Issuu on Google+


2

Je studie is een ontdekkingsreis en binnen de kunstensector geldt: eigen initiatief en werken vanuit passie is essentieel.

Voorwoord Maison du Ashling Ik heb altijd wel een droom gehad over wat ik wil doen met mijn leven. Het is een droom dus of die ooit zal uitkomen? Wie zal het zeggen. Het is wel fijn om naar iets toe te leven. Nu sta ik aan het begin van mijn studie en er is al zoveel gebeurt. Andere stad, nieuwe baan, samenwonen en nieuwe vrienden. Een geheel nieuwe omgeving en de vrijheid om te gaan en staan waar ik wil. Geen regels meer! Althans geen huisregels meer. In het begin natuurlijk is het heel vreemd. Als ik nu uitga ken ik niet veel mensen. Ik moet weer opnieuw beginnen en mijzelf socialer opstellen. Zou je denken dat je de ‘social society’ volop sociaal is, maar niets is minder waar. Ik ken heus niet al mijn 619 vrienden van Facebook. Mijn 1100 vrienden van Myspace evenmin. Het is moeilijk om nieuwe mensen te leren kennen. Je leert elkaar alleen heel snel kennen als er iets mis gaat. Als de bus niet komt opdagen of als de trein vertraging heeft. Dán leer je mensen kennen en heb je iets waar je met een vreemde over kunst praten. Maar goed. Het is wennen, maar ik zie mijzelf wel meer als iemand die iets te zeggen heeft. Niet dat ik heel erg onzeker ben, maar ik heb de laatste twee jaar wel het gevoel gekregen dat ik meer kan en moet doen. En meer van mijzelf moet laten zien aan mensen en vooral harder moet werken aan school.

en door te visualiseren zul je zien dat de auto in de toekomt voor je deur staat. Dit volgens The Secret van Rhonda Byrne. Ik leef wel iets realistischer, want ik geloof niet dat er zomaar een nieuwe auto voor je deur staat van vandaag op morgen. Het gaat er bij mij om dat je niet blijft hangen in slechte ervaringen en dat je doorgaat en niet stil blijft staan bij negatieve gevoelens. Als je te laat bent kun je dat beter accepteren en proberen om met goede zin naar je werk te gaan dan dat je gaat haasten. Natuurlijk is het niet zo dat als je te laat bent dat je dan denkt om er een halve dag vrij van te maken. Het gaat om iets negatiefs in iets positiefs om te zetten. Hoe harder je gaat rijden naar je werk hoe groter de kans is dat het mis gaat met al dat gehaast. Zo probeer ik altijd positief te denken en accepteer ik de fouten die ik heb gemaakt, Ondanks dat ik The Secret wel heel erg Amerikaans vind heb ik toch een kleine droom. Ik wil heel erg graag mijn eigen gebouw hebben. Het liefste een statig wit gebouw zoals het witte huis. Het huis moet vierkant zijn en in het centrum liggen van een grote stad. Hij moet een een mooie ingang hebben met een ruime hal. Het gebouw heeft twee verdiepingen. De eerst verdieping is een cafe/ danszaal. De twee verdieping is een ruimte voor expositie (hierover lees je meer op pagina 6).

Enjoy!

Ashling Kohnen

Door dit gevoel leef ik volgens de wet van aantrekkingskracht. Dit laat zien dat je door visualisatie en intentie alles kan krijgen wat jij wilt. Je wilt bv. een nieuwe auto en je sluit je ogen en kijkt hoe het zou voelen om een nieuwe auto te hebben. Door positief te denken 2

3


Inhoudsopgave Maison du Ashling 6

10 De 4 nieuwste genres

Hittegolf op STRP festival 12

13 Seminar van Niels

Aalberts

14 Een nieuw leven 17 Column 18 Cartooning 20 Sudoku 4

5


Maison du Ashling

Iedereen heeft een droom. Graag wil ik je meenemen in mijn droom. Welkom in Maison du Ashling. De naam zegt het al. Dit is mijn ideale werkplek. Hier rust ik uit, vergader ik en hier organiseer ik mijn exposities.

De eerst verdieping

Ingang Er zijn twee ingangen. Een is een directe ingang naar het cafe en de andere voert naar een kamer met receptie. Hier worden afspraken gemaakt en dient als wachtruimte. De wachtruimte is aangekleed met een lekker zittende bank en er hangt een grote kroonluchter voor sfeer. Als je naar binnen gaat zie je ook meteen een grote wenteltrap die naar het kantoor leidt en naar de vergaderzaal en expositieruimte.

Danszaal Cafe Op de begane grond is een cafe voor door de week. Het is een cafe waar studenten en zakenmensen kunnen vertoeven. Het cafe heeft bovendien een terras, waar in de zomer gebruik van gemaakt kan worden. In het cafe wordt veel rock, indie en singer/songwriter gedraaid. Deze mix zal zorgt ervoor dat er een leuke sfeer hangt. De inrichting is modern en strak. Wel banken in dierenprint en een paarse bar. Dit zorgt voor een gezellige sfeer. Aan de muren hangen veel verschillende soorten schilderijen. Van het cafe ga je naar buiten naar het terras. Daar is een grote lounge bank. Hier kan je met een grote groep gemakkelijk en comfortabel aan zitten. Verder staan er nog stoelen en bankjes waar je kan genieten van het mooie weer.

6

’s Avonds op donderdag en in het weekend wordt er gebruik gemaakt van de danszaal. De bar is open met de banken en je kan via grote deuren naar de danszaal lopen. Als het zomer is kan je ook nog via het terras de danszaal in. In de danszaal bevinden zich twee lekkere banken waar je kan uitrusten als je flink gedanst hebt. In de zaal staan twee grote bartafels zodat je nooit lang op je drankje hoeft te wachten. Er is een podium met een DJ area in de grote zaal. Wat voor muziek er draait, ligt aan de avond. Door de weeks spelen er bandjes en in het weekend zijn het dansavonden. De bandjes komen van heinde en ver. De keren dat er een DJ draait is er een combinatie van glitch/dubstep, moombahton/dubstep/reggea, techno/electro/minimal of een combinatie van alles. Natuurlijk zijn er ook thema avonden waar maar een muziekstijl wordt gespeeld.

7


De tweede verdieping

Expositie zaal Hier worden exposities tentoongesteld van kunstenaars uit het buitenland. Hij is nu nog leeg, maar het is een grote ruimte die geheel kunt indelen naar wens. Er staat een stereo installatie waar je gebruik van kunt maken. Er staat al een bar en een grote hoekbank. Je kan in de expositiezaal werk bewonderen van kunstenaars zoals Mark Bodnar, Luke Chuey, Bob Dobbie en Greg Simkins.

Kantoor Het kantoor is ruim en heeft een mooi uitzicht. Het is stijlvol ingericht en je kan er rustig werken.

Vergaderruimte In de vergaderzaal staat een grote tafel met stoelen. Deze is om personeelsvergaderingen te houden of werk te bespreken met klanten. Hier kan alle ideeĂŤn uitgewerkt worden en in deze zaal hangt ook weer een groot schilderij voor inspiratie.

8

9


4

nieuwe genres die je gehoord moet hebben!

het midden van de late jaren in 1990 is ontstaan. Glitch 1 Drum ‘n’ Bass is een stroming die gekenmerkert door een opzettelijk van geluiden die Er komen steeds Is een dancegenre die opkomt gebruik normaal worden gezien als meer muziekgen- uit de jaren negentig. Nu begin een ongewenste verstoring. eeuw is het een Vandaar ook de naam glitch. res. Net als bij twintigste muziekgerne die populairder het kan ook zijn dat het een honden. Als van begint te worden. Een muzverlaging van de totale geluiddie gerelateerd is aan skwaliteit is dat meestal wordt twee rashonden iekstijl DnB is jungle. DnB is vooral te vermeden in geluidsopnamen. een nieuwe uit- herkennen aan haar ritmisch Glitch haalt dus zijn bronnen en gebruik van lage uit slecht werkend opnamemakomt en die dat slagwerk tonen. Vandaar de naam Drum teriaal of digitale technolois een soort met and Bass. Drum and Bass is gie. Dit houdt in dat geluiden uit de breakbeatmuzzoals cd skipping, interne goede eigenschap- onttaan iek in de rave-scene van begin feedback, digitale of analoge pen, dan wordt dat jaren negentig en jugle heeft vervorming, audio feedback, midden jaren negentig hardwarelawaai, computervanzelf ook een zich ontwikkeld. Het verschil tussen bugs, crshes, vinylplaatgesis rashond. Zo ook jungle en DnB is een verschil of krassen en systeemfouten stijl. Jungle gebruikt veel worden omgesmolten tot een bij muziek. qua complexe ritmes en DnB richt muziekgenre. Je hoort in zich meer op het dans aspect. Glitch dus veel electronische Jungle wordt veel beinvloed geluiden. Glitch wordt dus ook Als vaste bezoeken van popdoor hiphop en reaggea. Dit wel electronisch genoemd en podia word ik omringd door kan je zelf ook horen dat de ook gezien als een sub-genre rashonden. Soorten waarvan mc’s veel invloed halen uit die van electronica. Glitch wordt ik nog nooit heb gehoord. Ik twee muziekgenres. DnB lijkt ook wel genoemd als ‘clicks & wil daarom mijn kennis delen dan meet op techno. cuts’. Dit komt van de Clicks van nieuwe muzieksoorten en & cuts series van het Duitse ben mij gaan verdiepen in de muziek laber Mille Plateaux. muziekgenres. Waar komen zij 2 Glitch Op deze series staan verschilvandaan en van welke andere lende tracks van artiesten die muzieksoorten hebben zij zijn gaan experimenteren met invloeden? Vier vrij ‘nieuwe’ Glitch is electronische exGlitch. muzieksoorten die je zeker perimentele muziek die in gehoord moet hebben.

10

Dit is een leidende rol gaan spelen en heeft voor een grote ontwikkeling gezorgd voor Glitch. De muziekgenre is ontstaan als een afzonderlijke beweging in Duitsland. In 1993 werd het genre gedefinierd door de toevoeging van ambient esthetiek. Ambient is een muziekstijl. Het is geevolueerd vanuit de synthesizerpopmuziek van artiesten en later ook uit de dance wereld. Het is een rustige muzieksoort met electronische geluiden. Nu bestaat ambient in combinaties met andere muziekstijlen en daar zijn weer subgenres van ontstaan. Glitch wordt ook beinvloed door tecno en industrial. Om Glitch te kunnen maken zijn er veel softwares. Ableton is een van de populairste. Ook zijn er veel kunstenaars die gebruik maken van digitale synthesizers. Er zijn veel artiesten die Glitch produceren paar enkele voorbeelden zijn: Flying Lotus, Hudson Mohawke, Koan Sound en Nosaj Thing.

Helaas begint het mainstream te worden. Bij Dubstep zijn de ‘wobbels’ heel kenmerkend. Deze basgeluiden liggen scherper en meer op de voorgrond bij Dubstep en bij DnB wordt hier minder nadruk opgelegd.

4 Moombahton Moombahton is een sub-genre van electronische muziek. De stijl is gecreëerd door de Amerikaanse Dj Dave Nada. Hij heeft een remix van Afrojack van het nummer Silvio Ecomo & Dj Chuckie ‘Moombah’. Hij heeft het nummer vertraagd waardoor het tempo dicht bij reaggeaton kwam. De naam is ook een samensmelting van Moombah en Reaggeaton. Nada releasde 5 tracks uit deze nieuwe stijl doe in maart 2010 uitkwam. Het is een nieuwe opbouw en de introductie van nieuwe drums en percussie elementen wat deze stijl anders maakt.

3 Dubstep Dubstep is een nieuwe muziekgenre dat rond 2001 is ontstaan in Engeland. De baslijnen en het hoge tempo is een typisch kenmerk voor Dubstep. Dubstep is de laatste jaren populairder geworden. Nu kent iedereen Dubstep. Een van de bekendste artiesten op dit moment is Skrillex. Door dat hij drie grammy’s heeft gewonnen is Dubstep niet meer underground. 11


Hittegolf op STRP festival Ook STRP festival had dit jaar veel bezoekers. Het waren teveel mensen in te kleine ruimtes. Geen ventilatie en het eten was al om een uur ‘s avonds op. Zwetende mensen in een te kleine ruimte. Bij Amin Tobin staat iedereen te genieten bij zijn concert op STRP festival. ‘Nooit meer’, zegt Melissa Paas. ‘Niet dat het geen goed concert is, maar ze melken het hier uit. Kijk nou hoe veel mensen ze hebben gepropt in zo een kleine ruimte! Bovendien hadden ze om 1 uur ‘s nachts geen eten meer. Ik kon over twee uur weer terugkomen. Schandalig hoor!’ STRP festival is het grootschaligste kunst en technologie festival dat muziek, kunst & technologie samensmelt. STRP heeft een allround programma dat beleving op de eerste plaatst zet. Het basisconcept van STRP werd ontwikkeld door vertegenwoordigers van MU, Studium Generale TU/e Stichting Alice, PSV, MAD Emergent Art Center, Shine Events, MU en Zonen BV. Dit jaar vindt STRP Festival plaats van 18-27 november in het Klokgebouw te Eindhoven. STRP festival wilt de festivalganger laten verbijsteren door kunst en muziek. Zij doen dit door exposities in de middag te organiseren zodat de bezoeker vanaf ‘s middags er al naar te kan gaan. De exposities kan je tot ‘s avonds laat bezoeken en als de hoofdact begint zijn de exposities gesloten. Zo kan je onder geen voorwaarde de hoofdact missen. STRP zet veel vrijwilligers in om het festival in goede banen te leiden. Vrijwilligers krijgen van te voren een mail met daarin een aantal pagina’s over hoe klantvriendelijk je moet zijn en waar alles staat. Een plattegrond krijg je van een festival dat nog moet plaatsvinden. Alles staat duidelijk aangegeven met bordjes. Toch klopt er iets niet als de zaal volstaat. Iedereen staat tegen elkaar aan en de hele ruimte is gevuld. Het is iets te druk. Het is warm en ik voel het zweet van het plafond op me druppelen. Een vieze gedachte. Er wordt ook nauwelijks koude lucht de zaal in geblazen. Er was bijna geen ventilatie. Misschien wordt het dit jaar tijd om uit te breiden?

12

Prikkelend seminar van Niels Aalberts Op maandag 5 maart was Niels Aalberts gastdocent op Fontys ACI. De naam Niels Aalberts kwam mij al bekend voor en later in zijn seminar werd het duidelijk. Docent Music Management op de Hogeschool voor de Kunsten, blogger, bandmanager van Kyteman en nu vooral bezig met bands zoals Destine en Only Seven Left. Een bekende man in de muziek wereld met een charmant voorkomen. En niet te vergeten dat hij een boek heeft geschreven, namelijk Doorbraak! Hierin vertelt hij de doorbraak van Kyteman en benoemt hij vooral de kritische factoren van het succes. Zijn seminar is interessant in helder en beeldend taalgebruik en hij heeft het niet alleen over zijn blog (eerste hulp bij plaatopnamen waarmee hij een prijs heeft gewonnen), maar vooral ook over de muziekindustrie. Gratis dat is een woord dat een paar keer voorbij komt flitsen. Muziek gratis online zetten en zijn blog kan je gratis lezen. Hij is een voorstander van gratis, maar wel onder bepaalde voorwaarden. Het gaat vooral over lef en doorzettingsvermogen en het optimaal benutten van alle mogelijkheden. Internet is hierbij het belangrijkste medium. Voor beginnende muzikanten geeft hij tips.

makkelijk. Dat is het ook zolang je er maar moeite voor doet. Niets komt tenslotte aanwaaien. Niels geeft voorbeelden aan de hand van zijn blog. Hij plaatst elke dag iets nieuws op zijn blog: eerste hulp bij plaatopnamen. Toen hij zijn blog pas startte had hij maar een bezoeker per week. Hij kon toen al opgeven met gratis informatie delen, maar hij is doorgegaan. Nu is zijn blog http://eerstehulpbijplaatopnamen. blogspot.nl zeker een succes met meer dan 6000 volgers. Zeker een aanrader om zijn blog te bezoeken als beginnend artiest. Advies, tips en trucs zijn gratis, die deelt hij met de hele wereld, maar je moet wel Nederlands kunnen lezen. Een leerzaam seminar waar je niet wiskundig gestudeerd voor hoeft te hebben om dit te begrijpen. Zeker een aanrader! **** Plaats: Fontys ACI Tilburg Begin tijd: 10.15 - 11.45 Datum: 5 maart 2012 Duur: 1,5 uur Organisator: Fontys ACI Tilburg

Zijn manier van presenteren spreekt mij erg aan. Hij staat er rustig en komt totaal niet over als iemand die zoveel voor de muziek wereld doet. Gelukkig geen bal zoals de manager van Caro Emerald die even een wikipedia presentatie gaf. Een simpele powerpoint presentatie van de man die Kyteman groot maakte. Internet is zijn grootste vriend. Door internet zijn heel wat artiesten groot geworden. Als beginnende band of zanger/ zangeres is het belangrijk om je muziek gratis op internet te zetten. Tenslotte betalen mensen niet voor beginnende artiesten. Social media speelt een grote rol hierbij. Via Twitter, Facebook, Hyves etc wordt je band snel bekend. Gratis muziek delen om bekendheid te krijgen bij het grote publiek. Het klinkt heel 13


Een nieuw leven

Leegstaande gebouwen zijn er overal. En er komen meer. Steeds meer. Door de torenhoge huur blijven ondernemers weg. Wat gebeurt er nu met die leegstaande gebouwen?

De ideale plek woonplek voor krakers, maar sinds het kraakverbod dat in 2009 inging gaat dit in rook op. Dit betekent dat ze nu echt leegstaan. Met zoveel leegstaande panden veranderen wijken. Er zijn veel ondernemers vertrokken en dat is niet gek als je weet hoeveel een gebouw huren per maand kost. Een kantoorpand in de stad levert makkelijk 5000 euro op. En in de economische crisis is dit voor weinig mensen weggelegd. Dit is de tijd waar veel mensen hun banen verliezen en als afgestuurde student kom je nu helemaal niet aan de bak. Banken lenen hun geld uit aan Griekenland om het vervolgens kwijt te schelden. Dat geld moet terug worden verdiend. Er komen dus steeds meer panden. Dit is jammer, want het zijn vaak karakteristieke gebouwen met een geheel eigen uitstraling. En niet alleen in Nederland is dit te zien. Overal ter wereld staan er legen panden. Gebouwen verliezen hun functie en verdwijnen uit het straatbeeld. Ze kosten veel geld en dragen absoluut niet bij aan het straatbeeld. Hoe langer een gebouw leegstaat hoe grauwer het wordt. Het tast bijna de gebouwen naast zich aan en de hele 14

buurt.Wijken veranderen. Als er een gebouw leegstaat grijpt dat als een lopend vuurtje om zich heen en in no time zijn de omliggende gebouwen failliet. Het blijft er donker en komen minder mensen op af. Een pand lijkt dan wel veroordeeld tot de eeuwige leegstand. Berlijn zit met hetzelfde probleem. De voormalige grensstad mag dan wel failliet zijn en de werkloosheid is torenhoog, ondanks dat de economische crisis op veel plekken duidelijk zichtbaar is, is het een broedplek voor kunstenaars. Er is genoeg ruimte om te experimenteren met kunstprojecten. De stad staat vol met karakteristieke leegstaande fabrieken en oude industriecentra. Weinig economisch kapitaal, maar wel een enorme hoeveelheid cultureel kapitaal. Dit maakt Berlijn uniek. Een stad met creatieve vrijheid. De stad is arm, maar loopt over van de ideeĂŤn en de fantasie en de laagdrempeligheid en het ondernemerschap om daarop allerlei initiatieven te ontwikkelen. Berlijn is ook een magneet voor Nederlandse kunstenaars. De enorme ruimte, de lage huren en de hoeveelheid galeries Een ware hotspot voor jonge kunstenaars met een kleine portemonnee. Als staat New York en Londen op nummer een, Berlijn plaatst zich meteen erna als een echte kunstenaarsstad. Voor veel jonge kunstenaars is het wel hard werken. Je krijgt niets voor niets en dat is ook hier aan de orde. Een grote markt met moordende concurrentie. Het aangaan van samenwerkingsverbanden is een must. Een mooi voorbeeld voor kunst in Berlijn is het Tacheles kunsthuis. Dit is een oud gebouw vol met graffiti dat een underground feeling geeft.

15


Column

Tacheles

Het Tacheles kunstcentrum heeft een rijke geschiedenis. Het gebouw ligt gelegen in een ruïne midden in het centrum van Berlijn. Het ligt in het voormalige oost Berlijn en het was een Joodse wijk. Het is nu een ontmoetingsplaats geworden voor mensen die geïnteresseerd zijn in kunst en cultuur. Het gebouw is van oorsprong een ingang van een winkelcentrum in 1907. Binnen een korte tijd ging het warenhuisfailliet en werd het huis in 1028 overgenomen. In de tweede wereldoorlog werden delen door de naziepartij gebruikt voor een administratie afdeling en een organisatie afdeling. Op de 5e verdieping werden Franse krijgsgevangenen vastgehouden. Tussen 1943 en 1945 werd het gebouw geraakt door meerdere luchtaanvallen van de geallieerde. Het werd geraakt door bommen, maar was niet volledig vernietigd. Een kant van het gebouw werd gebruikt voor verschillende doeleinden, maar de andere kant was langzaam afgebroken. De regering in oost Berlijn had geen middelen om te herstellen en had eigenlijk andere plannen met het gebied. Ondertussen werd het een opslagplaats voor bouwmateriaal. In 1990 werd het gebouw ontdekt en overgenomen door een groep aantal jonge kunstenaars en werd verklaard tot een historisch monument. Nadat de Berlijnse muur viel in 1989 zijn veel kunstenaars en individualisten van over de hele wereld naar Berlijn vertrokken en werden de beschikbare ruimten voor alternatieve levensstijlen gebruikt. Dankzij het karakteristieke 16

gebouw en de massa creatieve activiteiten werd al gauw het Tacheles beroemd. Het is centrum voor ontwikkeling en realisatie van individuele manieren van denken. Het is een internationaal kunstcentrum dat alle vormen van kunst toelaat. Net als in Berlijn heeft New York ook veel leegstaande panden. De kunstsector heeft het zwaar. Door de recessie is er veel minder kunst verkocht en de huurprijzen zijn zo hoog dat veel kunstenaars dat niet kunnen betalen, maar de recessie biedt ook een kans. Het New Yorkse straatbeeld wordt beheerst door leegstand, maar een leeg pand voor de een is een kans voor de ander. Veel kunstenaars maken van winkelruimtes expositiesruimtes. Je moet creatief zijn in slappe tijden. Nu worden veel winkelpanden gebruikt en je bereikt als kunstenaar duizenden mensen. Mensen die eerst niet eens naar een expositie zouden gaan. Er is een stichting die de stad mooi wilt maken bemiddeld tussen verhuurders en kunstenaars. Met een gallerie in het pand krijgen vandalisme en verpaupering geen kans. Voor verhuurders is het fijn dat potentiele kopers/huurders het pand zien. Door kunstwerken in lege panden te zetten verandert het straatbeeld niet en blijft de straat schoon. Bovendien blijft de buurt veilig, omdat er veel mensen kunst komen kijken anders zou je alleen maar rolluiken zien. Dit is een innovatieve manier om je pand te gebruiken. In Nederland is in Maastricht een mooi voorbeeld te noemen. De cementfabriek ENCI heeft een aantal oude bedrijfsgebouwen ter beschikking gesteld aan kunstenaars en artiesten. Het boedt een ruimte voor creatieve ontwikkelingen. Hier wordt ons hart warm van. De creatieve sector heeft al genoeg geleden. Er is al genoeg gesnoeid en zonder kunst is er geen leven. Er is genoeg ruimte en het kan ook gebeuren. Alleen de vraag is wanneer de verhuurders deze kans zien en deze ook met beide handen aannemen. De economische crisis zal nog even aanhouden.

Ik ben altijd in de weer met muziek. Wel van een bepaald muziekgenre namelijk van de hardere muzieksoort. Rock, Screamo, Emo, Post-hardcore en Indie dat zijn mijn baby’s. Ik ben ook laaiend enthousiast als ik een nieuwe artiest heb gevonden die nog niemand kent. Dagenlang ben ik zoekend op Engelstalige sites om ook maar een glimp op te vangen van een nieuwe band. Het is moeilijk om aan goede bandjes te komen. En van bandjes zoals Destine heb ik persoonlijk niet veel mee. Ook al is bandmanager Niels Aalbers een boeiende man. Was Myspace eerst mijn nummer een zoekmachine voor bands, moeten ze dat natuurlijk aanpassen. Ik wil het bijna persoonlijk opnemen. Als je alles naar je eigen taal kunst aanpassen dan weet je al dat alles wordt aangepast. Alleen maar bekende bands laten hun gezicht dan zien, maar die moet je juist niet hebben. Maar wat is Myspace nu? Een datingsite voor hopeloze mannen en vrouwen. Een hele slechte site is het geworden en de ondergang van mijn manier om nieuwe bands te ontdekken. Heel vervelend vind ik dit. Ik kan ook de tv zender MTV2 niet meer ontvangen dus ik ben een beetje radeloos. Radeloos dan maar Youtube afgezocht. Wat vreselijk al die reclames! Ook iedere keer dezelfde alsof Youtube maar van een iemand is. Of de eigenaar van Youtube krijgt zoveel voor het uitzenden van die ene reclame. Er worden echt reclames letterlijk naar het hoofd van de consument gegooid. Ik voelde al een lichte haat opkomen. Ik wilde bijna, écht bijna de computer uitzetten toen ik hét vond. Mijn absolute favoriete liedje op het moment. Nu maar hopen dat 3FM hier niet achterkomt.... 17


Cartooning Een cartoonist is gespecialiseerd in het tekenen van cartoons. Dit werk is meestal humoristisch en gemaakt en als entertainment. Een cartoon kan ook commentaar geven op politiek geschil. Cartooning bestaat al heel lang. Het tekenen van figuren heeft de laatste tijd verschillende vormen gekregen. De vormen die het meeste voorkomen zijn tekenfilms, cartoons in tijdschriften en stripboeken. Tekenfilms zijn er de gedurende de 20ste eeuw op grote schaal gepubliceerd. Schilderen is in opkomst en geschilderde cartoons worden illustrators genoemd. In de wereld van de beeldende kunst worden ‘illustrators’ wel minder belangrijk genomen dan in vergelijking met fijne kunstenaars en grafisch ontwerpers, maar dankzij de groei van video games en de schommelende warde van illustraties in tijdschriften en andere publicaties groeit illustratie uit tot een gewaardeerde, populaire kunstvorm. Met een brede markt in o.a. Korea, Japan, Hong Kong en de Verenigde Staten is cartooning een populaire kunstvorm van een aparte tak aan het worden. Je kan onderscheid maken tussen cartoons voor kinderen en volwassenen. De cartoons voor kinderen zit iets grappigs in. Het zijn situaties die een lach toveren. Voor volwassenen zit een andere insteek en zijn de cartoons in tijdschriften en op tv vol met volwassen grappen dat vaak balanceert op een seksueel randje of politiek geschil en het is grof. Voor de schilderkunst zitten in de meeste schilderijen een diepe betekenis achter. Een volwassen laat zijn fantasie gaan en geeft zijn kijk op het leven. De cartoons hebben vaak iets sinister over zich. De schilderijen geven iets onheilspellends. Je ziet dat, ondanks elk artiest een andere insteek heeft en andere stijl, ze wel dezelfde gedachtes delen. Wat mij ook opvalt is dat elke artiest een duidelijke mening heeft over politiek. Zie ik bij Luke Chueh een duidelijke ‘America needs oil, Invade Iran’ dat een duidelijk beeld geeft van zijn mening. Luke Chueh is een illustrator van Amerika. Geboren in Philadelphia en opge 18

groeid in Fresno verhuisde Luke in 2003 naar Los Angeles om zijn carriere voort te zetten in ontwerp. Echter aan gebrek aan werk nam hij de toevlucht om te gaan schilderen. Het begon als een hobby. Hij kreeg een goede start toen hij werd gevraagd voor de ondergrondste kunst tentoonstelling, Cannibal flower. Hij mocht zijn werk maandelijks vertonen. Sindsdien werkt Luke zijn weg omhoog naar de LA kunstscene. Chueh gebruikt in zijn werk minimale kleurenschema’s, eenvoudige dierlijke karakters en een eindeloze lijst van ongelukkige situaties. Hij balanceert met zijn schilderijen op het randje van komedie en tragedie. Zo is niet alleen Cheuh een groot meester in cartooning, ook is er veel bewondering voor Greg ‘Craola’ Simkins. Hij had nooit gedacht dat hij zou schilderen op regelmatige basis. Voor hem is het een avontuur en zijn innerlijke avonturier is terug te zien. Hoe langer je kijkt naar zijn schilderijen kijkt, hoe meer ze tot leven lijken te komen. Met zijn overactieve verbeelding sinds jonge leeftijd heeft hij iedere illustratie ontwikkeld uit deze levende gedachten. Sinds zijn kindertijd heeft hij een obsessie met Disney cartoons, Lorne Greens’ New Wilderness en boeken zoals Watership Down en The Phantom Tollbooth. Deze inspiratie vormt de basis voor Greg’s schilderijen. Greg Simkins is geintresseerd in dagdromen. Het oneindig staren en het wegvallen in een dagdroom is een ontsnapping aan de wereld. Kunst is ook gemaakt om te ontsnappen. De film Narnia en Alice in Wonderland zijn films die verder gaan dan de wereld die je ziet. Het is de verbeelding die het overneemt die de ‘buitenkant’ van de wereld vorm geeft. Simkins is constant op zoek naar wat anders aan de buitenkant is. In Hawai is hij bewust geworden dat de elementen die zo vertrouwd zijn, zoals water in de zee en gras op land, altijd zo zullen blijven. Je zult deze elementen altijd zo aantreffen, maar waar de tastbaarheid stopt gaat de verbeelding verder. In zijn schilderijen zie je orka’s en vogels nesten delen met een familie van kwallen. Hij maakt ‘vreemde’ introducties en in zijn schilderijen komt dat tot leven. Het is een stap naar de buitenwereld van verbeelding.

Ashling’s favoriete cartoonisten 1 Mark Bodnar Zijn werk wordt gekenmerkt door eenvoud, contrast en evenwicht. Elk schilderij vertelt een verhaal. 2 Jeff McMillen Hij schildert realistisch met een comisch randje. 3 Bob Dob In zijn biografie staat een zin die mij aanspreekt: ‘I love to create worlds where the dark side of human nature is present. Life isn’t always good times. While in our youth we experience many things we would rather forget, but this is what makes us who we are’’. Dit is een mooie gedachte achter Een mooie gedachte achter deze duistere schilderijen. Het leven gaat niet altijd over de goede dingen. Een filosofie die bij veel mensen past en aanspreekt. Een nuchtere filosofie wat we niet van een Amerikaan gewend zijn. Als ik zijn biografie doorlees zie ik dat hij vecht tegen kanker. Vandaar dus die nuchterheid. Zijn schilderijen zijn simpel met een twist. Een paar karakters heeft hij uitgewerkt. Je ziet een duidelijke stijl. 4 Ana Bagayan Ana haalt haar inspiratie uit geesten, aliens en buitenaardse wezens. Alles wat het idee geeft dat we maar een klein stukjes van het universum zijn. Sommige van haar schilderijen zijn geinspireerd op hypnose sessie van mensen die dachten dat ze waren ontvoerd door buitenaardse wezens. In alle werken zie je het ontastbare terug komen. 5 Brandi Milne Brandi heeft altijd een passie gehad voor cartoons en zij schildert uit haar hart. Je ziet in haar schilderijen liefde en pijn.

19


Sudoku

20


Magazine Ashling Kohnen