Page 1

ashana patel architecture portfolio 2011 - 2014


contents saint arnold brewpub microbrewery 2014

the amoeba louisville children’s museum 2013

dream chamber research facility and gallery 2012

panorama bat sanctuary viewing station 2012

equalizer detroit waterfront revitalization 2012

adapt architecture school studio redesign 2012

butterfly pavilion community garden shade structure 2012


saint arnold brewpub microbrewery year

spring 2014

site

Houston, TX

instructor Sheryl Tucker de Vazquez

The project called for a start-up brewery that can grow over time. This brewery serves as one of several tourist related businesses that will expand overtime to fill out the downtown strip that used to serve agricultural related industries. The objective was to match the industrial character of the surroundings, while adding natural features to an area with a limited occurence of green space. Since the brewery is only part of the larger site, the design focuses on easing the transition from an industrial aesthetic to a highly frequented public space through programmatic diversity. The transition is illustrated by the use of industrial processes and materials to re-create the notion of nature.


?

1. SITE LOCATION

2. PLACEMENT

The brewery is only a part of the site.

The brewery is placed along Providence Street, where it can be seen from the highway below.

3. TRANSITION

4. STRIPS

The goal is to ease the transition from an industrial aesthetic to a highly frequented public space.

This can be accomplished by generating the maximum number of programmatic components through horizontal organization of strips.

5. CIRCULATION

This arrangement allows for maximum circulation flows and user interactions.


site plan


north elevation

1

3

2

4

5

7

6

8

9

12

floor plan

section

10

11

1

entrance lobby

2

restrooms

3

restaurant + bar

4

kitchen

5

bottling room

6

covered beer garden

7

storage

8

conference room

9

offices

10

control room

11

mechanical room

12

brewery


teflon coated fiberglass glued laminated timber roof steel angle attachment glass panel ceiling steel beam steel portal frame

steel brace

sept 15 7:00 PM

double glazed insulation aluminum mullion steel support for shutter screen sept 15 4:00 PM perforated metal shutter screen

sept 15 1:00 PM

radiant floor heating

wall section

sept 15 9:00 AM


the amoeba children’s museum year

fall 2013

site

Louisville, KY

instructor Ross Wienert

Designing a Louisville Children’s Museum, Revitalizing a Downtown Edge, is an international ideas competition. By implementing a strong program at the edge, with the Children’s Museum as an iconic arrival factor, this project could be an important building block for neighborhood revitalization. The design of the new children’s museum, a refreshing addition to the current downtown Louisville landscape, takes its inspiration from the basic form of all life, that of a cell. At the same time, a visual treat and an educational tool, the inspiration is two-fold. From the organic form of the museum, emerges a playful design consisting of dynamic programmatic spaces. The primary means of circulation is via an ascending spiral ramp that wraps around the museum along the cell membrane-like skin. The transparency of the skin allows for a 360 view of the surrounding cityscape and offers visitors approaching the structure, a look into the amorphous forms of the interior spaces. The main programmatic elements of the museum are housed within these particle-like forms that appear to float about the structure. The idea is to foster an appreciation of art as an experience, a part of life, rather than as a separate entity. The entire sightseeing trip, from approaching the museum to the progression upwards, is one of constant curiosity, as the visitor engages with the design of the building.


INTRODUCTION

ORIENTATION

STREET CIRCULATION

The amoeba will be an addition to downtown Louisville, situated adjacent to the Free Public Library and Broadway Street.

The building’s southeast entrance, along 3rd Street, is oriented towards the transitional park and future parking garage.

The amoeba is accessible from three points: the southeast entrance, the underground parking entrance along 3rd Street, and the loading dock at the southwest corner.

MUSEUM CIRCULATION

VERTICAL CORES

The primary means of circulation is via an ascending spiral ramp encircling the exhibit spaces.

The vertical circulation cores, which house the elevators and emergency egresses, are located at the eastern and western most points of the museum.


site plan


section


dream chamber research facility + gallery year

fall 2012

site

Houston, TX

instructor Dietmar Froehlich

The facility serves as an experimental laboratory for a filmmaker / video artist. The program of the place is conducive to creating innovative and provocative pieces of art. The artist and his work should be interpreted; a reflection of this parallel virtual reality might be discovered within the program and the architectural design. The building will be influenced by the piece, Inception, directed by British-American film director, Christopher Nolan. It will serve as a place to experience what his characters go through in the film, the unknown world of the dream state injected with individual ideas, to create an experience unique to that individual. The building will house a research facility for the purpose of gaining more insight into dreams, a small exhibit in the lobby area showcasing Nolan’s interest in dreams and various pieces from the film, a video laboratory or a place to experiment with film technology and the extent to which it can be used, and a storyboard room illustrating the work of Nolan’s team of creative artists and a place to practice concept 2-D sketch art. The concept will be that of a journey from an idea, generated in the architect’s mind, conveyed on paper, to the realized form interpreted by the dreamer, or the visitor. Similar to the dream sequence experienced by the characters in the film, the building will resemble a journey. A flat façade with ample entryways, that pull the person in, juxtaposed with darkness and a sense of the unknown will be the entry points into what follows next.


inception sequence

site plan

dream chamber sequence


floor plan

section


panorama bat sanctuary viewing station year

fall 2012

site

Houston, TX

instructor Fernando Brave

Panorama is a bat sanctuary viewing station located at the intersection of Waugh Drive and Allen Parkway along the Buffalo Bayou in Houston, Texas. The Buffalo Bayou has become a popular recreational destination integrating a wide range of amenities and activities. The Waugh Bridge Bats attract a number of visitors interested in the spectacular daily flight of the bats around sunset. The existing observation deck emerges from Allen Parkway. It is a rather small viewing platform that cannot accommodate a large group of people, and along with the Waugh Drive Bridge, it does not have any seating arrangements. The concept of Panorama is to connect a viewing deck along Waugh Drive to the existing viewing deck along Allen Parkway. This move offers accessibility from both directions while at the same time allowing for multiple views of the flight of the bats. Additionally, visitors can also follow the existing trail down to a lower level viewing deck. There are various locations from which people can observe the spectacular flight of the Waugh Bridge Bat Colony. Panorama offers a full view from Waugh Drive to Allen Parkway of the bats, as visitors walk along the deck.


site plan


lower level plan

section


upper level plan

section


perimeter penetration

infrastructure penetration

equalizer waterfront revitalization year

fall 2012

site

Detroit, MI

instructor Matthew Johnson

connections

music grounds

Socioeconomic inequalities, race, and class conflict, in Detroit, have made the city one of the most segregated in the United States today. Equalizer is a platform through which inhabitants can both express and embrace Detroit’s rich cultural history. The solution to the problem of segregation and inequality is to break down barriers and address the prejudices that have allowed the community to be segregated. The design of Hart Plaza along the Detroit waterfront will be transformed into a medium for dialogue to create opportunities for interaction across race, ethnic groups, and communities. Through a common thread of a rich musical history, these different groups will connect and understand one another. By working with the physical infrastructure, public spaces, and a network of community groups, Equalizer will link pieces into a greater whole, both visually and mentally. The site will feature various “music grounds� or platforms on which individuals can express themselves through dance and music. Equalizer will adjust the different frequencies to create a new tune in the city of Detroit.


section

city connections

water connections

site plan


aat

open configuration

closed configuration

adapt architecture school studio redesign year

fall 2012

site

Houston, TX

instructor Dietmar Froehlich team

Jennifer Hensel

The concept behind adapt is to create a much more flexible space for the Graduate students at the College of Architecture. Adapt introduces movable components that allow for much more flexibility on a daily basis. The necessary elements of the space are not designed as fixed walls or volumes, but rather as independent assemblies. The proposed design consists of the larger studio space, a formal jury room with ample area for pin-up, a central lounge with a kitchenette housed in a partially open space, and a smaller informal work space. An undulating bench, which can function as seating, desk space, and exhibition surface for models, weaves the jury room, lounge room, and the informal work space together. Rotating pin-up panels can be in the open configuration functioning as exhibition space and allowing access through to the studio. In the closed position, this area is the jury room for critiques. The space in the middle serves as an interactive lounge, a center of relaxation, or a place to eat. The larger studio space remains unobstructed by any fixed elements facilitating more interaction between students of different levels. Individual mobile lockers can be stored under desks allowing for more space for the possible increase in incoming number of students.


elevation

plan

desk and locker unit


butterfly pavilion community garden shade structure year

spring - summer 2012

site

Houston, TX

instructor Patrick Peters team

UH Graduate Design/Build Studio

The University of Houston Graduate Design/Build Studio was tasked with designing a shade structure for the Alief Community Garden to serve as a refuge for those working in the garden, an outdoor gathering space for the community, and as an outdoor education space for the Youngblood Intermediate School students. This flat, open area, originally a rice field, lacked both shade trees and vertical landmarks. The new sun- and rain-protected structure provides both shelter and dramatic visual presence with its steeply sloping roof and backlit perforated steel panels visible from the street both day and night. The project demonstrates principles of sustainable design and construction and offers lessons for the garden’s students and visitors. It consists of a steel canopy roof supported by steel columns on drilled concrete pier foundations. The butterfly pavilion takes its name from the slope of its split roof, which functions sustainably by collecting rain water, angling the solar panels efficiently towards the sun, and encouraging the naturally produced stack effect to exhaust hot air through the panel perforations, ventilating the space. Solar panels power a fan and interior lights, making the structure a comfortable place to rest during the day and an inviting gathering space for the local community in the evenings. The lack of any farmer’s markets in the area underscores the importance of supporting a community garden where healthy produce may not be within easy walking distance.


butterfly pavilion plan

east elevation

solar power collection and cooling strategies

north elevation

west elevation

south elevation


solar panels

corrugated roof deck steel purlins

cnc cut perforated steel panels

custom fabricated steel trusses rainwater trough

rainwater collection photovoltaic panels wires running through column routed to circuit breakers LED light fixture exterior ceiling fan junction box

super truss

steel columns with base plates rainwater barrel frame rainwater collection barrels cedar planks for bench

charge controller box battery box

concrete foundation piers

electrical diagram


thank you! ashana.patel@gmail.com

Ashana Patel - Architecture Portfolio  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you