Page 1

2015 Trăiește o studenție plină de experiențe!

Tiraj: 5 000 Se distribuie gratuit


ASER - Asociația Studenților Economiști din România

Credem în tineri care prin pasiune schimbă mediul în care trăiesc.


Proiect ASER


Editorial Ghidul Studentului Economist, un proiect marca ASER, aflat anul acesta la a XVII-a ediție, este mai mult decât o revistă, este prietenul tău de nădejde. Aici găsești răspunsul la cele mai multe din întrebările tale curente și chiar viitoare, indiferent dacă este vorba de voluntariat, facultate, carieră sau timp liber. În urmă cu 3 ani aveam în mână aceași revistă pe care o ai și tu azi. Era o zi de marți ploioasă și friguroasă. Trebuia să fie 1 octombrie - prima mea zi de facultate, dar nu. A fost 1 octombrie - ziua în care mi-am rupt umbrela, mi-am stricat pantofii și am ajuns fleașcă acasă. Nu regret. În acea zi am luat cu mine această revistă care urma să mă ghideze tot anul; biletul meu spre o studenție la superlativ. Am realizat că vreau să fac voluntariat și să ajut la dezvoltarea societății actuale. Am realizat că locul meu e aici, în ASER. Aici mi-am valorificat energia și ideile în proiecte concrete, aici am scris anul trecut primul meu articol, aici am descoperit ce-mi pace și iată-mă azi coordonând Ghidul Studentului Economist. Te îndemn să te provoci, să vrei mai mult de la tine și să îmbrățișezi fiecare oportunitate care îți iese în cale.

Ioana Toma Project Manager

Suntem câțiva oameni care am dat ceea ce am avut mai bun pentru ca această revistă să-ți fie de folos și să trăiești o studenție plină de experiențe. GSE îți vine oricând în ajutor, oferindu-ți sfaturi, îndrumându-te să te descoperi pe tine și să profiți de toate oportunitățile care îți ies în cale. Ghidul Studentului Economist te conduce către studenția plină de experiențe! Urmează-l și poți fi și tu printre persoanele care pune entuziasm și pasiune în crearea revistei de anul viitor. Mulțumim pentru ajutorul și spirijinul acordat:

Veronica-Maria Stan Assistant Project Manager

Adina Stroe Alexandra Rotariu Alexandru Măxineanu Alexandru Șica Andrei Lasc Board ASER Cristina Toma Diana Voica Elena Branche

Floriana Boldojar Laura Gherna Maria Ghenea Mihaela Stoica Mihai Dima Octavian Hera Savu Alexandru Silvia Radu


Cu entuziasm și multă pasiune. Așa se scrie în fiecare an GSE de către o mână de oameni. Te invit să cunoști pe cei care au scris și rescris fiecare articol, au editat și machetat fiecare pagină și în fața cărora mă înclin:

Andreea Popa, Marketing

Andreea Popa, Cristina Panait, Comunicare şi Relaţii Administrație și afaceri, Publice (SNSPA) an III, UB

Diana Iordache, REI, An III

Cristina Damian, Inginerie mecanică și mecatronică, Politehnică

Iulia Nistor, FABIZ, An II

Livia Bărbulescu, Marketing, An III

Mimi Dumbravă, Marketing, An II

Violeta Stîrcu, Administrație și afaceri, an III, UB

Eliza Năstase, CIG, An II

Paul Maftei CSIE

Andra Negru, Marketing, An II 5


Te invit să faci cunoștință cu ASER de Iulia Nistor „Adu-ţi prietenii la ASER. Fiţi o familie. Faceţi lucruri împreună și în afara școlii. Fiţi prieteni și încercaţi mereu să fiţi îngăduitori cu ceilalţi.” – îi sfătuia Sebastian Ailioaie, primul președinte ASER, pe colegii lui, la 17 decembrie 1997. Această zi marchează începutul. Entuziasm. „ASER-ul este o generaţie Începutul unei organizaţii dedicate cu bătături în călcâie”, spunea Carmen Pavel, dedicare studenţilor. Începutul ASER. Începutul nostru. cenzor ASER, în 1999. ASER-ul încă are bătături în călcâie, zic eu, în prezent. Și nu pentru că neDedicare. Întorcându-mă în timp, îmi au strâns pantofii timp de 18 ani. Motivul este dau seama că, în urmă cu 18 ani, câţiva tineri au entuziasmul. Entuziasmul de a găsi o idee, un pus bazele unei organizaţii de voluntari. Prin partener, o sală, un invitat, un student care dedicarea lor, ASER și-a construit o fundaţie dorește să intre în familia ASER. puternică, la care noi, ASERiștii anului 2015, Responsabilitate. ASERiștii sunt adăugăm câte o cărămidă cu fiecare reușită. voluntari responsabili. Dintotdeauna. A fi Autodepășire. Pe lista de aur a ASERist înseamnă, alături de multe altele, să fondatorilor ASER se află 31 de studenţi. simţi că ceea ce faci tu este, nu doar pentru Dorinţa de a se autodepăși i-a încurajat pe acum, ci pentru totdeauna. Înseamnă să îţi ei atunci, așa cum ne încurajează pe noi vezi ideile puse în practică. acum. La scurt timp de la înfiinţare, ASER În linii mari, acestea sunt valorile se făcuse cunoscut: „Cred că tinerii membri Asociaţiei Studenţilor Economiști din ai asociaţiei ASER dovedesc, prin tot ce au România, care în fiecare an ne unesc și realizat până în prezent, mult devotement, ne ajută să menţinem familia la care au curaj și originlitate.”, considera Radu Vasile, contribuit atâtea generaţii. Și cum fiecare prim-ministrul României, în martie 1999. familie are reuniunile ei, nici noi nu facem În 2013, ASER primea distincţia Alteţei Sale excepţie. În fiecare an, ne întâlnim cu mic, Regale Principele Radu al României, pentru cu mare, juniori, seniori, alumni, parteneri, reușitele menite să influenţeze pozitiv mediul prieteni, la Gala Aseriada, o adevărată tradiţie economic românesc. ASER. Aici ne arătăm mulţumirea unul altuia Spirit de echipă. La început, Sebastian pentru tot efortul susţinut de-a lungul unui an Ailioaie ne îndemna să devenim o familie. Ei în care am muncit împreună. bine, am reușit. Suntem o echipă de prieteni În final, așa cum s-a întâmplat în cu viziune și cu același ţel, care se lasă condusă urmă cu 18 ani, te îndemn să faci cunoștinţă cu de nevoia de a face lucrurile să se întâmple. ASER, familia alături de care poţi zbura spre cerurile tale cele mai înalte. 7


Explorează o studenție altfel! de Anitta Ghișa, Președinte ASER Dragă cititorule, Cu toţii am fost la un moment dat la început de drum. Acum, că am pornit pe calea studenţiei, ne dorim să facem o mulţime de lucruri: să ne distrăm, să învăţăm, să legăm prietenii, să visăm şi să ne conturăm viitorul profesional. Exact asta mi-am dorit şi eu la începutul studenţiei mele, în urmă cu un an. Nu ştiam ce drum voi urma sau cum va arăta. Nu ştiam ce şi cum voi face, dar ştiam că îmi doresc ca aceşti ani de facultate să fie cei mai frumoşi din viaţa mea. Cum ar fi ca în timpul studenţiei tale să explorezi şi să faci ceea ce te pasionează? Cum ar fi să simţi că poţi aduce cu adevărat un plus de valoare acolo unde îţi doreşti? Eu am găsit răspunsurile prin intermediul experienţei în ASER – o experienţă care, prin metode practice, mi-a accelerat la maximum dezvoltarea personală şi profesională. În ASER, credem în oameni care, prin pasiune şi ţeluri înalte, îşi doresc să schimbe mediul în care trăiesc. Credem în oameni care vor mai mult de la ei. Credem că perioada studenţiei ar trebui să fie un drum palpitant, la finalul căruia să fim mândri de ceea ce am realizat şi de experienţele pe care le-am trăit.

Board Executiv ASER 2015 - 2016

Ilinca Bantaș Manager Marketing

Claudiu Sibeche Manager Fundraising

În marketing este vorba despre magia născută din cele mai creative brainstorminguri. Campaniile de PR, afisele îndrăznețe, conceptele creative sau strategiile din social media se gândesc aici la foc continuu. Tot ce le menține aprinse sunt super energia, spontaneitatea și pasiunea cu care le realizăm.

Fundraiserii sunt oamenii care caută constant provocări și își doresc să se autodepășească. Prin realizarea de parteneriate win-win, noi suntem cei care facem legătura dintre studenți și companiile de top. Tot noi suntem cei care facem posibil ca toate ideile din ASER să se materializeze.

Valentina Ștefan Manager Administrativ - Financiar Aici sunt oamenii curajoși, care reușesc să obțină cele mai tari localuri pentru evenimentele și proiectele ASER, cei analitici și organizați, care jonglează cu cifrele pentru a contura bugetele acestor evenimente și cei dornici de aventură, care creează cele mai atractive proiecte de exchange.


Miruna Ilie Manager Resurse Umane

Alexandru Șica Manager Dezvoltare Strategică

Andreea Teodora Gorga ManagerDezvoltareOrganizațională

În HR ne ocupăm cu recrutarea și selecția oamenilor potriviți. Ochiul nostru analitic ne permite să fim atenți la nevoile celorlalți, pentru a le asigura un super traseu de învățare. Entuziasmul nostru molipsitor provoacă zâmbete, iar mințile noastre crețe îi motivează pe ceilalți prin organizarea de petreceri și teambuildinguri memorabile.

Creiere strategice din diverse departamente și proiecte pun pasiune pentru a construi programe și activități menite să asigure evoluția pe termen lung a organizației. Analizăm mediul și aflăm nevoile studenților, stabilim viziunea și construim strategii. Ne punem obiective și le evaluăm. Despre asta-i DS.

Noi avem grijă de personalitatea ASERului. Tot noi ne asigurăm că structura organizației, sistemele de comunicare, procesele de leadership valorifică pe deplin obiectivele oamenilor și îi ajută să funcționeze la potențialul lor maxim. În DO cercetăm, analizăm, susținem și îndrumăm procesul de îmbunătățire a performanțelor.

Gabriel Voicu Coordonator Managementul Proiectelor A fi Project Manager ASER este ca și cum ai fi un artist ce folosește și combină o multitudine de culori în realizarea unei opere de artă. Mai concret, a fi în această echipă înseamnă să fii acel lider care nu se mulțumește cu puțin, care, dacă nu descoperă o cale, își creează una. Așadar, nu ezita să te provoci constant și să devii acel lider care îi inspiră pe cei din jur să viseze, să învețe și, mai presus de toate, să acționeze.

9


Proiectele ASER Akademics - Project Manager Mihaela Stoica Ţi-ai pus vreodată întrebarea: Ce vrei să te faci când o să crești mare? Dacă încă mai cauţi răspunsul la această întrebare, Akademics e locul potrivit pentru tine! Noi te ajutăm oferindu-ţi sprijin în procesul de orientare în carieră prin oportunităţi de dezvoltare personală și profesională.

Akademics ASER

Bank to Basics - Project Manager Iuliana Cristea Vrei să capeţi mai multe cunoștinţe practice în domeniul bancar? Atunci proiectul Bank to Basics este ceea ce cauţi. Aflat deja la cea de-a III-a ediţie, îţi oferă resurse, oportunităţi de învăţare practică, dar și posibilitatea începerii unei cariere în banking.

Bank to Basics ASER

ITprenor - Project Manager Diana Iordache

ITprenor ASER

Te-ai gândit vreodată cum de a reușit Mark Zuckerberg să ne facă să stăm lipiţi de ecrane în așteptarea unui like în timp ce el câștigă bani din asta? Dacă ești curios, pasionat de tehnologie și îţi surâde ideea unei afaceri, află că în ITprenor dezvăluim secretele unor businessuri de succes din domeniul IT. Te așteaptă o experienţă completă de învăţare în urma căreia vei putea pune singur bazele unui start-up care să sucească minţile tuturor. Hai să construim următorul Facebook și să dăm tonul unui nou trend în IT!

Clubul Studenților Diplomați - Project Manager Anca Ivana Ești pasionat de diplomaţie? Atunci Clubul Studenţior Diplomaţi este proiectul care îţi deschide portalul către această lume. Dezbateri, negocieri, relaţii internaţionaţionale, tipuri de diplomaţie, etichetă și protocol sunt doar câteva subiecte despre care poţi învăţa. Așadar, dacă îţi dorești o carieră în acest domeniu, te așteptăm în Clubul Studenţilor Diplomaţi!

Clubul Studenţilor Diplomaţi ASER


Changemakers - Project Manager Alexandra Rotariu „Cei mari” se plâng zilnic de indiferenţă, discriminare, prejudecată, superficialitate în mass media sau pe stradă. Noi credem în iniţiativă, solidaritate, inovaţie, sustenabilitate, ca fundaţie a unei societăţi sănătoase. Suntem cei care se implică activ în societate și promovăm acţiunile cu impact pozitiv. Alătură-te proiectului Changemakers și pune-ţi amprenta în societate. Hai să construim azi împreună lumea pe care ne-o dorim pentru mâine!

Changemakers ASER

Dream Big - Project Manager Bogdan Bunea Toţi avem visurile noastre. Din păcate, marea majoritate a oamenilor nu ajung niciodată să și le împlinească. Învaţă cum poţi lupta pentru ca visul tău să devină realitate într-o zi! Vino în Dream Big să interacţionezi cu personalităţi de succes, atât prin workshopurile oferite, cât și prin perioada de mentorat în care un mentor te va însoţi pe drumul anevoios spre succesul personal.

Dream Big ASER

Proiectul de Blogging - Project Manageri Andra Negru și Eliza Năstase

To blog or not to blog? - aceasta este întrebarea. Proiectul de Blogging își dorește să îi aducă pe pasionaţii de blogging la trei conferinţe pe această temă. Credem că networking-ul este cheia succesului în acest domeniu și ne propunem să creăm mediul oportun pentru acest lucru. Alătură-te nouă ca să construim împreună o comunitate de oameni ce au blogging-ul în sânge și să ducem blogosfera românească la un alt nivel.

Ingenius - Project Manager Andreea Popa Esti creativ, curios și pasionat de publicitate? Ai idei bune, idei geniale și idei „stai să ţi-o zic eu pe-asta”? Nu te mai întreb pentru că știu deja că ai putea să realizezi următoarea reclamă Coca-Cola. Mai ai un singur pas. Hai în Ingenius să aflăm împreună mai multe despre advertising, să vizităm agenţiile de publicitate și să rezolvăm brief-uri creative de la companii. Publicitarii ăia mișto de pe IQAds ne așteaptă!

Ingenius ASER 11


츀渀猀挀爀椀攀ⴀ琀攀 瀀攀 眀眀眀⸀愀猀攀爀⸀爀漀 瀀渀́ 瀀攀 ㄀㔀 漀挀琀漀洀戀爀椀攀℀


Trăiește o studenție plină de experiențe! de Miruna Ilie, Vicepreședinte ASER, Manager Resurse Umane Este prea frumos atunci când ai o dorință puternică și ulterior ți se îndeplinește, nu-i așa? Am trăit acest sentiment încă din primul an de facultate. Pășeam într-o nouă etapă a vieții, plină de speranțe și de așteptări. Scenarii rupte din filme sau din poveștile pe care le auzeam îmi răscoleau mintea. Cu alte cuvinte, visam la o studenție autentică, plină de experiențe faine. Eram înconjurată de persoane noi, iar entuziasmul meu scădea odată cu fiecare minut în care realizam că vreau mai mult. Mai mult decât o sală de curs sau seminar, mai mult decât coridoare pe unde lumea trece grăbită și uită să zâmbească. Acea dorință puternică era încă prezentă, dar pentru a deveni realitate, nimic nu mi se părea de ajuns. Peste puțin timp am avut parte de „momentul meu AHAA”, atunci când am interacționat cu un student altfel, care vorbea cu suflet despre lumea voluntariatului și despre asociația din care face parte. Atrasă de ce îmi povestea, am realizat că vreau să fiu în locul lui, să mă provoc constant și să fac lucruri cu pasiune, care să conteze, atât pentru mine, cât și pentru ceilalți. Așadar, am aplicat în ASER, asociația de studenți cu care rezonam cel mai mult. De atunci simt continuu acel sentiment de îndeplinire a unei dorințe puternice. ASER te ajută pe tine, ca student, să evoluezi într-un an, cât alții în 10. Așa a fost pentru mine, deoarece oportunitățile de aici m-au ajutat să-mi stabilesc prioritățile

și să îmi dau seama clar ce vreau să fac pe viitor: să urmez o carieră în domeniul care mă pasionează, Resursele Umane. Totodată, aici ai posibilitatea, ca prin networking, să transformi o simplă experiență personală sau profesională în mai multe. De exemplu, cunoscându-ne la una din conferințele proiectelor noastre, Wargha Enayati, fondatorul rețelei de sănătate, Regina Maria, ne-a invitat la reședința lui, pentru a ne împărtăși mai multe din cunoștințele sale. Un alt moment frumos a fost când am fost prezenți la o lansare de carte a Principelui Radu al României și ne-am bucurat să primim o invitație la Casa Reagală pentru o serată. Cel mai frumos este că aici aparții unei comunități de oameni, care deși sunt diferiți, urmăresc același scop și se ghidează după aceleași valori. Momentele pe care le petrecem alături unii de ceilalți, fie că sunt ieșiri sau ședințe, devin suveniruri pentru suflet. Aici, legăm împreună experiențe care ne ajută să ne definim pe noi ca oameni, dar și ca profesioniști. Pot spune că studenția mea este una autentică. ASER nu reprezintă pentru mine doar o experiență reușită, ci o experiență completă. Așadar, te invit să ai parte de o studenție autentică și să trăiești și tu o studenție plină de experiențe! Alătură-te echipei noastre! Intră pe www.aser.ro și înscrie-te în ASER până la data de 15 octombrie! 13


Sunt leneșă, dar mă tratez! de Diana Iordache

D

acă voluntariatul ar fi o casă, oare cum ar arăta? Leneșul veritabil din mine ar fi răspuns acum un an că-și imaginează voluntariatul ca o casă fără etaj și fără uși cu care să-ți pierzi energia deschizându-le. Însă, voluntarul de azi ar alege o casă cu 3 etaje, de pe o stradă frumoasă, plină de oameni activi: Casa Studentului Economist.

perioada de probă. Două săptămâni în care s-au întâmplat prea multe. M-am plimbat prin departamentele și proiectele asociației, am cunoscut oameni frumoși și energici și am avut ocazia să văd că pot face lucruri mărețe într-o singură zi. Perioada de probă a fost, pentru leneșul din mine, exact ca treptele pe care le urci până la primul etaj din Casa Studentului Economist. De abia după ce ți-ai Toamna trecută, condiția mea de leneș făcea făcut curaj să urci primele trepte te acomodezi ca un an de voluntariat să pară cât un drum pe cu mersul prin casa voluntariatului și drumul scări, de la parter la etajul al treilea al acestei până la ultimul etaj pare deja mai interesant. case. N-am fost de la bun început o studentă activă și mă speria cât de greu era să De ce e mai interesantă casa voluntariatului deschizi ușa unei asemenea oportunități. după primul etaj? Pentru că nimeni nu se Credeți-mă că și ușa Casei Studentului oprește acolo. E ca și cum ai vrea să rămâi Economist e la fel de greu de deschis. de vorbă cu paznicul care-și are sediul la primul etaj, în loc să vizitezi întreaga casă. Am preferat ca primul an de facultate să Cam așa e și cu voluntariatul. Odată ce ai treacă pe lângă mine și să-mi lase-n urmă gustat din experiența asta, nu te poți opri doar o foaie întoarsă-n calendar. Schimbarea așa ușor. Din postura mea de leneș, am văzut s-a produs în anul II, când am decis că era că voluntariatul putea să mă schimbe dacă momentul să-mi schimb hobby-ul și să trec renunțam la porția mea de „stat degeaba”. de la „statul degeaba” la „vreau să fac ceva”. Mă stânjenea energia pe care o aveau cei din Problema era că leneșul din mine încă nu jur când eu rămâneam doar cu un strop de dispăruse. Curajul de a aplica într-o asociație curiozitate într-un corp de om leneș. Cred studențească mă făcea să cred că voi reuși că aici s-a produs impactul: curiozitatea să aflu ușor beneficiile voluntariatului. a acaparat lenea și m-a făcut să accept Cam la fel de ușor cum ar fi să urci cu liftul provocarea. Am intrat în ASER ca membru în cele 3 etaje din casa voluntariatului. Dar luna noiembrie și de acolo a început magia. după ce deschizi ușa casei, observi că nu e lift și singurul drum spre succes e pe scări. Am vrut să cunosc mai bine oamenii și am ales departamentul de resurse umane. Am aplicat în ASER cu puțin înainte de N-am rămas doar cu orele petrecute pe deadline. Lenea încă mai era prezentă, însă canapeaua din sediu într-o zi plină de aveam un defect care mă făcea să continui: interviuri, ci cu imaginea de ansamblu a unei curiozitatea. După formular și cele 2 interviuri, echipe super tari care poate depăși orice a venit prima provocare pentru lenea mea: provocare. M-am implicat în ITprenor, proiect


care-mi făcuse cu ochiul din prima și care mi-a demonstrat că pot să fac lucruri pe care nu mi le-aș fi imaginat până atunci. Cum aș fi putut să mă gândesc că aveam să discut cu George Buhnici, dacă eu nu-l priveam decât la televizor din fotoliul meu de leneș?

înainte să cad lată să fie „Spuneți-le viitorilor voluntari că întotdeauna mi-am dorit un lift!”. Am ales să fac asta și-n realitate. După câteva luni bune de ascensiune în cariera de voluntar, mi-am luat câteva momente de gândire ca să-mi analizez parcursul și să văd cum pot să urc mai sus de atât. La sfârșitul Anul II de facultate s-a scurs prea repede. primăverii mi-am făcut curaj și am acceptat Mi-am asumat constant noi provocări. o provocare uriașă: am candidat pentru un Simțeam că leneșul orbise și nu voiam post de project manager în cadrul asociației. să-și recapete vederea. Parcă erau mai dulci scurtele sesiuni de „stat degeaba” când știai Așa am ajuns la etajul 3 al Casei Studentului că ți-ai atins obiectivele. Așa am devenit Economist. Atunci când ajungi înțelegi că din leneș, voluntar. Din această postură, îmi voluntariatul nu și-a făcut casă doar pentru schimbasem perspectiva și asupra drumului el și oamenii săi activi, ci primește și cei mai pe scări din Casa Studentului Economist. notorii leneși dacă ei își dau consimțământul Într-adevăr, nu te oprești niciodată la primul că relaxarea continuă le poate fi afectată. etaj pentru că n-ai vrea să pierzi vârtejul de energie prin care treci până ajungi la cel de-al Poate că fiecare voluntar are o casă a lui. doilea: sunt multe emoții, oameni care urcă Pentru mine e Casa Studentului Economist, o dată cu tine și timpul care se scurge prea unde am lăsat un leneș la intrare, lângă ușa care se deschide greu. E etajul 1 pe unde repede. am trecut cu leneșul curios din perioada de Întotdeauna m-am oprit puțin la etajul 2 din probă. E pauza pe care mi-o iau după ce urc Casa Studentului Economist. Chiar dacă mereu cele 2 etaje ca să văd cât de sus am ajuns. E am știut că mai e puțin până sus, preferam etajul 3 unde mă așteaptă oameni frumoși, să-mi iau o mică pauză și să-mi trag sufletul. în sediul care, credeți-mă, are o ușă ce se Doar nu era să urc 3 etaje dintr-o suflare, să deschide mai ușor decât cea de la intrare. ajung sus vorbind sacadat și ultimele cuvinte

15


Ce face ASER-ul cel mai bine de Alexandru Șica Privesc în gol și respir adânc de 3 ori. Tremur de emoții, așteptând să intru în sala 2013 să-mi țin discursul de candidatură. Când sunt emoționat tind să-mi frec mâinile puternic. Se aud aplauze și voci. E rândul meu. O să fie bine - îmi zice Adina Cristea cu un glas tremurat. Îi zâmbesc. Deschid ușa și în momentul acela văd 150 de ochi ațintiți spre mine. Mă înroșesc, cred. Cel mai lung drum din viața mea este drumul de la ușă la pupitrul de unde urmează să vorbesc. Îi privesc pe toți, dar de fapt nu văd pe nimeni. O caut cu privirea pe Ioana Lupu, managerul departamentului din care am făcut parte și pentru care candidez. Pe fundal Alex Fotia zice Urmează Alexandru Șica, candidat pentru funcția Vicepreședinte ASER, Manager Marketing. Ajung la pupitru. Aștept 4 secunde și încep discursul cu…

Lumea noastră... Dragă cititorule, dacă te-aș întreba, mi-ai răspunde, cel mai probabil, că e simplu să parcurgi drumul din spatele sălii 2013 din ASE până la microfon. Am o provocare pentru tine. Te provoc să parcurgi imaginar acest drum. Probabil că ai numărat câteva secunde, câțiva zeci de pași. O să fiu sincer cu tine. Mie mi-a luat… un an. Mi-a luat un an să învăț cum să parcurg drumul de la tipul liniștit din ultimul rând la băiatul care poate să vorbească unei mulțimi din față. Mi-a luat un an să mă transform din spectator în actor pe scena studenției. Mi-a luat un an să-mi dau seama că nu există un singur lucru care îți poate asigura succesul. Mereu ai impresia că succesul e o combinație de dedicare, muncă și profesionalism. Ceea ce lipsește din ecuația de mai sus e... pasiunea. ASER m-a învățat că dacă pun pasiune în lucrurile pe care le fac pot sa reușesc!

La festivitatea de deschidere a anului universitar nu cunoșteam pe nimeni. Eram încântat de noul început și de libertatea pe care Bucureștiul ți-o oferă. M-am pus singur printre ultimele rânduri din Aula Magna, cât mai departe de oamenii care vorbeau pe scenă. Am ascultat interesat toată ceremonia și deja îmi imaginam toate lucrurile despre care vorbeau profesorii. Totuși, nu mi s-a părut suficient, lucru pe care l-am observat și ulterior timp de două săptămâni. Cursurile erau o parte importantă din studenție, dar am simțit în momentul acela că oricât de multe lucruri aș învăța în facultate, nimic nu s-ar compara cu o experiență în care aș putea pune toate aceste lucruri în practică.


Un moment mi-a atras îndeosebi atenția în cadrul ceremoniei. Același Alex de mai sus vorbea cu entuziasm despre o comunitate de oameni care face lucruri cu pasiune. Despre un grup de oameni care știe să echilibreze distracția și profesionalismul. Despre un loc în care îți descoperi valorile și despre o experiență completă și complexă. Alex vorbea despre ASER. Și fiecare parte din mine a rezonat în acel moment cu fiecare cuvânt pe care îl rostea. La final, Alex ne-a îndemnat să ne atingem culmea cea mai înaltă în studenție și să punem pasiune în tot ce facem... Și am pus pasiune. Două săptămâni din octombrie nu am făcut nimic. Iar când spun nimic, mă refer la faptul că rutina era: curs – seminar – cămin. Au fost, totuși, două lucruri care-mi făceau plăcere. Să mă plimb singur pe străzile din București și să merg la interviuri pentru ASER. Recunoșteam ASERiști și pe holurile facultății. Aveau o sclipire în ochi și o energie molipsitoare. Erau comunicativi și îți transmiteau entuziasm. Fiecare interviu mă încărca cu energie. Perioada de probă a fost intensă, apoi a început nebunia. Am făcut o grămadă de lucruri și nu-mi dădeam seama cum trece timpul. Fiecare întâlnire ASERistă îmi făcea sângele să se întreacă cu el însuși. Simțeam cum făceam lucruri cu pasiune. Simțeam cum lucrurile pe care le fac aduc un impact mediului studențesc. Nu o să continui să povestesc despre ASER. În primul rând, pentru că nu sunt sigur dacă pot pune în cuvinte toate experiențele pe care le poți avea în studenție. În al doilea rând, pentru că îmi doresc ca tu, dragă cititorule, să trăiești această experiență. O să ofer un răspuns la întrebarea pe care am lansat-o în titlu. Ce face ASER-ul cel mai bine? Am vorbit despre două lucruri în paragrafele astea: dezvoltare și pasiune. ASER dezvoltă oameni. Îi dezvoltă arătândule cât de important e să pui pasiune în tot ce faci. Îi dezvoltă cu profesionalism într-un cadru cald și primitor, într-o comunitate plină de studenți entuziasmați. Am descoperit în ASER o rețetă simplă. Poți să realizezi lucruri grozave doar dacă faci ce-ți place pentru că în ASER facem lucrurile cu pasiune. Sau nu le facem deloc. Eu sunt o consecință a voluntariatului făcut din pasiune și nu regret o secundă din cei doi ani de studenție. Am o provocare pentru tine. Te provoc să nu lași studenția să treacă. Fă lucrurile cu pasiune și fii pasionat de ce faci! Trăiește în ASER o studenție plină de experiențe!

Privesc în sală și le zâmbesc oamenilor, exact cum am aflat de la un training. Tremur de entuziasm și abia aștept să-mi țin discursul de la gala Aseriada. Când sunt entuziasmat, simt că aș putea să mut un munte de unul singur. Se aud aplauze și voci. E rândul meu. O să fie bine - îmi zice Adina Stroe cu încredere. Îi zâmbesc. Mă îndrept spre microfon și în momentul acela văd 250 de ochi ațintiți spre mine. Cel mai scurt drum din viața mea este drumul până în locul de unde urmează să vorbesc. O caut cu privirea pe Ioana și o salut cu un zâmbet. Pe fundal Sorin Brîndușescu zice - Urmează Alexandru Șica, Vicepreședinte ASER, Manager Marketing. Aștept 4 secunde și încep discursul cu…

Lumea noastră. 17


Povestea unei asociații de Alexandra Rotariu „Unii se așteptau ca schimbarea să vină de la ceilalţi, alţii nu se așteptau la nimic. Noi am făcut primul pas.” Aceste cuvinte le aparţin lui Sebastian Ailoaie și Octavian Hera, cei doi fondatori ai Asociaţiei Studenţilor Economiști din România și descriu cel mai bine cum o idee a devenit realitate. Ideea unei organizaţii studenţești. Apărută în toamna lui 1997, la doar opt ani de la Revoluţie, această idee părea imposibilă pentru mulţi. Însă un grup de prieteni, vreo 31 la număr, au făcut imposibilul posibil, iar pe 24 martie 1998 au lansat ASER. Fiecare dintre ei și-a adus aportul la ceea ce astăzi este o organizaţie profesională, cu impact în mediul studenţesc. Despre toate acestea ne povestește mai jos fondatorul ASER, Octavian Hera. Care a fost momentul în care aţi decis să înfiinţaţi ASER? O: La începutul anului 2, în timpul unei petreceri (un chef într-un cămin din Tei). Nu știu exact cum am ajuns să discutăm subiecte serioase :). În orice caz, ideea e că am fost foarte buni prieteni înainte de ASER, iar asociaţia ne-a ajutat să întărim această prietenie - pentru o viaţă! Cum a fost percepută acţiunea voastră în rândul studenţilor? Dar a profesorilor? O: Cei mai multi colegi au fost interesaţi de acţiunea noastră. Mulţi ni s-au alăturat chiar de la început. Fără acel grup iniţial de căteva zeci de persoane, nu am fi reușit să mergem mai departe. Ne-a dat încredere, ne-a dat un motiv și ne-a arătat că ideile noastre proprii sunt împărtășite de mai multă lume. Aveam si o mare dorinţă de aventură, așa că, daca au fost cumva obstacole, nu ne-au descurajat - dovadă că nici nu le mai ţin minte. Profesorii nu cred ca au fost interesaţi în primă fază de demersul nostru, dar din fericire am găsit un dram de binevoinţă și un sprijin minim, dar esenţial, de la conducerea Facultăţii REI, iar apoi de la Rectorat (cu mulţumiri eterne domnului Paul Bran). De ce aţi ales denumirea organizaţiei ASER? O: La inceput, aproape toţi eram din Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale. Așa încât una din primele dezbateri importante a fost pe denumirea asociaţiei. O parte dorea sa păstrăm asociaţia „închisă” - doar pentru studenţii din REI. Cealaltă parte se gândea că de fapt ideile noastre sunt comune tuturor studenţilor economiști. Cred ca o variantă de lucru a fost ASER ca o prescurtare de la ASE-REI. Însă a învins „visul mai mare”, așa că a devenit Asociaţia Studenţilor Economiști din România. În primii ani, am încercat chiar o extindere la facultatea economică din Oradea, unde aveam niște cunoștinţe. Din păcate, nu a mers. Cea mai mare provocare de atunci? O: Sediul, banii, gândirea primelor proiecte - au fost toate provocări majore. Dar privind în urmă, cred că cea mai mare provocare a fost asigurarea succesiunii - pregătirea generaţiilor următoare și asigurarea unui viitor pentru ASER.


Care este cea mai de preţ amintire din studenţie sau chiar ASER? O: Primul proiect european al ASER - în parteneriat cu o organizaţie de tineret din Portugalia. Am plecat vreo 20 de studenţi din ASER către celălalt capăt al Europei, cu trenul. Pentru mulţi era prima ieșire din ţară. A fost uimitor și extraordinar. Desigur, drumul până acolo l-am făcut în zig-zag, vizitând cât mai multe capitale sau obiective turistice. În noaptea dinainte de intrarea în Portugalia, am fost nevoiţi să așteptăm câteva ore într-o gară din Spania. În apropiere, era un castel construit de Franco. Am stat lângă zidurile acelui castel, am băut vin și ne-am uitat la stele. Invincibili.

decurgea natural. Acum, în schimb, sunt mândru să văd cât de mult și de bine s-a dezvoltat ASER-ul. E un sentiment frumos. Cum percepeţi acum ASER-ul? O: O asociaţie cu capul pe umeri, vie, la fel de prietenoasă. Exigentă, dar nepretenţioasă. Așa cum e și lumea. Care consideraţi că e viitorul ONGS-urilor? O: Viitorul va aduce lucruri bune. Dar studenţii trebuie să folosească mai bine oportunităţile. O asociaţie e un laborator, e o șansă unică.

Vreţi să transmiteţi un gând pentru actualii studenţi? O: Trăiţi alte vremuri. Dar tinereţea este mereu Cum v-a schimbat viaţa ASER? O: Când eram student, nu așa mult. cea mai frumoasă parte a vieţii.Așa că,bucuraţiEra totul o mare pasiune, așa că totul vă! Iar pentru ASERiști: curaj și prietenie!

Noaptea ONG-urilor studențești Îndrăznește. Experimentează. Cunoaște. Toamna aceasta se numără oportunităţile. Vino pe 8 octombrie să faci turul organizaţiilor studenţești din ASE, Politehnică, Universitate și SNSPA la prima ediţie a evenimentului Noaptea ONGurilor studenţești și descoperă ce presupune activitatea de voluntar în organizaţiile BOS, ASER, AIESEC, EESTEC, BEST, SiSC, AEGEE, ECOTUR, VIP, ASCIG,

ASAFF, USASE, PRIME, ASPSE și cu care dintre valorile acestora te identifici. Dă-ţi șansa să intri în reţeaua de oameni care lucrează la dezvoltarea tinerilor din București și afla care sunt toate beneficiile acestei experienţe și către ce medii ai acces activând ca voluntar. Încheiem turul în Tonka Soul Café, așadar ia-ţi prietenii și vino să petrecem împreună prima noapte albă a studenţiei tale!

19


de Alexandra Rotariu și Ioana Toma

ASERtoric

Alumn = ASERist pasionat, care și-a dedicat timpul, energia și... gustările alături de colegii săi, pentru a crea cele mai tari proiecte.

Cam așa îi descriem noi pe cei care, generație cu generație, au adus o schimbare pentru a ajunge la ASER-ul de azi. Ei au schimbat ASER-ul, iar ASER-ul i-a schimbat pe ei. Cum? Cinci dintre cei 250 de Alumni ASER, vă dezvăluie în cele ce urmează. Dacă răsfoiești această revistă primită de la voluntarii ASER, o faci pentru că probabil te gândești să aplici în ASER. Același lucru îl făceam și eu acum 5 ani și nu am stat prea mult pe gânduri. Am aplicat și am devenit ASERist. Acum, după atâta timp, am ocazia să mă adresez ție, prin intermediul câtorva cuvinte care mă limitează groaznic. De ce îmi voi mulțumi toată viața că am luat atunci această decizie? Deoarece toate experiențele complexe prin care am trecut timp de 4 ani au fost ca o adevărată școală premergătoare carierei. Aici am descoperit de ce este important să fii profesionist, să tratezi orice greșeală ca pe o lecție, să fii Om printre Oameni. În ASER am descoperit că absolut nimic nu este imposibil atunci când îți dorești cu adevărat, din tot sufletul. Viitorul tău se află chiar în mâinile tale. Este momentul să alegi între a parcurge același drum ca ceilalți 90% din generația ta, sau să te remarci printre restul de 10%. Eu până acum am reușit, pentru că am avut curajul să decid atunci ceea ce e mai bine. Am avut apoi curajul sa visez și să cred pe bune că se poate. Apoi, nimic nu mi-a mai stat în cale. O voi face de câte ori voi avea ocazia. O fac și acum: Mulțumesc din suflet, ASER! Iar pe tine, cel care citești acum, te provoc să ne cunoaștem la prima Adunare a membrilor ASER și să-ți văd articolul în revistă peste 5 ani! Alexandru Măxineanu Coordonator național voluntari SMURD & Sales Coordinator IMWorld ASER pentru mine a reprezentat educație în adevaratul sens al cuvantului. A pus bazele unor noțiuni care nu se învață în facultate. De la cum să apreciezi oamenii, cum sa înveți de la fiecare, ce înseamnă să conduci o echipă la ce înseamnă marketing, cum gândești o strategie de proiect sau cum sa te descurci în fața unor decizii grele. Cel mai frumos e că toate le-am învățat practic și în cele mai neașteptate momente, fie într-o sedință în sediu sau chiar dintr-o ieșire la munte. Am descoperit idei și subiecte care nici nu știam că există.Toate astea mi-au dat curaj și ambiție, iar astăzi pot spune că sunt tipul de om care face o diferență în orice loc s-ar afla. Cristina Toma - Marketing departament, Henkel


Dance, dance, otherwise we are lost!, spunea cu hotărâre Pina Bausch evidențiind cu atât de puține cuvinte pasiunea care i-a călăuzit toată viața. Acum șase ani când eram cu puțin mai tânăr ca tine cred că mi s-a întipărit cu litere aurii fraza adaptată: Învață, învață, învață, altfel ești pierdut!. Cu toate că nu aveam certitudinea atunci, am găsit în ASER pasiunea pentru experiențe de învățare. Amgăsitoameniișivaloroaseleresursefără de care nici nu mă pot imagina în prezent. Pasul spre educația superioară, facultatea, e în opinia mea cea mai importantă etapă la începutul călătoriei noastre de tineri adulți. Este acel intermezzo între sistemul ultra formal de educație, cu care ne-am obișnuit în cea mai mare parte a vieții noastre, pe de o parte și lumea în care vom avea libertatea de alege pentru noi și de a fi responsabili în totalitate de deciziile noastre, pe de altă parte, mai ales după încheierea ciclului universitar. Mă adresez ție, studentule, om în plină dezvoltare, care ai în față cele mai importante decizii din viață: intri în aceast univers (n.r. a se citi universitate) liber, fără niciun fel de obligații, dornic de a învăța despre ce se întâmplă în lumea ta, dar mai ales dornic să te cunoști. Acum, când tu ești cu puțin mai tânăr ca mine, lasă-ți în urmă timiditatea și fricile și îmbrățișează resursele care îți stau la dispoziție, fă cunoștință cu oameni noi și învață, învață, învață! P.S. Cum să faci asta altfel decât bucurându-te pe parcurs alături de oameni dintre cei mai faini? Mihai Dima Corporate Relationship Manager, Garanti Bank

ASER a fost călătoria inițiatică de la boboc în facultate la intraprenor (it’s a real word). Ce am învățat e mai puțin relevant acum, cum am învățat are tot sensul și aduce toată bogăția învățării: am învățat făcând lucruri, exprimentând în viața reală ce înseamnă o promovare dezastruasă și apoi una de succes, ce înseamnă să coordonezi 1 om și apoi 15 :) Asta m-a făcut să văd cum arată lumea reală înaintea altora, iar asta m-a ajutat să fiu mai pregătit și mai curajos să aleg drumul antreprenoriatului. Lumea reală te așteaptă oricum după colț, fă-i o surpriză și cunoaște-o înainte de primul an de master. Andrei Lasc Fondator „CuSubstrat” & Explorator de idei în educație și publicitate

Întrebare: Cum a contribuit ASER la creșterea ta, dragă Silvia? Răspuns: Mi-a oferit provocări și oportunități unice de dezvoltare, mi-a dăruit prieteni pe viață, m-a ajutat să îmi depășesc limitele și să mă cunosc cu adevărat și nu în ultimul rând m-a ajutat să îmi găsesc nașul, la propriu.

ASER transformă oamenii și crează prietenii pe viață! După ce am devenit Alumnă ASER mi-am dat seama cât de puternică sunt. Și știți de ce? Atunci când pun mâna pe telefon și apelez la un ASERist, nu exista NU. Chiar mama mea mă întreba: Dar ce vă dau cei de la ASER de sunteți așa? Răspunsul se află în noi și e ceva de neexplicat. Silvia Radu Scriitoare & Fondator Shiny Rose 21


Autenticitatea, cea mai bună versiune a ta de Andreea Popa

A

n u l t re c u t scriam în revista Ghidul Studentului Economist despre oamenii tari pe care i-am cunoscut şi pe care îi admiram şi voiam să afle toată lumea povestea lor. Acum scriu despre mine. Nu ştiu dacă am devenit un om tare, dar ştiu că acum eu sunt omul pe care îl admir şi sunt pregătită să-mi spun povestea. La fel ca Diana (vezi pag. 14-15), şi eu am avut momentele mele de om leneş, dar nu asta mă definea. În generală şi în liceu, eram obişnuită să fiu cea mai bună, fără vreun efort. Eram omul care spunea că nu a învăţat, dar lua 10, omul pe care, desigur, mulţi îl urau. Nu citeam şi nu învăţăm lucruri noi pentru că nu simţeam că am nevoie. Spuneam despre mine că sunt isteaţă şi din acest motiv sunt cea mai bună. Desigur, erau şi momente în care o dădeam în bară la note, la ore, dar îmi luam imediat atitudinea de „nu-mi pasă”. Uşor, uşor, am început s-o dau în bară din ce în ce mai des, dar atitudinea nepăsătoare mereu mă salva: „Nu îmi pasă de materia asta. Nu mă interesează să demonstrez cuiva ceea ce ştiu. Nu-mi pasă

ce cred ceilalţi.” Încetul cu încetul, această atitudine nepăsătoare a devenit parte din personalitatea mea. Cu această personalitate, am venit în Bucureşti. Am intrat la SNSPA, la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice, nu pentru că mă pasiona domeniul foarte mult, ci pentru că toţi colegii mei dădeau la ASE. Mulţi fac asta. Nu vor să fie ca restul, aşa că află ce îşi doreşte majoritatea şi fac opusul. Şi uite aşa, aflăm ce îşi doresc ceilalţi şi uităm să ne întrebăm ce vrem noi cu adevărat. Eram singură într-un loc nou. La


facultate, am încetat să mai fiu cea mai bună pentru că locul era ocupat de cineva care era mai mult decât isteţ, era ocupat de cineva care muncea. Aşa am început să fac parte din majoritate. În sesiunea din primul semestru am avut prima restanţă din viaţa de student. Am auzit că e ceva normal şi nu m-a afectat prea mult. În schimb, ai mei erau şocaţi. Credeau că Bucureştiul are o influenţă negativă asupra mea şi nu înţelegeau de ce eu sunt atât de nepăsătoare în faţă eforturilor pe care ei le fac. Nu m-a trezit reacţia lor, dar mi-am propus să mă străduiesc mai mult, pentru ei. Nu puteam fi cea mai bună, dar puteam fi cea mai bună din majoritate. Am început să învăţ mai mult, să citesc mai mult, să merg la conferinţe, să particip la diverse proiecte. Tot auzeam că în domeniul comunicării e foarte important să faci networking şi la fiecare conferinţă la care mergeam încercam să fac asta, dar nu reuşeam. Nu puteam comunica cu ceilalţi pentru că, să comunici înseamnă să împărtăşeşti, iar eu… nu aveam nimic de spus. Mi-am lipit în camera de cămin citatul: „You will succeed because most people are lazy!”. Şi eu făceam parte din „most people”, dar exact asta mă motiva. Uram să fiu ca ceilalţi, aşa că de câte ori priveam citatul, încercam să fiu cea care va reuşi. Chiar asta am scris când am completat formularul de înscriere în ASER. Nu ştiu dacă am intrat pentru că am părut ambiţioasă sau sinceră, dar eram ASERista, orice însemna acest lucru. În ASER, exact ca la Ice Bucket Challenge, am primit prima găleată cu apă rece în cap, metaforic vorbind. Am descoperit cât de puţine ştiu şi cât de mult îmi pasă, de fapt. Am aflat că atitudinea mea se datora faptului că eram în zona de confort şi nimic interesant nu se întâmplă acolo. Mi s-a spus încă din primele momente că nu trebuie să

te compari cu ceilalţi, ci cu tine. Că trebuie să fii mai bun decât ai fost ieri până când ajungi versiunea ta cea mai bună. Să devin versiunea mea cea mai bună a fost mai greu decât mă aşteptăm. Am aflat că există două tipuri de abilităţi: hard skills şi soft skills. Am început cu primele pentru că, paradoxal, era mai uşor să învăţ marketing, decât să învăţ cum să interacţionez cu cei din jurul meu. Lucrurile noi pe care le aflam la facultate sau în carţi, le aplicam în asociaţie. Am citit despre storytelling şi puteam pune în practică ce citisem. Am aflat la facultate despre copywriting, dar am învăţat cum se face în ASER. Ulterior am aflat că voluntariatul este recunoscut prin lege ca experienţă profesională. Nu mai conta, oricum. Eram deja capabilă să merg la un interviu şi să spun: „eu ştiu să fac asta pentru că am mai făcut”. Un an mai târziu, pe un alt perete, aveam acelaşi citat, iar eu tot din „most people” făceam parte chiar dacă ştiam mai multe lucruri decât cu an în urmă. Mi-am dat seama că aş putea să mă întorc în zona de confort sau aş putea să fac o schimbare. Am ales să rup citatul şi să scriu un altul în loc:

„If you want something you’ve never had, you have to do something you’ve never done!”. Aşa am început să fiu sinceră cu mine şi să mă schimb. Prin eşecuri, prin discuţii, prin feedback, prin sprijinul celor din jurul meu, am reuşit. Astăzi sunt pregătită să scriu un articol despre mine, nu pentru că am ajuns la versiunea mea cea mai bună, ci pentru că sunt mai bună ca acum 3 ani, ca acum 2, ani, ca acum un an. Sunt mai bună ca ieri pentru că astăzi am învăţat un lucru pe care ieri nu îl

Astăzi am învăţat să fiu autentică. ştiam.

23


Tips & Tricks pentru o studenție ușoară

de Veronica - Maria Stan

Facultatea poate fi floare la ureche pentru unii sau o provocare pentru alţii; depinde din ce punct de vedere privește fiecare situaţia. Pentru mine înseamnă ambele. Am început viaţa de studentă acum un an și în prima zi eram foarte speriată de tot ce se întâmpla. Erau mult prea multe clădiri faţă de cum eram eu obișnuită în liceu, sute de studenţi pe holuri și în amfiteatrul în care a avut loc festivitatea de deschidere a facultăţii mele. În plus, profesorii arătau cu toţii foarte exigenţi și păreau că au așteptări exagerate. Am dat peste o mulţime de aviziere unde, în mod tulburător, nu-mi găseam nicăieri orarul. Însă, nu după mult timp, miam dat seama că a fi student în ASE nu e chiar așa de îngrozitor pe cât mi-am imaginat. Profesorii sunt uneori exigenţi, alteori blânzi, au ca oricine zile bune și rele. Dacă îi tratezi cu respect și înţelegere, vei avea un an ușor. Încearcă să fii prezent la primul seminar de la fiecare materie. Atunci ţi se vor explica metodele de notare, numărul de prezenţe pe care trebuie să-l ai și ţi se vor prezenta succint temele pe care le veţi parcurge de-a lungul semestrului. Organizează-ţi timpul astfel încât să poţi participa la majoritatea cursurilor și seminariilor din timpul semestrului. Astfel, sesiunea devine mai ușoară

în mai multe feluri: pe de-o parte, prin implicarea activă (răspunsuri corecte, comentarii relevante) poţi primi bonusuri care se adaugă la nota finală, iar pe de alta, profesorul își formează o părere pozitivă despre tine și e foarte posibil, să fie mai indulgent la acordarea notei finale. Nu lipsi de la ultimul seminar din semestru. Atunci vei afla mai multe informaţii despre examen (structura subiectelor, punctajul, bibliografia). În ceea ce-i privește pe colegi, nu-ţi face griji! Ei sunt cei care te vor ajuta de fiecare dată când vei avea nevoie, cu prezentări PowerPoint, cursuri, pagini scanate, cărţi și multe altele, atât timp cât și tu faci la fel pentru ei. Tot colegii sunt cei care îţi reamintesc în ce sală sau chiar clădire ai cursuri și îţi păstrează un loc în amfiteatre, în momentele cele mai tensionate, ca sesiunea. Un alt prieten fidel al studentului, care-l ajută necondiţionat este copiatorul. Acesta are capacitatea de a te scoate din orice încurcătură. Fie că ai nevoie de cursuri pe ultima sută de metrii, fie că scanezi o carte care să te ajute să te pregătești pentru sesiune, fie că vrei să predai un proiect, poţi apela cu încredere la aceste servicii. Sfatul meu este să nu te temi de facultate pentru că s-ar putea să-ţi devină un prieten de care să-ţi fie dor mai târziu. 25


Maratonul sălilor de curs de Maria Ghenea Ora 7:00. Sunt în întârziere, încep la și jumate. Las să treacă primul metrou, oricum era full... Mă strecor grăbită în următorul tren și mă cuprinde panica: oare mă îndrept în direcția bună, oare iar am luat metroul greșit? Consult din nou orarul. Îmi amintesc că am primit ieri o cărticică, parcă avea o hartă a clădirilor ASE-ului... Off, s-a rătăcit prin geantă. Iat-o: ,,Ghidul Studentului Economist 2015”! Deschid la pagina XX.

Dacă ești boboc și nu ai descoperit încă cea mai eficientă cale de a ajunge la cursuri și seminarii în timp util, trebuie să știi că sălile Academiei de Studii Economice din București sunt codificate cu patru cifre. Astfel, prima cifră reprezintă corpul clădirii, cea de-a doua indică etajul, iar ultimele două cifre compun numărul sălii în care dorești să ajungi. Clădirile sunt amplasate după cum urmează: Clădirea 0 sau ,,Ion Angelescu”, denumită și ,,Bastiliei”, pentru că se situează pe Strada Căderea Bastiliei, este clădirea nouă din Piața Romană, pe care scrie www.ase.ro. La parter se află Aula Magna, iar la subsol sunt sălile de fitness. La etajul 1 vei găsi Biblioteca „Victor Slăvescu”, iar un etaj mai sus vei vedea Biblioteca „Paul Bran”. În cazul în care cauţi Amfiteatrele I, II şi III, înseamnă că ai nimerit în clădirea potrivită.


Ora 7:20. ,,Urmează staţia Piaţa Romană, cu peronul pe partea dreaptă!”, se aude în difuzoarele de la metrou. Cobor hotărâtă şi ştiu că nu mai trebuie să întreb toţi călătorii încotro ar trebui să fie Bastiliei. Zăresc scris pe o clădire nouă, impunătoare www.ase.ro şi mă îndrept către semafor. Din spusele mătuşii Eugenia, care a terminat ASE-ul cu ceva ani în urmă, Eminescu ar trebui să fie la doar o aruncătură de băţ. Deşi întâmpin o coadă imensă, mă opresc să îmi iau un covrig, pentru că am sărit peste micul dejun azi. Mă aşez la rând, fără să îmi iau nicio secundă ochii din ghid:

În apropiere, se află Clădirea 1 sau ,,Mihai Eminescu” (cunoscută și sub numele de Comerț), vizavi de pizzerie. Aici au cursuri majoritatea studenților de la Facultățile de Marketing, Relaţii Economice InternaţionaleșiBusinessșiTurism.Dacăaiopauzăîntrecursuri,dăofugapânălaetajul1,undeteveiîntâlnicu reprezentanți ai organizațiilor studențești. Tot aici se află și Pasul Paul Bran, care leagă Clădirea 1 de Bastiliei. Clădirea 2 sau ,,Virgil Madgearu”, mai populară printre studenți sub denumirea de ,,Cibernetică”, este situată în spatele Clădirii 1. La parter sunt amplasate mai multe calculatoare, la care poți avea acces lăsând la intrare buletinul și legitimația de student. Dacă ești student la Facultatea de Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori sau la Economie Agroalimentară, mergi pe strada Mihail Moxa, către Clădirea 3 sau ,,Mihail Moxa”, situată în apropierea căminelor cu acelaşi nume. Aici se găsesc amfiteatrele 3MI, 3MII, 3MIII, 3MIV, 3MV, 3MVI, 3MVII şi 3MVIII.

Ora 12:00. Gata primele trei cursuri. M-a obosit cursa matinală contracronometru. Parcă e timpul sa iau o pauză. Am auzit că se mănâncă bine și ieftin la cantina din curtea Căminului Moxa. Cât stau la coadă așteptându-mi porția, mai arunc un ochi pe ghid:

Cifra 4 este codul pentru Clădirea ,,Victor Slăvescu”, în care au cursuri studenții Facultății de Administrare a Afacerilor cu Predare in Limbi Străine. Aceasta se află pe Calea Griviței, la 8-7 minute de mers pe jos din Romană. În cazul în care ai o fereastră între cursuri, este bine de știut că există o cantină în Clădirea 5 sau ,,Stanislav Cihoschi”, situată pe strada omonimă, colţ cu Bulevardul Dacia. Cantina este dedicată în special profesorilor ASE şi, tocmai din acest motiv, preţurile sunt destul de mari. În aceeaşi clădire se țin și cele mai multe dintre cursurile de limbi străine. Clădirea 6 sau Sala de Sport se află în imediata apropiere a Clădirii 5 și încorporează toate sălile de sport. Aici poți juca baschet, volei sau poți merge la aerobic, chiar şi în afara orei tale de sport. Unele cursuri au loc in Clădirea 7 sau ,,Anton Davidoglu”, care se găsește pe Strada Intrarea Amzei, nu departe de stația de metrou Piața Romană. Clădirea 8 sau Ionescu Dumitru este denumită și ,,Tache”, după numele Străzii Tache Ionescu și găzduiește sediul Şcolii Doctorale. Ultima clădire a ASE-ului, Clădirea 9 sau ,,Nicolae Iorga”, este singura care depășește perimetrul Sectorului 1, aflându-se în Sectorul 4, pe Strada Șerban Vodă, la numărul 2. Aici au loc cel mai frecvent cursurile Facultății de Administrație și Management Public.

Ora 19:00. Am ajuns acasă. Mâine am primul seminar în 3205. După spusele ghidului, asta înseamnă că merg în Clădirea 3, Mihail Moxa, urc la etajul 2 și caut sala cu numărul 5. Codificarea sălilor parcă începe să capete sens! 27


Viața de cămin de Andreea Badea Primul meu an de facultate a început şi cu primul meu an de stat la cămin. Era o experienţă nouă de care îmi era puţin teamă. Nu ştiam dacă o să mă pot obişnui să locuiesc cu încă 3 persoane într-o cameră aşa mică. Când am ajuns în cameră, era destul de cald şi dezordine, eram puţin demoralizată şi nu îmi plăcea atmosfera. Era ultimul etaj din căminul Belvedere, iar dacă nu mergea liftul, aveam ceva de urcat până la etajul 7. După agitația cu bagajele şi mutatul, am început să îmi cunosc mai bine colegele de cameră. Am plănuit cum să facem camera mai curată şi să o aranjăm. Pentru că nu ne puteam hotărî ce pat să ia fiecare, am ales să tragem la sorţi, iar apoi ne-am pus fiecare amprenta în colţisorul ei şi l-am aranjat fix aşa cum ne-a plăcut. Treptat ne-am cunoscut mai bine, am învățat să împărţim, ne-am distrat împreună, am gătit, am râs până nu am mai putut, iar asta ne-a apropiat foarte mult una de cealaltă. Din momentul acela, camera mi s-a părut mai primitoare. Am început să mă simt extrem de bine şi confortabil în locşorul acela

pe care iniţial îl detestasem. Poate că nu a contat atât de mult locul, ci mai degrabă oamenii care m-au înconjurat şi experienţele plăcute prin care am trecut. Al doilea şi al treilea an de facultate i-am petrecut în căminul Tei - o zonă nu atât de agitată precum Belvedere, dar frumoasă şi ceva mai aproape de facultate. De data asta eram nevoită să folosesc alt mijloc de transport pe lângă metrou, ceea ce pentru mine a fost puţin dificil la început. Mi-a luat ceva timp să mă obişnuiesc cu „suprafaţa” şi să îmi dau seama cum funcţionează transportul în comun prin aglomeraţia Bucureştiului. Am luat de câteva ori autobuzul în direcţia greşită, doar pentru că nu mai eram anunţată: „Urmează

staţia Piaţa Romană”. Am făcut dublul timpului pe care ar fi trebuit să îl fac în mod normal până am descoperit cele mai scurte trasee. Treptat, m-am obişnuit cu zona şi mi-am dat seama că e foarte util să cunoşti şi „transportul de suprafaţă” al Bucureştiului. Am început să apreciez că era o zonă cât de cât liniştită, iar atunci când îmi era dor de puţină distracţie, luam un tramvai direct către Centrul Vechi. După cei trei ani de cămin, am hotărât să mai schimb atmosfera. Astfel, din toamnă, mă voi muta întrun apartament cu încă doi prieteni. E o experienţă nouă pe care abia aștept să o încep. Mi-am dat seama că, din când în când, este important să mai faci câteva schimbări, pentru că ai multe lucruri de învăţat. 29


TIPS & TRICKS PENTRU STUDENȚII DIN PROVINCIE de Victoria-Mimi Dumbravă Studenţia este considerată a fi una dintre cele mai frumoase perioade ale vieţii, probabil ultima perioadă de „copilărie adultă”. Tot ea reprezintă acei ani de progres personal şi profesional accelerat, reprezintă un nou stil de viaţă şi o vreme în care dezvoltăm unele dintre cele mai frumoase şi longevive prietenii. Se spune că aceasta este, totuşi, mai aparte pentru cei din provincie. Încadrându-mă în aceeaşi breaslă, aş putea spune că sunt de acord. Studenţii din provincie iau totul de la zero! Este foarte posibil să fii pe deplin încântat de noua aventură ce te aşteaptă. Porneşti acum la un drum lung, pe un tărâm necunoscut şi îţi place să crezi că eşti gata să iei în piept această mare provocare! Îţi închipui deja cum va arăta noua ta viaţă în Bucureşti, „oraşul tuturor

posibilităţilor”. Nu dezmint, este bine să iniţiezi această etapă optimist, încrezător şi cu fruntea sus, însă, trebuie totodată să conştientizezi că, la orice pas, vor exista situaţii care te vor lua prin surprindere mai repede decât crezi. În primul rând, împrieteneşte-te cu zona în care locuieşti, apoi află ce mijloace de transport trebuie să foloseşti pentru a ajunge la destinaţia dorită, dar şi pentru a te întoarce înapoi acasă. Până începi să te prinzi cum stă treaba, îţi recomand să ai tot timpul o hartă cu tine. Nu aş spune asta dacă, în primele zile de locuit în Bucureşti, nu m-aş fi pierdut noaptea, întrun Cişmigiu întunecat şi ploios. Într-adevăr, poate fi o întâmplare amuzantă numai bună de povestit prietenilor, însă realizezi în acelaşi timp pericolul la care poţi fi expus.


Dinamismul şi aglomeraţia Bucureştiului te vor lua prin surprindere, la fel de mult ca şi timpul îndelungat pe care îl vei parcurge de acasă până la destinație, aşa că stabileşte intervalul necesar atunci când ai o întâlnire şi, mai ales, atunci când mergi la facultate. O altă provocare va fi să locuieşti departe de casă şi de cei dragi. Indiferent că vei avea norocul să prinzi un loc la căminele de stat sau vei alege unul privat, să locuieşti într-un cămin studenţesc reprezintă o experienţă unică pe care doar acum o poţi trăi. Chiar dacă vei împărţi încăperea cu alte persoane, chiar dacă te vei mai ciondăni pe alocuri cu colegul/colega de cameră sau te vei trezi cu un mega-party în camera de deasupra ta în mijlocul nopții, îți va plăcea. Cine știe, poate chiar tu vei iniţia următoarea petrecere! Desigur, poţi alege şi varianta de a închiria o locuinţă, dar, în acest caz, trebuie neapărat să încerci să petreci măcar o noapte şi în cămin. O altă schimbare majoră o va reprezenta tranziţia de la liceu la facultate. Vei uita de „orele de 50 de minute” şi te vei obişnui cu seminarii şi cursuri de 1 oră și 20 de minute care la început ţi se vor părea interminabile. Te anunţ că

nici programul nu va fi întotdeauna cel mai prietenos. Vei putea avea zile libere sau zile foarte încărcate, ori ferestre între cursuri, dar ăsta nu-i neapărat motiv de supărare, deoarece vei avea destul timp să îţi cunoşti mai bine colegii, la o cafea. Şi, pentru că orarele pot fi de multe ori „alandala” şi greu de ţinut minte, îţi recomand să notezi cursurile pe un bileţel sau să păstrezi o fotografie în telefon la care să te mai uiţi din când în când. De exemplu, eu ţin orarul la loc sigur, în portofel. Vei face cunoştinţă şi cu bibliotecile facultăţii sau cele din oraş, o mare parte din timp petrecându-l aici sau în sălile de lectură, căminul nefiind întotdeauna o idee potrivită atunci când vrei să înveţi pe bune. De altfel, vei găsi atmosfera mult mai antrenantă şi inspiraţională, aşa că ai grijă să nu rătăceşti permisul de bibliotecă , căci vei fi nevoit să plăteşti destul de mult pentru a-l recupera. Timpul liber, atât cât este, petrece-l cât mai activ, distreazăte la maximum şi profită de orice oportunitate îţi iese în cale. Plimbăte, joacă-te, învaţă, autodepășteștete, cunoaşte oameni noi, fă parte dintr-o organizaţie studenţească sau participă la proiecte ce îţi vor extinde perspectiva către viitor şi fii deschis în faţa oricărei provocări!

31


Studenția ta începe acum! De-a lungul timpului apar tot felul de mituri, legende sau povești de groază despre încercările prin care un student este provocat să treacă: sesiuni de coșmar, restanţe, viaţa la cămin, colegi de cameră gălăgioși, lipsa timpului liber. Toate aceste încercări îi dau bătaie de cap și lui Matei. Matei este student în anul I în cadrul Academiei de Studii Economice. Anul universitar abia a început. Acesta și-a setat multe obiective pe care își dorește să le atingă în cei trei ani de studenţie. El este un student neînfricat, însă, cu toate acestea, are câteva temeri legate de perioada studenţiei. Când aude cuvântul facultate, primul lucru la care se gândește este stresul din perioada sesiunii. Matei nu știe încă faptul că, în cele trei săptămâni în care se desfășoară sesiunea, el este, de fapt, în vacanţă, ceea ce însemnă că nu are cursuri și că întreaga zi o poate dedica pregătirii pentru

de Veronica-Maria Stan

examene. Mai mult, există o perioadă premergătoare sesiunii, numită presesiune, care are ca scop principal să ajute studentul să se pregătească pentru sesiune pentru a trece cu brio de examene. Matei va conștientiza că presesiunea e o perioadă mai solicitantă decât sesiunea în sine. În presesiune va trebui să frecventeze și cursurile și să susţină probe de verificare. În plus, în presesiune va da și o parte dintre examene, în principiu, la materiile opţionale. Și pentru că am ajuns la subiectul examene, una dintre temerile cele

mai aprigi ale lui Matei este nereușita în promovarea acestora, sau, mai bine spus, restanţa. Ei bine, el n-ar trebui să se îngrijoreze prea mult, fiindcă restanţa nu e cel mai rău lucru care i s-ar putea întâmpla. În plus, dacă își va face un plan de bătaie în sesiune și își va programa atent fiecare activitate, restanţa poate fi ușor evitată. Desigur, Matei nu trebuie să se culce pe o ureche și să creadă că examenele


Un ajutor nepreţuit în sesiune care îl va motiva pe Matei să nu se dea bătut va fi și campania 10 pentru sesiune. Campania este o iniţiativă cu tradiţie marca ASER, ce are ca scop destresarea studenţilor în perioada apăsătoare în care se susţin examenele, prin împărţirea de stickere cu mesaje amuzante pe tema sesiunii și prin organizarea de concursuri care îl vor ţine cu sufletul la gură. Matei va citi mai multe depre concursuri și premii pe pagina de Facebook ASER: www.facebook.com/ ASERomania.

să facă tot ce și-a planificat la începutul anului universitar. Curând va conștientiza că, deși trece mai repede decât ar fi vrut, el va avea destul de mult timp liber pe care să-l poată dedica oricăror altor activităţi își propune. Se poate implica în proiecte sau chiar ONG-uri studenţești, se poate înscrie la cursuri de limbi străine sau poate practica un sport. Acestea sunt doar câteva dintre activităţile care îl pot face pe

sunt ușor de promovat. Va fi nevoit să înveţe materia pentru examene, dar există un principiu după care se va ghida: va avea mult de învăţat, dar va avea și ocazia să se distreze pe măsură. Matei nu este din București, așa că o altă provocare peste care știe că va trebui să treacă o reprezintă viaţa de cămin și colegii de cameră. Timpul este trecător, Matei știe asta și de aceea crede că nu va putea

Matei să devină un student activ. Se spune că perioada de studenţie este una dintre cele mai frumoase experienţe din viaţa unui om. În cei trei ani în care Matei se va afla pe băncile facultăţii, el va avea timp să descopere tot ce își dorește să afle. Acestea fiind spuse, Matei, pe locuri, fii gata, start! Studenţia ta începe acum! 33


your future

made with IBM

                               !  "   # $%%& '!(')*+*' ,' 

 '      .   

  /  0       

    !     122

  „Programul de Internship IBM le oferă studenĹŁilor oportunitatea de a pune ĂŽn practică "#   o mare parte din cunoČ™tinĹŁele acumulate ĂŽn programele de ĂŽnvÄƒĹŁÄƒmânt universitar. ActivitÄƒĹŁile se orientează către clienĹŁi din diferite domenii: automotive, financiar-bancar, sănătate, instituĹŁii publice, etc., oferind astfel stagiarilor o experienĹŁÄƒ provocatoare. Mai mult decât o introducere ĂŽn industria IT, programele de Internship IBM asigură o ĂŽnvÄƒĹŁare permanentă, progresivă, obiectivul fiind acela al unei colaborări de lungă durată, dincolo de perioada de stagiu.â€? – Alexandra Buzoianu, HR Partner, IBM Delivery Center ĂŽn România, Europa Centrală Č™i Baltice


Ce aș fi vrut să știu despre licență de Adina Stroe, MCA, Master an II La finalul a doi ani de facultate, în viața unui student vine o perioadă importantă - alegerea profesorului coordonator și a temei de licență. Totodată, în ultimul an de facultate, există o perioadă definitorie, cea în care fiecare student lucrează pentru a scrie o lucrare de licență cât mai complexă. Pentru a te ajuta să finalizezi studiile cu brio, am adunat câteva învățături de la cei trecuți prin această experiență. În primul rând, informează-te atunci când îți alegi tema și profesorul coordonator. Un student care a terminat ciclul licență te-ar sfătui să alegi acea materie care te-a atras cel mai mult în timpul anului și o temă pe care ți-ar plăcea să o aprofundezi. Un profesor al cărui stil de predare ți-a plăcut și crezi că este cel potrivit pentru ideea ta de licență este cel ce ar trebui să îți fie coordonator. Înainte de a alege tema lucrării, asigurăte că ai un studiu de caz potrivit acesteia.

Pont:

De obicei, licența este alcătuită din 40 % teorie pe subiect și 60 % analiza studiului de caz.

În al doilea semestru al anului III ar trebui să reiei legătura cu profesorul de licență pentru a te îndruma în scrierea lucrării. Studentul discută cu coordonatorul său bibliografia și cuprinsul licenței. După această etapă, este foarte posibil ca profesorul să îți ceară să scrii câteva capitole din lucrare, pe care să îți ofere feedback. Asta te ajută să îți dai seama dacă ești pe drumul cel bun cu scrierea licenței.

Cea mai dificilă parte din proces este considerată scrierea propriu-zisă a lucrării. Primele pagini vor fi anevoioase, până te obișnuiești cu exprimarea ideilor într-un mod cât mai academic și cât mai relevant pentru tema licenței. Analiza studiului de caz ți se va părea la început un proces complicat, dar dacă vei clarifica scopul lucrării, totul va deveni mai ușor. Un alt aspect care pare greu, la început, este inserarea notelor de subsol sau a bibliografiei pentru fiecare citat sau idee preluată dintr-o sursă - carte, articol sau site. Acest ultim aspect dovedește cât te-ai documentat cu privire la subiect.

Pont:

De obicei, o bibliografie pe măsura unei licențe se consideră una de două pagini.

Prezentarea licenței este, probabil, cea mai ușoară parte din tot procesul finalizării studiilor. Dacă te asiguri că știi concluziile licenței tale și cum ai ajuns să le demonstrezi, treaba este pe jumătate încheiată. De obicei, se cere o prezentare Power Point și licența în format fizic atunci când mergi în fața comisiei de evaluare. În prezentare, asigurăte că ai în jur de zece slide-uri ce conțin informații legate de studiul de caz, structurate cu bullet points și poze reprezentative. Fii sigur pe tine și nota va fi pe măsură! Acestea sunt sfaturile unui student trecut deja prin pașii definitivării unei lucrări de licență, care se uită în urmă și își dorește ca cineva să îi fi răspuns la întrebarea: Ce ar trebui să știu despre licență? 35


Inspir oameni, expir aer de Ioana Toma Ce vrei să te faci când vei fi mare? Învățătoare. Balerină. Nu, scriitoare! Ceva care să călătorească mult. Mhh… stewardesă! Stomatolog? Sunt doar câteva din răspunsurile pe care îmi amintesc că le-am ofeirt de-a lungul timpului. Aparent banală, întrebarea asta m-a urmarit ani de zile, iar singurul răspuns pe care îl găseam în minte, mare fiind, era la fel de banal: nu știu. Am început facultatea ferm convinsă că voi descoperi ce vreau, ce-mi place și ce aș putea să fac în viitor. Zis și făcut. Mi-am căutat o asociație de voluntariat care să mi se potrivească și unde să pot explora în voie domenii despre care nu știam prea multe la acea vreme. În primul an am ales să fac parte din departamentul de marketig și să mă implic într-un proiect tot de marketing, Ingenius. PR. Era acel ceva care părea să-mi placă atât de mult încât un an mai târziu începeam facultatea cu oferta de a transforma un internship de două luni într-un job part time. Au fost 5 luni în care am alergat de la facultate la muncă și de la muncă la Sala Polivalentă. Au fost 5 luni de 5 stele în care am

organizat 3 mari evenimente. Am cântat la vioara Stradivarius a lui Edvin Marton, am râs alături de Evgeni Plushenko și cei mai mari patinatori ai lumii. Am ascultat ore întregi melodiile lui Havasi. Am scris zeci de comunicate de presă și poate sute de copy-uri pentru postările de pe Facebook și mi-am auzit cuvintele la radio și în numeroase emisiuni TV. La finele anului alegeam să renunț la toate acestea pentru că simțeam că nu mai am nimic nou de învățat. Sesiunea de iarnă a fost pentru mine un bun prilej de a-mi trage sufletul. Căci dacă nu aș fi fost nevoită să merg la examene aș fi putut hiberna până în semestrul doi. Ieșită complet din zona de

confort a PR și social media unde nu mai exista nimic nou pentru mine, mi-am propus să trec de la o nebunie la alta. După doi ani de marketing intens am simțit nevoia de ceva nou. Am schimbat departamentul de marketing cu cel de vânzări și organizarea de evenimente cu jucăriile, preț de jumătate de an. La finele lui octombrie împlinesc 3 luni de când fac parte din colectivul celei mai tari compani, locul 2 mondial în vânzarea de jucări. Și știi ce? Cred că vânzările au dinamismul și complexitatea de care nu vreau să mă lipsesc când voi fi mare. Vezi tu, nu spun că e ușor, dar dacă îți place ceea ce faci poți să înveți să iei toate examenele cu note mari, să lucrezi și să fii și voluntar.

Eu te sfătuiesc să te bucuri în primul rând de fiecare oportunitate, să înveți lucruri noi, să alegi necunoscutul și mai presus de toate să pui suflet în tot ce faci. Nu sta în zona ta de confort, nu lăsa zilele să treacă fără sens. Scrie-ți povestea în cel mai frumos mod, iar anul viitor spune-o și celorlalți. Nu inspira doar aer, alege sa inspiri oameni! 37


Îți mai amintești cum a fost prima întâlnire pe care ai avut-o cu o persoană pe care o plăceai? Orele dinaintea date-ului, palmele transpirate și… toată povestea? Cam așa stă treabă și atunci când mergi la interviu pentru un post de care ești interesat. Însă, de data asta, depinde doar de tine dacă va exista și o a doua întâlnire. Vei auzi o mulțime de sfaturi, unele mai potrivite ca altele, însă doar pe o parte dintre ele ar trebui să le ții minte. Ia un pix și notează! S-ar putea să ai nevoie de ele mai devreme decât crezi. În primul rând, clișeic sau nu, atitudinea este totul. Lasă emoțiile negative deoparte pentru că nu vor face altceva decât să-ți îngreuneze munca în a transmite mesajul dorit. Totuși, nu este în regulă nici să pari total indiferent sau detașat. Intervievatorii apreciază emoțiile pozitive, generate de interesul evident față de postul pentru care aplici. Zâmbește, fii destins și oferă răspunsuri sincere. Ei vor să știe cum gândești și dacă te-ai potrivi în firma lor, nicidecum să te incomodeze prin intermediul întrebărilor. Dacă ți se pare, însă, că unele nu ar fi trebuit adresate, ele pot fi tratate cu diplomație, spunând că nu ai dori să răspunzi. În cazul acesta, ar trebui să-ți pui anumite semne de întrebare și să îți dai seama dacă vrei să lucrezi într-un

mediu care nu pare neapărat profesional și în concordanță cu așteptările tale. Mai mult, ar trebui să-ți amintești vorba aceea veche, mai bătrână decât mine sau decât tine, cum că nu există o a doua șansă pentru a crea o primă impresie. Ți-aș sugera să iei fusta office pe care nu ai avut ocazia să o porți până acum, sau, în cazul băieților, cămașa care pare să meargă doar la ocazii speciale, pentru că în liceu nu poartă nimeni cămăși. Și, dacă tot vorbeam despre pregătirea de dinainte de interviu, nu uita să cauți cât mai multe informații despre job, dar și despre companie. Mulți intervievatori vor începe interviul cu ,,de ce”. De ce ai aplicat? De ce ești interesat? De ce noi și nu alții?


Fii pregătit să răspunzi la aceste întrebări, pentru că prin intermediul lor își dau seama dacă ești, într-adevăr, interesat de postul respectiv. Iar dacă descrierea job-ului nu te mulțumește, nu-ți fie frică să pui întrebări.

dezvolți. O astfel de atitudine aduce puncte în plus, mai ales dacă nu ai experiență în domeniul de care ești interesat. Atrage-le atenția cu hobby-urile pe care le ai, cu activitățile extracurriculare și cu lucrurile pe care le-ai învățat până în acel moment și care te-ar putea De asemenea, fii pregătit să ajuta să te integrezi mai ușor în echipa lor. răspunzi și la întrebări de genul: „Care sunt trei abilități pe care Nu uita nici de celelalte metode le ai?” sau „Care sunt trei defecte pe care pe care le folosesc intervievatorii le ai?”. Fii, din nou, sincer cu tine și cu ei și pentru a selecta aplicanții, adică autoevaluează-te corect. Nu uita, în schimb, testele de limba engleză, diverse exerciții că dacă tu nu te lauzi, nimeni altcineva nu o practice, individuale sau în echipă, ori testele va face în locul tău. Transformă-ți punctele de verificare a cunoștințelor. Majoritatea slabe în calități și arată-le că vei aduce un testelor pentru limbile străine sunt relativ mare plus în echipa lor. De exemplu, dacă ușoare, create pentru vorbitorii care au un vorbești non-stop și pui multe întrebări, nivel mediu de cunoștințe. Exercițiile practice transmite-le ideea că ești comunicativ și individuale au scopul de a testa creativitatea, curios. Dacă printre defectele tale se mai motiv pentru care o atitudine pozitivă este cea numără și dorința de a-ți impune părerile și mai potrivită. Simulărilor de muncă în echipă ideile, evidențiază faptul că ești o persoană li se acordă, în schimb, mai multă importanță persuasivă și încrezătoare în propriile idei. datorită faptului că tot mai multe companii își Un alt lucru de care ar trebui să ții cont este doresc să aibă echipe unite, care să fie capabile faptul că ar fi de dorit să le transmiți că ești să transforme idei în proiecte de succes. deschis spre noi provocări și că îți place să te Așadar, nu privi un interviu ca pe un lucru de care trebuie să te ferești, ci ca pe o ocazie de a acumula și mai multă experiență. Chiar dacă rezultatul nu va fi unul pozitiv, simplul fapt că ai avut oportunitatea de a vedea cu ochii tăi cum se desfășoară un interviu te va ajuta pe viitor. Nu te lăsa descurajat și încearcă să-ți dai seama ce vrea intervievatorul să afle de la tine prin intermediul unei anumite întrebări. Fiecare dintre acestea are un scop precis, acela de a-ți descoperi o anumită trăsătură sau de a-ți testa abilitățile. Ca și în cazul oricărui obstacol ce trebuie depășit, este nevoie să privești totul ca pe o provocare. Amintește-ți mereu că dacă nu ești speriat înseamnă că nu îți asumi un risc, iar dacă nu îți asumi un risc, atunci ce mai aștepți?

39


Spune-mi o poveste! de Iulia Nistor

Te-ai gândit vreodată la povestea ta? Da, povestea ta, la care zilnic adaugi o întâmplare, o persoană, un zâmbet. De-ar fi să îți scrii povestea pe hârtie, ce ar transmite? Poveștile sunt capabile să ne rupă de realitate și să ne transpună în universul lor. Mie îmi place să spun că poți învăța citind. Care este ultima poveste pe care ai citit-o? Îți propun câteva cărți pe care nu trebuie să le ratezi în studenție:

O poveste moralizatoare si destul de haioasă despre oameni și ceea ce sunt dispuși să devină pentru a-și îndeplini dorințele.

6. Explicându-i fiicei mele… economia, de André Fourçans O carte născută din dorința lui André 1. Limbajul vorbirii, de Allan Pease și Alan Fourçans de a-și învăța fiica economie, genul de explicații de care avem adesea nevoie, o Garner Această carte te va învăța folosirea carte pe care mi-aș fi dorit să o citesc înainte eficientă a vorbirii și tehnici de conversaţie, de primele cursuri de economie. abilități de mare folos atât la început de drum, cât și pe parcursul întregii vieți de student. 7. Economia într-o lecție, de Henry Hazlitt Mai mult decât o carte, o lecție de viață scrisă pe înțelesul tuturor despre erorile 2. Secretele succesului, de Dale Carnegie În același spirit, ți se va dezvălui cum economice generalizate. O carte mai presus îi aduci pe oameni aproape de tine, cum să le de economie te învață să fii atent la cele ce se întâmplă în jurul tău, să fii curios și să-ți pui câștigi atenția și, de ce nu, aprecierea. întrebări. 3. Tată Bogat, Tată Sărac, de Robert Kiyosaki Ca student al Academiei de Studii 8. Mina de aur, de Freddy Balle & Michael Balle O poveste captivantă și plină de Economice din București, ai șansa de a-ți însuși cu ajutorul acestei cărți câteva principii acțiune care te învață principii de bază, despre interesante referitoare la educația financiară eficiență și eficacitate, ce este locul îngust, cum funcționează o linie de producție, muncă non-formală. standardizată, tehnica heijunka sau Jidoka. 4. Design Yourself, de Karim Rashid Dacă descrierile acestor cărți te După cum îi spune și titlul, cartea este un ghid construit în conformitate cu inspiră, dă-le șansa de a te convinge că au viziunea autorului despre viață și aproape meritat să fie citite. Nu uita că, orice alegi să citești, îți va deschide un drum, te va ajuta să toate aspectele ei. capeți cunoștințe, va face o diferență. În final, 5. Cine mi-a furat cașcavalul?, de Spencer îți spun că dintre toate poveștile citite, una pe care n-ai vrea să o ratezi este povestea ta. Johnson


Unde învățăm gratuit o limbă străină

de Cristina Panait

De câte ori nu ți-ai propus să înveți o limbă străină, dar ai renunțat doar după câteva zile? Timpul nu ne permite mereu să realizăm ceea ce ne dorim, iar autodisciplina nu se deprinde în doar câteva clipe.

Chiar și limba coreeană poate fi învățată tot gratuit în fiecare sâmbătă în zona Regie, iar înscrierile încep în luna Octombrie. Pentru mai multe informații puteți urmări grupul nostru de Facebook https://www.facebook. com/groups/GhidulStudentuluiEconomist.

După cum știm deja, Bucureștiul este un loc plin de surprize și de activități gratuite, dar acestea nu sunt foarte bine promovate. Vestea bună este că după o căutare intensă pe Internet aveți șansa să găsiți diferite locuri în care puteți învăța pe gratis anumite limbi străine. Un astfel de loc este Biblioteca Metropolitană, unde dacă ajungeți la filiala Marian Preda aveți ocazia să luați cursuri gratuite pentru începători în limba japoneză, spaniolă, franceză sau latină.

În cazul în care aveți deja o bază de cunoștințe când vine vorba de o anumită limbă străină, atunci puteți merge la Nopțile Culturale organizate de Asociația Studenților de la Limbi Străine. Aceste nopți culturale încep tot din luna octombrie și până în prezent s-au organizat următoarele evenimente: Noaptea Culturală Rusească, Noaptea Culturală Neerlandeză, Noaptea Culturală Iberică, Noaptea Culturală Japoneză și Noaptea Culturală Britanică.

În caz că sunteți pasionați de limba și tradițiile grecești, atunci vă puteți înscrie în comunitatea elenă pentru a învăța gratuit diferite dansuri, obiceiuri și limba greacă. Pentru mai multe informații în acest sens puteți intra pe site-ul www.bucuresti.uniuneaelena.ro sau le puteți face o vizită la adresa: Str. Vasile Alecsandri 8, Sector 1, Bucureşti.

Desigur că pe lângă toate aceste oportunități, o limbă străină mai poate fi studiată și în mediul online prin utilizarea unor platforme precum: Duolingo, Livemocha, Language Share, Rosetta Stone, etc.

În anii anteriori, ambasada Braziliei a organizat diferite cursuri gratuite de limba portugheză, iar sfatul meu este să le urmăriți pagina de Facebook pentru a fi la curent cu viitoarele oportunitați. În acest sens puteți să vă documentați și la ambasadele care coincid cu dorințele voastre de învățare a unei anumite limbi străine.

Dragă cititorule, eu îți doresc succes în inițiativele tale de dezvoltare personală, indiferent de modul în care alegi să înveți o limbă străină. Nu uita că pe Facebook poți găsi cu ușurință studenți ERASMUS străini care învață în România și care ar fi dispuși să iasă la cafea pentru a te ajuta cu procesul de învățare a limbii lor native.

41


YRUELPGHVSUH 6ÅYRUELPGHVSUH WRUXOWÅXŌL YLLWRUXOWÅXŌL UHŊWLRFDULHUÅ GRUHŊWLRFDULHUÅ HUQDŌLRQDOÅ" LQWHUQDŌLRQDOÅ"

\KCGPWOCKCVCFCTKCVàEGÊœKRTQRWPGOPQK &GEK\KCGPWOCKCVCFCTKCVàEGÊœKRTQRWPGOPQK

iÀʼnÀiV՘œÃVÕÌʼnˆ˜ÌiÀ˜>Ŷˆœ˜>ųˆ˜i˜Õ“>À>Ìiœ«œÀÌ՘ˆÌʼnŶˆ«ÀœviȜ˜>i "V>ÀˆiÀʼnÀiV՘œÃVÕÌʼnˆ˜ÌiÀ˜>Ŷˆœ˜>ųˆ˜i˜Õ“>À>Ìiœ«œÀÌ՘ˆÌʼnŶˆ«ÀœviȜ˜>i ÌiÀiÃ>Ì`i“i`ˆÕœ˜ˆ˜i¶>ÃVˆ˜>Ì`i“œ`ʼn¶*>Ȝ˜>Ì`i«ÕLˆVˆÌ>Ìi¶ iÀiÀi> ų̈ˆ˜ÌiÀiÃ>Ì`i“i`ˆÕœ˜ˆ˜i¶>ÃVˆ˜>Ì`i“œ`ʼn¶*>Ȝ˜>Ì`i«ÕLˆVˆÌ>Ìi¶ iÀiÀi> ʼn«i˜ÌÀÕ«ÀœviȜ˜ˆų̈ˆŠ˜ÃiV̜ÀՏw˜>˜Vˆ>À‡Vœ˜Ì>LˆVÕ«Àˆ˜`i̜>ÌiÃiV̜>Àii }œL>ʼn«i˜ÌÀÕ«ÀœviȜ˜ˆų̈ˆŠ˜ÃiV̜ÀՏw˜>˜Vˆ>À‡Vœ˜Ì>LˆVÕ«Àˆ˜`i̜>ÌiÃiV̜>Àii ÕÃÌÀˆˆi`i>>Õ̜“œLˆi>VœÃ“ïVi]`i>…œÌiÕÀˆ>Ãʼn˜ʼnÌ>Ìi]`i>Vœ“iÀŶ> ųˆˆ˜`ÕÃÌÀˆˆi`i>>Õ̜“œLˆi>VœÃ“ïVi]`i>…œÌiÕÀˆ>Ãʼn˜ʼnÌ>Ìi]`i>Vœ“iÀŶ> À>˜Ìi°čʼnÌÕÀʼn‡Ìi՘iˆ>`ˆ˜ÌÀi«ÕŶˆ˜ii«ÀœviȈV>ÀiŠŶˆ«iÀ“ˆÌÃʼnÌiŠ˜`Ài«ŶˆëÀi ÀiÃÌ>ÕÀ>˜Ìi°čʼnÌÕÀʼn‡Ìi՘iˆ>`ˆ˜ÌÀi«ÕŶˆ˜ii«ÀœviȈV>ÀiŠŶˆ«iÀ“ˆÌÃʼnÌiŠ˜`Ài«ŶˆëÀi `œ“i˜ˆÕ`i>V̈ۈÌ>Ìi]œÀˆÕ˜`iŠ˜Õ“i° œÀˆVi`œ“i˜ˆÕ`i>V̈ۈÌ>Ìi]œÀˆÕ˜`iŠ˜Õ“i°

CKCEEGUUNCVQCVGCEGUVGC! %WOCKCEEGUUNCVQCVGCEGUVGC!

iV>ˆwV>Ài>č

čqVi>“>ˆViÀÕÌʼnV>ˆwV>Àiˆ˜ÌiÀ˜>Ŷˆœ˜>ʼn`iLÕȘiÃÇųˆÕųˆi "LŶˆ˜iV>ˆwV>Ài>č

čqVi>“>ˆViÀÕÌʼnV>ˆwV>Àiˆ˜ÌiÀ˜>Ŷˆœ˜>ʼn`iLÕȘiÃÇųˆÕųˆi >˜ˆˆœÀ`ˆ˜Š˜ÌÀi>}>Õ“iŠŶˆÃ՘Ì`iÃV…ˆÃi°*iÃÌiœÕ“ʼnÌ>Ìi`i“ˆˆœ˜`iœ>“i˜ˆ Vœ“«>˜ˆˆœÀ`ˆ˜Š˜ÌÀi>}>Õ“iŠŶˆÃ՘Ì`iÃV…ˆÃi°*iÃÌiœÕ“ʼnÌ>Ìi`i“ˆˆœ˜`iœ>“i˜ˆ ä`iŶʼnÀˆ]V>ÀiÃÌÕ`ˆ>âʼn«i˜ÌÀÕV>ˆwV>Ài>č

č]Ã>Õ>ÕœLŶˆ˜Õ̇œ`i>]ŠŶˆ«œÌ `ˆ˜£nä`iŶʼnÀˆ]V>ÀiÃÌÕ`ˆ>âʼn«i˜ÌÀÕV>ˆwV>Ài>č

č]Ã>Õ>ÕœLŶˆ˜Õ̇œ`i>]ŠŶˆ«œÌ “>>ÃÌ>«Àˆ˜ÀiÕųˆÌiiœÀ«ÀœviȜ˜>i° Vœ˜wÀ“>>ÃÌ>«Àˆ˜ÀiÕųˆÌiiœÀ«ÀœviȜ˜>i° “Vi>“>ˆ“>Ài>ÜVˆ>Ŷˆi«ÀœviȜ˜>ʼnVœ˜Ì>Lˆʼnˆ˜ÌiÀ˜>Ŷˆœ˜>ʼn«i˜ÌÀÕVʼn“i“LÀˆˆ -՘Ìi“Vi>“>ˆ“>Ài>ÜVˆ>Ŷˆi«ÀœviȜ˜>ʼnVœ˜Ì>Lˆʼnˆ˜ÌiÀ˜>Ŷˆœ˜>ʼn«i˜ÌÀÕVʼn“i“LÀˆˆ Ã՘Ì>«ÀiVˆ>Ŷˆ`iVœ“«>˜ˆˆi«i˜ÌÀÕV>ÀiÕVÀi>âʼn°č˜}>>̜Àˆˆˆ˜ÌiÀۈiÛ>Ŷˆ`ˆ˜ ˜œųÌÀˆÃ՘Ì>«ÀiVˆ>Ŷˆ`iVœ“«>˜ˆˆi«i˜ÌÀÕV>ÀiÕVÀi>âʼn°č˜}>>̜Àˆˆˆ˜ÌiÀۈiÛ>Ŷˆ`ˆ˜ ˜ˆ>Ã՘Ì“ՏŶՓˆŶˆ`i«iÀvœÀ“>˜Ŷii>˜}>>ŶˆœÀœÀ]“i“LÀˆÃ>ÕÃÌÕ`i˜Ŷˆč

č] ,œ“@˜ˆ>Ã՘Ì“ՏŶՓˆŶˆ`i«iÀvœÀ“>˜Ŷii>˜}>>ŶˆœÀœÀ]“i“LÀˆÃ>ÕÃÌÕ`i˜Ŷˆč

č] Ûi>Š˜Ûi`iÀi>Vi>ÃÌʼnV>ˆwV>Ài>ÀiVÀÕÌ>Ài° Õˆ‡>“«ÕÌÕÌVˆÌ>«i̜ŶˆViˆxäää ųˆ>À>Ûi>Š˜Ûi`iÀi>Vi>ÃÌʼnV>ˆwV>Ài>ÀiVÀÕÌ>Ài° Õˆ‡>“«ÕÌÕÌVˆÌ>«i̜ŶˆViˆxäää “LÀˆųˆÃÌÕ`i˜ŶˆÀœ“@˜ˆ>ˆVˆ]`>ÀÃ՘Ìi““@˜`ÀˆÃʼnÛʼnŠ“«ʼnÀÌʼnųˆ“V@ÌiÛ>`ˆ˜ÌÀi `i“i“LÀˆųˆÃÌÕ`i˜ŶˆÀœ“@˜ˆ>ˆVˆ]`>ÀÃ՘Ìi““@˜`ÀˆÃʼnÛʼnŠ“«ʼnÀÌʼnųˆ“V@ÌiÛ>`ˆ˜ÌÀi iœÀ° «ʼnÀiÀˆiœÀ° ՏÌ`iV@Ì>Ì@Ì]V>ˆwV>Ài>č

čiÃÌi>VViÈLˆʼnųˆyi݈Lˆʼn°/ÀiLՈi`œ>ÀÃʼn >ˆ“ՏÌ`iV@Ì>Ì@Ì]V>ˆwV>Ài>č

čiÃÌi>VViÈLˆʼnųˆyi݈Lˆʼn°/ÀiLՈi`œ>ÀÃʼn “L>i˜}iâʼnųˆÃʼnŠŶˆ`œÀių̈Ãʼn>̈˜}ˆiÝVii˜Ŷ>Š˜`œ“i˜ˆÕw˜>˜Vˆ>À‡Vœ˜Ì>Lˆ° ų̈ˆˆ“L>i˜}iâʼnųˆÃʼnŠŶˆ`œÀių̈Ãʼn>̈˜}ˆiÝVii˜Ŷ>Š˜`œ“i˜ˆÕw˜>˜Vˆ>À‡Vœ˜Ì>Lˆ° i˜ii˜œ>ÃÌÀiVœÃÌʼn“>݈“£xä`iiÕÀœwiV>Àiųˆ«œŶˆÃÕÃŶˆ˜i«@˜ʼn>«>ÌÀÕ Ý>“i˜ii˜œ>ÃÌÀiVœÃÌʼn“>݈“£xä`iiÕÀœwiV>Àiųˆ«œŶˆÃÕÃŶˆ˜i«@˜ʼn>«>ÌÀÕ i˜iŠ˜wiV>Ài`ˆ˜Vii«>ÌÀÕÃiÈ՘ˆ«i>˜]Š˜œÀˆV>Ài`ˆ˜Vii«iÃÌi{ää`iVi˜ÌÀi iÝ>“i˜iŠ˜wiV>Ài`ˆ˜Vii«>ÌÀÕÃiÈ՘ˆ«i>˜]Š˜œÀˆV>Ài`ˆ˜Vii«iÃÌi{ää`iVi˜ÌÀi >“ˆ˜>Ài`ˆ˜Š˜ÌÀi>}>Õ“i° `iiÝ>“ˆ˜>Ài`ˆ˜Š˜ÌÀi>}>Õ“i° ÛÀiˆÃ>>yˆ“>ˆ“ՏÌiˆ˜vœÀ“>Ŷˆˆ]>VViÃi>âʼnyourfuture.accaglobal.com

>VʼnÛÀiˆÃ>>yˆ“>ˆ“ՏÌiˆ˜vœÀ“>Ŷˆˆ]>VViÃi>âʼnyourfuture.accaglobal.com ˜Ì>VÌi>âʼnLˆÀœÕč

č`ˆ˜,œ“@˜ˆ>>info@ro.accaglobal.com Ã>ÕVœ˜Ì>VÌi>âʼnLˆÀœÕč

č`ˆ˜,œ“@˜ˆ>>info@ro.accaglobal.com

ÕÀvÕÌÕÀi°>VV>}œL>°Vœ“ ޜÕÀvÕÌÕÀi°>VV>}œL>°Vœ“


œ˜Ãˆ`iÀiÝ«iÀˆi˜Ų> Ƃ

Ƃ`iœÃiLˆÌ`iṎŅ pentru persoanele care >V̈Ûi>âŅŠ˜`œ“i˜ˆÕ w˜>˜Vˆ>À°/i“>̈Vˆi>LœÀ`>Ìi] conform programei ACCA, “‡>Õ>ÕÌ>ÌÃŅŠ˜Ìii}“ՏÌ“>ˆ Lˆ˜i˜œŲˆÕ˜ˆVœ˜Ì>Lˆi]ÕÀˆ`ˆVi] `iÀ>«œÀÌ>Àiw˜>˜Vˆ>ÀŅůˆïVŅ «ÀœviȜ˜>Ņ]iÃi˜Ųˆ>iŠ˜ >V̈ۈÌ>Ìi>“i>`iâˆVÕâˆV>ůˆ Vœ˜ÃՏÌ>˜ÌwÃV>° Am început cursurile Ƃ

ƂŠ˜Ó䣣]œ`>ÌŅVÕ startul carierei de auditor în PwC. 3 ani si 13 examene mai târziuam devenit membru – Vi>“>ˆˆ“«œÀÌ>˜ÌŅÀi>ˆâ>Ài «ÀœviȜ˜>Ņ`i«>˜Ņ>VՓ° *i>˜}Ņi`ÕV>̈i`i«Àˆ“ À>˜}]Ƃ

ƂŠ˜Ãi>“˜ŅÃÌ>ÌÕÃ] Š˜VÀi`iÀiůˆÀiV՘œ>ůÌiÀi> nivel mondial. Prin ACCA `iۈ˜Vi>“>ˆL՘ŅÛ>Àˆ>˜ÌŅ> “i>]«Ài}>̈ÌŅ«i˜ÌÀÕ orice provocare. Gordana Hadade Membru ACCA, Senior Auditor, PwC Romania

Razvan Ungurean Student ACCA />Ý>˜>}iÀ] 9,œ“>˜ˆ>

%CNEWNGC\àEQUVWNWPGK ECNKƂEàTK#%%#CKEK


45


47


BREAK the rules Don`t be BROKE Be a BROKER Felicitări! Ai scăpat de liceu şi ai ajuns la o facultate care ţi se potrivește. Important este acum să ştii să alegi dintre oportunităţile care ţi se vor ivi şi să pui întrebările potrivite, care te vor ajuta să trasezi primele direcţii în cariera ta. Pentru început, îţi vom răspunde noi, Otto Broker, la una dintre aceste întrebări: Ce este un Broker de Asigurări? Daca ai auzit de Wallstreet, înseamnă ai deja o idee despre ce face un broker. De aceea, o să te învăţăm o lecţie care sigur te va ajuta şi la prima sesiune: UITĂ TOT ȘI IA-O DE LA ÎNCEPUT! Un Broker de Asigurări nu are legătură cu a te juca cu cifre şi predicţii economice. Brokerul de Asigurări are rolul unui consilier imparţial, cu misiunea de îl ajuta pe clientul său să aleagă cea mai bună soluţie pentru nevoile sale. Alegerea se face din multitudinea de produse de asigurare, pe care trebuie să le aprofundezi, astfel încât să ai o imagine de perspectivă asupra întregului spectru de produse existente în piaţă. Ai să râzi, dar rolul unui Broker de Asigurări depinde foarte mult de abilităţile tale de a lucra cu oamenii: să ştii să le vorbești calm, să le explici cu răbdare, pe înţelesul lor; să te pui în pielea lor, să le înţelegi fricile, nevoile, lipsurile, chiar şi dorinţele ascunse; să lupţi pentru ei şi să negociezi la sânge orice ofertă, având ca răsplată doar un simplu mulţumesc!; să le fii alături în momentele critice, să îi ghidezi şi să îi ajuţi cu tot ce îţi stă în putinţă. Fă asta şi vei deveni nu doar un profesionist excelent, ci şi un om al naibii de interesant, iar câştigurile materiale şi personale vor urma și ele! Dacă am reuşit în 300 de cuvinte să te facem măcar curios despre ce face un Broker de Asigurări, imaginează-ţi câte lucru avem să te învăţăm!


Diana Iordache E adevărat: să ai cont pe LinkedIn nu e doar „Twitter cool”, ci e și util! Poate că, la început, o să-ți pară plictisitor să te comporți ca un „om mare” și să-ți etalezi performanțele profesionale, dar LinkedIn nu urmărește asta. Platforma LinkedIn a devenit una dintre cele mai puternice rețele de socializare, cu peste 200 milioane de membri din întreaga lume. Ceea ce o face mai atractivă, atât pentru un simplu student, cât și pentru o companie renumită, e caracterul său profesional. LinkedIn a reușit să schimbe radical modul în care companiile recrutează, angajează, se promovează sau își vând produsele. Ok, să zicem că te-am convins. Îți faci cont pe LinkedIn. Care-i următorul pas? Profilul tău de pe platformă se asemăna cu un CV în care îți poți trece întreaga experiență profesională și toate școlile și universitățile pe care le-ai urmat. Poți adăuga o scurtă descriere a ta, imagini relevante, skilluri sau chiar linkuri către proiectele tale. De preferat ar fi să lași deoparte pozele de la petreceri și grămada de selfie-uri din telefon. Imediat ce te-ai asigurat că CV-ul tău e impecabil, începe distracția. Ce te așteaptă? Oportunități de angajare. Poți urmări ce job-uri există în domeniile care te interesează, poți contacta companii sau poți fi chiar tu contactat! De asemenea, există o opțiune care-ți permite să primești pe mail, în timp util, joburile care te-ar putea interesa.

Profesioniști și colegi de facultate. Sunt toți acolo! Ești într-o continuă sesiune de networking și trebuie să profiți la maximum. Vorbește cu persoanele din companiile care te atrag, cu prieteni care au făcut voluntariat sau cu oameni care au aceleași skilluri ca tine. Follow, analizează, învață. Nu lăsa profilul de LinkedIn să fie doar un simplu CV. E ca și cum ți-ai folosi doar 30% din energie. Poți urmări persoanele a căror muncă o admiri și ai ocazia să fii la curent cu tot ce postează. Pe lângă acestea, mai sunt o grămadă de oameni preocupați de educația lor, care postează constant articole, știri, comentarii. Doza ta zilnică de inspirație! E recomandat să-ți construiești treptat profilul de LinkedIn, să aduni cât mai multă experiență și să creezi un cerc mare de contacte. Indicat ar fi să realizezi un profil încă din primul an de facultate și ulterior să-l completezi cu activitatea ta profesională. Plus că ai nevoie de o rețea de cel puțin 100 de contacte ca să fii vizibil pentru compania ta preferată. Imaginea ta profesională contează și e la un click distanță.

Tu ce mai aștepți? 49


Planuri de vacanță de Violeta Stîrcu

Te-ai gândit de atâtea ori la perioada aceea din an numită vacanță. Chiar dacă motivul așteptării se schimbă pe măsură ce crești, încă de la începutul ei, ai deja planificate diferite activități. Fie că îți propui să bifezi cât mai multe destinații turistice, să înveți o nouă limbă străină, să vizitezi rude îndepărtate, să muncești sau pur și simplu să pierzi timpul, ești convins că, la finalul verii, vei spune din nou: „A fost cea mai tare vacanță!”. Faptul că ai decis deja că vei lucra în aceste luni nu ar trebui să te îngrijoreze și să te facă să te gândești că nu vei mai avea timp pentru tine. Vei reuși să te distrezi, vei ajunge la job și vei căpăta și experiență. Dacă în timpul săptămânii vei lucra opt ore pe zi, vei reuși ca după program să ieși la o limonadă cu prietenii, la o plimbare prin parc, la proiecții de film sau la o plimbare cu bicicleta. Weekendurile vor fi mai relaxante, vei învăța să nu mai pierzi timpul și te bucuri de cele două zile libere. Îți poți planifica o scurtă ieșire la munte, poți merge în afara

Bucureștiului la un picnic sau poți să iei o decizie spontană și să pleci sâmbată dimineața cu primul tren spre mare. Avantajul este că, muncind, vei avea bani și pentru scurte excursii de un weekend, dar vei căpăta și experiență în domeniul în care activezi. În cazul în care nu îți dorești să lucrezi în timpul vacanței, poți să îți găsești diferite preocupări. În primul rând, stând acasă, vei fi răsfățat. Te vei bucura din nou, de camera ta spațioasă, de mâncărurile proaspete ale mamei, de timpul petrecut cu fratele sau sora ta și de meciurile de duminică seara vizionate împreună cu tatăl tău. Ieșirile cu prietenii vor fi din ce în mai dese și lista de seriale vizionate se va mări. Vei putea să citești fiecare dintre cărțile pe care le-ai amânat până atunci și vei avea timp să începi să înveți o nouă limbă străină. Așadar, alege ceea ce crezi că este potrivit pentru tine, pentru nevoile si pentru personalitatea ta și fii sigur că orice ai decide, vei avea cea mai frumoasă vacanță! 51


Să cucerim Praga de Paul Maftei și Ioana Toma Paul: Probabil că nu înțelegi prea multe din titlu, dar asta era și ideea. „Să cucerim Praga” este cel mai cunoscut proiect al celor de la RomStud Travel. Cine sunt? Ei se recomandă ca fiind „o echipă de tineri pasionați de nou, însetați de cultură și înnebuniți după proiecte culturale care îți schimbă viața”. De 6 ani organizează astfel de evenimente și după ce am participat și noi la ultimul, ne-am propus să nu mai ratăm niciunul, ba chiar să vă spunem și vouă despre această experiență. Ioana: Nu aveam mari planuri pentru vara care tocmai a trecut, așa că această oportunitate a picat la fix. Prietenul la nevoie se cunoaște, fapt pentru care mi-am luat sora, l-am sunat repede pe Paul și în mai puțin de 2 luni eram cu valizele în mână, așteptând nerăbdători să ne îmbarcăm în cea mai faină călătorie alături de alți 51 de tineri simpatici. Paul: 54 de locuri. Un autocar plin, căci da, excursia a fost cu autocarul.Te gândești cu groază că ai de parcurs 1386 km? Noi nu ne-am gândit decât la faptul că nu o să avem suficientă baterie la telefoane să surprindem fiecare moment.

Ioana: Au fost 18 ore de drum. Timp suficient să te împrietenești cu tot autocarul. Au fost zeci de momente haioase și sute de momente în care am râs cum nu credeam că o să râdem vreodată.

Paul: Au urmat 4 zile pline de aventură, în care cultura s-a înțeles foarte bine cu distracția. Am vizitat grădina zoologică din Praga, a doua ca mărime din Europa, am văzut schimbarea gărzii la castel, ne-am plimbat cu funicularul, am mers în croazieră pe Vltava, ne-am amuzat în Muzeul Oglinzilor și câte și mai câte. Praga este un oraș superb, plin de istorie, unde fiecare colțisor are povestea lui.

Ioana: Dacă vreodată vă pierdeți prin Praga, Paul va ști să vă îndrume, căci lui nu cred că i-a scăpat nimic. Revenind la poveste, ne-a plăcut mult cultura lor gastronomică, printre care amintim gâsca și rața, gulașul și cârnăciorii. Paul: Nu puteam sa plecăm din Praga fără să confirmăm mitul potrivit căruia cehii ar avea o bere foarte bună. Încearcă să nu o ratezi dacă ajungi pe acolo, fie că ești la o terasă sau în magazine.


Ioana: La întoarcere am făcut o escală de 9 ore la Viena, un oraș care are ceva special de arătat în fiecare anotimp, dar care devine cu adevărat magic vara. Acest lucru este cu atât mai valabil pentru Palatul Schonbrunn și grădinile sale.

Ioana: Cu siguranță e una dintre cele mai scumpe cafele, lucru care nu-i de mirare. Căci da, Viena e foarte scumpă.

O experiență faină pentru care ar trebui să-ți rezervi de acum timp. Dacă ești pasionat de Paul: Nimic nu se compară, însă, cu călătorii îți lăsăm o listă cu toate orașele pe o cafea băută la Palat, cafea pe care care urmează să le vizităm, căci am promis că nu o să vă spun câți bani am dat. nu vom rata niciunul dintre proiectele viitoare.

Proiecte viitoare

21-25 noiembrie

„La pas prin Europa: Amsterdam - Bruxelles” Trei nopți la Amsterdam, o noapte la Bruxelles. Acesta este primul dintr-o serie mai lungă de proiecte ce se vor organiza în exact aceeași formulă, în primele luni ale anului 2016. Locuri disponibile: 20/serie. Transportul se face cu avionul . Costul proiectului: 216€.

„La pas prin Europa: Paris - Bruxelles” O noapte la Bruxelles, trei nopți la Paris. Locuri disponibile: 20/serie. Transport cu avionul. Parisul este un oras fascinant, plin de istorie și multe muzee în care putem admira cele mai importante capodopere din întreaga lume.

Februarie 2016

Ianuarie - februarie

Viena 2016 Patru nopți chiar în inima orșului. Transport cu autocarul. Costul proiectului: aproximativ 177€. Câteva cuvinte despre acet oraș : un ținut al vieții regale, un tărâm al cavalerilor și prințeselor… o lume de basm.

„Să cucerim Praga” - ediția 2016 Legendarul proiect marca RST revine și în 2016. Escală la Viena. Locuri disponibile: 55/serie. Transport cu autocarul. Costul proiectului: aproximativ 186€. Mai multe proiecte și informați găsești pe pagina RomStud http://romstud-travel.ro.

Iunie - septembrie 53


La pas prin București de Livia Bărbulescu Dacă există vreun oraș în România în care posibilitățile sunt nelimitate, acesta este București. Asta nu pentru că poți să iei masa la un restaurant select, ci pentru că poți să te bucuri de ceea ce oferă cu bani puțini. Ca orice student care vrea să cunoască lumea mai mult decât prin intermediul cursurilor predate, ai nevoie de o hartă a studentului, special creată pentru a te îndruma către cele mai convenabile locuri în care-ți poți petrece timpul liber. Astfel, ca orice hartă, și aceasta are patru puncte cardinale: dacă la nord sunt locurile în care ai putea merge cu prietenii, la sud sunt cele în care te poți simți bine chiar și când plouă afară. La est sunt locurile pe care le cauți atunci când mama nu-ți mai poate trimite pachet, iar la vest sunt acele locuri în care, încă de prima oară, ai știut că vei reveni. În partea de nord, adică acele locuri în care îți dorești să petreci timpul cu prietenii, sunt parcurile mai puțin cunoscute din oraș. Dacă-ți dorești să alegi și altceva în afară de Herăstrău sau Cișmigiu, încearcă parcul I.O.R. Chiar dacă nu se află în centru, acesta merită să fie notat pe lista ta cu locuri de văzut. Nu uita nici de faptul că în parcuri poți închiria o bicicletă doar cu buletinul. De asemenea, dacă vrei să vezi un loc ce nu este foarte cunoscut, mergi cu metroul până la stația Berceni. Este singura stație în care iese metroul la suprafață.


De la nord trecem la sud, unde sunt acele locuri în care poți sta cu orele, fără ca nimeni să-ți spună nimic, mai ales dacă ploaia nu te lasă să ieși afară. Mergi în Cărturești Carusel și sigur vei vrea ca ploaia să mai continue. Ori mergi în Anticariatele de la Universitate. Unul dintre cele în care vei găsi aproape orice carte dorești se numește „Anticariatul Unu”. Prețurile sunt mici, iar personalul este mereu dornic să te ajute să găsești următoarea carte pe care să o citeşti cu sufletul la gură. Dacă te prinde weekendul și zacusca e pe terminate, mergi la cantinele din ASE. Prețurile sunt mai mici decât dacă ai vrea să-ți gătești singur, iar mâncarea seamănă cu cea pe care ți-o gătește mama. În ultimul punct cardinal sunt locurile care devin, din prima, preferatele tale. Pe Victoriei vei găsi Eden-ul, un loc ce pare cu totul din altă lume, mai ales că este situat în una dintre cele mai aglomerate zone din București.

Sunt o mulțime de locuri ce merită văzute, însă nu-ți va ajunge perioada studenției pentru a le descoperi. Dacă rămâi fără idei pentru lista cu locuri din oraș, cel mai ușor este să-ți iei câțiva prieteni și să descoperiți Bucureștiul împreună. Faceți stânga în loc să faceți dreapta și mergeți pe unde nu ați mai fost vreodată. Locurile ceți vor deveni preferate sunt acelea care așteaptă să fie descoperite. 55


Bani de buzunar de Ioana Toma Trei lei pentru trei zile fără ca măcar să știi ce ai făcut cu toate acele bancnote cu care îți începusei bucuros săptămâna. Economisește. Caută cel mai bun preț. Vinde. Câștigă bani. Cum? Iată cum am reușit eu în cei doi ani de facultate. Mâncarea.Este foarte căutată. Da, poți vinde unul din cele 7 borcane de zacuscă aduse săptămâna asta de acasă. Dacă stai în cămin și ai o cămară plină am înțeles că poți scoate bani frumoși.

Internship-urile plătite. Sunt o

oportunitate pe care nu trebuie să o ratezi!Te forțează să înveți, te formează, te dezvoltă, te ajută să-ți alegi care ți se potrivește și îți mai asigură și ceva bani de buzunar.

Meditații. Poate te pricepi la engleză, poate la matematică, poate micro/macro, statistică, TAO sau la alte materii care terorizează an de an generații întregi. Meditațiile au fost preferatele mele încă de prin generală. Dacă te știi un bun pedagog valorifică acest lucru. Satisfacția pe care o ai atunci când un coleg ia 10 în examenul de care îi era cel mai frică grație explicațiilor tale nu se compară cu nimic în lume. Deconturile. Dacă ești la buget și circuli cu RATB, nu uita să duci bonul pentru fiecare abonament. Doar așa poți beneficia de un transport gratuit. Cărțile. E drept că sunt la mare căutare doar de 2 ori pe semestru, puțin la început de cei conștiincioși și ceva mai tare în sesiune, dar mi-au adus și ele ceva bănuți. Te sfătuiesc să îți cauți colegii mai mari și să le propui o sumă modică pe un

număr mai mare de cărți. Vei constata că ei se bucură să scape de ele în timp ce tu faci economii considerabile. Bursa. Te îndemn să citești despre burse și să valorifici fiecare oportunitate. Străduiește-te să obții note cât mai bune pentru a obține bursă. E o sumă de bani care îți intră lunar în cont fără să trebuiască să faci altceva decât ar trebui să faci oricum: să înveți. Sesiunea de comunicări științifice. Ocazia ta de a întâlni cei mai faini oameni din ASE. Eu una m-am îndrăgostit de această sesiune încă din primul an când am participat la 5 materii. Cele mai bune 3-4 lucrări de la fiecare disciplină se premiază, în bani. Intereseazăte din timp de modalitatea de înscriere și asigurăți un loc alături de cei mai pricepuți și năstrușnici studenți!

Cursurile. Precum apa în deșert, cursurile devin un miraj frumos în sesiune. Dacă iubești prima bancă și ai fost la toate cursurile, te vei trezi cu rugămintea de a-ți vinde cursurile. Condițiile esențiale ar fi să ai un scris citeț și cursuri complete. Târgurile. De două ori pe an îți poți valorifica talentele artistice la târgurile handmade organizate în facultate de Paște și de Crăciun. O oportunitate faină de a cunoaște oameni și îndeletniciri noi. Aici poți să vezi

TU!

Tu ești cea mai importantă resursă a ta. Tu și cea mai bună versiune a ta.


Barul Epic vă invită în lumea fascinantă a jocurilor boardgames, intr-o atmosferă de libertate şi nonconformism, în centrul distracţiei bucureştene: Str. Colţei, nr 50.

Joacă-te ca un copil, distrează-te ca un adult... responsabil! :) þ WiFi gratis þ băuturi la cele mai bune prețuri þ shot-uri cadou la orice aniversare þ atmosferă spumoasă şi prietenoasă þ noapte de film vechi în fiecare marți þ workshop-uri pentru studenţi þ artă underground

þ lansări de carte þ campionate de boardgames þ spectacole de stand-up comedy þ olimpiada de bere þ concerte acustice þ seri de muzică tematică þ târguri hand-made

Vino în luna octombrie în Barul Epic cu carnetul de student şi beneficiezi de reducere de 10% pentru orice băutură


Work & Travel la nesfârșit de Diana Voica

22 iunie, ora 02:00 AM și un troler mult prea mic pentru visuri atât de mari. Temeri, bagaje, speranțe, nerăbdare, bilete de avion și autocar - așa avea să înceapă cea mai frumoasă vară de până acum. Nu iți pot descrie în cuvinte și sunt sigură că mă vei înțelege dacă vei ajunge și tu acolo vreodată. Cu emoții, entuziasm, multă nerăbdare și trei prietene avea să înceapă experiența mea Work and Travel, direct de pe Aeroportul Internațional Henri Coandă. Am ales jobul de housekeeper într-un loc montan, la poalele munților Teton în Grand Teton National Park, Wyoming – spre Coasta de Vest și am cunoscut aici mulți oameni frumoși și

multe locuri faine, de care cu siguranță o să îmi fie dor. Drumul către locul unde aveam să îmi petrec următoarele 3 luni a fost parcă infinit - mai bine de 40 de ore. Primul zbor a fost către Paris, al doilea către New York și, în sfârșit, al treilea către Salt Lake City. După două escale cu avionul, a urmat încă una cu autocarul. Obosite, înfometate și nerăbdătoare, am ajuns întrun final să ne cazăm. Primele gânduri? Cea mai proastă mâncare din Univers aici e, cei mai înceți șoferi din câți există și, în plus, americanii folosesc în exces aerul condiționat – ce să mai, se anunța o vară interesantă. Să nu mai adaug faptul că, în prima zi de muncă, mi-

am spus că nu voi rezista și că vreau să mă întorc acasă. Cu toate acestea, Work and Travel mi-a arătat că poți


cunoaște oameni super faini, cărora să li se pară interesant că vii din România. Poți cunoaște oameni care au fost în țara ta de foarte multe ori și au rămas plăcut impresionați, spunând că s-ar întoarce oricând. Sunt oameni dispuși să te ajute necondiționat și să te sprijine în orice situație, astfel încât experiența ta să fie de neuitat. Să fii housekeeper presupune destul de multă muncă fizică, dar și posibilitatea de a cunoaște mulți oameni interesanți, cu povești de viață extraordinare. Când asculți istorisiri din toate orașele posibile, simți că deja ai fost acolo. Dacă plănuiești să cunoști oameni din toate colțurile lumii, aceasta e

genul de experiență prin care trebuie să treci măcar o dată în viață. Vei realiza că îți plac poveștile și tradițiile indiene, că poți lega prietenii frumoase cu vecinii bulgari,

turcilor. Aici am văzut că poți munci peste 16 ore într-o zi și după la petrecerea târzie din camera vecinului, la care e invitat tot căminul. Și într-un sfârșit, tuturor

Experiența Work & Travel îmi demonstrează că amintirile sunt cele care contează cel mai mult. că poți cunoaște americani nebuni, dar plini de energie și entuziasm și că, de fapt, chineza nu e chiar atât de chineză. Iar dacă te întrebi cum arată viața într-un parc național american, trebuie să știi că vei fi înconjurat de bizoni, urși, veverițe, elani și multe altele, că vei avea posibilitatea să mergi la hiking în munți, la rafting pe râuri învolvurate, dar și în excursii, în locuri precum Grand Teton National Park sau Yellowstone National Park, unde vei vedea peisaje extraordinare, geysere și multe altele. Cu siguranță îmi vor lipsi melodiile country cântate la piscină în amurg, poveștile nesfârșite din Whistle Pig la ceas trecut de miezul nopții, aerul proaspăt de munte, toți oamenii faini pe care i-am cunoscut. Îmi va fi dor de dansurile nebune ale jamaicanilor și starea lor de spirit, glumele pline de haz și felul diferit de a fi al indienilor și de nebunia

ne rămâne un singur gând – destinația finală. Așa că iar te vei pierde în bagaje, în visuri și în bilete de avion. După o vară întreagă cu multe amintiri și multă muncă, ajungi să plănuiești în detaliu fiecare minut din călătoria ta, ca să fii sigur că nu vei rata nimic, că vei avea timp să faci tot ce îți dorești înainte să pleci, să vizitezi toate locurile

posibile. Păcat că socoteala de acasă nu se potrivește aproape niciodată cu cea din tâtg. Cu toate astea, fii sigur că vei profita la maximum de fiecare clipă pe care o vei petrece călătorind. În fond, despre asta a fost vorba de la început. Și înainte să pleci, deja plănuiești să te întorci. 59


#DescoperăBucureștiul de Andra Negru

Îmi aduc aminte și acum primele zile în București, parcă au fost ieri. Mi-a fost destul de greu să mă obișnuiesc cu el, dar am știut de atunci că acest oraș are ceva ce îmi place foarte mult. După un an de locuit aici, am realizat că ceea ce mi-a atras atenția cel mai

vedea capitala este…la pas. Îți voi spune acum câteva locuri pe care trebuie să le vezi neapărat aici. Așa că, dragă cititorule, te îndemn să încerci să descoperi cât mai multe locuri din București încă din primele tale zile de studenție. Calea Victoriei - este un loc pe Poți începe care trebuie să îl vezi chiar din din Piața Romană, locul unde o să primele tale zile în București. îți petreci cea mai mare parte mult la București este antiteza din acest an. Acel loc mereu lucrurilor pe care le văd. Faptul agitat, unde toată lumea se că în ciuda agitației pe care grăbește să ajungă la cursuri o sesizez zilnic la metrou, pe sau la muncă și nimeni nu stradă… sau oriunde mă uit, stă niciodată. Ei bine, la cinci acest oraș este plin de locuri minute de Piața Romană vei în care mă pot plimba si mă găsi niște peisaje rupte parcă pot bucura de liniște. Ador din filme. Poți porni de pe contrastul acesta dintre vechi Strada Arthur Verona. Aceasta și nou pe care îl văd zilnic. Mi-a este o stradă ascunsă în spatele trebuit ceva timp să descopăr agitației de la Romană. Toate aceste lucruri despre București, gardurile caselor sunt pline iar acum vreau să te ajut și pe cu grafitti de toate mărimile tine să le afli misterul. Cea mai și culorile, făcute la Street bună metodă prin care poți Delivery. După ce termini

de străbătut această stradă, undeva între blocuri vei da de o clădire veche, scoasă parcă din Anglia pe care o știm astăzi. Cu cărămidă roșie și geamuri înalte, aceasta se bucură de toată atenția trecătorilor. După această mică plimbare, te poți relaxa în Parcul Ion Voicu, care este la doar 2-3 minute de această stradă. Continuă cu Calea Victoriei - este un loc pe care trebuie să îl vezi chiar din primele tale zile în București. Începe de la metrou Piața Victoriei și oprește-te în Centrul Vechi. Tot traseul este plin de peisaje superbe, bistrouri la stradă și oameni de diferite feluri, toti delectându-se cu aceeași priveliște ca și tine. Poți găsi magazinele celor mai scumpe branduri, clădiri vechi și noi, cu o arhitectură contrastantă,


Lacul Fundeni

toate acestea fiind un răsfăț pentru ochi. O să găsești și câteva monumente istorice ca Muzeul Național George Enescu, Palatul Știrbei și Ateneul Român. Îți propun să mai vezi si Lacul Morii aflat la 20 de minute de complexul studențesc Belvedere și care ascunde în mijlocul lui o frumoasă insulă. Aici vei găsi ruine de dinainte de revoluție, la care nu s-a mai

Poate ai auzit de strada Xenofon sau ai văzut măcar o poză pe Internet cu ea. Aceasta este situată undeva pe lângă parcul Carol, ascunsă printre case și este singura stradă în trepte din București. Acum ceva timp erau pictate în culori vii clădiri reprezentative din capitală. De curând însă, strada a fost repictată Plimbă-te cât poți, fă o grămadă și îți recomand de poze și bucură-te de fiecare să-i faci o vizită moment! străzii Xenofon ca să vezi cum arată lucrat de foarte mult timp și acum. Dacă tot ești prin zonă, care te vor duce cu gândul la îți recomand să vezi Arenele Romane care sunt situate chiar Grecia Antică.

în parc. Acestea sunt doar câteva dintre locurile pe care trebuie să le vezi neapărat anul acesta în București. Te asigur că nu te vei plictisi și că vei găsi ceva de făcut: de la filme în aer liber, la festivaluri de muzică în parc, concerte prin Piața Universității până la maratoane și concursuri. Plimbă-te cât poți, fă o grămadă de poze și bucură-te de fiecare moment căci merită să profiți de toate oportunitățile pe care orașul ți le oferă. 61


Must do it in a student life

de Violeta Stîrcu

În cele mai multe dintre cazuri, studenția înseamnă viața la cămin, pachete cu mâncare primite de acasă, sesiune și petreceri care țin până dimineața. Indiferent de modul în care alegi să îți petreci această perioadă din viață, va fi întotdeauna marcată de bucuria, libertatea și entuziasmul specifice vârstei. Ai la dispoziție 3 ani de care poți profita în cel mai original și spontan mod, așa că realizează orice ți-ai propus. În acest sens, aș dori să îți vin în ajutor și să împărtășesc cu tine câteva legi nescrise ale studenției. Dacă vrei totuși să rămâi în București, poți închiria gratis o bicicletă pentru a merge cu Nu poți lăsa acești ani să treacă fără să faci prietenii în cât mai multe parcuri din capitală. experimentul supraviețuirii cu 10 lei într-o Puteți face o oprire în fiecare locație, fie săptămână. Nu va trebui să te străduiești pentru a vă odihni picioarele, pentru a lua o foarte mult, studenții au obiceiul să cheltuie gustare, fie pentru a admira peisajul. După într-o seară toți banii primiți de la părinți această experiență vei ști, cu siguranță, care pentru o lună. Vei descoperi diverse metode este parcul tău preferat. de a face rost de mâncare, iar mostrele cu mâncare gratuită din hypermarketuri vor Pentru că motivul venirii tale în București deveni salvarea ta. este facultatea, te vei confrunta și cu obiceiul de a-ți face proiectele în ultima seară înainte Plimbarea cu metroul la ora 5:00 dimineața de deadline. Partea frumoasă este că te vei este celebră. Când toți ceilalți călători merg strânge cu colegii într-o cameră de cămin, vă la serviciu, tu te întorci acasă după o noapte veți aduna provizii, veți lucra de zor la proiect, lungă de petrecere. Ce poate fi mai frumos veți râde, glumi și veți ajunge să vă cunoașteți decât gândul că tu vei merge să te odihnești, mai bine. Datorită acestui fapt, următoarea pe când ei termină ziua de lucru? întalnire nu va fi pentru a lucra proiecte, ci pentru a ieși în club. Plecările spontane cu gașca la mare nu trebuie nici ele uitate. Chiar dacă nu aveți foarte mulți Încearcă toate aceste experiențe, creează-ți bani, decideți să vă pregătiți câteva sandvișuri, propriile povești, obiceiuri sau amintiri și fă să puneți ceva de băut în ghiozdan și să urcați din studenție cea mai frumoasă perioadă din în primul personal spre mare. viața ta!


Rețete de cămin de Cristina Panait La un moment dat o să vină și săptămâna în care nu trebuie să mai aștepți la autogară uriașul pachet și nici să mai convingi pe cineva să meargă cu tine pentru a te ajuta la cărat. Știu că de multe ori nu ai timp și poate nici abilitățile necesare pentru a începe un adevarat război în bucătarie, dar eu îți propun să încerci să-ți surprinzi papilele gustative cu ceva gătit de tine.

În cazul în care ai un buget redus și puțin timp la dispoziție, îți recomand să încerci să realizezi o supă de dovlecei cu iaurt. Această supă poate fi preparată în jumătate de oră și nu trebuie să fii priceput în arta culinară.

Ingrediente supă de dovelecei cu iaurt:

• 2 dovlecei - 2 lei • 1 morcov - 0,2 lei • o rădăcină de pătrunjel/păstârnac - 1 leu • o ceapă medie - 0,5 lei • 1 ou - 0,5 lei • 500 ml iaurt - 6 lei • Sare, piper, verdeață Cost aproximativ: 10 – 12 lei.

unei supe cremă ai nevoie să folosești un blender. Dacă ai deja unul, atunci probabil ești un fan al smoothie-urilor iar dacă nu, atunci îți recomand să pui câțiva bani deoparte deoarece reprezintă un ajutor în prepararea mâncării. Un Mod de preparare: Legumele (cu excepția blender de mână poate fi dovleceilor) se toacă mărunt, achiziționat cu doar 40 de lei. iar mai apoi se pun la fiert în 2 litri de apă. În momentul în care morcovul s-a înmuiat, se adaugă și dovlecelul tăiat cubulețe. După această etapă, legumele vor mai fierbe aproximativ 15 minute. La final, supa se drege cu iaurtul Supa de dovlecei cu iaurt poate amestecat ulterior cu un ou fi transformată cu ușurință într-o supă cremă. La final, bătut. în loc să adaugi iaurtul cu Dacă ai o pasiune pentru oul bătut, trebuie să pasezi supă în general, atunci legumele fierte cu ajutorul îți pot garanta că prânzul unui blender de mână. De perfect conține o supă cremă fiecare dată când servești asezonată cu smântână și supa, poți adăuga smântână, crutoane. Pentru prepararea crutoane și verdeață.


Dacă nu dorești să te complici prea tare, atunci o soluție pot fi conservele de ton sau sardine. O conservă de ton costă între 5 și 15 lei și poate fi transformată cu ușurință într-o salată sau două sandwich-uri.

Ingrediente sandișuri cu ton ( 2 porții):

• O cutie de ton – 7 lei (pentru a nu te întreba dacă are sigur ton în ea) • 100 g brânză feta – 3 lei • O ceapă roșie – 0,5 lei

• 10 măsline fără sâmburi – 1 leu • 6 roșii cherry – 2 lei • 2 frunze de salată - 2 lei (nu poți cumpăra doar frunzele) • 2 chifle – 1 leu • Sare, piper, muștar Cost aproximativ: 15 lei.

Ingrediente salată de ton (2 porții):

• O cutie de ton – 7 lei • 2 castraveți – 0,5 lei • 10 roșii cherry – 2, 5 lei • Jumătate de conservă de porumb – 3 lei • 6-7 frunze de salată – 2 lei • 1 ou fiert – 0,5 lei • 10 – 15 măsline – 2 lei • Zeamă de lămâie, sare și piper Cost aproximativ: 15 lei.

Viața la cămin nu ar trebui să te oprească din a găti într-un mod mai sofisticat. Bucătaria din Belvedere se poate schimba într-o bucătărie italienească. Într-o vineri seară, când nu ai chef să ieși în oraș, dar ai vrea să te vezi cu prietenii tăi, îi poți chema la o seară italienească. Puteți asculta Tiziano Ferro în timp ce gătiți și nimic nu vă oprește din a savura și un pahar de vin roșu lângă o minunată farfurie de paste cu ciuperci.

nu mai mult de un minut, adaugă ciupercile și condimentează după gust. Trebuie gătite Ingrediente paste cu aproximativ 10 minute ciuperci: până când ciupercile devin maronii. Separat • Ulei de măsline (sigur găsești se fierb pastele după la cineva prin cămin) indicațiile de pe • 3 căței de usturoi – 1 leu pachet. Pastele se • 500 g de ciuperci – 7 lei servesc cu vin lângă. • 450 grame de paste (tagliatelle, linguini sau Noi îți urăm să ai poftă, spaghete) – 4 lei indiferent de rețeta • Sare, piper (opțional) aleasă. Împărtășește Cost aproximativ – 12 lei rețetele tale cu noi pe grupul de Facebook Mod de preparare: - Ghidul Studentului Călește usturoiul mărunțit Economist 65


Îmi fac timp şi pentru sport! de Victoria Mimi Dumbravă Fie că eşti sportiv înnăscut sau amator, este bine să ştii că există o mulţime de metode din care poţi alege să-ţi petreci timpul liber într-un mod activ, iar ASE-ul intervine cu spaţii prevăzute în acest scop. Astfel, ne sunt puse la dispoziţie săli de fitness destul de bine dotate, pe care le găseşti în clădirea 0, Ion Angelescu, la subsol, sau săli de baschet, volei şi aerobic, în clădirea 6, Cihoschi. De altfel, dacă preferi săli de fitness sau aerobic mai sofisticate, trebuie să ştii că, pentru studenţi, există numeroase vouchere şi reduceri la abonamente, aşa că fii cu ochii pe oferte! Dacă îţi doreşti, totuşi, să profiţi de ultimele zile însorite, îţi propun să descoperi parcurile din Bucureşti. Acolo poţi opta pentru o simplă plimbare, bucurându-te de micile colţuri de natură din oraş, sau poţi încerca alte variante de sport la preţuri accesibile sau chiar gratuite. Astfel, în parcurile mari din capitală, există locuri special amenajate, dotate cu aparate multifuncţionale, unde îţi poţi continua antrenamentul după o sesiune de jogging în aer liber. Îţi poţi invita şi prietenii la un joc de baschet, volei, fotbal sau ping pong, iar cele mai cunoscute terenuri le găseşti la Tineretului sau Politehnică sau îţi poţi scoate colegii la o tură cu bicicletele. Acestea se închiriază la preţuri modeste, 5 lei/oră, 15 lei/ zi sau chiar gratuit, în parcurile Herăstrău şi Kiseleff.

Pentru iubitorii de sporturi nautice, există posibilitatea de a închiria un caiac de agrement pentru plimbări pe lac în parcul IOR, pentru doar 8 lei/oră. În Cişmigiu, Carol, IOR sau Herăstrău poţi închiria bărci sau hidrobiciclete. Tot ce ai nevoie este să ştii să înoţi şi să alegi o zi însorită, potrivită pentru o astfel de plimbare. Pentru cei înzestraţi cu o doză mai mare de curaj, există skate park-uri în IOR, Herăstrău, Eroilor sau Tineretului şi, chiar dacă nu eşti profesionist, cu siguranţă vei rămâne cu o experienţă cel puţin interesantă. Iar dacă vremea devine neprietenoasă, nu uita că sezonul de iarnă începe odată cu deschiderea patinoarelor, o ocazie numai bună să vizitezi şi mallurile şi să te abaţi pentru o şedinţă de shopping. Ăsta da consum de energie! Dacă preferi patinoarele în aer liber, le poţi încerca pe cele din Cişmigiu, Tineretului, Drumul Taberei, Titan. Indiferent de cum alegi să îţi petreci timpul liber, sportul a devenit un „must have”, iar o studenţie completă reprezintă o studenţie activă, aşa că spor(t) la distracţie!


Ghidul Studentului Economist 2015  

Ghidul Studentului Economist, un proiect marca ASER, aflat anul acesta la a XVII-a ediție, este mai mult decât o revistă, este prietenul tău...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you