Page 38

Kohtaamiset Vapaaehtoistoiminta näkyviin vuonna 2011 ■ Vuosi 2011 on EU:n vapaaehtoistoiminnan vuosi, joka nostaa esiin vapaaehtoistoimijat ympäri Euroopan. Suuri osa järjestötoiminnasta nojaa vapaaehtoistyöhön ja yli kolmasosa suomalaisista aikuisista tekee vapaaehtoistyötä. Vapaaehtoistoiminnan vuosi 2011 tarjoaa mahdollisuuden tuoda yhdessä esiin vapaaehtoistoiminnan suurta yhteiskunnallista merkitystä ja volyymia. Vuoden tavoitteena on edistää vapaaehtois- ja järjestötoiminnan toimintaedellytyksiä, lisätä vapaaehtoistoiminnan arvostusta sekä saada uusia vapaaehtoisia mukaan toimintaan. Teemavuotta Suomessa koordinoivat Kansalaisyhteiskuntapolitiikan neuvottelukunta KANE ja Suomen Nuorisoyhteistyö - Allianssi. Teemavuoden suojelija on tasavallan presidentti Tarja Halonen. Vuoden slogan on ”Vapaaehtoisena vaikutat”. Teemavuosi tuo esiin vapaaehtoistoiminnan merkitystä erityisesti seuraavista näkökulmista: yhteiskunnallinen merkitys, aktiivinen kansalaisuus, osallisuus ja vaikuttaminen sekä yhteisöllisyys, oppiminen, toiminnan kaksisuuntaisuus ja tasavertaisuus, hyvinvointi ja ilo.

Tapahtumat ■ ■ ■ ■

Vapaaehtoistoiminnan juhlaseminaari 3.12.2010 Haastetapahtuma helmikuussa 2011 Päivä vapaaehtoisena -päivät eri puolilla maata KANE:n seminaari vapaaehtois- ja järjestötoiminnan edellytyksiin liittyen keväällä 2011 ■ Maailma kylässä 28. - 29.5.2011 ■ SuomiAreena 12.7.2011 ■ Kansalaisyhteiskuntafoorumi ja kansainvälisen demokratiapäivän juhla 15.9.2011 ■ Komission kiertue 14. - 22.9.2011 Helsinki ■ Päätöstapahtumana vapaaehtoistoiminnan juhlaseminaari joulukuu 2011 Lisäksi järjestö- ja vapaaehtoistoimijoita kannustetaan kytkemään teemavuosi ja sen viestit omiin tapahtumiinsa ja järjestämään vuoden aikana vapaaehtoisuuteen liittyviä tapahtumia.

Paikallisen toiminnan tukeminen Toimintavalikon tarjoaminen; miten eri tavoin voi osallistua teemavuoteen. Tuodaan viestinnässä esiin paikallista vapaaehtoistoimintaa eri puolilta Suomea ja kerätään ja levitetään hyviä käytäntöjä. Teemavuoden ajankohtaisista asioista ja mahdollisuuksista Suomessa tiedotetaan vapaaehtoistoiminta 2011-sähköpostilistalla. Listalle voi liittyä lähettämällä sähköpostin osoitteeseen sympa@list.alli.fi seuraavilla tiedoilla: Kirjoita otsikkokenttään: subscribe vapaaehtoistoiminta2011@list.alli.fi Etunimi Sukunimi ja jätä viestikenttä tyhjäksi. ■

38

IV Valtakunnallinen TUPAKKA JA TERVEYS -päivä 2.12.2010 Hilton Helsinki Kalastajatorppa – teemalla savuttomuuskulttuurin edistäminen

Suomen on mahdollista tavoitella savuttomuutta vuoteen 2040 mennessä. Se tarkoittaa, että tupakoinnin on vähennyttävä noin 10 prosenttia vuosittain. Miten savuttomuutta viedään eteenpäin Suomessa? Työtä riittää: perheitä on tuettava savuttoman sukupolven kasvattamisessa, tupakoinnin lopettamista on tuettava ja vieroitustyötä vahvistettava. Lasten tupakansavulle altistumista on ehkäistävä. Tervetuloa kuulemaan ajankohtaista tupakoimattomuuden edistämisestä ja tupakointiin liittyvistä vastuukysymyksistä. Erityisiä keskustelun aiheita ovat tupakoitsijan oikeudet saada hoitoa, nuorten ja varhaisnuorten tupakattomuuskulttuurin tukeminen sekä tupakoinnin vähentäminen mielenterveys- ja lastensuojelutyössä.

Työpajat 1.12.2010:

Koulutuspäivään liittyy kiinteästi työskentely pienryhmissä edellisenä iltapäivänä. Työpajoja järjestetään neljä: savuttomat oppilaitokset -, savuton sairaala -, tutkija- sekä nuorisotyöpaja.

Näyttelyt ja posterit:

Koulutuspäivän aikana järjestetään näyttely sekä posteriesittely.

Kohderyhmä:

Terveydenhuollon ammattilaiset ja opiskelijat, tutkijat, viranomaiset ja päätöksentekijät sekä lasten ja nuorten kanssa toimivat aikuiset.

Ohjelma:

Osallistumismaksu on 125 € sisältäen 2.12.10 koulutuspäivän ja 150 € sisältäen 1.12.10 työpajan sekä 2.12.10 koulutuspäivän. Yksittäisen työpajan hinta on 30 €. Ohjelma ilmestyy elokuun aikana ja ilmoittautuminen on mahdollista 1.9.-24.11.2010 Filhan verkkosivuilla www.filha.fi

Lisätietoja:

Lisätietoja Filha ry, puh. (09) 4542 1290, paivi.pyykkola@filha.fi

Järjestäjät:

Päivän järjestelyistä vastaa Filha ry yhteistyössä muiden terveysjärjestöjen ja -toimijoiden sekä tutkijoiden kanssa. Suunnittelutoimikunnan puheenjohtaja on pääjohtaja Pekka Puska. Apteekkariliitto, Filha, Helsingin yliopisto, Hengitysliitto Heli, Savuttomat sairaalat, STM, Suomen ASH, Sydänliitto, Syöpäjärjestöt, Terveyden edistämisen keskus, Terveys ry, THL, TYKS, Työterveyslaitos

Savuton Suomi 2040

Terveys ry Allianssin jäseneksi

■ Suomen Nuorisoyhteistyö - Allianssi ry on valtakunnallinen nuorisotyön palvelu- ja vaikuttajajärjestö. Se on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton edunvalvoja. Sen jäseninä on yli sata valtakunnallista nuoriso- tai kasvatusalan järjestöä. Allianssi tuottaa palveluita sekä nuorille että nuorisoalan toimijoille. Sääntöjensä mukaan Allianssin tarkoituksena on edistää nuorten kasvua yhteiskunnan vastuullisiksi jäseniksi, osallistumista päätöksentekoon ja kansainvälisen toimintaan. Allianssi palvelee nuorisojärjestöjä ja nuorisotyötä. Allianssin palvelut liittyvät nuorisoalan kehittämiseen, kouluttamiseen sekä informaatiopalvelujen tarjoamiseen nuorille.

Terveyslehti 4/2010  

Hyvän olon ja terveyden edistämisen lehti.

Advertisement