Page 36

Kohtaamiset

Terveys ry:n ansiomitalin saaneet Petri Tuovinen (oik.), Eila Niskanen, Esa Mikkola, Eino Leppä, Maila Laurila, Susanna Leimio-Reijonen ja mitalit saajilleen luovuttaneet Kristiina Hannula ja Vesa-Matti Seppälä. Kuvasta puuttuu Kaarin Tiilikainen. Syyskokouksen avasi Terveys ry:n hallituksen puheenjohtaja Kerttu Tossavainen (oik.), kokouksen puheenjohtajaksi valittiin Eija Kemppainen Suomen Terveydenhoitajaliitosta.

vauspuheessaan Terveys ry:n hallituksen puheenjohtaja Kerttu Tossavainen korosti vanhemmuuden merkitystä pohtien, pitäisikö siitä keskustella laajemmin myös Terveys ry:n toiminnassa. Hän alleviivasi kotikasvatuksen ja käytöstapojen merkitystä, todeten terveen maalaisjärjen merkityksen myös koulujen opetustyössä. - Tervejärkinen vuorovaikutus lapsen ja vanhemman välillä edellyttää normaaleja liikunta-, ravinto- ja kasvatusasioita, totesi Tossavainen. Hänen mukaansa kaikki lapset eivät ymmärrä, että esimerkiksi tervehtiminen ja kiitos kuuluvat käytöstapoihin. Vanhempien tehtävänä on kasvattaa lapsensa noudattamaan näitä vallitsevia käytöstapoja. Onko lasten kotikasvatus ihan oikeasti tällä hetkellä hukassa, pohti Tossavainen. Tossavainen kertoi, että pinnalle on noussut lehdistössäkin

A

36

asia, jossa lapset ja vanhemmat käyvät keskenään kauppaa perheen toimintaan liittyvistä asioista. - Tulee sellainen tunne, että lapset eivät enää toimi vanhempien odotusten mukaisesti ja tämän seurauksena on syntynyt rahallinen vastapalvelu vanhempien suunnalta, mikä ei tunnu luontevalta. Tossavaisen mukaan keskustelua on aiheuttanut lasten ja vanhempien välinen luottamuspula, yhteiskunnan tuki terveeseen kasvuun, kehitykseen sekä perheiden päihteettömyyteen. Syyskuussa ilmeni lehdissä opettajien kertomana, että lapset pinnaavat koulusta jo alakouluvaiheessa. Selittämättömät koulusta pois jäämiset tai osa lapsista ei tule lainkaan kouluun, kertovat perheissä olevasta ongelmakeskeisyydestä. - Terveys ry:n tavoitteena on tukea kodin ja koulun kasvatusta terveeseen käyttäytymiseen ja se ei onnistu ellei edellä kuvattuihin tilanteisiin puututa jollakin tavalla, myös järjestön toiminnan näkökulmasta.

Terveyslehti 4/2010  

Hyvän olon ja terveyden edistämisen lehti.

Terveyslehti 4/2010  

Hyvän olon ja terveyden edistämisen lehti.

Advertisement