en en tanden zijn ogen, or en or om en st n ee ge w ge jn o eren. Met zi wat laten control bit was er ge ijn Z a. m ri ken p ro b et h ge gaat wat af toe. Er zijn n een st aa d r n te ta h el slec er is ve en n ke ar ok tr ka en aan el tandjes ge a twee wek N en . d ld or aa w h wegge aatjes ge Ze hij dikke m wennen is ange) kat. (b e er d l an aa nu helem met onze gezelschap s en ar ka op el steeds vinden eken elkaar Dit geweldig, zo Echt ontzettend leuk! . t, en ka andere spelen sam e voor onze ed y m go m n Ji te zien. is ook ds vaker laat ee ig st el ff u u n kn ch , die zi speels hij nd gezellig, is ontzette aast houdt rn aa D . d en n ke em u n ke er de en ond van eten! In el , ve en it d u n b te r ontzet hij naa g‌ Ook mag wel ili k ve oo s ik ch n to is zijn aal ndt binnen maar hij vi nieten allem ge e w , m to or K . jn erg fi my! erg van Jim oet, gr Hartelijke st ul rh Ve Familie

30 | Rondom

Beste iedereen,

even een berichtje over amigo hoe he t met hem gaat. Hij is zo ontze ttend speels en he eft een heel eigen karaktertje beetje dominant en lomp haha. De kleine amigo ba bbelt, dat is zo leu k (bijnaam porrepot) als hij pu ck ziet maakt hij all erlei geluidjes, mauwen moet hij nog oefe nen. Als Puck dan binnen komt wilt hij meteen aa n Puck snuffelen en klemt dan ook zijn pootjes heel za chtjes om hem heen. Ook me t spelen komt Puck er niet onder uit, Amigo springt boven op hem want hij vliegt gewoon, zo goed kan hij dat! Sa men rennen ze door heel het hu is en met name de trappen op en af en de zolde r is helemaal hun ding. Amigo is nog een beetje klein en he eft nog en soort zwemvliesjes tussen zijn teentje s, heel apart, maar eten kan hij voor 10! Wat een veelvraat! We moeten hem echt indammen daarme e, hij jaagt ook Puck weg bij zijn nat voer en ee t alles wat maar te eten is, vu ilniszakken zijn nie t veilig. Amigo vermaakt zic h zelf prima met all e speeltjes en meubels hij ge bruikt het om zich tegen af te zetten als hij rent en springt. Hij ligt graag op ons kussen tussen on s in op bed. Ook knuffelt hij ons door met zijn poot je zachtjes ons ge zicht aan te raken en dan kopje s te geven we hebb en nog nooit een kat dat zien doen. Amigo melkt ook heel veel met zijn voet jes als hij het fijn vind en loopt zelfs graag even onder de douche door als hij de kans er voor ziet hihihi.

Groetjes Raymond en Francien en ee n pootje van Amigo en Pucky


Beste allemaal, Afgelopen zomer (14 juni) hebben wi j Loesje bij jullie opgehaald. Een ma and of wat geleden ben ik door een van jullie vrijwilligers gebeld om te horen of het goed ging met Loesje. Ik vind dat een hele goede service van jullie kant. Het past bij he t positieve beeld da t we kregen toen we bij de Hof van Ede waren om Loes je op te halen. Ik heb vandaag via de site van NDG de reg istratie van de chip over laten zette n naar onze eigen gegevens. Mocht Loesje verdwalen, dan komt men nu via de chip bij ons terecht en niet me er bij de Hof van Ede. Hierbij stuur ik een paar foto’s om te laten zien da t Loesje inmiddels helemaal thuis is bij ons. We denken dat ze hier erg gelukkig is. Ze volgt ons in huis als we thuis zij n, ze zit op schoot en slaap t vaak bij ons op be d. Het is apart dat ze meer van de ma nnen in huis lijkt te houden dan van mij, de enige vrouw in huis (snik). Ze slaapt de laatste tijd soms wel op mi jn kant van het bed maar ze komt niet vaak bij me op sc hoot zitten, terwijl ze dat bij man en zoon wel doet. Da t komt misschien ook wel doordat ik minder vaak op de bank tv zit te kijke n dan de mannen in huis. Ze is ook gra ag en veel buiten. Al s ze de hele nacht buiten is geweest, slaapt ze de hele da g. Ook maakt ze regelmatig ruzie me t de katten uit de buurt, vooral met de grote kater van de buren. Ze is so ms nog wat nurks maar we vinden da t ze steeds liever en relaxter wordt nu ze langer bij on s is. Kortom: we zij n blij dat ze er is. Ik hoop dat het me t jullie en met alle bewoners van het asiel goed gaat. Hartelijke groeten, Marrie Tensen, Je lle en Erik Thole

y). Onze tijger Baloe (ozz met Het gaat super goed hem. Hij is voor zijn 10 maanden al erg groot, n het gaat volgens mij ee reus worden. Groetjes Gerie Hoekstra

Hallo, .(bij jullie bekend als Robin) Bij deze wat foto’s van Rikkert.. zijn echt ontzettend en k wee we hebben hem nu 2,5 sch lief beest. De eerste blij met hem! Wat een fantasti nen voor hem maar hij wen tje twee dagen was een bee ak. Hij is ontzettend gek op voelde zich al snel op z’n gem er bij ons op de bank. lekk nd avo knuffelen en ligt iedere oorlijk actief zijn maar In de nacht kan hij af en toe beh doorheen:) Volgende jk keli daar slapen we nu vrij mak en dan kan hij lekker buiten week komt er een kattenluikje ravotten.. k en Rikkert Groetjes Anne, Patric

Rondom | 31


Hoi, Begin deze maand hebben wij Chanel bij jullie opgehaald en het gaat heel goed, ze is een lieverdje maar wel erg lui hoor. Ze is zowaar een schootligg er geworden en is dol op knu ffels van onze dochter! Groetjes, Sander, Saar en Sophia

Beste mensen, Sommigen van jullie zullen Sphinx zich nog goed kunnen herinneren. Hij is in februari 2013 bij jullie in het asiel gekomen, maar aardde niet goed. Hij at niet, kwijnde weg, kreeg een infectie aan keel, neus en ogen, en werd uiteindelijk door de dierenarts afgeschreven. Jullie hebben hem toen niet afgeschreven, maar hebben hem een nieuwe kans gegeven. En die heeft Sphinx met alle vier poten aangegrepen, want het gaat uitstekend met hem! Wij kwamen in mei 2013 bij jullie langs, omdat we ooit in de toekomst een nieuwe kat wilden (onze eigen kat was in april ingeslapen na darmtumoren), en Coby heeft ons toen gevraagd om Sphinx weer te proberen ‘op te lappen’. Vanaf het moment dat hij bij ons kwam, is het beter met hem gegaan. Sphinx is duidelijk gelukkig. Hij eet goed (staat op rantsoen, want we willen hem graag een gezonde oude dag geven), is ontzettend gezellig, altijd lief, haalt nooit uit, en is hartveroverend mooi. Hij is een voorbeeld hoe het weer goed kan komen dankzij jullie goede zorgen. zijn en Sphinx van groeten Veel Boom o Remk en Bulte personeel, Astrid

Hallo iedereen . Even een up date uit Dren gaat hier prim the. Het aanwinst Div a met onze nieuwe op zaterdag a. Deze foto is genom landhaai Bo avond jl. Samen met oen De rangord dhi op de hondenbank. nze bepaald ene is zaterdagmiddag al houden jullie zie hier het resultaat. W op de hoog nog wel een keer we e er te hoe het h ier gaat. MVG Fam Va n Der Beek.

32 32 | | Rondom Rondom


Even voorstellen:

mariette helmond

MIJN NAAM IS MARIËTTE HELMOND EN IK WERK AL SINDS EEN JAAR OF VIER OP DE VRIJDAG ALS VRIJWILLIGER ACHTER DE BALIE BIJ DE HOF VAN EDE. ALS IK VAN MIJN WERK BIJ DE UNIVERSITEIT VAN WAGENINGEN TERUG RIJ NAAR HUIS NEEM IK VAAK DE TOERISTISCHE ROUTE OVER DE GINKELSE HEIDE EN KOM DAN LANGS DE HOF VAN EDE. OMDAT IK GRAAG VRIJWILLIGERS WERK WILDE DOEN, EN LIEVER MET DIEREN DAN MET MENSEN, HEB IK MIJ AANGEMELD BIJ DE HOF VAN EDE EN BEN BEGONNEN ALS BALIEMEDEWERKER. Het is soms een hele uitdaging om het hoofd koel te houden op de vaak drukke en chaotische dagen als alles tegelijkertijd moet. Honden voor het pension inboeken, afstand van katten afhandelen, klanten voor de balie te woord staan, dieren uitschrijven en telefoontjes beantwoorden. Samen met mijn man Tijn vangen wij thuis af en toe ook dieren op. Het geeft zoveel voldoening om zieke zielige hoopjes bont te zien opbloeien tot vrolijke en ondeugende kittens die de kamerplanten slopen. Soms vangen wij ook honden op die even tot rust moeten komen, of puppy’s die te jong zijn voor het asiel. Daarnaast hebben wij Boef, de hond van onze buurvrouw, een aantal dagen per week in de opvang. Gelukkig heeft onze eigen hond Bo (kruising Labrador x Border Collie), een uitzondering daargelaten, met al die vreemde gasten geen enkel probleem. Wij hebben al aardig wat foto’s van Bo die op de vloer ligt terwijl een moedig kitten haar heerlijk zachte hondenkussen heeft ingepikt. Naast mijn werk en vrijwilligerswerk ben ik ook actief bij de hondenclub. Behendigheid op maandag en jacht training op zondag ochtend. Daarnaast wandelt Tijn met de hond(en) dagelijks een kilometer of 8 en op de woensdag is er flyball. Tussendoor probeer ik twee keer per week 10km te gaan hardlopen en werken wij in de volkstuin. Met al die activiteiten is het geen wonder dat onze hond in huis heerlijk rustig is. De mindere kant van het werk bij de Hof van Ede zijn de mensen die van hun diertje af willen en daar jou probleem van proberen te maken. Hoe vaak ik “Wij hebben een probleem en het kan echt niet langer” al heb gehoord is ontelbaar. Laatst was er een dame die van haar hondje af wilde omdat het dier niet met kinderen kan en zij 9 maanden zwanger was. Al die maanden daarvoor heeft ze niets ondernomen en dan is ze boos op ons omdat we niet direct plaats hebben. Maar zodra er dan een mailtje komt met foto’s van oud asiel dieren en een verhaal van een gelukkige eigenaar vergeet ik de vervelende telefoontjes weer.

Rondom | 33


ADOPTIEPLAN

ADOPTEER EEN DIER

OP AFSTAND

De meeste dieren die in het asiel belanden vinden na een paar weken alweer een nieuwe baas. Dieren die meer begeleiding of gewoon meer geluk nodig hebben, worden opgenomen in ons adoptieprogramma. Dit betekent dat u deze dieren op afstand kunt adopteren. Hiermee ondersteunt u de verzorging van het door u geadopteerde dier. Een adoptiedier kan door meerdere mensen worden geadopteerd. Als uw dier een nieuw thuis vindt (en dat is natuurlijk wel de bedoeling!), dan kunt u een nieuw adoptiedier uitzoeken. Het adopteren van een dier uit het adoptieprogramma kost u slechts €5,00 per maand. U krijgt vier keer per jaar updates (in de Rondom) over hoe het met uw adoptiedier(en) gaat.

NIEUWS

SPECIALE AANDACHT De bijdrage van het Adoptieplan ten behoeve van de eerste Rondom is iets groter dan u gewend bent omdat we dit keer speciale aandacht voor o.a. een vrouw in Thailand, Warin, de ‘moeder Theresa van de dieren’ die zich met ongelooflijk veel energie en liefde inzet voor de dieren. KERSTMARKT 2013 BENNEKOM Zoals we in onze vorige nieuwsbrief aankondigden, was er op 13 en 14 december jl. weer de jaarlijkse Kerstmarkt in Dickensstijl in Bennekom, alles heel sfeervol en gezellig. Ons Dierenbeschermingsteam was ook ter plaatse en hun actie heeft €220,45 opgebracht, dus €45,00 meer dan in 2012. Van dit geld konden wij drie geadopteerde dieren verder helpen! ANIMAL CARE Wellicht kent u Animal Care nog? Animal Care had het hondje Loekie geadopteerd, hij was hun ‘mascotte’ en is, totdat hij op hoge leeftijd stierf, in de Hof van Ede gebleven. Animal Care steunt ons trouwens nog steeds. Maar helaas is Animal Care genoodzaakt om zijn winkel aan de Hoofdstraat 81-83 in Terborg per 1 april a.s. te sluiten. Elke vrijdag en zaterdag van 13.30 uur tot 17.00 uur (tot 1 april a.s.) is er daarom opheffingsuitverkoop. Zie ook www. animal-care.nl En wat blijkt: de buurman van een van de bestuursleden van Animal Care heeft zelf een dierenzaak aan de Geitenkamp 26 te Arnhem: John’s Dierenwereld. (www. johnsdierenwereld.nl). In die winkel hangt ook een affiche van het Adoptieplan en de eigenaar draagt het Adoptieplan een warm hart toe en wil foldertjes over ons Adoptieplan in de winkel neerleggen. We willen graag 34 | Rondom

op alle mogelijke manieren reclame voor het Adoptieplan maken en we vragen u dus ook nog maar eens: als u de Rondom uit heeft, legt u hem dan a.u.b. bij uw dierenarts, de dierenzaak of de bibliotheek enz. neer, zodat andere mensen hem ook nog kunnen lezen. Wie weet levert dit weer nieuwe donateurs op. WARIN, MOEDER THERESA VAN DE DIEREN: HONDENOPVANG IN THAILAND Wij willen heel graag uw aandacht vragen voor het ongelooflijk goede werk van Warin in Thailand. Warin werkt keihard voor behoeftige, verlaten honden in Thailand. Met een fenomenale inzet, want er is daar zo véél werk aan de winkel! Broodnodige financiële hulp aan Warin loopt via Stichting Dierennood – o.v.v. Actie ten behoeve van Warin. Stichting Wereldasielen heeft gelukkig ook besloten om een bedrag t.b.v. Warin over te maken aan de


en groothandels wordt momenteel gevraagd mee te werken en ook is de Landelijke Dierenbescherming gevraagd dit belangrijk initiatief financieel te steunen. TOT SLOT We hopen u weer te hebben bijgepraat over een aantal interessante en ook heel nodige projecten. Met het Adoptieplan gaat het goed, de katten en honden worden goed en liefdevol verzorgd. Het blijft natuurlijk altijd knokken om voldoende financiën te waarborgen voor de vele dieren die de Hof van Ede opvangt en mede dankzij het Adoptieplan, uw steun en de inzet van de vele gemotiveerde vrijwilligers hopelijk altijd kan blijven realiseren. We hopen dat we op uw steun mogen blijven rekenen. Hartelijk dank! OUDE ZAKEN DIE U KWIJT WILT Dan nog eens een hartelijke dankzegging aan al die mensen die ons postzegels, wereldmunten, bankbiljetten, oude ansichtkaarten (9x 13 cm) en gravures toezonden. Helaas brengen de oude postzegels steeds minder op, maar wij denken altijd nog zo: iedere euro is er één voor de dieren van De Hof van Ede. Dus mochten u, uw vrienden of familie nog het een en ander op zolder hebben liggen, dan houden wij ons aanbevolen. Ook poststukken uit W.O. II (Europa en Nederlands-Indië) en boeken over Nederlands-Indië en Israël zijn altijd welkom.

FOTO’S: WARINS HONDENOPVANG IN THAILAND

INGEZONDEN BERICHTEN Een ingezonden bericht door een adoptante uit Den Haag, ook actief voor de Stichting Wereldasielen: • In Parijs, vlakbij Centre Pompidou, het museum voor moderne kunst, is sinds een paar maanden een heus ‘Kattencafé’ geopend. Je kunt hier lunchen of wat drinken en bent dan steeds omringd door zo’n dertien poezen. Het welzijn van de katten staat hier voorop. Het stinkt ook niet in het Kattencafé want de katten hebben hun eigen “kattenbakkamer”. Volgens uitleg van een Franse dierenarts werkt de aanwezigheid van al deze poezen positief op de mens. Zie ook: www. lecafedeschats.fr • De Voedselbank voor huisdieren: naast de Voedselbank voor mensen, kent Den Haag binnenkort ook een Voedselbank voor huisdieren. Klanten van de Voedselbank Moerwijk kunnen binnenkort ook een voedselpakket meenemen voor hun hond, kat, cavia of konijn. Haagse dierenwinkels

CONTACTGEGEVENS Gerard van Bergen Coördinator Adoptieplan De Hof van Ede Adelhof 13 | 6834 EA Arnhem T 026 - 3229618 E gmbergenlana@chello.nl Giro 29.05.06 t.n.v. De Hof van Ede

Rondom | 35

ADOPTIEPLAN

Stichting Dierennood. Het geld dat binnenkomt wordt door Warin volledig besteed aan de opvang en verzorging van de honden, het doel van haar leven. Zij heeft, ondanks veel tegenwerking, inmiddels een hondentehuis opgezet, waar de honden worden verzorgd, maar geld is er niet meer. De honden krijgen slechts nog rijst te eten en ook dat is al op rantsoen. Ruim 450 honden worden inmiddels door Warin opgevangen en verzorgd. De foto’s hieronder spreken voor zich (zie ook www. dierennood.nl). Wanneer u in de gelegenheid bent, dan hoop ik van harte dat u ook een donatie wilt doen aan Warin: op IBANrekeningnummer: NL 16 INGB 0004784160 van de Stichting Dierennood te Rotterdam o.v.v. Warin.


ADOPTEER NU:

TILLY

http://ede.dierenbescherming.nl/adoptie

COLOFON REDACTIE Marlies Graveland, Jessica Vos

ADRES De Hof van Ede Verlengde Arnhemseweg 142 6718 SM Ede T 0318 - 612705 M 06 - 22870310 (alleen in noodgevallen) E dehofvanede@planet.nl Website www.dehofvanede.nl Facebook www.facebook.com/AsielEde

VORMGEVING Goedbedacht Communicatie

REKENINGNUMMER NL07INGB0000290506

COVERFOTO Asielkat Moortje door Jessica Vos

OPENINGSTIJDEN Dinsdag t/m vrijdag: Zaterdag: Zondag en maandag:

Jaargang 38, nummer 1 - 2014

Rondom is een uitgave voor alle vrienden van De Hof van Ede en verschijnt 4x per jaar.

VERDER WERKTEN MEE Hanneke van Schaik, Karlijn van Laar. UITGEVER Kroonland BV ADVERTENTIES Kroonland BV DRUK Van Liere Media Heeft u tips, vragen of wilt u een artikel aanleveren? Stuur een e-mail naar rondom@dehofvanede.nl

13.30 tot 16.30 uur 11.00 tot 16.30 uur Gesloten

BELANGRIJKE ADRESSEN Amivedi (vermiste en gevonden dieren) T 088 - 0064643 Dierenambulance Zuid West Veluwe M 06 - 53871861 Dierenambulance Gelderse Vallei M 06 - 53367018 De uitgever is op geen enkele manier verantwoordelijk voor de inhoud van deze uitgave. Indien de redactie het nodig acht worden aangeleverde artikelen gecorrigeerd en/of ingekort. Alles uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt zonder voorafgaande schriftelijke toestemming. Wij vinden het juist fijn als u de inhoud van dit blad onder de aandacht van anderen brengt en doorgeeft.

Rondom 1- 2014  
Rondom 1- 2014  

De Rondom is het magazine van De Hof van Ede met het laatste nieuws van en over De Hof van Ede.

Advertisement